Rittal seminars en trainingen najaar 2013

8
Programma najaar 2013 Seminars, workshops en themadagen. Tijden veranderen. Verandert u mee?

description

Overzichtelijk al onze opleidingen voor het najaar 2013 bij elkaar. Wel zo makkelijk.

Transcript of Rittal seminars en trainingen najaar 2013

Page 1: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

Programma najaar 2013Seminars, workshops en themadagen.

Tijden veranderen.Verandert u mee?

Page 2: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

Informatie & inschrijven: www.rittal.nl

S

T

W

S

Voedselveiligheid in industriële processenDe Europese wetgeving voor voedselproductie geeft aan dat onze machinesystemen aan richtlijn (EG) 852/204 moeten voldoen. Dit betekent dat oppervlakken van machines glad, afwasbaar, corrosiebestendig en van niet toxisch materiaal moeten zijn. Een goed hygiënisch ontwerp zal de reinigingstijd aanmerkelijk verkorten en de voedselveiligheid sterk verhogen. Rittal deelt graag haar kennis over voedselveiligheid en geeft samen met experts een antwoord op deze ontwikkelingen en eisen. Deze dag organiseren wij samen met Wouter Burggraaf, lid van EHEDG.

Klimaatbeheersing in behuizingen - zelf aan de slag met Therm Elektrische installaties worden steeds compacter, en het aantal schakelingen per volume-eenheid neemt toe met als gevolg hogere warmteontwikkeling per volume-eenheid. Om deze warmte zo efficiënt en ver- antwoord mogelijk af te voeren staat een volledig Rittal productenpallet tot uw beschikking. Met Therm 6, Rittal’s kosteloze software calculatie tool, kunt u in een paar stappen berekenen welke ventilator, koel-aggregaat en warmtewisselaar u nodig heeft om uw behuizing op de gewenste temperatuur te houden. Tevens is het mogelijk een rapport te genereren waarin uw keuze met bijbehorende rechtvaardiging duidelijk uiteengezet wordt. Tijdens deze workshop laten we alle mogelijkheden van het programma zien en gaat u zelf aan de slag. Na afloop van de workshop bent u in staat zelf berekeningen uit te voeren en een document hiervan te genereren.

Alle ins en outs met betrekking tot buitenbehuizingen - praktische informatie met betrekking tot materiaalkeuze, klimatiseren en EMC-eisen voor outdoortoepassingenDoor het toenemen van actieve apparatuur in buitenopstellingen ontstaan bij de selectie van de behuizing de nodige vragen over o.a. materiaalkeuze, klimatiseren en EMC-eisen. Om deze vragen te beantwoorden organiseert Rittal een seminar afgestemd op de praktijk. Om de theorie en praktijk te verduidelijken zullen we gebruik maken van een serie behuizingen die buiten op onze locatie in Zevenaar zijn opgesteld. In deze opstellingen is zelfs aandacht voor geothermie (aardwarmte) door middel van een 100m diepe grondboring. Daarnaast wordt er ingegaan op EMC en maakt u kennis met Rittal’s kosteloze software tool Therm 6, waarmee u klimatiseringsberekeningen kunt doen. Aan het eind van de dag bent u in staat de juiste behuizing voor uw toepassing te selecteren.

Praktijkgerichte koeloplossingen voor industriële- en outdoorbehuizingenElektrische installaties worden steeds compacter, en het aantal schakelingen per volume-eenheid neemt toe met als gevolg hogere warmteontwikkeling per volume-eenheid. Om deze warmte zo efficiënt en verantwoord mogelijk af te voeren staat een volledig Rittal productenpallet tot uw beschikking, maar hoe past u deze nu toe en wat zijn de consequenties met betrekking tot de beschermingsklasse (IP) en de kortsluitlucht.Dit alles wordt ondersteund door een verhelderende demonstratie van de klimatiseringssoft-ware Therm 6, Rittal’s kosteloze software calculatie tool, waarmee u in een paar stappen kunt berekenen welke ventilator, koelaggregaat en warmtewisselaar u nodig heeft om uw behuizing op de gewenste temperatuur te houden. Tevens is het mogelijk een rapport te genereren waarin uw keuze met bijbe-horende rechtvaardiging duidelijk uiteengezet wordt

Themamiddag 14.00 – 19.00 uurdo. 19 december 2013 Zevenaar

Seminar 12.00 – 16.30 uurdo. 7 november 2013 Zevenaar

Workshop 12.00 – 16.30 uurdo. 19 september 2013 Reeuwijkdo. 31 oktober 2013 Waalredo. 28 november 2013 Zevenaar

Seminar 12.00 – 16.30 uurdi. 24 september 2013 Zevenaar

W

EMC - veldgebonden EMC voor industriële installaties volgens EMC-Richtlijn 2004/108/EGDe workshop behandelt het uitvoeren van veldmetingen, waarmee de elektromagnetische beïnvloeding van diverse apparatuur in kaart kan worden gebracht. Ook maken we u vertrouwd met dempings-metingen, waarmee u de invloed van uitsparingen in een besturingskast aantoont. Daarbij gaan we in op de samenhang tussen de CE-markering en de EMC-richtlijnen, inclusief de nieuwe EMC-Richtlijn 2004/108/EG. Verder leggen we het accent op het maken van een EMC-stappenplan: denk hierbij aan montageplaatindeling, kabelinvoer en installatie-opbouw overeenkomstig NPR-IEC/TR 61000-5-2 de praktijkrichtlijn EMC-installatie en aarding.

Workshop 12.00 – 16.00 uurdo. 19 september 2013 Zevenaardo. 10 oktober 2013 Reeuwijkwo. 6 november 2013 Waalredo. 12 december 2013 Assen

Page 3: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

W

The System - TS8 besparen op engineerings- materiaal- en montagekostenHet Rittal TS8 aanbouwsysteem “The System” voor industriële toepassingen biedt u meer flexibiliteit bij in- en opbouw, snellere montage en een hogere stabiliteit. De kastserie is volledig symmetrisch opgebouwd; breedte en diepte hebben een identiek raster. Hierdoor kunnen de kastframes in alle richtingen aan elkaar worden gekoppeld. In deze workshop maken wij - in theorie en in praktijk - de opbouwmogelijkheden in combinatie met alle toebehoren duidelijk. De doelstelling van deze workshop is “besparen op engineerings-, materiaal- en montagekosten”.

Het praktijkgericht samenstellen van besturingskasten voor de Ex zonesExplosies kunnen zich overal voordoen waar er sprake is van productie, verwerking, overslag van verf, olie- en smeermiddelen, batterijen en accu’s, textiel, meel, graan, melkpoeder, suiker, zaagsel, mest reinigingsmiddelen en plastic. De procesautomatisering in deze Ex zones wordt veelal geregeld vanuit de besturingskasten die staan in de Ex zones. Ondanks uw basiskennis over toepassingen in Ex zones, is het in de praktijk niet inzichtelijk hoe deze besturingskasten overeenkomstig de ATEX-richtlijn samengesteld moeten worden.

Themadag 10.00 – 16.00 uurwo. 9 oktober 2013 Waalredi. 3 december 2013 Zevenaar

Workshop 12.00 – 16.00 uurwo. 30 oktober 2013 Zevenaardo. 19 december 2013 Zevenaar

T

S

Stroomverdeling - ontwerpen volgens NEN-EN-IEC 61439In dit seminar gaan we in op alle technische- en praktische aspecten omtrent stroomverdeling/laagspanningsverdeelinrichtingen. De volgende onderwerpen komen aan bod: • Richtlijnen, normen, definities • Productkeuze • Aanrakingsveiligheid, beschermklasse • Temperatuurverhoging • Ontwerp van railsysteem: nominale stroom, kortsluitvastheid, opbouw van componenten, aansluitingen, hoofden subrailsystemen • Power Engineering, engineeringstool voor laagspanningsverdeelinrichtingen waarmee eenvoudig complete installaties geëngineerd kunnen worden.

Seminar 12.00 – 16.00 uur

di. 17 september 2013 Assen

do. 31 oktober 2013 Zevenaar

wo. 20 november 2013 Reeuwijk

di. 17 december 2013 Waalre

Themamiddag 12.00 – 16.30 uurdi. 22 oktober 2013 Reeuwijk

T

Energie-efficiënter koelen van computer- en serverruimten -ook zonder verhoogde vloer mogelijkIT-apparatuur wordt steeds compacter, met als gevolg dat voor een gemiddelde onderneming in de zorg of het MKB een klein aantal server- en networking racks voldoende is om de bedrijfs-kritische processen onder te brengen. Gedurende deze themamiddag zullen alle aspecten van het gebruik van rack-, rij- versus ruimte-koeling worden besproken. In veel gevallen is de traditionele verhoogde vloer als luchtplenum niet noodzakelijk zodat elke ruimte geschikt kan worden gemaakt voor deze flexibele- en modulaire (verhoogde vloerloze) oplossingen. Deze middag is bedoeld voor degene die zich bezig houdt met het inrichten van MER maar ook SER ruimten - waarbij ‘pay as you grow’, energie-efficiëntie, bouwkundige besparingen, MVO en flexibiliteit - belangrijke aspecten zijn.

Geen kosten,

compleet verzorgd.

Energie-efficiënt koelen van elektrotechnische ruimten - besparingen van meer dan 80% zijn eenvoudig te realiserenTraditioneel worden elektrotechnische ruimten veelal gekoeld met zogenaamde split-units of downflow airconditioners in combinatie met een verhoogde installatievloer. Door nieuwe technieken kunnen deze vormen van koeling heden ten dagen energetisch gezien veel efficiënter worden uitgevoerd. Directe en indirecte vrije koeling zullen op deze themamiddag aan de orde komen en de energie besparing wordt in keiharde euro’s voorgerekend. Ook zal het rekenen met het gratis Rittal softwaretool Therm 6 voor de juiste klimaatoplossing uitvoerig aan bod komen. Deze middag is een “must” voor o.a. engineers, bedrijven en adviseurs die zich bezig houden met de zoektocht naar duurzame oplossingen in de industrie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel hebben staan.

Themamiddag 12.00 – 16.30 uurMa. 16 december 2013 Waalre

T

Page 4: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

T

Compressorless Datacenter cooling - het maximaal haalbareEen van de grootste uitdagingen waar onze huidige samenleving voor staat is het reduceren van het energieverbruik en daarmee de uitstoot van CO2. Datacenters zijn grote energieverbruikers.Het ultieme doel om datacenters zonder compressiekoelmachine te koelen, is nu technisch en op een verantwoorde manier realiseerbaar op basis van de nieuwe ASHRAE TC 9.9 richtlijn 2011. Rittal en Jaeggi laten u zien hoe u hier handen en voeten aan geeft. Daarnaast hebben we een aantal zeer interessante sprekers, die vanuit verschillende invalshoeken nauw betrokken zijn bij het reduceren van het totale energieverbruik in datacenters en computerruimten.

Themadag Data momenteel nog niet bekend. Meer informatie vindt u binnenkort op onze website www.rittal.nl

Page 5: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

S

Kabelboomontwerp met EPLANHoe ontwerp ik kabelbomen met EPLAN, alsook de bijhorende productiedocumentatie?

Met EPLAN Harness proD realiseert u eenvoudig 2D / 3D kabelbomen voorzien van alle benodigde toebehoren en attributen. Daarbij wordt de kwaliteit gewaarborgd door specifieke projectcontroles.

Tijdens dit seminar krijgt u toegelicht hoe u EPLAN kunt inzetten voor het ontwerp van zowel 2D als 3D kabelbomen. U maakt kennis met de functies en controleprocedures die u ondersteunen bij het ontwerp, alsook hoe kabelboom onderdelen en artikelen beheerd kunnen worden. Verder wordt getoond hoe het systeem automatisch project specifieke documentatie zoals artikellijsten, nailboards en verbindinglijsten kan uitvoeren.

Seminar 13.00-16.00 uurdo. 5 september 2013 Zevenaarma. 16 september 2013 Reeuwijkwo. 25 september 2013 Waalre

Geen kosten,

compleet verzorgd. Informatie & inschrijven: www.eplan.nl

Page 6: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

T

T

T

W

IT-Security in de industrie - is uw installatie wel voldoende beveiligd?Dat Windows en Ethernet de productiehallen veroveren is een interessante ontwikkeling. Maar in toenemende mate wordt duidelijk dat ook alle gevaren gekend uit de IT-wereld vat krijgen op de machineparken en installaties. Beveiligen wordt een must. Op de themadag krijgt u theoretische en praktische informatie over communicatie met TCP/IP, het configureren van routers, IT-Security in de industrie en het door Phoenix Contact ontwikkelde 3 stappen beveiligingsconcept, waarmee u er zeker van bent dat uw productie uitstekend beveiligd is en geen stilstand of schade oploopt.

Veiligheidsbesturingen voor de machinebouw - betrouwbaarheidsbe-rekening, verificatie en validatie volgens de nieuwe normen Performance LevelBetrouwbaarheid, verificatie en validatie van veiligheidscircuits voor de machinebouw volgens PL. De meeste machines en productielijnen zijn uitgerust met noodstopcircuits en veiligheidsbesturingen, met daarin onder meer lichtschermen, deurschakelaars en laserscanners. Phoenix Contact organiseert - in samenwerking met D&F Consulting – een themadag waarin de aspecten uit de nieuwe normen PL - Performance Level worden behandeld. Dat gebeurt praktijkgericht met een risicobeoordeling en een uitgewerkt voorbeeld in PL met het zuilendiagram en berekeningen. Aansluitend komt de verificatie en validatie van een veiligheidsfunctie aan bod.

Gestructureerd programmeren - IEC 61131-3 garandeert een enorme boost aan uw efficiencyHet programmeervak in Nederland staat op een hoog niveau. Toch is een extra kwaliteitsimpuls mogelijk door te programmeren volgens de IEC 61131-3. Het juist hanteren van deze norm biedt zowel voor de programmeur als opdrachtgever meer efficiency en kwaliteit. Wie overstapt op IEC 61131-3 boekt op termijn belangrijke winst. IEC 61131-3 standaardiseert alles wat met programmeertalen te maken heeft. Software kan men hierdoor op een gestructureerde wijze opbouwen.

PROFINET- Realtime Automation via EthernetPROFINET betekent realtime en standaard Ethernet communicatie via één netwerk, draadloze datauitwisseling, diagnose op afstand en efficiënte troubleshooting. In deze PROFINET workshop ervaart u hoe eenvoudig u PROFINET kunt configureren. In de workshop leert u ook alles over AUTO-MATIONWORX, dé industriële automatiseringsoplossing van Phoenix Contact. Dit concept is gebaseerd op PROFINET en biedt unieke functionaliteit, zoals netwerktopologie herkenning, uitmuntende diagnose, eenvoudige service en betrouwbare draadloze communicatie. In de workshop gaat u zelf aan de slag! Zo ervaart u hoe eenvoudig u PROFINET van Phoenix Contact kunt configureren, hoe de industriële besturing van Phoenix Contact data kan uitwisselen via PROFINET en hoe PROFINET draadloos communiceert.

EMC - installatietechniek volgens de huidige EMC-richtlijnenDe workshop EMC geeft aan de hand van een industriële installatieopstelling inzicht in de elektromagnetische aspecten van deze installatie. Hierbij worden veldmetingen uitgevoerd om de elektrische en magnetische veldsterkte te meten. Daarna worden de stoorstromen in de installatie in beeld gebracht. Aan de hand van diverse optimaliseringsmaatregelen worden, met behulp van vergelijkbare metingen, verbeteringen zichtbaar gemaakt.

Themadag 09.00-16.00 uurdi. 10 december 2013 Zevenaar

Themadag 14.00-20.00 uurdi. 29 oktober 2013 Waalredo. 28 november 2013 Reeuwijk

Themadag 09.00-16.00 uurwo. 13 november 2013 Reeuwijk

Workshop 09.00-16.00 uurdo. 10 oktober 2013 Zevenaar

Workshop 10.00-16.00 uurwo. 4 september 2013 Waalredi. 8 oktober 2013 Reeuwijkdi. 5 november 2013 Assenwo. 4 december 2013 Zevenaar

Informatie & inschrijven: www.phoenixcontact.nl

W

Page 7: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

W

T

Glasvezeltechniek - voor de industriële toepassingenEr wordt meer en meer gebruik gemaakt van glasvezeltechniek in de industriële datacommunicatie en besturingstechniek. Dit is een logisch gevolg van de toename van industriële netwerken en de storingsgevoeligheid van datacommunicatie via koperen geleiders. Tijdens deze workshop maakt u kennis met de praktijk van lichtgeleidertechniek in de industriële automatisering.

Remote Access - wereldwijde toegang tot machines en installatiesIn industriële wereldwijde datacommunicatie wordt onderscheid gemaakt tussen remote maintenance en remote control. Bij remote maintenance gaat het om een tijdelijke toegang tot een machine of installatie. Bij remote control gaat het daarentegen om een permanente verbinding met een afgelegen station.Omdat voor beide oplossingen dezelfde technologieën zoals GSM/GPRS en Internet kunnen worden toegepast, worden op deze themadag de specifieke kenmerken van de verschillende technologieën en oplossingen nader toegelicht waarbij ook het security aspect niet wordt vergeten.Phoenix Contact biedt u met deze themadag, de mogelijkheid om de perfecte oplossing voor uw Remote Access applicatie te bepalen.

Workshop Data op dit moment nog nietbekend. Meer informatie vindtU binnenkort op onze websitewww. phoenixcontact.nl

Themadag 09.00-16.00 uurdi. 5 november 2013 Waalre

Geen kosten,

compleet verzorgd.

Alles over bliksembeveiligingBlikseminslag en overspanningen kunnen grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van uw productieproces. Een effectief beveiligingsconcept kan deze risico’s tot een minimum reduceren. De norm voor bliksem- en overspanningsbeveiliging NEN-EN-IEC 62305, is de basis voor een betrouwbaar beveiligingssysteem. Het belang van risicoinventarisatie en -analyse en de veranderingen m.b.t in- en uitwendige beveiliging staan op deze themamiddag centraal. Deze middag organiseren wij samen met Schaap EMC Engineering en Van der Heide Bliksembeveiliging en wordt ondersteund met diverse praktische demonstraties.

Themamiddag 14.00-20.00 uurdo. 21 november 2013 Reeuwijk

T

Trough Hole Reflow technology - Integratie van THR / Pin-in-Paste componenten in SMD-productieprocessenDe reflow-soldeertechniek wordt naast het klassieke golfsolderen steeds belangrijker in de elektronica productie. SMD-componenten worden hier al zeer veel toegepast, mede dankzij de voordelige en volautomatische montage- en soldeerprocessen. Logische wens is dan om ook de ‘through hole’ componenten in dit productieproces te integreren. Dit wordt Pin-in-Paste (PiP) of Through Hole Reflow (THR) genoemd. Deze themadag geeft u een goed overzicht van de actuele stand van de THR-techniek en is een handreiking voor uw printontwerp.

Speed seminar Productieverliezen zichtbaar maken - OEE in de praktijk Machines worden aangeschaft om te produceren. Bij voorkeur zonder storingen en stilstanden, opmaximale snelheid en zonder kwaliteitsverliezen. Om te beoordelen in welke mate een machine aan dezeeisen voldoet zijn diverse methodieken ontwikkeld. Overall equipment effectiveness is er daar één van.OEE geeft u inzicht of uw machines optimaal worden gebruikt en geeft inzicht in uw verliezen en hetverbeterpotentieel. Door het meten van OEE zijn productiemedewerkers zich nu veel meer bewust van de mogelijke verliezen. Alleen hierdoor zijn de verliezen al afgenomen.

Themamiddag 14.00-19.00 uurwo. 13 november 2013 Waalre

Speed seminar 16.00-19.00 uurwo. 9 oktober 2013 Reeuwijkwo. 27 november 2013 bij EKB, Fahrenheitlaan 2, 9702 HE Drachten

T

S

Page 8: Rittal seminars en trainingen najaar 2013

Cito Benelux Education | e-mail [email protected] | telefoon (0182) 39 74 97

Blijf de veranderingen voor!Workshops, seminars & themadagen

We hebben voor komende periode wederom een breed programma seminars en workshops voor u samengesteld. Stuk voor stuk uiteraard verschillend van opzet. Maar met als belangrijke overeenkomst: een inspirerende sfeer met volop ruimte voor persoonlijke aandacht.

Kortom, een goede investering voor mensen die bij willen blijven op hun vakgebied. Haal meer uit u zelf en geef u vandaag nog op!

We zien uw reactie graag tegemoet!Jaap Dijsselhof Education Engineer

Tijden veranderen en wij veranderen mee! Zo zijn wij tegenwoordig te volgen op Twitter via @CitoBenelux

Volg ons op Twitter via @CitoBenelux Bekijk ons profiel op http://nl.linkedin.com/company/cito-benelux