Schamper - zomer 2001

12

description

zomer 2001

Transcript of Schamper - zomer 2001

Page 1: Schamper - zomer 2001
Page 2: Schamper - zomer 2001

De kampioen is Ivan Mervielde: hij weetop dinsdagavond zo’n 950 studenten samente proppen in Auditorium 1 van de Lede-ganck, dat slechts een capaciteit van 578 per-sonen heeft — een overbezetting van zo’n375 personen. Mervielde geeft ‘Sociale Psy-chologie’ aan 2e kan Pol & Soc, Criminologieen Psychologie. Past dit binnen een onder-zoek naar het gedrag van groepen in te volleruimtes?

Op de tweede plaats komt Marc Boone, dieop donderdagvoormiddag meer dan 900studenten samenperst in Auditorium E in deBlandijn, dat slechts 605 zitjes telt. De 1e kanGeschiedenis, Pol & Soc, Wijsbegeerte enMoraal moeten zich daar met z’n allenbuigen over de ‘Historische Kritiek’. Zolangmen bij dat buigen niet tegen de prof aan-botst, natuurlijk.

Het brons gaat naar Johny Vincke, die indatzelfde auditorium E ‘Sociologie’ doceertaan de 1e kan Psychologie en Pedagogie ende 2e kan Lichamelijke Opvoeding, samengoed voor bijna 900 studenten.

EErr kkaann nnoogg mmeeeerr bbiijj......Het probleem ligt duidelijk bij vakken dieverschillende grote richtingen samenmoeten volgen. Het grootste auditorium vande RUG, Auditorium E in de Blandijn, biedtslechts plaats aan 605 studenten, de Audito-ria 1 en 2 in de ledeganck bieden elk 578 zit-jes. Dit is totaal ontoereikend voor gemeen-schappelijke vakken.

Als we bv. 1e kan Psychologie en Pedagogiesamen tellen, dan krijgen we al meer dan800 studenten, teveel dus om in één audito-rium te passen. Toch proberen Peter Vle-rick (‘Psychodiagnostiek’) en Leni Verhof-stadt-Denève (‘Ontwikkelingspsycholo-gie’) bij hen de schoenlepeltruuk toe te

passen in Auditorium 1 in de Ledeganck.Maar er zijn ook proffen die daarbij noglustig een extra richting stouwen: Prof.Vincke steekt er de 2e kan L.O. nog bij (ziehierboven) en Martin Valcke (‘Onder-wijskunde’) vindt dat de 2e kan Logopedieen Audiologie er nog bij kan (Auditorium 2in de Ledeganck).

DDrriieemmaaaall iiss sscchheeeeppssrreecchhttSommige proffen beseffen eindelijk dat zedezelfde les ook twee keer kunnen geven,telkens aan de helft van de groep. Zo geeftRuddy Doom zijn ‘Sociale en PolitiekeLeerstelsels’ nu niet meer aan 1e kan Rech-ten en Pol & Soc samen, maar hij stopt dielaatste nu netjes apart op maandag in Audi-torium E, en de eerste op vrijdag in Audito-rium 2 in de Ledeganck. Bij de Rechten moetechter ook de 2e kan Criminologie nog bin-nen zodat toch nog ruim 100 studenten teveel in het lokaal zitten. ‘t Is ook altijd wat!

De vijf gemeenschappelijke vakken van alleeerstejaars Letteren en Wijsbegeerte wordeninmiddels allemaal in twee groepen gegeven— anders zouden maar liefst zo’n 1300 stu-denten in één auditorium moeten zitten!Maar zelfs dan kan de situatie rampzalig blij-ven, zoals het vak ‘Historische Kritiek’ vanMarc Boone, dat we hierboven reeds aan-haalden: niet alleen de volledige 1e kan Let-teren en Wijsbegeerte, maar ook de 1e kanPol & Soc krijgen dit vak. Boone splitst op intwee groepen, maar volgens onzeberekeningen heeft hij een kleine 1800 stu-denten voor zich, wat drie maal de capaciteitvan Auditorium E vormt. Zou Boone wetendat hij ook driemaal les kan geven?

SSmmaallll iiss bbeeaauuttiiffuullNiet alleen grote auditoria zitten overvol,ook in kleine auditoria kan menig studentclaustrofobisch worden. Slechts één voor-

beeld: in auditorium b011 in de St. Huber-tusstraat moeten op maandag 1e kan Bur-gerlijk Ingenieur-Architect èn 1e kan Kunst-wetenschappen en Archeologie ‘Geschiede-nis van de Bouwkunst’ volgen bij Dirk DeMeyer. Hoe plaatst de man in ‘s hemel-snaam een kleine 360 studenten op 160plaatsen?

Er zijn gelukkig ook proffen die de kleinereauditoria inruilen voor een groter exem-plaar. Neem nu Helmut Gaus: vorig jaar gafhij nog ‘Politieke en Sociale Evolutie van Bel-gië’ in een auditorium in de Universiteit-straat, dit jaar is hij verhuisd naar AuditoriumE in de Blandijn. Helaas blijkt ook dat nietgenoeg, want in de zaal met 605 plaatsenmoeten nog steeds zo’n 880 studentenplaats vinden (1e kan Pol & Soc, Criminolo-gie en Geografie).

LL uu iiZe zullen het niet fijn vinden, maar proffenmoeten wat minder lui zijn en meer lessensplitsen in verschillende groepen. Dat is eenramp voor mensen als Boudewijn Bouck-aert, die koppig volhouden dat ze het les-geven kunnen combineren met allerleiandere verplichtingen, waardoor ze vaakafwezig zijn tijdens de lesuren. Bouckaertdoceert ‘Inleiding tot het Recht’ aan 1e kanPol & Soc en 1e kan Economie, die daarvoortweemaal per week met een kleine 850 mansamenhokken in de Ledeganck. Als Bouck-aert wat meer aanwezig zou zijn, zou hij voorbeide faculteiten afzonderlijk slechts ééndag per week nodig hebben, en zou hij allestudenten van een zitje kunnen voorzien.Lesgeven blijft nog steeds één van de driehoofdtaken van een prof, en de studentenhebben dan ook het recht les te krijgen opeen aannemelijke manier. Per slot vanrekening worden de professoren ervoorbetaald. Mèt het inschrijvingsgeld van hunstudenten.

De gegevens zijn van het jaar 2000-2001.Het komende jaar kunnen lesregelingen enlokaalverdelingen anders liggen.

AAls u gewend bent aan grote lessenaars met zeeën beenruimte, willenwe u alvast waarschuwen voor het sardine-gevoel aan de RUG. Er

waren het voorbije jaar weer een hoop lessen waar meer volk aanwezigwas dan er zitjes zijn, waardoor de studenten weer tot op de schoot van deprof moesten kruipen om in de auditoria binnen te kunnen. Wie zijn al dieproffen die zich zo eenzaam voelen dat ze zoveel studenten om zich heenwillen?

2

SS tt uu dd ee nn tt ee nn SS tt aa pp ee ll ee nnTTrraappppeenn zziitttteenn iinn aauuddiittoorriiaa

MMDDGG ((mmmmvv KKVVAA))

Page 3: Schamper - zomer 2001

3

Ik zie u uw ogen al optrekken. Schamper? Wat is dat voor een onding? Wel, lieve nieuw-bakken student, Schamper is het officiële studentenblad van de officiële universiteit van deofficiële stad Gent en officieel worden 5000 exemplaren om de twee weken verspreid in alleofficiële faculteiten en gebouwen van de RUG. Gratis voor alle officiële studenten! Officieelbestaat de redactie uit een rabauwenbende die huist in de diepste krochten van studenten-huis De Brug. Staat u al te springen om erbij te komen? Als uw eer u lief is wel.

Schamper bericht over al wat scheef loopt aan de RUG of wat de normale student aanbe-langt. In elk nummer wordt de lezer vergast op een interview met één of ander interessantof belangrijk sujet dat van ver of van dichtbij iets met de universiteit te maken heeft. Er is ookde rubriek ‘Wetenschap’ waarin, euh, voornamelijk wetenschappelijke dingen besprokenworden, bijvoorbeeld de nucleaire experimenten die men aan de RUG uitvoert of foutgelopen experimenten met genetic engeneering. Voor de nerds is er de rubriek ‘Digitaal’ envoor de artistiekerige typen is er de rubriek ‘Cultuur’. Daarin staan boekbesprekingen diestukken beter zijn dan het boek, filmbesprekingen met geheel onverwachte plotwendingen,aankondigingen van saaie tentoonstellingen zodat u er zelf niet meer naartoe moet, en af entoe komt er wat pretentieus gewauwel in een column over het zieltogende existentialisme,de zinloosheid van de Liefde en het oppeuzelen van geroosterde konijntjes. Mmm, geroos-terde konijntjes.

Het belangrijkste van Schamper zijn echter de algemene artikelen. Als een academischgebouw (bijna) instort, wees dan maar zeker dat Schamper er nog een stootje bij geeft. Alsde auditoria ongehoord vol zitten, wees dan maar zeker dat Schamper er een smeuïg artikelaan wijdt. Als de regeringscommissaris van de RUG alweer voor de rechtbank moet verschij-nen, wees dan maar zeker dat wij hem van pek en veren voorzien. Niet dat Schamper aan-vallend is of zo, wij proberen gewoon een beetje het geweten van de RUG te spelen endeinzen er niet voor terug om met expliciete meningen voor de dag te komen! (Weg met deBoekentoren!)

Maar wij hebben verdorie mensen nodig om al die hoogwaardige journalistiek te realiseren!Elk jaar zijn er redacteurs die op het ongezonde idee komen om af te studeren. Desnoodaards. Door hun schuld zitten wij aan het begin van ieder academiejaar met eenimmens gat in onze redactie en dat moet u opvullen! Wij zoeken mensen die cartoons kun-nen tekenen, die met een computer kunnen of willen omgaan en ervoor kunnen zorgen datSchamper geen 22, 23 of 25 maar wel degelijk 24 pagina’s telt. Wij hebben jongens en meis-jes nodig met een hart voor fotografie. Wij willen mensen die erop kicken alle taalfouten uitonze artikels te halen. Wij zoeken dames en heren die niet alleen een vlotte maar graag ookeen scherpe pen hebben.

Dit voorbeeldnummer moet u het idee geven: ik kan beter! Of tenminste: dat kan ik ook! Of:dat zou ik misschien toch ook wel willen doen. Doen! Niet twijfelen. Kont achteruit,borst(en) vooruit en hop! naar onze kelder in De Brug. Of kom naar de wekelijkse redac-tievergadering op dinsdagavond om 19u, eveneens in De Brug. Wij zullen u met open armenontvangen. A splendid time is guaranteed for all.

Daar zie. Alweer een hoofdredactionele taak vervuld. Vooraleer af te sluiten, vlug nog watgoede raad: flink studeren, uw cursussen bijhouden, regelmatig naar de les gaan, uw geldniet aan een lidkaart van het Fakulteiten Konvent verspillen, Schamper lezen maar vooralvoor Schamper schrijven!

Succes in al uw bezigheden en braaf zijn.Tim Van der Mensbrugghe, Hoofdredacteur

LL EE EE SS TT EE NN SS CC HH RR II JJ FF TTSS CC HH AA MM PP EE RR !!

Schamper is het kritische en onafhankelijkestudentenblad van de Universteit Gent. De

redactie bestaat uit vrijwilligers en komtelke dinsdag samen om 19u op het volgende

adres:

Schamperredactie - Studentenhuis DeBrug

St-Pietersnieuwstraat 459000 Gent

09/[email protected]

Rek.nr.: 890-0144049-35

Lezersbrieven zijn welkom, liefst op dis-kette. Naamloos is prullenmand. Vermeldook studierichting, jaar en contactadres.Op grondig gemotiveerd verzoek latenwij uw naam weg. Lezersbrieven dienenbetrekking te hebben op de studenten-problematiek en de RUG in het algemeenof artikels in Schamper in het bijzonder.De redactie behoudt het recht voor omingezonden stukken verkort weer tegeven, of om technische reden niet teplaatsen.

Oplage:4500 exemplaren op gerecycleerd papier,

gratis verspreid in alle faculteiten, resto’sen homes van de RUG

Verantwoordelijke uitgever:Tim Van der Mensbrugghe

St-Pietersnieuwstraat 45, 9000 GentDrukkerij:

Druk in de Weer c.v. Forelstraat 35

9000 Gent

Redactie:

HoofdredacteurKernredactieCoördinator

Tom De Paepe, David De WolfAdvertentiesAndy CobbautEindredactie

David De WolfRedactie

Meyrem Almaçi, Jurgen Boel, Jan Cherlet,Andy Cobbaut, Niels De Decker, Maarten De

Gendt, Tom De Paepe, Simon Desmet, BertDe Vuyst, David De Wolf, Vincent Janssens,

Pieter Jonckheere, Lieve Laurens, StijnSegers, Pieter Sergoonis, Kristel Van Aude-naeren, Jef Van Baelen, Tim Van der Mens-brugghe, Tom Van de Velde, Rudy van Doe-

selaar, Vicky Vanhoutte, Elke Van Royen,Jan Vermeulen, Joke Vrijders, Sofie Wil-

lems, Wouter WoussenVormgeving

Papieren versie: Tom De Paepe, Jan Vermeulen

Internet versie: Bert De Vuyst, Jan Vermeulen

Cover: Tim Van der MensbruggheCartoons

Maarten De GendtFoto’s

Vincent Janssens, Wouter WoussenSchamper op internet

www.schamper.rug.ac.be

CC oo ll oo ff oo nn

SScchhaammppeerr SSppeecciiaaaallZZoommeerrvvaakkaannttiiee 22000011

Page 4: Schamper - zomer 2001

BBoollooggnnaa ccrreeëëeerrtt EEuurrooppeessee oonnddeerrwwiijjssrruuiimmttee

4

Volgens de Brusselse bobo’s zullen afge-studeerden meer en meer terechtkomen opeen Europese arbeidsmarkt. Bedrijvenwerken steeds meer over de staatsgrenzenheen en gaan hun arbeidskrachten overalzoeken. Het probleem voor de heren be-drijfsleiders is om in de wirwar van Europeseonderwijsvormen te weten wat een diplomanu eigenlijk voorstelt en waard is. Datbetekent dat er gezocht moest worden naarmeer uniformiteit in het onderwijsland-schap. Dat een dergelijke hervorming ooknuttig is om de uitwisseling van studenten tevergemakkelijken, lijkt bijna een bijkom-stigheid.

BB oo ll oo ggnn aaDe onderwijsministers van de EU-lidstatenhadden wel oren naar deze verzuchtingen.In 1999 kwamen ze bijeen in het ItaliaanseBologna om daar een verklaring in elkaar teflansen die de aanzet moest geven tot de uit-bouw van een Europese ruimte voor hogeronderwijs. Vlaanderen - onderwijs is eengemeenschapsmaterie - ondertekende deverklaring mee, samen met alle andere lid-staten. Hoewel de verklaring niet bindend is,kan je als enkeling moeilijk terugkrabbelen.Zo valt er nog moeilijk aan te ontsnappen.

In Bologna werd afgesproken om het hogeronderwijs te hervormen tot een systeemwaarin je kan studeren op twee niveaus. Hetlaagste is het undergraduate-niveau. Als jedat beëindigd hebt, ben je ‘bachelor’ (eenterm uit het Engels onderwijs), en moet je inprincipe op de arbeidsmarkt terechtkunnen.Daarboven staat het graduate-niveau, dat jekan volgen als je je undergraduate behaaldheb. Wie hierin slaagt, krijgt de titel van‘master’.

DDrriieelleeddiiggVlaanderen heeft de verklaring dusondertekend, en dat was het begin van eengeanimeerde discussie. Hier hebben weimmers een meer complexe onderwijsstruc-

tuur: je kan hoger onderwijs volgen aanhogescholen, zowel van het korte (drie jaar)als lange type (vier of vijf), en aan de univer-siteiten. Dat betekent dat het Vlaamseonderwijslandschap drieledig is en een groteverscheidenheid aan diploma’s kent. En datsysteem moet gestroomlijnd worden.

Ondertussen is men het er over eens gewor-den dat het undergraduateniveau drie jaarzal duren, ongeacht het onderwijstype. Aande universiteiten en de hogeschoolopleidin-gen van het lange type zou je dan eventueeleen of twee jaren kunnen verderstuderenom je graduate te behalen. De bazen van deuniefs en hogescholen zijn intussen al tothet inzicht gekomen dat voor deze laatsteopleidingen het onderscheid unief-hogeschool nog moeilijk houdbaar zal zijn.Dat onderscheid zal echter niet volledigverdwijnen: de minister van onderwijs, Mar-leen Vanderpoorten, heeft al laten wetendat in de toekomst de uniefs en hoge-scholen naast elkaar blijven bestaan.

AAaann hheett wweerrkkOp het eerste zicht zou je kunnen denkendat er eigenlijk niet veel verandert voor deuniversiteiten, en dat er gewoon een her-schikking gebeurt van het systeem van kan-didaturen en licenties. Dat is dan buiten dewaard gerekend, want in de Bolognaverkla-ring is gestipuleerd dat je al met je under-graduate-diploma op de arbeidsmarktterecht moet kunnen! Dat betekent dat devolledige structuur van opleidingen her-

dacht moet worden.

Een ander heikel punt is de benaming vande nieuwe structuren. Uiteraard willen dehogescholen een titulatuur, terwijl de uni-versiteiten hopen dat er een blijvend onder-scheid kan ingevoerd worden, zodat het ver-schil duidelijk blijft tussen iemand die zijnopleiding aan de unief heeft gevolgd eniemand die dat aan de hogeschool heeftgedaan. Op dat punt lijken de universiteitenbakzeil te halen. Maar het belangrijksteprobleem is de doorstroming van under-graduate naar graduate. Studenten die hunundergraduate aan de hogeschool behaaldhebben, zouden gemakkelijker moeten kun-nen starten aan de unief om een graduate tebehalen. Zij die hun undergraduate aan deuniversiteit behaald hebben, zouden net alsnu automatisch mogen beginnen aan hungraduate. Voor de hogeschoolstudenten zoudat niet het geval zijn: zij zouden aanbepaalde toelatingsvoorwaarden moetenvoldoen. Ook daarover zal nog een hartigwoordje gepraat moeten worden.

CCoo nn ttrroolleeDe studenten reageren verdeeld op de her-vormingen: in Leuven en Gent is men inprincipe voor, weliswaar met enkele kriti-sche bedenkingen. Aan de Vrije UniversiteitBrussel en in Wallonië is men radicaal tegenen praat men al van het Bolognajuk. En er isreden tot achterdocht: Het gevaar bestaatdat het systeem zal ontaarden in een con-currentiestrijd waarin de minder hoogaangeschreven onderwijsinstellingen in hetsukkelstraatje zullen verzeilen. Het pro-bleem is de kwaliteitscontrole: hoe kun jedie op een open manier garanderen zondereen rangschikking te creëren?

De Bolognaverklaring wordt nu verder uit-gewerkt. Het onderwijslandschap in Vlaan-deren wil er vaart inzetten en heeft aan Van-derpoorten een decretaal kader gevraagdom concreet te kunnen starten met de her-vormingen. Binnen een goede tien jaar moetalles vlot draaien, en zal de titel licentiaat sti-laan verdwijnen.(Samenvatting van een artikelenreeks)

HHooggeerr oonnddeerrwwiijjss ddoooorr ddee mmiixxeerr

AAls je zonet ingeschreven bent aan deze universiteit, behoor je tot delaatste generatie die het inschrijvingsgeld heeft mogen neertellen in

Belgische frankskes. Volgend jaar mag de eurogeneratie aantreden. DeEuropese eenmaking stopt echter niet bij de munt, ook voor het onder-wijs wordt er gewerkt aan één standaard voor de hele Unie.

TToomm DDee PPaaeeppee

Page 5: Schamper - zomer 2001

5advertentie

Page 6: Schamper - zomer 2001

6

De pendelende student heeft het niet onderde markt. Hoe vaak gebeurt het niet dat eensporend geval hijgend, lichtjes roodaan-gelopen en hopeloos te laat het auditoriumkomt binnenschuifelen, nog vlug de woor-den “trein had vertraging” debiteert en danneerzijgt? Of gewoon niet toekomt dankzij(?) stakingen?

Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen vol-staat een klantvriendelijke dienstregelingechter niet. Ook een studentvriendelijklesrooster wil wel eens helpen. Bij demeeste opleidingen valt dat best mee: deadministratie doet zijn best om despringuren zoveel mogelijk te beperken.Sommige opleidingen zitten echter met eengat van Bethlehem tot Moskou in hun uur-rooster. Vooral de arme schaapjes uit deeerste kan hebben veel te veel tijd om opcafé te zitten. Bijvoorbeeld de bio-inge-

nieurs: zij kunnen op donderdag tussenAlgemene en anorganische chemie enBodemmineralogie en aardkunde een vier-tal academische uren zoekmaken.

Het meest extreme voorbeeld is te vinden inde eerste kandidatuur Rechten. Op don-derdag krijgt men daar van acht tot tien ’sochtends Inleiding tot het publiekrecht enpas zeven (7!) uur later, van vijf tot zeven ’savonds, beëindigt men de dag metEconomie. Voor wie op kot zit, is dat alle-maal niet zo dramatisch. De pendelaarshebben echter heel wat uren nuttig te bes-teden. Sommige studenten trekken zichterug in een rustige bibliotheek maar velenmaken twee keer per dag de heen- en terug-reis. Onnodige tijdsverspilling volgens onsen we voelden even aan de tand van RosaDe Schepper, verantwoordelijke voor hetauditoriumbeheer aan de Faculteit Rechten.

De Schepper: “Het grootste probleem ishet vinden van geschikte lokalen. Groepenvan zes- à zevenhonderd man moetennoodgedwongen uitwijken naar auditoriumE in de Blandijn, het grootste auditoriumvan de universiteit. Omdat dat auditoriumzo gegeerd is, moeten de studenten somsop minder prettige uren komen.”

Het zou niet aan de proffen liggen die er eenduivels genoegen in scheppen hun studen-ten te pas en te onpas te laten opdraven. Degrote hoeveelheid springuren in de eerstekandidatuur is er omdat er in het eerste jaarweinig praktische oefeningen wordengegeven waarmee het uurrooster opgevuldkan worden.

Verbeteringen zullen er waarschijnlijk paskomen als het nieuwe blok beton in de Sint-Pietersnieuwstraat er staat. Blijven dromen.

(19-02-2001; ingekort door Tévé DM)

DDe trein is altijd een beetje reizen. En reizen is altijd een beetje stilstaanen een beetje te laat komen? Schamper legde enkele bijzonder creatief

uitgewerkte dienstregelingen naast enkele minstens even creatievelesroosters.

Op de verkiezingen pakte professor De Leen-heer uit met een ambitieus actieplan dat deconcurrentie - Paul Van Cauwenberge, decaanvan de Faculteit Geneeskunde - van het podi-um blies. In het actieplan staan zeven min ofmeer concrete punten die De Leenheer ver-wezenlijkt wil zien. Sommige van die streef-doelen worden door de universitaire gemeen-schap op behoorlijk wat scepticisme onthaaldwegens iets té ambitieus.

De Leenheer wil bijvoorbeeld werk maken vanhet versterken van de uitstraling van de univer-siteit en is al enkele projecten op het getouwaan het zetten. Het ombouwen van de hoogsteverdiepingen van de Boekentoren tot een ont-moetingscentrum is er één van. Maar velenbetwijfelen of dat wel mogelijk is: de lift is teklein. Als er brand is, kunnen de bezoekersalleen maar via het raam ontsnappen. En ik

denk dat een brandtrap aan de gevel van deBoekentoren niet ideaal is als oplossing. Ookstaan er verschillende zendmasten bovenop deBoekentoren, onder andere enkele GSM-mas-ten. En die zouden wel eens schadelijk kunnenzijn voor de gezondheid.

Een ander punt is de idee voor een overleg-platform tussen rectoraat en studenten om destudenteninspraak te vergroten. Een heel mooiidee. Maar delicaat. Want welke studentenneem je daarvoor? De studenten uit de facul-teitsraden, die De Leenheer mee verkozenhebben? Of de studenten die iedere dag hunkloten afdraaien in Studentenhuis De Brug omhun vereniging toch maar in werking tehouden? De zaak ligt heel gevoelig. Beidezijdes hebben dan ook hun belangen: deGentse Studentenraad (GSR), die de facultairestudentenraden overkoepelt, heeft als doel

iedere student te vertegenwoordigen. Deverenigingen die ressorteren onder de DienstStudentenactiviteiten (DSA) staan dan weerheel dicht bij een specifieke groep studentenen blijven zich inzetten ondanks een gebrekaan een ruime en stevige huisvesting en deweinige subsidies. Beiden moeten voldoendevertegenwoordigd worden in het overlegplat-form.

Maar dat zijn zorgen voor later. Voorlopig noggeen bezettingen van het rectoraat, stapels kri-tische artikeltjes in één of ander Gents studen-tenblad en andere perikelen voor de rector inspe. Afwachten wat de toekomst in petto heeft.De nieuwe rector en vice-rector zullen alleszinsvoor enkele enorme uitdagingen staan: denakende implementatie van Bologna en dehervorming van de administratie, het zoge-heten STER-project, dat tegen oktoberafgerond moet zijn, zullen onze beide lieveheren genoeg plagen. Wij ook.(herwerkte versie, 26-3-2001)

JJuicht en jubelt! De Universiteit Gent heeft een nieuwe rector en eennieuwe vice-rector! Vanaf 1 oktober 2001 zal Andreas De Leenheer vier

jaar aan het hoofd staan van de RUG met vice-rector Marc De Clercq alstrouwe kornuit. De Leenheer volgt Jacques Willems op na een regeerperi-ode van acht jaar.

TTiimm VVaann ddeerr MMeennssbbrruugggghhee

MMiieekkee BBoooonnee

TTrreeiinnttjjee kkoommtt zzoo

NNiieeuuwwee sstteerrrreenn aaaann hheett uunniivveerrssiittaaiirree fifirr mmaamm eenntt

Page 7: Schamper - zomer 2001

Tom Decorte: “De bedoeling was om viahet onderzoek in het nachtleven een groepte vinden die niemand kent, die niet in dehulpverlening terecht komen. Er zatenzowel universitair als heel laag geschooldemensen bij. Alle mogelijke beroepscate-gorieën waren vertegenwoordigd: horeca,artistieke beroepen, politieagent,huisvrouw, zelfstandigen, arbeidersenzovoort. Er zaten mensen bij die twaalf,vijftien of zelfs twintig jaar lang cocaïnegebruikten. Het resultaat is een studie diebeschrijft hoe die mensen verschillen vanhet klassieke beeld van druggebruikers diein de goot belanden, en hoe zij in staat zijngedurende jaren zonder problemen tegebruiken.”

”In de wetenschappelijke wereld is men heter al lang over eens dat de manier waaropdrugs nu geklasseerd zijn - legaal of nietlegaal - niet gebaseerd is op objectieve crite-ria, zoals gevaarlijkheid en schadelijkheidvoor de volksgezondheid. Er zitteneconomische en historische motievenachter die verklaren waarom alcohol entabak wel legaal zijn en andere drugs niet. Insommige landen is cannabis dan weer wellegaal en alcohol niet.”

OOnnggeellii jjkkhheeiiddSCHAMPER: Moet er een totale legaliseringkomen?Decorte: “Op langere termijn wel. Ik ben ergeen voorstander van om nu van de ene opde andere dag alles te legaliseren. Dat moetgoed voorbereid en overdacht worden.Legalisering is voor mij zeker niet hetzelfdeals het promoten van illegale producten. Deverkoop van roesmiddelen mag nooit inhanden komen van de privé-industrie. Deoverheid moet waken over de kwaliteit vandie producten. Maar legaliseren zal het drug-probleem de wereld niet uithelpen. Er isgeen enkele samenleving waar er geenroesmiddelen - ik spreek liever van roesmid-delen dan van drugs - zijn. Er zal steeds eenaanbod zijn en er zal ook steeds een vraagzijn vanuit de bevolking. De mens is steedsop zoek naar vormen van bewustzijnsver-ruiming of -vernauwing. Sommigen zoekendat in bepaalde middelen, anderen zoekendat in seks of in avontuurlijke sporten. Hetzoeken naar roesmiddelen zit niet in demens, maar de interesse leeft wel bijbepaalde mensen. Die nieuwsgierigheid gaje er met de hardste repressie nooit uitkrij-gen. Alleen zal het door legalisering veel

meer aan de oppervlakte komen. We zullendan veel sneller preventief en curatief kun-nen ingrijpen.”

”Nu zijn er een aantal bedenkingen bij diedrugsnota. Het is zeer hypocriet en inconse-quent om te zeggen dat je cannabis maggebruiken maar dat het niet geproduceerden verhandeld mag worden. Als je veronder-stelt dat iemand iets mag bezitten, dan moetje het ook kunnen verkrijgen. En wie gaatbepalen wat problematisch gebruik is? Eenander probleem is de overlast. Er zijn nu aleen aantal minderheidsgroepen in onzesamenleving die voortdurend met overlastgeassocieerd worden. Die meer marginaleen kwetsbare jongeren zullen nog steeds viadat cannabisgebruik geviseerd worden doorde politie. Dat schept een ongelijkheid inonze samenleving die er niet zou mogenzijn. Het is eigenlijk een institutionaliserenvan ongelijkheid.”

SCHAMPER: Moet de overheid in haar pre-ventiecampagne tegen drugs een soortrichtlijn voor gebruikers opnemen?Decorte: “Er is nu al dertig jaar repressie enpreventie met de filosofie dat drugs slechtzijn en je er moet afblijven. Maar die laatstedertig jaar hebben ons geleerd dat repressieniet zoveel uithaalt want het aantal gebrui-kers stijgt in onze samenleving. Ik ben voor-stander van een realistischer beleid: minderrepressie, wel preventie en hulpverlening.Het valt op dat mensen die verslaafd gera-ken drugs vooral gebruiken om problemenweg te drukken. De verslaving is het grootstin kansarme milieus. Als die mensen na eenverslaving clean zijn, staan ze weer met hunvoeten midden in de miserie die ze wildenontvluchten. Als je hun structurele proble-men niet aanpakt, dan hervallen die mensenin hun problematisch gebruik. Afkicken vaneen drug is uiteindelijk niet zo moeilijk.Afhankelijk van het product duurt dat ééntot twee weken en dan ben je er fysiek vanaf. Maar je raakt niet zo snel af van de psy-chische afhankelijkheid als je drugs gebruik-te om de harde realiteit te ontvluchten, alsdie harde realiteit toch hetzelfde blijft.”

(Ingekorte versie, 19-2-2001)

7

TT éé VV éé DD MM

CCrriimmiinnoolloooogg TToomm DDeeccoorrttee oovveerr ddrruuggss”Ik prefereer de term roesmiddelen”

CCriminoloog en professor aan de RUG Tom Decorte verrichte negenmaanden lang onderzoek naar het gebruik van roesmiddelen, meer

bepaald cocaïne, in het Antwerpse uitgaansleven. Hij schreef zijn bevin-dingen neer in een boek, ‘The Taming Of Cocaine’. Het onderzoek spitstezich toe op de recreatieve gebruikers, een grote groep die vaak over hethoofd gezien wordt.

“De mens is steeds op zoek naar vormen van bewustzijnsverruiming.”

Page 8: Schamper - zomer 2001

Niemand komt ze graag tegen. Op welkemanier jij of je pc deze beestjes ook tegenhet lijf lopen, er bestaan meestal afdoenderemedies en steeds is voorkomen beter dangenezen. De meest bizarre digitale virusstam-men kan je met een klik op de knopuitroeien door middel van een goede virus-scanner.

WWiiee zziijjnn zzee eenn wwaatt ddooeenn zzee??Indien je een email krijgt die overdrevenwaarschuwt voor een virus kan u gerust zijn.U heeft te maken met een hoax, die werd

verstuurd met als enige doel dat u hemverder stuurt naar al uw kennissen en zo hetnetwerk overbelast. U hoeft dus niet bang tezijn dat de eindversie van uw thesis zonetveranderd is in een vormeloze soep tekens.Stuur een dergelijke email dus nooit verder.Wel gevaarlijk zijn de macrovirussen die deprogrammeertaal van uw software mis-bruiken om zich te verspreiden. Een worm-virus, de mond- en klauwzeer onder de pc’s,verspreidt zich door een boodschap temailen naar alle emailadressen die op geïn-fecteerde computers stonden.Trojaanse paarden zijn geen echte virussen,maar wel even schadelijk. Een infectie hier-mee geeft de afzender de kans om van opafstand totale controle over uw volledigehard- en software uit te oefenen. Het kan dusvan een “ceci n’est pas un virus” op uwscherm of het wissen van enkele al dan nietcruciale bestanden gaan tot de vernietigingvan de bootsector van uw harddisk. U kanevengoed een diskette met een gaatjesknip-per te lijf gaan.

……eenn wwaaaarroommVirussen begonnen als misplaatste grapjes

maar groeiden uit tot een hinderlijke kwaalen soms regelrechte oorlogsvoering tegenmenig pc-gebruiker, bedrijf en instantie. Dekomst van het internet werkte een super-snelle verspreiding nog in de hand. Op ver-schillende websites kan je een virus-in-1-2-3kit downloaden. Enkele maanden geledenliet een Nederlander zich verleiden door een‘Visual Basic Worm Generator’. Hij diendeslechts een auteursnaam, een verspreidings-en schadetype op te geven. Het resultaat washet wormvirus Kournikova dat zich Roger-Rabbitgewijs voortplantte en er in slaagdeom wereldwijd miljoenen servers digitaal op

te stoppen.

bbooeemm bbooeemm bbooeemm--vviirruussHet aantal hinderlijke beestjes aan de RUGvalt best mee. Steven Rogge van het Aca-demisch Rekencentrum (ARC) weetwaarover hij spreekt. Hij staat in voor hetoperationeel houden van de 762 (!) pc’s diede 26 pc-klassen en auditoria rijk zijn enschat het aantal infecties op een kleine hon-derd per jaar. Door de privacywetgeving ende onderzoeksgeheimen is het onmogelijkde pc’s aan de RUG vanuit een centralelocatie preventief te scannen op virussen. Ditzou echter wel kunnen in vakgroepen waarde systeembeheerder het absolutevertrouwen geniet. Zo zouden bijvoorbeeldstudenten deze beestjes per (a)buis kunnenmeegeven aan de dames en heren profes-soren die ze op hun beurt weer (on)bewustzouden doorgeven. Er bestaan plannen omop de pc’s in de knooppunten en auditoriaeen antiviruspakket te installeren dat studen-ten en lesgevers toelaat op eigen initiatiefbestanden te screenen. Aangezien de univer-siteit een open onderzoeksinstelling is, zal zenooit op centraal niveau allerlei controles

doorvoeren. Ze wil het maximum aanfaciliteiten aanbieden aan een zo ruimmogelijke groep studenten en onderzoekers.Dat dit bij bepaalde gebruikers sporadischtot beperkte ongemakken kan leiden, is danook niet meer dan normaal. Als onderwijsin-stelling heeft de RUG de taak de studenten teleren omgaan met alle facetten van devirtuele wereld. Men laat dan ook enige ver-antwoordelijkheid in de handen van degebruikers. U wilt toch niet dat men uw handvasthoudt? Dat de ‘virtual world’ net als deechte niet altijd even veilig is, kan je dan weleens ondervinden. Vrij vertaald: niet scannenis kut! Voor sommige virussen is het tochnodig preventief op te treden: hetkwaadaardige emanuel virus werd doorscripts in de pc-klassen uit zo’n dertig pc’sverwijderd vooraleer het de RUG-mailserverskon bombarderen. Hierdoor diende menenkel op het personeelsnetwerk in te grij-pen.

bbyyee bbyyee bbeeeessttjjeessDe ARC website raadt de gebruikers die geenvirusscanner wensen aan te kopen de gratis‘inoculate’ virusscanner aan. Aangezien ersteeds nieuwe virussen bijkomen, downloadje best regelmatig de nieuwste virusdefinitiesvan het internet. Open ook nooit attach-ments en bestanden voordat je ze gescandhebt. Regelmatig een backup maken is tenzeerste aan te raden. Kies ook steeds voor deoptie macro’s uitschakelen indien je tekst-verwerker dit vraagt. In de pc-klassen ben jealtijd veilig voor macrovirussen als je voordi-en een nieuwe sessie start (door in teloggen). Het Belgisch Instituut voor Post enTelecommunicatie (BIPT) verzorgt een cen-traal virusmeldpunt. Hier kan je alle info vin-den over de nieuwste virussen en kunnenliefhebbers zich inschrijven op een officiële -hopelijk virusvrije- mailinglist.

http://www.BIPT.comhttp://www.symantec.com/downloads/ftp://ftp.mcafee.com/pub/Virusgids: http://www.hitchhikers.net/av.shtmlInoculate : http://antivirus.cai.com/http://allserv.rug.ac.be/helpdesk/software/virus.html

8

SS tt ii jj NN

HHaattcchh jjii iiVViirruuss oonn bbooaarrdd

GGoeiedag. U hebt zonet het schampervirus geactiveerd. Gelieve dezeSchamper boven op uw computer te leggen en alle bestanden op uw

harde schijf te wissen. Slaak een luide kreet en geef deze Schamper dooraan iemand anders.

Page 9: Schamper - zomer 2001

9

Richard Dams is hoofd van de vakgroep voorAnalytische Scheikunde. We treffen hem aanin het opvallend stille Instituut voor Nucle-aire Wetenschappen in de Proeftuinstraat.Thetis (de reactor is genoemd naar eenmythologische zeenimf) laat niets van zichhoren. Maar dat gebeurt wel vaker. Slechtstwee keer per week is de reactor actiefgedurende zeven uur.

De reactor bestaat uit een hart van uranium-235. Als de uraniumkernen neutronenabsorberen, splijt de kern en worden er neu-tronen geproduceerd. Bij deze fissie (splijt-ing) komt er heel wat warmte vrij. De zevenmeter hoge waterkolom dient als koelmid-del en als bescherming tegen de straling.Rond het hart zijn grafietplaten geplaatstwaarin openingen voorzien zijn voor demonsters van het te testen of te bestralenmateriaal.

SCHAMPER: De reactor is al die jarenbelangrijk geweest in het analytisch onder-zoek, waarom wordt hij dan nu afgebro-ken? Kan hij vervangen worden doornieuwere technieken?Richard Dams: “De kernreactor functio-neert hier sinds 1967 en voor kernreactorenrekent men op dertig tot veertig jaar dienst.Het belang ervan voor het onderzoek istrouwens sterk afgenomen, vooral vooronze vakgroep. En ook andere universitei-ten zijn beginnen afhaken. De reactor waseen uniek instrument voor de zogenaamdesporen-analyse (delen per miljoen en delenper miljard - nvdr) in allerlei monsters,maar we beschikken nu over andere analyse-technieken. We gebruikten de reactor ook voor de pro-ductie van kortlevende radioïsotopen vooranalytisch onderzoek en voor het op puntstellen van analysetechnieken.”

”Bovendien is het kostelijk een kernreactorte onderhouden. De controle ervan gebeurtmaandelijks door een erkend controleor-gaan, en dat kost ons 440.000 frank per jaar.Het hart van de reactor moet om de drie à

vier jaar worden bijgeladen. Tegen het eindevan 2004 zou dit weer moeten gebeuren. Ditis misschien wel de hoofdreden waarom dereactor zal worden stilgelegd eind 2003.”SCHAMPER: Waarom werd er een kernre-actor in Gent gebouwd?Dams: “Ten eerste maakte het nucleaironderzoek opgang in die tijd. Gent was en isnog altijd een belangrijk centrum van hetnucleair onderzoek. Bij ons was het nucle-aire een hulpmiddel om aan analytischonderzoek te doen.”

SCHAMPER: Hoe zal de afbraak juistgebeuren?Dams: “Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig.Voor men eraan begint, wordt een vollediguitgewerkt ontmantelingsplan opgesteld.Dit gebeurt door een gespecialiseerdestudiegroep, het SCK (Studiecentrum voorKernenergie - nvdr) in Mol. Voor Thetis is ereen voorlopig plan opgemaakt, zo’n 120bladzijden. De volledige afbraak zal zes jaarin beslag nemen. Eind 2003 wordt de reactoreffectief stilgelegd en in 2010 moet de heleprocedure afgerond zijn. Eerst komt er een koelperiode van drie jaar,zodat kortlevende radioisotopen kunnenvervallen. In die drie jaar wordt ook een echtplan opgesteld, een zogenaamd lasten-boek.”

”De eerste stap in de echte ontmanteling ishet verwijderen van het hart van de kernre-actor, het uraniumoxide. Dit zal gebeuren

eind 2006. Het uraniumoxide zal in bewaringworden gegeven bij Belgoproces in Dessel,waar het gestockeerd wordt. Dan begint hetmeest tijdrovende werk: Al het radioactiefmateriaal, zoals buizen, platen en grafiet,moet gedecontamineerd en versneden wor-den. Tijdens al deze bewerkingen wordt deradioactiviteit voortdurend gemeten, zodatde wettelijk toegelaten normen niet wordenoverschreden.”

”Het veiligheidsprotocol bij de afbraak ishetzelfde als bij de werking. De kans dat eriets gebeurt terwijl de reactor werkt, is grot-er dan tijdens het afkoelingsproces. Allevoorzorgen die moeten worden genomenvoor het personeel en de omgeving worden

beschreven in het ontmantelingsplan.”

SCHAMPER: Vreest u reacties?Dams: “De hele operatie is al aangekondigdbij de pers. Op het moment van de toewij-zing zal ook bekend worden gemaakt welkefirma voor de afbraak zal instaan. Allemensen die ooit bang geweest zijn, mogennu op hun twee oren slapen, het is bijnavoorbij. Er is nooit echt een probleemgeweest. Het voordeel van deze reactor isdat niet veel mensen weten dat hij er is. Hetis vanzelfsprekend dat er voor een risico-installatie als deze een noodplan bestaat.Het kan wel dat er protest komt op hettransport van het hart van de reactor, ook alzal dat gebeuren in goedgesloten, dikkecontainers.”(Ingekorte versie, 12-3-2001)

VVaaaarrwweell TThheettiissGGeenntt vveerrlliieesstt zziijjnn nnuucclleeaaiirree rreeaaccttoorr

UUkunt gerust ademhalen. De onbekende, stille dreiging boven hetGentse stadsgewoel, de nucleaire reactor van de RUG, wordt afgebro-

ken en ver uit het Gentse verwijderd. We gingen Prof. Dr. Richard Damsopzoeken en vroegen hem om een woordje uitleg.

LL ii ee vv ee

foto

: arc

hief

Page 10: Schamper - zomer 2001

10

Arca (theater)Sint-Widostraat 309/225.18.60

Backstage (theatercafé)Sint-Pietersnieuwstraat 12809/[email protected]

Bijlokemuseum (Stedelijk Oudheid-kundig Museum)Godshuizenlaan 209/[email protected]

Decascoop (cinema)Ter Platen 1209/225.48.38

Film Plateau (Filmzaal van de RUG)Paddenhoek 3 (Corresp.: Rozier 9)09/264.70.85

Gele Zaal (wereldmuziek, jazz, heden-daags klassiek)Nonnemeersstraat 2609/[email protected]

Gravensteen (Museum voorGerechtsvoorwerpen)Sint-Veerleplein 1109/225.93.06

Huis van Alijn (Museum voor Volk-skunde)Kraanlei 6509/[email protected]

KopergieteryBlekeriijstraat 5009/233.70.00

MIAT (Museum voor Industriële Archeolo-gie en Textiel)Minnemeers 909/[email protected]

MinardschouwburgWalpoortstraat 1609/233.09.70

Museum Arnold Vander Haeghen &

Dienst Kunsten van de stad GentVeldstraat 8209/[email protected]

Museum Dr. GuislainJ. Guislainstraat 4309/[email protected]

Museum voor de geschiedenis van deWetenschappenKrijgslaan 281, gebouw S3009/[email protected]

Museum voor Sierkunst en Vormgev-ingJan Breydelstraat 509/[email protected]

Museum voor Schone KunstenNicolaas de Leimaeckereplein (Citadelpark)09/[email protected]

Musicon (Muziekconservatorium)Poel 109/225.15.15

NieuwpoorttheaterNieuwpoort 31-3509/[email protected]

NTG (theater)Sint-Baafsplein 1709/[email protected]

Oude Sint-Baafsabdij (Museum voor Ste-nen Voorwerpen)Gandastraat 709/223.99.77 of 09/[email protected]

Rode Pomp (concert: klassiek, kamer-muziek)zaal: Nieuwpoort 5909/223.82.89

Schoolmuseum Michel ThierySint-Pietersplein 1409/244.73.73

[email protected]

SMAK (Stedelijk Museum voor ActueleKunst)Citadelpark09/[email protected]

Sphinx (cinema)Sint-Michielshelling 309/225.60.86

Stichting Logos (concert: experimentelemuziek)Bomastraat 2609/[email protected]

Studioskoop (cinema)Sint-Annaplein 6309/[email protected]

Teater TaptoeForelstraat 91 c09/223.67.58

Teater Tinnenpot (verbonden met Arca)Tinnenpotstraat 2109/225.18.60

Trefpunt (muziekcafé)Bij Sint-Jacobs 1809/233.58.48

Vlaamse Opera - GentSchouwburgstraat 309/225.24.25

Victoria (theater)Fratersplein 709/[email protected]

Vooruit (kunstencentrum, concert- enfuifzaal, theaterzaal)Sint-Pietersnieuwstraat 2309/267.28.30

De Witte Zaal (tentoonstellingsruimte bijSint-Lucas)Zaal: PosteernestraatCorrespondentieadres: Zwartezusterstraat 3409/[email protected]

KKuullttuuuurraaddrreesssseenn

Page 11: Schamper - zomer 2001

11

Ik liep op straat. De zon scheen, iedereenzweette zich dood. Het asfalt smolt, de kas-seien rammelden van de hitte. Ik had hetkoud. Er was geen zuchtje wind. Doodsbleef de lucht ongeroerd in de stratenhangen en troosteloos bleef het blad beweg-ingloos hangen aan zijn tak. Mijn haarwaaide alle kanten op. En het wegdek leekzo ver en de hemel zo dichtbij en ik had zinom te schreeuwen, maar neen, luidruchtigzijn is werkelijk niets voor mij.Ik ontmoette het mooie, lieve meisje en zijontmoette mij en ze zei: “Ik ken jou.”“Ik weet het. Dat wéét ik.” Samen stapten weverder en ook zij rilde van de verborgenkoude.Ze begon te huilen, stil maar intens. Ik legdemijn arm om haar schouder en zei: “Huilmaar.” Ze keek me aan, met haar mooie,rode ogen en probeerde snikkend te glim-lachen.“Gaat het?” vroeg ik en ze keek terug naar degrond, waarop wij tezamen liepen, ver vanelkaar.“Neen,” fluisterde ze zacht en schudde het

hoofd.Wie zou haar helpen? Wie zou haar troostenen zeggen dat het allemaal in orde was? Dathet wel allemaal in orde zou komen? Dat zezich geen zorgen moest maken? Dat ze zichgeen zorgen mocht maken? Dat het wel zoulukken? Dat ze er zich wel doorheen zouslaan? Wie zou haar dat allemaal zeggen?Wie? Ik alleszins niet. Ik genoot te zeer vande pracht van haar gehuil.“Vertel me iets,” fluisterde ze. “Om het evenwat.”“Ik heb niets te vertellen,” zei ik. Ik geloofdeecht dat ik eerlijk was.Ze zweeg. Staarde weg van me. Wreef methaar handen in haar betraande ogen. Zesnikte. Ze snoof. En nog eens. “Het doet erecht niet toe wat.”“Maar ik heb echt niets te zeggen. Ik kan nuniets verzinnen. Eeuwen geleden dat ik nogeen boek gelezen heb. Mijn leven isongelooflijk saai. Ik kan niet vertellen.”Stilte. Zacht gesnuif. “Je liegt.”“Ik lieg nooit,” zei ik, ervan overtuigd dat ikinderdaad nooit zou liegen. “Ik ben de

eerlijkheid zelve.”Ze keek me aan, haar ene wenkbrauw ietshoger opgetrokken dan de andere. “Maar jeverzwijgt wel alles.”Ik zweeg. Als dat het was wat ze dacht, fijn,laat het haar dan maar denken. Ik liet mijnarm van haar schouder vallen maar ze maak-te een zacht geluidje, dat ik als “neen” inter-preteerde en nam haar terug vast.Zo liepen we verder, naast elkaar, met deimmense kloof van het nakende afscheidtussen ons beiden. Alsof we het zo afgespro-ken hadden, stopten we allebei op hetzelfdemoment. We keken elkaar diep in de ogen.Mijn holle, lege in haar diepe, mooie ogen.Ik liet mijn armen op haar frêle schoudersrusten. Ik zei: “Ik zie je graag.”Zij antwoordde: “Ik jou ook.”Ik keek haar nog een laatste maal in deogen. Gaf haar toen een zacht kusje op haarzachte wang. Sloot mijn ogen voorgoed. Westonden in het midden van een verlatenstraat. En ik wurgde haar.

Hoog boven de huizen vliegengierzwaluwen. Het zijn bijzondere vogels dievanuit Afrika naar hier komen om te broe-den en jongen voort te brengen. De jongenverlaten het nest pas als ze enkele wekenoud zijn, ze draaien enkele dagen rondjeshoog boven de broedkolonie, en trekkendan naar Afrika. Daar blijven zij dag en nachtin de lucht - waarschijnlijk nemen ze zelfskorte slaappauzes al vliegend. Pas wanneerze drie jaar oud zijn, komen ze terug naarEuropa om op hun beurt een nest te maken.Gierzwaluwen zijn te herkennen aan hundoordringende schreeuw die ze maken ter-wijl ze door de lucht klieven. Ze zijn hele-maal zwart, in tegenstelling tot boeren- enoeverzwaluwen, die ook wit hebben in hunverenkleed. In het natuurgebied kan je degierzwaluwen van dichtbij observeren als ze

boven de velden scheren op zoek naarinsecten.

De Bourgoyen-Ossemeersen behoort tot demooiste stedelijke natuurgebieden vanVlaanderen. In 1974 ontwikkelde de StadGent een aankoopbeleid waardoor zij van-daag het grootste deel van het gebied inhaar eigendom heeft. Door goed beheerheeft het gebied zich kunnen ontwikkelentot een waardevolle habitat van talrijkevogel- en plantensoorten. Om de rijkdomvan de Bourgoyen kenbaar te maken, werdvorig jaar een boek uitgegeven waarin naastverhelderende teksten ook kunstzinnigefoto’s voorkomen van Belgiës voornaamstenatuurfotograaf, Misjel Decleer. Ook wor-den er op regelmatige tijdstippen geleidenatuurwandelingen georganiseerd voor

liefhebbers.

De aanleiding tot de oprichting van ditstedelijke natuurreservaat was een brief vanJan Hublé, professor aan het labo voorEcologie, Biogeografie en Algemene Biolo-gie van de RUG. In 1971 overhandigde hij degemeentebesturen van Drongen en Genthet unieke voorstel om in de Bourgoyen-meersen een natuurreservaat in de echtebiologische betekenis van het woord te latenontstaan. Dertig jaar later heeft Hublés ideeconcreet vorm gekregen en is het natuur-reservaat een groot succes geworden: Ditjaar kreeg zijn droomproject internationaleerkenning, onder meer omdat het belan-grijke aantallen overwinterende watervogelsherbergt, zoals de slobeend, de pijlstaart ende smient.

Meer informatie op de website vanActiegroep Bourgoyen Ossemeersen:www.abo.yucom.be

DDee bbllaauuwwbboorrsstt zziinnggtt!!EEeenn nnaattuuuurrllii jjkk ssuucccceessvveerrhhaaaall,, llaaaatt bbeettiijjeenn

DDertig jaar geleden stelde professor Jan Hublé het Gentse stadsbestuurvoor om in de Bourgoyen-Ossemeersen een natuurreservaat te laten

ontstaan. In 1974 begon de Stad met de aankoop van verschillende perce-len grond. Vandaag is de Bourgoyen (Mariakerke-Gent) een fijne wan-delplek geworden en een gedroomde observatieplaats voor vogelliefheb-bers.

TT VV DD VV

TT éé VV éé DD MM

CCoolluummnn:: HHeett mmooooiiee mmeeiissjjee

Page 12: Schamper - zomer 2001

advertentie