Schamper - zomer 2002

12

description

zomer 2002

Transcript of Schamper - zomer 2002

Page 1: Schamper - zomer 2002
Page 2: Schamper - zomer 2002

VLD-schepen van Financiën Frank Wij-nakker had een onaangename mededelingop de Gentse Gemeenteraad van december2001: de stad Gent zat blijkbaar met eenbudgetprobleem en had daarom beslotenbijkomende maatregelen te nemen om datputje te dichten. Eén van die maatregelenwas een kotbelasting van wellicht 74,37 euro(3000 frank) per kot.

MMoooorrdd eenn bbrraannddDeze aankondiging veroorzaakte enormedeining bij de studenten. Vooral de studen-tenvertegenwoordigers waren veront-

waardigd over het feit dat zij niet over dezebeslissing geraadpleegd waren. Hun groot-ste bezwaar tegen de kotbelasting was dat deminder kapitaalkrachtige studenten hetzwaarst zouden getroffen worden, omdat debelasting voor ieder kot even hoog zou zijn,ongeacht de prijsklasse. Daarnaast vondmen het ook niet rechtvaardig om studen-ten dezelfde plichten (belasting) op teleggen in een stad waarin ze niet dezelfderechten (stemrecht) hebben als gewoneburgers, vooral omdat studenten ook nogbelastingen betalen in hun thuisstad.

Het was inderdaad zwaar te betreuren dat

armere studenten even zwaar getroffenzouden worden als rijkere. Met hun tweedeargument haalden de studentenvertegenwo-ordigers ook nog een mooi liberaal basis-principe naar boven: no taxation withoutrepresentation. Interessant als je weet datschepen van Onderwijs Freya Van denBossche zich positief had uitgelaten overhet studentenstemrecht. Jammer genoegvertolkte mevrouw Van den Bossche hier-mee niet haar officiële partijstandpunt. Stu-dentenstemrecht lijkt nog altijd niet voormorgen te zijn, ook al omdat er eigenlijkmaar een lauwe interesse voor is bij de stu-

denten zelf. Het leeker echter op dat dekotbelasting daar-entegen er wel zoukomen, zonder dat destudenten er ookmaar iets aan zoudenkunnen doen.

SS TT ee KKDe studenten warenvooral boos op schep-en van Onderwijs Vanden Bossche, die henop schaamtelozewijze verraden had.De invoering van dekotbelasting beweesdat van haar belofteom de studentenbe-langen te verdedigen

niet echt veel in huis was gekomen. Dewoede werd echter nog groter toen schepenvan Financiën Wijnakker doodleukaankondigde dat het schepencollege nietmeer zou terugkomen op haar beslissing.Hiermee dacht hij de studenten de mond tesnoeren nog voor ze de kans hadden om teprotesteren. Maar uiteraard lieten de stu-denten zich niet zomaar slachtofferen. HetSteK (Studenten Tegen Kotbelasting) werdin het leven geroepen en op woensdag 20februari 2002 was er een massale betoging.Hoewel het principieel tegen de kotbelast-ing bleef, moest het SteK echter al vrij gauwhaar principiële njet-houding laten varen,

om via deze pragmatische houding toch nogwat van het onwrikbare stadsbestuur gedaante krijgen. Hun belangrijkste zorg was nu datde kotbelasting sociaal zou worden ingepast.Men stelde voor om de kotbelasting enkel inte voeren voor koten die meer dan 225 europer maand kosten. In hun voorstel bedroegde belasting 10 % van de maandelijkse huur,volgens het principe ‘de rijkste betaalt hetmeest’. Freya Van den Bossche had in eeninterview met Schamper (Schamper 401) alverkondigd dat ook zij een lineaire kotbe-lasting niet zou kunnen verdedigen,alhoewel ze er wel voor zou stemmen“omdat dat zo hoort”.

EEssccaallaattiiee eenn aannttii--cclliimmaaxxOp 18 maart trokken de studenten van hetSteK met een eisenpakket en vol goedehoop naar het stadsbestuur, waar hen echtereen ijskoude douche te wachten stond. Dekotbelasting werd namelijk nog veel groverdan eerst aangekondigd. Niet alleen zou erwel degelijk een lineaire belasting van 75euro komen, daarnaast was er ook eenboetesysteem voorzien dat de kotbelastingkon laten oplopen tot 250 euro per kot perjaar. Het stadsbestuur zou massaal koten enhuurcontracten gaan controleren. Wie nietin orde was, mocht dan jaarlijks 250 euroophoesten voor het stadsbestuur. Maarwelke koten zijn meestal niet in orde? Degoedkoopste natuurlijk, waardoor niet derijkste maar de armste studenten het groot-ste slachtoffer zouden worden. Het SteK liethet hier natuurlijk niet bij. Enkele malen perweek werd de Heuvelpoort geblokkeerd, engrotere acties zouden nog volgen, ware hetniet dat plots werd aangekondigd dat dekotbelasting er dan toch niet zou komen. Dereden bleek niet het massale studenten-protest te zijn, maar het feit dat het hele sys-teem juridisch te ingewikkeld en zelfs onmo-gelijk te realiseren zou zijn. Velen verwacht-ten misschien een iets spectaculairder eindevoor dit verhaal van politieke intriges en stu-dentenopstanden, maar uiteindelijk hebbende studenten toch het pleit gewonnen, zijhet dan met behulp van het juridisch sys-teem.

bewerkt door Annelies Jeannin

2

MMuucchh aaddoo aabboouutt nnootthhiinnggDDee ssttrriijjdd vvaann ddee ssttuuddeenntteenn tteeggeenn kkoottbbeellaassttiinngg

JJeeff VVaann BBaaeelleenn

HHet plan van het Gentse Schepencollege om een kotbelasting in tevoeren, heeft in het academiejaar 2001-2002 voor heel wat spanning

en intrige gezorgd. Gedurende enkele maanden was het oorlog tussen destudenten en het Gentse stadsbestuur en Schamper zat er middenin.

Page 3: Schamper - zomer 2002

3

SS CCHH AAMMPPEERRZZoommeerrvvaakkaannttiiee

22 00 00 22GG eegg rr oo eett

Dus u hebt ervoor gekozen om aan de Universiteit Gent (afgekort RUG) te gaan studeren.Goh. Dat was een heel verstandige beslissing van u, laat dat duidelijk zijn. Het onderwijs-niveau is onmiskenbaar heel hoog, met de meeste proffen valt menselijk te praten en Gentzelf is gewoon een prachtige stad. Wat zou u nog meer willen? Erdoor zijn zeker? Geloof onsvrij: zelfs dat is absoluut niet onmogelijk.

Want veel eerstekanners vragen: zal ik het wel kunnen? Is het niet te zwaar voor mij? Gaan aldie enge proffen mij, onschuldig springertje van de boerenbuiten, niet levend opwreten? Tsktsk. Dat is nog maar net ingeschreven en dat begint hier al te panikeren. Geef ons eens éénreden waarom u dat niet zou kunnen. We zouden u binnen de minuut tientallen voor-beelden kunnen opnoemen van volslagen tuig van de richel dat aan een universitair diplomageraakt is. Stranger things have happened. And will happen.

En als het echt, echt, echt niet gaat: je kan altijd tot eind oktober van studierichting wisse-len. Of desnoods stoppen. Het is sowieso een ervaring waaruit je veel zal leren. Al mag je hetnatuurlijk nooit te vroeg opgeven. Want zoals vrouwen in de menopauze kunnen bevestigen:de overgang is inderdaad niet niks. De universiteit zal van u een nieuwe manier van studeren,van verantwoordelijkheid dragen en zelfs een totaal nieuwe levensstijl eisen. Bangelijk, weweten het, maar u wordt ook niet helemaal aan uw lot overgelaten. De meeste proffen zijnenorm rekkelijk voor eerstekanners en de studentenbegeleiding is aan de RUG uitstekend.Het zal allemaal wel gaan. En trouwens, er is toch meer aan het studentenleven dan studerenalleen zeker.

Want hét grote voordeel van Gent als studentenstad, is dat deze stad lééft. Er is voor deGentse student echt wel meer dan alleen studeren en zuipen. Wees gerust: de zuipliefheb-ber zal zeker aan zijn trekken kunnen komen, maar Gent heeft meer te bieden. Toneel, film,concerten, technoraves, opera zelfs... je moet in Gent eigenlijk al goed je best doen om je tevervelen. En voor studenten zijn er dan nog tal van initiatieven en verenigingen uitsluitendter hunner vermaak.

Neem nu Schamper, het magazine dat u nu aan het lezen bent. Schamper is het onafhanke-lijke studentenblad van de Gentse Universiteit. Ons magazine, gemaakt door en voor deGentse uniefstudent, verschijnt tweewekelijks (vakantieperiodes uitgezonderd) en is gevuldmet artikels gaande van kookrubrieken en colums tot harde politieke interviews en onder-zoeksjournalistiek over corruptie aan de unief. Deze speciale zomereditie, die vooral samen-vattingen van artikels uit het vorige academiejaar bevat, kan u een idee geven van hoe eengemiddelde Schamper eruitziet. En al zeggen we het zelf, meestal is dat vrij goed.

Schamper is echter voortdurend on the move. Uiteindelijk studeren mensen ook wel eensaf en ook dit jaar moeten we een hele trits van onze redactie vervangen. We zijn voortdurendop zoek naar verse reporters, redacteurs, eindredacteurs, fotografen, lay-outisten, cartoonis-ten, webmasters, reclamespecialisten... en diens meer. Enorm talent is niet meteen vereist.Schrijven, fotograferen of lay-outen zijn toch dingen die je vooral al doende leert. Wie weetvind u het nog leuk ook. Als het u wat zegt, kom dan gerust eens langs op ons redactielokaalin de kelder van Studenthuis De Brug (St.-Pietersnieuwstraat 45).

We houden er ook aan te melden dat Schamper een gelijkekansenbeleid voert voor bijzon-der aantrekkelijk studentes die nog maar weinig mensen kennen in Gent. Deze minderhei-dsgroep heeft altijd al onze speciale aandacht gehad, een aandacht die in het verleden nietaltijd wederzijds is geweest. Een nieuw academiejaar, een nieuwe kans zeggen we altijd maarweer.

Salutjes,JJeeff VVaann BBaaeelleenn

HHooooffddrreeddaacctteeuurr SScchhaammppeerr

Schamper is het kritische en onafhankelijkestudentenblad van de Universteit Gent. De

Redactie bestaat uit vrijwilligers en komt elkedinsdag samen om 19u op het volgende adres:

Schamperredactie - Studentenhuis De BrugSt-Pietersnieuwstraat 45

9000 Gent09/264.70.87

[email protected].: 890-0144049-35

Lezersbrieven zijn welkom, liefst op diskette.Naamloos is prullenmand. Vermeld ook studie-richting, jaar en contactadres. Op grondiggemotiveerd verzoek laten wij uw naam weg.Lezersbrieven dienen betrekking te hebben opde studentenproblematiek en de RUG in hetalgemeen of artikels in Schamper in het bijzon-der. De redactie behoudt het recht voor omingezonden stukken verkort weer te geven, ofom technische reden niet te plaatsen.

Oplage:5000 exemplaren op gerecycleerd papier,

gratis verspreid in alle faculteiten, resto’s enhomes van de RUG

Verantwoordelijke uitgever:Jef Van Baelen

St-Pietersnieuwstraat 45, 9000 GentDrukkerij:

Druk in de Weer c.v. Forelstraat 35

9000 Gent

Redactie:

HoofdredacteurJef Van Baelen

CoördinatorEvelien Baeten

AdvertentiesAndy Cobbaut, Geert Van Campenhout

EindredactieAnnelies Jeannin (chef eindredactie),

Jef Van Baelen, Pieter Loncke,Tom De Paepe, Tim Van der Mensbrugghe, Jur-

gen Boel, Joke Boeyden, Mieke Boone, Peter Hannosset,Stefanie Deman, David De Wolf

RedactieEvelien Baeten, Jurgen Boel, Joke Boeyden,

Mieke Boone, Anke Coppens, Davy D’Halluin,Niels De Decker, Maarten De Gendt, Tom De

Paepe, David De Wolf, Stefanie Deman, SimonDesmet, Rinus Emmery, Peter Hannosset, Anne-

lies Jeannin, Karel Lambert, Pieter Loncke,Marijke Mahieu, David Miroir, Stijn Segers,

Karen Stevens, Kristel Van Audenaeren, Jef VanBaelen, Geert Van Campenhout, Joost Vanden-

broele, Tim Van der Mensbrugghe, Jan Ver-meulen, Sofie Willems, Wouter Woussen

VormgevingPapieren versie: Jan Vermeulen

Internet versie: StijN Segers, Kristel Van Aude-naeren, Emmanuel Keuleurs

Cover: Jan VermeulenCartoons

Valère, Tim Van der MensbruggheFoto’s

Evelien Baeten, Jan Vermeulen

Schamper op internetwww.schamper.rug.ac.be

CC oo ll oo ff oo nn

Page 4: Schamper - zomer 2002

De steun die de studenten van hun ouderskrijgen, laat de meeste toe een zorgeloosleven te leiden, althans toch op financieelvlak. Maar we weten natuurlijk ook dat datlang niet bij iedereen het geval is: denk maareens aan de talrijke beursstudenten. Degrootste beurs bedraagt zo’n 223,11 Euro(9.000 BEF), ouderlijke steun of een anderevorm van inkomen blijft voor een beursstu-dent dus noodzakelijk om rond te komen.

Wanneer dat ontbreekt, dan kan hij beroepdoen op het OCMW om bij te springen.

Deze mogelijkheid bestond reeds in de wetvan 1974 over het recht op een bestaans-minimun. Toch liet deze regeling op ver-schillende plaatsen de mogelijkheid oponduidelijkheid en betwisting bestaan. Wan-neer een student zich om steun tot eenOCMW wendde, werd elk geval apart behan-deld. Bovendien vond de wet bij deOCMW’s een verschillende toepassing. Hetwas ook niet duidelijk in welke gemeente destudenten naar het OCMW moesten stap-pen. Was dat in de gemeente waar zijn oud-ers woonden, of die waar hij op kot zat?Daardoor kon er wel eens betwistingbestaan over de bevoegdheid van het cen-trum.

LL ee ee flfloo oo nnIn de nieuwe regeling heeft ‘elke persoonrecht op maatschappelijke integratie’. Ditkan op verschillende manieren en volgensde nieuwe wet valt studeren hier ook onder.Het gaat dan om een ‘geïndividualiseerdproject op maatschappelijke integratie’. Datis een moeilijke naam die een zeer ruimelading dekt, maar het is wel duidelijk dat eenvoltijdse opleiding hieronder valt, tenminste

in zoverre deze de kansenvan de student op dearbeidsmarkt verhoogt.Voor een samenwonendestudent zal het leefloondan 4.400 euro (177.496BEF) per jaar bedragen envoor een alleenstaandestudent 6.600 euro(266.243 BEF).

IInnsscchhaakkeelliinnggDe nieuwe wet op hetrecht op maatschap-pelijke integratie wilhelpen de student in demaatschappij te integr-eren. Dat is een nobeleonderneming, ware het

niet dat niet alle studenten dezelfde kansenmaken op deze steun. Elk OCMW blijft zelfbevoegd om uit te maken of een bepaaldeopleiding later de kansen van de aanvragerop de arbeidsmarkt kan verhogen. Zo kaneen student Informatica bijvoorbeeld weleen leefloon uitbetaald krijgen, en een stu-dent Filosofie niet. De Vlaamse Verenigingvan Studenten kant zich categoriek tegendeze utilitaristische opvatting van het onder-wijs, de student moet vrij blijven in zijnstudiekeuze.

OOnnddeerrhhoouuddsspplliicchhttVaak kloppen studenten aan bij het OCMWwanneer de sociale band met hun oudersgebroken is. Maar de ouders blijven voor defederale regering steeds verantwoordelijkvoor het onderhoud van hun kinderen. De

OCMW’s worden daarom aangemoedigd omhet uitgekeerde leefloon terug te vorderenvan de ouders. Zo willen ze de ouders wijzenop hun verplichtingen. Ouders zullen alleenmaar vrijgesteld worden wanneer huninkomen onder een bepaalde, lage, mini-mumgrens blijft. Het komt erop neer datbijvoorbeeld alleen een werkloze alleen-staande ouder hiervan vrijgesteld zal wor-den.

LLookkaalliitteeiittMet de nieuwe regeling kan er geenonduidelijkheid meer zijn over welk OCMWnu bevoegd is. De student zal zijn aanvraagmoeten indienen bij het OCMW van degemeente waar hij gedomicilieerd is. Datbetekent meteen een hele opluchting voorde universiteitssteden, de meeste studentenhouden immers hun domicilie bij hun oud-ers. Toch moet hier een bedenking bij wor-den gemaakt. Volgens de huidige recht-spraak kan een student vooral aanspraakmaken op de steun van het OCMW wanneerhet tot een relatiebreuk gekomen is met deouders. In dat geval is het adres van de oud-ers niet meer relevant en zou de student eeneigen domicilie moeten hebben. Wanneerdit wordt gecombineerd met de weiger-achtige houding van verschillende Vlaamseuniversiteitssteden, zoals Gent en Leuven,om studenten in het bevolkingsregister in teschrijven, dan is het duidelijk dat dezeregeling nog ver van ideaal is.

Het is dan ook duidelijk dat deze wet overhet recht op maatschappelijke integratiestudiefinanciering niet tot hoofddoel stelt.De OCMW’s hebben zich in het verledensteeds gekant tegen het structureel aanvaar-den van studenten als potentiële steun-trekkende. Ze pleiten er dan ook voor dathet systeem van de studiebeurzen wordtaangepast om tegemoet te komen aan despecifieke noden van de studenten die inhun eigen onderhoud moeten voorzien. Totzo een regeling er komt, moeten we blijvenhopen dat de OCMW’s de studenten in noodop een menselijke manier uit de nood zullenhelpen.

4

LL ee ee flfloooonn ooff lleeeerrlloooonn??

PP HH

DDe Belgische regering werkt aan een nieuwe wet op het recht opmaatschappelijke integratie. Vroeger bleven studenten bij het OCMW

wel eens in de kou staan, maar nu wil men voor een duidelijkere en meereenvormige regeling zorgen.

DDee nniieeuuwwee wweett oopp OOCCMMWW--sstteeuunn

Page 5: Schamper - zomer 2002

advertentie

Page 6: Schamper - zomer 2002

Het Talencentrum (TC) heeft als centraledienst van de RUG de taak om talenonder-wijs te verschaffen aan studenten die geentaalopleiding volgen. Wie bijvoorbeeld opErasmus gaat naar Spanje, kan via het TC zijnSpaans duchtig bijwerken. Zo’n cursus blijktechter al jaren veel te duur te zijn. In het TCbetaalt men zo’n 300 euro voor een cursus,tenzij die door de universiteit wordt gesub-sidieerd. Dan betaalt de student slechts zo’n20 euro. Dat is echter meer uitzonderingdan regel. Gelukkig zijn er voor de meestestudenten kortingen.

Volgens diensthoofd Valère Meus kost eencursus normaal circa 200 euro. “Wij stortendaar 50% van terug. De meeste studentenbetalen dus eigenlijk maar 100 euro.” Tervergelijking: in het Centrum voor levendetalen van de Katholieke Universiteit Leuvenis 77,5 euro de maximumprijs voor een cur-sus. Bovendien zou vooral de cursus Engelsin het TC meer dan verouderd zijn. Een stu-dente, Sylvie van Peteghem, haakte uitontevredenheid af. “We moesten luisterennaar ouderwetse teksten op een cassette dienauwelijks te verstaan waren.” Een lesgeverbevestigde ons dat de cursus veel beter kon.Volgens Meus wordt eraan gewerkt.

PPeerrssoonneeeellssbbeelleeiidd??Die slechte cursussen lijken echter klein bierin vergelijking met het personeelsbeleid vanhet TC. Tien jaar geleden ondervond MiekeStrynckx dat het bestuur tegenspreken nietde beste manier was om je carrière rustig uitte bouwen. Ze zou 90% voor het TC werkenen 10% voor het Departement Lerarenoplei-ding. “Met het DLO zou ik werken aan eenliteratuurcursus voor anderstaligen. Het wasde bedoeling dat het aandeel dat ik voor hetDLO zou presteren alsmaar zou groeien. Ikzou ook een contract van onbepaalde duurkrijgen.”

”Maar ik deelde niet altijd de opvattingenvan de heer Meus en sprak mijn eigen –blijkbaar afwijkende – mening uit. Dat zindehem niet. In ieder geval nam hij mij van hetDLO-project af en wilde hij er iemand

opzetten die nooit bezig was geweest metliteratuur. Het contract van onbepaaldeduur is er ook nooit gekomen. Ik ging vanhet ene tijdelijke contract over naar hetandere, hoewel me telkens een contract vanonbepaalde duur werd voorgehouden.”Door te suggereren dat Miekes tijdelijkecontract niet verlengd zou worden, hieldmen haar onder de duim.

PPaasstt aanndd PPrreesseennttOndertussen blijkt men op het TC niets tehebben bijgeleerd. Zo is niet competentiede doorslaggevende factor bij het aanwer-ven van lesgevers maar veeleer de juistemensen kennen. Dat ondervond Sofie VanDen Bogaert. Zij solliciteerde bij het TC omeen cursus Swahili te mogen geven. Maardoor een examen kon ze één dag geen lesgeven en vroeg ze om die les te verleggen.De oplossing van de vriendelijke mensenvan het TC? De lesdata zo aanpassen datSofie nu op drie (3!) lessen examen had.Bleek dat ze iemand anders op het oog had-den, Melissa Papelue, een goede kennisvan één van de medewerksters van het TC.Die kennis was zwanger, had niet gesollici-teerd en had dezelfde examens als Sofie.Voor Melissa wilde men de data wel aan-passen. Uiteindelijk kon zij de cursus echterniet geven. Sofie weigerde vanzelfsprek-endde job dan toch aan te nemen.

ZZwwaarrtt wweerrkkBij het TC ging het zelfs zo ver dat sommigepersoneelsleden onder druk gezet werden,om voor een deel in het zwart te werken.Slechts enkelen weigerden dat en staptennaar het rectoraat om te klagen. De toenma-lige beleidsvoerders bemiddelden daaroptussen de werknemer en de leiding van hetTalencentrum. Gevolg: de werknemermocht ‘normaal’ werken en er werd nietmeer over gesproken. Een hooggeplaatstebron verklaarde aan de redactie dat er“zeker voor tienduizenden euro’s in hetzwart gewerkt is”. Nooit werd er echter eendegelijk onderzoek ingesteld – tot nu. Passinds het aantreden van rector André DeLeenheer en vice-rector Marc De Clercq

houdteen begeleidingscommissie zich bezig metde zaak.

De uitslag van de financiële doorlichting isop het ogenblik van het ter perse nog nietvolledig bekend. Maar uit het verslag van hetBestuurscollege van 22 februari 2002 bleekdat er wel degelijk iets niet pluis was. Als erstaat dat “een aantal betalingen van presta-ties onttrokken aan het toezicht van deadministratie”, moet daar geen tekeningetjebij worden gemaakt, toch?

PPeerrssoooonnlliijjkkee vveerrrriijjkkiinnggIn datzelfde verslag staan nog andere merk-waardigheden, zoals “Met betrekking tot definanciële verrichtingen van de vzw werdvastgesteld dat in de loop van 2000 eenbedrag van 600.000 BEF werd besteed aankosten voor de eventuele oprichting van eennv, zonder dat zulks door het bestuurgevraagd werd.” (600.000 Belgische frank is14.873,61 euro.) En “ten tweede blijktuit detussentijdse rapportage het bestaan van eenbankrekening, geopend op het adres vaneen universitaire vestiging maar niet bekendbinnen de universitaire boekhouding. Eenvolledige reconstructie van de verrichtingenis slechts mogelijk van zodra alle-bankgegevens beschikbaar zijn. Op basis vande voorhanden zijnde gegevens bestaangeen indicaties van persoonlijke verrijkingdoor het diensthoofd.”

De heer Meus pleit onschuldig en beweertdat de oprichting van een nv volledig inoverleg gebeurde met de universiteit. “Maarwie is wie aan de universiteit?” voegt hij erschamper aan toe. De nv die de door het TContwikkelde producten commercieel moestuitbaten, is overigens nooit van de grondgekomen.

Het volledige dossier over de wantoes-tanden in het Talencentrum vind je ophttp://www.schamper.rug.ac.be/talencen-trum.php.

6

WWaannttooeessttaannddeenn iinnTTaalleenncceennttrruumm

DDe etterbuil die al meer dan tien jaar aan het opzwellenwas in het Talencentrum, is in het voorjaar van 2002 ein-

delijk opengebarsten. De universiteit heeft een begeleid-ingscommissie samengesteld om de zaken eens van dichterbij tebekijken. Onze redactie ontdekte dat er zelfs in het zwart gewerktis in het Talencentrum.

VVaann ddeerr MMeennssbbrruugggghhee

Page 7: Schamper - zomer 2002

17

SCHAMPER: U kwam in april 2001 in hetnieuws omdat u in Gent moedertaalsc-holen voor allochtonen wou inrichten.Kunt u ons daar nog even kort het hoe enwaarom van toelichten?Freya Van den Bossche: “Uit onderzoekvan de Universiteit is gebleken dat veelallochtone jongeren grote problemenhebben op school. Niet omdat ze niet inschool geïnteresseerd zijn of omdat ze ver-standelijk minder vermogens zoudenhebben of zo, maar omdat velen een teslechte kennis van het Nederlands hebbenom leerinhouden te kunnen vatten. Ik zoudat willen opvangen door deels lessen tegeven in de moedertaal van deze jongeren,maar natuurlijk wel gecombineerd met eenversnelde cursus Nederlands.”

SCHAMPER: De VLD, uw Gentse coali-tiepartner, was fel gekant tegen dit voorstel,dat in september 2002 zou moeten starten.Wat is er nu van uw voorstel geworden?VdB: “Het is een compromis geworden. Hetblijkt niet haalbaar moedertaalonderwijsvoor allochtonen te organiseren tijdens delesuren. Dus plannen we nu taakgroepenvoor allochtonen buiten de lesuren. Nietmijn oorspronkelijke voorstel, maar eencompromis waar ik me in kan vinden.”

SCHAMPER: Gecombineerd hiermee wilt ude Gentse scholen verplichten minstens 18%allochtonen op te nemen. Ervaart u datzogenaamde “witte” scholen een actieveweigeringspolitiek voeren tegen allochto-nen?VdB: “Ik ben ervan overtuigd dat het gaatom een minderheid van scholen met een aldan niet terechte goede naam. Er zijnscholen die graag een nogal eenzijdig pub-liek aantrekken. Je vindt daar ook allochto-nen, maar dan wel altijd kinderen vanhoogopgeleide ouders. Meestal gaat het zo:men laat even weten hoe duur de school-reizen wel zijn, of men voorspelt dekinderen bisjaren door het hoge opleid-ingspeil. Leerlingen worden maar zeldenecht geweigerd, maar de ouders wordeneerder afgeschrikt door randvoorwaarden

die een school stelt. En het gaat niet alleenom allochtone, maar ook om kansarme jon-geren.”

SCHAMPER: We hebben de indruk dat ernog maar weinig initiatieven voorhogeschool- of universiteitsstudenten dooru genomen werden. Terechte kritiek?VdB: “Zeker niet. Ik heb eventjes gechecktwat er allemaal gebeurd is. Zo heb ik er bijde burgemeester op aangedrongen om hetSint-Pietersplein weer open te stellen voormanifestaties. Dat was een reële vraag bij de

studenten. Verder is de erkenning van destudentenverenigingen eindelijk in ordegekomen. Ook niet onbelangrijk. Er komteen studentenonthaaldag en iedere studentkrijgt een boekje van 10 cultuurwaardebon-nen voor 15 euro. En het fietsverhuurpro-ject natuurlijk. Toch redelijk wat initiatievenop een jaar tijd, al is het wel waar dat ik overdeze initiatieven minder duidelijk gecom-municeerd heb dan over mijn andere plan-nen. Er zal ook nog voor de eerste keer eenBeleidsnota Studentenaangelegenhedenkomen met alle bevoegde kabinetten.”

DDee LLaaaattssttee SSeennaaaatt SCHAMPER: Uw relatie met de media is ookeen beetje ambigu. Het valt op dat u vaak“zacht” geïnterviewd wordt. Interviews

over uw beleidsnota blijken vaak eigenlijkover uw dochter of uw vader te gaan.VdB: “Soms is dat frustrerend maar ik begri-jp het ook. Mensen zijn daar vaak meer ingeïnteresseerd dan in het beleid zelf. Als ikiets doe voor de media dat niet meteenaansluit bij mijn beleid, dan zal ik wel altijdproberen er enige politieke inhoud in testeken. Mijn BV-schap heeft ook anderevoordelen: de dagen na tv-optredens krijg iksteevast veel reacties van de gewone man ofconcrete vragen, die politiek zeer relevantzijn. Dat komt wellicht door mijn vrij toe-gankelijke imago. Toch moet ik opletten datde balans niet overslaat in de andere richt-ing, naar verkleutering.”

SCHAMPER: De meeste mensen zullen ueerder associëren met De Laatste Show danmet de Zevende Dag. Vindt u dat geenprobleem?VdB: “Het is altijd mijn betrachting om zoveel mogelijk politieke onderwerpen in dieamusementsprogramma’s te stoppen. En ikdoe zeker ook niet alles: je zal me niet zienzingen op TV of met mijn vader een quizdoen tegen de familie Anciaux. Al zal ik daarook fouten in maken. Wellicht zal ik ooksoms moeten zeggen: dit ging toch wel tever. Het is altijd afwegen. Ik heb in iedergeval besloten om geen uitnodigingen meerte aanvaarden voor programma’s die zichenkel op mijn BV- of moederschap richten.”

SCHAMPER: Is dat niet een beetje detragedie van de moderne politiek? Stel datu totaal geen politieke inhoud zou hebbenen geen noemenswaardig beleid zouvoeren, maar toch gewoon uzelf zou spelenin De Laatste Show? U zou vast nog steedsmassa’s stemmen halen.VdB: “Ik denk dat dat in de huidigemaatschappij, met de huidige relatie poli-tiek/media zeker mogelijk is. Ik denk ookdat er veel politici zijn die niet doen wat zezouden moeten doen, maar toch veel stem-men halen. Zo zit democratie in elkaar en ikken geen beter systeem. Ik vind het ookniet fair dat ik in mijn eerste verkiezing meerstemmen heb gehaald dan andere tal-entvolle mensen in mijn partij, die minderde kans hebben gehad om zich te profileren.Anderzijds sla ik de uitnodigingen voor DeLaatste Show ook niet af natuurlijk.”

7

””MMeenn iiss vvaaaakk mmeeeerr ggeeïïnntteerreesssseeeerrdd iinnmmiijjnn ffaammiilliiee ddaann iinn mmiijjnn bbeelleeiidd..””

NNog voor ik goed en wel binnen ben op het Gentse kabinet van Onder-wijs, laten de medewerkers van de schepen me weten “geschrokken”

en “ontzet” te zijn over mijn artikel over mevrouw Van den Bossche inSchamper 400. Wat later komt de schepen laconiek binnen met “Ha, mijngrote fan!” De toon is gezet.

JJeeff vvaann BBaaeelleenn

”Ik vind het ook niet fair dat ik in mijneerste verkiezing meer stemmen hebgehaald dan andere talentvolle mensen inmijn partij, die minder de kans hebbengehad om zich te profileren.”

Page 8: Schamper - zomer 2002

SCHAMPER:”Waarom ben je met AutomaticBuffalo overgeschakeld van het Nederlandsnaar het Engels?”Luc De Vos:”Ik ben eigenlijk niet echtovergeschakeld. Ik heb gewoon een nieuwegroep opgestart naast mijn Nederlandstaligegroep. En dat uit pure creativiteit. In Belgiekan je tegenwoordig maar om de twee jaareen nieuwe cd maken omdat de platenfir-ma’s de budgetten hebben beperkt. Ik hadechter nog heel veel songs liggen - ik maaker bij wijze van spreken elke dag een - endaar zat ik wel mee. Vandaar die tweedegroep.”

SCHAMPER:”Viel de samenwerking met jenieuwe bandleden goed mee?”Luc De Vos:”Jaja, zeker. Na al die jarenbegin ik al de ‘truken van de foor’ te kennen.Ik ben erin gerold als naieve puber. Het is tezeggen, ik was 27 toen ik mijn eerste plaat

maakte. Ik was misschien geen puber meer,maar zeker wel naief. We hebben deze plaatvan Gorki zelf geproduced, net als de laatstevan Automatic Buffalo.

SCHAMPER:”Als naieveling sta je toch maarmooi aan de top van de tijdloze 100 vanStudio Brussel.”Luc De Vos:”Ik schrok er ook wel van. Hetis natuurlijk wel raar om tussen Radiohead,Nirvana en Queen te staan en dan nog hele-maal vanboven aan de top. Het liedje Mia,want daarover gaat het, is een beetje eeneigen leven gaan leiden. Ik vind het fan-tastisch dat mensen dat zeer goed vinden,maar ik zie het als een van mijn duizend lied-jes. Ik hoor altijd liefst de liedjes die ik netgemaakt heb en Mia is al tien jaar oud. Ikvind het een fantastisch lied en ik speel en ikzing het nog altijd graag, maar ik hou even-veel van al mijn andere liedjes. Ik vind het

natuurlijk supertof dat we op twee staan. Enals ze Mia goed vonden, zou ik jullie lezerswillen aanraden ook eens naar de rest teluisteren. Ze moeten zich zeker de nieuwecd aanschaffen, stelen of kopieren. Ik hebzitte zwoegen met de Nederlandstalige tek-sten, maar ik ben er content van , zoals alti-jd. De cd verschijnt in april en hij zal Vooruit-gang heten. Dat kunt u al in primeurmelden.

SCHAMPER:”Je hebt ook meegewerkt aanFrench Quiz. Hoe ben je daar beland?”Luc De Vos:”Ik dacht eigenlijk in het begindat het een soort tussendoortje was. Het iseen voor de hand liggende popquiz met watmoppen, een beetje gebaseerd op NeverMind the Buzzcocks. Ik dacht ‘waarom doeik er eens niet aan mee’ en ik heb mij er heelerg geamuseerd. Maar ik heb inderdaadgemerkt dat die quiz heel erg populair is. Inhet begin kwam er niet veel volk op af, maarop het einde zat er toch wel elke keer eenpaar honderd man.

IIn maart ging Schamper op bezoek bij Luc De Vos, een gekend Gentsburger. Luc was samen met zijn band Gorki in de opnamestudio gedo-

ken om een nieuwe plaat op te nemen die in april moest uitkomen.Schamper voelde hem daarover en over zijn andere projecten even aan detand.

8

EEvveell BB && TTiimm

Arca (theater)Sint-Widostraat 309/225.18.60

Backstage (theatercafé)Sint-Pietersnieuwstraat 12809/[email protected]

Bijlokemuseum(Stedelijk OudheidkundigMuseum)Godshuizenlaan 209/[email protected]

Decascoop (cinema)Ter Platen 1209/225.48.38

Film Plateau (Filmzaal vande RUG)Paddenhoek 3 (Corresp.: Rozi-er 9)09/264.70.85

Gele Zaal (wereldmuziek, jazz, heden-daags klassiek)Nonnemeersstraat 2609/[email protected]

Gravensteen (Museumvoor Gerechtsvoorwerpen)Sint-Veerleplein 1109/225.93.06

Huis van Alijn (Museum voor Volkskunde)Kraanlei 6509/[email protected]

KopergieteryBlekeriijstraat 5009/233.70.00

MIAT (Museum voor Indus-triële Archeologie en Textiel)Minnemeers 909/[email protected]

MinardschouwburgWalpoortstraat 1609/233.09.70

Museum Arnold VanderHaeghen & Dienst Kunstenvan de stad GentVeldstraat 8209/[email protected]

Museum Dr. GuislainJ. Guislainstraat 4309/[email protected]

Museum voor degeschiedenis van deWetenschappen

Krijgslaan 281, gebouw S3009/[email protected]

Museum voor Sierkunst enVormgevingJan Breydelstraat 509/[email protected]

Museum voor Schone Kun-stenNicolaas de Leimaeckereplein (Citadelpark)09/[email protected]

Musicon (Muziekconservato-rium)Poel 109/225.15.15

NieuwpoorttheaterNieuwpoort 31-3509/[email protected]

NTG (theater)Sint-Baafsplein 1709/[email protected]

Oude Sint-Baafsabdij(Museum voor Stenen Voorw-erpen)Gandastraat 7

09/223.99.77 of 09/[email protected]

Rode Pomp (concert: klassiek, kamer-muziek)zaal: Nieuwpoort 5909/223.82.89

Schoolmuseum MichelThierySint-Pietersplein 1409/[email protected]

SMAK(Stedelijk Museum voorActuele Kunst)Citadelpark09/[email protected]

Sphinx (cinema)Sint-Michielshelling 309/225.60.86

Stichting Logos (concert: experimentelemuziek)Bomastraat 2609/[email protected]

Studioskoop (cinema)Sint-Annaplein 6309/[email protected]

Teater TaptoeForelstraat 91 c09/223.67.58

Teater Tinnenpot (verbonden met Arca)Tinnenpotstraat 2109/225.18.60

Trefpunt (muziekcafé)Bij Sint-Jacobs 1809/233.58.48

Vlaamse Opera - GentSchouwburgstraat 309/225.24.25

Victoria (theater)Fratersplein 709/[email protected]

Vooruit (kunstencentrum,concert- en fuifzaal, theaterza-al)Sint-Pietersnieuwstraat 2309/267.28.30

De Witte Zaal (tentoonstellingsruimte bijSint-Lucas)Zaal: PosteernestraatCorrespondentieadres:Zwartezusterstraat 3409/[email protected]

CCUULLTTUUUURRAADDRREESSSSEENN

DDee vvoooorruuiittggaanngg vvaann LLuucc ddee VVooss

Page 9: Schamper - zomer 2002

9

BBoollooggnnaa hheerrvvoorrmmtt hhooggeerr oonnddeerrwwiijjss ggrroonnddiigg

v.c

za-

be

Volgens een straf verhaal is wat hierondervolgt, begonnen tijdens een rijkelijk diner –en niet met een goedkope studen-tenspaghetti – waaropenkele mensen von-den dat het hoger onderwijs in Europa maareens moest worden opengetrokken. Al dieverschillende onderwijssystemen belemmer-den immers het ontstaan van een Europeseonderwijsruimte, zo was de redenering. Enof het nu na het voorgerecht of een pousse-café was, één ding is zeker: de Bourgondiërsvan hierboven hebben hun slag thuisge-haald.

VVeerrkkllaarriinnkkjjee ddrrooppppeennEr waren al Europese initiatieven in hethoger onderwijs, zoals de Erasmus-uitwisselingen. Die eerste toenaderingsstap-pen verbleken echter in het niets bij dezevenmijlslaarzen van de Bologna-verklar-ing. In die stadondertekenden alle Europeseonderwijsministers nogal onverwacht eenintentieverklaring waarin ze het engagementaangingen om op vrij korte termijn eengedaanteverandering te ondergaan. Daarbijwerd al vrij concreet ingevuld hoe alles ermoest uitzien, met het Angelsaksisch sys-teem als voorbeeld. Volgens dat systeemstudeer je eerst drie jaar om een bachelor tehalen, waarna je kan kiezen: ofwel gaanwerken, ofwel voortstuderen en een master-graad behalen. Ook Vlaanderen ondertek-ende de verklaring.

Zo’n verklaring is op zich niet dwingend,maar heeft de leuke eigenschap dat het datwel kan worden. Als alle landen onderteke-nen, wordt het moeilijk om de dans teontspringen. Iedereenwijst dan naariedereen om de beslissing te verantwoor-den. Toch is en blijft de Bologna-verklaringeen ondemocratisch papiertje. Geen enkelestudent heeft ooit iets in de pap te brokkengehad, en de beleidsmakers hebben niet alti-

jd logisch nagedacht over wat ze uit hunhoed getoverd hebben.

OOnnddeerrwwiijjssccuullttuuuurrEen van de problemen is dat er een enormverschil is tussen de Angelsaksische onder-wijscultuur en de Europees-continentale tra-ditie. Bij ons word je in het middelbaar volkennis gepompt, zodat hoger onderwijs kanvoortbouwen op een hoog kennispeil. Zelfsals je tijdens je middelbare carrière vooraluitblonk in wat we kunnen vatten onder denoemer ‘sociale vaardigheden’ als spiektech-nieken, babbelen of artistiek banktekenen,dan nog heb je meer kennis opgebouwd danje Amerikaanse collega’s. Om het doorgaanslage niveau op de middelbare scholen tecompenseren, hebben ze daar drie basis-jaren ontwikkeld voor wie hoger onderwijsbegint. Hier in Vlaanderen zijn dat ermeestal twee.

We hadden het in Vlaanderen dus aan onzerekker. Al snel werd duidelijk dat de invoer-ing van het Bachelor-Master-systeem eenheikele zaak zou worden. Wij hebbennamelijk een lekker ingewikkeld systeemvan hoger onderwijs dat enkeleunieke trek-jes heeft. In deze regio is hoger onderwijsredelijk goedkoop en vrij toegankelijk. Dat iszeker niet overal zo: in Amerika bijvoorbeeldbepalen je kwaliteiten of je een beurs krijgt,hier kan iedereen er aanspraak op maken,ongeacht je academische capaciteiten. Daar-naast is er nog het onderscheid tussen uni-versiteiten en hogescholen, dat zorgvuldigzo groot mogelijk wordt gehouden.

DDrriiee,, ttwweeee,, ssttaarrtt!!Ineens komt er dan een verdrag uit de luchtgevallen dat alles op losse schroeven zet.Universiteiten en hogescholen voelden debui al hangen en begonnen elkaar het hof temaken. Marleen Vanderpoorten, minister

van Onderwijs, had nog maar nauwelijks dewoorden ‘associatie tussen universiteiten enhogescholen’ en ‘moet nog wettelijkgeregeld worden’ uitgesproken, of de dolen-thousiaste onderwijsinstellingen namen deminister prompt op snelheid en gingenonderlinge associaties, zeg maar samen-werkingsovereenkomsten,aan nog voor deminister officiële richtlijnen op papier hadgezet.

Het is misschien tekenend voor de hele aan-pak van de minister: het duurde allemaaleen tijdje. Positief is wel dat zij wel oor hadvoor de grieven van de studenten. Via deVVS (Vlaamse Vereniging van Studenten)hebben zij hun opmerkingen kunnen geven.Heel wat studenten waren immers bang dathet betrekkelijk democratische Vlaamseonderwijssysteem onder druk zou komen testaan.

Pas begin dit jaar, rijkelijk laat, heeft hetkabinet van de minister de eersteontwerpteksten afgeleverd over hoe hethoger onderwijs in Vlaanderen er zal uitzienna Bologna. Een constante in de hele dis-cussie: er wordt zo weinig mogelijk beslist,en de wijn wordt stilaan water. Zo haddeminister duidelijk gezegd dat de opleidingenin het aanpassingsproces niet mochten ver-lengd worden. Nochtans waren enkeleopleidingen vragende partij omdat ze meen-den dat een jaartje extra nodig was, geziende rest van Europa dat ook doet. Het cate-gorieke njet van Vanderpoorten krijgt nutoch een achterpoortje, waarin de instellin-gen voorstellen mogen doen. Over heel wataspecten, zoals de lerarenopleiding of definanciering van het hele boeltje, is het nogkoffiedik kijken. Blijkbaar kunnen beleids-makers niet goed overweg met geplanderevoluties.

Dit artikel is een samenvatting van eenhele reeks over Bologna. De volledige reeksvind je op http://www.schamper.rug.ac.be.

OOveral in Europa hetzelfde opleidingssysteem, dezelfde diploma’s, metdezelfde titels. Na de invoering van de euro wordt dit voor de gemid-

delde student de tweede meest ingrijpende revolutie die Europa op zijnonderdanen loslaat. De studenten die nu als kandidatuurstudenten begin-nen, zullen als alles goed gaat als master afstuderen, en dat allemaal dankz-ij de Bologna-verklaring. Uw spaghettisaus heeft bij deze dan ook al haaronschuld verloren.

TToomm DDee PPaaeeppee

WW aa aa rr ??EEeenn rreevvoolluuttiiee??

Page 10: Schamper - zomer 2002

10

CCoommmmee jj ’’aaii ssooiiffPPuurreeee,, mmaaaarr ddaann bbrruuiinneerr

KKOO

KKEE

NN

Haast je nu snel naar de winkel en sla denodige ingrediënten in. De hoeveelhedenhangen natuurlijk af van hoe groot je hongeris en van het aantal personen die hun benenonder de tafel schuiven. Ben je alleen dan isde winkel de ideale plaats om iemand te ont-moeten, de jongen of het meisje zal je zekerwillen vergezellen bij het zien van de inhoudvan je boodschappenmandje: zij zullenweten dat jij die ene persoon bent dieSchamper leest en die zo moedig is ditrecept uit te proberen.

GGoo ffoo rr ii ttVoor de vleeseters - en de ietwat rijkere stu-dent - is de puree het best te combinerenmet konijn. De vegetarier eet er quorn bij en

de arme luis eet gewoon enkel de puree.

Aan de slag dan maar. Zet een schuit waterop het vuur. Als het water kookt, gooi je degeschilde aardappelen erin en laat je zegaarkoken. Tegelijkertijd zet je een pannetjemet appelmoes op het vuur. Je gebruikt hetbest appelmoes zonder brokken, dit geefteen mooier resultaat. Laat de appelmoeseven koken en neem de pan van het vuur.

Je fruit een fijngesneden ui in een kom. Jegooit je konijn erbij en overgiet dit met eenà twee flesjes bier. Probeer u ervan te weer-houden uw hele voorraad bier op te drinkenvoor u aan het recept begint . Zet het dekselop de pot en laat het konijn stoven tot de

saus ongeveer voor de helft ingekookt is. Alsje quorn eet dan doe je net hetzelfde. Als jeer niets bij eet dan fruit je de ui, giet je hetbier in de pan en laat je dit inkoken. Je kande saus aandikken door er een beetjemaïzena aan toe te voegen.

Giet de aardappelen af, plet ze, doe er deappelmoes bij en giet er wat van de sausover. Meng dit allemaal door elkaar en dienwarm op.

Hopelijk spendeer je de rest van de avondniet op toilet of verlies je de weinige vriend-jes die je nog had niet na het serveren vandeze delicieuze hap. Smakelijk.

Benodigdheden: konijn, quorn of ietsanders - of misschien wel helemaal niets,olie, ui, bruin bier - Piedbœuf, Leffe bruinof iets anders dat uw voorkeur geniet,appelmoes, aardappelen

BBruine puree, het klinkt vreemd en velen onder jullie denken nu vastaan iets anders dan eten. Hoewel we hier bij Schamper al eens durven,

houden we jullie deze keer niet voor de gek. Neen, lieve lezertjes, weproberen jullie niet te vergiftigen of jullie te overtuigen jullie karig bud-getje te verkwanselen aan een neprecept. We willen enkel jullie smaakpa-pillen een ongekend hoogtepunt doen bereiken met dit eenvoudig dochsmaakvol receptje.

EEvveell BB

Page 11: Schamper - zomer 2002

Het opstappen gaat al zelden makkelijk.Steevast word je op het laatste momentvakkundig gepasseerd door een meutescholieren met half vergane Buzzy Pazzjes inhun zweterige knuistjes, of half kreupeleoude wijven met een schel Gents accent dietergend traag de drie trapjes aan de ingangopkrabbelen. Vervolgens nemen ze de laat-ste beschikbare zitplaatsen in beslag, als zetenminste nog niet tussen de automatischedeuren zitten gesandwiched. Wat zei u? Mis-antroop, moi?

Maar soit, eigenlijk mag een mens al blij zijndat hij in de eerste plaats de bus gehaaldheeft. De keren dat ik op weg naar een haltehet voertuig in kwestie aan de overkant vande straat voor mijn neus heb zien voorbijzoeven, zijn niet langer op één hand tetellen. Je zou voor minder op cartooneskewijze je hoed staan vertrappelen op het

voetpad.

En kan er mij trouwens iemand vertellenwaarom bus- en tramchauffeurs je altijdaankijken alsof je net klaterend tegen hunbeen hebt staan pissen? Hun eeuwig chagri-jnige tronies lijken haast te vragen om eenwelgemikt salvo Prozac-pilletjes. Nee echt:ik heb nog nooit zoveel sombere gezichtengezien sinds die keer dat ik tijdens mijnvakantiejob in een SM-winkel via de inter-com moest omroepen dat de tepelklemmenuitverkocht waren. Vooral als je bij hetaankopen van je vervoersbewijs eens nietmet gepast geld kan betalen, valt demoordzucht zowat van des chauffeursgezicht af te lezen.

Vervolgens de medepassagiers. Geef toe,wie neemt er heden ten dage de bus? Inder-daad: voor de overgrote meerderheid min-

derjarigen, bejaarden en losers zonder rijbe-wijs. Het tuig van de richel, quoi. Kan je jemeteen ook het niveau van hun onderlingeconversaties voorstellen, terwijl jijzelf alleenmaar in stilte de nieuwe Schamper wil zittenlezen. Het smaken van een onzer spitseartikels gaat namelijk een stuk moeilijkerwanneer je simultaan het relaas van devorige aflevering van Wittekerke én de tunevan het nieuwste Pokémon GameBoy-spel-letje moet aanhoren.

Dus, beste lezer, om niet met eentweewekelijkse elegie over de nadelen vanhet openbaar vervoer bus verveeld te wor-den: stort massaal geld op mijn bankreken-ing, zodat ik mij een taxi kan veroorloven.God zal het u lonen! En de andere Scham-perlezers vast nog meer!

(Milde giften vanaf 1000 frank fiscaal aftrek-baar.)

11

Deze fijne dialoog ontspint zich tusseneerwaarde Govert Suurbier en zijn noviceReinier aan het begin van het album Eskimo.Ik geef het toe: humorsgewijs slaan stripsgeregeld de bal goed mis. Maar dit werkjeslaat hard en raak. Govert en Reinier zijndoor het Vaticaan op bekeringstocht gestu-urd om de wereld te bevrijden van ketters,heidenen en ander gemeenschapsonderwi-jsachtig gespuis. Na een uitstapje naar dekannibalen van Papoea Nieuw-Guineakomen ze nu terecht bij de eskimo’s op denoordpool. Hun stichtend werk wordtechter bemoeilijkt door tussenkomst vanMonseigneur Golias en het bijgeloof van deeskimootjes. De verhaaltjes van dezestripreeks hebben weinig om het lijf, hetgaat er meer om de lol erin te houden. En

daar slagen Yann en Verron zeker in. Door-spekt met min of meer authentieke Latijnseen Eskimose citaten verzeilen Suurbier enReinier steeds van de ene hopeloze situatiein de andere.

Govert en zijn novice zijn heerlijk vlot getekend, en ze passen visueel perfect bijhet hun gegeven karakter. Govert is de kolo-niale nonkel pater, een Permeke-achtigefiguur met een van de miswijn rood uitgesla-gen drankneus. Zijn novice Reinier is danweer het gezond verstand dat Govert uitveel narigheid kan houden, maar zo nu endan moet erkennen dat in de meest absurdesituaties de levenswijsheid van Govert tochwaardevol kan zijn. Deze opdeling van dehoofdfiguren loopt gelijk met die van vele

strips. Jommeke, Kuifje, Nero en Lanfeustvan Troy zijn in wezen vrij vervelende fig-uren. Mochten pakweg Filiberke, KapiteinHaddock, Philemon Pheip en Hebdeus detrol er niet zijn, dan zouden deze strips veelaan succes inboeten. Anderzijds zoudendeze geestige side-kicks niet lang kunnenboeien zonder hier en daar wat gezond ver-stand.

Het samenvoegen van Suurbier en z’n com-pagnon volgt dus een klassiek en degelijkrecept. De humor is niet echt moeilijk of bij-zonder subtiel, maar het is gewoon allemaalheel erg lollig. En daar kunnen we best meeleven.

De belevenissen van Govert Suurbier,Yann-Verron, Uitgeverij Le Lombard.

HHeett cchhaarrmmeeooffffeennssiieeff vvaann hheett VVaattiiccaaaannEEen ijskoud poollandschap, twee mannen lopen aan de einder.

“…zucht… hoeveel blikjes gecondenseerde melk hebben we nog,Reinier?” “Drie, Govert… maar ik hoef niet meer… ik ben doorlopend aande schijt.’”

SS ii mm

SSTT

RRII

PPCC

OOLL

UUMM

NNRRiinnuuss

HHooee llaaaatt kkoommtt hhiieerr ddee bbuuss??VVoor mij is het openbaar vervoer een dagelijkse bron van ergernis.

Immers, teneinde mijn luie reet op gezwinde wijze doorheen Gent tekunnen verplaatsen, ben ik genoodzaakt regelmatig op een bus of tram tespringen. Tot mijn spijt, zoals u zal merken.

Page 12: Schamper - zomer 2002