seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

164
de VELINX 2014 2015 D E V E L I N X · V I E R M E E · 2 0 J A A R BELGIE BELGIQUE P.B. 3700 TONGEREN 12/1951 P109220 JAARGANG 20, #7, JUNI 2014 afgiftekantoor 3700 Tongeren 1 verschijnt zeswekelijks vanaf september, behalve in november, februari, mei, juli en augustus

description

theater dans muziek humor comedy expo familie rock cabaret klassiek

Transcript of seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Page 1: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

de VELINX 20142015D

e Velinx

· V

ier

m

ee · 20 jaar

BelGieBelGiQUe

P.B.3700 TOnGeren

12/1951P109220

jaarGanG 20, #7, jUni 2014

afgiftekantoor 3700 Tongeren 1verschijnt zeswekelijks vanaf september, behalve in november, februari, mei, juli en augustus

Page 2: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 3: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 4: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 5: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 6: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Beste dagboeklezer,

— vrijdag 1 april 1994Vanaf vandaag ben ik officieel werknemer van de VELINX. Binnen minder dan twee maanden moet dat cultuurcentrum hier open. Vanmorgen heb ik de plastic hoes van mijn stoel getrokken, het nieuwe bureaumeubel afgestoft en in de super-markt aan de overkant de meest noodzakelijke materialen gekocht zoals schrijfpapier en omslagen.Jan Moens, de werkkracht die als tweede is aangeworven heeft beloofd te zullen helpen bij de juiste keuze voor aankoop van een computer. Een beslissende stap in functie van een verder computernetwerk.Volgende week staat een vergadering met de raad van beheer gepland en wil ik het feestprogramma voorstellen. Ik hoop dat Riet Jeurissen naast mij kan plaatsnemen voor enig ver-taalwerk; gezien het Tongers dialect weet ik soms niet of de raad het eens is met de ideeën of niet.

— vrijdag 27 mei 1994Morgen is het dan zover: de VELINX opent zijn deuren. Vanavond hebben we de buren op bezoek. Ik ben nieuwsgie-rig of de buurman met het gebroken verandaraam, te wijten aan de trillende bouwperikelen van de VELINX, ook gaat komen. Tussen de middag heb ik in een plaatselijke kledingzaak een linnen pakje aangekocht. De verkoopster die ook de bazin van de zaak bleek te zijn, vertrouwde me bij het inpakken toe dat ze voor zichzelf hetzelfde pakje had gekocht voor het groot feest van morgen, de opening van het Cultureel Centrum. Ik zei haar dat ik ook was uitgenodigd en dat ik dit ensemble voor dezelfde gelegenheid had aangeschaft.

— zondag 29 mei 1994 Vandaag wordt Jan Moens 28 jaar en de VELINX één dag. Het openingsfeest was fantastisch.Eenieder die op cultureel vlak wat te betekenen heeft was er. Als het VELINX-dak van architecten Juul en André Van-leysen was ingestort zou het voor lange tijd windstil zijn ge-weest in het culturele landschap van Vlaanderen.De negende van Beethoven klonk anders dan anders maar het water-, rook- en vuurwerkspektakel van de Franse groep Brayses aan de vijver verraste eenieder. Schepen Simon was blij dat Kaap de Goede Hoop is bereikt en Patrick Dewael gaf licht gisterenavond; dat heb ik met eigen ogen gezien.’s Ochtends de kater: we hadden toch beter een poetsploeg be-steld. De foyer ziet er niet uit en straks wordt de fototentoon-

brieven aan de Velinx

Page 7: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

stelling van Carlo Valkenborgh geopend en zijn de Tambours du Bronx te gast. Ik kan niet voor collega Danielle Gielen spreken maar toen we aan het poetsen waren moest ik ver in het verleden duiken om me te herinneren wanneer ik ten huize Wyckmans nog zo geschrobd had.

— vrijdag 10 juni 1994Danielle Gielen legt een steen in het water van de VELINX en de rivier zal voortaan anders lopen. The Hoodoo-club én Sweater én dEUS spelen de planken van de scène. En zelf word ik ingewijd in een voor mij onbe-kende wereld. Ik krijg een stoomcursus rockcultuur van een geduldige Danielle die aan mij wel een heel moeilijke leer-ling heeft. (‘Neen, Barbara, The Smashing Pumpkins is een Amerikaanse rockgroep en Pumpkeskaal is Tongers dialect voor “roddelpraat”.’

— juni 1994Niemand vindt onze eerste seizoensbrochure mooi. Alleen de harde kern van de VELINX: Jan Moens, Frank Geerts, Dirk Noben, Natasja Rogister, Nathalie Lambrix, Danielle Gielen en ik weten wel beter. Wij vinden onze eerste editie een bestseller en een voorbeeld voor vele publicaties; het is een onhandig formaat, valt op en om op elke boekenplank en de lezer moet moeite doen om er iets in te vinden of erger nog iets in terug te vinden. Een boekje om een mep mee te geven, letterlijk en figuurlijk.Ik waardeer vormgever Johan Vandebosch oprecht; hij is een vat vol talent en begrijpt heel goed waar de VELINX naar toe wil en welke troeven het huis heeft. Vanuit Antwerpen krijg ik telefoon van Paul Schyvens; het ‘boekske’ van de VELINX is een hot item in het landschap; geen kleurendruk en niet te lezen… maar iedereen spreekt er wel over. Tongrès des Arts! We komen!

— zondag 13 november 1994Gisterenavond hebben we De Beethovenacademie te gast ge-had. Door verkeersomstandigheden arriveerde dirigent Jan Caeyers te laat op de afspraak voor de algemene repetitie. Jean-Marie-de-waker houdt plichtsbewust de deuren geslo-ten voor de geplande repetitie en weigert hem pertinent de toe-gang. ‘Maar ik ben Jan Caeyers’ zegt de man voor de gesloten deur. ‘Ken jij Jan Caeyers niet?’ ‘Neen’ zegt Jean-Marie. ‘Kenzjie Mo Menten? Die ken ik wel! en die laat ik ook niet binnen.’

— donderdag 1 september 1995Een nieuw schooljaar en een nieuwe start. Vooral voor Eddie Guldolf. Die kwam in de voormiddag even zijn contract als nieuwe stafmedewerker tekenen. Ik vroeg of hij een momentje tijd had om wat te helpen. Om tien uur ’s avonds was het of Eddie al van bij aanvang een volwaardige VELINX mede-werker was. Hij heeft een schrijftalent om jaloers op te zijn en zijn zeer grote liefde voor en kennis van de hedendaagse dans wordt echt een verrijking voor de VELINX én heel Limburg. Het klikte onmiddellijk; Danielle en ik zijn dolgelukkig met onze derde partner.

— 1 april 1997Vandaag sluit ik mijn dagboek van de VELINX. Ik maak een stap naar het jeugdtheater in Antwerpen. Ik weet nu al dat ik ontzettend veel heimwee zal hebben naar deze oudste stad van België. Als ik mijn ogen sluit denk ik in de eerste plaats aan heel hard werken maar met een dynamiek die eigen is aan pioniersjaren. Alles kon en alles lag voor nog voor ons. The sky was the limit. Ik heb het geluk gehad mij met heel toffe mensen te kunnen omringen. Nicole, Guy en Camille zijn krachten die later de ploeg alleen maar versterkt hebben.Maar wie ik heel oprecht hier uitdrukkelijk wil danken is Patrick Dewael. Hij is voor mij nog altijd de man die hier een voorwaardenscheppend beleid heeft weten te voeren en een klimaat wist te creëren waarin eigenwijsheid een plek kon krijgen, boven alle visies heen. Hij zorgde ervoor dat het 100ste cultureel centrum uniek werd.

— vandaagNog even deze bekentenis: er gaat werkelijk geen week voor-bij of ik citeer luidop of enkel voor mezelf de wijze woorden van Schepen Simon. ‘’t Keum in orde Barbara, ’t keum in orde!’

Tongeren, bedankt.Barbara Wyckmans 2014-03-19

brieven aan de Velinx

Page 8: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

DE VELINX. Moderne, witte cocon veilig geschraagd te-gen de middeleeuwse omwalling. Een prachtig groots gebouw met eindeloos veel kansen. Maar het gaat natuurlijk niet al-leen om het huis, het gaat vooral om het wonen. Om wat er in leeft.

20 jaar geleden heeft Barbara dat wonen meteen op het juiste spoor gezet. Vanuit haar visie en gedrevenheid werden de fundamenten gelegd voor een hedendaagse en eigenzinnige werking. Na haar te korte verblijf, hebben we met de hele ploeg van medewerkers de ziel die zij in DE VELINX heeft gelegd gekoesterd en mee verder uitgedragen. Wij program-meerden nooit vrijblijvend en maakten resoluut de keuze voor hedendaagse artistieke producten, voor jonge startende gezel-schappen, voor producties met een grote dosis engagement en maatschappelijke betrokkenheid.

…DE VELINX is ondertussen twintig jaar onderweg.

Bijna volwassen; nooit volgroeid.Blijven geloven, volharden, doordrukken, bijsturen, reflec-teren en bewegen. Zelf bewegen en doen bewegen. Altijd een stap verder, altijd een stap voor. Dat wens ik DE VELINX nog 20, nog 40, nog 80 jaar toe.

Karel Santermans

20 jaar de Velinx Een culturele renaissance

Het moet ergens in 1992 zijn geweest dat ik in een kranten-artikel een interview las met de jonge Hasseltse architect Juul Vanleysen over het nieuw te bouwen cultuur centrum van Tongeren. Het ontwerp, dat sterk geïnspireerd was op de architectuur van de Japanse architect Tadao Ando, sloeg me meteen uit mijn lood. Dit was fantastisch!

Op datzelfde moment stond ook het nieuwe Gallo-Romeins Museum in Tongeren in de steigers, een verrassende architectuur van Alfredo De Gregorio. Volgens professor Geert Bekaert behoorde het toenmalige Gallo-Romeins Museum zelfs tot de vijf meest vernoemenswaardige musea op het vlak van architectuur in België sinds 1945. Dit was ongelooflijk! Voor het eerst sinds mensenheugenis keek de oudste stad van het land weer naar de toekomst.

Zelf was ik nog maar net afgestudeerd als grafisch ont-werper en ik had slechts een enkel doel voor ogen, meesurfen op de golven van deze nieuwe culturele stroom in mijn eigen stad. Hier wilde, moest ik deel van uitmaken. Vastberaden en met m’n portfolio onder de arm, stapte ik naar Barbara Wyckmans, de kersverse directeur van de nieuwe Tongerse cultuurtempel. Het was een erg bijzondere ontmoeting. We zaten meteen op dezelfde golflengte en we wilden van de Velinx iets unieks en groots maken. The place to be!

Barbara’s beleid zette de kunstenaar en zijn creatie steeds centraal, zonder compromissen. Zij geloofde absoluut niet in een geleidelijke aanpak, waarbij eerst ‘laagdrempelig’ wordt geprogrammeerd om zo te evolueren naar een ‘state of the art’. In het de Velinx-magazine ‘de Fascinatie’ werd elke maand gepolst naar de persoonlijke historische ‘cultuurschok’ van de artiesten die het pad van de Velinx kruisten. Barbara ging dus voor de confrontatie en iedereen zou het geweten hebben. Dit was een droom. Heel de wereld keek naar de Velinx!

We zijn nu twintig jaar verder en er is sindsdien heel veel veranderd. Barbara is weg, Karel Santermans kwam in haar plaats en uiteindelijk werd de vzw opgedoekt om geïn-tegreerd te worden in de cultuurdienst van de stad met Veerle Stes aan het roer. Het cultuurhuis heeft zijn plek moeten zoeken en verdienen in onze stad. Het culturele terrein werd stilaan genivelleerd tot het eigenlijke niveau.Jan en alleman vond intussen zijn weg naar de Velinx. We mogen ons erg gelukkig prijzen om mensen als Caeyers, De-cleir, Lauwers, Decorte en zovele anderen als kind aan huis te hebben in Tongeren.

Als grafisch ontwerper heb ik heel erg veel te danken aan dit huis. Het is al twintig jaar mijn speeltuin. Ik heb boeiende mensen ontmoet en met erg inspirerende mensen mogen samenwerken. Twee decennia lang heb ik getracht om de Velinx een heel eigen gezicht te geven, wars van trends en commerciële oppervlakkigheid. Toegegeven, leesbaarheid is voor mij nooit een ‘main issue’ geweest en eigenzinnigheid is me niet vreemd. Ik wil dan ook, uit de grond van mijn hart, heel de ploeg van vroeger en nu van harte bedanken voor het vertrouwen dat jullie mij steeds keer op keer schenken, de fantastische samenwerking en de vele vriendschappen die hieruit zijn ontstaan. Want de Velinx, dat zijn in de eerste plaats de mensen die er werken. Lang leve de Velinx!

Johan Vandeboschgrafisch ontwerper, ziezo

brieven aan de Velinx

Page 9: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Herinneringen aan twintig jaar de Velinx. Dat zijn op de allereerste plaats herinneringen aan de vele diepe sporen die dit huis trok en de ontelbaar geworden felle merktekens die dit huis sloeg in het culturele landschap van deze stad, onze stad.

Ik herinner me de start nog. Met meteen, en nadien om de haverklap steeds weer, de steile verbazing en de ongeveins-de lof van gerenommeerde recensenten op de cultuurpagina’s van gerenommeerde dagbladen en tijdschriften. Verwondering om de - zeker in een dan toch wat kleinere stad als de onze - gedurfde zo al niet gewaagde, erg ongewone en volstrekt onverwachte programmatie. Een kwalitatief bijzonder hoog-staande programmatie.

Die hang naar het hoogstaande, die drang naar het kwalitatieve is ook nadien, tijdens ieder van de nu voorbije twintig jaar, zowel bekommernis als inspiratie gebleven. Ook nadat, na de zo succesvolle aanloopjaren, vanaf 2001 heel bewust bijkomende ruimte werd gezocht en gevonden voor nieuwe initiatieven. Ik denk in dit verband o.m. aan de wekelijkse film op dinsdagavond en aan de inrichting van een T-hoek voor Tongerse kunstenaars. Nieuwe initiatieven die - in niet geringe mate - bijdroegen tot steeds meer toeganke-lijkheid voor steeds meer mensen. En daarmee tot een steeds steviger maatschappelijk draagvlak.

Het feit dat die - toen lang niet altijd voor iedereen van-zelfsprekende maar niettemin noodzakelijke - versteviging van dat maatschappelijke draagvlak geenszins geleid heeft tot kwaliteitsverlies noch ontspoord is in een of andere puur po-pulistische oprisping, blijft voor mij de beste waarborg bieden voor de volgende twintig goede jaren van de Velinx.

Hugo Bietsgewezen voorzitter van vzw de Velinx (2001-2006)voorzitter van de Gemeenteraad van de Stad Tongeren

Op weg naar een stukje verleden bladerden we door onze ei-gen (Danielle en Eddie) geschiedenis van de Velinx en kwa-men een hoop stagiaires tegen. Meteen was de toon gezet: want wat een hoop plezier (en soms ellende) hebben we niet gehad met al die jonge mensen die in hun studie één voorbeeld zagen van hoe zij het ook wilden. Dus vroegen we hen om er iets over te schrijven.

Danielle Gielen en Eddie Guldolf, gewezen stafmedewerkers van de Velinx

Flashback naar 1996, sociaal werk studeren in Heverlee en op kot zitten in Leuven. Die opleiding was ik begonnen om één reden: later ‘iets’ doen in de jeugd- of cultuursector. Mijn zoektocht naar een coole stageplaats in de periferie rond Leuven leverde weinig op. In Tongeren was er echter een nieuw cultureel centrum dat ambitie uitstraalde.

Tijdens een eerste gesprek maakte ik kennis met een bont allegaartje qua staf dat eigenlijk snel aanvoelde als een soort familie. Barbara als zotte tante met dezelfde ouwe Mer-cedes als wij thuis (zelfs de autosleutels ‘matchten’) en een drive (Barbara, niet de auto) die ik nadien nog maar zel-den ben tegengekomen. Eddie als de relnicht die je constant uitdaagde om met zotte ideeën op de proppen te komen. En Daniëlle als zorgzame grote zus. Ook bij de rest van het team voelde je de goesting om er-iets-van-te-maken.

Qua werksfeer zat het al snor. Ik heb er uiteindelijk ook mijn 3de-jaars stage gelopen. Voor de school was de Melkweg in Amsterdam geen optie en ik kreeg van DE VELINX (altijd met kapitalen!) een offer i couldn’t resist: voor sta-gebegeleiders Eddie en Danielle de tentoonstelling ‘Rok Jas bloes’ uitwerken met als thema jongerencultuur op basis van een reeks portretten van Guy Kokken. Daar leerde ik wat projectmanagement was. Tien dingen gelijktijdig doen, het grote plaatje blijven zien, oog voor detail hebben, zorgen dat de dingen ‘juist’ aanvoelen… allemaal dingen waar ik van-daag nog steeds veel waarde aan hecht bij de projecten die ik opzet. En ondertussen u niet vergeten te amuseren, want ook dat schemert door in het uiteindelijke project.Dus, 18 jaar na datum: nog es merci!

Ralf Leesen, Provinciale Jeugddienst Limburg, voorheen stagiair bij DE VELINX

Als ontzettend bleu & groen achter de oren werd ik Cultureel Ontmaagd in DE VELINX. In kapitalen! Leerde ik al snel…

Tot op vandaag is de passie waarop ik mijn job uitoefen, terug te brengen op wat ik te zien kreeg van Danielle & Eddie. Twee gepassioneerde mensen die het verschil maakten. Het verschil tussen een Cultureel Centrum en DE VELINX!

DE VELINX was de plek waar ik stage wou lopen, niét zomaar in een CC dus, enkel in DE VELINX. DE VELINX was het verschil dat Limburg maakte op het vlak

brieven aan de Velinx

Page 10: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

van dans, theater en een voor die tijd cutting edge combina-tie met popmuziek. Die combinatie veroorzaakt door twee mensen, die met bloed, zweet en tranen aan een programma en aan een werking werkten met een lange termijnsvisie. Iets wat voor mij ongekend was en waar ik nog steeds op teer. Die visie en dat verschil kreeg ik dagelijks te zien als jonge stagiair en daar dank ik hen nog steeds voor. Het is de reden waarom ik vandaag doe wat ik doe.

Wim SmetsArtistiek directeur Muziekcentrum TRIX, Antwerpenvoorheen stagiair bij DE VELINX

20 jaar! Wat gaat de tijd snel. Ik herinner me nog alsof het gisteren was dat tegenstanders van het CC vonden dat het enkel een prestigieus project was van onze burgemeester. Maar als plichtsbewuste, vooruitstrevende en toenmalig verantwoordelijke Vlaams minister van cultuur heeft hij meer dan wie ook ingezien dat onze Stad nood had aan een centrale culturele ontmoetingsplaats. Hij heeft ervoor gezorgd dat onze mooie Stad een centrum met een grote C kreeg. Iedereen wist wel dat onze Stad wat meer cultuur kon gebruiken… maar dat Tongeren zo’n prachtig architectonisch cultureel en multi-functioneel gebouw zou krijgen, waar iedere Tongenaar de mogelijkheid zou krijgen cultuur in al zijn mogelijke facetten te ontdekken en te beleven, dat had niemand durven dromen. Het huis ‘Delvigne’, de toenmalige ijsfabriek e.a. moesten wel aangekocht en gesloopt worden. Er was een duidelijke visie en het nieuwe gebouw zou aansluiting vinden met het stadspark de Motten.

…Tijdens het organiseren van ons jaarlijks weerkerend

evenement mochten we ook telkens weer rekenen op een meer dan voortreffelijke en altijd bereidwillige medewerking van het ganse personeel om ons zowel op technisch als op organi-satorische vlak bij te staan. Ik heb mensen leren kennen die niet te beroerd zijn om hun handen uit te steken. Ook inzake de contacten met de balie voor ticketverkoop kon ik telkens vaststellen hoe soepel en begripsvol de medewerkers waren.

Een goede raad: doe zo verder en hopelijk blijven raad

van bestuur en het stadsbestuur steeds inzien dat zij aan de bevolking een cultureel aanbod moeten blijven geven die onze Stad Tongeren verdient.

Veerle, Guy, Camille en al die andere medewerkers die altijd hun uiterste gedaan hebben de afgelopen jaren… eigenlijk zeggen wij het nooit genoeg… DANK U DANK U

Het is één van de pareltjes op de kroon van ons stadsembleem.

Georges Pietershemsecretaris personeelsraad AZ Vesalius19.03.2014

‘Gij zijt van Tongeren als ge de harmonie van Beverst al eens in de Velinx hebt zien spelen…’

Het is inderdaad al sinds 1999 dat de Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ uit Beverst haar jaarlijks Galaconcert in ‘de Velinx’ presenteert. Dit jaar vierden we trouwens, samen met het 20-jarig bestaan van ‘de Velinx’, het 25ste Galaconcert met 2 uitverkochte voorstellingen. Al die jaren konden we rekenen op een trouwe ploeg medewerkers van ‘de Velinx’, altijd bereid om mee te gaan met onze ideeën en wensen. Een heel dikke merci aan iedereen en we rekenen erop dat we met ‘Ons Verlangen’ nog vele jaren kunnen concerteren in ‘onze Velinx’.

Johan Thijssen, voorzitter Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’, Beverst

Aan alle vroegere en huidige werkers van de Velinx dank voor die 20 jaar. Vanaf het begin hebben wij onze weg gevonden naar de Velinx. Wij hebben er mooie, plezante, interessante soms ook al eens mindere avonden meegemaakt. Zolang wij kunnen blijven wij komen. Doe zo verder en nog beter. Wij wensen de Velinx en alle werkers nog vele en vruchtbare jaren.

Ninie Souvereyns en Josette Souvereyns

20 jaar Velinx! Voor de jonge lezertjes (-20jaar) zal het vreemd klinken: maar vóór de Velinx was er NIKS in Ton-geren! Je had voor iedere politieke kleur wel een zaal, een harmonie en een terras op de Grote Markt. En dat was het!

brieven aan de Velinx

Page 11: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

En toen kwam de Velinx! Een jongensdroom die uit-kwam! Tongeren stond plots op de culturele kaart! En ze kwamen langs met prachtige producties en optredens. Al die gezelschappen en artiesten waarvoor we ons vroeger moesten verplaatsen naar Hasselt, Beringen, Neerpelt…

Te gast in de Velinx is steeds een feest! Ook als artiest! Zelf vulde ik reeds 18x de Velinx tot de laatste stoel met mijn schoolmusicals, koorjubileum en toneelstuk! Is dat geen re-cord!?

Vroeger monkelde men nog ‘In de Velinx, do kump toch nimment…’. Zelfs de laatst cultuurbarbaar ging voor de bijl en kwam tevreden buiten gewandeld.

NOG VEEL VELINX!Geert Baar

De Velinx, da’s onze tweede thuis!

Telkens weer vlinders in de buik, wanneer we een nieuwe show op poten zetten. We hebben weer met veel moeite en-kele data kunnen vastleggen in de Velinx. Want dat is het enige probleem met dat CC: het is zo dynamisch en succesvol dat alle speeldata enkele jaren op voorhand volgeboekt zitten. Maar Veerle vindt telkens weer een gaatje voor ons.

…We koesteren dan ook vele warme herinneringen aan de

gedreven professionaliteit van de hele technische equipe van ‘de Velinx’. Die mannen halen telkens ‘alles uit de kast’ en zorgen ervoor dat ieder optreden een boeiend klank- en licht-spel wordt.

…Dank en gelukwensen aan de jarige.Dë Bjètëls.

De fanfare werd gesticht in 1896. In 1995 ontstonden er plan-nen om het 100-jarig bestaan te vieren met een jubileumcon-cert in een mooie zaal.

…Voor ons 100-jarig bestaan gingen we dus naar het C.C.

De Velinx. Dit zou een éénmalige gebeurtenis worden voor deze viering met als speciale gasten Lisa Del Bo, zang, Je-

roen Berwaerts, trompettist en Jan Van der Roost, dirigent en componist. We speelden toen voor een uitverkochte zaal, kre-gen heel veel lof en felicitaties en ja, het is niet met één concert gebleven. Intussen wordt 15 november 2014 ons 19de optreden en we mogen stellen dat we er ‘kind-aan-huis’ zijn. Tel-kens opnieuw kijken we uit naar een nieuwe ontmoeting , een nieuwe samenwerking met de directie en technische ploeg van de Velinx. Hun professionalisme kent geen grenzen, niets is hen te veel, steeds weer zijn zij klaar voor ons en telkenmale verrassen ze ons met nieuwe ideeën.

…Wij kijken nu al uit naar zaterdag 15 november en wen-

sen de directie en alle werknemers van het C.C. De Velinx een fantastische 20ste verjaardag toe !

Sylvain Tans, voorzitterNamens alle leden van de Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen, Zichen-Zussen-Bolder (Riemst)

Twintig jaar geleden ging ik rond deze tijd van het jaar zowat dagelijks kijken of en hoe, de werken aan ons nieuwe cultu-rele centrum in spe opschoten. Toen mijn geduld eindelijk be-loond werd en de allereerste seizoensbrochure van ‘de Velinx’ in de bus viel, begon ik meteen aan te stippen en in te vullen en kon ik mijn eerste ‘bestelling’ nog dezelfde dag in de brie-venbus op Dijk 111 gaan posten. Ik ben er steeds een beetje trots op geweest dat ik op die manier – zij het onbedoeld - de eerste klant van ‘de Velinx’ werd.

En ‘de Velinx’ miste zijn start niet! Om het maar bij het eerste seizoen te houden: klappers als het Nieuw Vlaams Symfonieorkest, de Beethoven Academie, de Kölner Kam-mermusiker, de Vlaamse Opera, de Nieuwe Snaar kwamen al meteen aan bod.

Dijk 111 mag dan misschien niet de enige plek zijn waar ik mijn culturele opwachting wel eens pleeg te maken, maar de Velinx heeft toch vanaf de eerste dag van zijn bestaan zijn eigen unieke stempel op het culturele landschap gedrukt.

…Met in de eerste jaren een eigen maandblad, ‘de Fas-

cinatie’ (waarin ik zelf ooit de eer had een artikel te mogen ‘plegen’), met vanaf de eerste dag een eigenzinnige, hoog-staande programmatie en enkele specifieke Velinx-eigen for-mules, wist en weet de Velinx een attractief cultureel aan-bod met stijgende bezoekersaantallen te combineren, geen

brieven aan de Velinx

Page 12: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

brieven aan de Velinx

vanzelfsprekendheid vandaag de dag. Voor enkele van die Velinx-eigen formules zal ik eeuwig (of toch bij benadering eeuwig) dankbaar blijven: Tijdgenoten, Bewogen Tongeren (gelukkig terug van weggeweest!) en (misschien niet voor de hand liggend) Hedendaags Klassiek.

…Het is dan ook niet te verwonderen dat er zich in de loop

der jaren een trouwe schare volgelingen heeft gevormd, die één ding gemeen hebben: de (gelukkig vaak succesvolle) zoektocht naar kippenvelmomenten in de Velinx.

Cultuur kan dan misschien wel niet de wereld redden, maar, zoals Lord Raglan ooit zei: ‘cultuur is ongeveer alles wat wij wel en de apen niet doen.’ Bedankt Velinx (en hier-mee wend ik me niet tot het gebouw, maar tot de de medewer-kers), om ons de gelegenheid te bieden dit subtiele onderscheid tussen ons en onze broeders en zusters primaten te blijven demonstreren!

Armand Cuvelier

Eerst en vooral mogen we niet vergeten dat de Velinx er ge-komen is dank zij Patrick Dewael, toen nog minister van Cultuur. Resultaat: een mooi gebouw qua architectuur en een aanwinst voor Tongeren.

Daardoor heb ik ook een kunstwerk mogen en kunnen realiseren ‘De Romeinse Zustersteden’ in de aula van het gebouw.

Enkele jaren geleden, met uw medewerking , heb ik een tentoonstelling gegeven van mijn kunstwerken in de grote hall. En uiteindelijk ben ik gevierd geworden als bekende Tongenaar door het Vermeylenfonds. Ik heb er een mooie herinnering aan.

Philippe Lebeau

20 jaar. Proficiat, een hele hap uit ’n mensenleven. Ik was toen 59 en nu 79 jaar, een heel verschil. Ik zou de eerste vrou-welijke abo zijn en mijn gezicht hing ook op met de vrouwen van boven de 50 van Lieve Blancquaert

Voor 20 jaar ging ik met mijn kleindochter op zondag-namiddag naar de Velinx. Nu gaat mijn kleindochter, met mijn achterkleinzoon en dochter. Ja, ’t is 20 jaar.

Mia HermansMuziek, dans, toneel en humor is binnen handbereik. Ook de band tussen de Tongenaren wordt terug aangesterkt. In een aangename inrichting mochten we proeven van veel moois. Het is ook leerrijk en brengt de culturele wereld korter bij. Bedankt voor het mooie aanbod van de voorbije 20 jaar en doe zo zeker nog vele jaren verder.

Peuskens Maria

Eerst en vooral wil ik jullie proficiat wensen met het 20 jarig bestaan van de Velinx. Wij vieren zeker met jullie mee daar we reeds van in het prille begin abonnee zijn van ons cultureel centrum.

…De huidige programmatie is zeker de moeite waard, we

hopen dat er in de toekomst nog veel aandacht voor klas-sieke muziek op het programma zal staan. Want dit vind ik onontbeerlijk. De Velinx zorgt ervoor dat we cultuur zo dichtbij kunnen beleven. De samenwerking met de biblio-theek is super. Een prachtige plaats om literatuur met kunst te combineren.

We wensen jullie in de toekomst veel ideeën en creati-viteit, iets waar we zeker niet aan twijfelen. De Velinx heeft een plaats in ons hart, een plaats waar we ons thuis voelen door de fijne en ongedwongen contacten met de medewerkers en vooral de vele mooie voorstellingen.

Jullie zeer genoegen.Lieve Van Namen en familie.

Als abonnee van het eerste uur heb ik een duidelijk zicht op die 20 jaar. Vóór het bestaan van de Velinx was ik een vaste klant van het Casino van Beringen en / of het CC Hasselt. Groot was mijn vreugde toen ik eindelijk in mijn eigen stad terecht kon voor toneel- en muziekvoorstellingen. Aanvan-kelijk was de programmatie misschien wat elitair, maar on-dertussen hebben jullie een goede mix gevonden van populaire

Page 13: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

en minder populaire voorstellingen. Zo komt iedereen aan zijn trekken!

Als (oud-)leraar vond ik het ook een hele vooruitgang dat we voortaan met onze leerlingen in onze eigen stad naar toneelvoorstellingen konden gaan. Dat is voor de Tongerse scholen uiteraard veel praktischer (en goedkoper!)

…Een geweldig initiatief was ook de start van een weke-

lijkse filmvoorstelling in de Velinx. De keuze van de films is uitstekend en ondertussen is ook de kwaliteit van beeld en geluid excellent.

…Ik zou dus zeggen, doe zo verder, op naar de volgende 20

jaar en nog veel succes!

Met vriendelijke groeten,Paul Delcoigne

Deze Tongerse cultuurtempel biedt een zeer gevarieerd pro-gramma aan met lokale, Belgische en buitenlandse artiesten van hoog niveau.

…De Velinx is voor mij ook een ontmoetingsplaats bij

uitstek van een toevallig weerzien van een vroegere kennis of voor het maken van nieuwe gelijkgestemde vrienden.

…Ik heb werkelijk genoten tijdens de vorige jaren en ik

verheug mij bij voorbaat reeds op de 20 volgende.

Met vriendelijke culturele groeten, Dominique Vansimpsen

brieven aan de Velinx

Page 14: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Rudy

Tro

uvé

Ste

fan V

anflet

eren

)

Guid

o B

elca

nto

Jan L

auw

ers

Sar

ah D

e B

oss

cher

e (©

Kri

s D

ewit

)

Joss

e D

e P

auw

Phile

Dep

rez)

Yve

s D

esm

et

Page 15: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Thie

rry

Sm

its

Thé

Lau

Pau

l Lev

itto

n)

Kee

s va

n K

oote

n &

Guy

Mort

ier

(© S

tefa

n V

anflet

eren

)

Chri

s Lom

me

Page 16: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Wim

Hel

sen (

© K

atri

jn v

an G

iel)

Gab

riel

Rio

s (©

Kat

rijn

van

Gie

l)

Gunth

er L

esag

e

War

re B

org

man

s (©

Sas

kia

Van

der

stic

hel

e)

Quir

ine

Vie

rsen

Mar

co B

org

gre

ve)

Page 17: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Dim

itri

Leu

e (©

Phile

Dep

rez)

Judit

h V

indev

ogel

Pas

cal P

late

l (©

Phile

Dep

rez)

Bob D

e M

oor

& J

o V

an d

amm

e(©

Luc

Monsa

ert)

Jan F

abre

Mal

ou S

win

nen

)

Page 18: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 19: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

19

voorwoord

Geachte Tongenaar,

Eind jaren ’80, begin jaren ’90 ijverden talloze Tongenaren reeds gedu-rende verscheidene jaren voor de realisatie van een volwaardig cultuur-centrum in Tongeren. In 1994, toen de deuren van de VELINX uitein-delijk openzwaaiden ging dan ook een golf van opwinding, opluchting en tevredenheid door het Tongerse culturele veld.

Als toenmalig Minister van Cultuur had ik de gelegenheid om dit dossier van nabij op te kunnen volgen en er sterker nog een nieuwe ‘schwung’ aan mee te geven. We hertekenden de bestaande plannen en opteerden voor een destijds toch wel vernieuwend infrastructureel en architecturaal concept. Zelfs vandaag, 20 jaar later, is dit gebouw qua architectuur nog steeds toonaangevend.

Sinds 1994 beschikt de stad Tongeren over een schitterende cul-turele infrastructuur die werd ingebed ter hoogte van de desolate ter-reinen van een voormalige ijsfabriek aan de Luikerpoort. Ik herinner me nog zeer goed dat we – naarmate de bouwwerken vorderden – toch wel ietwat ongerust werden. Binnen afzienbare tijd zouden we dan wel over een prachtig cultuurhuis beschikken, de eisen of verwachtingen inzake programma en culturele werking waren navenant. Het zoeken en streven naar een gepaste invulling voor de VELINX bleek aanvan-kelijk een weinig evidente opgave.

Gelukkig kon de VELINX in die aanvangsjaren rekenen op de kennis en kunde, op de competentie en het eigenzinnige karakter van haar directeur, Barbara Wyckmans. Zij was het die gedurende ver-scheidene jaren aan een lange en moeilijke weg heeft getimmerd. Bar-bara wilde omzeggens elke Vlaming naar de VELINX halen. Zelf wilde ik op sommige momenten veeleer de rol van de VELINX in de Tongerse gemeenschap versterken. Wij hadden hieromtrent menige discussie. Barbara zette echter koppig door en slaagde er uiteindelijk toch maar mooi in om van de VELINX een heus kunstencentrum te maken met bovenlokale, Vlaamse en zelfs internationale uitstraling. De VELINX kon immers rekenen op een trouw publiek uit Nederland. Maar het moet gezegd, het succes van de VELINX in Vlaanderen was niet steeds recht evenredig met de populariteit van het cultuurcentrum in Tongeren. Daarvoor was in die beginjaren – en achteraf is dat uiter-aard makkelijk om zeggen – onze programmatie misschien ietwat te gedurfd, net een beetje te eigentijds.

Om aan deze situatie te verhelpen kwam Barbara met het initia-tief ‘Bewogen Tongeren’ aanzetten. Als de Tongenaar op een gegeven ogenblik nog te weinig naar de VELINX kwam, dan zou Barbara voortaan met de VELINX éénmaal per jaar eenvoudigweg naar die-zelfde Tongenaar gaan…

Page 20: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

voorwoord

Het bleek de afgelopen 20 jaar inzake aanbod wel vaker balanceren op een wel erg slappe koord. De opeenvolgende directieleden hebben steeds in volle artistieke onafhankelijkheid kunnen werken. De VE-LINX maakte niet altijd de makkelijkste keuzes. Er werd steeds geop-teerd voor een grensverleggende programmatie. Vaak werd er buiten de lijntjes gekleurd. Ook van het publiek werden zo nu en dan inspan-ningen gevraagd.

In de loop der jaren evolueerde de VELINX steeds verder in de richting van hetgeen men een ‘juist compromis’ kan noemen. De be-zoekerscijfers gingen in stijgende lijn, de abonnementenverkoop ging crescendo en de Tongenaar apprecieert vandaag – meer dan ooit – zijn cultuurcentrum.

Het huidige succes van de VELINX is echter niet de verdienste van ene of gene persoon. Het is integendeel het puike resultaat van vele jaren intens teamwerk en dus een verdienste van velen.

Het is goed om naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van ons cultuurcentrum even stil te staan en achterom te kijken. Het is echter van nog groter belang dat de VELINX haar blik nu resoluut richt naar de toekomst.

Het is evident dat kunst ons ontroert, dat zij zorgt voor ontspan-ning of een moment van verstrooiing. De ware betekenis van kunst gaat echter zoveel verder en is zoveel fundamenteler. Kunst is de spreekwoordelijke luis in de pels van een samenleving. Kunst en in het bijzonder hedendaagse kunst confronteert, daagt uit en wakkert controverses aan. Op die manier trekt zij de contouren van wat een toekomstige samenleving kan voorstellen of betekenen. Deze maat-schappelijke krijtlijnen zullen altijd in eerste instantie worden uitge-tekend vanuit artistieke milieus en pas later in politieke, economische e.a. middens.

De 20ste verjaardag van ons cultuurcentrum lijkt me het uitgele-zen moment om het debat over deze dimensie van kunst opnieuw aan te zwengelen.

In deze discussie moet de VELINX zijn voortrekkers- en pioniers-rol ten volle blijven opnemen.

Patrick Dewael — Burgemeester

Page 21: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

21

voorwoord

confronteerd wordt met het nastreven van een precair en fragiel evenwicht.

Ondanks het gegeven dat de VELINX – zoals elk bedrijf – in een onzekere en ra-zendsnel evoluerende omgeving opereert, kunnen we stellen dat ons cultuurcentrum zich reeds enkele jaren in een fase van ‘hoogconjunctuur’ bevindt.

Steeds vaker zijn voorstellingen uit-verkocht, het aantal abonnementen stijgt gestaag, de waardering van de kunstenaars en gezelschappen is en blijft groot en ook, niet onbelangrijk, de receptieve functie van het gebouw wordt steeds meer naar waarde geschat.

Het is duidelijk dat de Tongenaar en ‘zijn geboeren’ de weg naar de VELINX weten te vinden. Als stadsbestuur zullen we blijven investeren in de artistieke opdracht van dit huis maar ook in zijn receptieve, gemeenschapsvormende functie. De VE-LINX wil geen bootje op rustig kabbelend water zijn, maar wel een culturele vuur- toren voor de hele regio.

En hoewel de drempel in de VELINX sowieso reeds erg laag ligt, moeten we er ons van bewust zijn en ook luidop durven zeggen dat er op elk ogenblik een (grote) groep mensen zal zijn die zich niet aange-sproken, geëmotioneerd of geboeid weet door het aanbod van ons of van andere cul-tuurcentra.

Omdat het echter onze doelstelling is een maximaal publieksbereik na te streven garandeer ik u dat het bootje waarvan zonet sprake ook in de komende jaren nog voor flink wat deining zal zorgen…

Hou ons dus in de gaten!

Guy Schiepers— Schepen van cultuur

Geachte cultuurliefhebber,

In de loop van het jaar 2008 nam ik mijn mandaat als Schepen van de stad Tongeren op. Toevallig was datzelfde jaar ook een mijlpaal in de geschiedenis van de VELINX. Sinds 1 januari 2008 werkt ons cultuurcentrum immers onder de vorm van een stedelijke dienst, daar waar er voorheen via een vzw-formule werd gewerkt.

Deze cruciale omschakeling heeft de VELINX m.i. geen windeieren gelegd. Het cultuurcentrum kon voortaan genieten van de schaalvoordelen verbonden aan het stedelijk apparaat, de betrokkenheid van het stadsbestuur bij het functioneren van het cultuurcentrum werd aangehaald en een compact, doch efficiënt beheersorgaan werd geïnstalleerd.

Tot voor 2008 was het ontegenspre-kelijk zo dat de VELINX op de culturele kaart stond in Vlaanderen, veel meer dan dat zij in Tongeren zelf als een succes – laat staan als benchmark – werd ervaren.

In 2008 werd op dit vlak een kentering ingezet. De VELINX gooide haar deuren wagenwijd open voor Tongenaren en lokale verenigingen, zonder dat dit fundamenteel ten koste ging van de artistieke en intrin-sieke waarde van haar programma.

De VELINX stond en staat nog steeds garant voor een continue artistieke profile-ring. Het centrum wil zichzelf voortdurend opnieuw uitvinden en dit zonder enige toe-gift inzake bijvoorbeeld publiekswerking.

Anders gezegd zou men kunnen stellen dat de VELINX in zich de ambitie draagt van een regionaal / Vlaams kunstencentrum en dat zij tegelijkertijd de rol als 1ste buurt-huis van de stad Tongeren wil opnemen. Deze twee (in menig opzicht tegenstrij-dige) doelstellingen zorgen ervoor dat de VELINX in haar werking voortdurend ge-

Page 22: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

22

Om u bij te staan in het maken van uw keuze organiseert de VELINX een abo-beurs.

Op maandag 2 juni 2014 wordt de foyer van de VELINX omgetoverd tot een heuse kaart-jesmarkt. U kan vanaf 19.00 uur terecht in onze foyer voor een praatje over ons gloednieuwe pro-gramma en een lekker drankje. Wij geven u advies en stellen graag een abonnement met u samen.

abo-Beurs ma 02.06.14 — 19:00

Page 23: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

23

Onze abonnees hebben gewoontegetrouw een streepje voor in de VELINX. U kan vanaf dinsdag 3 juni 2014 uw abonnement reserveren en genieten van het meest voordelige tarief. Deze worden verwerkt in volgorde van ontvangst. Een abonnement bestaat uit een aankoop van minimum vijf verschillende voorstellingen. Eerdere gekochte, losse tickets kunnen hiervoor niet in aanmerking komen. Alle voorstellingen uit ons aanbod (behalve de voorstelling van Bart Peeters, de lezingen en de filmvoorstellingen) kunnen in het abonnement opgenomen worden. Vanaf maandag 16 juni 2014 starten we dan met de verkoop van de losse tickets voor de overige voorstellingen en concerten.

In mei 2014 worden we 20 jaar jong en dat vieren we graag met u! Daarom zijn we dit seizoen extra gul met onze cadeautjes! De eerste 300 abonnees ontvangen een uniek de VELINX T-shirt seizoen 2014-2015, aangevuld met verschillende leuke gadgets.

Daarnaast geven wij dit seizoen nog een paar extra prijzen weg! De prijzenpot bevat een Tongerse cadeaucheque van maar liefst 200,00 euro, 10 Tongerse cadeaucheques van telkens 50,00 euro en 100 flessen bubbels. Iedereen die een VELINX-abonnement koopt vóór 1 septem-ber 2014 maakt kans om één van deze mooie prijzen te winnen. De winnaars worden in de loop van september bekend gemaakt.

Tenslotte geven wij ook dit seizoen nog een extraatje aan iedereen die een ‘groot abonnement’ neemt. Vanaf 10 (of meer) voorstellingen in uw persoonlijk abonnement krijgt u van ons een gratis ticket voor een Zebracinema-film of mag u gratis naar één van onze lezingen.

start verkoop abonnementenDi 03.06.14

start verkoop losse ticketsma 16.06.14

Page 24: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

met muzikale opluistering door het Accordeon Ensemble uit Mol o.l.v. Ludo Mariën.

deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen van 26 september t.e.m. 20 december 2014.

openingsuren: elke maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur, dinsdag van 9.00 tot 19.00 uur, donderdag van 9.00 tot 18.30 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur.

deze tentoonstelling is uitzonderlijk ook gratis te bezichtigen op zondag van 14.00 tot 18.00 uur. De VELINX is gesloten op 1, 11 en 15 november 2014.

voor meer informatie over een gegidste rondleiding bij de tentoonstelling kan u de dienst Toerisme contacteren via 012 800070 of [email protected].

Tongeren, een kleine stad in een Groote Oorlog 26.09.14 T.e.m. 20.12.14

opening: donderdag 25 september 2014 om 19.30 uur

Dienst erfgoed Tongeren

Voor België wordt de Eerste Wereldoorlog vaak bekeken in relatie tot de Westhoek, in elk geval bij het brede publiek. Het vastgelopen front en de lange loopgravenoorlog die erop volgde hebben natuurlijk mee voor die focus gezorgd. Maar uiteraard zijn er andere invalshoeken mogelijk waarbij tegelijk ook andere regio’s en thema’s worden be-streken. Zo is de lange bezettingsgeschiedenis een typerend kenmerk voor het gros van het Belgische grondgebied en dat maakt de Belgische casus enigszins atypisch. Het spreekt voor zich dat deze bezetting een grote impact had op het dagelijks leven in alle steden en gemeenten en dus uiteraard ook op Tongeren. In deze tentoonstelling wordt u mee-gesleept in het verhaal van Tongeren tijdens de oorlog en het frontleven van de Tongenaren.

24

openingsweekend / expode groote oorlog

Page 25: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Mis

sie

(© K

oen

Bro

os)

Page 26: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

26

tekst: David Van Reybrouck regie: Raven Ruëll spel: Bruno Vanden Broecke dramaturgie: Ivo Kuyl scenografie: Leo de Nijs lichtontwerp: Johan Vonktechnische productieleiding: Lieven Symaeys uitvoering decor: KVS-atelier uitvoering licht: Margareta Andersen & Dimi Stuyven geluid: Dimi Jolytour management en coördinatie: Nicole Petit

ACTIE! Uitzonderlijke openingsweekend prijzen!

tickets: basis: 10,00 euro reductie: 8,00 euro abo: 6,00 euro

openingsweekend / theater20 jaar de Velinx

missie Vr 26.09.14 — 20:30

KVS

Bruno Vanden Broecke

‘Theatervoorstelling van het jaar’ — Klara.be

‘Zo eenvoudig kan goed theater dus zijn: een man achter een spreekgestoelte met een lap tekst. En gewoon in de schouw-burg.’ — Wilfried Takken, NRC

‘Een verbluffende, ontroerend-harde voorstelling.’ — De Morgen

‘Bruno Vanden Broecke zet zijn misschien meest overrompe-lende vertolking ooit neer.’ — De Standaard

We starten ons jubileumseizoen met de onwaarschijnlijk straffe mono-loog van David Van Reybrouck, weergaloos gebracht door Bruno Vanden Broecke in een regie van Raven Ruëll. ‘Missie’ mag met recht en reden een ‘klassieker’ genoemd worden. Nu eindelijk ook te zien in de VELINX!

‘…maar ge doet daar een hele dag over, bon, als er ten-minste niet gevochten wordt, een hele dag. Minstens! Met een quat’ fois quatre, hé! Dat is nog geen vijftig kilometer. Ge zit vast in de modder. Garantie. En dan prijst ge u gelukkig dat ge vlakbij een dorp zijt. Dat er mensen u komen helpen om te duwen of om u los te graven. En die dorpelingen, die geeft ge dan achteraf een paar honderd Congolese francs. Tot dat het u op begint te vallen dat de grootste putten áltijd in de buurt van de dorpen liggen. Dat ze daar toch wel opvallend rap staan met hun schup om u uit te graven. Tot dat ge beseft dat de schup waarmee ze u losgraven, misschien wel dezelfde schup is waarmee ze een week d’er voor die put zélf hebben gegraven. Ha ja, hoe zoudt ge zelf zijn? Geef toe! Als ge geen geld hebt!’— uit de tekst

Ook dit seizoen reist ‘Missie’ weer door België en zijn buurlanden, waar Bruno Vanden Broecke in het Frans en in het Duits en vanaf 2015, ook in het En-gels, het aangrijpende verhaal zal vertellen van een oude missionaris uit Oost-Congo die terugblikt op zijn leven en werk. Achter een eenvoudige pupiter, praat hij over eucharistie en over God, maar ook over vastzitten in de modder, over kleine en grote beestjes, over oorlogen en stinkende wonden en ge-weerlopen tegen uwe kop.

Voor David Van Reybrouck werd dit de derde the-atermonoloog over oude, blanke mannen in Afrika. Na de wetenschapper in ‘Die Siel van die Mier’ en de encyclopedist in ‘N’, was het voor ‘Missie’ de beurt aan de missionaris. Deze theatermonoloog is geba-seerd op talrijke getuigenissen van missionarissen die David Van Reybrouck in België en Congo optekende in het voorjaar en de zomer van 2007.

Page 27: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

27

openingsweekend / familie20 jaar de Velinx

www.debijloke.be www.jokevanleeuwen.comwww.carolinedeutman.comwww.annekorffdegidts.com

verteller, tekst: Joke van Leeuwen cello: Anne Korff de Gidts piano: Caroline Deutman productie: Muziekcentrum De Bijloke (Gent)

ACTIE! Uitzonderlijke openingsweekend prijzen!

tickets:basis: 5,00 euro reductie: 5,00 euro abo: 5,00 euro

Toen mijn vader een struik werd 8+ za 27.09.14 — 17:00

let op het aanvangsuur

joke van leeuwen

Een muzikale vertelling door Joke van Leeuwen.

Toda’s vader moet op een dag gaan vechten in het zuiden van het land. Voor de enen of de anderen, dat is Toda niet helemaal duidelijk. Geluk-kig heeft hij het handboek ‘Wat Elke Soldaat Moet Weten.’ Hierin staat precies hoe hij zich met takjes en bladeren kan verkleden als struik, zodat de vijand hem niet herkent. Toda zelf moet vluchten, naar het buurland, waar haar moeder woont.

Joke van Leeuwen bewerkt samen met pianiste Caroline Deutman en celliste Anne Korff de Gidts speciaal voor het ‘Festival Soldaat’ in de Gentse Bijloke haar succesverhaal ‘Toen mijn vader een struik werd’ tot een avontuurlijke muzikale vertelling met klank en beeld. Ze toont ons de onzin van oorlog doorheen Toda’s onbevangen ogen. Mét humor en verwondering.

‘Een perfect gedoseerde mix van serieuze maatschappijkri-tiek, wervelend avontuur, authentieke ontroering en subtiele grappen in woord en beeld. Pakkend en hartveroverend.’ — De Morgen over ‘Toen mijn vader een struik werd’

Toen

mijn v

ader

een

str

uik

wer

d

(© M

ichie

l H

endry

ckx)

Page 28: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

programma: W.A. MozartOuverture ‘Così fan Tutte’ 8Klarinetconcerto in A 28

L. Van BeethovenRomance nr. 2 voor viool en orkest 9

C. Saint-Saëns Bacchanale uit Samson et Dalila 8

G. Bizet Suite ‘Carmen’ 11

J. OffenbachFrench Cancan uit Les comptes d’Hoffmann 4

ACTIE! Uitzonderlijke openingsweekend prijzen!

tickets:basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

openingsweekend / klassiek20 jaar de Velinx

Tussen Wenen en Parijs zO 28.09.14 — 15:00

Casco Phil

Tijdens ons openingsweekend, waarmee we het 20-jarig bestaan van de VELINX vieren, mag een bruisend concert zeker en vast niet ontbreken.

Samen met Casco Phil (voorheen de Belgische Kamerfilharmonie) maken we een mooie trip tussen twee wereldsteden, waar het al eeuwenlang bruist van muziek. We nemen u mee op reis doorheen de 18de en 19de eeuw en maken kennis met componisten uit de muziekmetropolen Wenen en Parijs.

Het wordt een feestelijke en avontuurlijke trip, waarbij Casco Phil en dirigent Benjamin Haemhouts vakkundig gegidst worden door meesterverteller Kurt Van Eeghem.

Mozart mag uiteraard niet ontbreken als we het over Wenen hebben. We beginnen dit nieuwjaarsconcert met zijn Ouverture uit de opera ‘Così fan Tutte’. Daarna volgt het beroemde Klarinetconcerto van Mozart als de eyecatcher van het programma. Solist van dienst is de Vlaamse klarinettiste Annelien Van Wauwe, die vorig jaar nog prijswinnaar was op de ARD-wedstrijd in Müchen, zowat de belangrijkste wedstrijd ter wereld.

We blijven in Wenen met Ludwig Van Beethoven en zijn mooie ‘Romance voor viool en orkest’. In Parijs pikken we Saint-Saëns op, laten we Georges Bizet pas-seren, met een stuk uit zijn wervelende ‘Carmen’ en Jacques Offenbach met een lichte ‘French Cancan’.

Na afloop van dit concert vieren we graag nog een beetje verder en willen we samen met u het glas heffen op de voorbije 20 jaren én op een succesvolle toekomst van de VELINX.

28

Page 29: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

29

openingsweekend / klassiek20 jaar de Velinx

Tuss

en W

enen

en P

arijs

(© C

hri

stia

n R

uvo

lo)

Tuss

en W

enen

en P

arijs

(© M

arco

Borg

gre

ve)

Page 30: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

30

tickets: basis: 5,00 euro

Een eeuw na de Eerste Wereldoorlog beroert het gro-te drama nog steeds jong en oud. Maar wat weten we over de mensen die de oorlog hebben meegemaakt? En kunnen we ons nog voorstellen hoe het leven in en achter de frontlinie er echt aan toeging?

In het programma ‘Ten oorlog’ trokken tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops in negen afleveringen langs de Europese front-lijn van de Eerste Wereldoorlog. Ze vertrokken als

echte avonturiers te voet aan het strand van Nieuwpoort en volgden de frontlijn door Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië en Griekenland om uiteindelijk aan te komen aan de beruchte slagvel-den van Gallipoli in Turkije. Tegen een historische achtergrond stapten ze langs legendarische plaatsen als Verdun en de Sommestreek, maar ze passeerden ook kleine dorpjes en onbekende steden.

Onderweg sprak Arnout met wie hij tegenkwam op de frontlijn en registreerde hun meest verras-sende, ontroerende en beklijvende verhalen van vroeger en nu. Te-

gelijk vertelt ‘Ten oorlog’ ook de verhalen van de soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front van de Eerste We-reldoorlog vochten en werkten.

In zijn lezing maakt Arnout Hauben een ruime historische en geografische schets van zijn tocht en spreekt hij aan de hand van videofragmenten over bijzondere ontmoetingen of ervaringen. In die zin focust de lezing meer op zijn persoonlijk verhaal en beleving langs de frontlijn dan op het volledige historische verhaal van WO I. Hij beschouwt zich eerder als ervaringsdeskundige dan wel als een auto-riteit over WO I.

Ten oorlog ma 29.09.14 — 20:00

let op het aanvangsuur

arnout Hauben

lezing / de groote oorlogT

en o

orl

og

Page 31: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

31

tickets: basis: 6,00 euro - reductie: 5,00 euro

Vanaf dinsdag 30 september 2014 kunnen alle filmliefhebbers uit Tongeren en om-streken opnieuw terecht in de VELINX voor de betere film.

Zebracinema streeft ernaar om recente kwaliteitsfilms te tonen met vooral aandacht voor Europese films, mondiale filmparels en opmerkelijke filmdebuten van jonge regisseurs.

U vindt het nieuwe programma van Zebracinema voor het najaar 2014 op www.develinx.be vanaf juli 2014 en op zebraci-nema.cultuurplatform.be.

U kan zich bovendien via onze website abonneren op onze wekelijkse filmnieuws-brief. Neem er geregeld ook een kijkje voor de meest recente trailers en extra achter-grondinformatie.

film

zebracinema 30.09.14 T.e.m. 19.05.15

tekst en spel: Laurence Stas - coaching: Maarten Westra Hoekzema - met dank aan: Provincie Limburg Cultuurplatform SoAP de Queeste, de VELINX, C-Mine Cultuurcentrum Genk en Dommelhof Neerpelt

tickets: basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro - abo: 8,00 euro

‘The Time of my Life’ is de allereerste voorstelling van de Tongerse theatermaakster en actrice Laurence Stas. Een jaar lang nam ze de laatste levensfase en het stervensproces onder de loep. Geïnspireerd door de gesprekken met hulpverleners binnen de palliatieve zorgen, familie-leden en stervenden, keerde ze terug naar haar eigen familieverhalen en gebruikte deze als vertrekpunt voor deze intieme voorstelling.

Het resultaat is een integere monoloog, waarbij de grens tussen humor en tragiek dikwijls vervaagt, om zowel het leven als de dood leefbaar te houden. Een voorstelling waarbij de dood niet doodgezwegen wordt, maar het publiek wordt uitgenodigd om de zoektocht naar ‘geluk’ te staken en de liefde voor het leven te vieren, zolang het nog kan.

Voor deze voorstelling kon Laurence Stas, die vo-rig jaar afstudeerde aan het Lemmensinstituut, reke-nen op de steun van de Provincie Limburg, en werd ze opgenomen in het talentontwikkelingstraject van theatermakershuis de Queeste. Daarnaast stapten ook de VELINX, C-Mine en Dommelhof mee in dit project waarmee zij talent van Limburgse bodem ondersteu-nen én een podium willen bieden.

Met de steun van Stroom, de cultuursubsidie voor beloftevol talent van de Provincie Limburg

The Time of my life werktitel / première

Vr.03.10.14 — 20:30

première

laurence Stas

theater / première

@FilipBralPantaloneWie laat de VELINX nu links liggen? In Tongeren is het nooit hongeren. Dat belooft voor vol-gend seizoen. Champagne?! ;-)#20jaarvelinx

Page 32: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

32

The

Tim

e of m

y Lif

e (©

Lib

elia

De

Sple

nte

r)

Page 33: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

@tweetaddermanit requires less charcter to dis-cover the faults of others, the to tolerate them.19 minutes ago

33

Page 34: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

34

www.deschedelgeboorten.be

met o.m. Wouter Van Lierde, Francis Wildemeersch en Danny Van Rietvelde.

tickets:basis: 18,00 euro reductie: 16,00 euro abo: 14,00 euroTongerse Tickets*: 14,00 euro (*) Elke inwoner van Tongeren kan deze voorstelling aan het laagste tarief bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een abonnement hoeft te nemen: zie pagina 151.

muziek / humor20 jaar de Velinx

Tijdens hun twintigjarig bestaan hebben De Schedel-geboorten heel wat watertjes doorzwommen. Stinken-de slootjes en klaterende watervallen. Nu is de tijd aangebroken om even op een luchtmatrasje in zee te drijven. Of in de oceaan. In ieder geval waar de wa-tertjes samenkomen om daar weer te verdampen. In hun nieuwste show brengen ze een bloemlezing van hun beste liedjes, de gekste acts en leukste babbels om de vele ongelukkigen die hen nog nooit gezien hebben de kans te geven hun schade in te halen en de vele trouwe fans dubbel en dik te laten genieten. En dat ze nog lang mogen leven!

Persreacties over hun vorige shows:‘De Schedelgeboorten schitteren! De fabri-kanten van de fijne humor pakken het pu-bliek moeiteloos in.’ — Het Nieuwsblad

‘De Schedelgeboorten slaan spijkers met koppen. Vakkundig lachen met de pijn van het zijn.’ — De Standaard, 4****

‘Dit viertal bezingt de absurditeit van het leven op zo’n hilarische wijze, dat het wel superlatieven moét regenen. Geniaal en uniek om er maar twee te noemen.’ — Gazet van Antwerpen

‘Pareltjes van muzikale spitsvondigheden.’ — De Morgen

jubileumshow 20 jaar De Schedelgeboorten za.04.10.14 — 20:30

De Schedelgeboorten

Page 35: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

35

familie / humor

tickets: basis en reductie: 7,00 euro

pas naar theater: 5,00 euro

De gekende Ketnetkraker nu ook op de planken!

‘Lekker windje’ is een gelaagd humorpro-gramma op Ketnet, waarbij het klassieke ‘mopje’ nieuw leven wordt inge-… euh… blazen.

Het gaat om mopjes die iedereen kent, maar die op een originele manier vertolkt worden in korte sketches. En niet door de minsten! Ze worden live gebracht door drie van de volgende acteurs: Katrien De Ruys-scher, Kristof Verhassel, Liesa Naert, Patrick Vervueren en Günther Lesage. Dit prettig ge-stoord gezelschap kruipt speciaal voor deze theaterversie van het grappigste Ketnet-programma in de huid van een stel kleur-rijke personages, zoals daar zijn: de onver-mijdelijke ‘drie zotten’ (alomtegenwoordig in het grote moppenboek), het naïeve Lies-je, de droefgeestige Felix, de coole Daan, de sympathieke Mohammed, maar ook de meester, de dokter, de agent…

Maar… er is nóg een personage, door projectie tot leven gewekt: een kale man in zwarte overall tovert de meest waanzinnige decors uit zijn krijtje.

En het aller-allerleukste mopje? Dat wordt door één van de kinderen uit de zaal helemaal live op het podium gebracht!

‘Lekker windje’ doet een uur lang een frisse wind door de mopjeswereld waaien.

lekker windje 5+

zO.12.10.14 — 15:00

Lek

ker

win

dje

Pet

er G

oes

)

Page 36: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

36

theater

www.antigone.be

tekst & regie: Tom Dupont spel: Lucas Van den Eynde & Jos Verbist beeld: Peter Monsaert decor: Giovani Vanhoenacker licht: Simeon Dikomitis geluid: Niels Vanherpe

tickets:basis: 12,00 euroreductie: 10,00 euroabo: 8,00 euro

2 mannenveroordeeld tot elkaarveroordeeld tot de koerssamen veel verlorenen weinig gewonnenmaar wel blijven gelovenblijven hopenwant wat blijft er anders over

Na het zien van een Nederlandse documentaire over de betreurde baanwielrenner Dimitri De Fauw, wilde Tom Dupont een verhaal vertel-len over een onvoorwaardelijk geloof in het wielrennen, en het verlies daarvan. Hij schreef een stuk over de mensen die achterblijven. Over een vader, die het wielrennen de rug probeert toe te keren. Over een blinde nonkel, wiens liefde voor de sport alleen maar lijkt te groeien. En over een schuldvraag, die tussen hen in blijft hangen.

Niemand minder dan Jos Verbist en Lucas Van den Eynde schitteren in deze tragikomedie als twee broers die ondanks alles veroordeeld lijken tot elkaar. De een trekt van parochiecentrum naar polyvalente zaal, om over zijn jaren als blinde soigneur te vertellen. De ander moet zijn broer begeleiden, naar lezingen over iets wat hij liever zou vergeten.

Wij geloven in u.Wij staan achter u.Altijd en overal.Ondanks alles.Jij bent de beste.Voor ons ben jij de beste.Je zal alleen maar beter worden.Je zal alleen maar groeien.En vergeet niet:op ons kan je rekenen.Want wij geloven in u.Blindelings

Tom Dupont studeerde in 2004 af aan het Rits en is al jaren verbon-den aan Theater Antigone. Hij regisseerde verschillende voorstellingen in het kader van de sociaal-artistieke werking en is sinds 2004 ook lid van de artistieke kern. Voor Bronks maakte hij de voorstellingen ‘Smol-ders & Sobrie’, ‘Christophe & Willy’ en ‘Sasja & Natasja’. In 2013 kreeg hij een Ensor voor het scenario van ‘Offline’.

Dagboek van een soigneur (blindelings) WO.15.10.14 — 20:30

Theater antigone

Page 37: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

37

theater

Dag

boek

van

een

soig

neu

r (©

Pet

er M

onsa

ert)

Page 38: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

38

dans

www.thor.be

choreografie: Thierry Smits dansers: Emilie AssayagJuliette BuffardKonan DayotNicola Leahey & Rafal Popiela dramaturgie: Antoine Pickels choreografisch assistent: Benjamin Bac muziek: Maxime Bodson kostuums: Mat Voorter i.s.m. Pepa Canel make-up: Jean-Bichelichtontwerp: Riccardo Armando Clementi coproductie: CNCDC Châteauvallon

tickets: basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

Na de schitterende, dansante voorstellingen ‘To the Ones I Love’ en ‘Clear Tears/Trou-bled Waters’ keert – kind aan huis - Thierry Smits terug naar een vorm die nauwer aan-leunt bij performance: intiem en excen-triek, ludiek en verwarrend.

In een aaneenschakeling van kor-te stukjes voor één, twee of drie dansers, brengt ‘Cocktails’ een hedendaags cabaret, met alle daarbij horende clichés en extrava-gant geschminkte creaturen!

Transformisme wordt dus sowieso aangepakt, maar ook, zoals het Berlijns cabaret van de tussenoorlogse periode, zal ‘Cocktails’ ook een commentaar geven op onze tijd.

Van Black Velvet tot Bloody Mary en Whisky Sour tot Frozen Prokofiev draait de voorstelling rond droom en verwondering, met lichamen die ons bedriegen, maar die we, door hun nabijheid en door het deca-dente karakter van het cabaret voor waar aannemen. Shake it!

Cocktailsza.18.10.14 — 20:30

Compagnie Thor / Thierry Smits

Page 39: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

39

dansC

ock

tails

(© H

ichem

Dah

es)

@DeSeniorenraadTongerenAls senioren willen wij jullie feliciteren met het 20 jarig be-staan. Gedurende die jaren heb-ben we beroep kunnen doen op jullie advies, warme ontvangst, fijne activiteiten en goede sa-menwerking. We hopen dit de komende jaren verder te zetten met nog meer namiddagvoor-stellingen.#20jaarvelinx

Page 40: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

40

familie / klassiek

Konin

gsk

ind

(© C

ynth

ia J

ohnst

on)

Page 41: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

41

@JetseBatelaanArtemisTongeren is voor mij een myste-rie. Een plek waar ik steeds net niet kwam. Een plek waar mijn acteurs zo enthousiast over ver-telden. Een plek die hardnekkig en trouw op mijn speellijst bleef verschijnen. Tongeren kan voor mij nog alles zijn. Tongeren klinkt als een stad uit de boeken van Paul Biegel. Warm, minder wind, fluisterend publiek op stoelen bekleed met deftig mos. Een plek die zichzelf verzonnen heeft. Waar om het uur syn-chroon gedanst wordt. Waar de bomen zitten te wachten op de bus. Ooit ga ik naar Tongeren.#20jaarvelinx

familie / klassiek

users.telenet.be/alexandraaertswww.arcuscoloratus.eu

concept & spel: Alexandra Aerts barokviool: Annelies Decock klavecimbel & blokfluit: Dimos de Beun in samenwerking met Dienst Cultuur Jabbeke technisch advies: Hendrik Collier met dank aan Emile Roelens & Het Meersenhuis

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

Een heerlijk barokconcert voor de allerkleinsten.

Dansen als duizelen.Violen, vleugels,goud en glitter,pracht en praal!Ik trippel, trappelde trappenop en neer.Alleen is maar alleen.

Jean-Baptiste Lully was een componist van Italiaanse afkomst en de grondlegger van de Franse barok en opera. Hij werkte in dienst van het Franse hof als balletdanser, violist, dirigent en componist. Zon-nekoning Lodewijk XIV groeide op met Lully, speelde gitaar én was een geschoold danser. Zijn heerschappij, van 1643 tot zijn dood in 1715, begon toen hij vier jaar oud was. In ‘Koningskind’ dompelen 2 mu-zikanten en een actrice je onder in een muzikaal bad, ontdek je de wonderlijke klank en ritmiek van barokinstrumenten en hoor je het geluid van de stilte.

‘Koningskind’ is een barokbeleving voor kleuters en hun (groot)ouders en houdt het midden tussen een concert en een muzikale be-leving / beweging. Samen met het publiek ontdekken de spelers de instrumenten en de muziek die hieruit ontstaat. Uit het omvangrijke oeuvre van Jean-Baptiste Lully werd een zorgvuldige selectie en bewer-king gemaakt waarin verbeelding en toegankelijkheid centraal staan.

Koningskind heeft als inspiratiebron… de muziek van Lully, de imaginaire wereld van kinderen,de grootheidswaanzin van de Zonnekoning,de vriendschap tussen de hofcomponist en Molière,eenzaamheid enhet ontstaan van het klassieke ballet.

Vorig seizoen toonden we het alom gesmaakte ‘Watermuziek’ (naar Händel) van Alexandra Aerts, we zijn dan ook bijzonder benieuwd naar dit toch wel bijzondere peuter-barokconcert.

Koningskind 3+ zO.19.10.14 — 15:30

alexandra aerts, annelies Decock

& Dimos de Beun

Page 42: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

42

theater

www.benjamin-verdonck.bewww.kvs.bewww.toneelhuis.be

van en met: Iwan Van VlierbergheBenjamin VerdonckSven Roofthooft & Sébastien Hendrickx coproductie: KunstenfestivaldesartsSteirischer Herbst (AT)NXTSTP met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie Benjamin Verdonck wordt in 2013-2016 ondersteund door KVS en Toneelhuis.

tickets: basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro

Benjamin Verdonck is acteur van opleiding, maar in zijn oeuvre beweegt hij zich vrijelijk doorheen de verschillende vormen van podiumkunsten, perfor-mance in de publieke ruimte, objectentheater en plastische installaties. Bij Verdonck gaan bewustzijn en verbeelding hand in hand, taal wordt materie, de ruimte en de voorwerpen gaan spreken. Voor zijn jongste creatie vertrekt Verdonck van het idee van een ‘tafeltoneel’, een mobiel, modulair theater, dat op eender welke plek in de stad kan opduiken en al even onverwacht weer kan verdwijnen. Een toverdoos waarop en waarin hij als acteur en als toneelknecht optreedt die een soort van poëzie voor oog en oor onthult, al even tastbaar als raadselachtig.

‘Notallwhowanderarelost’ is een voorstelling met weinig woorden, maar des te meer touwen, kleuren, geometrische figuren, deuren die opengaan en gordijnen die vallen. Een theater dat tot zijn zui-verste essentie wordt herleid, op mensenschaal, bin-nen handbereik, op ooghoogte…

Zijn vorige zaalproductie ‘Disisit’ werd in 2012 gese-lecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival.

‘Benjamin Verdonck vertedert, onthutst, troost, verrast en doet fronsen.’ — Knack

‘Een prachtige kwetsbare voorstelling, een gefluis-terde noodkreet in duizend talen.’ — Nederlands Theaterfestival 2012

‘Een hoekig springend reisje door de logica van het gevoel. Een blinde sporentocht op snelheid. Een associatief klankdicht zonder handleiding… Een van begin tot einde fascinerende toneelvoorstelling.’ — De Morgen

notallwhowanderarelost WO.22.10.14 — 20:30

Toneelhuis & KVS

Benjamin Verdonck

Nota

llw

how

ander

arel

ost

Ben

jam

in V

erdonck

)

Page 43: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

43

@NeedCompanyDe urgentie en schoonheid van kunst verbindt Needcompany al 20 jaar lang met De Velinx. Hulde aan het huis voor haar open geest.#20jaarvelinx

met: Gregory Frateur, Johannes Verschaeve, Tom Pintens, David Poltrock & Marc Bonne tickets: basis: 18,00 euro reductie: 16,00 euro abo: 14,00 euro

Een zoektocht naar de schoonheid voorbij de wall of sound.

In deze sequel op het succesvolle ‘Zware Metalen’ van 2012 experimen-teren Johannes Verschaeve (The Van Jets), Gregory Frateur (Dez Mona) en Tom Pintens (Flowers For Breakfast, Zita Swoon, Roosbeef) opnieuw met pareltjes uit de heavy metal, hard rock en aanverwante metaal-soorten.

Verwacht geen copy/paste van het origineel maar eerder un-plugged, haast akoestische interpretaties, salonuitvoeringen van klas-siekers zoals ‘I Was Made For Loving You’ van Kiss, ‘Ace Of Spades’ van Motörhead, ‘Kashmir’ van Led Zeppelin, ‘Run To The Hills’ van Iron Maiden, ‘Paranoid’ van Black Sabbath, enz…

Voor de ‘Zware Metalen 2.0’ leggen de heren de schoonheid van deze duiveluitdrijvers bloot op een Perzisch tapijt langs een knetterend haardvuur uit liefde voor muziek. De zoet-schurende stemmen van de drie frontmannen, die zichzelf bewapenen met gitaren en hopelijk ook een IPad of drie, worden bijgestaan door David Poltrock (Hooverphonic, Arid, De Mens) aan de toetsen en Marc Bonne (Broken Glass Heroes, The Radios, Soulsister) aan de drums die op hun beurt voor het zachte geweld, de diepe grooves en soms ook een streep swing zorgen… in-dien nodig.

‘Zware Metalen 2.0’ is een concert voor de ware muziekliefhebbers zonder grenzen.

rock / muziek

zware metalen 2.0Vr.24.10.14 — 20:30

Gregory Frateur, johannes Verschaeve,

Tom Pintens, David Poltrock & marc Bonne

Page 44: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Zw

are

Met

alen

2.0

Mous

Lam

rabat

)

Page 45: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 46: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

46

www.braakland.be

tekst & regie: Stijn Devillé spel: Chris Lomme & Simone Milsdochter muziek: Geert Waegeman video: Walter Verdin dramaturgie: Els Theunis

tickets: basis: 14,00 euro reductie: 12,00 euro abo: 10,00 euro

Chris Lomme kruipt – in een nieuwe tekst van Stijn Devillé – in de huid van Leni Riefenstahl.

Leni Riefenstahl en Susan Sontag. Een onverwoest-bare kunstenares, op zoek naar perfectie, zuiverheid en kracht. Daartegenover een joodse critica en filo-sofe, die van ziekte en ‘het niet-perfecte’ haar onder-werp heeft gemaakt, en zelf andermaal aan kanker ten prooi valt.

In 1974 wil Riefenstahl met een fototentoonstel-ling over Afrikaanse krijgers de herinnering aan haar nazi-tijd achter zich laten. Susan Sontag haalt het hele project met een pennentrek onderuit: ze stelt dat de foto’s van Riefenstahl nog steeds een ‘fascinerend fas-cisme’ in zich dragen. Sontags naam als critica is gevestigd. En Riefenstahl duikt onder, letterlijk, in de onderwaterfotografie.

Schrijver en regisseur Stijn Devillé plaatst de onsterfelijke Duitse diva van de nazipropaganda tegenover de Amerikaanse, joodse, lesbische poli-tiek activiste Sontag. Goed versus fout. Sterk versus zwak. Kunst versus politiek. Vitaal versus ziek. Leni & Susan.

Een vrouw op leeftijd. Die schijnbaar onsterfe-lijk is. Onuitroeibaar bijna. Bij leven al een legende. Het gaat op voor Leni Riefenstahl, de onvermoeibare, maar verguisde grande dame van de cinema die 101 jaar oud werd. Het gaat ook op voor Chris Lomme. In december 2013 werd ze 75 en dat viert ze met een nieuwe tekst, die Stijn Devillé speciaal voor haar schrijft. Op de scène krijgt ze het gezelschap van de Nederlandse actrice Simone Milsdochter, die bij BZB eerder al in ‘Angst’ een bikkelharde Tina Krimp neer-zette.

theater

leni & Susan za.25.10.14 — 20:30

Braakland / zheBilding

Page 47: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

47

theater

Len

i &

Susa

n

(© J

imm

y K

ets)

Page 48: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

48

klassiek

Bee

thove

ns

deb

uut

(© H

erm

an S

org

eloos)

Page 49: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

49

@IngeLiefsoensTmgLapDe Velinx, Een open huis, een stijlvolle plek, een warm ont-haal, gastvrijheid, deskundig advies, belangrijke kansen aan beginnende makers, bereidheid om grenzen te verleggen, als het op kunst aankomt, Wij mochten er letterlijk het podium onder water zetten, spetteren tot het figuurlijk vuurwerk gaf, en… de stroom uitviel, Maar ook toen ging de Velinx door en scheen weer licht, op onze productie! Proficiat aan alle medewerkers voor 20 creatieve en prikkelen-de jaren!!!#20jaarvelinx

www.trioinedito.be

programma:een ruime selectie uit Ludwig van Beethoven

Trio in Es voor viool, cello en klavier, op. 1 nr. 1 (Allegro - Adagio cantabile – Scherzo en trio – Presto)

Trio in G voor viool, cello en klavier, op. 1 nr. 2 (Adagio/Allegro vivace - Largo con espressione – Scherzo en trio – Presto)

Trio in c voor viool, cello en klavier, op. 1 nr. 3 (Allegro con brio – Andante cantabile con variazione - Menuetto en trio – Prestissimo)

muzikanten: Els Flement (fortepiano naar Stein [1788])Dirk Vandaele (viool) & Thomas Luks (cello) tekst van en door: Werner Trio (Klara)

tickets:basis: 13,00 euro reductie: 11,00 euroabo: 9,00 euro

De kamermuziekgroep Inedito is weg van Haydn, Mozart en van Beethoven. Ze toetst deze passie aan de historische uitvoeringspraktijk.

Wanneer Ludwig van Beethoven op 22-jarige leef-tijd zijn geboortestad Bonn verruilt voor Wenen, heeft hij al veel composities op zijn naam staan. Nochtans maakt hij in Wenen in de eerste plaats naam als pianist en improvisator. Ondertussen ver-volmaakt hij zich als componist door in de leer te gaan bij onder meer Joseph Haydn.

In 1795 – hij is dan 25 – acht Beethoven de tijd rijp om als componist langs de grote poort Wenen binnen te komen. Hij onderhandelt een contract met Artaria om zijn opus 1 uit te geven. Dat opus 1 om-vat 3 klaviertrio’s. Beethoven draagt ze op aan zijn beschermheer, prins von Lichnowsky. Op één van von Lichnowsky’s muzikale soirées krijgen de drie trio’s hun première.

Inedito herschept dit historisch debuut in een wel zeer hedendaagse concertvertelling en stelt en passant enkele moderne concertgewoontes in vraag. Werner Trio ( journalist en radioprogrammamaker bij Klara) tekent voor de tekst en prins von Lichnowsky ontvangt u met stijl voor de schitterende muziek van zijn protegé…

klassiek

Beethovens debuut zO.26.10.14 — 15:00

inedito & Werner Trio

Page 50: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

50

matinee / theater

tekst: Jo Van Damme spel: Bob De Moor

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

tickets:basis: 11,00 euro reductie: 9,00 euro abo: 6,00 eurovvk: 6,00 euro (enkel via dienstencentrum de Piepel)taart en koffie: 2,00 euro in het VELINX-kafee na de voorstelling(vooraf te reserveren – enkel in combinatie met de voorstelling)

Een acteur die zonder schoenen op het toneel ver-schijnt… Tenzij er komisch effect mee wordt be-oogd, voorspelt dat weinig goeds. En inderdaad: deze man heeft het niet onder de markt. Er moeten jeugdtrauma’s worden verwerkt, naar het Zwarte Woud én Madrid gereisd, er moet tegen het achter-werk van paarden worden gepraat, afgerekend wor-den met de sporen van méér dan één oorlog. Vooral zal een zoon zijn oude vader begeleiden tijdens zijn wellicht laatste grote reis, en hem proberen te behoe-den voor potentiële gevaren, als daar zijn: vrouwen, pastoors en hardwerkende Vlamingen. En dan dat schilderij…

Na de stukken ‘De conference’ (1999), ‘Iguano-dons’ (2001) en ‘De laatste hongerkunstenaar’ (2004) schrijft Jo Van Damme opnieuw een monoloog voor acteur Bob De Moor. Als geen ander weet De Moor zijn publiek solo te boeien.

‘“Guernica” is niet alleen een hilarische trip naar Madrid, een reis langs oorlogs-geschiedenissen en hervonden vredes tussen generaties, maar bovenal een ontroerend portret over een vader en een zoon en hoe een kans van 1 op 1 miljoen een mensenle-ven bepaalt.’ — Liv Laveyne, cobra.be

‘In “Guernica” verknoopt Jo Van Damme een in-tiem verhaal over een vader en een zoon met uni-versele begrippen als religie, het lot, geluk en poli-tiek. Dat moeiteloze ineenvloeien van het kleine en het grote tilt ‘Guernica’ ver uit boven de anek-dotiek. Dat doet ook het spel van Bob De Moor, dat onschuldig en leep is tegelijk.’ — Evelyne Coussens, Zone 03

‘Een meesterwerk, “Guernica”. Dat het volgende Theaterfestival verdient.’ — Guido Lauwaert, knack.be

Guernica DO.30.10.14 — 14:00

Bob De moor / Twijfel vzw

Page 51: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

51

humormatinee / theater

@ThierrySmits_CieThorNaar Tongeren en De Velinx komen is telkens een beetje te-rug thuis komen en blij zijn te zien dat de hele familie het goed doet! Kuskes!!!#20jaarvelinx

Guer

nic

a (©

Luk

Monsa

ert)

Daa

r st

a ie

man

d

(© N

oort

je P

alm

ers)

Page 52: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

52

humor familie / muziektheater

Nes

t (©

Mar

ion K

ahan

e)

Page 53: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

53

@Tom_Struyf Lieve Velinx, voor je verjaardag: Another great year for theatre! 365 dagen feest, en op 15 januari trakteren wij je alvast op taart! X X X#20jaarvelinx

www.vitalski.be vitalskiblog.blogspot.be

tickets: basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro - abo: 8,00 euro

humor familie / muziektheater

‘Als ik Vitalski bezig zie, word ik jaloers.’ — Philippe Geubels in Humo

Daar staat iemand. Namelijk Vitalski, de échte Antwerpse Nachtburgemeester. Maar hoe maakt hij het? Zijn broodrooster is ontploft en hij krijgt slaag van zijn nieuwe vriendin. Daarom schaft hij zich, op een dag, een zeer eigenaardig huisdier aan. Is het een hamster? Een lamme tijger? We ko-men het nooit te weten. Wel groeit er tussen dit geheimzinnige beest en onze held een geweldige vriendschap, en volgt er algauw een duizelingwekkende intrige, waarbij zelfs de redding van de wereld op het spel staat. Een roetsjbaan van een comedy-ver-telling, waarbij pas helemaal op het einde iedereen klaarkomt.

Vitalski is de grootste conferencier van onze natie. Hij brengt stand-upcomedy maar tegelijkertijd is hij een rasverteller. Zo combineert hij humor met een goed, ste-vig verhaal. Overal waar Vitalski opduikt, weerklinkt een waterval van schaterlach, maar ook van koude huiver. ‘Daar Sta Ie-mand’ is zijn twaalfde avondvullende one-manshow, zijn meest wervelende van alle-maal. Met deze unieke voorstelling grijpt Vitalski integraal terug naar zijn oerwortels: de eenvoudige, maar absoluut krankzinnige vertelling zonder poespas. Een grapdicht-heid en gevarieerdheid om bij te duizelen, een avond lang lachen zonder genade!

Daar Sta iemand Vr.31.10.14 — 20:30

Vitalski

www.despiegel.com

zang: Inez Carsauw - viool: Astrid Bossuyt compositie: Hanne Deneire - decor: Wim Vandevyver & Stef Vetters - regie: Karel Van Ransbeeck Theater De Spiegel geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap

tickets: basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

In een groot gezellig rond nest gaan een violiste en een zangeres op muzikale ontdekkingstocht. Samen met de allerjong-sten zoeken ze de veilige nestwarmte op om hun ei uit te broeden en te dromen van eenden, te kwetteren als vogels. Ze leren vallen, opstaan en weer uitvliegen. ‘Nest’ is een poëtische muziektheatervoorstelling die groeide uit ‘Caban’, de creatieve speel-ruimte en doeplek van Theater De Spiegel.

Theater De Spiegel maakt muziektheater voor de allerjongsten. Acteurs en muzikan-ten spelen met figuren, ruimte, muziek én publiek. Dit heerlijke samenspel leidt tot knusse en hartverwarmende voorstellingen. Theater De Spiegel stimuleert de nieuwsgie-righeid, verwondering en fantasie van zo-wel kinderen als volwassenen.

nest 2+

zO.02.11.14 — 15:00

Theater De Spiegel

Page 54: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

54

Bijna

volw

asse

n

(© E

ls M

alflie

t)

Page 55: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

55

@DanHolsbeekDe sprankelende leeftijd van ‘De Velinx’ is metafoor voor de vele jonge kunstenaars die steevast kansen krijgen in deze cultuur-tempel.#20jaarvelinx

www.raymondvanhetgroenewoud.be

met: Raymond van het Groenewoud (zang, gitaar, keyboard) Leander van het Groenewoud (zang, keyboard, percussie) Cesar Janssens (drums) Mich Verbelen (bas) & Pieter van Bogaert (hammond) tickets:basis: 20,00 euro reductie: 18,00 euroabo: 15,00 euro

muziek

Raymond is geworden wat hij was: altijd al wijzer en altijd jong! Als jonge zestiger kan hij rijp aangrij-pend zingen over dit bestaan, maar liefst van al leeft de zanger zich uit, gaat hij er flink tegenaan.

Bijgestaan door drummer Cesar Janssens, bassist Mich Verbelen, Pieter van Bogaert op orgel en accordeon en Leander van het Groenewoud, veelzijdige zoon van de vader en helemaal ingespeeld als jongste lid, toont Raymond z’n woeste meerderjarigheid, zelf volgroeid op gitaar, én mondig, met zijn onverbeterlijke tekst. Samen laten ze zich gaan. De band beheerst het re-pertoire zo volkomen dat Raymond zich avond aan avond naar eigen goesting een nieuwe lijst kan dro-men.

De oudere jongere slaat z’n vleugels uit, tijd dat u op gaat passen, want Raymond is back, en hij is bijna volwassen!

‘U herinnert zich nog die onwennige tussenleeftijd waarop de meeste kermistoestellen of té kinderach-tig of té gevaarlijk leken? Gelukkig maar dat Ray-mond inmiddels ‘bijna volwassen’ is. Helemaal vooraan in een voortdenderende roetsjbaan, stuurt hij met een brede grijns zichzelf, zijn muzikanten en publiek op en neer, langs zijn rijke catalogus, op een parcours vol opwindende verrassingen en meer rustgevende momenten. Een rit die altijd lan-ger mag duren en voor herhaling vatbaar is. Denk er nog een hippe zonnebril en (grijze) haren in de wind bij: symbool voor de jongensachtige vrijheid waarover Raymond nog altijd beschikt om met ple-zier, overtuiging en artistieke virtuositeit het hart, de geest én de benen van zijn fans te beroeren.’ — Erwin Goegebeur, 7 december 2013.

Bijna volwassen za.08.11.14 — 20:30

raymond van het Groenewoud

Page 56: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

56

tickets: basis: 5,00 euro

lezing / de groote oorlog

Luc Vandeweyer is doctor in de ge-schiedenis. Hij schreef meerdere boeken en tientallen artikels en werkte mee aan tentoonstellingen en televisie- en radioprogramma’s.

Het Limburgse grondgebied was cruciaal in de Duitse strategie vanaf het ogenblik waarop beslist werd om de vesting Luik te ver-overen en een grote troepenmacht benoorden de Maas te laten opruk-ken naar Frans grondgebied.

De Belgische strategie bestond er in de ‘kern van de staat’ een vijandelijke invasie te laten over-leven zodat het land nadien aan de onderhandelingstafel nog kon meetellen. Het leger was nochtans verplicht om verzet te bieden te-gen een invaller als België zijn sta-tuut van ‘gewapende neutraliteit’ wilde onderstrepen. Bovendien vermoedde de legerleiding dat de Duitsers ook via Nederlands-Lim-burg zouden doorstoten. Nog tij-dens de mobilisatie werden daar-om duizenden soldaten naar regio Tongeren gestuurd om een inval via Maastricht te voorkomen. De volgende dag werden ze weer naar het Luikse gevoerd.

Vanaf 4 augustus 1914 was de oorlog een werkelijkheid. Via Visé staken Duitse regimenten de Maas over en stroomden het zuiden van de provincie binnen. Van daaruit werd opgerukt naar het Westen. Voor de Limburgers begonnen daarmee de bijzonder pijnlijke be-zettingsjaren, gevuld met dwang-arbeid, honger en gebrek. Regio Tongeren werd het centrum van een scherpschuttersschool voor zware machinegeweren. Ook na 11 november 1918 bleef de druk van de Duitse troepen nog dagen aan-houden want een groot deel van hen was verplicht via Limburgs grondgebied weer naar de Heimat terug te keren.

Over de rol van het limburgse grondgebied tijdens de eerste Wereldoorlog ma.10.11.14 — 20:00

Dr. luc Vandeweyer

Page 57: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

57

@GuntherLesage_LazarusHet is altijd zeer de moeite om naar het veraf gelegen Velinx te rijden! Guy en zijn technische ploeg zijn de snelste opbou-wers en Veerle en haar ploeg de warmste onthalers! Proficiat Velinx! X#20jaarvelinx

www.detijd.be

tekst & spel: Rebekka de Wit

ACTIE! Tieners betalen slechts 4 euro voor deze voorstelling!

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro tieners: 4,00 euro

Een verhaal over een klein iemand in grote steden die zoekt naar de wereld, naar een vuur om zich aan te warmen, of een es-tafette om aan deel te nemen. Iemand die zich de vraag stelt: waar is iedereen?

Voor haar nieuwe voorstelling ging Re-bekka de Wit naar vier steden die ooit het centrum van de wereld zijn geweest. Ze be-zocht New York, Berlijn, Parijs en Wenen om te kijken of ze nog iets kon terugvinden van het Wenen van 1900, het Berlijn van 1920 of het Parijs van 1950.

Rebekka de Wit heeft een unieke pen en is een ontwapenende podiumverschijning. Voor DeTijd maakte zij in 2011 haar eer-ste theatervoorstelling: ‘hoe dit het verhaal werd’. Een speelse performance over de me-diatisering van de wereld. In de zomer van 2012 won zij hiermee de TAZ-theaterprijs.

Rebekka de Wit is later dit seizoen (13 fe-bruari 2015) ook nog te zien in het eveneens ijzersterke ‘Heimat’. Een opmerkelijk talent dat uw aandacht zeker verdient.

‘Een messcherpe en wondermooie monoloog die zowel power als kwetsbaarheid uitstraalt.’ — Over ‘hoe dit het verhaal werd’,

Juryrapport Theater aan Zee 2012

jong theater

ik weet er te weinig van 16+ WO.12.11.14 — 20:30

DeTijd / rebekka de Wit

Ik w

eet

er t

e w

einig

van

(© W

illy

Wtt

erw

ulg

he)

Page 58: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

58

www.plan-d.nl

idee & concept: Andreas Denk & Jordi Casanovas dans: Jordi Casanovas & Andreas Denk tickets:basis en reductie: 7,00 europas naar theater: 5,00 euro

familie / dans

Een hartverwarmend winterspek-takel: bijzonder beweeglijk en uitermate grappig.

Het wordt kouder en kouder. De buurmannen bereiden zich net als iedereen voor op de winter. Ze hakken hout voor de open haard, bakken koekjes, breien een warme muts en halen een kerstboom in huis. De buurmannen hebben een prachtig exemplaar op de kop we-ten te tikken, de vraag is alleen: hoe krijgen ze die de deur door? De buurmannen steken de kop-pen bij elkaar en bespreken hoe ze de klus gaan klaren. Plotseling krijgen ze een lumineus idee! Als de boom niet door de deur past, moeten ze de deur natuurlijk aan-passen. Geen speld tussen te krij-gen! Ze gaan aan de slag en za-gen net zolang totdat ze de vorm van de boom uit de deur hebben gezaagd. En dan… past de boom precies door de deur, hoera! De dennenboom is eindelijk binnen, de buurmannen kunnen hem gaan versieren.

Maar hoe kan het nu ineens zo ontzettend koud zijn in de ka-mer? Het tocht vreselijk, de buur-mannen waaien bijna weg door de wind die het huis in wordt ge-blazen. Een ijzige sneeuwstorm dringt de kamer binnen en in een

mum van tijd zitten zij vast in meters hoge sneeuw. ‘Wat krijgen we nou weer?’ Als ijsberen klaute-ren zij uit hun holletjes en pakken de ski’s die aan de muren hangen. Hoppa! en afdalen maar…

In deze sprankelende dans-voorstelling nemen de buurman-nen je mee naar een wereld vol winterse gemoedelijkheid. Met een echte witte kerst, zelfge-maakte koekjes en ontroerende kerstliederen brengen zij warmte in de koude donkere dagen. Zoals het de buurmannen eigen is, gaat dit natuurlijk niet zonder slag of stoot. Hun verrassende vondsten ontaarden ook nu weer in een gezellige chaos. ‘Buurman in de winter’ is een hartverwarmend spektakel voor jong en oud met winterpret en in een kersttraditie zoals je hem nog niet eerder zag.

Buurman in de winter 5+ zO.16.11.14 — 15:00

plan-d / andreas Denk

Buurm

an i

n d

e w

inte

r (©

Leo

van

Vel

zen)

Buurm

an i

n d

e w

inte

r(©

Leo

van

Vel

zen)

Page 59: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

59

www.thebrokencirclebreakdown.be

regie: Felix van Groeningen met: Johan Heldenbergh,Veerle Baetens, Geert Van Rampelberg e.aduur: 112 minuten

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

tickets:basis: 6,00 euro reductie: 5,00 euro abo: 4,00 eurovvk (enkel via dienstencentrum de Piepel): 4,00 eurotaart en koffie in het VELINX-kafee na de voorstelling: 2,00 euro (vooraf te reserveren – enkel in combinatie met de voorstelling)

matinee / film

‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groe-ningen heeft dan geen Oscar in de wacht gesleept, het blijft een dijk van een film. Wij hernemen deze top-per met plezier want velen hebben nog niet de kans gehad om deze film te zien en anderen zullen hem graag nog eens willen terugzien!

‘The Broken Circle Breakdown’ is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh, in samenwerking met Mieke Dobbels, waarmee hij in Vlaanderen en Nederland alle mogelijke parochieza-len, volkshuizen en culturele centra – waaronder ook twee keer de VELINX – liet vollopen.

De film vertelt het liefdesverhaal van Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een bandje. Het is liefde op het eerste ge-zicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luis-tert. Hij is overtuigd atheïst, tegelijk ook een naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd, toch is ze de nuchterheid zelve. Wanneer dochter-tje Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar als Maybelle zes is, wordt ze ernstig ziek. Di-dier en Elise reageren totaal verschillend, Maybelle laat hen echter geen keuze: Didier en Elise moeten samen voor haar vechten.

The Broken Circle Breakdown Di.18.11.14 — 14:00

Felix van Groeningen

@Yves_Desmet#develinx Het bewijs dat er ook na Ambiorix nog iets in Tongeren gebeurt#20jaarvelinx

The

Bro

ken

Cir

cle

Bre

akdow

n

Page 60: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

dans

60

That

’s I

t (©

Lis

a D

e B

oec

k)

That

’s I

t (©

Ter

ri F

lori

do)

Page 61: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

dans

61

www.arthappens.be

van en met: Sabine Molenaar dramaturgie: Gina Serbanescu muziek: Emilian Gatsov geluid en licht: Filip Timmerman decor: Sabine Molenaar i.s.m. Filip Timmerman met dank aan Workspace Brussels & Festival Cement

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro

Waar eindigen dromen en begint de realiteit?

De eerste solovoorstelling van Sabine Molenaar (ex-Peeping Tom) is een achtbaan van bizarre dromen en nachtmerries, van herinneringen en associaties, er is geen enkele ruimte voor logica. Sabine Molenaar verleidt haar publiek stukje bij beetje. Met elke be-weging en met elk gebaar een beetje meer, totdat ze oog in oog komen te staan met hun grootste vrees: dat niets is wat het lijkt. Soms zwierig, bijwijlen hor-tend en stotend, vaak sensueel en altijd fascinerend.

Sabine Molenaar liet zich inspireren door haar fascinatie voor dromen. Onze intuïtieve manier van associëren en verwerken wanneer we dromen, die haaks staat op het dagelijks leven waarin we de neiging hebben om lineair te denken, vormde het belangrijkste uitgangspunt voor deze danssolo. In ‘That’s It’ speelt Sabine met de dunne lijn tussen onze en een andere realiteit.

Met ‘That’s It’ rijfde Sabine Molenaar geheel te-recht de Elle-prijs binnen op Theater aan Zee 2013.

‘Als performer heeft ze de ongelofelijke kracht om totaal te transformeren en het publiek mee te ne-men in een narratieve dansstijl waarin de vrouw in al haar facetten centraal staat. Verleiding, ver-vreemding en verval wisselen elkaar af.’— uit het juryverslag

That’s it WO.19.11.14 — 20:30

Sabine molenaar / vzw Sandman

@Jef_van_GestelTuning-PeoPleTuning People mocht met Tape Voor Kleuters en Leeghoofd reeds in De Velinx staan. En volgend jaar komen we de zaal weer onveilig maken met Da-DaKaKa. Wij vinden het fan-tastisch dat De Velinx onze wilde zotte idee뮠ondersteunt en aanmoedigt. Dat Tape Voor Kleuters en DaDaKaKa het ver-trekpunt mochten zijn voor een artistieke omkadering vinden wij een eer. Het doet deugd mensen tegen te komen die van dezelfde gekte houden. Feest als een 20-jarige die zijn kinderlijke creativiteit nog niet overboord heeft gegooid en het leven viert met veel lef en goesting! #20jaarvelinx

That

’s I

t (©

Sar

isden

Engel

sman

)

Page 62: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

62

In de theatervoorstellingen van Jan Decorte speelt dans een belangrijke rol. Zo werkte hij o.a. samen met danseressen / choreografes Charlotte Vanden Eynde (‘Amlett’, ‘Cirque Danton’), Riina Saastamoinen (‘Bêt Noir’) Sharon Zuckerman (‘Betonliebe+Fleischkrieg’, ‘Medeia’), Anne Theresa De Keersmaeker (‘Dieu & les esprits vivants). In 2010 maakte hij zijn eerste dansvoorstelling ‘Tanzung’ met Taka Shamoto en Tibo Vandenborre. Het resultaat was van een overrompelende schoonheid.

‘“Tanzung” is Le Penseur van Auguste Rodin in imaginaire beweging. Is Rik Wouters op zoek naar het zoveelste beeld in de liefde voor de jonge vrouw, zijn model, minnares en latere vrouw Nel. Is een voorstel-ling die je moet gezien hebben om de liefde te horen groeien in de geest van twee mensen.’ — Knack

‘Much Dance’ wordt een volgende stap in het werk van Jan Decorte. In zijn zoektocht naar abstractie zal hij zijn idioom confronteren met de poëzie van het lichaam, heftig en kwetsbaar. ‘Much Dance’ wordt een ontmoeting van vier mensen, van twee uitzonderlijke liefdesver-halen. Geen virtuositeit, geen getrainde lichamen, geen strakke dans-grammatica. Maar de anarchie van de beweging, de hortende schoon-heid van het falen.

tekst, dans en regie: Jan Decorte spel:Jan Decorte, Benny Claessens, Risto Kübar & Sigrid Vinks decor: Jan Decorte & Johan Daenen kostuums: Jan Decorte, Sigrid Vinks & Sofie D’Hoore licht: Jan Decorte & Luc Schaltin productie: Jan Decorte/Bloet, Münchner Kammerspiele, Pumpenhaus Münster, Kaaitheater

tickets:basis: 14,00 euro reductie: 12,00 euro abo: 10,00 euro

dans / theater

much Dance WO.26.11.14 — 20:30

jan Decorte / Bloet vzw

Page 63: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

63

Much

Dan

ce

(© P

eter

D’H

uys

)

Page 64: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

64

matinee / muziekde groote oorlog

In F

lander

s Fie

lds,

een

muzi

kaa

l oorl

ogsd

agboek

Page 65: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

65

matinee / muziek

de groote oorlog

www.grupetto.be

Jo Vercruysse (viool, trompet, kleinslagwerk, zang) Henk Soenen (klarinetten, saxofoon, zang) Bruno De Schaepdrijver (altviool, trompet, zang) Valentijn Biesemans (cello, zingende zaag, trombone, zang) Jan Lust (piano, zang)

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

ticketsbasis: 11,00 euro reductie: 9,00 euro abo: 6,00 eurovvk (enkel via dienstencentrum de Piepel): 6,00 eurotaart en koffie in het VELINX-kafee na de voorstelling: 2,00 euro (vooraf te reserveren – enkel in combinatie met de voorstelling)

Bijna een eeuw geleden, maar nog steeds tastbaar, werd ‘The War to End All Wars’ voor een groot deel in onze Vlaamse Westhoek uitge-vochten.

Op de voormalige slagvel-den grazen nu vreedzaam koeien, doch nog geen twee spaden onder het gras werd de tijd bevroren en komen met het ploegen granaten mee. Een meer dan vier jaar duren-de absurde slachtpartij voor vaak slechts enkele meters terreinwinst op de vijand, met wereldwijd 10 miljoen doden als gevolg. Dit al-les in ongehoord barre en slopende omstandigheden. Als uitlaatklep voor het onbeschrijflijke lijden na-men enkelen hun toevlucht tot het schrijven van een ultiem gedicht. Ook populaire deuntjes met soms wrange teksten brachten troost en afleiding in de loopgraven.

Grupetto ging letterlijk gra-ven in dit verleden en maakte een strenge selectie uit tientallen songs van de Eerste Wereldoorlog. Daar-naast wordt er nieuw geschreven werk van Valentijn Biesemans ge-bracht, geïnspireerd door Britse soldaat-dichters die hun leven lieten in onze contreien, alsook werken van Stravinsky, Hindemith, Moeran, Eisler en Debussy.

Grupetto brengt, niettegen-staande het wrange onderwerp, een aangename doch indringende en respectvolle voorstelling. Als rode draad doorheen de voorstelling loopt een multi-mediapresentatie met authentieke beeldfragmenten en door verschillende nationali-teiten ingesproken teksten over de oorlog in de Vlaamse velden. Het ensemble wil op deze manier een licht werpen op een nog al te actu-ele, dramatische gebeurtenis zon-der voorgaande waarvan de herin-nering nooit mag vervagen…

in Flanders Fields, een muzikaal oorlogsdagboek DO.27.11.14 — 14:00

Grupetto

@Campo_KristofBlomVan de kermis van Bernadetje tot de verstilling van Victor, de Velinx maakt alles mogelijk. CAMPO kijkt uit naar de vol-gende 20 jaar#20jaarvelinx

Ja, ja

, ja

, ju

llie

heb

ben

hel

e m

ooie

spullet

jes

(© H

ans

van d

er M

eer)

Page 66: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

66

familie / theater

www.artemis.nl

concept en regie: Jetse Batelaan voorstelling: Hans Leenders scenografie: Teun Moskkostuums: Liesbet Swings

tickets:basis en reductie: 7,00 europas naar theater: 5,00 euro

(*) deze voorstelling is niet geschikt voor jonge kinderen!

Een anti-materialistisch pamflet voor beginnende consumenten.

De wereld van onze gevoelens en de wereld van het geld zijn steeds moeilijker uit elkaar te houden. Geloven we onze vriendschap-pen nog wel zonder dat we elkaar cadeautjes geven? Welk verdriet schuilt er achter de vader van het verwende kind? Wie durft er nog zonder knikkende knieën bij de kassa af te rekenen? Als je meer krijgt van je ouders dan je buur-meisje, betekent dat dan ook dat ze meer van je houden, of is het precies andersom? Kopen ouders kinderliefde? Wie durft er nog iets te krijgen en wie durft er nog iets te geven? Een boze droom in 26 betaalmomenten.

Na het alom geprezen ‘Ge-heven Vingertje’ (Tg Max, ook te zien in de VELINX) wil Jetse Batelaan tienjarigen opnieuw een glimp geven van een wereld achter de drempel waar ze nog even niet overheen hoeven stappen.

Uit het theater van Jetse Batel-aan (1978) spreekt een warme visie op het menselijk onvermogen. Met een naïeve en melancholische blik beziet hij de wereld om zich heen. De wereld van sukkelaars, van de ploeterende mens, onhandig in het maken van contact, maar liefde-vol. Zijn voorstellingen zijn poë-tisch, beeldend, fantasievol en hel-der. Zijn aanpak is radicaal. Is er muziek, dan is die live. Is het stil, dan is het stil. Onmiskenbaar in Jetse is zijn tegendraadsheid. Waar je verwacht dat iedereen linksaf gaat, slaat hij rechtsaf.

‘Kinderen moeten tegenwoordig zo veel. “Hoezo theater!?” Dat herken ik, dat gaat over de punk van de nieuwe generatie. Ik sym-pathiseer met de allergie van kin-deren voor kunst die vals is, voor waardering om de waardering zelf. Stiekem wil ik dat we er zijn voor die kinderen die meestal niet zo’n zin hebben.’ — Jetse Batelaan

ja, ja, ja, jullie hebben hele mooie spulletjes 10+ * zO.30.11.14 — 15:00

Theater artemis

Ja, ja

, ja

, ju

llie

heb

ben

hel

e m

ooie

spullet

jes

(© H

ans

van d

er M

eer)

Page 67: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

67

@BRONKS_EllenDeNaeyerMijn mooiste herinnering is op een van mijn eerste werkdagen bij BRONKS, mee op tournee met de voorstelling Christophe en Willy een locatie voorstel-ling op een voetbalveld, vlakbij de Velinx. Ik zat in het zonnetje naar een pracht van een voor-stelling te kijken, zag een traan bij de programmator die ik toen nauwelijks kende en wist dat het goed zat.#20jaarvelinx

familie / theater

www.beumerendrost.nl

van en met: Loek Beumer, Peter Drost, Jan Elbertse, Koos Elfering & Bram Kwekkeboom regie: Ted Keijser muziek: Bert Vermijs techniek: Dirk Houthoff grafische vormgeving: Robin Vogel & Merijn Schilte artistieke Leiding: Peter Drost zakelijke Leiding: Géraldine Verhoeven publiciteit: Afke Pricker

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

‘Kermis in de kazerne. Brandweermannen moet je gaan zien om het ongebonden kind dat in die acteurs huishoudt.’ — Roel Verniers, De Standaard

‘Ik heb een voorstelling gezien die jeugdtheater was, maar die mij het vertrouwen in de mensheid en het leven helemaal heeft teruggegeven.’ — Bob Frommé, Het Parool

Een bijna slapstickachtige voorstelling over het wel en wee in de brandweerkazerne waar een groot deel van de bezigheden bestaat uit het wachten op de brand. Momenten uit het leven van brandweerman-nen, volop actie en humor.

Deze roemruchte theaterhit van Toneelschap Beu-mer & Drost komt op veler verzoek terug. Wie er in oktober 2000 in de VELINX bij was zal deze herne-ming zeker niet willen missen!

Na talloze voorstellingen in Nederland, Vlaan-

deren, Duitsland, Frankrijk, Canada en Amerika komen de brandweermannen nog één keer in actie! Ze zijn inmiddels 20 jaar ouder, maar gelukkig niet wijzer…

Brandweermannen 8+ zO.07.12.14 — 15:00

Toneelschap Beumer & Drost

Bra

ndw

eerm

annen

Robin

Vogel

en M

erijn S

chilte

)

Page 68: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

68

De

verb

ouw

ing

(© M

irja

m D

evri

endt)

www.tristero.be

met: Peter Vandenbempt, Youri Dirkx, Kristien De Proost & David Dermez tekst: Theatergroep Carver productie: Tristero i.s.m. Kaaitheater

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro

Vergeefs geknutsel

Ylka en Thomas laten hun huis verbouwen. Twee werkmannen zijn al maanden in de weer. Bij de kof-fie wordt de volgende fase besproken: tot waar moet die muur lopen? Waar moet het deurtje van de elek-triciteitskast komen? Op de achtergrond speelt radio Contact, de koffie wordt lauw geserveerd, de koekjes zijn op, tussen de regels sluimert onenigheid. Op de werf ontwikkelt zich een trage komedie.

‘De verbouwing’ (1998) is een tekst van de Ne-derlandse theatergroep Carver. De naam van de groep verwijst naar de Amerikaanse auteur Raymond Carver (1938-1988), de meester van het dirty realism. De dialogen in ‘De verbouwing’ lijken onschuldig, maar zitten vol insinuaties, verkapte aanklachten, door-trapte wraaknemingen. Blootliggende zenuwen! ‘De verbouwing’ mengt humor en tristesse op een su-blieme manier. Na het sublieme ‘Abigail’s party’ bijt Tristero zich wederom vast in een priemende tragi-komedie.

theater

De verbouwing WO.10.12.14 — 20:30

Tristero

Page 69: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

69

Page 70: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

70

Klara wil ‘Iedereen aan de klassiek’, want klassiek is er voor iedereen. Klassiek is er in alle maten en gewichten, voor alle emoties en op heel veel momenten. Maar klassieke muziek is soms nog te onbekend en te onbemind. Daar wil Klara iets aan doen.

Daarom zette Klara drie jaar geleden het project ‘Iedereen Klas-siek’ op de kaart. Met twee prachtige CD-boxen en een heus evene-ment. Dit vond plaats in Antwerpen, Gent en Brugge. Tijdens de jong-ste editie in het Concertgebouw verwelkomde Klara 4000 bezoekers. De media-aandacht was navenant. In het nieuwe programmaschema op Klara kreeg ‘Iedereen Klassiek’ een vaste plek op zondag van 11 tot 13 uur. De presentator is de onvolprezen en immer enthousiaste Olav Grondelaers.

Maar daar wil Klara het niet bij laten. In 2014 starten we met het gloednieuw project ‘Iedereen Klassiek On Tour’. Zodat klassieke mu-ziek ook in de provincie en in de cultuurcentra weerklinkt.

Het principe is eenvoudig: het uitmuntende orkest Brussels Phil-harmonic put uit het ijzeren repertoire, voegt daar bekende filmmuziek aan toe en enkele mooie parels die zowel de fijnproever als de neofiet niet onberoerd zullen laten. Tijdens het concert krijgt ook een ‘lo-cal hero’ een forum. Het concert zal worden gepresenteerd door Olav Grondelaers, ambassadeur van dit project. Uiteraard wordt dit concert door Klara opgenomen en nadien uitgezonden in ‘Iedereen Klassiek’

Dit concert is in Limburg enkel in de VELINX te zien!

tickets:basis: 20,00 euro reductie: 18,00 euro abo: 16,00 euroTongerse Tickets*: 16,00 euro(*) Elke inwoner van Tongeren kan deze voorstelling aan het laagste tarief bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een abonnement hoeft te nemen: zie pagina 151.

klassiek iedereen Klassiek On Tour Vr.12.12.14 — 20:30

Klara

Page 71: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

71

Het

bes

tand

(© S

ien V

erst

raet

en)

Page 72: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

72

humor / muziekde groote oorlog

www.kommilfoo.be

met: Raf Walschaerts (gitaar, zang), Mich Walschaerts (viool, zang), Gwen Cresens (accordeon, bandoneon), Bart Van Caenegem (piano), Nico Schepers (trompet), Carlo Nardozza (trompet, bugel), Carlo Mertens (trompet, bugel, trombone), Berlinde Deman (bas-tuba)productie: Caroline Lanoye techniek: Koen Bellens

tickets:basis: 28,00 euro reductie: 26,00 euro abo: 24,00 euro

Samen met de 6 beste muzikanten van de wereld zingen Mich en Raf Walschaerts de meest pakkende oorlogsliederen uit het wereldrepertoire, vertellen ze ontroerende, hilarische verhalen in hun eigen onna-volgbare stijl. En oorlogsliederen mag u breed op-vatten: van heroïsche strijdliederen (oorlog op het slagveld) tot de meest verscheurende liefdes-songs (oorlog in het hart).

Omdat oorlog niet alleen de pijn is, de verwoes-ting, het verdriet. Het is evenzeer de bloem op de mesthoop, de liefde, de slapstick, de humor.

Stof genoeg voor Kommil Foo om een voorstel-ling te maken over hun eigen, hoogstpersoonlijke strijd. Gezongen wordt er in het Nederlands, Frans en Engels. Verteld en gespeeld op leven en dood: hi-larisch en tragisch tegelijk, zoals het leven zelf.

Opgelet: dit eenmalige project van Kommil Foo zal slechts zeer beperkt te zien zijn in Vlaanderen.

Het Bestand za.13.12.14 — 20:30

Kommil Foo

Ense

mble

Houth

andel

Page 73: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

73

@Stijn_Scala_Kolacny Als artiest ben ik altijd al heel erg graag in De Velinx in Ton-geren gaan spelen. De Velinx heeft mijn broer Steven en me-zelf als beginnende muzikanten (pianisten) steeds erg veel kan-sen gegeven. We zijn o.a. Barba-ra Wyckmans daar zeer erken-telijk voor. Meer recent hebben wij heel erg mooie herinnerin-gen aan onze voorstelling ‘Black Moon’ in Tongeren: dat was een avond die bij ons lang is blijven nazinderen… ongelooflijk straf publiek!#20jaarvelinx

film / lezing

www.cultuurplatform.be

tickets: basis: 6,00 euro reductie: 5,00 euro

Benieuwd naar de centrale gast op jouw favoriete locatie? Check www.cultuurplatform.be

Data van de andere ‘My Life in Movies’-avonden in het najaar: - dinsdag 2 december 2014, De Bogaard Sint-Truiden - donderdag 11 december 2014, CC Achterolmen Maaseik

Kan film een leven veranderen? Welke filmscène ontroert je keer op keer?

‘My Life in Movies’ peilt bekende Vlamingen naar de films van hun leven.

In een heuse huiskamersetting ontmoet radio-presentatrice Kaat Mendonck (VRT) verschillende be-kende Vlamingen uit de wereld van cultuur, politiek en wetenschap. Een uur lang praat zij met hen over de invloed van film in hun leven en werk. Met welke films zijn ze opgegroeid? Welke scène ontroert hen keer op keer? Kan film een leven veranderen?

Verwacht u aan een avond met boeiende diep-gaande gesprekken, waarin u onze centrale gast op een andere manier leert kennen. Tussendoor worden enkele van zijn/haar memorabele filmfragmenten getoond. Als afsluiter verrassen we u met een bijzon-dere kortfilm.

my life in movies ma.15.12.14 — 20:00

filmlezing

www.ensemblehouthandel.be

programma:Ferenc Farkas (1905-2000) Hongaarse dansen uit de 17de eeuw (1959)

Samuel Barber (1910-1981)Summer Music opus 31 (1981)

Gustav Holst (1874-1934)Wind Quintet opus 14 (1903)

Franz Danzi (1763-1826)Blaaskwintet opus 68 (na 1821)

musici: Sarah Vermeyen (fluit), Maarten Wijnen (hobo), Evy Van Dongen (klarinet), Jonas Coomans (fagot) & Rogier Steel (hoorn)

tickets: basis: 13,00 euro reductie: 11,00 euro - abo: 9,00 euro

Amper een week na ons spetterend ope-ningsweekend bieden wij u opnieuw een feestelijk concert aan met een ‘Matinée De-luxe’ door Ensemble Houthandel (BE).

Samen met de musici van het ensemble ontvangen wij u vanaf 10.30 uur met een glaasje bubbels en een praatje in de foyer. Aansluitend dompelt dit muziekensemble u onder in het klassieke repertoire voor blaas-kwintet. Tijdens deze reis door Engeland, Duitsland, Hongarije en Amerika brengt het ensemble enkele prachtige parels uit de kwintetmuziek ten gehore.

Wie Ensemble Houthalen (BE) (voorheen Houthandel Antwerpen) reeds aan het werk zag in de VELINX weet dat deze musici dit programma zullen brengen in een verfris-sende uitvoering, eigen aan hun stijl en met een vleugje nostalgie naar de tijd van toen. Dit wordt ongetwijfeld een stijlvolle en aan-gename duik in de wereld van de houtbla-zers / houtblaasmuziek.

matinée DeluxezO.14.12.14 — 10:30

ensemble Houthandel (Be)

klassiek / aperitiefconcert

Page 74: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

74

Slijk

Johan

Lam

pen

s)

Page 75: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

75

@MarcMaillard_Theater FroeFroeTheater met megapodium en mega gastvrijheid, jaar na jaar een fijn publiek gevonden, DE VELINX, een topCC, be there!#20jaarvelinx

humor / de groote oorlog

www.wouterdeprez.be

tekst en spel: Wouter Deprez compositie muziek en live begeleiding: Kristof Roseeuw techniek en lichtplan: Bruno Decock in samenwerking met GoneWest, het artistieke programma van de Provincie West-Vlaanderen ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog

tickets:basis: 19,00 euro reductie: 17,00 euro abo: 15,00 euro

‘Slijk’ van Wouter Deprez wordt voortgestuwd door de muziek van Kristof Roseeuw.

Wouter groeide op in het decor van de Eerste Wereldoorlog. Verblind door de meisjes en door de schaapachtigheid van zijn jeugd merkte hij er jarenlang nauwelijks iets van op.Maar op een dag moet een man graven naar zijn wortels. Nu keert Wouter terug en kijk het verleden in de ogen. Hij vertelt wat die Groote Oorlog hem in het oor fluistert. Hij graaft bommen, botten en verhalen op.Hij zoekt uit waarom zijn grootvaders nooit gedecoreerd werden.Hij zingt de symfonie van de artillerie.Hij gaat het onmogelijke gevecht aan.Hoe maak je comedy van het ergste?

Slijk WO.17.12.14 — 20:30

Wouter Deprez

Page 76: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Oza

rk H

enry

Dav

id U

zuch

ukw

u)

Page 77: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 78: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

78

Bes

t of B

riti

sh

(© P

aul C

arte

r)

www.ozarkhenry.be

Piet Goddaer (lead vocal, piano, keys, percussie, melodica & bass), Jan Haspeslagh (drums & percussie), Laura Groeseneken (additional vocals & synth)

tickets: basis: 25,00 euro reductie: 22,00 euro - abo: 20,00 euro

Piet Goddaer maakte als Ozark Henry al zes studioal-bums waaronder de met dubbel platinum gelauwer-de classics ‘Birthmarks’ en ‘The Sailor Not the Sea’ en zijn voorlaatste album van 2010 ‘Hvelreki’. De muzikale eigenzinnigheid van Goddaer maakt hem tevens tot een veelgevraagd componist, arrangeur en producer.

Ozark Henry’s laatste album ‘Stay Gold’, werd zijn meest persoonlijke. Piet Goddaer keerde zich te-rug in zichzelf, ging op zoek naar zijn eigen taal en schreef, speelde en producete alles alleen, heel intuï-tief. Het resultaat is eerlijk en kwetsbaar, maar bleek meer dan ooit een universele snaar te raken. In eigen land scoorde Ozark Henry zijn grootste succes ooit met de single ‘I’m Your Sacrifice’. Het album ging platinum en hij moest enkel Stromae laten voorgaan in het rijtje van meest gedownloade Belgische arties-ten. MTV zette hem op de shortlist van ‘Best Belgian Act’ en Koning Filip nodigde hem uit op het paleis voor een concert. De vonk sloeg over naar Italië, waar de single weken lang bovenaan de charts prijk-te. Duitsland volgde, en nadien ook de rest van Eu-ropa. Momenteel zet de veroveringstocht zich verder in Engeland, Australië, Amerika en Afrika.

Ook in de liveshows keert Ozark Henry terug naar zijn roots. Kleine bezetting, veel instrumenten. Een muzikale trip langs licht en donker, akoestisch en elektronisch. Het podium als laboratorium. En nu te beleven in Tongeren.

rock / muziek

Ozark HenryDO.18.12.14 — 20:30

Page 79: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

79

@Wim_HelsenDe Velinx: de raarste vreemde naam voor een theater, het raar-ste grootste podium, het warm-ste hartelijkste publiek#20jaarvelinx

muziek / kerstconcert

www.thelondonquartet.com

met: Richard Bryan (contratenor)Steven Brooks (tenor)Mark Fleming (tenor)Michael Steffan (bariton) en een pianist

tickets: basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro Tongerse Tickets*: 12,00 euro

(*) Elke inwoner van Tongeren kan deze voorstelling aan het laagste tarief bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een abonnement hoeft te nemen: zie pagina 151.

Engeland doet denken aan double-decker buses, warm beer, David Beckham and Posh… In hun nieuwe show gaat The London Quartet nog verder: James Bond, the tube, Monty Python, Elton John, tea, Take That, Andrew Lloyd Webber, The Beatles… first class British music and comedy!

Wie in december 2012 aanwezig was tijdens ‘From Ma-drigal to McCartney’ weet dat dit concert van The London Quartet garant zal staan voor virtuoze zang, gecombineerd met Britse humor én met enkele mooie kerstliederen als kers op de muzikale taart.

The London Quartet (voorheen ‘Cantabile’) staat reeds ge-ruime tijd bekend als een van de meest vooraanstaande vocale groepen uit het Verenigd Koninkrijk. Het viertal treedt overal te wereld op (o.a. in Buckingham Palace, Royal Albert Hall, in de Londense West End, op alle zenders van de BBC…) met programma’s die vroege polyfonie, jazz en eigentijdse muziek omvatten. Sinds enkele jaren lopen ook de Belgische zalen vol voor hun prachtige concerten!

‘Een perfecte mix van vocale kwaliteiten, humor die er nooit “over” gaat, van polyfonie tot popsongs, prachtig gearran-geerd. Hier moet iedereen voor vallen!’ — Fred Brouwers

Best of British: and now for Something Completely Different with a Touch of Christmas

Vr.19.12.14 — 20:30

The london Quartet

Page 80: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

80

familie / muziek

www.kapiteinwinokio.be concept: Kapitein Winokiomuzikanten: Winok SeresiaIvan SmeuldersMarie-Anne CoppensDavid PiedfortEric Engels & Peter Pask arrangementen: Winok Seresia & Ivan Smeulders vertaling liedjes: Frank Vander linden regie: Wim De Wulf geluids-ontwerp: Pierre Leconte, Sonoro lichtontwerp: Michel JacobsPopshop kostuums & decor: Sarah Fissette

tickets: basis: 10,00 euro reductie: 8,00 euro abo: 7,00 euro

Kapitein Winokio komt thuis van een lange wereldreis. Zijn hoofd en hart stroomt over van muzikale en andere herinneringen aan de landen die hij bezocht.

Ontdek waar Kapitein Winokio, Me-

vrouw de Poes en de matrozen verbleven. Het ritme en de klankkleur van de mu-ziek, volkse dansjes en anekdotes verklap-pen waar de wind hen naartoe bracht. Zing mee met de kinderliedjes en –muziekjes uit alle windstreken en laat je meevoeren door de Kapitein, over woeste zeeën, de muziek achterna!

Kinderen weten waarom.

Kapitein Winokio’s Wereldtoernee 4+

za.20.12.14 — 15:00

Kap

itei

n W

inokio

’s W

erel

dto

urn

ee (

© H

ans

Van

gee

l)

Page 81: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

81

www.sportstories.be

tickets:basis: 18,00 euro reductie: 16,00 euro abo: 14,00 euro

In het seizoen 2012-2013 reisde Sportweekendpresentator Stef Wijnants na de première in de VELINX met een bont gezel-schap door heel Vlaanderen en bracht meer dan 50 voorstel-lingen.

Dit seizoen zal de vernieuwde versie verder bouwen op het succes van 2012. En ook deze editie gaat in de VELINX in première!

‘SportStories 2’ wordt scherper, snediger, actueler en…humoristischer. De sport van 2014 met als hoogtepunt de we-reldbeker voetbal wordt met een indringende knipoog beke-ken. De beelden en stories van onze columnisten en comedi-ans liegen er niet om en brengen sport dicht bij het publiek.

Onder voorbehoud melden we dat o.a. Dimitri Verhulst, Michel Wuyts, Elke Clijsters en Armand Schreurs straffe verhalen voorlezen of vertellen. De beste vertellers blijven behouden en worden aangevuld met mensen die met grote vaart de woor-den van hun tong laten rollen en zo het publiek in hun greep houden. Topcomedians als Guga Baul en Steven Goegebeur be-kampen opnieuw met een verse lading humor de sportwereld.

muziek / humor / premiere

SportStories 2 première Vr.09.01.15 — 20:30

@JokeEmmersWelgemeend warm, gezellig gastvrij zo is de VELINX voor mij. Nog niet ongelooflijk crea-tief, maar als ik op iets spranke-lenders kom, hoor je het van me. Tenzij je zegt: Dit is GENIAAL :) Maar wat er staat is wel waar.#20jaarvelinx

Page 82: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

82

klassiek / nieuwjaarsconcert

Nie

uw

jaar

sconce

rt

(© K

laas

de

Buys

ser)

Nie

uw

jaar

sconce

rt

(© K

laas

de

Buys

ser)

Page 83: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

83

www.flandriarte.be/brabelio.

html

programma:Champagne Galop Hans Christian Lumbye

Märchen aus dem Orient. Walzer, op. 444, Johann Strauss

Wien, du Stadt meiner Träume Rudolf Sieczynsky (soliste: Barbara Vandendriessche, sopraan)

‘Der alte Brummbär’. Polka comique, op. 210, Julius Fučik (solist: Luk Torremans, fagot)

Traumbilder. Fantasie, Hans Christian Lumbye

‘Le Merle Blanc’ Polka-Fantaisie, op. 161, Eugène Damaré (solist: Ronald Dedrie, piccolo)

Andante spianato et Grande Polonaise brillante, op. 22, Frédéric Chopin (solist: Erik Brabants, piano)

Meine Lippen, sie küssen so heiss, Franz Lehár (soliste: Barbara Vandendriessche, sopraan)

An der schönen blauen Donau. Walzer, op. 314, Johann Strauss

Symfonisch orkest Brabelio o.l.v. Wim Brabants solisten: Barbara Vandendriessche (sopraan) Luk Torremans (fagot) Ronald Dedrie (piccolo) & Erik Brabants (piano) presentatie: Herman Dufraing

tickets:basis: 22,00 euro reductie: 20,00 euro abo: 18,00 euro

Zoals de traditie het wil, brengen wij u opnieuw een feeste-lijk en sprankelend Nieuwjaarsconcert. Het Symfonisch orkest Brabelio stelde voor u een feestelijk programma samen met muziek van o.a. Franz Lehár, Johann Strauss en Chopin.

Met maar liefst vier solisten Barbara Vandendriessche (so-praan), Erik Brabants (piano), Ronald Dedrie (piccolo) en Luk Torremans (fagot) bent u onder leiding van dirigent Wim Bra-bants in goede handen voor een prachtige muzikale avond. Herman Dufraing zorgt voor de presentatie.

Met de bedoeling het repertoire uit te breiden richtte Wim Brabants, dirigent en bezieler van het voormalige The Belle Epoque Orchestra, in januari 2009 een nieuw orkest op dat luistert naar de naam Brabelio. Het orkest is samengesteld uit professionele musici waarvan de meesten hun instrument do-ceren aan Vlaamse muziekacademies en / of conservatoria en die ook verbonden zijn aan andere Belgische orkesten, zoals het orkest van de Vlaamse Opera, Brussels Philharmonic, deFilhar-monie, het orkest van de Muntschouwburg e.a. Technische kwali-teit, een rijke klankcultuur, de levendigheid van uitvoeringen en een doordachte stilistische balans qua programma-opbouw zijn elementen waarvoor het orkest wordt geprezen.

Uiteraard heffen wij na afloop van dit concert samen met u het glas op het nieuwe jaar.

klassiek / nieuwjaarsconcert

nieuwjaarsconcert 2015 za.10.01.15 — 20:30

Symfonisch orkest Brabelio

@MaartenTalenTheeZo groot de zaal, zo aandach-tig was het jonge publiek in de Velinx bij Meer dan Beer. Soms gaat alles lekker. Tal en Thee is hier graag! #20jaarvelinx

Page 84: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

84

www.streetwize.be

tickets:basis: 5,00 euro

In 1996 ontwikkelde Arnoud zijn eerste prototype van de Mobiele School als thesisonderwerp in de studierichting industrieel design. In plaats van de zoveelste staaf-mixer wilde Arnoud een product ontwikkelen voor zij die het echt nodig hebben: straatkinderen. Zijn mobiele school is een trek-kar op wielen met uitschuifbare schoolborden waarop educatieve leerspellen worden bevestigd. On-dertussen rijden er 38 schooltjes rond in 20 landen. Straatkinderen in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika spelen en leren dagelijks op pleintjes en stoepjes dankzij de mobiele scholen. Het speelse leren via de mobiele scholen richt zich vooral op het opnieuw opbouwen van de eigenwaarde van de kinde-ren.

Na de oprichting van Mobile School in 2000 komt Arnoud met een nieuw idee: Streetwize. Wie geld heeft, studeert aan de uni-versiteit. Wie slim is, leert van de straat. Dit is de conclusie die Mo-bile School trekt na 16 jaar werken in de sloppenwijken over heel de wereld. Want, hoewel ze niet kun-nen lezen of schrijven, gebruiken straatkinderen hun talenten. Ze zijn flexibel, creatief en onderne-mend…

Streetwize vertaalt de ‘street-skills’ van de straatkinderen naar vernieuwende leiderschapstrainin-gen voor bedrijven. De volledige winst van Streetwize wordt opnieuw geïnvesteerd in de straatkinderen via Mobile School.

Vanaf december 2013 toonde VIER de reeks ‘Los Easy Riders’ waarin Arnoud Raskin samen met zijn goeie vriend en televisiemaker Paul ‘Polle’ Van Rooy drie maanden lang per motor door Zuid-Ameri-ka reizen.

En u, hoe ‘streetwize’ bent u? Kom het ontdekken tijdens deze uitzonderlijke lezing van Arnoud Raskin.

De volledige ticketinkomsten van deze lezing zullen worden ge-schonken aan Mobile School.

lezing

mobile School ma.12.01.15 — 20:00

arnoud raskin

Page 85: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

85

@JanDecorte_SigridVinks‘tongeren, dat ligt naast vinge-ren’ zegt jan. op weg naar de ve-linx, waar het goed spelen is. en lekker eten. vol au vent of bal-lekes in tomatensaus. een moei-lijke keuze.#20jaarvelinx

Mobile

Sch

ool

Mobile

Sch

ool

Mobile

Sch

ool

Page 86: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

86

Van

Pee

l ove

rlee

ft 2

014

(© J

ohan

nes

Van

de

Voord

e)

Page 87: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

87

@NickKandulski_Abattoir-Fermé20 jr Velinx in max 140 tekens? Is gvdmm vrgn nr afkrtngn! Altd wrm wrzn, avntrlk én dglk prgrmm, uitstknd zl, onontk-mbr & brdndg in Lmbrg!#20jaarvelinx

www.michaelvanpeel.be

tekst en spel: Michael Van Peel eindregie: Wim De Wulf i.s.m. Radio 1, Canvas, Arenbergschouwburg & Café The Joker

tickets:basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

humorVan Peel overleeft 2014 dé eindejaarsconference

WO.14.01.15 — 20:30

michael Van Peel

De vijfde!Altijd een Magnum Opus!De vijfde van Beethoven,de vijfde Staatshervorming,Grand Theft Auto V.En nu dus ook de vijfde van Van Peel.

In een veelbelovend jaar nog wel. De moeder aller verkiezingen en de vader aller mediacirci. Eindelijk vrede in Vlaanderen, Oekraïne én in het Midden-Oosten. Wie zal het zeggen? Van Peel natuurlijk!

De pers over ‘Michael Van Peel Overleeft 2013’: ‘Er zijn veel jaaroverzichten, maar als u er ééntje moet zien, dan wel dat van Michael Van Peel’ — De Standaard

‘Een pijnlijk grappig statement.’ — De Morgen

‘Een nieuw ijkpunt in het genre.’ — DeRedactie.be, VRT

‘De streken van een standupper, de theatraliteit van een conferencier, de wereldbeschouwing van een columnist en de fluwelen durf van een rebel in kostuum.’ — Cobra.be, VRT

Anoth

er G

reat

Yea

r fo

r Fis

hin

g (

© A

l Sec

kel

illu

sion W

ork

s)

Page 88: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

88

www.tomstruyf.be

van en met: Tom Struyf (concept, tekst en spel) & Nelle Hens (dans) dramaturgie: Willem De Maeseneercamera & montage: Geet De Vleesschauwer productie: Mars vzw met de theatermaker, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Deburen, Provinciaal Domein Dommelhof en C-Mine Genk, in samenwerking met KC Monty met steun van de Stad Antwerpen en de Vlaamse Overheid

ACTIE! Tieners betalen slechts 4 euro voor deze voorstelling!

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 eurotieners: 4,00 euro

jong theater

Page 89: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

89

@StevenCayers_Ensor-Strijkkwartet20 jaar ‘De Velinx’ zijn mee bepalend geweest voor 25 jaar ‘Ensor strijkkwartet’! Het on-voorwaardelijke geloof in de kunstenaar!#20jaarvelinx

‘Geniaal, doortrapt en onweerstaanbaar, nu al dé theaterhit van het jaar’ — Jonathan Caluwaerts, supersocialnetwork.com

‘Dubieus, verwarrend en verbijsterend goed. Theater op zijn best.’ — Alinde Verderf, opgebrand.nl

‘Eigenlijk wil ik liever tuinman worden.’ — Tom Struyf

Hoe leef je ‘in het nu’ in een we-reld met een zapfunctie die je elke seconde probeert af te leiden? Hoe blijf je ‘gewoon jezelf’ als alles om je heen schreeuwt dat het nog beter, sneller en mooier kan? Een acteur, een danseres en veertien virtuele personages gaan op zoek naar de nooduitgang.

‘Another Great Year for Fishing’ is het opgesmukte ver-haal van een leven waarin de grens tussen fictie en realiteit meer en meer vervaagt, over de kracht van verhalen en beelden, massacom-municatie en indoctrinatie, en over de (on)mogelijkheid om een ‘normaal’ leven te leiden in een omgeving die sneller evolueert en meer van ons vraagt dan ooit te-voren. Samen met een keur aan spindoctors, psychiaters, journa-listen en filosofen proberen acteur Tom Struyf en danseres Nelle Hens te ontrafelen wat er gebeurt in de coulissen van de ratrace. Wie heeft de touwtjes in handen?

Met deze voorstelling kiest u eveneens voor topentertainment: herkenbare situaties, charmante personages, video, dans, klank en licht, vier bedrijven gevolgd door een dramatische ontknoping, een held én een titelsong. U zou het bijna gaan geloven.

Tom Struyf is zonder twijfel één van de interessantste jonge theatermakers van het moment. Hij studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien maakte en speelde hij voorstellingen bij onder andere fa-buleus, Theater Artemis, HetPaleis, Onafhankelijk Toneel en de theater-maker. Zijn voorstellingen ‘De Ta-tiana Aarons Experience’ en ‘Ver-geetstuk’ werden door de jury van Het Theaterfestival geselecteerd voor Circuit X. Dit seizoen is hij in de VELINX ook nog te zien in ‘Heimat’ van Freek Vielen en Rebek-ka De Wit (13 februari 2015).

Nelle Hens studeerde in 2011 als danseres af aan SEAD, Salzburg Experimental Academy of Dance, en werkte in het verleden al samen met Trisha Brown, Kendell Geers, Davis Freeman, John Bohannon, Black Label Movement (TEDx Brussels 2011). Op dit moment werkt ze aan ‘The Dog Days are Over’ met Jan Martens en is ze te zien in ‘De macht der theaterlijke dwaashe-den’ van Troubleyn / Jan Fabre.

jong theater

another Great Year for Fishing 16+ DO.15.01.15 — 20:30

met gratis inleiding om 20.00 uur

Tom Struyf

Page 90: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

90

www.4hoog.be

regie en tekst: Jan Sobrie en Tom Dupontspel: Tom de Bleye coach: Frans Van der Aa vormgeving: Jan De Brabander en Thao Nguyen (stage) kostuums: Dorine De Muyncktechniek en licht: Bram Geldhofstage: Ruth Laleman

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

‘“Menskes” is ontwapenend toegenegen toneel.’ — Wouter Hillaert, De Standaard

Een oude man in een zetel.Zijn vrouw is weg. ‘Ik moet het stof nog afdoen.Met de planten gaan wandelen.De hond nog water geven.Mijn neus nog snuiten.’En hij wil zo graag een eitje.Maar hij kan niet koken.

‘Menskes’ is een tragikomische voorstelling over liefde, verlangen, gemis en alleen zijn. Op een speel-se manier wordt zowel groot als klein meegesleurd in dit ontroe-rend verhaal. Jan Sobrie (Antigone, Bronks, Kopergietery) en Tom Du-pont (Bronks, Antigone) legden apart en samen reeds een heel par-cours af in het kindertheater. Ze maken met Tom de Bleye voor het eerst een kleutervoorstelling.

familie / theater

menskes 5+ zO.18.01.15 — 15:00

4hoog

Men

skes

Ellen

Goeg

ebuer

)

Page 91: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

91

@JanStraetemans_TheSore-Losers20 jaar De Velinx, applaus! Al die tijd kreeg ik ruimte en zuur-stof om te groeien als muzikant, op én voor dat grote podium. Proficiat!#20jaarvelinx

regie: Joe Wright acteurs: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen, Domhnall Gleeson, Emily Watson duur: 129 minuten

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

tickets:basis: 6,00 euro reductie: 5,00 euro abo: 4,00 eurovvk: 4,00 euro(enkel via dienstencentrum de Piepel) taart en koffie in het VELINX-kafee na de voorstelling: 2,00 euro (vooraf te reserveren – enkel in combinatie met de voorstelling)

‘Anna Karenina’ van Joe Wright (2013) is het tijdloze verhaal over een buitenechtelijke liefdesrelatie in het tsaristische Rusland van 1874. De prachtige en levenslustige Anna voelt zich gevangen in haar liefdeloze hu-welijk met de hooggeplaatste ambtenaar Alexei Karenina. Wanneer ze graaf Vronsky leert kennen, ontstaat er een gepassioneerde affaire met tragische gevolgen. Het tragi-sche liefdesverhaal is gebaseerd op het we-reldberoemde boek van Leo Tolstoy.

‘Magistraal! Voor zijn verfilming van “Anna Karenina” maakte Joe Wright een radicale keuze. Het blijkt een meesterzet, die de film dicht bij de klassieke status van de roman brengt.’ — Sasja Koetsier op filmkrant.nl

matinee / film

anna Karenina Di.20.01.15 — 14:00

joe Wright

Anna

Kar

enin

a

Page 92: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

92

Als

emkom

t (©

Ste

f Ste

ssel

)

Page 93: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

93

www.deroovers.be

van en met: Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Stefaan De Gand, Danielle De Nul, Lucas De Wolf, Julia Geysels, Wouter Hendrickx, Simon Lemmens, Luc Nuyens, Mauro Pawlowski, Jeroen Perceval & Sofie Sente.

tickets: basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro

Harry Hope ontfermt zich over alle nuttelozen van de nacht. In zijn café annex hotel ontvangt hij een bende verloren zielen. Klaplopers, drinkers, hoeren, gokkers en pooiers: allemaal welkom! De enige ver-lichting in hun leven is Hickey, een vrolijke, drankzuchtige handelsrei-ziger die hen eenmaal per jaar trakteert op een gigantische braspartij. Als Hickey broodnuchter het café binnenstapt met de missie iedereen van zijn levensleugen te verlossen, is het zuipen of verdrinken.

‘Alsemkomt’ (‘The Iceman Cometh’ - Eugene O’Neill) vormt het sluitstuk van de Dollarcyclus, een serie over de financiële en morele crisis van het moderne kapitalistische systeem. Na Shakespeares op-gestoken middenvinger (‘Timon Van Athene’) en de haaien van Peter Handke (‘De Laatsten der Onverstandigen’) zoomen de Roovers in op ieders angst om te falen. De figuren in het helse café mogen randfigu-ren lijken, de kern van hun discours, hun angsten en verlangens zijn dezelfde als de onzen. In een wereld die roem en rijkdom voor iedereen belooft, wordt de kans op mislukken alleen maar groter. En als je mis-lukt, is dat enkel nog aan jezelf te wijten.

Feest der nuttelozen

Ook de Roovers heffen het glas en storten zich mee in de zwelgerij. Met ‘Alsemkomt’ vieren ze hun 20ste verjaardag. Mauro Pawlowski speelt ten dans. Wouter Hendrickx, Jeroen Perceval en Stefaan De Gand schuiven aan bij de feestdis en een enthousiaste meute jong bloed bezet de dansvloer.

theater / 20 jaar de Velinx

alsemkomt WO.21.01.15 — 20:30

de roovers

Page 94: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

94

Door

het

ven

ster

van

den

tra

m

(© D

ries

Seg

ers)

Page 95: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

95

@PeterDrost_Toneelschap_ B&DLang Leve de Velinx. Ik heb er ooit de openingsvoorstelling gespeeld. Mooie zaal en een nog mooiere en leukere Veerle. Beu-mer & Drost komen er snel weer aan. XXX Peter Drost#20jaarvelinx

www.demuziekfaktorij.be

zang, klank en bewerkingen: Tiny Bertels, Lucas Van den Eynde, Stefaan Wellens & Ivan Smeulders productie: vzw de Muziekfaktorij

tickets:basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

Een schone ode aan Wannes Van de Velde.

‘… Januari in de kou,want de winter is gekomen,en ik zeg: “bonjour madame”door het venster van den tram…’

Lucas Van den Eynde en Tiny Bertels, beiden leerlingen van Wannes in de Studio Herman Teirlinck verdiepen zich na de productie ‘Gesloten hart’ (2010-2011) verder in het repertoire van Wannes Van de Velde.

Stefaan Wellens was bij de laatste tournee van Wannes Chef d’Orchestre en liet samen met de groep een nieuwe wind waaien door het werk van Wannes. Ivan Smeulders, ook mede kompaan in ‘Gesloten hart’, kreeg op het Antwerps conservatorium les van de betreurde Walter Heynen, de van in de beginjaren mu-zikale rechterhand van Wannes.

Hun gezamenlijk verhaal is nog niet uitverteld, er is de onweerstaanbare drang om in het fantastische repertoire van de meester te duikelen, zijn poëzie en zijn gedachten te zin-gen en te declameren. Omdat Wannes, de muzikale Don Qui-chote der Lage Landen, ons confronteert, doet huilen, doet lachen, doet nadenken, maar vooral doet voelen!

Een intiem en groot verhaal langs de wegen van de taal.

muziek

Door het venster van den tram Vr.30.01.15 — 20:30

lucas Van den eynde, Tiny Bertels,

Stefaan Wellens en ivan Smeulders

Page 96: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

96

www.o-celli.com

muzikanten: Alexandre Beauvoir, Jean-Pierre Borboux, Albert Brunello, Lidija Cvitkovac, Jorin Jorden, Corinna Lardin, Shiho Nishimura & Sébastien Walnier.

programma:La Forza del Destino, ouverture, Giuseppe Verdi

Also sprach Zarathoustra, Richard Strauss

De la pointe au talon, Harold Noben (Valse, Pavane, Tarentelle)

La Strada, Nino Rota

Star Wars, John Williams

Trois polars: James Bond (Monty Norman), Clan des Siciliens (Ennio Morricone) & Pink Panther (Henry Mancini)

tickets:basis: 13,00 euro reductie: 11,00 euro abo: 9,00 euro

Wat is er mooier dan een cello? Acht cello’s! Het instrument dat het dichtst bij de menselijke stem aanleunt is één van de weinige instrumenten waarvan je er acht bij mekaar kunt zet-ten. Hoe meer je ze met mekaar confronteert, hoe beter de klank en het samenspel worden.

In Ô-Celli spelen acht cellisten met een passie voor deze haast bovennatuurlijke klanken. De muzikanten van dit gloednieuwe kamermuziekensemble in het Belgische muziek-landschap brengen een repertoire met originele composities en ‘op maat’ gemaakte arrangementen en combineren daarbij moeiteloos Bach en Strauss, John Williams en Villa Lobos en vele anderen. Vijf van de cellisten zijn verbonden aan de Konink-lijke Muntschouwburg, twee cellisten zijn verbonden aan de Koninklijke Opera van Wallonië in Luik, één aan het Konink-lijk Filharmonisch Orkest van Luik en één cellist is geënga-geerd in de Filharmonie van Bonn.

Ô-Celli maakt een film: wanneer de 4de kunst (muziek) de 7de kunst (film) ontmoet, krijgen de beelden uit deze films meer reliëf. De soms gewaagde transcripties in de stijl van Ô-Celli doen bij de luisteraar filmische emoties herleven.

Kom luisteren en genieten van de heerlijk zingende, warme stemmen van de acht cello’s.

klassiek

Ô-Celli fait son cinéma za.31.01.15 — 20:30

Ô-Celli

Page 97: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

97

@UgoDehaesDe Velinx, we speelden er voor het eerst 10 jaar geleden, is een enthousiaste plek met interes-sant werk voor een geïnteres-seerd publiek.#20jaarvelinx

klassiek

Ô-C

elli f

ait

son c

iném

a

Ô-C

elli f

ait

son c

iném

a

Page 98: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

98

www.bronks.be

tektst & regie: Reineke Van Hooreweghespel: Isabelle Van Heckespel & muziek: Wannes Cappelle scenografie: Jan De Brabander coach: Tom Dupont kostuums: Tina Heylen

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

mALenPIEkereNkniEzenVerDWAlen-INjeHOofdINdeWOlkenWoELwatER Kunnen hoofden scheuren? Groeien gedachten verder als je slaapt? Gaan oude dromen stinken? Kan er iets uit je hoofd vallen? Kan je verdwalen in je eigen hoofd?

Hoofden kunnen niet ontploffen zeggen dokters. Maar ze kunnen wel zo groot worden dat je bijna omvalt en je iedere nacht onder een dekentje van verdriet slaapt.

In ‘Grote hoofden, kleine hartjes’ verdwaal je mee in het hoofd van Knies. Een hoofd dat overvol zit, waar de gedachten niet meer op een rijtje zitten en oude dromen op de dool zijn. Knies koestert al-les wat er in haar grote hoofd rondwaart en wil alles bewaren. Ze heeft geen plaats meer voor de praatjes en de deuntjes van buurman Broos.

Maar wat als er onkruid begint te groeien tus-sen al die versleten gedachten en haar hoofd zo groot wordt dat ze amper rechtop kan blijven staan? Wat als die buurman en zijn deuntjes zich toch nestelen in één van de kamers van haar hoofd? Een verhaal over een kniezend vrouwtje en een broze buurman. Een verhaal voor grote en kleine hoofden dat de deuren van je bovenkamer openzet en je hart doet vollopen.

Reineke Van Hooreweghe schreef in 2011 het ver-haal ‘Knies en Broos’, met illustraties van Monique Van Kessel. Er volgde een kleine muzikale vertelling met jazzgitarist Peter Verhelst i.s.m. Artforum. Voor Bronks bewerkt ze het verhaal tot een theatervoor-stelling samen met actrice Isabelle Van Hecke en acteur en muzikant Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal).

familie / theater

Grote hoofden, kleine hartjes 7+ zO.01.02.15 — 15:00

Bronks

Gro

te h

oofd

en, kle

ine

har

tjes

Moniq

ue

van K

esse

l)

Page 99: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

99

www.hetkip.be

tekst: Yahya terryn & Gilles De Schryver regie: Yahya terryndramaturgie: Ellen Stynenspel: Rilke Eyckermans, Gilles De Schryver, Tom Ternest & Robrecht Vanden Thoren decor: Luc Cools & Geert Vandewallelichtontwerp: Geert Vandewalle

ACTIE! Tieners betalen slechts 4 euro voor deze voorstelling!

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro tieners: 4,00 euro

‘De vier acteurs die in de arena hun geloof bevechten, doen dat met een vingervlugheid die naast een gestaag toenemend respect ook zorgt voor buikpijn van het lachen.’ — De Morgen****

‘Een straffe tekst en dito spel.’ — De Standaard ****

‘Zelfs theaterjunkies maken zulk een hilarisch én bijtend stuk zelden mee. (…) Met dit hilarisch kleinood zet het KIP zijn koers pront verder als dolgedraaid gezelschap dat gek-scherend doch vastberaden de smerigheid des mensen over de scène uitsmeert.’ — Knack****

‘Een gevarieerde, ijzersterk vertolkte, energieke en op de koop toe muzikale voorstelling die de toeschouwers bewust maakt van wellicht de zwartste pagina uit de Belgische geschiede-nis, die het begrip “ouderschap” onder de loep neemt en die het publiek ergens tussen illusie en desillusie achterlaat. Hier gaat het KIP nog hoge toppen mee scheren!’ — Het Nieuwsblad

In ‘Qui a peur de Regina Louf?’ dalen Het Kip en kc De Werf af tot in de donkere krochten van de Belgische geschiedenis. Een reporter op zijn retour, die zijn carrière op het spel zette om vermeende seksfeesten en pedofilienetwerken aan het licht te brengen, ziet alle pijnlijke herinneringen aan de X1-dossiers opgerakeld als hij bezoek krijgt van een jonge ambitieuze the-atermaker die sensatie ziet in deze geschiedenis. Na een ex-plosief gesprek blijft op het einde alleen nog de waarheid over. Of zelfs dat niet?

Een straffe cast met o.a. Gilles De Schryver, Robrecht Van-den Thoren en een zeer goed op dreef zijnde Tom Ternest zetten deze tekst mooi naar hun hand. De positieve perscommenta-ren liegen er dan ook niet om.

jong theater

Qui a peur de regina louf? 16+ WO.04.02.15 — 20:30

Het Kip & Kunstencentrum De Werf

Qui a

peu

r de

Reg

ina

Louf?

(© S

ean L

ybee

r)

@RoelDieltiensmijn allereerste soloconcerten mocht ik daar geven. Ook het prille begin met o.a. Frank Bra-ley en Ensemble Explorations gebeurde in die wonderlijk bre-de zaal met ‘toverakoestiek’…artistiek avontuurlijke en open-minded organisatoren waar ik steeds terecht kon en die zelfs zo vriendelijk waren om ’s nachts mee een nieuwe autoband te steken op de parking – veel of weinig belangstelling: geen pro-bleem - de kwaliteit primeerde – DANK U!#20jaarvelinx

Page 100: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

100

Del

icat

issi

mo

(© K

oen

Bau

ters

)

Page 101: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

101

Att

ends,

att

ends,

att

ends…

Luc

Ver

bru

ggen

)

Page 102: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

102

www.mallemolen.be

tickets:basis: 24,00 euro reductie: 22,00 euro abo: 20,00 euro

muziek / humor

Na een succesvolle tournee in Frankrijk, begin 2014 bekroond met een residentie van 84 voorstellingen in het gerenommeerde Parijse theater ‘Les Bouffes Parisiens’, is De Frivole Framboos terug in Vlaanderen met een nieuwe Nederlandstalige voorstelling: ‘De-licatissimo’. Vorig seizoen waren ze voor het eerst te zien in de VELINX, een passage die beloond werd met een staande ovatie.

Peter Hens en Bart Van Caenegem, grootmeesters in muziekvermengerij, verrassen jong en oud met Musico-Humorologische onthullingen. De pratende cello en de alom geprezen mezzo-coloratuur-bari-ton-stem van Peter Hens worden aan de wondervleugel begeleid door toetsenfluisteraar Bart Van Caenegem. Op de hen(s) typerende wijze worden composities uit hun context gelicht, muziekstijlen spelenderwijs omgedraaid, ritmes en melodieën omgetoverd tot nieuwe meesterwerken.

Met de voorstelling ‘Delicatissimo’ gidsen deze twee topmusici ‘con brio’ doorheen de muzikale jun-gle en stellen zij hun talent ten dienste van een uit-gebreid pallet aan muziekstijlen en fijne aanstekelijke humor.

Ommuziék te lachen.

Delicatissimo DO.05.02.15 — 20:30

De Frivole Framboos

Page 103: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

dans

103

www.troubleyn.be

tekst, regie, choreografie: Jan Fabre performance: Cédric Charron muziek: Tom Tiest dramaturgie: Miet Martenslicht: Jan Fabre & Geert Van der Auwerakostuum: Jan Fabre & Andrea Kränzlin productieleiding: Ilka De Wildevertaling naar het Frans: Michèle Deghilage coproductie: Festival Montpellier Danse

tickets:basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euroTongerse Tickets*: 12,00 euro(*) Elke inwoner van Tongeren kan deze voorstelling aan het laagste tarief bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een abonnement hoeft te nemen: zie pagina 151.

Na de solo’s ‘Angel Of Death’, ‘Another Sleepy Dusty Delta Day’ en ‘Quando l’uomo principale è una donna’ presenteren we met de nodige trots de nieuwe danssolo van Jan Fabre.

Jan Fabre laat zich graag inspireren door zijn ‘krijgers van de schoonheid’. Dit vertaalde zich in de loop der jaren in een aanzienlijke reeks soloprojecten, zowel danssolo’s als theater-monologen. Of een mix van beide, zoals in de recente solo van allroundperformer Tony Rizzi. Al deze solovoorstellingen, hoe verscheiden ook, zijn in de eerste plaats door Jan Fabre be-doeld als een ode aan de performer. Elk werk vertrekt steeds vanuit een intieme dialoog tussen beide ‘partners in crime’. Daarnaast zijn ze opgevat als een kunstenaarsmanifest dat het mens- en wereldbeeld van Jan Fabre belicht en zijn kunste-naarschap bevraagt.

In de lente van 2014 creëerde Fabre een nieuwe danssolo, deze keer voor Cédric Charron. Deze uitzonderlijke danser/performer met Bretoense roots en ex-P.A.R.T.S.-student is al meer dan tien jaar een vaste waarde in Fabre’s gezelschap Troubleyn en in de Fabre Teaching Group. Een eerste samenwer-king kwam tot stand in 1999 bij de creatie van ‘As long as the world needs a warrior’s soul’. Nadien werkte Cédric Charron mee aan tal van spraakmakende producties zoals de opera ‘Tannhäuser’ en de grote zaalproducties ‘Je suis sang’, ‘The Crying Body’, ‘L’Histoire des Larmes’, ‘Orgy of Tolerance’ en ‘Prometheus-Landscape II’.

In ‘Attends, attends, attends… (pour mon père)’, schrijft de zoon een brief aan zijn vader. Een brief waarin hij zijn va-der verzoekt om te wachten en geduld te hebben. Hij vraagt zijn vader om zich te openen voor de tijd van zijn zoon. Hij vraagt zijn vader zich terug te trekken in zijn zoon om zo opnieuw kind te worden en zich klaar te maken voor de dood. De zoon ontpopt zich als Charon, de veerman die de vader voorbereidt voor de allerlaatste overtocht.

attends, attends, attends… (pour mon père) za.07.02.15 — 20:30

jan Fabre / Troubleyn

@LucasVandervostBij de geboorte van De Velinx vierden ‘wij’ onze ‘vijfde’ ver-jaardag! Wat waren we jong! Spelende kinderen! Nu, ouder maar nog speels, wensen wij de Velinx een gelukkige verjaar-dag! #20jaarvelinx

Att

ends,

att

ends,

att

ends…

Page 104: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

104

philippethuriot.wordpress.com

basis: 13,00 euro reductie: 11,00 euro abo: 9,00 euro

De accordeonist Philippe Thuriot is in vele muziekjes thuis gaande van geïmproviseerde muziek tot klassiek via zijn niet te miskennen roots: chanson. Ditmaal vond hij inspiratie in de barokmuziek met ‘De Goldbergvariaties’ van J.S. Bach. Het idee ontstond tijdens een tournee met Alain Platel en Les Ballets C de la B waarbij ‘De Mattheuspassie’ van J.S. Bach in een an-der kleedje werd gestoken door Fabrizo Cassol. Philippe koos er echter voor om ‘De Goldbergvariaties’ onaangeroerd te hou-den en de partituur strikt na te leven.

‘De Goldbergvariaties’ rekent men tot de belangrijkste klavierwerken van de 18de eeuw. Goldberg was een leerling van Bach en beschermeling van Graaf von Keyserlingk. De graaf leed aan slapeloosheid en bestelde de aria met variaties om op een zinnige manier zijn slapeloze tijd te verdrijven. Goldberg speelde ze op klavecimbel achter een gordijn in zijn kamer. Passie, vreugde, blijdschap, melancholie, verdriet, eenzaam-heid… voor iedere emotie had Bach een bijpassende variatie. Dat maakt ‘De Goldbergvariaties’ zo boeiend om naar te luis-teren. Deze keer niet op klavecimbel of piano maar op ac-cordeon.

Philippe Thuriot speelt al 25 jaar op de internationale po-dia. Hij speelde met gezelschappen en ensembles zoals Les Ballets C de la B, Het Muziek Lod, Walpurgis, het BRT-Filharmo-nisch Orkest, Oxalys, Prometheus en Het Collectief. Ondertussen blijft zijn oude ambitie op de loer: improvisatie, jazz en eigen composities. Hij nam CD’s op met o.a. Steve Houben, Rony Verbiest, Tcha Limberger, Jacques Pirotton, Catherine Delasalle, Wim Mertens, Ictus, Aka Moon en andere.

klassiek

Goldbergvariaties zO.08.02.15 — 15:00

Philippe Thuriot

Page 105: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

105

Gold

ber

gva

riat

ies

(© B

ernar

d R

ose

nber

g)

klassiek

Page 106: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

dans

106

Hom

mag

e à

Bre

l In

tim

e (©

Ellen

Sm

eets

)

Page 107: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

107

@JudithVindevogel_WalpurgisZeer fijne herinneringen bewaar ik o.a. aan Bewogen Tonge-ren; met name die keer dat we Mignon speelden in een dorps-schooltje. #20jaarvelinx

matinee / muziek

www.filipjordens.com

zang: Filip Jordens piano: Maarten Lingier presentatie: Marleen Gordts

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

tickets:basis: 11,00 euroreductie: 9,00 euro abo: 6,00 eurovvk (enkel via dienstencentrum de Piepel): 6,00 eurotaart en koffie in het VELINX-kafee na de voorstelling: 2,00 euro (vooraf te reserveren – enkel in combinatie met de voorstelling)

‘Jordens kent het werk van Brel wellicht als geen ander en toont zich op het podium even energiek en onvermoeibaar.’ — De Standaard

In ‘Hommage à Brel Intime’ brengen zanger Filip Jordens en pianist Maarten Lingier een weloverwogen bloemlezing uit het magistrale œuvre van Jacques Brel. Geheel in “Breliaanse traditie” versmelten ze de kracht van het woord en de passie van de partituur tot parels van zuivere vertelkunst. Meer dan ooit ligt de nadruk op minder bekend werk en de schoonheid van de schijnbare eenvoud. Gastvrouw Marleen Gordts neemt plaats in ‘la causeuse’ en introduceert het repertoire, maar vertelt ook gepassioneerd over het turbulente en complexe leven van Jacques Brel.

Theatermaker en zanger Filip Jordens krijgt alle Brel-fans op het puntje van hun stoel met zijn fenomenale hommage. Zijn vertolking van het beroemde repertoire doet de pers uitroepen: ‘Brel leeft weer’. Wat enkele jaren geleden begon als een respectvolle groet, is ondertus-sen uitgegroeid tot een voorstelling die volledig zijn eigen bestaans-recht heeft. Tegelijk is voor iedereen duidelijk geworden dat Filip Jor-dens een artiest is die de geest van Brel in zich meedraagt en grootse dingen mee doet. En dan is er nog de fysieke gelijkenis: Jordens heeft dezelfde jongensachtigheid, die combinatie van verlegenheid en flair. Jordens reconstrueert, en dat op een manier dat het heel even lijkt alsof Brel terug is.

Maarten Lingier is amper vier jaar wanneer hij de eerste pianolessen krijgt van zijn moeder. Vervolgens nam hij pianolessen aan de Stede-lijke Academie Genk. Op 13-jarige leeftijd nam Lingier deel aan het befaamde Prinses Christina Concours in Maastricht en won hij de drie beschikbare prijzen in zijn categorie, alsook de publieksprijs. In 2013 haalt Lingier in de halve finale van de YPF Competition. Momenteel studeert hij bij de gerenommeerde Nederlandse pianist en pianopeda-goog prof. Jan Wijn aan het Conservatorium Amsterdam.

TV-coryfee Marleen Gordts presenteerde in de jaren ’90 een aantal BRT-programma’s waaronder de dagelijkse spelletjesprogramma’s ‘Vi-deomatch’ en ‘Quidam’. Bekendst was ze als presentator van de jaar-lijkse satirische televisieprijzenshow ‘De Gouden Bertjes’. Haar eerste woordjes als peuter waren ‘Ay Marieke Marieke’ en haar befaamde rollende ‘rrr’ is ze nooit meer kwijtgeraakt.

Hommage à Brel intime WO.11.02.15 — 14:00

Filip jordens

Page 108: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

108

jong theaterH

eim

at

(© f

amilie

De

Wit

)H

eim

at

(© A

lexan

der

Dae

ms)

Page 109: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

109

www.detheatermaker.be

van: Freek Vielen, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Harald Austbø & Tom Struyf regie: Freek Vielen spel: Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Harald Austbø & Tom Struyf tekst: Rebekka de Wit muziek: Harald Austbø lichtontwerp: Sander Salden kleding: Sol Aloso grafische vormgeving: Albino film en montage: Alexander Daems op beeld: Noud Vielen, Harry Vielen, Hans de Wit, Tante Rie, Håkon Austbø, Georges Struyf, Dirk Struyf, Saskia Grotenhuis & Oma Suus oorspronkelijk idee: Freek Vielen, Rebekka de Wit & Maarten Ketels in coproductie met: Theater aan Zee, sabam schrijfprijs 2012, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Nederlandse Ambassade in België, De Tijd, deSingel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond i.s.m. vzw zonder walt met steun van de Vlaamse overheid met dank aan: OCMW Oostende, Lucas Vandendriessche, de medewerkers en bewoners van WZC La Court in Oostende, Weliswaar.be & Lizzy Timmers

ACTIE! Tieners betalen slechts 4 euro voor deze voorstelling!

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro tieners: 4,00 euro

‘Er is theater dat een verhaal vertelt en er is uiterst zeldzaam theater dat je “besluipt”. Het zadelt je met een gevoel op dat gedurende de opvoering wringt, kriebelt, almaar intenser wordt om je op het einde naar de strot te vliegen waardoor je murwgeslagen, ontroerd en ontwricht de zaal uit wankelt. Zo een voorstelling is “Heimat”.’ — Knack

‘Cynisme lijkt hier niet op zijn plaats, want “Heimat” is aandoenlijk en herkenbaar theater dat inspeelt op onze emo-ties maar vooral verdomd goed in elkaar zit.’ — Cobra.be

Vlak voor de feestdagen woonden Freek Vielen, Rebekka de Wit, Tom Struyf, Suzanne Grotenhuis en Harald Austbø een week in een bejaardentehuis. Niet uit liefdadigheid, niet uit nostalgie naar een tijd die ze niet hebben gekend, maar uit nieuwsgierigheid. Ze waren nieuwsgierig naar wat er overblijft van een leven als dat bijna voorbij is. Naar de inzichten van mensen met de meeste ervaring in datgene wat we allemaal zo graag zo goed zouden kunnen: leven. En nieuwsgierig naar wat die mensen, die nog komen uit de tijd van wandelen naar het volgende dorp en weckflessen om je eten te bewaren, zien als ze uit het raam kijken. Na die week wisten ze dat ze verder wilde gra-ven. Dieper de grond in en dichter bij huis. Met een camera trokken ze naar hun eigen Heimat, om daar in 10 ultieme keukentafelgesprekken hun ouders en grootouders in één keer alles te vragen over wat het leven is en hoe het geleefd dient te worden. Ze stelden hen vragen variërend van ‘Is het leven wat je ervan had verwacht?’ tot en met ‘Wat wil je nog doen voor je sterft?’. Vragen die ze ook zichzelf zo vaak stellen.

In ‘Heimat’ geven zij hun antwoord op de antwoorden die ze kregen en stuiten op nieuwe vragen. Over gisteren, vandaag en morgen. Over onze grootouders, onszelf en onze kinderen.

Zowel Tom Struyf als Rebekka de Wit zijn dit seizoen nog met afzonderlijke voorstellingen te zien in de VELINX.

jong theater

Heimat 16+ Vr.13.02.15 — 20:30

d e t h e a t e r m a k e r

Page 110: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

110

www.lais.be

tickets:basis: 18,00 euroreductie: 16,00 euro abo: 14,00 euro

Vorig seizoen bracht Laïs nog een prachtig concert in de Sint-Maternuskerk van Paspoel. Dit seizoen zijn ze opnieuw te gast in de VELINX om – net zoals wij - hun 20ste verjaardag te vieren.

Eind vorige eeuw zorgde het titelloze debuut van Laïs voor een heuse folkrevival in België. Jorunn Bauweraerts, Nathalie Delcroix en Annelies Brosens revi-taliseerden (eeuwen)oude folksongs en gaven hen een moderne touch. Nummers als ‘De Wijn’, ‘Isabelle’ en hoofdvogel ‘t Smidje’ waren een onverwacht succes: meer dan 75000 exemplaren gingen er over de toon-bank. Het album kampeerde zowaar een vol jaar in de officiële albumcharts.

Concerten allerlei volgden: cultuurcentra, festi-vals in binnen- en buitenland, voorprogramma’s van grote artiesten zoals Sting en I Muvrini. Laïs betrad zelfs twee keer het Werchterpodium en ook Pinkpop volgde. Ze gingen op tournee door Frankrijk, Spanje en China, Canada en Amerika werden ook verkend.

20 jaar na hun start staat Laïs nog steeds voor volle zalen en is de zang meer dan ooit op elkaar afgestemd. Jorunn, Nathalie en Annelies brengen een overzicht van hun beste songs en zullen hierbij ge-ruggesteund worden door Bjorn Eriksson, Tomas De Smet, Seraphine Stragier en Stoffel Verlackt.

muziek / 20 jaar de Velinx

laïs – 20 jaar za.14.02.15 — 20:30

Laï

s (©

Guy

Kokken

)

Page 111: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

111

@Lisbeth Gruwez/Voetvolk Tweet tweet; Ik voelde mij eerst een kwetsbaar vogeltje, mede dankzij de Velinx sla ik nu mijn vleugels uit. En voluit. Thx for that! #20jaarvelinx

www.martineleest.be

tickets:basis: 5,00 euro

‘Het is beter gezondigd te hebben en berouw te hebben, dan berouw te hebben dat men niet gezondigd heeft.’ — Ovidius

Binnen het genre van de detectives en thrillers zijn de Scandinaviërs een heel eigen plek gaan innemen. Sterker nog, ze hebben er een eigen variant van uit-gevonden. De klassieke whodunit werd in hun han-den de moderne whydunit. Of het nu door de koude, lange en donkere winters komt of niet, de Noordse bewoners zijn specialisten in de psychologische oor-logsvoering. Met Stieg Larsson kwam er opnieuw een Scandinaviër van wereldformaat bij. Zijn ‘Milleni-um’ trilogie sloeg in als een bom en werd succesvol verfilmd. Daarnaast zijn er natuurlijk klassiekers als Karin Fossum, Arnaldur Indridason, Henning Mankell, Unni Lindell en vele anderen. De trend begint nu ook door te werken op filmgebied met succesreeksen zo-als ‘The Killing’ en ‘Borgen’. Ook hier zal Martine aandacht aan besteden.

Vanaf het moment dat ze kon lezen was Martine Kouwenhoven een gepassioneerde lezeres. Alles wat ze in handen kreeg verslond ze. Hier werd de ba-sis gelegd voor een levenslange liefde voor het boek. Sommige boeken kunnen je leven veranderen. Al op zeer jonge leeftijd wist ze dat ze hoe dan ook “iets met boeken” wilde doen. Momenteel is zij reeds veertien jaar werkzaam in de sociaal-culturele sec-tor, waar zij zich bezighoudt met het ontwikkelen en doceren van literatuuronderwijs aan volwassenen. Daarnaast heeft zij een aantal artikels gepubliceerd. Haar uitgangspunt is altijd dat een literair werk niet in een ivoren toren ontstaat. Een beter begrip van het mens- en cultuurbeeld uit de betreffende tijd en van de historische context waarin een werk ontstaat, maakt het lezen tot een totaalervaring en bijzonder verrijkend.

Scandinavische Hoofdbrekers: Whydunit ma.16.02.15 — 20:00

martine Kouwenhoven

lezing

Meg

alom

aan

(© G

eert

De

Tay

e)

Sca

ndin

avis

che

Hoofd

bre

ker

s: W

hyd

unit

Page 112: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

112

Gee

rt P

eter

s

www.williamboeva.be

tickets:basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

‘Stand-upcomedian William Boeva overtuigt met debuut “Megalomaan”. …Strak geritmeerd, functioneel decor, de juiste balans tussen grap en ernst maar steeds keihard op de werkelijkheid geënt.’ — Liv Laveyne, De Morgen

Geert Peters is een comedian uit Tonge-ren die nog maar pas bezig is. Hij maakte zijn debuut in oktober 2013 tijdens Come-dymania 2013, een wedstrijd voor jonge, Limburgse comedians. Zijn eerste optreden was meteen raak, want Geert wist te scoren tot aan de finale, en kreeg daarbij work-shops van onder andere Bas Birker. Maar helaas viel hij net buiten de prijzen in de finale. Geerts humor focust zich vooral op dagdagelijkse dingen, het leven als student, vrijgezel, de actualiteit… Mocht Ambiorix nog leven, Geert Peters zou er als een plet-wals overheen gaan, hij vuurt zijn demo-nen af en ventileert over alles wat zijn pad kruist.

Met zijn volle 1m37 aan linkerzijde en 1m42 aan de rechterkant is William Boeva de grap-pigste dwerg der Lage Landen. Gewapend met een 5 cm hoge kuif, een kunstheup én een handvol grappen trok hij in 2009 rich-ting comedycafé The Joker in Antwerpen om er vervolgens keihard op zijn bakkes te gaan. Maar William had van het podium ge-proefd en zette door.

Als een ware stand-upper geeft William Boeva in zijn eerste avondvullende voorstel-ling ‘Megalomaan’ zijn eigen klare kijk op de wereld. Hilarisch in zijn bevindingen én messcherp voor zowel de aanstarende me-demens als zichzelf. Met een mond groter dan ’s mans gestalte wil hij de mensen zijn ‘soort’ leren kennen. Want misschien zijn er niet zoveel verschillen als het oog doet vermoeden…

humor

megalomaan za.28.02.15 — 20:30

William Boeva

voorprogramma: Geert Peters

Page 113: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

113

Meg

alom

aan

(© G

eert

De

Tay

e)

Page 114: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

114

www.dekoloniemt.be

regie & tekst: Benjamin Van Tourhout concept, compositie & muziektheatrale regie: Bo Spaenc spel & zang: Leen De Veirman en Dimitri Duquennoy live accordeon & samples: Roel Van Camp vormgeving & kostuums: Viola Vandomme De Kolonie MT wordt structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap met de steun van ’t Getouw Mol

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

MienherteMienherteHartezeer in mien herteAaah mien hertehartHertefrettenshart mien hertHartehartefrettensherte hartelijk hertelijk hartMienherte

Kapitein Hert woont op het prachtige kasteel ‘t Hert in Hertefretten, zijn bosrijk privéparadijs aan de rand van een meer. In dat kasteel zit ook stilletjes te smachten: Hart, een werkloze gouvernante, want de Kapitein is voorlopig kinderloos. Zo gulzig is ze naar zijn liefde. Zo gaarne zou ze met hem kleine, kod-dige hertehartjes maken… maar of dat lukt?

In ‘Hertehart’ tillen we het onweerstaanbare genre van de operette naar een ander niveau. Zwaar aangezette emoties, groteske gestes en protserige kostuums: we kiezen voor ongeremde potsierlijk-heid, maar steeds met veel gevoel voor stijl.

Bo Spaenc en Benjamin Van Tourhout slaan na het succes van de kleuterproducties ‘ScattiWhatti’ en ‘UMM’, opnieuw de handen in elkaar. Ze zetten het genre naar hun goesting, zonder er een parodie van te maken. Met veel liefde én een knipoog maken ze er samen iets ongehoords en ongezien van.

‘“ScattiWhatti” is verfrissend muziektheater, dat de muziek zelf durft te laten spreken. Door de afwezigheid van verbaliteit en het zeer eenvoudig narratief is het als vanzelf de muziekimpuls die de lichamen van de acteurs leidt. Groovy as hell.’— Evelyne Coussens over ‘ScattiWhatti’, De Morgen

familie

Hertehart 4+ zO.01.03.15 — 15:00

De Kolonie mT

Page 115: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

115

dans

www.voetvolk.be

concept & choreografie: Lisbeth Gruwez compositie, sounddesign & assistentie: Maarten Van Cauwenberghe dansers: Mercedes Dassy, Anne-Charlotte Bisoux, Lisbeth Gruwez, Vicente Arlandis Recuerda & Lucius Romeo-Fromm coach: Bart Meuleman kostuums: Veronique Branquinho lichtontwerp: Harry Cole lichttassistentie: Caroline Mathieu repetitor: Marina Kaptijn productiemedewerker: Liesbeth Stas stage productie: Stephanie Pysson stage assistant-choreografie: Sarah Huygens coproductie: Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, Next Festival, L’Hippodrome, Dampfzentrale, Le Triangle, Théâtre La Bastille, Les Brigittines, AndWhatBeside(s)Death & Troubleyn/Jan Fabre Met de steun van: KC Nona, De Vlaamse Gemeenschap en de provincie Antwerpen residenties: Troubleyn / Jan Fabre,KVS, Les Brigittines - Internationale spreiding: Key Performance

tickets:basis: 16,00 euroreductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

Wat doet het lichaam als het lacht? Het levert zich over. Aan-vankelijk, met de glimlach, zal het zich ontspannen voelen, maar gaandeweg verliest het alle controle.

De bulderlach duwt het lichaam tot ver over zijn grenzen. Het kan monsterlijk worden, en als je er van op afstand naar kijkt, ook schoonheid oproepen.

Melancholie is dan nooit ver weg

Met ‘Ah/Ha’ zet Voetvolk een nieuwe stap in zijn onderzoek naar het lichaam in extase. De voorstelling presenteert het hele register van de lach. Ze exploreert de vormentaal van het lachende lichaam en maakt de fysische en psychische impact ervan voelbaar voor de kijker. ‘Ah/Ha’ is de eerste groepsvoorstelling van Lisbeth Gruwez / Voetvolk. Lisbeth Gruwez verblufte ons in het verleden al in de VELINX met o.a. ‘Birth of Prey’ en het internationale succesnummer ‘It’s going to get worse and worse and worse, my friend.’

‘Ze laat ons verbluft achter, sprakeloos. 2012 is pas begonnen maar Gruwez legt de lat al meteen hoog’ — Sarah Vankerschaever, De Standaard

‘Wanneer hebt u voor het laatst een dansvoorstelling gezien die u van seconde 1 tot seconde 3000 op het puntje van uw stoel deed zitten in opperste staat van concentratie om toch maar van elke beweging maximaal te kunnen genieten? In-dien dat al een poosje geleden is, dan hebben we een tip voor u: reserveer, neen, eis een kaartje voor “It’s going to get worse and worse and worse, my friend”. Starring: Lisbeth Gruwez.’ — Els Van Steenberghe, knack

‘Danser sur des mots: formidable. Un spectacle magnétique, plein d’émotions et de beauties, grâce à une danseuse excep-tionnelle’ — Guy Duplat, La Libre.be

ah/Ha WO.04.03.15 — 20:30

lisbeth Gruwez / Voetvolk

Page 116: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

116

dans

Page 117: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

117

@Bruno_Vanden_BroeckeO Velinx! Meest exotische al-ler namen Der culturele centra. De kunsten verlenen hier gun-sten aan stukken van mensen. O Velinx: lekker eten, vijver oude bomen die doen dromen. Straffe koffie achter, straffe koffie op de scène. Velinx: mijn passages pas-seren veel te snel Velinx o Ve-linx: Twintig jaar onder het vel.#20jaarvelinx

Ah /

Ha

(© V

icto

rian

o M

ore

no)

De

Sold

aat-

fact

eur

en R

achel

Ale

x Sal

inas

)

Win

gs

(© E

vy

Ott

erm

ans)

Page 118: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

118

www.compagnie-cecilia.be

tekst: Arne Sierens regie en spel: Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels zang: 6-tal koorleden muziek: Hans Primusz, Stan Nieuwenhuis & Renke Van Impe kostuum: Koen Onghena productie koor: Elise Stepman, Nicky Deleersnyder techniek: Koen Demeyer & Jonas Lambrigts coproductie: Flanders Peace Field ivzw / Peace Village, GoneWest samenwerking: Muziekclub 4AD met de steun van: Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent en Vlaams Fonds voor de Letteren, Provincie West-Vlaanderen met dank aan: Forum voor Amateurkunsten, Koor en Stem Vlaanderen, Stad Mesen

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euroTongerse Tickets*: 8,00 euro(*) Elke inwoner van Tongeren kan deze voorstelling aan het laagste tarief bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een abonnement hoeft te nemen: zie pagina 151.

In 1988 schreef Arne Sierens (eveneens artistiek leider van Compagnie Cecilia) een stuk over ‘De Groote Oorlog’. Johan Heldenbergh uitte de wens om dit stuk opnieuw te regisseren en Arne gaf zijn zegen. Compagnie Cecilia is echter geen reper-toiregezelschap. Normaal maken zij enkel creaties. Het zal de eerste keer zijn dat zij ‘repertoiretheater’ maken, maar het is natuurlijk wel hun eigen repertoire! En het zou zonde zijn dit mooie stuk te laten liggen.

In ‘De Soldaat-facteur en Rachel’ zijn twee persona-ges – de Soldaat-facteur en Rachel - aan het woord die los van elkaar hun verhaal vertellen. Ze vertellen hun verhaal na de oorlog. Twee monologen die schreeuwen om een nieu-we interpretatie en een hedendaagse behandeling. Een link met elkaar en met de vertelling die nu relevant zou kunnen zijn. ‘Nooit meer oorlog’ was de illusie na de oorlog. De jazz werd geboren. Een periode van opluchting en losbandigheid brak aan. De littekens werden verborgen gehouden. De blik was vooruit gericht. De tranen werden ingeslikt. De trauma’s van de eerste industriële oorlogsvoering werden weggedanst. Maar als ge alles in uwen kelder stopt, ontploft die op een gegeven moment.

Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels zullen de personages spelen. Samen maakten ze eerder al het fan-tas-tische ‘The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Ala-bama’. Het wordt dus een artistiek weerzien. Het feit dat ‘Rachel’ tijdens de oorlog in een cabaret terecht komt is de trigger geweest om de hele vertelling daar te laten afspelen, onder begeleiding van een koor dat aan het geheel iets religi-eus, maar ook iets cinematografisch en tegelijkertijd iets oer-theatraals moet geven. Een decor van stemmen.

theater / de groote oorlog

De Soldaat-facteur en rachel Vr.06.03.15 — 20:30

op locatie

Compagnie Cecilia

Page 119: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

119

www.blindman.be

Bl!ndman [drums]: Ruben Cooman, Tom De Cock, Yves Goemaere & Hannes Nieuwlaet (percussie en turntables) artistieke leiding en elektronica: Eric Sleichim

Bl!ndman geniet de steun van de Administratie voor de Kunsten van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Muremo, verdeler van Bergerault, steunt Bl!ndman [drums] Wings (1927) © Paramount Pictures, gedistribueerd door Park Circus

tickets:basis: 13,00 euro reductie: 11,00 euro abo: 9,00 euro

klassiek / filmconcertde groote oorlog

Twee jonge mannen, de ene rijk, de ande-re middenklasse, zijn verliefd op dezelfde vrouw. Al snel hebben ze echter andere pri-oriteiten: de Eerste Wereldoorlog breekt uit en ze worden gevechtspiloten in de prille US Airforce. ‘Wings’ (1927) combineert een romantisch verhaal met indrukwekkende beelden van luchtgevechten uit WO I. De film won de allereerste Academy Award voor Beste Film én voor Beste Special Ef-fects. Eric Sleichim & Bl!ndman [drums] begeleiden deze spectaculaire stille film met op maat geselecteerde percussiestukken uit de 20ste en 21ste eeuw, turntables en live electronics.

Bl!ndman is regelmatig te gast in de VELINX, wie het concert ‘32 Foot / the Organ of Bach’ van Bl!ndman [sax] of ‘Turntables 4 Voices’ van Bl!ndman [vox] in de Begijnhofkerk bijwoonde, weet dat dit gezelschap garant staat voor prachtige én tegelijkertijd verrassende concerten.

Wings za.07.03.15 — 20:30

Bl!ndman drums

DaD

aKaK

a

Win

gs

(© P

aram

ount,

192

7)

Page 120: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

120

www.tuningpeople.be

spel, dans en muziek: Wannes Deneer, Jef Van gestel en Karolien Verlinden eindregie: Randi De Vlieghe kostuums: Maartje Van Bourgognie co-producenten: TAKT, Provinciaal Domein Dommelhof, P2 - cultuurcentrum Hasselt & Theater aan het Vrijthof Maastricht i.h.k.v. de interlimburgse subsidies, Villanella in samenwerking met FroeFroe

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

familie

Met ‘DaDaKaKa’ viert Tuning People zijn 10-jarig bestaan en 100 jaar Dadaïsme. Na het succes van ‘Tape voor Kleuters’ staan de drie makers van Tuning People opnieuw samen op de scène. Vorig seizoen schitterde Tuning People nog met de heer-lijk absurde kleuterproductie ‘Leeghoofd’.

‘DaDaKaKa’ is een op hol geslagen cabaret voor kinderen (en hun ouders en grootouders en vrienden van hun ouders en grootouders). Verschillende acts doordrongen van wilde creativiteit volgen elkaar op. ‘DaDaKaKa’ is een combinatie van hoekige dans, gebroken pianomuziek, geflipte beelden en gestoorde teksten. ‘DaDaKaKa’ is een voorstelling over wat kan en wat niet kan. De wereld barst van de regels, in deze voorstelling zijn er geen: een schilderij kan zingen en letters kunnen dansen.

DaDa = dadaïsme, maar dan korterDaDa = een stokpaardje, of iets wat iemand leuk vindDaDa = babytaalKaKa = iets andersKaKa = iets wat iemand maaktDaDaKaKa = iets anders dan dadaïsmeDaDaKaKa = 2xD, 2xK en 4xaDaDaKaKa = iets wat iemand maakt dat iemand anders leuk vindt

Het dadaïsme verzette zich tegen de ‘beschaafde’ wereld door zotte conventieloze, vaak grappige kunst te maken. ‘Da-DaKaKa’ is een hedendaagse versie van dadaïstische cabaret-ten uit 1916.

Tuning People maakt beeldend theater en geluidstheater. Tuning People is een collectief maar ook een gezelschap van individuele makers. De artistieke kern van dit gezelschap bestaat uit Wannes Deneer (geluid), Jef Van gestel (theater) en Karolien Verlinden (dans). Het interdisciplinaire is een vaak wederkerende samenwerkingsvorm in hun producties.

DaDaKaKa 8+ zO.08.03.15 — 15:00

Tuning People

DaD

aKaK

a

Page 121: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

121

regie: Olivier Nakache & Eric Toledano acteurs: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Clotilde Mollet, Alba-Gaïa Kraghede-Bellugi, Grégoire Oestermann duur: 112 minuten

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

ticketsbasis: 6,00 euro reductie: 5,00 euro abo: 4,00 eurovvk (enkel via dienstencentrum de Piepel): 4,00 eurotaart en koffie in het VELINX-kafee na de voorstelling: 2,00 euro (vooraf te reserveren – enkel in combinatie met de voorstelling)

‘Intouchables’ (2011) van het regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel ver-lamde aristocraat die een vriendschap op-bouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger. De film is gebaseerd op het au-tobiografische boek ‘Le Second Souffle’ van Philippe Pozzo di Borgo.

‘Intouchables’ is de één op na meest succesvolle Franse film aller tijden en kreeg bijzonder hoge scores van het publiek bij onze Zebracinema-partners. Vermits wij deze prent niet in het avondcircuit draai-den, krijgt u nu dus de gelegenheid om deze gevoelige, grappige film alsnog mee te pik-ken!

film / matinee

intouchables Di.10.03.15 — 14:00

Olivier nakache & eric Toledano

@MichaelDeCockTarsenaal Een van de eerste plekken waar ik speelde was @de velinx. Zwaar onder de indruk van die magische cultuurtempel, maar oh zo warm ontvangen.#20jaarvelinx

DaD

aKaK

a

Into

uch

able

s

Page 122: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

122

vanbin

nen

BA

NG

van

buit

en

(© T

om

Corn

ille

)

Page 123: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

123

@Laurence_Stas Mijn culturele kleine zusje wordt 20! Samen opgegroeid, en dit jaar eindelijk tijd voor onze eerste samenwerking. #Vuurwerk! #Feest! #Vlaai!#20jaarvelinx

theater

www.rataplanvzw.bewww.tegek.be

concept, tekst & spel: Dimitri Leue spelbegeleiding: Warre Borgmans compositie: Antoon Offeciers live-muziek: Antoon Offeciers (piano), Tim Vandenbergh (contrabas) & Iris Luypaers (zang) film: Anke Blondé kostuums: Barbara De Laere productie: Rataplan, met de steun van Te Gek!?

tickets:basis: 14,00 euro reductie: 12,00 euro abo: 10,00 euro

Na het ‘Lortcher-syndroom’ en ‘De diepte van het dal’ is dit het derde deel van het drieluik over de wondere wereld van de psyche. Dementie en depressie vormden de vorige keren de achtergrond van een familiedrama. Nu is het een liefdesver-haal dat te kampen heeft met angsten en psychoses.

Een operazangeres met smetvrees sluit zich op en een trippende regisseur wil alleen haar als Aïda. In een poging om haar te overtuigen om mee te spelen, worden ze verliefd op elkaar. Liefde wordt ingewikkeld als je miljoenen bacteriën ziet en dan pas de lippen of de vingers die ze dragen. Schoon-heid is reinheid. Zuivere beelden en steriele kussen worden afgewisseld met rauwe lust en uitbrekende passie.

Teder verteltheater, sensuele beelden, oorstrelende mu-ziek. Een monoloog met vier. Twee muzikanten, een opera-zangeres en een acteur.

‘Ik wou jou als de slavin der slavinnen, maar ik voel hoe ik nu slaaf ben van jouw grillen. Ik haat rubber, maar als het nodig is, hul ik mezelf erin van kop tot teen. Een ademgat met een mondmasker voor. Alles doe ik voor jou. Een week baden in Dettol of het drinken als het moet. Een kus. Lippen die elkaar verkennen als strohalmen in de wind. Een tong die heel voorzichtig komt piepen als het kopje van een schildpad na een hevige storm. Subtiel. En proper. Mister proper! Dat ben ik.’

Dimitri Leue werkt voor deze voorstelling samen met sopraan Iris Luypaers (o.a Koningin Elisabethwedstrijd 2008, Vlaamse Opera, Transparant, Een nieuw requiem [Josse De Pauw]). Regisseur Anke Blondé (o.a. New European Talent Award 2012, Winnaar Leuven Short 2011) staat in voor de filmbeelden. De composities zijn zoals in de vorige delen van de trilogie van Antoon Offeciers.

Deze productie krijgt opnieuw de steun van Te Gek!?

vanbinnen BanG vanbuiten DO.12.03.15 — 20:30

Dimitri leue / rataplan

vanbin

nen

BA

NG

van

buit

en

(© T

om

Corn

ille

)

Page 124: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

124

muziek

De

Wed

stri

jd

Page 125: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

125

@laïsCC de VELINX slaagt er tel-kens weer in om warmte, gezel-ligheid en samenhorigheid te brengen in een zaal van formaat. Wij zien u graag weer…#20jaarvelinx

muziek

www.freekdejonge.nlwww.twitter.com/freekjonge

tickets: basis: 27,00 euro reductie: 25,00 euro abo: 23,00 euro

‘Naarmate een mens ouder wordt valt er meer te vieren en te herdenken. Zo word ik dit jaar ze-ventig en is het alweer tien jaar geleden dat Bram Vermeulen is overleden. Dat gaan we vieren en herdenken. Tussen 1967 en 1980 werkten Bram en ik zeer intensief samen. Het resultaat daarvan, Neerlands Hoop in Bange Dagen, heeft zich in het collectief geheugen van de lage landen genesteld. Over die samenwerking, over Bram en natuur-lijk over mezelf gaat een programma getiteld ‘De Wedstrijd’. Met behulp van Neerlands Hooptek-sten, liedjes van Bram en mezelf ga ik op zoek naar de triomfen, de frustraties en de liefde. Vier muzikanten zullen me muzikaal ondersteunen’ — Freek de Jonge

De Wedstrijd DO.19.03.15 — 20:30

Freek de jonge

De

Wed

stri

jd

Page 126: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

126

www.tarsenaal.be

een voorstelling van Angela Schijf, Tom Van Landuyt,Jolente De Maeyer, Nikolaas Kende & Michael De Cock naar de novelle van Lev Tolstoj met muziek van Ludwig van Beethoven

tickets:basis: 13,00 euro reductie: 11,00 euro abo: 9,00 euro

Denk jij ergens aan?Denk ik ergens aan?Als je viool speelt.Niet specifiek…Om je in te leven. Een situatie? Een bepaald beeld?Ik probeer het moment te pakken, de muziek te voelen.Een bepaald persoon? Ik heb gelezen dat als je de Kreutzersonate speelt, het net is alsof je danst, alsof je… bijna alsof je seks hebt met iemand.Doet ze het nu? Met hem? Nu de kinderen weg zijn? Ze is alleen. Met hem. Alleen in ons huis.

Wat als passie allesoverheersend wordt? Wat als jaloezie gezond ver-stand en ratio compleet uitschakelt?

Karsten en Hannah hebben een goed huwelijk. Tot violiste Han-nah pianist Michaël leert kennen en met hem musiceert. De intimiteit die door de muziek ontstaat, maakt Karsten gek van jaloezie. Dat is het verhaal, gebaseerd op de ophefmakende novelle van Lev Tolstoj uit 1891, genoemd naar een compositie van Ludwig van Beethoven. Hierin schetst de Russische auteur hoe passionele liefde gedoemd is om op te branden. Meer dan 120 jaar later is dit thema nog even herkenbaar en beklijvend.

In ‘Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt…’ slepen acteurs en muzikanten u mee voorbij de grenzen van het woord. Twee kun-stenaarskoppels kruipen onder uw huid. Acteurs Tom Van Landuyt en Angela Schijf en muzikanten Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer drijven elkaar en u als toeschouwer tot het uiterste.

klassiek / theaterde groote oorlog

Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt… za.21.03.15 — 20:30

’t arsenaal & naast De Buren

Page 127: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

@tweetaddermanit requires less charcter to dis-cover the faults of others, the to tolerate them.19 minutes ago

127

Kre

utz

erso

nat

e, a

ls h

et v

erla

ngen

maa

r st

opt…

Mar

c de

Gro

ot)

Page 128: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

128

www.froefroe.be

regie: Marc Maillard & Marie O Dupuis spel, poppenspel met o.a:Jerôme Poncin, Gert Dupont en live urban streetwise music

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 euro

Vrij naar ‘Deesje’ van Joke Van Leeuwen

Dit verhaal had evengoed over iemand an-ders kunnen gaan. Er zijn er zovelen die een verhaal willen. Maar dit verhaal gaat dus over Poupette. Of hoe een uitstap naar Halftante echt helemaal fout liep. Een voor-stelling vol tekeningen uit het WieWeet-Waar-boek van Poupette vol grootsteedse avonturen. Een verhaal over verloren lopen in je eigen verhaal dat eindigt op televisie. Want op televisie wil iedereen zijn, ook Poupette en gelukkig maar…

Theater FroeFroe heeft reeds samenge-werkt met 4Mains in 2008. De bewerking van Molière werd toen een reusachtige hit en won de persprijs en de cultuurprijs van de Waalse Gemeenschap. Na vier jaar toe-ren in Franstalige gebieden stopte het avon-tuur. Natuurlijk wilden ze maar al te graag een nieuw project maken. Samen sterk, to-gether fort…

familie

Poupette 6+ zO.22.03.15 — 15:00

Theater FroeFroe

& Théâtre des 4mains

Poupet

te

(© M

arc

Mai

llar

d)

Page 129: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

129

Live met 2 muzikantenproductie: Nekka vzw

tickets:basis: 18,00 euro reductie: 16,00 euro abo: 14,00 euro

muziek

In 2015 zou Lennaert Nijgh precies 70 jaar zijn gewor-den.

De beroemde tekstschrijver van o.a. Boudewijn De Groot, Astrid Nijgh, Jasperina de Jong, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Ellie Nieman en Rob de Nijs laat een uniek en indrukwekkend repertoire achter dat zonder eni-ge twijfel tot het beste van het Nederlandstalige lied gerekend mag worden.

Onder impuls van Astrid Nijgh, Lennaerts eerste vrouw, zal dit heerlijke repertoire alle eer aangedaan worden door vier dames, voor deze voorstelling om-gedoopt tot Nijghse vrouwen.

De vier Nijghse vrouwen, Astrid Nijgh, Riet Muy-laert ( Jackobond), Lies Lefever en Amaryllis Temmerman nemen u mee op een herkenbare maar verrassende ontdekkingsreis doorheen liedjes als ‘Meneer de Pre-sident’, ‘Testament’, ‘Meisje van 16’, ‘Ik doe wat ik doe’, ‘Malle Babbe’, ‘Pastorale’ en zo vele andere pa-reltjes.

‘Nijghse vrouwen’ zal u ontroeren, meeslepen, doen dromen en laten lachen, misschien doen huilen zelfs, en dat alles is precies wat Lennaert Nijgh met zijn teksten voor ogen had.

nijghse vrouwen Vr.27.03.15 — 20:30

astrid nijgh, riet muylaert,

lies lefever & amaryllis Temmerman

@ElsDottermansJullie ontvangen ons steeds met bubbels na de voorstelling. Dit keer toasten we op jullie eeu-wige jeugd! een lolita / Els#20jaarvelinx

Nijghse

vro

uw

en

Page 130: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

130

jong theaterD

eurd

edeu

rdeu

r (©

Luc

Vle

ugel

s)

Page 131: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

131

jong theater

Page 132: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

132

www.skagen.be

tekst: ‘Noises Off’ (Michael Frayn) van en met: Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs F Scheepers, Clara van den Broek, Yves Degryse, Geert De Vleesschauwer, Ryszard Turbiaz, Charlotte Vandermeersch e.a. productie: SKaGeN i.s.m. De Studio, in een coproductie met Toneelhuis met de steun van de Vlaamse Regering

ACTIE! Tieners betalen slechts 4 euro voor deze voorstelling!

tickets:basis: 14,00 euroreductie: 12,00 euro abo: 10,00 euro tieners: 4,00 euro

‘Het ene hilarische moment volgt het andere op.’ — Cutting Edge

‘SKaGeN zet de lachband aan… Een meesterwerkje in drie bedrijven… En elk bedrijf wordt “Deurdedeurdeur” grap-piger. Technisch is het perfect: de timing zit goed, de vergis-singen worden perfect uitgevoerd.’ — De Standaard

‘Hoewel in dit stuk alles fout loopt, is het immers juist de uitdaging om met precieze timing alles “juist” fout te doen lopen. Een uitdaging die SKaGeN met succes aangaat.’ — De Morgen

‘Deurdedeurdeur’ is een hilarische deurenkomedie over het wel en wee van een theatergezelschap tijdens de repetities en tijdens hun tournee. U ziet de voor- en achterzijde van de mensen en het toneel: het decor, maar ook de acteurs en de regisseur die in de coulissen te kampen hebben met verliefd-heden, gebrek aan professionalisme, jaloezie en drank.

‘Deurdedeurdeur’ heeft alles wat bij een echte deuren-komedie hoort: deuren, klinken en misverstanden. SKaGeN baseerde zich op de farce ‘Noises Off’ (‘82) van de succes-volle West End-auteur Michael Frayn. Dit stuk wordt jaarlijks tientallen keren opgevoerd over de hele wereld, en de reden daarvan is niet ver te zoeken: het stuk staat als een huis en het publiek ligt krom van het lachen.

Onder het motto ‘geen genre is ons te gek’, ging SKa-GeN met ‘Deurdedeurdeur’ de uitdaging aan om vér te gaan in ambachtelijke beheersing, in timing, in ‘comedy’. Dat ge-beurde voor het eerst in 2008. Dat beviel hen en het publiek zo goed dat ze deze succesvoorstelling met plezier nog eens hernemen.

Deurdedeurdeur za.28.03.15 — 20:30

SKaGen

jong theater

Page 133: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

133

www.geertvandenbon.bewww.planeeetkoers.be

tickets:basis: 5,00 euro

De Ronde van Vlaanderen is meer dan koers. Het is een fenomeen. Elk jaar opnieuw kijken we met grote ogen hoe de Ronde gans Vlaanderen raakt tot in de diepste vezels. Aan de vooravond van de meest bekende wielerwedstrijd van het land presenteert de VELINX u het verhaal van 100 jaar Ronde van Vlaanderen.

In ‘Eeuwig rijdt de Ronde!’ graaft Geert Vandenbon in de geschiedenis van “Vlaanderens Mooiste” zoals de grootse Vlaamse klassieker wordt genoemd. Hij komt boven met een sterk verhaal, sprekende unieke beelden, pak-kende weetjes, feiten en cijfers. Over parcours, hellingen en kasseien, over het prille begin en stichter Karel Van Wijnendaele, over de groei, de bloei en moeilijker tijden, over kampioenen als Schotte, Merckx en Boonen.

De Ronde zit in ons bloed, beroert en ontroert, al meer dan honderd jaar lang. Maar kennen we de Ronde wel? Wat is mythe, wat is waarheid?

Geert Vandenbon is een bevoor-rechte getuige. 23 jaar lang werkte hij mee aan de organisatie van de mooiste koers van de wereld. Hij publiceerde boeken over de Ronde en is medestichter-beheerder van het Centrum Ronde van Vlaanderen. In een leuke, luchtige en leerrijke voordracht brengt hij het verhaal van 100 jaar Ronde van Vlaanderen. Niet enkel voor Ronde-freaks!

eeuwig rijdt de ronde! ma.30.03.15 — 20:00

Geert Vandenbon

lezing

@Stef ‘Sportstories’ WijnantsBij de aftrap van een theatertour moet je in topvorm zijn. Sport-Stories kon bij de première reke-nen op een gemotiveerde ploeg van de VELINX.#20jaarvelinx

Eeu

wig

rijdt

de

Ronde!

Page 134: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

134

Op d

e G

roei

Hugo V

an B

ever

en)

Page 135: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

135

www.bartpeeters.netwww.facebook.com/bartpeetersofficieel

muzikanten: Mike Seulders (piano, accordeon), Ivan Smeulders (bas, percussie, accordeon), Piet van den Heuvel (percussie, zang, gitaar), Amel Serra (percussie, bas) & Emile Verstraeten (viool, mandoline, gitaar)

tickets:basis: 28,00 euro reductie: 26,00 euro

opgelet: geen abonnementen mogelijk voor deze voorstelling!

Meer dan twee jaar geleden namen Bart en zijn Ideale Mannen afscheid van de Vlaamse podia. Na vier studioalbums, 10 jaar on-onderbroken toeren en 800 uitverkochte voorstellingen in Vlaanderen en Nederland nam Bart Peeters de tijd om een frisse neus te halen. Die frisse neus is ondertussen een feit en Bart en zijn mannen hebben er on-gelooflijk veel zin in. ‘Op de Groei’ is de naam van de nieuwe CD (oktober 2014) en de nieuwe tournee.

U kan zich verwachten aan een mix van folk, wereldmuziek, cabaret, zelfs een beetje hip-hop en een vleugje jazz. Het re-pertoire wordt gekozen uit de nieuwe CD ‘Op de Groei’, maar ook de liedjes uit zijn eerdere Nederlandstalige werk komen aan bod. Bart Peeters wordt op het podium weer verwend door zijn lievelingsmuzikanten op aarde.

muziek

Op de Groei WO.01.04.15 — 20:30

Bart Peeters

@HansLibergAls ik aan de Velinx denk, dan krijg ik allereerst de kriebels in mijn buik als ik over die gla-zen vloer moet lopen, die de oude romeinse straat overspant. Blij dat ik geen minirokje hoef te dragen, waaronder die oude Romeinen blikken kunnen werpen. Voor een Hollander is Tongeren zo wie zo een span-nend werkwoord en er dan nog te mogen optreden is heel bijzonder. Vervolgens krijg ik weer kriebels als ik aan het war-me publiek denk, dat in de zaal zit en dat al jaren in dat opwin-dende woord Tongeren woont. Het zijn echt bourgondiërs en dat laten ze merken tijdens de show. De oudste stad van België met het vitaalste publiek. En dan zijn natuurlijk de laatste kriebels voor de directrice Veerle Stes, waar ik na afloop naast mag zit-ten onder de jaloerse blikken van haar man, die ook in het theater werkt, maar binnenkort naar Italië vertrekt, dus dan kom ik weer wat vaker naar de Ve-linx voor die kriebels. Trouwens Proficiat met het twintig jarig bestaan. En in Holland mogen Twiets 600 woorden bevatten.#20jaarvelinx

Page 136: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

136

Tonger

en M

etal

Fes

t 2

(© S

teve

n W

itte

vro

uw

)

in samenwerking met Dienstencentrum ‘de Piepel’

tickets:basis: 13,00 euroreductie: 11,00 euro abo: 8,00 euro(inclusief taart en koffie in de zaal tijdens de pauze)vvk (enkel via dienstencentrum de Piepel): 8,00 euro(inclusief taart en koffie in de zaal tijdens de pauze)

In april 2014 organiseerde de VELINX in samenwerking met dienstencentrum de Piepel een prachtig dansfeest met De Bonanzas. Het werd een succesformule die zeker voor herhaling vatbaar is.

Daarom zorgen wij er ook dit seizoen voor dat er opnieuw naar hartenlust gedanst kan worden in de VELINX. We zorgen voor een dansorkest en zoals steeds is er taart en koffie tijdens de pauze, waarvoor u kan reserveren.

Meer concrete informatie over dit dansfeest zal u later kun-nen lezen op onze website of via de informatiebrochure van dien-stencentrum de Piepel.

De vernieuwde versie van ons fes-tival Metaal Paaskabaal – onder de nieuwe naam Tongeren Metal Fest – was een schot in de roos, zowel wat betreft de line-up als de pu-blieksopkomst! Daarom organise-ren we ook dit seizoen voor de 7de keer dit fijne metalen festival. Zo-als steeds volgt er hier later meer informatie over via onze website en andere media-kanalen.

Dansfeest Senioren DO.02.04.15 — 14:00

Tongeren metal Fest 2 za.18.04.15

matinee / dansfeest rock / muziek

Page 137: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

137

tickets: basis: 5,00 euro

In september 2013 zond Canvas de docuserie ‘Econoshock 2.0’ uit, een reeks gebaseerd op de bestseller van vermogensbeheerder en topeconoom Geert Noels en uitgewerkt door Michaël Van Droogenbroeck. ‘Econoshock 2.0’ ging dieper in op de huidige toestand van de wereldeconomie, 5 jaar nadat die door het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in een diepe crisis terecht-kwam.

Met de bubbel van de rommelkredie-ten die aan de basis ligt van de financiële crisis trekt het hele verhaal zich op gang. Daarna krijgt u inzicht in de zes schokgol-ven die volgens Geert Noels op ons afkomen. Die golven zijn: Een demografisch bomme-tje, een trek naar het Oosten, de internet-revolutie, het opraken van fossiele brand-stoffen, de financiële crisis en de noodzaak van een groene economie. Die zes schokken vormen samen één grote megaschok.

Tijdens de lezing neemt financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck u mee langs 5 jaar crisis. Met videoverslagen en getuigenissen uit de financiële wereldcen-tra. De keerzijde laat hij ook niet onberoerd. Mensen die omwille van de rommelkredie-ten en de bankencrisis zwaar getroffen zijn, krijgen evenzeer het woord.

Maar wees gerust… we zijn niet allemaal verdoemd, er is hoop.

lezing

Het spook van de crisis ma.20.04.15 — 20:00

michaël Van Droogenbroeck

@KabinetKjoke&Kwint Spelen in de Velinx is een reis naar de andere kant van Vlaan-deren maken en als we daar dan zijn toch het gevoel hebben een thuismatch te spelen. Niet in het minst door het enthousiasme, de betrokkenheid, de artistieke dialoog die Johan en zijn col-lega’s met ons aangaan. Jullie dragen echt zorg voor de pro-ducties die jullie uitnodigen, in de manier waarop jullie over het werk communiceren, het mee-denken over de beste opstelling om het werk te presenteren, de ontvangst van onze jonge dan-sers… Het is niet zomaar een cultuurcentrum, het is een huis. Merci voor dat alles en een brui-sende verjaardag.#20jaarvelinx

Het

spook

van d

e cr

isis

Bab

o V

an H

erck

)

Page 138: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

138

www.hetpaleis.be

tekst & regie: Alice Reijs & Ariane van Vliet compositie & live muziek: Geert Hellings, Jonas Van den Bossche & Stoffel Verlackt scenografie: Katrijn Baeten & Saskia Louwaard kostuums: Monique Van Hassel dramaturgie: Jelte Van Roy

tickets:basis en reductie: 7,00 europas naar theater: 5,00 euro

Wilma: Liet jij er nu eentje vliegen?Ans: Wablief?Wilma: Liet jij een windje?Ans: Een windje?Wilma: Een windje ja. Een scheet, een prot, een ruft, een bout.Ans (lacht): Noem jij dat een windje? Wilma: Ja.Ans: Wat leuk! Je voelt wel een soort wind, ja. Een luchtverplaatsing, een licht briesje dat langs je billen waait als je er eentje laat vliegen. Wilma: Maar liet je er ééntje?Ans: Nee, natuurlijk niet. Ik laat geen windjes.

Ans en Wilma, moe van hun avonturen in het bos, zijn dringend aan vakantie toe.Ze plannen een trip.Met een cruiseschip mee.Naar zonnige oorden.Even ontspannen.Dachten ze.Onderweg gaat er iets mis.Door Ans.Zegt Wilma.Door Wilma.Zegt Ans.Ze stranden op een onbewoond eiland.Denken ze.Maar het mooie en idyllische eiland blijkt al snel niet zo mooi en idyllisch te zijn.Wat ruist daar in het struikgewas?Bestaan kannibalen?En hoe vind je water dat drinkbaar is?Kun je vlees van jezelf roosteren?En wie zou dan het lekkerst zijn?Ans?Of toch een stukje van Wilma?

In 2012 stonden Ans en Wilma voor het eerst op het podium van de VELINX. Het werd een hilarische namiddag die nu nog altijd vers in ons geheugen ligt. In 2015 worden ze opnieuw bijgestaan door drie live muzikanten die hun kabouterpinnenmutsen inruilen voor iets exo-tischer. ‘Ans en Wilma op een onbewoond eiland’ wordt een absurde voorstelling over twee deftige, Hollandse dames met gegiechel, geka-kel en gekissebis op kindermaat.

familie

ans en Wilma gestrand 8+ zO.10.05.15 — 15:00

HetPaleis

Page 139: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

139

familie

@FrankFocketeynProficiat Velinx met je 20 jaren. Bedankt dat wij mee je geschie-denis mogen schrijven.#20jaarvelinx

Ans

en W

ilm

a ges

tran

d

(© s

Po_O

ne)

Ans

en W

ilm

a ges

tran

d

(© s

Po_O

ne)

Page 140: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

140

theater

Met

arg

um

ente

n k

an je

ieder

een o

vert

uig

en

(© G

uy

Kokken

)

Page 141: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

141

www.lazarusvzw.be

tekst & spel: Koen de Graeve & Günther Lesage kostuums: Karen De Wolf coaching: Lazarus dramaturgie: Kurt Smekens transport: Johny Depp vormgeving: Barack Obama lichtontwerp: Kardinaal Danneels pleisterwerken: Ryszard Turbiasz muziek: Mark Pachelbell choreografie: Bart De PezeWever

tickets:basis: 12,00 euro reductie: 10,00 euro abo: 8,00 euro

Koen de Graeve (1972) en Günther Lesage (1967) leerden elkaar kennen in de WC’s van jeugdhuis Dido te Mere tijdens de lente van 1996. Stel u er niet té veel bij voor: na een toneelvoorstelling waarin Koen vrij geloofwaardig de rol van nar vertolkte, kwamen beide jonge mannen naast elkaar te staan in het pissijn. Er ontstond een gesprek, zoals dat vaak gaat in mannen-WC’s. Günther vroeg Koen om mee te stappen in een nieuw avontuur dat de Vereeniging heette (1996). Koen antwoord-de affirmatief. Sindsdien stonden ze al ettelijke keren op de planken: ‘De Vliegenier’ (1997), ‘Hit!’ (1999), ‘Wegens succes Verlengd’ (2006), ‘Oblomow’ (2010) en ’de idioot’ (2013)

Voor ‘Met argumenten kan je iedereen overtuigen’ buigen Koen en Günther zich over het werk van Richard Dawkins en Allister Mc Grath. Twee volledig tegengestelde visies over geloof, het al dan niet bestaan van een bovennatuurlijke god en fundamentalistisch atheïsme.

Aangevuld met eigen tekstmateriaal belooft deze voorstelling de toeschouwer alle hoeken van de schouwburg te laten zien, waarbij de Graeve en Lesage geen blad voor de mond zullen nemen, elkaar niet zul-len sparen en met de nodige dosis filosofische humor met getrokken degens tegenover elkaar zullen staan.

Koen de Graeve en Günther Lesage, voor het eerst samen alleen op de planken!

theater

met argumenten kan je iedereen overtuigenWO.13.05.15 — 20:30

lazarus

@NeleBauwensDe Velinx! De topper van alle toppertjes, de max, the babies van alle graafste, flakkywakkys, jullie zijn mijn numero unos-sen, jawel hier vroeg begon-nen en nog steeds zo welkom! Ik zou niet weten hoe het zou zijn als jullie er niet waren… De Veerles en Guykes zijn zeldzaam maar voor mij is er geen Lim-burg zonder jullie, De Velinx, de sfinx onder de sfinxen, maar geeneen zo lief, me zo dierbaar, me zo welkom! (als ik jullie kon kussen zou ik het direct doen!)#20jaarvelinx

Page 142: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

142

Man

isch

e m

annen

Johan

Jac

obs)

Page 143: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

143

Page 144: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

144

www.tegek.bewww.demuziekfaktorij.be

met: Wannes Cappelle, Guy Swinnen, Stefaan Degand & Marcel Vanthilt muzikanten: De Laatste Showband o.l.v. Paul Poelmans (piano, keyboards), Chris Peeters (gitaar), Bert Embrechts (o.v. bas), Joost Van den Broeck (drums) & Patrick Riguelle (gitaar, slide-gitaar) regie: Wim Dewulf coproductie: De Muziekfaktorij vzw en PZ Sint-Annendael Dies mediasponsoring: Radio 1 en De Standaard Te Gek!?, een initiatief van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael Diest, tracht al jaren psychische problemen in Vlaanderen bespreekbaar te maken en streeft naar een juiste beeldvorming ten aanzien van mensen met geestelijke gezondheidsproblemen.

tickets:basis: 16,00 euro reductie: 14,00 euro abo: 12,00 euro

Vennoten van Cera kunnen genieten van een voordeeltarief, aangeboden in het Cera Voordeelmagazine van september 2014.

Het kon niet uitblijven! Na het on-geëvenaarde succes vorig seizoen van de voorstelling ‘Nerveuze Vrouwen’ (met o.a. Tine Embrechts en Karlijn Silegem) moet nu ook het mannelijke deel van de bevolking eraan geloven. In 2014 viert ‘Te Gek?!’ zijn 10-jarig bestaan en om een en ander de nodige luister bij te zetten trekken vier mannen er op uit met ‘Manische Mannen’. Zij zullen hiermee de laatste twijfels over het geestelijk welzijn van het sterke geslacht wegnemen.

De vier ‘Manische Mannen’ zijn Wannes Cappelle (drijvende kracht achter Het Zesde Metaal, auteur van de classic ‘Ploegsteert’, actief als acteur bij HetPaleis, als sidekick van Wouter Deprez en vaak als begeleider van Roosbeef), Stefaan Degand (dé coming man van het Vlaamse theater en bij het grote publiek vooral bekend voor zijn TV-werk in o.a. ‘De Ronde’ en ‘Quiz me Quick’), Guy Swinnen (frontman van de Scabs, actief bij o.a. Spelers en Drinkers en sinds 2010 peter van Te Gek!?) en Marcel Vanthilt (dé bekendste TV-presentator met een brilletje én een serieuze hoek af!)

In een regie van Wim Dewulf (Kommil Foo, Ultima Thule) en op teksten van o.a. Hugo Matthysen brengen zij een voorstelling waar-bij u niet alleen de haren ten berge zullen rijzen maar waarbij ook uw sluitspieren op de proef zullen gesteld worden. De leden van De Laatste Showband worden uit hun respectievelijke verzorgingstehui-zen en / of huizen van bewaring opgeroepen om deze vier klasbak-ken plichtsgetrouw te begeleiden, dit onder de kundige leiding van Paul Poelmans.

Er zal muzikaal uitvoerig ge-grasduind worden uit de 5 CD’s die sinds 2004 werden uitbracht en die u ook zal terug vinden op de CD ‘10 jaar Te Gek!?’ die in okto-ber 2014 zal verschijnen.

muziek

manische mannen DO.21.05.15 — 20:30

Te Gek?!

Page 145: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

145

familie / klassiek

Pet

er e

n d

e W

olf

(© M

arco

Borg

gre

ve)

Page 146: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

146

familie / klassiek

Pet

er e

n d

e W

olf

(© M

arco

Borg

gre

ve)

Page 147: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

147

familie / klassiek

www.oxalys.bewww.klara.be

musici: Oxalys acteur: Stefaan Degand tekst: Stefan Perceval CD Peter & De Wolf ism. Klara, Warner Classics, Musiq3 en Festival de Wallonie

tickets:basis en reductie: 7,00 euro pas naar theater: 5,00 eruo

Ik wil niet bang zijn.Ik wil niet bang zijn.Mijn opa praat over gevaren.Alles is gevaarlijk. Overal zitten gevaren zegt mijn opa. ( fagot)Maar wat zijn gevaren?Is een eend gevaarlijk? (hobo)Of een kat? Deze kat klinkt als een klarinet. En ik ben niet bang voor een kat die klinkt als een klarinet. En moet je die hoorns horen! Dat is een wolf, zegt opa. En als ik mijn ogen sluit hoor ik de jagers met hun geweerschoten. (pauken) Maar dat is alleen als ik mijn ogen sluit. Luister opa ( fagot) ik ben niet bang. Nee opa! Ik ben Peter en niet bang. (alle strijkers) Het is ochtend. Ik doe het hek open en loop de weide in.

Ook Oxalys opent steeds opnieuw het hek. Want niemand mag in zijn kindertijd dit fantastische muzieksprookje missen. Sergei Prokofiev schreef het al in 1936 maar het heeft in zijn bijna 80jarige bestaan nog niets van zijn betovering verloren. ‘Peter en de Wolf’ blijft een feest voor het oor en met acteur Stefaan Degand als verteller zullen alle zintuigen genieten! Stefaan droomt er al jaren van om eend én vogel én kat én Peter én opa te zijn. Of hij ook geschikt is om een wolf te spelen?

De muzikanten van Oxalys verheugen zich op hun rol:

de strijkers geven Peter vorm, de fluit wordt een tsjilpend vogeltje, de fagot laat de grootvader mopperen, de hobo is de onfortuinlijke eend en de klarinet kruipt in de pels van de kater. Echt spannend wordt het als de hoorns huilen en het slagwerk dondert. De wolf en de jagers staan dan lijnrecht tegenover elkaar…

‘Peter en de Wolf’ wordt hertaald door de bedreven to-neelschrijver en regisseur Stefan Perceval. ‘Peter en de Wolf’ is dan wel tijdloos, maar deze versie mag u zeker niet missen!

Peter en de Wolf 5+ Vr.22.05.15 — 19:00

let op het aanvangsuur

Oxalys / Het Gevolg i.s.m. Klara

@TristeroDe VELINX zal voor Tristero altijd de plek blijven waar we Iemand van ons speelden op hometrainers en daarna op café Tom Boonen wereldkampioen zagen worden. #20jdevelinx

Page 148: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

148

Een prikkelende avond die alle zintuigen verwent.

Actrice Lien De Graeve (de Queeste, ‘De Roden-brughs’) is zot van chocolade. Als ze het boek ‘Cho-colat’ van Joanne Harris ontdekt, verliest ze zich he-lemaal in de romantiek. Vol passie wil ze dit verhaal met ons delen. Tot haar idool nota bene de boel even door elkaar komt schudden. Chocolade is rock ’n roll! Chocolatier Dominique Persoone komt de gemoe-deren wat verhitten.

Beetje bij beetje laat Dominique Lien smelten als chocolade in zijn handen. Hij vertelt haar over zijn avontuurlijke expedities, over de oorsprong van cho-colade, over het klaar maken van zijn pralines en laat haar proeven van zijn exclusieve chocoladehapjes. Samen met het publiek rolt Lien in de opwindende, sensationele wereld van Dominique.

Maak samen de authentieke Mexicaanse choco-ladedrank, ontdek letterlijk wat leeft in Dominiques hoofd, proef de exclusieve pralines en sluit op eigen risico af met een wel heel speciaal hapje. Het wordt een fantastische ervaring voor uw smaakpapillen die u nooit zal vergeten!

Dominique Persoone werd onder andere bekend

met zijn chocoladesnuifmachine, de ‘chocolate shoo-ter’, die hij ontwikkelde voor de verjaardagsparty van Rolling Stone Ron Wood en Charlie Watts. Hij is lid van The Fat Duck think tank, de creatieve denktank van Heston Blumenthal, chef van het 3de beste restau-rant in de wereld. Hij werkt ook nauw samen met Albert Adrià, chef van het tweede beste restaurants ter wereld, El Bulli. Bij het digitaal televisiekanaal Njam! heeft hij een eigen tv-programma. The Cho-colate Line (zijn eigen label) maakt gepersonaliseerde pralines voor verschillende toprestaurants zoals ‘Hof van Cleve’, ‘Oud Sluis’ en ‘Hertog Jan’.

spel: Lien De Graeve en Dominique Persoone regie: Tom Ternest dramaturgie: Annelies Vancraeynest tekst: naar Joanne Harris

tickets:basis: 14,00 euro reductie: 12,00 euro abo: 10,00 euro

theater

Chocolat za.23.05.15 — 20:30

’t. n.e.S.T. & De Spil

Choco

lat

Page 149: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 150: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

150

Photo View, dat zijn fotoreeksen met pit! Foto’s die afwijken van de normale standaard en waarin de fotograaf zijn hart en ziel legt en daarmee zijn stempel drukt. Beel-den waarbij we niet alleen de kwa-liteit en de technische hoogstand-jes waarderen, maar waar ook vooral een focus ligt op eigenheid. Want het is juist deze eigenzinnig-heid waar Photo View haar kracht uit put en het publiek steeds aan-genaam mee verrast.

De 11 creatieve fotografen van Photo View 2014 zijn: Hendrik Braet, Paul Bulteel, Katelijne De Brabandere, Els De Nil, Pieter De Raedt, Stefie Dieltjens, Dirk Janssens, Erik Mercelis, Jan Pypers, Wim Reybroeck en Lavinia Wouters. Photo View 2014 ging traditiegetrouw in première op het Fotofestival van Knokke-Heist op 30 maart 2014 en reist daarna Vlaanderen rond. Omdat iedereen de kans moet hebben om dit knap staaltje fotografie te bewonderen. In januari 2015 zullen de foto’s van de 11 deelnemende fotografen van Photo View 2014 te zien zijn in de VELINX.

De levendige fotoreeksen zijn met zorg geselecteerd door be-kwame professionelen uit het vak-gebied zelf: Jef Boes, freelancefoto-graaf voor onder andere Humo, Knack, Sanoma en fotograaf bij Initials LA en Imagedesk.be, Yann Bertrand, Gentse freelancefotograaf voor nationale en internationa-le media en staffotograaf bij De Morgen en Alain Van Haver, docent aan Narafi en academie Turnhout. Deze jury heeft een gefundeerde kijk op beeldtaal en verzekert de hoge kwaliteit en deskundigheid van de selectie. Als onafhankelijke en bekwame juryleden zorgden ze eveneens voor een gerichte feed-back aan de deelnemers.

Photo View 2014 Van 06.01.15 T.e.m. 01.02.15

Centrum voor Beeldexpressie

www.beeldexpressie.be

Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen van dinsdag 6 januari tot en met zondag 1 februari 2015.

openingsuren: elke maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur, dinsdag van 9.00 tot 19.00 uur, donderdag van 9.00 tot 18.30 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur

tentoonstellingen

Page 151: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

151

Tijdens het voorjaar van 2015 tonen we in onze expo galerij ook nog de jaarlijkse tentoonstelling van de Academie Beeld Tongeren (februari / maart 2015). In de maand mei 2015 organiseren we een heel speciale tentoonstelling rond 20 jaar grafisch ontwerpen de VELINX die door onze ‘huis-ontwerper’ Johan Vandebosch zal worden samengesteld.

Ook tijdens het nieuwe sei-zoen krijgen Tongerse kunstenaars opnieuw de kans om hun oeuvre aan het publiek voor te stellen in de T-room. Geïnteresseerde Tongerse kunstenaars kunnen steeds contact opnemen met de VELINX.

Meer info over onze tentoonstel-lingen vindt u binnenkort terug op onze website en in ons magazine.

andere tentoonstellingen seizoen 2014-2015

tentoonstellingen

Page 152: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

152

praktische informatie

TICKETS & ABONNEMENTEN

KEUZE ABONNEMENT

U kan vanaf dinsdag 3 juni 2014 uw abonnement reserveren en ge-nieten van het meest voordelige tarief. Deze worden verwerkt in volgorde van ontvangst. Een abon-nement bestaat uit een aankoop van minimum vijf verschillende voorstellingen. Eerder gekochte, losse tickets kunnen hiervoor niet in aanmerking komen. Alle voorstellingen uit ons aan-bod (behalve de voorstelling van Bart Peeters, de lezingen en de filmvoorstellingen) kunnen in het abonnement opgenomen worden. U kan hiervoor best het bestel-formulier gebruiken dat u in deze brochure vindt.U kan dit:– persoonlijk afgeven aan het bespreekbureau tijdens de openingsuren– opsturen naar de VELINX, Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren– per fax naar het nummer 012 800050– inscannen en mailen naar [email protected] uw reservering ontvangt u van ons een orderbevestiging met een overschrijvingsformulier.

NIEUW: GROOT ABONNEMENT

Vanaf 10 (of meer) voorstellingen (per persoon) in uw abonnement krijgt u van ons een gratis ticket voor een Zebracinema film of mag u gratis naar één van onze lezin-gen.

ABO-BEURS

Om u nog beter bij te staan in het maken van uw keuze organiseert de VELINX een abo-beurs. Op maandag 2 juni 2014 kan u vanaf 19.00 uur terecht in onze foyer voor een praatje over ons gloed-nieuwe programma en een lekker drankje. Wij geven u advies en stellen graag een abonnement met u samen.

EEN CADEAU VOOR ONZE ABONNEES!

Zoals u weet zijn we jarig in mei 2014. Dat vieren we graag met u en daarom zijn we dit seizoen extra gul met onze cadeautjes! De eerste 300 abonnees ontvangen een uniek de VELINX T-shirt seizoen 2014-2015, aangevuld met verschillende leuke gadgets. Daarnaast worden er ook nog een aantal leuke prij-zen verloot onder onze abonnees (zie pagina 21).

LOSSE TICKETS EN ONLINE TICKETS

U kan vanaf maandag 16 juni 2014 losse tickets reserveren. Deze wor-den verwerkt in volgorde van ont-vangst. Reserveren kan:– telefonisch op het nummer 012 800040– aan het bespreekbureau tijdens de openingsuren– schriftelijk naar de VELINX, Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren– per fax naar het nummer 012 800050– per e-mail naar [email protected]– online via de website www.develinx.be

In deze brochure vindt u een han-dig reserveringsformulier. Na uw reservering ontvangt u een order-bevestiging met een overschrij-vingsformulier.

Vanaf maandag 16 juni 2014 kan u tevens voor alle voorstellingen van de VELINX uw losse tickets on-line bestellen én betalen via www.develinx.be.

ADMINISTRATIEKOSTEN

Let op: bij alle telefonische en / of elektronische reservaties wordt er automatisch een kleine adminis-tratiekost van 1,50 euro aangere-kend.

TERUGBETALINGEN

Tickets worden niet terugbetaald noch omgeruild, tenzij de voor-stelling door ons wordt geannu-leerd.

AVONDKASSA

Om de vlotheid bij voorstellingen te kunnen garanderen, worden er op zondagen en tijdens avond-kassa’s enkel tickets voor de des-betreffende voorstelling verkocht. Er worden geen handelingen ver-richt met betrekking tot andere voorstellingen. U kunt voor al uw vragen aan de ticketbalie terecht tijdens de ruime kantooruren.

PAS NAAR THEATER

Met de Pas naar Theater kan u met het ganse gezin aan het meest voordelige tarief onze familie-voorstellingen bijwonen. Deze Pas naar Theater bevat acht blanco tickets die ingeruild kunnen wor-

Page 153: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

153

praktische informatie

den voor tickets uit ons aanbod familievoorstellingen. De Pas naar Theater kost 40,00 euro: u betaalt dus 5,00 euro per ticket in plaats van 7,00 euro. Belangrijk: onze familievoorstel-lingen zijn vaak uitverkocht, u hebt er dus alle baat bij uw tickets voor deze voorstellingen tijdig te reserveren!

TONGERSE TICKETS

Ook dit seizoen zijn er in de VE-LINX weer uitzonderlijke tarieven voor Tongenaren. Wij selecteerden vijf verschillende voorstellingen die een mooi, kwalitatief én re-presentatief beeld schetsen van de programmering van de VELINX. Elke inwoner van Tongeren kan volgende voorstellingen aan het laagste tarief (tarief abonnemen-ten) bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een abonnement hoeft te nemen:– za. 04 okt. 2014 om 20.30 uur: De Schedelgeboorten Jubileumshow 20 jaar De Schedelgeboorten (muziek/humor)– vr. 12 dec. 2014 om 20.30 uur: Klara Iedereen Klassiek On Tour (klassiek)– vr. 19 dec. 2014 om 20.30 uur: The London Quartet Best of British: And Now For Something Completely Different (muziek)– za. 7 feb. 2015 om 20.30 uur: Jan Fabre / Troubleyn Attends, attends, attends… (pour mon père) (dans)– vr. 6 maart 2015 om 20.30 uur: Compagnie Cecilia De soldaat-facteur en Rachel (theater)

Opgelet: voor deze voorstellingen dient u zich persoonlijk bij het be-spreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische re-serveringen worden niet aanvaard.

WIE HEEFT RECHT OP REDUCTIE IN DE VELINX?

-25jarigen, 55-plussers, houders van een lerarenkaart en groepen van minimum 10 personen hebben recht op reductietarief, op voor-waarde dat de tickets vooraf gere-serveerd en betaald worden.Houders van een leerlingenkaart of studentenkaart hebben eveneens steeds recht op het reductietarief.

HOE BETALEN

Betalen kan u aan het bespreekbu-reau, contant, met Bancontact of Visa en Maestro. U kan ook beta-len per overschrijving (rekening nr BE14 0682 1480 2483 [IBAN]

/ GKCCBEBB [BIC] nadat u een bevestiging van de reservering en een overschrijvingsformulier ont-vangen heeft. Vanaf de ontvangst van uw overschrijvingsformulier heeft u 10 dagen te tijd om de be-taling uit te voeren. De VELINX aanvaardt ook cultuurcheques van Sodexo en Edenred (Hiervoor dient u zich wel persoonlijk aan te melden aan het bepreekbureau).

BETAALDE RESERVERINGEN

Zodra wij uw betaling ontvangen hebben, sturen wij uw abonne-ment of losse tickets op.Ontvangen wij uw betaling min-der dan 10 dagen voor de voor-stelling(en), dan liggen de tickets klaar aan het bespreekbureau ten laatste één uur voor aanvang van de voorstelling.

ONBETAALDE RESERVERINGEN

Onbetaalde reserveringen verval-len na verloop van tijd. Indien wij uw betaling 10 dagen na ontvangst van onze orderbevestiging niet ontvangen hebben, behouden wij ons het recht uw reservering te an-nuleren.Graag een seintje wanneer u een gereserveerde voorstelling niet kan bijwonen, zo hoeven we geen an-dere klanten te ontgoochelen. De VELINX behoudt zich het recht om gereserveerde en niet-betaalde tickets, die een kwartier vóór aan-vang van de voorstelling nog niet zijn afgehaald, door te verkopen.

WACHTLIJSTEN

Ook wanneer voorstellingen uit-verkocht zijn, blijven er de dag zelf soms een aantal plaatsen on-bezet. Daarom legt de VELINX, één uur voor aanvang van de voorstelling, een wachtlijst aan. U dient zich hiervoor persoonlijk aan te melden aan het bespreekbureau van de VELINX, waar uw naam genoteerd wordt. Een kwartier voor aanvang van de voorstelling wordt de wachtlijst aangesproken in volgorde van aanmelding en dit tot alle zitjes volledig bezet zijn. Een plaats op de wachtlijst biedt u echter geen garantie voor een in-komticket.

SCHOOLVOORSTELLINGEN

Tijdens het seizoen 2014-2015 or-ganiseert de VELINX ook voor-stellingen voor scholen. Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht bij Dirk Noben op het nummer 012 800040 of via [email protected].

Page 154: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

154

praktische informatie

ZAAL HUREN

Natuurlijk wordt de VELINX ook verhuurd: van polyvalente zaal tot schouwburg tot vergaderlokaal. Organisatoren van receptieve ac-tiviteiten kunnen beroep doen op professionele begeleiding en on-dersteuning van hun activiteiten. Voor socio-culturele verenigin-gen zijn er speciale tarieven. Voor meer informatie of een afspraak kan u contact opnemen met Veerle Stes op het nummer 012 800038 of via [email protected].

DE VELINX-BON

Surprise! Verras eens iemand met een cadeaubon. De VELINX-bon is te verkrijgen aan het onthaal. Deze cadeaubon is één jaar geldig.

CULTUURDIENST

De cultuurdienst is samen met het cultuurcentrum gehuisvest in de VELINX. De realisering van een goed uitgeruste culturele infra-structuur, het op touw zetten van een efficiënte communicatie zowel naar het brede publiek als naar het verenigingsleven, de ondersteu-ning van amateurkunstenaars en de samenwerking met onze part-ners… zijn slechts enkele van de opdrachten van de cultuurdienst.Cultuurdienst cultuurcentrum de VELINXDijk 111 bus 2, 3700 Tongeren (t) 012 800047 of 012 800048(e) [email protected]/Vrije_Tijd/Cultuur/Cultuurdienst

BIBLIOTHEEK

De bibliotheek is samen met het

cultuurcentrum gehuisvest in de VELINX. Je kan er rustig met je neus in de boeken duiken, een mailtje versturen via internet of de krant lezen. Regelmatig vinden er ook tentoonstellingen en allerhan-de activiteiten plaats.Bibliotheek de VELINXDijk 111 bus 1, 3700 Tongeren(t) 012 800056 (e) [email protected]://tongeren.bibliotheek.be/

VELINX-KAFEE

Voor of na de voorstellingen kan u altijd terecht in het VELINX-kafee voor een hapje of een drankje. VELINX-kafee Dijk 111 bus 3, 3700 Tongeren.(t) 012 393790 (e) [email protected] www.velinxkafee.be

BLIJF OP DE HOOGTE

Abonneer u op één of meerdere van onze nieuwsbrieven op www.develinx.be of geef uw adres door aan het onthaal. Wij bezorgen u met plezier en kosteloos ons zes-wekelijks magazine. Of zoek ons op FACEBOOK en word vriend van cultuurcentrum de VELINX!

RONDLEIDINGEN

Tijdens een rondleiding verklap-pen we de bezoeker duizend-en-één technische en andere theater-geheimen. Deze geleide bezoeken, waarin u dit huis van kelder tot regiekamer met alles daar tussen-in onthuld wordt, zijn gratis. Wel vooraf inschrijven bij:Cecile Wehrens op het nummer 012 800041 of via [email protected].

PARKEERMOGELIJKHEDEN

Wij raden u aan om uw auto over-dag te parkeren op parking De Motten (t.h.v. Kastanjewal en Di-rikenlaan), de parkeerplaatsen op de Dirikenlaan of Dijk (deze laat-ste deels gratis en deels met par-keerschijf ), deze parkeerplaatsen liggen op wandelafstand van de VELINX.

LAATKOMERS

Laatkomers worden niet meer toe-gelaten, tenzij tijdens de (eventu-ele) pauze.

ROLSTOELGEBRUIKERS

Rolstoelgebruikers en andersvali-den kunnen in optimale omstan-digheden alle voorstellingen bij-wonen en kunnen bij de Provincie Limburg een begeleiderspas aan-vragen.

RINGLEIDING

In de VELINX is er een mobiel en draadloos systeem aanwezig dat zowel in de schouwburg als op de scene kan gebruikt worden. Voor slechthorenden met een ge-hoorapparaat zijn er 10 individuele ringleidingen (neklus) beschikbaar die verbonden zijn met een draad-loze ontvanger. De slechthorende kan individueel de sterkte van het ontvangen geluid regelen. Voor slechthorenden zonder gehoorap-paraat beschikt het cultuurcen-trum over koptelefoons die aange-sloten zijn op de ontvanger.Let op! Deze ringleiding werkt enkel indien de voorstelling is ver-sterkt via de geluidinstallatie. In-formeer u steeds aan het onthaal

Page 155: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

155

praktische informatie

om zeker te zijn of de ringleiding gebruikt wordt. Tevens vragen wij u om deze ringleiding vooraf te reserveren aan het onthaal op het nummer 012 800040 of via [email protected].

VESTIAIRE DE VESTIAIREPAS!

De vestiaire wordt uitgebaat door vrijwilligers van de VELINX. Een bewaakte vestiaire kost 0,50 euro bij eigen activiteiten en 0,75 euro tijdens receptieve activiteiten. Het gebruik van de vestiaire in de schouwburgen en feestzalen is ver-plicht omwille van de veiligheids-voorschriften. Regenschermen, losse jassen en tassen zijn niet toe-gelaten in schouwburgen en feest-zalen.Abonnees die 15 of meer tickets per seizoen kopen, hebben recht op een gratis vestiairepas.U kan ook een vestiairepas aanko-pen in de VELINX. Deze vestiai-repas kost 5,00 euro en is geldig gedurende het seizoen 2014-2015 voor alle eigen activiteiten. De vestiairepassen zijn strikt persoon-lijk te gebruiken.

IN DE ZAAL

Het is verboden drank, eetwaren of snoep mee te nemen in de zaal. Gsm’s moeten worden uitgezet vóór het betreden van de zaal. Alle opnamen (beeld en/of geluid) zijn verboden. Indien u graag foto’s wil nemen tijdens een voorstelling moet u hiervoor vooraf toestem-ming vragen.

ROKEN

Alle ruimtes in de VELINX zijn rookvrij.

VRIJWILLIGERS

De VELINX is steeds op zoek naar nieuwe, frisse en gemotiveerde vrijwilligers. Wil je meedraaien in een dynamisch cultuurhuis en tegelijkertijd een centje bijverdie-nen? Hou je van de wereld van podiumkunsten en alles wat daar-bij komt kijken? Versterk dan ons team van enthousiaste vrijwilligers en neem contact op met Cecile Wehrens op 012 800041 of via [email protected].

ADRESGEGEVENS

de VELINXDijk 111 bus 2, 3700 Tongeren(t) 012 800040 (f ) 012 800050 (e) [email protected]

OPENINGSUREN

JUNI 2014, VAN MAANDAG 1 SEPTEMBER T.E.M. ZONDAG 21 SEPTEMBER 2014 en MEI 2015– maandag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur– dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur – woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur– donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur– vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur– zaterdag: gesloten

JULI EN AUGUSTUS 2014– maandag: 9.00 uur – 12.00 uur– dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur– woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur – donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur– vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur– zaterdag: gesloten

VAN MAANDAG 22 SEPTEMBER 2014 T.E.M. APRIL 2015– maandag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur– dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 19.00 uur– woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur– donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur– vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur – zaterdag: 14.00 uur – 18.00 uur

Buiten deze openingsuren is het bepreekbureau één uur vóór aanvang van de voorstelling tot een half uur na aanvang geopend. Tijdens deze avondkassa kunnen enkel tickets van de betreffende voorstelling aan-gekocht worden.

Page 156: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

156

kalender

SEPTEMBER

openingsweekendDO.25.09.14 Tongeren, een kleine stad in een Groote Oorlog (vernissage expo)VR.26.09.14 KVS/Bruno Vanden Broecke – MissieZA.27.09.14 Joke van Leeuwen – Toen mijn vader een struik werd (8+) ZO.28.09.14 Casco Phil – Tussen Wenen en ParijsMA.29.09.14 Arnout Hauben – Ten oorlog DI.30.09.14 Film in de VELINX

OKTOBER

VR.03.10.14 Laurence Stas – The Time of my Life (werktitel) (première)ZA.04.10.14 De Schedelgeboorten – Jubileumshow 20 jaar De SchedelgeboortenDI.07.10.14 Film in de VELINXZO.12.10.14 Lekker windje (5+)DI.14.10.14 Film in de VELINXWO.15.10.14 Theater Antigone – Dagboek van een soigneur (blindelings)ZA.18.10.14 Cie. Thor/Thierry Smits – CocktailsZO.19.10.14 Alexandra Aerts, Annelies Decock & Dimos de Beun – Koningskind (2,5+) DI.21.10.14 Film in de VELINXWO.22.10.14 Toneelhuis & KVS/Benjamin Verdonck - NotallwhowanderarelostVR.24.10.14 G. Frateur, J. Verschaeve, T. Pintens, D. Poltrock & M. Bonne – Zware Metalen 2.0 ZA.25.10.14 Braakland/ZheBilding – Leni & SusanZO.26.10.14 Inedito & Werner Trio – Beethovens debuutDI.28.10.14 Film in de VELINXDO.30.10.14 Bob De Moor/Twijfel vzw – GuernicaVR.31.10.14 Vitalski – Daar Sta Iemand

NOVEMBER

ZO.02.11.14 Theater de Spiegel – Nest (2+)DI.04.11.14 Film in de VELINXZA.08.11.14 Raymond van het Groenewoud – Bijna volwassenMA.10.11.14 Dr. Luc Vandeweyer - Over de rol van het Limburgse grondgebied tijdens de Eerste WereldoorlogDI.11.11.14 Film in de VELINXWO.12.11.14 DeTijd/Rebekka de Wit – Ik weet er te weinig van (16+)ZO.16.11.14 plan-d/Andreas Denk – Buurman in de winter (5+)DI.18.11.14 Felix van Groeningen – The Broken Circle Breakdown (film)DI.18.11.14 Film in de VELINXWO.19.11.14 Sabine Molenaar/vzw Sandman – That’s ItDI.25.11.14 Film in de VELINXWO.26.11.14 Jan Decorte/Bloet vzw – Much DanceDO.27.11.14 Grupetto – In Flanders Fields, een muzikaal oorlogsdagboekZO.30.11.14 Theater Artemis – Ja, ja, ja, jullie hebben hele mooie spulletjes (10+)

Page 157: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

157

kalender

DECEMBER

DI.02.12.14 Film in de VELINXZO.07.12.14 Toneelschap Beumer & Drost – Brandweermannen (8+)DI.09.12.14 Film in de VELINXWO.10.12.14 Tristero – De verbouwingVR.12.12.14 Klara – Iedereen Klassiek On Tour ZA.13.12.14 Kommil Foo – Het BestandZO.14.12.14 Ensemble Houthandel (BE) – Matinée DeluxeMA.15.12.14 My Life in Movies DI.16.12.14 Film in de VELINXWO.17.12.14 Wouter Deprez – SlijkVR.18.12.14 Ozark HenryVR.19.12.14 The London Quartet – Best of British: And Now For Something Completely Different ZA.20.12.14 Kapitein Winokio’s Wereldtoernee (4+)

JANUARI

DI.06.01.15 Film in de VELINXVR.09.01.15 SportStories 2 (première) ZA.10.01.15 Symfonisch orkest Brabelio – Nieuwjaarsconcert 2015MA.12.01.15 Arnoud Raskin – Mobile School DI.13.01.15 Film in de VELINXWO.14.01.15 Michael Van Peel – Van Peel overleeft 2014DO.15.01.15 Tom Struyf – Another Great Year for Fishing (16+)ZO.18.01.15 4hoog – Menskes (5+)DI.20.01.15 Joe Wright – Anna KareninaDI.20.01.15 Film in de VELINXWO.21.01.15 de Roovers – AlsemkomtDI.27.01.15 Film in de VELINXVR.30.01.15 L. Van den Eynde, T. Bertels, S. Wellens en I. Smeulders – Door het venster van den tramZA.31.01.15 Ô-Celli – Ô-Celli fait son cinéma

FEBRUARI

ZO.01.02.15 BRONKS – Grote hoofden, kleine hartjes (7+)DI.03.02.15 Film in de VELINXWO.04.02.15 Het KIP & KC De Werf – Qui a peur de Regina Louf? (16+)DO.05.02.15 De Frivole Framboos – Delicatissimo ZA.07.02.15 Jan Fabre/Troubleyn – Attends, attends, attends...(pour mon père)ZO.08.02.15 Philippe Thuriot – GoldbergvariatiesDI.10.02.15 Film in de VELINXWO.11.02.15 Filip Jordens – Hommage à Brel Intime VR.13.02.15 d e t h e a t e r m a k e r – Heimat (16+)ZA.14.02.15 Laïs – 20 jaarMA.16.02.15 Martine Kouwenhoven – Scandinavische Hoofdbrekers: WhydunitDI.17.02.15 Film in de VELINXDI.24.02.15 Film in de VELINXZA.28.02.15 William Boeva – Megalomaan

Page 158: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

kalender

MAART

ZO.01.03.15 De KolonieMT – Hertehart (4+)DI.03.03.15 Film in de VELINXWO.04.03.15 Lisbeth Gruwez/Voetvolk – Ah/HaVR.06.03.15 Compagnie Cecilia – De soldaat-facteur en RachelZA.07.03.15 Bl!ndman [drums] – WingsZO.08.03.15 Tuning People – DaDaKaKa (8+)DI.10.03.15 Olivier Nakache & Eric Toledano – Intouchables (film)DI.10.03.15 Film in de VELINXDO.12.03.15 Dimitri Leue/Rataplan – vanbinnen BANG vanbuitenDI.17.03.15 Film in de VELINXDO.19.03.15 Freek de Jonge – De Wedstrijd ZA.21.03.15 ’t Arsenaal & Naast de Buren – Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt…ZO.22.03.15 Theater FroeFroe & Théâtre des 4Mains – Poupette (6+)DI.24.03.15 Film in de VELINXVR.27.03.15 Astrid Nijgh, Riet Muylaert, Lies Lefever & Amaryllis Temmerman – Nijghse vrouwenZA.28.03.15 SKaGeN – DeurdedeurdeurMA.30.03.15 Geert Vandenbon – Eeuwig rijdt de Ronde!DI.31.03.15 Film in de VELINX

APRIL

WO.01.04.15 Bart Peeters – Op de GroeiDO.02.04.15 Dansfeest SeniorenDI.07.04.15 Film in de VELINXDI.14.04.15 Film in de VELINXZA.18.04.15 Tongeren Metal Fest 2MA.20.04.15 Michaël Van Droogenbroeck – Het spook van de crisis DI.21.04.15 Film in de VELINXDI.28.04.15 Film in de VELINX

MEI

DI.05.05.15 Film in de VELINXZO.10.05.15 HetPaleis – Ans en Wilma op een onbewoond eiland (8+)DI.12.05.15 Film in de VELINXWO.13.05.15 Lazarus – Met argumenten kan je iedereen overtuigenDI.19.05.15 Film in de VELINXDO.21.05.15 Te Gek?! – Manische MannenVR.22.05.15 Oxalys/Het Gevolg i.s.m. Klara – Peter en de Wolf (5+)ZA.23.05.15 ’T. N.E.S.T. & De Spil – Chocolat

158

Page 159: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

kalender Te gast in de Velinx

AUGUSTUS

ZO.10.08.14 Jong Musical vzw – musical

SEPTEMBER

VR.05.09.14 Soroptimist International Tongeren – Modeshow VR.12.09.14 Sp.a Tongeren – Groot Feest 5ZA.20.09.14 Studio Brussel Fuif 80-90-2000

OKTOBER

WO.08.10.14 Kapel van de Nederlandse Luchtmacht – concertZA.11.10.14 Gemengd Koor Cantemus Tongeren – concert

NOVEMBER

VR.08.11.14 Vermeylenfonds Tongeren – Markante TongenaarDO.13.11.14 Dienst Welzijn en seniorenhuis ‘De Piepel’ Tongeren – SeniorenfeestZA.15.11.14 Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen – concertVR.21.11.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZA.22.11.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZO.23.11.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieMA.24.11.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie

DECEMBER

DO.04.12.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieVR.05.12.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZA.06.12.14 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZA.31.12.14 Focus Events – Nieuwjaarsfuif

JANUARI

ZA.24.01.15 Feestcomité Ridders van Morepoit tot Bukeberg – Prinsenfeest 2015ZO.25.01.15 Feestcomité Ridders van Morepoit tot Bukeberg – Jeugdprinsenfeest 2015

FEBRUARI

DO.12.02.15 Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht – concertZA.21.02.15 Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ Beverst – Galaconcert 2015ZO.22.02.15 Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ Beverst – Galaconcert 2015VR.27.02.15 vzw Kroningsfeesten – concert dë Bjètëls

159

Page 160: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

160

kalender Te gast in de Velinx

MAART

ZA.14.03.15 Balletgroep Coppelia – dansvoorstelling ZO.15.03.15 Banann bvba – Aspe! Moord in het theater (theatervoorstelling)

APRIL

VR.24.04.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZA.25.04.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZO.26.04.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieMA.27.04.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie

MEI

DO.07.05.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieVR.08.05.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZA.09.05.15 Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductieZO.17.05.15 Comité Feest Vrijzinnige jeugd Tongeren – LentefeestZA.30.05.15 Danceformation Silverstar – dansvoorstellingZO.31.05.15 Danceformation Silverstar – dansvoorstelling

JUNI

ZA.06.06.15 Flashdance – dansvoorstellingZO.14.06.15 Danse et Detente – dansvoorstelling

JULI

VR.11.07.15 11 juli viering

Page 161: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

161

WIE IS WIE IN DE VELINX?

diensthoofd/programmator:

Veerle Stes

[email protected] – 012 800038

programmator:

Johan Wouters

[email protected] – 012 800039

pers- en promotieverantwoordelijke / administratie en logistiek:

Katrien Voets

[email protected] – 012 800042

administratie:

Natasja Rogister, Cecile Wehrens

[email protected] – 012 800043

bespreekbureau / onthaal:

Dirk Noben, Natasja Rogister, Cecile Wehrens

[email protected] - 012 800040

hoofd techniek:

Peter Wijgaerts

[email protected] – 012 800044

techniek:

Julien De Munck, Guy Schils, Camille Timmermans, David Verjans

[email protected] - 012 800044

COLOFON

samenstelling en redactioneel werk:

Johan, Veerle, Katrien en Cecile

grafisch ontwerp:

Johan Vandebosch, ziezo

lettertype:

Bembo van Stanley Morison (1929)

papier:

Condatt matt en Cyclus Offset

oplage:

7700 exemplaren

drukwerk:

Drukkerij Moderna

verantwoordelijke uitgever:

Stad Tongeren, Maastrichterstraat 10, 3700 Tongeren

Page 162: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

Alle informatie uit deze seizoensbrochure is gebaseerd op de gege-vens per april 2014 verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Het seizoen 2014-2015 wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Stad Tongeren.

Cultuurcentrum de VELINX Tongeren werd door de Provincie Limburg structureel erkend als centrum met regionale werking. De Provincie Limburg ondersteunt cultuurcentrum de VELINX Tongeren financieel omdat het garant staat voor een kwalitatief programma waarmee het zich duidelijk profileert in het Limburgse culturele veld.

De VELINX is lid van het samenwerkingsverband DANS IN LIMBURG, POP IN LIMBURG en ZEBRACINEMA.De VELINX werkt voor meerdere voorstellingen samen met B-Classic festival van Vlaanderen, Markant, Davidsfonds, Vermey-lenfonds, Willemsfonds, Femma, Gezinsbond Tongeren, Jeugd en Muziek Tongeren / Sint-Truiden en de Academie Tongeren.De VELINX is door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend als een cultuurcentrum in de B-categorie (sinds 01/01/02).De VELINX werkt sinds 01/01/08 als stedelijke dienst.

Page 163: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015
Page 164: seizoensbrochure de VELINX 2014-2015

DijK 111 BUS 23700 TOnGeren

(T) 012 [email protected] WWW.DeVelinx.Be