DeHoorn september-oktober 2014

16
De Hoorn Sept.-okt. 2014 l 45ste jaargang l 1100 expl. l nr. 436 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s

description

 

Transcript of DeHoorn september-oktober 2014

Page 1: DeHoorn september-oktober 2014

De HoornSept.-okt. 2014 l 45ste jaargang l 1100 expl. l nr. 436maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Page 2: DeHoorn september-oktober 2014

2

VVVV edito

Dag beste lezer,

We staan aan de start van een veelbelovend nieuw sociaal-cultureel seizoen.

Ons logo, met de baseline “Licht door Ukkel”, is illustra-tief voor wat we willen betekenen: op een onder-bouwde manier een weg afleggen in het Ukkelse, met in de rugzak een pak sociaal-culturele-artis-tieke projecten voor verschillende doelgroepen, die aanslaan, die licht geven, die zichtbaar zijn, die mensen samenbrengen en die het samenleven in Ukkel (nog) aangenamer maken. We pogen dit te vertalen in een mooi activiteitenaanbod.

Van de gelegenheid maak ik gebruik u te wijzen op de licht gewijzigde verschijningsfrequentie van het maandblad De Hoorn, dat vanaf nu zeswe-kelijks ipv maandelijks zal verschijnen. Dit geeft vooral aan de redactie wat meer ademruimte.

We nemen nu, begin september, al een vliegende start, met heel wat op het programma: u leest er alles over in deze editie. Noteer ook de 10 de verjaardag van onze bib.

Veel leesgenot.

Thomas Roukens Voorzitter Candelaershuys

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieseptember-oktober 2014 - 45ste jaargang 1100 expl. nr. 436

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te hou-den van eigen activiteiten en van aanverwan-te organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

Inhoud3 Ons programma6 Ukkelse agenda7 Lotus11 Bibliotheek11 Van voor de verkiezingen12 Na de verkiezingen13 Denkt u mee met het Candelaershuys?13 De Candelkaart14 Ander Ukkels nieuws16 Activiteiten Candelaershuys

licht door Ukkel

Can

delaershuys

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn StreiffRedactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVER:Affiche '10 jaar bib'

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

Page 3: DeHoorn september-oktober 2014

3

Ons programmaWe willen met het Candelaershuys mensen samenbrengen rond een mooi aanbod, met heel wat activiteiten verschillend in discipline en aard, en bestemd voor diverse doelgroepen. Wat goed is behouden we, maar we zoeken dit seizoen ook nieuwe wegen op, verbreden onze werking, en we pogen mensen te binden aan ons Huys.

VVVV candelaershuys

Jaarmarkt - Paul van den akker

Piepkes

Dat is in het kort de onderbouw van het Candelaershuysprogramma.

Waarvoor kunt u bij ons terecht de komende maanden?

Café-Theater: “In den expo”.

Samen met Carpe Diem uit Calevoet en de gemeente Ukkel organiseren we de café-theater-voorstelling “In den expo” gebracht door KTV De Noordstar. “In den expo” staat voor leuke sketches, liedjes, sfeerbeelden, klanken en verhalen over die wereldgebeurtenis in 1958.

Deze voorstelling heeft plaats bij Carpe Diem, achter de kerk te Calevoet in de Horzelstraat op zaterdag 6 september 2014 om 19u. De inkom bedraagt € 16 ( €10 voor leden van Carpe Diem). Kaarten en info op 02/376.37.30 of 0473/68.21.23.

Openingsweekend 26-27 en 28 septemberWe hadden het al over een vliegende start: welkom op het openingsweekend van het Candelaershuys.

Op vrijdag 26 september om 20u30 brengen we 3 heren van stand op ons podium: de Piepkes, bekend van mooi vertier voor de jong-sten, komen jammen in het Candelaershuys. Roland, Sioen en Pieter-Jan De Smet gingen de uitdaging aan om onvoorbereid en zonder repetitie ons podium te betreden voor wat on-getwijfeld een mooie muzikale reis wordt. Waar we gaan uitkomen weten we niet, maar dat het een straffe opener wordt van een beloftevol seizoen, daar zijn we nu al zeker van.

Op zaterdag 27 september gaan we naar Sint-Job, naar de jaarmarkt, dit samen met Lotus en de Cultuurdienst van de gemeente. We behouden de klassiekers, zijnde vertier met Candelbier aan onze infostand. Nieuw dit jaar is het “ballenbad van Céline”, een ideaal middel om de nog onge-kende Ukkelaar beter te leren kennen. Muzikale animo is er met La Nouvelle Harmonie Bruxelloise d'Accordeons, zijnde een accordeonfanfare met

Page 4: DeHoorn september-oktober 2014

4

VVVV candelaershuys

een tiental “trekzakken”. Afspraak vanaf 10 u te Sint-Job. (ism Lotus en in het kader van het Lokaal Cultuurbeleid- Gemeente Ukkel) .

Le Candelaershuys sera aussi à la Foire annuelle de Saint-Job, avec le « bain de balles de Céline » et la Nouvelle Harmonie bruxelloise d’accordéons.

Op zondag 28 september om 15 u nodigen we uit op de try-outvoorstelling “Nachtegaal” van Esmé Bos. Esmé en kompanen brengen een se-lectie ontroerende, vrolijke en beklijvende liedjes. Liedjes over het leven, geluk, over heimwee naar de toekomst. Met dit nieuwe programma gaan ze op zoek naar waar het ook bij de nachte-gaal om gaat: niet om de veren en de pracht, maar om het zingen van zijn lied! (ism Lotus).

Welkom in de Huysfabrique

Waar je zelf allerlei leuke spullen leert maken: van een modieus jurkje, een maf deco-object tot een hip hebbeding. We gaan aan de slag met verschil-lende materialen en tal van technieken. We laten onze fantasie de vrije loop en zien tot welke ver-rassende creaties we komen.

That's the spirit! We leren en doen dit alles in een toffe sfeer, en onder deskundige begeleiding.

Voor jongeren van 9 tot 13 jaar, elke zaterdagvoor-middag van 9u30 tot 12u30 (niet tijdens school-

vakanties) in het Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel, en dit van 20 september 2014 tot 23 mei 2015. Begeleiding: Roos Pauwels, ontwerper van ‘Marthe handmade’ www.marthe-handmade.be. Lestaal: NL (met aandacht voor anderstaligen) U betaalt € 100 voor de hele reeks. Info & in-schrijvingen (verplicht - let op, de plaatsen zijn beperkt): [email protected] of 02 343 46 58 - www.candelaershuys.be Met de steun van Carine Gol-Lescot, Schepen van cultuur en het college van Burgemeester en Schepenen van Ukkel

Bienvenue à Huysfabrique!

Le lieu pour apprendre à faire soi-même toutes sortes d’objets sympas : petite jupe tendance, objet décoratif un peu fou, accessoire hip. Apprendre et créer dans une super atmosphère, avec un enca-drement expérimenté.

Pour les 9 à 13 ans, tous les samedis matins (sauf pendant les vacances scolaires) au Candelaershuys, 433 avenue Brugmann à Uccle, du 20 septembre 2014 au 23 mai 2015.

Info & renseignement (attention ! inscrip-tion obligatoire, nombre de places limité)

[email protected] ou 02 343 46 58 www.candelaershuys.be

Avec le soutien de Carine Gol-Lescot, Echevin de la Culture et le Collège des Bourgmestre et Echevins d’Uccle

2 x chanson: Delrue en Buurman

Muziek bindt mensen, zorgt voor bruggen tussen gemeenschappen. Al geruime tijd poogt men hier in het Ukkelse dit waar te maken, denk maar aan het Feest van de Gemeenschappen.

Dit jaar opteren we weer voor een iets gewijzigde formule: in oktober serveren we u tweemaal hart-verwarmend chanson. In de twee landstalen nog wel, waarbij we Vlamingen laten kennis maken met la chanson française en Franstaligen met het Nederlandstalige beter lied.

Nachtegaal

FR

FR

Huysfabrique zoekt… wol, stofjes, naaimachines, fourniture, knutselgerief…

Contacteer het Candelaershuys. Met dank.

Page 5: DeHoorn september-oktober 2014

5

Op donderdag 9 oktober om 20u30 bieden we de ideale gelegenheid om de Vlamingen onder te dompelen in een heerlijk Franstalig chanson-bad: onder de voor de hand liggende (want Frans bekkende) nom de plume Delrue kruipt Klaas Delrue (Yevgueni) meer dan ooit in de huid van een chansonnier. Nu is er Risquons Tout, het Franstalig solo-album. Samen met onze oude bekende Ad Cominotto (toetsen, accordeon) en Patrick Steenaerts (akoestische gitaar) brengt hij hier eigen werk, afgewisseld met “de groten”, zoals Brassens, Renaud, Gainsbourg en Aznavour.

C’est le chanteur d’un groupe très apprécié en Flandre, un groupe qui collectionne les disques d’or, remplit les salles et draine des milliers de fans. Et puis, surprise : il remet tout en jeu avec un album en français. Tout… ou rien? Risquons tout !

En dan een oproep aan onze Franstalige vrienden om samen met u kennis te maken met de nieuwe van Buurman. Het idee van de plaat zat in een oude doos die Buurmanfrontman Geert Verdickt kreeg van zijn vader, een doos vol foto’s, brieven, documenten over zijn grootvader. Geert maakte er een plaat van, persoonlijk maar ook universeel. Buurman speelt hier op zaterdag 18 oktober om

20u30. (Beide activiteiten hebben plaats in het kader van het Lokaal cultturbeleid, ism de gemeente Ukkel).

Bienvenue à nos amis francophones au concert de Buurman, pour faire connaissance avec la chanson néerlan-dophone de qualité.

De Eerste Grote Kwis van de VoorzitterDe voorzitter van het Candelaershuys is tevens een kwisman. Vandaar dat we gretig uitkijken naar de “Eerste Grote Kwis van de Voorzitter”. Deelnemen kan enkel na inschrijving van uw ploeg van 3. Haast u, want de plaatsen zijn beperkt. Deze kwis heeft plaats op zaterdag 11 oktober om 20u in het Candelaershuys

10 jaar Bib

Op zaterdag 11 oktober viert de Nederlandstalige bibliotheek haar tiende ver-jaardag. Met heel wat te doen, voor jong en oud. Het Candelaershuys staat met de gloednieuwe experimentele mini-fanfare FAR FARE (percussie, accordeon en blazer) van Piet Maris in voor de muzikale omlijsting.

Flash: Speelweek

We plannen een speelweek voor 6 tot 12-jarigen, in het herfstverlof, van 24 tot 31 oktober. We gaan aan de slag met geluid: zelf maken, opne-men, monteren,…Creatief zijn is de boodschap. U leest er meer over in de volgende editie van De Hoorn. Inschrijven en Info te verkrijgen in het Candelaershuys.

Buurman - foto : Michiel Crijns

Delrue - foto : Charlie De Keersmacker

FR

FR

Muziekacademie:Men kan zich inschrijven in de academie vanaf de leeftijd van 5 jaar, iedere zaterdag van 9.00 tot 13.00 u gedurende de hele maand september.

Meer info vindt u op onze website http://www.muziekacademie1200woluwe.be/ e-mail: [email protected], [email protected] Adres: A. Didierschool F. Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel Directeur: Rudy Croon, Gsm: 0476/73.98.81

Page 6: DeHoorn september-oktober 2014

6

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in het Wijkhuis Carloo, Alphons XIII laan 68 van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezel-lig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Zondag 31 augustus: Noors ontbijt, gevolgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Zaterdag 6 september om 19u: Café-Theater: “In den expo”. Organisatie: Carpe Diem ism Candelaershuys en de gemeente Ukkel. Deze voor-stelling heeft plaats bij Carpe Diem, achter de kerk te Calevoet in de Horzelstraat. De inkom bedraagt € 16 ( €10 voor leden van Carpe Diem). Kaarten en info op 02/376.37.30 of 0473/68 21 23

Zondag 7 september: Grote brocante in Calevoet. Carpe Diem neemt deel. Hebt u spul-letjes teveel? Contacteer Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Woensdag 10 september om 14 u: Koffietafel bij Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Donderdag 11 september om 12u : Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: courgette. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of vbvtcarpe-

[email protected]

Donderdag 11 september om 14u: Willemsfonds Zuidwest-Brussel organiseert een geleid bezoek aan Maison Binet, één van de beroemdste wapen- en jachtwinkels ter wereld. Wilt u zelf eens rondgeleid worden in deze bij-zondere winkel, tevens Hofleverancier? Welkom op de gratis rondleiding in de Koningsstraat 17, Brussel. Info & inschrijvingen: Laurent Van Der Elst, 0476/29.09.83, [email protected]

Vrijdag 26 september: Zilverdraad gaat op uitstap naar Maastricht. Samenkomst in het station van Brussel-Zuid om 8u40'. Prijs trein-biljet +/- 8,80 €. Middagmaal naar ieders keuze. Wandeling in het historisch centrum met gids. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zaterdag 27 september: Davidsfonds Ukkel Stalle Vorst gaat op Citytrip naar Namen, de Waalse hoofdstad ‘Nameûr por tos’. Een kennis-making met bezoek aan de citadel, le Grognon, de kathedraal St-Aubin, enz.... De reis gebeurt met de trein. Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Zondag 28 september om 14.30 uur: Willemsfonds Zuidwest-Brussel organiseert een herfstwandeling in Ukkel en het Zoniënwoud met als gids Stefan Cornelis. Kom mee genie-ten van de prachtige herfstkleuren in het bos. Vertrek om 14.30 uur aan de ingang van het bos in de Groenejagersveldstraat (Royal Etrier Belge), einde rond 17.00 uur met een drankje. Deze wandeling is gratis. Info & inschrijvingen: Laurent Van Der Elst, 0476/29.09.83, [email protected]

Woensdag 15 oktober om 14 u: Koffietafel bij Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Dinsdag 21 oktober om 20u: Davidsfonds Ukkel Stalle Vorst organiseert een voordracht over China, door Jonathan Holslag. Gemeentelijke Bibliotheek van Ukkel, De Broyerstraat 27, Ukkel. Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Vrijdag 24 oktober: Zilverdraad gaat op uit-stap naar park Tenbosch. Samenkomst om 14 uur aan het Heldenplein. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76.

ukkelse agenda

Page 7: DeHoorn september-oktober 2014

Nieuwsbrief nr. 36 september-oktober 2014

Met de publicatie ‘Wonen zonder zorg(en) – 10 woonvormen om over na te denken’ van het Kenniscentrum Woonzorg Brussel als vertrekpunt, krijgen we eerst een korte en heldere toelichting over de verschillen-de woonvormen. Uit het voorafgaandelijk onderzoek werden een aantal woonvor-men geselecteerd en ruim besproken met de bewoners. De woning en de woon-omgeving zijn hierbij bepalend. Vervol-

gens willen we in dialoog gaan met de deelnemers, enerzijds om te polsen naar de belangstelling en eventuele vragen te beantwoorden, anderzijds om samen na te denken over de eigen woonsituatie en de mogelijkheid om elementen uit de ver-schillende woonvormen op te nemen in de eigen woonomgeving. Concrete tips en kleine suggesties kunnen vaak het verschil maken.

Activiteit in de kijker… Infonamiddag: 10 woonvormen

Het is niet de eerste keer dat we deze cursus orga-niseren. Daarom starten we nu ook met twee cur-sussen, eentje voor die-gene die geen of weinig ervaring heeft met Tai Chi. En een voor diege-ne die wel al aan Tai Chi heeft gedaan. Ben je niet zeker of Tai Chi iets voor jou is? Of weet je niet zo goed in welk niveau je wil starten? Kom gerust eens een les uitprobe-ren!! Je betaalt slechts 3 euro en je kan achteraf steeds beslissen om over

te gaan op een abonnement. Tai Chi heeft zijn nut bewezen bij valpreventie. Door de trage bewe-gingen vergroot je, op eigen tem-po, je spierkracht en je evenwicht. En niet te onder-schatten: Tai Chi is een opeenvolging van bewegingen, wat meteen ook zorgt voor een goede geheugen-training!

Activiteit in de kijker… Tai Chi

Page 8: DeHoorn september-oktober 2014

DansnamiddagI. s. m. Seniorenoverleg (Okra Stalle, Okra Sint-Job, Zilverdraad, GC Candelaershuys en LDC Lotus)Waar: Residentie Paola te Alsembergse-steenweg 905Wanneer: donderdag 11 septemberUur: welkom vanaf 14u30Prijs: 7 euro (koffie en taart inbegrepen)Inschrijven: voor do 4/9

Infonamiddag* 10 woonvormen om over na te denkenI. s. m. Kenniscentrum WoonzorgWaar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 16 septemberUur: 14uPrijs: gratis - Inschrijven: voor di 9/9*zie ook bij 'Activiteiten in de kijker…'

Zoete namiddag Suikertaart met ijs en slagroomWaar: CandelaershuysWanneer: donderdag 18 septemberUur: vanaf 14u30Prijs: 2,5 euro, koffie/thee inbegrepenInschrijven: voor dinsdag 16/9

Wandelenmet de wandelnetwerkkaart door het PajottenlandAfstand: 5 à 7 kmWanneer: dinsdag 23 septemberUur: afspraak Huys om 13u30 (onder voor-behoud)Prijs: gratis - Inschrijven: nodig als je op de hoogte wil gehouden worden van even-tuele aanpassingen. Goede schoenen, ge-paste kledij en drank voor onderweg!

VerjaardagsfeestWe vieren de jarigen van juli, augustus en septemberWaar: CandelaershuysWanneer: donderdag 25 septemberUur: 14u - Prijs: 2 euro, gratis voor de jari-gen! - Inschrijven: voor di 23/9

Reisreportage* Noord-GriekenlandI. s. m. SeniorencentrumWaar: CandelearshuysWanneer: donderdag 2 oktoberUur: 14uPrijs: 2 euroInschrijven: voor di 30/9*zie ook bij 'Activiteiten in de kijker…'

CentrumraadJouw mening telt!Waar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 7 oktoberUur: 14u - Prijs: gratis - Inschrijven: een seintje op voorhand is handig

Tai ChiI. s. m. CandelaershuysWaar: Candelaershuys Wanneer: start op 8/10, vanaf dan elke woensdag tot en met 17/12 (behalve 29/10)Uur: 9u30 tot 10u30 voor beginners, 11u tot 12u voor gevorderdenPrijs: 20 euro voor abonnement of 3 euro per les, een proefles is steeds mogelijkInschrijven: voor vrij 3/10Gemakkelijke kledij en schoenen nodig. De cursus gaat alleen door met minimum 7 deelnemers, inschrijven is dus echt nodig.*zie ook bij 'Activiteiten in de kijker…'

Activiteitenkalender

Page 9: DeHoorn september-oktober 2014

PC-les Windows 8*I. s. m. CandelaershuysWaar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 14 en 21 oktoberUur: 14u tot 17u - Prijs: 15 euro voor beide lessen, 9 euro voor 1 les.Inschrijven: voor di 7/10We voorzien voor alle deelnemers laptops, maar je mag ook je eigen laptop meenemen*zie ook bij 'Activiteiten in de kijker…'

Kastelenwandeling Waar: Gaasbeek - VlezenbeekWanneer: donderdag 23 oktoberUur: Huys om 13u15, bus 142 om 13u46 aan ‘t ZuidPrijs: gratis - Inschrijven: een seintje op voorhand is handig - Goede schoenen, gepaste kledij en drank voor onderweg!

Zangnamiddag met BettyWaar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 28 oktoberUur: 14u - Prijs: gratisInschrijven: een seintje op voorhand is handig

Zoete namiddag: Desserts met ananasWaar: CandelaershuysWanneer: donderdag 30 oktoberUur: vanaf 14u30Prijs: 2,5 euro, koffie/thee inbegrepenInschrijven: voor di 28/10

Vast aanbodMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12uPrijs: 5 of 8 € indien gastromenu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: 4 en 25 september, 9 en 30 oktober.Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epila-tie gezicht: 7 €, gelaatsverzorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dinsdag en donderdag, voor het middageten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waar-heen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt boodschappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

01-07-2014 - Verjaardagsfeest 11-07-2014 - Brussels Danst

Page 10: DeHoorn september-oktober 2014

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Iedereen die onlangs een nieuwe PC heeft gekocht of wil kopen zal ermee gecon-fronteerd worden: de nieuwe Windows 8. Het doel van Microsoft was om de werel-den van de computers en tablets samen te brengen. Het gevolg voor de gebruiker is dat hij waarschijnlijk een beetje de weg kwijt zal zijn… Tijdens de 2 lessen ma-

ken jullie kennis met de nieuwigheden van Windows 8. Er wordt zeker voldoende tijd voorzien om deze nieuwigheden in te oefenen. Bovendien werken we met een klein groepje zodat er op individuele vra-gen kan ingegaan worden. Het is zeer belangrijk dat de deelnemers reeds kunnen werken met Windows 7!

Activiteit in de kijker… PC-les: Windows 8

Rik Brouwers is een globetrotter. En te-genwoordig gaat hij heel Vlaanderen rond met reisreportages van zijn tientallen ont-dekkingen. Deze keer op het programma: Noord – Griekenland en Korfoe. Jullie zijn er zelf misschien ook al eens geweest? Indien niet, geen nood, zo’n reisreportage

geeft je het gevoel een paar uur echt weg te zijn geweest! Griekenland is een schat aan herinneringen van beschavingen uit het verleden. Bovendien is het landschap er won-dermooi, prachtige bloemen, azuurblauwe zee, zonnige baaien, bergen en rivieren. Voor ieder wat wils dus en zeker de moeite waard!

Activiteit in de kijker… Reisreportage: Noord-Griekenland

29-07-2014 - Uitstap Ieper

15-07-2014 - Brussels bad

05-08-2014 - Zuidkermis

24-07-2014 - Zoete namiddag

Page 11: DeHoorn september-oktober 2014

11

VVVV bibliotheek

September betekent een nieuwe start op school maar ook voor de voorleesuurtjes in de bibliotheek.

Voorleesuurtje

Elke woensdag : • van 15.00 uur tot

15.30 uur: voorle-zen voor kinderen van 3 tot 6 jaar en hun ouders

• van 15.30 uur tot 16.00 uur: voorlezen voor kinderen van 6 tot 8 jaar en hun ouders.

De jeugdbibliothecarissen lezen spannende, grap-pige, lieve, mooie, verrassende … boeken voor.

Baby voorleesuurtje

Elke eerste zaterdag van de maand om 11.00 uurDe jeugdbibliothecaris leest voor, zingt liedjes, rapt rijmpjes… Ook is er een knus boekenbuf-fet om samen van te genieten.

Voor kinderen vanaf 6 maanden en hun ouders.Eerste voorleesuurtje: zaterdag 6 september

10 kaarsen voor de bib

Niet te missen: op za-terdag 11 oktober viert de bib haar tienjarig be-staan in de Broyerstraat. Een feest met muziek, gaming, workshops, cre-atief naaien, verhalen, toverdrankjes, boeken-verkoop en veel meer!

Iedereen is welkom. Dus: Save the date: 11-10-14 vanaf 10u tot 17u.

VVVV voor de verkiezingen

Nog wat nieuws uit de Raadzaal, zittingen van 22 mei en 26 juniVoor enige ophef zorgde Lucille Baumerder (FDF) met een scherp betoog tegen de beruchte ‘boekenwinkel’, in feite een fotokopiezaak, IXIME aan de Edith Cavellstraat waar in het uitstalraam reclame zou gevoerd zijn voor een obscuur ‘con-gres’ met racistische en negationistische inslag. Burgemeester Armand De Decker antwoordde gevat dat de zaak werd opgevolgd en dat waak-zaamheid geboden is.

Bomen snoeien ja, vogels hun nest ontnemen neenHet jongste raadslid Maëlle De Brouwer (Ecolo) kwam voor de pinnen met de aanklacht dat er in april nog bomen worden gesnoeid terwijl de vogels nesten bouwen om in mei hun ei te leggen. Een vaderlijke schepen Sax luisterde minzaam toe en was het raadslid wellicht gaarne tegemoet gekomen, maar kon niet anders dan te verstaan geven dat er weinig te doen valt tegen snoeiwerk op privédomein.

François Englert ereburgerZoals algemeen al eerder was verwacht, is aan Nobelprijswinnaar François Englert de titel van ereburger van de gemeente Ukkel toegekend.

GiftDe gemeente Ukkel is een kunstwerk rijker, meer bepaald een schilderij van Jean-Pierre Hostier (74), advocaat bij de Brusselse balie en in de schilder-kunst een naar perfectie strevende autodidact die zichzelf een plaatsje gunt in de naïeve school.

Een nieuwe gemeenteontvangerMyriam Maes, de algemeen gewaardeerde ge-meenteontvanger, heeft eindelijk een opvolger. Op 26 juni heeft Bernard Devos (44), licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen, in de raadzaal de eed afgelegd.

Om te lachen Omdat het op donderdag 26 juni "Match van de Belgen" was, werd het gebruikelijk aanvangsuur met een uur vervroegd. Tegen wedstrijdtempo werd een agenda met 43 punten zonder opmer-kingen of vragen afgehandeld…

Page 12: DeHoorn september-oktober 2014

12

VVVV na de verkiezingen

Ondanks tanende populariteit toch opnieuw minister

Met Céline Fremault (40) heeft Ukkel in de nieuwe regering van het Brussels hoofdstedelijk Gewest opnieuw een minister. Zij was daar uittredend minister en had op 25 mei deelgenomen aan de verkiezingen als kandidaat voor het federaal parlement.

In 2012 werd zij na de gemeenteraadsverkiezin-gen tot raadslid verkozen met 1.006 voorkeur-stemmen. Toen haar partij, het cdH, bij de vorming van een nieuw gemeentebestuur deel uitmaakte van het College viel haar een schepenambt ten deel, maar toen haar partijgenoot Cérexhe de Brusselse gewestregering verliet volgde zij hem als minister op. Sindsdien liet zij zich in de raadzaal ook geregeld opmerken door te laat te komen.

Nu zou men denken dat een ministerpost bij een volgende verkiezing een populariteitsbonus ople-vert. Niet voor “Madame Fremault” want in de uit-slag van de jongste waar zij achter de lijsttrekker en haar mentor, de overjarige Francis Delperée, op de lijst van haar partij een tweede plaats had ge-kregen, oogstte zij in eigen gemeente welgeteld nog 903 voorkeurstemmen. (In het kieskanton Ukkel, de gemeenten Ukkel en Vorst, klokte zij af op 1.210 naamstemmen).

De Ukkelse MR-schepenen Jonathan Biermann (2.045/2.408 voorkeurstemmen) en Valentine Delwart (1.444/1.666) deden het merkelijk beter. Hun partij werd bij de regeringsvorming door de PS en het FDF evenwel van de macht gehouden en zo viel Céline Fremault toch weer in de prijzen. Zij is nu minister van Leefmilieu (energie en water) en Wonen (stadsvernieuwing en huisvesting).

L’Uccloise CélineFrémaut, ministre du nouveau gouvernement bruxellois, chargée de l’Environnement (éner-gie et eau) et du Logement (rénovation urbaine et logement).

Meer dan 22.000 volgers voor Carine Gol-LescotWie als onverkiesbare opvolger voor het

Europees parlement een opzienbarend aantal voorkeurstemmen achter haar naam heeft ge-kregen, is Ukkels schepen Carine Gol – Lescot. In termen van de sociale media totaliseerde zij achter haar naam liefst 22.162 volgers.

Scores van Ukkelse mandatarissen die zetelen in het Brussels parlement

Hoe populair zijn onze gemeenteraadsleden in hun kieskanton? Wie er bovenuit steekt, is sche-pen Boris Dilliès (MR), die met 2.472 voorkeur-stemmen het nakijken geeft aan burgemeester Armand De Decker, die er nog 2.041 achter zijn naam kreeg. Anderzijds behield de burge-meester over het gehele gewest gezien wel nog een ruime voorsprong op zijn schepen: 5.779 voorkeurstemmen tegen 3.899.

Andere gemeentelijke mandatarissen – volks-vertegenwoordigers in het Brussels parlement zijn voor de FDF schepen Joëlle Maison (1.057 voorkeurstemmen in eigen kieskanton en 2.862 in het gewest) en Emmanuel De Bock (735 in ei-gen kieskanton maar wel 2.314 in het gewest).

Wie ook een zetel heeft veroverd in het parle-ment van het Brussels hoofdstedelijk gewest, is raadslid Stefan Cornelis. Hij kreeg in het lokale kieskanton 205 stemmen achter zijn naam. In de gewestelijke kieskring waren het er 689.

De Ukkelse stemmentrekkers

De jongste verkiezingen hebben duidelijk ge-maakt dat een aantal Ukkelse politici zich mogen verheugen in een opmerkelijke populariteit. Wie het hoogst scoort is zonder concurrentie de geadopteerde Ukkelaar Didier Reynders die met 54.475 voorkeurstemmen zelfs een plaats opeist in de nationale top-tien. Op het niveau van het Brussels gewest is hij zelfs de absolute ‘numero uno’, met zeer ruime voorsprong op PS-ster Laurette Onkelinx (41.621) en FDF-aanvoerder Olivier Maingain (32.246).

Céline Fremault (cdH) haalde er 7.762 en kwam daarmee in de kieskring Brussel hoofdstad op een twaalfde plaats.

FR

Page 13: DeHoorn september-oktober 2014

13

Jongere Ukkelse politici die, zonder geko-zen te worden, vanop een lagere plaats sterk presteerden, waren de schepenen Valentine Delwart met 5.435 naamstemmen en Jonathan Biermann met 4.880.

Gemeenteraadsleden die voor het federaal parlement op de lijst van hun partij figureer-den en opmerkelijk scoorden, waren Benjamin Cadranel die op de PS-lijst 3.647 stemmen ach-ter zijn naam kreeg, en vervolgens met 1.347 voorkeurstemmen Marc Wagemans en Lucille Baumerder als opvolgster met 1.331 stemmen, beiden FDF. Bij de opvolgers op de Ecolo-lijst kreeg Serge Minet 839 stemmen.

Met zeven in het Brussels parlementUkkelse politici die zich als gekozen lid van het gewestparlement volksvertegenwoordiger mogen noemen zijn in alfabetische volgorde Jacques Brotchi, Stefan Cornelis, Emmanuel De Bock, Armand De Decker, Boris Dilliès, Joëlle Maison en Jacqueline Rousseaux.

Les Ucclois au Parlement régional : Jacques Brotchi, Stefan Cornelis, Emmanuel De Bock, Armand De Decker, Boris Dilliès, Joëlle Maison et Jacqueline Rousseaux

Ukkelse stemmen voor Ukkelse gemeenteraadsledenOngeacht de dosis ambitie waarmee zij voor hun partij voor het gewestparlement aan de verkiezingen hebben deelgenomen, zijn er een zevental gemeenteraadsleden die samen een paar duizend voorkeurstemmen achter hun naam hebben gekregen: Sophie François 654, Beatrice Fraiteur 621, Thibaud Wyngaard 473, Catherine Roba-Rabier en Daniël Hublet elk 300 (toeval?), Françoise Dupuis 257 en Jean Luc Vanraes 154.

Hierbij aan te stippen is dat geen van de twee laatstgenoemden campagne heeft gevoerd. De gewezen ministers waren respectievelijk lijstduwster en laatste…plaatsvervanger.

FR

Denkt u mee met het Candelaershuys?

In het najaar worden de bestuurorganen van vzw Gemeenschapscentrum Candelaershuys hernieuwd.Graag doen we hierbij een oproep aan de brede lokale gemeenschap (verenigingen, organisaties, instellingen, privépersonen…) om lid te worden van de Algemene Vergadering en eventueel de Raad van Bestuur. Zo denkt u mee over de koers van het gemeenschapscentrum en de voorbereiding en de uitvoering van het lokaal cultuurbeleid.We zoeken naar gemotiveerde mensen met een groot engagement voor een aangenaam (samen)leven in Ukkel.Hebt u interesse? Neem vrijblijvend contact, maar voor 19 september op met centrum-verantwoordelijke Bart De Smedt in het Candelaershuys.

Collaborer à la gestion du Candelaershuys vous intéresse ? Nous cherchons des personnes motivées et prêtes à s’investir pour la qualité de la vie à Uccle. Prenez contact avec Bart de Smedt, res-ponsable du centre Candelaershuys.

FR

De Candelkaart: uw toegang tot cultuur

Wil u aan gunstprijs naar het openingscon-cert van Roland, Sioen en Pieter-jan Desmet, naar bvb Buurman of een Delrue? Naar Esmé Bos of een ander concert in het seizoen 2014-2015: haast u dan en schaf u uw Candelkaart aan: met deze pas gaat u voor € 40 naar 5 concerten naar keuze, willekeurig te kiezen binnen het seizoen, weliswaar na reservatie. Deze kaart staat “op naam” kan niet worden doorgegeven.Komt dus op € 8 per concert. Bereken uw voordeel wanneer u weet dat de gangbare minimumprijs hier € 10 bedraagt…..

Uw Candelkaart is te verkrijgen in het Candelaershuys.

14/15

Candelkaar

t

1 2 3 4 5Van:......

..........

.........

Page 14: DeHoorn september-oktober 2014

14

Prinselijk onderwijs

Prins Laurent stuurt zijn kinderen naar het Lycée Jean Monnet in Ukkel, dat niet het Belgische maar het Franse onderwijssysteem volgt. Een opmer-kelijke keuze voor een Belgische prins. Behalve in het Frans worden aan het lyceum ook veel lessen in het Engels gegeven. Maar moeten de prinsjes geen Nederlands kennen, vragen we ons af?

De Marconiste: vervolg

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor de bouw van een nieuwe tramstelplaats voor de MIVB opgeschort. Op de site zijn al afbraakwerken aan de gang. Die mogen doorgaan, maar de nieuw-bouw komt op de tafel van de volgende Brusselse regering. Ondertussen werkt de MIVB naarstig ver-der aan het verlengen/aanleggen van de tramlijn van de Verlengde Stallestraat naar de site.

Alors que la démolition des bâtiments inoccupés progresse sur le site qui longe la chaussée de Ruisbroek, entre le complexe sportif de Neerstalle et la fron-tière régionale, le Conseil d’État vient de suspendre le permis d’environnement, à la suite d’un recours déposé par la commune de Drogenbos.

Zaadjes voor de moestuin haal je in... de bib

Een boek uitlenen en meteen wat zaadjes voor de moestuin oppikken: het lijkt vreemd, maar zo’n ‘zadenbib’ is ook net wat steeds meer bibliotheken in ons land aanbieden. Als tegenprestatie moet je na een jaar wel wat zelfgeoogste zaadjes terug-brengen. Ook de Ukkelse bib doet mee.

De middenklasse verhuist

Een recente studie geeft aan dat tussen 2008 en 2012 zo’n 72.350 Brusselaars uit de middenklasse in de Vlaamse rand gingen wonen. Anderzijds verhuisden een 37.000 Vlamingen van de rand naar de hoofdstad. Dit zijn vooral jongeren, op zoek naar werk in het Brusselse. Dit heeft uiteraard invloed op de belastingsinkomsten voor Brussel. De inwoners van Ukkel hebben een zwak voor Beersel, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode.

Une étude révèle que pas moins de 72.350 Bruxellois ont quitté la capitale, entre 2008 et 2012, pour s’installer en périphérie flamande. Certes, un peu plus de 37.000 Flamands ont fait le chemin inverse sur la même période. Mais ceux-ci ne présentent pas du tout le même profil : une perte substantielle pour les recettes fiscales bruxelloises

Stapas

Recent kwam de pocketatlas van Brusselse voet-gangerswegen uit. Daar hoort ook een website bij waar u voortaan staproutes kunt uitstippelen. Kijk op http://www.tragewegen.be/stapasbxl/

Stapas – een samentrekking van ‘stap’ en ‘ça passe’ – is een project van de vzw Trage Wegen om het Brussels Gewest stapvriendelijker te maken. Met de hulp van vrijwilligers werd een kadaster van paadjes, steegjes en doorgangen van het Gewest opgesteld. In Brussel beschikken voetgangers over 600 kilometer autovrije en vaak onbekende voetpaden en binnenwegen.

Bruxelles à pieds : consulter www.tragewegen.be/stapasbxl et découvrez 600 kilomètres de sentiers et de raccourcis sans automobiles, souvent méconnus.

Liturgie

De Sint-Niklaaskerk van Drogenbos is een jaar gesloten voor een grote restauratie van de bui-tenzijde. De begrafenissen, huwelijken en dopen verhuizen naar de naburige parochies in Beersel, Ukkel, Linkebeek en Ruisbroek.

VVVV ander ukkels nieuws

FR

FR

FR

Page 15: DeHoorn september-oktober 2014

15

Verkeer en mobiliteit

Het Vanderkinderplein wordt door Mobiel Brussel volledig heringericht. De verkeerslichten zullen verdwijnen en het verkeer zal in een lus rijden, en worden afgescheiden van de voetgangers. Het kruispunt en de toegangswegen zullen zo ingericht worden dat auto's automatisch moeten vertragen.

Ook op de Churchillrotonde worden er werken ge-pland. En in het recente Brusselse regeerakkoord lezen we dat de metroverbinding Noord-Zuid flink wordt uitgebreid. In het noorden tot Evere, in het zuiden tot Ukkel. Mooi zo.

Bruxelles Mobilité et la Stib vont procé-der au réaménagement complet de la place Vanderkindere et du rond-point Churchill à Uccle.

Artistiek verantwoorde elektriciteitskastenMet akkoord van de gemeente en cultuurschepen Carine Gol mocht kunstenaar Benjamin de Backer instaan voor de verfraaiing van de elektriciteits-kasten in de Houzeauwijk. Brengt wat kleur in de wijk, een mooi initiatief.

L’artiste Benjamin De Backer a décoré les bornes électriques de Sibelga dans le quartier Houzeau près de l’Observa-toire.

Overlijden

Recent overleed Marc Wagemans. De voormalige stafhouder van Brussel was gemeenteraadslid voor de FDF in Ukkel en stond bij de vorige ver-kiezingen nog op de Brusselse Kamerlijst. Innige deelnemeing aan de nabestaanden.

Slechte smaak

Het was even schrikken, toen we op facebookpa-gina “Israels for Belgium” deze foto opmerkten. Een karikatuur van slechte smaak, waarop bur-gemeester De Decker ferm reageerde. We citeren hem uit de pers: “On atteint le sommet de la bêtise. Cette photo est doublement stupide. Elle incite à la haine et tente de comparer la situation au Moyen-Orient à la Belgique. Ce genre d’images ne fait rien avancer, alors qu’il faut plutôt œuvrer pour la paix". En nee, de Ukkelse Vlamingen hebben niet de intentie hun gemeentehuis te beschieten…

Het nieuwe Vanderkindereplein (© Brussel mobiliteit)

FR

FR

Artistiek verantwoorde elektriciteitskasten

Page 16: DeHoorn september-oktober 2014

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

september-oktober 201445ste jaargang

1100 exemplarennr. 436

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

licht door Ukkel

Can

delaershuys

07/09: Café theater: “In den expo”.

20/09: Start Huysfabrique26/09: concert Roland, Sioen

en Pieter Jan De Smet27/09: Jaarmarkt28/09: Concert Esmé Bos :

Nachtegaal09/10: Concert Delrue11/10: De eerste Grote Kwis

van de Voorzitter18/10: Concert Buurman

De Hoorn’ est le mensuel du Candelaershuys. Ce qui vit,

ce qui existe, ce qui se passe à Uccle dans differents domaines, le lecteur en trouvera un echo dans ‘De Hoorn’. Vous voulez recevoir ‘De Hoorn’? Contactez nous!

De Hoorn, het maandblad van het Gemeenschaps-

centrum Candelaershuys, brengt Ukkels nieuws voor de Ukkelaar. Wenst u De Hoorn te ontvangen? Contacteer ons.

Activiteiten Candelaershuys