Infoblad september oktober 2015

36
september - oktober 2015 INFORMATIEBLAD Feestelijke opening 4 Bergenmeers Bio bij de deur 8 Leve de bijen 12

description

Het gemeentelijk informatieblad van Destelbergen, editie september-oktober 2015.

Transcript of Infoblad september oktober 2015

Page 1: Infoblad september oktober 2015

september - oktober 2015

INFORMATIEBLADFeestelijke opening 4Bergenmeers

Bio bij de deur 8Leve de bijen 12

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 1 24/08/15 09:27

Page 2: Infoblad september oktober 2015

Volg ons op FacebookDestelbergenSportdienstDestelbergenJeugddienstDestelbergencultuurdestelbergenbibliotheek.destelbergen

op Twitter@destelbergen

Dit infoblad is gedrukt op papier dat het keurmerk van de Forest Steward ship Council ® (FSC) draagt. Dit FSC®-label biedt u de garantie dat het gebruikte hout en papier enkel afkomstig zijn uit goed beheerde bossen.

4Feestelijke opening Bergenmeers

8Bio bij de deur

12Leve de bijen

14Bezoeken

18Kijken & luisteren

23Doen

31Uit met kinderen

VERDERNieuws 3

Doe mee aan de FietsTelWeek 6

Minerale wol tijdelijk apart 11 op het recyclagepark

Trompetten en trompetters 18 door BachPlus op 9 oktober

Lezing over burn-out 22 door ervaringsdeskundige

Daguitstap naar Mons en 27 de Henegouwse scheepsliften

Sportkampen en speelplein 31 tijdens de herfstvakantie

COLOFONGemeentelijk informatiemagazine, verschijnt tweemaandelijks

Verantwoordelijke uitgeverBurgemeester Marc De PauwDendermondesteenweg 430,9070 Destelbergen

EindredactieJan body copy

Lay-out en drukDie KeureKleine Pathoekeweg 38000 Brugge

Foto’sAlle foto’s © gemeentebestuur Destelbergen, behalve:Blz 1, 8, 9, 12, 13: Wouter De MoorBlz 3: Robin Reynders provincie LimburgBlz 6: Davy WillaertBlz 10: WereldsolidariteitBlz 14: Marc Van VlaenderBlz 15: politiezone regio Rhode&ScheldeBlz 16: Collectie F. Duinkerke, Bergen op ZoomBlz 17: RLSDBlz 22: Maarten De GendtBlz 24, 25, 34: Shutterstock Blz 26: vzw Trage WegenBlz 27: Pieter SmildaBlz 29: Frederic RaevensBlz 30: KWB DestelbergenBlz 32: “Scratchcat” by Lifelong

Kindergarten Group at the MITMedia Lab. Licensed under CCBY-SA 2.0 via WikimediaCommons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scratchcat.svg#/media/File:Scratchcat.svg

©

©

2

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 2 24/08/15 09:27

Page 3: Infoblad september oktober 2015

Nieuws

Gemeente- enOCMW-raadDe gemeenteraad van Destelbergen vergadert iedere derde donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) om 19.30 u. in de raadzaal in hetgemeentehuis (Dendermonde-steenweg 430). De OCMW-raad van Destelbergen vergadert maandelijks, meestal op een donderdag, om19.00 u. in het dagverzorgingscentrum De Triangel (Steenvoordestraat 36). Alle vergaderingen zijn openbaar,tenzij het over personen gaat, want dan vergaderen de raadsleden achtergesloten deuren.

Data eerstvolgende gemeente- en OCMW-raden:• Gemeenteraad: donderdag 24 september om 19.30 u.• OCMW-raad: woensdag 23 september om 19.00 u.• Gemeenteraad: donderdag 22 oktober om 19.30 u.• OCMW-raad: donderdag 29 oktober om 19.00 u.

De agenda’s en verslagen kan jeraadplegen op www.destelbergen.been www.ocmw-destelbergen.be of opvragen bij het gemeente- of OCMW-bestuur.

HuwelijksjubileaHet gemeentebestuur van Destel-bergen feliciteert zijn huwelijks-jubilarissen.

Diamanten jubilea (60 jaar)• Lodewijk Mondal – Michelle De Landtsheer (4 juni 2015)• Roger Colman – Mariette De Wilde (4 juni 2015)• Maurits Van Damme – Solange De Witte (17 juni 2015)• Gustaaf Vermeire – Marie Depape (2 juli 2015)• Jean De Keukelaere – Georgette De Letter (19 juli 2015)Elk echtpaar ontving een waardebon van 125 euro.

Gouden huwelijksjubileum(50 jaar getrouwd):• Roger Van Laecke – Marie-Christine Van Bockstael (10 juli 2015)• Ceriel Gyselinck – Agnes Vlaeminck (17 juli 2015)• Raphaël Lippens – Jacqueline Debersaques (22 juli 2015)Elk echtpaar ontving een waardebon van 65 euro.

Help de schoolkinderen veilig op wegWord gemachtigd opzichterDe scholen in Destelbergen en Heusden zijn dringend op zoek naar vrijwilligers om de schoolkinderen veilig op weg te helpen.Heb je interesse om hierbij te helpen en je steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid in de gemeente? Neem dan contact op met de dienst mobiliteit (t 09 218 92 54,[email protected]).

Om kinderen aan de schoolpoort veilig te helpen oversteken, kan de school de hulp inroepen van een gemachtigdopzichter. Dit is een vrijwilliger (ouder, leerkracht,sympathisant,…) die in samenspraak met de school wordtingezet. De lokale politie zorgt voor een korte opleiding.

Geef je mening over het nieuwe mobiliteitsplan: Infomarkten op 23 en 30 septemberMobiliteit is een thema dat iedereen aanbelangt. Daarom wordt er bij deopmaak van het nieuwe mobiliteitsplan een participatieproces door lopen. De gemeentelijke adviesraden en specifi eke doelgroepen (scholen, Fietsers-bond,…) kwamen al aan de beurt. Nu is het aan de inwoners zelf.

Het mobiliteitsplan vormt een belang rijke leidraad voor het gemeente bestuur.Het bevat de visie op de mobiliteit in de gemeente voor de komende jaren, metbelangrijke thema’s zoals fi etsbeleid, trage wegen, parkeerbeleid en openbaar vervoer. Het vorige mobiliteitsplan dateert van 2006 en wordt momenteelherzien.

Infomarkten op 23 en 30 septemberAlle inwoners kunnen zich op deze infomarkten uitgebreid informeren over de mobiliteit in de gemeente. Maar je kan er ook al je vragen, opmerkingen ofsuggesties op vlak van mobiliteit kwijt. Vooraf inschrijven is niet nodig.

• Infomarkt in Heusden: Woensdag 23 september van 16.00 tot 20.00 u. in het dienstencentrum (Heusdendorp 2)

Meer infowww.destelbergen.be/mobiliteit

Meer duidelijkheid rond woningenin natuurgebiedDe gemeenteraad van 18 december 2014 keurde het GRUP ‘Zonevreemdewoningen’ goed. Ondertussen werd dit op 1 juli 2015 gepubliceerd in hetBelgisch Staatsblad. Dit GRUP brengt duidelijkheid rond woningen innatuurgebied.

GRUP staat voor Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Met het GRUP‘Zonevreemde woningen’ heeft het gemeentebestuur de ontwikkelings-perspectieven van de zonevreemde woningen op zijn grondgebied uitgewerkt.De bedoeling is om de eigenaren van woningen die bijvoorbeeld in natuurgebied liggen, zo meer rechtszekerheid te geven over de verbouwingsmogelijkheden ervan.

Meer informatie opwww.destelbergen.be/GRUP

• Infomarkt in Destelbergen: Woensdag 30 september van 16.00 tot 20.00 u. in het gemeentehuis (Dendermondesteenweg 430)

Help de schoolkinderen veilig op weg

De scholen in Destelbergen en Heusden zijn dringend op zoek naar

Heb je interesse om hierbij te helpen en je steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid in de gemeente? Neem dan contact

3

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 3 24/08/15 09:27

Page 4: Infoblad september oktober 2015

Feestelijke opening Bergenmeers

Iedereen welkom op de openings-happening op 31 oktober

Op zaterdag 31 oktober zetten we de deuren van Bergenmeers wijd open. Het belooft een stevig buurt feestje als je naar het feestcomité kijkt: de gemeentelijke vrijetijdsdiensten, Jeugdhuis Den Draai, Natuurpunt kern Damvallei, Racso en FC Destelbergen. Plek zat dus om veel volk te ontvan-gen: een gloednieuw sportcentrum, een heropgebouwde tennishal, het bruisende jeugd- en gemeenschaps-centrum, vernieuwde voetbal- en-tennisinfrastructuur, twee uitnodigen-de cafetaria’s. Tussen de Damvallei en het Reinaertpark ontwikkelt zich lang-zamerhand een nieuw recreatiedomein met tal van mogelijkheden voor sport, spel, cultuur en natuur.

Bergenmeers is er voor elke inwoner Kom op 31 oktober naar de feestelij-ke opening en ontdek met familie en vrienden wat onze gemeente er te bie-den heeft. Een uitgestippeld parcours leidt het publiek doorheen de site, de nieuwe cafetaria’s zorgen voor pot en pint en het gezelschap Sur Mesure te-kent voor spektakel en ambiance. Alles samen goed voor een eerste namid-daguitstap richting Bergenmeers.

Opening van de sporthal Het was het wachten waard: Destel-bergen beschikt voortaan over een pracht van een sporthal waaraan me-nig sporter zijn hart zal ophalen. Met 36 op 54 meter is het best een groot gebouw geworden: drie sportunits, twee danszalen, tien tennisvelden, zittribunes, bureaugedeelte sport- en jeugddienst en voor de supporters een cafetaria met mooi terras. Naast rond-leiding zijn er ook vele demonstraties en initiaties door de sportclubs.

Nieuw kunstgrasveld en kantine voor FC Destelbergen Geen drassige modderpoelen meer, voortaan speelt FC Destelbergen op professioneel kunstgras. Een flinke in-vestering die ook sportief zal renderen. FC Destelbergen heeft ambitie en no-digt u graag uit voor een kennismaking. Aan jou de keuze: op het veld of achter de kantinetoog.

Artyshock Festival in het jeugd- en gemeenschaps- centrum (JGC) Bibliotheek, jeugd- en cultuurdienst organiseren samen het Artyshock Festival: een groot, actief kunstencen-trum waarbij Destelbergense jongeren tussen 6 en 26 hun zelfgemaakte crea-ties presenteren. De categorie ‘Gallery’ toont foto’s, tekeningen, schilderijen, film, poëzie of beeldhouwwerk. De podiumbeesten vind je in de categorie ‘Performance’ met muziek, dans, thea-ter, comedy.

4

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 4 24/08/15 09:27

Page 5: Infoblad september oktober 2015

Natuurpunt Damvallei Het domein Bergenmeers grenst mooi aan de Damvallei, een uniek gebied be-heerd door Natuurpunt. Naast terrein-werken organiseren hun deskundige medewerkers er ook begeleide wande-lingen. Nooit gehoord van de zeldza-me modderkruiper of de bittervoorn? Spijker dan dringend je kennis van de lokale flora en fauna bij, met Natuur-punt als jouw persoonlijke gids!

Spektakel en ambiance met Sur Mesure Het nog jonge Sur Mesure brengt een unieke combinatie van circus, livemu-ziek en acrobatie. Met muzikanten die zich ook (een beetje) aan acrobatie wagen, en acrobaten die ook (een beetje) muziek spelen. De melodische klanken van de muziekinstrumenten versus een heftig klappende trampoli-ne. Dit bonte gezelschap brengt zowel ontzagwekkende fysieke prestaties als muzikale schwung. Bergenmeers wordt op 31 oktober voor hen één gro-te speelplek!

Info • Waar: Bergenmeers, ingang en parking via Koedreef • Wanneer: zaterdag 31 oktober van 11.00 tot 17.00 u. • Prijs: gratis • Organisatie: gemeentebestuur Destelbergen i.s.m. Jeugdhuis Den Draai, Natuurpunt kern Damvallei, Racso en FC Destelbergen. • Meer info: www.destelbergen.be/bergenmeers

5

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 5 24/08/15 09:27

Page 6: Infoblad september oktober 2015

Doe mee aan de FietsTelWeekTijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vindt de aller-eerste FietsTelweek plaats. Een week lang telt elke fietser én fietskilometer in Vlaanderen. Met een gratis app en fietstelpunten over heel Vlaanderen wil Fietsberaad Vlaanderen meer te weten komen over de Vlaamse fietsers om zo een beter fietsbeleid te stimuleren. Ook Destelbergen doet mee.

Alsmaar meer Vlamingen springen op de fiets, zowel in hun vrije tijd als voor woon-werkverkeer. Toch weten we heel weinig over de Vlaamse fietser. Nog nooit is het fietsgebruik en -gedrag van de Vlaming grondig in kaart gebracht, laat staan gedigi-taliseerd. Daar moet de allereerste FietsTelweek verandering in brengen.

Download de FietsTelApp op je smartphone Je kan zelf meewerken aan de FietsTel-week door je eigen fietsgedrag te registreren met je smartphone. De gratis FietsTelApp (iOS, Android) brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat.

Fietsers kunnen via de app ook deel-nemen aan een grote fietswedstrijd waarin ze het, alleen of in groep, tegen mekaar opnemen om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen. Elke dag vallen er prijzen te winnen en op het einde van de Fiets-Telweek wordt in elke provincie een groepswinnaar beloond.

Telpunten op strategische plaatsen Er wordt ook manueel geteld aan de hand van vaste telpunten en mobiele telpunten (zoals rubberen slangen op

fietspaden en camera’s die fietsers registreren) op strategisch uitgekozen locaties. Ook in Destelbergen zijn er verschillende telpunten, onder andere aan de Scheldekant en de Kerkham. Op http://fietstelweek.be/fietstelpunten vind je een overzicht van alle tel-punten.

Meer info http://fietstelweek.be

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen met de steun en medewerking van het Agentschap Wegen en Verkeer, het Netwerk Duurzame Mobiliteit ,de vijf Vlaamse provincies en verschillende Vlaamse steden en gemeenten. Ook Destelbergen werkt hieraan mee. De Universiteit Gent zorgt voor de we-tenschappelijke begeleiding van het project.

Deze campagne viert dit jaar zijn twintigste verjaardag! De Week van de mobiliteit wil duurzaam verplaatsen onder de aandacht brengen. Duurzaam verplaatsen, dat wil zeggen zoveel mogelijk verplaatsingen afleggen zonder of met minimaal gebruik van de auto. De fiets, het openbaar vervoer, wandelen, carpoolen, … zijn duurzame alternatieven.

‘Car Free Day’ op maandag 21 september Het gemeentebestuur geeft het goede voorbeeld en organiseert op maandag 21 september een ‘Car Free Day’. Er staat heel wat op het programma: • Een fairtrade-ontbijt en andere activiteiten op de autovrije personeelsparking,

• Een wedstrijd onder het personeel om het gebruik van duurzame alternatieven te stimuleren, • Een fietstocht met burgemeester en schepenen,

Daarnaast schenkt het gemeente-bestuur, dankzij de uitgespaarde CO2-kosten van het personeel,

een bedrag aan een duurzame mobiliteitsorganisatie.

Trap je eigen ‘smoothie’ Ook de inwoners die zich inspannen worden niet vergeten. Meld je op 21 september tussen 07.30 en 08.45 u. met een duurzaam vervoermiddel aan op het gemeentehuis en je mag eigen-handig een gratis ‘smoothie’ trappen op een fiets!

Lezing rond duurzame mobiliteit: “Leven zonder auto” Op maandag 21 september om 19.00 u. in de Kollebloem is er een lezing rond duurzame mobiliteit. Luc Vanheeren-tals, auteur van het boek “Leven zonder auto”, is overtuigd dat leven zonder de auto wel degelijk kan en komt uitleggen hoe. Toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. Ten laatste op vrijdag 18 september via de dienst mobiliteit (t 09 218 92 54, [email protected]).

“In dit huis blijft de auto (vaker) thuis” Motiveer jouw buurt en plaats de raamkaart “In dit huis blijft de auto (vaker) thuis”. De raamkaart is ver-krijgbaar in het gemeentehuis of wordt gratis per post opgestuurd.

6

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 6 24/08/15 09:27

Page 7: Infoblad september oktober 2015

Nu ook in Destelbergen

Kerkham wordt fietsstraatVanaf 1 september wordt de Kerkham omgedoopt tot fietsstraat. Het wordt de eerste fietsstraat in de gemeente. Deze maatregel kadert in het autoluw maken van de Kerkham. Zo wordt de Kerkham nog meer een fietsveilige toegang tot Bergenmeers en de basisscholen in het centrum van Destelbergen.

De eerste fietsstraat in Vlaanderen werd in 2011 in gebruik genomen in de Visserij in Gent. Pas in 2012 werd ze ook officieel in de Wegcode opgenomen. Fietsers mogen in een ‘fietsstraat’ de volledige rijrichting van de weg innemen. Auto’s zijn er ‘te gast’: ze mogen niet sneller rijden dan 30 km per uur en mogen de fietsers niet inhalen. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met blauwe aanwijzingsborden en opval-lende markeringen op het wegdek.

Aangepaste verkeerssituatie rond Bergenmeers De beslissing om de Kerkham als fiets-straat in te richten kadert binnen de aangepaste verkeerssituatie rond de nieuwe site Bergenmeers. Sinds 1 juli is de Koedreef de enige toegangsweg voor het autoverkeer naar Bergen-meers. De toegang via de Kerkham is voorbehouden voor fietsers en voet-gangers. De diensten en organi saties gelegen in de Kerkham blijven nog altijd bereikbaar met de auto.

Fietsveiligere route naar de basisscholen Ook de basisscholen in het centrum van Destelbergen hebben baat bij een fietsstraat. De Kerkham wordt op die manier vanaf 1 september fiets-veiliger voor het schoolverkeer. Zowel de gemeentelijke basisschool als de vrije basisschool Wonderwijs worden

nauw betrokken bij de introductie van de fietsstraat. De fietsende school-kinderen moeten ook nog kennismaken met het concept van een fietsstraat. In de nieuwe schoolroutekaart, opgemaakt door het gemeentebestuur in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, wordt de fietsstraat nader toegelicht.

Meer info www.destelbergen.be/fietsstraat

De Visserij in Gent was de eerste fietsstraat in België.

7

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 7 24/08/15 09:27

Page 8: Infoblad september oktober 2015

Bio bijde deurAl eens een wortel vers uit de grond getrokken en de zoete aardse smaak geproefd? Subliem, zo weten moes-tuiniers. Daarom ook leggen topkoks zelf kruiden- en moestuinen aan en laten ze zich bevoorraden door lokale, duurzame boeren. Ze willen groenten zoveel mogelijk uit de eigen streek en volgen de seizoenen. Ze kiezen voor vlees dat met fi jne vet-laagjes is gemarmerd. Tegelijk weten ze dat ze door zo in te kopen, de boer een faire prijs betalen.

Streekeigen, duurzame productie is overal goed voor. Het kost hallucinant veel energie om boontjes in tevliegen uit Kenia (waar de boeren daar er trouwens niet veel aan verdienen). Eten gaat niet alleen over lekker en gezond, maar ook over het milieu voor de komende decennia.

Als gemeente stimuleren we lokale initiatieven die inzetten op duurzame landbouw. Duurzaam wil zeggen dat de belangen van de mens, de economie en de planeet als ecosysteem in even-wicht moeten zijn. Twee inwoners, Lieven Debrouwere en An Notebaert, hebben de daad bij het woord gevoegd en zijn een afhaalpunt voor biopak-ketten van landbouwcoöperatieve De Wassende Maan begonnen.

Lieven Debrouwere legt uit: “We zijn nu ongeveer zeven jaar bezig met ons afhaalpunt. Zo steunen we de goede zaak en tegelijk worden onzegroenten en fruit aan huis geleverd, wat best gemakkelijk is. Voor ons weegt het sociale aspect niet zoveel door, maar we kunnen ons goed voor-stellen dat mensen het leuk vinden om volk over de vloer te krijgen. Wij zetten de groenten- en fruitpakketten buiten op de oprit, onder een boom. Qua ruimte volstaat twee vierkante meter, daarop kan je vlot vijftien tot twintig voedselpakketten kwijt. Van 14 tot 20 uur op woensdag komen gebruikers die afhalen. Wij krijgen voor de moeite een pakket gratis.”

Momenteel is De Wassende Maan op zoek naar een extra afhaalpunt in Destelbergen. Severine Balduck van De Wassende Maan legt uit waar de land-bouwcoöperatieve voor staat en wat wordt verwacht van een afhaalpunt. “Als coöperatieve werken we al twintig jaar met bioabonnementen. Daarmee waren we de eerste in Vlaanderen. Wie een abonnement neemt, kan een bio-pakket afhalen in een afhaalpunt. Op onze website vind je alle details over de afspraken, die zijn heel klantgericht. We kiezen wel voor een soepeleabonnementsformule omdat wedaarmee onze boeren de nodigezekerheid kunnen bieden.Wie onze producten wil uitproberen kan trouwens ook terecht in de Vooruit in Gent waar we een winkelopenhouden, of in onze boerderij-winkel in Astene.”

8

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 8 24/08/15 09:28

Page 9: Infoblad september oktober 2015

Begin een afhaalpuntDe Wassende Maan wil graag eenextra afhaalpunt in Destelbergenomdat er veel vraag is.

Welke locatie?Droge, vochtvrije, voor voedselgeschikte ruimte zoals garage,ruime inkomhal ...

Wat wordt verwacht?Vaste afhaaluren op een vaste dag per week. Als verantwoordelijke van het afhaalpunt ben je telefonisch bereik-baar tijdens de afhaaluren en ben je het aanspreekpunt voor praktische afspraken over het afhaalmoment.

In ruil?In ruil ontvang je wekelijks gratis één of meerdere biopakketten.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Severine Balduck(t 09 386 98 79,[email protected]).

Biopakketten in DestelbergenHet huidige afhaalpunt van Lieven en An bevindt zich op de Dender-mondesteenweg 582, afhalen kan op woensdag van 14.00 tot 22.00 u.

Alle informatie over een bioabonne-ment vind je opwww.dewassendemaan.be.

Voordelen:• Proefabonnement mogelijk.• Je kan altijd je abonnement maandelijks opzeggen of een pakket annuleren.• Je beslist wanneer je geen pakket wil ontvangen (bv. vakantie).• Je kiest zelf voor wekelijks, tweewekelijks ...

Abonneren en inlichtingent 09 386 98 [email protected]

Streekeigen, duurzame productieis overal goed voor.

Biopakketten in Destelbergen

© W

. De

Moo

r

9

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 9 24/08/15 09:28

Page 10: Infoblad september oktober 2015

Wereldsolidariteit zorgt voor waardig werk, een inkomen en betaalbare medische zorgen in BurundiNa jaren van gewelddadige conflicten is er sinds 2005 terug vrede in Burundi. Maar de democratie is nog erg fragiel, dat bewijzen de recente conflicten rond de presidentsverkiezingen. De meeste Burundezen leven overigens nog steeds in armoede. Wereldsolidariteit probeert hier verandering in te brengen. Het gemeente-bestuur van Destelbergen ondersteunde in 2014 deze organisatie met een subsidie van 3.156,35 euro.

“Burundese gezinnen zijn groot. Nochtans is kinderen krijgen een risico. De sterfte van moeders in het kraambed is de vijfde hoogste van de wereld! Per 100.000 levend geboren kinderen sterven er 740 vrouwen”, vertelt Pieter Van Wolvelaer, die eind 2014 de projecten van Wereldsolidariteit in Burundi bezocht.

Deze hoge sterftecijfers maken duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is voor de gezondheidssector en de toegang tot kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg. En daar wringt het schoentje. Het inkomen van gezinnen in Burundi is zo laag dat elke medische zorg waarvoor betaald moet worden te duur is. Maar wie ziek is kan niet werken en heeft dus geen inkomen waarmee zorg kan betaald worden. Een vicieuze cirkel voor veel Burundese ouders.

Van Wolvelaer ervaarde uit eerste hand de ontreddering en onmacht van ouders wanneer ze geen doktersbezoek konden betalen voor hun doodziek kind. “Het is een hart- verscheurende keuze als je moet kiezen tussen eten kopen of medicijnen.” Wereldsolidariteit zet dan ook in op betaal-bare medische zorgen.

Lees het hele verhaal van Wereldsolidariteit en haar partners op www.destelbergen.be/ontwikkelingssamenwerking

Meer info ook op www.wereldsolidariteit.be of neem recht-streeks contact op met de vertegenwoordigers van deze organisatie in de gemeentelijke raad voor ontwikkelings-samenwerking (Gros): Marc De Durpel via [email protected] of Wim Van Den Berghe via [email protected].

Resultaten geluidsmetingen R4 en E17In het voorjaar voerde het gemeentebestuur geluids-metingen uit langs de R4 en E17. De meeste meet-resultaten wijken heel weinig af van eerder gemeten geluidsniveaus. Het gemeentelijk rapport werd voor advies voorgelegd aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Voor de R4 blijkt geen nieuwe meetcampagne door de Vlaamse Overheid noodzakelijk. Voor enkele locaties ten noorden en ten zuiden van de E17 stelt AWV voor om wel een reeks nieuwe metingen uit te voeren. Het volledig rapport ligt ter inzage bij het snelloket omgeving.

Naar aanleiding van meldingen van toegenomen geluids-hinder ter hoogte van enkele woningen langsheen R4 en E17, voerde het gemeentebestuur geluidsmetingen uit. Deze actie is opgenomen in het Milieubeleidsplan 2014-2019 onder het thema ‘Hinder’.

De resultaten van deze nieuwe metingen werden tegenover de meetresultaten van het Agentschap Wegen en Verkeer uit 1997, 2004 en 2008 geplaatst. Opvallend is dat de meeste meetresultaten heel weinig afwijken van de eerder gemeten geluidsniveaus. Dit geeft een antwoord op de vraag of de geluidshinder al dan niet is toegenomen.

Dit wordt toegeschreven aan het feit dat de R4 t.h.v. Destelbergen en Heusden beschikt over een verbeterd wegdek met fluisterasfalt. Daarnaast zorgt de stijging van de verkeersintensiteit doorheen de jaren niet voor een significante stijging van het geluidsniveau. Zo zorgt een verdubbeling van de verkeersintensiteit voor een stijging van het geluidsdrukniveau met slechts 3 dB. In mindere mate kunnen de gelijkaardige meetresultaten verklaard worden door de ontwikkeling van geluidsarmere voertuigen in vergelijking met een tiental jaar geleden.

10

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 10 24/08/15 09:28

Page 11: Infoblad september oktober 2015

Minerale wol tijdelijk apart op het recyclageparkVan 1 juli tot 30 november kan je met minerale wol terecht in aparte zakken op de recyclageparken van Gent en Destelbergen. Tot vandaag kwam dit materiaal in de container voor het brandbaar afval terecht. Met dit tijdelijke proefproject wil de OVAM nagaan of en hoe dit soort afval best wordt ingezameld en verwerkt.

Wat is minerale wol? Minerale wol wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Een veel gebruikte toepassing is dakisolatie. Er zijn twee soorten: glaswol en steenwol. Omdat ze allebei anders zijn qua samen-stelling, worden ze al gescheiden op het recyclagepark. Glaswol wordt grotendeels gemaakt van glasafval en zand, steenwol voornamelijk van vulkanisch gesteente. Het verschil merk je aan de kleur: glaswol is geel, recent ook wit en bruin, steenwol is eerder groengrijs.

Wat mag je meebrengen? Je kan zowel met glaswol als met steenwol terecht op het recyclagepark. Omdat ze allebei anders zijn qua samenstelling, worden ze in aparte zakken opgeslagen. Op het containerpark vind je duidelijke aanwijzingen. Twijfel je? Vraag het dan aan de parkwachter.

Je mag zowel gebruikte (bijvoorbeeld verwijderd tijdens renovatiewerken) als nieuwe minerale wol (snijresten, overschot, …) brengen. Heb je een grotere hoeveelheid minerale wol? Aan het onthaal van IVAGO kan je gratis zakken (inhoud 200 l) afhalen om glaswol of steenwol in te verzamelen en naar het recyclagepark te brengen. Bij voorkeur bied je het materiaal droog en zuiver aan (d.w.z. zonder cement-, gips- of andere resten).

Wat kost het? Breng je dit materiaal binnen in het kader van jouw gratis aanbiedingen, dan kost het je niets. Zijn jouw beurten opgebruikt of overschrijd je het maximumgewicht (bestelwagens), dan betaal je volgens het aangeleverde gewicht op basis van de tarieven voor ‘selectief’ afval. Dat is een pak goedko-per dan de tarieven voor niet- recycleerbaar materiaal.

Voorkom hinder Als je bij het plaatsen en verwijderen van minerale wol de nodige voor-zorgen neemt, is er geen gevaar voor de gezondheid. Toch kan minerale wol voor irritatie en jeuk zorgen bij contact met de huid. Neem daarom enkele voorzorgsmaatregelen als je minerale wol verwerkt of naar het recyclagepark brengt.

Bedek jouw huid, draag handschoenen, een lange broek en lange mouwen. Gebruik een mondkapje in niet- geventileerde ruimtes.

Gebruik een veiligheidsbril bij werk-zaamheden boven jouw hoofd om te vermijden dat er stofjes in je oog zouden terechtkomen. Als dat toch het geval is, niet wrijven maar overvloedig spoelen met koud water.

Voorkom hinder • Ventileer de ruimte zoveel mogelijk tijdens de werken. • Indien nodig, maak de werkplek schoon met een stofzuiger. • Bij irritatie: eerst met koud water af spoelen, daarna wassen met een milde zeep.

11

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 11 24/08/15 09:28

Page 12: Infoblad september oktober 2015

Levede bijenWijkagentVeronique Bauwensaan het woord

We beseff en te weinig hoe afhankelijk we zijn van de natuur. Zo zijn bijensamen met een aantal andere insec-ten onmisbare bestuivers van planten en bomen. Anders gezegd, veelplanten en bomen zouden geen vruchten kunnen dragen of zich voort-planten zonder hen. Bijen hebben het echter zeer moeilijk, daarom steken de gemeente en de provincie een tandje bij, met acties, maar ook door het plaatsen van kasten en structurele bijenvriende lijke maatregelen. Ook jij kunt meehelpen, zie de actie‘Verbijsterende bijen’ en de nieuwe gemeentelijke subsidie.

Veronique Bauwens, wijkagent in Destelbergen en imker in opleiding, legt uit wat ze zo geweldig vindt aan het leven van de bijen.

Wat fascineert je zo aan bijen,waarom imker worden?VB: Laat me even zeggen dat ik nog geen imker ben, maar imker inopleiding. Je moet namelijk een aantal initiatielessen, cursussen en dergelijke meer volgen en daar ben ik mee bezig. Ik ben vorig jaar in de lente beginnen meelopen met ervaren imkers; in Destelbergen zijn dat onder meer Raf Vermeulen en Maxime Bulcke. Voor mij is dit een enorm boeiende wereld. Vier weken geleden heb ik voor de eerste keer honing geslingerd. Ze is lekker en vrij vloeibaar doordat we dit jaar maar vrij laat konden slingeren en er al lindebloesem bij zit. Door te werken met bijen, krijg je veel meer gevoel voor de mechanismen van de natuur en hoe alles op elkaar inspeelt.

Hoeveel kasten verzorg je?VB: Ik sta in voor één kast die de gemeente heeft geplaatst in recreatie-domein De Kollebloem. De andere kast van de gemeente staat trouwens achter de bibliotheek, waar ze wordt verzorgd door Raf Vermeulen.

Merk je wat van de problemen waar de bijen mee te kampen hebben?VB: Alle hulp is alvast welkom. Veel imkers zijn de afgelopen winter een aantal van hun bijenvolkeren verloren, wat ook bij ons het geval was. De juiste oorzaak zonder twijfel aanwijzen, is niet haalbaar. Wellicht speeltaantasting door de varroamijt een grote rol. We behandelen onze kasten wel, maar timing is daarbij doorslag-gevend. Een weekje te laat kan fataal zijn. Daarnaast vormen insecticiden en herbiciden waarschijnlijk een grote bedreiging. En simpelweg het feit dat bijen steeds moeilijker voedsel vinden. Daarom zijn acties als ‘Verbijsterende bijen’ een zeer goede zaak.

Veel bloeiende planten en bloemen aanplanten dus?VB: Dat is zeker nuttig, maar vergeten we de rol van bomen niet. Ik begrijp dat niet iedereen een fl inke boom in zijn tuintje kan zetten, maar bij grote groenaanplantingen moeten we daar zeker rekening mee houden. Ik denk aan lindes, maar vooral ook aan wilgen die normaal kunnen uitgroeien, geen knot- of krulwilgen. Wilgenkatjes vormen dikwijls het allereerstebijenvoedsel in het voorjaar.

Tot 100 euro subsidieHet gemeentebestuur van Destel-bergen wil samen met alle inwoners de wilde en honingbijenpopulaties beschermen en bevorderen. Daarom gebruiken we geen pesticiden meer voor het onderhoud van gemeentelijk groen. Bovendien geven we subsidie voor bijenvriendelijke beplantingen en bloemenweides.

De subsidie bedraagt 80% van de totale aankoopprijs van de planten of zaden. Per adres kan je jaarlijks tot maximaal 100 euro subsidie krijgen: daarvoor kan je al heel wat zaden en planten kopen!

Meer weten? Op www.destelber-gen.be/bijen vind je het aanvraag-formulier, subsidiereglement en lijst van planten soorten met hoge nectar-waarde.

Krokusbollen vande provincieHet gemeentebestuur van Destel-bergen steunt voluit de provinciale actie ‘Verbijsterende bijen’. Haal jouw gratis zakje krokusbollen af op de plantenbeurs op zondag 20 september.Je kan de zakjes krokusbollen ookafhalen aan het onthaal in het gemeente huis van maandag 5 oktober tot vrijdag 16 oktober tijdens deopeningsuren (of tot zolang de voor-raad strekt). Krokussen zijn vaak de eerste bloeiende planten in het voorjaar. Ze kunnen de eerste voedsel-bron (nectar en stuifmeel) vormen voor bijenvolken en solitaire bijen die de winter doorkwamen. Krokusbollen hoef je maar één keer aan te planten (in het najaar). De jaren nadien komen ze vanzelf terug.

12

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 12 24/08/15 09:28

Page 13: Infoblad september oktober 2015

© W

. De

Moo

r

“Door te werken met bijen,

krijg je veel meer gevoel voor

de mechanismen van de natuur

en hoe alles op elkaar inspeelt.

13

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 13 24/08/15 09:28

Page 14: Infoblad september oktober 2015

Verrijk je tuin met nieuwe geuren en kleuren

Plantenbeurs op zondag 20 septemberKom proeven van de sfeer op de plan-tenbeurs en snuister vrij tussen het fantastische aanbod planten. Verrijk je tuin met nieuwe geuren en kleuren, zo help je de biodiversiteit verster-ken. Met infosessies ‘composteren’, ‘gezonde tuinen’ en een workshop voor kinderen onder leiding van de natuurgidsen.

Tientallen standhouders met exclusieve planten en de duizendtal tevreden bezoekers zorgen ervoor dat deze plantenbeurs nog steeds een vaste waarde is. De standhouders zijn geen professionele kwekers, maar lief-hebbers, waarbij de hobby voor sommigen uitgroeide tot een passie.

De catering wordt verzorgd door HP Rénové ten voordele van het bouw-project van Scouts De Haegepoorters.

Meer info op www.hprenove.blogspot.be.

Maak zelf een huisje voor nuttige dieren en insecten Vlinders en bijen zorgen voor de bestuiving van jouw tuinplanten, terwijl lieveheersbeestjes een blad-luizenplaag in je tuin helpen voor-komen. In speciale kastjes kunnen deze insecten ’s nachts uitrusten en ook overwinteren. Daarnaast verminderen egels of vleermuizen de aanwezigheid van lastige insecten in jouw tuin. Ook deze dieren zoeken een schuilplaats waarin ze kunnen rusten en overwinteren. Die huisjes kan je makkelijk zelf maken. Ontdek het op de plantenbeurs. Met de medewerking van Paul Dhont en Raf Vermeulen, VELT, TuinHier, de Vlaamse Herboristen en de VVPV.

Info • Waar: Reinaertpark, achter het gemeentehuis (Dendermondesteenweg 430) • Wanneer: zondag 20 september, van 10.00 u tot 18.00 u. • Prijs: gratis, voor zowel standhouders als bezoekers • Organisatie: gemeentebestuur Destelbergen • Meer info: www.destelbergen.be/plantenbeurs

Dag van de land- en tuinbouw met breugelfestijnOp zondag 20 september om 12.00 u. kan je in het jeugd- en gemeenschaps-centrum (Kerkham 3 F) terecht voor een reuze luxe breugelfestijn, met

aansluitend een optreden van Ritchie Paris. Een organisatie van de Landelijke Gilde Destelbergen in samenwerking met het gemeente-

bestuur Destelbergen.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bestuursleden.

Bezoeken

Gratis krokusbollen

Tijdens de plantenbeurs op zondag 20 september kan je op de infostand gratis een zakje krokus-bollen afhalen. Zo kan je al vanaf het voorjaar de honing- en wilde bijenpopulatie een handje helpen. Je kan de zakjes krokusbollen ook afhalen aan het onthaal in het gemeentehuis van maandag 5 oktober tot vrijdag 16 oktober tijdens de openingsuren. Tot zolang de voorraad strekt.

14

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 14 24/08/15 09:28

Page 15: Infoblad september oktober 2015

Fototentoonstelling de DamvalleiDe geslaagde metamorfose van de Damvallei is nu gevat in een fotoboek ‘De Damvallei, een beeldend verhaal’ en een unieke fototentoonstelling over de veerkracht van de natuur.

In 1994 startte Natuurpunt in Destelbergen met de uitbouw van het natuurgebied Damvallei. De resultaten van meer dan 20 jaar natuurbeheer zijn verbluffend. Het succes-verhaal van de Damvallei illustreert dat de vernietiging van de natuur niet onomkeerbaar is. Bedreigde of verdwenen dier- en plantensoorten herstellen of duiken terug op met het juiste beheer.

Bezoek de fototentoonstelling Natuurpunt organiseert nu een unieke fototentoonstelling tijdens het weekend van 19 en 20 september in het GOC. Daarna verhuist de fototentoonstelling naar de bibliotheek. Het 144 pagina’s tellende boek wordt voorgesteld tijdens de plantenbeurs op zondag 20 september. Wil je een exemplaar van het fotoboek, surf dan naar www.damvallei.be voor meer informatie.

Info • Waar en wanneer: op zaterdag 19 en zondag 20 september, telkens van 10.00 tot 18.00 u. in het GOC (Kerkham 2-4). Van 22 september t.e.m. 10 oktober in de bib van Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) tijdens de openingsuren en ook iedere voormiddag van 09.30 tot 12.00 u. • Prijs: gratis toegang • Organisatie: Natuurpunt kern Damvallei

Veiligheidsweekend op 31 oktober en 1 november

Op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november organiseert de Lokale Politiezone Regio Rhode & Schelde samen met brandweerzone Oost-Vlaanderen Centrum - post Merelbeke, en andere veiligheidsdiensten uit de regio voor de vierde keer een veiligheidsweekend. De rode draad doorheen het veiligheidsweekend editie 2015 is ‘veiligheid in de digitale wereld’.

Info • Waar: gemeentehallen van Merelbeke, Kloosterstraat 26, Merelbeke • Wanneer: zaterdag 31 oktober en zondag 1 november • Prijs: gratis • Organisatie: Lokale Politiezone Regio Rhode & Schelde samen met brandweerzone Oost-Vlaanderen Centrum - post Merelbeke • Meer info: www.politie5418.be

Bezoeken

15

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 15 24/08/15 09:28

Page 16: Infoblad september oktober 2015

Tentoonstelling De DoodendraadIn september kan je in de biblio-theek de reizende tentoonstelling ‘De Doodendraad’ bezichtigen. De educatieve tentoonstelling toont in een tiental thema’s het hoe en waarom van “De doodendraad”. Deze elektrische draadversperring sloot tijdens WO I de grens tussen België en Nederland af.

Om smokkel van mensen en goederen een halt toe te roepen installeert de

Duitse bezetter in het voorjaar van 1915 langs de Belgisch-Nederlandse grens een elektrische draadver sperring. Twee meter hoog en geladen met 2.000 Volt wordt dit een fysieke grens. Het dagelijks leven van de grens-bewoners werd door deze versperring sterk beïnvloed. Vluchtelingen, verzets strijders, smokkelaars, spionnen… het levert heel wat straffe verhalen op. De educatieve tentoonstelling toont in een tiental thema’s het hoe en waarom

van “De doodendraad” of “Den draad”. De thema’s worden met goed gekozen foto’s, die lokale situaties weergeven, geïllustreerd. Een laatste thema toont aan dat de grensversperring geen uniek geval is.

Info • Waar en wanneer: van 3 tot en met 19 september in bibliotheek Destelbergen. Van 22 tot en met 26 september in bibliotheek Heusden. Telkens tijdens de openingsuren. • Prijs: gratis toegang • Organisatie: bibliotheek Destelbergen i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen

Tentoonstelling Zivilarbeiters tijdens W.O. INog tot en met 20 september kan je in het gemeentelijk museum de interes-sante tentoonstelling bezoeken over de Zivilarbeiters tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zivilarbeiters waren burgers die werden opgeëist en verplicht tewerk-gesteld door de Duitsers. Het is een aspect van de Eerste Wereldoorlog dat niet zo gekend is. Nochtans, ongeveer 160.000 van ‘onze Belgische jongens’

ondergingen dit droevig lot. Mannen uit het door de Duitsers bezet gebied werden opgeëist om slavenarbeid te gaan verrichten op en achter de Duitse linies. Velen overleefden de ontberingen en het zeer harde regime niet. Heel veel Vlaamse dorpen tellen dan ook onder hun oorlogsslachtoffers meer Zivilarbeiters dan militairen… Op hun grafzerk staat soms ZAB een algemene afkorting van Zivilarbeiter Bataillon.

Info • Waar: gemeentelijk museum (Dendermondesteenweg 430) • Wanneer: zaterdag 5, 12 en 19 september, zondag 6 en 13 september, telkens van 13.00 tot 18.00 u. Op zondag 20 september van 09.00 tot 18.00 u. (tijdens de plantenbeurs). • Prijs: gratis • Organisatie: vzw GeMuDes, Gemeentelijk Museum Destelbergen

Bezoeken

16

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 16 24/08/15 09:28

Page 17: Infoblad september oktober 2015

Het landschap kan je lezen

Landschapswandeling rond het oude vliegveld van Gontrode

De wandeling focust op de ruime om-geving van het oude vliegveld. Je gaat op zoek naar waardevolle natuur- en cultuurelementen om zo de geschie-denis dichterbij te brengen. Een erf-goed- en landschapsdeskundige laten je vanuit verschillende hoeken en blikvelden naar het landschap kijken. De wandeling is ongeveer 3 à 4 km.

Duizenden jaren geschiedenis zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in het landschap. Wat zich jaren, decennia, eeuwen geleden afspeelde in Gontrode is op een op andere manier

nog altijd voel- en tastbaar. We zien als het ware een schilderij, een pitto-reske omgeving, maar we kunnen ons niet meteen inbeelden wat er concreet achter zit. Toch bestaan er manieren om vanachter onze eigen bril, maar ook deze van een ander, naar dat land-schap te kijken en het te interpreteren.

Info • Waar: parking op het terrein van ILVO, Scheldeweg 68, Melle • Wanneer: zaterdag 24 oktober van 09.30 tot 12.00 u. • Prijs: 8 euro, 6 euro, 4 euro

• Reservaties: via Vormingplus Gent-Eeklo, [email protected] of www.vormingplusgent-eeklo.be of 09 224 22 65 (met vermelding van de cursuscode: Proj.2315) • Organisatie: Vormingplus Gent-Eeklo i.s.m. Erfgoedcel Viersprong en heemkundige kring De Gonde

Nog meer activiteiten:• Crearei: tentoonstelling – nog tot 16 september - Dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) t 09 218 03 13

• 50-jarig bestaan parochie H. Pius X: bezoek school, clubhuis, scouts, met caféterras op speelplein school Pius X – zondag 6 september van 14.00 tot 18.00 u. – Parochiale Werken van het Eenbeekeinde vzw

• Bezoek het gemeentelijk museum – zondag 27 september van 14.00 tot 17.00 u. – gemeentelijk museum (Dendermondesteenweg 430) – GeMuDes vzw

• Bezoek het gemeentelijk museum – zondag 25 oktober van 14.00 tot 17.00 u. – gemeentelijk museum (Dendermondesteenweg 430) – GeMuDes vzw

Bezoeken

17

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 17 24/08/15 09:28

Page 18: Infoblad september oktober 2015

Kijken & luisteren

Festival van Oost-Vlaanderen Destelbergen

Trompetten en trompetters door BachPlus op 9 oktoberVrijdag 9 oktober is er een nieuwe editie van het Festival van Oost-Vlaanderen Destelbergen. In Trompetten en trompetters brengt BachPlus onder leiding van Bart Naessens barokmuziek waarin koperblazers de dialoog aangaan met een sopraanstem.

Iedereen kent de trompet als een van de instrumenten van een orkest, harmonie of brassband. Binnen de barokke muziekscène wordt het instrument vaak aangewend als een feestelijk kleurend element. BachPlus wil het tot de verbeelding sprekende instrument zijn plaats terug geven als volwaardig solo-instrument binnen het barokke repertoire. In Trompetten

en trompetters nemen ze je mee op een muzikale trip door Engeland en Duitsland. Twee landen die een hoofd-rol speelden in koperblazend Europa op het einde van de zeventiende en in het begin van de achttiende eeuw.

Grootmeester Johann Sebastian Bach kan uiteraard niet ontbreken. Daarom brengt het ensemble naast een prachtig solorepertoire voor trompet ook de indrukwekkende cantate BWV 51 ‘Jauchzet Gott in aller Landen’. Hierbij gaat de trompet in dialoog met een sopraanstem. Naast Bach, hoor je ook werk van Haendel, Clarke en Telemann.

BachPlus BachPlus is een project dat in 2010 opgericht werd door sopraan Elisabeth Hermans en klavierspeler en dirigent Bart Naessens. Het ensemble verenigt topmusici uit heel Europa die bij diverse gerenommeerde ensembles of door eigen activiteiten en initiatieven een onontbeerlijke en waardevolle ervaring hebben opgebouwd inzake historische uitvoeringspraktijk. De musici willen zich bovenal terug laten verwonderen over het geniale, alles overstijgende oeuvre van Bach. Stichter en dirigent Bart Naessens maakt samen met zijn muzikanten de muziekkeuze. Ze proberen steeds zo dicht mogelijk bij de toenmalige musiceerpraktijken te blijven. Zo speelt het ensemble altijd op historische of op historisch model gebaseerde instrumenten.

Info • Waar: Heilig-Kruiskerk, Heusdendorp (Heusden) • Wanneer: vrijdag 9 oktober om 20.00 u. • Prijs: 15 euro • Reservaties: online via www.destelbergen.be/cultuur • Organisatie: cultuurdienst Destelbergen

18

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 18 24/08/15 09:28

Page 19: Infoblad september oktober 2015

Kijken & luisteren

Informatiesessie nieuwe mediaWat is er nieuw in medialand? Sociale netwerksites (Twitter, Facebook, Skype), iPad, apps, iPhone, e-reader, e-book, smartphone, enz … Kan jij nog volgen? Tijdens deze lezing worden de nieuwe media op een bevatte-lijke manier voorgesteld.

Er wordt weergegeven waar elk medium voor dient en wat de mogelijkheden ervan zijn. Na het volgen van deze sessie zullen jouw (klein)kinderen versteld staan van wat je allemaal weet over de actuele nieuwe media. Je zal door het digitale bos weer de bomen kunnen onder scheiden… Info • Waar: bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: woensdag 14 oktober van 09.00 tot 12.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: graag op voorhand reserveren via de bibliotheek • Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Voordracht ‘omgaan als vrijwilliger met senioren: leuk of lastig?’Deze voordracht richt zich op vrijwilligers die veel met senioren omgaan. De voordracht geeft tips en meer inzicht in de leefwereld van de senior.

Werk jij als vrijwilliger met senioren? Weet je niet altijd goed hoe je moet omgaan met iemand die klaagt of het niet meer ziet zitten? Heb jij ook wel eens dat machteloos gevoel dat je het niet goed doet? Schrijf dan in voor deze voordracht.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: dinsdag 20 oktober om 14.00 u. • Prijs: 3 euro (koffie of thee tijdens de pauze inbegrepen) • Reservaties: schrijf in via De Reinaert vóór vrijdag 16 oktober • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. het SIG

Vorming over verzekeringen en aansprakelijkheidOrganiseer jij met je vereniging, club of buurtcomité een activiteit? Dan vraag je je vermoedelijk af “Zijn we goed verzekerd?” of “Als iets foutloopt, ben ík dan aansprakelijk?” Vormingplus geeft op 21 september een antwoord op al jouw vragen.

Info • Waar: dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2 (Heusden) • Wanneer: maandag 21 september van 19.30 tot 22.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: vooraf inschrijven verplicht, via de cultuurdienst • Organisatie: cultuurdienst Destelbergen

19

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 19 24/08/15 09:28

Page 20: Infoblad september oktober 2015

Kijken & luisteren

‘Van ezelsbank naar schrijfsalon, een levensverhaal’

Jan Vanderhaeghen, ambassadeur geletterdheid en ervaringsdeskun-dige, komt op zaterdag 19 september om 11.00 u. zijn verhaal vertellen in bibliotheek Destelbergen.

Nu durf ik nieuwe uitdagingen aan. Ik durf een boek te lezen. Ik durf mails te schrijven en te sturen. Ik kom zelfs in een praatprogramma op tv. Mijn plaats is niet langer de ezelsbank, maar het schrijfsalon. Daar geniet ik samen met anderen van schrijven en vertellen. Mijn angst voor taal heb ik kunnen ombuigen tot een liefde voor taal.

Als kind van zeven moest Jan Vanderhaegen achteraan in de klas op

de ezelsbank zitten, zoals alle ‘domme’ kinderen. De leerkracht vond het niet de moeite om veel energie aan hem te besteden. Zo miste hij de start, waar-door hij een grote lees- en schrijfangst ontwikkelde. Hij bleef niet bij de pakken zitten. Er waren mensen die in hem geloofden. Rond zijn vijftigste vond hij de weg naar Leerpunt, waar hij het nodige zelfvertrouwen vond om zijn angsten te overwinnen. Jan brengt jullie zijn verhaal, een levensverhaal met pijnpunten, hoop en oplossingen.

‘Leven in een krabbenmand’, een monoloog over armoede in Vlaanderen

Marleen Merckx, de actrice die velen kennen als ‘Simonneke’ uit ‘Thuis’, brengt op dinsdag 29 september een theaterstuk dat aanzet tot nadenken.

Mensen die in de shit zitten kunt ge vergelijken met een mand vol krabben. Iedereen wil eruit, maar zo simpel is het niet. Iedere keer als ge een beetje houvast vindt aan de rand van de mand is er wel een andere krab die zich aan u vasthaakt en uw poot als steun wil gebruiken. Dan wordt ge weer opnieuw de dieperik ingetrokken.

Marleen Merckx kruipt in de huid van Emilie Winckelmans, een vrouw van veertig die haar verhaal vertelt over haar leven. Ze komt uit een arm, so-ciaal gezin en vertelt over haar jeugd. Hoe het er thuis, op school en op het werk aan toe gaat en over haar leven met haar vriend Nico. Een herkenbaar verhaal over armoede, gepest worden

en ruzies. Emilie probeert ondanks alles toch een gelukkig leven te leiden.

Deze monoloog is soms grappig dan weer ontroerend, aangrijpend of romantisch maar geeft steeds een duidelijk beeld weer van de armoede die er nog steeds heerst voor velen. ‘Leven in een krabbenmand’ geeft een kijk in een andere wereld, het verhaal van Emilie is de ongekende realiteit die 100.000 Vlamingen elke dag meemaken. Marleen Merckx speelt haar rol met veel gevoel en overgave en betrekt het publiek in haar verhaal. Een grootse acteerprestatie van de actrice in een theaterstuk dat aanzet tot nadenken!

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen • Wanneer: zaterdag 19 september om 11.00 u. (Jan Vanderhaeghen) en dinsdag 29 september om 20.00 u. (Marleen Merckx) • Prijs: gratis • Reservaties: reservatie niet verplicht, maar wel aangewezen als je er zeker bij wil zijn • Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Het project Geletterdheid De Vijf (Deinze, Destelbergen, Lochristi, Melle en Merelbeke) kadert in De Week van de Geletterdheid.

20

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 20 24/08/15 09:28

Page 21: Infoblad september oktober 2015

Kijken & luisteren

Supporter mee tijdens de scholenveldloop op 26 septemberDe scholenveldloop vindt plaats op zaterdag 26 september in het Reinaertpark achter het gemeentehuis van Destel-bergen. Het eerste startschot is voorzien om 14.30 u.

De leerlingen lopen in verschillende reeksen. Er wordt een onderscheid gemaakt qua leeftijd en geslacht. Net als vorig jaar is er ook een reeks “Run for fun”, waar ouders, leerkrachten en sympathisanten hun loopkunsten laten zien. De eerste drie winnaars van elke reeks ontvangen een medaille.

Ook deelnemen? De inschrijvingen voor de veldloop verlopen via de scholen. Kinderen die niet naar school gaan in Destel bergen of Heusden kunnen zich inschrijven via de sportdienst. Opgelet, inschrijven ter plaatse is niet mogelijk.

Info • Waar: Reinaertpark (Destelbergen), achter het gemeentehuis (Dendermondesteenweg 430) • Wanneer: zaterdag 26 september vanaf 14.30 u. • Prijs: gratis • Organisatie: sportdienst Destelbergen i.s.m. de atletiekclub AC Bloemenlopers

Nog meer activiteiten:• Wedstrijd Jumping HRVV - zondag 6 september – manege LLyda Stables (schipgrachtstraat 4) – manege Llyda Stables - www.llyda.com

• Lezing: 5 eeuwen Uilenspiegel – vrijdag 18 september van 16.00 tot 23.00 u. - zaal Domus (Dendermondsesteenweg 439) - Dr. J. Goossenaertskring Destelbergen

• Orgelconcert – zondag 20 september van 19. tot 20.00 u. - Destelbergen kerk (centrum) - orgelcomite Destelbergen - www.orgelcomitedestelbergen.be

• Voorstellen jaarprogramma en ludieke conférence “De commode” – maandag 21 september om 19.30 u. – Domus (Dendermondsesteenweg 439) - Markant Destelbergen - www.markantvzw.be/destelbergen

• Llyda 4 Belgian Futurity’s reining competition - 23 september tot 27 september - manege LLyda Stables (schipgrachtstraat 4) - [email protected]

• Trec Heusden 2015 – zondag 27 september van 08.00 tot 18.00 u. – manege Artevelderuiters (Gaverstraat 29) – Patsjoepel - www.artevelderuiters.be

• HRVV-Jumping GRV – zondag 27 september van 08.00 tot 22.00 u. - Hoek Wellingstraat/Kruisstraat te 9070 Destelbergen-Heusden - Gentse Rijvereniging (GRV) - www.gentserijvereniging.be

• Oefencross Stax – zaterdag 3 oktober van 09.00 tot 21.00 u. – Nachtegaalstadion (Admiraaldreef) – Stax vzw - www.stax-ac.be

• Reining VLP Belgisch kampioenschap - zondag 4 oktober om 09.00 u. - manege LLyda Stables (schipgrachtstraat 4) - manege Llyda Stables - www.llyda.com/llydastables/nl/evenementen.html

• Concert jeugdkoor SAM – zaterdag 10 oktober van 17.00 tot 23.00 u. – De Parel (Steenvoordestraat) - jeugdkoor SAM

• Wedstrijd dressuur-jumping BTH – zaterdag 10 oktober om 10.00 u. - manege LLyda Stables (schipgrachtstraat 4) - www.llyda.com/llydastables/nl/evenementen.html

• Orgelconcert - zondag 18 oktober van 19.00 tot 20.00 u. - Destelbergen kerk (centrum) - orgelcomite Destelbergen - www.orgelcomitedestelbergen.be

• Wedstrijd jumping HRVV (indoor) - zondag 18 oktober - manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) - www.llyda.com/llydastables/nl/evenementen.html

• Humoristische theatervoorstelling ‘Lijf’ door theatergezelschap ‘Kleine prettige stoornis’ - vrijdag 23 oktober om 19.30 u. - gemeenschapscentrum Berghine (Dendermondesteenweg 439) - VIVA, Dr.J. Goossenaertskring, Markant, S-Plus, Vl@s, vtbKultuur - www.curieusdestelbergen.be

• Oefenjumping paarden LRV gewest Lokeren – zondag 25 oktober om 08.00 u. - manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) - www.llyda.com/llydastables/nl/evenementen.html

21

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 21 24/08/15 09:28

Page 22: Infoblad september oktober 2015

Kijken & luisteren

De Avonden: ‘Opgebrand’ door Maarten De Gendt

Lezing over burn-outdoor ervaringsdeskundigeOp donderdag 29 oktober om 20.00 u. kan je in de bibliotheek van Destel-bergen naar een lezing over burn-out. Wil je er zeker bij zijn, neem dancontact op met de bib om jouw plaatsje te reserveren.

Op een dag stort Maarten De Gendt in op zijn werk. Hij krijgt een woede- uitbarsting gevolgd door een angst-aanval en een lange huilbui. Het verdict van zijn huisarts is keihard: Maarten is opgebrand, hij heeft een burn-out en moet enkele maanden thuisblijven.

In Opgebrand doet hij verslag vanhoe hij worstelt met zijn burn-out.Hij vertelt over zijn zoektocht naar rust, naar zichzelf, naar een manier om met het werk en het leven om te gaan. Als ervaringsdeskundige vertelt Maarten wat het betekent om in een burn-out te zitten, hoe hij er weer is uitgeraakt, en wat hij daaruit geleerd heeft. Na de lezing is er tijd voor een gesprek en vragen.

Info• Waar: bibliotheek Destelbergen• Wanneer: donderdag 29 oktober om 20.00 u.• Prijs: 2 euro (na reservatie) of 3 euro (aan de kassa)• Reservaties: t 09 228 07 61 of [email protected] (reservatie niet verplicht, maar wel aangewezen als je er zeker bij wil zijn)• Organisatie: bibliotheek Destelbergen

“Ik ontplof en schreeuw tegen een collega. Hij draait zich om en loopt

weg, zonder één woord. Toch kan ik niet meer stoppen. “Ik ben die hele

afdeling hier kotsbeu!” Ik sta op. Gewoon, rustig ademen en een kop koffi e halen. Maar op weg naar de keuken groeit mijn woede nog aan. Keihard keil ik de kop tussen de rest

van de vaat. Porselein breekt. De lade ligt vol scherven. Woest sla ik ze terug

dicht. Nog meer gerinkel.- uit ‘Opgebrand’ (Maarten De Gendt)

De Avonden najaar 2015

Bibliotheek Destelbergen nodigt zes avonden per jaar een gast uit: een auteur, een spreker, een mu-zikant… Je bent welkom in de bib voor informele gesprekken, interes-sante actuele sprekers of een rustig avondje muziek. Na de lezing kan je nog napraten met een drankje,aangeboden door de bib.

• 29 oktober: Maarten De Gendt – Opgebrand

• 26 november: Toni Coppers - Commissaris Van In maakt plaats voor Liese Meerhout

• 17 december: Wim Claeys – Gentse liedjes en verhalen

22

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 22 24/08/15 09:28

Page 23: Infoblad september oktober 2015

Doen

Wekelijks sportuurtje voor volwassenen en senioren

De wekelijkse sportuurtjes gaan in september terug van start. Deze keer niet meer in sporthal Kristalbad, maar in de gloednieuwe sporthal Bergenmeers (Koedreef 1). Je kan kiezen uit Tai chi en Keep Fit op dinsdag of Fit+ op donderdag. Ook de uurregeling onderging een kleine wijziging.

Voor Tai chi betaal je 30 euro voor 10 lessen. Voor Keep Fit of Fit+ koop je een 5-beurtenkaart (10 euro) of 10-beurtenkaart (18 euro) bij de sportdienst. Die kan je dan gebruiken voor zowel Keep Fit als Fit+. Ben je nieuw, dan is de eerste les gratis. Zo kan je volledig vrijblijvend kennis maken.

Tai chi • Elke dinsdag van 09.00 tot 10.00 u. (beginners) en 10.00 tot 11.00 u. (gevorderden) • Eerste les op dinsdag 29 september

Keep Fit • Elke dinsdag van 14.00 tot 15.00 u. • Eerste les op dinsdag 8 september

Fit+ • Elke donderdag van 10.00 tot 11.00 u. • Eerste les op donderdag 10 september

Meer info op www.destelbergen.be/sport of bij de sportdienst (t 09 218 72 00, [email protected]). Opgelet, op feestdagen en tijdens school-vakanties zijn er geen sportuurtjes.

Wekelijkse bewegingsactiviteiten voor seniorenDansen: elke dinsdag van 14.00 tot 15.30 u. Maak kennis met de Argentijnse tango. Nieuwe lesgeefster Marleen leert jou de pasjes.

Yoga: elke maandag van 14.00 tot 15.30 u. Ontspanning van lichaam en geest. Begeleiding door Ria.

BBB elke vrijdag van 13.45 tot 15.15 u. Bewust Begeleid Bewegen in groep, aangepast aan senioren. Begeleiding door Liesbeth of Ines.

Tai Chi/Qi Qong: elke woensdag van 10.00 tot 11.15 u. (van oktober tot april) Tai Chi/ Qi Qong is een vloeiende aaneenschakeling van sierlijke bewegingen die heel rustig worden uitgevoerd. Het hele lichaam beweegt ontspannen en gecoördineerd waardoor Tai Chi/ Qi Qong niet enkel een oefening is voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D), Destelbergen • Prijs: 18 euro voor een 10-beurtenkaart, geldig voor alle bewegingsactiviteiten • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert

23

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 23 24/08/15 09:28

Page 24: Infoblad september oktober 2015

Doen

Computercursus ‘aan de slag met je Windows-PC of tablet’Als je nog nooit met een computer hebt gewerkt, dan is deze cursus ideaal voor jou.

Je leert o.a.: • hoe je een computerprogramma kan opstarten en afsluiten en hoe je het programmavenster naar wens kan aanpassen (vergroten, verkleinen, verplaatsen); • een eenvoudige tekst typen, verbeteren en opmaken met een tekstverwerkingsprogramma;

• bestanden die op je computer staan overzichtelijk organiseren, zodat je ze gemakkelijk kan terugvinden; • bestanden (zoals bijvoorbeeld foto’s) die op een memorystick staan, kopiëren naar je computer en omgekeerd; • bestanden of teksten kopiëren, knippen en plakken; • kennismaken met het internet en e-mail.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke dinsdag om 08.40 u. Start op 8 september. • Prijs: 90 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO

Computercursus ‘aan de slag met je iPad’In deze cursus leer je op een flexibele, praktische wijze alle geheimen kennen van je nieuwe communicatiemiddel bij uitstek.

Lekker languit in de zetel met je iPad surfen op het internet, je e-mails beheren, muziek beluisteren en video s bekijken? Wil je met verschillende collega s werken in documenten zonder te verdwalen in alle ´laatste

versies? Foto’s en video-opnames maken tijdens een interessante uitstap? Communiceren zonder extra kosten met je familie in het buiten-land? In deze opleiding tonen we je hoe je in het aankomende post-pc-tijdperk je digitale kennis en comfort optimaliseert en gebruik maakt van verschillende apps om je iPad helemaal te personaliseren.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke woensdag om 08.40 u. Start op 9 september. • Prijs: 90 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO

Computercursus fotobewerking met GIMPTijdens deze cursus leer je stap voor stap de mogelijkheden van dit uitgebreid gratis pakket kennen.

Gimp is een gratis (Nederlandstalig) fotobewerkingsprogramma en een goed alternatief voor Adobe Photo-shop. Van het retoucheren van een vakantiefoto tot het samenstellen van een prachtige fotocollage, met Gimp kan het allemaal. Op het einde van deze module kan je niet alleen je eigen foto’s merkelijk verbeteren, maar maak

je zelf mooie wenskaarten, bladwij-zers, uitnodigingen, communiekaartjes, enz. Dit pakket is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen (Windows, Mac OS X & Linux).

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke maandag om 13.00 u. Start op 7 september. • Prijs: 90 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO

24

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 24 24/08/15 09:28

Page 25: Infoblad september oktober 2015

Doen

Taalcursus Engels voor op reisMet het verkort traject Engels voor op reis word je voor-bereid op verschillende taalsituaties voor een reis in het buitenland: een hotel of restaurant boeken, instructies op het vliegveld, eten of drinken bestellen, nieuwe mensen leren kennen, shopping en sightseeing, wegwijs in een stad en culturele tips. Deze cursus geeft je spreekdurf.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke donderdag om 08.40 u. Start op 1 oktober. • Prijs: 105 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO

Engels spreekcursusJe hebt een goede basiskennis van het Engels en je wil die graag blijven onderhouden? Dan zijn de spreekcursussen Engels 7 en Engels 8 iets voor jou! Via woordenschat-uitbreiding, conversaties, debatten, rollenspelen en allerhande spreekoefeningen wordt gestreefd naar een grote zelfstandigheid in het spreken.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke dinsdag om 08.40 u. Start op 6 oktober. • Prijs: 180 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO

Taalcursus Spaans voor op reis 1Verkort traject voor iedereen die in sneltempo wil kennis-maken met Spaans. Je leert er de weg vragen, contacten leggen, op restaurant gaan, een hotel reserveren, een auto huren… Kortom, een zeer praktisch gerichte lessenreeks.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke donderdag om 08.40 u. Start op 1 oktober. • Prijs: 105 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO

Taalcursus Spaans voor op reis 2Hierbij wordt verder gewerkt op Spaans voor op reis 1.

Info • Waar: De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: elke woensdag om 08.40 u. Start op 7 oktober. • Prijs: 105 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert i.s.m. cvo ISBO 25

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 25 24/08/15 09:28

Page 26: Infoblad september oktober 2015

Doen

Help de trage wegen te onderhoudenWord peter of meter van een trage weg

Als peter of meter van een trage weg voer je regelmatig een controle uit.Staan de paaltjes en bordjes nog recht? Moet het gras niet dringend gemaaid worden of zijn er geen overhangende struiken?Ligt er zwerfvuil? Opmerkingen geef je dan door aan het gemeentebestuur.Als vrijwilliger kies je zelf een trage weg uit of stel je een persoonlijkewandellus samen van meerdere trage wegen. Voel je je geroepen, neem dancontact op met de dienst mobiliteit(t 09 218 92 54 of [email protected]).

Dag van de trage wegenop 18 oktoberWandelen langsgroene, trage wegenOp zondag 18 oktober trakteert de Belgisch-Nederlandse Wandel-verbroedering in samenwerking met het gemeentebestuur van Destel-bergen je op een aantal boeiende wandelingen langs groene, trage wegen.

Er is voor elk wat wils met uitge-stippelde wandelingen van 4, 8, 12, 16 tot zelfs 20 kilometer. De wandelingen van 12 tot 20 kilometer bieden een variëteit aan bezienswaardigheden:je wordt er langs kastelensites en andere beschermde dorpsgezichten geleid, wandelt er langs tweepareltjes van meren en de oevers van de Schelde met zicht op de drie torens van Gent (Sint-Niklaaskerk, Belfort en Sint-Baafskathedraal) en zietrestanten van de voormaligeScheldearm binnen de groenpool en het Vlaamse natuurreservaat van de Damvallei.

Ben je iets nieuwsgierig van aard of hou je wel van wat competitie? Ga dan voor de wandeling van 8 of 12kilometer waar je de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan een zoek-wedstrijd, een fi jne uitstap waard met het hele gezin!

Leer bij over de historiek en natuur van DestelbergenAlle wandelingen zijn voorzien van info en weetjes, dankzij de lokale kennis van o.m. de Heemkundige Kring en Natuurpunt. Het recent vernieuwde GeMuDes (Gemeentelijk Heemkundig Museum) in het gemeentehuis isbeslist ook een bezoekje waard!

Rolstoel- en kinderwagenvriendelijkBij gunstige weersomstandigheden zijn alle wandelingen toegankelijk met kinderwagens. Voor rolstoel gebruikers is er een tocht van 4 kilometer die een bezoek brengt aan het bijzondere Damvalleimeer.

Parkeer op BergenmeersParkeer je wagen op de nieuwe site Bergenmeers, bereikbaar via de Koedreef. Deze parkings liggen op wandelafstand van de startplaats. Fietsers kunnen parkeren nabij de Berghine.

Info• Waar: start en aankomst aan zaal Berghine (Dendermondesteenweg 439)• Wanneer: zondag 18 oktober tussen 08.00 en 18.00 u (start tot 15.00 u.)• Prijs: 1,50 euro (niet-leden), 1 euro (leden)• Inschrijven: ter plaatse• Organisatie: Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering i.s.m. gemeentebestuur Destelbergen

26

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 26 24/08/15 09:28

Page 27: Infoblad september oktober 2015

Daguitstap naar Mons en de Henegouwse scheepsliftenSchrijf je in voor de daguitstap op 18 september naar Mons, Europe-se culturele hoofdstad 2015, en de boottocht op de route van de merk-waardige scheepsliften in Henegouwen.

In 2015 is Mons culturele hoofdstad van Europa en de belangrijkste stad van Henegouwen Ze kende de laatste jaren een ware metamorfose. Redenen genoeg dus om je te laten onder dompelen in deze voor velen nog onbekende stad.

De provincie Henegouwen is bekend voor haar merkwaardige scheepsliften: de scheepslift van Strépy-Thieu, het vermaarde Hellend Vlak van Ronquières en de bijzondere hydraulische scheepsliften, geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.

Info • Waar: vertrek vanuit De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: vrijdag 18 september. Vertrek om 08.00, terug rond 18.00 u. • Prijs: 45 euro • Reservaties: via De Reinaert. Opgelet, de plaatsen zijn beperkt, schrijf dus zo snel mogelijk in. • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert

Doen

27

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 27 24/08/15 09:28

Page 28: Infoblad september oktober 2015

Een nieuw seizoen creativiteit, beweging of cultuurIn september start het lokaal dienstencentrum De Reinaert terug met een uitgebreid aanbod van activiteiten. Alle activiteiten vinden plaats in De Reinaert en zijn gratis, tenzij anders vermeld. Schrijf je snel in. Aarzel niet om gebruik te maken van de vervoerdienst van De Reinaert om je te komen halen en terug te brengen. Dit kost slechts 3 euro.

Creativiteit• Kalligrafie

In deze lessenreeks leer je in 14 lessen de sierlijke kneepjes van het vak. Elke donderdag om 14.00 u. Start op 3 september. Kostprijs: 50 euro (exclusief materiaal).

• Bloemschikken Iedere maand maak je een echt bloemenkunstwerk. Er zijn 3 groepen, begeleid door Maureen, Marleen of Liliane. Telkens op een donderdag of vrijdag om 13.45 u. Kostprijs: 40 euro voor een 10-beurtenkaart.

• Kunst met kleine ‘k’ Creatief ontplooien in een gezellige groepssfeer. Elke maandag van 09.15 tot 11.45 u.

• Handwerk Je kan bij De Reinaert terecht met al je handwerken. Elke tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 tot 15.30 u.

• Schilderen Schilderen in een gezellige groep. Elke vrijdag van 08.45 tot 11.45 u.

Beweging• Fietsen

Tweewekelijks gaat De Reinaert fietsen op maandag. Vertrek telkens aan De Reinaert om 14.00 u. Inschrijven doe je de dag zelf om 13.45 u. Kostprijs: 1 euro.

• Petanque Elke maandag van 13.30 tot 17.00 u. en elke donderdag met puntentelling van 13.30 tot 17.00 u. op de terreinen van De Reinaert. Kostprijs: 0,50 euro per deelname.

• Wandelen Elke maand maakt De Reinaert een mooie wandeling, telkens op een vrijdag. Vertrek aan De Reinaert om 13.00 u., ter plaatse om 14.00 u. Kostprijs: 1 euro per deelname.

Cultuur• Film in Kinepolis

Elke maand bekijk je samen met De Reinaert een film in Kinepolis. Telkens op een vrijdag. De film start om 14.00 u. en kost 9,15 euro. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

• Film in De Reinaert Elke maand bekijk je in De Reinaert een Oscar winnende film uit de oude doos. Telkens op een woensdag. De film start om 14.00 u.

Scherp van geest• Kaarten

In gezellige sfeer een kaartje leggen. Van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 u.

• Leesclub Samen met de rest van de groep bespreek je het gelezen boek.

• Schaken Gezellig samen schaken, geen competitie maar een spel. Elke donderdag om 14.00 u.

• Persclub In groep de belangrijkste actualiteit bespreken. Elke woensdag om 10.00 u.

• Bingo Elke maand speelt De Reinaert bingo: 3 spannende ronden met een prijs voor de winnaar. Telkens op een maandag om 14u30. Kostprijs: 5 euro (incl. koffie en versnapering). Vooraf inschrijven.

• Spelnamiddag Elke maandagnamiddag is er een spelnamiddag (Uno, Scrabble of Rummicub). Telkens om 14.00 u. in De Reinaert. Schrijf ten laatste in op maandagvoormiddag.

Doen

28

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 28 24/08/15 09:28

Page 29: Infoblad september oktober 2015

Herfstwandeling in de DamvalleiVerken op 23 oktober het nieuwste wandelpad in de Damvallei en geniet van het herfstseizoen in alle geuren en kleuren.

Natuurpunt kern Damvallei, koopt waardevolle stukken natuur in de Damvallei. Het gebied is historisch en ecologisch waardevol, zelfs op Europese schaal. Het land-schap is geboetseerd door de Schelde en daarvan zie je tot op vandaag de bewijzen. Voorzie aangepaste kledij en zeker aangepast schoeisel. Marleen De Bels, natuurgids van Natuurpunt, begeleidt de wandeling.

Info • Waar: parking palinghuis Stapsteen (Hooistraat 148) of aan De Reinaert om 13.45 u. • Wanneer: vrijdag 23 oktober van 14.00 tot 16.30 u. • Prijs: 1 euro (met vervoer + 3 euro) • Reservaties: via De Reinaert vóór 22 oktober. • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert

Nostalvélo: nostalgische fietstocht door Destelbergen en BeerveldeEen nostalgische kastelenrondrit in Destelbergen, Beervelde en Oudenbos. Geniet al fietsend van de natuur. Begeleider Raymond Van Doorsselaere vertelt je onderweg van de zwarte doktoor, saint fiarce of chamonix en de Kerkhove de Denterghem en Rooman d’Ertbuer.

Info • Waar: vertrek aan de ingang van De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: donderdag 6 oktober om 13.45 u. • Prijs: 1 euro • Reservaties: via De Reinaert • Organisatie: lokaal dienstencentrum De Reinaert

Doen

Fairtradekatoen, stof met toekomstWe hebben allemaal onze favorietjes in de kleerkast hangen. Weet je waar die lievelingsjeans of -t-shirt gemaakt is? Of hoe? Zouden we niet geruster zijn met eerlijk katoen aan het lijf, waarvan we weten dat de boeren er echt beter van zijn geworden?

Neem de boeren van ETC Chetna Organics, een coöperatie voor Fairtra-dekatoen uit de regio Andhra Pradesh in India. Met het geld van Fairtrade hebben zij onder andere kunnen inves-teren in eigen weegschalen. Zo kwam er een einde aan jaren van afzetterij, omdat ze nu eindelijk volgens gewicht worden betaald. Dat lijkt een detail, maar het is een slimme investering voor deze katoentelers, die zo hun eigen toekomst in handen nemen.

Tijdens jouw volgende koopjesjacht kan je misschien even stilstaan bij het label op het katoen dat je koopt. De mode kan je inspireren wanneer je die perfecte jeans koopt, maar ethische argumenten kunnen dat ook!

Meer info www.schonekleren.be

29

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 29 24/08/15 09:29

Page 30: Infoblad september oktober 2015

Schone Klerenquiz op vrijdag 11 septemberDe Schone Klerencampagne wil de vuile was van de mondiale kleding-industrie buitenhangen en eist schone kleren. Ook jij kan een steen-tje bijdragen, shop bewust en durf kritische vragen stellen. Op vrijdag 11 september kom je te weten hoe schoon jouw kleren zijn en maak je kans op mooie prijzen als je met een team deelneemt aan de Schone Klerenquiz.

In 2013 stortte in Bangladesh de Rana Plaza textielfabriek in waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven kwamen en meer dan 2.000 gewonden vielen. Twee jaar later blijken de arbeidsomstandigheden vaak nog niet verbeterd. Ivan Stevens vertelt er op 11 september alles over. Ben je een quizzer? Schrijf je dan in voor de Schone Klerenquiz met een team van maximum vijf personen.

Info • Waar: Kollebloem, Leenstraat 18 (Heusden) • Wanneer: vrijdag 11 september om 19.30 u. • Prijs: 1 euro per persoon

• Inschrijven: voor 4 september via https://schoneklerenquiz.eventbrite.nl of telefonisch via 0473 91 57 91 (Helene Braekevelt), 09 229 22 98 (Marc De Durpel), 0473 22 34 99 (Ivan Stevens)

• Organisatie: gemeentebestuur Destelbergen i.s.m. KWB Destelbergen en GROS Destelbergen

Doen

Ivan Stevens maakte in april met andere KWB’ers een fietstocht van meer dan 450 kilometer door Indonesië. Ze bezochten ter plaatse verschillende textiel-fabrieken en spraken met arbeiders en vakbondsafgevaardigden over de werk-omstandigheden in de textielfabrieken.

Nog meer activiteiten:• Parochiefeesten H. Kruiskerk Heusden

zaterdag 12 september van 17.00 tot 22.00 u. en zondag 13 september van 11.00 tot 20.00 u. vrije basisschool De Parel (Steenvoordestraat 13) Parochiale Werken van Heusden

• Yoga Voor Natuur! zondag 13 september van 10.15 tot 12.15 u. - parking Schipgrachtstraat (Schipgrachtstraat 2) - Natuurpunt Gent kern Damvallei [email protected]

• Crea: werken met Powertex maandag 21 september van 19.30 tot 22.30 u. Clubhuis Pius X (Bredenakkerstraat 27) www.femma.be/nl/groep/destelbergen-eenbeek

• Tas haken in 3 lessen donderdag 1 oktober van 19.30 TOT 22.30 u. Clubhuis Pius X (Bredenakkerstraat 27) Femma Destelbergen Eenbeekeinde www.femma.be/nl/groep/destelbergen-eenbeek

• Fuif Take me to 9070 - zaterdag 3 oktober vanaf 21.30 u. JGC (Kerkham 3 F) - Monitorenwerking Speelplein Tureluur www.welove9070.be

• Lachclub Destelbergen zondag 4 oktober van 11.00 tot 13.00 u. muziekschool Destelbergen (Kerkham 3 D) – Lach www.lachenisgezond.be

• Workshop: pizza-de-luxe woensdag - 28 oktober van 19.30 tot 22.30 u. Clubhuis Pius X (Bredenakkerstraat 27) Femma Destelbergen Eenbeekeinde www.femma.be/nl/groep/destelbergen-eenbeek

• Markante madammenlunch - donderdag 29 oktober om 12.30 u. - parking bib Destelbergen (afspraakplaats carpooling) - Markant Destelbergen www.markantvzw.be/destelbergen

• Halloweentocht KFC Heusden zaterdag 31 oktober van 18.00 tot 00.00 u.

30

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 30 24/08/15 09:29

Page 31: Infoblad september oktober 2015

Uit met kinderen

Sportkampen en speelpleintijdens de herfstvakantieInschrijven vanaf 22 september

De inschrijvingen voor de sportkampen en het speelplein tijdens de herfstvakantie, van 2 tot 6 november,starten op dinsdag 22 september om 18.00 u.(voor inwoners) en op dinsdag 29 september om 18.00 u. (voor niet-inwoners). Inschrijven doe je online opwww.destelbergen.be/vrijetijd.

Bij het online inschrijven moet je onmiddellijk elektronisch betalen. Hou dus je bankkaartlezer bij de hand. Geencomputer met internet of geen mogelijkheid tot internet-bankieren? Op de verschillende inschrijvingsmomenten kan je probleemloos terecht bij het loket vrije tijd van 18.00 tot 19.00 u., ook telefonisch.

Speelplein TureluurOp het speelplein wordt er gewerkt met de volgendeleeftijdsgroepen: • De Kabouters: geboren in 2011 – 2012• De Sloebers: geboren in 2009 – 2010• De Bengels en de Tieners: geboren in 2001 – 2008

Meer informatie, deelname-prijzen en voorwaarden opwww.destelbergen.be/speelpleintureluur

Sporten met Giga GuustJe kan kiezen uit de volgende gemeentelijke sportkampen:• Omnisport (H1): geboren in 2007 – 2009• Balsport – Turnen (H2): geboren in 2003 – 2006 Meer informatie, deelnameprijzen en voorwaarden op www.destelbergen.be/sportkampen

Of deze leuke clubkampen:• Gymstars & Dancestars door TC Athena: geboren in 2010 – 2012. Inschrijven via www.turnclubathena.be• Voetbal herfststage door FC Destelbergen: geboren in 2001 - 2009 . Inschrijven via www.stages.fcdestelbergen.be• Ponykamp door manege Llyda Stables: geboren 2000 – 2008. Inschrijven via www.llyda.com

Meer informatie, deelnameprijzen en voorwaarden opwww.destelbergen.be/sportkampen

Maak kennis met

de cheetah Giga Guust,

een vrolijke spring in ’t veld.

Voortaan zal je hem zien verschijnen

op alle gemeentelijke sportactiviteiten

voor kinderen en jongeren.

31

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 31 24/08/15 09:29

Page 32: Infoblad september oktober 2015

Uit met kinderen

Artyshock for kids

‘De Kast’: poppenspel in en rond een mysterieuze kast, voor kinderen van 5 tot 10 jaarSam vindt op zolder bij opa een oude kast. Wat zit er in de kast? Ze is nieuwsgierig en doet de deur open. De kast gaat leven, deuren en laden gaan open en dicht. Plotseling belandt ze in een andere wereld in de kast. In deze wereld wonen Kastiwakki’s, een heks en een professor. Er is daar een strijd aan de gang om het eeuwige leven. Heks Falderie en een professor zijn op zoek naar het levenselixer. Sam wordt erin betrokken en moet het zien op te lossen. Een magisch verhaal vol spanning en avontuur.

Info • Waar: Jeugd- en Gemeenschaps- centrum (Kerkham 3 F) • Wanneer: woensdag 14 oktober van 14.00 tot 15.00 u. • Prijs: 5 euro (incl. drankje) • Reservaties: vooraf via www.destelbergen.be/artyshock • Organisatie: jeugddienst Destelbergen

Workshop voor tieners Games programmeren met ScratchBen je tussen 10 en 14 jaar oud? Ben je creatief en hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Schrijf dan snel in voor de Scratch-workshops.

Scratch is een programmeertaal gericht op kinderen en jongeren waarmee je onder andere interactieve verhalen, animaties en spelletjes kan maken. De bibliotheek organiseert in oktober, november en december Scratch-workshops: • Knutsel animaties in elkaar en werk spelconcepten uit (oktober) • Ontwikkel een grappig alarm- systeem met sensoren (november) • Bouw samen een dans- en muziektapijt (december)

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen • Wanneer: zaterdag 17 oktober van 14.00 tot 16.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: t 09 228 07 61 of info. [email protected] (opgelet, aantal plaatsen is beperkt) • Organisatie: bibliotheek

32

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 32 24/08/15 09:29

Page 33: Infoblad september oktober 2015

Er was eens… Vertellingen voor kinderen van 4 tot 8 jaar en hun (groot)oudersVertellen en knutselen door en met Els De Smet. Het huis staat dit jaar centraal in onze verhalen. Bouwen of verbouwen leidt vaak tot spannende avonturen. Het huis wordt ons huis. We vieren er feest, dromen er weg er in ons eigen geheime plekje, maar we zijn er niet alleen: de bewoners van de kleinste hoekjes en gaatjes hebben zo hun eigen verhaal….

Info • Waar: bibliotheek Heusden • Wanneer: woensdag 16 september en woensdag 21 oktober, telkens van 15.00 tot 16.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: via t 09 228 07 61 of [email protected] (opgelet, beperkt aantal plaatsen)

Vroeg of laat kan het je gebeuren. Dat je moet vertrekken. Je neus achterna. Je broekzakken zijn leeg, maar altijd ontdek je wel iets wonderlijks. ‘De wijde wereld in: verhalen over op stap gaan en misschien ook terugkeren’ door TcollectiefvertelT. In oktober te gast in bibliotheek van Destelbergen. In samenwerking met Streekgericht bibliotheekbeleid Oost-Vlaanderen en Van Stoel tot Stoel vzw.

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen • Wanneer: woensdag 7 oktober om 15.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: via t 09 228 07 61 of [email protected] (opgelet, beperkt aantal plaatsen)

Uit met kinderen

Nog meer activiteiten:• Kinderfuif met animatie

vrijdag 2 oktober van 18.30 tot 21.00 u. JGC (Kerkham 3 F) Monitorenwerking Speelplein Tureluur www.welove9070.be

33

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 33 24/08/15 09:29

Page 34: Infoblad september oktober 2015

Helpende handen gezocht!Tijd en zin om mee de handen uit de mouwen te steken? Prima, want wij zoeken personen die ons willen helpen bij gemeentelijke activiteiten. De taken zijn erg variërend en je kiest uiteraard altijd zelf volgens beschikbaarheid eninteresse: hulp bij recepties en evenementen, brieven bedelen, affi ches ronddragen, toezicht op infrastructuur… Voor wat hoort wat: in ruil voor je inzet bieden we naast de nodige verzekering ook een vrijwilligersvergoeding.

Leer je graag nieuwe dorpsgenoten kennen, of kom je graag nog eens onder de mensen? Dan ben jij misschien één van die helpende handen naar wie wij op zoek zijn!

Meer info bij de dienst cultuur.

De verenigingengidsJouw leidraad voor een nieuw seizoen vol sport, spel en cultuurMet 8 jeugdverenigingen, 50 sportverenigingen en60 cultuurverenigingen kent Destelbergen een bruisend verenigingsleven. Niet alleen zorgen ze samen voor een goedgevuld aanbod activiteiten (zie www.uitindestelbergen.be), je kan bij hen ook terecht voor interessante vorming of een leuke vrijetijdsinvulling.

Maar hoe vind ik nu de juiste vereniging? Maak gebruik van de online verenigingengids of richt je tot de jeugd-, sport- of cultuurdienst. Ook in de bibliotheek maken ze jou graag wegwijs: ze tonen hoe je op de website verenigingen kan selecteren en printen het resultaat voor je af.

Meer infowww.destelbergen.be/verenigingengids

Promoot jouw activiteiten

Maximale zichtbaarheid voor jouw activiteiten inDestelbergen en Heusden? Het kan als je invoert in deUiTdatabank.

Sinds 2010 is Destelbergen lid van het UiTnetwerk vanCultuurNet Vlaanderen. Dankzij deze samenwerkingverschijnen alle activiteiten (sport, jeugd, vrije tijd,toerisme, cultuur, …) in onze gemeente die ingevoerd zijn in de UiTdatabank in diverse agenda’s: in de agenda opwww.destelbergen.be en in het gemeentelijk informatie-magazine. Bovendien halen ook een heleboel regionale en nationale agenda’s hun gegevens uit de UiTdatabank.

Voer de activiteiten die jij organiseert dus één keer in via www.uitdatabank.be, want wie INvoert, haalt er veel UiT! Wil je weten waar jouw gegevens overal gepubliceerdkunnen worden, neem dan een kijkje opwww.allesoveruitdatabank.be/partners.

34

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 34 24/08/15 09:29

Page 35: Infoblad september oktober 2015

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 35 24/08/15 09:29

Page 36: Infoblad september oktober 2015

CONTACTGEGEVENS

GEMEENTE DESTELBERGENwww.destelbergen.be

BEL• Onthaal: t 09 228 33 09• Loket vrije tijd: t 09 218 72 00• Bibliotheek: t 09 228 07 61

E-MAIL• Onthaal: [email protected]• Jeugddienst: [email protected]• Sportdienst: [email protected]• Cultuur en evenementen: [email protected]• Bibliotheek: [email protected]

BEZOEKGemeentehuis Destelbergen, Dendermondesteenweg 430, 9070 Destelbergen• Onthaal• Loket burger• Snelloket burger• Snelloket omgeving Dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Heusden• Snelloket burger Bergenmeers, Koedreef 1, 9070 Destelbergen• Loket vrije tijd Bibliotheek Destelbergen, Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergen Bibliotheek Heusden, Axminsterhof 7, 9070 Heusden

De bezoekuren vind je op www.destelbergen.be/openingsuren

OCMW DESTELBERGENwww.ocmw-destelbergen.be

BEL• Onthaal OCMW: t 09 230 08 99• Sociale dienst Destelbergen: t 09 218 03 13• Sociale dienst Heusden: t 09 231 16 72• Dienstencentrum De Reinaert: t 09 218 03 13

E-MAIL• Onthaal: onthaal.secretariaat@ ocmw-destelbergen.be • Dienstencentrum De Reinaert: dienstencentrum@ocmw- destelbergen.be

BEZOEKOCMW-secretariaat Heusden,Kouterlaan 19,9070 Heusden• Onthaal• Sociale dienst

Lokaal dienstencentrum De Reinaert,Kerkham 3 D,9070 Destelbergen• Onthaal• Sociale dienst

Sociaal restaurant Malperthuis, Kerkham 3 D, 9070 Destelbergen

De bezoekuren vind je op www.ocmw-destelbergen.be

LOKALE POLITIEwww.politie5418.be

BEL• Noodgevallen: 101• Onthaal: t 09 363 71 71• Lokale post Destelbergen: t 09 363 72 72

E-MAIL• Onthaal: [email protected]

BEZOEKHoofdgebouw Merelbeke, Driekoningenplein 20, 9820 Merelbeke

Lokale post Destelbergen, Kerkham 3 E, 9070 Destelbergen

Lokale post Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Heusden

De bezoekuren vind je op www.politie5418.be

Destelbergen_september-oktober_2015.indd 36 24/08/15 09:29