Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

of 64 /64
SCHOOLPROGRAMMERING SCHOUWBURG KORTRIJK 2013 – 2014

description

Scholen aanbod Schouwburg Kortrijk

Transcript of Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Page 1: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

SCHOOLPROGRAMMERING SCHOUWBURG KORTRIJK 2013 – 2014

Page 2: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

INHOUDSOPGAVE:

INTRO

KLEUTER

LAGER

SECUNDAIR

LEERKRACHTEN

PRAKTISCHE INFO

INTERESSANT OM WETEN

1

Page 3: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Schouwburg Kortrijk stoomde de afgelopen maanden met grote zorg het podiumaanbod klaar voor volgend seizoen. Ook voor het jonge publiek trappelt een brede waaier van prikkelende podiumvoorstellingen om gezien te worden.

Deze bundel geeft je alvast een inkijk in het podiumaanbod van Schouwburg en ontmoe-tingscentra voor kleuter, lager en secundair onderwijs. Zoals steeds gaan we graag in dialoog om van die voorstelling meer te maken dan een eenmalige cultuuruitstap. Een inleiding, omkaderende workshop of speciaal ontwikkeld lesmateriaal bieden alvast heel wat mogelijkheden.

Het nieuwe aanbod is vanaf 27 mei, samen met de vele activiteiten van andere Kortrijkse partners, terug te vinden op de nieuwe website www.cultuurkuur.be. Een platform van Canon Cultuurcel en Cultuurnet dat leerkrachten en organisatoren in contact met elkaar wil brengen.

We wensen je alvast een inspirerend schooljaar toe!

Mieke Vandecandelaere Jozefien Lecluyse Lieselotte Deforce Programmering Programmering Directeurbassisonderwijs secundair onderwijs Schouwburg Kortrijk

2

Page 4: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

KLEUTERS

Page 5: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

KLEUTERS

PEUTER & 1ste KLEUTER

4HOOGHut

Kleine Zus neemt je mee naar grote Broer.Grote Broer kan alles.Wonen in een hut. Praten met konijnen.Vogels doen fluiten.

Kleine Zus is er graag.Samen appels rapen, wortels schrapen en in één pyjama slapen.

Langs een imaginair bospad neemt Kleine Zus het publiek mee het woud in. Een wondermooi decor her-bergt de hut waar Grote Broer woont. Een speels, poëtisch verhaal over heimwee. Een diep in het bos avon-tuur voor iedereen die al drie is.

D-BUUT is het platform waar jonge professionele theatermakers de kans krijgen onder de vleugels van 4Hoog een eigen kleutervoorstelling te creëren, na ‘Stip’, ‘Wanikan’ en ‘Keik’ is ook ‘Hut’ een topper.

Concept en regie: Nikolas Lestaeghe & Frans Van der Aa, spel: Nikolas Lestaeghe & Ilse De Koe, decor: Nikolas Lestaeghe, Sarah Geirnaert & Lucas Verbrugge.

www.4hoog.be

Genre theater Doelgroep 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 120 leerlingenDatum donderdag 07/11Uur 14:00Locatie OC De Wervel, BellegemPrijs € 4,00

4

Page 6: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

PANTALONEKarussell

In ‘Karussell’ nemen een viool, een cello en een accordeon ogen en oren mee op een klank- en kleurrijke reis. Terwijl de draaimolen langzaam draait wisselen poëtische stilte en vrolijke extase elkaar voortdurend af. In deze associatieve voorstelling is alles rond: de zon, de maan (niet altijd), de zee, en ook de sneeuw-man. Spreken kan hij niet, zingen ook niet, en toch klopt zijn hart vol levenslust. En de muziek bepaalt elk gevoel, elke kleur, elk beeld. Een theatraal klankkleurenconcert voor iedereen vanaf 2 jaar.

Onder impuls van artistiek leider Filip Bral creëert Pantalone bijzondere muziektheaterproducties. Kun-stenaars uit verschillende disciplines worden er verenigt in creaties die vele vormen aannemen: van een muzikaal prentenboek tot een multimediale kinderopera of een beeldend concert. Rode draad is de muziek van waaruit Pantalone een wereld vol poëzie, kleur, vorm, beweging en spel oproept, een wereld die zowel kinderen als volwassenen kan beroeren.

Concept, compositie en klankontwerp: Filip Bral, regie: Heike Kossman, spel: Abdeslam Hadj Oujennaou, Katrien De Bièvre (viool), Karel Steylaerts (cello) & Patricia George (accordeon), lichtontwerp: Jef Loots; kostuums en objecten: Elisabeth Houtart, objecten: Eva Sauermann, luchtballon: Aeroix, ballontechniek: Airstar, coproductie: Traffo.

Genre muziektheaterDoelgroep 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 110 leerlingenDatum donderdag 09/01 (10:00 & 14:00) & vrijdag 10/01 (10:00 & 13:30Locatie SchouwburgPrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Page 7: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

TAL EN THEEMeer dan beer

Beer kijkt naar de wereld met al zijn wonderen. Hij kijkt en zegt niets. De wereld zegt alles. De wereld vertelt over de liefde tussen een cowboy en een indiaan, over een rups die vlinder wordt, over prinsen en prinsessen, over de zon en de maan, de lucht, de aarde en over het water en het vuur. Ieder verhaal leidt naar een ander. Niets staat los van elkaar.

‘Meer dan Beer’ vertelt een verhaal als een prentenboek. Beelden, figuren, muziek en verwondering staan centraal. Een voorstelling zonder woorden, omdat beelden alles zeggen.

Maarten Van Aerschot legt een eigenzinnige parcours af binnen het figurentheater. Zijn voorstellingen zitten vol kastjes en luikjes die open en dicht gaan, en prachtige beelden die getuigen van een groot gevoel voor poëzie. Alles doet hij in zijn eentje: opbouwen, spelen, techniek… Na het wondermooie ‘Uit een doosje’ op Spinrag, nodigen we hem uit met deze warme kleutervoorstelling. Kruip dicht tegen elkaar aan en geniet.

Spel en idee: Maarten Van Aerschot, lichtontwerp: Johan Vloeberghs, coaching: Femke De Haes.

www.talenthee.be http://www.youtube.com/watch?v=NU2eCGtk1RU

Genre figurentheaterDoelgroep 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 100 leerlingenDatum maandag 27/01Uur 9:00, 10:30 & 14:00Locatie ArenatheaterPrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6

Page 8: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

ALEXANDRA AERTSWatermuziek

‘Water, wind, trompetgeschal!Bootjes van papier schrijden statig over de Theems.Thee, thee, kopje thee!Wie wil er mee naar Engeland varen?’

De overbekende ‘Water Music’ van Händel werd uitgevoerd tijdens een boottocht op de Theems in 1717. Geïnspireerd door deze feestelijke muziek, maakt Alexandre Aerts een miniconcert voor kleuters. Twee mu-zikanten en een actrice doen de muzikale reis van weleer nog eens over. Met twee emmers water, rubberen laarzen, een hobo en een accordeon. ‘Watermuziek’ start klein en eindigt in grandeur met een mini-blazersconcert. Uit de ‘Water Music’ van Händel werd een zorgvuldige selectie en bewerking gemaakt waarin beleving, verbeelding en verwondering centraal staan.

Concept en spel: Alexandra Aerts, muziek: Karel Schoofs & Ludo Mariën, in samenwerking met Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, Moving Mountains vzw & Gc Nekkersdal.

http://users.telenet.be/alexandra_aerts/Alexandra_Aertshttp://vimeo.com/44648425

Genre muziektheaterDoelgroep 1ste kleuterDuur 40 minutenMaximum 80 leerlingenDatum vrijdag 31/01Uur 10:30 & 13:30Locatie OC MarkePrijs € 4,00-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ANKE ZIJLSTRAWint Wind?

‘Ik ga op reis en maak mee...’ dat de zon schijnt op het strand. Dat de zee me roept voor een verfrissende duik. Dat de wind begint te waaien en de zomer zo verslindt. Waar zijn die trui, die kousen en die sjaal? Waarom dwarrelen de blaadjes naar beneden en wordt de boom zo eenzaam kaal? Ik ga door de koude en de sneeuw, ik ben helemaal alleen. Maar de lente komt me troosten met gras en groen en goesting, om ver-der op reis te gaan en misschien zelfs (n)ooit echt aan te komen.

Anke Zijlstra genoot een opleiding klassieke dans, maar voelt zich al snel geïnspireerd door de allerkleinsten die bijzonder open staan voor de niet-verbale taal. Samen met componist Sam Vloemans creëert ze ‘Wint Wind?’, een woordloze voorstelling waarin dans, beweging, muziek en illusie naadloos in elkaar over vloeien. Een reis langs de vier seizoen, door alle weersomstandigheden heen, op zoek naar een windstil plekje.

Concept: Anke Zijlstra, compositie: Sam Vloemans.

www.ankezijlstra.be

Genre dansDoelgroep peuter & 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 60 leerlingenDatum donderdag 08/05 (10:00 & 14:00) & vrijdag 09/05 (10:00 & 13:30)Locatie ArenatheaterPrijs € 4,00

7

Page 9: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

MARIA CLARA VILLA LOBOSKopie Kopie

‘Kopie Kopie’ neemt je mee op het parcours van een grappig ventje met een groot hoofd. Het hele leven pas-seert de revue: geboorte, opgroeien, kind zijn, de ‘andere’ ontmoeten, verliefd worden, … tot de cirkel rond is.

In een wisselwerking tussen personages die lijken op stripfiguren en projecties in een surrealistisch universum, reist het publiek mee naar imaginaire ruimtes waar alles mogelijk is. Het resultaat is een grappige voorstelling vol dans en visueel theater.

De Braziliaanse danseres/choreografe Maria Clara Villa Lobos maakt met ‘Kopie Kopie’ een dansvoorstel-ling voor jonge kinderen die grappig en toegankelijk is, maar die zo goed in elkaar steekt dat ook volwassenen kunnen genieten. Een juweeltje dus!

Maria Clara Villa Lobos studeerde lang geleden aan P.A.R.T.S. en was een paar jaar verbonden aan Villanella als huisartiest. Met haar grootwarenhuisproject ‘XL’ veroverde zij moeiteloos de Europese podia. Villanella produceert trots deze fijne comeback in Vlaanderen.

‘Gefascineerd reizen de kinderen heen en weer in dit hyperludieke universum… Een betovering vol humor, die het allerbelangrijkste bereikt: de kleintjes laten houden van theater voor wat het is: simpelweg een speelplek.’ (Catherine Makereel – Le Soir)

Concept en choreografie: Maria Clara Villa Lobos, dans: Maria Clara Villa Lobos & Barthélémy Manias-Valmont, regie, video en animaties: Bernard Delcourt, productie: XL Production in coproductie met Théâtre de la Place Luik.

www.mc-villalobos.com http://www.youtube.com/watch?v=bZPA_OUL1SM

Genre dansDoelgroep peuter & 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 110 leerlingenDatum donderdag 15/05 Uur 10:30, 13u30 & 14:45Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 4,00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------8

TAL EN THEEMeer dan beer

Beer kijkt naar de wereld met al zijn wonderen. Hij kijkt en zegt niets. De wereld zegt alles. De wereld vertelt over de liefde tussen een cowboy en een indiaan, over een rups die vlinder wordt, over prinsen en prinsessen, over de zon en de maan, de lucht, de aarde en over het water en het vuur. Ieder verhaal leidt naar een ander. Niets staat los van elkaar.

‘Meer dan Beer’ vertelt een verhaal als een prentenboek. Beelden, figuren, muziek en verwonde-ring staan centraal. Een voorstelling zonder woorden, omdat beelden alles zeggen.

Maarten Van Aerschot legt een eigenzinnige parcours af binnen het figurentheater. Zijn voor-stellingen zitten vol kastjes en luikjes die open en dicht gaan, en prachtige beelden die getuigen van een groot gevoel voor poëzie. Alles doet hij in zijn eentje: opbouwen, spelen, techniek… Na het wondermooie ‘Uit een doosje’ op Spinrag, nodigen we hem uit met deze warme kleutervoor-stelling. Kruip dicht tegen elkaar aan en geniet.

Spel en idee: Maarten Van Aerschot, lichtontwerp: Johan Vloeberghs, coaching: Femke De Haes.

www.talenthee.be http://www.youtube.com/watch?v=NU2eCGtk1RU

Genre figurentheaterDoelgroep 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 100 leerlingenDatum donderdag 15/05Uur 10:30, 13:30 & 14:45Locatie OC De VonkePrijs € 4,00

Page 10: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

ANKE ZIJLSTRAWint Wind?

‘Ik ga op reis en maak mee...’ dat de zon schijnt op het strand. Dat de zee me roept voor een verfris-sende duik. Dat de wind begint te waaien en de zomer zo verslindt. Waar zijn die trui, die kousen en die sjaal? Waarom dwarrelen de blaadjes naar beneden en wordt de boom zo eenzaam kaal? Ik ga door de koude en de sneeuw, ik ben helemaal alleen. Maar de lente komt me troosten met gras en groen en goesting, om verder op reis te gaan en misschien zelfs (n)ooit echt aan te komen.

Anke Zijlstra genoot een opleiding klassieke dans, maar voelt zich al snel geïnspireerd door de allerkleinsten die bijzonder open staan voor de niet-verbale taal. Samen met componist Sam Vloe-mans creëert ze ‘Wint Wind?’, een woordloze voorstelling waarin dans, beweging, muziek en illusie naadloos in elkaar over vloeien. Een reis langs de vier seizoen, door alle weersomstandigheden heen, op zoek naar een windstil plekje.

Concept: Anke Zijlstra, compositie: Sam Vloemans.

www.ankezijlstra.be

Genre dansDoelgroep peuter & 1ste kleuterDuur 45 minutenMaximum 60 leerlingenDatum dinsdag 20/05Uur 10:00 & 14:00Locatie Molenheem, HeulePrijs € 4,00

9

Page 11: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

2de & 3de kleuter

4HOOGMenskes

Stap in een vliegtuig en vlieg naar de wolken …Zitten op uw dak mag ook …Kijk naar beneden …

Menskes zijn zoals kinderen die op een begrafenis of trouwfeest hun eigen geheime speelwereld creëren, tussen de benen van die nonkel met zijn bulderlach en de schoenen van die tante, die haar tranen de vrije loop laat. Menskes hebben dat talent, om zo te kijken. Mensen niet, die verliezen het op hun tocht... En toch. Diene meneer daar hé, die kan het wel...

Geïnspireerd door ‘Mr Hurlot’ van Tati is ‘Menskes’ een voorstelling over anders kijken, over kleine, soms grappige dingen zien in grote, vaak serieuze drama’s. Een absurde, satirische spiegel waarin het kleine en grote publiek zijn eigen dagelijkse gedrag kan herkennen.Jan Sobrie (Antigone, BRONKS, KOPERGIETERY) en Tom Dupont (BRONKS, Antigone) legden apart en samen reeds een heel parcours af in het kindertheater. Samen met Tom de Bleye maken ze voor het eerst een voorstelling voor kleuters.

www.4hoog.be

Genre theater Doelgroep 2de & 3de kleuterDuur n.n.bMaximum 175 leerlingenDatum maandag 04/11 (14:00) & dinsdag 05/11 (10:00 & 14:00)Locatie SchouwburgPrijs € 4,00

10

Page 12: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

THEATER TERRA (Nl)Het kerstverhaal van Kleine Ezel

Kleine Ezel wil zo graag bij Jakkie gaan wonen, want bij Jakkie thuis staat een veel grotere kerstboom. Verhuizen mag niet, een paar dagen logeren wel. Als Kleine Ezel bij Jakkie logeert, besluiten papa en mama Ezel samen op vakantie te gaan naar de Middellandse Zee. Maar zo ver bij elkaar vandaan met Kerstmis, is dat wel een goed idee? Wat volgt is een spannende tocht vol avontuur en sneeuw….

Theater Terra verraste het publiek wereldwijd met de familiemusicals ‘Kikker’, ‘Muis’ en ‘Kleine Ezel’. Het is dan ook reikhalzend uitkijken naar de nieuwe kerstmusical met Kleine Ezel in de hoofdrol. Een heerlijke voorstelling met levensgrote poppen, geïnspireerd door de bekende boeken van Rindert Kromhout en An-nemarie van Haeringen.

Tekst: naar de boeken van Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen, script en liedteksten: Rindert Kromhout, muziek: Fons Merkies, decorontwerp: Theo Terra, poppen en kostuumontwerp: Kathelijne Monnens.

www.theaterterra.nl

Genre musicalDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 60 minutenMaximum 450 leerlingenDatum vrijdag 13/12Uur 13:30Locatie SchouwburgPrijs € 4,00--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ALEXANDRA AERTSWaterMUZIEK

‘Water, wind, trompetgeschal!Bootjes van papier schrijden statig over de Theems.Thee, thee, kopje thee!Wie wil er mee naar Engeland varen?’

De overbekende ‘Water Music’ van Händel werd uitgevoerd tijdens een boottocht op de Theems in 1717. Geïnspireerd door deze feestelijke muziek, maakt Alexandre Aerts een miniconcert voor kleuters. Twee muzikanten en een actrice doen de muzikale reis van weleer nog eens over. Met twee emmers water, rubbe-ren laarzen, een hobo en een accordeon. ‘Watermuziek’ start klein en eindigt in grandeur met een mini-bla-zersconcert. Uit de ‘Water Music’ van Händel werd een zorgvuldige selectie en bewerking gemaakt waarin beleving, verbeelding en verwondering centraal staan.

Concept en spel: Alexandra Aerts, muziek: Karel Schoofs & Ludo Mariën, in samenwerking met Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, Moving Mountains vzw & Gc Nekkersdal.

http://users.telenet.be/alexandra_aerts/Alexandra_Aertshttp://vimeo.com/44648425

Genre muziektheaterDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 40 minutenMaximum 80 leerlingenDatum vrijdag 31/01Uur 10:30 & 13:30Locatie OC MarkePrijs € 4,00

11

Page 13: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

SALIBONANIHet Luchtschip

De kapitein is droevig. Vroeger had hij een groot schip waarmee hij ging vissen op zee. Maar nu zit hij thuis. En de zee is ver weg. Maar de kapitein is slim. Hij vindt zelf dingen uit! Dan bedenkt hij een plan: hij gaat een schip bouwen. Een schip dat kan vliegen en waarmee hij een luchtreis kan maken. Een luchtschip!

Salibonani maakt al jaren muziektheater voor kinderen. Op zijn eentje vertolkt Lukas Van Echelspoel de muziek en brengt hij het verhaal. ‘Luchtschip’ wordt opnieuw een leuke ervaring voor de kleuters.

Concept en spel: Lukas Van Echelpoel.

Genre muziektheaterDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 60 minutenMaximum 100 leerlingenDatum donderdag 06/02Uur 14:00Locatie Parochiezaal RollegemPrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE KOLONIE MTScattiWhatti

Een jongen, een meisje en een muzikant draaien om elkaar heen en fantaseren over droomvrouwen en echte vrouwen, over plastieken binken en saxofoons die blinken. Ze scatten. Dat is het virtuoos zingen van klanken en woorden zonder betekenis in vocale jazz-improvisaties. Het lijkt een beetje op wat zangvogels doen om elkaar te verleiden en het vormt hier de basis voor een ware kleuterromance, een amoureuze en bijna woordeloze swing. De perfecte inspiratiebron voor een mijmering over de relativiteit van schoon-heidsidealen. En voor een spel met droom en realiteit. Maar voor de kleuters is het vooral: dansen, pret en retteketettt!

Na ‘Lap’, ‘Cinema Volum’ en ‘Geen Spijt’, maakt De Kolonie MT nu een productie waar nauwelijks woorden in voorkomen en waarin de muziek de hoofdrol speelt. Een pareltje!.

‘ScattiWhatti prikkelt de jonge toeschouwers met dit muzikaal verbeeldend spel. De jazz slaat aan, ook bij de jonge toeschouwers! Mooi toch!’ (De Bond)

Concept, compositie, muziektheatrale regie en live muziek: Bo Spaenc, regie: Benjamin Van Tourhout, spel, zang en sax: Simon D’Huyvetter, spel, zang en ukelele: Nele Van Den Broeck, decor: Pat Van Hemelrijck, kostuums: Huguette d’.

www.dekoloniemt.be http://vimeo.com/59891192

Genre muziektheaterDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 60 minutenMaximum 120 leerlingenDatum dinsdag 13/05Uur 10:30 & 14:00Locatie ArenatheaterPrijs € 4,00

11

Page 14: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

MARIA CLARA VILLA LOBOSKopie Kopie

‘Kopie Kopie’ neemt je mee op het parcours van een grappig ventje met een groot hoofd. Het hele leven pas-seert de revue: geboorte, opgroeien, kind zijn, de ‘andere’ ontmoeten, verliefd worden, … tot de cirkel rond is.

In een wisselwerking tussen personages die lijken op stripfiguren en projecties in een surrealistisch universum, reist het publiek mee naar imaginaire ruimtes waar alles mogelijk is. Het resultaat is een grappige voorstelling vol dans en visueel theater.

De Braziliaanse danseres/choreografe Maria Clara Villa Lobos maakt met ‘Kopie Kopie’ een dansvoorstel-ling voor jonge kinderen die grappig en toegankelijk is, maar die zo goed in elkaar steekt dat ook volwassenen kunnen genieten. Een juweeltje dus!

Maria Clara Villa Lobos studeerde lang geleden aan P.A.R.T.S. en was een paar jaar verbonden aan Villanella als huisartiest. Met haar grootwarenhuisproject ‘XL’ veroverde zij moeiteloos de Europese podia. Villanella produceert trots deze fijne comeback in Vlaanderen.

‘Gefascineerd reizen de kinderen heen en weer in dit hyperludieke universum… Een betovering vol humor, die het allerbelangrijkste bereikt: de kleintjes laten houden van theater voor wat het is: simpelweg een speelplek.’ (Catherine Makereel – Le Soir)

Concept en choreografie: Maria Clara Villa Lobos, dans: Maria Clara Villa Lobos & Barthélémy Manias-Valmont, regie, video en animaties: Bernard Delcourt, productie: XL Production in coproductie met Théâtre de la Place Luik.

www.mc-villalobos.com http://www.youtube.com/watch?v=bZPA_OUL1SM

Genre dansDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 45 minutenMaximum 110 leerlingenDatum donderdag 15/05 Uur 10:30, 13u30 & 14:45Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 4,00

13

TAL EN THEEMeer dan beer

Beer kijkt naar de wereld met al zijn wonderen. Hij kijkt en zegt niets. De wereld zegt alles. De wereld vertelt over de liefde tussen een cowboy en een indiaan, over een rups die vlinder wordt, over prinsen en prinsessen, over de zon en de maan, de lucht, de aarde en over het water en het vuur. Ieder verhaal leidt naar een ander. Niets staat los van elkaar.

‘Meer dan Beer’ vertelt een verhaal als een prentenboek. Beelden, figuren, muziek en verwonde-ring staan centraal. Een voorstelling zonder woorden, omdat beelden alles zeggen.

Maarten Van Aerschot legt een eigenzinnige parcours af binnen het figurentheater. Zijn voor-stellingen zitten vol kastjes en luikjes die open en dicht gaan, en prachtige beelden die getuigen van een groot gevoel voor poëzie. Alles doet hij in zijn eentje: opbouwen, spelen, techniek… Na het wondermooie ‘Uit een doosje’ op Spinrag, nodigen we hem uit met deze warme kleutervoor-stelling. Kruip dicht tegen elkaar aan en geniet.

Spel en idee: Maarten Van Aerschot, lichtontwerp: Johan Vloeberghs, coaching: Femke De Haes.

www.talenthee.be http://www.youtube.com/watch?v=NU2eCGtk1RU

Genre figurentheaterDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 45 minutenMaximum 100 leerlingenDatum donderdag 15/05Uur 10:30, 13:30 & 14:45Locatie OC De VonkePrijs € 4,00

Page 15: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

ANKE ZIJLSTRAWint Wind?

‘Ik ga op reis en maak mee...’ dat de zon schijnt op het strand. Dat de zee me roept voor een verfrissende duik. Dat de wind begint te waaien en de zomer zo verslindt. Waar zijn die trui, die kousen en die sjaal? Waarom dwarrelen de blaadjes naar beneden en wordt de boom zo eenzaam kaal? Ik ga door de koude en de sneeuw, ik ben helemaal alleen. Maar de lente komt me troosten met gras en groen en goesting, om verder op reis te gaan en misschien zelfs (n)ooit echt aan te komen.

Anke Zijlstra genoot een opleiding klassieke dans, maar voelt zich al snel geïnspireerd door de allerkleinsten die bijzonder open staan voor de niet-verbale taal. Samen met componist Sam Vloemans creëert ze ‘Wint Wind?’, een woordloze voorstelling waarin dans, beweging, muziek en illusie naadloos in elkaar over vloeien. Een reis langs de vier seizoen, door alle weersomstandigheden heen, op zoek naar een windstil plekje.

Concept: Anke Zijlstra, compositie: Sam Vloemans.

www.ankezijlstra.be

Genre dansDoelgroep 2de & 3de kleuterDuur 45 minutenMaximum 60 leerlingenDatum dinsdag 20/05Uur 10:00 & 14:00Locatie Buurthuis Molenheem, HeulePrijs € 4,00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 13 14

Page 16: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

EDUCATIEF LESMATERIAAL

Casa Blanca

De straat van KaatDe straat van Kaat lijkt een gewone straat. Het is een weg met een huis, een brievenbus en een boom. Maar wat gebeurt er als je door de straat wandelt? Of als je even piept in de brievenbus? En wat hangt daar in die boom?

‘De straat van Kaat’ is een verteltapijt. Rol het open in jouw klas en wandel samen met de kleuters binnen in een fantastische wereld. Door middel van speelse opdrachten maken de kinderen kennis met de verschil-lende muzische vormen: beeld, drama, muziek, beweging en media. Een wonderlijk kunstenpakket, hele-maal op maat van kleuters.

‘De straat van Kaat’ werd ontwikkeld in opdracht van HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie. HumuZ wil hiermee inspelen op de vraag vanuit het kleuteronderwijs naar nieuwe en creatieve methodie-ken om kleuters in contact te brengen met kunst en cultuur. Het pakket omvat naast alle materialen en cd die nodig zijn om in de klas aan de slag te gaan, ook een volledig uitgeschreven handleiding voor de leer-kracht. De handleiding geeft naast de basiswerking per thema ook een inspiratielijst voor wie meer wil. Het pakket sluit naadloos aan bij de ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs.

Casa Blanca creëert artistieke en kunsteducatieve projecten voor kinderen, jongeren en families en richt zich in het bijzonder op het aspect van de kunst- en cultuurbeleving. Casa Blanca heeft de ambitie om van kunstbeleving een unieke ervaring te maken. ‘De straat van Kaat’ slaagt daar moeiteloos in.

Concept Casa Blanca, productie: HumuZ..Genre pakket muzische vormingDoelgroep 1ste t.e.m. 3de kleuterBeschikbaar hele seizoenDuur maximum 2 opeenvolgende wekenPrijs gratis | waarborg: € 50,00

Het pakket kan op drie plaatsen gereserveerd en ontleend worden:

Schouwburg Kortrijk, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk Han Degezelle – [email protected] - 056 23 98 50 CC De Steiger, Waalvest 1, 8930 Menen Bart Bogaert – [email protected] - 056 51 58 91

CC De Schakel, Schakelstraat 8, 8790 Waregem Veerle Hollants – [email protected] - 056 62 13 40

Wil je het pakket vooraf leren kennen? Dat kan! Casa Blanca voorziet 3 vormingsmomenten in de regio. Je leert Kaat en haar straat kennen, de materialen worden voorgesteld en de lesopdrachten toegelicht. Wedden dat je De Straat van Kaat direct naar je klas wil meenemen?

Data: Schouwburg Kortrijk – dinsdag 24 september – 10u tot 11u30CC De Schakel, Waregem: - dinsdag 24 september – 19u30 tot 21uCC De Steiger, Menen – donderdag 10 oktober - 16u-17u30Prijs: Gratis

Info & reservatieHumuZ - [email protected] - 056 23 98 50

15

Page 17: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

15

Page 18: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

LAGER

Page 19: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

1ste & 2de leerjaar

NEVSKI PROSPEKTMétro Boulot Dodo

Herman, een wereldvreemde man, komt na een lange werkdag thuis. Wanneer de voordeur dichtvalt, ver-valt hij in zijn dagelijkse gewoontes. Hij houdt van eenvoud, orde en regelmaat. Maar dan, midden in zijn alledaagse gewoontes, ontmoet hij plots zichzelf. In zijn eigen huis. Tweemaal zelfs. En voor hij het weet, zijn er drie versies van zichzelf die de orde van de dag trachten te bewaren in één en hetzelfde huis. De verwarring slaat toe. En net wanneer hij dacht dat het niet erger kon worden, verschijnt er plots een vierde man. Maar die ziet er helemaal anders uit…

In een woordloze voorstelling waar slapstick, theater en dans elkaar raken, vergroot Nevski Prospekt dage-lijkse gewoontes en kleinmenselijke onhebbelijkheden uit tot een groteske theatrale choreografie. Net zoals in ‘HOP’ gaat het gezelschap ook nu weer op zoek naar een bijzondere betrokkenheid van de kinderen in het verhaal.

Van en met: Gregory Caers, Wim De Winne, Tom Ternest, Ives Thuwis & Patrick Vervueren.

www.nevskiprospekt.be

Genre woordloos theater, mime, slapstickDoelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur n.n.b.Maximum 120 leerlingenDatum vrijdag 18/10Uur 10:00 & 13:30Locatie ArenatheaterPrijs € 5,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------18

Page 20: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

SPROOKJES EN ZOKlein Duimpje

Klein Duimpje blijft een miniscuul stapje voor op iedereen om zijn broers van hun stiefmoeder, hun vader en het monster te redden. Met zijn vogels van dansende pluimpjes, een schrikaanjagend reuzenhoofd, een vliegend huisje en draagbaar bos is deze -oorspronkelijk Italiaanse- voorstelling een klein wonder! Het hele verhaal speelt zich af op, onder en naast een houten keukentafel.

In ware Sprookjes en zo stijl, wordt ‘Klein Duimpje’ een beklijvende voorstelling over bang zijn en honger hebben. Maar ook over spelen en plezier maken. En wie kan dat beter dan Klein Duimpje. Sprookjes en zo verrast het publiek al enkele jaren met mooie, poëtische, beeldende voorstellingen voor de allerkleinsten. Bezielers Marcello en Pietro Chiarenzo (It) – vader en zoon – hebben hun roots in het circus. Hun voorstellingen ademen dan ook steeds een beetje van de magische circussfeer. Ook met hun versie van het overbekende sprookje, weten ze het publiek te verwonderen.

Tekst: Marcello Chiarenza, regie en scenografie: Pietro Chiarenza, spel: Maarten Claeyssens, in samenwer-king met cc De Kern en met steun van de stad Antwerpen.

www.sprookjes.be

Genre theater Doelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur 50 minutenMaximum 150 leerlingenDatum donderdag 21/11Uur 14:00Locatie Parochiezaal RollegemPrijs € 4,00--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------CASA BLANCAMomotaro

‘Momotaro’ is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal reisde langs duizenden lippen, van oor tot oor en kwam vanuit het verre oosten hierheen glippen…

Op de tonen van een hedendaagse muziekcompositie en met een uniek vertelvaliesje, blaast Casa Blanca het verhaal nieuw leven in. Na de voorstelling duiken de kinderen tijdens twee omkaderende workshops zelf in het verhaal. Een verrassend totaalproject waarin beeld, tekst en muziek samensmelten tot een frisse mix van oosterse en westerse cultuur.

Casa Blanca ontwikkelt heerlijke projecten waarin de kunstbeleving centraal staat. In ‘Momotaro’ brengen ze met de eenvoud van een verhaal en de actieve workshops een boeiend totaalconcept.

Concept, spel en workshopbegeleiding: Sarah Beel & Barbara Beel, i.s.m. Provincie West-Vlaanderen.

www.casablancavzw.be

Genre theater | workshopDoelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur 80 minuten (incl. workshop)Maximum 50 leerlingen (2 klassen)Datum dinsdag 07/01, donderdag 09/01 en vrijdag 10/01Uur 9:30 & 13:30Locatie ArenatheaterPrijs € 5,00 19

Page 21: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

WANDA EYCKERMAN & ROEL SWANENBERGMr & Mrs Murphy

‘Als er iets fout kan gaan dan gaat het ook fout.’

Jozef en Maria Murphy leven in een wereld waar alles misgaat.Niks gaat vanzelf goed bij die twee.Dat is nu eenmaal zo.Maar als iets misgaat, blijven ze proberen, op verschillende manieren.Ze zullen doorgaan tot het lukt.Met het optimisme van een clown, die na alle mislukkingen hoopt dat het goed zal komen.

Na ‘Ronja de Roversdochter’ in de bossen en de mobilhomevoorstelling ‘Alleen op de Wereld’, maken Wanda en Roel, bijgestaan door componist/live-muzikant Michiel De Malsche, een woordloze muzikale voorstelling over de omarming van de mislukking.

Idee en spel: Wanda Eyckerman & Roel Swanenberg, compositie: Michiel De Malsche, advies: Benjamin Leroy.

www.kinderenvandevilla.behttp://www.youtube.com/watch?v=Bi8HInSzNAQ

Genre woordloos theater Doelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 200 leerlingenDatum dinsdag 18/02Uur 14:00Locatie OC MarkePrijs € 4,00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------19 20

Page 22: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

THEATER FROE FROEKWAK (oortjes dicht en kontje toe)

Er was eens een mooie maar vervelende kikkerprinses. Ze was zo vervelend dat de Wijze Watergroen haar veranderde in een meisje. Dat zou ze wel leren! En zo kwam het dat het meisje verdrietig rond liep. Tot plots een gouden bal uit de vijver omhoog vloog. Hij was van de prachtige kikkerprins. Om zijn bal terug te krijgen, beloofde die alles wat het meisje vroeg. Hoe kon de kikker ook weten dat het meisje een betoverde kikkerprinses was…

In een intieme theaterinstallatie maken vier spelers-poppenfreaks-videomakers en muziekbeesten een spet-terende wacko-kwako versie van het sprookje ‘De Kikkerkoning’ van de gebroeders Grimm. Ze lieten zich inspireren door de meester-illustrator Janosh en Daniil Charms. Een voorstelling in en rond nat en groen vol vormelijke absurde en surrealistische elementen. Speels en ondeugend maar vooral heel fijn om mee te maken, zo samen met de voeten onder water...

‘De ongebreidelde en lichtelijk foute fantasie maakt KWAK tot een genot voor jong en oud.’ (Liv Laveyne)Regie: Marc Maillard, spel: Hilde De Baerdemaeker, Gert Dupont & Martine de Kok, soundscapes en video: Andy Giebens & Elke Verachtert.

www.froefroe.be

Genre figurentheaterDoelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 100 leerlingenDatum donderdag 05/06Uur 10:00 & 14:00Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 4,00--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------DE STILTE (Nl)Mongens en Jeisjes

Blauw of roze, het onderscheid is er al bij de geboorte van een kind. En hoe ziet de wereld eruit als we ons daar niks van aantrekken? Jongens en meisjes zijn gelijk, vanzelfsprekend. Maar wat gebeurt er als we dat laten zien? Verdwijnt het verschil als we jongens naar ballet en meisjes naar voetbal sturen?

‘Mongens en Jeisjes’ is een bonte dansvoorstelling met live muziek die de schoonheid van de beweging boven het mannelijke en het vrouwelijke uit tilt. Dans kan stoer, lieflijk, agressief, verwachtingsvol, myste-rieus, energiek, emotioneel zijn. Een voorstelling die de strijd aan gaat met culturele wetmatigheden, in een poging de verschillen op te heffen.

Het Nederlandse dansgezelschap De Stilte presenteert al jaren sterke dansvoorstellingen waarin Jack Tim-mermans kinderen vanuit de wereld van alledag meeneemt naar de abstracte wereld van de zintuigen. Zo prikkelt het gezelschap kinderen om hun eigen verhaal te maken. Het grenzeloze verhaal van de verbeel-ding. En dat is in deze voorstelling niet anders.

Choreografie: Jack Timmermans.

Genre dansDoelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur 55 minutenMaximum 300 leerlingenDatum dinsdag 18/03Uur 14:00Locatie OC AalbekePrijs € 4,00

21

Page 23: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

COMPAGNIE FRIEDAEn lang en gelukkig

Er was eens...Of neen, er was tweesEr waren eens twee...Neen, er waren één en tweeEr waren twee(ja twee) twee vriendenZij waren meisje en jongenEn een beetje kortEn na heel wat verlangen, en nog wat verlangen, verlangertEN LANG EN GELUKKIGen ze leefden nog...

‘En lang en gelukkig’ is een klein verhaal over de liefde die steeds langer wordt. Een verhaal van jongen en meisje, van lang en kort, van dicht bij elkaar en heel ver weg, van liefde en missen, van beste vrienden zijn of nog iets anders. En soms mis je iemand zo erg dat je langer wordt van verlangen. Geïnspireerd door het boek ‘Het grote verlangen’ van Sabien en Dorine Clément, maakt Compagnie Frieda een poëtische poppen-voorstelling zonder woorden.

Compagnie Frieda realiseerde reeds een aantal mooie projecten, waaronder ‘My dinner with Frieda’. Thea-ter FroeFroe is het werk van deze jonge makers genegen en ondersteunt hen. Een prachtige voorstelling om lang te koesteren.

Van en met: Tina Heylen, Nikè Moens, Jan Palinckx & Patrick Vervueren, met dank aan fabuleus, artforum-vzw en Theater FroeFroe.

www.compagnierfrieda.be http://www.youtube.com/watch?v=5SV4Gx0kXU8

Genre figurentheaterDoelgroep 1ste & 2de leerjaarDuur 45 minutenMaximum 200 leerlingenDatum donderdag 24/04Uur 10:30 & 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 5,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22

Page 24: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

3de & 4de leerjaar

SALIBONANIDe Boogschutter en de Roos

Drie jongens groeien op in een dorpje dicht bij het Woud van Waas. Samen gaan ze op avontuur. Ze hebben gehoord dat er een gevaarlijke wolf rondloopt in de bossen. De jongens besluiten het beest te vangen. Maar ze belanden in een hels avontuur en leren elkaar nu pas écht kennen.

‘De boogschutter en de roos’ is een spannend en ontroerend verhaal van een man die met veel humor terug-blikt op het verloren paradijs van zijn jeugd. Hij neemt de toeschouwer mee naar een wereld die anders was, zorgelozer. Naar een wereld waarin een zoektocht enkele kilometers buiten je dorp al een waar avontuur was.

In zijn eentje zit Lukas Van Echelspoel op het toneel. In een wonderlijk samengaan van spektakel, theater, muziek en magie, ontpopt ‘De Boogschutter en de Roos’ zich tot een voorstelling waar je ademloos naar zit te kijken.

Regie: Isabel Leybaert, spel: Lukas Van Echelpoel.

Genre muziektheaterDoelgroep 3de & 4de leerjaarDuur 55 minutenMaximum 200 leerlingenDatum dinsdag 01/10Uur 14:00Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 4.00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23

Page 25: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

LAIKA & COMPAGNIE TEATRALE PICCOLI PRINCIPI (It)Umami

Naast zoet, zout, zuur en bitter is umami de vijfde basissmaak. Een moeilijk te omschrijven en uiterst sub-tiele smaak. Umami is geheimzinnig. Bijna niemand kent het maar iedereen proeft het en ervaart umami als een heerlijke, nieuwe smaakdimensie.

‘Umami’ is een mix van zorgvuldig gekozen eten, beelden, woorden, beweging en muziek. Laika en Compagnie Teatrale Piccoli Principi nemen jong en oud mee op een zintuiglijke en avontuurlijke tocht doorheen een onontgonnen en grillig gebied van smaken, geuren en kleuren. Het publiek kijkt, luistert, voelt en... proeft. Theater om van te genieten met hart en ziel, met lichaam en geest.

Laika maakt heldere, beeldende en zintuiglijke voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering nog niet zijn verloren. Compagnie Teatrale Piccoli Principi (It) brengt unieke creaties waarin muziek, beeldende kunsten en podiumkunsten hand in hand gaan. Wanneer beiden samenwerken, leidt dat tot verrassende, onverwachte resultaten.

Dramaturgie en regie: Peter De Bie, Alessandro Libertini, Véronique Nah, coaching: Jo Roets, Mieke Ver-syp, spel: Peter De Bie, Judith de Joode, Alessandro Libertini, Véronique Nah, culinair concept: Peter De Bie, in coproductie met Les Grandes Tables de la Friche, Théâtre Massalia, Système Friche Théâtre, Mar-seille Provence, Europese Culturele Hoofdstad 2013, Cultura Nova, Heerlen en Le Volcan, scène nationale du Havre.

www.laika.be

Genre theater Doelgroep 3de & 4de leerjaarDuur n.n.b.Maximum 120 leerlingenDatum donderdag 05/12 (14:00) & vrijdag 06/12 (10:00 & 13:30)Locatie Schouwburg Prijs € 5,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23 24

Page 26: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

VILLANELLA & DE ROOVERSTwee Vrienden

- U hebt warme handen. Een stevige handdruk. Daar hou ik van.- Laat u me nu met rust!?- Rust. U heeft gelijk. Ik moet even rusten. Het was een verre tocht.- Welke tocht?- Mijn tocht naar u.

Meneer A komt onverwacht op bezoek bij meneer B. Ze kennen elkaar niet. Maar ze zijn blij dat ze elkaar eindelijk gevonden hebben. Schrijver/illustrator Paul Verrept schrijft voor Sara De Bosschere en Luc Nuyens het prachtige verhaal ‘Twee Vrienden’. In een sobere enscenering met enkel kartonnen dozen, brengen de acteurs een koddige ode aan een vriendschap die wringt, maar onvermijdelijk is.

‘(…) De absurditeit van de situatie is vertederend. De zeven korte bedrijven presenteren zich als om te draaien kleurenprenten, met daarop basale situaties: samen ontbijten, samen naar een zonsondergang kijken, ruzie maken. (…) Ze spelen met de naïeve ontvankelijkheid van kinderen, zonder kinderen te zijn. De Roovers maakten rond een groots thema een kleine intieme voorstelling.’ (Evelyne Coussens in De Morgen)

Tekst: Paul Verrept, spel: Sara De Bosschere & Luc Nuyens, licht: Bert Vermeulen, video en geluid: Eric Engels.

www.villanella.be – www.deroovers.be

Genre theater Doelgroep 3de & 4de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 220 leerlingenDatum dinsdag 19/11Uur 14:00Locatie OC AalbekePrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25

Page 27: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

COMPAGNIE MONICA | Sarah BostoenMooi?

Groene schimmel op mijn brood. Dat vind ik mooi. De eerste lach na een huilbui,regen tegen het raam. De foto van mijn 1e verjaardagsfeestje,het gekraak op de radio, de onderbuur die zingt.Een onverwachte knipoog,mijn verzameling zeepdoosjes,een onbetreden pad,het liedje van shalalalala,een mond vol chocolade.En vuurwerk!!Kom, volg me stilletjes door de nacht, liefst bij volle maan. Ik ken de mooiste plek die er is.

Twee dansers. Ze zitten in een ruimte. Ze horen lawaai boven of onder, maar zijn vooral op elkaar aangewe-zen. Ze ontmoeten elkaar, ontdekken samen de ruimte. Ze gaan nu eens samen in zee, om dan weer elk hun weg te gaan. Maar samen gaan ze op zoek naar wat schoon en wat lelijk is. Dingen, mensen, gebeurtenissen, … Wat is mooi? En wat is lelijk? Of is lelijk net mooi?

Compagnie Monica is een jong dansgezelschap waarvan Sarah Bostoen de drijvende kracht is. Hun voor-stellingen zijn toegankelijk, zonder daarbij abstractie en gelaagdheid uit het oog te verliezen. Ze creëren een bepaalde sfeer en een openheid waarbij het publiek een eigen invulling kan geven aan datgene ze ervaren en zien. ‘Mooi!’ is hun eerste kinderproductie en kende haar première op Spinrag 2012.

Creatie en dans: Hendrik Lebon & Sarah Bostoen, coaching: Steve De Schepper, kostuums: Ilse Vynckier, co- productie: Cultuurcentrum Kortrijk, met de steun van Provincie West-Vlaanderen, De Spil, Kopergie-tery, cc De Stroming, Tinnenpot;

www.compagniemonica.be

Genre dansDoelgroep 3de & 4de leerjaarDuur 50 minutenMaximum 60 leerlingenDatum vrijdag 14/02Uur 10:00Locatie ArenatheaterPrijs € 5,00

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 26

Page 28: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

IDA VAN DRIL (Nl)Oma’s Oma

Merels oma is oud. Zo oud dat je door haar heen kunt kijken. Oma doet een beetje raar de laatste tijd. Oma is oma niet meer. Merel begrijpt er niks meer van. Boos zit ze op oma’s zolder. Daar woont Meneer André. Hij kent alle oude verhalen van de oma’s en hun reizen. Bij hem hoeft niemand zich te vervelen. Meneer André is veel ouder dan oma. Hij speelde al met oma’s oma. Toen ook zij zelf als boos kind op zolder zat…

‘Oma’s Oma’ is een voorstelling over ouder worden, herinneren, vergeten en accepteren. De Nederlandse Fred Delfgaauw is een grootmeester op het vlak van figurentheater. Hij regisseert de jonge en beloftevolle Ida Van Dril in een betoverende, vrolijke en ontroerende voorstelling.

‘Weg van de massaproducties! Als je echt geraakt wilt worden en je kind een mooi verhaal gunt, gaat het zien!’ (Cultuurbarbaartjes.nl)

Regie, tekst en dramaturgie: Fred Delfgaauw, spel en tekst: Ida Van Dril, decor en vormgeving: Kathelijne Monnens, productie: Studio Peer

www.idavandril.nl http://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=POUmn65TQgc

Genre figurentheaterDoelgroep 3de & 4de leerjaarDuur 50 minutenMaximum 250 leerlingenDatum di 18/02Uur 14:00Locatie OC De Wervel, BellegemPrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27

Page 29: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

TMG LAPPlafondmeisje

Ik was een modelkind. Dat is een kind dat eigenlijk geen kind is, maar van wie alle ouders zeggen: ‘Kijk, zo zou ons kind moeten zijn.’ Tot ik op een dag buiten de lijntjes ging lopen.

Nora is een heel gewoon, doodnormaal meisje. Op het randje van saai. Ze is zo gewoon dat ze bijna on-zichtbaar is. Maar dat verandert snel wanneer ze op een dag uit haar bed valt. Nora komt niet op de grond terecht. Ze valt op het plafond. En dat is niet naar de zin van de natuurwetpolitie, die haar anders-zijn aan banden probeert te leggen…

‘Plafondmeisje’ gaat over de spannende, emotionele reis van een meisje dat ontdekt dat ze ‘anders’ is. Een tocht vol wonderbaarlijke gebeurtenissen, wilde achtervolgingen en onverwachte vriendschappen. Een verhaal over anders zijn, je anders voelen en het bevrijdende gevoel jezelf te mogen zijn. Een warm pleidooi voor eigenheid en de durf om tegen de stroom in te gaan.

Makers Jef Van gestel en Inge Liefsoens delen een liefde voor fantasierijke beeldtaal, poëzie en gekte. Met ‘Plafondmeisje’ gaan ze de uitdaging aan met zichzelf om ook binnen deze voorstelling buiten de lijntjes te kleuren. Ze laten zich hierbij inspireren door het gelijknamige boek van Fran Bambust (Uitgeverij Clavis, 2012). Regie: Jef Van gestel, spelers: Yinka Kuitenbrouwer, Lukas Smolders & Inge Liefsoens, een productie van tmg LAP met de steun van Het Laagland (NL) / TAKT / Provincie Limburg (BE) / P2 (cultuurcentrum Has-selt en Theater aan het Vrijthof Maastricht i.k.v. interlimburgse subsidies),…www.tmglap.be

i.s.m. bibliotheek ikv de jeugdboekenweek.

Genre theater Doelgroep 3de & 4de leerjaarDuur n.n.b.Maximum 250 leerlingenDatum dinsdag 25/03Uur 10:00 & 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 5,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27 28

Page 30: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

COMPAGNIE FRIEDAEn lang en gelukkig

Er was eens...Of neen, er was tweesEr waren eens twee...Neen, er waren één en tweeEr waren twee(ja twee) twee vriendenZij waren meisje en jongenEn een beetje kortEn na heel wat verlangen, en nog wat verlangen, verlangertEN LANG EN GELUKKIGen ze leefden nog...

‘En lang en gelukkig’ is een klein verhaal over de liefde die steeds langer wordt. Een verhaal van jongen en meisje, van lang en kort, van dicht bij elkaar en heel ver weg, van liefde en missen, van beste vrienden zijn of nog iets anders. En soms mis je iemand zo erg dat je langer wordt van verlangen. Geïnspireerd door het boek ‘Het grote verlangen’ van Sabien en Dorine Clément, maakt Compagnie Frieda een poëtische poppen-voorstelling zonder woorden. Compagnie Frieda realiseerde reeds een aantal mooie projecten, waaronder ‘My dinner with Frieda’. Thea-ter FroeFroe is het werk van deze jonge makers genegen en ondersteunt hen. Een prachtige voorstelling om lang te koesteren.

Van en met: Tina Heylen, Nikè Moens, Jan Palinckx & Patrick Vervueren, met dank aan fabuleus, artforum-vzw en Theater FroeFroe.

www.compagnierfrieda.be http://www.youtube.com/watch?v=5SV4Gx0kXU8

Genre figurentheaterDoelgroep 3de & 4 de leerjaarDuur 45 minutenMaximum 200 leerlingenDatum donderdag 24/04Uur 10:30 & 14:00Locatie Schouwburg Prijs € 5,00

29

Page 31: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Theater Tieret Het land van de grote woordfabriek

Misschien. Zo beginnen alle verhalen die misschien wel echt gebeurd zijn. Misschien …Misschien is er wel een land waar woorden niet zomaar kunnen uitgesproken worden. Misschien worden woorden in dat land eerst gemaakt door machines, heel grote lettermachines in een gigantisch grote fabriek. En misschien wordt dat land daarom Het Land van de Grote Woordfabriek genoemd. Misschien moeten wij het eens hebben over dat ene land … Het Land van de Grote Woordfabriek. In dat land wonen misschien wel honderden, duizenden … honderdduizenden mensen. Maar misschien gaat dit verhaal enkel over één jongen, Florian. Zo. Ja, zo zal het beginnen. Het verhaal van Florian. En het verhaal van De Grote Woordfabriek…

Geïnspireerd door het gelijknamige, wonderlijke boek van Agnes de Lestrade, maakt Theater Tieret een voorstelling met heel veel muziek, prachtige beelden en poppen. En met woorden. Hele dure woorden uit Het Land van de Grote Woordfabriek.

Theater Tieret heeft ondertussen een plekje veroverd in het Vlaamse jeugdtheater landschap. Met voorstel-lingen als ‘Eefje Donkerblauw’ of ‘Vos en Haas’ hebben ze hun eigen stijl binnen het figurentheater ontwik-keld. En met succes, want jong en oud weten de producties te appreciëren.

Regie: Neville Tranter, tekst en spel: Joost Van den Branden, decor en spel: Pat Riské, muziek: Maarten Lootens, poppen: Patrick Maillard, co-productie: CC Sint-Niklaas.

www.tieret.be http://www.youtube.com/watch?v=gak7m9gE9UY

Genre figurentheaterDoelgroep 3de & 4de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 150 leerlingenDatum donderdag 08/05Uur 14:00Locatie OC De Wervel, BellegemPrijs € 4,00

29

Page 32: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

5de & 6de leerjaar

HETPAARDDATVLIEGT(Nl)Later als ik dood ben

Engel is ziek. Ze gaat dood. In groep 8 heeft de meester gevraagd wie er bij haar op bezoek wil gaan. Koen en Klaar steken hun hand op. Drie kinderen aan de vooravond van een grote verandering in hun leven: Engel die dood gaat, Klaar en Koen die blijven leven en ieder naar een andere brugklas zullen gaan. Zonder Engel.

‘Later als ik dood ben’ gaat over de dood en daarna. Over doodgaan en over afscheid nemen. Over de vragen die de dood oproept. Over wat er niet gezegd mag worden. Over geloven en niet. Over wat het ergste is: een dooie cavia of een dooie buurvrouw. Maar ook over blijven leven.

De voorstelling werd gecreëerd in 2005, maar is vandaag nog steeds actueel en herkenbaar. Een reprise kon dan ook niet uitblijven. Met als uitgangspunt schurende onderwerpen, maakt Hetpaarddatvliegt montagevoorstellingen waarin realisme en fantasie afwisselen. Eerlijke voorstellingen vol humor, ogen-schijnlijk eenvoudige middelen, verrassende wendingen en beeldende vondsten. Het resultaat is theater voor echte kinderen in de echte wereld.

‘Hetpaarddatvliegt schakelt schijnbaar moeiteloos tussen ernst en luchtig, tussen fantasie en werkelijkheid.’(Eindhovens Dagblad) ‘Heel herkenbaar, kinderen die worstelen met vragen over de dood.’ (meester Luc)

Concept en idee: Loek Beckers, Reem Wittenbols & Annemiek Nienhuis, regie: Anke Boerstra, spel: Loek Beckers, Reem Wittenbols & Annemiek Nienhuis.

www.hetpaarddatvliegt.nl http://www.youtube.com/watch?v=vPlyrX-jd18

Genre theater Doelgroep 5de & 6de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 250 leerlingenDatum dinsdag 24/09Uur 14:00Locatie Oc AalbekePrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------31

Page 33: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

HET BANKETHet land is stil

Frans-Jozef verlangt naar rust. Hij is alleen, eindelijk helemaal alleen. Hij is de laatste man en kijkt rustig terug naar het verleden waarin alles druk en luid was. Hij geniet van de vrijheid. En dan komt ze tevoor-schijn….

Wat doe je als je de laatste mens op aarde bent? Voor de laatste mens is immers alles mogelijk; hij leeft in complete vrijheid. Tegenover die duizelingwekkende vrijheid staat de zalig griezelige dreiging van eenzaam-heid en gevaar. Niemand om tegen te praten, een wereld vol oprukkende gevaren die je in je eentje de baas moet blijven. En wat als dan blijkt dat je toch niet helemaal alleen bent? Dan wordt alles anders…

‘Het land is stil’ brengt het verhaal van de laatste mensen, alleen op de grote wereld. Ze staan aan het einde, maar dit einde betekent ook het begin van iets nieuws. Alles is mogelijk. Het ligt in hun handen.

Brechtje Louwaard en Tristan Versteven richtten in 2009 Het Banket op. In Kortrijk waren ze reeds te gast met ‘Vaders en Eieren’. Voor ‘Het land is stil’ engageerde Het Banket Stefaan Degand, bekend van talloze theaterproducties en van succesvolle televisiereeksen.

Tekst: Brechtje Louwaard & Tristan Versteven, spel: Stefaan Degand, Brechtje Louwaard & Tristan Verste-ven, coproductie: CC Mechelen.

www.hetbanket.behttp://www.youtube.com/watch?v=2niNrP14IeY

Genre theater Doelgroep 5de & 6de leerjaarDuur 70 minutenMaximum 250 leerlingenDatum dinsdag 15/10Uur 10:00 & 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 5,0031 32

Page 34: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------KOPERGIETERYGym Hall Gorilla

Een Poolse, een Spaanse en een Belg kapen onverwacht de turnzaal van de school. Het zou het begin kun-nen zijn van een slechte grap, maar met wat die drie performers in hun mars hebben kan de voorstelling niet anders dan de meest intrigerende turnles ooit worden: ze creëren een rollercoaster van prikkelende dansen, acts en geëngageerde acties met de kinderen en jongeren.

Een voorstelling over de – vaak verstoorde - relatie tot het eigen lichaam in een samenleving waarin perfec-tie de norm en ‘survival of the fittest’ de boodschap is. Over de strijd tegen en voor het eigen lichaam. Over machtsstrijd, competitie en groepsdynamiek in een geïndividualiseerde samenleving. Over de mogelijkheid om zelf iets te kunnen veranderen, al voel je je een eeuwige verliezer.

Regie: Johan De Smet, spel: Magdalena Chowaniec, Maria Ibarretxe & Arend Pinoy; dramaturgie: Johanna Figl.

Genre DansDoelgroep 6de leerjaarDuur nnbMaximum 100 llnDatum do 14/11, vr 15/11, do 21/11 & vr 22/11 Uur 14:00Locatie Turnzaal van de schoolPrijs € 8,00--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------LAIKA & COMPAGNIE TEATRALE PICCOLI PRINCIPI (It)Umami

Naast zoet, zout, zuur en bitter is umami de vijfde basissmaak. Een moeilijk te omschrijven en uiterst sub-tiele smaak. Umami is geheimzinnig. Bijna niemand kent het maar iedereen proeft het en ervaart umami als een heerlijke, nieuwe smaakdimensie.

‘Umami’ is een mix van zorgvuldig gekozen eten, beelden, woorden, beweging en muziek. Laika en Compagnie Teatrale Piccoli Principi nemen jong en oud mee op een zintuiglijke en avontuurlijke tocht doorheen een onontgonnen en grillig gebied van smaken, geuren en kleuren. Het publiek kijkt, luistert, voelt en... proeft. Theater om van te genieten met hart en ziel, met lichaam en geest.

Laika maakt heldere, beeldende en zintuiglijke voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering nog niet zijn verloren. Compagnie Teatrale Piccoli Principi (It) brengt unieke creaties waarin muziek, beeldende kunsten en podiumkunsten hand in hand gaan. Wanneer beiden samenwerken, leidt dat tot verrassende, onverwachte resultaten.

Dramaturgie en regie: Peter De Bie, Alessandro Libertini, Véronique Nah, coaching: Jo Roets, Mieke Ver-syp, spel: Peter De Bie, Judith de Joode, Alessandro Libertini, Véronique Nah, culinair concept: Peter De Bie, in coproductie met Les Grandes Tables de la Friche, Théâtre Massalia, Système Friche Théâtre, Mar-seille Provence, Europese Culturele Hoofdstad 2013, Cultura Nova, Heerlen en Le Volcan, scène nationale du Havre.

Genre theater Doelgroep 5de & 6de leerjaarDuur n.n.b.Maximum 120 leerlingenDatum donderdag 05/12 (14:00) & vrijdag 06/12 (10:00 & 13:30)Locatie SchouwburgPrijs € 5,00 33

Page 35: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

BRONKSAnna

Boenk! Daar is Anna. Anna is een bommetje, een roodharig bommetje met beentjes. Anna snapt het niet en stelt skwiljoenen vragen. Mensen vinden dat lastig. Wist jij dat er w- en d-woorden zijn? En wist jij dat je achteruit kunt lopen tot aan de vraag? En dat goeie vragen, vragen zijn die ergens op uit komen ? Anna gaat niet de makkelijkste weg. Ook niet de moeilijkste. Anna gaat Anna’s weg.

BRONKS vroeg Joke Devynck om voor het eerst een voorstelling voor kinderen te maken. Al na vijf minuten had ze een idee over wat die voorstelling moest worden. Ze wil vertellen over Anna, een opgewekt, leergierig en heel eigenzinnig meisje…

Tekst en regie: Joke Devynck, spel: Eline Cuppens & Joke Devynck, scenografie: Goele Maes.

www.bronks.behttp://www.youtube.com/watch?v=jCKBQEq-Wxk

Genre theater Doelgroep 5de & 6de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 200 leerlingenDatum donderdag 16/01Uur 14:00Locatie OC MarkePrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Le Mal du SièclePeter Pan

Het verhaal van ‘Peter Pan’ spreekt na al die jaren nog steeds tot de verbeelding van heel veel kinderen. Sinds mensenheugenis landt hij op dezelfde vensterbank om van moeder op dochter met een nieuwe Wendy op avontuur te trekken. Telkens stuiten ze op een nieuwe Haak om te bestrijden. En telkens weer kiest Wendy op het eind voor het geborgen moeder-leventje. Gelukkig voor Peter is deze Wendy anders. Denkt hij. Deze Wendy is een rebel en wil helemaal niet hetzelfde kleinburgerlijke leven leiden als haar ouders. Samen met Peter gaat ze erop uit in de banlieues van een stad. En dat mondt uiteindelijk uit in een gevecht met een Haak. Een gevecht vol liefde en verraad dat opnieuw zijn hoogtepunt bereikt in hetzelfde dilemma. Welke keuze zal deze Wendy maken? En zal Peter die kunnen aanvaarden? Of hebben hij en Haak meer gemeenschappelijk dan je op het eerste zicht zou denken?

In deze voorstelling ontmoet je de echte Peter Pan. Hij voert ons mee naar een wereld op de grens tussen droom en werkelijkheid. Naar de eeuwige strijd tussen vrijheid en conformisme, tussen geborgenheid en avontuur, tussen nestelen en uitvliegen. En Walt Disney? Die is héél ver weg!

Regie: Mattias De Paep, spel: Katrien De Becker, Vicky Florus, Walter De Groote, Jeron Dewulf & Chris-tophe Stienlet.

Genre theater Doelgroep 5de & 6de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 250 leerlingen Datum dinsdag 21/01Uur 14:00Locatie OC Vonke, HeulePrijs € 4,0033 34

Page 36: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

JULIE NIOCHT (Fr)En Classe - Belgische première

Zin om zelf een voorstelling te maken? Zin om je klas eens anders te zien en om te vormen tot het podium van je dromen? Zin om in één uur iemand anders te worden die je nog niet kent?

Dat kan!

Een choreograaf komt naar de klas en laat je experimenteren met de verschillende ingrediënten van een dansvoorstelling. Je ontdekt de muziek, lichten, de dans en de scenografie. Voor je het weet ben jij een onderdeeltje van een voorstelling in je eigen klas.

Iedereen aanwezig in de klas neemt actief deel aan deze voorstelling. Via een uniek rollenspel, krijgt iedereen zijn eigen plek in het geheel. Ben jij muzikant, of toch eerder danser of scenograaf? Aan het eind van ‘En Classe’ zal je het weten. Maar één ding is zeker, je maakt deel uit van een voorstelling die zonder jou nooit zou bestaan. Welkom in dit heerlijke danslabo.

Julie Nioche (Fr) ontwikkelt vernieuwende participatieve dansprojecten. Enkele jaren terug was ze op Spinrag te gast met ‘Les Sysiphe’, waarvoor ze eveneens met een Kortrijkse school samenwerk-te. Voor ‘En Classe’ kiest ze voor de klasruimte als podium. Iedereen die in de klas zit, maakt deel uit van de voorstelling. Toeschouwers zijn niet toegelaten. Wat volgt is een verrassende metamor-phose waarin de kinderen dans vanuit een totaal ander perspectief ontdekken.

‘En Classe’ is een totaal nieuwe methodiek die dank zij de grensoverschrijdende samenwerking met Danse à Lille i.k.v. Transdanse in Kortrijk kan getoond worden. Een unieke kans!

Concept: Julie Nioche, realisatie: Julie Nioche, Bérénice Legrand & Sarah Bostoen.

Genre dansduur 60 minutendoelgroep 5de &6de leerjaarmaximum 30 leerlingen (1 klas)datum ma 17/02 & di 18/02uur 9u, 10u30 & 14u locatie in de klasprijs € 6,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

35

Page 37: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

IDA VAN DRIL (Nl)Oma’s Oma

Merels oma is oud. Zo oud dat je door haar heen kunt kijken. Oma doet een beetje raar de laatste tijd. Oma is oma niet meer. Merel begrijpt er niks meer van. Boos zit ze op oma’s zolder. Daar woont Meneer André. Hij kent alle oude verhalen van de oma’s en hun reizen. Bij hem hoeft niemand zich te vervelen. Meneer André is veel ouder dan oma. Hij speelde al met oma’s oma. Toen ook zij zelf als boos kind op zolder zat…

‘Oma’s Oma’ is een voorstelling over ouder worden, herinneren, vergeten en accepteren. De Nederlandse Fred Delfgaauw is een grootmeester op het vlak van figurentheater. Hij regisseert de jonge en beloftevolle

Ida Van Dril in een betoverende, vrolijke en ontroerende voorstelling. ‘Weg van de massaproducties! Als je echt geraakt wilt worden en je kind een mooi verhaal gunt, gaat het zien!’ (Cultuurbarbaartjes.nl)

Regie, tekst en dramaturgie: Fred Delfgaauw, spel en tekst: Ida Van Dril, decor en vormgeving: Kathelijne Monnens, productie: Studio Peer

www.idavandril.nl http://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=POUmn65TQgc

Genre figurentheaterDoelgroep 5de & 6de leerjaarDuur 50 minutenMaximum 250 leerlingenDatum di 18/02Uur 14:00Locatie OC De Wervel, BellegemPrijs € 4,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

35 36

Page 38: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Theater Tieret Het land van de grote woordfabriek

Misschien. Zo beginnen alle verhalen die misschien wel echt gebeurd zijn. Misschien …Misschien is er wel een land waar woorden niet zomaar kunnen uitgesproken worden. Misschien worden woorden in dat land eerst gemaakt door machines, heel grote lettermachines in een gigantisch grote fabriek. En misschien wordt dat land daarom Het Land van de Grote Woordfabriek genoemd. Misschien moeten wij het eens hebben over dat ene land … Het Land van de Grote Woordfabriek. In dat land wonen misschien wel honderden, duizenden … honderdduizenden mensen. Maar misschien gaat dit verhaal enkel over één jongen, Florian. Zo. Ja, zo zal het beginnen. Het verhaal van Florian. En het verhaal van De Grote Woordfabriek…

Geïnspireerd door het gelijknamige, wonderlijke boek van Agnes de Lestrade, maakt Theater Tieret een voorstelling met heel veel muziek, prachtige beelden en poppen. En met woorden. Hele dure woorden uit Het Land van de Grote Woordfabriek.

Theater Tieret heeft ondertussen een plekje veroverd in het Vlaamse jeugdtheater landschap. Met voorstel-lingen als ‘Eefje Donkerblauw’ of ‘Vos en Haas’ hebben ze hun eigen stijl binnen het figurentheater ontwik-keld. En met succes, want jong en oud weten de producties te appreciëren.

Regie: Neville Tranter, tekst en spel: Joost Van den Branden, decor en spel: Pat Riské, muziek: Maarten Lootens, poppen: Patrick Maillard, co-productie: CC Sint-Niklaas.

www.tieret.be http://www.youtube.com/watch?v=gak7m9gE9UY

Genre figurentheater Doelgroep 5de & 6de leerjaarDuur 60 minutenMaximum 150 leerlingenDatum donderdag 08/05Uur 14:00Locatie OC De Wervel, BellegemPrijs € 4,00

Page 39: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

EDUCATIEF LESMATERIAAL

HETPALEIS | Provincie West-VlaanderenDe Theaterkoffer

De Theaterkoffer ziet er uit als een echte flight case maar als je hem opent, komt er een compleet theater in miniatuur te voorschijn. De koffer is educatief en visueel erg aantrekkelijk. Ideaal om leerlingen wegwijs te maken in de wereld van het theater. Zo ontdekken ze dat er heel wat moet gebeuren alvorens een voorstel-ling op de scène staat, maar ook het kijkgedrag en de theatercodes kunnen op een speelse manier worden aangebracht. De koffer bevat materialen voor grappige spelopdrachten en een compleet uitgewerkt lessen-pakket. De Nederlandse jeugdauteur Joke van Leeuwen zorgt samen met de vormgevers voor het ontwerp van de koffer en levert de bijhorende tekst, gebaseerd op haar in 1998 verschenen boekje ‘We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt. Pieke maakt toneel’.

www.schouwburgkortrijk.be

Genre podiumkunstenDoelgroep 1ste t.e.m. 6de leerjaar Beschikbaar hele seizoenDuur maximum 2 opeenvolgende wekenAfhalen Schouwburg KortrijkPrijs gratis | waarborg € 25,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HETPALEISTheaterspel

Het Theaterspel bevat negen verschillende spellen, gebaseerd op de klassieke gezelschapsspellen die we al sinds mensenheugenis kennen. Alleen: hier wordt alles in een nieuw kleedje gestopt. Alle spellen verwijzen op de één of andere manier naar de theatercodes en het leven achter de schermen van een schouwburg. Je kan de doos met dertig tegelijk bespelen. Ook vanuit artistiek oogpunt is deze doos een pareltje. Alle spellen zijn geïllustreerd door de top van de Vlaamse illustratoren (o.a. Carl Cneut, Annemie Berebrouckx, André Sollie, Ingrid Godon, Lieve Baeten en Gerda Dendooven). Joke van Leeuwen zorgt ook hier weer voor fijne ideeën.

www.schouwburgkortrijk.be

Genre podiumkunstenDoelgroep 1ste t.e.m. 6de leerjaar Beschikbaar hele seizoenDuur maximum 2 opeenvolgende weken Afhalen Schouwburg KortrijkPrijs gratis / € 25,00 waarborg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------38

Page 40: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

CASA BLANCA | PROVINCIE WEST-VLAANDERENTHEATER, mijn ding

Kinderen introduceren in het theater, het is niet altijd een makkelijk opgave. De provincie West-Vlaanderen gaf de opdracht aan Casa Blanca een educatief pakket voor kinderen van het basisonderwijs uit te werken, waarin op een speelse en sprankelende manier de wereld van het theater voor hen wordt onthuld. Het resultaat is het ‘theaterding’. Kinderen van het 1ste , 3de en 5de leerjaar krijgen elk hun eigen theaterding. Voor het 1ste leerjaar is dat ‘het brillenhuis’, voor het 3de leerjaar ‘de kijkdoos’ en voor het 5de leerjaar ‘het kaartspel’. De drie pakketten bieden leerkrachten de mogelijkheid om leerlingen voor te bereiden op een theaterbezoek, waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan de theatergedragscodes.

Bij elk pakket hoort een duidelijke handleiding met uitgeschreven sessies, spelimpulsen en drama-opdrachten. De ideale invalshoek om samen met de kinderen te ontdekken of theater jouw ding is.

Concept: Casa Blanca, productie: Provincie West-Vlaanderen.

www.schouwburgkortrijk.be

Genre podiumkunstenDoelgroep 1ste, 3de & 5de leerjaarBeschikbaar op aanvraag (resterende pakketten van acties voorbije jaren)Afhalen Schouwburg KortrijkPrijs gratis

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RONDLEIDINGEN

Achter de schermen van Schouwburg Kortrijk Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toe gaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, mag op het po-dium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren!

Casa Blanca ontwikkelde een heerlijke format om de kinderen doorheen de Schouwburg te gidsen. De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld en de kinderen leren de specifieke theatertermen. Een bezoek achter de schermen is niet alleen leerrijk, maar ook erg leuk. Een nieuwe wereld gaat voor de leer-lingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Afhankelijk van jouw vraag worden bepaalde aspecten meer toegelicht.

Concept: Casa Blanca

Doelgroep 1ste t.e.m. 6de leerjaar. Duur 60 minutenMaximum 25 leerlingenBeschikbaar hele seizoen, na reservatiePrijs € 10,00 / rondleiding

39

Page 41: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

SECUNDAIR

39

Page 42: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

1ste en 2de secundair

KOPERGIETERYGym Hall Gorilla

Een Poolse, een Spaanse en een Belg kapen onverwacht de turnzaal van de school. Het zou het begin kun-nen zijn van een slechte grap, maar met wat die drie performers in hun mars hebben kan de voorstelling niet anders dan de meest intrigerende turnles ooit worden: ze creëren een rollercoaster van prikkelende dansen, acts en geëngageerde acties met de kinderen en jongeren. Een voorstelling over de – vaak verstoorde - relatie tot het eigen lichaam in een samenleving waarin perfec-tie de norm en ‘survival of the fittest’ de boodschap is. Over de strijd tegen en voor het eigen lichaam. Over machtsstrijd, competitie en groepsdynamiek in een geïndividualiseerde samenleving. Over de mogelijkheid om zelf iets te kunnen veranderen, al voel je je een eeuwige verliezer.

Regie: Johan De Smet, spel: Magdalena Chowaniec, Maria Ibarretxe & Arend Pinoy; dramaturgie: Johanna Figl.

Genre dansDoelgroep 1ste & 2de secundairDuur nnbMaximum 100 leerlingenDatum do 14/11, vr 15/11, do 21/11 & vr 22/11 Uur 14:00Locatie Turnzaal van de schoolPrijs € 8,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KURT DEFRANCQ & ELS TRIONelle, de heks van Cruysem

1634, Nelle is veertien jaar. Ze woont met haar tante Clara in een lemen huisje aan de rand van het Holle-beekbos. Alhoewel het onder de Spaanse bezetter zware tijden zijn, slagen Clara en Nelle er met moeite in de eindjes aan elkaar te knopen. Tot ze beschuldigd worden van hekserij. Clara wordt gemarteld en belandt op de brandstapel. Maar Nelle kan ontsnappen en wil haar naam zuiveren. Het meisje ontdekt langzamer-hand haar eigen kracht en besluit terug te vechten tegen de machtige heksenjager Kramers. Ze moet en zal bewijzen dat ze geen heks is.

Dit spannende historisch avonturenverhaal is gebaseerd op het waargebeurde proces van Carla de Vos in Cruysem. Meester-vertellers Kurt Defranq en Els Trio hebben ruimschoots hun sporen verdiend binnen het jeugdtheater. Met een perfect gevoel voor timing brengen ze de tekst van Marc De Bel voor je ogen tot leven.

Tekst: Marc De Bel & Dominique Collet (bewerking), regie & spel: Kurt Defrancq & Els Trio.

Genre theater Duur nnbDoelgroep 1ste & 2de secundairMaximum 250 leerlingenDatum do 08/05Uur 14:00Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 6,00

Page 43: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

HET BANKETDokter Szvo

Dr Szvo is een geniale oogdokter. Waar hij verschijnt, stromen de mensen toe, want de knappe dokter en zijn nichtje Irina geven de mensen prachtige nieuwe ogen. De beste kijkers. Hij bewaart je blik in zijn rij-dende laboratorium en ziet je belevenissen. Alles wat je ogen ooit zagen. Maar wat moet hij doen als hij din-gen te weten komt die niet voor zijn ogen bestemd zijn? Wat moet hij doen als zijn nichtje betrokken raakt?

Brechtje Louwaard en Tristan Versteven richtten in 2009 Het Banket op. ‘Dr Szvo’ is hun vierde voorstel-ling met een eigen tekst. Verwacht je aan een spannende en grappige voorstelling waarin bizarre omstandig-heden aanleiding geven tot grote levensvragen, grappig geklungel en overweldigende emoties. Een voorstel-ling over wonderlijke nieuwe uitvindingen, maar ook over angst dat diezelfde uitvindingen onze kwetsbare levens zullen overnemen en beheersen.

Tekst: Brechtje Louwaard en Tristan Versteven, spel: Stefaan Degand, Brechtje Louwaard en Tristan Ver-steven, decor: Jean Block, Frank Daniëls Ercola, licht: Thomas Cuyckens, kostuum: Hannah Chebaro

Genre theaterDuur 70’Doelgroep 1ste & 2de secundairMaximum 250 llnDatum ma 10/02Uur 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

42

Page 44: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

3de & 4de secundair

HET BANKETDokter Szvo

Dr Szvo is een geniale oogdokter. Waar hij verschijnt, stromen de mensen toe, want de knappe dokter en zijn nichtje Irina geven de mensen prachtige nieuwe ogen. De beste kijkers. Hij bewaart je blik in zijn rij-dende laboratorium en ziet je belevenissen. Alles wat je ogen ooit zagen. Maar wat moet hij doen als hij din-gen te weten komt die niet voor zijn ogen bestemd zijn? Wat moet hij doen als zijn nichtje betrokken raakt?

Brechtje Louwaard en Tristan Versteven richtten in 2009 Het Banket op. ‘Dr Szvo’ is hun vierde voorstel-ling met een eigen tekst. Verwacht je aan een spannende en grappige voorstelling waarin bizarre omstandig-heden aanleiding geven tot grote levensvragen, grappig geklungel en overweldigende emoties. Een voorstel-ling over wonderlijke nieuwe uitvindingen, maar ook over angst dat diezelfde uitvindingen onze kwetsbare levens zullen overnemen en beheersen.

Tekst: Brechtje Louwaard en Tristan Versteven, spel: Stefaan Degand, Brechtje Louwaard en Tristan Ver-steven, decor: Jean Block, Frank Daniëls Ercola, licht: Thomas Cuyckens, kostuum: Hannah Chebaro

Genre theater Duur 70’Doelgroep 3de & 4de secundairMaximum 250 leerlingenDatum ma 10/02Uur 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOPERGIETERYDe geschiedenis van de wereld (aan de hand van banaliteiten)

Johan De Smet, Titus De Voogt en Geoffrey Burton vertellen de volledige geschiedenis van de wereld in één uur aan de hand van ogenschijnlijke banaliteiten: Romeinse dobbelstenen, de eerste kruisboog, de kuis-heidsgordel, de jockary, bic, het aardappelmesje van Robert Herder, de hobby’s van Napoleon, de boeken van Boon, schipper-mag-ik-overvaren, Kurt Cobain, de ongekende wetten van Kepler, Dr. Bibber en de uiteindelijke scheiding van Barbie & Ken.

De Geschiedenis van de Wereld wordt een muzikale theatervoorstelling vol testosteron, weetjes en bana-liteiten. Een ode aan het kleine en het onbetekenende, een lofrede op iedereen die ogenschijnlijk grijs en gewoon oogt. Want het verhaal dat zij te vertellen hebben is even belangrijk als het verhaal waarmee de luidste roepers en stoerste krijgers geschiedenis schreven.

Regie: Johan De Smet, spel & muziek: Geoffrey Burton & Titus De Voogd.

Genre theater Duur nnbDoelgroep 3de & 4de secundairMaximum 200 leerlingenDatum ma 13/01 & di 14/01Uur 10:00 (di) & 14:00 (ma & di)Prijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

Page 45: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SINH&G (Grimmiger)

Wat als je Hans en Grietje van Grimm katapulteert naar 2013? Wat als het bos plaatsmaakt voor de groot-stad? Hoe vergaat het broer en zus dan, achtergelaten door hun vader en stiefmoeder?

SIN is het kersverse theatercollectief van Junior Mthombeni, Ikram Aoulad, Nadia Benabdessamad en Cyn-thia Schenkels. In H&G onderzoeken zij thema’s als overleven, verantwoordelijkheid en loyaliteit. Zij ver-kennen de grenzen van familiebanden tegenover twijfelachtige vriendschappen. H&G begint waar Grimm eindigt: “En ze leefden nog lang en gelukkig...”. Met horten en stoten, in stukjes en beetjes, achterhaal je het verhaal van twee kinderen: bijtend hard, doorspekt met humor en cynisme. Broer en zus hebben elkaar onvoorwaardelijk lief, strijden een oorlog om bij elkaar te horen, om te overleven. Maar tegen welke prijs?

Spel: Junior Mthombeni & Ikram Aoulad, spelcoaching: Manou Kersting, muziek: Frits Standaert, rap: Sifort & Gloria

Genre theater Duur nnbDoelgroep 3de & 4de secundairMaximum 250 leerlingenDatum di 25/02Uur 14:00Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 6,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fABULEUS / KAROLIEN VERLINDEN (TUNING PEOPLE) dUb

Ziet een draai er sneller uit als je tegelijk een ZOEFFF hoort? Wordt stilte hoorbaar als je een continu geruis opeens stop zet? Wat als je bij iedere voetstap een bom hoort ontploffen? Als je doodgewone geluiden begint te dubben opent zich al snel een surreële wereld.

De nieuwste jongerenproductie van fABULEUS heet kortweg ‘dUb’ en neemt je mee in de wereld van ge-luiden. Ze prikkelen onze verbeelding en scheppen een hele wereld. ‘dUb’ wordt een energieke, zeg maar explosieve, dansvoorstelling met een vijftiental jonge dansers. Een voorstelling die je niet alleen zin geeft om te bewegen, maar ook anders naar de wereld doet kijken. De centrale vraag is wat we zien als we onze eigen oren niet meer kunnen geloven.

Choreografie: Karolien Verlinden (Tuning People), dans: 15 jongeren tussen 13 en 20 jaar, scenografie en geluid: Wannes Deneer, kostuum: Maartje van Bourgognie, dramaturgie: Peter Anthonissen

Genre dansDuur nnbDoelgroep 3de & 4de secundairMaximum 220 leerlingenDatum do 13/03Uur 10:00 & 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Page 46: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

THEATER STAPBrilleman

Samen met Alzheimerpatiënten improviseren de spelers van Theater Stap rond herinneringen en vooral rond het vergeten ervan. De angst, de verwarring, de onmacht waarmee je zelf toeschouwer wordt van je eigen verval. Tot alleen nog maar een ruïne overeind blijft, waardoor langs vele gaten en kieren, alle begrip-pen, gevoelens en handelingen op een hoopje gewaaid worden. En ook dat laatste hoopje verdwijnt.

Joke Laureyns is choreografe bij Kabinet K, een gezelschap dat staat voor subtiele, intuïtieve jeugddans-voorstellingen. Lijfelijke verhalen, zonder de grote vragen te schuwen. Samen met de Stapspelers maakt

ze een voorstelling over vergeten, die toch bruist en vol leven zit. Waarin veel gedanst wordt en gezon-gen. Waar de kleinst denkbare handeling zich voltrekt met een overrompelende intensiteit. Waardoor de schoonheid en de troost hun centrale plek krijgen.

“Brilleman wordt gekenmerkt door een bevreemdend en intrigerend mooi repetitief minimalisme in be-wegende en verstilde beelden. Zoals we dat van Theater Stap gewoon zijn en graag zien.” (Tuur Devens – theatermaggezien.net)

Spel: Liesbeth De Hertogh, Ann Dockx, Peter Janssens, Pieter Lavrijssen, Katrien Lingier, Annelies Mer-tens, Jelle Palmaerts, Nancy Schellekens, Leen Teunkens, Jason Van Laere, Peter Van Lommel, Marc Wa-gemans, concept en Regie: Marc Bryssinck, choreografie: Joke Laureyns, scenografie en licht: Steven Brys, kostuums: Mieja Hollevoet.

Genre dansDuur nnbDoelgroep 3de & 4de secundiarMaximum 250 llnDatum ma 24/02Uur 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 45

Page 47: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

5de & 6de secundair

KOPERGIETERYDe geschiedenis van de wereld (aan de hand van banaliteiten)

Johan De Smet, Titus De Voogt en Geoffrey Burton vertellen de volledige geschiedenis van de wereld in één uur aan de hand van ogenschijnlijke banaliteiten: Romeinse dobbelstenen, de eerste kruisboog, de kuis-heidsgordel, de jockary, bic, het aardappelmesje van Robert Herder, de hobby’s van Napoleon, de boeken van Boon, schipper-mag-ik-overvaren, Kurt Cobain, de ongekende wetten van Kepler, Dr. Bibber en de uiteindelijke scheiding van Barbie & Ken.

De Geschiedenis van de Wereld wordt een muzikale theatervoorstelling vol testosteron, weetjes en bana-liteiten. Een ode aan het kleine en het onbetekenende, een lofrede op iedereen die ogenschijnlijk grijs en gewoon oogt. Want het verhaal dat zij te vertellen hebben is even belangrijk als het verhaal waarmee de luidste roepers en stoerste krijgers geschiedenis schreven.

regie: Johan De Smet, spel & muziek: Geoffrey Burton & Titus De Voogd.

Genre theater – tekst en muziektheaterDuur nnbDoelgroep 5de & 6de secundairMaximum 200 leerlingenDatum ma 13/01 & di 14/01Uur 10:00 (di) & 14:00 (ma & di)Prijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fABULEUS / KAROLIEN VERLINDEN (TUNING PEOPLE) dUb

Ziet een draai er sneller uit als je tegelijk een ZOEFFF hoort? Wordt stilte hoorbaar als je een continu geruis opeens stop zet? Wat als je bij iedere voetstap een bom hoort ontploffen? Als je doodgewone geluiden begint te dubben opent zich al snel een surreële wereld.

De nieuwste jongerenproductie van fABULEUS heet kortweg dUb en neemt je mee in de wereld van gelui-den. Ze prikkelen onze verbeelding en scheppen een hele wereld. dUb wordt een energieke, zeg maar ex-plosieve, dansvoorstelling met een vijftiental jonge dansers. Een voorstelling die je niet alleen zin geeft om te bewegen, maar ook anders naar de wereld doet kijken. De centrale vraag is wat we zien als we onze eigen oren niet meer kunnen geloven.

Choreografie: Karolien Verlinden (Tuning People), dans: 15 jongeren tussen 13 en 20 jaar, scenografie en geluid: Wannes Deneer, kostuum: Maartje van Bourgognie, dramaturgie: Peter Anthonissen.

Genre dansDuur nnbDoelgroep 5de & 6de secundairMaximum 220 leerlingenDatum do 13/03Uur 10:00 & 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------45 46

Page 48: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

THEATER STAPBrilleman

Samen met Alzheimerpatiënten improviseren de spelers van Theater Stap rond herinneringen en vooral rond het vergeten ervan. De angst, de verwarring, de onmacht waarmee je zelf toeschouwer wordt van je eigen verval. Tot alleen nog maar een ruïne overeind blijft, waardoor langs vele gaten en kieren, alle begrip-pen, gevoelens en handelingen op een hoopje gewaaid worden. En ook dat laatste hoopje verdwijnt.

Joke Laureyns is choreografe bij Kabinet K, een gezelschap dat staat voor subtiele, intuïtieve jeugddans-voorstellingen. Lijfelijke verhalen, zonder de grote vragen te schuwen. Samen met de Stapspelers maakt ze een voorstelling over vergeten, die toch bruist en vol leven zit. Waarin veel gedanst wordt en gezon-gen. Waar de kleinst denkbare handeling zich voltrekt met een overrompelende intensiteit. Waardoor de schoonheid en de troost hun centrale plek krijgen.

“Brilleman wordt gekenmerkt door een bevreemdend en intrigerend mooi repetitief minimalisme in be-wegende en verstilde beelden. Zoals we dat van Theater Stap gewoon zijn en graag zien.” (Tuur Devens – theatermaggezien.net)

Spel: Liesbeth De Hertogh, Ann Dockx, Peter Janssens, Pieter Lavrijssen, Katrien Lingier, Annelies Mer-tens, Jelle Palmaerts, Nancy Schellekens, Leen Teunkens, Jason Van Laere, Peter Van Lommel, Marc Wa-gemans, concept en Regie: Marc Bryssinck, choreografie: Joke Laureyns, scenografie en licht: Steven Brys, kostuums: Mieja Hollevoet

Genre DansDuur nnbDoelgroep 5de & 6de secundairMaximum 250 leerlingenDatum ma 24/02Uur 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------47

Page 49: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

SANDRA CAROTA / TAKT DOMMELHOFLa Scoperta dell’ America (De ontdekking van Amerika)

Giuseppe ontvlucht het naoorlogse Italië op zoek naar een beter leven. Aangekomen in België, zoekt hij troost in de armen van een piepjonge Vlaamse cafédochter. Even later staat echtgenote Rosalba onverwacht voor de deur. Noodgedwongen hokt ze samen met Giuseppe en zijn nieuw lief Marià. Richààrd, de stoere motard-broer van Marià, vindt deze situatie maar niets. De komst van de RAI verandert alles.

Sandra Carota startte haar artistieke loopbaan bij verschillende cultuureducatieve organisaties (o.a. CirQ en LARF!). Met La Scoperta dell’ America maakt ze haar eerste echte voorstelling. Hiervoor werkt ze samen met o.a. Naomi Kerckhove (die de erg beeldende en letterlijk handgemaakte voorstellingen Valies en White out maakte bij Kunstencentrum BUDA). Verwacht je aan een zeer beeldende magisch-realistische voorstel-ling over de Italo-Belgische gemeenschap, die inzoomt op de microkosmos van het gezin. Centraal staan de opwinding die samengaat met migratie, en de nieuwsgierige blik van de ene naar de andere.

“Met ‘ la Scoperta dell’ America’ wil ik een beeldende voorstelling maken over nationaliteit als basis voor identiteit. De Italiaanse migratie hanteer ik als metafoor voor vele andere, om van daaruit iets te vertel-len over ons verlangen naar het Grote Verhaal, naar deel uit te maken van een groter geheel.” (Sandra Carota – januari 2013)

Regie & concept: Sandra Carota, spel: Maya Albert, Frank Hofmans, Loes Carrette, Mourad Baaiz, vorm-geving en kostuum: Naomi Kerkhove en Sabine Oosterlynck, muziekcompositie: Miguel Van Overstraeten, lichtontwerp: Kurt Lefevre, dramaturgisch Advies: Damiano Oldoni

Genre Theater Duur nnbDoelgroep 5de & 6de secundairMaximum 300 leerlingenDatum di 28/01Uur 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (incl art@work)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------47 48

Page 50: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

LEPORELLOTwee meisjes en een schurk

Prinses Procne wordt uitgehuwelijkt aan de Trakische koning Tereus. De koning heeft echter een passie haar zus Filomela en verkracht haar. Om haar het zwijgen op te leggen, snijdt hij haar tong af en verbant haar buiten de stad. Door het misdrijf als een boodschap in een weefsel te verwerken, brengt Filomela haar zus op de hoogte…

Vrij geïnspireerd op de Oud- Griekse mythe van Tereus, brengen de jonge theatermakers Mieke Laureys en Annelore Stubbe een eigen variant: een ballade over lust, zusterliefde en dodelijke wraakzucht. Nu eens ingetogen, dan weer rauw, maar steeds fijn gezongen, verweeft Twee meisjes en een schurk tekst, beweging en muziek. Zanger der gebroken harten Guido Belcanto schreef de muziek.

“Een kleine theaterverrassing. Leporello brengt je niet aan het lachen, maar treft je des te meer.” De Standaard

“Twee meisjes en een schurk is gruwelijk en prachtig tegelijk.” De Morgen

Van en met: Annelore Stubbe en Mieke Laureys, muziek: Guido Belcanto; coach: Dirk Opstaele, bewegings-coach: Charlotte Vanden Eynde, kostuums: Koen Onghena, soundscapes: Pepijn Caudron; lichtontwerp/techniek: Thomas Clause, productie: Ensemble Leporello

Genre theater Duur nnbDoelgroep 5de & 6de secundairMaximum 250 leerlingenDatum 04/02Uur 14:00Locatie OC De Vonke, HeulePrijs € 6, 00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------49

Page 51: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

HOTEL MODERN / ARTHUR SAUERDe Grote Oorlog

Bij ‘De Grote Oorlog’ neem je plaats in een theaterzaal maar waan je je meer in een miniatuurfilmset. Als live getuige zie je hoe de landschappen van het Westelijk front in het klein worden nagebouwd met zaagsel, roestige spijkers en peterselie. Een plantenspuit zorgt voor regen, een gasbrander voor de bombar-dementen. De beelden worden gefilmd en levensgroot geprojecteerd. Componist Arthur Sauer voorziet de klank bij de beklijvende beelden met behulp van contactmicrofoons, vervorming en versterking.

De wereldwijd bekende theatergroep Hotel Modern versmelt beeldende kunst, poppenspel, muziek, film en performance in beeldende voorstellingen. ‘De Grote Oorlog’ toert al enige jaren en speelde o.a. in Duitsland, Engeland, Frankrijk, China, Rusland, Singapore, de VS en Canada. De voorstelling won diverse prijzen en werd in 2002 verfilmd door ARTE.

‘... a theatrical experience that is poignant, powerful and yet so simple that, at times, it brings tears to the eyes.’ - The Daily Post

Concept: Herman Helle, geluidsconcept en live gerauschmacher: Arthur Sauer, scenario en regie: Herman Helle, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, spelers: Trudi Klever, Maartje van den Brink, Anouk Driessen e.a., techniek: Joris van Oosterhout met dank aan Edwin van Steenbergen.

Genre theater Duur nnbDoelgroep 5de & 6de secundairMaximum 250 leerlingenDatum vr 14/02Uur 10:00 & 14:00Locatie SchouwburgPrijs € 6,00 / € 8,00 (art@work)

49

Page 52: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

RONDLEIDINGEN

Achter de schermen van Schouwburg Kortrijk Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toe gaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, mag op het po-dium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren!

De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld en de jongeren leren de specifieke theatertermen. Een bezoek achter de schermen is niet alleen leerrijk, maar ook erg leuk. Een nieuwe wereld gaat voor de leer-lingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Afhankelijk van jouw vraag worden bepaalde aspecten meer toegelicht. Zo behoort een technische rondleiding tot de mogelijkheden.

Doelgroep 1ste t.e.m. 6de secundair Duur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs € 10,00 / rondleiding

Dansendansen

Dit schooljaar staan flink wat dansvoorstellingen tussen het aanbod voor het secundair onderwijs. Ofwel onder de vorm van een grensoverschrijdende voorstelling zoals bij Brilleman (dans/theater) of DuB (mu-ziek & Geluid / dans); ofwel als pure bewegingsvoorstelling zoals bv Gym Hall Gorilla. Om leerkrachten van het secundair onderwijs een breder kader te geven rond dans en hen te inspireren, prikkelen en motiveren om er samen met hun leerlingen over na te denken heeft Dafne Maes een goed gestoffeerde website ontwik-keld. Je kan de website bij wijze van handleiding helemaal volgen van boven naar onder, maar hij geeft je (via de keywords) evenzeer de mogelijkheid om in volle vrijheid te grasduinen en eruit te pikken wat je zelf interessant en bruikbaar vindt.www.dansendansen.be

Art@work

Bij heel wat voorstellingen wordt lesmateriaal aangemaakt door het gezelschap. Je krijgt het toegezonden vóór je naar de voorstelling komt kijken. Maar gezelschappen komen ook graag naar de klas om een voor-stelling voor te bereiden of er achteraf uitgebreid over te praten. Onder de noemer art@work kan je voor € 2 per leerling extra, intekenen op een op maat omkadering voor jouw klas of school. Neem gerust contact op om de inhoud en vorm van de omkadering te bespreken.

51

Page 53: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

LEER-KRACHTEN

51

Page 54: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Kunst in zichtICQ, verbindt cultuur en onderwijs

ICQ is een methodiek die cultuur en onderwijs verbindt. Tijdens een ICQ-vormingstraject van 5 dagen werken leerkrachten basisonderwijs en cultuurpartners uit de regio Zuid-West-Vlaanderen aan een netwerk waardoor ze na het traject beter op elkaar kunnen inspelen.

De eerste drie vormingsdagen zijn exclusief voor leerkrachten en directies. Je ontdekt er hoe je creativi-teit een vaste plek kan geven in de klas. Tijdens interactieve sessies worden methodes aangereikt om een sterke muzische activiteit uit te werken en te reflecteren over kwaliteitsvolle muzische vorming. Maar is ook ruimte voor een aanzet naar een doelbewust beleidsplan rond cultuureducatie op school.

De laatste twee dagen vervoegen cultuurpartners de groep. Zo evolueert het traject naar een dialoog tus-sen cultuuractoren en geïnspireerde leerkrachten, waardoor er een beter inzicht groeit in de noden van het onderwijs in onze regio.

Naast het vormingstraject, worden lokale netwerkbijeenkomsten georganiseerd waarop leerkrachten en educatieve medewerkers elkaar blijvend ontmoeten en inspireren. Een boeiende spreker, een praktijkvoor-beeld of een workshop leidt tot uitwisseling tijdens een hapje en drankje. De ideale plek om samenwer-kingsverbanden te laten groeien.

ICQ ontstond in 2009 als een samenwerkingsverband tussen Kunst in Zicht uit Turnhout en Bureau CiST uit Tilburg (www.cist.nl), met als doel cultuur een vaste plek te geven op school. Anno 2013 is de ICQ-me-thodiek getest, herdacht en uitgeschreven.

Kunst in Zicht is een expertisecentrum kunsteducatie voor scholen in de provincie Antwerpen. Al jaren organiseert Kunst in Zicht workshops voor kinderen uit het basis- en secundair onderwijs, studiedagen voor leerkrachten en projecten voor studenten en docenten hoger onderwijs. Nu delen ze de opgedane expertise dus met andere regio’s in Vlaanderen.

Doelgroep: leerkrachten en directies basisonderwijs & cultuurmedewerkers

Data: donderdag 17 & vrijdag 18 oktober (enkel voor leerkrachten en directies)donderdag 14 november (enkel voor leerkrachten en directies)donderdag 21 en vrijdag 22 november (voor leerkrachten, directies en cultuurmedewerkers)telkens van 9u tot 12u & 13u tot 16u

Locatie: Kortrijk (nog te bepalen)

Prijs: € 100,00 (voor leerkrachten en voor directies die 5 dagen volgen)€ 40,00 (voor directies en voor cultuurmedewerkers die 2 dagen volgen)Maximum: 18 deelnemersMeer info: www.humuz.be of Mieke Vandecandelaere (056 23 98 50)Inschrijven: [email protected]

53

Page 55: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

PRAKTISCH53

Page 56: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Inschrijven

Inschrijven voor de voorstellingen, educatieve pakketten, rondleidingen en workshops kan online op www.schouwburgkortrijk.be/scholen. Je kan er inschrijven voor alle voorstellingen in Schouw-burg Kortrijk en de ontmoetingscentra.

- Inschrijven kan vanaf vrijdag 31 mei om 8u. Alle aanvragen tot inschrijven gebeuren centraal in Schouwburg Kortrijk.

- Je ontvangt op school een persoonlijke login voor jou school waarmee je kan inschrijven. Heb je die niet ontvangen? Neem dan contact op met [email protected].

-Voor elke klas die je wenst in te schrijven, vragen we het exact aantal leerlingen en begeleiders, alsook het emailadres van de leerkracht van die klas. Noteer dus vooraf goed welke klas voor welke voorstelling kiest.

Maximum aantal voorstellingen per klas

Om alle scholen de kans te geven een voorstelling mee te pikken, kan je in een eerste inschrijvings-ronde maximum twee voorstellingen per klas boeken. Wanneer de eerste inschrijvingen verwerkt zijn, stellen we de nog beschikbare plaatsen weer open en kan je eventueel nog extra voorstellingen reserveren.

Maximum aantal toeschouwers

Bij de meeste voorstellingen worden er om artistieke of pedagogische redenen publieksbeperkin-gen vooropgesteld door het gezelschap. Sommige voorstellingen zijn dus snel volzet. Noteer op het inschrijvingsformulier het exact aantal leerlingen en leerkrachten dat de voorstelling wenst bij te wonen.

Mensen met een beperking

Iedereen is welkom in Cultuurcentrum Kortrijk. We leveren dan ook graag een aantal extra inspan-ningen om de mentale en fysieke toegankelijkheid te optimaliseren.

> Voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders wordt een goed bereikbare plaats voorzien. Zijn er rolstoelgebruikers in je groep, vergeet dan niet om dit bij reservering te vermelden.

> De parterre van de Schouwburg is voorzien van een vaste ringleiding. Mensen met een auditieve beperking die een hoorapparaat dragen, kunnen hierdoor in optimale omstandigheden genieten van een voorstelling. Meer info hierover kan je verkrijgen via het zaalpersoneel. Vermeld bij je reservering dat je van deze faciliteit gebruik wenst te maken.

> Mensen met een beperking die begeleid worden door een speciaal opgeleide hond zijn welkom in onze zaal. Gelieve dit te melden aan het zaalpersoneel.

55

Page 57: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Bevestiging

Binnen de twee weken na de inschrijvingsdag ontvang je een schriftelijke bevestiging van de voor-stellingen die wij voor jou reserveerden. Wij vragen je deze bevestiging grondig na te kijken en één exemplaar ondertekend terug te sturen. Jouw inschrijving is pas definitief als wij de getekende brief ontvangen hebben.

Annulatie

De toegangsprijzen voor schoolactiviteiten zijn zeer krap berekend. Als je je inschrijving annuleert, kan dit slechts na overleg worden aanvaard en moet dit minstens twee maanden vóór de activiteit gebeuren. Zo niet zien wij ons genoodzaakt het volledige bedrag te factureren. Als een voorstelling uit overmacht niet kan doorgaan, dan word je zo snel mogelijk verwittigd. Het Cultuurcentrum kan niet tussenkomen bij eventuele onkosten (zoals busvervoer).

Evaluatie

Voor de voorstelling krijg je een evaluatieformulier waarin we willen peilen naar jouw ervaringen. We zouden het ten zeerste appreciëren, mocht je dit formulier willen invullen en terugbezorgen.

Betaling

Na de voorstelling ontvang je een factuur op basis van het aantal aanwezige leerlingen. Als het aan-tal meer dan 10% afwijkt van het aantal bij de definitieve inschrijving, wordt deze afwijking mee gefactureerd.

Contact

Voor meer informatie kan je steeds contact opnemen met: Schouwburg Kortrijk – 056 23 98 50 - Inhoudelijke toelichting basis: Mieke Vandecandelaere ([email protected]) - Inhoudelijke toelichting secundair: Jozefien Lecluyse ([email protected]) - Praktische organisatie en inschrijvingen: Han Degezelle ([email protected])

Nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe projecten of last-minute acties. Schrijf je dan in op de nieuwsbrief onderwijs op www.schouwburgkortrijk.be.

5556

Page 58: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Adressen Locaties

ArenatheaterSchouwburgplein 148500 Kortrijk056 23 98 50

Buurthuis MolenheemIzegemsestraat 2058501 [email protected]

Buurthuis RollegemTombroekstraat 28510 Rollegem056 27 77 [email protected]

Ontmoetingscentrum AalbekeAalbekeplaats z/n 8511 Aalbeke056 40 18 [email protected]

Ontmoetingscentrum De WervelProcessiestraat 68510 Bellegem056 25 95 [email protected]

Ontmoetingscentrum De VonkeLagaeplein 248501 Heule056 24 06 [email protected]

Ontmoetingscentrum MarkeHellestraat 68510 Marke056 24 08 [email protected]

Schouwburg KortrijkSchouwburgplein 148500 Kortrijk056 23 98 [email protected]

57

Page 59: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Adressen Locaties

ArenatheaterSchouwburgplein 148500 Kortrijk056 23 98 50

Buurthuis MolenheemIzegemsestraat 2058501 [email protected]

Buurthuis RollegemTombroekstraat 28510 Rollegem056 27 77 [email protected]

Ontmoetingscentrum AalbekeAalbekeplaats z/n 8511 Aalbeke056 40 18 [email protected]

Ontmoetingscentrum De WervelProcessiestraat 68510 Bellegem056 25 95 [email protected]

Ontmoetingscentrum De VonkeLagaeplein 248501 Heule056 24 06 [email protected]

Ontmoetingscentrum MarkeHellestraat 68510 Marke056 24 08 [email protected]

Schouwburg KortrijkSchouwburgplein 148500 Kortrijk056 23 98 [email protected]

INTERSSANTE WEETJES

57

Page 60: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Wegwijs in het avondaanbod

Het avondaanbod van het Cultuurcentrum Kortrijk is ook dit jaar weer een boeiende mix van thea-ter, muziek, dans, humor of een mengeling van diverse genres. We verwelkomen jonge gezinnen en jongeren graag tijdens deze voorstellingen.

De voorstellingen geschikt voor kinderen zijn terug te vinden in de reeks familievoorstellingen. Een gevarieerde reeks voorstellingen voor jonge gezinnen met kinderen. De leeftijden en genres zijn zeer divers.

Jongeren verwelkomen we graag tussen het volwassen publiek, maar we beseffen dat het voor leer-krachten niet altijd evident is leerlingen te helpen kiezen uit het ruime aanbod. We helpen jullie doorheen de diversiteit:

Een aantal voorstellingen zijn door hun thema of aanpak bijzonder aantrekkelijk voor jongeren en dragen het Jonck*Food-label. Voor deze voorstellingen betalen jongeren tot 26 jaar slechts € 7,00. De Jonck* Food voorstellingen staan als een afzonderlijke reeks in de seizoensbrochure.

We geven je graag een persoonlijk advies bij de keuze van de juiste voorstellingen voor jouw leer-lingen. Onze programmatoren houden zich alvast ter beschikking om al je vragen te beantwoorden. Tot slot komen we ook graag langs op school om een aantal voorstellingen toe te lichten aan de leerlingen. Over de middag, tijdens de pauze, een vrij lesuur of gewoon in de klas. Gewapend met een grote portie enthousiasme, boeiend videomateriaal en interessante geluidsfragmenten wil-len we de leerlingen laten proeven van wat ze van een voorstelling mogen verwachten. Soms komt iemand mee die de voorstelling heeft gezien en die achtergrondinformatie geeft, een andere keer krijgen we een deskundige te pakken die komt vertellen vanuit zijn ervaringen. Dat alles met slechts één doel voor ogen: jonge mensen enthousiasmeren voor cultuur. We komen ook graag langs in jouw school. Ben je geïnteresseerd, laat het ons dan weten. We bespreken samen welk mo-ment jullie schikt en welke voorstellingen we best in het daglicht stellen voor jullie leerlingen. Het wordt dus een bezoek op maat.

Praktische afspraken: Han Degezelle (056/23 98 50 – [email protected]), Inhoudelijke vragen: Jozefien Lecluyse (056/23 98 50 – [email protected]) Organiseer je een project op school en zit je nog met vragen? Dan kan je op heel wat ondersteuning rekenen! 59

Page 61: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

ONDERSTEUNING VAN PROJECTEN OP SCHOOL

Page 62: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

Inhoudelijk

Tal van organisaties binnen de stad zullen je graag met raad en daad bij staan bij de realisatie van een cultureel of kunstzinnig project op school. Neem contact op met HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie. We zoeken met jou naar de ideale partner en geven je met plezier tips en suggesties.

Financieel

Scholen kunnen een beroep doen op een aantal financieringskanalen voor de realisatie van projecten. Op www.projectloket.be vind je alvast heel wat informatie. Een belangrijke partner is ongetwijfeld Dynamo. Op www.dynamo3.be ontdek je waaraan je project moet voldoen, hoe je een dossier indient en waaraan je nog moet denken.

Opnieuw kan je terecht bij HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie voor advies en informatie. Wij helpen je het geschikte subsidiekanaal te vinden en geven graag tips en tricks bij de opmaak van je dossier.

Infrastructuur

Soms overstijgt een project de infrastructurele mogelijkheden van de school. Je kan in zo’n geval gebruik maken van de stedelijke infrastructuur. Een breed gamma aan lokalen kan tegen interes-sante tarieven afgehuurd worden voor voorstellingen, workshops, tentoonstellingen, feesten en andere projecten. Je kan terecht in Cultuurcentrum Kortrijk, met Schouwburg Kortrijk, Concert-studio, Arenatheater, muziekcentrum Track, ontmoetingscentra en buurthuizen; het Jeugdont-moetingscentrum Kortrijk, met fuifzaal, muzieklokaal, danslokaal en polyvalente ruimtes of Buda-scoop met theater- en filmzalen.LogistiekHeb je bijkomend materiaal nodig voor de organisatie van een activiteit op school of op locatie, dan heb je in Kortrijk de Uitleenwinkel en een provinciale uitleendienst.

Uitleenwinkel Stadhuis Kortrijk, Grote Markt 548500 [email protected] 056 27 74 22 www.kortrijk.be/uitleenwinkel

De Uitleenwinkel kan je helpen met een uitgebreid gamma aan uitleenbare materialen: audio-visueel materiaal, podia, volkspelen, tentjes, herbruikbare bekers, sportmateriaal,… Bovendien zijn alle materialen, mits het betalen van een waarborg, gratis te gebruiken. De volledige lijst met beschikbare materialen is beschikbaar op www.kortrijk.be/uitleenwinkel, in het stadhuis en de ontmoetingscentra. Via deze website kan je eveneens het online reservatieformulier invullen.

De provinciale uitleendienstEmiel Clauslaan 3, 8500 Kortrijk056 22 56 [email protected]

61

Page 63: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

61

Page 64: Schouwburg Kortrijk: Scholenbrochure 1314

WWW.SCHOUWBURGKORTRIJK.BE / SCHOLEN