Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

8
Wat is het ringpark? Waarom in Borgerhout? Is het haalbaar?

Transcript of Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Page 1: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Wat is het ringpark?

Waarom in Borgerhout?

Is het haalbaar?

Page 2: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Stel je voor: we stoppen de ring in Borgerhout onderde grond. De overkapping start aan het ziekenhuisSint-Erasmus en loopt tot voorbij Hof Ter Lo. Omdathet ook gaat over de aansluiting van de E34 met dering - toch een hele knoop die behoorlijk wat ruimteinneemt - noemen we het ringpark ‘De Knoop’.

Op dit moment is de ring een ruimte zonder identiteit,een hinderlijke barrière in Borgerhout. Met eenoverkapping wordt het een aangename en oversteek-bare plek. Er komt een gigantische ruimte vrij om zinvolle dingen te doen, zonder dat de auto weg moet,want de ring blijft bestaan.

Het wordt een park waar Borgerhoutenaren enanderen kunnen komen wandelen, fietsen, spelen,sporten, winkelen, zich ontspannen, werken en misschienzelfs wonen.

Het ringpark wordt natuurlijk een stuk stad. Het hoeftniet één grote groene ruimte te zijn. Het park kan vooruiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Sommigeculturele of economische activiteiten kunnen op hunplaats zijn. Aansluitend bij Hof Ter Lo kan misschiengewoond worden. Maar de meeste oppervlakte moettoch gaan naar groene, open ruimte. Daar heeftBorgerhout het meeste nood aan.

Wat is het ringparkDe Knoop?

Page 3: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Antwerpen heeft dit in het verleden al eens

gedaan. Onder het Middelheimpark ligt de

anderhalve kilometer lange Craeybeckx-

tunnel. Bovendien zijn er de vele voorbeelden

in het buitenland. Steeds meer steden in

Europa en de VS zoeken naar dubbelgebruik

van hun beperkte ruimte en stoppen de snel-

wegen die het stedelijk weefsel verbreken

onder de grond. Geslaagde voorbeelden hier-

van kun je vinden in Barcelona, Den Haag,

Bazel of Boston (www.bigdig.com).

Ook in plannen van het Vlaamse gewest voor

de herinrichting van de ring vanaf 2007/8

is er sprake van een mogelijke overkapping.

Het kan dus.

Totaalonhaalbaar?

Turnhoutse Baan

gerein

Zw. Leeuwenstr

Delftstr.Bijlstr.

Goedendagstr.

Kwekerijstr.

Wijnegemstr.Linnaeustr.Cersestr.

Vooruitzichtstr.

A.Ro

den

bach

str.Karel G

eerts str.

Flora Straat

Borsbeekstr.lsstr.

r.

Mertens Str.

Guld

en Sporen Str.

Statie Lei

Ap

pel

Str

.Va

derla

nd S

tr.

Cos

terS

tr.

rum

Font

ein

Str.

Hogeweg

Zegel Str.

Godtsstr.

Beuk

enst

r.

Joe

Engl

ish

Stra

at

Luitenant Lippenslaan

College Laan

Morckhoven Lei

Posenaerstr.

Griffier Schobbens laan

Kalverveld

Sporthal BerchemleiDok

ter V

an D

e Pe

rre

Lei

Deurne

Hof Ter Lo

2

2

3

Borgerhout

I

I

2

Page 4: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Borgerhout is een bruisend district. Het is er boeienden prettig om te wonen. Maar er zijn natuurlijk ookmankementen, en daarvoor moeten er oplossingengezocht worden.

Een van die mankementen is het gebrek aan openruimte. Borgerhout is volgens berekeningen de meestdichtbevolkte ‘gemeente’ van Vlaanderen. Er is hetminste buurt- en wijkgroen per inwoner. Tegelijkertijdwonen er procentueel gezien de meeste kinderen enjongeren van alle Antwerpse districten. Die kinderenwillen ravotten, de jongeren zoeken ruimte om tesporten of elkaar te ontmoeten. Borgerhout heeftbehoefte aan groen.

De ring vormt een serieuze barrière tussen Oud-Borgerhout, Nieuw-Borgerhout en Deurne-Noord. Hetringpark zou het veel gemakkelijker en veiliger makenom zich met de fiets of te voet te verplaatsen van deene stadswijk naar de andere. Bovendien zouden aldeze stadsdelen aantrekkelijker worden om in tekomen wonen of te investeren. En dat is nodig, wantBorgerhout en Deurne-Noord kennen verkrotting,leegstand en hoge werkloosheid, en de middenstandop de Turnhoutsebaan heeft het niet makkelijk.

Samen met het ernaast gelegen Rivierenhof zouDe Knoop een nieuw stadspark kunnen vormen vooralle Antwerpenaren. Nu zit het Rivierenhof aan dewest-en zuidkant ingesloten door snelwegen. Doorvan die verkeersaders parkruimte te maken, zou hetgeheel de allure kunnen krijgen van grote, centraalgelegen, makkelijk bereikbare en intens gebruiktegroengebieden als Hyde Park in Londen of de BerlijnseTiergarten.

Het ringpark kan nog meer positieve effecten hebben.Volgens constante metingen van het Vlaamse gewestis de luchtkwaliteit in Borgerhout ongeveer de slechtstevan Vlaanderen. Het ondergronds brengen van auto’sbiedt de mogelijkheid om uitlaatgassen via filteringterug te dringen. Ook de geluidsoverlast van de auto’szal verminderen.

ringpark inWaarom een

?Borgerhout

Page 5: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

De aanleg van de Craeybeckxtunnel kostte in 1976 1,6miljard BEF. Om dat om te rekenen naar de kostprijsvandaag moeten we eerst de ABEX-index toepassen(ongeveer maal drie, omdat materialen en werkurenduurder zijn geworden). We houden er rekening meedat De Knoop een grotere oppervlakte heeft en dat dedragende kracht van de overkapping in bepaalde deel-gebieden groter moet zijn. Anderzijds hoeft er nietgegraven te worden, dit in tegenstelling tot deCraeybeckxtunnel. Er moet ook niet worden geïn-vesteerd in pompen. We komen uit op 130 miljoeneuro.Om dat te kunnen betalen moeten verschillendekredieten aangesproken worden: Europese (doel-stelling II-fonds), federale (grootstedenbeleid) enVlaamse (stadsvernieuwingssubsidies). Een beperkt

deel van het park kan verkocht worden voor bijvoor-beeld woningbouw of economische activiteit. Er is demogelijke opbrengst van vrachtwagenvignetten entolheffing. Bovendien wordt er in ieder geval geld vrij-gemaakt door het Vlaamse gewest om de ring en deSingel opnieuw in te richten vanaf 2007/8. Werf- enminderhinderkosten kunnen daarbij gedeeld worden

Het belangrijkste argument klinkt echter anders. Eenoverheid moet keuzes maken. Gemeenschapsgeldinvesteren in een project dat het welzijn van een grotegroep omwonenden verhoogt zal vanzelf sociale éneconomische vooruitgang brengen. BorgerhouDt vanMensen is ervan overtuigd dat de positieve effectenvan ringpark De Knoop opwegen tegen de kostenervan.

betalenIs zo’n ringpark te

?

Page 6: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Ringpark De Knoop is van en voor iedereen. Maar hetis ruimte die nog moet veroverd worden, en dat zullenwe met zijn allen moeten doen.Heel wat mensen uit Borgerhout en ver daarbuitenzullen kunnen genieten van het ringpark. Vriendendie graag een balletje trappen, de jeugdbeweging dieeen spelnamiddag opzet, senioren die op een bankjein de zon willen zitten, fietsers die van Deurne naar debinnenstad willen, winkeliers die door deaantrekkingskracht van het park hun omzet zien ver-hogen, ...

BorgerhouDt van Mensen vindt het belangrijk dat aldeze mensen mee aan de kar trekken. Wie je ook bent,hoeveel je verdient of waar je ook vandaan komt, hetheeft geen belang. Als je je aangesproken voelt doorhet ringpark kun je dat laten weten. Als de beleids-makers voelen dat de hele bevolking achter het projectstaat, kunnen ze het niet zomaar afwimpelen. Zowordt het ringpark een gezamenlijk project van alleBorgerhoutenaren, broederlijk verenigd met demensen van Deurne-Noord.

Als de beslissing om de overkapping te bouwen isgenomen, is de kous nog niet af. Het moet een projectvan de bewoners en de betrokkenen blijven.BorgerhouDt van Mensen pleit voor een eigentijdsemanier van beleid voeren. Dat wil zeggen dat nietenkel de experts en de architecten het voor hetzeggen hebben. De bewoners en de toekomstige

gebruikers van het park worden nauw betrokken bijde verdere uitwerking. Uiteraard zal bij ringpark DeKnoop de overheid een cruciale partner zijn. Maar wevinden niet dat de bewoners moeten wachten op eenvoorstel, of op het resultaat, om van zich te latenhoren. De bewoners, de politiekers en de plannersmoeten samen het proces doorlopen. Kijk maar naarDe Roma: daar is gebleken dat er heel wat creativiteiten kracht bij de bewoners ligt. De inzet van eeniederkan het uiteindelijke resultaat alleen maar ten goedekomen.

Met z’nallen !

Page 7: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Het is logisch dat politici niet graag beloftes maken alsze niet zeker zijn dat ze die kunnen waarmaken. Valsebeloftes worden afgestraft. Daarom roeptBorgerhouDt van Mensen de beleidsmakers op om hetprincipe van de overkapping van de ring te aanvaar-den, zonder zich nu al uit te spreken over timing ofconcrete invulling. Dat kan door volgende paragraaf in

beleidsteksten (zoals het Ruimtelijk StructuurplanAntwerpen of de Vlaamse uitgangspunten bij de her-inrichting van de ring) in te schrijven.

De paragraaf heeft het ook over een overkapping inBerchem, omdat het voorstel ringpark De Knoop nietlos gezien kan worden van de vernieuwing van heel de ring.

Het selectieve overkappen van de ring rond Antwerpenheeft heel wat potentie. Het kan namelijk een antwoordbieden op prangende problemen inzake ruimtegebruik,stadsontwikkeling en verkeersveiligheid. Het kan dering-als-barrière omvormen tot een open en doorwaad-bare verbinding waar diverse invullingen met verblijfs-en ontmoetingskwaliteiten mogelijk zijn. Dit past in devoor het Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen belang-rijke concepten 'recreatieve stad', 'ecostad' en 'groot-stad'.

Concreet:- door een overkapping in Borgerhout van de aansluitingvan de E34 met de ring kan er - voor dit districtbroodnodige - open ruimte gecreëerd worden. Oud-

Borgerhout, Nieuw-Borgerhout en Deurne-Noord kun-nen met elkaar verbonden worden.- door een overkapping in Berchem kunnen de tweegroene gebieden 'Brilschans' en 'Wolvenberg' met elkaarverbonden worden en één geheel vormen;Deze overkappingen mogen niet het effect hebben dathet andere groen rond de ring opgeofferd wordt.

Omwille van de grote potentie- wordt er geen enkele beslissing genomen die eenoverkapping van deze twee gebieden in de weg zoukomen te staan;- wordt er onderzocht op welke manier deze overkap-pingen technisch en budgettair mogelijk kunnengemaakt worden.

De ring rond Antwerpen: optie voor selectieve overkapping

Een concreet voorstel: onze paragraaf

Page 8: Ringpark De Knoop de brochure 17-03-2004

Het ringpark De Knoop is maar een van de projectenvan BorgerhouDt van Mensen.

Zo is er ook ‘Borgerhout Showt’. Een paar keer per jaarwordt wat leeft en beweegt in Borgerhout op hetpodium gezet. Er zijn ook de stadsgesprekkenwaaraan BorgerhouDt van Mensen deelneemt.

Misschien ken je BorgerhouDt van Mensen nog van deaffiche-campagne bij de districtsraadsverkiezingenvan 2000. Het bleef toen niet bij affiches. Twaalfbelangrijke politieke punten werden aan de partijenvoorgelegd om in de nieuwe bestuursperiode terealiseren.

Eigenlijk wil BorgerhouDt van Mensen mogelijkhedenbieden aan iedereen die in Borgerhout iets op hetgetouw wil zetten. De burgerbeweging gelooft daarbijin zeven basisprincipes: erkenning van de verscheiden-heid in het district, respect voor de eigenheid van deander, problemen oplossen via constructieve dialoog,bewoners en beleid zijn samen verantwoordelijk,democratie, politiek staat dicht bij alle bewoners en solidariteit.

Herken jij je ook in die principes? Dan zouden we jehartelijk willen uitnodigen om (kosteloos) lid te worden.BorgerhouDt van Mensen is een vzw, en wil graag datmensen als lid mee kunnen bepalen waarBorgerhouDt van Mensen zich mee moet bezighouden. Hoeveel tijd je erin steekt en wat je preciesdoet heb je volledig zelf in de hand. Maar word lid alsje gelooft in wat BorgerhouDt van Mensen doet of kandoen. Borgerhout kan het gebruiken..

p/a Van Geertstraat 692140 [email protected]

van MensenWord lid van BorgerhouDt

VU: Erik Yperman, Van Leentstraat 17, 2140 Borgerhout