Sjock! september-oktober-november 2015

12
Hét tijdschrift voor Lommelse jongeren ! Sjock | nr. 31 | september-oktober-november 2015 Foto: Marie Bouly Bar Cassu Back to School Vraag het aan

description

 

Transcript of Sjock! september-oktober-november 2015

Hét tijdschrift voor Lommelse jongeren !

Sjock | nr. 31 | september-oktober-november 2015

Foto

: Mar

ie B

ouly

Bar CassuBack to SchoolVraag het aan

Huis van de JeugdNorbert Neeckxlaan 503920 Lommel011 51 01 50www.lommel.be

De jeugddienst is elke werkdag open van 9 tot 12 uur. Buiten de schoolvakanties is de jeugddienst ook open op dinsdag van 13 tot 19 uur en op woensdag van 13 tot 17 uur.

Stedelijke jeugddienst [email protected] jeugdraad [email protected]

Werkten mee aan dit nummer:Bram Bernaerdts, Neeltje Wouters, Rudi Lavreysen, Kris Verduyckt, Marie Bouly, Eline Van Moll

Lay-out en drukkerij: Elite, Priester Daensstraat 8, 3920 LommelRedactie-adres: SJOCK!, Norbert Neeckxlaan 50, 3920 Lommel of [email protected]

Colofon

Wist je dat…

Een frisse start!

de Lommelse jeugdverenigingen dit jaar brandveilig op kamp gingen? Zij konden allemaal een pakket ontlenen bij de jeugddienst. Dit pakket bestond uit een levens-grote brandweerman en een houten kist vol blusmateriaal, maar ook educatief spel-materiaal! De jeugdver-enigingen waren alvast erg enthousiast!

De vakantie is al weer voorbij! Gelukkig kunnen wij jullie weer voorzien van een rijkelijk gevulde Sjock om de vakantie te herbeleven! Na de drukke zomer vol leuke feestjes, festivals en optredens is het weer tijd voor de realiteit. De meesten van jullie starten weer met school! Maar gelukkig kunnen we al weer uitkijken naar talrijke najaarsactiviteiten zoals bijvoorbeeld de start van het nieuwe werkjaar van de jeugdverenigingen! Alvast veel succes met de nieuwe start en veel leesplezier!

Eline Van Moll Jeugdconsulent

Robin Meus @ Gracias a la Vida

Nele Mannaerts

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kon de Lommelse jeugd te-recht bij Bar Cassu. Initiatiefnemers Rob Winnicki (22) en Joren verpoorten (22) zijn deze zomer afgestudeerd en houden zich sinds een kleine twee jaar bezig met organisatie en ondersteuning van evenementen in en rond Lommel, vooral bedoeld voor de jeugd. Wij stelden hen enkele vragen!

Bar CassuHoe zijn jullie op het idee gekomen om een pop-up bar in het centrum van Lommel te starten?Rob: Dat is eigenlijk een verhaal van verschillende elementen. Allereerst merken we dat we als jongeren zijnde, nood hadden aan een toffe locatie om zomeravonden te spenderen. Dit in combinatie met enkele jaren horeca-ervaring én de herexamenloze zomer bracht ons op het idee om zelf iets uit de grond te stampen.

Joren: Eigenlijk ontstaan de meeste ideeën op een ‘gezellige’ avond in de Kroon, en wordt er ‘s morgens met een nuchter verstand op teruggekregen. Bar Cassu is geen uitzondering.

Wat is het doel van dit initiatief?Rob: De hoofdgedachte is om een kleine boost te geven aan het Lommelse uitgaansleven. Eigenlijk een beetje zoals dit enkele jaren geleden met de Postiljon, Fever en Screen het geval was. Wij hebben nog net het geluk gehad om deze leuke tijd mee te maken, maar voor de jongeren tegenwoordig is dit geen evidentie meer. Ik denk dat we samen met andere zaken in Lommel, die vooral op jeugd zijn gericht, het klaar hebben gespeeld om een alternatief te bieden.

Joren: Bijkomend was er ook nog het oorspronkelijke idee om een invulling te geven aan leegstaande panden in en rond het stadscentrum. Dit bleek uiteindelijk niet zo eenvoudig en zijn we toch in de commerce beland. Locatie was bijzaak, zolang de jeugd het maar naar zijn zin heeft.

Hoe is de naam ‘Bar Cassu’ ontstaan?Rob: Door de vele projecten die we hebben lopen is het geen simpele taak om telkens weer met een originele naam te komen. Gelukkig biedt het internet tal van opties en met een paar klikken was de naam ‘Bar Cassu’ ontstaan.

Joren: We zouden graag ook van de gelegenheid gebruik maken om aan te kondigen dat diegene die met de juiste betekenis van de naam komt 5 van onze befaamde Bar Cassu cocktails soldaat mag komen maken.

Staan er na de zomer al weer nieuwe projecten op de kalender?Rob: Eerst en vooral eens een weekje uitrusten. Een volledige zomer focussen op nightlife is geen evidentie. Het geeft ons de mogelijkheid om het Bar Cassu verhaal volledig af te ronden en ons voor te bereiden op evenementen in het najaar.

Joren: We starten 25 september met Café Soirée - the ultimate boat experience. Daarnaast zijn er ook de tradi-tionele evenementen zoals Villa Tequila en Springbreak die op het programma staan. Zelfs nieuwe concepten zoals Weego zijn in de maak, maar hierover gaan we nog niet te veel uitweiden. We zouden ook nog graag iedereen bedanken die er, samen met ons, een fantastische zomer van hebben gemaakt.

Bedankt voor dit fijne interview. Nog veel succes met de komende projecten!

Nele Mannaerts Jan Buyens

Bar Cassu

De September Blues!Je zit in een warme klas, het zonnetje schijnt, het is zó moeilijk om jou te concentreren! Nog exact 296 dagen tot de volgende grote va-kantie… HELP! Herken je dit gevoel? Ai, dan heb je zeker last van de ‘September Blues’, geen nood! Wij geven je enkele gouden tips om de maand september te overleven!

Bereid je ’s avonds goed voor. Bedenk welke kleding je de volgende dag wil dragen en maak

je schooltas alvast klaar. Als je je vaak verslaapt, stel dan een alarm in op je telefoon, iPod of

wekker zodat je op tijd gewekt wordt.

Eet ’s ochtends een gezond ontbijt. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag, neem hier voldoende tijd

voor en sla dit zeker niet over! Het zal je verbazen hoeveel geconcentreerder je je voelt nadat je een goed

ontbijt hebt gegeten.

Plan elke dag voldoende tijd in voor schooltaken. Zorg ervoor dat dit zo snel mogelijk

na school gebeurt, zo kan je je de rest van de avond met leuke dingen bezig houden!

Neem jezelf voor om je uiterste beste te doen dit jaar, maar leg de lat niet te

hoog voor jezelf. Het is goed om je best te doen, maar zorg er voor dat je

jezelf niet voorbij loopt! En vergeet jezelf ook vooral niet te belonen na

een zware inspanning!

KampbezoekenOok dit jaar bracht het dagelijks bestuur van de jeugdraad weer een bezoekje op de kampplaatsen van de Lommelse jeugdverenigingen. Ze waren blij met wat ze zagen: enthousiaste leiding die stuk voor stuk een pluim verdienen voor de inzet die zij leveren door het jaar en op kamp!

Dag van de jeugdbeweging!Op 23 oktober is het weer zo ver, dan is het overal Dag van de Jeugdbeweging! Dus ook in Lommel worden onze jeugdverenigingen verwend!

Alle leden en leiding van de jeugdverenigingen verdienen op deze dag een stevig ontbijt! Ben

jij ook nog lid van een jeugdvereniging? Trek je uniform aan en kom in alle vroegte tussen 6u30 en 8u30 op het marktplein ontbijten! Een ideale start van een drukke Dag van de jeugdvereniging!

De dag erna, op 24 oktober, is het opnieuw feest voor de verenigingen in Lommel, want dan is er

de jaarlijkse jeugddag! Honderden kinderen van de verschillende Lommelse jeugdver-

enigingen van Lommel vertrekken in de namiddag met hun leiding in het bur-gemeesterspark in stoet doorheen het centrum naar de Nieuwe Kopen om daar per leeftijdscategorie een groot spel te

spelen!

Workshops // grafisch Werk // Creatief schrijven // expo

ArtuurProject

Artuur heeft een broertje..

Een jaar geleden richtten Lieke Thielemans en Neeltje Wouters Artuur op, een project met véél ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. Voorheen bestond het project uit een bar, workshops en een concept store, drie luiken die eigenaars Lieke en Neeltje met volle goesting uitbouwden tot één groot geheel. Artuur stond al snel bekend als een plaats waar iedereen rustig zijn ding kon doen en waar veel gekeuveld en gebrainstormd kon worden. De twee dames voelden hierdoor hun eigen creatieve eierstokken rammelen en besloten dat het alweer tijd was om een nieuw project in het leven te roepen. Hun Artuurtje blijft bestaan, maar is verhuisd naar het pand naast de bar en legt de focus op workshops en grafisch werk op aanvraag. Concreet omvat de werking een grafisch bureau, waar je terecht kan voor op maat gemaakte logo’s, uitnodigingen, posters, .. en een aanbod aan workshops, die zowel in huis als op aanvraag doorgaan. Daarnaast komt er een werkgroep creatief schrijven, waarbinnen de deelnemers als redactie fungeren om een culturele blog te bewerkstelligen.

Ten slotte richt Artuur op geregelde tijdstippen expo’s in, waarvoor de dames constant op zoek zijn naar jong talent om samen te werken.

Voor de uitbating van de bar gingen Lieke en Neeltje op zoek naar een verse bondgenoot, met veel goesting om nieuw leven te blazen in het cafégebeuren. Zo ontstond Bar-a-bas, een splinternieuw project in Lommel waarbij de focus ligt op “drinks & music”. Uitbater is Bas Wouters, pas afgestudeerd als sociaal cultureel werker en fervent muziek & bierliefhebber. Je kan je dus verwachten aan een heuse serie optredens, jamsessies & bierdegustaties, allen bedropen met een flinke portie gezelligheid. Zijn agenda vind je onderaan in dit artikel!

Samen organiseren Artuur en Bar-a-bas geregeld kleine evenementen, zoals kunstweekends, marktjes en debatavonden. De twee organisaties bundelen op deze manier graag hun krachten om creativiteit in al haar vormen te stimuleren in de omgeving!

Meer info:Artuur:Workshops // grafisch werk // expo // creatief schrijven

Koning Leopoldlaan 5, 3920 Lommelwww.projectartuur.behttps://www.facebook.com/ProjectArtuur

Bar-a-bas:Drink & music

Koning Leopoldlaan 3, 3920 Lommelwww.bar-bas.behttps://www.facebook.com/BaraBasCafe

Agenda Bar-a-bas:11/09/2015 Jamsessie

19/09/2015:Optreden ‘Van Pelt’

25/09/2015 & 26/09/2015:Artuur & Bar-a-basCloset sale

26/09/2015:Optreden ‘Forest Mountain’

02/10/2015:Bierdegustatie – Streekbieren – ism Famous Belgian beers

17/10/2015:Oude platenavond

13/11/2015:Muziekquiz

Heb je nog meer vragen! Aarzel niet en neem contact op met het JAC.

JAC LommelNorbert Neeckxlaan 50011 85 00 [email protected]

Openingsuren: woensdag en donderdag van 12 tot 18 uur of maak een afspraak als je buiten de ope-ningsuren wil langskomen.

Chat met een JAC – medewerker:

Maandag tot vrijdag van 13 tot 19 uur.

www.jaclimburg.be

Ik ben lesbisch, na jaren twijfelen ben ik daar nu zeker van. Ik heb lang genoeg met mijn gevoelens in de knoop gelegen, gedacht dat het maar een bevlieging was. Tot ik verliefd werd op Marie. Ik kreeg haar niet uit mijn hoofd, mijn fantasie sloeg helemaal op hol. Zo’n sterke gevoelens had ik nog nooit voor iemand gevoeld. Ik trok mijn stoute schoenen aan en vertelde haar wat ik voelde… Sinds enkele weken zijn we een koppel. Het is allemaal te mooi om waar te zijn, ik ben zo gelukkig met haar!Maar nu sla ik in paniek! Wat met mijn ouders?

Ik merk dat je heel gelukkig bent met je lief en dat je van de daken wil schreeuwen. Geniet volop van de kriebels in je buik en van de momenten die jullie samen beleven.

Het is normaal dat je zenuwachtig bent om het aan je ouders te vertellen. Zeggen tegen je ouders dat je een lief hebt is altijd een zenuwachtig moment. Je zal zelf moeten aanvoelen wanneer het juiste moment gekomen is om het te vertellen, een perfect moment bestaat niet. Belangrijk is dat je alles op je eigen tempo doet. Beslis zelf hoe je het gaat aanpakken en op welke manier je het gaat vertellen. Er is geen pasklare formule om het aan je ouders te vertellen.

Vaak hebben jongeren stress om hun geaardheid openbaar te maken. Het is ook moeilijk om de reactie van ouders, vrienden en familie te voorspellen. Is de reactie niet wat je ge-hoopt had? Geef je naaste omgeving tijd om eraan te wennen. Jijzelf hebt toch ook even de tijd nodig gehad om helemaal zeker te zijn van je gevoelens?

Tips & trics:

•Neem je tijd! Laat je door niemand dwingen om het te vertellen. •Vertel het aan een vriend(in)! Door je verhaal al een keer te vertellen, maakt het dat soms

gemakkelijker om het te vertellen aan je ouders.•Vertel het eerst aan één van je ouders.•Steun en hulp staan paraat! Weet je niet hoe je moet aanpakken? Voel je je niet zeker?

Heb je een luisterend oor nodig? Dan staat het JAC steeds klaar om te luisteren…

‘Vraag het aan…’Jij vraagt… Het JAC antwoordt op al je vragen.

Een vraag?Stuur ze naar [email protected] en lees ze in de volgende sjock!

DJ MANIA 2015De demojury heeft zich dagenlang opgesloten om de 110 ingezonden acts grondig te beluisteren. Geen makkelijke taak. 32 Limburgse dj’s zullen zich op 18 en 25 september en 9 en 16 oktober moeten bewijzen tijdens de voor-rondes van Dj-mania!

Op 18 september zal de eerste voorronde plaatsvinden in het Huis van de Jeugd! De volgende 8 Limburgse DJ’s krijgen de kans om het beste van zichzelf te geven in Lommel:

VVK: € 4, te verkrijgen bij het Huis van de Jeugd!Kassa: € 5

Voor meer informatie over Dj-mania 2015, de dj’s en alle voorronden: www.dj-mania.be

Konna Jewels

Ellen Triek

BK

Hingstät

Kretsch

Zent.ae

Ceasar Ninx

Books&FacesHet is de liefde die we niet begrijpen – Bart Moeyaert

Een pareltje van 95 bladzijden. Een

pareltje om te koesteren. Dat is ‘Het

is de liefde die we niet begrijpen’ van

Bart Moeyaert. Geen recent boek, maar

wel eentje dat altijd recent blijft. In drie

aparte verhalen maak je kennis met een

gebroken gezin. De ik-persoon wordt niet

bij naam genoemd, maar ze benoemt

wel alle problemen in het gezin. In het

eerste verhaal is ze met haar broer Axel

(met wie ze een goede band heeft), haar

stil zusje Edie en haar mama op weg naar

Bonnie, de andere zus uit het gezin. Het

is broeierig heet. Qua temperatuur, maar

er is ook ruzie, want de Poolse vriend

van mama, die ook in de auto zit, heeft het aan de stok met Axel. Al lijkt het

wel of die twee samen iets hebben ’s nachts. Dat lees je tussen de regels

door. Niet alles wordt gezegd of uitgesproken in het boek, je moet tussen de

regels lezen, maar dat is in het echte leven ook zo.

In het tweede verhaal komt er, alsof het nog niet genoeg is, een nieuw

gezinslid bij. Bootsman was de vriend van de overleden oma, die de kinderen

nooit gekend hebben. Mama is er niet zo blij mee, maar de kinderen kijken

wel uit naar een rustige man in huis. Bootsman blijkt een stokoude man te

zijn. In het derde verhaal is Axel met zijn vriend uit huis vertrokken, naar

Charlestown, na weer een ruzie met een nieuwe vriend van de moeder. In

haar hoofd heeft ze (de ik-persoon) nog altijd gesprekken met haar broer.

Ze laat ons zien hoe dun de liefde ooit kan zijn in een gezin. Maar hoe dun

ook, ze maken er in ‘Het is de liefde die we niet begrijpen’ altijd het beste

van. Bart Moeyaert heeft zijn zinnen zorgvuldig gekozen en geschreven.

Deze bijvoorbeeld, na het vertrek van Axel: “Ik vind het jammer dat mijn

broer doet alsof hij stukken uit zijn leven vergeet. Alsof hij schrapt wat er

eerst stond. Schrappen gaat niet zomaar.” De andere zinnen moet je beslist

zelf lezen. Je vindt het boek ook in de bib.

Foto’s: Bar Cassu, Ferre Van Empel, Monique Bogaerts

Geflitst

‘OP SJOCK’5 september Bier & Bokes Barrierspark12 september Drive By Party De Moffel12 september Get Wasted Huis van de Jeugd18 september DJ-Mania Huis van de Jeugd18 september Lommel @ the weekend Parochiezaal Heide-Heuvel19 september Pinte Boeren Commerce19 – 20 september Levensloop Atletiekpipste25 september Café Soirée Feestboot De Zander (kade ‘De Lossing’)26 september Screen Nightlife Commerce

3 oktober I LOVE RETRO Commerce9 oktober De Vetste Fuif Huis van de Jeugd13 – 19 oktober Oktoberfest Luna’s ijsstadion16 oktober Lommel @ the weekend Parochiezaal Heide-Heuvel17 oktober Tuxedo Commerce17 – 18 oktober Bierweekend De Kom 20 november Lommel @ the weekend Parochiezaal Heide-Heuvel21 november Q-Party Soeverein Arena27 – 29 november Lommel Trail Center Parcs De Vossemeren