Schoolreglement 2014

46
Schoolreglement Beste ouders Dit boekje is ons schoolreglement. Het bevat heel veel informatie. Zo kom je meer te weten over de schoolorganisatie en de zaken die wij belangrijk vinden. Mogen we je daarom vragen deze brochure met de nodige aandacht te lezen. In de schoolkrant zal je ook tijdig geïnformeerd worden over de nieuwe regelgeving en veranderingen die zich in het onderwijswerkveld voordoen. Het is best mogelijk dat bepaalde onderwerpen of thema’s niet duidelijk zijn. Wij willen je graag persoonlijk ontmoeten om hierover klaarheid te scheppen. En tot slot, onze school behoort tot de scholengemeenschap van VKBO Waregem. Wij gaan ervoor om degelijk onderwijs aan te bieden, met goede leerkrachten, die de katholieke waarden mee helpen uitdragen. Bedankt voor het vertrouwen en altijd bereid tot een gesprek. Joost Kerkhove en Kathleen Detaellenaere directie

description

 

Transcript of Schoolreglement 2014

Page 1: Schoolreglement 2014

Schoolreglement

Beste ouders Dit boekje is ons schoolreglement. Het bevat heel veel informatie. Zo kom je meer te weten over de schoolorganisatie en de zaken die wij belangrijk vinden. Mogen we je daarom vragen deze brochure met de nodige aandacht te lezen. In de schoolkrant zal je ook tijdig geïnformeerd worden over de nieuwe regelgeving en veranderingen die zich in het onderwijswerkveld voordoen. Het is best mogelijk dat bepaalde onderwerpen of thema’s niet duidelijk zijn. Wij willen je graag persoonlijk ontmoeten om hierover klaarheid te scheppen. En tot slot, onze school behoort tot de scholengemeenschap van VKBO Waregem. Wij gaan ervoor om degelijk onderwijs aan te bieden, met goede leerkrachten, die de katholieke waarden mee helpen uitdragen. Bedankt voor het vertrouwen en altijd bereid tot een gesprek. Joost Kerkhove en Kathleen Detaellenaere directie

Page 2: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

2

Inhoudstabel Deel I – onze school

1 Wie is wie

1.1 Schoolbestuur en directieteam

1.2 Onderwijzend en ondersteunend personeel

1.3 CLB

1.4 Ouderraad

1.5 Schoolraad

1.6 Revalidatie /logopedie

1.7 Vrijwilligers

1.8 Interne beroepscommissie in geval van tijdelijke uitsluiting

1.9 Nuttige adressen :

2 Engagementsverklaring tussen de school en de ouders

2.1 Wederzijdse afspraken over contact met de ouders

2.2 Wederzijdse afspraken over aanwezigheid en op tijd komen

2.3 Wederzijdse afspraken over individuele leerlingen-begeleiding

2.4 Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal

deel II – het reglement

1 Een school waar we leren

1.1 De inschrijvingen

1.2 Organisatie van de leerlingengroepen

1.3 De schoolkosten

1.4 Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning

1.5 Vakantie- en verlofregeling

1.6 Afwezigheden

1.7 Persoonlijke documenten

1.7.1 Schoolagenda

1.7.2 Heen - en weerschriftje

1.7.3 Huistaken

1.7.4 Rapporten

1.8 Begeleiding bij de studies

Page 3: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

3

1.8.1 Klastitularis

1.8.2 Klassenraad

1.8.3 Contact met ouders

1.9 Getuigschrift basisonderwijs

1.10 Onderwijs aan huis

2 Een school waar we leven

2.1 Klare regels en afspraken

2.1.1 Dagindeling

2.1.2 Vervoer van en naar school

2.1.3 Eten op school

2.1.4 Veiligheid en gezondheid

2.1.5 Respectvol omgaan met mekaar

2.1.6 Respect voor materiaal

2.1.7 Inspraak kinderparlement

2.1.8 Aandacht voor kledij en voorkomen

2.1.9 Privacy

2.2 Orde-en tuchtregelen

3 Infobrochure onderwijsregelgeving

Page 4: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

4

Deel I – Onze school

1 Wie is wie 1.1 Schoolbestuur en directieteam

Schoolbestuur Vzw-V.K.L.O. waregem Markt 32 8790 Waregem : 056 60 35 51 Schoolstructuur Vrije Basisschool Desselgem Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem : 056 72 67 17 056/70 05 53 www.vbsdesselgem.be [email protected] Scholengemeenschap VKBO Waregem www.vkbowaregem.be

Directie Joost Kerkhove Schoendalestraat 103 8793 Sint-Eloois-Vijve : 056/60 03 98 GSM: 0494/ 60 51 26 [email protected] Detaellenaere Kathleen Gentseweg 289 8792 Desselgem : 056/70 51 51 GSM: 0472 90 92 65 [email protected] Website www.vbsdesselgem.be

Page 5: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

5

Schoolbestuur Vzw - V.K.L.O. (Vrij Katholiek Kleuter en Lager Onderwijs) Markt 32 8790 Waregem 056/60 35 51 Voorzitter: de heer Toon Ducatteeuw. Het schoolbestuur is de eigenlijke organisator van het onderwijs in onze school. Het is verantwoordelijk voor het beleid en de beleidsvorming en schept de noodzakelijke voorwaarden voor een goed verloop van het onderwijs. Voor de namen van de leden van het schoolbestuur verwijzen wij naar het veranderend deel bij dit schoolreglement. Wij maken deel uit van de scholengemeenschap VKBO Waregem.

1.2 Onderwijzend en ondersteunend personeel

De klastitularis zal je kind van nabij volgen. Daarnaast zal je ook rechtstreeks of onrechtstreeks in contact komen met andere leerkrachten en ondersteunend personeel. Voor meer info verwijzen we graag naar het veranderend deel bij dit reglement.

1.3 CLB

De school waar uw kind is ingeschreven, behoort tot het werkgebied van:

Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding (VCLB Weimeersen - vzw) Zuiderlaan 42 8790 Waregem Tel.:056/60.23.93 Fax:056/61.42.84 www.vclbweimeersen.be [email protected] Openingsuren : elke werkdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 17 uur. (dinsdag tot 18 uur en op vrijdag tot 16 uur)

Page 6: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

6

Het CLB is een dienst waarop leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirectie een beroep kunnen doen voor informatie, hulp en begeleiding.

Onze school heeft met het VCLB Weimeersen een contract opgesteld dat de afspraken en aandachtspunten voor de leerlingenbegeleiding vastlegt. De ouders zijn hierover ingelicht via de schoolraad. Voor de rechten en plichten bij het CLB bekijk je de infobrochure onderwijsregelgeving punt 2. Je bent verplicht om mee te werken aan medische onderzoeken en bij problematische afwezigheden van het kind. (zie ook engagementsverklaring). Je kan rechtstreeks beroep doen op het CLB. Het CLB werkt gratis en discreet.

1.4 Ouderraad

De oprichting van een ouderraad is verplicht wanneer ten minste tien procent van de ouders erom vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie ouders betreft. De ouderraad heeft een informatierecht en adviesbevoegdheid ten aanzien van het schoolbestuur. De ouderraad bepaalt zelf in haar huishoudelijk reglement op welke wijze nieuwe leden kunnen toetreden tijdens de lopende mandaatperiode. In onze school wordt de ouderraad samengesteld via rechtstreekse verkiezingen door en uit de ouders. In onze oudervereniging zitten ouders die kinderen hebben in onze school en die zich vrijwillig inzetten en engageren om op een opbouwende manier het schoolleven te helpen realiseren. De namen van de leden vind je terug op de website en in het veranderend deel bij dit schoolreglement. De oudervereniging komt maandelijks samen.

1.5 Schoolraad

Een schoolraad is verplicht in iedere school. Ze bestaat uit 3 geledingen (oudergeleding, personeelsgeleding en lokale gemeenschap) en heeft een aantal overlegbevoegdheden evenals een informatie- en communicatierecht ten opzichte van de school en omgekeerd.

Page 7: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

7

Zij wordt samengesteld voor een periode van vier jaar. De schoolraad bepaalt zelf in haar huishoudelijk reglement op welke wijze nieuwe leden kunnen toetreden tijdens de lopende mandaatperiode. In onze school wordt de schoolraad samengesteld uit vertegenwoordigers aangeduid door de ouderraad. In onze school worden de leden van de ouder- en personeelsgeleding door middel van rechtstreekse verkiezingen aangeduid. De leden van de lokale gemeenschap worden vervolgens gekozen door de twee voornoemde geledingen. De namen van de leden kan je vinden in het veranderlijk deel bij dit schoolreglement.

1.6 Revalidatie /logopedie

Ouders moeten toestemming vragen aan de directeur om hun kind therapie te laten volgen tijdens de lesuren. Om een beslissing te kunnen nemen, moet de school over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:

- Een verklaring van de ouders waaruit blijkt dat de revalidatie tijdens de lesuren moet plaatsvinden;

- Een medisch attest waaruit de noodzakelijkheid, de frequentie en de duur van de revalidatie blijkt;

- Een advies van het CLB dat motiveert waarom de revalidatie tijdens de lesuren vereist is.

Revalidatie op initiatief van de ouders kan enkel tijdens de schooluren als er een gemotiveerd verslag is. De toestemming van de directie is verplicht.

1.7 Vrijwilligers

Aan (groot)ouders en andere vrijwilligers wordt de kans geboden om op vrijwillige basis een groepje kinderen te begeleiden bij een activiteit Er zijn twee soorten vrijwilligers:

Regelmatige vrijwilligers: personen die met een zekere regelmaat actief zijn in het schoolleven, zoals bv. de leden van de ouderraad, lees-en knutselouders,

Page 8: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

8

zwem(groot)ouders.

Toevallige vrijwilligers: personen die aangesteld worden in het kader van een gelegenheids-manifestatie;personen die door de directie of de ouderraad aangesproken worden om te komen helpen bij evenementen die in het schoolleven georganiseerd worden, bv. schoolfeest, schoolreis, kerstmarkt,….

Omdat elke ouder het schoolreglement ontvangt en voor akkoord ondertekent, kiest de school ervoor om de organisatienota in het schoolreglement op te nemen. Op die manier is elke ouder op de hoogte. Verplichte verzekering Het verzekeringscontract voor burgerlijke aansprakelijkheid bij uitvoering van een vrijwilligersactiviteit en voor verplaatsing van en naar een vrijwilligersactiviteit werd afgesloten bij het Interdiocesaan centrum onder polisnummer 24000984 Een bijkomende verzekering tot dekking van lichamelijke schade tijdens de uitvoering van een vrijwilligersactiviteit of op weg van en naar de activiteit zit vervat in de AO – Veiligheidspolis : 705016898. Een vrijwilliger gaat discreet om met geheimen die hem/haar zijn toevertrouwd. (Inzage in artikel 458 van het Strafwetboek is mogelijk bij de directie) Vergoedingen De activiteiten die gebeuren in de technoklas worden vanuit de werkingsmiddelen vergoed. De organisatie voorziet anders in geen enkele vergoeding voor vrijwilligersactiviteiten. Aansprakelijkheid De school is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van

Page 9: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

9

vrijwilligerswerk. Ingeval de vrijwilliger bij het verrichten van vrijwilligerswerk de school of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware fout. Voor zijn lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

1.8 Interne beroepscommissie in geval van tijdelijke uitsluiting

Voorzitter: Adres :

1.9 Nuttige adressen :

Commissie inzake leerlingenrechten Adres : Commissie inzake leerlingenrechten t.a.v. Sara De Meerleer (Basisonderwijs) H. Consciencegebouw 4A10 Koning Albert-II laan 15, 1210 Brussel 02/553 92 12

2 Engagementsverklaring tussen de school en de ouders

Deze engagementsverklaring kwam tot stand na overleg met de schoolraad van onze school. Als katholieke school zullen wij alles in het werk stellen om je kind op een zo goed mogelijke manier te begeleiden doorheen zijn/haar tijd op onze school. Het inschrijven van je kind in onze school is echter niet vrijblijvend. Wij willen werken in partnerschap en rekenen daarom ook ten volle op je medewerking.

2.1 Wederzijdse afspraken over contact met de ouders

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders. We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding. Daarom is het goed dat je een zicht hebt op de werking van de school. We plannen bij het begin van elk schooljaar een contactmoment in de klas van je kind. Je kan er kennis maken met de leerkracht en met de manier van werken. De data van die avonden kan je terug vinden in de schoolkalender en via briefwisseling van de leerkracht. Na de proefwerken is er een rapportavond waarbij de

Page 10: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

10

leerkracht uitleg geeft over de behaalde resultaten. Die momenten laten we ook weten via de leerling. Daarnaast willen wij jullie regelmatig informeren over de evolutie van je kind. Dit doen we via heen-en-weer-schriftjes, agenda, rapporten. Als je je zorgen maakt over je kind of als je vragen hebt over de aanpak, dan kan je altijd zelf een gesprek aanvragen met de leerkracht. Wij verwachten dat je je als ouder samen met ons engageert om nauw samen te werken rond de opvoeding van je kind en dat je ingaat op onze uitnodigingen tot oudercontact.

2.2 Wederzijdse afspraken over aanwezigheid en op tijd komen

De aanwezigheid van je kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar. Daarom moeten wij de afwezigheden van je kind doorgeven aan het departement onderwijs en aan het CLB. Wij verwachten dat je kind dagelijks op school is en ook op tijd komt en dus ook op tijd vertrekt. Te laat komen stoort de lessen. Bij laattijdige aankomst noteert de leerkracht dit in de agenda. Bij herhaling nemen we contact met je op. Indien er problemen zijn, kunnen we samen naar de meeste geschikte aanpak zoeken.

2.3 Wederzijdse afspraken over individuele leerlingen-begeleiding

Onze school voert een zorgbeleid. Dit houdt onder meer in dat we gericht de evolutie van je kind volgen via het leerlingvolgsysteem. Sommige kinderen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte individuele begeleiding. Andere kinderen hebben constant nood aan individuele zorg. In overleg met jullie zullen we vastleggen hoe de individuele begeleiding van je kind zal georganiseerd worden. Daarbij zullen we aangeven wat jullie van ons kunnen verwachten en wat wij van jullie verwachten. In elk geval verwachten we dat jullie ingaan op onze vraag tot overleg en dat je de afspraken die we samen maken, opvolgt en naleeft.

2.4 Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal

Onze school is een Nederlandstalige school. Niet alle ouders voeden hun kind echter op in het Nederlands. Dit kan ertoe leiden dat hun kind het wat moeilijker heeft bij het leren. Wij

Page 11: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

11

engageren er ons toe alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun taalontwikkeling. Wij verwachten van jullie dat je positief staat ten aanzien van extra initiatieven en maatregelen (taaltraject en/of taalbad) die de school neemt om de taalachterstand van je kind weg te werken en dat je er alles aan doet om je kind, ook in de vrijde tijd, te stimuleren bij het leren van Nederlands. Dit kan onder meer door :

- Zelf Nederlandse lessen te volgen.

- Je kind naschools extra Nederlandse lessen te laten volgen.

- Te zorgen voor een Nederlandstalige begeleiding van je kind bij het maken van zijn huistaak, bij het leren van zijn lessen, … (bv. kind in de studie laten blijven, een Nederlandstalige huiswerkbegeleidingsdienst zoeken, …)

- Bij elk contact met de school zelf Nederlands te praten of er voor te zorgen dat er een tolk is.

- Je kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige jeugdbeweging.

- Je kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige sportclub.

- Je kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige cultuurgroep.

- Je kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige academie (muziek, woord, plastische kunsten, …)

- Je kind dagelijks naar Nederlandstalige tv-programma’s te laten kijken en er samen met hem over te praten.

- Je kind dagelijks naar Nederlandstalige radioprogramma’s te laten luisteren.

- Je kind met Nederlandstalige computerspelletjes te laten spelen.

- Elke avond voor te lezen uit een Nederlandstalig jeugdboek.

- Geregeld Nederlandstalige boeken uit te lenen in de bibliotheek en er uit voor te lezen of ze je kind zelf te laten lezen.

- Binnen de school en bij elke schoolactiviteit enkel Nederlands te praten met je kind, met andere kinderen, met het schoolpersoneel en met andere

Page 12: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

12

ouders

- Je kind, in zijn vrije tijd, geregeld te laten spelen met zijn Nederlandstalige vriendjes.

- Je kind in te schrijven voor Nederlandstalige vakantieactiviteiten.

- Je kind in te schrijven voor Nederlandstalige taalkampen.

Page 13: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

13

DEEL II – HET REGLEMENT

1 Een school waar we leren 1.1 De inschrijvingen

Zie infobrochure onderwijsregelgeving punt 3 Inschrijving Je kind is pas ingeschreven in onze school als de ouder(s) schriftelijk instem(t)(men) met het pedagogisch project en het schoolreglement. Eenmaal ingeschreven, blijft het kind bij ons ingeschreven. De inschrijving stopt enkel wanneer de ouders beslissen om het kind van school te veranderen of wanneer het kind wordt uitgesloten van de school. Bij elke wijziging van het schoolreglement zullen we terug jullie schriftelijk akkoord vragen. Indien jullie niet akkoord gaan met de wijziging, dan wordt de inschrijving van jullie kind beëindigd op 31 augustus van het lopende schooljaar. Bij de inschrijving van jullie kind, zullen we jullie bevragen over de organisatie van het ouderlijk gezag, de gezinssamenstelling, de verblijfsregeling,… We gaan ervan uit dat beide ouders instemmen met de inschrijving. Indien we op de hoogte zijn van het niet-akkoord van een van beide ouders, kunnen we het kind niet inschrijven. We kunnen jullie kind pas inschrijven als beide ouders akkoord gaan. Bij de inschrijving vragen we je naar allerlei informatie voor onze administratieve schoolfiche van je kind. Weigeren van inschrijving Elk schoolbestuur moet per school, vestigingsplaats, niveau lager en kleuter een capaciteit invoeren. Het schoolbestuur kan er voor kiezen om de capaciteit ook per leerjaar of geboortejaar vast te leggen. Wanneer deze capaciteit overschreden wordt, moet de school de leerling weigeren. De beslissing tot weigering wordt binnen vier kalenderdagen (eventueel na onderzoek van de draagkracht van de school) bij aangetekend schrijven of

Page 14: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

14

tegen afgiftebewijs aan de ouders van de leerling bezorgd. Ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het schoolbestuur. Alle leerlingen kunnen inschrijven vanaf de eerste schooldag van 1 september van het voorafgaande schooljaar. Er geldt een maximumcapaciteit binnen de school. Omwille van materiële omstandigheden beperken wij de leerlingenaantallen tot: - 300 op het niveau van de school - 180 op het niveau van het lager - 120 op het niveau van het kleuteronderwijs Eens onze capaciteit bereikt is, wordt elke bijkomende leerling geweigerd. Elke geweigerde leerling krijgt een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving en wordt als geweigerde leerling in het inschrijvingsregister geschreven. De volgorde van geweigerde leerlingen in het inschrijvingsregister valt weg op de vijfde schooldag van oktober van het schooljaar waarop de inschrijving betrekking heeft. Voor de instappertjes blijft de volgorde van het inschrijvingsregister behouden tot de 30 juni van het schooljaar waarop de inschrijving betrekking had. Heeft je kind een inschrijvingsverslag voor het buitengewoon onderwijs (type 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7) dan zullen wij je kind inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht. De school onderzoekt, samen met de ouders en het CLB, of ze de nodige ondersteuning kan bieden aan dit kind op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Na het onderzoek wordt de beslissing schriftelijk of via elektronische drager binnen 4 kalenderdagen aan de ouders bezorgd. De ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het

Page 15: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

15

schoolbestuur door de directeur. Doorlopen van inschrijving Is je kind ingeschreven in onze kleuterschool dan hoeft het zich niet opnieuw in te schrijven bij de overgang naar het eerste leerjaar in onze school. Toelatingsvoorwaarden eerste leerjaar Je kind kan pas instappen in het eerste leerjaar als het aan de wettelijke toelatingsvoorwaarden voldoet. (Kijk in de infobrochure onderwijsregelgeving punt 3.1 om meer te weten te komen over deze voorwaarden.) Screening niveau onderwijstaal Onze school moet voor elke leerling die voor het eerst in het lager onderwijs instroomt een taalscreening uitvoeren. Indien onze school op basis van de resultaten van de screening het nodig acht, wordt een taaltraject voorzien dat aansluit bij de specifieke noden van het kind.

Echtscheiding Zorg en aandacht voor het kind Scheiden is een emotioneel proces. Voor kinderen die deze ‘verliessituatie’ moeten verwerken, wil de school een luisterend oor, openheid , begrip en wat extra aandacht bieden. Neutrale houding tegenover de ouders De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen, binnen de grenzen die gebeurlijk door een rechter bepaald zijn met betrekking tot het ouderlijk gezag. Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen.

Page 16: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

16

Bij de inschrijving zijn de ouders verplicht om het vonnis van de uitspraak van de rechtbank spontaan voor te leggen aan de directie zodat er achteraf geen betwistingen kunnen ontstaan. Wij stellen het op prijs dat beide ouders het (nieuwe) adres meedelen aan de school zodat we minstens in noodgevallen kunnen verwittigen. De ouders die dit wensen krijgen elk een afschrift van de rapporten van hun kind(eren). Het gebeurt dat een ouder aan de school vraagt het kind niet te laten meegaan met de ex–partner. De leerkrachten kunnen dit enkel toestaan indien de school in het bezit is van een gerechtelijke beslissing. Co-schoolschap : Dit is het kind tijdens het schooljaar op twee plaatsen school laten lopen, afhankelijk van bij welke ouder het verblijft. Om de verbondenheid met de klasgroep en de continuïteit van het leren te garanderen, weigert de school mee te werken aan het co-schoolschap.

Schoolverandering De verantwoordelijkheid voor schoolverandering ligt bij de ouders. Zij oordelen of het verantwoord is dat hun kind in de loop van een schooljaar van school verandert. Er is geen goedkeuring van anderen vereist. Elke schoolverandering, ook in de maand september, moet schriftelijk worden meegedeeld door de ouders aan de directie van de oorspronkelijke school (dit is de school die de leerling zal verlaten). Om de procedure vlot te laten verlopen, worden de ouders verzocht een voorgedrukt formulier op school te vragen. In geval het schoolbestuur van de oorspronkelijke school akkoord gaat met de schoolverandering schrijft de directeur de leerling de eerstvolgende schooldag onmiddellijk uit. In de andere school wordt de leerling de eerstvolgende schooldag ingeschreven.

Page 17: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

17

Gaat het schoolbestuur van de oorspronkelijke school niet akkoord met de schoolverandering, dan is de nieuwe inschrijving slechts rechtsgeldig zeven kalenderdagen na de schriftelijke mededeling door de ouders aan het schoolbestuur van de oorspronkelijke school. De datum van de poststempel of de datum van overhandiging van de mededeling geldt als bewijs (aangetekend of bij middel van een gedateerd ontvangstbewijs door de directeur). In de tussenliggende periode blijft de leerling rechtsgeldig ingeschreven in de oorspronkelijke school. Bij schoolverandering moet de oude school in de loop van het schooljaar aan de nieuwe school doorgeven hoeveel dagen problematische afwezigheden de betrokken leerling in het betrokken schooljaar had.

Zittenblijven De school beslist, in overleg en in samenwerking met het CLB dat onze school begeleidt, of je kind kan overgaan naar een volgende leerlingengroep. Wil de school dat je kind een jaar overdoet, dan is dit omdat ze ervan overtuigd is dat dit voor je kind de beste oplossing is. De genomen beslissing wordt ten aanzien van de ouders schriftelijk gemotiveerd en mondeling toegelicht. De school geeft ook aan welke bijzondere aandachtspunten er in het daaropvolgende schooljaar voor je kind zijn. De school neemt deze beslissing dus in het belang van je kind. Het is de school die beslist in welke leerlingengroep je kind, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt. Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom. (Bijvoorbeeld in de kleuterschool na een instapdatum).

Page 18: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

18

In elk geval kan uw kind nooit langer dan acht jaar in het gewoon lager onderwijs doorbrengen.

Extra-muros activiteiten Eendaagse uitstappen

- doel: Aan de hand van levensechte ervaringen, proberen we de kinderen een ruime kijk op de werkelijkheid te leren hebben.

- aanbod: iedere klas probeert een veelzijdig aanbod te ontwikkelen dat past bij de leeftijd en de interesse van de kinderen. De verschillende dimensies van wereldoriëntatie komen hierbij aan bod.

De ondertekening van dit schoolreglement geldt als toestemming voor deelname aan de ééndaagse uitstappen. Indien de ouders de toestemming bij een ééndaagse extra-muros activiteit weigeren, dienen zij dat vooraf aan de school te melden. Leerlingen die niet deelnemen aan extra-muros activiteiten dienen op de school aanwezig te zijn. Meerdaagse uitstappen Bij een meerdaagse extra-muros activiteit is een afzonderlijke schriftelijke toestemming van de ouders vereist. Het streefdoel is dat alle leerlingen deelnemen aan de extra-muros activiteiten. Leerlingen die niet deelnemen aan extra-muros activiteiten dienen op school aanwezig te zijn.

Lessen lichamelijke opvoeding De lessen lichamelijke opvoeding maken integraal deel uit van ons aanbod. Alle kinderen dragen een uniform turnshirt. Turnshirts met logo zijn op school te bekomen. Je mag zelf instaan voor de aankoop van een donker turnbroekje. Bewegingsopvoeding voor kleuters. Naast 2 lestijden bewegingsopvoeding krijgen de kleuters gedurende de dagelijkse activiteiten verschillende

Page 19: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

19

bewegingsmomenten waarbij de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek wordt bevorderd.

Zwemmen Om de veertien dagen organiseren we school-zwemmen. De zwemlessen gaan door in het Stedelijk Zwembad “De Treffer”. Er wordt les gegeven in vijf niveau- of zwemgroepen. Elke zwemgroep wordt begeleid door een zwemleerkracht. Deze groepen worden samengesteld volgens de zwemvaardigheid (het technisch juist zwemmen!) van de kinderen. Om naar een volgend niveau door te schuiven, moeten de leerlingen bepaalde zwemvaardigheden volledig beheersen. Deze vereiste zwemnormen worden tijdens de zwemlessen aangeleerd en ingeoefend in de respectievelijke zwemgroep en worden na elk trimester geëvalueerd. In het zwembad dragen wij een badpak en geen bikini. De jongens mogen een zwemshort (tot boven de knie) of zwembroek aandoen. Kinderen die niet deelnemen aan de lessen lichamelijke opvoeding of zwemmen moeten een briefje meehebben. Bij eenmalig niet deelnemen volstaat een briefje van de ouders en bij langdurig niet zwemmen of turnen verwacht de school een doktersattest. Wie niet zwemt gaat mee naar het zwembad, leest een boek en staat onder toezicht van een leerkracht.

Naast het wekelijks aanbod van bewegingsopvoeding, neemt de school occasioneel deel aan extra sportactiviteiten georganiseerd door externe instanties binnen of buiten de schooluren. Voor al die activiteiten zijn zowel leerlingen, leerkrachten als vrijwilligers verzekerd.

Page 20: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

20

1.2 Organisatie van de leerlingengroepen

Kleuterafdeling

Indien de populatie van de kleuterafdeling groot genoeg is, worden er gewone klassen georganiseerd volgens het systeem van peuters, 1ste, 2de en 3de kleuters.

Zo niet, dan wordt er gewerkt met gemengde leefgroepen. Gemengde leefgroepen kunnen georganiseerd worden tussen zowel peuter/eerste, 1/2de kleuter als 2/3de kleuter.

Bij de overgang van het derde kleuter naar het eerste leerjaar zijn de klastitularissen als eerste verantwoordelijk om homogene groepen samen te stellen qua grootte, qua capaciteiten, qua zorg.

Lagere afdeling In het lager schuiven de groepen in hun geheel gewoon door tenzij er door omstandigheden een andere klassamenstelling moet gebeuren. De titularissen zorgen terug voor een homogene groepssamenstelling en delen de nieuwe klasgroepen mee aan de ouders zonder dat er een leerkracht gekoppeld wordt aan de nieuwe klas.

De ouders, van wie hun kind van klassengroep wordt veranderd, worden in samenspraak met de directie en het CLB geïnformeerd over de beslissing van de klassenraad.

De klaslijsten worden bekend gemaakt op de opendeurdag van augustus. Dan pas weten de kinderen bij wie ze zitten.

1.3 De schoolkosten

Zie infobrochure onderwijsregelgeving punt 8 In het variabel deel vindt u een lijst met een raming van de financiële bijdragen die we kunnen vragen. Deze lijst bevat zowel verplichte als niet verplichte uitgaven. Verplichte uitgaven zijn uitgaven die u zeker zult moeten doen. Zaken die de school als enige aanbiedt, koopt u verplicht op school. Er zijn ook zaken die u zowel op school als ergens anders kunt aankopen.

Page 21: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

21

Niet verplichte uitgaven zijn uitgaven voor zaken die u niet verplicht moet aankopen of activiteiten waar u niet verplicht aan moet deelnemen, maar als u ze aankoopt of eraan deelneemt, moet u er wel een bijdrage voor betalen. Voor sommige posten vermeldt de bijdragelijst (zie variabel deel) vaste prijzen, voor andere zijn enkel richtprijzen vermeld.

Voor een aantal posten kent de school de kostprijs niet vooraf. Zij geeft daarvoor richtprijzen. Dat betekent dat het te betalen bedrag in de buurt van de richtprijs zal liggen. Het kan iets meer, maar het kan ook iets minder zijn. De school baseert zich voor het bepalen van de richtprijs op de prijs die de zaak of activiteit vorig schooljaar kostte. Deze lijst werd overlegd in de schoolraad.

Bij afwezigheden en annuleringen kunnen kosten worden aangerekend. Dat gebeurt als de school kosten heeft gemaakt en deze niet kan recupereren. Wijze van betaling Graag regelen we maandelijks alle betalingen. De leerlingen krijgen altijd een gedetailleerde rekening mee. Wil deze nazien en onmiddellijk eventuele fouten melden. Na inzage door de ouders worden de rekeningen pas 7 dagen later gedebiteerd voor wie een domiciliëringsopdracht gaf. De overigen betalen per overschrijving of, indien het niet anders kan, contant. Conflictbeheer Indien u problemen ondervindt met het betalen van de schoolrekening, kunt u contact opnemen met de directeur. Het is de bedoeling dat er afspraken worden gemaakt over een aangepast betalingsplan. Wij verzekeren een discrete behandeling van uw vraag. Indien we vaststellen dat de schoolrekening geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal de school verdere stappen ondernemen. Ook dan zoeken we in eerste instantie in

Page 22: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

22

overleg naar een oplossing. Indien dit niet mogelijk blijkt, kunnen we overgaan tot het versturen van een aangetekende ingebrekestelling. Vanaf dat moment kunnen we maximaal de wettelijke intrestvoet aanrekenen op het verschuldigde bedrag en maken we het dossier over aan de raadsman van de school.

1.4 Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning

Zie onderwijsregelgeving punt 9 Na overleg binnen de schoolraad werd afgesproken dat elke vorm van sponsoring afzonderlijk wordt beoordeeld. Dit gebeurt in functie van vermelde normen. Sponsoring blijft incidenteel en in verhouding tot het totale budget van een beperkte orde. Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan het schoolbestuur, directie, leraren, niet-onderwijzend personeel of leerlingen, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het noemen van de sponsor in de schoolkrant of een opdruk op T-shirts. Voorbeelden van sponsoring zijn :

- gesponsorde materialen zoals boekjes, video’s, folders, posters en spellen;

- gratis producten die winkels of bedrijven uitdelen aan leerlingen of ouders;

- gesponsorde activiteiten zoals schoolfeesten, sportdagen, schoolzwemmen en schoolreisjes;

- sponsoring van het schoolgebouw, bijvoorbeeld een leslokaal, de inrichting, computerapparatuur of cateringsactiviteiten.

Schenkingen, waar geen tegenprestatie tegenover staat, vallen dus niet onder het begrip sponsoring. Bij het sluiten van een sponsorovereenkomst is het handig om de volgende regels als uitgangspunt te gebruiken:

- sponsoring moet in overeenstemming zijn met de

Page 23: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

23

goede smaak en het fatsoen; - sponsoring moet verenigbaar zijn met de

pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school;

- sponsoring mag niet in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die een school aan het onderwijs stelt;

- sponsoring mag de onderwijsinhoud en/of de continuïteit van het onderwijs niet beïnvloeden;

- sponsoring mag geen aantasting betekenen van de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de school en de daarbij betrokkenen;

- sponsoring mag geen schade berokkenen aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van leerlingen.

Het schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor wat er in schoolverband plaatsvindt, ook als de voorstellen uit de ouderraad komen. Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school over sponsoring, kunnen zij daarover een klacht indienen bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur Departement Onderwijs Secretariaat-generaal Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel

1.5 Vakantie- en verlofregeling

De facultatieve verlofdagen, de vakanties en de data waarop de pedagogische studiedagen georganiseerd worden, vind je in het variabel deel van het schoolreglement.

Page 24: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

24

1.6 Afwezigheden

Kleuter– en lager onderwijs De regelgeving vind je terug in de infobrochure onderwijsregelgeving punt 4.

1.7 Persoonlijke documenten

1.7.1 Schoolagenda

De schoolagenda is een belangrijk hulpmiddel om contact te houden met de ouders en om de studie te plannen. Het is een ideaal communicatiemiddel tussen school en gezin. De dagelijkse controle is hierbij heel belangrijk. De agenda wordt gehandtekend in afspraak met de leerkracht.

1.7.2 Heen - en weerschriftje

Het heen- en weerschriftje voor kleuters is een schriftje dat regelmatig meereist van thuis naar school en omgekeerd. De leerkracht schrijft of kleeft er berichten in die nuttig zijn voor de ouders. Het is ook een kans om mededelingen of vragen van de ouders op een vlotte manier aan de leerkracht kenbaar te maken.

1.7.3 Huistaken

Huistaken en lessen Thuis oefenen wat in de klas aan bod kwam, lessen leren en opzoekwerk zijn vaardigheden die de leerling op weg moeten helpen naar zelfstandig leren en die de motivatie verhogen. De leerlingen zijn verplicht de huistaken te maken en de lessen te leren. De leerkracht heeft het recht dit te controleren en eventueel te sanctioneren.

1.7.4 Rapporten

Van in de kleuterklas wordt een kleutervolgsysteem opgestart. Hiermee volgen de juffen de ontwikkeling en evolutie van elke kleuter. Dit volgsysteem wordt vanzelfsprekend doorgetrokken en verder uitgewerkt in de lagere afdeling.

Page 25: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

25

De evaluatie van de kleuters gebeurt in grote mate mondeling. Er worden individuele oudercontacten georganiseerd. In het lager worden regelmatig toetsen afgenomen, gespreid over het ganse schooljaar.

In januari is er een winterrapport en juni is er een zomerrapport. Dit rapport geeft een duidelijk beeld van je kind. We hebben ook 2 tussentijdse rapporten. Het herfst-en lenterapport. De leerlingen van het 4de en het 6de leerjaar nemen deel aan de interdiocesane proeven. De ouders worden verzocht het winterrapport ondertekend terug te bezorgen aan de titularis.

1.8 Begeleiding bij de studies

1.8.1 Klastitularis

Je juf is een vertrouwenspersoon die samen met de kinderen een jaar lang op weg gaat en bij wie ze altijd terecht kunnen. De titularis volgt de leerlingen van nabij.

1.8.2 Klassenraad

De klassenraad bestaat telkens uit de directie en de leerkrachten van de betrokken leerlingengroep. Deze raad geeft in overleg (met CLB en indien nodig met andere externen) advies over de verdere schoolloopbaan van elke leerling. De toekenning van het getuigschrift basisonderwijs op het einde van het 6de leerjaar, behoort eveneens tot de bevoegdheid van deze raad.

1.8.3 Contact met ouders

Wanneer u over uw kind wenst te spreken met de leerkracht, maakt u best een afspraak. Uit eerbied voor de andere kinderen blijven we niet met de leerkracht spreken tijdens de lesuren of in de rijen. Het heen- en weerschriftje of de schoolagenda zijn belangrijke hulpmiddelen om de communicatie te

Page 26: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

26

bevorderen. Enkel wanneer er ernstige en dwingende redenen voorhanden zijn, kan door de directeur aan de ouders de toestemming verleend worden om tijdens de klasuren een onderhoud te hebben met een leerkracht. Wanneer de directeur het nodig acht, kan hij aan de ouders voorstellen het onderhoud op een ander moment te laten plaatsvinden. De directeur kan, indien gewenst, aanwezig zijn bij een onderhoud tussen leerkracht en ouder(s). De info-avonden en of namiddagen in de verschillende klassen tijdens de maanden september en oktober geven de ouders de mogelijkheid om de klaswerking beter te leren kennen. Er hangt een infobus aan de ingang van de school waarin de ouders, grootouders en de kinderen hun ideëen, suggesties of vragen in kwijt kunnen. Geregeld verschijnt een schoolkrant met o.a. verslag van het schoolgebeuren en de kalender van de komende maand. Op de website vind je de kalender met de geplande activiteiten. Wij hebben wekelijkse medewerking van de ouders/grootouders bij lees-en knutselactiviteiten. Wij krijgen hulp van ouders/grootouders bij de organisatie van het leerlingenvervoer ter gelegenheid van leeruitstappen.

1.9 Getuigschrift basisonderwijs

De school stelt tegen 20 juni een lijst op van de leerlingen die op 30 juni het lager onderwijs zullen voltooien. De klassenraad beslist welke leerlingen het getuigschrift behalen en welke niet. Het getuigschrift basisonderwijs wordt uitgereikt aan de regelmatige leerlingen die in voldoende mate die doelen uit

Page 27: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

27

het leerplan die het bereiken van de eindtermen beogen, hebben bereikt. De leerlingen die geen getuigschrift behalen, krijgen een attest met de vermelding dat ze het laatste jaar de lessen regelmatig hebben gevolgd. In dit attest geeft de klassenraad de motivatie waarom geen getuigschrift wordt toegekend. Procedure tot het uitreiken van het getuigschrift: De school zal gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind communiceren over zijn leervorderingen. Ouders kunnen inzage in en toelichting bij de evaluatiegegevens krijgen. Indien na toelichting blijkt dat de ouders een kopie wensen, dan kan dat. De kosten die hiervoor gevraagd worden, zijn terug te vinden in de bijdrageregeling. Na 20 juni beslist de klassenraad op basis van onderstaande criteria of uw kind al dan niet het getuigschrift basisonderwijs kan krijgen. De beslissing wordt uiterlijk op 30 juni aan de ouders meegedeeld. De ouders worden geacht de beslissing omtrent het getuigschrift basisonderwijs uiterlijk op 1 juli in ontvangst te hebben genomen. Bij niet ontvangst, wordt het getuigschrift geacht op 1 juli te zijn ontvangen. De klassenraad houdt onder andere rekening met onderstaande criteria: De schoolrapporten van het lopende en voorafgaande schooljaar; De evaluaties van het lopende en voorafgaande schooljaar; De gegevens uit het LVS; Het verslag van de leerkracht die tijdens het laatste schooljaar het hoogste aantal lestijden heeft gegeven aan

Page 28: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

28

de leerling. De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag. Beroepsprocedure: Let op: wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend). wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde. Ouders die een beroepsprocedure wensen op te starten, vragen binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing tot het niet uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs, een overleg aan bij de directeur. Dit verplicht overleg met de directeur vindt plaats ten laatste de zesde dag na de dag waarop de rapporten werden uitgedeeld. Van dit overleg wordt een verslag gemaakt. Na het overleg beslist de directeur om de klassenraad al dan niet opnieuw te laten samenkomen om het niet toekennen van het getuigschrift basisonderwijs te bevestigen of te wijzigen. De directeur of de klassenraad brengen de ouders schriftelijk op de hoogte van de beslissing. Binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing van de directeur of van de klassenraad kunnen ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. Vzw - V.K.L.O. Markt 32 8790 Waregem 056/60 35 51 Voorzitter: de heer Toon Ducatteeuw. Het verzoekschrift moet aan de volgende voorwaarden voldoen. Het verzoekschrift is gedateerd en ondertekend; Het verzoekschrift bevat het voorwerp van beroep met feitelijke omschrijving en motivering waarom het niet uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs betwist

Page 29: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

29

wordt. Hierbij kunnen overtuigingsstukken toegevoegd worden. Wanneer het schoolbestuur een beroep ontvangt, zal het een beroepscommissie samenstellen. In de beroepscommissie, die het beroep behandelt, zitten zowel mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn als mensen die dat niet zijn. Het gaat om een onafhankelijke commissie die de klacht van de ouders grondig zal onderzoeken. De ouders worden binnen tien dagen nadat het schoolbestuur het beroep heeft ontvangen, uitgenodigd voor een gesprek. De schoolvakanties schorten de termijn van tien dagen op. De beroepscommissie streeft in zijn zitting naar een consensus. De beroepscommissie zal de betwiste beslissing ofwel bevestigen ofwel het getuigschrift basisonderwijs toekennen ofwel het beroep gemotiveerd afwijzen wegens het niet naleven van de vormvereisten. Het resultaat van het beroep wordt uiterlijk op 15 september schriftelijk aan de ouders ter kennis gebracht.

1.10 Onderwijs aan huis

Als je kind meer dan 21 dagen ononderbroken afwezig is wegens ziekte kunnen jullie een schriftelijke aanvraag indienen voor tijdelijk onderwijs aan huis, synchroon internet onderwijs of een combinatie van beiden. De directeur zal dan op zoek gaan naar een leerkracht om dit kind 4 lestijden per week onderwijs aan huis te geven. De school maakt afspraken met deze leerkracht om de lessen af te stemmen op de klas van het kind. Eventueel neemt de school in overleg met de ouders contact op met de vzw Bednet. De school en de ouders maken concrete afspraken over opvolging en evaluatie. Ook ouders van chronisch zieke kinderen kunnen dergelijke aanvraag indienen, maar voor deze kinderen gelden er andere voorwaarden.

Page 30: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

30

2 Een school waar we leven

2.1 Klare regels en afspraken

2.1.1 Dagindeling

Openingsuren ’s Morgens is er toezicht op de speelplaats vanaf 8.00 uur. Vóór 8 uur kunnen de kinderen betalend in de opvang terecht. Tijdens de middagpauze is er toezicht voor de kinderen die op school eten. De poorten gaan ’s middags om 12.55 uur open. De ouders nemen afscheid aan de poort. Bij het afhalen van de kinderen wachten de ouders aan de poort tot de juf van toezicht er is. Alleen de ouders van de peuters begeleiden hun kind tot aan de klas en kunnen hun peuter daar afhalen. Lestijden van 8.30 uur tot 11.40 uur van 13.15 uur tot 16.00 uur (op vrijdag tot 15.00 uur) Iedere woensdagnamiddag zijn de leerlingen klasvrij. De leerlingen, ook de kleuters, zijn voor de aanvang van de lessen in de school aanwezig. Zij blijven in de school aanwezig tijdens alle lessen en activiteiten. De kinderen staan altijd onder toezicht. Geen enkel kind onttrekt zich aan het toezicht zonder de juf van toezicht te verwittigen.

Voor- en naschoolse opvang De kinderen kunnen elke dag terecht in de opvang ‘Domino’ die georganiseerd wordt door ‘Kind en Gezin”. Dit gaat door in blok A van de school (gebouw naast het bureau van de directie) De kinderopvang is altijd via GSM te bereiken op het nummer 0477/35 97 61.

Page 31: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

31

In de opvang is uw kind onder de verantwoordelijkheid van de medewerkers van het Kindercentrum , Brouwerijstraat 501 te 8790 Waregem (tel 056/60 73 40). De opvang wordt wekelijks ter plaatse betaald. Voor alle informatie verwijzen we naar de brochure die ieder schooljaar door de inrichtende instantie aangepast wordt. Alle openingsuren, prijzen en mogelijkheden tot het gebruiken van een middagmaal worden erin vermeld. Openingsuren vanaf 06.45 uur Sluitingsuur om 18.30 uur

Studie Er is mogelijkheid tot studie op maandag, dinsdag en donderdag, enkel voor de kinderen vanaf het 3de leerjaar die in de opvang blijven. De studie gaat door telkens vanaf 16.15 tot 17uur. Het bijwonen van de studie gebeurt op vrijwillige basis.

Vergeten Een kind dat zijn/haar eten, zwemkledij of schoolbenodigdheden thuis vergeten is, kan op het secretariaat telefoneren naar de ouders. De school geeft wegens veiligheidsredenen NOOIT de toelating aan de leerling om de school opnieuw te verlaten.

2.1.2 Vervoer van en naar school

Met de fiets Alle fietsen worden in de ruime fietsenstalling geplaatst. De kinderen plaatsen hun fiets daar op eigen verantwoordelijkheid. De kinderen die via de Balling komen en gaan, gebruiken de fietsrekken aan de uitgang van de Balling. De kinderen die via de Nieuwstraat of de Liebaardstraat komen en gaan, gebruiken de fietsrekken op de parking. We vragen de ouders om de fiets regelmatig na te zien. (de hoogte van het zadel, remmen, bel, reflectoren, voor- en achterlicht).

Page 32: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

32

Op vraag van de school voert de Waregemse politie geregeld een onaangekondigde fietsencontrole uit. De fiets dient wettelijk in orde te zijn. Wie met de fiets komt draagt een hesje en eventueel een fietshelm.

Met de auto of te voet Wij verwachten van de leerlingen dat ze zich als voetganger leren gedragen, zich aan het drukke straatbeeld aanpassen en oog hebben voor gevaarlijke toestanden. Er wordt niet geparkeerd aan de schoolpoort , de ingangen worden steeds vrijgehouden. Parkeren of stilstaan op voetpaden of zebrapaden is verboden. Uitzonderlijk kan men de school binnenrijden, mits toelating van de directie.

2.1.3 Eten op school

Boterhammen of warme maaltijd Elk kind kan op school eten mits dit ’s morgens voor 9 uur gemeld wordt. De prijzen worden jaarlijks meegedeeld bij het begin van het schooljaar. Er kan een volledige warme maaltijd gebruikt worden. Bij de warme maaltijd drinken de kinderen water. Wie zijn boterhammen meebrengt, kan soep, fruitsap, choco, melk of water bekomen. Er worden geen drankjes van thuis meegebracht. Boterhammen horen thuis in een brooddoos en niet in aluminiumfolie.

Tussendoortjes Elke voormiddag krijgen de kinderen de kans om melk, water, chocomelk of fruitsap te drinken. Een koek, boterham of een stuk fruit kan ook meegebracht worden van thuis. Wij vragen de ouders uitdrukkelijk geen snoep of drankjes mee te geven. Op woensdag is het fruitdag. De kinderen brengen dan

Page 33: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

33

een stuk fruit mee en geen koek.

2.1.4 Veiligheid en gezondheid

Verzekeringen

De kinderen zijn verzekerd voor ongevallen die hen overkomen tijdens de schooluren, overal waar zij onder toezicht staan van het personeel en voor ongevallen van en naar de school, indien zij de gewone weg (kortste en/of veiligste) gebruiken en deze afleggen binnen een normale tijdspanne. Zo snel mogelijk wordt, indien nodig, medische tussenkomst geregeld. Eén van de ouders betaalt alle onkosten voor dokter, ziekenhuis, geneesmiddelen zelf en zorgt ervoor de nodige kwijtingen voor de betaalde bedragen te ontvangen. Onmiddellijk neemt één van de ouders of de leerling contact op met het secretariaat van de school, waar men een aangiftedossier opstelt en de nodige formulieren voor verdere tussenkomst bezorgt. Indien het ongeval op school gebeurt, waarschuwt de school één van de ouders. De schoolverzekering dekt enkel persoonlijk lichamelijk letstel, maar geen materiële schade (bv. aan kledij, brillen, fietsen, ...). Wij raden hoe dan ook de ouders aan een familiale verzekering af te sluiten.

Gezondheid en ziekte

Snoep Snoep is op school niet toegelaten. Ook bij verjaardagen wordt er geen snoep uitgedeeld in de klas. Drankjes op school De kinderen die op school blijven eten krijgen gratis water aangeboden bij hun maaltijd. De kinderen die boterhammen mee hebben kunnen soep, fruitsap, choco en melk gebruiken mits betaling. Voor hen is er gratis

Page 34: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

34

water te verkrijgen. Er worden geen drankjes meegebracht van thuis.

Luizen Verwittig onmiddellijk de directie of de juf van de klas wanneer je luizen of neten opmerkt.

“Controleer regelmatig het haar van uw kind, zo voorkom je een netelig probleem.”

Ziekte Kinderen die tijdens de les ziek worden, worden door de leerkracht verwezen naar het secretariaat of de directie. Bij hoogdringendheid (ziekte of ongeval) worden de ouders en/of de huisarts door de school opgeroepen. Wanneer een kind lijdt aan een besmettelijke ziekte, verwittigen de ouders zo vlug mogelijk de school zodat we alle betrokkenen op de hoogte kunnen brengen. Gelieve zieke kinderen NIET naar de school te sturen.

Medicatie In uitzonderlijke gevallen kan een ouder aan de school vragen om medicatie toe te dienen aan een kind. Deze vraag moet bevestigd worden door een schriftelijk doktersattest dat de juiste dosering en toedieningswijze bevat. Wanneer een leerling ziek wordt op school, dan zal de school niet op eigen initiatief medicatie toedienen. Wel zullen de ouders of een andere opgegeven contactpersoon verwittigd worden en zal hen gevraagd worden om de leerling op te halen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de school een arts om hulp verzoeken.

Zindelijkheid Er wordt van de kleuters verwacht dat ze zindelijk zijn. Van de kleuters die nog niet zindelijk zijn, verwachten we dat ze een ‘pamperbroekje’ aanhebben. Geleende kledij, graag gewassen terug bezorgen aan de kleuteronderwijzer a.u.b.

Page 35: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

35

Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen in alle gesloten ruimten op school. In open plaatsen geldt dit verbod op weekdagen tussen 6.30 uur ’s morgens en 18.30 uur ‘s avonds. Tijdens extra-muros activiteiten is het elke dag verboden te roken tussen 6.30 uur ’s morgens en 18.30 uur ‘s avonds. Bij overtredingen van dit rookverbod kunnen er orde- en tuchtmaatregelen getroffen worden. Uitzondering: op feesten in open lucht.

2.1.5 Respectvol omgaan met mekaar

Contacten met anderen

De kinderen gedragen zich steeds beleefd, vriendelijk en welwillend tegenover elkaar, de directie, de leerkrachten en de bezoekers van de school. Gebrek aan eerbied tegenover één van deze personen wordt opgevolgd door de directie en door de titularis.

Pesten op school

Alle personeelsleden hechten extra aandacht aan pestgedrag op school. Dit betekent dat er altijd op pestsituaties wordt gereageerd. De pester en gepeste leerling worden tijdelijk van dichtbij gevolgd. Als er herhaling wordt vastgesteld, wordt dit op de personeelsvergadering besproken zodat alle leerkrachten hier de nodige aandacht aan kunnen besteden. We vragen aan de ouders ons te verwittigen indien ze pestgedrag vaststellen.

Ruilen

Ruilen van prentjes en of ragevoorwerpen worden niet toegestaan op onze school.

Gedrag in de rij Na het belsignaal vormen de kinderen een rij. Op het teken van de leerkracht gaan ze rustig en in stilte onder begeleiding naar het klaslokaal. Op het einde van de les, bij het verlaten van de klas, vormen de kinderen een rij en gaan ze rustig en in stilte onder begeleiding van de leerkracht naar buiten.

Page 36: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

36

Gedrag in de eetzaal De leerlingen verzamelen op de speelplaats en gaan in rij naar de eetzaal. Tijdens de maaltijd is er een huiselijke sfeer. De kinderen kunnen rustig eten in beide refters.

2.1.6 Respect voor materiaal

De trapleuningen zijn geen glijbanen.

De kinderen mogen alle leerboeken, schriften en andere materialen gratis gebruiken. Schrijf-,teken en knutselmateriaal blijven op school. Stelt de school vast dat het materiaal opzettelijk wordt beschadigd of veelvuldig verloren gaat, dan kan de school de gemaakte kosten voor aankoop van nieuw materiaal aanrekenen aan de ouders.

Multimedia-apparatuur De leerlingen maken alleen gebruik van de computers onder begeleiding van een leerkracht of in opdracht van de leerkracht.

2.1.7 Inspraak kinderparlement

Iedere klas organiseert verkiezingen. Per klas worden 2 kinderen afgevaardigd. Onder de leiding van een leerkracht komen de kinderen op geregelde tijdstippen samen om te vergaderen. Zij brengen dan verslag uit aan hun klasgroep. De leerlingen krijgen de kans om effectief deel te nemen aan het schoolbeleid. In de mate van het mogelijke houden we rekening met hun wensen rekening.

Page 37: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

37

2.1.8 Aandacht voor kledij en voorkomen

Nette en aangepaste kledij is voor ons een vorm van levensstijl. Een gedetailleerde opsomming van wat wel en niet kan, is onbegonnen werk. Vandaar dat we een beroep doen op het gezond verstand van de ouders. Kledij, schoeisel en haartooi zijn eenvoudig, stijlvol en hygiënisch. Piercings en hoofddoeken worden niet toegestaan op onze school. Mogen wij vragen om alle kledingsstukken te naamtekenen, dan is de eigenaar vlug gevonden. Het schoolbestuur en/of de directeur in samenspraak met het schoolteam zullen maatregelen treffen bij buitensporigheden. Iedere leerling draagt bij sportmanifestaties een T-shirt waarop het logo van de school vermeld staat.

Persoonlijke bezittingen Alle persoonlijke voorwerpen worden door de ouders getekend met de naam van het kind. Een mp3-speler, een iPod, elektronische spelletjes en dergelijke gebruik je niet op school. Wij verwachten zelfs van de leerlingen dat zij geen gsm meebrengen naar school. Voor dringende contacten kan steeds gebruik gemaakt worden van de telefoon van de school. Ook andere waardevolle voorwerpen of grote geldbedragen breng je niet mee naar school. Bij eventueel verlies, diefstal of beschadiging kan je de kosten niet verhalen op de school. De leerlingen brengen ook geen boeken of geschriften mee waarvan de inhoud onverzoenbaar is met het opvoedingsproject van de school. Messen of voorwerpen die als wapen kunnen gebruikt worden zijn niet toegestaan op de school.

Page 38: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

38

Netheid en zorg voor milieu We hebben een schooltuin en organiseren regelmatig MOS-activiteiten. Via de nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van wat het beleid van de school verwacht. We rekenen dan ook op een bereidwillige medewerking. We nemen deel aan activiteiten die door het stadsbestuur worden ingericht.

We weren PMD uit onze school.

2.1.9 Privacy

Verwerken van persoonsgegevens De school verwerkt persoonsgegevens van alle ingeschreven leerlingen met behulp van de computer. Dat is nodig om de leerlingenadministratie en de leerlingenbegeleiding efficiënt te organiseren. Om gepast te kunnen optreden bij risicosituaties, verwerkt de school ook gegevens betreffende de gezondheidstoestand van sommige leerlingen, maar dat gebeurt enkel met de schriftelijke toestemming van de leerlingen of hun ouders. De privacywet geeft je het recht te weten welke gegevens de school verwerkt en het recht deze gegevens te laten verbeteren als ze fout zijn of ze te laten verwijderen als ze niet ter zake dienend zijn. Overdracht van leerlingengegevens bij schoolverandering Bij een schoolverandering worden leerlingengegevens overgedragen aan de nieuwe school onder de volgende voorwaarden: De gegevens hebben enkel betrekking op de leerlingspecifieke onderwijsloopbaan en de overdracht gebeurt enkel in het belang van de persoon op wie de onderwijsloopbaan betrekking heeft. Ouders kunnen –op verzoek- deze gegevens inzien. Ouders die niet wensen dat deze gegevens doorgegeven worden kunnen zich tegen de overdracht verzetten. Ze brengen de directie binnen de tien kalenderdagen na de schoolverandering hiervan schriftelijk op de hoogte. Gegevens die betrekking hebben op schending van leefregels door je kind zijn nooit tussen scholen overdraagbaar.

Page 39: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

39

Publiceren van foto’s De school publiceert geregeld foto’s van leerlingen op de website, in de schoolkrant,… De beeldopnamen gebeuren steeds met respect voor wie op de beelden staat. We gaan ervan uit dat je geen bezwaar hebt tegen de publicatie van de beeldopnamen die te maken hebben met de activiteiten van onze school. Mocht je daar toch bezwaar tegen hebben, dan kan je dat op elk moment van het schooljaar melden aan de directie. We zullen het bezwaar respecteren en geen beelden van je kind meer publiceren. Recht op inzage en toelichting Ouders hebben recht op inzage in en toelichting bij de leerlingengegevens, waaronder de evaluatiegegevens, die verzameld worden door de school over hun kind. Indien na de toelichting blijkt dat de ouders een kopie willen, kan dat. De kosten die hiervoor gevraagd worden, zijn terug te vinden in de bijdrageregeling. De school kan geen gegevens doorgeven die betrekking hebben op medeleerlingen.

2.2 Orde-en tuchtregelen

Zie infobrochure onderwijsregelgeving punt 6 Elke klastitularis stelt samen met zijn leerlingen een gedragscode op. Ordemaatregelen Wanneer je kind de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan door elk personeelslid van de school een ordemaatregel genomen worden. Mogelijke ordemaatregelen zijn: een verwittiging in de agenda; een strafwerk; een tijdelijke verwijdering uit de les met aanmelding bij de directie.

Page 40: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

40

Tegen een ordemaatregel is er geen beroep mogelijk. Voor kinderen waar ordemaatregelen geregeld voorkomen, wordt in overleg met ouders en CLB een begeleidingsplan opgemaakt. Wanneer het gedrag van je kind, ook met een begeleidingsplan, een probleem wordt voor het verstrekken van onderwijs of om het opvoedingsproject te realiseren, kan er een tuchtmaatregel genomen worden. Tuchtmaatregelen Wanneer het gedrag van een leerplichtige leerling in het lager onderwijs een gevaar of ernstige belemmering vormt voor de goede werking van school of voor de fysieke of psychische veiligheid en integriteit van medeleerlingen, personeelsleden of anderen, dan kan de directeur een tuchtmaatregel nemen. Let op: wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde. Mogelijke tuchtmaatregelen zijn: een tijdelijke uitsluiting van minimaal één schooldag en maximaal vijftien opeenvolgende schooldagen; een definitieve uitsluiting. Preventieve schorsing als bewarende maatregel In uitzonderlijke situaties kan de directeur of zijn afgevaardigde bij het begin van de tuchtprocedure beslissen om je kind preventief te schorsen. Deze bewarende maatregel dient om te kunnen nagaan of een tuchtsanctie aangewezen is. De beslissing tot preventieve schorsing wordt schriftelijk en gemotiveerd meegedeeld aan de ouders van de betrokken leerling. De directeur bevestigt deze beslissing in de brief waarmee de tuchtprocedure wordt opgestart. De preventieve schorsing gaat onmiddellijk in en duurt in principe niet langer dan vijf opeenvolgende schooldagen.

Page 41: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

41

Uitzonderlijk kan deze periode eenmalig met vijf opeenvolgende schooldagen verlengd worden, indien door externe factoren het tuchtonderzoek niet binnen die eerste periode kan worden afgerond. De directeur motiveert deze beslissing. Procedure tot tijdelijke en definitieve uitsluiting Let op: wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend.) Bij het nemen van een beslissing tot tijdelijke en definitieve uitsluiting wordt de volgende procedure gevolgd: De directeur wint het advies van de klassenraad in en stelt een tuchtdossier samen. In geval van een definitieve uitsluiting wordt de klassenraad uitgebreid met een vertegenwoordiger van het CLB die een adviserende stem heeft. De leerling, zijn ouders en eventueel een vertrouwenspersoon worden schriftelijk uitgenodigd voor een gesprek met de directeur. De uitnodiging moet minstens vijf dagen vooraf bezorgd worden aan de ouders. Intussen hebben de ouders en hun vertrouwenspersoon inzage in het tuchtdossier, met inbegrip van het advies van de klassenraad. Na het gesprek neemt de directeur een beslissing. Deze beslissing wordt schriftelijk gemotiveerd en binnen een termijn van vijf dagen aangetekend aan de ouders van de betrokken leerling bezorgd. De beslissing vermeldt de beroepsmogelijkheden. Als ouders geen inspanning doen om hun kind in een andere school in te schrijven, krijgt de definitieve uitsluiting effectief uitwerking na één maand (vakantiedagen niet meegerekend).

Page 42: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

42

Is het kind één maand na de schriftelijke kennisgeving nog niet in een andere school ingeschreven, dan is onze school niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling. Het zijn de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet. Het CLB kan mee zoeken naar een oplossing. Ten gevolge van een definitieve uitsluiting het huidige, het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar kan het schoolbestuur de betrokken leerling weigeren terug in te schrijven. Opvang op school in geval van preventieve schorsing en (tijdelijke en definitieve) uitsluiting Wanneer je kind tijdens een tuchtprocedure preventief geschorst wordt of na de tuchtprocedure tijdelijk wordt uitgesloten, is je kind in principe op school aanwezig, maar neemt die geen deel aan de activiteiten van zijn leerlingengroep. De directeur kan beslissen dat de opvang van je kind niet haalbaar is voor de school. Deze beslissing wordt schriftelijk en gemotiveerd bekend gemaakt aan de ouders. In geval van een definitieve uitsluiting heeft de uitgesloten leerling één maand de tijd om zich in een andere school in te schrijven. In afwachting van deze inschrijving is je kind in principe op school aanwezig, maar neemt die geen deel aan de activiteiten van zijn leerlingengroep. De directeur kan beslissen dat de opvang van je kind niet haalbaar is voor de school. Deze beslissing wordt schriftelijk en gemotiveerd bekend gemaakt aan de ouders. Beroepsprocedures tegen tuchtmaatregelen Beroepsprocedure na een tijdelijke uitsluiting Ouders kunnen tegen de beslissing tot tijdelijke uitsluiting beroep aantekenen. De procedure gaat als volgt: Binnen vijf dagen na ontvangst van de beslissing tot

Page 43: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

43

tijdelijke uitsluiting kunnen ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van de interne beroepscommissie. De interne beroepscommissie komt samen binnen vijf dagen na ontvangst van het beroep. De leerling en de ouders worden opgeroepen om te verschijnen voor deze interne beroepscommissie. Intussen hebben de ouders inzage in het dossier. De interne beroepscommissie brengt de ouders binnen vijf dagen per aangetekende brief op de hoogte van haar gemotiveerde beslissing. Deze beslissing is bindend voor alle partijen. Beroepsprocedure na een definitieve uitsluiting Ouders kunnen tegen de beslissing tot definitieve uitsluiting beroep aantekenen. De procedure gaat als volgt: Binnen vijf dagen na ontvangst van de beslissing tot definitieve uitsluiting kunnen ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. Vzw - V.K.L.O. Markt 32 8790 Waregem 056/60 35 51 Voorzitter: de heer Toon Ducatteeuw. Het verzoekschrift moet aan de volgende voorwaarden voldoen. Het verzoekschrift is gedateerd en ondertekend; Het verzoekschrift bevat het voorwerp van beroep met feitelijke omschrijving en motivering waarom de definitieve uitsluiting betwist wordt. Hierbij kunnen overtuigingsstukken toegevoegd worden. Wanneer het schoolbestuur een beroep ontvangt, zal het een beroepscommissie samenstellen. In de beroepscommissie, die het beroep behandelt, zitten zowel mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn als mensen die dat niet zijn. Het gaat om een onafhankelijke commissie die de klacht van de ouders grondig zal onderzoeken.

Page 44: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

44

De ouders worden binnen tien dagen nadat het schoolbestuur het beroep heeft ontvangen uitgenodigd voor een gesprek. De schoolvakanties schorten de termijn van tien dagen op. De beroepscommissie streeft in zijn zitting naar een consensus. De beroepscommissie zal de betwiste beslissing ofwel bevestigen ofwel vernietigen ofwel het beroep gemotiveerd afwijzen wegens het niet naleven van de vormvereisten. Het schoolbestuur zal de gemotiveerde beslissing binnen een termijn van vijf dagen met een aangetekende brief aan de ouders meedelen. De beslissing is bindend voor alle partijen. Het beroep schort de uitvoering van de beslissing tot uitsluiting niet op.

3 Infobrochure onderwijsregelgeving

De school stelt de ouders bij inschrijving in kennis van de ‘infobrochure onderwijsregelgeving’. Dat document biedt een overzicht van de relevante regelgeving met betrekking tot de items die opgenomen zijn in dit schoolreglement. Een actuele digitale versie van het document is beschikbaar op de website van de school www.vbsdesselgem.be. De inhoud van de infobundel kan te allen tijde gewijzigd worden zonder de instemming van de ouders. Bij elke wijziging van de inhoud van de bundel, verwittigt de school de ouders schriftelijk. Op hun verzoek ontvangen de ouders een papieren versie van het document.

Page 45: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

45

Bijlage 1

algemene en gerichte consulten door het CLB

1ste KO

2de KO

1ste LO

3de LO

5de LO

1ste SO

3de SO

3 jaar 4 jaar 6 jaar 8 jaar 10 jaar

12 jaar

14 jaar

vragenlijst voor de ouders

lengte en gewicht

zicht

kleurenzicht

dieptezicht

gehoor

gebit

genitaliën

pubertaire ontwikkeling

houding en bewegingsstelsel

vaccinaties

opvolging van nazorg

Page 46: Schoolreglement 2014

Vrije Basisschool Liebaardstraat 7a 8792 Desselgem

46

mogelijke vaccinaties door het CLB

1ste LO 5de LO 1ste SO 3de SO

6 jaar 10 jaar 12 jaar 14 jaar

kinderverlamming (polio) - kroep (difterie) - klem (tetanos) - kinkhoest (pertussis)

mazelen-bof-rode hond (MBR)

geelzucht type B (hepatitis B)

kroep (difterie) – klem (tetanos)