Seniorengids District Antwerpen 2015

44
SENIORENGIDS

description

 

Transcript of Seniorengids District Antwerpen 2015

Page 1: Seniorengids District Antwerpen 2015

SENIORENGIDS

Page 2: Seniorengids District Antwerpen 2015
Page 3: Seniorengids District Antwerpen 2015

3

INHOUD

9 ....... Een vraag stellen

11 ..... Uw stem laten horen

13 ..... Een hobby zoeken

21 ..... Hulp in huis

25 ..... Verplaats u vlot

27 ..... Uw woning aanpassen

30 ..... Een nieuwe thuis

33 ..... Vragen over fi nanciën

37 ..... Afscheid nemen

Page 4: Seniorengids District Antwerpen 2015

4

Page 5: Seniorengids District Antwerpen 2015

5

VOORWOORD

Dankzij onze welvaartsmaatschappij worden steeds meer mensen, steeds ouder. Heel veel ouderen zijn actief. En dat is een enorme rijkdom voor onze samenleving.

Wist u dat één op vier Antwerpenaars vandaag ouder is dan 55 jaar? Logisch dat het districtsbestuur veel aandacht besteedt aan zijn seniorenbeleid. Het wil de rol van senioren écht naar waarde schatten en een ambitieus seniorenbeleid op poten zetten. Zowel de actieve 55-plusser als de zorgbehoevende hoogbejaarde verdient een aanbod op maat.

Het districtsbestuur kiest ervoor om initiatieven van seniorenverenigingen zoveel mogelijk te ondersteunen en te luisteren naar vragen en noden van senioren. Het district helpt ook om informatie te verspreiden en het aanbod voor senioren te versterken.

Mag ik u van harte uitnodigen op één van de activiteiten van de verenigingen of op de seniorenraad?

Ik kijk er alvast naar uit u te ontmoeten.

Lieve Stallaertdistrictsschepen Antwerpen, bevoegd voor seniorenbeleid

Page 6: Seniorengids District Antwerpen 2015

6

Page 7: Seniorengids District Antwerpen 2015

7

Hallo senioren,

Excuseer, natuurlijk zijn niet alle 55-plussers senioren of tenminste ze voelen zich toch nog niet zo. Ze voelen zich pas senior als ze de 70 voorbij zijn. Bedenk echter dat de voorbereiding van uw ‘senior zijn’ nu begint.

De seniorenraad heeft u daarom nu nodig. Bouw mee aan de toekomst van de senioren en aan de uwe.U bent nog jong van hart en geest? Durft u de uitdaging aan om mee de seniorenproblemen aan te pakken die zich kunnen voordoen in studie openbaar domein, wonen, zorg, mobiliteit, veiligheid en vrije tijdsbesteding?

Senioren hebben het altijd druk, druk, druk. Hebt u toch nog een beetje tijd over en durft u mee aan de wagen te trekken?

Wij verwachten u!

Romain GoesaertVoorzitter seniorenraad district Antwerpen

Page 8: Seniorengids District Antwerpen 2015

EEN VRAAG STELLEN

Page 9: Seniorengids District Antwerpen 2015

9

Infolijn van de stadHebt u een vraag over de dienstverlening van de stad of wil u een afspraak maken bij het stadsloket dan kan u terecht bij de infolijn van de stad Antwerpen.

tel. 03 22 11 333 | [email protected]

Sociaal InfopuntDe belangrijkste taak van het sociaal infopunt is u informeren en doorverwijzen naar de juiste dienst. U vindt een sociaal infopunt in uw stadsloket, mutualiteit, dienstencentrum, … In het district Antwerpen kan u terecht bij elf sociale infopunten.

tel. 03 22 11 333 | [email protected]

Zorgbedrijf AntwerpenZorgbedrijf Antwerpen heeft een groot aanbod aan woon-zorg-diensten voor Antwerpse senioren. Zo willen ze iedereen een zo comfortabel mogelijk leven bieden. Het Zorgbedrijf antwoordt op vragen over dienstencentra, thuisdiensten, servicefl ats en woon-zorgcentra.

tel. klantendienst 03 338 92 44 [email protected]

OCMW-informatiepuntHebt u vragen over fi nanciën? Hebt u juridische hulp nodig? Proble-men met uw energiefactuur? Op dit centrale informatiepunt kan u terecht met al uw vragen over de dienstverlening van het OCMW.

tel. 03 338 28 28 | [email protected]

Page 10: Seniorengids District Antwerpen 2015

UW STEM LATEN HOREN

Page 11: Seniorengids District Antwerpen 2015

11

SeniorenantenneIn het district Antwerpen is er een seniorenantenne die het ouderenbeleid van het district mee uitwerkt. Hebt u vragen over seniorenverenigingen of een goed idee voor een seniorenproject?

tel. 03 338 35 25 | [email protected]

SeniorenraadDe seniorenraad adviseert het districtsbestuur in het lokaal ouderenbeleid en verdedigt de belangen van senioren in het district. De seniorenraad werkt in themacommissies.Voor meer informatie of om agendapunten door te geven, kan u terecht bij de seniorenantenne.

tel. 03 338 35 25 | [email protected]

MeldingskaartHebt u een vraag, suggestie, klacht ... over uw buurt of stedelijke dienstverlening? Dan kan u een meldingskaart van de stad Antwer-pen invullen.

tel. 03 22 11 333 | www.antwerpen.be

OmbudsvrouwDe ombudsvrouw behandelt uw klachten over de dienstverlening van stedelijke diensten (administratie, onderwijs, politie, OCMW …).Dat kan gratis op voorwaarde dat u zelf eerst probeerde om uw probleem te bespreken. De ombudsvrouw behandelt uw klacht objectief, neutraal en vertrouwelijk.

De Coninckplein 25, 2060 Antwerpen tel. 0800 94 84 3 | [email protected]

Page 12: Seniorengids District Antwerpen 2015

12

EEN HOBBY ZOEKEN

Page 13: Seniorengids District Antwerpen 2015

13

SeniorenverenigingenWil u graag de contactgegevens van de lokale seniorenverenigingen in uw buurt? Neem dan contact op met de seniorenantenne voor een lijst met adressen en telefoonnummers. (Zie p. 11)

ABVV SeniorenABVV Senioren is een netwerk voor progressieve senioren met syndicale achtergrond. ABVV Senioren wil geëngageerde mensen na hun actieve loopbaan de kans bieden actief te blijven: zowel socio-cultureel met daguitstappen, bedrijfsbezoeken en info sessies, als inhoudelijk met politiek-syndicale thema’s die senioren aanbelangen. ABVV Senioren verdedigt de belangen van (brug)gepensioneerden door een sterke en actieve aanwezigheid in raden en commissies.

Ommeganckstraat 35, 2018 Antwerpentel. 03 220 67 11 | [email protected]

Alliantie Antwerpse Senioren vzw (AAS vzw)De Alliantie Antwerpse Senioren vzw wil senioren de kans geven actief te blijven door culturele, sociale en ontspannende activiteiten te organiseren. Seniorenverenigingen kunnen bij AAS vzw nuttige gegevens en programma’s uitwisselen of samen activiteiten organiseren. De AAS vzw verdedigt ook actief de belangen van senioren. De organisatie zetelt in de seniorenraad van het district Antwerpen, de Antwerpse Stedelijke seniorenraad en in de provinciale Ouderenraad.

[email protected]

Page 14: Seniorengids District Antwerpen 2015

14

Federatie Onafhankelijke SeniorenProvincie Antwerpen (FedOS PA)

FedOS PA is een onafhankelijke, sociaal-culturele koepelorganisatie. FedOS PA richt zich naar alle senioren en seniorenverenigingen, ongeacht hun achtergrond en werking. Ze biedt haar leden begelei-ding en ondersteuning aan. FedOS provincie Antwerpen organiseert ieder jaar veel activiteiten.

www.fedos.be

Gezinsbond | afdeling Antwerpen StadDe Gezinsbond organiseert heel wat activiteiten en biedt interessante voordelen (bv. korting op fi lm- en gsm-kaarten). De Gezinsbond helpt ook bij begeleiding van bejaarde familieleden met de ouderengezelschapsdienst. Zowel bij de club Amaryllis als bij de gewestelijke GOSA (grootouderactie) worden educatieve uitstap-pen, vormingssessies en creatieve namiddagen georganiseerd.Meer informatie vindt u in de Bondige Berichten en mededelingen in het bondsblad. Bij het veertiendaags tijdschrift De Bond wordt vier maal per jaar ook ‘Aktief’ bezorgd, specifi ek voor de leden ouder dan 55.

Onafhankelijkheidslaan 15, 2020 Antwerpen tel. 03 248 48 34 (elke voormiddag op werkdagen)www.gezinsbondgewestbrabo.be

Page 15: Seniorengids District Antwerpen 2015

15

KMDA Zoo Vriendenkring 55+Al sinds 1975 biedt de KMDA-vriendenkring senioren een interessante en educatieve invulling van hun vrije tijd.Alle abonnees van de zoo, ouder dan 55 jaar, zijn automatisch en gratis lid van de seniorenvereniging. Van september tot mei organiseren we maandelijks een show in het Cultureel Centrum van Deurne. Jaarlijks staat ook een daguitstap op het programma.

Klantendienst Zoo Antwerpentel. 03 224 89 10

Liberale beweging voor volksontwikkelingDe Liberale Beweging voor Volksontwikkeling Provincie Antwerpen (LBVA) is een socio-culturele vereniging van en voor 50-plussers. De vereniging biedt 50-plussers vorming, cultuur en ontmoeting. Op het programma staan onder meer voordrachten, geleide bezoeken, computer- en tabletcursussen, toneel- en operette-voorstellingen en nog veel meer. Zowel leden als niet-leden kunnen deelnemen.

Lange Nieuwstraat 109, 2000 Antwerpentel. 03 203 76 91 | [email protected] | www.lbva.be

OKRA 55+Voor elk wat wils: sport, cultuur, academie, uitstappen, reizen,… Met 200 000 leden in heel Vlaanderen en 1 200 lokale trefpunten heeft iedereen een OKRA-groep in de buurt. Lidgeld: 23 euro, 15 euro (gezinslid) en 10 euro (rusthuisbewoner).

Nationalestraat 111, 2000 Antwerpentel. 03 220 12 80 (9 tot 12.30 uur)[email protected] | www.okra.be/antwerpen

Page 16: Seniorengids District Antwerpen 2015

16

Samen Voor Allen vzwSamen Voor Allen vzw is een socio-culturele vereniging voor jonge mensen van 50 jaar en ouder. Houdt u van muziek, operette, musical en uitstappen? Dan is de vereniging zeker iets voor u.Lid worden kost 70 euro per seizoen. Daarvoor krijgt u zes voorstel-lingen in de Arenbergschouwburg en een misviering in Sint-Carolus Borromeus. Er worden ook culturele uitstappen georganiseerd. Tweemaandelijks ontvangt u het ledenmagazine Kompas 3. Wilt u graag kennis maken? Dan kan u eenmalig een voorstelling bijwonen voor 15 euro. De misviering is gratis.

www.svavzw.be

S-PlusS-Plus is de 50-plusorganisatie van De VoorZorg. In het hele district kan u lid worden bij één van onze lokale groepen. Stel zelf uw programma samen uit ons brede aanbod: fi jne daguitstappen, gezellige koffi enamiddagen, reizen dichtbij of veraf. U kiest zelf wat u doet.

tel. 03 285 43 34 | [email protected]

Vlaamse Actieve Senioren (Vl@s) Afdeling Antwerpen-Centrum

Vl@s Antwerpen-Centrum biedt: conversatie (Engels, Frans, Spaans), praatgroepen en voordrachten, eendaagse busreizen, bezoeken (steden, tentoonstellingen en musea), wandelen en fi etsen ... Vl@s organiseert minstens twee gevarieerde activiteiten per week. Leden krijgen elke maand een activiteitenprogramma van de afdeling en elke drie maanden het nationaal ledenblad Vl@s in de bus.

www.vlaamseactievesenioren.be

Page 17: Seniorengids District Antwerpen 2015

17

Dienstencentra Een dienstencentrum is een aanspreekpunt voor senioren in de wijk. Het is de ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten, ’s middags warm te eten, deel te nemen aan activiteiten … U kan er ook terecht voor welness of met vragen rond hulpverlening en administratie. In het district Antwerpen zijn er in totaal dertien dienstencentra.

tel. 03 338 92 44www.zorgbedrijf.antwerpen.be/onze-diensten/dienstencentra

Top HatTop Hat is een ontmoetingscentrum op Linkeroever. Senioren vinden hier een cultureel en educatief aanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Dwarslaan 9, 2050 Antwerpentel. 03 250 11 00 | [email protected] | www.top-hat.be

VrijwilligerswerkWil u graag vrijwilligerswerk doen of bent u op zoek naar vrijwilligers? Het servicepunt vrijwilligers van de stad Antwerpen helpt u graag verder.

Carnotstraat 110, 2060 Antwerpentel. 03 338 70 10 | [email protected] zoekterm vrijwilligers

Page 18: Seniorengids District Antwerpen 2015

18

Internet en computerHebt u geen computer? Of hebt u nog nooit met een computer gewerkt? Dan kan u in een webpunt computers gebruiken of lessen volgen. Er zijn locaties waar u vrij gebruik kan maken van computers. Op andere locaties is er een begeleider aanwezig waar u vragen aan kan stellen. Tot slot zijn er ook plaatsen waar u lessen kan volgen.

Generaal Armstrongweg 1, 2020 Antwerpentel. 03 338 99 41 | [email protected]

A-kaartDe A-kaart is de spaar- en voordeelkaart van de stad Antwerpen. De kaart is voor iedereen die van cultuur, sport en lezen houdt. U spaart punten door deel te nemen aan activiteiten en bijvoorbeeld naar stedelijke bibliotheken of cultuurcentra te gaan. Op deze locaties staat een zuil waar u de kaart kan scannen om punten te sparen. U kan de kaart al op 54 verschillende plaatsen gebruiken.

www.antwerpen.be zoekterm A-kaart

Bib aan huisBib aan huis is de thuisbezorgdienst van de Antwerpse bibliotheken. Bib aan huis is opgericht voor mensen die niet meer goed te been zijn of door een handicap of ziekte hun huis niet kunnen verlaten. Vrijwilligers leveren boeken, cd’s en fi lms aan huis. De vrijwilliger noteert uw wensen, levert het materiaal en haalt het achteraf ook weer op.

tel. 0800 992 93 | www.antwerpen.be zoekterm bib aan huis

Page 19: Seniorengids District Antwerpen 2015

19

Zelf iets organiserenU wil zelf een activiteit of evenement organiseren? Dat is fi jn, want evenementen dragen bij tot de uitstraling van het district. Het district zorgt graag voor ondersteuning.

Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen tel. 03 338 35 22 of 03 338 35 [email protected] | www.antwerpen.be zoekterm evenement organiseren

U kan voor uw evenement of project voor 55-plussers ook een projectsubsidie aanvragen. Dien uw aanvraag voor een toelage in via http://samenleven.csjdatabank.be/

Seniorenantenne | tel. 03 338 35 [email protected]

Page 20: Seniorengids District Antwerpen 2015

20

HULP IN HUIS

Page 21: Seniorengids District Antwerpen 2015

21

Hebt u zelf hulp nodig? Of zorgt u voor iemand, maar is extra hulp welkom? Om op een comfortabele manier langer thuis te blijven wonen, kan u een beroep doen op verschillende diensten.

Hulp met dienstencheques?Met dienstencheques kan u betalen voor huishoudelijke hulp bij u thuis en buiten uw woning.

• uw mutualiteit• de dienstencentra (Zie p. 17)• een dienstenchequebedrijf

Hulp in het huishoudenPoetshulpAls u uw woning niet meer zelf kan poetsen of onderhouden, kan u een beroep doen op een poetshulp. Hij/zij helpt onder andere met stof afdoen, vegen, stofzuigen, dweilen, …

GezinshulpEen gezinshulp kan, naargelang uw behoeften, bepaalde taken overnemen in het huishouden zoals helpen met koken, strijken, boodschappen doen, administratie, …

Karweihulp Karweitjes zoals een slot herstellen, lampen vervangen, schilderen, ... kunnen soms voor problemen zorgen. De dienst karweihulp kan u hierbij helpen.

Page 22: Seniorengids District Antwerpen 2015

22

Persoonlijke hulpThuisverplegingAls u ziek bent of na een medische ingreep kan u de hulp inroepen van een thuisverpleegkundige. Die helpt u onder meer met algemene verzorging, wondverzorging, inspuitingen, toedienen van infusen, …

OppashulpAls thuisverzorger of mantelzorger wil u er ook af en toe eens tussenuit om bijvoorbeeld boodschappen te doen of vrienden op te zoeken. Terwijl u even weg bent, kan u beroep doen op een oppashulp. Dat zijn vrijwilligers die de thuiszorgpatiënt gezelschap houden en helpen tijdens uw afwezigheid.

NachtzorgOok nachtzorg is mogelijk. Hiervoor kan u terecht bij nachtzorg Antwerpen.

tel. 03 220 17 77 | www.nachtzorg.be/nachtzorg-antwerpen

PersonenalarmAls u alleen woont en er bestaat een risico op vallen, dan kan u een persoonlijk alarm laten installeren. Het toestel wordt aangesloten op een vast telefoontoestel. Zelf krijgt u een ketting of armband met een alarmknop waarop u kan drukken in geval van nood. Op deze manier komt u in contact met een alarmcentrale. Een familielid, buur of hulpverlener komt dan onmiddellijk langs.

Page 23: Seniorengids District Antwerpen 2015

23

Mantelzorg Mantelzorgers zijn mensen die de zorg op zich nemen van een chronisch zieke of zorgbehoevende persoon uit hun naaste omgeving. Mantelzorger zijn is geen beroep, hoewel veel mantelzorgers bijna dagelijks hulp verlenen.

Als u extra hulp wil inroepen, neem dan contact op met uw mutualiteit of een dienstencentrum in uw buurt.(Zie p. 17)

Page 24: Seniorengids District Antwerpen 2015

24

VERPLAATS U VLOT

Page 25: Seniorengids District Antwerpen 2015

25

TaxichequesElke minder mobiele 65-plusser kan tegen een voordelig tarief taxicheques kopen in het stadsloket. Om de cheques te mogen kopen, moet u wel voldoen aan de voorwaarden.

Maak een afspraak met het loket. (Zie p. 9)

De Antwerpse RolkarDe Antwerpse Rolkar vzw biedt aangepast vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Het aantal gereden kilometers bepaalt de kostprijs van de rit. De chauffeur helpt u bij het in- en uitstappen. De Antwerpse Rolkar is iedere dag beschikbaar tussen 6.30 en 23.30 uur. De rit zelf kan u bestellen van maandag tot vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

tel. 03 230 02 23 | [email protected]

Minder Mobiele CentraleHebt u een laag inkomen en bent u niet zo goed te been? Bij de Minder Mobiele Centrale brengen vrijwilligers u met hun eigen auto naar de winkel, dokter, familiebezoek, …

tel. 03 338 50 76 | [email protected]

Niet dringend ziekenvervoerU kan beroep doen op niet-dringend ziekenvervoer als u een ver-plaatsing moet maken omwille van medische redenen (raadpleging, dagopname, …). Opgelet, deze dienst is niet te verwarren met dringend vervoer door een ambulance.

Voor meer info kan u terecht bij uw ziekenfonds.

Page 26: Seniorengids District Antwerpen 2015

26

UW WONING AANPASSEN

Page 27: Seniorengids District Antwerpen 2015

27

Vlaamse premieDe Vlaamse Overheid reikt premies uit voor de aanpassing van woning en van 65-plussers.

Lange Kievitstraat 111-113 bus 54, 2018 Antwerpen | tel. 03 224 61 16www.wonenvlaanderen.be/premies/vlaamse_aanpassings-premie_voor_ouderen

Premie kleine hulpmiddelenEenvoudige hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld handgrepen, kunnen ook een oplossing bieden om langer thuis te blijven wonen. Sinds 1 juli 2014 kunnen inwoners van het district Antwerpen die ouder zijn dan 65, hiervoor een premie aanvragen.

tel. 03 338 35 25 | [email protected]

ErgowoonadviesDe dienst ergowoonadvies van het Zorgbedrijf begeleidt 65-plussers om hun woning veilig en comfortabel in te richten, zodat ze langer thuis kunnen wonen. Een ergotherapeut zal bij u thuis langskomen en bekijken hoe u uw woning kan aanpassen. Het advies is gratis en u bepaalt zelf welke aanpassingen u laat uitvoeren.

tel. klantendienst 03 338 92 44

Ook de verschillende mutualiteiten hebben een eigen dienst met ergotherapeuten die bij u langskomen. Vraag hierover meer info aan uw mutualiteit.

Page 28: Seniorengids District Antwerpen 2015

28

WoonkantorenIn een woonkantoor kan u terecht met al uw vragen omtrent wonen, bouwen, kopen, huren in Antwerpen. U kan er ook terecht voor hulp bij het invullen van documenten, zoals bijvoorbeeld de aanvraag van een huursubsidie. Alle (toekomstige) inwoners zowel huurders als eigenaars zijn welkom en de dienstverlening is gratis.

Woonkantoor binnenstad Sint-Jacobsmarkt 42, 2000 Antwerpen tel. 03 225 09 85

Woonkantoor Zuid Abdijstraat 253, 2020 Antwerpentel. 03 257 30 95

Woonkantoor Noord Lange Beeldekensstraat 217-219, 2060 Antwerpen tel. 03 236 21 25 | [email protected]

Page 29: Seniorengids District Antwerpen 2015

29

Page 30: Seniorengids District Antwerpen 2015

30

EEN NIEUWE THUIS

Page 31: Seniorengids District Antwerpen 2015

31

AssistentiewoningenIn een assistentiewoning kan u zelfstandig wonen en een beroep doen op gemeenschappelijke dienstverlening (bijvoorbeeld poets-hulp, warme maaltijden, verpleging, …). U huurt een veilige en aangepaste fl at in een complex van assistentiewoningen. U bepaalt zelf welke extra diensten u kiest.

WoonzorgcentrumEen woonzorgcentrum, waarschijnlijk beter gekend als een rusthuis, biedt een permanente verblijfplaats, verzorging en ondersteuning aan ouderen.

Als bewoner hebt u een eigen kamer. Daarnaast zijn er gemeen-schappelijke ruimtes waarvan u gebruik mag maken. U kan er deelnemen aan activiteiten en andere bewoners leren kennen.

tel. 078 15 25 25 | [email protected]

Page 32: Seniorengids District Antwerpen 2015

32

VRAGEN OVER FINANCIËN

Page 33: Seniorengids District Antwerpen 2015

33

Bijverdienen als gepensioneerdeAls gepensioneerde is het mogelijk om een bepaald bedrag bij te verdienen zonder dat u moet inleveren op uw pensioen.

Pensioenlijn | tel. 1765

Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)De inkomensgarantie voor ouderen is een uitkering die toegekend kan worden aan mensen met een klein pensioen.

Rijksdienst voor pensioenen Kantoor Antwerpen Sint-Katelijnevest 54/7 (vijfde verdieping), 2000 Antwerpen tel. 1765 | [email protected]

Verhoogde tegemoetkomingHebt u een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op een verhoogde tegemoetkoming.Als u in aanmerking komt voor de verhoogde tegemoetkoming, betaalt u minder remgeld en een lager plafondbedrag voor de medische kosten die u jaarlijks zelf moet betalen

via uw mutualiteit.

ZorgverzekeringDe Vlaamse zorgverzekering voor zorgbehoevende personen geldt zowel voor mensen die thuis wonen als bewoners van woonzorg-centra. De zorgverzekering wordt uitgekeerd als een vast maande-lijks bedrag voor niet-medische onkosten (gezinshulp, poetshulp, aankoop hulpmiddelen, …). Als u gebruik maakt van een erkende dienst voor poetshulp, thuishulp of logistieke hulp wordt de vergoeding vaak automatisch toegekend.

via uw mutualiteit of www.zorg-en-gezondheid.be/zorgverzekering

Page 34: Seniorengids District Antwerpen 2015

34

Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB)Als u hulpbehoevend bent en 65 jaar of ouder bent, kan u een ‘tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden’ aanvragen. Op basis van enkele voorwaarden, wordt bepaald op welk bedrag u recht hebt.

via uw mutualiteit of www.handicap.fgov.be

Sociaal tarief voor telefoon en internetInformeer bij uw telefoonmaatschappij of u recht hebt op een sociaal tarief voor telefoon en internet. Om in aanmerking te komen moet u bijvoorbeeld minstens 65 jaar zijn.

Sociale maximumprijs voor gas en elektriciteitAls u recht hebt op de ‘tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB)’ of een ‘inkomensgarantie voor ouderen (IGO)’ ontvangt, hebt u recht op een sociale maximumprijs voor gas en elektriciteit. Dit tarief wordt meestal automatisch toegepast en is het laagste van België.

via uw gas- en elektriciteitsmaatschappij

Page 35: Seniorengids District Antwerpen 2015

35

Page 36: Seniorengids District Antwerpen 2015

36

AFSCHEID NEMEN

Page 37: Seniorengids District Antwerpen 2015

37

Overlijden brengt niet alleen verdriet, maar ook veel praktische beslommeringen met zich mee. In deze gids informeren we u over een aantal praktische regelingen.

Laatste wilsbeschikkingBij het stadsloket (Zie p.9) kan u uw laatste wilsbeschikking vast-leggen. In deze verklaring legt u vast of u begraven of gecremeerd wil worden en of u een plechtigheid volgens een bepaalde levens-beschouwing wil.

Wilsverklaring euthanasieU kan een wilsverklaring euthanasie opstellen en dit laten registeren bij het stadsloket (Zie p.9). Dit is geldig wanneer u later euthanasie wil, maar het niet meer zelf kan vragen.Deze wilsverklaring geldt dus enkel bij een onomkeerbare coma en niet bij bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, een hersentumor,… Hiervoor kan u wel een negatieve wilsverklaring opstellen. Die houdt in dat u bepaalde onderzoeken en behandelingen weigert wanneer u het zelf niet meer kan vragen. Dit document bewaart u zelf. U geeft een kopie aan uw huisarts en vertrouwenspersoon.

• Leif | tel. 078 15 11 55 | www.leif.be• Recht op waardig sterven | tel. 03 272 51 63 | www.rws.be

Wilsverklaring therapiebeperkingDe wilsverklaring therapiebeperking is een verklaring die u opstelt omtrent de waarden die u belangrijk vindt in de laatste fase van uw leven. Dit document kan, in tegenstelling tot een wilsverklaring euthanasie, niet geregistreerd worden. Uw arts moet dit document respecteren. Daarom kan u dit best bespreken met uw huisarts en de verklaring bij hem of bij iemand uit uw naaste omgeving laten bewaren.

Page 38: Seniorengids District Antwerpen 2015

38

Palliatieve zorgPalliatieve zorg is erop gericht het leven voor de patiënt en zijn om-geving zo comfortabel mogelijk te maken wanneer er geen genezing meer mogelijk is. Deze totaalzorg kan thuis, in het ziekenhuis of een instelling geboden worden. Palliatieve hulpverlening Antwerpen vzw (PHA) is een erkend netwerk, dat informatie, advies en concrete hulp biedt aan patiënten en hun omgeving.

UA gebouw FcDomein Fort VIEdegemsesteenweg 100 bus 2, 2610 Wilrijk tel. 03 265 25 31 | [email protected] | www.pha.be

OrgaandonatieEen hart, lever of nier kunnen een leven redden. De vraag naar organen is op dit moment groter dan het aanbod.Als u Belg bent of meer dan zes maanden in België woont, dan staat de wet een verwijdering van organen toe na overlijden. Behalve wanneer u dit vooraf uitdrukkelijk hebt geweigerd of uw naaste familieleden zich hiertegen verzetten. Als u uitdrukkelijk wil weigeren dat er na uw overlijden organen of weefsel wordt gebruikt, moet u een document invullen en afgeven bij het stadsloket (Zie p. 9).

Erfenis, testament en schenkingWat gebeurt er met uw bezittingen als u er niet meer bent? Bij overlijden bepaalt de wet de erfgenamen volgens vastgelegde regels. De erfgenamen betalen successierechten op de erfenis.

U kan uw erfenis ook gedeeltelijk zelf regelen door een testament op te stellen. De inhoud, opstelling en formulering zijn hierbij van belang, zodat er achteraf geen problemen ontstaan. Informeer u daarom bij een notaris.

Page 39: Seniorengids District Antwerpen 2015

39

Via een schenking kan u uw bezittingen geheel of gedeeltelijk onder de erfgenamen verdelen. Zo kan u uw erfgenamen de successie-rechten besparen als u nog leeft drie jaar na de schenking.

bij uw notaris of via www.notaris.be

Aangifte van overlijdenGeef een overlijden zo snel mogelijk aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Vaak zorgt de begrafenisondernemer voor de aangifte en alle administratieve formaliteiten.

Page 40: Seniorengids District Antwerpen 2015

40

Page 41: Seniorengids District Antwerpen 2015

41

Page 42: Seniorengids District Antwerpen 2015

42

Wil u iemand een plezier doen met de seniorengids van het district? Vraag dan snel een extra exemplaar aan bij de seniorenantenne!

Colofon V.U. Herald Claeys, Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen

Wettelijk depotnummer: D/2014/0306/176

Samenstelling | Seniorenantenne district Antwerpen

Eindredactie | Communicatie district Antwerpen

Fotografi e | Jonathan Ramael, Frederik Beyens (foto hoofdstuk Verplaats u vlot)

Deze publicatie werd afgesloten op 24 oktober 2014.

Page 43: Seniorengids District Antwerpen 2015

BELANGRIJKE NUMMERS

Brandweer en ziekenwagen 100 of 112

Politie (dringende hulp) 101

Politie – Blauwe Lijn (inlichtingen en niet-dringende hulp) 0800 123 12

Apotheek van wacht (Tussen 22 en 9 uur) 0900 10 500

Centraal oproepnummer dokters 0900 10 512

Centraal oproepnummer tandartsen 0900 33 99 69

Antigifcentrum 070 245 245

Anonieme Alcoholisten 03 239 14 15

Kankerfoon 0800 15 800

Tele-onthaal 106

Vlaams meldpunt ouderenmis(be)handeling 078 15 15 70

Zelfmoordlijn 1813

Infolijn stad Antwerpen 03 22 11 333

Stadsloket Antwerpen 03 338 34 11

Stadsloket Linkeroever 03 210 96 10

Seniorenantenne 03 338 35 25

Zorgbedrijf Antwerpen 03 338 92 44

OCMW informatiepunt 03 338 28 28

Ombudsvrouw Antwerpen 0800 94 84 3

Pensioenlijn 1765

Card Stop 070 344 344

Sluikstortlijn 0800 935 11

Defecte straatlamp 0800 63 535

Meldingen gasreuk 0800 65 065

Verstopte rioolputjes 078 35 35 09

Sneeuwruimen (voor 75-plussers) 03 22 11 333

Centraal oproepnummer dierenartsen 03 233 56 51

Dierenambulance 0800 123 12

Page 44: Seniorengids District Antwerpen 2015

www.districtantwerpen.be

03 338 35 25

Antwerpen op het internetAlle praktische informatie over de stad, het district eneen activiteitenkalender vindt u op www.antwerpen.be

Nieuwsfl its 55+

Blijf op de hoogte van seniorennieuws uit het district en schrijf u in voor de elektronische nieuwsbrief via [email protected]

Een afspraak maken bij het stadsloket

De stadsloketten werken op afspraak. U kan een afspraak maken via www.antwerpen.be. Hebt u geen internet? Dan kan u ook terecht in de webpunten of bel naar 03 22 11 333 (kies optie 2)