Schoolgids 2015-2017

22
Schoolgids 2015-2017

Transcript of Schoolgids 2015-2017

Schoolgids 2015-2017

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

2 3

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

Inhoud

1_ De School 4

1.1 De school 41.2 Het team 41.3 De groepen 41.4 Groepsindeling 41.5 Stichting en bestuur 4

2_ Waar staat onze school voor 6

2.1 Missie 62.2 Visie 62.3 Identiteit 62.4 De sociaal emotionele ontwikkeling en veiligheid 72.5 Gerealiseerde beleidsvoornemens 2014 - 2015 82.6 Beleidsvoornemens 2015 - 2016 8

3_ De organisatie van het onderwijs 9

3.1 Globale indeling van de leerstof 93.2 Onderwijsactiviteiten 93.3 Het werken in de groepen 123.4 Speciale activiteiten 16

4_ De zorg voor de leerlingen 18

5_ Contacten met ouders 24

6_ Voor-,tussen- en naschoolse opvang 31

7_ Regelingen en afspraken 32

8_ Onderwijstijd en schooltijden 38

8.1 Onderwijstijd 388.2 Schooltijden 38Team De Bolster 39

Colofon

Protestants-Christelijke basisschool De BolsterVan Effenlaan 103818 RL AmersfoortT 033 - 461 79 [email protected]

Nevenvestiging De StekVan Marnixlaan 533818 VB AmersfoortT 033 - 465 19 44Alleen bezoekadres, geen postadres

DirectieAlbertha PrangerT 06 - 50 835 915Luus WesselingT 06 - 11 889 324

De basisschool is een belangrijk stukje van je leven. Daarom is het heel belangrijk een basis-school te kiezen die bij u en uw kind past.Als team, MR en OR van De Bolster bieden wij u deze schoolgids aan. Wij leggen in deze schoolgids uit hoe onze manier van werken is en hoe wij de kwaliteit van ons onderwijs bewaken. Onze onderwijskundige ontwikkelingen kop-pelen we aan de missie en visie van de school. Hierbij kijken we als team met elkaar naar wat een groep en individuele leerling nodig heeft. U vindt de fotogalerij met daarin het gezicht van alle medewerkers die op onze school werken.

Daarnaast leest u over de rol die ouders op school kunnen spelen, over regels en afspraken en tal van andere praktische zaken.Mocht u vragen of opmerkingen hebben, bent u van harte welkom om de school binnen te komen en in gesprek te gaan met de meester of juf van uw zoon of dochter. Daarnaast staan de deuren van onze directiekamers open om binnen te komen!

Daar waar u ‘ouders’ leest, bedoelen we tevens de verzorgers van onze leerlingen.

Albertha Pranger en Luus WesselingDuo-directeuren van De Bolster

Welkom!

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

4 5

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

1.1 De school

De Bolster heeft twee locaties. Het hoofd-gebouw op de Van Effenlaan is een prachtig schoolgebouw uit de jaren ‘20. Het gebouw is een tiental jaar geleden verbouwd en uitge-breid. In de basisinrichting hebben we ge-kozen voor rustgevende kleuren en eenheid in de inrichting. De school beschikt over een groot plein met twee grote kastanjebomen. Het kleuterplein is voorzien van hoekjes om je te verschuilen en een avonturentuin. Onze nevenvestiging is “De Stek” op ongeveer 200m afstand. In het hoofdgebouw zitten de groepen 1 t/m 3 en 7 en 8. In de Stek zitten de midden-bouwgroepen. De Bolster is een school met gemiddeld ongeveer 450 kinderen. In het hoofdgebouw en op de nevenlocatie De Stek is BSO Plekkey gevestigd.

1.2 Het team

De leiding van de school bestaat uit twee parttime directeuren die als duo werken. Mevrouw Luus Wesseling werkt op maan-dag, dinsdag, donderdag en om de week op vrijdag. Mevrouw Albertha Pranger werkt op dinsdag, woensdag, donderdag en om de week op vrijdag. Zij zijn gezamenlijk verant-woordelijk voor het reilen en zeilen van De Bolster in alle opzichten. De directie is alle dagen vrij geroosterd en vervult in de groep incidenteel een kleine lestaak. Het team bestaat uit ongeveer 38 personen. En-kele leerkrachten hebben naast hun lesgevende taak ook een andere taak. Daarnaast beschik-ken wij over een intern begeleider (ib) voor de onderbouw en een ib voor de bovenbouw.Natasja Konjanan werkt als administratief me-dewerker en mevr. Sen is onze conciërge.

1.3 De groepen

De Bolster werkt volgens het leerstofjaar-klassensysteem. De meeste groepen zijn homogeen samengesteld. Dat betekent dat

leerlingen van dezelfde leeftijd en jaargroep in hetzelfde lokaal zitten. De groepen 1 en 2 zijn heterogeen samengesteld. Kinderen van 4 t/m 6 jaar zitten bij elkaar, zij werken gediffe-rentieerd, maar doen ook activiteiten geza-menlijk. Naast de homogene groepen hebben we in het schooljaar 2015-2016 een combina-tiegroep, dat is een groep 6/7.We starten met 16 groepen. In elke groep zitten tussen de 20 en 30 leerlingen. Voor groepen groter dan 29 leerlingen is een wachtlijst. In ok-tober starten we een instroomgroep. De groe-pen 1/2 zijn dan vol. De instroomgroep heeft kinderen die vier jaar zijn en die beginnen op de basisschool. In het daarop volgende schooljaar gaan deze kinderen verder in de heterogene groep 1/2. (zie ook 3.3 instroomgroep).Dit schooljaar starten we op maandag 24 augustus. De kinderen die in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar 4 jaar wor-den mogen, indien gewenst, vanaf de eerste schooldag meedraaien in de groep.

1.4 Stichting en bestuur

Onze school maakt deel uit van de Stichting voor Protestants-Christelijk Basisonderwijs voor Amersfoort e.o (PCBO). Bij de stichting horen 13 scholen, waaronder een school voor speciaal basisonderwijs. Enkele scholen zijn op meerdere locaties gehuisvest.

De missie van de Stichting luidt:PCBO Amersfoort wil – vanuit de christelijke inspiratie – kinderen uitdagen zich veelzijdig en optimaal te ontwikkelen, en daarbij het unieke in ieder kind respecteren. Wij willen dat kinderen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig, kritisch en respectvol leren samen te leven.Op onze scholen is aandacht voor elkaar en worden onze medewerkers uitgedaagd zich verder te ontwikkelen in hun professionaliteit.

Het bestuur en bevoegd gezag van de stich-ting is in handen van directeur-bestuurder Anneke Boswinkel. Een Raad van Toezicht ziet toe op het bestuur en neemt besluiten

1 De School

over zaken die statutair onder de raad van toezicht vallen. De dagelijkse leiding binnen de stichting ligt bij de directeur-bestuurder en de adjunct algemeen directeur en voor de scholen bij de schooldirecties. Er wordt stichtingsbreed beleid ontwikkeld op het gebied van onderwijs, personeel, commu-nicatie, ict, huisvesting en beheer. Dit beleid wordt op schoolniveau uitgevoerd. De direc-teuren van de scholen vormen het directiebe-raad, dat eens in de drie weken vergadert.

Het adres van het bestuur en de algemene directie is:

Bestuursbureau PCBO AmersfoortBurg. de Beaufortweg 163833 AG LeusdenT 033 - 464 80 65E-mail: [email protected]: www.pcboamersfoort.nl

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

6 7

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

2.1 Onze missie

Onze missie Samen in ontwikkelingVoor ons is het formuleren van onze missie een constant proces. Afgelopen jaar hebben wij de formulering aangepast. Binnen het levend hou-den van onze missie, kunnen er in de komende schoolplanperiode nieuwe aanpassingen volgen.

2.2 Onze visie Met dit mensbeeld als basis hebben wij onze visie geformuleerd vanuit de volgende invals-hoeken:

Christelijke identiteitDe Bolster is een school waar wij oog hebben voor elkaar en waar wij het belangrijk vinden dat iedereen zich thuis voelt. Wij werken vanuit onze Christelijke identiteit en staan open voor andere religies. De kinderen leren met respect om te gaan met zichzelf, de ander en de omgeving.

Onze kijk op onderwijsDe Bolster is een school die hoge ambities stelt ten aanzien van de ontwikkeling van het kind. Wij willen bevorderen dat kinderen zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leerproces. De onderzoekende houding en creativiteit van de kinderen willen wij stimule-ren door het bieden van uitdagend onderwijs.We kiezen onze methodes op basis van het aan-bod om zelfstandig te werken en te differentiëren. We kijken naar de mogelijkheden om diverse werkvormen in te zetten en de methodes moeten aansluitend zijn bij de 21 eeuwse vaardigheden.

Wij organiseren ons lesgeven planmatig en sluiten aan bij de leerbehoeften van onze kinderen. Ons lesgeven passen wij, voor zover mogelijk, aan op de niveaus van de kinderen.Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid willen wij werken aan de (school) ontwikke-ling van het kind. Daarom zijn wij als school gericht op een goede samenwerking tussen ouders, school en kind.

Een positieve leeromgevingDe Bolster heeft een schoolteam dat hartelijk en toegewijd is. Wij zorgen voor een leerom-geving waarin iedereen er mag zijn en zich verbonden mag weten. Dit bereiken wij door samen met de kinderen te werken aan een positieve sfeer en door het stellen van hoge verwachtingen. Wij hanteren duidelijke regels, routines en structuur in de klas en door de school. Op de Bolster leren de kinderen om samen te werken en elkaar te helpen.

Voorbereiden op de toekomst in de 21e eeuwDe komende jaren willen wij ons ontwikkelen naar wat onze kinderen in de veranderende wereld later nodig hebben: probleem oplos-send vermogen, ICT geletterdheid, sociale en culturele vaardigheden, creativiteit , kritisch denken en communiceren.

2.3 Identiteit

We zijn een open Protestants Christelijke basisschool. Door wie we zijn en wat we doen, accepteren we elkaar en hebben respect voor de wereld om ons heen. De invulling van onze levensbeschouwelijke identiteit wordt zichtbaar door het gebruik van de gods-dienstmethode Trefwoord, waarmee we onze dag starten en afsluiten. In een doorgaande lijn komen elk schooljaar ongeveer zestien thema’s aan bod, zoals “Wat is wijs?“, “Wie ben ik?” en bij actuele ontwikkelingen en vraagstukken in onze multiculturele samenle-ving, zoals “Arm en rijk”, “Goed of fout”. Door het vertellen van Bijbelverhalen ont-moeten we God, die zijn liefde toont voor

2 Waar staat onze school voor

de mens. Per week vertellen we twee of drie Bijbelverhalen. Met Kerst en Pasen hebben we een uitgebreider project. Door de open-heid in onze kringgesprekken en vieringen ervaren kinderen rust, vertrouwen en meele-ven met elkaar. Daarnaast stimuleren we het vormen van een eigen mening en het leren helpen van elkaar en onze medemens. Het kind wordt ondersteund bij de ontwikkeling van de eigen religieuze identiteit. We staan open voor andersgelovigen en vragen begrip en respect van ouders voor onze identiteit. We verwachten dat alle kinderen bij ons op school meedoen aan activiteiten en vieringen rondom de geloofsopvoeding. Binnen onze identiteit past ook het organiseren van projecten voor het goede doel. Jaarlijks kiezen we een project uit. In die weken zullen we binnen de klassen uitgebreid aandacht besteden aan dit project. We zullen u in onze nieuwsbrief “De BOlsterBOde” informeren over het project.

2.4 De sociaal emotionele ontwikkeling en veiligheid

Wij vinden het als school belangrijk, dat de kinderen De Bolster ervaren als een veilige omgeving. De basisvoorwaarden om goed te kunnen leren is naast een gevoel van veilig-heid, een positief gevoel over zichzelf en de ander. De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is daarbij van essentieel belang. Met de sociaal-emotionele ontwikkeling be-doelen wij als het gaat om de sociale ontwik-keling: De groei die kinderen hebben op het gebied van omgaan met elkaar, wat zich richt op het samen werken en samen leren.En met emotionele ontwikkeling bedoelen wij: Het herkennen van emoties, ontwikkelen van zelfbewustzijn en empathie, wat zich richt op het durven uiten van gevoelens.Op De Bolster bieden wij een samenhangend programma aan om de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal te stimuleren. Een samenhangend programma, wat zich richt op de basisvoorwaarden die wij als school zo belangrijk vinden en waarbij de rol van de ouders en de leerkracht cruciaal is.

Het samenhangend programma richt zich op de volgende vier aspecten:• Training sociale vaardigheden• Pestprotocol• Internetprotocol• Positief leerkrachtgedrag

Om goed in beeld te krijgen, wat er speelt en leeft bij een kind maken wij gebruik van een leerlingvolgsysteem wat het sociaal-emotioneel functioneren van een leerling goed volgt. Voor de groepen 1 en 2 wordt dit in kaart gebracht m.b.v. het programma ‘Kijk’ en voor de groepen 3 t/m 8 m.b.v. het programma ‘Zien’. Ook maken wij in het kader van pestgedrag als signalerings-instrument gebruik van de zgn. E.H.B.P.doos (Eerste Hulp Bij Pesten doos). Door een briefje in de doos te doen kunnen kinderen en ook ouders (eventueel) anoniem pestgedrag aangeven.Door een goede signalering kunnen wij adequa-ter inspelen op datgene wat er speelt en leeft bij kinderen. Maar ook als er zo op het oog niets speelt, is het goed om kinderen preventief vaar-digheden te leren hoe je met elkaar omgaat. Om kinderen deze vaardigheden aan te leren hebben wij als leerkrachten van De Bolster met elkaar een Kanjertraining gevolgd. En sinds 2011-2012 mo-gen wij ons dan ook een ‘Kanjerschool’ noemen.M.b.v. die kanjertraining willen wij kinderen le-ren dat je de ander niet stoort met je gedrag, je houding of je taalgebruik. Daarom is het goed, dat kinderen weten welke afspraken en regels gelden op school. Voor de hele school gelden de zgn. ‘Kanjerregels’ (zie 3.2). De Kanjerregels gelden ook tijdens de naschool-se opvang, die binnen de school is gevestigd. Daarnaast stelt elke groep aan het begin van het jaar klassenregels op.Verder vinden wij het belangrijk als school, dat los van het feit of pesten wel of niet aan de orde is, het onderwerp pesten met de kinderen bespreekbaar moet worden gemaakt. Als pesten optreedt, moeten leerkrachten en ouders (in samenwerking met elkaar) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen. Onze aanpak als school richt zich op alle direct betrokken par-tijen: leerlingen (gepeste kinderen, pesters en de zwijgende groep), leerkrachten en de ouders.Wanneer pesten ondanks alle inspannin-

Kinderen zijn unieke individuen, zij zijn talent-

vol en nieuwsgierig en ontdekken de wereld

rondom hen op hun eigen niveau, in hun eigen

tempo en afhankelijk van hun eigen mogelijkhe-

den en karakter. Binnen deze ontwikkeling leren

kinderen om verantwoordelijkheid te dragen.

Kinderen zoeken interactie met andere kinde-

ren, met volwassenen, met hun omgeving.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

8 9

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

gen toch de kop opsteekt, moet de school beschikken over een directe aanpak. We gebruiken daarvoor het veiligheidsplan. Op de website onder het hoofdstuk Informatie / veiligheid ziet u de kindversie van de uitwer-king van ons veiligheidsplan.Wanneer het probleem niet op de juiste wijze wordt aangepakt of de aanpak niet het gewenste resultaat oplevert dan is de inscha-keling van een contactpersoon/vertrouwens-persoon nodig. De contactpersoon kan het probleem onderzoeken, deskundigen raad-plegen en het bevoegd gezag adviseren. Op iedere school is een interne contactpersoon aangesteld. Op De Bolster is dat juf Ria Ruijne.Daarnaast hanteren wij op school een inter-netprotocol. Wij proberen als school de kin-deren het internet veilig te laten gebruiken. In het protocol staat beschreven wat de gevaren zijn op internet, wat de school doet om deze gevaren te onderscheppen en hoe de school kinderen begeleidt bij internetgebruik en wat de school doet als kinderen zich niet houden aan de gemaakte afspraken. Tenslotte heeft de leerkracht in dit geheel ook een cruciale rol. Positief leerkrachtgedrag is van essentieel belang. Met positief leerkrachtgedrag bedoelen wij o.a. dat de leerkracht begripvol is, opbouwend corrigeert, respectvol is, vertrouwen heeft en verantwoordelijkheid neemt.

2.5 Gerealiseerde beleids-voornemens 2014 - 2015

• Het uitvoeren van activiteiten die gericht zijn op opbrengstgericht werken en het toepassen van trendanalyses in samenhang met het werken met ParnasSys.

• Een keuze maken voor een nieuwe me-thode voor natuur en techniek, te weten Binnenstebuiten.

• Het invoeren van een digitaal rapport.• Een beleidsdocument over school-ouder-

betrokkenheid formuleren. De startge-sprekken worden aan het begin van het schooljaar geïntroduceerd.

• Het opstellen van het schoolondersteu

ningsplan, dit als basis voor het werken aan passend onderwijs.• Oriëntatie en plan van aanpak formuleren

voor het onderwijs aan meer- en hoogbe-gaafde leerlingen op het gebied van rekenen.

• Plan van aanpak voor het onderwijs aan de zeer hoogbegaafde leerling.

• Inventarisatie van de materialen voor de kleuters die passen bij de kerndoelen van rekenen met daarbij aansluitend een lijst maken met aan te schaffen materialen

• Engels invoeren in groep 6.• Een protocol opstellen voor onderwijs &

toptalenten op het gebied van sport en kunst/cultuur.

2.6 Beleidsvoornemens 2015 - 2016

• Implementatie nieuwe methode natuur en techniek; Binnenstebuiten.

• Oriëntatie op het geven van Engels in alle groepen.

• Heroriëntering beredeneerd aanbod voor kleuters in samenhang met de refe-rentieniveaus.

• Oriëntatie en komen tot een keuze voor een nieuwe methode geschiedenis.

• Oriëntatie op een nieuwe methode voor schrijven.

• Het aanbod voor en de begeleiding van de hoogbegaafde leerling (inclusief verzwaring en protocol toptalenten).

• Invoering van Kurzweil, digitale methode voor kinderen met dyslexie.

• De inbreng van kinderen vergroten door behalve door de leerkracht ook zelf een lijst in te vullen t.a.v. de sociaal-emotionele ontwikkeling (groep 5 t/m 8).

• Het invoeren van startgesprekken.• Passend onderwijs verankeren binnen onze

school en dit vastleggen in het schoolon-dersteuningsplan.

• Het actief leren koppelen aan 21e eeuwse vaar-digheden, zoals samenwerken, ICT vaardighe-den en probleemoplossing vaardigheden.

• Het opstellen van een cultuurprofiel in samenhang met de ateliers.

3.1 Globale indeling van de leerstof

Kinderen van groep 1 t/m 8 moeten aan het eind van hun schoolloopbaan 7520 uur onder-wijs hebben genoten. In onze visie is het van belang dat er in het lesprogramma elk leerjaar een goede verhouding is tussen het cognitief, creatief, sociaal- emotioneel en motorisch aanbod, een zogenaamd breed aanbod. Bij de kleuters speelt de balans tussen leren, spe-len en ontspanning een belangrijke rol.Voor de groepen 3 en 4 ligt het accent op het lezen, schrijven en rekenen en de jonge leeftijd die nog ruimte vraagt voor voldoende ontspanning en rustmomenten.Vanaf groep 5 nemen de wereldoriënterende vakken een groter aandeel van het lesprogram-ma. Het is de visie van school om meer lesuren toe te kennen aan de kinderen van groep 4 tot en met 8, zodat alle vakgebieden aan bod komen. In onderstaand schema is globaal aan-gegeven welk percentage van de tijd aan de diverse leerstofgebieden besteed wordt.

3.2 Onderwijsactiviteiten

Sociaal-emotionele ontwikkelingDe Kanjertraining wordt gebruikt als methode voor sociaal emotionele ontwikkeling. De leer-krachten op De Bolster zijn gecertificeerd om de Kanjertraining in de klas te mogen geven. Nieuwe leerkrachten gaan zodra ze werkzaam zijn op onze school ook de Kanjertraining volgen, zodat ook zij gecertificeerd zijn. Het belangrijkste doel van de Kanjertraining is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. Als gevolg hiervan heeft het kind minder last van sociale stress. Ook op langer termijn is dit effect merkbaar. Het blijkt dat veel kinderen na het volgen van de Kan-jertraining zich beter concentreren en betere leerresultaten halen.

Door middel van vier ‘petjes’ maken we de kinderen duidelijk welke rol je tijdens de omgang met elkaar kunt spelen. Je kunt het zwarte petje dragen (de pestvogel), het rode (het aapje, de meeloper), het gele (het onze-kere en bange konijntje) of de witte pet (van de Kanjer, de tijger). Door middel van oefeningen leren we kinderen welke consequenties bepaald gedrag kan hebben.

Een Kanjer houdt zich aan de vijf Kanjerregels:• wij vertrouwen elkaar • niemand speelt de baas• niemand lacht uit• niemand doet zielig• wij helpen elkaarU, als ouder, wordt ook bij de training betrok-

3 De organisatie van het onderwijs

Groep 1/2

Kennis 4%

Expressie/creatief 29%

Spel & Beweging 27%

Taal 30%

Pauze 5%

Godsdienst 5%

Groep 3 t/m 8

Rekenen 20%

Expressie 8%

Beweging 8%

Taal 40%

Pauze 4%

Godsdienst 6%

Wereldorientatie 14%

KANJERTRAINING

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

10 11

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

ken. U zult uitgenodigd worden om één of meerdere lessen bij te wonen.Als u meer informatie wilt over de Kanjertrai-ning kunt u terecht bij de leerkracht van uw kind of op de website www.kanjertraining.nl.

Relationele en seksuele vormingVanaf de jongste groepen besteden we aandacht aan gevoelens van vriendschap, liefde en aan omgangsregels. In groep 8 staan we stil bij de puberteit en de gevoelens die hierbij horen. We vinden het belangrijk om samen met u als ouders tegenwicht te bieden aan het beeld dat de media schept en de manier waarop kinderen met elkaar praten over seksualiteit. Het ontwikkelen van normen en waarden en het respectvol met elkaar om-gaan, vormt de basis van wat we de kinderen willen meegeven. We gebruiken de methode Relaties en Seksualiteit in groep 8.

BurgerschapsvormingAls school hebben wij de opdracht om een bijdrage te leveren aan de opvoeding van de kinderen tot burgers die geïntegreerd zijn in de samenleving. Kinderen moeten zich sociaal goed ontwikkelen. Dat betekent dat ze een goed normbesef hebben, dat ze kritisch zijn naar zichzelf en de wereld om hen heen, maar tegelijkertijd ook goed kunnen communice-ren, de dialoog zoeken en zich kunnen inleven in de ander.Burgerschapsvorming is voor ons geen vak apart, maar is terug te voeren op onze godsdienstmethode Trefwoord en de Kan-jertraining en in klassengesprekken, waarin het normbesef en de sociale ontwikkeling gestimuleerd wordt. Ook bij de zaakvakken en school-tv zullen allerlei aspecten van actief burgerschap besproken worden. Daarnaast is deelname aan projecten voor het goede doel en de leerlingenraad een zichtbare uitwerking van het opvoeden van goede burgers voor de toekomstige maatschappij. Enkele kerndoelen die we met name willen noemen:Zorg leren dragen voor de eigen gezondheid en dat van anderen, zich redzaam leren gedra-gen in sociaal opzicht, zich gedragen vanuit respect volgens algemeen aanvaarde normen

en waarden, leren met zorg om te gaan met het milieu.

LeerlingenraadOp school werken we met een leerlingenraad. Hierin nemen kinderen deel uit de groepen 4 t/m 8.Binnen de Bolster vinden we het belangrijk dat kinderen centraal staan. Als team wil-len we graag meedenken met de leerlingen van de school in wat zij nodig hebben om te komen tot een goede ontwikkeling. Met de leerlingenraad van de Bolster willen we bewerkstelligen dat we als team activitei-ten afstemmen op de leerlingen. We willen hierbij verbindingen leggen tussen directie, team en leerlingen. We zetten de leerlingen aan om actief en creatief met ons mee te denken.De leerlingenraad komt één keer in de zes weken bij elkaar onder leiding van één van de directieleden.

Multiculturele samenlevingIn onze moderne lesmethoden zien we dat veel thematieken worden belicht vanuit de multiculturele samenleving. Dit zien we o.a. terug in ons godsdienstonder-wijs, in onze methoden voor aardrijkskunde en geschiedenis. In de hogere groepen maken de kinderen ook kennis met andere culturen en godsdiensten. Dit doen we o.a. door hier-over te lezen in het tijdschrift Samsam.

Zelfstandig werkenVoor de kinderen is het belangrijk dat ze leren zelfstandig te werken. Het bevordert hun gevoel van zelfvertrouwen en hun vermogen om problemen op te lossen. De leerkrachten leren de kinderen om te gaan met uitgestelde aandacht. In de groep zijn afspraken gemaakt die gelden rondom het zelf materiaal pakken, wat mag je doen als je klaar bent, wat doe je als je iets niet begrijpt. Na de klassikale instructie loopt de leer-kracht een ronde om de kinderen de laatste aanwijzingen te geven. Vervolgens gaat de leerkracht aan de instructietafel werken met een individueel kind of een klein groepje

kinderen. U kunt denken aan herhaling van de instructie, voorbereiding op de komende lessen, het aanbieden van verdiepende leerstof of kindgesprekken. Elke klas beschikt over een kieskast met aantrekkelijke werk- en doematerialen als aanvulling op het gewone lesaanbod. In de groepen 3 t/m 8 werken de kinderen met dag- of weektaken.

Creatieve ontwikkelingNaast de verscheidenheid aan activiteiten in de klas werken we sinds enkele jaren binnen de bouw aan de creatieve ontwikkeling. Bin-nen de creatieve ontwikkeling vinden we de volgende woorden belangrijk: hoofd, hart en handen. Kinderen gaan binnen de ateliers met elkaar aan de slag en laten elkaar zien waar ze mee bezig zijn. Samen met de hulp van veel enthousiaste ouders willen we deze ontwikke-ling in het nieuwe schooljaar voortzetten. We proberen hierbij de kinderen naar een hoger plan te brengen in hun creativiteit.

Wetenschap en TechniekDe werkgroep techniek binnen de school draagt er zorg voor dat de doorgaande lijn van groep 1 t/m 8 in het techniekonderwijs aangestuurd blijft. Er wordt gebruik gemaakt van concrete materialen en leskisten met thema’s als ‘drijven en zinken’, ‘een brug bouwen’, ‘magneten’, ‘bouwen met stenen’, In het schooljaar 2015-2016 gaan we vanaf groep 5 werken met een nieuwe methode: Binnenstebuiten. In de groepen 3 en 4 werken we met doeboeken, ter voorbereiding op de methode in groep 5.

DuurzaamheidOp school voelen wij ons ook maatschappelijk verantwoordelijk om kinderen van nu te leren de wereld in de toekomst op een duurzame manier te ontwikkelen. Concreet betekent dit: kinderen leren om een probleem van verschil-lende kanten te bekijken, daarbij te letten op zowel sociale, ecologische en economische aspecten en daarna te werken aan oplossin-gen vanuit eigen afweging en keuzes. Kun je kinderen mee laten denken aan oplos-

singen voor ingewikkelde problemen die plaatsvinden op een mondiale schaal? Ja en nee. Ja, want kinderen zien op televisie en in-ternet dagelijks nieuws over milieuproblemen en armoede. Het ligt voor de hand dat deze problemen op school worden besproken. Veel kinderen weten bijvoorbeeld wat het broei-kaseffect is en maken zich zorgen. En nee, het is niet zinvol om kinderen op te zadelen met problemen zonder dat zij kunnen bijdragen aan een oplossing. Het is daarom van belang dat leerlingen een handelingsperspectief krijgen aangereikt. Wat kan een leerling zelf doen om bij te dragen aan een oplossing? Dat kan bijvoorbeeld door zelf bepaald gedrag te veranderen of anderen (ouders, buurtbewoners, de gemeente) te wijzen op oplossingen.Op school proberen wij samen met ouders en kinderen na te denken over oplossingen voor de problemen van nu en morgen. Initiatieven die wij op school o.a. hebben ondernomen, zijn: • De groene voetstappenweek.• De dag van de duurzaamheid.• De ‘warme truien’ dag.• Techniek- en natuuronderwijs stimuleren

(zie ook wetenschap en techniek).

We doen een beroep op de creativiteit en leermogelijkheden van de kinderen/het kind.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

12 13

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

BewegingsonderwijsIn ons bewegingsonderwijs laten we de kinde-ren tijdens de les uitdagende bewegingssitua-ties uitproberen of ze nu in groep 1 of in groep 8 zitten. Meestal zijn er in een les meerdere bewegingssituaties, zodat de kinderen in klei-nere groepen aan opdrachten kunnen werken en veel bewegingservaring opdoen. Door de moeilijkheidsgraad aan te passen, houden we rekening met het niveau van het kind. Veel aandacht krijgt het sociale aspect zoals elkaar ondersteunen en stimuleren. De eigen leerkrachten verzorgen twee lessen per week voor de groepen 1 tot en met 8, tenzij recent opgeleide leerkrachten geen bevoegdheid hebben. Dan worden deze lessen gegeven door andere bevoegde leerkrachten en ruilen de leerkrachten van groep tijdens de gymles.

Computers en computergebruikElke klas beschikt over minstens twee com-puters. Daarnaast staan er op de gangen meerdere computers die alle groepen kunnen gebruiken. De computers zijn aangesloten op een netwerk, zodat we ook internet en e-mail kunnen gebruiken in onze lessen. Met de kin-deren zijn afspraken gemaakt over het surfen op internet. Deze staan beschreven in de ‘8 Gouden Internetregels’. Deze vindt u op onze website. Vanaf groep 5 leren de kinderen om te gaan met de informatie van het Internet. Daarnaast wordt het computergebruik veel-vuldig geïntegreerd bij het reguliere lessto-faanbod, bij extra hulp en bij pluswerk.Het computeronderwijs wordt aangestuurd door een ICT-coördinator. Alle groepen wer-ken met een digitaal schoolbord..

3.3 Het werken in de groepen

Groepen 1 en 2Visie op kleuteronderwijs In onze visie op het werken met kleuters stellen wij het kind en zijn belevingswereld centraal. We denken dat als een kind zich prettig voelt op school en goede betrokken-heid toont, dit zijn ontwikkeling bevordert.

De leerkracht daagt de kinderen uit door • het creëren van een rijke leeromgeving,

waarin ruimte is voor creativiteit en reke-ning wordt gehouden met kinderen en hun verschillende leerstijlen.

• het voeren van (leer)gesprekken met kinderen.

• het onderwijsaanbod af te stemmen op de groep, een klein groepje of het indivi-duele kind.

Heterogene groepenOp de Bolster hebben we heterogene kleuter-groepen. De 4-, 5- en soms 6 jarige kinderen zitten bij elkaar in de klas. Elke kleutergroep is een 1/2 combinatie. Wij vinden deze combinatie van leeftijden passen bij de ontwikkeling van jonge kinderen. Al bij de start op de basisschool zijn duidelijke verschillen in ontwikkeling van kinderen merk-baar. In een groep jonge kinderen is niet bij voorbaat te zeggen welk kind aan welke ont-wikkelingsstap toe is. Via observatie is daarvan wel een beeld te vormen. Wanneer een kind door de inrichting van de klas, in het aanbod aan activiteiten en in de begeleiding door de leerkracht veel verschillende leerervaringen opdoet, zal het uitgedaagd worden tot leren.

InstroomgroepOngeveer vanaf 1 oktober zijn onze 1/2 groepen vol. Dat betekent dat we starten met een instroomgroep. We starten met de groep, wanneer we een groepje van 5 kinderen hebben, echter met dien verstande dat we maximaal 6 schoolweken wachttijd aanhou-den. De lesdagen zijn op maandag/dinsdag/woensdag/donderdag. In het daarop volgen-de schooljaar zullen deze kinderen instromen in de 1/2 groep.De verwachting is dat rond mei de instroom-groep vol zit. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen nemen we twee maanden voor deze datum de beslissing of we voor de groep die vanaf mei tot de zomervakantie vier jaar wordt, onderwijs kunnen bieden en op welke dagen van de week. Ouders krijgen hierover tijdig bericht

De leerlingen worden zelfbewust en zelfverantwoordelijk.

Kinderen volgen in hun ontwikkelingTijdens het spelen en werken in de groep ob-serveert en stimuleert de leerkracht de kinde-ren om zelf na te denken over wat hij/zij leert. Om de ontwikkeling van de kinderen goed te kunnen volgen, maakt de leerkracht, naast persoonlijke observaties, gebruik van onaf-hankelijke toetsen van het CITO. De groepen 1 en 2 maken twee keer per jaar de toets CITO Taal en CITO Rekenen. Ook gebruiken we als observatiemiddel Kijk 1-2. De leerkrachten observeren negen verschil-lende ontwikkelingsgebieden en registreren dit, zodat ze een nog duidelijker beeld krijgen van de kinderen in hun groep. Aan de hand van de observaties en toetsen wordt er binnen de groep extra ondersteuning of uitdaging aan-geboden aan de kinderen, beschreven in het groepsplan of eventueel in een handelingsplan.De leerkrachten worden begeleid door een ergotherapeut met als doel naar de kinderen te kijken vanuit een totaalbeeld van leren. De bouwstenen om tot leren te komen zijn de concentratie, de sensomotoriek, de planma-tigheid, de taalontwikkeling en de cognitie. Naast het voorbereidend rekenen en taal is vooral de motoriek ook erg belangrijk. Net als vorig jaar komt ook dit jaar Viviane Klein, de ergotherapeut, een aantal keren in de groep meekijken en geeft aan de leerkrachten goede tips . We leren veel van haar en ook screent ze kinderen en verwijzen we kinderen soms naar haar ergotherapiepraktijk.

Thema’sHet schooljaar staat in het teken van een aantal thema’s. De leerkrachten bereiden deze thema’s samen voor, waarbij activiteiten gezocht worden op het gebied van: • taal: bijv. de lettermuur, klankkast,

thematafel, prentenboek, opzegversje;• rekenen: bijv. telactiviteiten, opdrachten in

de bouwhoek;• motoriek en schrijven: bijv. schrijf-

bewegingen, bewegingsopdrachten;• kunstzinnige vorming: kleien, schilderen,

ruimtelijke opdrachten;• sociaal-emotionele vorming: samenwerken,

omgaan met uitgestelde aandacht;

• de algemene ontwikkeling: bijv. wereldori-entatie, starten vanuit een woordweb, kijk-platen, spelopdrachten voor de huishoek;

KleuterpleinDe groepen 1 en 2 maken gebruik van de me-thode Kleuterplein. In diverse thema’s komen verschillende ontwikkelingsaspecten aan de orde. Op deze wijze hanteren wij dezelfde ontwikkelingslijn in de kleutergroepen. De opdrachten die daarbij horen zijn divers in de verschillende groepen.

Hoeken en keuzeactiviteitenIn de klas zijn verschillende hoeken, waarin de kinderen kunnen spelen en werken: een huis-, een bouw-, een timmerhoek en een stempel/schrijf/letterhoek, zand/watertafel en een verf-krijtbord. Ook zijn er in de groepen compu-ters met spelletjes en opdrachten die passen bij de leeftijd. Afhankelijk van het thema veranderen de hoeken en worden wisselende activiteiten aangeboden. Af en toe wordt ook aan de kin-deren gevraagd, materialen die passen bij het thema van thuis mee te nemen. In de groepen 1 en 2 werken we met een planbord. Kinde-ren kunnen zo naast de verplichte activiteiten voor een deel zelf plannen en kiezen wat ze willen gaan doen in de speel/werktijd.

Sporten/buiten spelenTwee keer per week krijgen de kinderen les in het speellokaal. Eén keer met groot materiaal waaronder klim en klautermaterialen volgens de methode Bewegingsonderwijs in het speellokaal. De andere les staat meer in het teken van spel.In principe sporten de kleuters in hun hemd en onderbroek en met sportschoentjes (met elastiek of klittenband). De sportschoenen blijven op school. Kleuters die graag een sportpakje of sportbroek dragen mogen dat op school neerleggen in een tasje, mits zij de kleren zelf aan en uit kunnen trekken.Dagelijks spelen de kinderen buiten op hun eigen kleuterplein. Op het kleuterplein is uit-dagend spelmateriaal voor de onderzoekende en fantasierijke kleuter.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

14 15

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

Eten en drinkenIedere dag rond 10.00 uur is er voor de kleu-ters een pauze, waarin ze met elkaar wat eten en drinken. Wij adviseren uw kind iets ge-zonds mee te geven. Onze voorkeur gaat uit naar fruit, wat door de kinderen gemakkelijk te eten is en drinken zonder prik in een goed afsluitende beker. Wilt u de bekers, bakjes en tassen voorzien van naam?Tussen de middag blijven de kinderen op school lunchen. Hiervoor ook graag voldoen-de eten en drinken meegeven.

SpeelgoedmiddagOp donderdagmiddag vóór elke vakantie is het speelgoedmiddag. De kinderen mogen een gedeelte van de middag met speelgoed van thuis spelen. We vinden het niet fijn als kinderen geweren en/of gemotoriseerd speel-goed meenemen, maar wel graag iets waar ze samen mee kunnen spelen, bijv. spelletjes, poppen, auto’s etc.

Verjaardagen Als uw kind jarig is mag het trakteren in de groep en voor de leerkrachten ook iets mee-nemen. We maken er in de klas een feestje van. Wij zijn grote voorstanders van gezonde traktaties (zie afspraken gezond eetgedrag hoofdstuk 7). Wilt u bij traktaties vooraf met de juf contact opnemen in verband met dië-ten/allergieën van kinderen uit de groep. Als uw kind een speciaal dieet volgt, zorgt u dan zelf voor een trommeltje met wat lekkers voor uw kind. Zo kan het kind toch meedoen met de traktaties. Geeft uw kind binnenkort een verjaardagspartijtje, dan willen wij u vragen de uitnodiging niet op school uit te delen. Dit om teleurstellingen bij kinderen die niet uitgenodigd worden te voorkomen.

Zindelijkheid en zelfstandigheidTenzij er een medische reden is, verwachten we dat kinderen overdag zindelijk zijn, een onge-lukje daargelaten. Leert u uw kinderen zelf billen af te vegen, goed op de bril te zitten en hun handen te wassen? Leert u ook om de jongens zittend te laten plassen. Dit draagt er toe bij om de toiletten op school schoon te houden.

Wij vinden het bij de leeftijd passen dat uw kind zich kan aankleden. Bij het vastmaken van knopen, ritsen en veters helpen we vierja-rigen nog.

Groepen 3 t/m 8BasisvaardighedenIn groep 3 en 4 ligt het accent op het auto-matiseren van de basisvaardigheden in de vakken lezen, rekenen, schrijven en taal. Het is belangrijk om hier een basis in aan te leggen, zodat de kinderen vanaf groep 5 klaar zijn om dit uit te breiden in het aanbod van de wereld-oriënterende vakken en het omgaan met verschillende informatiebronnen.

Rekenen Wereld in GetallenWij gebruiken bij ons op school de rekenme-thode Wereld in Getallen, omdat deze past bij onze manier van lesgeven en aansluit bij de verschillende niveaus in de klas.In leergesprekken dagen we kinderen uit zelf oplossingen te bedenken voor reken- en wis-kundige problemen. Het gaat om rekenvaar-digheden als optellen en aftrekken, meten en wegen en klokkijken en het ontwikkelen van rekeninzicht. Het is de bedoeling dat leerlin-gen gaan ontdekken, welke rekenstrategieën ze gebruiken en hoe ze tot een bepaald antwoord komen. In groep 4 en de eerste helft van groep 5 le-ren de kinderen de tafels 1 t/m 10. De kinderen ontvangen hier een tafeldiploma voor. In groep 6 gaan de kinderen beginnen met de breuken.

Taal/spelling Taal op MaatDeze methode gebruiken we voor de groepen 4 t/m 8. De methode biedt de leerlingen taal- en spellingonderwijs vanuit 8 thema’s per jaar. Bij het onderdeel taal komen verschillende taalaspecten aan bod zoals woordenschat, schrijven, luisteren en spreken en kijk op taal (taalbeschouwing). Elk thema kent dezelfde opbouw met een afwisseling van leerkracht-gestuurde en zelfstandige werklessen. Er is ruimte voor verlengde instructie voor de taal-zwakke kinderen en extra uitdaging voor de taalsterke leerlingen. Bovendien kunnen de zeer taalsterke leerlingen een compacte route

door de stof volgen, waarna zij verder werken in een pluswerkboek. Het onderdeel spelling bestaat uit het leren spellen van veranderlijke woorden (werk-woordspelling) en onveranderlijke woorden. Werkwoordspelling wordt aangeboden vanaf groep 5. Ook bij spelling wordt er op verschil-lende niveaus gewerkt, waarbij sterke spel-lers een compacte route door de stof kunnen volgen. Iedere les wordt er een kort dictee gemaakt en een thema wordt afgesloten met een controledictee. Vervolgens vindt, indien nodig, remediëring plaats. Zowel het spel-ling- als het taaldeel van Taal op Maat heeft de mogelijkheid om software te gebruiken als ondersteuning bij het lesstofaanbod.

Lezen De kinderen van groep 3 leren lezen aan de hand van de methode Veilig Leren Lezen. Het voortgezet technisch lezen beoefenen we met behulp van de nieuw aangeschafte methode Estafette. Kinderen van groep 4 t/m 8 werken op hun eigen leesniveau in groepjes om hun leesniveau te vergroten of op peil te houden en om het leesplezier te bevorderen. Vanaf groep 4 t/m 8 werken we met de methode Goed Gelezen voor begrijpend en studerend lezen. Hier ligt de nadruk op het ontwikkelen van leesstrategieën. Hierbij leren de kinderen dat ze deze strategieën kunnen toepassen bij andere vakken.

Schrijven PennenstrekenWe besteden aandacht aan ons schrijfonder-wijs. We werken met de methode Pennenstre-ken. We richten ons op een goede pengreep, de schrijfbeweging, het schrijftempo en het ontwikkelen van een kritische houding naar de leesbaarheid van het eigen handschrift. Vanaf groep 4 schrijven de kinderen met een speciaal door de leerkracht geadviseerd schrijfgerei, zoals een vulpen of een gelpen. Binnen de school wordt veel gewerkt met gelpennen van het merk Stabilo en Lamy vul-pennen. Potloden en balpennen met allerlei vreemde vormen mogen op school niet ge-bruikt worden. In het komend schooljaar gaan wij ons opnieuw oriënteren op het maken van

een keuze voor een nieuwe schijfmethode. Bij ons vorige onderzoek naar nieuwe methodes kwamen we tot de conclusie dat er weinig vernieuwende inzichten waren ten aanzien van het schrijfonderwijs.

De zaakvakkenOnder zaakvakken verstaan we vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs (biologie/natuurkunde/natuur en techniek en milieueducatie vallen hieronder) en verkeer. Om de lessen meer diepgang te geven, wordt er naast kringgesprekken en vertelvormen ook gebruik gemaakt van schooltelevisie, educatieve dvd´s, de computer, het doen van proeven en het schrijven van verslagen.

• Aardrijkskunde Hier en DaarVoor aardrijkskunde gebruiken we de me-thode Hier en Daar. De methode werkt met thema’s en scheidt topografie lessen van de lessen waarin begrippen worden aangeleerd. De kinderen in groep 5 leren aardrijkskundige begrippen in hun directe omgeving. Ook le-ren ze wat een kaart en plattegrond is en hoe ze hier mee kunnen werken. In groep 6 wordt dit uitgebreid met topografie en begrippen van Nederland. In de verwerking is er aan-dacht voor kinderen die op verschillende ma-nieren leren. De groepen 7 en 8 krijgen lessen over respectievelijk Europa en de wereld.

• Geschiedenis Bij de tijdDe methode is opgebouwd in 10 verschillen-de tijdvakken: Aan het begin van de tijdbalk de tijd van de jagers en verzamelaars tot de tijd van nu. De tijdbalk hangt in elke klas en per les wordt er een plaat aan de tijdbalk ge-hangen, zodat kinderen terugzien over welke tijd het thema gaat. Elk jaar komen er 6 van de 10 tijdvakken terug. Kinderen gaan een opbouw zien in wat ze in vorige jaren hebben geleerd.

• Natuur en Techniek BinnenstebuitenBinnenstebuiten is een digitale lesmethode. In de methode zijn de laatste inzichten ver-werkt over hoe kinderen leren en zich opti-maal ontwikkelen. Binnenstebuiten prikkelt

We hebben respect voor de wereld om ons heen/ duurzaamheid

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

16 17

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

leerlingen om zelf te willen weten en onder-zoeken hoe iets zit. Thema’s als bijvoorbeeld de indeling van het planten- en dierenrijk, milieu en techniek, natuurkundige verschijnse-len en het lichaam komen aanbod.

• Verkeer Klaar... over!Naast het leren van de verkeersregels praten we ook met de kinderen over hoe je veilig te gedragen in het verkeer. Regelmatig krijgen de kinderen materiaal mee naar huis met wat ze geleerd hebben in de klas en wat u in de prak-tijk kunt oefenen. In groep 7 doen de kinderen naast een theoretisch verkeersexamen ook een praktisch verkeersexamen. Ook in groep 8 krijgen de kinderen verkeer, gericht op het feit dat ze naar de middelbare school gaan.

Kinderen volgen in hun ontwikkelingOm de ontwikkeling van de kinderen uit de groepen 3 t/m 8 goed te kunnen volgen, maakt de leerkracht gebruik van observaties, van de methode-afhankelijke toetsen en van de onafhankelijke toetsen van CITO. De CITO toetsen richten zich op het gebied van lezen, spelling, rekenen en begrijpend lezen. Ook gebruiken we als observatiemiddel voor de sociaal-emotionele ontwikkeling ‘Zien’. Aan de hand van de observaties en toetsen wordt er binnen de groep extra ondersteu-ning of uitdaging aangeboden aan de kinde-

ren, beschreven in het groepsplan of eventu-eel in een handelingsplan.

Huiswerk Onze doelen:• Op De Bolster krijgen de kinderen vanaf

groep 4 structureel huiswerk. Wij willen de kinderen overigens niet overladen met huis-werk.

• Door huiswerk in te zetten wordt de leertijd verlengd. Dit draagt bij aan de leerontwik-keling. Daarnaast leren de kinderen door de jaren heen steeds meer verantwoordelijk-heid te dragen voor hun eigen leerproces.

• De kinderen leren om zich aan afspraken te houden en het huiswerk te plannen. Vanaf groep 6 wordt met een eigen agenda ge-werkt.

Onze afspraken:• Het huiswerkmapje wordt in het begin van het

jaar uitgedeeld aan de kinderen van groep 5 en 6.

• Het huiswerk in de verschillende groepen wordt minimaal een week van tevoren op-gegeven. Op de eerste dag na een feest-dag of vakantiedag wordt geen toets opge-geven. Maakwerk wordt binnen vier dagen weer mee naar school genomen. Wanneer het huiswerk niet geleerd of gemaakt is, kan de leerkracht ervoor kiezen om het na schooltijd te laten leren/maken.

De doorgaande lijn van het huiswerk, boekbe-spreking, spreekbeurt en werkstuk zijn terug te lezen op onze website onder het kopje School / huiswerk.

3.4 Speciale activiteiten

We vinden het belangrijk en prettig om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken met bijzondere activiteiten op school of buiten school. Dat is goed voor de groepsvorming en tegelijkertijd leerzaam.

Feestelijke gebeurtenissen en projectenTijdens het schooljaar vindt er een aantal bij-zondere evenementen plaats, zoals vieringen,

de verjaardag van de leerkracht, een leesma-rathon, de voorleeswedstrijd, een spelletjes-middag, de Koningsspelen.Om het jaar houden we een projectweek. De hele school werkt dan aan hetzelfde thema.

Het Open PodiumIn het verlengde van de creatieve vakken organiseert de school een Open Podium waarop kinderen hun talenten op het gebied van de verschillende podiumkunsten kunnen tonen. Zo vinden er optredens plaats op het gebied van dans, acrobatiek, cabaret, muziek, voordrachtskunst en toneel. Twee uitgangspunten zijn hierbij van belang, namelijk het streven naar kwaliteit, waardoor we het kind en de kunst serieus nemen, en het waarborgen van veiligheid. De kinderen die zich hebben aangemeld treden op voor de hele school en andere belangstellenden. Het volgende Groot Open Podium is in 2016-2017.

Schoolreizen en schoolkampDe groepen, met uitzondering van groep 8 en de jongste groep gaan op schoolreis. Voor het organiseren van het schoolreisje met be-trekking tot veiligheid maken we gebruik van een protocol.Groep 8 gaat in september/oktober drie da-gen op kamp. Van de ouders wordt een eigen bijdrage verwacht voor het schoolkamp..

SchoolfotograafJaarlijks komt de schoolfotograaf. Eén keer in de twee jaar maakt hij behalve groepsfoto’s

ook portretten. In het schooljaar 2016-2017 zullen er naast groepsfoto’s ook portretfoto’s worden genomen. Broertjes en zusjes kunnen onder begeleiding van één van de ouders na schooltijd op de foto.

We werken aan de ontwikkeling van talenten.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

18 19

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

groepen 3 t/m 8 worden door de intern bege-leiders kinderen geselecteerd die binnen de selectiecriteria voor deze groep vallen. Deze kinderen wordt in twee groepen onderwijs geboden op het terrein van• Leren leren: het ontwikkelen van inzichten

en vaardigheden die wezenlijk zijn voor het verwerven en toepassen van kennis

• Leren denken: het ontwikkelen van en het reflecteren op hogere denkvaardigheden

• Leren leven: het ontwikkelen van kennis, houding en vaardigheden op het intraper-soonlijke en interpersoonlijke gebied

Ook worden er regelmatig plusgroepen geor-ganiseerd voor kinderen die binnen de groep van meer-en hoogbegaafde kinderen opvallen door specifiek gedrag of specifieke leerbe-hoeften. Dit wordt op het niveau van de klas of de bouw georganiseerd. Denk aan lessen Spaans, schaken of wiskunde.Een aantal kinderen uit groep 7 en 8 gaat wekelijks één middag naar het Farelcollege om daar deel te nemen aan een plusklas voor hoogbegaafde kinderen. Verder zijn er leer-lingen uit groep 8 die het programma van de Masterclass op het Corderius volgen. Farel en Corderius zijn beide scholen voor Voortgezet Onderwijs in Amersfoort.De selectie voor het deelnemen aan het meerwerk, de gastlessen en de selectie voor de Prachtklas, de plusklas van Farel en de Masterclass van Corderius wordt gedaan door de leerkrachten in overleg met de IB.

Voor de kinderen in de onderbouw met een ontwikkelingsvoorsprong worden binnen het thema van een periode, complexe opdrachten

aangeboden die aansluiten bij hun niveau. Daarnaast zijn er in elke groep ontwikkelings-materialen aanwezig voor deze kinderen.

DyslexiebeleidEen aantal kinderen heeft ernstige problemen met het leren lezen en spellen (dyslexie). Zij hebben extra begeleiding en tijd nodig. Om vroegtijdig de problemen van deze kinderen te onderkennen maken we gebruik van een Pro-tocol Dyslexie. Dit protocol geeft overzichtelijk weer welke stappen moeten worden onderno-men wanneer bij een leerling vermoedens be-staan van dyslexie. Als onderdeel van dit pro-tocol bieden we in het tweede kleuterjaar een zogenaamde voorschotbenadering aan, voor kinderen die risicofactoren vertonen op het ge-bied van dyslexie. Zo willen we deze leerlingen bij de overgang naar groep 3 een stevige basis meegeven op het gebied van lezen en spellen. Wanneer uit onderzoek door een gespeciali-seerd onderzoeksbureau (vanaf groep 4) blijkt dat een kind inderdaad dyslectisch is, worden aan het begin van ieder schooljaar met deze leerling en zijn ouders/verzorgers (werk)afspra-ken gemaakt, die passen bij de behoeften van de specifieke leerling.

Kurzweil Kurzweil 3000 is de meest geavanceerde en meest gebruikte dyslexiesoftware voor alle vormen van dyslexie in alle schooltypen. Het is een krachtig alles-in-een programma voor makkelijk scannen, beter technisch en begrij-pend lezen, spellen en schrijven en vlotter leren en studeren.

Werken met Kurzweil 3000 is gemakkelijk te leren voor de leerlingen, omdat alle toepas-singen in dezelfde, vertrouwde omgeving zitten. Met Kurzweil 3000 kan een kind met dyslexie zelfstandig en gemotiveerd verder op school en betere leerprestaties behalen. Het kind voelt zich er goed bij, leerkrachten win-nen er tijd mee.

Stichting PCBO Amersfoort heeft in 2014-2015 besloten om in samenwerking met Lexima het programma Kurzweil op alle basisscholen van

Groepsplan Voor de uitvoering van de leerlingenzorg op schoolniveau is de intern begeleider samen met het team verantwoordelijk. Twee maal per jaar in januari en juni worden n.a.v. de toetsen van CITO en met behulp van de observatielijsten van alle leer- en ontwikke-lingsgebieden groepsplannen gemaakt. In die groepsplannen wordt verwoord wat de groep nodig heeft t.a.v. een bepaald vakgebied en hoe en wanneer dit wordt aangeboden in de groep.Tijdens de signaleringsweken vindt er een tus-senevaluatie plaats. De bedoeling van deze signaleringsweek is een zo goed mogelijk beeld te vormen van de mogelijkheden en de problemen van de groep of van individuele kinderen. Het kan tot gevolg hebben dat de leerkracht de werkwijze of het aanbod moet bijstellen of veranderen. De signaleringswe-ken vinden plaats in november en in maart. In februari en juni vinden de eindevaluaties plaats van de groepsplannen. We kijken dan of de aanpak met daarin het aanbod voor de groep en voor het individuele kind tot het gewenste resultaat heeft geleid. Ook kan de leerkracht, die verantwoordelijk is voor een groep, buiten de signaleringsweken de hulp inroepen van de intern begeleider als blijkt dat het groepsplan onvoldoende effect heeft. Eventueel wordt er een uitgebreider plan (handelingsplan) geschreven voor een bepaalde periode, waarna het effect van de hulp wordt besproken. Het kan zijn dat de problematiek complexer is en er meer on-derzoek nodig is of dat het beter is om hulp buiten de groep te bieden.

Kinderen met verschillende onderwijsbehoeftenWij zijn ons er van bewust dat kinderen met hun eigen leerstijl een specifiek onderwijsaan-bod vragen. De onderwijsbehoeften worden voor elke leerling opgesteld. Daarin houden wij rekening met de sterke kanten van een kind en met de diverse problematieken. We zoeken met elkaar naar oplossingen om ons aanbod op het kind af te stemmen. Er zijn kinderen waarbij de zorg zo groot is, dat er bij het samenwerkingsverband De Eem

een zogenoemd “arrangement” is aange-vraagd. Deze leerlingen krijgen extra individu-ele hulp aangeboden door de onderwijsassis-tent of remedial teacher. Deze hulp kan ook in klein groepsverband uitgevoerd worden. De intern begeleider coördineert deze hulp.Een enkel kind uit groep 8 kan deelnemen aan de Prachtklas. Deze klas is bedoeld voor kinderen die waarschijnlijk uitstromen naar VMBO basis/kader. Elke dinsdagmiddag komen ze van verschillende PCBO-scholen samen op het Prisma College voor sport, te-kenen, biologie en techniek. In de Prachtklas helpen docenten hen om talenten te ontdek-ken en te ontwikkelen.Er zijn ook kinderen bij ons op school die cog-nitief meer uitdaging nodig hebben.Bij onze keuzes voor methoden houden we hier rekening mee. Zo omvatten de aange-schafte reken- en taalmethoden een plus-programma met complexe opdrachten. In het schooljaar 2015-2016 starten we bij het vak rekenen met een verzwaring van de drie basisaanpakken. Vanuit de resultaten van rekenen zien wij dat een grote groep kinderen kan werken op een hoger niveau. Zij krijgen efficiënte instructie en kunnen daarna snel aan het werk. Door de verzwaring van de reken-stof verwachten wij meer aan te sluiten bij de mogelijkheden van deze kinderen. Daarnaast hebben wij een doorgaande leerlijn vanaf groep 3 voor leerlingen die niet genoeg hebben aan dit plusprogramma. Binnen de Bolster spreken wij over ‘meerwerk’ als we het over dit programma hebben.Naast dit meerwerk worden er gastlessen georganiseerd voor kinderen die meer- en hoogbegaafd zijn. Denk aan lessen Spaans, schaken of wiskunde.Tenslotte is er nog een groep kinderen die hoogbegaafd is en meer nodig heeft op an-dere terreinen.Deze groep heeft behoefte aan leerstof die naast uitdaging een beroep doet op hun cre-ativiteit en denkvermogen. De stof moet ook aansluiten bij het niveau en de leerstijlen van deze kinderen.In het schooljaar 2015-2016 starten we een BolSTERgroep op vrijdagmorgen. Uit de

4 De zorg voor de leerlingen

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

20 21

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

tiepunt Passend Onderwijs voor Ouders(zie www.passendonderwijs.nl op de pagina voor ouders en leerlingen).

SWV de Eem is te bereiken via: telefoon-nummer 033 760 11 91 of e-mailadres [email protected] informatie over passend onderwijs in onze regio kunt u lezen op: http://www.swv-deeem.nl/voor-ouders.

Schoolbegeleidingsdienst CED Wij doen als school regelmatig een beroep op onze schoolbegeleidingsdienst CED. Wij kunnen een onderwijskundige, een psycho-loog, een orthopedagoog en een logopedist raadplegen. Via CED hebben we de mogelijkheid om een zeer beperkt aantal onderzoeken te doen naar de capaciteiten of de persoonlijkheid van het kind. Als school brengen we dan zelf de leervorderingen in kaart. Ook doen we zelf observaties op het gebied van werkhouding en gedrag. Soms kiezen ouders er voor om zelf onder-zoek aan te vragen en uit te laten voeren. Dit gaat sneller. Wanneer ouders dit doen kunnen we als school met hen samenwerken door didactische en observatiegegevens aan te leveren. Wij hebben inmiddels ruime erva-ring opgedaan met verschillende instanties. Mocht u een dergelijke stap overwegen, dan is het de moeite waard om samen te werken met ons als school. Wij kunnen informatie en adressen aandragen.

Bij een aantal verzekeringen is het vergoeden van onderzoek onderdeel van het pakket, dit geldt zeker niet voor allemaal.

Wijkteams Amersfoort (voorheen CJG)Het wijkteam biedt ondersteuning op een nieuwe manier. Dichtbij huis, snel en met vaste contactpersonen.Vragen en zorgen over uw gezin, opvoeding van uw kinderen, gezondheid, pesten, psychi-sche problemen, huiselijk geweld, eenzaam-heid, overlast, geld en meer.Meer informatie en contactgegevens van de wijkteams: www.amersfoort.nl/wijkteams

De GGD voor kinderen in het basisonderwijsDe Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht is er voor kinderen, jongeren en hun ouders om hen te adviseren en te onder-steunen bij gezond opgroeien. De GGD onderzoekt alle kinderen op verschillende leeftijden. Dit om eventuele problemen te signaleren, maar vooral om kinderen en hun ouders tijdig te ondersteunen bij eventuele vragen of problemen. De GGD werkt nauw samen met andere professionals die zich inzetten voor de gezondheid, groei en ontwik-keling van kinderen. Aan elke school is een jeugdgezondheidszorgteam van de GGD ver-bonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige en een assistente JGZ.

PCBO te implementeren. Ook een thuisversie komt beschikbaar. Kurzweil is geschikt voor leerlingen vanaf groep 5/6. Als school zijn we blij dat we hierdoor onze leerlingen met een dyslexieverklaring extra kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling.

Vroegtijdige signaleringOm kleuters vroegtijdig te signaleren maken meer kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gebruik van het peuterleerlingvolgsysteem. In het intakeformulier vragen wij reeds uw toestem-ming om contact op te nemen met de peuter-speelzaal of kinderdagverblijf. Wij vragen u om dit intakeformulier in te vullen over de ontwik-keling van uw kind. Bij eventuele zorgen wordt de intern begeleider ingeschakeld. U krijgt dit formulier van de administratie toegestuurd na de 3e verjaardag van uw aangemelde kind.

Een klas over doen of versnellenEen klas over doen of versnellen kan binnen de Bolster een manier om af te stemmen op de ontwikkeling van kinderen. Het is een ingrijpende maatregel, daarom gebruiken we om tot een goede afweging te komen, een stappenplan waarin aandachtspunten be-schreven staan en een tijdsplanning. De leerkracht, de intern begeleider en ouders werken nauw samen om in het belang van het kind te bespreken of doublure of versnel-len wenselijk is. Als het niet lukt om tot een gezamenlijk besluit te komen, is het advies van school doorslaggevend. Kinderen die doubleren of versnellen starten met een plan in hun nieuwe groep om er voor te zorgen dat het welbevinden en de leerontwikkeling goed op het kind wordt afgestemd. Vooral bij de overgang van groep 2 naar groep 3 kijken we heel goed of een kind zover in zijn ontwikkeling is om het onderwijs in de basisvaardigheden goed aan te kunnen. We zijn extra alert bij het ontwikkelingsniveau van kinderen die tussen 1 september en 1 januari jarig zijn, de zogenaamde “herfstkinderen” van de groep. We letten zowel op de leer-voorwaarden als op de sociaal-emotionele ontwikkeling, de werkhouding, de taalontwik-keling en de motoriek.

Samenwerkingsverband De Eem Soms vraagt een kind zo’n specifieke onder-wijsondersteuning, dat we als school hande-lingsverlegen zijn. We vragen ons dan bij-voorbeeld af hoe we dit kind op onze school, in deze groep het beste kunnen begeleiden. Om beter zicht te krijgen op de specifieke onderwijsbehoeften van een kind, kunnen we als school een aanvraag doen bij het SWV De Eem. Zo’n aanvraag doen we uiteraard altijd in overleg met de ouders.

Passend onderwijsVanaf 1 augustus 2014 geven alle basisscholen passend onderwijs. De scholen in Amersfoort en omgeving werken samen aan passend on-derwijs in het Samenwerkingsverband De Eem.SWV de Eem zal scholen stimuleren, facilite-ren en coachen bij het inzetten van de juiste voorzieningen zo dicht mogelijk bij het kind op school. De onderwijsondersteuner speelt hierbij een centrale rol.De komende jaren wil SWV de Eem, samen met de scholen en ouders, dit bereiken door:• een stevig fundament in het regulier onder-

wijs middels de basisondersteuning;• een duidelijke ondersteuningsroute

in de regio;• efficiënte en gerichte toewijzing van extra

onderwijsondersteuning;• een dekkend netwerk aan voorzieningen

in regio de Eem;• een open en transparante samenwerking

met ouders en verzorgers;• samenwerking met ketenpartners en goede

afstemming van verantwoordelijkheid.

Met de invoering van passend onderwijs leven er ook allerlei vragen. Vragen als: “Hoe krijg ik de hulp geregeld die mijn kind nodig heeft?” of “Op welke school kan ik mijn kind met een beperking nu het beste aanmelden?” Voor kinderen die bijzondere zorg nodig hebben in hun ontwikkeling zoeken we graag naar mogelijkheden. De kinderen die wonen in het Bergkwartier hebben voorrang. Maar heeft u extra informatie nodig of wilt u praten met ie-mand die meedenkt over de oplossing van uw probleem dan kunt u terecht bij het Informa-

We treden de toekomst nieuwsgierig en met vertrouwen tegemoet.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

22 23

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

Voortgezet onderwijsIn februari/maart zullen de kinderen van groep 8 samen met hun ouders de keus moe-ten maken voor een school in het voortgezet onderwijs die het meest aansluit bij de moge-lijkheden van het kind.In gesprekken tussen kinderen en leerkrach-ten proberen we te onderzoeken wat kinderen willen en wat hun mogelijkheden zijn. Aan het eind van groep 7 nemen we de entreetoets af, zodat we inzicht hebben in de schoolvorderingen van uw kind en van de groep in zijn geheel. Op de ouderavond in november zullen we aan de hand van de entreetoets, de resultaten in het LeerlingVolg-Systeem (LVS) en het rapport met de ouders een verkennend gesprek hebben over een mogelijke schoolkeuze. Ook met de kinderen zelf bespreken we dit. In januari nodigen we de ouders uit voor een informatieavond over het voortgezet onderwijs. Het advies van de basisschool is gebaseerd op:• De indruk van de leerresultaten en werk-

houding van het kind• Het leerlingenrapport van de entreetoets

van het CITO (Centraal Instituut voor Toets-ontwikkeling)

• De vorderingen in het LVS

De eindtoets CITO wordt in de maand april afgenomen, het schooladvies wordt hier niet op gebaseerd. Dit wordt na zorgvuldig overleg binnen het team gebaseerd op de ge-gevens die wij van de kinderen hebben.In het onderwijskundig rapport noteren de groepsleerkrachten de gegevens die be-sproken worden met de ouders. Dit rapport wordt doorgestuurd naar de gekozen school voor voortgezet onderwijs. De ouders melden het kind aan bij de school van hun keuze. De scholen voor voortgezet onderwijs bepalen uiteindelijk of zij de kinderen aannemen in de geadviseerde richting. De Bolster en de scho-len voor voortgezet onderwijs houden contact met elkaar en we worden jaarlijks geïnfor-meerd over hoe het voormalige Bolsterkinde-ren vergaat. De gegevens van uw kind worden bij ons vijf jaar bewaard.

GezondheidsonderzoekenU krijgt als ouder van ons bericht als uw kind aan de beurt is voor onderzoek. De gebruike-lijke preventieve onderzoeken vinden plaats op school. In principe is het eerste onderzoek in de basisschool leeftijd het onderzoek in groep 2, daarna in groep 7. Na het onderzoek wordt u schriftelijk geïnformeerd over de uitkomst. Hierbij staat ook vermeld of er nog een vervolg afspraak wordt aangeboden met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. U krijgt dan een uitnodiging om samen met uw kind naar het spreekuur te komen.

Spreekuur jeugdarts/jeugd- verpleegkundigeDe spreekuren vinden plaats op de GGD locatie. U kunt er terecht met vragen over de ontwikkeling of gezondheid van uw kind of voor onderzoek of een gesprek. U krijgt een uitnodiging voor het spreekuur, als:- Het onderzoek op school aanleiding geeft

tot een vervolg onderzoek of een gesprek.- De leerkracht zich zorgen maakt, en in

overleg met u een afspraak op het spreek-uur voorstelt en dit doorgeeft aan de GGD.

Daarnaast kunt u natuurlijk altijd zelf een afspraak maken.

De GGD biedt ook een telefonisch spreekuur. U wordt dan zo mogelijk dezelfde dag nog teruggebeld door een jeugdverpleegkundige. Bel hiervoor naar 033 – 46 000 46. Daarnaast biedt de GGD opvoed- ondersteu-ning via de e-mail: [email protected] en de mogelijkheid om te twitteren met de jeugdarts via @deschoolarts

Verwijsindex Risicojongeren (VIR)Basisscholen zijn wettelijk verplicht aangeslo-ten op de Verwijsindex Risicojongeren (VIR).Dit is een landelijke internetapplicatie waarin een professional een kind of jongere (0 tot 23 jaar) kan registreren als hij/zij redelijkerwijs vermoedt dat de jeugdige een risico loopt in zijn lichamelijke, psychische, sociale of cognitieve ontwikkeling naar volwassenheid. Het doel van de Verwijsindex is om meerdere hulpverleners rond een risicojongere met

elkaar in contact te brengen. Natuurlijk zult u daar als ouder van op de hoogte zijn en waar mogelijk bij betrokken worden.In de Verwijsindex kan door de intern bege-leider van de school uitsluitend geregistreerd worden dát er een melding is gedaan. De aard van de melding en behandeling worden in de Verwijsindex niet bijgehouden. Een sig-naal in de Verwijsindex omvat daarom alleen:• identificatiegegevens van de jongere (aan

de hand van het Burgerservicenummer); • identificatiegegevens van de meldende

instantie; • datum van de melding; • contactgegevens van de meldende

instantie.

PrivacyMet de gegevens in de Verwijsindex wordt zorgvuldig omgegaan door toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens en door goede beveiliging. Als de ouders of het kind dat willen, mogen zij de geregistreerde gegevens inzien. Zij kunnen correcties laten aanbrengen en schriftelijk bezwaar aanteke-nen tegen opname in de Verwijsindex bij het College van Burgemeester en Wethouders in de gemeente waarin zij wonen. Kijk voor meer informatie op www.amersfoort.nl/ver-wijsindex.html

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweldScholen zijn verplicht om volgens proto-col te handelen als we te maken hebben met (vermoedens) van kindermishandeling of huiselijk geweld. Wij werken volgens een stappenplan zoals te vinden op http://mn.handelingsprotocol.nl.

De stappen zijn: 1) het in kaart brengen van signalen;2) een collega raadplegen of

Veilig Thuis Utrecht;3) gesprek met ouders en/of kind;4) inschatten van het risico, de aard en de

ernst van het geweld;5) beslissen: hulp organiseren of melden.

(in %) 2013 2014 2015

Vmbo lager 5,5 6,8 4,3Vmbo theoretisch 12,7 11,4 15,9 Vmbo theoretisch/havo 0 0 0Havo 32,7 31,8 33,3Havo/vwo 0 0 1,4Vwo 49,1 50,0 44,9Speciaal basisonderwijs 1 2 0

Leerlingen (aantal) 55 44 69

2012/2013 2013/2014 2014/2015534,7 534,4 535,3541,9 538,2 541,5

LandelijkDe Bolster

Eindopbrengsten Cito eindtoets

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

24 25

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

Aanmelding en plaatsingsbeleid

In principe zijn alle kinderen welkom die naar onze school willen komen omdat ze 4 jaar zijn geworden, verhuizen of van school verande-ren. Alle scholen binnen PCBO Amersfoort hanteren dezelfde afspraken voor het aanne-men en plaatsen van nieuwe leerlingen. Meer informatie kunt u opvragen bij de directie of de administratie. Met de invoering van de wet op passend onderwijs hebben wij vanaf het moment van aanmelding zorgplicht. Omdat ieder kind een eigen specifieke hulpvraag kan hebben on-derzoeken we in nauw overleg met ouders of onze school de juiste begeleiding kan bieden. Hiervoor is ons Schoolondersteuningsplan (SOP) leidend. Indien nodig schakelen we hierbij de onderwijsondersteuner van samen-werkingsverband ‘De Eem’ in.

Aanmelding van uw peuter of bijna-kleuter Als u overweegt uw kind op onze school aan te melden, kunt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of een informa-tiebijeenkomst met rondleiding bezoeken om u te oriënteren. Wij adviseren om uw kind aan te melden rond de leeftijd van 2,5 jaar. Eerder mag, graag uiterlijk 26 weken voor de 4e verjaardag. Hiervoor kunt u het aanmel-dingsformulier downloaden op onze website en ingevuld retourneren aan de school. Als uw kind jonger is dan 3 jaar komt het op de lijst met vooraanmeldingen. Na de derde verjaardag tot uiterlijk zes maanden voor de 4e verjaardag ontvangt u een intakeformu-lier. Als uit het intakeformulier blijkt dat extra ondersteuning nodig is, zoals bijvoorbeeld bij VVE-indicaties, zal altijd een intakegesprek plaatsvinden.

Om de instroom te reguleren hebben we een wachtlijst ingesteld. Hiervoor gelden de volgende criteria:• Broertjes en zusjes van leerlingen

gaan voor.• Leerlingen worden op basis van datum van

aanmelding opgenomen in het adminis-tratiesysteem. Degene die het langst is aangemeld gaat voor op later aangemelde kinderen.

Op onze website staat onder het kopje Down-loads het volledige aanname en plaatsings-beleid.

Bij definitieve plaatsing mag een kleuter in de twee weken voordat hij/zij vier wordt, vier dagdelen wennen. De leerkracht van groep 1/2 neemt tijdig contact met u op om de data af te spreken. Als de vier groepen 1/2 vol zijn, starten we een instroomgroep op als de groep minimaal 5 kinderen groot is met een maximale wachttijd van 6 lesweken. Voor de zomervakantie informeren we de ouders over de nieuw te vormen instroomgroepen en de dagdelen dat ze naar school mogen.Voor kinderen die in een hogere groep instro-men, wordt een apart gesprek gepland en volgen we een vaste procedure om te kijken of we het kind qua aantal en qua zorg in de groep kunnen opnemen en we die zorg kun-nen bieden die het kind nodig heeft.

Aanmelding van uw kind na een verhuizingAls u door verhuizing besluit uw kind aan te melden op onze school wordt de aanmelding altijd in behandeling genomen onder voor-waarde dat de betreffende groep niet vol is. U kunt telefonisch contact met ons opnemen

InleidingHet thema school-ouderbetrokkenheid staat het laatste jaar volop in de schijnwerpers. Niet alleen dankzij onze MR die dit thema op de agenda heeft geplaatst, maar ook omdat van-uit onderwijsinstellingen, ouder- en belangen-organisaties, de overheid en de wetenschap gewezen wordt op belang dat ouders actief betrokken worden bij het gebeuren op school. Iedereen vindt een goede samenwerking tus-sen scholen, leerkrachten en ouders belangrijk. En dat is het ook! Doel is dat alle leerlingen met plezier naar school gaan en onderwijs krijgen dat is afgestemd op hun mogelijkhe-den. Uit onderzoek is bekend dat een goede samenwerking tussen school en ouders een positief effect heeft op de motivatie van kinde-ren voor school en hun leerprestaties en voor hun gevoel van veiligheid. Ook is het belang-rijk dat kinderen thuis worden ondersteund, gestimuleerd en gemotiveerd voor school. Wanneer ouders en leraren goed met elkaar samenwerken zorgt dit ervoor dat kinderen zich gelukkiger voelen, hun talenten beter kun-nen ontplooien en betere resultaten behalen. Het begrip ouderbetrokkenheid veroorzaakt nog wel eens verwarring. De term suggereert alsof het uitsluitend te doen is om ouders maar actief bij de school te betrekken. Maar ouderbetrokkenheid is veel meer dan dat. Het is goed om ouderbetrokkenheid goed te onderscheiden van ouderparticipatie. In geval ouders meedoen met allerlei activiteiten of hand- en spandiensten verrichten op school (denk aan leesmoeders, hoofdluisbrigade, hulp bij sportactiviteiten en feesten) spreken we van ouderparticipatie. Een meer formele vorm van ouderparticipatie is wanneer ouders zitting hebben in een medezeggenschapsraad (GMR/MR). Ouderparticipatie wordt door onze school, onze leerlingen en hun ouders als plezierig en belangrijk ervaren. Het opti-maliseert het reilen en zeilen van de school als organisatie en gemeenschap.

School-ouderbetrokkenheidEr is sprake van school-ouderbetrokkenheid wanneer school en ouders gezamenlijk optrek-ken bij allerlei onderwijskundige en opvoed-

kundige vraagstukken. Een goede invulling van ouderbetrokkenheid betekent dat leerkrachten en ouders zich gezamenlijk (mede)verant-woordelijk voelen voor de ontwikkeling van kinderen. Doel is om te voorkomen dat school en thuis twee verschillende werelden zijn waardoor kinderen zich minder thuis voelen op school. Dat betekent in de eerste plaats dat er goed onderling contact is tussen ouders en school. Wanneer er zorgen of problemen zijn dan is het belangrijk om direct met elkaar in gesprek te gaan. Voor een goede samen-werking tussen ouders en school is onderling vertrouwen en respect een eerste vereiste. Dat betekent een open en flexibele opstel-ling van de school naar ouders toe. Ouders moeten zich welkom voelen. Het is belangrijk dat ouders weten wat er op school gebeurt en waarom leerkrachten dingen op een bepaalde manier aanpakken. Maar omgekeerd is het ook van groot belang dat ouders interesse tonen voor hoe het op school gaat, ouderavonden bezoeken, thuis aandacht geven aan school-werk en zo nodig begeleiding en ondersteu-ning bieden. Wanneer ouders en school goed vorm geven aan school-ouderbetrokkenheid levert dat een grote bijdrage aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom vinden wij dit belangrijk op de Bolster.

Onze visie op de samenwerking tussen ouders en schoolIeder kind, iedere leerling heeft recht op een goede samenwerking tussen school en ouders!Ouderbetrokkenheid is daarom een niet-vrijblijvende en gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en school waarin ouders en school vanuit een gezamenlijke verantwoor-delijkheid werken aan de (school)ontwikkeling van het kind (de leerling). Ouderbetrokken-heid beoogt een optimale schoolperiode voor het kind/de leerling, de ouders en de school.

Het optimaliseren van de school-ouderbe-trokkenheid streven we na in de realiseren van 10 criteria. Deze criteria van de Stichting LLO (Leraar-leerling-ouder) hanteren wij als praktische leidraad.

5 Contacten met ouders

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

26 27

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

Rapporten, startgesprek en tienminutengesprekkenTwee keer per jaar krijgen de kinderen van groep 2 t/m 8 een rapport mee in maart en juli. De kinderen van groep 1 die naar groep 2 gaan, krijgen één keer een rapport. Twee keer per jaar zijn er tienminutengesprekken gepland, in november en in maart. Aan het einde van het schooljaar is het naar eigen inzicht van de ouders. De kinderen van groep 1 krijgen eenmalig een huisbezoek.In het schooljaar 2015-2016 beginnen wij met startgesprekken. Het doel van deze gesprekken is het leggen van een basis voor een goede samenwerking voor het nieuwe schooljaar tussen school, ouders en kind. Tevens om ouders de gelegenheid te geven informatie over hun kind uit te wisselen met de leerkrachten en om kinderen te betrekken bij hun leerproces.Ouders van de kinderen uit groep 3 t/m 8 worden aan het begin van het schooljaar uitgenodigd om in gesprek te gaan met de leerkrachten van de groep. Vooraf krijgen de ouders een formulier toegestuurd. Zij sturen dit formulier ingevuld digitaal naar de leer-krachten. Dit formulier is uitgangspunt voor het gesprek.Voor het gesprek staat tien minuten gepland voor de groepen 3 t/m 6. Mocht blijken dat dit te kort is, wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.Voor de gesprekken voor de groepen 7 en 8 worden ouders met hun kind uitgenodigd. Voor dit gesprek staat 15 minuten gereser-veerd. De kinderen vullen vooraf een invulfor-mulier in op school.

Overige contacten met de oudersDe informatieavond voor de groepen 1, 2 en 3 aan het begin van het schooljaar is bedoeld om u te laten kennismaken met en te informe-ren over het onderwijs in de groep waarin uw kind zit. Ook vertellen we u dan over de plan-nen voor het komende schooljaar. Daarnaast zijn er inloopmomenten voor de groepen 3 tot en met 8, waarop u binnen kunt lopen om samen met uw kind het werk en/of een pre-sentatie te bekijken van een vakgebied. Deze

worden bekend gemaakt in de BoBo. De eerste schoolweek is er de mogelijkheid voor schooltijd de klas in te lopen om kennis te maken met de leerkracht(en) van uw kind.

Ouderportaal ParnasSysOnze school maakt nu 5 jaar gebruik van het digitaal leerlingvolgsysteem en administratie-programma ParnasSys. Alle teamleden kun-nen hierdoor verslagen, handelingsplannen, absenten, toetsresultaten etc. invoeren in dit programma. De resultaten van de toetsgegevens kunnen ouders thuis bekijken. U krijgt daarvoor een gebruikersnaam en wachtwoord. De bedoeling van het inzicht in de toetsgege-vens is, dat ouders een reëel beeld krijgen van de mogelijkheden van hun kind. Deze open-heid past binnen de ontwikkelingen in de hui-dige maatschappij. Toch moeten de gegevens met de nodige relativiteit gelezen worden. Het gaat er niet om een kind in een bepaald vakje te stoppen, om onevenredig veel druk uit te oefenen of om vergelijkingen te trekken. Dan zou de openheid aan het doel voorbij schieten. Voor school is het belangrijk om de voortgang van elk kind te volgen en om te weten in welke onderdelen er extra oefening nodig is. Een rood vakje hoeft voor ouders niet meteen een teken te zijn dat er iets mis is. U kunt erop ver-trouwen dat leerkrachten het als signaal zien om naar aanleiding van de toets de rode vakjes aan te pakken. De toetsen zijn verdeeld in methode ge-bonden toetsen en niet methode gebonden toetsen. De methodetoetsen toetsen de lesstof van een blok uit de methode. Hieruit blijkt of een kind de lesstof van de voorafgaande weken beheerst. Hier kan ook voor geoefend wor-den, zoals bij wereldoriëntatie of spelling. De niet-methodetoetsen zijn veelal CITO toetsen of leestoetsen.De inhoud van de CITO toetsen is een ge-middelde van de leerstofinhoud van diverse methoden die in de onderwijswereld gebruikt worden. Dit kan betekenen dat het CITO onderdelen toetst die in sommige methoden nog niet aan bod gekomen zijn. Deze toet-

of een aanmelding doen via het formulier dat u op onze website vindt. Vervolgens zullen wij u vragen om het intakeformulier in te vullen. Na ontvangst van dit formulier nodigen we u uit voor een kennismakingsgesprek. Vooraf-gaand aan dit gesprek vragen wij informatie op bij de vorige school of kinderdagverblijf. We volgen een vaste procedure om te kijken of we het kind qua aantal en qua zorg in de groep kunnen opnemen en we die zorg kun-nen bieden die het kind nodig heeft. Bij neveninstroom hanteren we een maximale groepsgrootte van 29 kinderen.

Afspraken bij tussentijdse wisseling van basisschool De schoolbesturen in Amersfoort hebben een afspraak gemaakt over het wisselen van school tijdens het schooljaar. Uit ervaring blijkt dat tussentijds wisselen meestal niet in het belang van de leerling is. Afgesproken is daarom dat besturen hier alleen in meewer-ken als:- er sprake is van een verhuizing;- de oude school niet het onderwijs kan

bieden dat de leerling nodig heeft. De directeuren van de oude en de nieuwe school zijn het daar dan over eens;

- er sprake is van een onoplosbaar conflict tussen ouders en de school. In dat geval bepaalt de school waarvan de leerling ver-trekt de exacte datum waarop dat gebeurt, waarbij het de voorkeur geniet dat dit na een vakantie plaatsvindt. Dit in overleg met de ouders/verzorgers en de ontvangende school.

Wanneer ouders contact opnemen met een school over de plaatsing van een leerling lopende het schooljaar, dan verwijst de direc-teur de ouders/verzorgers altijd terug naar de eigen school, daarbij verwijzend naar boven-staande afspraken.

De besturen vinden keuzevrijheid van ouders belangrijk; wisselen van school kan daarom wel aan het einde van het schooljaar.

Onze nieuwsbrief: BOlsterBOdeOm u op de hoogte te houden van actuele gebeurtenissen ontvangt u digitaal de BoBo (BOlsterBOde). De BoBo verschijnt elke twee schoolweken op donderdag. Bovenaan de BoBo kunt u de verschijningsdatum van de volgende BoBo lezen. Ook kunt u alle BoBo’s die dit schooljaar verschenen zijn, nalezen op de website onder het kopje Nieuws.

Website Op onze website www.bolster-pcboamers-foort.nl vindt u behalve informatie van de school, OR en MR ook foto’s van verschillende activiteiten. Uit oogpunt van privacy en veilig-heid is een wachtwoord nodig om foto’s te bekijken. Indien u niet wil dat uw kind herken-baar op een foto staat, dient u dit schriftelijk aan te geven bij de directie.

De Schoolkrant: De KastanjeKanjerOngeveer drie keer per jaar ontvangt u onze schoolkrant. De KastanjeKanjer is er speciaal voor de kin-deren en vooral: door de kinderen. Dit blad wordt onder leiding van ouders gemaakt. De Schoolkrant wordt mede mogelijk gemaakt door diverse adverteerders. Om de onkosten van het maken en verspreiden van dit belang-rijke blaadje te kunnen betalen, vragen wij organisaties om hulp. Voor deze ondersteu-ning krijgt u echter ook iets terug, namelijk advertentieruimte in De KastanjeKanjer. Dat betekent dat u uw organisatie drie keer per jaar bij ouders èn zo’n 450 kinderen in de schijnwerpers zet. Advertenties kunt u mailen naar [email protected] wordt dan ook geïnformeerd over de tarieven.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

28 29

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

en geschillen kunt u terecht bij een landelijk loket. Het adres van de landelijke geschillen-commissie is:

Stichting Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs (GCBO)Postbus 823242508 EH Den HaagT 070 - 386 16 97E-mail: [email protected]: www.gcbo.nl

Bescherming persoonsgegevensAlle vertrouwelijke gegevens aangaande uw kind bewaren we zorgvuldig. Alleen de leerkracht, de intern begeleider en de directie mogen de gegevens inzien om een goede begeleiding mogelijk te maken. U heeft het recht om de gegevens in te zien. U kunt contact opnemen met de leerkracht van uw kind of de intern begeleider. Als we de gegevens in het kader van onderzoek of begeleiding aan anderen willen laten zien, dan vragen wij altijd uw toestemming.Ouders die bezwaar hebben tegen afbeeldin-gen van hun kind op filmbeeld, op de web-site, in de BOlsterBOde, in de krant of ander-zijds dienen dit schriftelijk kenbaar te maken bij de directie. Dit geldt ook indien u niet wilt dat de adresgegevens verspreid worden.

Medezeggenschap op De Bolster De Bolster kent een actieve Medezeggen-schapsraad (MR). In deze raad hebben vier ouders en vier teamleden zitting. In een deel van de vergadering is een lid van de directie aanwezig. De verantwoordelijkheden van de

MR zijn vastgelegd in een reglement, dat is gebaseerd op het landelijke model van de NPCS (Nederlandse Protestants Christelijke Schoolorganisatie). De medezeggenschapsraad is formeel ge-regeld via instemmingsrecht en adviesrecht. Instemmingsrecht is de zwaarste vorm van medezeggenschap. Voorbeeld hiervan is de vaststelling of wijziging van het beleid op het vlak van de onderwijskundige doelstellingen. Voorbeeld van adviesrecht is de vaststelling of wijziging van het beleid op het vlak van de vakantieregeling, De MR heeft overleg met de schoolleiding en met de ouderraad (OR). Daarnaast worden er voor ouders klankbordgroepavonden door de MR georganiseerd om de oudergeleding van de MR te voorzien van informatie over het reilen en zeilen op school en bij wie de MR ideeën van MR of directie toetst. Bij be-langrijke onderwerpen kan de MR de ouders raadplegen door middel van een schriftelijke peiling of een speciale ouderbijeenkomst.De actuele notulen worden gepubliceerd op de website. Binnen de stichting PCBO Amersfoort bestaat er een Gemeenschappelijke Medezeggen-schapsraad (GMR). Namens de Bolster zit er een personeelslid in de GMR. De GMR houdt zich bezig met beleidszaken die schoolover-stijgend zijn en in principe alle PCBO-scholen aangaan. Zie www.pcboamersfoort.nl PCBO/Algemeen/MedezeggenschapIn de jaarkalender staan de namen van de leden van de MR genoemd.

sen zijn genormeerd en geven de school een inzicht in de voortgang van de groep. Mocht u vragen hebben over het interprete-ren van de scores, neemt u dan contact op met de leerkracht van uw kind.

Communicatie gescheiden oudersEr zijn kinderen bij ons op school, waarvan de ouders gescheiden leven. Wij vinden het be-langrijk om beide ouders goed te informeren over de ontwikkeling van hun kind of kinde-ren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat beide ouders zelf hun verschillende mailadressen kenbaar maken aan de directie.Wij gaan er in eerste instantie van uit dat ouders die gescheiden leven, in het belang van het kind, de andere ouder informeren. Als ouders een extra exemplaar van de informa-tie over hun kind willen ontvangen, kunnen zij contact opnemen met de directie. Hierbij wordt aangetekend dat voor een ouderavond beide ouders worden uitgenodigd voor een gezamenlijk gesprek. Alleen in bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken. Een verzoek om gege-vens over het kind te verstrekken aan derden, wordt altijd aan beide ouders gedaan.

Gesprek met de leerkrachtNatuurlijk kunt u zelf ook het initiatief nemen om te praten met de leerkrachten. Realiseert u zich dat de leerkrachten, voordat de school begint, niet uitgebreid de tijd hebben. De les-sen horen immers op tijd te starten. Veel fijner is het om dan een afspraak te maken.

Vragen, opmerkingen, klachtenWe vinden het belangrijk dat u met uw vra-gen, opmerkingen of klachten naar school komt en deze bespreekt met de leerkracht. Alleen zo kunnen we weten wat u ervaart. In de meeste gevallen kunnen we uw pro-blemen oplossen, in een ander geval zullen we uitleggen waarom we op een bepaalde manier handelen. Realiseert u zich daarbij dat waar gewerkt wordt, misverstanden kunnen ontstaan of fouten worden gemaakt. Dat is bij ons niet anders.Komt u er met de leerkracht niet uit, meldt

u zich dan bij de schoolleiding. Als er geen oplossing gevonden kan worden, kunt u een officiële klacht indienen.

Het bestuur hanteert de klachtenregeling van Verus - de landelijke vereniging voor chris-telijk onderwijs. Indien u overweegt om een klacht in te dienen bij het bestuur of de lande-lijke klachtencommissie, kunt u een vertrou-wenspersoon van de stichting raadplegen. De vertrouwenspersoon gaat met u na of de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een officiële klacht of dat door bemidde-ling een oplossing kan worden bereikt. Een vertrouwenspersoon begeleidt u eventueel bij de verdere procedure en helpt u (indien nodig) bij het doen van aangifte bij de politie. Indien nodig verwijst hij naar instanties gespe-cialiseerd in opvang en nazorg.Een vertrouwenspersoon is verplicht tot ge-heimhouding van alle zaken die hij te weten komt.Een vertrouwenspersoon vervult zijn taak voor alle scholen van PCBO Amersfoort. Het bestuur heeft voor de stichting twee vertrouwenspersonen aangesteld:

Mw. drs. J.J. C. Stehouwer-Pelleboer (medicus) T 033 - 453 05 80, E [email protected]

Op moment van publicatie van deze school-gids is er nog een vacature. De directie kan u eventueel meer informatie geven over de invulling van deze vacature.

Naast de beide vertrouwenspersonen van de stichting is door het bestuur op elke school een contactpersoon voor klachten benoemd, bij wie u of uw kind met vragen over klachten terecht kan. De contactpersoon kan informatie geven over de klachtenprocedure en als dat nodig is voor eerste opvang zorgen. Voor De Bolster is de contactpersoon Ria Ruijne. Wanneer u besluit om een klacht in te dienen zal zij u voor ver-der advies en bemiddeling altijd doorverwij-zen naar een vertrouwenspersoon.

Voor de afhandeling van klachten, beroepen

We bieden boeiend en kwalitatief onderwijs.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

30 31

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

6.1 Lunchen in de klas Met ingang van het schooljaar 2013-2014 zijn we een continurooster gaan hanteren. Dit houdt in dat alle kinderen in de middag-pauze op school blijven lunchen (zie hoofd-stuk 7 ‘Gezond Eetgedrag’) samen met de leerkracht. Het buiten spelen gebeurt onder verantwoording van een teamlid. Ouders wordt gevraagd op vrijwillige basis tegen een vergoeding de teamleden te helpen als pleinwacht. We streven er naar om naast één teamlid op elke speelplaats twee pleinwach-ten te hebben. Door de invoering van het nieuwe rooster zijn de schooltijden veranderd. Ouders dienen een bijdrage van € 50,00 per kind per schooljaar te voldoen. Het volledige protocol van het overblijven kunt u downloaden vanaf de website. In de jaarka-lender staan de gegevens van de pleinwacht-coördinator en penningmeester genoemd. Het rekeningnummer is NL09 SNSB 0859 22 78 39 tnv Bolster continurooster - Amersfoort.

6.2 Voorschoolse opvang (VSO)In de Bolster is BuitenSchoolseOpvang (BSO) Plekkey gevestigd. Zij verzorgen zowel voor-schoolse- als naschoolse opvang.

6.3 Naschoolse opvang (BSO)Met Plekkey op de Berg werken we intensief samen. Verder werken wij samen met SKA, SKON, BSO sport en Panta Rhei.Indien u gebruik wilt maken van kinderopvang, meldt u zich zo snel mogelijk aan, zodat voor u duidelijk wordt of er voor uw kind een plek is. De medewerkers van de BSO hebben een vaste plek op de speelterreinen. De school is verantwoordelijk voor de leerlingen, totdat ze overgedragen zijn aan de medewerkers van de BSO. Indien er andere afspraken gemaakt worden met de BSO wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Plekkey op de BergBSO Plekkey is gevestigd in basisschool De Bolster van maandag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 18.30 uur. Ook in de schoolvakanties en tijdens schoolvrije dagen opent Plekkey om 07.00 uur haar deuren.

Plekkey biedt een veilige en vertrouwde omgeving en werkt intensief samen met De Bolster.

Voor informatie BSO Plekkey | 085 401 0 300 | www.plekkey.nl | [email protected]

SKAVoor informatie BSO SKA | www.ska.nl | 033 470 13 03

SKONVoor informatie BSO SKON | www.skon.nl | 033 461 06 62

BSO sport Amersfoort, locatie NimmerdorVoor informatie | www.bsosport.nl | 033 463 47 74 | 06 305 604 02

Panta RheiVoor informatie | www.kcpantarhei.nl | 033 461 15 10

6 Voor-, tussen- en naschoolse opvang

De OuderraadDe Ouderraad van Basisschool De Bolster bestaat uit 10 tot 12 enthousiaste ouders. Zij zetten zich samen met leerkrachten in voor al-lerlei activiteiten die van De Bolster een extra leuke school maken. Denk aan vieringen zoals Kerst, Pasen en Sinterklaas, sportactiviteiten, projecten, de ateliers, de KastanjeKanjer en de verkeersveiligheid. De gehele Ouderraad vergadert acht keer in het schooljaar bij één van de ouders thuis. Hiernaast hebben de commissies hun eigen overleg om de activiteiten waarvoor zij verant-woordelijk zijn te organiseren. Tot slot heeft de Ouderraad een voorzitter en een penningmeester, die banden hebben met de MR en de directie waardoor de activitei-ten goed aansluiten op het schoolbeleid en jaarprogramma. In de jaarkalender staan de namen van de leden van de OR genoemd.

OuderbijdrageAlle activiteiten die de Ouderraad ontplooit en nog veel meer zoals de schoolreisjes, kamp en afscheid groep 8, Open Podia, afsluiting van het schooljaar, worden gefinancierd vanuit de ouderbijdrage. Zo is het mogelijk extra activiteiten te organiseren, bovenop het standaard schoolaanbod, dat door de over-heid wordt gesubsidieerd. De ouderbijdrage is vrijwillig en bedraagt € 60,00 per jaar per kind. Wilt u meer bijdragen dan de standaard € 60,00 dan is dat mogelijk. Aan het begin van het schooljaar wordt de begroting van de OR (en daarmee de ouderbijdrage) ter goedkeu-ring voorgelegd aan de MR.Het rekeningnummer is NL65 RABO 0302 27 45 53 t.n.v. Ouderraad De Bolster Amersfoort

HulpoudersBij veel gebeurtenissen op school is ouderhulp onmisbaar. We zijn blij dat er elk jaar weer mensen zijn die enthousiast willen meewerken aan verschillende activiteiten, zoals vervoer en begeleiding bij excursies/schoolreisjes, vierin-gen, duo-lezen, ateliers, sportevenementen, schoonmaken, KastanjeKanjer enz. U kunt zich dan aanmelden voor de diverse activiteiten.

Alle namen van de ouders die zich voor één of meer activiteiten hebben aangemeld, worden op een activiteitenlijst gezet. De OR coördi-neert deze lijst. Als wij bij een activiteit een beroep op ouders willen doen, pakken we de lijst erbij en ontvangt u een bericht of telefoon-tje. Ook kan via de klassenouders een beroep op u gedaan worden.

KlassenoudersPer groep zijn er één of meer klassenouders die de leerkrachten ondersteunen bij het orga-niseren van activiteiten. We denken hierbij aan bijzondere klassenactiviteiten zoals het organi-seren van klassenuitjes en vervoer, de verjaar-dag van de leerkracht, leesactiviteiten enz.

HoofdluisbrigadeNa elke vakantie worden de kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis. Omdat het voorkomen van hoofdluis een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, is het belangrijk dat u uw kind zelf ook elke week controleert op hoofdluis. Constateert u hoofdluis, geeft u dit dan direct door aan de leerkracht van uw kind. De controles op school worden gedaan door ouders van de hoofdluisbrigade. In elke groep zijn er twee ouders bereid gevonden om de controles uit te voeren. Zij zijn ook aanspreek-punt voor informatie en vragen over hoofdluis. Het verplicht aanschaffen van een luizencape om hoofdluis te bestrijden is afgeschaft. Het RIVM en het Landelijk Steunpunt Hoofdluis melden dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor overdracht van hoofdluis via voorwerpen. Op onze website staat informatie over het voorkomen en de bestrijding bij het onderwerp informatie/hoofdluis. Indien u toch gebruik wilt maken van een luizenzak, dan kunt u deze aanschaffen bij de administratie van de school. Het voordeel van deze groene zakken is, dat de kinderen er al hun spullen in kunnen doen, zoals jas, sjaal, handschoenen.Contactpersoon: Natasja Konjanan (adminis-tratie)

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

32 33

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

AanvangstijdenDe lessen beginnen voor alle kinderen precies op tijd. Het is erg storend en niet toegestaan dat kinderen te laat komen. Bij regelmatig te laat komen volgt er een gesprek met de leer-kracht, de directeur en vervolgens sancties met in het uiterste geval inschakelen van de leerplichtambtenaar.De kinderen van groep 1 en 2 kunnen bij de klas gebracht worden vanaf 8.20 uur. Als de bel gaat, wil de leerkracht beginnen. Wilt u vóór die tijd afscheid nemen? Voor de kinderen van groep 3 t/m 8 gaat ook om 8.20 uur de deur open. Zij gaan naar de klas. De lessen beginnen om half 9.Op de speelplaats is voor schooltijd geen pleinwacht. De deuren worden om half 9 ge-sloten, zodat de les op tijd kan beginnen. MedicijngebruikEr worden geen medische handelingen ver-richt en in principe geen medicijnen toege-diend. Van deze regel kan worden afgeweken als blijkt dat de medicijnen dienen te worden toegediend op tijdstippen dat de ouders hiertoe niet in staat zijn. De ouders dienen dan een medicijnverklaring in te vullen en te ondertekenen. Er zal worden gelet op allergie en medicijngebruik, maar voor de gevolgen van eventueel wel of niet toedienen van medicijnen of nuttigen van voedsel dat allergische reacties oproept, is de school plus bijbehorende vrijwilligers niet aansprakelijk. Deze medicijnverklaring kan door de ouders bij Natasja (administratie) opgehaald worden.

Leerplichtwet en verzoeken om extra vrije dagenHet is belangrijk voor het onderwijs van uw kind dat u uw vakantie afstemt op het va-kantierooster van uw kinderen. Dit geldt in het bijzonder voor leerplichtige leerlingen vanaf de leeftijd van vijf jaar. Volgens de leerplichtwet van 1 augustus 1994 is school-verlof van leerplichtige kinderen (vanaf 5 jaar) nauwkeurig omschreven. De directeur is namens het bevoegd gezag verplicht toe te zien op naleving van deze wet en is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij

de leerplichtambtenaar, die dan zo nodig maatregelen treft.

De directeur beslist over een aanvraag voor niet meer dan 10 schooldagen in een school-jaar. Voor verlof van meer dan 10 schooldagen is goedkeuring van de leerplichtambtenaar van de gemeente nodig. De directeur mag alleen extra vakantieverlof verlenen als het door de aard van het beroep van één van de ouders gedurende het hele schooljaar slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties om weg te gaan. Dit verlof mag nooit gegeven worden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.In bijzondere gevallen heeft uw kind recht op verlof bijvoorbeeld bij een bruiloft of jubileum. Het verlof moet schriftelijk en vier schoolweken van te voren worden aange-vraagd. Op school kunt u bij de administratie om een standaardformulier vragen, waarop de afspraken rondom de aanvragen van verlof genoteerd staan.

7_ Regelingen en afspraken

Onderwijs en toptalenten op het gebied van sport en kunst/cultuurOp onze basisschool zien wij leerlingen met uitzonderlijke kwaliteiten. Deze talenten moeten wij blijven koesteren en bevorderen. Wij vinden ook, dat wij daar als school iets mee kunnen doen en het past in de missie van onze school.Om dit meer inhoud te geven, willen wij de toptalenten op sportgebied en op kunst/cul-tuur gebied de mogelijkheid geven om het beste uit zichtzelf te halen. Met instemming van de leerplichtambtenaar hebben we daartoe een protocol opgesteld. Dit beleidsstuk is te lezen op onze website onder het kopje LeerplichtDe onderwerpen die hierin behandeld worden zijn:• Wanneer is er sprake van een sporttalent,

een kunst/cultuurtalent• Procedure en voorwaarden bij vrijstelling

toptalent• De arbeidsinspectie• De wetgeving

Indien u na lezing van dit protocol in gesprek wilt gaan over uw kind, kunt u contact opne-men met de directie.

ZiekmeldingDagelijks houden we bij of kinderen op school aanwezig zijn. We maken ons ongerust als kinderen zonder berichtje afwezig zijn. U bent verplicht om uw kind met redenen omkleed af te melden. Graag telefonisch tussen 8.00 uur en 8.20 uur op de locatie van uw kind.We vragen u bezoeken aan artsen, tandartsen en orthodontisten buiten schooltijd te laten plaatsvinden. Als het niet anders kan, dan in ie-der geval aan het begin of het eind van de dag, zodat verzuim tot een minimum beperkt blijft.

Schorsing en verwijderingHet bevoegd gezag beslist over de schorsing en verwijdering van leerlingen. Redenen om een kind te schorsen kunnen zijn dat het gedrag van het betreffende kind de eigen ontwikkeling en/of het gevoel van veiligheid en welbevinden van andere kinderen ernstig in de weg staan.

Bij een schorsing wordt de leerplichtambte-naar geïnformeerd. Schorsing betreft één of meerdere dagen met een maximum van een week. Wanneer de schorsing langer dan één dag duurt, wordt bovendien de onderwijsin-spectie in kennis gesteld. Omdat een leer-plichtig kind niet van onderwijs uitgesloten kan worden, zal het kind tijdens de periode van schorsing vanuit de school opdrachten meekrijgen om thuis aan te werken. Wanneer er sprake is van schorsing om ern-stige redenen, of in het geval van herhaling, kan het bevoegd gezag bovendien besluiten een kind van school te verwijderen. Voordat het bevoegd gezag hiertoe besluit, worden eerst de betrokken leerkracht en de betref-fende ouders gehoord. Het bevoegd gezag is in het geval van verwijdering verplicht om een andere school te vinden voor de betref-fende leerling. Tegen een beslissing van het bevoegd gezag om hun kind te verwijderen, kunnen ouders bezwaar aantekenen.

Vervanging van leerkrachten bij ziekte of afwezigheidMeestal lukt het ons om aan de hand van ons vervangingsplan een oplossing te vinden: 1. Een vervanger vinden, bijvoorbeeld een

parttimer vragen zijn/haar uren tijdelijk uit te breiden.

2. We hebben een klein lijstje met vaste vervan-gers. Met deze vervangers zijn we heel blij, maar zij kunnen ons niet altijd helpen, omdat ze ook andere verplichtingen hebben.

3. Gebruik maken van de invalpool PIO.4. Een leraar in opleiding laten invallen (LIO).5. Een onderbouwleerkracht doorschuiven,

mits er vervanging is.6. De groep wordt opgedeeld met een

“eerstedagopvang”-programma, alleen als het redelijkerwijs mogelijk is.

7. De directeur, interne begeleider of onder-wijsassistent gaan voor de klas.

Hoewel het in de afgelopen jaren niet gebeurd is, hebben we als uiterste maatregel om de kin-deren vrijaf te geven. U krijgt hierover altijd een dag van te voren bericht. Oudere kinderen heb-ben een thuiswerkdag, zij krijgen lesstof mee.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

34 35

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

We vinden het heel erg vervelend als wij kin-deren een dag onderwijs moeten ontzeggen. We hopen het tot een minimum te beperken en vragen begrip voor deze situatie. Het is echter wenselijk dat u als ouder een oplossing voor handen heeft, indien uw kind onverhoopt een dag geen school heeft.

Brengen en halen op De BolsterIn overleg met de verkeerscommissie heb-ben we het volgende plan bedacht voor het brengen en halen van de kinderen op de Bol-ster. Het uitgangspunt is de kinderen op een veilige, rustige en overzichtelijke manier de school in en uit te loodsen. Als u uw kind haalt of brengt, vragen wij u dringend de auto in de zijstraten neer te zetten. (let op: niet in de Beetslaan, niet in de Van Effenlaan en Sta-ringlaan ter hoogte van de school) Als u het laatste stukje naar de ingang loopt, bevordert dit de veiligheid. In geval van nood blijft de school bereikbaar. De deuren van de school gaan tien minuten vóór aanvang van de lessen open. Tot die tijd zijn ouders zelf verantwoordelijk voor de opvang van hun kinderen, zodat leerkrachten zich kunnen voorbereiden op hun lessen. Als de kinderen van groep 1 en 2 naar huis gaan, brengt de leerkracht van groep 1 en 2 de kinderen naar het kleuterplein aan de Van Effenlaan. Daar heeft elke groep een vaste plek vanwaar u de kinderen kunt ophalen. Meld u het even bij de leerkracht als u uw kind meeneemt? Ook de BSO heeft vaste plekken. Als u uw kind met de fiets ophaalt, wilt u er dan voor zorgen dat de uitgang ro-yaal vrijgehouden wordt.

Brengen en halen op De StekHet heeft onze voorkeur dat kinderen lopend of op de fiets naar school komen.Voor De Stek hebben we het volgende verkeersplan:Om de verkeersdruk te spreiden worden de kinderen van groep 4 verzocht om gebruik te maken van het hek aan de Van Marnixlaan, de groepen 5 van het hek bij de Beetslaan en de groepen 6 van het hek bij de Jacob Catslaan. Dit geldt zowel voor het komen en gaan van school.

Met de autoAls u noodzakelijkerwijs uw kind met de auto naar school brengt of ophaalt, verzoe-ken wij u dringend NIET de Van Effenlaan of de Marnixlaan in te rijden. Deze straten zijn absoluut niet geschikt voor autoverkeer tijdens het begin en einde van de schooltijd. Er is voldoende plaats op de Kapelweg of de Hugo de Grootlaan. Zorg dat alle uitritten van buurtbewoners vrij toegankelijk blijven. De veiligheid van onze kinderen moet ons allen ter harte gaan.

FietsenstallingOp de Bolster staan er voor de groepen 7 en 8 fietsenrekken op het pleintje voor de kelder en voor de groepen 3 aan de doorgang pleinzijde aan de Staringlaan. De kinderen van groep 1 en 2 stallen hun fiets aan de Van Effenlaan, bij de hoofdingang. Voor de kinderen van de groepen op de Stek is er voldoende ruimte om de fietsen te stal-len. We raden aan de fiets goed af te sluiten en geen waardevolle accessoires te beves-tigen. Voor diefstal of beschadiging van de fiets kan de school niet aansprakelijk gesteld worden. Bij het achterblijven van een fiets na schooltijd bent u zelf verantwoordelijk. Wij raden u af de fietsen na schooltijd op de plei-nen achter te laten.

ARBO / EHBO / bedrijfshulpverlening / AEDOnze school heeft een ARBO-plan. Hierin staat beschreven aan welke veiligheidseisen de school moet voldoen. Jaarlijks wordt het ARBO-plan opnieuw vast-gesteld door de MR, nadat zowel directie, team en MR suggesties hebben gedaan tot verbetering. Meerdere leerkrachten bezitten een geldig EHBO-diploma en zijn geschoold in de be-drijfshulpverlening. Jaarlijks houden we twee keer een evacuatieoefening en worden er nieuwe BHV-ers opgeleid.Ook beschikt onze school over een AED in de hal van het hoofdgebouw van De Bolster naast de kamer van de directie.

Verzekeringen

De stichting heeft een collectieve ongevallen- en een aansprakelijkheidsverzekering afgeslo-ten via Verus - de landelijke vereniging voor christelijk onderwijs in Nederland. Daarmee zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel en vrijwilligers) verze-kerd. De verzekering geeft recht op een (be-perkte) uitkering als een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd. Dit geldt alleen als de eigen verzekering van betrokkene de schade niet dekt (bijvoorbeeld door eigen risico). Mate-riële schade (kapotte bril, fiets etc.) valt niet onder de dekking.

Door de aansprakelijkheidsverzekering zijn de school zelf èn de mensen die voor de school werken (bestuur, personeel, vrijwilligers) verzekerd tegen schadeclaims als gevolg van onrechtmatig handelen. Wij maken u attent op twee zaken die vaak tot misverstanden leiden.

Ten eerste is de school of het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het ge-val zou zijn, zou alle schade die in schoolver-band ontstaat op de school kunnen worden verhaald. Dit is niet zo. De school is alleen verplicht schade te vergoeden als er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten dus tekort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld tijdens de gymnastiekles een bal tegen een bril. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en wordt (dan ook) niet door de school vergoed.

Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtma-tig handelen schade veroorzaakt, is daar in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoor-delijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijk-heidsverzekering afsluiten.

Sponsoring in het basisonderwijsOnder sponsoring verstaan wij dat de school geld, goederen of diensten krijgt in ruil voor een tegenprestatie, zoals bijvoorbeeld ver-melding in de schoolkrant, de schoolgids of de nieuwsbrief. Meestal zullen het bedrijven uit de wijk zijn die de school sponsoren, maar een enkele keer zijn het banken of leveran-ciers van ICT. De tegenprestatie valt altijd onder verant-woordelijkheid van de school, ook als deze door de ouderraad wordt aangegaan. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponso-ring, maar van een schenking. Voor sponsoring volgen wij een convenant uit 2015. Daarin staat onder meer waar scholen op moeten letten, waar sponsors aan gebon-den zijn en hoe scholen inspraak van ouders, teams en leerlingen moeten organiseren. Ouders en leraren hebben het recht om via de medezeggenschapsraad (MR) hun stem te laten horen over het afsluiten van een spon-sorcontract. Ouders, leerkrachten en leerlin-gen kunnen met klachten over sponsoring terecht bij de contactpersoon voor klachten op de school. De tekst van het convenant is te vinden op de website van PCBO: www.pcboamersfoort.nl.

Enkele regels die de stichting hanteert zijn: • Sponsoring moet passen bij de uitgangs-

punten van de school en in overeenstem-ming zijn met de goede smaak en fatsoen

• Sponsoring mag niet de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengen

• Sponsoring mag niet misleidend zijn

36 37

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

• Sponsoring moet een gezonde en verant-woorde levensstijl aanmoedigen

De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de naleving van de regels.

SchooleigendommenLeermiddelen zijn over het algemeen erg duur. Een heel gewoon taal- of geschiede-nisboekje kost al gauw € 25,00 of meer. We vinden het belangrijk dat kinderen hier heel zorgvuldig mee omgaan. Leerboeken gaan in principe niet mee naar huis. Alle kinderen hebben een stevige tas, voorzien van naam, om hun map en eten en drinken te vervoeren. Bij voorbaat onze dank.

SchoolbenodigdhedenIn de laatste BoBo van het schooljaar staat een overzicht met schoolbenodigdheden die de kinderen van groep 3 t/m 8 vanaf de eerste schoolweek moeten hebben. Hierin staan de specifieke afspraken met betrekking tot het gebruik van pennen etc. Informeer regelmatig bij uw kind of de materialen nog compleet zijn en alles nog goed werkt.

Gevonden voorwerpenKleding en andere eigendommen van de kin-deren raken door elkaar. Wilt u ze van naam voorzien? Te denken valt aan: laarzen, wanten, tassen, gymkleding, bekers en broodtrommels e.d.De gevonden voorwerpen liggen op een cen-trale plek op elke locatie. Voor elke vakantie zijn wij genoodzaakt de gevonden voorwer-pen die niet worden afgehaald aan een goed doel te schenken. Het verbaast ons steeds weer, dat er zoveel gevonden voorwerpen niet worden opge-haald. Nogmaals: het merken van de kleding en schoenen kan daar een oplossing voor zijn. Mobiele telefoon De kinderen mogen in en om de school geen gebruik maken van de mobiele telefoon. Ge-durende de hele lestijd (incl. de pauze) moe-ten de telefoons uitgeschakeld zijn. Wij zijn op de dag bereikbaar op het telefoonnummer van het vaste net. Mocht u een dringende

boodschap voor uw zoon/dochter hebben, dan geven wij dat per omgaande aan hen door. Als er gebeld moet worden, doen we dit met de schooltelefoon met toestemming van de leerkracht.

Waardevolle spullenWe raden af om kinderen waardevolle spullen als een IPod, computerspelletjes enz. mee te geven. Wij zijn niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging. In de pauzes wordt geen ge-bruik gemaakt van skeelers, skateboarden e.d. zonder toestemming van de leerkrachten.

KledingvoorschriftenVoor iedereen binnen de school gelden en-kele algemene richtlijnen voor de kleding.Belangrijk is dat de kleding fatsoenlijk is en geen belemmering vormt voor het lesgeven of de veiligheid (bijv. tijdens het bewegings-onderwijs). Hier hoort ook bij dat het gezicht niet bedekt is.Kinderen horen ook bij warm weer op school een hemd of T-shirt te dragen.

Kledingeisen voor de gymzaalKorte broek met shirt of turnpakje, gymschoe-nen met een goede profielzool, die niet op straat worden gedragen. Uit hygiënisch oog-punt en veiligheid mogen de kinderen niet op blote voeten in de gymnastiekzaal. Wilt u gymkleding en sportschoenen voorzien van naam? Na elke gymles nemen de kinderen hun gymspullen weer mee naar huis. Dit vragen wij om de kapstokken netjes te houden, maar ook vanuit hygiënisch oogpunt. Als kinderen om (medische) redenen niet mee kunnen doen met de gymles verwachten we een briefje van de ouders.

Gezond eetgedrag Gezond, gevarieerd en gematigd eetgedrag vinden wij op De Bolster belangrijk. We hebben dit uitgangspunt samen met de MR vertaald in een aantal afspraken c.q. aanbeve-lingen rondom gezond eetgedrag Wanneer de afspraken m.b.t. gezond eetge-drag een of twee keer niet worden nageleefd,

We willen werken in een open sfeer.

wordt de leerling in eerste instantie door de leerkracht aangesproken over datgene wat hij/zij heeft meegenomen naar school. Neemt een kind na twee keer te zijn aangesproken daarover toch nog steeds ongezond eten mee, dan zal de leerkracht contact opnemen met de ouders. De volgende aanbevelingen heeft de school samen met de MR opgesteld:

Gezond eetgedrag tijdens een reguliere schooldagVoor schooltijd betekent dit, dat de kinderen elke dag thuis beginnen met een gezond ontbijt. Daarna ’s morgens in de pauze (rond 10.00 uur) op school is de afspraak c.q. de aanbeveling om elke dag iets van groente/fruit of een andere gezonde versnapering mee te nemen. Geen snoep, cake, koek, frisdrank, e.d.Voor de lunch op school is de afspraak c.q. de aanbeveling om kinderen alleen gezond eten mee te laten nemen, dus b.v. boterhammen met beleg, groente/fruit en drinken (melk o.i.d.). Ook hier geldt geen snoep, cake, koek, frisdrank, e.d.

Gezond eetgedrag bij verjaardagen & traktatiesAls uw kind jarig is, mag het trakteren in de groep en voor de leerkrachten ook iets mee-nemen. Ouders mogen zelf weten waarop getrakteerd wordt, een bescheiden traktatie is voldoende. Gezonde traktaties worden gestimuleerd. In het kader van duurzaamheid liever geen (wegwerp) cadeautjes uitdelen. Wilt u bij traktaties vooraf met de leerkracht contact opnemen in verband met diëten van kinderen uit de groep. (Als uw kind een speciaal dieet volgt, willen we graag een trommeltje met een gezonde traktatie voor uw kind. Dan kan uw kind toch meedoen als er iets getrakteerd wordt wat niet goed is voor uw kind.)

Gezond eetgedrag bij extra schoolactiviteitenBij extra schoolactiviteiten, zoals een lees-marathon wordt er niet meer gesnoept. Bij

schoolreisjes, avondvierdaagse, etc. mogen kinderen wel snoep meenemen, maar in bescheiden porties. Ouders worden hier door school ook op geattendeerd.

Gezond eetgedrag bij traktaties onderwijzend personeelOmdat leerkrachten een voorbeeldfunctie hebben, zal er in het bijzijn van de kinderen zo weinig mogelijk gesnoept worden. Voor verjaardagen wordt afgesproken dat de leer-kracht op iets gezonds zal trakteren (en met mate een ongezonde traktatie aanbieden). Dit geldt ook voor stagiaires, die na een stage van meer dan een half jaar vertrekken. Stagiaires die maar een korte periode bij ons op school zijn, hoeven niet te trakteren maar sluiten hun stageperiode af door met de kin-deren b.v. een extra spelletje te doen of door aan de kinderen een sticker o.i.d. te geven. Als kinderen een beloning verdiend hebben wordt er ook een sticker o.i.d. gegeven.

SchoolzwemmenHet schoolzwemmen bestaat niet meer. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van zwemles, buiten schooltijd. Ouders die dit niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op het Jeugd Sport en Cultuur Fonds, via de sociale dienst van de gemeente Amersfoort. Dit geldt voor ouders die niet meer dan 110% procent van het wettelijk sociaal minimum verdienen. Alleen voor kinderen tussen 6 en 16 jaar kan een bijdrage worden aangevraagd.

Roken in en rond de schoolWij willen het roken voor kinderen zeker niet stimuleren. Schoolgebouwen en schoolpleinen zijn ruimtes waar niet gerookt mag worden. We verzoeken dringend om niet te roken in de directe omgeving van de school, zodat wij de kinderen het goedevoorbeeld geven.

Honden in de schoolHonden in de school zijn verboden. Kinderen kunnen er allergisch of bang voor zijn. In over-leg met de leerkracht kan er een uitzondering gemaakt worden voor een spreekbeurt.

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

38

8 Onderwijstijd en schooltijden

8.1 Onderwijstijd

De wettelijke onderwijstijd die elke leerling in 8 schooljaren dient te maken is 7520 uur (met tenminste 3520 uur in de eerste vier onderwijsjaren). De directie houdt jaarlijks de registratie bij van de gemaakte onderwijsuren.

8.2 SchooltijdenGroepen 1 t/m 3 tijd maandag 08.30 - 12.00 12.45 - 14.30 dinsdag 08.30 - 12.00 12.45 - 14.30 woensdag 08.30 - 12.30 donderdag 08.30 - 12.00 12.45 - 14.30 vrijdag 08.30 - 12.30Groep 1E (instroomgroep) ma t/m doVrij op vrijdag

Groepen 4 t/m 8 tijd maandag 08.30 - 12.00 12.45 - 14.30 dinsdag 08.30 - 12.00 12.45 - 14.30 woensdag 08.30 - 12.30 donderdag 08.30 - 12.00 12.45 - 14.30 vrijdag 08.30 - 12.30 12.45 - 14.30

De Bolster • Schoolgids 2013 - 2015

Albertha Pranger

Ayse Sen

Jenny Medema

Margriet Maaskant

Sylvia van Soomeren

Anja van de Kolk

Chiel Kleiman

José Boom

Marieke de Graaf

Vincent Rooker

Annelies Nuijten

Claudia Sekema

Kees Rost

Marieke de Groot

Anneleen van Dam

Else Wortelboer

Kersten Weitz

Marion Snoek

Annelies de Jonge

Esther van Dijke

Lieske van de Werfhorst

Nancy Amelo

Arianne van der Laan

Evelyn Witten

Linda van Schaik

Natasja Konjanan

Betty van der Kruk

Harriet Roest

Luus Wesseling

Petra Harder

Brenda Roos

Ivonne Westra

Lydia Koning

Ria Ruyne

Team De Bolster

39

Yvonne Smith

40 41

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

De scholen van de stichting PCBO Amersfoort’t AnkerDollardstraat 1233812 EV AmersfoortT 033 - 461 72 [email protected]

BerkenschoolBerkenlaan 29-313828 BN HooglandT 033 - 433 02 65berkenschool@pcboamersfoort.nlwww.berkenschool.pcboamersfoort.nl

De BolsterVan Effenlaan 103818 RL AmersfoortT 033 - 461 79 [email protected]

Nevenvestiging De StekVan Marnixlaan 533818 VB AmersfoortT 033 - 465 19 44

Gabrie MehenschoolDopheide 34 3823 HL AmersfoortT 033 - 456 26 [email protected] nl

Koningin WilhelminaschoolStevinstraat 2 3817 WG AmersfoortT 033 - 461 77 44

Met ingang van 28 10 2013:Koning Karelpad 43813 HC Amersfoortwilhelminaschool@pcboamerfoort.nlwww.wilhelminaschool.pcboamersfoort.nl

Kon-TikiOceaan 63825 WC AmersfoortT 033 - 476 64 04M 06 - 126 37 [email protected]

Prins Willem-AlexanderschoolLocatie BeekensteinFr.v.Blankenheymstraat 613817 AE AmersfoortT 033 - 461 73 [email protected] www.prinswillemalexander.pcboamersfoort.nl

Locatie RandenbroekWeberstraat 53816 VA AmersfoortT 033 - 479 04 [email protected]

De VuurvogelZwartsluiskade 2 3826 EG AmersfoortT 033 - 253 07 [email protected]

De WegwijzerKoning Karelpad 23813 HC AmersfoortT 033 - 479 04 [email protected]

De WindroosLocatie LiendertWiekslag 1023815 GS AmersfoortT 033 - 479 04 50windroosliendert@pcboamersfoort.nlwww.windroos.pcboamersfoort.nl

Locatie RustenburgFürglerplein 9 3815 KZ AmersfoortT 033 - 479 04 97windroosrustenburg@pcboamersfoort.nlwww.windroos.pcboamersfoort.nl

De WingerdRaadhoven 23813 LW AmersfoortT 033 - 433 02 [email protected]

De WonderboomWaterkers 13824 EH AmersfoortT 033 - 456 55 [email protected]

Locatie Bonte Koe Bonte Koe 13824 XM AmersfoortT 033 - 455 54 66

Locatie ZeldertsedreefZeldertsedreef 10-163824 EK AmersfoortT 033 - 453 14 40

De ZonnewijzerTrombonestraat 623822 CH AmersfoortT 033 - 455 99 [email protected]

Algemene directieFahrenheitstraat 503817 WE AmersfoortT 033 - 464 80 [email protected]: @PCBO_Amersfoort

Directeur-bestuurderMw.J.C. Boswinkel mba-me

Adjunct algemeen directeurDhr. G.J. Mellink

De Bolster • Schoolgids 2015 - 2017

Protestants-Christelijke basisschool De BolsterVan Effenlaan 103818 RL AmersfoortT 033 - 461 79 [email protected]

Nevenvestiging De StekVan Marnixlaan 533818 VB AmersfoortT 033 - 465 19 44Alleen bezoekadres, geen postadres

Colofon

TekstDe BolsterFotografieDe BolsterOntwerpKoning Harder - concept & ontwerp