Schoolgids locatie Revius 2014/2015

59
Schoolgids Wartburg College Locatie Revius 14/15

description

Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Transcript of Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Page 1: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Schoolgids Wartburg College

Locatie Revius

14/1

5

Page 2: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

2

Welkom op het Wartburg!

02

Page 3: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

3

Inhoudsopgave

08

12

16

18

20

22

24

27

Over het Wartburg College

1 Onze missie en visie 1.1 Wiezijnwij? 1.2 Waarstaanwijvoor? 1.3 Hoewakenwijoveronzeidentiteit?

2 Het Wartburg College in grote lijnen 2.1 Onsonderwijsaanbod:alleschooltypen voortgezetonderwijs 2.2 Deonderbouw 2.3 Cluster4-onderwijs 2.4 EngelsophetWartburgCollege 2.5 Hetvmbo 2.6 Debovenbouwhavo,atheneum,gymnasium

3 Wat is van belang bij de aanmelding en plaatsing van leerlingen? 3.1 Algemenetoelatingscriteria 3.2 Specialetoelatingscriteriaentermijnen 3.3 Hoemeldtuuwkindaan?

4 Leerlingbegeleiding: een belangrijk onderdeel van ons onderwijs 4.1 Begeleidingvooralleleerlingen 4.2 Specifiekeondersteuningvoorleerlingen 4.3 Interneenexternevertrouwenspersonen

5 Hoe houden wij ouders en verzorgers op de hoogte? 5.1 Wartburgbredeinformatie 5.2 Informatievandelocaties 5.3 Medezeggenschap

6 De kwaliteit van ons onderwijs 6.1 Aandachtvoormeetbareen‘merkbare’kwaliteit 6.2 Onderwijsresultaten

7 Regels en afspraken 7.1 Leerlingenstatuutvoordeheleschool 7.2 Zozijnonzemanieren 7.3 Schoolveiligheidsplan 7.4 Verzekeringenenaansprakelijkheid

8 Studiekosten 8.1 Gratisschoolboeken 8.2 Schoolkosten 8.3 Reiskosten 8.4 StichtingMateriëleSteun 8.5 Tegemoetkomingouders

Over locatie Revius

9 Waar vindt u locatie Revius?

10 Het onderwijsaanbod van locatie Revius

11 Wat maakt locatie Revius speciaal?

12 Onze onderwijsresultaten

13 Onze lestijden

14 Onze lessentabellen

15 Bevorderingsnormen

16 Onze jaaragenda

17 Medezeggenschap en overleg

18 Bestuurlijke organisatie

19 Personeel stafbureau

20 Centrale medezeggenschap en onderwijsinspectie

21 Personeel locatie Revius

30

31

33

35

36

38

42

46

50

51

52

56

58

Page 4: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

404

Page 5: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

5

Woord vooraf

05

Rotterdam, augustus 2014

Deschoolgids2014/2015isgereedenhetismijeengenoegenomdiekortinteleiden.ElkjaargeefthetWartburgCollegehiermeezijnvisitekaartjeaf:wiezijnwe,watdoenweenhoekuntuonsbereiken.

HetWartburgCollegebiedtchristelijkonderwijsopreformatorischegrondslag.Datzienwijnietzomaaralseengoedeintentievaneenaantalbetrokkenmensen.Hetgaathieromeendureroeping.InhetverlengdevanuwdoopbeloftewildeschooluwkinderenhelpenonderwijzenindeBijbelseleer.Daarbijgaathetomhethartvanonzejongeren.Immers,alleenalszijwederomgeborenworden,kunnenzijingaaninhetRijkvanGod.

Ookwillenwijalsschooluwkinderengoedvoorbereidenopdemaatschappijwaarinzijeenpositiehopenintenemen.Hebbenzijvoldoendevakkennisverworven,zijnvol-doendevaardighedenbijgebrachtenhebbenzezichdegoedeattitudeeigengemaaktdiehiervoornodigis?Hetisbovendiennietomhetevenhoezijindiesamenlevingstaan.Zijnzijherkenbaaralschristenendiehunlevensdoelnietindezewereldhebben?Dwingenzetegelijkertijdrespectafdoorhetlichtdatzijmogenverspreideninwoordendaad?Isdetoerustingenvormingzoweldoordevakkenheen,alsookdoorallerleiprojectenendagopeningenvoldoendeaangeslagen?Werkenaaneenschoolmeteengrondslagenopdrachtalsdeonze,iswerkenophoopvanzegen.

Steedsduidelijkerwordtookhetbelangingezienomopvoedingenvormingingezamenlijkheidtedoen:kerk,gezinenschool,iedervanuitdeeigenverantwoordelijk-heid,maartegelijkertijdookinnauwoverleg.Wemerkenookmeerenmeerdathetbelangvandatoverlegwordtingezien.Dathoudtindatwegezamenlijkeontmoetingenhebben.Ukuntzevindenindejaaragenda.Datverondersteltookdatergebedisvoorelkaar.

Eenhartelijkegroet,

W. BüdgenvoorzittervanhetCollegevanBestuur

Page 6: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

6

deze afbeelding vervalt ivm extra paginaalgemeen deel

Page 7: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

7

algemeen deel

Page 8: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

8

Wartburg College | locatie Revius

Onze missie en visie

1.1 Wie zijn wij?

HetWartburgCollegebestaatuitvierlocaties,diegezamenlijkalleschoolsoorteninhetvoort-gezetonderwijsaanbieden.Delocatieszijn:• GuidodeBrèsinRotterdam-IJsselmonde (circa1.750leerlingen)• MarnixinDordrecht(circa840leerlingen)• ReviusinRotterdam-PrinsAlexander (circa880leerlingen)• BeroepencollegeDeSwaefinRotterdam-Zuid (circa670leerlingen)

HetWartburgCollegestaatonderleidingvanhetCollegevanBestuur,bestaandeuittweele-den.DaaronderstaateenManagementteamdatwordtgevormddoordeledenvanhetCollegevanBestuur,dedirecteurenvandevierlocaties,debeleidsmedewerkeronderwijs&algemenezakenenopafroepdeafdelingsleiders.HettoezichtopdeschoolwordtuitgeoefenddooreenRaadvanToezichtbestaandeuitpersonendielidzijnvandeChristelijkeGereformeerdeKerken,deGereformeerdeGemeenten,deProtestantseKerkinNederland(hervormdegemeentendiegebondenzijnaanhetgerefor-meerdebelijden),deHersteldHervormdeKerk,deGereformeerdeGemeenteninNederlandofdeOudGereformeerdeGemeenten(inNederland).DeschoolbelijdtenaanvaardtGodsWoordalsenigegrondslagvoorleerenleven.OokwordendeDrieFormulierenvanEnigheidonderschrevenalsopdeSchriftgegrond.Deongeveer470personeelsledenhebbenver-klaardintestemmenmetdezegrondslag.Vandeoudersvanonzeleerlingenverwachtenwijhetzelfde.

1.2 Waar staan wij voor?

Onze missieChristelijkonderwijsopreformatorischegrond-slagzienwijalseenGoddelijkeopdracht.Netalsanderescholenvormenwijjongemensenenbereidenzevooropdemaatschappij.MaarvooronsgeldtbovenditallesdeBijbelsenorm‘televenentewerkentotGodseer’.Inonzemissiehebbenwedatalsvolgtverwoord:

Het Wartburg College werkt op betrokken wijze aan de doelen die de overheid stelt voor de verschillende onderwijsprogramma’s. We willen bereiken dat onze leerlingen waardevolle burgers worden van onze samenleving. Toch is dit niet de diepste reden van ons bestaan. Die is gelegen in

de ruime aandacht die we geven aan de vorming en toerusting van onze leerlingen vanuit de Bijbel en de Belijdenisgeschriften. Het gaat er ons vóór alles om dat jongeren ook burgers worden van het Koninkrijk van de Heere Jezus Christus. Opchristenjongeren rust de dure plicht om burgers van twee rijken te zijn, met als inhoud: “Gij zult de Heere, uw God, liefhebben uit geheel uw hart, en uit geheel uw ziel, en uit geheel uw verstand, en uit geheel uw kracht. Dit is het eerste gebod. En het tweede aan dit gelijk is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Er is geen andergebod, groter dan deze.” (Markus 12: 30-31)

De reformatorische identiteitin relatie tot het onderwijsVanuitonzemissieverwoordenwijhoewijalsschool,indezetijd,invullingwillengevenaandereformatorischeidentiteit.OnzeidentiteitisgefundeerdopdeBijbel,hetWoordvanGod,datvooronsopalleterreinenvanhetlevengezaghebbendis.DeBijbelmaaktonsdewegderzaligheidindeHeereJezusChristusbekend.

VervolgenszijnerdedrieBelijdenisgeschriftenvandekerk,dieopdeBijbelgegrondzijn:deHeidelbergseCatechismus,deNederlandseGeloofsbelijdenisendeDordtseLeerregels.Dezekerkelijkgeaccordeerdegeschriftengevenonsrichtinggevendeuitsprakenoverallerleifacettenvandechristelijkeleerenhetleven.

HeelwezenlijkvooronsisdatdeBijbelnaaronstoekomtindepredikingvanhetEvangelie,elkezondagindechristelijkegemeente.Depredi-kingishetmiddelbijuitstekwaardoordeHeerezondarentotbekeringwilbrengen.Doorhetge-predikteWoordwaarschuwtenbestraft,roeptennodigtdeHeere,onderwijstenvertroostHij.

Dordtse Leerregels (I, 3)“Opdat de mensen tot het geloof worden ge-bracht, zendt God goedertierenlijk verkondigers van deze zeer blijde boodschap tot Wie Hij wil en wanneer Hij wil, door wier dienst de mensen ge-roepen worden tot bekering en geloof in Christus, de Gekruisigde.”HetWartburgCollegehechtveelwaardeaanhetverleden.Erzijnnauwebandenmetbijvoor-beelddeperiodenvandeReformatieendeNaderereformatie.

01

Page 9: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

9

Wartburg College | locatie Revius

Wijvindenhetbelangrijkdatleerlingenhetverledenkennen.Tegelijkertijdisonsonderwijssterkgerichtopdetoekomst:ophetlevenvanmorgen,ophetlevenvoorGodsaangezichtenoponzeeeuwigheidbestemming.Leerlingenwordenvoorbereidopeenlevenindehuidigemaatschappij.Zelerenbijonsomtegaanmetdeeigenhedenvandezetijd,engoedenkwaadscherpvanelkaarteonderscheiden.

Onzeidentiteitkomtopmeerderemanierentotuitdrukking.Inhetpedagogischklimaatstaanbegrippencentraalalsrichtingbesef,gezag,liefde,verantwoordelijkheidenpersoonlijkheid.Alsopvoedersenleerlingenbelijdenwedatweallenmoetenlevenuitgenade.Erisdaarombinnenonzeschoolplaatsvoorhetmakenvanfoutenenvoorvergeving.

Verderkrijgtonzeidentiteitinhouddoordemo-mentenvangezamenlijkbidden,Bijbellezenenzingentijdenselkeschooldagenopbijzonderemomenteninhetschooljaar.Aanhetbeginvanhetjaarenopdechristelijkefeestdagenbeleg-genwijbijeenkomstenrondhetWoord.Vrijwelalleleerlingenkrijgentweeuurperweekgodsdienstonderwijs.

Onzeidentiteitkomtooktotuitdrukkingindeleerstofendeleefregels.MetdeleefregelsproberenwijdegevolgenvandezondeindeomgangtussendemensentetemperenendedagelijkserelevantieenheilzameuitwerkingvandeTienGebodennateleven.Hetisonzeroepingdittepraktiserenvanuitdegrond-houdingzoalsJezusdieheeftgegeveninZijnsamenvatting:“Gij zult liefhebben de Heere uw God met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand en gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.” Devolwassenenindeschoollevenzelfvolgensdezeregelsenhoudenzevooraandezichontwikkelendejongeren.

Inhetpersoneelsbeleidendewijzevanleiding-gevenstaanbegrippenalsverantwoordelijk-heidenrechtvaardigheidcentraal.DemensisalsverantwoordelijkwezengeschapenenGodgeefthemdetaakzijntalentenintezet-tentoteervanGodentotheilvandenaaste.Zelfverloochening,respecteneerbiedigingvanverhoudingengeveninhoudaandezeverant-woordelijkheid.BijrechtvaardigheidgaatheteromdathetwerknaardemaatstafvanGodsgebodengedaanwordt.Tendiepstehoudtgerechtigheidindatdezondigemensvernieuwd

wordtnaarhetbeeldvanGodenzototzijnrechtkomt.Zoiserinonzeschoolplaatsvoorpersoneelsledenmetverschillendetalenten.

Hoewelidentiteittendiepsteeenzaakvanhethartis,stimuleertdeschoolkrachtighetgemeenschappelijkbelevenervan.

Wat leren en onderwijzen wij?Jongerenlerenopeennatuurlijkewijze.ZijkrijgenophetWartburgCollegedemaximaleruimteomteleren‘doorvallenenopstaan’ineenveiligeomgeving.Wijbiedenze:• identificatiefigurenaanwiealsvanzelf betekeniskanwordenontleend;• eenwarme,betrokkenenstimulerende socialecontext;• eenuitdagendeomgevingomzelfenmet anderenteoefenen.

Hoerelevanterdelesstofvoorleerlingenis,hoegemotiveerderzijleren.Wijbeperkenonsniettothetverwervenvankennisoverbepaaldevak-ken,ofhetoefenenvanbepaaldevaardighedenvoordievakken.Onzeleerlingenmakenzicheencomplexvancognitieveensocialeaspecteneigenwaarmeezijuitstekendmoetenkunnenfunctionerenindemaatschappij.Dewegingvandeaanlegvanhoofd,hartenhandenisbepa-lendvoordetevolgenleerweg.

1.3 Hoe waken wij over onze identiteit?Wie kunnen zich aanmelden?Alswesprekenoverdeidentiteitvandeschool,dansprekenweookoverhetaanmeldings-entoelatingsbeleid.WijzijnerallereerstvoordekinderendiebehorentotdeindeRaadvanToezichtvertegenwoordigdekerken.Ditisvooronseenprincipekwestie.KinderendiedeeluitmakenvaneengezindatbehoorttoteengemeentevanéénvandezeindeRaadvanToezichtvertegenwoordigdekerkenwordeninbeginseltoegelatentothetWartburgCollege.DitbetekenthelaasnietdatwealleenkinderenkrijgendievanhartebetrokkenzijnopdeHeiligeSchriftendegereformeerdebelijdenis,ofalleentemakenhebbenmetoudersmetdezelfdebetrokkenheid.Maarditisnujuistdegezamenlijkeverantwoordelijkheidvankerkenschool.Waardechristelijkegemeentehaarzorgoverzulkegezinnenblijftuitstrekkenophoopvanzegen,kunnenenmogenwijalsschoolnietachterblijven.

Page 10: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

10

Wartburg College | locatie Revius

Eentweedebelangrijkuitgangspuntbijhetaanmeldings-entoelatingsbeleidisdecon-tinuïteitsgedachte.Komteenleerlinguithetreformatorischbasisonderwijsofvaneenprotestants-christelijkeschoolmeteenre-formatorischegrondslag,danlatenwijdieinprincipetoe.DatgebeurtookalshetgezinnietbehoorttotéénvandeindeRaadvanToezichtvertegenwoordigdekerken.Ervindtdanweleenidentiteitsgesprekplaats.

TotslotgevenwijbeperktruimteaankinderenvanbuitendeindeRaadvanToezichtverte-genwoordigdekerkendiegeenreformatorischbasisonderwijshebbengevolgd.Hetgaatvooralomkinderenuitdezogenoemdevrijegroepen.OvertoelatingvandezekinderenbeslisthetCollegevanBestuurnaeenuitgebreididenti-teitsgesprek.InhetgesprekkomenzakenaandeordealshetSchriftgezag,dezondagsheiliging,demotivatievandeschoolkeuzeendebereid-heidtotaanpassingaandeschoolregels.

Wat verwachten wij vanonze leerlingen en hun ouders?Indeaanmeldingsformulierenvragenwijdeou-dersnietalleenomdegrondslagendedoelstel-lingvandeschoolteondertekenen,maarookomintestemmenmetdeidentiteitsbriefvanhetCollegevanBestuurdiezebijhetaanmeldingsformulierkrijgen.Debrief,waaruithierondergeciteerdwordt,geeftaanwatwijvanonzeleerlingenenhunoudersverwachtenmetbetrekkingtotdeidentiteit.

Wijverwachtenvandeoudersmedewerkingbijhethandhavenvandeindebriefgenoemdeafspraken,óókalshunpersoonlijkeopvattingenopbepaaldepuntennietgeheelovereenkomenmetderegelsvandeschool.Alleenzokun-nenwijvormgevenaaneenleefgemeenschapwaarinhetaanvaardenvanenhetrekeninghou-denmetelkaarbinnendeaangegevennormennadrukkelijkhunplaatshebben.

GezagsverhoudingenIntoenemendematedreigtinonzegezindteeenlevenshoudingtegroeiendiedegezagsver-houdingenbinnenonzeschoolkanaantasten.Wanneerhetoverdereformatorischeidentiteitgaat,iseenBijbelszichtopdevanGodgegevengezagsverhoudingentussenoudersenkinderen,entussendocentenenleerlingendringendnodig.Wijzijnonservanbewustdatonzeleer-lingenineeningrijpendeontwikkelingsfasevanhunlevenverkeren.Daarbijisbegripensomseenindividuelebenaderingnodigengoed.Gaathetomdewederkerigeverhoudingouderenenjongeren,danwillenweonsstellenonderEfeze6:1-4:

“Gij kinderen, zijt uw ouderen gehoorzaam in de Heere; want dat is recht. Eert uw vader en uw moeder (hetwelk het eerste gebod is met een belofte), opdat het u welga, en dat gij lang leeft op de aarde. En gij vaders, verwekt uw kinderen niet tot toorn, maar voedt hen op in de lering en vermaning des Heeren.”

Onzeschoolleidingenonzedocentenzieneroptoedathetgezaggehandhaafdblijft.AlsCollegevanBestuurstaanwedaarvolledigachter.Daaromverwachtenwijvanuommétonstestaanvoorhethandhavenvanorde,gezageneenBijbelsleefklimaatopschool.

Page 11: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

11

Wartburg College | locatie Revius

LevensstijlWijmerkenopdatbijnogalwatleerlingen(ensomsookbijhunouders)eenminderebetrokkenheidisbijdeBijbelseboodschapenalsgevolgdaarvanbijhetkerkelijkeleven.Wijzienuiteraardaanwatvoorogenis.DeHeerekentonshart.Maarwaarhetbezoekenvandeeredienstendecatechisatieminderwordt,isdateenredentotzorg.Nadrukkelijkverwachtenwijvanonzegezinnendatzijhierintrouwzijn.Zorgenzijnerookoverdetoenemendeinvloedvandemediaingezinnen.Alsschoolhebbenwijnatuurlijkooktemakenmetdezezaken.Eenkritischebejegeningisopz’nplaats.

Indeschoolregels,uitgeschreveninonderanderehetLeerlingenstatuut,wordtaandachtbesteedaaneenanderaspectvandelevensstijl:deuiterlijkepresentatievanonzejongensenmeisjes.Ookinhoofdstuk7.2vandezeschool-gidsgaanwedaarnogopin.

Reformatorische identiteit:een gezamenlijke verantwoordelijkheidHetbovenstaandemoetgeenmisverstandenoproepen:dereformatorischeidentiteitisnietuitsluitendeenzaakvanuiterlijkheden.Deiden-titeitkomtvanbinnenuit,vanuithethart,vanuithetinhoudelijkBijbelsbezigzijn.Dezehoudingheeftzijnuitstralingnaarbuiten,naarlevensstijlengedrag.Daaromwillenwijookinallevrijmoedigheidaandachtvragenvoordeui-terlijkekenmerkendiehorenbijhetleefklimaatvanonzereformatorischeschool.Hetisdehartelijkewensdatoponzeschoolwerkelijkietszichtbaarwordtvaneenchriste-lijkegemeenschap,waarindeHeeregevreesdwordt,waarinrespect,integriteitenverant-woordelijkheidsgevoelervarenworden,enwaarinwegeduldhebbenmetelkaarszwak-heden.DeHeereJezusZelfgeefthierinzulkindrukwekkendonderwijs:“Leert van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart.”

WijhopenenverwachtendatdeouderssamenmethetCollegevanBestuur,deschoolleiding,dedocentenendeonderwijsondersteunendemedewerkerswaakzaamwillenzijn,opdatwegezamenlijkmetGodshulpdewachtmogenhoudenbijhetreformatorischekaraktervanonzeschool.

Page 12: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

12

Wartburg College | locatie Revius

2. Het Wartburg College in grote lijnen

2.1 Ons onderwijsaanbod: alle schooltypen voortgezet onderwijs

HetWartburgCollegebiedtalleschoolsoorteninhetvoortgezetonderwijsaan,verspreidovervierlocaties.Uitgangspuntbijdeverdelingvandeonderwijstypenoverdegebouwenisdatleerlingenzolangmogelijkopdedichtstbij-zijndelocatieonderwijskunnenvolgen:tweetotdriejaarnahetverlatenvandebasisschool.Daaromhebbendemeestelocatieseenbredeonderbouw.Voordeoverstapnaardebo-venbouwmoetenleerlingensomsvanlocatiewisselen.Wezorgenervoordatdedoorstroomvandezeleerlingenoptimaalverloopt.

Debredescholengemeenschapbiedtmogelijk-hedenomonderwijskundigeontwikkelingengestaltetegeven.Gezamenlijkwerkendelocatiesaaneenuitgekiendnetwerkvanleerwegen,zodatjongerenzoveelmogelijkonderwijskrijgendatbijhenpast.Hetaanbodzieteralsvolgtuit:

Onderbouw• GuidodeBrèsinRotterdam-IJsselmonde: mavo(leerwegondersteunendonderwijs, theoretischeleerweg),havo,atheneum, atheneum-TTO,gymnasium-TTO,cluster 4-onderwijs• MarnixinDordrecht:praktijkonderwijs, vmbo(leerwegondersteunendonderwijs,alle leerwegen),havo,atheneumengymnasium• ReviusinRotterdam-PrinsAlexander: vmbo(leerwegondersteunendonderwijs, kaderberoepsgerichte,gemengdeentheore- tischeleerweg),havo,atheneumengymnasium• BeroepencollegeDeSwaefinRotterdam-Zuid: vmbo(leerwegondersteunendonderwijs, basisberoepsgerichte,kaderberoepsgerichte engemengdeleerweg)

Bovenbouw• GuidodeBrèsinRotterdam-IJsselmonde: mavo(leerwegondersteunendonderwijs, gemengdeentheoretischeleerweg),havo, atheneumengymnasium• MarnixinDordrecht:praktijkonderwijs,vmbo (leerwegondersteunendonderwijs,gemeng- deentheoretischeleerweg)• ReviusinRotterdam-PrinsAlexander:vmbo (leerwegondersteunendonderwijs,gemeng- deentheoretischeleerweg),havoen atheneum,gymnasiumdiplomaismogelijk• BeroepencollegeDeSwaefinRotterdam-Zuid: vmbo(leerwegondersteunendonderwijs, basisberoepsgerichte,kaderberoepsgerichte engemengdeleerweg)

Dezeindelingbetekentdatvmbo-leerlingenvanMarnixmeteenadviesvoorbasis-enkaderberoeps-gerichteleerwegennahettweedeleerjaardoorstro-mennaardebovenbouwvanBeroepencollegeDeSwaef.Ditzelfdegeldtookvoorvmbo-leerlingenvanReviusmeteenadviesvoorkaderberoepsgerichteleerweg.Havo-,atheneum-engymnasiumleerlin-genvanMarnixstromennahetderdeleerjaardoornaardebovenbouwvanGuidodeBrès.VoorhetPraktijkonderwijsgaanleerlingennaarMarnix.Decluster4-groepenzijnonderdeelvanlocatieGuidodeBrès.Inhetschemaziethetonderwijsaanboderalsvolgtuit:

02

6Locatie Guido de Brès

5

4

3

2

1

0MAVO(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

6Locatie Revius

5

4

3

2

1

0VMBOk(+lwoo)

VMBOgt(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

locatie Beroepen-college DeSwaef

cluster4

Page 13: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

13

Wartburg College | locatie Revius

2.2 De onderbouw

Scholenhebbenderuimteendevrijheidomdeleergebiedenvandeonderbouwzelfinterichten,zolangdekerndoelenmaarwordengehaald.HetWartburgCollegerealiseertditdooreenaanbodopbasisvandegewonevak-ken.Deafzonderlijkelocatieshebbenderuimteomvakkensamentevoegen.Daarbijzijndrierichtlijnenvandeoverheidvanbelang:samen-hangtussendeleerstof,doorlopendeleerlijnenenactievebetrokkenheidvandeleerlingenbijhetleerproces.Deschoolgeeftaandachtaandeoriëntatieopstudieenberoep.

2.3 Cluster 4-onderwijs: leerlingen met een grote ondersteuningsbehoefte

MetdeinvoeringvanPassendOnderwijsverval-lendeclusteraanduidingen.Voorlopighoudenwijhetnogbijdezeaanduiding,omdaternoggeeneenduidigbegripisomdezegroepleerlin-genaanteduiden.Kinderendievanuithetba-sisonderwijsinstromen,komenvanafaugustus2014bijonsbinnenmeteen(grote)ondersteu-ningsvraagmethetoogophetbehalenvanhundiploma.Zewordendusnietmeeraangemeldmeteenindicatie.Inveelgevallenisweleenbepaaldediagnosegesteld.Hetisdetaakvanonzeschoolom–inoverlegmetdeouders–tebepalenwelkeondersteuninggebodenkanworden.Leerlingenmeteenondersteunings-vraagophetgebiedvangedragofpersoonlijk-heidkunnenalvanafklas1instromeninspecialegroepen,diezijnopgezetomheneenpassendeonderwijsomgevingaantebieden.Degroepenzijnbedoeldvoorjongeren,dienietinstaatzijnomteintegrerenineengewonegroepvanhetvoortgezetonderwijs.Zievoortoelatingookparagraaf3.2.Naasthetnormalelesprogrammadatpastbijhetschooltype(vmbo,havo,vwo)wordtookhetvakBurgerschap&Omgangskundeaangebodenbijcluster4.

6Locatie Marnix

5

4

3

2

1

0VMBObk(+lwoo)

VMBOgt(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.PrO

locatie Beroepen-college DeSwaef

locatieGuidodeBrès

6Locatie Beroepencollege De Swaef

5

4

3

2

1

0VMBO b (+lwoo)

VMBO bk(+lwoo)

VMBO gt (+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

Page 14: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

14

Wartburg College | locatie Revius

2.4 Engels op het Wartburg CollegeEngelsstaatbijhetWartburgCollegehoogaan-geschreven.DeschoolversterkthetEngelsvandeleerlingenopmeerderemanieren.TweetaligOnderwijs(TTO)iseenapartestreambinnenhetvwoenwordtaangebodenoplocatieGuidodeBrès.DehelftvandelesurenineenTTO-klaswordtinhetEngelsgegeven.IndeonderbouwwordtoplocatiesGuidodeBrès,MarnixenReviusookeenextraimpulsgegevenaanhetvakEngels.WenoemenditVersterkendTalenonderwijs(VéTO).Hierwor-dentweetotzesvakkeninhetEngelsgegeven.OplocatieBeroepencollegeDeSwaefdoenweditonderanderedoorleerlingeneensindedriewekenincontacttebrengenmeteen‘nativespeaker’.TijdensditmomentwordteralleenmaarEngelsgesprokenaandehandvaneenthema.

2.5 Het vmboKenmerkenvanhetvmbozijn:aandachtvoorbredeontwikkelingenvorming,nadrukopdeeigenverantwoordelijkheidvandeleerling,aandachtvoorhetaanlerenvanvaardigheden,goedeinhoudelijkeaansluitingvanonder-enbovenbouweneenbetereaansluitingophetvervolgonderwijs.

Het vmbo kent vier leerwegen:• debasisberoepsgerichteleerweg (nadrukoppraktijkvakken,bereidt vooropmbo-niveau1of2);• dekaderberoepsgerichteleerweg (combinatievantheorieenpraktijkvakken, bereidtvooropmbo-niveau2,3of4);• degemengdeleerweg(nadrukoptheorie, maarwelgerichtopbepaaldeberoepsoplei- dingen,bereidtvooropmbo-niveau3of4, oplocatieBeroepencollegeDeSwaefiser eengemengdeleerwegmetmeeraandacht voorpraktijkvakken);• detheoretischeleerweg/mavo(nadrukop theorie,richtzichnognietopbepaalde beroepsopleidingen,bereidtvoorop mbo-niveau4ofhavo4).

OplocatieBeroepencollegeDeSwaefhebbendeba-sis-enkaderberoepsgerichteengemengdeleerwegeeneigengezichtdoordeontwikkelingvanhetBeroepencollege.Alvanafklas1komenleerlingenmetdeberoepspraktijkinaanraking.DaaromsprekenwedaarovereenBeroepencollege.

OplocatieGuidodeBrèswordtvanafleerjaar1alleennogdetheoretischeleerwegaange-boden,waarbijdefocusligtopde(cognitief)“sterkere”vmbo-leerling.Omdieredenisergekozenvoordeaanduidingmavo.OplocatieReviuskunnenleerlingenmeteenadviesvoordekaderberoepsgerichte,gemengdeentheoretischeleerweginstromen.OpMarnixissprakevaneenbredeinstroomvanbasistotenmettheoretisch.

Aanheteindvanhettweedeleerjaarmakenleerlingenbinnenelkeleerwegeenkeuzevooreenvandedrievolgendesectoren:Techniek,EconomieofZorg&Welzijn.Inhetderdeenvierdeleerjaar(debovenbouw)krijgen zijdanalgemeenvormendevakken,vakkendieafhankelijkzijnvandegekozensectorénberoepsgerichte,praktischevakken.BinnenhetBeroepencollegeDeSwaefkunnenleerlingenalaanheteindevanleerjaar1eenkeuzemaken.Hetafsluitendeexamenbestaatuiteenschooldeeleneencentraalgedeeltedatdoordeoverheidisvoorgeschreven.Hetschoolexamenbegintalinhetderdeleerjaar:deresultatenuitditjaartellendusmeevoorheteindexamen.

Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)Lwooisvoorleerlingendienaaronzever-wachtingextrabegeleidingnodighebbenomhetvmboaftesluitenmeteendiploma.Dezeleerlingenmoetenhiervoorofficieeleenindi-catiehebben.Hetlwooheeftkleineregroepenenaangepastelesmethodes.Opelkelocatiekunnenleerlingenmetlwooinstromen.

PraktijkonderwijsDezevormvanonderwijs,aangebodenoplocatieMarnix,isvoorleerlingendieookmetextraondersteuninggeenvmbo-diplomakun-nenhalen.Zewordenvoorbereidopdirecteinstroomopdearbeidsmarkt.Daaromiserveelaandachtvoorsocialevaardigheden,voorhetverkrijgenvaneengoedewerkhoudingenmetnameindebovenbouwwordttijdinge-ruimdvooruitgebreidestages.Viahetprak-tijkonderwijskaneenaantalleerlingenweleendiplomaniveau1(vanhetmbo)behalen.Daardoorkrijgenzijookdemogelijkheidomdoortestromennaarniveau2vanhetmbo.

Page 15: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

15

Wartburg College | locatie Revius

2.6 De bovenbouw havo, atheneum en gymnasiumIndeTweedeFaseisernatuurlijkookveelaan-dachtvoorbrede,algemenevorming,voordeverschillentussenleerlingenenvoorzelfstandiglerenenwerken.Leerlingeninhavo-3,athe-neum-3engymnasium-3kiezenindeloopvanhetjaaruitvierprofielen:• cultuurenmaatschappij(C&M)• economieenmaatschappij(E&M)• natuurengezondheid(N&G)• natuurentechniek(N&T)

Hetbovenbouwprogrammabestaatuiteenalgemeendeel,eenprofieldeeleneenvrijdeel.Alsaanvullingheeftdeschoolenkelemodulesapologetiekingevoerddiedeleerlingenmoetenvoorbereidenophetlevenindemaatschappij.Alsonderdelenvandestudielastgeldenookdestageweekendewerkweek.Allebovenbouwjarenzijnexamenjaren.Vanafhetvierdeleerjaartellendecijfersmeevoorhetschoolexamen.IndeTweedeFasewordenookanderetoetsvormengebruikt,zoalspraktischeopdrachtenofhandelingsdelen.

Page 16: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

16

Wartburg College | locatie Revius

3. Wat is van belang bij de aanmelding en plaatsing van leerlingen?033.1 Algemene toelatingscriteria

Bijdeaanmeldingenplaatsingvanleerlingenzijndriezakenvanbelang:• Hetadviesvandebasisschool,mede gebaseerdopdetoetsresultaten.Een toelatingscommissievanhetWartburg Collegeweegthetadviesvandebasisschool enbeslistovertoelatingvaneenleerling.• Deregioafsprakendiegemaaktzijntussen delocatiesvanhetWartburgCollege.Elke locatiebedienteenbepaalderegio.Enkele uitzonderingenhieropvindtuinparagraaf 3.2.Wiltuuwkindaanmeldenbijeen locatiebuitenuwregio,dandienteen gemotiveerdverzoektewordeningediend bijhetCollegevanBestuur.Dezebeslist uiteindelijkoverdeplaatsing.• Hetkerkgenootschapwaartoeeenkind behoort.Behoortuniettoteenvandebin- nendeRaadvanToezichtvertegenwoor- digdekerkenmaarwiltuuwkindwelop onzeschoolplaatsen?Danwordtuuitgeno- digdvooreenidentiteitsgesprek.Ziehier- voorookparagraaf1.3.

3.2 Speciale toelatingscriteria en termijnen Vooreenaantalonderwijsvormengeldenspecialetoelatingseisen.

Zorgplicht en informatieplichtInhetlichtvanPassendOnderwijsheeftdeschooldeplichtominoverlegmetouderspassendezorg(ondersteuning)tebiedenmethetoogophetbehalenvaneendiplomaenhetwelbevindenvandejongere.Dewetduidtditaanmetde‘zorgplicht’vandeschool.DaarbijisbepaalddatdeschoolbinnentienwekennaaanmeldingoudersmoetenlatenwetendathunkindmeteenzorgvraagaldannietgeplaatstkanwordenopéénvandelocatiesvanhetWartburgCollege.Wanneerdeschooldezorg-ofondersteuningsvraagonvoldoendekanbeantwoorden,gaatzesamenmetoudersopzoeknaareenanderepassendeonderwijsplek.Deschoolisvoorhetbepalenvandeonder-steuningsbehoefteendemogelijkhedendiewedaarvoorhebben,afhankelijkvandeinformatiedieoudersdaarovergeven.Daaromiservoorouderseeninformatieplichtenmoetbijdeaanmeldingwordenaangegevenofeninwelkemateersprakeisvanextrazorgofondersteu-ningomhetonderwijsgoedtekunnenvolgen.Ophetaanmeldingsformulierisruimteom–als

daarvansprakeis–uitgebreidaantegevenwelkebelemmeringenhetkindbijhetlerenondervindtvaneenstoornisofvanbepaaldgedrag.Ookwordtdanalgevraagdnaarbeschikbareinformatieindevormvaneenonderwijskundigrapport,eenpsychologischrapporten/ofeenpsychiatrischrapport.

PraktijkonderwijsVoorhetpraktijkonderwijsgeldenderegio-afsprakenvanhetWartburgCollegeniet.Kinderenkomenvoordittypeonderwijsinaanmerkingalszeeen(nauwomschreven)leerachterstandhebben,gecombineerdmeteenIQ-scoretussen55en80.OokleerlingenvanZML-scholendiebijeenherindicatiewordendoorverwezennaarhetvoortgezetonderwijskunnenwordengeplaatst.

Leerwegondersteunend onderwijsInaanmerkingkomenleerlingendievoldoenaanéénvandevolgendecriteria:• overstapvanuiteenafgerondegroep7en tenminste8jaarbasisonderwijsgevolgd;• afkomstiguitgroep8eneenextrasteuntje inderugnodig;• afkomstiguithetspeciaalonderwijs(basis- ofvoortgezet).Voordetweebovenstaandevormenvanonderwijsisdebrochure‘InhetVO,maardaninLWOOofPrO’teverkrijgenbijdeadministratievanhetBeroepencollegeDeSwaefenlocatieMarnix.

Overige leerlingen meteen ondersteuningsbehoefteLeerlingenmeteenbeperkingofonderwijs-belemmeringkregenopbasisvanderegelingLeerlinggebondenFinancieringeenbudgetvooraanvullendeondersteuning(Rugzakje).Zoalsalisaangegeveninparagraaf2.3isdeindicatiere-gelingmetdeinvoeringvanPassendOnderwijsafgeschaft.Hetuitgangspuntvanonzeschoolrondzorgenondersteuningblijftdatzoveelmogelijkhetreguliereonderwijsprogrammagevolgdwordt.

Deschoolwilzichinzettenvoorkinderenmeteenonderwijsbelemmering.Ouderskun-nencontactopnemenmetdelocatiewaarzijhunkindgeplaatstwillenhebben.Deschoolbeoordeelteerstofaandegebruikelijketoela-tingscriteriaisvoldaan(identiteitentoelatingtoteenschoolsoort)envervolgensofervoldoendedeskundigheidenzorginhuisisvooreenver-antwoordeplaatsing.Zieverderonderhetkopje

Page 17: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

17

Wartburg College | locatie Revius

‘Zorgplichteninformatieplicht’.Voorleerlingendiegebaatzijnbijkleinscha-ligheid(maximaalelfleerlingenpergroep)enoverzichtelijkheid(vastedocenten,éénwerkruimte)isereenapartevoorziening.Voorderealiseringvandezevoorzieningwerktdeschoolsamenmetdiversegespecialiseerdein-stanties.Zieookdetoelichtinginparagraaf2.3‘Cluster4-onderwijs:leerlingenmeteengroteondersteuningsbehoefte’.

Overige vormen (zonder zorgplicht) waar-voor criteria gelden:

BeroepencollegeOudersdievanmeningzijndathunkindeenechtedoenerisendaaromgraagmeteenindepraktijkaandeslagwil,kunnenzichrechtstreeksmeldenbijhetBeroepencollegeDeSwaef.Voordetoelatingzijngeennaderecriteriagesteld.OokvoordegemengdeleerwegophetBeroepencollegeDeSwaef(G-PLUS)kunnenleerlingenuithethelevoedingsgebiedrecht-streekswordenaangemeld.Voordezeleerweggeldenwelbepaaldecriteria.Dezezijntevindenopwww.wartburg.nl>WartburgCollege>Aanmelden.

Tweetalig Onderwijs (TTO)Leerlingenmeteenvwo-advieskunnenbijhunaanmeldingaangevendatzijinaanmerkingwillenkomenvoorplaatsingineenTTO-groep.TTOwordtalleenaangebodenoplocatieGuidodeBrès,deregioafsprakengeldendaaromnietbijTTO.Eenspecialetoelatingscommissiebeoordeeltdeaanmeldingen.Decriteriazijn:• Citoscorevan546ofhoger• Eenpositiefadviesvanuitdebasisschool• Eensterkemotivatievanoudersenleerling

Havo-4Leerlingendienahetbehalenvanhetvmbo-tdiplomadoorwillenstromennaarhavo-4,willenweeeneerlijkeenrealistischekansgeven.Deleerlingendeschoolzijnernietmeegediendwanneerleerlingenvoorhethavokiezen,omdatzenognietwetenwatzeverderwillengaandoen.DestapnaarhethavovraagtomvoldoendeniveauenommotivatieomviadezewegalsnognaarhetHBOtegaan.Erwordtgekekennaardebehaalderesultatenwaarbijhetcijfer6,8ofhogergewenstisvoordevakkendiedeleerlingookbinnenhethavowilgaanvolgen.Aanhetvmbo-docententeamwordtgevraagdeenadviestegevenmethetoogopdemotivatieeninzet.

Deuiteindelijkebeslissingoverdeplaatsingophethavowordtgenomendooreentoelatings-commissie.Opdewebsitevandeschoolisdeuitgewerkteprocedurevoordeovergangvanvmbo-tnaarhavotevinden,www.wartburg.nl>WartburgCollege>Aanmelden.

Toelating tot vwo vanuit havo-5Eenleerlingmeteenhavodiplomakanonderbepaaldevoorwaardentoegelatenwordentotvwo-5ofvwo-6.Dezevoorwaardenzijntevindenopdewebsitevandeschool:www.wartburg.nl>WartburgCollege>Aanmelden.

3.3 Hoe meldt u uw kind aan?

Meestalverzorgtdebasisschoolinoverlegmetudeaanmeldingvanuwkind.Alsdatnietzois,kuntueenaanmeldingsformulieraanvragenbijdeadministratievandelocatiewaaruuwkindgraaggeplaatstwilzien.Uvindtdeadressenopdeachterzijdevandezegids.

Page 18: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

18

Wartburg College | locatie Revius

044.1 Begeleiding voor alle leerlingenMentor en teamondersteuner of -coördinatorLeerlingbegeleidingiseenbelangrijkonderdeelvanonsonderwijsaanbod,datcontinuonzeaandachtheeft.Despilindebegeleidingisdementordieelkeklasjaarlijkskrijgttoegewezen.Ditiseenvakdocentdienaastdegewoneonder-wijstakenspecialetakenheeftvoorzijnmentor-klas.Hijisopdehoogtevandeindividueleomstandighedenvanelkeleerling,verzorgtdeadministratievancijfersenrapporten,ishetaanspreekpuntvooroudersenleerlingenoverschoolresultatenen/ofingevalvanproblemen,adviseertovertevolgenleerwegen,isverant-woordelijkvooreengoedverloopvandeklas-senavondenenstimuleertdegroepomgoedtepresteren.Eénuurindeweekisingeruimdals‘mentoruur’:leerlingbegeleidinginklassen-verband.Deteamondersteunerof–coördinatorspeelteencentralerolindeafhandelingvanallerleileerlingenzakenalsverlofaanvragenenabsentenregistratie.

Docententeam en adjunct-directeurOmdeinformatievoorzieningtussendementorendeanderedocentensnelenmakkelijktelatenverlopen,werkthetWartburgCollegemetdocententeams.Dezeteamszijnverantwoor-delijkvoorhetonderwijsénvoordezorgdieweleerlingenbieden.Zebestaanuitongeveervijftiendocenten.Deadjunct-directeurgeeftlei-dingaaneendocententeam.Hijisverantwoor-delijkvoorhetreilenenzeilenvaneenteam.

HuiswerkbegeleidingHuiswerkmakenhoortbijhetvoortgezeton-derwijs,voorsommigeleerlingenishetechtereenmoeizamebezigheid.Aanhetbeginvanelkschooljaarwordendehuiswerkregelsiniedereklasbesproken.Dezeregelskuntuvindenophetouderweb.OplocatieReviusiserinhetvmbosprakevaneenhuiswerkvrijebrugklas.

Steun- of bijlessenOpallelocatiesbestaatvooreenaantalvakkendemogelijkheideenextralesuurtevolgen.Indezewekelijksesteunlesiseendocentaanwezigdieleerlingenmetproblemenbijzijnvakhelpt.Inlichtingenhieroverkuntuverkrijgenbijdementorvanuwkind.

Begeleiding bij het kiezen van een leerweg, profiel, studie of beroepBijhetkiezenvaneensectorenleerweg(bijBeroepencollegeDeSwaefinheteersteenbijdeoverigelocatiesinhettweedeleerjaarvanhetvmbo)envaneenprofiel(inhetderdeleerjaarvanhethavoenatheneum)werkenmentorenvakdocentensamenomdeleerlingtehelpen.Bijditkeuzeproces–énbijdekeuzevooreenvervolgopleidingofeenberoep–isookdeschooldecaannauwbetrokken.Dedecaanverzorgtkeuzebegeleidingslessen,organiseertvoorlichtingsavonden,voertper-soonlijkegesprekkenmetleerlingenenkaneenschool-ofberoepskeuzetestafnemen.

Opvang nieuwe leerlingenNieuwebrugklasleerlingenmakenalinjunivoorafgaandaanhuneersteschooljaarophetWartburgCollegeeenmiddagkennismethunklasendementor.Aanhetbeginvanhetnieuweschooljaarwordtheneenintroductieprogram-maaangeboden.

SISAWijzijnaangeslotenbijSISA.SISAstaatvoorStadsregionaalInstrumentSluitendeAanpak.Ditiseensignaleringsinstrumentvoorhulp-verleningsinstellingenenscholendietemakenhebbenmetcomplexeenintensievezorgvragenvanjongeren.Hetsignaleringsinstrumentzorgtervoordathulpverleningsinstellingenenscholennietlangselkaarheenwerkeneneraltijdeeneindverantwoordelijkeinstellingis,diezorgdraagtvooreeneffectieftrajectvoordebetreffendejongeren.OokhetWartburgCollegezalleerlingendievoldoenaandecriteriavoorsignaleringaanmeldenviaSISA.DitgeldtvoorlopigalleenvoordelocatiesinRotterdam.Meerinformatiekuntuvindenopwww.sisa.rotterdam.nl.

4.2 Specifieke ondersteuning voor leerlingenOuderskunnenbijdeaanmeldingalaange-gevenhebbendataanvullendeondersteuningnodigis.Hetkanookzijndatoudersofver-zorgerssamenmetdementortotdeconclusiekomendateenleerlingmeerondersteuningnodigheeftdandedocentenkunnenbieden.Hetzorgadviesteam(ZAT)kandanwordeningeschakeld.Ditgebeurtbijvoorbeeldbij

4. Leerlingbegeleiding: een belangrijk onderdeel van ons onderwijs

Page 19: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

19

Wartburg College | locatie Revius

leerlingenmeternstigeleer-ofgedragsproble-men,dyslexie,faalangst,eengebrekaansocialevaardighedenofhoogbegaafdheid.Elkelocatiebeschiktoverzo’nteam,waarinonderandereeenorthopedagoogeneenschoolmaatschap-pelijkwerkerzittinghebben.

Deschoolheeftinhetspecifiekezorgaanbodonderanderedevolgendemogelijkheden:• SOVA-training(alleenbrugklas)• Dyslexie,screening(brugklas)enbegeleiding• Faalangstbegeleiding• Schoolmaatschappelijkwerk• Orthopedagogischebegeleiding• Huiswerkbegeleiding(viaadjunct-directeur)• Structuurbegeleiding(voorLGF-leerlingen)

ReboundgroepOnzeschoolheeftookeenreboundvoorziening.DezegroepvaltonderverantwoordelijkheidvanlocatieGuidodeBrès.Dereboundgroepisgehuisvestinhetzelfdegebouwalsdecluster4-afdelinginRotterdam-Zuid.Devoorzieningisbedoeldvoorleerlingendietijdelijknietmeermeekunneninhetreguliereonderwijsproces.Deperiodeopdereboundisbedoeldomleerlingeneenbeterinzichtinzijnofhaareigengedragtegeven,zodathetweermogelijkwordtomhetre-guliereonderwijstevolgen.Alsditnietmogelijkblijkt,wordendeleerlingenvoorbereidopeenanderevormvanonderwijsen/ofhulpverle-ning.Eentoelatingscommissiebeslistinnauwoverlegmetdeoudersenhetzorgadviesteamvandelocatievanherkomstoverplaatsingindereboundgroep.

Cluster 4Ziedeparagrafen2.3en3.2

SchoolondersteuningsprofielElkeschoolis(inhetkadervanPassendOnderwijs)verplichthaarondersteu-ningsmogelijkhedentebeschrijveninhetSchoolondersteuningsprofiel(SOP).Ditprofieldatnogaltechnischvanaardis,istevindenopdewebsitevanonzeschool.HetondersteuningsprofielvanhetWartburgCollegeheeftalsuitgangspuntdatelkeleerlingdievanuitdeidentiteitpastbijdeschool,eenplaatskrijgtbinnendeschool.Datkanbinnenhetzogenaamde‘basisarrangement’datgeldtvoordelocatiesofviadeaanvullendearrange-mentenzoalsdereboundgroependecluster4-groepen.Onderdeaanvullendearrangementenvallenookdeleerlingenmetgehoorstoornissenofvisuelebeperkingen.Voorhenwordtinoverleg

metAurisofBartimeüsdeondersteuningsbe-hoeftebepaald.Voorleerlingendieaanvullendeondersteuningkrijgen(bovenhetbasisarrangement),wordtdoordeschoolinoverlegmetdeouderseenontwikkelperspectiefopgesteld.

4.3 Interne en externe vertrouwenspersonenVooreenzorgvuldigeendeskundigebehande-lingvanklachtenisophetWartburgCollegeeenaantalinternevertrouwenspersoneninfunctie.Perlocatiebetreftditeenmaneneenvrouw.Zijhebbenmetnameeendoorverwijzenderolnaardeexternevertrouwenspersoon,devertrou-wenspersoonintegriteit,deleidinggevendeofdedirectbetrokkenen.Deinternevertrouwens-personenfungerenvoorleerlingeninnoodalssociaalvangnet.

Deinternevertrouwenspersonenvandelocatieszijn:• GuidodeBrès:drs.J.Baars enmw.L.E.A.M.Verkade-Boerema• Marnix:J.C.Kraaijeveld enmw.L.vanderVlies-VanderMast• Revius:mw.J.D.vanGelder enG.H.G.Wassink• BeroepencollegeDeSwaef:mw.K.Broer-Eshuis enC.L.deKorteHuntelefoonnummerszijntevindeninhetlaatstehoofdstukvandezegidsonder‘In-enexternebegeleiding’.

Deexternevertrouwenspersoonismw.E.Vromans.ZijisbereikbaarviahetalgemenenummervanArboUnie:(0181)244800.

KlachtenprocedureAlsbemiddelingvaneeninterneen/ofexternevertrouwenspersoonniethelpt,kaneenklachtwordeningediendbijeenregionalekamervandeklachtencommissievoorhetreformatorischonderwijs.Erzijnvijfkamers,hetWartburgCollegeisaangeslotenbijderegionalekamerBarendrecht.Daarinhebbenzitting:• A.NoordergraafteSoesterberg• mevr.drs.H.Spaan-NijlandteSliedrecht• mr.J.W.WeijersteCapellea/dIJssel

Deambtelijksecretarisvoordeklachtenproce-dureismr.A.vanderVeer,Diepenbrockstraat2,3247EJDirksland,tel.(0187)609011.Hetklachtenreglementisoptevragenbijmw.A.Ippel,secretariaatCollegevanBestuur,tel.(0180)726650.

4. Leerlingbegeleiding: een belangrijk onderdeel van ons onderwijs

Page 20: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

20

Wartburg College | locatie Revius

055.1 Wartburgbrede informatie

HetWartburgCollegehechtveelbelangaaneengoedecommunicatiemetdeoudersvanleerlingen.Deeerstecontactpersoonblijftnatuurlijkdementorvanuwkind.Daarnaastcommunicerenwijopverschillendemanieren‘Wartburgbreed’metouders.

OpeningsbijeenkomstenElkeeerstemaandagavondnadezomerva-kantiewordtvoorelkelocatieeenopenings-bijeenkomstgehouden.Debijeenkomstenzijnbedoeldommetouders,leerlingen,personeelenledenvandeRaadvanToezichtGodszegentevragenvoorhetnieuweschooljaar.

Thema-avondenElkjaarwordtvanuithetCollegevanBestuuropallelocatieseenthema-avondbelegdovereenopvoedkundigonderwerp.Indeafgelopenjarenkwamenonderandereaandeorde:‘Degodsdienstigeopvoeding’,‘Gewetensvormingbijjongeren’,‘Seksualiteitenjongeren’en‘Verantwoordmediagebruik’.Dezeavondenvoorzienduidelijkineenbehoefte.Bijdeorganisatieisbehalvedelocatiedirectieookdemedezeggenschapsraadbetrokken.

www.wartburg.nlUkuntopdezesiteterechtvooralgemeneinformatieoverdeschool.Meteeninlogcodeheeftutoegangtothetouderwebwaaruo.a.devorderingenvanuwkindkuntvolgen.Uwkindkanmeteeneigencodeterechtophetleerlin-genweben/ofdeelektronischeleeromgeving(ELO).Alsuwzoon/dochter18jaarwordt,kanhij/zijuwrechtomschoolgegevenstevolgenophetouderweb,intrekken.

Informatie aan gescheiden oudersAlsersprakeisvaneenscheidingwaarbijoudersallebeidezeggenschapoverdekinderenhouden,hebbenbeideoudersookrechtopinformatie.Deschoolverstrektdeinformatieaandeverzorgendeouderengaatervanuitdatdezedeniet-verzorgendeouderopdehoogtehoudt.Alsderelatieverstoordis,kandeniet-verzorgendeouderbijdeadministratievandeschoollocatiekenbaarmakendathijofzijdeinformatieookdirectvandeschoolzelfwilont-vangen.Alseenoudergeenzeggenschapheeftoverhetkindentochinformatiewilontvangen,dankanditmitshetkinddaarmeeinstemt(WVO,artikel23benBW,artikel1:377c).

Deschoolheefttemakenmethetouderschapennietmethetpartnerschapvandeouders,ensteltzichdaaromingesprekkenmetdeleerlingneutraaloptenaanzienvanbeideouders.

5.2 Informatie van de locaties

Allelocatiescommunicerenookafzonderlijkmetdeoudersvanleerlingen.Zijhebbendaarvoordeonderstaandemiddelentothunbeschikking(ziedejaaragendainhetlocatiedeelvoordeexactedata).

Open dagen (of avonden) envoorlichtingsbijeenkomstenDezezijnbedoeldvooraankomendebrugklas-sersenhunouders.OokaankomendeleerlingenvoorhetderdeleerjaarvanBeroepencollegeDeSwaefzijndaarwelkom.

Ouderavonden en spreekavondenOuderswordenregelmatiguitgenodigdvoorouderavonden,specifiekevoorlichtingsbijeen-komstenenvoorspreekavondenwaaropde

5. Hoe houden wij ouders en verzorgers op de hoogte?

Page 21: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

21

Wartburg College | locatie Revius

schoolresultatenvanhunkinderenaandeordekomen.Delocatiesversturendaarvooruitnodi-gingen.Alsutussentijdsinformatiewiltoverhetfunctionerenvanuwkind,kuntunatuurlijkaltijdcontactopnemenmetdementor.

Verslaglegging van de vorderingenLeerlingenkrijgeneenaantalkerenperjaareenrapportmeenaarhuis.Daarnaastkunnenoudersenleerlingenzichookviahetouder-ofleerlingenwebopdehoogtestellenvanrecentbehaaldecijfers.

NieuwsbriefElkelocatiepubliceertmeerderekerenperjaareendigitalenieuwsbriefmetWartburgbredeènlocatiespecifiekeinformatie.

SchoolkrantOpelkelocatieverzorgenpersoneelsledenenleerlingengezamenlijkenkelemalenperjaardeuitgavevandeschoolkrant.Leerlingenwordengestimuleerdombijdragenteleveren.

5.3 Medezeggenschap

Indemedezeggenschapsradenwordendediversebelangendieindeschoolaanwezigzijnvertegenwoordigd.Deradensprekenvoorzowelouders,leerlingenalspersoneelengevenuitvoeringaandeWetmedezeggenschapscholen(WMS).Eriseencentralemedezeggenschapsraad(CMR),waarinvertegenwoordigerszittenvandevierlocatiemedezeggenschapsraden(LMR)envandemedezeggenschapsraadalgemenedienst.Demedezeggenschapsradenbestaanuitvertegenwoordigersvanhetpersoneel,deoudersendeleerlingen.Depersoneelsledenenoudershebbenallebevoegdhedendieledenvaneenmedezeggenschapsraadhebben,leerlingenhebbenalleenadviesrecht,geeninstemmingsbevoegdheden.

5. Hoe houden wij ouders en verzorgers op de hoogte?

Page 22: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

22

06Wartburg College | locatie Revius

6.1 Aandacht voor meetbare en ‘merkbare’ kwaliteitWijvindendatkwaliteitnietalleenbetekent‘hetvoldoenaanwettelijkeeisen’of‘voldoendeleerlingenmeteendiplomaindedaarvoorbestemdetijd’,maarvooral‘hetgefundeerdzijnvanhetonderwijsopdemissieendevisievandeschool’.Dangaathetomdeidentiteitvanhetonderwijsenzakenalseengoedesfeeropschool,tevredenheidvanoudersenleerlingenenhetantwoordopdevraaghoeleerlingenterugkijkenophunschoolperiode.Kwaliteitisdusmeetbaarenmerkbaar.

OphetWartburgCollegewordtgewerktmeteenkwaliteitssysteem,waarbijo.a.doorenquê-tes,gesprekken,visitatiesenaudits,systema-tischdekwaliteitwordtgevolgd.Uitkomstenwordengebruiktomverbeteractiesintezetten.

DeschoolneemtdeelaanVenstersvoorVerantwoording.Opbasisvan20indicatorenleggenweverantwoordingafvandekwali-teitvanhetonderwijsoponzelocaties.Dezeverantwoordingistevindenopdewebsitewww.wartburg.nl>locatie>Verantwoording.Viadewebsitewww.scholenopdekaart.nliserinformatieoverdeeigenschooltevindeneniservergelijkingmogelijkmetallescholeninonsland.

DegegevensuitVenstersvoorVerantwoordingwordensamenmetanderegegevensgebruiktbijdeverantwoordingsgesprekkendiededirec-teurenvandelocatiesdriemaalperjaarmethetCollegevanBestuurvoeren.Daarnaastleggendeadjunct-directeurenverantwoordingafaanhundirecteurenhetCollegevanBestuuraandeRaadvanToezicht.

Deonderwijsinspectiecontroleertnamensdeoverheiddekwaliteitvanhetonderwijs.Dein-spectielegtdatvastinrapportenenkwaliteits-kaarten.Utreftdezeaanopdewebsitewww.onderwijsinspectie.nl.DelocatiesvanhetWartburgCollegescorendaarinhetalge-meenbeterdangemiddeldopdeonderdelenleerlingzorg,sfeeropschool,begeleidingvanleerlingenenonderwijstijd.

6.2 Onderwijsresultaten

Denamenvandegeslaagdeleerlingenwordengepubliceerd.Onsslagingspercentagevan2014staatinonderstaandetabel.Inhetlocatiedeel,verderopindezegids,vindtuuitgebreideinfor-matieoverdebehaaldeonderwijsresultaten.

Hetoverzichtopdevolgendepaginalaatzienhoedein-door-enuitstroomvanleerlingenophetWartburgCollegeisverlopeninschooljaar2012/2013.DeonderwijsinspectiehanteertzogenaamdeHinkelpadenomditinkaarttebrengen,hierbijzijndelandelijkegegevensookopgenomen.

6. De kwaliteit van ons onderwijs

SlagingspercentageWartburgCollege(2014*)

*Delandelijkeresultatenvan2014zijnbijhetdrukkenvandeschoolgidsnognietbekendenwordenlater gepubliceerdopdewebsitewww.wartburg.nl.

vmbo(b) vmbo(k) vmbo(gt) havo vwo

100% 96.6% 97.2% 96.6%

88.9% 87.9% 89.6% 86.8%100

80

60

40

20

0

96%

GuidodeBrès Marnix Revius Beroepencollege DeSwaef

Page 23: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

23

Wartburg College | locatie Revius

6. De kwaliteit van ons onderwijs

Hinkelpad (in procenten)

86.8%

Page 24: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

24

Wartburg College | locatie Revius

7.1 Leerlingenstatuut voor de hele schoolInhetleerlingenstatuutvanhetWartburgCollegezijnregelsvastgelegdovertoelating,privacybescherming,goedegangvanzaken,schade,disciplinairemaatregelen,huiswerk,toetsing,kwaliteitvanhetonderwijs,buiten-schoolseactiviteitenengeschillen.Ineenpreambulestaanenkeleopmerkingenoverderelatievanhetleerlingenstatuuttotdeiden-titeitvandeschool.Opelkelocatieligteenexemplaarterinzagevoordeleerlingen.Hetstatuutisookteraadplegenviahetouderweb>WartburgCollege>Leerlingenstatuut.

7.2 Zo zijn onze manieren

Elkelocatieheeftookeenaantalaanvullenderegelstoegespitstopdesituatieopdelocatie.Dezewordenaanhetbeginvanhetschooljaarkenbaargemaaktenookgeplaatstophetouder-enleerlingwebofIt’sLearning.Indegevallenwaarindereglementennietvoorzien,beslistdelocatiedirectieofhetCollegevanBestuur.Hierondergevenweeensamenvattingentoelichtingopeenaantalonderdelenvanhetleerlingenstatuut.

BijbelVanleerlingenverwachtenwijdatzijinhetbezitzijnvaneenBijbelindeStatenvertaling,metdePsalmenindeberijmingvan1773.DeBijbelwordtnietalleentijdensdegodsdienstlessenenanderelessengebruikt,maarookbijdedagopeningen.LeerlingenmoetendeBijbelelkedagbijzichhebben.

KledingvoorschriftenWijverwachtenvandeleerlingendatzijinnette,gepastekledingopschoolverschijnen.Voordemeisjesishetniettoegestaaneenbroekofbroekroktedragen.Voorjongenszijnkortebroeken,trainingspakkenencapsofpettenverboden.Voordelessenlichamelijkeopvoe-dingenvoorbepaaldeactiviteitenbuitendeschoolgeldenkledingregelsdiepassenbijdezeactiviteiten.

BeschikbaarheidVanleerlingenwordtverwachtdatzeopalleschooldagenvanheteerstetotenmethetachtstelesuurensomstothetnegende(GuidodeBrès),voorschoolbeschikbaarzijn.Naasthetvolgenvandelessenvalthierbijo.a.tedenkenaanexcursies,huiswerkurenensancties.

Excursieskunnenookbuitenbovengenoemdetijdensplaatsvinden.Inbijzonderegevallenmoetendeleerlingenopniet-reguliereschooldagenbeschikbaarzijnvoorschool.Ditgeldtbijvoorbeeldvoorleerlingendiespijbelenofveelvuldigtelaatindeleskomen.

VerzuimOudersofverzorgersgevenziekteverzuimvaneenleerlingzosnelmogelijkdooraandeadministratievandebetreffendelocatie.Voorafwezigheidomandereredenenmoetuvooraftoestemmingvragenbijdeadjunct-directeur.Wijvragenuvriendelijkomafsprakenmethuis-artsen,tandartsen,fysiotherapeutene.d.zoveelmogelijkbuitenschooltijdteplannen.

Verzuimbeleid ‘luxe’ verzuimMetnadrukwijzenwijeropdatinnavolgingvanderichtlijnenvanhetMinisterievanOnderwijsgeenvrijgegevenwordtinverbandmetbijvoor-beeld:• eerdervertreknaareenvakantieadresom filesvoortezijn;• goedkoperevakantiebuitenhetseizoen;• verlengingvanweekeindevakanties;• bezoekvanbeurzenofbraderieën;• langejeugdweekenden,etc.

Slechtsintweegevallenmagextravrijgegevenworden.Bijeenbijzondergevalterbeoordelingvandedirectieenwanneerdoordespecifiekeaardvanhetberoepvanéénvandeouders,hetgezinniettenminstetweewekentijdensdezo-mervakantiemetvakantiekan.Indiesituatiemageenmaalperjaarvoortenhoogstetiendagenwordenvrijgegeven.Dezedagenmogenechternietindeeerstetweewekenvaneenschooljaarverleendworden.Bovendiendienteenaanvraaginditkaderminstenszeswekenvantevoreningediendtezijn.Deleerplichtambtenaarvandewoonplaatswordtbijluxeverzuimingeschakeld.

HuiswerkHuiswerkwordtopgegevenwaarbijleerlingendatmoetennoteren.Iniedergevalishetooktevindenophetleerlingweb.Alsleerlingenhunhuiswerkniethebbenkunnenmakenofleren,moetenouder(s)ofverzorger(s)ditschriftelijk,metdatum,handtekeningenredenmelden.Zonderzo’nbriefjevandeouderszaldedocentdeleerlingnalatigheidverwijten.Alsersprakeisvaneengevoeligereden,dankuntuooktelefonischcontactopnemenmetdementorofdeadjunct-directeur.

7. Regels en afspraken07

Page 25: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

25

Wartburg College | locatie Revius

Te laat komenLeerlingendietelaatkomen,meldenzichvooreen‘telaatbriefje’bijdefunctionarisdiedaarvooropdelocatieisaangewezenengaandaarnazosnelmogelijknaarhunklas.Opelkelocatieiseenprocedurevoorafhandelingvastgesteld.

SpijbelaarsEengemistelesiseengemistekans:jongerendiespijbelenofvaaktelaatkomen,lopeneengroterrisicohetonderwijszonderdiplomateverlaten.Enjongerenzonderdiplomahebbenminderkansopeenbaan.Onderzoekheeftaangetoonddatzijookeengroterrisicolopenomindecriminaliteitterechttekomen:veelcriminelejongerenwarenvroegerspijbelaars.Daaromwordtspijbelenentelaatkomensteedsharderenvooralvroegeraangepakt.Uiteraardzullendeouder(s)ofverzorger(s)tijdiggeïnfor-meerdwordenoverhette-laat-kom-gedragen/ofspijbelgedrag.Ineersteinstantiezaldeschoolzelfstrafgeven.Indepraktijkzaldatbetekenendatstrafurenzullenwordenopgelegd.Bijhardnekkigtelaatkomenen/ofspijbelenzaldeleerplichtamb-tenaarwordengeïnformeerd.Deouder(s)/verzorger(s)zullenhieroverwordengeïnfor-meerd.

Hoe werkt Halt?LeerplichtstuurtdeverzuimgegevensvandejongeredoornaarHaltenHaltroeptdejongereenzijn/haarouder(s)/verzorger(s)snelopvooreengesprek.Dejongereendeouder(s)/verzorger(s)krijgendekansuitteleggenwaterisgebeurd.DeHalt-medewerkerverteltvervol-genswatdejongerekandoenomzijn/haarfoutteherstellen.Datkanzijn:eenaantalurenwer-ken,eenvoorlichtingvolgenen/ofmeedoenaaneenleeractiviteit.Hoeveelurendejongeregaatwerken,hangtafvanhoevaakenhoeveeluurhij/zijheeftgespijbeldoftelaatisgekomenenvanzijn/haarleeftijd.Hetwerkenkanmaximaalveertienuurduren.Hetwerkengebeurtindevrijetijd,dusnaschooltijd,inhetweekendofindevakantie.Somsgevenjongerendiespijbelenofvaaktelaatkomenaandatermeeraandehandis:erzijnmisschienproblemenopschoolofthuiswaarbijdejongereofdeouder(s)/verzorger(s)geholpenkunnenworden.Haltkanjongerenenouder(s)/verzorger(s)incontactbrengenmetorganisatiesdiehelpenbijhetoplossenvandezeproblemen.Alsdejongerezichgoedaandegemaakteafsprakenheeftgehouden,stuurtHalteenpositiefberichtnaardeafdelingleerplichtvandegemeente.Deleer-

plichtambtenaar‘seponeert’dandezaakzodatergeenstrafvervolgingdoorjustitieplaats-vindt.OokdeschoolkrijgtvanHaltbericht.DeHaltprocedureisdaarmeeafgerond.

Geen lesTijdenseenvrijuurblijvenleerlingenophetschoolterreinindedaarvoordoordelocatie-directiebestemderuimtes(deaula,kantine,mediatheekofdestudiehoeken)ofophetschoolplein.Leerlingenmogentijdenstussen-urennietdoordegangenlopen.

VerwijderingDeschoolkaneenleerlingdiezichernstigmis-draagtmaximaalvijfdagenschorsen.Eenschor-singvantweedagenofmeerwordtmetopgaafvanredengemeldbijdeOnderwijsinspectie.InhetuiterstegevalkandeschooleenleerlingverwijderenenopeenanderelocatievanhetWartburgCollegeofopeenandereschoollatenplaatsen.Depreciezeprocedurehiervoorvindtuteruginhetleerlingenstatuut.Ditisoptevra-genbijdelocatieadministratie.Onder“ernstigemisdragingen”wordtiniedergevalverstaanwatwordtbeschrevenonderdiefstal,vernielingen,drugs,alcohol,vuurwerkenwapens.Verdermoetgedachtwordenaankwetsenden/ofbedreigendgedragrichtingmedeleerlingenofpersoneelsleden.

Wat leerlingen niet bij zich mogen hebbenBoeken,(tijd)schriften,krantene.d.dieinstrijdzijnmetonzeidentiteitmogennietindeschoolofophetschoolpleinwordengezien.Mobieletelefoonsenaanverwanteaudiovisuelemid-delen,zoalsMP3-spelers,iPods,DVD-spelers,smartphones,smartwatchesenPDA’sdienenindegeheleschooluitgeschakeldenonzichtbaartezijn.Metdemobieletelefoonmagbuitenhetschoolgebouwgebeldofge-sms’tworden,maardeoverigeaudiovisueleapparatenenfunctieszijnookdaarverboden.Bijovertredingvandezeregelvolgteentijdelijkeinbeslagname.Bijdeeersteovertredingwordenmobieletelefoonséénweekinbeslaggenomen,bijherhalingkandateenlangereperiodezijn,terbeoordelingaandedirecteur.

Diefstal of vernielingenDiefstalisuiteraardverboden.Voorkostenontstaandoordiefstal,vernielingenofbescha-digingendoorleerlingenzijndeouder(s)ofverzorger(s)aansprakelijk.Alsdedirectiehetnoodzakelijkvindt,kanzijinzo’ngevaldepolitieinschakelen.

7. Regels en afspraken

Page 26: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

26

Wartburg College | locatie Revius

Drugs en alcoholHetbezit,gebruik,onderinvloedzijn,aan-biedenofverhandelenvan(soft)drugs,alco-holhoudendeproductenenenergiedrankjesindeschoolsituatieisniettoegestaan.Onder‘schoolsituatie’verstaanwedeschooldag,dedirecteschoolomgevingenelkeschoolactiviteit(dusookexcursies,schoolavondene.d.).BijovertredingvandezeregelkaneenleerlingvandelocatieofzelfsvanhetWartburgCollegewordenverwijderd.Ervolgtvrijwelaltijdeenschorsing.Alsouderswetendathunkindbuitenschoolbetrokkenisbijhetgebruikvan(soft)drugs,wordthundringendverzochtdeschoolteinformerenoverdemaatregelendiezijhebbengenomenomherhalingtevoorkomen.

Vuurwerk en wapensElkevormvanwapen-ofvuurwerkbezitisverboden.Bijovertredingvandezeregelneemtdeschoolhetvoorwerpinbeslag,neemtcontactopmetdeouder(s)ofverzorger(s)vandebetreffendeleerlingen,alsdedirectiedatnodigvindt,metdepolitie.Overtrederskunnendefinitiefvanschoolwordenverwijderd.

Ongeoorloofde voorwerpenWanneerersprakeisvaneengegrondeverden-kingvanhetinbezithebbenvanongeoorloofdevoorwerpen,kandedirectiebesluitenomonderzoektedoenindeschoolkluis,tasofjasvandeleerling.

Foto- en filmmateriaal en hetgebruik van de computerOokophetWartburgCollegemakenweregelmatigfoto’senfilms,bijvoorbeeldvoorschooluitgaven,werkstukken,hetinternetofpresentaties.Ditmateriaalisuitsluitendbedoeldvooraanhetonderwijsgerelateerdedoelenennietomeenmedemensinzijnprivacyaantetasten.Hetgebruikvandecomputer,internetene-mailisalleentoegestaanvooronderwijskun-digedoeleinden.

7.3 Schoolveiligheidsplan

HetWartburgCollegevindtdeveiligheidinenrondomdeschoolbelangrijk.Daaromisereenschoolveiligheidsplanopgesteld.Inhetschool-veiligheidsplanwordenzakenbeschrevenzoalsomgangengedragvanleerlingenenmedewer-kers,maatregelenbijincidentenendelictenendeveiligheidinenomonzeschoolgebouwen.Hetschoolveiligheidsplanligtterinzageopiederelocatie.

7.4 Verzekeringen en aansprakelijkheidDeschoolprobeertdoorhetstellenvangedragsregelsenhethoudenvantoezichtbeschadigingofvermissingvaneigendommenzoveelmogelijktevoorkomen.Nietteminheeftdeschooleenongevallen-eneenaansprakelijk-heidsverzekeringafgesloten.

Opgrondvandeongevallenverzekeringzijnallebetrokkenenbijschoolactivitei-ten(leerlingen,personeel,vrijwilligers)verzekerd.Deverzekeringgeeftrechtopeenbeperkteuitkeringalseenongevaltotblijvendeinvaliditeitleidt.Ookzijngeneeskundigeentandheelkundigekostengedeeltelijkmeeverzekerd,voorzoverdeeigenverzekeringvanbetrok-kenegeendekkingbiedt,bijvoorbeelddooreigenrisico.Materiëleschade,zoalseenkapottebriloffiets,valtnietonderdedekking.

Deaansprakelijkheidsverzekeringbiedtzoweldeschoolzelfalszijdievoordeschoolactiefzijn(personeel,vrijwil-ligers)dekkingtegenschadeclaimsalsgevolgvanonrechtmatighandelen.Deschoolisnietzondermeeraansprakelijkvooralleswattijdensdeschoolurenenbuitenschoolseactiviteitengebeurt.Ditisalleenzoalsersprakeisvaneenverwijtbarefout,alseenofmeerderevertegenwoordigersvandeschooltekortzijngeschoteninhunrechtsplicht.Hetisdusmogelijkdaterschadewordtge-leden,zonderdatersprakeisvanenigeonrechtmatigheidvandekantvandeschool.Eenvoorbeelddaarvanisschadeaaneenbriltijdensdegymnastiekles;dieschadevaltnietonderdeaansprakelijk-heidsverzekeringenwordtdanooknietdoordeschoolvergoed.Deschoolisooknietaansprakelijkvoorschadevoortvloeienduitdoorleerlingenaanelkaartoegebrachtletselofvoorver-missingofbeschadigingvanpersoonlijkeeigendommenvanleerlingen,ouder(s)ofverzorger(s).

08

Page 27: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

27

Wartburg College | locatie Revius

8.1 Gratis schoolboeken

Deleerlingenontvangendirectnadezomerva-kantieopschoolhunboekenpakket.Debeno-digdeboekenwordendoordeschoolgratisaandeleerlingenbeschikbaargesteld.Bijontvangstvanhetboekenpakketdienendeleerlingentecontrolerenofhetpakketcompleetiseningoedestaatverkeert.Binnentweewekennadezomervakantiewordteen‘spreekuur’georga-niseerdopeenvoorafbekendgemaakttijdstip.Leerlingenkunnentijdensdit‘spreekuur’terechtvoorvragenoverhunboeken,bijvoorbeeldalseenboekontbreekt,alseenverkeerdboekisontvangen,alserschadeisaaneenboekofalseenleerlingvanpakketgaatwisselen.Nadit‘spreekuur’kunnendeleerlingenterechtbijdeboekenfondscoördinator,maarkomendekostenalsgevolgvanincompleetheidenbeschadigingenvoorrekeningvandeouder(s)ofverzorger(s).

Gedurendehetschooljaarisdeleerlingverplichtomzorgvuldigmetdeboekenomtegaan,door:a. deboekentekaftenenteonderhouden;b. deboekentevervoerenineenstevigetas;c. deboekennietmetstift,penofpotloodvanenigeopmerkingtevoorzien;d. deboekentegebruikeninovereenstemming methunbestemming.

Alleboeken(tekst-ènwerkboeken)zijnenblijventijdenshetschooljaareigendomvandeschool.Deschoolgeeftdeboekeninbruikleenaandeleerlingen.Alleboeken(metuitzonde-ringvandewerkboeken,tenzijandersaange-geven)moetenopeenvoorafbekendgemaakttijdstipweeringeleverdwordenopschool.Inprincipezalditaanheteindevanhetschooljaarzijn,tenzijdeboekeninverbandmetbijvoor-beeld(niveau)wisselingeneerderopschoolingeleverdmoetenworden.

Deboekenmoetenbijinleveringiniedergevalaandevolgendevoorwaardenvoldoen:a. deboekenmoetenincompletestaatverke- ren,inclusiefeventuelebijlagenzoalswoor- denlijstenencd-roms;b. deboekenmoeteningoedestaatverkeren. Hieronderwordtonderandereverstaan: • datdebladzijdenvandeboekennog goedgelijmdofgebondenzijn(geen lossebladzijden); • datdeboekennietbeschrevenzijn; • datdebladzijdenvandeboekenniet gevouwenzijn(ookgeen‘ezelsoren’);

• daterindebladzijdenvandeboeken nietgekniptisendaterzichgeen stickersindeboekenbevinden.Schadeaandeschoolboekendoorverliesofbeschadigingkomtvoorrekeningvandeouder(s)ofverzorger(s).Voorverdereinforma-tieverwijzenwijunaaronzewebsitewww.wartburg.nl>Locatie>Schoolkosten.

8.2 Schoolkosten

Detoegangtotendeelnameaanhetreguliere,bekostigdeonderwijsendeexamensisinhetvoortgezetonderwijsgratis.Deoudersdienenzichechterterealiserendatdekeuzevooreenbepaaldeopleidinggepaardkangaanmetextrakostenvoordeouders.Voorsommigelesma-terialenzoalseenatlas,eenrekenmachineofgereedschapontvangtdeschoolgeenfinanciëlebijdragevandeoverheid.Degedachtehierachterisdathetgaatomlesmateriaaldatlangerdaneenjaarmeegaat,doormeergezinsledenkanwordengebruikten(doorhetzelfaanteschaffen)heteigendomwordtvandeleerling.Ookvoorextraactiviteiten,zoalsexcursiesenwerkweken,krijgtdeschoolgeengeldvanhetministerie.

De schoolkosten zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:a.Lesmateriaaldatdoordeouderszelf moetwordenaangeschaftDezematerialenzijnonmisbaaromdeop-leidingmetsuccestevolgen.Deouder(s)ofverzorger(s)schaffendezematerialenzelfaan.

b. VrijwilligeouderbijdrageHierondervallenallegeldelijkebijdragenvandeouders.Hetnietbetalenvandevrijwilligeouderbijdragekanbetekenendatwijindetoe-komstnietmeerinstaatzijndezeextraactivitei-tenteorganiserenofdezevoorzieningenaantebieden.Inhetgevaldateenovereenkomstvoordeinningvandegevraagdebijdragenwordtondertekend,zijndeoudersnaondertekeningverplichtdeouderbijdragetebetalen.Hetnietondertekenenvandeovereenkomstkanbetekenendatdeleerlingisuitgeslotenvandebewusteactiviteit/dienst.

Perlocatieenperklasisoponzewebsite(www.wartburg.nl>Locatie>Schoolkosten)eenlimitatieveopsommingvandeschoolkostentevinden,onderverdeeldindehierbovenge-noemdecategorieën.Vooraldezeschoolkostenisinstemmingverkregenvandeoudergeledingindemedezeggenschapsraad.

8. Studiekosten08

Page 28: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

28

Wartburg College | locatie Revius

HetWartburgCollegeonderschrijftdegedrags-codeschoolkostenvoortgezetonderwijs.DecodeisopgestelddoordeouderorganisatiesNKO,OUDERS&COOenLOBO,deorganisatiesvoorbestuurenmanagementVOS/ABB,VBS,Verus,BondKBVO,VGSenLVGS,alsmededeVO-raad.Decodevraagtvanelkvandezepartijenindeschooleeninspanningsbijdrageomhetachterliggendedoelvandecodeterealiseren,namelijktransparantieenbeheersingvandekostenvoorouders.

8.3 Reiskosten

Ouderszijnzelfverantwoordelijkvoordeaanschafvaneenabonnementvoorhunzoon/dochter.Voorinformatiehieroverkuntuterechtbijdelocatieadministratie.

8.4 Stichting Materiële Steun

DoordeStichtingMateriëleSteunReformatorischVoortgezetOnderwijswordenzakenbekos-tigddietemakenhebbenmetdeidentiteitenmethetbevorderenvandekwaliteitvanhetreformatorischvoortgezetonderwijsinderegioRotterdam/Dordrecht.HetzijnzakenwaarvoorhetMinisterievanOnderwijs,CultuurenWetenschappengeenofonvoldoendemid-delenbeschikbaarstelt.Structureelverleentdezestichtingmateriëlesteunaan(deoudersvanleerlingenop)hetWartburgCollegevoorzakenzoals:• hetinstandhoudenvaneenreisfondswaar- uitonderbepaaldevoorwaardeneen bijdrageindereiskostenvandeleerlingen wordtverstrektwanneerdoordebewuste keuzevoorhetreformatorischonderwijs sprakeisvaneenlangereisafstand. Oudersdiehiervoorinaanmerkingdenken tekomen,kunnenviadewebsitewww.wart- burg.nl>WartburgCollege>Stichting MateriëleSteun>Reisfonds)eenaanvraag- formulierdownloadenenmetbewijsstukken inleverenbijdelocatieadministratie;• uitreikingvaneenBijbelof(dag)boekaan examenleerlingen;• handreikingbijdeBijbelroosters;• cursusgodsdienstigeenpedagogische vormingvoordocenten;• scholingskosteneerstebevoegdheidin verbandmethetidentiteitsaspectinde benoemingscriteria.Eenmaalperjaarwordendeouder(s)enverzorger(s)doordezestichtingbenaderdom

eengiftovertemaken.Alsrichtbedragvraagtdezestichting€40voorheteerstekinden€20voorhettweedekinduithetzelfdegezindatalsleerlingopéénvandelocatiesvanhetWartburgCollegeisingeschreven.

8.5 Tegemoetkoming ouders

Ouderskunnenvoorleerlingentot18jaardieeenopleidinginhetvavo(voortgezetalgemeenvolwassenenonderwijs)volgen,eentegemoetkomingoudersaanvragenbijDUO.DaarnaastkunnendezeoudersinaanmerkingkomenvoorhetkindgebondenbudgetvandeBelastingdienst.

Leerlingenvan18jaarofouderdieeenoplei-dingvolgeninhetvoortgezetonderwijsofinhetvolwassenenonderwijs,kunneneentegemoet-komingscholierenaanvragen.

Voordevoorwaardenenhetaanvragenvandezetegemoetkomingenverwijzenwijunaardewebsitewww.ib-groep.nl.

Page 29: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

locatie Revius

Page 30: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

30

Wartburg College | locatie Revius

09 10

SCHOOLADRESPiccolo503068HRRotterdamtelefoon(010)2866000E-mailadres:[email protected]

POSTADRESPostbus851503009MDRotterdam

DeschoolisgelegenopdegrensvandeRotterdamsewijkenOmmoordenZevenkamp,opdedriesprongvandepresi-dentRooseveltweg,deZevenkampsewegendeCapelseweg.DeingangvindtuopdehoekCapelseweg–PresidentRooseveltweg.Hetschoolterreinisvoorfietsersenauto’sbereik-baarviaeenafslagindebochtvandePresidentRooseveltweg.

Opongeveervijfminutenloopafstandbevindenzicheenhaltevanbuslijn35endemetrostationsHesseplaatsenNieuwVerlaat.DemetroendebuszorgenvooreenvlotteverbindingmethetNS-stationRotterdam-Alexander.

Eigen busvervoer (Westlandbus)Sinds1989bestaatopinitiatiefvanen-keleoudersdestichting‘BusvervoerScholenRotterdam’.DestichtingisopgerichtomvanuitderegioWestlandeenbustelatenrijdennaarwattoennogheettedeReformatorischeScholengemeenschapJacobusReviusinRotterdam.Bestuurendirectievandeschoolzijnnauwbetrokkengeweestbijditinitiatief.Debusvertrektom7.00uurinPoeldijk.Westrevenernaardebusvoordethuisritdirectnahetzevendeuurtelatenvertrekkenengeenachtsteurenoptenemeninhetroostervande‘busleerlingen’.Ditlaatsteisvoorbovenbouw-leerlingenhelaasnietaltijdmogelijk.

Contactpersoon stichting BusvervoerScholen Rotterdam:ing.A.vanHeterenWassenaarstraat15d2681HCMonster(0174)247480(06)40625600E-mail:[email protected]

9. Waar vindt u locatie Revius?

Page 31: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

31

Wartburg College | locatie Revius

10OplocatieReviuskunnenleerlingendriesoor-tenonderwijsvolgen:vmbo,havo,vwo(metindebovenbouwLatijn).Eentoelichtingopdezeschooltypenvindtuinhoofdstuk2.

10.1. Determinatie en advisering

In welke brugklas komt mijn kind?Leerlingenmeteenvmbo-advieskunnen,afhankelijkvanhetadviesvandebasisschool,dekaderberoepsgerichte,degemengdeofdetheo-retischeleerwegvolgen.DeOnderwijsinspectiesteltdathetadviesvandedirecteurvandebasisschoolbepalendisvoorhetniveauwaaropeenleerlinggeplaatstwordt.Debrugklaskentdrieniveaus.Binnenhetvmbokennenwedekaderberoeps-/gemengd/theoretischgerichteklassen(vmbo-kgt).Indevmbo-kgtklasplaatsenweleerlingenmeteencito-scorevanaf525.Indevmbo/havobrugklaswordenleerlingengeplaatstmeteenvmbo/havo-adviesofeenhavo-advies.Zijkrijgenophavoniveaules.Aanheteindevanhetjaarwordenleerlingenuitdevmbo/havoklasinprincipebevorderdnaardetweedeklasvmbo-kgtofdetweedeklashavo.Indehavo/vwobrugklaswordenleerlingengeplaatstmeteenhavo/vwo-adviesofvwo-advies.Zijkrijgenopatheneumniveaules.Aanheteindevanhetjaarwordenleerlingenuitdehavo/vwoklasin

principebevorderdnaardetweedeklashavoofdetweedeklasvwo.

Na de brugklasLeerlingenuitde2eklasvmbo-kgtkunnen,afhankelijkvanhunresultaten,degemengdeoftheoretischeleerwegafrondenoplocatieRevius,ofkiezenvooreenvervolgindekader-beroepsgerichteleerwegopDeSwaef.LeerlingenophethavoenvwostromennahetderdeleerjaardeTweedeFasebinnenenkunnenhunschoolloopbaanafrondenmeteendiplomavoorhavo,atheneumofgymnasium.

Indeonderbouwkrijgendeleerlingenbijvrijwelallerapporteneenadviesoverdetevolgenleerroute.Leerlingendieeenlageradvieskrijgendanverwacht,wordendaarnaextragevolgddoordementor.Aanheteindevanhetschooljaargevendedocenteneendefinitiefadvies.Alsoudershetnieteenszijnmethetdefinitieveadviesofbesluitvandedocentenvergadering,kunnenzijheroverwegingvanhetbesluitverzoekenaandementorofdeadjunct-directeurvandebetreffendeafdeling.Alleenalsdeouderspuntennaarvorenbrengendietijdensdedocentenvergaderingnietbekendwaren,wordtdeleerlingopnieuwinbesprekinggenomen.

9. Waar vindt u locatie Revius? 10. Het onderwijsaanbod van locatie Revius

Onderwijsaanbod, advisering en aansluiting van Revius

aansluiting WO

aansluiting HBO vwo-6

aansluiting MBO havo-5 vwo-5

vmbo-bk-4DeSwaef vmbo-gt(e)-4 havo-4 vwo-4

vmbo-bk-3DeSwaef vmbo-gt(e)-3 advisering havo/vwo

advisering vmbo-bk/gt havo-3metofzonderEngelsinVTO-vakken

vwo-3metEngels inVTO-vakken

vmbo-bk-2 vmbo-kgt-2 havo-2metEngelsinVTO-vakken

vwo-2metEngels inVTO-vakken

advisering na brugklas

vmbo-kgt-1 havo/vwo1 havo/vwo1

Page 32: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

32

Wartburg College | locatie Revius

Ander niveauSomsblijktgedurendehetcursusjaardateenleerlingbeteropzijnplaatsisopeenlagerofjuisthogerniveau.Overhetalgemeenvindtzo’noverstapplaatsaanheteindevaneenleerjaar,maaropverzoekvandeoudersenopadviesvandedocentenvergaderingkunnenleerlingenooktijdenshetcursusjaaroverstappen.Havoleerlingenvanwiehetbijdeovergangvanhettweedenaarhetderdeleerjaaronzekerisofzijinstaatzijnhavo-3metsuccestedoorlopen,moetenbedenkendatinstromenindederdeklasvmbo-gt(vgt)lopendehetcursusjaaruitsluitendmogelijkistot1januari.Na1januariisdezeoverstapnietmeermogelijkomdatdeleerlingeninvgt-3alinhetderdeleerjaaraanhunProgrammavanToetsingenAfsluitingbeginnen.Eenverkeerdekeuzeaanheteindevanhavo-2kanduseenextrajaarbetekenen.

11

Page 33: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

33

Wartburg College | locatie Revius

1111.1 Zorg voor kwaliteit Watbetreftkwaliteithebbenweonzeambitiessamengevatindevolgendezespunten:1. hetpersoneelisvisiegedreveneninspirerend,2. deschoolcultuurendecommunicatiezijn openenrespectvol,3. hetvakmanschapvandedocentstaathoog genoteerd,4. goederesultatenzijnheelbelangrijk,5. erisruimtevoorondernemerschapvan zoweldocentenalsleerlingen,6. hetleiderschapisfaciliterend, authentiekenprofessioneel. Samenvattend:‘Zorgvoorkwaliteit’.Wedragenerzorgvoordatgoederesultatenoponzeschoolgewaarborgdworden.Eengoedeschooliseengemeenschappelijkbelang.‘Samen’isdaarbijhetsleutelbegrip.Daarnaastbeseffenwedatiedereleerlinguniekis.Nietiedereenkanopdezelfdemaniermeedoenaanhetbehalenvangoederesultaten.Daaromiszorgvoordeindividueleleerlingzobelangrijkvoorons.UitdevergelijkingmethetlandelijkgemiddeldeblijktdatdeReviushetgoeddoet.Deoudersvanonzeleerlingenvindendatbelangrijk.Belangrijkerisdathetschoolklimaatpositiefwordtgewaardeerd.OpditpuntonderscheidtReviuszich.Veiligheidopschoolkrijgtvanhendehoogstewaardering.Ookdeleerlingendenkenerzoover.Decombinatievanveiligheid,sfeer,respectenduidelijkeregelszorgenvooreenklimaatwaariniedereenkanpresteren,inhettempo,opdemanierenophetniveaudatbijdebetreffendeleerlingpast.

11.2 Vmbo

Huiswerkvrije brugklasInhetcursusjaar2013-2014zijnwegestartmeteenhuiswerkvrijebrugklasinhetvmbo.Hetisdebedoelingdatdeleerlingenopschooldegelegenheidkrijgenominallerusttestuderenenaanhunhuiswerktewerken.Webeginnendedagmeteenhuiswerk-/studieuur.Ditbetekentdatdeleerlingenvanklas1kgtaanhetbeginvandedageenuuronderbegeleidingmethunhuiswerkaandeslaggaanofstuderen.

Leren in verbindingBinnenhetWartburgCollegeiseenprojectgestartonderdenaam“LereninVerbinding”metalsdoelbezinningopenimplementatievandigitalehulpmiddeleninhetonderwijs.InditkaderisReviusin2013-2014gestartmeteenpi-

lot,“iPadindeklas”inklas1kgt.Inhetkomendecursusjaarzaleenvande1kgt-klassenookmeteeniPadgaanwerken.DehuidigeiPad-klasgaathierindekomendecursusmeedoor.DeleerlingenhebbenophuniPaddeleerboekendigitaalterbeschikking.

Vmbo T(extra)MetvmboT(extra)willenweleerlingenextrakansenbieden.Leerlingenindezegroepkun-nenmeeruitdagingaanendiebiedenwezegraag.Henwordtdemogelijkheidgebodeneen7evaktekiezenindeexamenklas.Zeschrijvenzichallemaalinop“Anglia”omopeenhogerniveauvoorhetvakEngelstekomenenkrijgenextrawiskundeomdeaansluitingopdehavoteoptimaliseren.T(extra)leerlingenhebbenmetditconcepteenidealebasisvoordoorstromingnaardehavoenmbo(sprint).

11.3 Aandacht voor Engels

AngliaEngelsiseenbelangrijketaalinonzemaat-schappij.DaaromiserveelaandachtvoorditvakopRevius.Deleerlingenwordengesti-muleerdommeetedoenaanhetbehalenvanAnglia-certificaten.DitzijninternationaalerkendecertificatenwaarmeedeleerlingenhunbeheersniveauvanEngelskunnenbewij-zen.Gedurendedeschoolloopbaankunnendeleerlingenregelmatiginschrijvenvooreen'Angliaproof'enzoeensteedshogerniveaubereiken.

Versterkt Talen Onderwijs (VeTO)Deleerlingenvandetweedeklassenhavoenvwokrijgengodsdienst,aardrijkskundeenwis-kundeinhetEngelsaangeboden.Deleerlingenindevwo-klassenvolgeninklas2ookhetvakbiologieinhetEngels.IndederdeklassenwordthetEngelstaligeprogrammavervolgd.Dehavo-leerlingenkrijgendandevakkengodsdienst,aardrijkskundeengeschiedenisindeEngelsetaalaangeboden.Deleerlingeninvwo-3volgendevakkengodsdienst,aardrijkskunde,geschie-denis,wiskundeenlichamelijkeopvoedinginhetEngels.

11.4 Aandacht voor leerlingen die extra werk aan kunnenSommigeleerlingenkunnenmeerstofaandananderen.Daarproberenweaantegemoettekomendoorextrastofaantebieden.Inhetcur-susjaar2014-2015kunnenleerlingenuitklas1hv

11. Wat maakt locatie Revius speciaal?

Page 34: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

34

Wartburg College | locatie Revius

enuit2-en3-atheneuminschrijvenopopdrach-tendiewijinkopenvaneengespecialiseerdbureau.Ditbureaubiedtviainternetuitdagendeopdrachtenaandiedeleerlingenzelfstandigmakenonderlestijd.Zemogendaarelkeweek3lesurenopschoolaanwerken,terwijldeandereleerlingengewoonleshebben.Uiteraardmoetenzedenormalelesstofwelblijvenvolgen.Zekunneninschrijvenoptweeopdrachtenenwerkenongeveer10wekenaaneenopdracht.

11.5 Excursieprogramma en culturele activiteitenOpReviuswordenveelexcursiesgeorganiseerd.EendeeldaarvanvindtplaatsindedaarvoorspeciaalbestemdeRevius-weken.Indeon-derbouwgaathetvooralomdagexcursies,bijvoorbeeldnaareenmuseum.Indehogereklassenwordenookmeerdaagseexcursiesgeor-ganiseerd.Uiteraardsluitendezeexcursiesaanophetlesprogrammaenwordenzegekoppeldaanpraktischeopdrachtene.d.Ookwordenerregelmatigcultureleactiviteitengeorganiseerd.

11.6. Maatschappelijke stage

MaatschappelijkestagevindenwebelangrijkopdeRevius.Alsschoolzienwediealseenkansomonzeleerlingenopeenverantwoordemaniergerichtincontacttebrengenmetaspectenvandesamenlevingwaarmeezenietvanzelfsprekendinaanrakingkomen.Hoeweldeverplichtingvanuitdeoverheidzalvervallenindekomendejaren,denkenwedatdemaat-schappelijkestageinbelangrijkematekanbij-dragenaandevormingvandeleerlingen.Onzeleerlingendoeninhetkadervanhunoriëntatieopvervolgstudieenberoepnatuurlijkookervaringopmetstages,maardiehebbeneenwatanderdoel.Hetdoelvandemaatschap-pelijkestageisomleerlingenkennistelatenmakenmetvrijwilligerswerkendebetekenisdaarvanindemaatschappij.Eendoeldatnauwverbondenisaandeidentiteitvanonzeschool.

11.7 Rookbeleid, op naar een gezonde schoolReviuswileengezondeschoolzijn.Erisruimtevoorsportieveactiviteiten,erisgezondetenindekantinetekoopenerwordtzominmogelijkgerookt.Ditrijtjeisnogwellangertemaken.HetstrevennaareengezonderklimaatopReviuspastookbinnendedoelstellingenvandeoverheid,diehierstevigininvesteert.

Omdieredengaanwehetrokenontmoedigen.Helemaalverbiedengaatonswaarschijnlijknietlukken.Verstokterokerszullendewijkingaan,isonzeinschatting.Daaromwillenwegaanwer-kenmeteenrokerspas.Alleennagoedkeuringvandeouder(s)/verzorger(s)mogenleerlingenuitklas4enhogerén16jaarofouderopeendaartoeaangewezenplekrokenophetvoor-plein.Ennietergensanders.Zekernietbuitenhetschoolterrein.Hierzalookstevigopwordentoegezien.

12

Page 35: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

35

Wartburg College | locatie Revius

12 12. Onze onderwijsresultaten

Deopbrengstenkaart2014heeftbetrekkingopdeexamengegevensvan2013.Opwww.onderwijsinspectie.nltreftumeerkwaliteitsgegevensaan.InhetcentralegedeeltevandezeschoolgidsvindtudeexamengegevensvanhetWartburgCollegeperlocatie.

Toelichting Desymbolengevendepositieaantenopzichtevanhet gemiddeldevanvergelijkbarescholen,bijvoorbeeld: =ruimondergemiddeld =ondergemiddeld =gemiddeld =bovengemiddeld =ruimbovengemiddeld

Algemeen VMBO gt

Rendement

Vandederdeklasnaar

diplomazonderzittenblijven

HAVO VWO

Rendementonderbouw

Rendement

Indederdeklaszonder

zittenblijven

Gemiddeld cijfer examen

84%

100% 100% 100%

71% 74%

Allevakken6,3

Nederlands

Engels,Frans,Duits

Aardrijkskunde,Geschiedenis

Economischevakken

Wis-,Natuur-,Scheikunde

enBiologie

Deelname per sector

CultuurenMaatschappij

EconomieenMaatschappij

NatuurenGezondheid

NatuurenTechniek

6,5 6,7

6,86,56,6

5,9 6,2 6,4

6,6 7,1 7,1

5,7 6,8 6,7

6,5 6,3 6,8

22%

48%

23%

7%

24%

36%

18%

23%

Page 36: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

36

13Wartburg College | locatie Revius

14

lunchpauze

Dagindeling(behalve op woensdag)

1e uur

2e uur

3e uur

pauze

4e uur

5e uur

pauze

6e uur

7e uur

8e uur

8.25

9.20

10.10

11.00

11.20

12.10

13.00

13.10

13.35

14.30

15.20

tot

tot

tot

tot

tot

tot

tot

tot

tot

tot

tot

9.20

10.10

11.00

11.20

12.10

13.00

13.10

13.35

14.30

15.20

16.10

Dagindeling op woensdag

1e uur

2e uur

3e uur

pauze

4e uur

5e uur

6e uur

8.25

9.20

10.10

11.00

11.20

12.10

13.00

tot

tot

tot

tot

tot

tot

tot

9.20

10.10

11.00

11.20

12.10

13.00

13.50

13. Onze lestijden

Page 37: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

37

Wartburg College | locatie Revius

14 14. Onze lessentabellen

Lessentabel vmbo basisberoepsgerichteen kaderberoepsgerichte leerweg

onderbouw

leerjaar 2

Godsdienst 2

Lichamelijke opvoeding 2,5

Nederlands 3

Engels 3

Duits 2

Wiskunde 3

Natuur- en scheikunde 2

Biologie 1

Tekenen 2

Mens & maatschappij 3

B&O 6

Mediaoriëntatie 0,5

Huiswerkuur 5

Totaal 35

Page 38: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

38

Wartburg College | locatie Revius

Toelichting • Dedonkergekleurdevlakkenzijnkeuzevakken,lichtevlakkenzijnverplichtevakkenbinnen ofbuitendesector.• Deaanduidingsk2betekent:eenkeuzevakbinnendebetreffendesectorvan2uurper week.Voorbeeld:eenleerlingmetsectorzorg&welzijnmoetvoorklas4eenkeuzemaken uitdesectorkeuzevakkenwiskunde,geschiedenis,aardrijkskundeofmaatschappijleer2.

Lessentabellen vmbo gemengde en theoretische leerweg

Onderbouw Sector Techniek

Sector Zorg en Welzijn

Sector economie

Sector landbouw

leerjaar 1 2 3 4 3 4 3 4 3 4

Godsdienst 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

Nederlands 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4

Duits 3 3 4 3 4 sk3 sk4 sk3 sk4

Engels 4 3 3 4 3 4 3 4 3 4

Geschiedenis 2 2 2 4 sk2 sk4 2 4 2 4

Aardrijkskunde 2 1 2 4 sk2 sk4 2 4 2 4

Maatschappijleer 2 2 2 2

Maatschappijleer 2 4 sk4 4 4

Wiskunde 4 3 4 4 3,5 sk4 3,5 sk4 3,5 4

Natuur- en scheikunde 1 2 2 4 2 4 2 4 sk2 sk4

Natuur- en scheikunde 2 2 4 2 4 2 4 2 4

Biologie 3 1 3 4 3 4 3 4 sk3 sk4

Economie 2 2 4 2 4 2 4 2 4

Lichamelijke opvoeding 3 2,5 2 2 2 2 2 2 2 2

Mediaoriëntatie 0,5 0,5

Muziek 1

CKV 1 1 1 1

Tekenen 2 2 2 4 2 4 2 4 2 4

Studie-/mentorles 0,5 4

Verzorging 2

Techniek 2 4

Technologie (beroepsgericht) 4 4 4 4 4 4 4

B&O 2

Rekenen 0,5 0,5 0,5 0,5

Huiswerkuur 5

Taal 0,5

Page 39: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

39

Wartburg College | locatie Revius

Lessentabel havo

Toelichting Dedonkergekleurdevlakkenzijnkeuzevakken

Onderbouw Tweede Fase

leerjaar 1 2 3 4 5

Godsdienst 2 2 2 2 2

Nederlands 3 3 3 4 3

Frans 3 2 2 3 3

Duits 3 3 3 3

Engels 4 3 3 2 3

Geschiedenis 2 2 2 2 3

Aardrijkskunde 2 2 2 2 3

Maatschappijleer 2

Wiskunde 4 3 3

Wiskunde A 2 3

Wiskunde B 2 3

Natuur- en scheikunde 2 4

Natuurkunde 3 3

Scheikunde 2 3

Biologie 2 2 3 3

Economie 2 3 3

Management & organisatie 2 3

Mediaoriëntatie 0,5 0,5

Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 1

Filosofie 2 3

Muziek 2 1

CKV 2

Tekenen 2 1 1,5

Studie/mentorles 0,5 0,5

Informatiekunde 2 3

Techniek 2 1,5

Rekenen 0,5 0,5

Page 40: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

40

Wartburg College | locatie Revius

Lessentabel atheneum (deel 1)

Onderbouw Tweede Fase

leerjaar 1 2 3 4 5 6

Vak ath gym ath gym

Godsdienst 2 2 2 2 2 2 1 2

Nederlands 3 3 3 3 3 3 3 2

Latijn 3 3 4 4 3

Grieks 2 2

Frans 3 2 2 2 2 2 3 2

Duits 3 3 3 3 2 3 2

Engels 4 3 3 3 3 2 3 2

Geschiedenis 2 2 2 2 2 2 2 3

Aardrijkskunde 2 2 2 2 2 2 2 3

Maatschappijleer 2

Maatschappijwetenschappen 2 3

Wiskunde 4 3 3 3 3

Wiskunde A 2 3 3

Wiskunde B 3 3 3

Page 41: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

41

Wartburg College | locatie Revius

Toelichting Dedonkergekleurdevlakkenzijnkeuzevakken

Lessentabel atheneum (deel 2)

Onderbouw Tweede Fase

leerjaar 1 2 3 4 5 6

Vak ath gym ath gym

Wiskunde C 2 3 3

Natuur- en scheikunde 2 2 4 4

Natuurkunde 2 2 3

Scheikunde 2 2 3

Biologie 2 2 2 2 2 3

Alg. natuurwetenschappen 2

Economie 2 2 2 3 2

Management & organisatie 2 2 2

Mediaoriëntatie 0,5 0,5 0,5

Lichamelijke opvoeding 2 2 1,5 2 1 2 1 1

Filosofie 2 2 3

Muziek 2 1

CKV 2

Tekenen 2 1 1,5 0,5

Studieles/mentorles 0,5 0,5 0,5

Informatiekunde 2 2 3

Techniek 2 1,5 1

Page 42: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

42

Wartburg College | locatie Revius

1515.1 Bevorderingsnormen vmbo-kgtBevorderdEenleerlingisbevorderdindienéénvandevolgendetweemogelijkhedengeldt:1. allecijferszesofhoger;2. éénvijfenalleanderecijferszesofhoger.

BespreekgevalEenleerlingisbespreekgevalindienéénvandevolgendetweemogelijkhedengeldt:1. tweevijvenoféénvier,alleanderecijferszes ofhogerenminstenstweepuntencompensatie;2. éénvijfenéénvier,alleanderecijferszesof hogerenminstensdriepuntencompensatie.

Niet bevorderdInalleanderegevallenisdeleerlingnietbevorderd.

15.2 Bevorderingsnormen havo en vwoBevorderdEenleerlingisbevorderdindienéénvandevolgendetweemogelijkhedengeldt:1. allecijferszesofhoger;2. éénvijf(maarnietinNederlands,Engelsof wiskunde)enalleanderecijferszesofhoger.

BespreekgevalEenleerlingisbespreekgevalindienéénvandevolgendedriemogelijkhedengeldt:1. éénvijfindevakkenNederlands,Engelsof wiskundeenalleanderecijferszesofhoger;2. tweevijvenoféénvier,alleanderecijferszes ofhogerenminstenstweepuntencompensatie;3. éénvijfenéénvier,alleanderecijferszesof hogerenminstensdriepuntencompensatie.Letop:Bijdepunten2en3geldt,datvoordevakkenNederlands,Engelsenwiskundeslechtséénonvoldoende,tewetenéénvijf,behaaldmagworden.

Niet bevorderdInalleanderegevallenisdeleerlingnietbevorderd.

15.3 Toelichting begrippen die gebruikt worden in de bevorderingsnormenCijfersMetcijferswordeneindcijfersbedoeld,dieafge-rondzijnopeengeheelgetal.Indeonderbouwkomendecijfersvoordebepalingvanheteind-rapporttotstanddoorrapport2enrapport4tewegenindeverhouding2:3.Indezeleerjarenwordtgewerktmeteenvoortschrijdendgemid-deldeovereenhalfschooljaar.Indebovenbouwkomendecijfersvoordebepalingvanheteindrapporttotstanddoorhetvoortschrijdendgemiddeldeovereenheelschooljaar.

Onderbouw en bovenbouwOnderbouw: vmbo:leerjaren1en2 havo/vwo:leerjaren1t/m3Bovenbouw: vmbo:leerjaren3en4 havo:leerjaren4en5 vwo:leerjaren4,5en6

CompensatieEenonvoldoendekangecompenseerdworden.Voorbeeld:eenleerlingheeftdriepuntencompensatiebijdriezevensofbijéénzevenenéénachtofbijéénnegen.Onvoldoendeskunnenuitsluitendgecompenseerdwordenmetdevakken:• vmbo-onderbouw:ne,en,du,fa,gs,ak,wi, nask,bi,ec.• havo/vwo-onderbouw:ne,en,du,fa,gs,ak, wi,nask,na,sk,bi,ec.• bovenbouw:examenvakken, metuitzonderingvanckv,lo

BespreekgevalWanneereenleerlingopbasisvandecijfersvolgensdebevorderingsnormenindecategorie‘bespreekgeval’valt,beslistdedocentenverga-dering.Devergaderingkandankiezenuitdevolgendedrieopties:1. bevorderen;2. nietbevorderen;3. voorwaardelijkbevorderen.

Bijhetmakenvaneenkeuzewordtonderanderegeletopdevolgendepunten:• Inhoeverregeeftdeleerlingblijkvaninzicht indelesstof?• Hoeisdeleer-enhuiswerkattitudevande leerling?

15. Bevorderingsnormen

Page 43: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

43

Wartburg College | locatie Revius

15. Bevorderingsnormen

• Inhoeverreisdeleerlinggemotiveerd?• Inhoeverreisdeleerlingzelfstandig?• Watisdetrendinderapportcijfers?• Hoeisdespreidingvanzwakkecijfersover deverschillendevakken?• Welkeinspanningwasnodigvoorhet behaalderesultaat?• Welkvakkenpakketheeftdeleerlinggekozen voorhetvolgendeleerjaar?

15.4 Overige bepalingen

Tot bespreekgeval verheffenWanneererbijzondereomstandighedenzijn,kandedocentenvergaderingeenleerlingdieopgrondvandecijfersnietbevorderdkanworden,totbespreekgevalverheffen.

DoublerenAlseenleerlingbijzevenofmeervakkenalseindcijfereenonvoldoendeheeft,kandedocen-tenvergaderingbesluitendatdezeleerlingnietmagdoublerenophetzelfdeniveau.

GymnasiumIndieneenleerlingindeonderbouwenkelopgrondvanonvoldoendesindeklassieketalennietbevorderbaaris,wordtdeleerlingbespro-kenalsvwo-leerlingzonderklassieketalen.Bijbevorderingdientdezeleerlingdeklassieketalenlostelaten.

Bevordering van vwo-5 naar vwo-6Bijdeovergangvanvwo-5naarvwo-6zijnuit-sluitenddecijfersvanvwo-5bepalendvoordebevordering.Debehaaldecijfersinvwo-4tellenwelmeevoorhetschoolexamenenkunnenbijeenbespreekgevaleenrolspelen.

Overstap van vmbo-4 naar havo-4Voordeleerlingenmeteenvmbo-tdiplomaishetmogelijkonderbepaaldevoorwaardeninhavo-4geplaatstteworden.Devoorwaardenzijnonderandere:1. voordegekozenvakkenvoorhavo-4moeten deeindcijfersvoorhetvmboeen7ofhoger zijn;2. eenpositiefadviesvandedocentenvergade- ringvmbo.

Toelating tot vwo vanuit havo-5Eenleerlingmeteenhavodiplomakanonder

bepaaldevoorwaardentoegelatenwordentotvwo-5ofvwo-6.Dezevoorwaardenzijntevindenopdewebsitevandeschool:www.wartburg.nl>WartburgCollege>Aanmelden.

RekenenVoordeleerjaren2-vmbo,3-havoen3-vwogeldt:eenleerlingmeteenonvoldoendevoorrekenenisbespreekgeval.

GodsdienstEenleerlingdieinhetexamenleerjaarvoorgodsdiensteeneindcijfer5,4oflagerheeftbehaald,krijgteenextraopdracht.

Uitgebreidereinformatiemetbetrekkingtotdezeoverstapistevindenoppagina16vandezeschoolgidsenoponzewebsite(bijaanmelden).

15.5 Bepalingen voor heterogene klassen (vmbo/havo en havo/vwo)

Bevorderd naar het hogere niveauEenleerlingisbevorderdnaarhethogereniveau(1th>2h;1hv>2v)indieneenvandevolgendetweemogelijkhedengeldt:1. allecijferszevenofhoger;2. éénzes(maarnietinNederlands,Engelsof wiskunde)enalleanderecijferszevenof hoger.

Bespreekgeval naar het hogereof het lagere niveauDedocentenvergaderingbeslistovereenbevor-deringnaarhethogereofhetlagereniveau(1th>2kgtof2h;1hv>2hof2v),wanneervooreenleerlingéénvandevolgendeviermogelijkhe-dengeldt:1. tweezessen,alleanderecijferszevenof hoger;2. éénvijf,alleanderecijferszevenofhoger;3. éénzesenéénvijf,alleanderecijferszeven ofhoger;4. éénzesinNederlands,Engelsofwiskundeen alleanderecijferszevenofhoger.

Niet bevorderdAlsdeleerlingnietnaarhetregulierelagereniveaubevorderdkanworden,neemtdedocen-tenvergaderingeenbeslissingoverhetonder-wijstrajectdatdeleerlinghetbestekanvolgen.

Page 44: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

44

Wartburg College | locatie Revius

15.6 Bepalingen voor opstroom vanuit de brugklas (1kgt > 2h; 1h > 2v; 1v > 2g)

Eenleerlingdievoldoetaandeonderstaandekenmerkenkomtinaanmerkingvooropstroomnaareenhogerniveau.

Cijfermatige kenmerkenEenleerlingmoetaandevolgendecijfermatigekenmerkenvoldoen:1. allecijfersachtofhoger;2. maximaaltweezevensenalleanderecijfers achtofhoger;3. éénzes,éénzevenenalleanderecijfersacht ofhoger.Letop:VoorNederlands,Engelsenwiskundedientdeleerlingminstenseenachttestaan.

Niet-cijfermatige kenmerkenDaarnaastdienteenleerlingtevoldoenaannietcijfermatigekenmerken,dieeenleerlingophethogereniveautyperen.Devergaderingkijktdanonderanderenaarmotivatie,inzichtenzelfstandigheidvandeleerling.Oponzewebsitestaathieroveruitgebreidereinformatie.

Page 45: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

45

Wartburg College | locatie Revius

Page 46: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

PERIODE I: maandag 1 september t/m vrijdag 7 november 2014

1 september introductiedagnieuwebrugklasleerlingen1 september jaaropening(’savonds)2 september introductiedag17 september LOB(loopbaan-enoriëntatiebegeleiding)-dag6-vwo18 september PWS(profielwerkstuk)-middag5-havoen6-vwo24 september LOB-dag4-vmbo30 september kennismakingsavondoudersnieuwebrugklasleerlingen1 oktober LOB-dag5-havo9 oktober voorlichtingsavonddecanaatenexamen5-havoen6-vwo14 oktober voorlichtingsavondTweedeFase4-havoen4-vwo15 oktober spreekavondmentorenklas1t/m320t/m24 oktober herfstvakantie27t/m28 oktober studiedagenpersoneel(lesvrij)29 oktober t/m 4 november toetsweek I 4-vmbo, 5-havo en 6-vwo5 november dankdag6 november voorlichtingsavonddecanaatprofielkeuzeTweedeFase3-havoen3-vwo10 november inleverencijfers1etussenrapport4-vmbo,5-havo,6-vwo10 t/m 14 november toetsweek I 4-havo, 4- en 5-vwo

PERIODE II: maandag 17 november 2014 t/m vrijdag 23 januari 2015

18 november opvoedingsondersteuningsavond19 november herkansing4-vmbo,5-havoen6-vwo20 november inleverencijfers1e(tussen)rapportandereklassen20 november voorlichtingsavonddecanaat2gten2bk25 november vergadermiddag1e(tussen)rapport26 november vergadermiddag1e(tussen)rapport28 november uitreiking1e(tussen)rapport11 december spreekavondn.a.v.1e(tussen)rapport19 december kerstbijeenkomsten22decembert/m2 januari kerstvakantie7 t/m 13 januari toetsweek II 4-vmbo, 5-havo, 6-vwo8 januari voorlichtingsavond3-vmbo14 januari profielkeuzemorgen3-havoen3-vwo19 t/m 23 januari toetsweekII4-havo,4-en5-vwo19 januari inleverencijfers1erapport4-vmbo,5-havo,6-vwo

46

Wartburg College | locatie Revius

16 16. Onze jaaragenda

Hetcursusjaar2014-2015isingedeeldinvierperiodes.Hierondervindtudebelangrijkedataperperiode.Wijverwachtenvanualsouder(s)/verzorger(s)datuzichbijhetmakenvanvakantieafsprakenhoudtaandevakantiesinditjaaroverzicht.

Page 47: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

PERIODE III: maandag 26 januari t/m vrijdag 04 april 2015

26 januari 2ehalfjaarroosterstart27 januari voorlichtingsbijeenkomstoudersnieuwebrugklasleerlingen28 januari bezinningsdagderdeklassen30 januari openavond2 februari inleverencijfers1erapportandereklassen,2erapportbk3 februari ontvangstleerlingengroep811 februari vergadermiddag1erapport,2erapportbk11 februari herkansing4-vmbo,5-havoen6-vwo12 februari vergadermiddag1erapport,2erapportbk16 februari uitreiking1erapport,2erapportbk20t/m27 februari voorjaarsvakantie2t/m3 maart stagedagen4-havo2 t/m 6 maart toetsweek III 4-vmbo, 5-havo, 6-vwo2t/m6 maart activiteitenweekRevius(stageweek3-vmboen5-vwo)6 maart ski-ensnowboard(mid)dag4-vmbo,5-havoen6-vwo10 maart PWS-middag5-havoen6-vwo10 maart presentatieprofielwerkstukken5-havoen6-vwo(avondvoorouders)11 maart biddag12 maart PO-dag3-vmbo12 maart spreekavondn.a.v.1erapport,2erapportbk19 maart spreekavonddecanenprofielkeuze(havo/vwo)19 maart Wartburgbredethema-avondvoorouders25 maart herkansing4-vmbo,5-havoen6-vwo25 maart Wartburgbredethema-avondvoorouders26 maart startPO4-vmbo26 maart spreekavonddecanenprofielkeuze(havo/vwo)26 maart t/m 1 april toetsweek I 3-vmbo26 maart t/m 1 april toetsweek III 4-havo, 4- en 5-vwo1 april voorbereidings(mid)dagwerkweek3-vmbo3t/m6 april paasvakantie

47

Wartburg College | locatie Revius

Page 48: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

PERIODE IV: maandag 6 april t/m vrijdag 10 juli 2015

7 t/m 14 april toetsweek IV 4-vmbo, 5-havo, 6-vwo7 april inleverencijfers2etussenrapport;3erapportbk15 april vergadermiddag2etussenrapport,3erapportbk16 april vergadermiddag2etussenrapport,3erapportbk16 april inleverencijferstoetsweekIV4-vmbo,5-havo,6-vwo17 april uitreiking2etussenrapport;3erapportbk20t/m24 april werkweek5-vwo20t/m24 april excursieprogrammaklas1,2en3,4-havo20t/m24 april TweedeFase-week4-vwo23 april herkansing4-vmbo,5-havoen6-vwo27 april koningsdag29 april inleverendef.schoolexamencijfers4-vmbo,5-havo,6-vwo(uiterlijk10.00uur)29 april instructieexamenklassen30 april herkansing3-vmbo1 mei afscheidexamenklassen1 mei schoolexamencijfersgereedvoorverzendingnaarinspectie4t/m8 mei meivakantie11 mei t/m 30 juni examenperiode11 t/m 27 mei centraal examen 1e tijdvak13 mei spreekavondn.a.v.2etussenrapport,3erapportbk14t/m15 mei hemelvaartsdag25 mei 2ePinksterdag1 juni afscheidsavond4-vmboen6-vwo2 juni afscheidsavond5-havo5 juni na-examenreis10 juni kennismakingsmiddagnieuwebrugklasleerlingen11 juni uitslagcentraalexamen1etijdvakvmbo,havoenvwo15 t/m 19 juni centraal examen 2e tijdvak22 juni voorbereidingEngelandweek3-havoen3-vwo23junit/m26 juni Engelandweek3-havoen3-vwo24 t/m 30 juni toetsweek II 3-vmbo24 t/m 30 juni toetsweek IV 4-havo, 4- en 5-vwo26 juni t/m 2 juli repetitieweek klas 1 en 229en30 juni terugkomdagenEngelandweek3-havoen3-vwo30 juni uitslagcentraalexamen2etijdvak1 juli inleverencijfers3-vmbo,4-havo,4-en5-vwo(uiterlijk13.00uur)1 juli cijfersenbesprekingtoetsweekII3-vmbotoetsweekIV4-havo,4-en5-vwo(14.00uur)1 juli diploma-uitreikingvwo1t/m2 juli repetitiedagen3-havoen3-vwo2 juli LO-programma3-vmbo,4-havo,4-en5-vwo2 juli diploma-uitreikingvmbo3 juli LO-programma2eklassen,3-havoen3-vwo3 juli herkansing3-vmbo,4-havo,4-en5-vwo3 juli diploma-uitreikinghavo6 juli inleverencijfers2erapport,4erapport2bk6 juli voorbesprekingmentoren,decanenenteamassistenten7 juli overgangsvergaderingenoverigeklassen7 juli personeelsavond8 juli uitreiking2erapport,4erapportbk8 juli telefonischspreekuurn.a.v.2erapportc.q.4erapport(decanenenteamassistenten)9 juli personeelsdag(lesvrij)10 juli revisievergaderingenjaarsluitingpersoneel(lesvrij)13julit/m21augustus2014 zomervakantie

48

Wartburg College | locatie Revius

Page 49: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

49

Wartburg College | locatie Revius

Page 50: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

50

17Wartburg College | locatie Revius

Reviusheefteenlocatiemedezeggenschapsraad(LMR).DeLMRbestaatuitvertegenwoordigersvanouders,personeelenleerlingen.Elkeloca-tiemedezeggenschapsraadvaardigtéénofmeervertegenwoordigersafnaardecentralemede-zeggenschapsraad(CMR).Daarnaastkennenwijleerlingenpanels,eenleerlingencommissieeninmiddelsisookeenoudercommissieactief.

Locatiemedezeggenschapsraad (LMR)

Leden:Namens de ouder(s)/verzorger(s):L.G.I.Barth,OuderkerkaandenIJssel(afgevaardigde naar de CMR)W.Weggeman,KrimpenaandenIJssel

Namens het personeel:drs.J.G.Hilgers(voorzitter, afgevaardigde naar de CMR)Mw.H.A.Westmaas-Bogaard (secretaris)drs.D.I.Geuzedrs.J.Pas

Namens de leerlingen:LeanneSpierings,CapelleaandenIJsselAnne-LottedeVries,KrimpenaandenIJssel

Leerlingencommissie en oudercommissieHetoverlegmetdeLMRgaatvooraloverzakendiewettelijkvoorgeschrevenzijn(bijv.ARBO-beleid,ouderbijdragen,zorgstructuurennascholingsbeleid).Daarnaastkomenallerleilopendezakenaandeorde,waarbijdeleerlingen

huninbrengkunnenhebben.Zokunnenzijhunideeënnaarvorenbrengenomdeschoolaan-trekkelijkertemakenenkunnenzijreagerenopontwikkelingendieplaats(gaan)vinden.Directieencollega’swillendeleerlingenwaarmogelijkgraagbetrekkenbijdeontwikkelingenbinnendeschool.Als‘gebruikers’vanhetonderwijszijndeleerlingeninzekerezinimmersdeskundigen.

VanuitelkeafdelingzijnleerlingenaangewezendiesamendeleerlingencommissievanhetReviusvormen.Deleerlingencommissieishetoverleg-platformomtepratenoverzakendiemeerdereafdelingenbetreffen.Bovendienkandeleerlin-gencommissieadviesgevenaandeleerlingendielidzijnvandeLMR.

Omdebetrokkenheidvandeouderstevergro-ten,isookeenoudercommissieinhetlevenge-roepen.Dezecommissievergadertenkelekerenperjaarinaanwezigheidvandelocatiedirecteur.Hierkomenallerleionderwerpentersprakediehetonderwijsendeorganisatievandeschoolbetreffen.

Doorregelmatigmetelkaaringesprektegaan,leverenallebetrokkenenhunbijdrageomvanReviusvoorleerlingen,oudersenpersoneeleenaantrekkelijkeschooltemaken.Deervaringenmetdezevormenvanoverlegzijnzondermeerpositieftenoemen.

17. Medezeggenschap en overleg 18

Page 51: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

CBU CHR CIPCHR

mw. A. Ippel

managementassistente

CvB en RvT

[email protected]

(0180)726650(kantoor)CIP

W. Büdgen

voorzitter

[email protected]

(079)5933087(privé)

(0180)726650(kantoor)CBU

College van Bestuur Secretariaat CvB en RvTG.J. Heijboer RA

lid

[email protected]

(079)5933637(privé)

(0180)726650(kantoor)

51

Wartburg College | locatie Revius

18. Bestuurlijke organisatie18College van Bestuur

HetCollegevanBestuurishetbevoegdgezagenbestaatuittweeleden:

Bezoekadres en postadresCollege van Bestuur en stafbureauBijdorpplein332992LBBarendrechtPostbus20622990DBBarendrecht

Raad van Toezicht

DeRaadvanToezichtoefenttoezichtuitophetCollegevanBestuur.DesamenstellingvandeRaadvanToezichtisalsvolgt:

prof.dr.F.A.vanderDuijnSchouten(voorzitter), Ridderkerkds.L.Terlouw(vicevoorzitter), Barendrechtdrs.A.M.vanderBijlRA, BarendrechtA.vanEijsden, RidderkerkH.T.Groenendijk, CapelleaandenIJsseldrs.A.VatRA, ’s-Gravendeeldrs.P.J.VerheijRA, Alblasserdamds.W.vanWeelden, Oud-Alblasmr.P.M.D.Weijers, CapelleaandenIJssel

Page 52: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

55

Wartburg College | locatie Revius

Page 53: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

56

Wartburg College | locatie Revius

20 20. Centrale medezeggenschap en onderwijsinspectie

Centrale medezeggenschapsraad I.Kok,voorzittertelefoon(010)[email protected]

J.Soet,vicevoorzitter/secretaristelefoon(087)[email protected]

mr.L.G.I.Barthtelefoon(0180)[email protected]

J.H.denHartogtelefoon(0184)[email protected]

mw.drs.J.N.vanHerwaarden-Straverstelefoon(0184)[email protected]

drs.J.G.Hilgerstelefoon(0182)[email protected]

J.Leendertsetelefoon(0186)[email protected]

B.W.vanSoesttelefoon(078)[email protected]

mw.L.vanderVlies-vanderMasttelefoon(078)[email protected]

mw.M.vanVugt-deZwaerttelefoon(180)[email protected]

A.J.Watteltelefoon(0180)[email protected]

1vacature

Medezeggenschapsraadalgemene dienstenJ.Stolk,voorzitterG.Schuit,secretarisG.A.BiochA.J.Wattel

Adres Onderwijsinspectie

HetWartburgCollegevaltondertoezichtvandeRijksinspectievoorVoortgezetOnderwijs.

[email protected]:telefoon1400

Meldpuntvertrouwensinspecteursvoorklachtmeldingenoverseksueleintimidatie,seksueelmisbruik,ernstigpsychischoffysiekgeweld:telefoon(0900)1113111(lokaaltarief).

Page 54: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

57

Page 55: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

64

Verklaring van de vakcodes die u naast de foto’s van de docenten vindt

ak aardrijkskundeanw algemenenatuurwetenschappenb&o begeleiding&oriëntatiebi biologieckv cultureleenkunstzinnigevormingdu Duitsec economieen Engelsfa Fransfi filosofiegd godsdienstgr Grieksgs geschiedenisif informatiekundein informaticakt klassieketalenla Latijnlo lichamelijkeoefeningm&o management&organisatiema maatschappijleermawmaatschappijwetenschappenml mentorlesm&m mens&maatschappijmu muziekna natuurkundene Nederlandsnsk natuurscheikundepso praktischesectororiëntatiesk scheikundetc techniekte tekenentgl technologievz verzorgingwi wiskunde

Page 56: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

65

Wartburg College | locatie Revius

Page 57: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

6662

colofon

DezeschoolgidsiseenuitgavevanhetWartburgCollegeteRotterdam/Dordrechtenver-schijnteenmaalperschooljaar.

Augustus 2014

Productie:Stafbureau:mw.C.Proos-DingemanseLocatieGuidodeBrès:A.ZonnenbergLocatieMarnix:drs.J.denBestenLocatieRevius:W.M.vanderWiltBeroepencollegeDeSwaef:J.Soet

Vormgeving:Sprékendcommunicatie&creatie,www.sprekend.com

Drukwerk:DeGrootDrukkerij,Goudriaan,www.degrootdruk.nl

Page 58: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Wartburg College | locatie Revius

6763

Page 59: Schoolgids locatie Revius 2014/2015

Schoolgids Wartburg College

Het Wartburg College biedtchristelijk voortgezet onderwijsop reformatorische grondslag.De school telt ruim 4.000leerlingen, verspreid over vierlocaties in Rotterdam en Dordrecht.Leerlingen kunnen bij het WartburgCollege terecht voor praktijkonder-wijs, lwoo, vmbo, havo, atheneum en gymnasium. Tevens beschikt het Wartburg College over een rebound- en een cluster 4-voorziening.

Guido de BrèsSmeetslandseweg1273079CRRotterdam-IJsselmondePostbus9202,3007AERotterdam(010)[email protected]

MarnixProf.Waterinklaan413312KMDordrechtPostbus329,3300AHDordrecht(078)[email protected]

ReviusPiccolo503068HRRotterdam-ZevenkampPostbus85150,3009MDRotterdam(010)[email protected]

Beroepencollege De SwaefCarnissesingel203084NARotterdam-CarnissePostbus55094,3008EBRotterdam(010)[email protected]

College van Bestuur en stafbureauWartburg CollegeBijdorpplein332992LBBarendrechtPostbus2062,[email protected]

secretariaatCollegevanBestuur (0180) 72 66 50

afdelingonderwijsenalgemenezaken(0180) 72 66 66

afdelingfinanciënenbeheer (0180) 72 66 70

afdelingpersoneelenorganisatie(0180) 72 66 60

afdelingICT(servicedesk) (0180) 72 66 88

www.wartburg.nl