SIR Magazine Nov 2012

64
JAARGANG 6 / NOV 2012 IN DIT NUMMER O.A.: WINNAARS AAN HET WOORD INSTAPPEN IN DE LUCHT HYDRODEMOLITION ZUIGGRAVEN NADER BEKEKEN DETONATIEF REINIGEN SAFETY ALERT EEN UITGAVE VAN STICHTING INDUSTRIËLE REINIGING DE 10 EDITIE!

description

SIR Magazine Nov 2012

Transcript of SIR Magazine Nov 2012

Page 1: SIR Magazine Nov 2012

JAARGANG 6 / NOV 2012

IN DIT NUMMER O.A.:

WINNAARS AAN HET WOORD

INSTAPPEN IN DE LUCHT

HYDRODEMOLITION

ZUIGGRAVEN NADER BEKEKEN

DETONATIEF REINIGEN

SAFETY ALERT

E E N U I T G A V E V A N S T I C H T I N G I N D U S T R I Ë L E R E I N I G I N G

DE 10 EDITIE!

Page 2: SIR Magazine Nov 2012

2

De dagen zijn weer kort en donker en Sinterklaas en Kerst staan alweer voor de deur. De snelheid van de tijd, ongetwijfeld een bekend verschijnsel voor velen van u. Toch kan er veel gebeuren in één jaar tijd: de val van het kabinet Rutte 1, verkiezingen en een nieuw kabinet Rutte 2 met een andere aanpak en de verhoging van de BTW om maar een paar punten op te noemen. De moeizame economische situatie legt een enorme druk op overheid, bedrijven en particulieren.

Ook binnen de I.R. staan de tarieven onder druk en dat merkt iedereen. En ondanks deze moeizame tijd, is er nog steeds grote vraag naar goed opgeleid personeel binnen de I.R. Een tekort aan vakkundig personeel kan in de toekomst voor grote problemen zorgen. Verschillende bedrijven en instanties zijn niet alleen bezig om de I.R. aantrekkelijker te maken en te houden, maar proberen ook om gekwalificeerd en goed opgeleid personeel in de markt te zetten. Een goede ontwikkeling dus voor het waarborgen van de toekomst.

Ook ontwikkelingen en vernieuwingen voor veilig werken worden op een steeds grotere schaal toegepast binnen de I.R. Dat dit één van de belangrijkste taken moet blijven staat buiten kijf, hier mogen geen concessies worden gedaan, want ook de veiligheid bij bedrijven binnen de I.R. ligt onder vuur, zoals u ongetwijfeld heeft kunnen lezen in de kranten.

Controles van de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) nemen toe en de SIR richtlijnen worden daarbij vaak als de standaard genomen, zowel binnen als buiten de I.R. De SIR probeert de lijn te trekken voor vakgebieden binnen de I.R. Echter, vanuit steeds meer randvakgebieden zoals rioolreiniging, betonsanering en materiaalbewerking komen vragen bij de SIR binnen over richtlijnen en veilig werken. Samen met bestaande instanties probeert de SIR duidelijkheid te scheppen in de reeds bestaande richtlijnen van deze randvakgebieden om ook hier de veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

In 2012 is de SIR binnen de industriële reiniging een gerenommeerde partner te noemen met haar 200+ ledenaantal. Dit is een goed teken.

Het voorbij vliegen van de tijd is ook merkbaar bij de redactie van de SIR. Dit is alweer de 10e editie van het SIR magazine dat ooit begon als een SIRculair, evolueerde naar een SIR Newsflash en uiteindelijk uitgegroeid is tot het SIR magazine zoals u het nu kent.Het SIR magazine is van, voor en door haar leden en evolueert nog steeds. Dit keer een extra dikke editie met veel verfrissende en interessante artikelen.

Ik hoop dat u, net als ik, het magazine met veel plezier openslaat en leest.Tot de volgende editie!

Uw voorzitter

Jonny Kappen

WOORDVAN DE VOORZITTER

Page 3: SIR Magazine Nov 2012

3

Toen ik, tussen alle drukke werkzaamheden door, mijn pc opstartte om dit stuk te schrijven, realiseerde ik me hoe snel de tijd is gegaan en dwaalden mijn gedachten af naar mei 2007 toen we het eerste nummer van het SIR Magazine (toen heette het nog de SIR Newsflash) in elkaar hebben gezet. Dat nummer had ‘maar’ 8 pagina’s, maar zag er toch al redelijk professioneel uit. Vooral de foto’s vallen op; pagina 2 bevat een foto van het Stafbureau met Jan Braber (met iets meer haar), Suzanne van Mil (niet veel veranderd) en Kathinka Bouman (voormalig Hoofd Examenbureau). Op pagina 3 een foto van de leden van het Dagelijks Bestuur; van de acht leden zitten er nu nog drie in het Bestuur. Misschien leuk om binnenkort weer eens contact op te nemen met René de Backer, Jan Scheele, Pierre van den Borne, Dennis van Iersel en de welbespraakte Gerard Verberne. Met Gerard erbij waren de DB-vergaderingen in ieder geval nooit saai (niet dat ze dat nu zijn, maar het was toch anders).De werkgroepen werkten hard, maar hadden gezien de omvang

van de nieuwsrubriek weinig te melden, dat is tegenwoordig wel anders. Op pagina 5 was zelfs plaats voor de hobby’s van onze voorzitter, die dit werk inmiddels al meer dan 13 jaar met verve en geheel belangeloos doet. Op pagina 6 wordt voor het eerst de naam Safety Award SIR genoemd, alhoewel we toen nog maar in het prille voorbereidende stadium zaten. René de Backer lichtte ons in over de ontwikkelingen in Frankrijk met S3C.En tenslotte valt mijn oog op een foto van iemand die niets met industriële reiniging te maken heeft, maar in die tijd wel symbool stond voor hard werken en eindeloos doorzetten; Lance Armstrong. Gezien zijn huidige reputatie is hij lichtjaren verwijderd van alles waar de SIR voor staat. Tenslotte, het is nog wat vroeg voor Nieuwjaarswensen, maar vanaf deze plaats wens ik alle leden van de SIR en hun medewerkers alvast een zeer veilig en succesvol 2013!

Hans Buitendijk

COLOFONUitgever:

Stichting Industriële Reiniging - SIR

Mozartlaan 3, 3144 NA Maassluis, Nederland

Postbus 307, 3140 AH Maassluis, Nederland

Telefoon + 31 10 591 40 01

Fax + 31 10 591 38 93

E-mail [email protected]

Website www.sir-safe.nl

www.sir-safe.be

Hoofddredactie:

Hans Buitendijk

Redactie en advertenties:

Jan Braber, Suzanne van Mil

Oplage:

500 exemplaren

Vormgeving en productie:

Drukkerij Van de Water, Schiedam

Copyright © 2012 Stichting Industriële Reiniging

Dit magazine is auteursrechtelijk beschermd.

Voor gebruik van artikelen of foto’s is

schriftelijke toestemming vereist van de uitgever.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud

van advertenties en/of van overgenomen artikelen.

Safety Awards SIR 2012 - nieuwe insteek ............................................................5Safety Award - Amphitec / Frank Kramer .............................................................625 jaar SIR .......................................................................................................9Safety Award - DERC Jetting Systems / Paul Bekkers .........................................11Even voorstellen… nieuwe leden .....................................13, 20, 43, 47, 53 en 57EOS in het SIR Magazine - Instappen in de lucht .................................................14Hydrodemolition - betonrenovatie met Ultra High Pressure water .........................18Zuiggraven - in ontwikkeling .............................................................................21Zuiggraven - nader bekeken….door een veiligheidsbril .......................................23Algemene Vergadering ....................................................................................26Examennieuws ...............................................................................................29Zin en onzin over ... - hoge druk nozzles (deel 2) ...............................................31Safety Award - Wederom één voor Mourik Services / Johan Troost ......................34Nieuwe huisstijl SIR .........................................................................................37Detonatief Reinigen - Reinigen met springstof ....................................................38SIR - Samen veilig werken - Wie is de SIR en waar staat de SIR voor? ...................41Robots in de cleaning ......................................................................................44Nieuws van de werkgroepen ............................................................................49SAFETY ALERT! ..............................................................................................54EOS in het SIR Magazine - Hightech in de diepzee ..............................................58Data 2012 en 2013 ........................................................................................63Adverteerders index ........................................................................................63

DOOR DE LEDENVOOR DE LEDEN

INHOUDSOPGAVE

samenveiligwerken

Page 4: SIR Magazine Nov 2012

4

KEEP SAFETY TOP OF MIND.COM

Ontdek nu hoe je met Tagpoint Training het veiligheidsbewustzijn van medewerkers naar een hoger level brengt. Ga nu naar de site en ervaar vrijblijvend een module.

Tagpoint is een initiatief van Storm IndustriedienstenTagpoint is een initiatief van Storm IndustriedienstenTagpoint is een initiatief van Storm IndustriedienstenTagpoint is een initiatief van Storm IndustriedienstenTagpoint is een initiatief van Storm IndustriedienstenTagpoint is een initiatief van Storm Industriediensten

Page 5: SIR Magazine Nov 2012

5

SAFETY AWARDS SIR 2012NIEUWE INSTEEK

De uitreiking van de Safety Awards in juni 2013 – in deze tijd van het jaar wellicht geheel uit context - maar toch een onderwerp dat we graag nu al willen aankaarten, mede omdat er een aanpassing in de nominatie van de kandidaten is doorgevoerd.

Voorheen was u gewend om kandidaten aan te melden voor de categorieën Hoge Druk, Druk Vacuüm of Innovatie. Hiervoor is een nieuwe insteek gekozen. Na een evaluatie is de Nominatie Commissie tot de conclusie gekomen dat het beter is om deze categorie-indeling los te laten en om uit alle aanmeldingen een nummer 1, 2 en 3 te kiezen. Uiteraard blijft de regel dat het binnen de industriële reiniging valt onveranderd.

De aanmeldingsformulieren en het Deelname Reglement zijn daarom ook enigszins aangepast. Zie hiervoor onze website onder het menu ‘SAS’ voor de juiste formulieren.

Hoewel de aanmeldingstermijn voor de Awards van 2012 loopt tot medio mei 2013, is het belangrijk om alvast op tijd te beginnen met een goede selectie van medewerkers waarvan u vindt dat zij een Award verdienen. Dit kan best nog wat tijd vergen en alhoewel de aanmeldprocedure niet ingewikkeld is of lang hoeft te duren, kunnen wij ons voorstellen dat u een weloverwogen aanmelding wilt insturen. En hoe beter uw aanmelding wordt gemotiveerd, hoe meer kans uw medewerker maakt op een Safety Award!

In een eerdere uitgave van het SIR magazine gaven wij u al een aantal adviezen, die we u graag nog een keer willen meegeven:

• Begin nu al met de selectie van uw medewerkers die in aanmerking komen voor een Safety Award SIR.

• Vul de aanmeldingsformulieren zo compleet mogelijk in.• Maak uw motivatie zo compleet mogelijk, eventueel aangevuld

met foto’s en/of documenten.• Wacht niet tot het laatste moment met de aanlevering.

Heeft u vragen over deelname of over de wijze van aanmelden, neemt u dan contact op met het stafbureau van de SIR: [email protected] of 010-5914001.

Wacht niet af en geef deze informatie door aan uw medewerkers, want een Safety Award is zowel dóór de leden als vóór de leden en met name bedoeld voor hen die veiligheid écht toepassen op de werkvloer, want daar doen we het voor. En wie weet pronkt uw medewerker met een mooi interview in het magazine van november 2013!

Lees ook de interviews van de winnaars van 2011 in dit magazine en laat u inspireren om uw medewerkers aan te melden voor de Safety Awards van de SIR 2012!

De Nominatie Commissie

Page 6: SIR Magazine Nov 2012

6

Frank Kramer, slechts 33 jaar jong, service manager bij Amphitec BV en timmert al een tijdje flink aan de weg. Frank kreeg van huis uit de liefde voor elektrotechniek mee. Zijn vader, een fervent elektrotechnicus, drukte hem al vroeg het motto ‘gaat niet bestaat niet’ op het hart. Na zijn opleiding MTS Werktuigbouwkunde wilde Frank in 2001 graag aan de slag bij de Luchtmacht als boordwapentechnicus. Door strenge fysieke eisen bij de Luchtmacht werd Frank vanwege het dragen van lenzen afgewezen.

“Nadat de Luchtmacht niets geworden was, kwam ik bij Amphitec terecht. Destijds was het nog een klein bedrijf. Ik kwam er als vierde man bij”, vertelt Frank. Hij begon als bankwerker en manusje-van-alles. Beetje bij beetje vond Frank zijn weg in de besturingstechniek. Voor de vacuümwagens van Amphitec werd hij meer en meer het aanspreekpunt voor de elektrotechniek. Ook service en reparaties werden zijn specialiteit. “Amphitec levert snelle, directe en adequate service aan haar klanten zodat ze snel weer aan het werk kunnen”, zegt Frank trots. Ook was hij regelmatig in het buitenland te vinden om daar zijn assistentie te verlenen bij reparaties. Inmiddels wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de digitale weg voor oplossingen: “Dat is veel efficiënter en het werk op kantoor verloopt daardoor ook rustiger, maar soms mis ik het wel een beetje…”, geeft hij toe.

In 2007 werd Frank mede-aandeelhouder van Amphitec, wat zorgde voor een extra stuk binding met het bedrijf en ook zijn kennis bleef daardoor binnen de deuren. Ondanks de economische crisis, die in 2008 begon, zag Amphitec haar orderportefeuille groeien. Hierdoor kon zij zich, naast de standaardproductie, gaan richten op innovatie. Om dit te verwezenlijken breidde Amphitec in 2011 uit met een extra kantoorpand en een productiehal voor de ruwbouw. Daarnaast zal eind 2012 jaar naast de hoofdvestiging een extra reparatiehal in gebruik worden genomen.

Naast aansturing van de werkplaats, de service en reparatie of de fabriek, bereidde Frank zich voor op creatieve oplossingen in de besturingstechniek van hun type vacuümwagen de ‘Amphitec V-Force®’.“We hebben nagedacht hoe we de Amphitec V-Force® technisch konden vereenvoudigen,” vertelt Frank, “want het aantal knoppen op de schakelkast van een vacuümwagen werd zo groot, dat je bijna een pilotenopleiding moest hebben om de bediening te kunnen begrijpen.”

SAFETY AWARDAMPHITEC / FRANK KRAMER

Page 7: SIR Magazine Nov 2012

7

Frank vindt dat eenvoud ook beter werkt voor de veiligheid: “Waarom ingewikkeld als het eenvoudig kan.” Het aantal knoppen op de besturingskast van een vacuümwagen bracht hij terug van gemiddeld 22 naar één 3-standenschakelaar. Doordat de schakelaar een aantal slimme schakelingen op gang brengt, worden de meeste knoppen overbodig. Achter het geheel gaat een indrukwekkend paneel vol relais schuil, maar ook hier geldt dat eenvoud het belangrijkste uitgangspunt is: “Mocht er iets kapot gaan, dan is een relais snel en eenvoudig te vervangen. Ingewikkelde plc-besturingen leveren wij ook zeker wel, maar alleen op verzoek van de klant”, aldus Frank.

Ook de vergrendeling van de tank is aangepast en verbeterd en het aardingscontrole apparaat is versimpeld en werkt doeltreffender. Allemaal aanpassingen die hem uiteindelijk een Safety Award SIR opleverden.

Frank stelt zijn gewonnen award zeer op prijs en voelt zich vereerd, alhoewel het hem niet om de prijs te doen is: “Ik houd ervan om vernieuwingen te bedenken, dat is mijn uitdaging en voor mij een normale zaak. Hopelijk helpt deze vereenvoudigde

schakelkast de gehele branche, dat zou mooi zijn.” Frank vertelt verder dat hij graag meedenkt om processen te vereenvoudigen, ook in andere branches. “Sommigen geven het advies dat ik patent op een idee moet aanvragen, maar ik heb er geen behoefte aan om dingen voor mezelf te houden omwille van de uitvinding. Als anderen er gebaat bij zijn, ben ik een gelukkig man; een copycat ligt altijd op de loer, dat dwing je niet af met een patent.”

Zijn SAM staat op de balie bij de receptie: “Dan kan iedere klant die binnenkomt zien dat we deze award hebben binnengehaald. Dat draagt bij aan de goede naam van je bedrijf!” zegt Frank trots.

Op de vraag wat zijn drijfveer is, antwoord hij: “Met z’n allen lekker bezig zijn en mooie dingen maken en zaken vereenvoudigen zodat iedereen daar plezier van heeft, dat is denk ik mijn drijfveer.”

Frank vindt dat het goed is dat de SIR bestaat en dat er richtlijnen voor veilig werken zijn. Toch vindt hij ook dat werknemers met gezond verstand aan het werk moeten gaan; “Natuurlijk kun je overal veiligheden voor inbouwen, maar dat geeft ook vertragingen en het wordt steeds ingewikkelder voor de bediener”, legt Frank uit, “Houd het overzichtelijk en doe beveiligingen daar waar ze echt nodig zijn. De SIR kan daar veel in bijdragen door richtlijnen duidelijk en eenduidig te maken en te houden”, legt Frank uit.

Ook zijn toekomst bekijkt Frank met een zekere nuchterheid: “Binnen Amphitec wil ik doorgaan met de richting die we opgegaan zijn. We willen graag de werkprocessen meer gaan stroomlijnen zodat ze efficiënter en doeltreffender zijn. Hier zie ik wel een uitdaging in!”

Frank Kramer is een optimist in hart en nieren met innovatieve ideeën en een doenersmentaliteit. Vereenvoudigen, verbeteren en veiliger maken zijn werkwoorden die als muziek in zijn oren klinken, en bovenal voegt hij graag de daad bij het woord. Geen wonder dat hij een award heeft binnen gesleept.

Van harte proficiat Frank!

Page 8: SIR Magazine Nov 2012

8Diamantweg 1 • 1812 RC Alkmaar • Tel. : +31 (0)72 540 66 99 • Fax : +31 (0)72 540 55 40 • E-mail : [email protected]

www.koks.com

Voordelen• Eenvoudige bediening.• Ergonomisch.• PED of ADR Europese typegoedkeuring.• Gebouwd volgens nieuwste milieu-

en veiligheidsnormen.• Verantwoord transporteren volgens

ADR richtlijnen.• Solide constructies en componenten

voor hoog vermogen en maximaal laadvermogen.

• Hoogwaardige kwaliteit, lange levensduur en economisch verantwoorde aanschafprijs.

VOLLEDIG ADR GOEDGEKEURDE MEGAVAC GRONDZUIGER

Geheel volgens de nieuwste SIR richtlijnen…KOKS Group heeft Nederlands eerste geheel ADR goedgekeurde KOKS MegaVac grondzuiger ontwikkeld. Dit betekent dat de opbouw van deze wagen geschikt en gecertificeerd is voor het vervoer van gevaarlijke stoffen volgens de nieuwste ADR eisen voor de tankcodes L4AH, S4AH en L4BH, S4BH en voorzien is van Europese typegoedkeuring. Bij het ontwikkelen van deze wagen is niet alleen gestreefd naar het behalen van de hoogste graad in verantwoord zuigen, verblazen en transporteren van natte en droge gevaarlijke stoffen in de (petro)chemische industrie, maar ook bedieningsgemak, ergonomie en veiligheid speelden een grote rol. Met alle opgebouwde veiligheidsvoorzieningen voor mens en milieu voldoet de wagen volledig aan de nieuwste SIR richtlijnen.

Veiligheid op het hoogste niveau!• Veiligheid staat op nummer 1.• Voorloper op het gebied van

veiligheid en kwaliteit.• Actuele PED of ADR normen.• Alle geldende milieu- en

veiligheidseisen.• Continu proces.

MegaVac gaswasser retourdampreiniger• Geschikt voor 8.000 m3.• Atex.• Afmetingen 3.000 mm (l) x

2.500 mm (b) x 2.600 mm (h).

Page 9: SIR Magazine Nov 2012

9

Het feest in AHOY van februari 2009 ligt ons nog vers in het geheugen en toch zijn we al volop bezig met de organisatie van het 25-jarig jubileum van

de SIR dat plaats gaat vinden op vrijdag 28 februari 2014! We zijn er dus op tijd bij, maar dat mag ook wel gezien onze plannen.

Jan, Lejo, Wim en Hans vormen de jubileumcommissie en vergaderen regelmatig om de plannen vorm te geven en ervoor te zorgen dat alles

perfect in elkaar past, zodat het jubileum voor onze leden een evenement wordt waar nog lang over zal worden nagepraat.

We zitten nog volop in de brainstormfase en willen onze leden ook graag verrassen, dus kunnen we nog weinig vertellen over de inhoud, maar dat het een groot feest gaat worden, staat buiten kijf! In ieder geval

zal de historie en ontwikkeling van de SIR worden uitgelicht en zullen medewerkers van het eerste uur hun verhaal komen doen over de lastige

beginjaren van de SIR.Uiteraard zal ook weer een jubileumuitgave van het SIR magazine worden

gemaakt en we hopen weer op een groot aantal belangstellenden!

Meer onthullingen over het jubileumfeest zullen in de komende nummers van het SIR magazine worden gedaan, maar zoals gezegd, het moet ook een

beetje een verrassing blijven.

Noteer deze datum, want dit is een dag voor al onze gewaardeerde leden die u niet mag missen!

De jubileumcommissie: Jan, Lejo, Wim en Hans

25 jaar SIR

EEN FEEST DAT U NIET WILT MISSEN!

vrijdag 28 februari 2014

Page 10: SIR Magazine Nov 2012

10

Het Wireless Wave™ Control System is een revolutionaire innovatie en recent bekroond met een SIR-Award. Het draadloze controlesysteem biedt pure winst op de gebieden veiligheid, gebruiksgemak, productiviteit en kosteneffectiviteit.

+ Draadloze controle, veiliger werkenMet Wireless Wave controleert u de hoge druk waterstraalunit voortaan draadloos. Traditionele signaalkabels zijn niet meer nodig. Het systeem opzetten is zo simpel als Bluetooth.

+ Veiligste guns ter wereldDankzij de ergonomisch ontworpen jetting guns (lichtgewicht, meest veilige en meest wendbare ter wereld), de hose control en foot control, werkt u per definitie veiliger, sneller, makkelij-ker. Zo willen we toch allemaal werken? Ontdek alle voorde-len van de Wireless Wave via www.wwcs.eu of bel ons direct: 0186 62 14 84.

Wireless Wave Control System

www.wwcs.eu

+ Draadloos controlesysteem

+ Vervangt traditionele signaalkabels

+ Ergonomisch ontworpen jetting guns

+ Verhoogt veiligheid

+ Verbetert uw rendement

Europa’s toonaangevende One Stop Shop voor Waterjetting Professionals www.salotech.nl

Page 11: SIR Magazine Nov 2012

11

De Derc Adviesgroep is al menig jaar trouw lid van de SIR en voornamelijk bekend als opleidingsinstituut voor SIR-certificering van medewerkers. Maar mocht u het nog niet weten, bij Derc doen ze nog veel meer!Derc Beheer bestaat uit vier onderdelen t.w. Derc Advies, Derc Salotech, Derc AT&R en Derc Jetting Systems, onder leiding van Paul Bekkers, één van de oprichters in 1985.Derc Jetting Systems is de innoverende bedrijfstak van de vier onderdelen. Hier worden ideeën op het gebied van o.a. hoge druk toebehoren uitgewerkt die voor de gebruiker veiliger, ergonomischer en duurzamer moeten worden. De nieuwste innovatie is het Wireless Wave Control System (WWCS) en leverde Derc de Innovatie Award van de SIR op. Paul legt uit wat de aanleiding was en wat het inhoudt.

“Ik liep al enige jaren met de gedachte om een ergonomisch pistool te ontwikkelen. Door de jaren heen is dat idee blijven spelen en werd het steeds uitgebreider. Naast ergonomisch moest er ook een oplossing komen voor de besturingskabels. Onze klanten hebben op hoge druk units vele meters kabel voor aansluiting op de toebehoren. Vaak worden de kabels blootgesteld aan grillige omstandigheden; ze liggen in het water, op ruwe ondergronden, worden soms door weggebruikers over het hoofd gezien etc. De kabels hebben dus snel last van kabelbreuken, kortsluiting, corrosie in de stekkers, beschadiging van de mantel en andere ongemakken”, legt Paul uit.“Stapels kabels krijgen wij ter reparatie aangeboden om ze vervolgens binnen niet al te lange tijd weer opnieuw te moeten repareren voor dezelfde of andere problemen. Dit geeft onnodig oponthoud tijdens de werkzaamheden en ook onnodige onveiligheden. Daar wilde ik graag iets aan doen.”

In 2008 kwam Paul tijdens een werkbezoek in gesprek met Peter Jordaan van Mourik Services. Bij Mourik waren ze eveneens op zoek naar alternatieven voor bekabelde spuitpistolen en voetpedalen en waren ook bezig met de ontwikkeling van een nieuw hoge druk pistool. Al snel bleek dat Mourik Services en Derc met dezelfde gedachte rondliepen. Door de krachten te bundelen, ontstond een samenwerkingsverband tussen Derc en Mourik Services dat leidde tot de innovatie van een compleet draadloos systeem.

Door de bundeling van ideeën en technische kennis is een lichtgewicht draadloos pistool, voetpedaal en hose control ontworpen. Het pistool in het bijzonder heeft een metamorfose ondergaan. Het handvat kan 360° draaien en heeft een twee triggersysteem om zowel rechtuit als omhoog te kunnen spuiten. Daarnaast zit er een slim trigger lock systeem op en heeft de mechaniek van het pistool een integraal dempingsmechanisme dat trillingen opvangt om het zogeheten ‘white finger syndrome’ te minimaliseren.

Naast het pistool en het voetpedaal is ook de afstandsbediening met noodstop (Master control) geheel draadloos. De Master control is eenvoudig te bedienen en ligt goed in de hand. Tevens kan de Master control als versterker tussen de hoge druk unit en de toebehoren worden ingezet (repeater) bijvoorbeeld in situaties waar veel obstakels zijn.

De hose control is ook nieuw en is het alternatief voor het spuiten met open slang. Iets wat natuurlijk ‘uit den boze’ is. “Dat het gebeurt weten we en de hose control is nu dé oplossing om het veilig te doen” vertelt Paul, “met de hosecontrol kun je namelijk gecontroleerd veel liters water onder een lage druk verspuiten.“ uuu

SAFETY AWARDDERC JETTING SYSTEMS / PAUL BEKKERS

Page 12: SIR Magazine Nov 2012

12

“Voor bestaande hoge druk units is het systeem 1 op 1 uitwisselbaar. De aansluiting voor wireless is eveneens een 7-polige stekker, dus er zijn geen ombouwkosten op de hoge druk unit. Daarnaast kunnen de pistolen en voetpedalen ook nog steeds worden aangesloten op kabels voor wie nog niet over wil op draadloos, maar wel alle voordelen van de lichtgewicht toebehoren wil hebben. Iedereen is er dus bij gebaat” vertelt Paul verheugd.

Paul Bekkers wint er de Innovatie Award van de SIR mee, “Eigenlijk is het een team-effort van Peter Jordaan en Demian de Wit van Mourik Services en Dennis van der Wielen van Derc en mijzelf. De Safety Award wordt alleen op persoonsnaam uitgereikt, dus hebben we het in overleg op deze manier opgelost, maar de eer komt iedereen van het team toe!”Mourik Services heeft inmiddels een aantal draadloze systemen naar volle tevredenheid in gebruik. Het systeem voldoet aan de hoogste veiligheidseisen en is al bij diverse industriële plants toegelaten en volledig geïntegreerd.

In de vergaderzaal staat ‘SAM’ te pronken in de prijzenkast naast een aantal andere bokalen. Paul vertelt dat hij veel waarde hecht aan deze Safety Award: “Een goed product verkoopt zichzelf en deze award is hier een mooie bevestiging van. Ik ben pas achteraf de waarde ervan gaan inzien. Laatst was ik in Duitsland en daar zijn ze wel degelijk bekend met de SIR, dan geeft zo’n award je product net even die extra meerwaarde. Ja, we zijn er heel blij mee!”

Over veiligheid is Paul duidelijk: “Veiligheid staat bij ons op nummer 1 bij innovatie, daarna komen ergonomie en duurzaamheid op een tweede en derde plaats; maar het zijn alle drie belangrijke punten die uiteindelijk sterk met elkaar verbonden zijn.”

Paul vindt dat de SIR een belangrijke rol speelt in het vastleggen van richtlijnen voor veiligheid. “Dat blijkt wel uit het verleden en daar moet de SIR ook mee doorgaan. Ook gebieden als Arbo en duurzaamheid kunnen interessant zijn voor de SIR.” Wat Paul betreft zou de invloed van de SIR op Europa ook groter mogen.

Als het om de toekomst gaat, meent Paul dat er steeds meer zal worden geautomatiseerd in de procesindustrie zelf, maar ook in het onderhoud en reinigen. Desondanks zal er niet op korte termijn volledig op (semi) automatisch reinigen worden overgegaan. Zelf vindt hij dat er in de toekomst nog meer aandacht zou moeten worden besteed aan veiligheid en Arbo: “Over de gehele lijn moet de verantwoordelijkheid hiervoor omhoog en dat begint bij een goed voorbeeld geven; van hoog tot laag.”

Paul vindt innovatie belangrijk om zo zijn klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. “Die driehoek van veiligheid, ergonomie en duurzaamheid kan een hoop verlichting van lasten geven voor de klant en haar medewerkers,” legt Paul uit, “daar draag ik graag aan bij.”

Een echt motto heeft Paul niet: “Ik heb geen oneliner; veiligheid houd me bezig en ik vind het interessant om te zoeken naar de meest praktische oplossingen om de veiligheid te bevorderen voor de gebruiker, want daar doen we het toch voor!”

Met deze afsluiter wordt het interview beëindigd. Als je geïnspireerd wilt worden als ondernemer, hoef je bij Paul niet lang te wachten. Ideeën en vooruitblikken zijn onderwerpen die Paul op het lijf geschreven zijn. Paul zal zich niet snel vervelen!

Proficiat met de Safety Award!

Page 13: SIR Magazine Nov 2012

13

Naam : Arjan de JongBedrijfsnaam : Bijl & de JongGevestigd : Emmeloord en RaamsdonksveerDatum van oprichting : 15 april 1980Aantal medewerkers : 10

V: U heeft zich in 2012 aangemeld als nieuw lid van de SIR. Kunt u in het kort aangeven wat voor u de belangrijkste reden is geweest?

A: Doordat wij steeds meer vraag vanuit de industriële reiniging krijgen is een lidmaatschap van de SIR voor de hand liggend.

V: Hoe bent u in contact gekomen met of geattendeerd op

de SIR?A: Wij kennen de SIR al een aantal jaar, in 2012 hebben we ons

aangesloten. V: Als nieuw lid heeft u ook de beleidsverklaring van de SIR

ondertekend en onderschreven. Wat spreekt u in deze verklaring het meeste aan?

A: Het feit dat veilig werken in de sector wordt nagestreefd door zo veel leden spreekt ons erg aan. Wij zullen hier ook aan bijdragen door mensen op te leiden.

V: Kunt u in een paar woorden vertellen wat de

belangrijkste activiteiten van uw bedrijf zijn en waar de raakvlakken met de SIR liggen?

A: Bijl & de Jong is importeur/groothandel van slangen en koppelingen. Onze producten vinden hun weg in zeer verschillende sectoren, waaronder de industriële reiniging.

V: Zijn uw medewerkers geïnformeerd over het lidmaatschap van de SIR en in hoeverre heeft dit ook op hen betrekking?

A: Ja, wij hebben het personeel geïnformeerd. Een aantal van hen zal SIR-cursussen gaan volgen.

Namens de SIR wenst de redactie uw bedrijf veel succes!uuu

EVEN VOORSTELLEN…. NIEUWE LEDENIn deze rubriek stellen wij nieuw aangemelde leden in staat om zich even voor te stellen aan de bestaande leden. We doen dit door middel van een aantal korte vragen.

Page 14: SIR Magazine Nov 2012

14

Eos 106

luchtvaart, energie

Het door de EU gesteunde cruiser-feederproject moet

een revolutie in het brandstofverbruik van vliegtuigen

teweegbrengen.

Instappen in de lucht

Door Menno STEKETEE

Schaarste en hoge kosten gelden als motor van innovatie. Zo worden zeldzame aarden, bijvoorbeeld in motoronderdelen, onbetaalbaar en

dat jaagt het onderzoek naar goedkopere lege-ringen aan. Skype is het voordelige antwoord op de dure gewone telefonie. En zo is het ook met vliegtuigtechnologie. Vliegmaatschap-pijen gaan gebukt onder de hoge brandstof-prijzen die tegenwoordig al rond de helft van de exploitatiekosten uitmaken. Het afknijpen van kerosinegebruik, besparen op gewicht en het vliegen van de kortste routes zijn ant-woorden die op korte tijd verlichting kunnen bieden. Maar op de langere termijn moeten de vliegmaatschappijen de zaken grondiger aanpakken. Het futuristische, door de Euro-pese Unie geïnstigeerde cruiser-feederproject voor luchttransport moet een strategische

revolutie op het gebied van brandstofverbruik mogelijk maken.Hoe spectaculair en futuristisch de artist’s impressions er ook uitzien, de luchtvaartdes-kundigen die onderzoek doen naar dit cruiser-feederprogram staan met beide benen op de grond. Volgens projectcoördinator Koen de Cock van het Nationaal Lucht- en Ruimte-vaartlaboratorium (NLR), met vestigingen in Amsterdam en in de Flevopolder, heeft het Eu-ropese project niet alleen groot potentieel qua brandstofbesparing, maar ook op het gebied van reductie van ongewenste emissies. ‘We hebben het hier over de lange termijn, maar het gaat écht om een paradigmaverschuiving.’

ModulEsBinnen dit concept moet de ‘cruiser’, een groot ‘wing-body’-vliegtuig, op kruishoogte

blijven cirkelen boven grote vliegvelden zo-als Schiphol of Zaventem. Kleinere toestel-len pikken passagiersmodules bij de gates beneden op, zetten koers naar de kruishoog-te waarop de cruiser koerst en plaatsen deze compleet met passagiers op kruishoogte aan boord van de kruisers. De cruiser vliegt vervolgens met de passagiers duizenden ki-lometers verder naar de plaats van bestem-ming, waar dit ‘docken’ zich herhaalt en de passagiersmodules worden overgebracht op een plaatselijke feeder.Het systeem van de cruiser en de passa-giersmodules kan misschien het beste wor-den vergeleken met een frequent rijdende autotrein. Het voordeel van de cruiser-fee-der op het gebied van brandstofverbruik laat zich eenvoudig schetsen: ‘Wanneer je op vakantie gaat, kun je om de zoveel honderd Eos 106

luchtvaart, energie

Het door de EU gesteunde cruiser-feederproject moet

een revolutie in het brandstofverbruik van vliegtuigen

teweegbrengen.

Instappen in de lucht

Door Menno STEKETEE

Schaarste en hoge kosten gelden als motor van innovatie. Zo worden zeldzame aarden, bijvoorbeeld in motoronderdelen, onbetaalbaar en

dat jaagt het onderzoek naar goedkopere lege-ringen aan. Skype is het voordelige antwoord op de dure gewone telefonie. En zo is het ook met vliegtuigtechnologie. Vliegmaatschap-pijen gaan gebukt onder de hoge brandstof-prijzen die tegenwoordig al rond de helft van de exploitatiekosten uitmaken. Het afknijpen van kerosinegebruik, besparen op gewicht en het vliegen van de kortste routes zijn ant-woorden die op korte tijd verlichting kunnen bieden. Maar op de langere termijn moeten de vliegmaatschappijen de zaken grondiger aanpakken. Het futuristische, door de Euro-pese Unie geïnstigeerde cruiser-feederproject voor luchttransport moet een strategische

revolutie op het gebied van brandstofverbruik mogelijk maken.Hoe spectaculair en futuristisch de artist’s impressions er ook uitzien, de luchtvaartdes-kundigen die onderzoek doen naar dit cruiser-feederprogram staan met beide benen op de grond. Volgens projectcoördinator Koen de Cock van het Nationaal Lucht- en Ruimte-vaartlaboratorium (NLR), met vestigingen in Amsterdam en in de Flevopolder, heeft het Eu-ropese project niet alleen groot potentieel qua brandstofbesparing, maar ook op het gebied van reductie van ongewenste emissies. ‘We hebben het hier over de lange termijn, maar het gaat écht om een paradigmaverschuiving.’

ModulEsBinnen dit concept moet de ‘cruiser’, een groot ‘wing-body’-vliegtuig, op kruishoogte

blijven cirkelen boven grote vliegvelden zo-als Schiphol of Zaventem. Kleinere toestel-len pikken passagiersmodules bij de gates beneden op, zetten koers naar de kruishoog-te waarop de cruiser koerst en plaatsen deze compleet met passagiers op kruishoogte aan boord van de kruisers. De cruiser vliegt vervolgens met de passagiers duizenden ki-lometers verder naar de plaats van bestem-ming, waar dit ‘docken’ zich herhaalt en de passagiersmodules worden overgebracht op een plaatselijke feeder.Het systeem van de cruiser en de passa-giersmodules kan misschien het beste wor-den vergeleken met een frequent rijdende autotrein. Het voordeel van de cruiser-fee-der op het gebied van brandstofverbruik laat zich eenvoudig schetsen: ‘Wanneer je op vakantie gaat, kun je om de zoveel honderd

EOSIN HET SIR MAGAZINE

EOS is een tijdschrift dat maandelijks uitkomt en waarin populair wetenschappelijke artikelen staan. Interessante technieken die weliswaar buiten het vakgebied van de Industriële Reiniging vallen, maar die we onze lezers niet willen onthouden. De redactie van het SIR magazine heeft met de uitgever van EOS daarom een akkoord bereikt om interessante artikelen te mogen publiceren.

Page 15: SIR Magazine Nov 2012

15

Eos 107

kilometer tanken. De huidige generatie ver-keersvliegtuigen moet al de kerosine voor het hele gevlogen traject meenemen.’ En dat kost geld, vooral doordat al die brandstof die voor de gehele vlucht nodig is, vanaf de grond mee omhoog moet worden meegeno-men. Wanneer de cruisers tijdens hun in-tercontinentale vlucht op bepaalde punten van brandstof kunnen worden voorzien, kunnen deze, althans op papier, eindeloos lang in de lucht blijven. Het bijtanken in de lucht kan letterlijk wor-den genomen. Bijvoorbeeld op Groenland, halverwege Europa en de Verenigde Staten, zou een basis kunnen komen waar tanker-vliegtuigen zouden opstijgen om de kruisers op hoogte van nieuwe brandstof te voorzien. Die kerosine moet vanzelfsprekend ook naar kruishoogte worden gebracht, maar door gespecialiseerde toestellen in te zet-ten, kan toch op brandstofkosten worden bespaard. ‘Dat klinkt hoog gegrepen, maar die technologie is in de militaire luchtvaart routine.’ Volgens De Cock zouden dergelijke tankstations en het bijbehorende vliegende materieel in handen kunnen komen van ge-specialiseerde ondernemingen.

VliEgVEilighEidAmerikaanse vliegeniers pionierden al honderd jaar geleden met het bijtanken in de lucht, gewoon door een benzineleiding van het ene vliegtuig over te gooien naar het andere en de brandstof vervolgens over te pompen. Dat lukte uitstekend en het lo-gistieke nut was duidelijk, maar die lucht-vaartpioniers onderkenden dat het risico onacceptabel groot was. Pas in de jaren 1960 tankten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in de lucht kerosine bij gespecialiseerde tankers, zoals de KC-135

en bijtanken al de sprong van tekentafel naar realiteit kan maken. ‘De eisen op het gebied van vliegveiligheid zijn een behoor-lijke flessenhals.’ Het bijtanken in de lucht

is bijvoorbeeld voor militairen intussen wel routine te noemen, maar bemannin-gen van verkeersvliegtuigen dit complexe manoeuvre te laten uitvoeren is nog een andere kwestie. En dat geldt ook voor het overdragen van passagiersmodules van het ene toestel naar het andere. Koen de Cock: ‘Docken, overstappen in de lucht, doe je niet zo maar.’Maar misschien nog wel de grootste barri-ère is te vinden bij de vliegmaatschappijen zelf. Die zijn huiverig om als eerste een ra-dicaal andere technologie in te voeren uit angst om de klandizie af te schrikken. Zo is het allang technologisch haalbaar om onbe-mande verkeersvliegtuigen te ontwikkelen, maar vanuit marketingoverwegingen zou de invoering hiervan meteen een doodsteek betekenen: passagiers willen dat er piloten in de cockpit zitten. Om nog maar te zwij-gen van de radicale infrastructuuraanpas-singen die luchthavens moeten aanbrengen om te werken met passagiersmodules. De Cock spreekt bij dit project niet voor niets over ‘een ruime horizon’. ■

Stratotanker – waarmee de Amerikaanse luchtmacht nog altijd vliegt. Daarbij spelen vooral militaire motieven een rol, zoals het vergroten van de actieradius en de moge-

lijkheid meer wapenlading mee te voeren. Maar de technologie is ook in het civiele domein toepasbaar. Dat betekent niet dat dit revolutionaire systeem van luchtvervoer

Bijtanken in de lucht gebeurde al in de beginperiode van de luchtvaart.

Het gaat écht om een paradigmaverschuiving

Overstappen in de lucht doe je niet zomaar. Foto NLR

Page 16: SIR Magazine Nov 2012

16

W W W. R E I N I G I N G S P R O D U C T E N . N L

Cleaning Products

TriStar Industries Group T +31 (0)76 - 596 34 34

Hazeldonk 6035-6037 F +31 (0)76 - 596 22 88

4836 LA Breda - Nederland E [email protected]

W W W. R E I N I G I N G S P R O D U C T E N . N L

Cleaning Products

TriStar Industries Group T +31 (0)76 - 596 34 34

Hazeldonk 6035-6037 F +31 (0)76 - 596 22 88

4836 LA Breda - Nederland E [email protected]

Naamloos-1 1 09-03-12 15:19

Page 17: SIR Magazine Nov 2012

17SCHIEMA B.V.Industrieterrein ‘s-GravenlandVan Heekstraat 20 - 223125 BN Schiedam

NARCORFLEX ®®

• ENORM SLIJTVAST• LICHT IN GEWICHT • FLEXIBEL• ELEKTRISCH GELEIDEND

Tel + 31(0)10 238 08 66Fax + 31(0)10 238 08 76

[email protected]

DE JUISTE ONDERSTEUNING VOOR SLANGEN EN KABELS!

• OPTIMALE ONDERSTEUNING• OPTIMALE DOORVOER• OPTIMALE BESCHERMING• INVESTEREN OM KOSTEN TE BESPAREN

WWW.HOSEBUN.NL

since 1993 ®

TYPE IBSH - DROGE SLIJTVERWERKENDE PRODUCTENTYPE OPH - OLIE EN BENZINE

• NAAR UW WENSEN GEASSEMBLEERD• UIT VOORRAAD LEVERBAAR PER ROL EN OP LENGTE

DE ULTIEME SLANGEN VOOR DE INDUSTRIELE REINIGING¨

Page 18: SIR Magazine Nov 2012

18

In een aantal artikelen informeert SIR magazine u over deze bijzondere toepassing van hoge druk en ultra hoge druk water. Wilt u reageren op de inhoud en/of bepaalde informatie met onze lezers delen? Contacteer ons op [email protected].

HistoriekHet is algemeen bekend dat het verwijderen van slecht beton of beton met ernstige schade inefficiënt gebeurt. Naast de zware fysieke arbeid met breekhamers (vibratie en gehoorschade) ontstaat er vaak (onherstelbare) schade als gevolg van de gebruikte verwijderingsmethoden met zware machines. Het gebruik van deze methode betekent vaak ook dat er onzichtbare schade optreedt in de vorm van microscheurtjes waardoor de structuur van de betonconstructie ernstig aangetast kan worden.

Begin 1980 raakte het Ministerie van Verkeer in Zweden meer en meer ongerust over de snel toenemende problemen als gevolg van de destructieve conventionele verwijderingsmethoden. Door de extreme wintercondities en het hoge gebruik van zout om wegen en betonnen kunstwerken berijdbaar te houden, ontstond veel schade als gevolg van de pneumatisch en hydraulisch bediende machines. Men contacteerde een bekende fabrikant van pneumatische en hydraulische machines met de vraag om een methode te bedenken waarbij er minder schade zou kunnen ontstaan bij deze werkzaamheden. Na een paar jaar researchwerk werden de eerste testen uitgevoerd op basis van het gebruik van hoge druk water. Men baseerde zich daarbij onder meer op de techniek die sommige betonfabrikanten van ‘gewassen grinttegels’ (wie heeft er geen terras of oprit van?) en waarmee de toplaag van het beton gecontroleerd wordt weggespoten met hoge druk water. Omdat betonconstructies doorgaans van een veel betere en hardere kwaliteit zijn dan de grindtegels moest men steeds hogere werkdrukken gaan gebruiken. Bij het beschikbaar komen van hoge druk installaties met meer dan 2000 bar en een aanvaardbaar debiet ontstond een nieuw probleem omdat de fysieke belasting voor een mens te hoog werd. In 1984 werd daardoor de eerste ‘hydrodemolition robot’ in gebruik genomen, de Conjet Robot 322.

HYDRODEMOLITIONBETONRENOVATIE MET ULTRA HIGH PRESSURE WATER

Page 19: SIR Magazine Nov 2012

19

IntroductieHet meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld is beton. Dit is een zeer duurzaam materiaal waardoor betonconstructies meer dan 100 jaar kunnen meegaan. Maar door invloeden van het milieu, de werkbelasting en het klimaat wordt beton ook blootgesteld aan een slijtageproces en daarom moeten betonconstructies periodiek worden gerepareerd of gerenoveerd om hun levensduur te verlengen. De laatste twee decennia is de hydrodemolition techniek ontwikkeld met als doel beton te verwijderen van gevoelige betonconstructies zoals bruggen, tunnels, kades, dammen en viaducten om deze daarna te kunnen repareren. Aanvankelijk werd deze methode voornamelijk gebruikt in landen met veel betonnen ‘kunstwerken’ zoals Scandinavië, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland etc., maar de laatste jaren vindt men deze toepassing in praktisch alle landen van de wereld.

Het poreuze betonmateriaal heeft een hoge dichtheidssterkte, maar haar rekbaarheid of elasticiteit is ongeveer 10 keer kleiner, ook al wordt er stalen bewapening gebruikt om dit te compenseren. Bij ‘hydrodemolition’ wordt ultra hoge druk water gebruikt om met een ultra speed waterstraal beton te verwijderen. Het water penetreert in het poreuze beton en creëert zo een inwendige druk waardoor het beton uiteen valt en kan worden verwijderd.

Voordelen van hydrodemolitionIn tegenstelling tot andere methoden, veroorzaakt hydrodemolition geen nieuwe microscheurtjes in de achterblijvende constructie. In feite vindt het ultra hoge druk water haar weg in de resterende scheurtjes en verwijderd zo die losse deeltjes. De afwezigheid van microscheurtjes en de ruwe oneven oppervlaktestructuur na de behandeling met UHP water vormen een ideale hechting voor de nieuwe betonlaag op voorwaarde dat de oppervlakte goed is gereinigd. Dit is bewezen door wetenschappelijk onderzoek dat de reksterkte van kernmonsters van voor en na uitgevoerde reparaties heeft vergeleken.

Het verwijderen gebeurt schoon en zonder schade. De hoge druk waterstraal verwijdert zelfs de aanwezige corrosie en tast het bewapeningsmateriaal niet aan; daardoor blijft de totale sterkte van de betonconstructie in tact. Het hogedruk water brengt ook praktisch geen vibratie met zich mee waardoor de hechting van het achterblijvende beton aan de bewapening niet wordt aangetast. Hydrodemolition is milieuvriendelijk omdat er in feite geen belastende materialen in de omgeving terechtkomen en – in sommige gevallen – het water zelfs kan worden hergebruikt door een zorgvuldige filtering. Het verwijderde beton kan, na vermaling, eventueel ook weer worden hergebruikt in het beton.

In de volgende edities van het SIR magazine informeren wij u over andere toepassingen van ultra hoge druk en de capaciteiten en het energieverbruik.

S.E. Curitée

Page 20: SIR Magazine Nov 2012

20

Kijk voor meer informatie op www.provi.nl

exclusief importeur van

Dynajet hogedruktrailers

en Prowash telescopische

glasbewassingsystemen

Provi_advertentie.indd 1 09-11-11 14:50

EVEN VOORSTELLEN…. NIEUWE LEDEN

Naam : Christine Breur Bedrijfsnaam : WaternetGevestigd : AmsterdamDatum van oprichting : 2006Aantal medewerkers : 2000

V: U heeft zich in 2012 aangemeld als nieuw lid van de SIR.Kunt u in het kort aangeven wat voor u de belangrijkste reden is geweest?

A: Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel, door ons aan te sluiten bij de SIR willen we op de hoogte blijven en gebruik maken van de expertise over de laatste ontwikkelingen op het gebied van veilig werken.

V: Hoe bent u in contact gekomen met of geattendeerd op de SIR?

A: Wij zijn geattendeerd door de inspectie SZW op de SIR.

V: Als nieuw lid heeft u ook de beleidsverklaring van de SIR ondertekend en onderschreven. Wat spreekt u in deze verklaring het meeste aan?

A: Binnen de SIR is veel kennis aanwezig, zowel van opdrachtgevers maar ook van de reinigers, door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring kan iedereen zijn kennis op het gebied van veilig werken verhogen.

V: Kunt u in een paar woorden vertellen wat de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf zijn en waar de raakvlakken met de SIR liggen?

A: Onze werkzaamheden bestaan uit het reinigen van riolen, rioolgemalen, ontvangstkelders, zinkers, berg bezink bassins, etc.

V: Zijn uw medewerkers geïnformeerd over het lidmaatschap van de SIR en in hoeverre heeft dit ook op hen betrekking?

A: Alle medewerkers die betrokken zijn bij het reinigen van riolen zijn geïnformeerd over het lidmaatschap, zij worden ook op de hoogte gehouden van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Namens de SIR wenst de redactie uw bedrijf veel succes!uuu

Page 21: SIR Magazine Nov 2012

21

Grond efficiënt en veilig verwijderen op die plekken waar inzet van een grondverzetmachine schade aan leidingen of erger veroorzaakt, daar begon het mee. Het alternatief is de spade in de grond steken: mensenwerk met soms blootstelling aan gevaarlijke stoffen, belastend en een beperkte graafcapaciteit. De zuiggraaf machine doet het sneller, net zo voorzichtig en houdt het langer vol. Geen wonder dus dat het zuiggraven met de ervaringen die zijn opgedaan in de laatste 25 jaar inmiddels tot een volwassen techniek is uitgegroeid.

Zuiggraafmachines zijn ontworpen om al zuigend een gat of sleuf in de grond te maken. Een zuiggraafmachine zuigt, maar kan niet persen of blazen. Daarmee is afgekaderd wat de functie van dit type machine is en neemt hij ook afstand van de druk vacuümwagens voor natte en droge stoffen, die al of niet met zwenkarm zijn uitgerust.

Zuiggraven maakt gebruik van een luchtstroom die door de blower(s) of ventilator op gang wordt gebracht en gehouden. Omdat de luchtdruk buiten hoger is dan binnen in de machine, verplaatst de buitenlucht zich naar binnen en neemt, door de kracht waarmee dat gebeurt, de grond mee. Het motorvermogen en de energie efficiënte toepassing daarvan voor het zuiggraven is bepalend voor de prestaties.

De machine opbouw omvat een filterpakket ter bescherming van de blowers en beperking van de uitstoot van stofdeeltjes, eventueel een scheidingskamer en de laadruimte van 12 m³ waarin het opgezogen materiaal wordt opgeslagen. Legen van de machine gebeurt door het kiepen van de laadruimte. Tegelijk met het legen van de laadruimte worden de filters en de eventuele scheidingskamer leeggemaakt. De filters hebben een reinigingssysteem dat op persluchtinjectie is gebaseerd.

Zuiggraafmachines vallen formeel onder de SIR richtlijnen van Druk Vacuüm Reinigen. Geïmporteerde machines uit het buitenland hebben weliswaar een CE-markering (machine richtlijn 2006/42/EG), maar dat dekt slechts een aantal minimum eisen. Besef van veiligheid en begrenzingen van de machine-inzetbaarheid zijn noodzakelijk om zuiggraven doelmatig te kunnen toepassen. Door de veranderende inzet van de zuiggraafmachine is het zaak om bij de opleiding Zuiggraaf Machinist aandacht te besteden hoe om te gaan met verontreinigde grond. In schone grond kan immers ook een verontreiniging worden aangetroffen. De SIR heeft daar oog voor in haar handboek Druk Vacuüm Reinigen en hanteert daarom bij het examen voor Zuiggraaf Machinist dezelfde richtlijnen.

De inzet van de zuiggraaf machine is in de loop der tijd veranderd. Steeds vaker wordt de methode zuiggraven gebruikt bij het opzuigen van verontreinigde grond in plaats van schone grond. Daardoor groeide de vraag naar richtlijnen om de zuiggraaf machine veilig te kunnen inzetten bij verontreinigde grond waarbij de kans bestaat dat vluchtige stoffen worden opgezogen. De keuze voor de zuiggraaf methode gaat daarom hand in hand met werkmethoden, veiligheid- en machine-eisen die erop gericht zijn om het risico op incidenten te beperken. Dit is terug te vinden in de doorontwikkelingen van zuiggraaf machines, zoals het toepassen van technieken om de zuiggraaf methode ook te kunnen gebruiken in zone gebieden met gevaar voor explosies.

Zuiggraven is een mooie toepassingsmethode, maar het is uiterst belangrijk om het veilig te doen!

De redactie

ZUIGGRAVEN

Page 22: SIR Magazine Nov 2012

22

Nieuw Trainingscentrum advertentie:SAIO 4-1-10 13:26 Pagina 1

SAIO: Flexibel, Betrouwbaar en OnafhankelijkWij verzorgen ons uitgebreide pakket SIR-trainingen in een nieuw en modern trainingscentrum met uitstekende faciliteiten.Goed bereikbaar en centraal gelegen op een van de mooiste plekken in de Rotterdamse haven.

Nieuws:

• Een nieuwe, professionele petrochemische praktijkopstelling zorgt ervoor dat tijdens Ademlucht, Besloten Ruimten en Gasmeet trainingen dewerkomstandigheden op realistische wijze worden gesimuleerd.

• Iedere dinsdag (nieuw!) en donderdagavond open VCA examens. De VCAexamens worden digitaal afgenomen en het resultaat van het examen wordt direct bekend gemaakt.

• Veel trainingen van SAIO zijn CCV-gecertificeerd en tellen mee alsverplichte nascholing voor chauffeurs (Code 95)

Neem voor een afspraak, een rondleiding of meer informatie oversubsidiemogelijkheden gerust contact met ons op.

SAIO Safety TrainingQuarantaineweg 98 tel +31 (0)10 204 22 553089 KP Rotterdam Heijplaat fax +31 (0)10 204 22 44Havennummer 2620 [email protected]

Zie www.saio.nl voor ons complete trainingsaanbod

Page 23: SIR Magazine Nov 2012

23

VoordelenVoor het uitvoeren van graafwerken van putten of sleuven, of het uitvoeren van uitgravingen op moeilijk bereikbare plaatsen, wordt meer en meer gebruik gemaakt van zuiggraafmachines. Het gebruiken van een zuiggraafmachine bij het uitvoeren van graafwerken voor het maken van putten of sleuven heeft een aantal voordelen in vergelijking met het handmatig graven of het graven met een graafmachine.

Zo is in vergelijking met het handmatig graven de fysieke belasting van de personen die de werken uitvoeren een stuk lager. Een ander belangrijk voordeel is dat het risico op beschadigingen van kabels, leidingen en andere ondergrondse uitrusting bij het werken met een zuiggraafmachine kleiner is dan het werken met een klassieke graafmachine.

Risico’sToch is er een aantal niet te onderschatten risico’s verbonden aan het werken met een zuiggraafmachine. Wanneer men te dicht bij de zuigmond komt, loopt men het risico om gegrepen te worden door de zuigmond, met ernstige letsels tot gevolg. Bijzonder risicovol is ook het opzuigen van vervuilde grond. Door hun constructie en werking hebben zuiggraafmachines immers een “reinigende” werking op de opgezogen grond. Door de hoge luchtsnelheid wordt de grond als het ware schoongeblazen en kan er in de tank en aan de uitlaatzijde een explosiegevaarlijke of gezondheidsschadelijke atmosfeer ontstaan.

De SIR en zuiggraafwerkenDe SIR heeft sinds 2009 het werken met zuiggraafmachines in haar actiedomein opgenomen. Daarmee wil ze haar bijdrage leveren in het beheersen van de risico’s bij deze werkzaamheden. In de meest recente versie van het handboek Druk Vacuüm Reinigen (uitgave maart 2011) is het werken met de zuiggraafmachine daadwerkelijk opgenomen. Dit handboek bevat richtlijnen voor de constructie van zuiggraafmachines,voor de kwalificaties waaraan bedienaars van zuiggraafmachines moeten voldoen en voor veilige werkmethoden en –procedures. Daarmee samenhangend is er het vakbekwaamheidscertificaat “Zuiggraaf Machinist” dat men behaalt na het succesvol afleggen van het SIR examen. Dit examen bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Het theoretisch examen bestaat uit een meerkeuze vragenlijst en is gebaseerd op dezelfde eind- en toetstermen als dat van het theorie-examen voor Druk Vacuüm Machinist.

Voor het praktijkdeel heeft de SIR een checklist opgesteld met eind- en toetstermen. De instructie vindt plaats aan de hand van deze eind- en toetstermen en dient te worden afgestemd op de specifieke karakteristieken van de machine waarmee gewerkt wordt. De instructeur toetst de kandidaat op het beheersen van de eind- en toetstermen en vult de “SIR verklaring Zuiggraaf Machinist” in. Dit document wordt zowel door de instructeur als door de kandidaat ondertekend en wordt door de werkgever naar de SIR gestuurd.

Waarom de SIR richtlijnen volgen?Dé motivatie is natuurlijk dat de mensen veilig aan het werk gaan met de juiste kennis en kunde en goedgekeurd materiaal. Het veiligheidsniveau wordt daarmee geborgd. uuu

ZUIGGRAVENNADER BEKEKEN….DOOR EEN VEILIGHEIDS

Page 24: SIR Magazine Nov 2012

24

In het kader van de VCA:In Nederland wordt verwezen naar de SIR examens. Door deze te volgen geeft men een invulling aan de opleidingseis met betrekking tot de risicovolle taken of het uitvoeren van werken in risicovolle omgevingen van de VCA (vraag 3.4.).

Ook het Belgische Register Risicovolle Taken van de VCA verwijst rechtstreeks naar de SIR voor kwalificaties met betrekking tot industriële reiniging.

Arbo wetgevingIn Nederland zijn de SIR handboeken opgenomen in de door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goedgekeurde Orsima Arbocatalogus. De Inspectie SZW gebruikt de Arbocatalogus bij haar inspecties als referentiekader en gaat er daarbij vanuit dat organisaties - die maatregelen en middelen kiezen uit deze Arbocatalogus - in principe de juiste maatregelen hebben genomen om aan de doelvoorschriften van de Arbo wetgeving te voldoen.

Dirk Beerten

VERKOOP,

ONDERHOUD,

HERSTELLINGEN

VAN

REINIGINGSVOERTUIGEN

www.kenisservice.be

Kenis Service bvba Jul Kenis

Koordekenshoef 75 haven 83 -

2030 Antwerpen, België

Tel 0032(0)3.541.32.13

Fax 0032(0)3.541.32.14

Page 25: SIR Magazine Nov 2012

25

NEW JMB-M

Industriële watergekoelde dieselmotor met intercoo-ling d.m.v. warmtewisselaar met voorverwarming van het water uit de tank

Water- en luchtkoelingssysteem t.b.v. het mo-torcompartiment >>> perfecte motorkoeling bij alle weersomstandigheden

12V elektronische sturing met controlelamp

18% brandstofbesparing door GreenBoiler

15% brandstofbesparing door intercooling motor

33% totale brandstofbesparing

< 85 dB

12,5 kW 26,0 kW (diesel)

500 l

200 bar 500 bar

1080 l/h 1800 l/h

OUTPUT

80 l

110 kW

30 °C 120 °C

HUUR, LEASE OF KOOP? VRAAG NAAR ONZE VOORWAARDEN! VRAAG NAAR ONZE VOORWAARDEN!

Industriële watergekoelde dieselmotor met intercoo-Industriële watergekoelde dieselmotor met intercoo-ling d.m.v. warmtewisselaar met voorverwarming van ling d.m.v. warmtewisselaar met voorverwarming van

Water- en luchtkoelingssysteem t.b.v. het mo-Water- en luchtkoelingssysteem t.b.v. het mo-torcompartiment >>> perfecte motorkoeling torcompartiment >>> perfecte motorkoeling bij alle weersomstandigheden

12V elektronische sturing met controlelamp 12V elektronische sturing met controlelamp

12,5 kW 26,0 kW (diesel)12,5 kW 26,0 kW (diesel)OUTPUT

30 °C 120 °C

www.dibo.nl

Autostopsysteem na 30 min zonder reinigingsactiviteit

DiBO Nederland bvIndustrieweg 74181 CA Waardenburg (NL)T: +31 (0)418 65 21 44F: +31 (0)418 65 16 05

[email protected]

www.dibo.nl

Ad_SIR_A4_9-201v2.indd 1 25/09/12 14:51

Page 26: SIR Magazine Nov 2012

26

ALGEMENE VERGADERING

Met

een

vijf

rije

n di

kke

beze

tting

was

het

gem

oede

lijk d

ruk

Alle

n lu

iste

ren

aand

acht

ig...

..Ee

n bi

jna

volle

zaa

l; de

ver

gade

ring

kan

begi

nnen

!

De v

oorz

itter

en

Jan

Brab

er h

oude

n al

les

onde

r co

ntro

le

Dag

van

Bruw

aene

nee

mt d

e aw

ard

in

ontv

angs

t voo

r w

inna

ar J

ohan

Tro

ost

Hans

Bui

tend

ijk m

aakt

de

win

naar

s va

n de

Saf

ety

Awar

ds S

IR b

eken

d

Pete

r G

oede

ndor

p in

form

eert

ove

r de

ont

wik

kelin

gen

van

de e

xam

ens

Voor

zitte

r Jo

nny

Kapp

en

open

t de

verg

ader

ing

Jürg

en M

atth

yns

info

rmee

rt o

ver

hoge

dru

k

Ed B

üttn

er in

form

eert

ove

r zi

jn

vakg

ebie

d ch

em. t

echn

. rei

nige

n

Penn

ingm

eest

er W

im V

os

licht

de

cijfe

rs to

e

Arm

ando

Lee

tz;

vana

f het

beg

in

betro

kken

bij

de S

IR

Lejo

Bek

ker

praa

t ove

r dr

uk v

acuü

m

Jean

God

ts v

erte

lt ov

er d

e st

and

van

zake

n m

.b.t.

vei

lighe

idW

inna

ar F

rank

Kra

mer

wor

dt to

eges

prok

en d

oor

Arm

ando

Lee

tzW

inna

ar P

aul B

ekke

rs lu

iste

rt g

eïnt

eres

seer

d na

ar d

e w

ijze

woo

rden

van

Arm

ando

Lee

tz

De A

lgem

ene V

erg

aderi

ng v

an 1

3 juni jl.

in d

e M

art

inush

oeve

, B

elg

ië,

werd

behoorl

ijk d

ruk

bezo

cht.

Deze

halfja

arl

ijkse

verg

aderi

ng s

taat

voora

l beke

nd o

m h

aar

uitre

ikin

g v

an d

e S

afe

ty A

ward

s va

n d

e S

IR d

ie d

it jaar

door

nie

mand m

inder

dan A

rmando L

eetz

werd

en u

itgere

ikt.

Arm

ando L

eetz

, 8

2 jaar,

is

een v

an d

e e

ers

te e

xam

inato

ren v

an d

e S

IR e

n n

og a

ltijd

zeer

begaan m

et

de s

tich

ting.

Veili

g w

erk

en d

raagt

hij

nog a

ltijd

een w

arm

hart

toe,

wat

hij

de w

innaars

van d

e A

ward

s duid

elij

k op h

et

hart

dru

kte.

Na d

e

Alg

em

ene V

erg

aderi

ng e

n d

e u

itre

ikin

gen v

an d

e S

afe

ty A

ward

s, w

erd

er

geborr

eld

en g

enetw

erk

t. H

iero

nder

een s

feeri

mpre

ssie

.

Page 27: SIR Magazine Nov 2012

27

Jan

Kik

en E

d Bü

ttner

: “Zo

, tijd

voo

r de

bor

rel!”

V.l.n

.r.: P

eter

Nic

olai

, Mar

cel H

eijn

sdijk

, Pau

l Kru

is e

n An

dré

Tanz

arel

laV.

l.n.r.

: Mar

tin v

an H

ees,

Lej

o Be

kker

en

Inge

Nag

léEr

wor

dt w

at a

fgel

ache

n…..

Een

geze

llig o

nder

onsj

eV.

l.n.r.

: Jer

oen

Oom

en, G

wen

van

de

Bilt

en H

enk

Stol

kFi

lip L

onne

ville

en

John

Bar

ends

Arco

den

Hol

land

er, H

ans

Borg

t en

Pete

r Ro

oms

kunn

en e

r oo

k om

lach

en!

Gus

t Mar

tens

en

Arco

den

Hol

land

er k

ijken

bed

enke

lijk…

Pier

re v

an d

en B

orne

(oud

DB-

lid) e

n Jo

ost B

uck

Echt

paar

Bui

tend

ijk e

n Ar

man

do L

eetz

V.l.n

.r.: P

eter

Jor

daan

, Pau

l Bek

kers

, Rob

ert P

eerli

ngs

en D

ag v

an B

ruw

aene

Arm

ando

in g

oed

geze

lsch

ap: W

im V

os, H

ans

Amst

erda

m e

n Ed

Sar

ikay

aW

illem

van

Spe

lden

en

Jan

Brab

er in

die

p ge

spre

kDe

fam

ilie V

an Z

ante

n is

wel

kom

! Zo

vade

r, zo

doc

hter

Page 28: SIR Magazine Nov 2012

28

Met de revolutionaire hogedruk technologie van VertiBlast kunnen grootschalige reinigingswerken bij scheepswerven en opslagtanks snel, eenvoudig én veilig uitgevoerd worden!

Het aanbod aan hoogwerkers, heftrucks en pompen van Doornbos staat u bij in de correcte uitvoering van reinigingswerken. U kunt daarbij ook rekenen op goede service, onderhoud en opleidingen!

Antecho staat in voor productie, verkoop en verhuur van allerlei hogedrukmateriaal, compleet van nozzle tot pomp.

Door de nodige keuringen en onderhoud te voorzien kunnen we steeds een veilige werking garanderen!

& PARTNERS

SPECIALISTEN IN HOGEDRUKREINIGING

Antecho verhuist in de maand november naar een nieuw en ruim pand aan de Starrenhoflaan 35 te Kapellen. Wij informeren u daar nog over.

Antecho Abtsdreef 10 F 2940 Stabroek

T (+32) 03 569 14 66F (+32) 03 569 14 65

[email protected]

Page 29: SIR Magazine Nov 2012

29

Na de enorm drukke periode in de eerste helft van dit jaar is er in de zomer tijd geweest om adem te halen en orde op zaken te stellen. Wegens stops en vakanties worden er in de zomerperiode minder opleidingen en, uiteraard daaraan gekoppeld, examens georganiseerd.

De groei zet echter ook in het derde kwartaal van 2012 nog door, hetzij iets minder dan in 2011. Maar met groeicijfers van 19 % en 13 % voor respectievelijk het aantal examens en het aantal examenmomenten zal je niemand horen klagen. Sterker nog, veel commerciële bedrijven dromen van dergelijke cijfers. Ook het aantal kandidaten en geldige certificaten is weer gestegen met ruim 9 en 11 %. Bij deze vergelijking zijn de cijfers van 2012 tot en met het derde kwartaal afgezet tegen dezelfde periode in 2011.

OntwikkelingenHoge Druk Machinist basis examen Zoals in het vorige magazine en de Algemene Vergadering van juni is aangekondigd is er per 1 oktober jl. een aantal wijzigingen doorgevoerd in het Hoge Druk Machinist basis praktijkexamen. Alle opleiders zijn hier tijdig over geïnformeerd, zodat zij de opleiding hierop konden afstemmen en de kandidaten goed voorbereid aan het verbeterde examen konden deelnemen. De eerste resultaten zijn veelbelovend en we hopen door deze aanpassingen nog beter op-de-praktijk-voorbereide machinisten te kunnen afleveren!

Innovaties en voortschrijdende inzichtenOnze branche blijft voortdurend in beweging door innovaties en voortschrijdende inzichten. Deze ontwikkelingen worden uiteraard op de voet gevolgd door de werkgroepen van de SIR zodat, indien nodig, de richtlijnen in onze handboeken hierop kunnen worden aangepast en dus up-to-date zijn. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de handboeken, maar ook voor de examens. De examenvragen worden gescreend na het doorvoeren van aanpassingen in de richtlijnen en ook de praktijkexamens worden periodiek aan een screening onderworpen. Binnenkort zijn de praktijkexamens van Adembescherming B en C aan de beurt en wordt kritisch gekeken of deze nog goed aansluiten op de praktijksituatie. Indien uit deze evaluatie blijkt dat er wijzigingen moeten plaatsvinden, zult u daar uiteraard tijdig van op de hoogte worden gebracht.

Toekomst‘Een slimme meid is op de toekomst voorbereid’ is een slogan die iedereen nog wel kent. Nu kunnen we de SIR natuurlijk niet vergelijken met een meid, maar ook wij willen graag goed voorbereid zijn op de toekomst! Want niet alleen de cleaningtechnieken veranderen, dit geldt ook voor de mogelijkheden tot het afnemen van examens. Al eens gehoord van Computer Based Testing (CBT)? Dit betekent het digitaal afnemen van examens, wat door steeds meer examenbureaus wordt ingevoerd. Dit kan tal van voordelen bieden voor zowel u als voor de SIR. Denk aan een sneller en efficiënter examenproces, uitslagen zijn sneller bekend, meer mogelijkheden qua vraagstelling om kennis en vaardigheden te toetsen. En ook de aanmeldingstermijn zou daardoor kunnen worden verkort, waardoor u nog flexibeler wordt. Daarnaast kunnen met digitale examens heel makkelijk analyses worden gemaakt om de kwaliteit van de examens te bewaken en te verbeteren.

Naast het digitaliseren van de examens is ook in het administratieve proces van aanvragen van examens, aanmelden van kandidaten, doorgeven van wijzigingen en het verwerken van resultaten een verbeterslag mogelijk. uuu

EXAMENNIEUWS

Page 30: SIR Magazine Nov 2012

30

Onze huidige software is niet geschikt om deze vertaalslag te maken en daarom gaan wij investeren in de toekomst, zodat we voorbereid zijn om deze stap te kunnen zetten op het moment dat wij – en u – daar klaar voor zijn. Kortom, het examenbureau van de SIR wordt op de toekomst voorbereid!

Ik informeer u in het volgende magazine graag over de stand van zaken omtrent deze interessante en spannende ontwikkeling!

Een regel toegelichtUitgifte SIR-certificatenEen SIR-certificaat is uniek en wordt door de SIR slechts éénmalig uitgegeven aan de werkgever. Er worden geen kopie-certificaten verstrekt in verband met de fraudegevoeligheid. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de SIR een ‘verklaring geldig certificaat’ opstellen waarin de gegevens van het betreffende certificaat worden vermeld. Hiertoe moet dan contact worden opgenomen met het examenbureau van de SIR en daar wordt bepaald of een dergelijke verklaring zal worden afgegeven.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel dan beantwoord ik uw vragen graag.

Tot het volgende SIR-magazine! Hoofd Examenbureau

Marscha van Beurden

0065088.pdf 1 27-6-2011 12:03:30

Page 31: SIR Magazine Nov 2012

31

ZIN EN ONZIN OVER ...HOGE DRUK NOZZLES

DEEL 2: DE VELE TYPES EN SOORTEN DIE IN GEBRUIK ZIJN

In het SIR magazine nummer 9 is al kort ingegaan op de betekenis van de “nozzles”. Voor insiders en techneuten toch een veel besproken onderdeel. Zoals we eerder hebben kunnen lezen is de nozzle bedoeld om druk van het water om te zetten in snelheid. De reinigingskracht wordt bepaald door de snelheid en de massa van het water.

In de basis proberen we de doorlaat van alle toebehoren vanaf de hoge druk pomp zo groot mogelijk te houden. We gebruiken slangen met een zo groot mogelijke binnendiameter en glooiende bochten om de weerstand, die het drukverlies veroorzaakt, minimaal te houden. Hoe groter de doorlaat, des te meer water kan er door het systeem en des te hoger zal de effectieve werkdruk zijn.

Uiteindelijk is het water dan met zo min mogelijk weerstand bij het uiteinde van de slang, lans of pistool gekomen. Hier komt de hoge druk nozzle om de hoek kijken. We gaan heel bewust een hoge druk nozzle monteren, een vernauwing, iets dat een enorme weerstand veroorzaakt. Zoveel weerstand dat de druk in het systeem omhoog gaat. Het water kan nog maar één kant op en dat is door het gaatje in de nozzle, de boring. Het water schiet met grote snelheid door deze boring(en). Deze snelheid is recht evenredig met de druk in het systeem en ondermeer afhankelijk van de doorlaatcoëfficiënt, de efficiency van de nozzle.

v = 14,167 x Cd x √p m/sec. Deze Cd waarde bepaalt in hoge mate het rendement van de nozzle.

Erg belangrijk is dat elke nozzle ontworpen is voor een bepaalde werkdruk. Bij hoge druk nozzles is dit ook vaak de maximale werkdruk. De maximale werkdruk van de nozzle dient op de nozzle aangegeven te zijn. Als het niet mogelijk is om de maximale werkdruk op de nozzle aan te geven dan moet het mogelijk zijn voor de gebruiker om de maximale werkdruk eenvoudig terug te kunnen vinden. Zie handboek hoge druk vloeistof reinigen voor details. uuu

Page 32: SIR Magazine Nov 2012

32

Er zijn voor vele toepassingen specifieke nozzles ontworpen. Het type of model van de nozzle keuze is, naast het type vervuiling of het te verwijderen materiaal, afhankelijk van de manier waarop we de nozzle gaan gebruiken – op een pistool, op een lans, op een slang, in een roterende nozzle, in een roterende swivel, in een vaste opstelling ….

De keuze van de nozzle is ook afhankelijk van wat we er mee willen doen, de toepassing – vuil verwijderen van een oppervlakte, vuil verwijderen uit een pijp, vuil verwijderen uit een buis, oppervlakte opruwen, saneren, wassen, spoelen, snijden ….

Tenslotte is de keuze ook afhankelijk van de hoeveelheid water en de maximale werkdruk van de installatie welke we voorhanden hebben. Uiteraard rekening houdend met de maximaal toegestane reactiekracht en het materiaal dat verwijderd moet worden.

Page 33: SIR Magazine Nov 2012

33

De meest voorkomende nozzles binnen onze industrie zijn ruwweg te onderscheiden in de vorm van de boring en het model van de nozzle.• In de vorm van de boring is er onderscheid in een ronde vorm en een zogenaamde V-vorm. • In het model is er onderscheid in vaste nozzles en roterende nozzles.

VORM VAN DE BORINGBij een boring met een ronde vorm, de zogenaamde puntnozzle, blijft de waterstraal gecentreerd waarbij alle kracht van de waterstraal één kleine oppervlakte raakt. Deze nozzle is uitermate geschikt voor het verwijderen van harde vervuilingen of het snijden van materiaal. Bij een boring met een V-vorm wordt de waterstraal als het ware verdeeld over een bepaalde breedte. Hiermee reinig je een breder oppervlak, waarbij de kracht van de waterstraal verdeeld wordt over de breedte van de waterstraal. Heel efficiënt voor het verwijderen van minder harde vervuilingen.

MODEL VAN DE NOZZLEVaste nozzles zijn al of niet voorzien van schroefdraad. Vaste nozzles welke direct op het pistool gebruikt worden, worden in de wandelgang ook wel pistoolnozzle genoemd. Deze zijn niet voorzien van schroefdraad en worden in een nozzlehouder opgesloten door een nozzlekap.Daarnaast kennen we de inschroef nozzles, voorzien van schroefdraad, die in een nozzlehouder geschroefd worden. Bijvoorbeeld roterende (pistool) nozzles, manifolds, reinigingsbalken, wandreinigers, vloerreinigers enzovoort.

De kruipslangnozzles, voorzien van schroefdraad, worden op (kruip) slangen geschroefd en hebben een trekkende werking.

De lansnozzles, voorzien van schroefdraad, worden op lansen geschroefd en hebben een duwende werking.

Daarnaast kennen we de roterende nozzles. Roterende pistoolnozzles en roterende nozzles worden op kruipslangen en lansmachines gebruikt en zijn verkrijgbaar in diverse diameters en veel verschillende samenstellingen van boringen. Bepalend voor de juiste keuze is ook hier de toepassing, het type vervuiling, de werkdruk en de hoeveelheid water. Raadpleeg uw nozzle leverancier voor de mogelijkheden en de meest geschikte nozzle voor een optimale reiniging of toepassing.

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar materiaalkeuzes en rendement van de nozzles. De ontwikkeling op het gebied van materiaalsoorten en hardingstechnieken wordt op de voet gevolgd. Nozzles zijn inmiddels in vele materiaalsoorten te verkrijgen. Te denken valt aan staal, roestvast staal, keramiek, saffieren, etc.

Nozzles hebben (ook) onderhoud nodig. Nozzles dienen schoon te blijven en gecontroleerd te worden op beschadigingen en schroefdraad beschadigingen. De boringen moeten open blijven en mogen niet beschadigd zijn. Roterende nozzles dienen daarnaast na gebruik voorzien te worden van een smeermiddel om te voorkomen dat het roterende gedeelte (rotor) vast gaat zitten aan de nozzle (body).

Nogmaals, het is raadzaam om je nozzle leverancier te benaderen voor een juiste keuze van de meest geschikte hoge druk nozzle. Een juiste keuze van de nozzle(s) bepaalt uiteindelijk de effectiviteit van de reiniging. Dit resulteert niet alleen in een kwalitatief goede reiniging, maar ook in een optimale inzet van de, vaak kostbare, hogedruk installatie.

De Redactie

Page 34: SIR Magazine Nov 2012

34

Geboren in 1960 groeide Johan op in een arbeidersgezin in Middelharnis, Goeree-Overflakkee. Hard werken, lange dagen en weinig klagen; zo ook verging het Johan. Na de Technische School ging Johan het leger in waar hij vijf jaar dienst deed en het schopte tot Korporaal Eerste Klasse. Daarna werkte Johan als voorman machinebankwerker, maar kwam door faillissement van het bedrijf zonder werk.

Gelukkig kon hij in 1992 aan de slag bij Mourik Services; eerst als cleaner en niet lang daarna als allround machinist, mede omdat hij zijn grootrijbewijs al op zak had, kon hij snel doorstromen.

Johan werkte veel in Engeland en Duitsland. In tegenstelling tot Nederland, was hier de verhouding opdrachtgever-reinigingsbedrijf veel slechter. Zo moest hij vaak zelf bedenken hoe de installaties gereinigd moesten worden en moest hij defecten vaak eigenhandig repareren. Veiligheid bestond nauwelijks en ondanks dat er wat handboekjes bestonden die de veiligheid aankaartten, was het belangrijkste aspect van de opdrachtgever dat het werk zo snel en goedkoop mogelijk moest worden uitgevoerd. “Veiligheidsbesef moet dan van de jongens zelf komen,” legt Johan uit, “dus zorgde ik dat ze volledig op de hoogte waren over de mensen, middelen en methoden.”

Deze insteek, om ‘zijn’ jongens goed te begeleiden en veilig te laten werken, zorgde er in 2006 voor dat Johan intern solliciteerde naar de vacature ‘Machinistenbegeleider’. Zijn voorganger Bram Vroegindeweij (tevens tweevoudig Safety Award SIR-winnaar!) kon zijn werkzaamheden niet meer combineren met het begeleiden van de machinisten. Johan stond vooraan en kreeg de kans om deze baan naar eigen inzicht in te vullen. Hij moest zorgen dat het gat aan kennis bij machinisten (dat groter werd door meer en strengere regelgeving) gedicht werd.

Hierop is Johan opleidingen gaan structureren, checklijsten gaan standaardiseren en richtlijnen eenduidig en eenvoudig uiteen gaan zetten met als doel om op elk niveau de juiste kennis te kunnen bijbrengen aan de machinisten.

Ook maakte Johan video-instructies. Johan is er van overtuigd dat hoe beter de vertaalslag naar de praktijk is, hoe beter de machinisten het geleerde tot zich nemen. Veel begeleiding wordt daarom op de werkplek gegeven. “Deze manier van lesgeven is heel belangrijk” vertelt Johan, “Als je als een dominee voor de klas gaat staan, is

SAFETY AWARDWEDEROM ÉÉN VOOR MOURIK SERVICES / JOHAN TROOST

Page 35: SIR Magazine Nov 2012

35

de interesse bij de jongens snel zoek. Van tijd tot tijd vragen stellen houdt ze bij de les, niemand wil natuurlijk afgaan!”, vertelt Johan met een knipoog. “Daarnaast moet je van nature een bepaalde mensenkennis bezitten, hoe je iets uitlegt of dat ze dingen van je ‘willen’ aannemen, met andere woorden: je vertrouwen” zegt Johan gedreven.

Door de jaren heen is het kwaliteitsniveau van de machinist bij Mourik steeds beter

geworden. Binnen één jaar intensieve begeleiding wordt een vak-zelfstandig machinist afgeleverd. Drie machinistmentoren komen hieraan te pas. “Hij heeft dan nog niet alle praktijkkennis in huis, maar de essentiële zaken zijn bekend; de ervaring komt met de jaren wel” vertelt Johan uit eigen ervaring.

Zijn doel is om de kwaliteit van de machinisten op elk gebied nog verder te verhogen en om kennis binnen het bedrijf te houden. Drijfveren hiervoor zijn het bedrijf Mourik zelf en de machinisten; “Als je al zolang voor Mourik werkt, krijg je een beetje geel bloed zoals ze dat hier zeggen, en het geeft veel voldoening om die jongens te zien groeien in hun opleiding” aldus een tevreden Johan.

Met bescheiden trots, maar met een brede glimlach vertelt Johan dat het winnen van de Safety Award Hoge Druk voelt als een bekroning op zijn werk: “Er is nu heel goed opleidingsmateriaal binnen Mourik dat veiligheid in de cleaning garandeert, daar heb ik voor een groot deel aan mogen bijdragen. Je zet je beste beentje voor en je steekt er veel tijd en moeite in. Dat dit dan branche-breed wordt beloond met een Safety Award is natuurlijk fantastisch!”

Johan ziet graag dat de weg die eind jaren ’80 met de SIR is ingeslagen, niet losgelaten wordt. De SIR garandeert een goede basisveiligheid met haar richtlijnen waarbinnen reinigingsbedrijven zich goed kunnen bewegen om naar eigen inzichten en ervaring aan het werk te kunnen. Dat afgevaardigden uit verschillende bedrijfscategorieën rond

de tafel zitten, is uiterst belangrijk om tot overeenstemming te komen: “Opdrachtgevers verlangen vaak extra veiligheidsregels bovenop de SIR richtlijnen,” legt Johan uit, “en dat maakt het lastig voor machinisten die daar allemaal van op de hoogte moeten zijn. Daarnaast moet het steeds goedkoper en dat gaat niet goed hand in hand. Daarom is goed overleg over richtlijnen tussen de partijen, zoals bij de SIR, essentieel.”

Ook pleit Johan voor meer ondersteuning vanuit de opdrachtgever. Meer samenwerking in plaats van oplegging: “Een opdrachtgever van Mourik geeft ons alle mogelijkheden om alternatieven te zoeken om bijvoorbeeld volledig automatisch te kunnen reinigen. Dat zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar geeft ook een heel prettige samenwerking, je doet het samen in goed overleg!”

Het motto “Veilig werken, en anders niet” is een bekende binnen de Mourik organisatie. Johan vult het aan met “zaken overleggen en bespreekbaar maken; niet tegenover elkaar, maar met elkaar.”

Op de vraag of zijn ‘SAM’ al een plekje heeft gekregen, antwoordt Johan: “Eerst stond hij thuis op het dressoir, maar collega’s vonden dat hij eigenlijk op kantoor thuis hoorde. Ik moet er nog een mooi plekje voor vinden, maar dat komt er zeker!”

Voor Johan is de toekomst als een onbeschilderd doek: “Zolang ik nog uitdaging vind in mijn werk, ben ik een tevreden mens. Maar mocht er iets zo fantastisch op mijn pad komen, tja dan grijp ik die kans!”

Met een glimlach op zijn gezicht poseert hij nog even trots op de foto. Een terechte winnaar met veel vak- en mensenkennis, goede intenties en een juiste arbeidsethos!

Gefeliciteerd met deze Award!

Page 36: SIR Magazine Nov 2012

36

Wij zijn streng als het gaat om uw koelcapaciteit. Vooral omdat daar voor u nog van

alles te halen valt. Dat is misschien even wennen voor u, maar we bedoelen het goed.

Uw efficiency staat in ons werk centraal. Dus stellen wij vragen. Zoveel vragen als

nodig is. En wij luisteren. Om te kunnen leveren wat u nodig heeft. Uiteindelijk met één

doel: uw koelcapaciteit met een integrale aanpak en volgens de afspraken optimaliseren.

Wilt u weten waar uw koelkansen liggen?

Graag komen wij bij u langs om te vertellen en te laten zien wat wij voor u kunnen

doen. Op onze manier: vooraf meten, achteraf meten en evalueren.

@mcoteam

advies

engineering

onderhoud

reiniging

Liechtensteinweg 2 4455 ST Nieuwdorp (industrieterrein Vlissingen-Oost) T 0031 (0)113 616 200 F 0031 (0)113 616 201 [email protected] www.mcoteam.nlMCO TEaM B.V. iS parT Of JOh. MOUrik & CO. hOLDiNG B.V.

w e d e l i v e r c o o l i n g c a p a c i t y

w w w . m c o t e a m . n l

Page 37: SIR Magazine Nov 2012

37

Tijdens de afgelopen twee Algemene Vergaderingen heeft het Dagelijks Bestuur aangekondigd dat de SIR een andere, frisse look gaat krijgen, die beter past bij wat we willen uitstralen. Tijdens de bijeenkomst in juni te Zandvliet is het ontwerp van het nieuwe logo van de SIR gepresenteerd en uiteraard werken we daar hard aan verder.

De SIR heeft hiervoor een partner geselecteerd. De komende maanden zullen onze visuele middelen zoals: briefpapier, visitekaartjes, SIR certificaten en de pictogrammen voor de vakgebieden Hoge Druk, Druk Vacuüm, Chemisch Technisch en Adembescherming worden aangepakt. En ook onze handboeken, het SIR Magazine en het jaarverslag kunnen niet aan de vernieuwingsdrang ontsnappen.

Tevens worden er nieuwe ontwerpen gemaakt voor power point presentaties, werken we aan de introductie van een corporate visual, zeg maar een blikvanger voor alles wat wij doen, en zal de website een volledige metamorfose ondergaan.

Tenslotte leeft het idee om het ‘huisstijlproject’ af te ronden met een korte bedrijfsfilm waarin alle aspecten van de activiteiten van de SIR worden belicht en die voor allerlei PR doeleinden van de SIR en haar leden kan worden ingezet.

Al met al zal 2013 voor de PR afdeling van de SIR een druk en actief jaar worden!

Hans Buitendijk

NIEUWE HUISSTIJL SIR

Page 38: SIR Magazine Nov 2012

38

Bij detonatief reinigen zorgen drukgolven, afkomstig van gecontroleerde explosies, dat aangehechte vervuiling in bijvoorbeeld verbrandingsovens verwijderd wordt. En dat op een efficiënte en veilige manier. De techniek is afkomstig uit Amerika, maar wordt ook hier met succes toegepast. De technische mogelijkheden worden binnenkort nog verder verruimd.

We spraken met de SHEQ manager Remco Hasenack van de Conservator Group die deze gepatenteerde technologie toepast. De technologie past uitstekend binnen de andere reinigingsactiviteiten zoals hoge druk-, druk vacuüm- en straaltechnieken die zij ook in huis hebben.

Detonatief reinigen wordt voornamelijk toegepast in verbrandingsovens van huisvuilcentrales, maar ook in silo’s waar bijvoorbeeld cement is opgeslagen. Ook een zinkproducent laat zijn ketels dagelijks op deze manier schoonhouden. Het gaat om klanten voor wie detonatief reinigen een manier is om de doorlooptijden van het onderhoud te verkorten. Onderhoud dat van wezenlijk belang is, omdat schone installaties rendabeler werken.

Handmatig reinigen

Het ketelas dat bij de verbranding van bijvoorbeeld huisvuil vrijkomt, hoopt zich met name op aan de bovenkant van de ovens (= dodemanskamer). Daar bevinden zich warmtewisselaars, in de vorm van buizen waar water doorheen stroomt. Wanneer het afval verbrandt, bij temperaturen tot wel boven de 1.000 graden Celsius, ontstaat stoom waarmee een turbine wordt aangedreven. Maar in de loop van de tijd hecht het ketelas zich in dikke pakketten vast aan deze warmtewisselaars. Bij sommige bedrijven doet de noodzaak tot reinigen zich om de vier tot zes weken voor, bij andere nog frequenter.Vroeger werd een verbrandingsoven in zo’n situatie een paar dagen of langer uit bedrijf genomen. Vervolgens werd in de oven een steiger geplaatst, waarna het vuil handmatig werd verwijderd. Die procedure levert risico’s op voor de veiligheid en de gezondheid. Bijkomende nadelen zijn tijdverlies, productie-uitval en kosten voor ‘af- en opstoken’.

Gepatenteerde lansen

Detonatief reinigen werkt heel anders. Zo worden er bij het zogeheten lineaire reinigen (er zijn ook andere methoden) via bestaande openingen springladingen in een ketel aangebracht. Dat gebeurt met gepatenteerde lansen. Vervolgens brengen speciaal opgeleide en gecertificeerde springmeesters die ladingen gecontroleerd tot detonatie, zodat slakken en aangroei worden verwijderd. Daarbij is het niet nodig om de ketel te betreden. Ook ontstaat er geen extra afval. De lansen zijn van staal en hebben een aluminium buis op de kop die een slagsnoer en een ontsteking bevat. De gecontroleerde explosie zorgt voor een drukgolf, waardoor de aangehechte vervuiling naar de onderkant van de oven valt en dit met vacuümwagens opgeruimd kan worden. De kop is draaibaar, zodat er gericht mee kan worden gewerkt.

Speciaal opgeleid

De springmeesters die de explosieven plaatsen, hebben een speciale opleiding ‘Werken met explosieven voor civiel gebruik’ bij de Hogeschool Utrecht gevolgd. Alle leidinggevenden hebben VCA-VOL; het bedrijf zelf beschikt over alle relevante kwaliteit-, milieu- en veiligheidscertificaten die nodig zijn voor deze speciale manier van reinigen. Het werken met springstoffen heeft ministeriële erkenning, maar daarnaast zijn nog

DETONATIEF REINIGENREINIGEN MET SPRINGSTOF; EEN REINIGINGSMETHODE MET MINDER PRODUCTIE-UITVAL ÉN MINDER RISICO

Page 39: SIR Magazine Nov 2012

39

vergunningen nodig van de gemeenten waar de springmeesters aan de slag gaan.Het bijhouden van de relevante nationale en internationale wetgeving vergt tijd en energie, maar is essentieel om goed op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen in het vakgebied.

De dikke paperassen op het bureau zijn stille getuigen van het feit dat veilig werken bovenaan staat. Voor de opdrachtgevers worden speciale springplannen geschreven die ook voorzien in noodscenario’s, voor als er iets mis mocht gaan. En hoewel dit nog nooit is voorgekomen, is het belangrijk om deze scenario’s voorhanden te hebben. Verder wordt het gebied waar de explosie plaatsvindt afgezet en wordt een akoestisch signaal afgegeven om de omgeving te waarschuwen. Daarnaast zijn alle relevante ‘material safety data sheets’ met gegevens van de stoffen waarmee wordt gewerkt, op locatie beschikbaar.

Opslag en vervoer

Opslag en vervoer zijn een hoofdstuk apart. Momenteel moet het grootste gedeelte van de explosieve voorraden in Duitsland, net over de grens bij Kerkrade, worden opgeslagen. Na de vuurwerkramp in Enschede bestaat er veel vrees bij de Nederlandse overheid voor opslag van explosieven en vuurwerk.

Tot op het hoogste niveau is er contact vanuit de Conservator Group met het Ministerie van Defensie geweest; het is echter niet gelukt om de explosieven in Nederland te mogen opslaan. Ook het vervoer van explosieven is aan allerlei regels gebonden en logistiek gezien zou hier zeker het een en ander kunnen worden verbeterd. Alleen bij een opdrachtgever in het zuiden van het land mocht een bunker worden gebouwd, omdat daar iedere dag de ketels worden gereinigd. Die bunker is onder andere ontwikkeld en getest door TNO.

De redactie

Nieuwe mogelijkheden

Detonatief reinigen vindt plaats in binnen- en buitenland. De grootste groei voor het detonatief reinigen zal naar verwachting uit Duitsland, Groot-Brittannië en Azië komen. Zo wil de Britse regering het gebruik van alternatieve energiebronnen extra stimuleren waardoor er een flinke toename wordt verwacht van het aantal centrales dat afval en biomassa (her)gebruikt om energie op te wekken. Deze ontwikkeling biedt volop kansen voor detonatief reinigen.

Page 40: SIR Magazine Nov 2012

40www.meesvandenbrink.nl • [email protected]

Meesterlijk FlexibelVeenendaalTel. +31 318 550466

HaaksbergenTel. +31 53 5728785

dracHtenTel. +31 512 546269

Page 41: SIR Magazine Nov 2012

41

De doelstelling van de Stichting Industriële Reiniging - SIR - is veilig werken in industriële reiniging. De heersende inzichten van de petrochemische industrie zijn het uitgangspunt.

De SIR bestaat uit alle partijen die met industriële reiniging te maken hebben:• opdrachtgevende industrieën uit diverse

branches; de beheerders van de installaties• industriële reinigingsbedrijven; het

reinigingsbedrijf van het reinigingswerk• fabrikanten en leveranciers van apparatuur,

materialen, beschermingsmiddelen• uitzendbureaus die gecertificeerd tijdelijk

personeel kunnen leveren• opleiding-, advies- en certificeringinstituten

Door Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers van deze partijen worden richtlijnen samengesteld en actueel gehouden. Deze richtlijnen gelden voor de gehele branche in de BeNeLux. Zo zijn de risico’s van industriële reiniging door alle partijen onderkend en door toepassing van eenduidige SIR richtlijnen kunnen onveilige werksituaties tot een minimum worden beperkt.

De drie elementen die een rol spelen en de kans op ongevallen kunnen bepalen, zijn in de SIR richtlijnen beschreven:• De mensen, die door opleiding, training, examinering en certificering op basis van de richtlijnen uit de SIR handboeken vakbekwaam

blijven.• De middelen, die bij ingebruikname aan de SIR eisen moeten voldoen en die tijdens gebruik ook aan deze eisen moeten blijven

voldoen. Dit kan worden vastgesteld door periodieke inspecties en tests. Bij goedkeur worden testcertificaten afgegeven die een bepaalde periode geldig zijn.

• De veilige werkmethoden, die van toepassing zijn voor de opdrachtgevende industrieën, de uitvoerende reinigingsbedrijven, de keuringsinstanties en die bedrijven waar de SIR richtlijnen opgenomen zijn in hun veiligheidsbeleid en bedrijfsactiviteiten.

De werkterreinen omvatten:• Hoge Druk Reinigen• Druk / Vacuüm Reinigen en Zuiggraven• Chemisch-Technisch Reinigen• Adembescherming en inzet van Life Support Units

De bij de SIR aangesloten ondernemingen hebben door ondertekening van de Beleidsverklaring afgesproken dat zij zich minimaal houden aan de vastgelegde richtlijnen in de SIR handboeken. De SIR richtlijnen worden regelmatig aan de laatste stand van zaken aangepast. Het netwerk van commissies en werkgroepen zorgt voor een goede uitvoering ervan. In deze groepen zijn alle bedrijfscategorieën in de branche door specialisten vertegenwoordigd, waardoor de belangen van iedere partij in de richtlijnen kunnen worden opgenomen.Daarnaast neemt de SIR examens af van uitvoerend en toezichthoudend personeel. Geslaagde kandidaten ontvangen als bewijs van vakbekwaamheid een persoonlijk SIR certificaat met bepaalde geldigheidsduur.Tevens verleent de SIR aan bedrijven die zich daarvoor kwalificeren de erkenning om industriële reinigingsapparatuur volgens de SIR richtlijnen te inspecteren en testen, waarna deze bedrijven certificaten kunnen afgeven die door de gehele branche worden erkend.

Er zijn veel meer zaken die de stichting onder haar hoede heeft, echter de genoemde activiteiten zijn de kern van de Stichting. De werkzaamheden worden door het stafbureau en het examenbureau uitgevoerd en worden door het Dagelijks Bestuur van de stichting gemonitoord. Halfjaarlijks vindt er een Algemene Vergadering plaats waar alle leden op de hoogte worden gehouden van de laatste stand van zaken op het gebied van I.R. en de stichting.

De redactie

SIR - SAMEN VEILIG WERKENWIE IS DE SIR EN WAAR STAAT DE SIR VOOR?

Page 42: SIR Magazine Nov 2012

42

Reinigingsmaterieel huren?

AQ-RENT is hét antwoord op uw vraag naar AdeQuaat huurmaterieel voor allerlei reinigingswerkzaamheden. De verhuurvloot is veelzijdig en modern, en al het materieel is SIR-gekeurd en per direct beschikbaar.

Diamantweg 1, 1812 RC Alkmaar, Nederland.Tel. : +31 (0)72 540 66 99 • Fax : +31 (0)72 540 55 40 • E-mail : [email protected]

www.aq-rent.eu

AQ-RENT ADEQUAAT HUURMATERIEEL!PER DIRECT TE HUUR…• Vacuümwagens.

• Drogestoffenwagens.

• Gaswassers/scrubbers.

• Vacuümboxen.

• Grondzuigers.

• (Ultra)hogedrukunits.

• (Ultra)hogedruktrailers.

• Warmwaterunits.

• Kolkenzuigers.

• Veegmachines.

PER DIRECT TE HUUR…

Page 43: SIR Magazine Nov 2012

43

Ultra High Pressure Mobile Water-jet Cutting

Safe Fast and Effi cient Economical Automated

+31 (0)227 - 602977 | E-mail: [email protected]

JETSET HYDRO TECHNICS USES PATENTED RAGWORM® TECHNOLOGY THAT HAS BEEN PROVEN AROUND THE WORLD

www.ragworm.nl

• Environmentally Friendly

• Adaptable Configurations

• Single & Double Cutters

• Easy Set-up

• Minimal Support

• Specialised UHP Coldcutting Tank Floors & Roofs

• Pipes• Vessels• Concrete• Asphalt• Fiberglass

EVEN VOORSTELLEN…. NIEUWE LEDENNaam : Wiebbe Anne BonsinkBedrijfsnaam : HEBO Maritiemservice Gevestigd : ZwartsluisDatum van oprichting : 1986Aantal medewerkers : 30

V: U heeft zich in 2012 aangemeld als nieuw lid van de SIR. Kunt u in het kort aangeven wat voor u de belangrijkste reden is geweest?

A: Veilig werken heeft prioriteit binnen ons bedrijf, daardoor hebben we gelukkig nog geen ongevallen meegemaakt. Het gevaar hiervan is echter wel dat je “bedrijfsblind” kan worden. De SIR helpt ons inzien wat de mogelijke gevaren zijn en geeft ons duidelijke handvatten om veilig te werken.

V: Hoe bent u in contact gekomen met of geattendeerd op de SIR?

A: Wij waren op zoek naar richtlijnen voor veilig werken binnen onze branche en werden door verscheidene opdrachtgevers naar de SIR verwezen.

V: Als nieuw lid heeft u ook de beleidsverklaring van de SIR ondertekend en onderschreven. Wat spreekt u in deze

verklaring het meeste aan?A: Met het ondertekenen van deze verklaring word je zeer direct

betrokken bij de SIR en nogmaals gewezen op je persoonlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je personeel.

V: Kunt u in een paar woorden vertellen wat de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf zijn en waar de raakvlakken met de SIR liggen?

A: HEBO Maritiemservice BV is een begrip in de wereld van de maritieme dienstverlening. De werkzaamheden op het gebied van oliebestrijding strekken zich uit tot op landelijk niveau met het zwaartepunt in Rotterdam. Bij oliebestrijding maken we gebruik van diverse reinigingstechnieken waarbij veel raakvlakken met de SIR liggen.

V: Zijn uw medewerkers geïnformeerd over het lidmaatschap van de SIR en in hoeverre heeft dit ook op hen betrekking?

A: Onze medewerkers zijn geïnformeerd en binnen ons beleid voeren wij de handboeken van de SIR door!!

Namens de SIR wenst de redactie uw bedrijf veel succes!uuu

Page 44: SIR Magazine Nov 2012

44

De SIR behartigt onder meer de belangen van haar leden die raakvlakken hebben op het gebied van de Industriële Reiniging en daarbij komen zowel de mensen als de middelen aan bod. Tot ons genoegen ziet de SIR het aantal ingeschreven leden gestaag toenemen en daarmee komen er natuurlijk ook steeds meer bedrijven op de markt. Meer leden brengen automatisch ook meer examenkandidaten met zich mee en dus neemt het aantal examens dat de SIR jaarlijks afneemt sterk toe.

Het is verheugend dat onze bedrijfstak instaat voor een toenemende werkgelegenheid, maar we kunnen niet ontkomen aan een toenemende automatisering van deze werkzaamheden. De ‘cleaning’ moet steeds sneller en effectiever worden uitgevoerd en er wordt steeds meer gevergd van de operators. Daarom is de verdere introductie en toepassing van robots niet meer tegen te houden.

In een reeks artikelen wil SIR Magazine (SM) haar leden/lezers een beter inzicht geven in de steeds verder gaande automatisering en robotisering van hoge druk reinigingsmachines en de daarbij toegepaste technieken. In dit artikel wordt de apparatuur belicht die wordt gebruikt bij het inwendig en uitwendig reinigen van warmtewisselaars. SIR magazine had onlangs een gesprek met Joost Ballieux (JB), werkzaam bij Peinemann uit Hoogvliet.

SM : Hoe ben je in dit wereldje terecht gekomen?

JB: Via de MEAO en HTS ben ik afgestudeerd als civiel ingenieur bouwkunde dus dat is heel wat anders dan de cleaning. Na mijn studies werd ik opgeroepen voor legerdienst en heb daarna een tijd in Bosnië gezeten tijdens de Balkanoorlog. Ik was naast intendance ook verantwoordelijk voor de kamp toko en daar heb ik de ’handel’ leren kennen, want in ons winkeltje kon je letterlijk álles kopen. Na mijn diensttijd ben ik bij Peinemann kranen in Saoedi Arabië terechtgekomen waar ik voor het eerst werd geconfronteerd met de industriële reiniging.

SM: Peinemann is vooral bekend om zijn kranen en lifting equipment, hoe zijn jullie met deze technieken in aanraking gekomen?

JB: Kranen doen doorgaans verticaal hijswerk, maar op raffinaderijen is ook vaak horizontaal hijswerk nodig, en daarvoor zijn o.a. de bundeltrekkers ontwikkeld. Tijdens een van mijn bezoeken aan een Aramco Raffinaderij, zag ik lansmachines van Australische makelij die bestonden uit een grote draaiende trommel waarop een kruipslang zat. Dat moest anders kunnen naar mijn idee.

ROBOTS IN DE CLEANING

Page 45: SIR Magazine Nov 2012

45

SM: Dan moet je toch beschikken over parate kennis op het gebied van Industriële Reiniging?JB: Klopt, en die kennis hebben we gehaald bij Paul Verstraeten, een echte ‘HD-goeroe’. Hij heeft destijds voor ons de eerste TLE

(Tube Lance Equipment) ontwikkeld; we noemen het ook wel de ‘brommer’, want het apparaat voelt in de hand net alsof je op een brommer zit. Na vier jaar experimenteren vonden we iemand bereid om er een te kopen; dat lukte in 2002 in Canada.

SM: Jullie hebben behoorlijk wat afkortingen in de Cleaning geïntroduceerd. Wat is het verschil tussen een TLE en een LTC (Lance Tube Cleaner) en wat zijn IBC’s (Internal Bundle Cleaner) en OBC’s (Outside Bundle Cleaner)?

JB: Eigenlijk werken de LTC’s en TLE’s volgens hetzelfde principe; een hoge druk slang wordt door een ronddraaiend flexibel bed vooruit en achteruit bewogen in de pijpen van een warmtewisselaar. ICB en OCB’s zijn grote machines die worden gebruikt op de spuitplaats om bundels van binnen en/of van buiten te reinigen.

SM: Je reist de hele wereld af om deze producten te promoten en ziet dus veel buitenlandse bedrijven en toepassingen. Hoe staat de industriële reiniging er op andere continenten voor?

JB: In één zin: ze lopen mijlenver achter, maar ze zijn bezig met een belangrijke inhaalslag. Landen in het Midden Oosten hebben veel geld en kopen de nieuwste technologieën. Echter komen we nog veel schrijnende gevallen en heel veel onkunde tegen. Van belang is natuurlijk de toenemende globalisering die ook op ons vakgebied ‘toeslaat’. Mond tot mond reclame en internationale beurzen stellen andere landen en continenten in staat om de achterstand snel in te halen. Van belang zijn ook maatregelen die sommige opdrachtgevers nemen en wereldwijd toepassen, ik noem daarbij het ‘handsfree spuiten’. Over het algemeen zal de ontwikkeling met betrekking tot veiligheid in de Industriële Reiniging in deze landen nog wel even duren voordat zij op hetzelfde niveau opereren als hier in Nederland.

SM: In dat verband zal het onze lezers ook interesseren hoe het is gesteld met het opleidings- en kennisniveau van collega-cleaners in bijvoorbeeld Brazilië, India of China ?

JB: Die is er gewoonweg niet. Vergelijk het maar met onze I.R. in de periode van voor de SIR, dus meer dan 25 jaar geleden. Toen was het binnen de I.R. ook slecht gesteld t.a.v. veilig werken. In tegenstelling tot toen, hebben de buitenlandse bedrijven nu soms wel het modernste materiaal ter beschikking. Maar in deze landen zijn er hoge ongevallenstatistieken. Internationale organisaties als WJTA (WaterJet Technology Association) in Houston - USA, proberen daar iets aan te doen, maar erg succesvol is men nog niet.

SM: De ontwikkeling van reinigingsautomaten en robots zal volop verder gaan, al is het maar om het steeds complexere werk te kunnen blijven uitvoeren. Wat kunnen we de komende jaren van jullie kant verwachten?

JB: Uiteraard zal de elektronica zijn intrede doen. Scanners die een pijpenplaat vastleggen en een automaat vertellen wat deze moet doen, robots die bepaalde objecten zoals afsluiters ‘herkennen’ en perfect schoonspuiten zijn ook voorbeelden

hiervan. uuu

Page 46: SIR Magazine Nov 2012

46

Ook zal de joysticktechnologie verder worden ingevoerd en wie weet worden de eerste stappen gezet met de ‘in-process-reinigingstechnieken’, waarbij het productieproces in een installatie gewoon kan doorgaan tijdens het cleanen. Hierdoor wordt stilstand bij de opdrachtgever verminderd.

SM: Welke rol speelt het veiligheidsaspect van de operator bij de ontwikkeling van deze apparatuur?

JB: We streven ernaar om de ‘human elements’ zo veel mogelijk te elimineren waardoor feitelijk minder mensenwerk en meer machinewerk ontstaat. Maar de veiligheid van de operator blijft uiteraard voorop staan en het gebruik van bijvoorbeeld een lansmachine met slipkoppeling is een ontwikkeling die de operator in staat stelt om zwaarder en moeilijker werk toch veilig te kunnen blijven uitvoeren.

SM: Europa en vooral Nederland en België hebben nog steeds een technologische voorsprong op andere landen, hoe kunnen we die voorsprong volgens jou behouden?

JB: Mijn advies: vingers aan de pols houden en altijd kiezen voor beter en veiliger materiaal en streven naar de perfecte opleiding.

SM: Dank je voor dit interessante gesprek.

Heeft u ook interessante - niet commerciële - informatie die geschikt is voor plaatsing in het SIR magazine? Stuur dan uw informatie naar [email protected] en wij contacteren u voor een vrijblijvend gesprek.

PEINEMANN The missing linkMisschien niet de missende schakel maar het is zeker een nieuw systeem dat perfect geplaatst is tussen al twee bekende Peinemann systemen namelijk de ‘1LTC en 3TLE’. Door de toenemende vraag voor compacte maar vooral veilige systemen heeft Peinemann, mede met behulp van gebruikers, de 2LTC ontwikkeld. De 2LTC voldoet perfect aan het meer e� ciënt kunnen werken terwijl het in zijn geheel erg compact blijft. Naast de bekende veilige manier van bedienen heeft de 2LTC tevens de mogelijkheid om in moeilijk te bereiken locaties te kunnen werken zelfs vertikaal. De 2LTC bedient 2 � ex hoses met een aandrijving die is bewezen. Standaard � ex hoses zoals 4/2 – 5/2 – 6/2, kunnen worden gebruikt zonder te tracks te hoeven wisselen. De 2LTC is een modulair systeem dat zich op een standaard of � ex frame laat monteren. Met het ontwerp zijn de eisen van de klant voorop gesteld en het resultaat is een ‘simpel’ maar een veel inzetbaar systeem.

Peinemann Equipment B.V.Nieuwe Langeweg 403194 DB Hoogvliet

Telefoon: 010 - 295 50 00Fax: 010 - 295 50 49

E-mail: [email protected]: www.peinemannequipment.com

NIEUW: Peinemann 2LTC

2LTC veilig besturen met de afstandsbedieningMini plaatsingsframe voor eenvoudige verticale opstelling

Peinemann Equipment iPhone App

Page 47: SIR Magazine Nov 2012

47

EVEN VOORSTELLEN…. NIEUWE LEDENNaam : R. JonkmanBedrijfsnaam : Jonkman opleidingenGevestigd : TerneuzenDatum van oprichting : 01-09-2006Aantal medewerkers : 23

V: U heeft zich in 2012 aangemeld als nieuw lid van de SIR. Kunt u in het kort aangeven wat voor u de belangrijkste reden is geweest?

A: Als aanvulling op ons huidige programma en de vraag uit de markt naar een opleider in het zuiden van ons land was voor ons de aanleiding.

V: Hoe bent u in contact gekomen met of geattendeerd op de SIR?

A: Via onze klanten zijn wij hierop geattendeerd.

V: Als nieuw lid heeft u ook de beleidsverklaring van de SIR ondertekend en onderschreven. Wat spreekt u in deze verklaring het meeste aan?

A: Dat alles open en eerlijk verloopt en voor een ieder hetzelfde is.

V: Kunt u in een paar woorden vertellen wat de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf zijn en waar de raakvlakken met de SIR liggen?

A: Wij verzorgen opleidingen op het gebied van veiligheid, logistiek en industrie, zoals VCA, heftruck, gasmeten en flensmonteur. We hebben een aanbod van meer dan 50 opleidingen. De link van veiligheid en industrie zijn dus de belangrijkste raakvlakken met de SIR.

V: Zijn uw medewerkers geïnformeerd over het lidmaatschap van de SIR en in hoeverre heeft dit ook op hen betrekking?

A: Uiteraard zijn zij geïnformeerd hierover, maar voor het vaste personeel heeft het alleen invloed op de administratie. De trainer werkt op ZZP basis.

Namens de SIR wenst de redactie uw bedrijf veel succes!uuu

Page 48: SIR Magazine Nov 2012

48

Sterk door samenwerkingDoor de intensieve samenwerking tussen Reym en

ATM is de keten van inzameling tot en met verwerking volledig onder eigen regie. Dit noemen wij Total Care.

Reym is een landelijk ope-rerende dienstverlener op het gebied van industriele reiniging, transport en af-valmanagement. Reym be-schikt over vijf vestigingen die strategisch gelegen zijn in het land.

ATM in Moerdijk is een van de grootste verwerkers van gevaarlijke stoffen ter we-reld. ATM beschikt over verschillende installaties en is via de weg en ook direct over diep water bereikbaar.

Reym Groep AmersfoortHoofdkantoorComputerweg 12 d3821 AB AMERSFOORTTEL.: 033 - 455 88 [email protected]

Afvalstoffen Terminal MoerdijkATMVlasweg 124782 PW MOERDIJKTel.: 0168 - 389 [email protected]

Page 49: SIR Magazine Nov 2012

49

In elk SIR magazine wordt een korte samenvatting gegeven over de stand van zaken uit de verschillende werkgroepen van alle vakgebieden waarin de SIR actief is.

Onderwerpen die op de agenda van de werkgroepen komen, kunnen opmerkingen zijn op de huidige handboeken of aanvullingen hierop en zijn afkomstig vanuit alle windstreken in de industriële reinigingsbranche zoals de dagelijkse praktijk, examens, regelgeving, ongevallen, etc.

Alle genomen beslissingen door de werkgroepen over de richtlijnen zijn in conceptvorm. Dit betekent dat de besproken onderwerpen nog geen richtlijn zijn en dat deze informatie niet openbaar is. Pas wanneer de procedure “routing nieuwe handboeken / herzieningen” is doorlopen, is de informatie publiekelijk voor haar leden. Deze procedure zorgt ervoor dat alle leden inspraak hebben in de aanpassingen en hiermee wordt voorkomen dat er in de toekomst onduidelijkheden zijn. Wanneer de procedure is gevolgd en alle opmerkingen zijn verwerkt, worden de aanpassingen van de richtlijnen definitief en zullen vanaf de gestelde ingangsdatum van kracht zijn.

Hieronder treft u enkele belangrijke onderwerpen aan die in de vakgebieden aan de orde zijn geweest. Mocht u zelf onderwerpen hebben waarvan u vindt dat die nader besproken moeten worden, dan kunt u deze melden bij ons secretariaat.

HOGE DRUKHandboekHet handboek Hoge Druk Vloeistof Reinigen, 7e druk, juli 2008, herziening 3 is sinds mei 2011 ongewijzigd gebleven.

Besproken onderwerpenDe bijeenkomst van 9 november is de eerste sinds de bijeenkomst van 1 februari van dit jaar, omdat er op het gebied van Hoge Druk niet veel onderwerpen aan de orde zijn gesteld.Zoals gebruikelijk zijn in de werkgroep de gemelde ongevallen besproken en zijn de oorzaken, gevolgen en aanbevelingen doorgenomen. Naar aanleiding van opmerkingen vanuit de examens en de praktijk, zijn diverse onderwerpen behandeld. Deze keer heeft de werkgroep een aantal definities en begrippen uit het huidige handboek beter omschreven, zoals cavitatie, maximale werkdruk,

maximale pompdruk en de keuringseisen van verschillende onderdelen van Hoge Druk installaties. Het resultaat van de bijeenkomsten van de werkgroep zullen in een nieuwe druk van het handboek worden verwerkt.

Bijeenkomsten van de werkgroepDe werkgroep is bij elkaar geweest op 1 februari en op 9 november 2012.De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden eind eerste kwartaal 2013.

Combi’sIn deze werkgroep is o.a. de definitie van riolen aan de orde geweest. Ook een beslisboom voor het bepalen of de werkzaamheden vallen onder de richtlijnen van Hoge Druk, Druk Vacuüm of onder de nog te maken richtlijnen voor het veilig werken met Combi’s. Tevens is er overleg geweest tussen de SIR en de

Vereniging Afvalbedrijven (VA) die een sectie Rioolreinigen heeft. De reden is dat de VA ook een Arbocatalogus heeft, waar rioolreinigen onderdeel van uitmaakt. Deze richtlijnen moeten worden afgestemd op die van de SIR die onderdeel uitmaken van de Arbocatalogus Industriële Reiniging. Inmiddels zijn de eerste vier hoofdstukken van het concept SIR handboek Combi’s besproken. Af is het zeker nog niet, maar er wordt aan gewerkt.

Bijeenkomsten van de sub-werkgroep Combi’sDe werkgroep is bij elkaar geweest op 18 juni, 13 en 27 augustus 2012.De volgende bijeenkomst zal worden gehouden eind 2012 / begin 2013.

uuu

NIEUWSVAN DE WERKGROEPEN

Page 50: SIR Magazine Nov 2012

50

MaxiMale druk oM te presterenBij hogedrukreiniging gaat het natuurlijk om het

maximale eindresultaat, maar verantwoord en

veilig werken is minimaal zo belangrijk. Bakker &

Co levert in de Benelux een breed pakket aan

producten en servicediensten die voldoen aan de

hoogste eisen en die door ons SIR gecertificeerd

worden. Zo leveren wij hogedruk reinigings systemen

met een drukbereik tot 3000 bar met apparatuur

voor uit- en inwendige reiniging van reactoren,

tanks, mixers, ketel- en tankwagens. Dit realiseren

we met eigen klantspecifieke engineering van het

gehele reinigingssysteem, opgebouwd met plunjer-

pompen, ventielen, tank waskopppen, overige toe-

behoren en rand apparatuur.

Op het gebied van rioolreinigingspompen en

schakel ventielen is Bakker & Co zelfs marktleider

in de Benelux. Steeds meer bedrijven laten Bakker

& Co complete (mobiele en stationaire) systemen

voor proces geïntegreerde hogedrukreiniging ont-

wikkelen en implementeren. Daarmee hebben ze de

zekerheid van kwaliteit, maximale bedrijfszekerheid

en natuurlijk van een servicedienst die 24/7 be-

reikbaar is. In onze SIR gecertificeerde werk plaats

of op locatie repareren wij snel en vakkundig

hogedruk en druk vacuüm installaties, zonodig met

uitleen van ruilapparatuur. Vanuit ons magazijn

leveren wij bovendien snel onderdelen uit voorraad.

Want ook tijdens onderhoud of zelfs in het geval

van een storing voelen wij de druk om maximaal te

presteren. Zo zorgt Bakker & Co ervoor dat u kunt

produceren zonder zorgen.

Nederland P.O. Box 1235, NL-3330 CE Zwijndrecht t +31 (0)78-610 16 66, F +31 (0)78 - 610 04 62, e [email protected], www.bakker-co.com

België Boomsesteenweg 604-606, B-2610 Wilrijk-Antwerpen t +32 (0)3-827 29 77, F +32 (0)3-827 29 16, e [email protected], www.bakker-co.com

Bakker&Co adv SIR Magazine A4-DEF.indd 1 15-10-12 10:38

Page 51: SIR Magazine Nov 2012

51

NIEUWSVAN DE WERKGROEPEN - VERVOLG

DRUK VACUÜMHandboekOok het handboek Druk Vacuüm Reinigen, 6e druk, maart 2011, heeft sinds maart 2011 geen herzieningen nodig gehad en blijft ongewijzigd.

Besproken onderwerpenEen aparte bijeenkomst voor de opdrachtgevers heeft plaatsgevonden. Het doel was om een uniform opdrachtformulier samen te stellen, en dat is goed gelukt. Er is een verbeterde versie gemaakt die in de volgende druk van het handboek zal worden opgenomen.

Ook met de reinigingsbedrijven is een aparte bijeenkomst gehouden. Daarin is bekeken of de categorie 0, 1 en 2 stoffen wellicht nog veiliger kunnen worden opgezogen dan nu beschreven staat in het huidige handboek. De uitgangspunten van het bestaande schema zijn uitgebreid besproken en staan niet ter discussie. Besloten is om het bestaande schema te blijven gebruiken.

De aanpak om met kleinere groepen uit één soort bedrijfscategorie te werken, blijkt zeer efficiënt. De besproken onderwerpen worden gedetailleerder en sneller afgehandeld. Uiteraard worden de resultaten van de ‘sub-werkgroepen’ in de complete werkgroep besproken en afgehandeld, zodat de balans van de vertegenwoordigde bedrijfscategorieën gewaarborgd blijft.

Zuiggraven kan met de SIR richtlijnen veilig worden uitgevoerd. Dit standpunt werd na uitgebreide discussie wederom bevestigd en is door de portefeuillehouder op de Algemene Vergadering van 13 juni jl. nogmaals toegelicht.

Bijeenkomsten van de werkgroepOp 24 mei zijn er twee bijeenkomsten geweest; opdrachtgevers en reinigingsbedrijven apart. Op 21 juni en 25 oktober 2012 is de complete werkgroep bij elkaar geweest.

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 24 januari 2013.

CHEMISCH-TECHNISCHHandboekHet handboek Chemisch-Technisch Reinigen, 2e druk, januari 2011, herziening 1 heeft sinds mei 2011 geen herzieningen nodig gehad en blijft dus ook ongewijzigd.

Bijeenkomsten van de werkgroepDe werkgroep is op 21 maart 2012 bij elkaar geweest. Tijdens deze bijeenkomst zijn voornamelijk kleine wijzigingen op het huidige handboek besproken. In een volgende herziening of druk van het handboek zullen deze wijzigingen worden doorgevoerd.De volgende bijeenkomst staat gepland voor 14 november 2012 en bij het ter perse gaan van dit magazine was hiervan nog geen informatie beschikbaar.

ADEMBESCHERMINGHandboekOok voor het handboek Adembescherming, 3e druk, april 2008, herziening 1 zijn er sinds mei 2011 geen herzieningen geweest en blijft ongewijzigd.

Besproken onderwerpenEr is een voorstel ingediend bij BeSaCC-VCA om de Nederlandse en Belgische richtlijnen voor het werken met adembescherming op elkaar af te stemmen en gelijk te trekken. Opleidingen en examens kunnen dan in beide landen plaatsvinden op dezelfde wijze en de certificaten kunnen wederzijds worden erkend. Op het moment dat er definitieve besluiten zijn, zal de SIR hier uitgebreid verslag over doen.

Bijeenkomsten van de werkgroepOp 23 mei 2012 is de werkgroep bij elkaar geweest.De volgende bijeenkomst staat gepland voor 13 februari 2013.

VEILIGHEIDBesproken onderwerpenDe werkgroep waarschuwt voor hoge druk reinigen bij temperaturen onder het vriespunt. Daarbij kunnen gladde werkvloeren ontstaan en kunnen zich ijspegels van grote omgang vormen. Ook zijn de werkomstandigheden bij temperaturen onder 0 °C slecht en kan de hoge druk apparatuur kapot vriezen als er water in blijft zitten. Het wordt aanbevolen dat bij buitentemperaturen rond het vriespunt en onder 0 °C de reinigingsbedrijven overleg plegen met opdrachtgevers of hoge druk reinigen nog verantwoord is.

Naar aanleiding van een incident wordt benadrukt hoe gevaarlijk het is om een niet schone tank van een druk vacuüm wagen te betreden. Bij het gemelde incident is het goed afgelopen, maar dit had evengoed fataal kunnen zijn omdat de tank stoffen bevatte die zeer gevaarlijk voor de gezondheid zijn.De SIR benadrukt dat de tank van een druk vacuüm wagen moet worden beschouwd als een besloten ruimte en dat daar naar gehandeld moet worden. Als de tank nog vuil is, dan moet er goed rekening worden gehouden met de gevaarlijke eigenschappen van de stoffen die er nog in zitten. Maar beter is het om de tank te reinigen voordat die wordt betreden.

Daarnaast zijn in deze werkgroep alle gemelde ongevallen en incidenten besproken. De lessen die hieruit zijn geleerd, worden met elkaar gedeeld zodat ieder weet hoe deze incidenten zijn te voorkomen.

Bijeenkomsten van de werkgroepOp 16 mei en 4 september 2012 is de werkgroep bij elkaar geweest.De volgende bijeenkomsten van de werkgroep Veiligheid staan gepland voor dinsdag 11 december 2012 en voor 19 februari, 7 mei, 3 september en 10 december 2013. uuu

Page 52: SIR Magazine Nov 2012

52

Page 53: SIR Magazine Nov 2012

53

NIEUWSVAN DE WERKGROEPEN - VERVOLG

KEURINGSINSTANTIES

Het is weer de tijd dat alle door de SIR erkende keuringsinstanties worden doorgelicht om te bepalen of ze de erkenning als SIR keuringsinstantie nog waard zijn. In totaal betreft het 60 lid-bedrijven in Nederland en België en in totaal 80 doorlichtingen. Meerdere erkenningen kunnen voor één bedrijf worden afgegeven; sommigen hebben drie erkenningen.

De planning van de doorlichtingen is na afgelopen zomer al begonnen en de uitvoering van de doorlichtingen is gestart in oktober. Inmiddels zijn de eerste bedrijven doorgelicht en zijn er al erkenningen voor 2013 verleend. De meest actuele overzichten van door de SIR erkende keuringsinstanties staan op www.sir-safe.nl.

ARBOCATALOGUS INDUSTRIËLE REINIGINGDe SIR handboeken maken deel uit van de Arbocatalogus Orsima, dat het paritaire overleg is van werkgevers en werknemers. Orsima beheert de Arbocatalogus Industriële Reiniging. Sinds de invoering van de Arbocatalogus Industriële Reiniging in 2010 zijn er nieuwe versies van de Handboeken van de SIR uitgekomen. Na toestemming van de Inspectie SZW is de Arbocatalogus geactualiseerd door de nieuwe versies van de SIR handboeken toe te voegen. Hiermee komen de richtlijnen uit de voorgaande versies van de handboeken te vervallen. Nieuwe versies van handboeken kunnen de oudere versies vervangen, mits deze niet in tegenspraak zijn met wetgeving.

De Arbocatalogus Industriële Reiniging is te vinden op:http://orsima.dearbocatalogus.nl.

Over de inhoudelijke wijzigingen kan contact worden opgenomen met Jan Braber.

Jan Braber

EVEN VOORSTELLEN…. NIEUWE LEDENNaam : Dhr. M. ÖzalpBedrijfsnaam : Center4WorkGevestigd : te RotterdamDatum van oprichting : 2010Aantal medewerkers : 86

V: U heeft zich in 2012 aangemeld als nieuw lid van de SIR. Kunt u in het kort aangeven wat voor u de belangrijkste reden is geweest?

A: Ruim twee jaar zijn wij als organisatie actief op het gebied van uitzenden en detacheren van voornamelijk technisch personeel. In de industrie zijn wij gespecialiseerd in reinigingswerk en technisch onderhoudswerk. Als organisatie streven wij naar een optimale dienstverlening richting onze klanten en een even goede werkgeverschap richting onze eigen medewerkers. Om in de huidige markt toch goed mee te blijven doen is kennis en opleiden een steeds belangrijker aspect. Vanuit dit gegeven was aansluiting en lidmaatschap van de SIR voor ons als organisatie de volgende stap.

V: Hoe bent u in contact gekomen met of geattendeerd op de SIR?A: In het kader van opleiden en upgraden van de eigen medewerkers is het

van groot belang dat je dit oppakt met een deskundige partij waarmee je op niveau kunt praten. Na onderzoek kom je al heel snel uit bij de SIR.

V: Als nieuw lid heeft u ook de beleidsverklaring van de SIR ondertekend en onderschreven. Wat spreekt u in deze

verklaring het meeste aan?A: Voornamelijk het bevorderen van veilig werken bij industriële reiniging

spreekt ons als organisatie enorm aan. Alsmede onze SIR lidmaatschap zijn wij als organisatie ook VCU gecertificeerd. Wij zijn van mening dat de veiligheid van onze medewerkers voorop staat.

V: Kunt u in een paar woorden vertellen wat de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf zijn en waar de raakvlakken met de SIR liggen?

A: In een steeds veranderende vraag vanuit de markt is het van groot belang dat je als organisatie weet mee te praten over de veranderingen. Wij als organisatie zien veel raakvlakken met de SIR in het kader van kennis en opleiden.

V: Zijn uw medewerkers geïnformeerd over het lidmaatschap van

de SIR en in hoeverre heeft dit ook op hen betrekking?A: Sinds ons lidmaatschap hebben we onze medewerkers hiervan op de

hoogte gebracht. Wij merken dat medewerkers hier zelf ook werk van maken en actief bezig zijn met hun opleidingsplan. Wij hebben sindsdien verschillende gesprekken met medewerkers gevoerd over opleidingen en inmiddels heeft een grote groep van onze medewerkers een SIR gecertificeerde opleiding doorlopen. Een win win situatie waarmee wij als organisatie onze concurrentiepositie enorm versterken.

Namens de SIR wenst de redactie uw bedrijf veel succes!uuu

Page 54: SIR Magazine Nov 2012

54

SAFETY ALERT!

Safety Alert Werken met adembeschermingBij Reym wordt regelmatig gebruik gemaakt van adembescherming, zowel afhankelijk als onafhankelijk. Wij werken daarbij conform de richtlijnen van de SIR uit het handboek adembescherming.

Gebruik van adembescherming biedt mogelijkheden om werkzaamheden uit te voeren in bepaalde omstandigheden/atmosfeer. Maar er zijn ook beperkingen aan het werken met adembescherming. De beperking is onder andere afhankelijk van de aanwezige concentratie gevaarlijke stof in de atmosfeer en het type adembescherming. Bij de keuze van adembescherming speelt de toegewezen protectie factor een belangrijke rol. Daarom willen wij in deze Safety Alert stilstaan bij de Toegewezen Protectie Factor (APF) van adembeschermingsmiddelen, zodat in de praktijk de juiste adembeschermingsmiddelen worden gekozen.

Arbeidshygiënische strategieIn de eerste plaats zegt de Arbowet dat blootstelling aan gevaarlijke stoffen voorkomen of beperkt moet worden. In de werkvoorbereiding is het daarom belangrijk om met de opdrachtgever te overleggen. Hierbij moeten vragen gesteld worden als: kan een tank gespoeld worden van buitenaf? Is butteren een optie om betreding van een tank te voorkomen? Zijn alle mogelijkheden besproken om blootstelling te voorkomen of te verlagen?

AdembeschermingsmiddelenIn heel veel situaties zullen wij toch onze werkzaamheden met adembescherming moeten uitvoeren. Het is dan belangrijk om goed te weten in welke concentraties gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en welke beschermingsmiddelen hiervoor geschikt zijn. Dit kan door de maximale inzetconcentratie te berekenen.

Op de achterkant van deze Safety Alert staat een aantal voorbeelden uitgewerkt. De werkgroep Adembescherming realiseert zich dat deze materie ingewikkeld is en zal hiervoor aanvullende richtlijnen ontwikkelen. Voor nadere informatie kan je ook contact opnemen met de KVM-afdeling.

ðMETEN IS WETEN! Voor het betreden van een ruimte met gevaarlijke stoffen is het meten van LEL en concentratie O2 erg belangrijk. Maar ook de concentratie van de betreffende gevaarlijke stof is belangrijk om het juiste type adembeschermingsmiddel toe te passen.

ð In de Reym-instructie is het uitgangspunt dat we een besloten ruimte niet betreden met afhankelijke adembescherming.

Gebruik altijd je Alles OK kaart! En heb je twijfel over de blootstelling aan een gevaarlijke stof en de te gebruiken (adem)-beschermingsmiddelen, neem dan altijd contact op met je leidinggevende.

De SIR leunt op de informatie die zij van haar leden krijgt om richtlijnen te optimaliseren, om aanbevelingen te kunnen doen of om safety alerts met haar leden te kunnen delen. Zo ook deze safety alert over Adembescherming die wij met dank aan Reym B.V. met u kunnen delen.

Page 55: SIR Magazine Nov 2012

55

Hoe werkt de APF in de praktijk?Eerst even een uitleg over terminologie:

• NPF = nominale protection factor (nominale protectiefactor)

• APF = assigned protection factor (toegewezen protectiefactor)

De NPF is een factor die vastgesteld is onder laboratoriumcondities. De APF is een factor die de werkelijke bescherming van een adembeschermingsmiddel weergeeft op de werkplek. In deze Safety Alert kijken wij naar de APF.

De maximale inzetconcentratie is: APF (van gekozen adembeschermingsmiddel) x grenswaarde van betreffende stof.

In het SIR-handboek adembescherming zijn van alle adembeschermingsmiddelen de APF weergegeven. Twee voorbeelden die in de praktijk bij Reym gebruikt worden:

1. Afhankelijke adembescherming volgelaatsmasker met gasfilter EN 141 (onder andere ABEK filter), APF van 20 norm BS 4275.

2. Onafhankelijke adembescherming ademluchttoevoersysteem met overdruklongautomaat en volgelaatsmasker, APF van 1000.

In onderstaande tabel zijn de APF van deze adembeschermingsmiddelen gezet tegenover vier gevaarlijke stoffen met bijbehorende grenswaarde, maximale inzetconcentratie en 10% LEL (ppm).

Gevaarlijke stof Grenswaarde1 APF2 Maximale inzetcon-centratie3

10% LEL4 (betref-fende stof)

Benzine 50 ppm (25) 240 mg/m3

20 1.000 ppm 600 ppm1000 50.000 ppm 600 ppm

Benzeen 1 ppm (0,5) 3,25 mg/m3

20 20 ppm 1.200 ppm1000 1.000 ppm 1.200 ppm

Formaldehyde 0,12 ppm (0,06) 0,15 mg/m3

20 2,4 ppm 7.000 ppm1000 120 ppm 7.000 ppm

Fenol 2 ppm (1) 8 mg/m3

20 40 ppm 1.300 ppm1000 2000 ppm 1.300 ppm

Het is belangrijk om in de voorbereiding bij het werken met gevaarlijke stoffen de maximale inzetconcentratie te berekenen! Maar ook bij welke concentratie de 10% LEL wordt bereikt. In de praktijk zullen wij met veel meer gevaarlijke stoffen op een project werken en zal deze berekening ook uitgevoerd moeten worden.

1 NAM/Shell hanteert de halve grenswaarde, deze is tussen haakjes weergegeven. 2 APF wordt bepaald door de keuze van het adembeschermingsmiddel. 3 Maximale inzetconcentratie: grenswaarde * APF 4 10% volumepercentage = 100.000 ppm / voorbeeld benzine heeft 100% LEL bij 0,6 vol.% à 6.000 ppm (10% LEL is dus bij 600 ppm)

Page 56: SIR Magazine Nov 2012

56

Uw leverancier voor alle hoge druk – en rioolreinigingsaccessoires

www.salomonjettingparts.com

0-600 bar hoge druk 0-1500 bar hoge druk 0-3000 bar ultra hoge druk

rioolreiniging veiligheidsproducten accessoires - onderdelen & gereedschap

Page 57: SIR Magazine Nov 2012

57

EVEN VOORSTELLEN…. NIEUWE LEDENNaam : Bertus RooijensBedrijfsnaam : Wilchem B.V.Gevestigd : PapendrechtDatum van oprichting : 07-07-1992Aantal medewerkers : 45

V: U heeft zich in 2012 aangemeld als nieuw lid van de SIR. Kunt u in het kort aangeven wat voor u de belangrijkste reden is geweest?

A: Wilchem besteedt veel aandacht aan veiligheid voor haar medewerkers, materieel, opdrachtgevers en omgeving. Wij vinden het van belang dat een Stichting deze belangen extra waarborgt en willen hier graag aan bijdragen.

V: Hoe bent u in contact gekomen met of geattendeerd op de SIR?

A: In onze dagelijkse werkzaamheden maken wij regelmatig gebruik van een onderaannemer die ook is aangesloten bij de SIR. Deze heeft ons op de SIR geattendeerd en uitgelegd wat de toegevoegde waarde van een lidmaatschap kan zijn.

V: Als nieuw lid heeft u ook de beleidsverklaring van de SIR ondertekend en onderschreven. Wat spreekt u in deze verklaring het meeste aan?

A: De samenwerking en het uitwisselen van ervaringen waardoor een continu leerproces ontstaat met als uitgangspunt het veilig

werken te bevorderen wat ten goede zal komen aan werknemers, opdrachtgevers en schades aan materieel en installaties verminderd. Dit alles sprak ons het meeste aan.

V: Kunt u in een paar woorden vertellen wat de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf zijn en waar de raakvlakken met de SIR liggen?

A: Als 24-uurs dienstverlenend bedrijf is Wilchem B.V. gespecialiseerd in het beheersbaar maken van de gevolgen voor de omgeving bij milieu-incidenten, ongevallen met gevaarlijke stoffen en incident management. Wij zijn hiervoor 24/7 bereikbaar middels ons alarm nummer 0800 870 20 20. Tijdens deze werkzaamheden maken wij veelvuldig gebruik van onze eigen vacuüm wagen. De SIR heeft zich als doel gesteld om het veilig werken in de industriële reiniging te bevorderen aangezien dit ook onze voorkeur heeft zien wij dit als raakvlak.

V: Zijn uw medewerkers geïnformeerd over het lidmaatschap van de SIR en in hoeverre heeft dit ook op hen betrekking?

A: Onze werknemers zijn geïnformeerd over het lidmaatschap. Dit heeft zeker betrekking op de werknemers die werkzaam zijn op onze vacuüm wagen; zij zullen opleidingen volgen volgens de SIR welke specifiek gericht zijn op hun dagelijkse werkzaamheden.

Namens de SIR wenst de redactie uw bedrijf veel succes!

Page 58: SIR Magazine Nov 2012

58

Eos 48

Voorpublicatie

eeuwenlang hebben mensen ze alleen maar bevaren of bevist, maar de

oceanen hebben ons oneindig veel meer te bieden. in zijn nieuwe boek

zegt geoloog en paleontoloog Jan Stel dat de ontdekking van de ocea-

nische ruimte dankzij hoogtechnologische ontwikkelingen langzamer-

hand op kruissnelheid zit.

Hightech in de diepzee

Door Jan H. Stel

De verkenning van de oceanische ruimte is – zeker voor techneuten – een fascinerende ervaring. Evenals in de ruimtevaart zijn er geweldige

barrières te overwinnen. Deze vormen voor de zee-onderzoeker een enorme stimulans. Hoe-wel ik het ontstaan van de operationele ocea-nografie van dichtbij heb meegemaakt en er op beleidsniveau aan heb bijgedragen, wekt de versnelling, waarin deze verkenning nu is ge-raakt, associaties met sciencefiction op.Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een tochtje met een schip voor de Atlantische kust

van Spanje. Op 1 december om 14.00 uur moet dat schip op een bepaalde plek, ruim dertig zeemijlen uit de kust, zijn. Waarom? Dan zal er een bijna twee meter lange, torpedovormi-ge robot of glider uit de diepzee opduiken na een missie van 218 dagen, waarin duizenden waarnemingen zijn gedaan over het ‘weer in de oceaan’. Mission Control is een kamer op de Rutgers Universiteit in de VS. Daar begeleiden studenten de glider op zijn tocht van meer dan 7.000 kilometer in de bovenste twee kilometer van de Atlantische Oceaan, zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag.

Argo-boEiEn Sinds november 2007 drijven er ten minste 3.000 boeien in de bovenste twee kilometer van de oceanische ruimte rond. Het Argo-net-werk is voor de operationele oceanografie wat het netwerk van weerballonnen voor de meteo-rologie is. Ze leveren de gegevens die nodig zijn om voorspellingen te doen. Bij Argo gaat het dan om processen in het bovenste deel van de oceaan: het ‘weer’ in de oceaan. De boeien, die ook wel ‘floats’ worden genoemd omdat ze met de stroom meedrijven, dobberen meestal op een parkeerdiepte van

EOSIN HET SIR MAGAZINE

Dit EOS artikel is een voorpublicatie uit het boek ‘De oceaan anders bekeken’ van Jan Stel (Uitgeverij Acco, Leuven).

Page 59: SIR Magazine Nov 2012

59

Eos 49

2.000 meter. Dagenlang meten ze het zoutge-halte en de temperatuur. Elke tien dagen stijgt de boei weer naar het zeeoppervlak. Dat gebeurt met een ingenieus apparaatje, dat de dichtheid van de boei iets verandert. Dan kan hij beginnen aan een zes uren durende tocht naar het wateroppervlak. Ook dan worden er steeds metingen uitge-voerd. Die leveren een profiel van de fysische omstandigheden van de waterlagen op. Een-maal boven water gekomen, worden de data per satelliet naar een station op het land ge-zonden en wordt de positie van de boei be-paald. Vervolgens begint er een nieuwe cyclus van tien dagen.

glidErs Gliders – zweefvliegtuigen in de oceanische ruimte – zijn AUV’s (autonomous underwater vehicles of onderwaterrobots), die gebruikma-ken van kleine verschillen in hun drijfvermo-gen en vleugels om een verticale beweging om te zetten in een horizontale. Om te bewegen pompt de glider, met behulp van een batterij, een theekopje ballastwater naar binnen en weer naar buiten. Zo kunnen ze, hoewel niet erg snel, onder water een eigen weg afleggen. Gliders kunnen zich, terwijl ze een reeks fysi-sche sensoren aan boord hebben, maanden-lang in een zaagtandachtige beweging door de

oceanische ruimte verplaatsen. Zo kunnen ze op een zeer efficiënte manier metingen doen, óók op plaatsen waar bijvoorbeeld schepen niet of moeilijk kunnen komen. De nieuwe ge-neratie gliders zal overigens geen batterij meer nodig hebben. De noodzakelijke energie wordt dan opgewekt door de temperatuurverschillen in het water. Een glider kan de stromingen, het zoutgehalte en de temperatuur van een gebied in kaart brengen. De nieuwe generatie gliders heeft ook innovatieve sensoren aan boord waarmee chemisch, optisch en biologisch onderzoek van de oceanische ruimte kan worden uitge-voerd. Maar dan wel in drie dimensies! Zo kunnen vervuiling, (schadelijke) plankton-bloeien, de ontwikkeling van ‘dode zones’ of de migratiepatronen van vissen worden ge-meten. Bovendien kunnen ze maandenlang waarnemingen over grote afstanden doen. Dat maakt het in de toekomst mogelijk om delen van de oceanische ruimte met glidernetwer-ken te monitoren. Dergelijke netwerken kun-nen ook worden ingezet onder het zee-ijs in de moeilijk toegankelijke poolgebieden.

ondErwAtErAkoEstiEkOcean Acoustic Waveguide Remote Sensing (OAWRS) is een techniek die door het be-roemde Massachusetts Institute of Techno-

logy, MIT, in het Amerikaanse Cambridge is ontwikkeld. Hierbij wordt een akoestisch sys-teem (300-5000 Hz) gebruikt om de ruimte-lijke dichtheid en het gedrag van vispopulaties in de tijd te bestuderen. Deze techniek is voor het eerst in 2003 met succes getest boven het continentale plat van New Jersey in de VS. Toen werden akoestische signalen uitgezon-den door een aantal zenders, die onder een vaste boei hingen. Deze signalen worden door zowel het zeeop-pervlak als de zeebodem gereflecteerd, waar-door ze verticale, staande golven, de zoge-naamde ‘waveguide modes’, vormen. Het zijn deze golven die door eigenschappen of orga-nen van dieren – zoals de zwemblaas in harin-gen – worden verstrooid. En dat signaal kan worden opgevangen door een reeks van ont-vangers, die door een schip worden gesleept. Zo kan men de migratie van haringen in grote gebieden voortdurend volgen. De techniek kan ook gebruikt worden om het gedrag van haringen (zoals schoolvorming) en van vrij zwemmende of diepzeevissen in het algemeen, te volgen. In 2006 werd het paaigedrag van de Atlantische haring aan de noordkant van de Georges Bank, in de Golf van Maine (VS), op deze manier onderzocht. Het bleek dat de haringen, vlak na zonsonder-gang, tientallen kilometers lange scholen met

Page 60: SIR Magazine Nov 2012

60

PNS Nitrogen Services BV is part of

the Well Services Group

Nitrogen Services

Pipeline Services

Bolting Services

Leak & Hydro Testing

Chemical Cleaning

Decontamination

De-Commissioning

PNS – Pipeline Nitrogen Services

is founded in 2006. The company

headquarter is located in Emmen,

The Netherlands and operates out

of nine global locations. We deliver

a seamless international service,

sharing knowledge across borders and

gaining a valuable global perspective.

Our success as a business is based

on customer focus as a core value,

combined with investment in people

and market leading equipment.

COILSERVICES SLICKLINEPNS SLICKLINE

Well Services Group

“We believe in quality services”. Solutions for oil- and gasindustry onshore and offshore

Safety is our first and Second nature.

We make the wellbeing of our people our top priority everywhere we

work by nurturing a behavioral culture that lives and breathes health

and safety.

Client focus

We nurture an agile and fast-paced culture that supports our

dedication to our clients that brings solutions and certainty of delivery.

Integrity

We take responsibility for our actions, and always behave in an honest

and transparent way to the benefit of our client and stakeholders.

www.pns-services.com

120299_COIL_ADV_Vakblad.indd 1 19-10-12 15:33

Page 61: SIR Magazine Nov 2012

61

Eos 50

ongeveer 250 miljoen vissen of circa 50.000 ton vis vormden. Dat is tien keer het jaarlijkse visquotum. Met akoestische remote sensing kan men dus doen wat met aardobservatie door satellieten niet kan: kijken in de oceanische ruimte. De techniek is daarom ook toegepast in de Cen-sus of Marine Life (een programma waaraan duizenden wetenschappers uit 82 landen mee-werkten om meer te weten te komen over het leven in zee, en dat liep van 2000 tot 2010, red). Ook kan die worden gebruikt om de om-vang van scholen krill in Antarctica te bepalen.

diErEn Als ondErzoEkErsDat we vogels van ringen voorzien om erach-ter te komen waar ze heen vliegen, is wel al-gemeen bekend. Dat er nu slimme apparaatjes – tags – in en op dieren in de oceanische ruimte worden bevestigd, zal minder bekend zijn. Toch gebeurt dat al van 1930 af om erachter te komen hoe diep walvissen kunnen duiken.De tags van veertig tot vijftig jaar geleden wa-ren eigenlijk vrij grote mechanische tijd-diepte-recorders. In de afgelopen jaren heeft er een technologische revolutie plaatsgevonden in de ontwikkeling van deze tags. Miniaturisatie, de toepassing van microchips en geïntegreerde elektronische componenten, en een satelliet navigatiesysteem zijn er de belangrijkste ele-menten van. Met Argos-satellieten, die op 850 kilometer hoogte rondom de aarde cirkelen, kunnen de signalen van deze zendertjes worden opgevangen en doorgestuurd naar een grond-station op land. Zo kun je van je luie stoel uit zien wat dieren in de oceanische ruimte doen. De instrumenten worden steeds slimmer en kunnen nu ook veel informatie verzamelen over niet alleen het gedrag van het dier zelf, maar ook over de omgeving waarin het zich beweegt en waarin het leeft. Ook wordt het steeds gemakkelijker de verzamelde gegevens te verzamelen, omdat hiervoor ook vliegtuigen en gps-zendmasten kunnen worden gebruikt. Dat er zoveel geleerd kan worden, blijkt wel

uit de resultaten van de Census of Marine Life. Zo kwam men erachter dat haaien uit verschil-lende gebieden zich jaarlijks verzamelen in een bepaald deel van de noordelijke Stille Oceaan. Ze blijven daar enige tijd, terwijl ze diepe dui-ken maken. Waarom ze dat doen, is nog niet duidelijk, dat ze het doen, wel. De onderzoe-

kers hebben het gebied het ‘Witte Haaien Café’ gedoopt. Een andere innovatie is het volgen van vissen die een akoestische tag hebben gekregen, door ‘gordijnen’ van akoestische ontvangers op stra-tegische plaatsen – zoals riviermondingen – in de oceanische ruimte. Zo kon men de migra-

De oceaan anders bekekenProf. Jan H. Stel studeerde geologie en paleontologie aan de universi- teiten van Groningen en Leiden en is emeritus hoogleraar ‘Oceanische Ruimte en Menselijke Activiteit’ aan de Universiteit van Maastricht. Hij organiseerde de eerste Nederlandse Antarctische expeditie en tal van oceanografische expedities. De oceanische wandelingen in zijn nieuwste boek vormen een drieluik, waarin achtereenvolgens het ecosysteem van de zee worden belicht, de ontdekkingsreizen van Portugezen en Spanjaarden, en de gevolgen van al die ontdekkingen (walvisjacht, slavernij, diepzeemijnbouw en de visserijproblematiek). Hij zoomt ook in op de impact die de verkenning van de oceanen met de nieuwe hoogtechnologische instrumenten die worden ontwikkeld, zal hebben op ons da-gelijkse leven.De oceaan anders bekeken, Jan H. Stel, Uitgeverij Acco, ca. 32 euro, ISBN 9789033488030.

tie van zalm goed volgen. Ook vogels kunnen met dergelijke tags worden uitgerust. Daarmee kwam men erachter dat de bonte pijlstormvo-gels elk jaar een afstand van 64.000 kilometer afleggen: van Nieuw-Zeeland naar het noorden van de Stille Oceaan en terug. Hierbij kunnen ze per dag een afstand van 880 kilometer afleg-

gen: de afstand van Brussel naar Aix-en-Pro-vence. Een soortgelijk onderzoek leerde dat de Noordse stern jaarlijks 75.000 kilometer aflegt als hij van zijn hoogarctische broedplaatsen naar een overwinteringsgebied op volle zee, halfweg Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Antarc-tica, vliegt en terug. ■

Torpedovormige gliders verkennen de Atlantische Oceaan zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag

1. Een boei (of ‘float’) wordt uitgezet door een schip of vliegtuig

2. Ze zakt langzaam tot 2000 m (10 cm/s gedurende 6u)

5. Tijdens de tocht naar boven neemt ze de temperatuur en

het zoutgehalte van de waterlagen op

6. Aan de oppervlakte gekomen zendt ze tot 12 u lang data door naar satellieten

7. Olie wordt opnieuw naar een intern reservoir gepompt, en de cyclus begint opnieuw

8. Data van de boei worden naar weer- en klimaatcentra over de hele wereld doorgezonden

3. Ze drijft 9 dagen mee op de stroom

4. Op dag 10 wordt olie uit een intern reservoir in een externe blaas gepompt, waardoor de boei begint op te stijgen

De boeien van het Argo-netwerk leggen om de 10 dagen dit traject af.

Een zeeolifant met een instrument dat informatie verzamelt over zijn gedrag en leefomstandigheden. (foto: Dan Costa)

Page 62: SIR Magazine Nov 2012

62

Ligthart Milieutechniek B.V.Coenhavenweg 6B • 1013 BL AmsterdamT: 020 - 581 1788 • E: [email protected] www.lmt.nl

Ervaar tijdens een demo de UHP van dichtbij. Sta versteld van de zeer uitgebreide mogelijkheden en de doeltre� ende werking. Unit is tevens inzetbaar als 1.000 bar -27 L/min.Unit is te leveren als koop, huur ofhuurkoop.

Meereboer VerhuurAalbos 3 • 1721 PL • Broek op langedijk T: 0226 340340 • E: [email protected] www.meereboerverhuur.nl

Vraag om een vrijblijvende demo van deze UHP!

Ons hogedrukverhuurprogramma is omvangrijk.Wij verhuren onder andere HD-pistolen (onder- en bovenwater),

nozzles en rotorjets voor de optimale uitvoering van al uw reinigingswerkzaam-heden. Vraag eens vrijblijvend om informatie.

O P P E R V L A K T E R E I N I G I N G

2500 bar27 L/min

Ons hogedrukverhuurprogramma is omvangrijk.

2500 bar27 L/min

Hogedrukpompen, compressoren, generatoren, pompen, powerpacks, testapparatuur.LMT is vertegenwoordiger van KAMAT pompen voor Nederland en België.

adv.SIR LMT-MB.indd 1 16-10-12 14:21

Page 63: SIR Magazine Nov 2012

63

ADVERTEERDERS INDEX

Naam paginaadverteerder nr.

- Antecho 28

- AQ-Rent 42

- Bakker & Co 50

- Mees van den Brink 40

- Derc Salotech 10

- DIBO Cleaning Systems 25

- Jet Set Hydro Technics / Ragworm 43

- Kenis Service 24

- Koks Group 8

- Koppenol Industriële & Civiele Services 47

- LMT Ligthart Milieutechniek 62

- MCO 36

- Pienemann Equipment 46

- PNS Nitrogen Services 60

- Provi 20

- Reym Groep / ATM Moerdrijk 48

- Ryzolin 13

- SAIO Safety Training 22

- Salomon Jetting Parts 56

- Schiema 17

- Storm 4

- THMG 30

- Tristar Industries 16

- Vecom Industrial Services 57

- Waterkracht 52

2012 6 december bijeenkomst Gecommitteerden en

Examinatoren

11 december werkgroep Veiligheid

12 december Algemene Vergadering

2013 23 januari SSVV Opleidingen Gids

24 januari werkgroep Druk Vacuüm

13 februari werkgroep Adembescherming

13 februari Dagelijks Bestuur

19 februari werkgroep Veiligheid

.. maart werkgroep Hoge Druk

22 mei werkgroep Chemisch-Technisch

24 april Dagelijks Bestuur

7 mei werkgroep Veiligheid

8 mei SSVV Opleidingen Gids

12 juni Dagelijks Bestuur

12 juni Algemene Vergadering in de Martinushoeve in Zandvliet, België

met o.a. uitreiking Safety Awards SIR 2012

21 augustus Dagelijks Bestuur

3 september werkgroep Veiligheid 29 oktober VCA congres – Dag van het Veilig Werken 20 november Dagelijks Bestuur

21 november SSVV Bestuur plus Centraal College van Deskundigen VCA

10 december werkgroep Veiligheid

11 december Dagelijks Bestuur

11 december Algemene Vergadering

DATA 2012 EN 2013

SSVV = STICHTING SAMENWERKEN VOOR VEILIGHEID EN IS EIGENAAR VAN VCA

Page 64: SIR Magazine Nov 2012