Ridestyle Vol 2 april 2015

52
RideStyle Wat je moét weten over het motorrijbewijs Moezeldal, Motordal Tien adembenemende routes Levenslang single Verslingerd aan klassiekers VOL. 2 APR 2015 FOTO: KLAUS H. DAAMS RIDER: PETER SCHMITZ

description

 

Transcript of Ridestyle Vol 2 april 2015

Page 1: Ridestyle Vol 2 april 2015

RideStyle

Wat je

moét wetenover het motorrijbewijs

Moezeldal, MotordalTien adembenemende routes

Levenslang singleVerslingerd aan

klassiekers

V O L . 2 A P R 2 0 1 5F O T O : K L A U S H . D A A M S R I D E R : P E T E R S C H M I T Z

Page 2: Ridestyle Vol 2 april 2015

Goedhart Bodegraven, de g Groot geworden door klein te blijven

Het motorhart op de juiste plaats.

Goedhart Motoren Europaweg 1d, 2411 NE Bodegraven Telefoon: 0172 - 650 005openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 18.00 uur zaterdag 8.30 - 17.00 uurkoopavonden: woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 www.goedhartmotoren.nl ELKE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND, KOOPZONDAG!

Goedhart Motoren is merkdealer van:

3.000 m2 showroom

15.000 artikelen in (web)shop

> 2.000 helm

Snel en vakk

Page 3: Ridestyle Vol 2 april 2015

rootste in de Benelux!

‘Met het motorhart op de juiste plaats’. Dat is ons motto. Wij zijn dé motordealer

voor motorrijders en –liefhebbers uit de hele Benelux. In onze showroom van maar

liefst 3.000 vierkante meter in Bodegraven staan nieuwe motoren van vrijwel alle

merken, kleding en accessoires. Je vindt bij ons het grootste aanbod motoroccasions.

Alles is mogelijk en persoonlijke service staat voorop.

Ook voor motorhuur Advies van specialisten Webshop

2DEPAASDAG

GEOPEND VAN

11.00 - 17.00 UUR

> 450 motoren

Uitgebreide kledingshop

en in de shop

undig advies

Page 4: Ridestyle Vol 2 april 2015

V O O R W O O R D

Motorrijden is hot. Bijna 1,2 miljoen Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 75 jaar wil opstappen, oftewel 10% van alle Nederlanders in deze leeftijdscategorie, zo vertellen recente onderzoeksuitkomsten. En dan lopen er nog een dik half miljoen bezitters van het motorrijbewijs rond die lang niet hebben gereden maar popelen om weer de weg op te gaan. Als die mensen hebben een zetje nodig om die latente wens in daden om te zetten. De eerste tekenen zijn er. Op Motorbeurs Utrecht was het op sommige momenten zo druk dat

je je door de gangpaden moest wurmen. De sfeer zat er op vrijdagavond zo goed in dat ‘veegploegen’ van de Jaarbeurs grote moeite hadden om de hallen leeg te krijgen. Om tien uur ’s avonds! En zo langzaam aan lijkt het over met de vergrijzing van het motorpubliek. Café racers, bobbers en scramblers zijn razend populair bij hippe jongeren. En motorfabrikanten springen alert in op de trend van customizen. We stoken het vuurtje met Ridestyle magazine extra op. En kijk ook eens op anwbmotor.nl/ridestyle.

24Kawasaki:

high tech in superlatieven ..................................................................

29Moezeldal, motordal!

..................................................................

35Piaggio & Vespa:

om de stijl, het comforten de veiligheid

..................................................................

38Levenslang single

..................................................................

44Kymco: wie scoot doet,

goed ontmoet!..................................................................

48Yamaha:

Meesters in motorbeleving

6Motornieuws

..................................................................

8Grenzen verleggen

met Harley-Davidson..................................................................

12Overal waar de motor is:

Putoline Oil..................................................................

15Ridestyle in Lelystad:hele dag proefrijden

voor een paar tientjes ..................................................................

16Bridgestone,

een wereld van verschil..................................................................

20BMW: Make Life a Ride

I N H O U D S O P G A V E

4

Page 5: Ridestyle Vol 2 april 2015

I.c.m

. 2-j

arig

co

ntra

ct. P

rijs

wijz

igin

gen

en

zet-

en

dru

kfo

uten

vo

orb

eho

uden

. Act

ie g

eld

ig t

ot

ten

min

ste

30 a

pri

l aan

staa

nde.

Bij hollandsnieuwe krijg je de iPhone 5c al voor €12,- per maand. Deze combineer je met één vanonze voordelige maandbundels. Je hebt al een bundel vanaf €8,- per maand waarmee je kan internetten, bellen en sms’en. Want bij hollandsnieuwe geldt: 1 MB = 1 minuut bellen = 1 sms. En als je merkt dat je elke maand tegoed overhoudt of juist te weinig hebt, dan kies je gewoon gratis een andere bundel. Lekker fl exibel dus! Daar houden wij van!

Internetten, bellen en sms’en uit één bundel.

Apple iPhone 5c

i.c.m. één van onze maandbundels

12,-per maand

Bestel snel op:

hollandsnieuwe.nl/promotor

Page 6: Ridestyle Vol 2 april 2015

het aantal liep terug van 54 naar 29. Een daling van 46%, zo blijkt uit recent vrijge-geven cijfers van het CBS. Waarschijnlijk heeft de strenge en sneeuw rijke winter van 2013 een rol gespeeld. Dankzij voorzie-ningen als het antiblokkeersysteem en tractiecontrole is bovendien de veiligheid van motoren de laatst jaren sterk verbeterd.

ElektrischeHarley komt naar NederlandLiveWire, Harley-Davidsons elektrische motor, reed vorig jaar uitsluitend rond in de VS. Na zevenduizend demoritten, zet Har-ley nu door. Live Wire komt naar Europa, ook naar Nederland.LiveWire blijft na uitputtende demoritten in de VS nog steeds een project van testrijden, evalueren aanpassen en opnieuw rijden. Te koop zal de motor dus voorlopig nog niet zijn. Maar de Amerikanen zetten wel door. Binnenkort zal de elektrische motor worden verscheept naar Azië en Europa voor opnieuw een cyclus van demoritten. Met ingang van mei zal LiveWire los gaan in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.

KlassiekewaxcoatZe bestaan nog: de ouderwetse waxcoats. Deze van Scippes is er een volgens de beste Britste tradities.

In de laten jaren zeventig en vroege jaren tachtig was de waxcoat populair, vooral om zijn klassieke uitstraling. Sterk verbeterde kunststoffen en leer hebben

bijna verdrongen. Maar liefheb-bers zweren er nog steeds bij. Deze Scippis-jas houdt je warm dankzij

drukknopen voorkomt dat water via de ritssluiting naar binnen dringt. De kraag en windvangers in de mouwen zijn voorzien van een leren manchet. In zes royale zak-ken kun je veel spul kwijt. Verkrijgbaar bij jvmotors.nl voor € 195.

Dik 1 miljoenNederlanders wil motorrijdenBijna 1,2 miljoen Nederlanders in de leeftijd tussen 18-75 jaar die geen A-rijbewijs heb-ben, willen motorrijden. Dat is 10% van alle Nederlanders in deze leeftijdsgroep. De cijfers komen uit Het Grote Motoronder-zoek door onderzoeksbureau MwM2.Naast deze groep potentiële motorrijders is er nog een groep bezitters van een motor-rijbewijs die langere tijd niet op een motor hebben gereden. Nederland telt er 561.000, van wie een groot deel weer wil opstappen.Opvallend is dat van alle potentiële motor-

hebben. De aanwezigheid van een motor-rijder in iemands persoonlijke omgeving resulteert in interesse om zelf ook te gaan rijden.

Sterke daling aantal motor-ongevallenHet aantal verkeersdoden is vorig met 12% gedaald ten opzicht van het jaar daarvoor. Koplopers in de daling zijn motorrijders:

Har

ley-

Dav

idso

n L

ive

Wire

Scip

pis

Wax

Co

at

Page 7: Ridestyle Vol 2 april 2015

Duidelijker kan de omslag op Cuba niet zijn: de zoon van Ché Guevara, de wijlen strijdmakker van Fidel Castro, is in zaken: hij organiseert motortochten op Harleys.Ché’s jongste zoon Ernesto is de oprichter van La Poderosa, organisator van motorto-ers op Cuba. Ernesto junior, advocaat van beroep, is Harley-liefhebber en rijdt op een Panhead uit de jaren zestig. Voor de zes- en negendaagse toers heeft hij HD Street Glides en Wide Glides klaarstaan. ’s Avonds leggen ze aan bij privé-adressen en bij hotels.

La Poderosa – ‘de machtige’ – is vernoemd naar de Norton, waarmee vader Ché heel

diaries’ gemaakt. lapoderosatours.com

De 5 zuinigsteadventure bikes

Brandstofverbruik.nl geeft een overzicht van de 10 zuinigste Adventure Bikes. De cijfers zijn gebaseerd op de bevindingen van duizenden motorrijders.

PLAATS MERK + MODEL LITER PER 100 KM

1 Suzuki DL 650 A 3,87

2 Honda NC700 X 4,01

3 BMW F700/800 GS 4,48

4 Kawasaki Versys 650 4,53

5 Suzuki V-Strom DL 1000 4,83

Sexy singleGoed nieuws van motorfabrikant Husqvar-na: de Husvarna Svartpilen (‘zwarte pijl’). Probeer maar eens een etiket te plakken op deze 400 cc eencilinder. Uit de beste genen van een bobber, scrambler en super motard hebben de Zweden een prachtmotor ontworpen. Het publiek op de Italiaanse motorbeurs EICMA reageerde zo enthousi-ast dat de motor meteen de conceptstatus van zich afschudde. Met zijn bagagerekje op de tank en ruige accenten is de Svart-pilen een gebruiksmotor die verrassend design combineert met rebelse trekjes. Hij is ontdaan van alles wat je niet nodig hebt om te rijden. De in staal gevatte uitwerking van ‘Less is more’.

Toeren metde zoon van Ché

Hu

sqva

rna

Svar

tpile

n

7

Page 8: Ridestyle Vol 2 april 2015

Screw itLet’s ride!8

Opstappen was nog nooit zo makkelijk

Page 9: Ridestyle Vol 2 april 2015

In het zadel stappen, de sleur de sleur laten en met het stuur in je vuisten en je kop in de wind de vrijheid tegemoetrijden: voor veel mensen is toeren op een Harley-Davidson motorfi ets een droom.

Maar een droom die niet iedereen waarmaakt. Door praktische beperkingen. Een paar veel ge-hoorde barrières: Harleys zijn groot, ze zijn zwaar, je komt niet met je voeten bij de grond, enne… hoe weet je in godsnaam welke je moet kiezen?

How low can you go?

Omdat Harley-Davidson iedere gepassioneerde biker op weg wil helpen en niet alleen grote kerels met baarden, heeft het merk uit Milwaukee aller-lei manieren ontwikkeld om ‘touring’ ook voor ri-jders (m/v) met minder lange benen bereikbaar te maken. ‘De brede 2015 Harley-Davidson Touring line-up bewijst onze inzet: het bouwen van waan-zinnige motoren, op basis van klantgedreven, hoogwaardig product-design,’ vertelt Matt

van de Harley-Davidson Motor Company. ‘Alles wat wij doen staat in het teken van het realiseren van de wensen en eisen van onze rijders. Dus als minder lange rijders lagere Touring-modellen vragen, dan vinden wij een manier om die te bouwen.’

Grenzen verleggen

Dat heeft geleid tot lage modellen als de Super-Low Touring en de Switchback. Maar met de gloednieuwe Ultra Limited Low verleggen de Amerikanen pas echt de grenzen van ergonomie, dankzij een hele serie slimme innovaties. Het re-

sultaat: de laagste zadelhoogte en het meest ver-trouwenwekkende comfort op een premium tour-

Special en de nieuwe Street Glide Special, beide

zadelhoogte. Zo zijn ook deze modellen goed berijdbaar voor rijders met minder lange benen.

De reis is de bestemming

Eenmaal opgestapt is de vraag: ‘waar naar-toe’? Want als alles open ligt is het soms las-tig kiezen. Harley-Davidson werkt samen met de beste touroperators, die onder de naam Authorized Tours wereldwijd fantastische motortours aanbieden. Sinds kort is het Nederlandse MoorMotor aan de lijst met erk-ende partners toegevoegd. Oprichter Maurice

9

Page 10: Ridestyle Vol 2 april 2015

Moor, zelf bikefanaat in hart en nieren, kent ieder weggetje, iedere bocht en iedere bergpas in Euro-pa en biedt ‘self-guided’ tours aan. Tours waarbij je op je eigen moment en eigen tempo een door hem uitgestippelde en vooraf geboekte route door de Benelux en/of Duitsland volgt. Zo heb je de vrijheid om op basis van GPS of roadbook je eigen tempo te rijden. Mét de zekerheid dat alles tot in de puntjes voor je is verzorgd. Zo’n tour is meteen een mooie manier om te ontdekken welk model van Harley-Davidson jou het beste ligt. Wordt het de SuperLow of toch de Street Glide Special? Of durf je zelfs de brute Road Glide aan? Je huurt de nieuwste Touring-modellen – altijd met lage kilometerstand, door de H-D dealer perfect on-derhouden en desgewenst met lagere zadelhoogte – via het Harley-Davidson Authorized Rentals programma. Mogelijkheden te over. Dus wat houdt je tegen? Waar een wil is, is een weg. En een bijpassende Harley-Davidson. Screw it, let’s ride.

www.harley-davidson.comwww.h-d.com/rentalswww.h-d.com/tours

. Road Glide Special .

Terug van weggeweest. De Road Glide Special is ‘fully-loaded’ met o.a. premium Boom! Boxinfotainment systeem, verbeterde vering en

Braking System (ABS).

. Street Glide Special .

De nieuwe Harley-Davidson Street Glide Special is een nog vettere versie van het populaire

performance Touring model, voorzien van een

gecombineerd remsysteem met ABS.

Page 11: Ridestyle Vol 2 april 2015

WWW.HARLEY-DAVIDSON.NL

De wereld beleven vanuit het zadel van een Harley-Davidson, dat is een ervaring als geen ander. En daarom hebben we dit jaar onze line-up van touringmotoren heruitgevonden, elk met zijn eigen unieke look en rijstijl. Wie je ook bent en wat je rijbehoeftes ook zijn: wij kunnen met zekerheid zeggen dat we een touring-motorfi ets hebben die perfect bij je past.

Kom ‘m snel ontmoeten bij de Authorized Harley-Davidson Dealers.

Harley-Davidson® Authorized Dealers

MotoPort Goes www.motoportgoes.nl

Big-Rivers H-D, Heteren www.big-riversharley-davidson.nl

Motor Saloon, Amersfoort

www.motorsaloon.nl

Central H-D, Veghelwww.centralharley-davidson.nl

O.I.T. H-D, Breda

www.oit-harley-davidson.comH-D Amsterdam

www.harley-davidson-amsterdam.nlWest Coast Motors, Alkmaar

www.westcoastmotors.nl

Oude Monnink Motors, Vroomshoop www.oudemonninkmotors.nl

Dutch Hills H-D, Kerkrade

www.dutchhills.nlH-D Point, Drachten

www.hdpoint.nl

H-D Rotterdam, Nieuwerkerk a/d Ijssel

www.harleydavidsonrotterdam.nl

Page 12: Ridestyle Vol 2 april 2015

Putoline OilOveral waar de motor is

Al 45 jaar produceert Putoline Oil uitsluitend smeermiddelen voor gemotoriseerde twee-

wielers. Het is aan die specialisatie te danken dat je ons nationale oliemerk overal tegen-

komt waar de motor is: bij je eigen motordealer, in de motorsport en bij motorrijders die

álles in eigen hand hebben, bovenal het onderhoud!

Eigenzinnigheid is een rode draad in de geschie-denis van Putoline Oil. De olie-industrie is bij uitstek de wereld van mega multinationals, die smeermiddelen maken voor alles dat olie nodig

Hartstocht voor de motor

Jan Put start in 1970 met een assortiment smeermid-

Putoline. Als hartstochtelijk crosser en racer heeft hij dan al kampioenschappen op zijn naam staan. Jan Put maakt van zijn hobby zijn beroep en slaat

van smeermiddelen, fervent motor rijder en mon-teur, onder andere van Ducati-racer Cas Swart.

Putoline Oil wordt een bekende in de mo-torsport door sponsoring van vermaarde coureurs als zijspanrijder John Aggen-bach. En recenter: Michael van der Mark, die in 2012 kampioen werd in de Superstock. Vanaf begin jaren tachtig groeit de export gestaag.

middelen lijkt Putoline Oil nu, 45 jaar later, in

weinig meer op het eenmansbedrijf uit 1970. Maar gebleven is de voor de internationale olie-industrie

Putoline Oil heeft ‘s wereld grootste assortiment -

ducten en exporteert naar bijna veertig landen.

Best denkbare smering

Met nanotechnologie is Putoline Oil in staat zeer hoogwaardige smeermiddelen samen te stellen. Dit type product is opgebouwd uit extreem kleine deeltjes. Het resultaat: zeer lage weerstand tussen metaaloppervlakken en de best denkbare smering. Groot voordeel ten opzichte van het topsegment conventionele smeermiddelen is dat de producten uit dit assortiment de frictie-eigenschappen van de koppeling ongemoeid laten. Daarom zijn de Nano Tech producten uitstekend toepasbaar in motoren met een natte plaatkoppeling.

Kies het juiste smeermiddel

Het is belangrijk altijd het juiste smeermid-del te kiezen. Gebruik de handige tool op www.putoline.com. Je vindt in een handomdraai het goede product voor joúw motor, ook op je mobiele telefoon. Handig als je al in de winkel staat.

12

Page 13: Ridestyle Vol 2 april 2015

Fuel inject & valve cleaner reinigt het hele brandstofsysteem

van afzettingen

De moderne 4-takt motor smeerje met de NanoTech 4+ producten.

Dé HighTech productlijn van Putoline Oil

Ondersteuning van wedstrijdrijders isonlosmakelijk verbonden met Putoline Oil.Een van de bekendste is Michael van der

Mark die in 2012 Superstock kampioen werd

Afvullen gaat begin jaren zeventig nog primitief: handmatig, met de fi etspomp. Dat is tegenwoordig

wel anders

13

DX-11, oftewel ‘Deeikzelf’.Het kettingonderhoud kun je zelf.Putoline maakt het je makkelijk

YEARS

Page 14: Ridestyle Vol 2 april 2015

WW

Page 15: Ridestyle Vol 2 april 2015

18 en 19 april in Bussloo

Kom naar de ANWB LentedagenMet motoren en scooters trappen we op 18 en 19 april de lente af op de ANWB Lentedagen in het Overijsselse Bussloo. Je kunt op het Bovag-circuit een stukje rijden op de tweewielers die daar klaarstaan. En je vindt er volop uitrustingss-pullen, bestemmingen en inspiratie voor het ko-mende vakantieseizoen.Vakantie, da’s toch de lekkerste tijd van het jaar? Je geniet er extra van als de voorpret vroeg be-gint. En daar is het om begonnen, op de ANWB Lentedagen. De Bovag heeft gezorgd voor een gezonde dosis motorbeleving met het evenement ‘Try the Bike’. En de importeurs hebben een keur aan modellen bijeen in het Ridestyle paviljoen.Elders op recreatieterrein Bussloo vind je stands met kampeeraccessoires en er staat een collectie tenten opgesteld. Avontuurlijke motorvakan-tiegangers kunnen hier hun keus maken. Je weet nog niet waar de vakantie naartoe gaat? De landenpaviljoens bieden volop inspiratie. En je kunt er letterlijk de landen proeven bij proeverijen van regionale specialiteiten.Toegangskaarten koop je het gemakkelijkst online op landvananwb.nl. Als ANWB-lid betaal je in de voorverkoop € 6,50, bij de entree € 8. Je wilt er een weekendje uit van maken? Bekijk dan de speciaal geselecteerde ANWB arrange-menten in de omgeving van Bussloo.

Ridestyle Kies je Fiets 1 april t/m 12 juli

Een hele dag rijden op de motor van je keuzeEen nieuwe motor op het oog, maar je wilt wél een dag uitgebreid rijden voordat je de knoop door-hakt? Dan moet je naar Lelystad. Daar organi-seert ANWB Motor we voor het vierde achtereen-volgende jaar Ridestyle Kies je Fiets, van 1 april t/m 12 juli. Een hele dag motorrijden op een 2015-model voor nog geen € 50. Beter kun je niet kennismaken met de motor van je dromen.

Plaats van handeling: de ANWB Driversacademy in Lelystad, hartje Nederland. Ridestyle Kies je Fiets is een samenwerking tussen de motorimpor-teurs en de ANWB.Grote motormerken hebben hun modellen hier voor je klaarstaan, waaronder BMW, Harley-Davidson, Suzuki, Triumph en Piaggio. Voor degenen die na een lange winterstop lekker willen warmdraaien alvorens de openbare weg op te gaan, organiseren we eveneens in Lelystad her-opstaptrainingen. Voor motor en kleding (tegen kleine vergoeding) zorgen wij. Een dag trainen & toeren inclusief lunch kost 99. Je leest er alles over op pagina 19.

15

Page 16: Ridestyle Vol 2 april 2015

‘Verbluffend hoe nieuwe bandenhet verschil kunnen maken’

Page 17: Ridestyle Vol 2 april 2015

Motorbanden zijn beslissend voor je veiligheid en bepalen grotendeels het ‘motorgevoel’: hoe goed je je voelt op je motor en met hoeveel plezier je rijdt. We laten ons vaak leiden door de ban-denkeuze die vooraanstaande motor-merken zélf maken, en komen dan verrassend vaak uit bij Bridgestone.

Kwaliteit of prijs?

Genieten van motorrijden betekent: keuzen maken. Het is verleidelijk je al-leen te laten leiden door de prijs. Alle motorbanden zijn toch zwart en rond? Maar de échte scherprechter kom je tegen op straat. Zeker als het regent... Dan heb je maar één prioriteit: de kortst mogelijke remweg. De Bridgestone T30 komt uit een test van het gezagheb-bende en kritische Duitse tijdschrift Motorrad tevoorschijn als overtuigende

winnaar met de kortste remweg op nat wegdek. Bridgestone past als grootste rubber-producent ter wereld innovatieve tech-nologie toe, waardoor motorbanden vele malen beter presteren. Zo zorgt een verhoogd gehalte silica voor ongekend veel grip en daarmee vertrouwen op nat wegdek. Juist rijden op nat weg-dek is de minst populaire kant van het motorrijden. De T30 brengt daar veran-dering in. Meer grip en vertrouwen, dus: meer rijgenot. Iedere motorrijder kent dat akelige gevoel dat de banden ‘zwemmen’ in een bocht. Dat je geen idee meer hebt wat er precies onder je gebeurt. Dat je ‘bevriest’ en kansloos rechtdoor rijdt.

Grote stappen

minder groeven, meer ‘naakt’ rubber. Maar die aanblik is bedrieglijk. Wat in eerste instantie meer op een sport- dan

goede allrounder. De tijd van heel grof

toerbanden, ligt ver achter ons. Een mo derne motorband als de geteste Bridgestone T30 kenmerkt zich door

die het regenwater versneld en effec-tief afvoeren, terwijl de stabiliteit met sprongen vooruit is gegaan. Na de eerste meters rijden voel je het: het vertrouwen dat de band je als het ware ‘bij de hand neemt’, controle onder alle omstandigheden.

Metamorfose

Stuurprecisie, stabiliteit op nat wegdek en grip in kritische situaties zijn het handelsmerk van Bridgestone. Een zeer gerenommeerd Duits testinstituut heeft de populaire Bridgestone T30EVO op nat wegdek vergeleken met vier directe concurrenten. Op z’n Duits, dus uiter-mate grondig. Het resultaat is helder: de T30EVO presteert met afstand het best op stuurprecisie, grip in bochten, feedback en de zo kritische grip in grenssituaties. Het testteam constateert ‘goede tot zeer goede grip bij het insturen’, ‘geen neiging om wijd te gaan bij het acceler-eren in bochten’ en een ‘heldere en duidelijke feedback’.Ben je toe aan nieuwe banden, kijk dan verder dan alleen de prijs. Je rijdt

wen door goed rubber onder je motor. Bridgestone brengt het binnen bereik.

Een Wereld van VerschilMotorrijden. Dat gevoel raak je nooit meer kwijt. Na de winterstop gaat het weer kriebelen.

In de garage haal je je oude liefde onder de hoes vandaan. Weer gaan genieten, maar wel

veilig. Dus kies je altijd voor een set ‘verse’ banden. Van goede kwaliteit.

Meer vertrouwen, meer grip met Bridgestone banden

Lang stilgestaan? Controleer je banden!

Heeft je motor lange tijd stilgestaan, dan is het beslist aan te bevelen de banden te vervangen. Vaak zijn ze verhard en uitgedroogd en verto-

nen ze haarscheurtjes. Inspecteer daarom je banden altijd zorgvuldig op veroudering, vooral de zijvlakken. Banden die lange tijd hebben stilgestaan – vaak met een lage spanning – vertonen vaak vlakke stukken. Het gevolg: hinderlijk schudden en trillen onder het rijden.

Page 18: Ridestyle Vol 2 april 2015

U wilt een sportieve tourband die u nog meer zekerheid, plezier en veiligheid biedt? Die de allermeeste grip heeft in de regen? Die excellente grip in de bocht verenigt met een heerlijk lange levensduur en magnifiek stuurgedrag? Die een buitengewoon gevoel van zekerheid combineert met een ongekend plezierig en neutraal stuurgevoel? Kies dan voor de nieuwe T30EVO sport/touring en ervaar dat uw motor en u nóg beter gaan rijden.

• Zeker en betrouwbaar, uitmuntend stuurgedrag en superieure grip in de regen• Licht, precies, neutraal en stabiel stuurgedrag• Vernieuwde rubbercompound voor een veilige, langdurige en opwindende rijervaring

www.bridgestonemotorbanden.nlBridgestone Nederland B.V.

Alles wat u van een tourband verwacht

Page 19: Ridestyle Vol 2 april 2015

Uit de winterstop?

Kom naar de HeropstaptrainingJe hebt je motorrijbewijs al een poos, maar lange tijd niet gereden. Weer beginnen voelt onwennig. Daar helpen we je in één dag vanaf, met de heropstaptraining.

Sommige doorgewinterde motorrijders hebben het al na een motorloze zomervakantie met het gezin: de eerste motorrit bij thuiskomst voelt on-wennig. Het duurt enkele tientallen kilometers voordat de routine van jaren weer terug is.

Heb je een winterstop van een paar maanden achter de rug of heeft motorrijden om een andere reden op een laag pitje gestaan, dan moet je meer doen om het vertrouwde motorgevoel terug te krijgen. Flink remmen voelt ineens riskant, een bocht juist aansnijden kost inspanning. Dat is jammer, want als je zeker rijdt, beleef je veel meer plezier aan motorrijden.

De ANWB Heropstaptraining diept de rijvaar-digheid, waarmee je ooit je rijbewijs verdiende, weer op. Én een goede kans dat je aan het eind van de dag met vaardigheden naar huis gaat die in je rijopleiding nooit aan bod zijn gekomen.Je hebt op deze trainingsdag tijd en ruimte om rustig warm te draaien, want we starten de dag

niet meteen in hectisch verkeer, maar op het cir-cuit van de ANWB Drivers Academy in Lelystad. Dit circuit is ontworpen voor motortrainingen. Je neemt deel in een groepje van vier tot zes cursisten en krijgt dus volop aandacht van de trainer.

Na de lunch gaan we de openbare weg op. We maken een mooie toertocht, waarbij je de ’s och-tends opgedane vaardigheden in de praktijk

het eind van de dag ben je volledig ‘warmge-draaid’, zodat je thuis weer met een vertrouwd ge-voel en veilig de weg op kunt met je eigen motor.

Behalve leerzaam, is de heropstaptraining ook verdraaid gezellig. Immers, je rijdt samen met een klein groepje, gelijkgestemde motorlief hebbers.

• voor wie zijn rijvaardigheden wil opfrissen

• ’s ochtends rijden op trainingscircuit, ’s middags op de openbare weg

• begeleiding door een gespecialiseerde motortrainer van de ANWB

• persoonlijke aandacht dankzij een maximum groepsgrootte van vier tot zes deelnemers

• prijs: €99, inclusief lunch

• inclusief motorpak, handschoenen en helm; (laarzen/ stevige schoenen zelf meenemen)

• data: 26 april, 14 mei, 2 juni en 2 juli 2015.

• informatie en reserveren: proefrit.anwbmotor.nl/heropstappers

19

Page 20: Ridestyle Vol 2 april 2015
Page 21: Ridestyle Vol 2 april 2015

Make Lifea Ride

Achter de horizon ligt het avontuur. Het enige dat jíj hoeft te doen is

opstappen. BMW brengt je er naartoe. Op de motor die jou op het lijf is

21

Page 22: Ridestyle Vol 2 april 2015

Je leeft je eigen leven, gaat je eigen weg. Avontuur zit in jou en de wereld is joúw avontuur. Niet als ver ideaal. Op de motor ligt de wereld aan je voeten. Nieuwe wegen inslaan en nooit achterom kijken. Want alles op je weg is van jou. Dat is wat we bedoelen met Make Life a Ride.

VrijheidMotorrijden scherpt de zintuigen. Op de motor is geen kilometer hetzelfde. Je maakt geen reis van A naar B. Nieuwe wegen kiezen, barrières slech-ten en je onderdompelen in een wereld die voor jou bestemd is. Motorrijden is de vervulling van je eigen levensstijl. Treedt binnen in een wereld van vrij heid, onafhankelijkheid en eigenzinnig-heid. Zijn wie je bent, omdat het leven net zo een-voudig is als je het zelf maakt. Compromisloos

gebouwd.

LefMotorrijders hebben lef. Welke motor je ook kiest, een roadster-, adventure- of sportmodel, je maakt een statement, vertelt wie je bent. Motorrijders vormen een kleurrijk gezelschap. Maar altijd is er dat gevoel van onderlinge herkenning. Soms een vluchtige ontmoeting, soms een vriendschap voor het leven.

SchoonheidDe schoonheid van een motor komt van bui-ten en van binnen. Van jezelf. Daarom biedt BMW een enorme keus aan accessoires en op-ties waarmee je ‘een’ BMW tot joúw BMW maakt. Daarbij hoort een eigen kledinglijn met een uitgesproken stijl en functionaliteit. BMW vertelt het héle verhaal. Met verzekeringen, avontuurlijke reizen, rijvaardigheidstrainingen en zinderende evenementen. Achter de horizon ligt het avontuur.

Beleef je leven, beleef BMW MotorradMake Life a Ride: www.make-life-a-ride.nl

Page 23: Ridestyle Vol 2 april 2015

MAKE LIFE A RIDE.Nieuwe dag, nieuwe mogelijkheden. Je kunt nog álle kanten uit: laat je inspireren op make-life-a-ride.nl

BMW Motorrad

bmw-motorrad.nl/lifeBMW maakt

rijden geweldig

Page 24: Ridestyle Vol 2 april 2015

Kawasaki is nooit ‘middle of the road’ gewe-

est of een merk van hap-slik-weg. Vanaf

zijn oorsprong begin jaren zestig heeft de

fabrikant vaak de extremen van high tech,

temperament en (on)verantwoord gedrag

gezocht. Met succes en respect voor het

verleden.

Dat respect voor Kawasaki’s voorvaderen sijpelt door alle hoeken en gaten. Zo worden de abso-lute sensaties van het jaar 2015, de Ninja H2 en H2R, aan de neus gesierd door het aloude river-marksymbool dat ‘water’ vertegenwoordigt, als ode aan het jaar 1878 waarin Shozo Kawasaki zijn eerste scheepswerf oprichtte. Inmiddels geldt de Kawasaki Heavy Industries als leidende gigant op wereldniveau wat betreft de fabricage van onder andere zeeschepen, sneltreinen, vliegtuigen, in-dustrierobots en turbines. Dat laatste verklaart ook de oorsprong van de supercharger aan boord van de Ninja H2 en H2R, die het topvermogen opschroeft tot 326 paardenkrachten! Je leest het goed: driehonderd zes en twintig pk uit een 998 cc, voorzien van alle denkbare mechanische, elek-tronische en digitale technologie.

Overtreffende trap

Kawasaki is het aan zijn stand verplicht om su-perlatieve statements te zetten. Met de oorspron-kelijke, ijzingwekkend snelle H2, de Mach IV, verpulverde Kawasaki al in 1972 de concurrentie. Daarop volgden de boegbeelden Z1 900 als eerste superbike, de Z1300 zescilinder, de eerste injec-tiemotor en de enige succesvolle turbomotor, de GPz750 Turbo. Steeds weer sloeg de badass van de Japanse motorindustrie toe in de overtreffende trap met de beste prestaties, het mooiste geluid, de knapste styling en doordachte betrouwbaarheid.

Compromisloze aanpak

Maar ook de tegenpool van het superlatieve geweld heeft Kawasaki’s Heavy Industries altijd gekoesterd. Zonder compromissen te doen aan de voornoemde kwaliteiten. Het succes van die com-promisloze aanpak blijkt wel uit de 65% verkoop-stijging van Kawasaki’s in Nederland over het jaar 2014. En dan komt het merk ook nog met acht nieuwe modellen het jaar 2015 binnen marcheren! Inmiddels levert Kobe Headquarters maar liefst tien modellen die geschikt zijn voor het A2-rijbe-wijs. We leggen een drietal karaktervolle, eigen-zinnige machines voor jong en oud onder de loep.

Stout in superlatieve stijl

2015 Kawasaki Vulcan S

24

Page 25: Ridestyle Vol 2 april 2015

Vulcan SCruise in control

Van een afstand oogt hij als een doorsnee chopper, maar schijn bedriegt. De Vulcan S kan veel meer dan alleen maar highways afstruinen in gezapig tempo. Met een zithoogte van maar zeventig cen-timeter en een rijklaar gewicht van 228 kilo, gaat deze nieuwkomer het drukste stadsverkeer te lijf. Slingerende bergwegen verslindt hij met gemak.

Relaxen én sportief

-den verstelbare voetsteunen, variërend van lang en lui vooruit geplaatst tot juist dicht naar de rijder toe

-urgedrag en robuust ankerwerk, ondersteund door high tech ABS levert de Vulcan S onder alle omstan-

digheden gepeperde prestaties met zijn krachtige en soepele 649cc tweecilinderblok. Zowel bij het verkeerslicht als op bochtige dijkwegen en berg-wegen ben je met zijn 61 kwieke pk’s en 63 stevige Newton meters menig zwaardere machine de baas.

Eigenwijze kanjer

Voor cruisen over zomerse boulevards laat de staande paralleltwin juist een zeer relaxed tempo toe, tot aan stapvoetse rijden. Dankzij verstelbare hendels aan het stuur, een ultrasoepele koppel-

met deze eigenwijze, stijlvolle kanjer overweg. De enige twijfel die je nog hoeft te hebben is de kleurkeuze tussen mystiek zwart, clean wit en hip paars. De Kawasaki Vulcan S biedt voor € 8.299 dan het stoerste van alle werelden.

Page 26: Ridestyle Vol 2 april 2015

ER-6nThe original sin…

…die je ook als ‘original six’ zou kunnen bes-tempelen. Want vanaf zijn oorsprong zondigt de ER-6n tegen alle clichés en vastgeroeste patronen. Vandaar dat deze eigenwijze donder jaar na jaar in de Europese topvijf van best verkochte modellen staat. Jarenlang heeft de ER-6 stuivertje gewisseld met de Z750 als Frankrijks best verkochte motor-

voor het overgrote deel uit woonwerkers en be-ginnelingen, vooral van het vrouwelijke geslacht? Nee, nee, nee: ook een hele vent en de verwende, doorgewinterde rijder voelt zich aangetrokken door de eigenwijze, allround en tegelijkertijd zeer sportieve ER-6n.

Enorm potentieel

Tijdens de roemruchte Isle of Man TT vliegen zwaar getunede ER-6’en je – letterlijk – om de oren in de Lightweight races. In 2014 reden de vijftien

De winnaar met een gemiddelde rondensnelheid van 188 km/u. Hoewel hij is aan te passen naar

het A2-rijbewijs, levert hij een vol vermogen van maar liefst 72 paardenkrachten. In combinatie met slechts 206 kilo rijklaar gewicht zijn vlammende prestaties gegarandeerd. Dankzij de algehele souplesse en zijn onwaarschijnlijk scherp stuurge-drag is deze Kawa niet voor niets een immens populaire gast in ’s werelds metropolen.

De Grote Verleiding

Om het temperament extra te onderstrepen, kun je kiezen voor een Sports Edition-pakket met een Akrapovic full titanium uitlaatsysteem, goed voor een toename van 5,2 pk en vijf kilo gewichtsver-lies. Ook valdoppen en een tankpad maken deel uit van dit pakket van slechts € 690. D prijs van de ER-6n met ingang van 2015 fors in prijs is verlaagd tot € 6.999. Niet eerder is de verleiding zo groot geweest om je te bezondigen aan ‘the original sin’.

2015 Kawasaki ER-6n

Page 27: Ridestyle Vol 2 april 2015

Versys 650All roads, one bike

De nieuwe Versys 650 heeft zichzelf vooral all-round doorontwikkeld. Meer dan ooit nodigt hij uit tot grenzeloze vakanties en dagelijks rijplezier. Met zijn slanke postuur en sportieve 17 inch wiel-en laat hij zich met gemak en vol vertrouwen over iedere dijk- of bergweg sturen. En het algehele comfort voor rij der en passagier is veel indruk-wekkender dan je zou verwachten van een 650.

400 km in één ruk

De actieradius van zo’n vierhonderd kilometer – dankzij de grote 21 liter tank en de zuinige twee-cilinder – zullen rijder en bijrijder probleemloos

zit je in sneltreintempo diep in het Frankrijk te

genieten van de perfecte stuurwegen en een café au lait. Ook met volle bepakking van de optionele Tourer-pakketten biedt de 69 pk-krachtbron een pittige acceleratie en vasthoudende trekkracht, goed om de zwaarste verharde wegen het hoofd te bieden. De nieuwe rempartij met ABS zorgt voor een optimale stopkracht en controle.

Grenzeloze trips

Completer en comfortabeler laat het avontuur zich niet bedwingen, of het nu een dagelijks Al-mere – Amersfoort of een jaarlijkse Tour de France betreft. Zeker is dat er met de Versys 650 royaal budget overblijft voor grenzeloze trips; voorzien van het meest luxe Grand Tourer-pakket ligt de adviesprijs maar een fractie boven de tien mille. Da’s een unicum voor ‘one bike’ die ‘all roads’ te lijf kan. De Versys 650 is er al vanaf € 8.799.

27

2015 Kawasaki Versys 650

Page 28: Ridestyle Vol 2 april 2015

De nieuwe Z300! Een sterk 2-cilinder Ninja motorblok, moderne Z styling, een antihop en assist koppeling, dubbelzuigerremklauw en standaard ABS! Uitdagend en onderscheidend. De nieuwe Z heeft karakter en is in alles een echte Kawasaki.Nu bij de Kawasaki dealer voor € 5.499,-

www.kawasaki.nl

IT’S SHOWTIME

Always ride responsibly. The actions depicted here took place under controlled conditions with professional riders.

Ook te rijdenmet A2 rijbewijs

ABS standaard

Assist & Slipper Clutch

Dubbele gaskleptechniek

Economical Riding Indicator

Page 29: Ridestyle Vol 2 april 2015

10 keer Motorparadijs Moezel. Tekst & foto’s: Klaus H. Daams .

Vergeven van smalle weggetjes en oude bergpaden is het Moezeldal. Ze slingeren vanuit

de wijnvallei bij de rivier omhoog naar de hoogste toppen van de Eifel en het Hunsrück-

gebergte. Welkom in motorrijdersland!

‘Nemen we de Applauscurve ook?’ vraagt Peter Schmitz, onze gids. Hij kent het Moezeldal als zijn broekzak. We trekken een plan voor drie dagen lek ker toeren. Dat is hier net zo lastig als het kiezen van de beste wijn van een goedgevulde wijnkaart. Het rijden begint pas echt op de kurkentrekker-wegen omhoog, naar de heuvels van de Eifel en Hunsrück. Ben je de drukke bochten even zat, dan

te laten koelen, de motorbenen te strekken en je te vergapen aan het moois dat voorbijkomt.

De proloog:privé motorcollectieIn de Applauscurve bij Cochem is het in het week-end een kat- en-muis spel tussen motorrijders en de Polizei. Dit is motorland. Zelfs binnen de ho-telmuren. Willi Haberkorn van Hotel Aroma laat ons toe tot zijn privécollectie motoren. De zonnige Nedermoezel is het op één na warmste en droogste gebied van Duitsland, vertelt Willie, terwijl wij ons vergapen aan de motoren. We zitten hier goed.

29

Page 30: Ridestyle Vol 2 april 2015

De Heuvelklim

We rijden verder over de oude bergweg, langs de ruïne van Kasteel Thurant en Alken naar Pfaffenheck. Even op adem ko-men op de rustige Hunsrückhöhenstrasse bij Bucholz, en dan buigen we weer af naar de Moezel. Om de benen en bloeds-omloop op deze hete zomerdag te ontzien, beginnen we aan de laatste etappe. De majestueuze burcht Eltz is niet gemak-kelijk te vinden, maar gelukkig wijst een parkeerwachter op een KTM Supermoto ons de weg. Of de acht euro entree zich loont? De prachtroute via Moselkern, Lasserg, Münster-maifeld en Wierscherm is hoe dan ook al de moeite waard!

De Geheime RouteEén van de mooiste routes uit de geheime collectie van Peter: die van Müden over de Müdenerberg naar Karden. Beneden je de steeds kleiner wordende stroom van de Moezel, voor je het oneindige asfalt en op de hellingen grote trossen rijpende druiven. Hier zijn we voor gekomen.

Het TussendoortjeVan Pommern naar Klotten slingeren we over een prachtige asfaltweg. Willi lijkt gelijk te krijgen: het is warm en droog. De banden plakken aan de weg en bij een stop gaan de jassen uit. Dit wordt zo’n trip die ons nog lang zal heugen.

Het ApplausrondjeIn Cochem kun je de markante Reichsburg eigenlijk niet overslaan. Maar wij nemen liever de Applauscurve nog een keer, die deel uitmaakt van een mooi stukje circuit: Cochem – Landkern – Büchel - Cochem. Een tip voor alle laagvlieg-ers: het is vanaf hier slechts veertig kilometer naar de Nord-schleife. Over vliegen gesproken: in een voormalige bunker van Jagdbombergeschwader 33 in Büchel liggen naar ver-luidt vermoedelijk twintig atoombommen, een nawee van de Koude Oorlog.

30

1

2

3

4

2

34

5

6

7

8

9

9

10

Page 31: Ridestyle Vol 2 april 2015

De vlinderroute De zeldzame Apollovlinder, te herkennen aan zijn stippels, vind je slechts in de wijngaarden tussen Cochem en Bremm. Oppassen dus dat je geen einde maakt aan de populatie. Op de weg van Bruttig naar Fankel en Altstrimmig concen-treren we ons op het vinden van de juiste bochtensnelheid. Motorrijders uit het Ruhrgebied en Nederland komen op zondagochtend speciaal voor deze route hier naartoe.

WijntreinIn Bremmer Calmont liggen de steilste wijnhellingen ter wereld. De wijnbouwers controleren hun vruchten hangend aan een touw. Ook qua uitzicht zit je hier wel goed: op het hoogste punt bij Pünderich heb je een prachtig uitzicht op de 92 bogen van de langste spoorbrug van Duitsland. Dit spoor traject staat bekend als ‘Saufbähnchen’: Zuiproute. De dorstige reiziger kon vroeger al in de treincoupé de wijn kiezen waarmee hij op station Reil ontvangen zou worden. Daar kon het feest beginnen.

De Steilste BeklimmingVan Enkirch kachelen we over een hobbelig weggetje naar Starkenburg, en het laatste stukje onverhard naar een uitzicht-punt. Een prachtige panoramablik over de lus die de Moezel maakt bij Traben-Trarbach is onze beloning. Schitterend! Het is nog maar een voorproefje van wat ruïne Grevenburg ons even later voorschotelt. Een hellingspercentage van 20% met

een terras onder de lindebomen, met opnieuw een ‘tadellos’ uitzicht over de Moezel.

Het Mooiste Stuk ‘Het volgende stuk is het mooiste’, zegt Peter over de tien kilometer van Traben-Trarbach naar Longkamp. Wij spreken hem niet tegen. Met vers asfalt, gecombineerd met vooral de letters S en U uit het alfabet, is het onderweg genieten naar Bernkastel-Kues. Het gehucht aan de voet van kasteelruïne Landshut wordt door de Moezel in tweeën gedeeld.

31

5

6

7

8

1

Page 32: Ridestyle Vol 2 april 2015

De Subsidie-route

Met het kompas op noordwest cruisen we naar wijndorp Ürzig. Langzaam klimmen we omhoog langs de rivieroever, bang voor hoogwater hoeven we niet meer te zijn. Door de EU gesubsidieerde braakleggingen leveren langs de route ter-rassen vol verwilderde wijnstokken op. Over een breed uit-gelegd asfalttapijt dalen we weer af naar de stroom, waar we ons in Ürzig te goed doen aan lokale specialiteiten.

Hunsrücker Wielerrace‘Ik wens ieder wat hij wil, en God geve hem nog eens zo veel’ valt te lezen op de gevel van een oud huis in Merl. ‘Lekkere bochten, en de beste tijd’ zouden we er zo aan toe kunnen voegen. We rijden de route van Merl naar Grenderich, jaar-lijks strijdtoneel van de Hunsrücker Wielerrace. Heel wat haarspeldbochten verder ontdekken we het idyllische Beil-stein, met haar 150 inwoners ook wel het ‘Doornroosje van de Moezel’ genoemd.

Epiloog: Wijn & nog eens wijnDe avond laven we ons aan wat we de hele dag uit de weg zijn gegaan: wijn! Marie-Therese, wijnmaakster uit Bruttig-Fankel, laat ons als Godin van de Wijn proeven. Je zou een

naar huis te nemen, vooral ‘Elbling Classic’. De lievelingswijn van Marie-Therese, gewonnen uit de oudste wijnstokken van het Moezelgebied.

9

10

De routes geven we cadeau

Op anwbmotor.nl vind je een pagina met daarop een

overzichts kaart met het routeverloop en de deelroutes. Je kunt

de GPS-data van de routes er downloaden en je vindt er tips

voor overnachtingshotels. Nog geen inlog? Maak hem aan en

er gaat een wereld aan motorroutes voor je open!

Hier overnacht je lekker

Motorvriendelijke hotels,

waar je voor een paar tientjes overnacht:

Pension & Gasthaus Moselhöhe, Liesenichwww.moselhoehe.de

Hotel & Restaurant Zur Post, Klotten / Moselwww.hotelzurpost-klotten.de

Café Hotel Garni Aroma, Burgen / Moselwww.cafe-hotel-aroma.de

Motor Hotel Sonnenblick, Lütz / Seitental der Moselwww.sonnenblick-luetz.de

Ferienweingut Hess-Becker, Bruttig-Fankel / Moselwww.hess-becker.de

Page 33: Ridestyle Vol 2 april 2015
Page 34: Ridestyle Vol 2 april 2015

A L E S S A N D R O V A N D E U T E K O M

Jonge Bikkel

Pet en shirt zijn van het Monster/Kawasaki fabrieksteam, het zwart leren pak – géén ther-motextiel – oogt ook al uit de’ good old rauw-dauwende’ Kawasaki-jaren zeventig. Tegen dit virus is geen kruid gewassen; vriendin Michelle (19) zal na haar rijexamen direct op een ER-6n stappen. Dat staat vast.

Net vierentwintig is Alessandro, de assistent-

alweer zijn vijfde Kawasaki. Met krap negentien jaren kocht hij een ZX-6R circuitmotor. Na twee optredens - in het Franse Croix en Belgische Zolder - gaf Alessandro er de brui aan.

welja, een ZX-10R. De laatste moest het veld rui-men door zeldzame mechanische ellende. ‘De ma-chine was ooit warmgelopen en droog gekookt. Koppakking, water en olie eruit’, vertelt Alessan-dro zonder misplaatste heroiek. Of de wijsheid nu heeft toegeslagen? Nou nee, eenmaal raden wat Alessandro’s motor zal worden na de huidige Z800. Een ZX-10R dus. Alessandro: ‘Dat heet... tja, liefde.’ Racen zou hij wel weer willen, ‘maar dat is zo verschrikkelijk duur dat het niet leuk meer is.’

Zijn huidige Z800 gebruikt hij onder alle omstan-digheden, ‘behalve als het echt ijzelt en sneeuwt.’ En dan een regenpak of thermojack over zijn le-

-woon zo, altijd in het leer. Dan maar koud of nat worden. Het moet er ook een beetje uitzien.’Zijn hobbykilometers maakt hij soms in groeps-verband. ‘Nee, een club met eigen clubhuis zijn we niet, gewoon een groep echte vrienden.’ Momenteel heeft de Rotterdam Rebels hon-derdzeventig leden. Genoeg reden voor ongeruste burgermeesters? ‘Nee, joh. In de zomer gaan we na werktijd naar het strand, ijsje halen. Of we rijden voor goede doelen; de laatste Serious Re-quest hebben twee van ons duizend kilometer af-gelegd om geld in te zamelen. Onze club is trou-

rijdt mee, van chopper tot racer, ongeacht cilinder-inhoud en prestaties’.

Alessandro van Deutekom start zijn 800 cc en een prachtig woeste grom ontsnapt aan de open uit-laat. Zon maakt plaats voor naderende donder-wolken en vrieskou. Michelle stapt hoog achterop. Dan een roffel uit de uitlaat en wég zijn ze.

Plotseling trekt-ie zijn leren jack uit, stroopt zijn mouw open onthult een tatoeage. ‘Kawasaki’ staat er vet groenblauw

in de huid geprint. Deze gozer is een echte.

N A A M

Alessandro van DeutekomL E E F T I J D

24 jaarB E R O E P R I J D T S I N D S Z I J N

Negentiende

34

Page 35: Ridestyle Vol 2 april 2015

Qua stijl en comfort zetten de motor scooters van Vespa en Piaggio de

maatstaf vanaf het moment dat zij op de weg verschenen. Dankzij ABS

en het tractiecontrolesysteem ASR staat nu ook de veiligheid op

eenzame hoogte

PiaggioVespa

35

Piaggio’s bestsellers nu met ABS

Page 36: Ridestyle Vol 2 april 2015

Snel, wendbaar en zuinig in de stad, com-fortabel en krachtig op grote reizen: sinds

1955 de sterke troef van de grote Vespa’s. Dankzij ABS en het tractiecontrolesy-

steem ASR zetten de Vespa motorscoot-ers nu een nieuwe standaard qua veiligheid.

In 2003 kwam Vespa met de grote, comfortabele en makkelijk te besturen Vespa GTS. Hij com-

bineert het rijden in de stad met het reizen ver daarbuiten. Iets waar de grote Vespa’s sinds 1955

bekend en geliefd om zijn. De nieuwe GTS gaat weer een stap verder, met het antislipsysteem

ASR en ABS.

Gecontroleerde aandrijvingABS werkt op allebei de wielen en voorkomt

wielslip bij een noodstop. Met een paar abrupte rempogingen hebben we vastgesteld dat Vespa’s

ABS goed werkt. Niet te snel, maar op het juiste tijdstip. Het ASR houdt alles in het gareel op glib-

berig wegdek en steenslag. Het doet zijn werk zó goed, dat het geen krimp geeft als je volgas geeft

in een bocht met grind. Geen regen van kiezelste-nen, maar gecontroleerd snel wegtrekken.

Putdeksels, gladde wegmarkeringsvlakken, troep op de weg, abrupt remmen: juist in de stad

is een gecontroleerde aandrijving van levens-belang en zullen ABS en ASR van Vespa de

veiligheid sterk verbeteren.

Sprong vooruitEen sprong vooruit bij grote reizen is de nieuwe

voorwielophanging op de GTS. Die strijkt onef-fenheden onmerkbaar glad. En de nieuwe GTS

stuurt stukken beter op slecht wegdek. Wel zo comfortabel. En zo hoort het op een scooter die

is gemaakt voor zowel de stad als de grote reis.

125 en 300 ccDe Vespa GTS met ABS en ASR is er in twee

motorvarianten: 125 cc (11 kW / 15 pk) en 300 cc (15,8kW / 22pk). De uiterlijke veranderin-

gen ten opzichte van de voorgangers zijn mini-maal. Maar waarom zou je iets dat al goed en

mooi is te veel veranderen?

Vespa GTS 300 ABS

Page 37: Ridestyle Vol 2 april 2015

Het was een sensatie, in 2006: de lancering van de Piaggio MP3. Sindsdien zijn er 150.000 MP3’s

verkocht. Automobilisten in de stedelijke om-

te ontlopen. Makkelijker kon niet: een motor-rijbewijs heb je niet nodig voor de MP3 (op

voowaarde dat je je B-rijbewijs hebt gehaald of aangevraagd vóór 19 januari 2013). De driewiel-

motorscooter werd gekopieerd, maar Piaggio is de concurrentie weer een slag vóór. Met ABS.

Gemak & rijcomfortIn Nederland heeft de MP3 het grootste aandeel

in de klasse motorscooters. De verklaring: een makkelijke overstap met rijbewijs B, grote sta-

biliteit dankzij de twee voorwielen, eenvoudige bediening en een rijcomfort dat dat van de auto

dicht benadert. Parkeren? Geen gehannes met een standaard. Handrem aantrekken en afstap-

pen. Da’s alles.

Veiligheid: de nieuwe normDe nieuwe MP3 is uitgerust met ABS en ASR.

ABS werkt op alledrie de wielen, onafhankelijk voor en achter. Gebruik je de achterrem, dan

werkt ABS alleen achter. Met de voetrem bedien je alledrie de wielen. Het antislipsysteem ASR

bewijst zich bij nat weer en bij het accelereren in een bocht. ASR onderbreekt dan een frac-

tie van een seconde de aandrijving. Niet alleen qua veiligheid zet de MP3 een nieuwe norm. De

opbergruimte is vergroot, zodat je onder het za-del twee integraalhelmen kwijt kunt. Boven het

dashboard zit nu een 12 volt aansluiting voor het opladen van je telefoon. De MP3 LT ABS is er in

de uitvoering SPORT en BUSINESS.

Proefrit maken? Elke Piaggio Premium Motorscooterdealer heeft

een demo klaar staan om kennis te maken met het scooterrijden. Wat je daarvoor nodig hebt? Je

autorijbewijs, meer niet!

www.piaggio.nl & www.vespa.nl

37

PiaggioMP3 ABS

Page 38: Ridestyle Vol 2 april 2015
Page 39: Ridestyle Vol 2 april 2015

Levenslang singleHet chronisch geldtekort van de student dreef Gert Dekker in het zadel van de BMW eencilinder. Geldgebrek heeft-ie van zich afgeschud. Maar van de BMW mono komt hij niet meer af.

Tekst: Olivier VisserFoto’s: Chris Pennarts

Wetenschappers zullen het nooit in beeld kunnen brengen, maar ergens in het genetisch materiaal van motorliefhebbers zit een gemeenschappelijk ding. Een hypergevoelige antenne voor indruk-ken, die zich verankeren in de hersenen en als het moment daar is het denken en handelen bepalen.

Cruciaal moment

Gerts cruciale moment deed zich voor op de drem-pel van zijn studentenleven. ‘Ik was een laatbloe-ier en reed rond in een VW Kever. Die kon ik me als armlastige student niet langer veroorloven. Verkopen dus, maar ik wilde mobiel blijven. De zak met was moest wél wekelijks naar het ouderlijk huis. Een motor moest er komen. Tweetakt wilde ik niet. Britse en Franse motoren waren voor een non-techneut als ik te ingewikkeld. Harley viel af door zijn afwijkende inch-maatvoeringen. Voor de student met twee linker handen die ik was, moest het simpel en betrouwbaar zijn. Beslissend waren uiteindelijk mijn Scheveningse jaren, voorafgaand aan de studie. Daar reed een knaap rond op een BMW mono, met van die megafoonuitlaten Dat beeld heeft me niet meer losgelaten. Zo eentje moest het worden. En zo belandde ik op mijn eerste BMW Mono, een R26.’

39

Page 40: Ridestyle Vol 2 april 2015

Leergeld betalen

Gert betaalde leergeld. De R26 bleek zo betrouw-baar niet. ‘Hij was compleet gaar. Ik moest aan de bak. Maar het ontbrak me aan kennis en spullen. Ik moest bronnen van buiten aanboren. Dat leidde ertoe dat ik het eerste lid en oprichter werd van de BMW Mono Club. Ik ben een gemeenschapsmens, maak graag contact. Een bezoek aan een BMW mono treffen in de Auvergne (Frankrijk) gaf een extra zetje. Verdraaid aardige lui. Zo’n clubje in eigen land leek me wel wat.’Met ruim vijfhonderd leden behoort de BMW Mono Club nu, dertig jaar later, tot de grotere mo-torclubs in ons land. De titel voor het clubblad, de Mono Revue, nam Gert mee uit de Auvergne.

Geen museumstuk

Naast een R25 en R27, heeft Gert een exoot in de collectie: een R2 uit 1932, gekocht bij een antiquair. Een antieke Franse nummerplaat eindigend met 75 – het departementsnummer van de Parijse re-gio – siert het voorspatbord. ‘Die antiquair had hem in een boedel opgekocht. Hij stond tussen de meubels, onder een dikke laag stof. Doordat BMW een goed historisch archief heeft, heb ik kunnen achterhalen dat hij ooit is geleverd door een dealer in München. Daarna loopt het spoor dood. On-duidelijk is hoe hij in Parijs is terechtgekomen. Waarschijnlijk is hij meegekomen met het Duitse leger, in de Tweede Wereldoorlog. Ik vermoed dat hij daarna door Fransen is gestolen, want de iden-

Het verging Gert als met zijn eerste R26: langdurig zoeken naar ontbrekende onderdelen, veel reizen en veel, heel veel sleutelen. Als we hem compli-menteren met de staat van zijn ‘museumstuk’ worden we gecorrigeerd. ‘Dat is-ie niét. Het is een gebruiksmotor, waar ik af en toe gewoon op rijd.’ Kilometers maken doet Gert op de K100, overige ritten op een van de drie eencilinders. ‘Het is mooi zo, ik hoef er niks meer bij. Dat zouden stilstaande verzamelobjecten worden. En daar is een motor niet voor gemaakt.’

Ontsnappen

Nogal wat hondenliefhebbers gaan steeds meer op hun beestje lijken naarmate hond en baas langer samen zijn. Daarin schuilt een overeen-komst met monorijders. Gert: ‘Er zitten vogels van allerlei pluimage in de BMW Mono Club. Maar je kunt wel spreken van een gemeenschappelijke deler. Het zijn bescheiden mensen, die wars zijn van opsmuk. In dat opzicht lijken ze een beetje op hun motoren.’

Gerts motorleven is in zekere zin de keerzijde van zijn beroepsmatig leven als predikant. ‘In mijn vak heb ik heel intensief contact met mensen. Blijkbaar vraagt dat om compensatie. Motorrijden biedt die ontsnapping. Dat is het dubbele in mijn leven.’

40

Page 41: Ridestyle Vol 2 april 2015

De Z800 is de meest geliefde en bestverkochte motor in zijn klasse. De combinatie van een megakoppel, veel vermogen en een agressief uiterlijk maken hem onweerstaanbaar. Ga je voor kracht en prestaties? Sluit je dan aan bij de kampioen. Er is al een Z800 vanaf € 9.699,-www.kawasaki.nl

KAMPIOENMET KLASSE!

Page 42: Ridestyle Vol 2 april 2015

Eerst het goede nieuws: ten opzichte van 2013 be-landden vorig jaar 10% minder motoren in handen van dieven. Het slechte nieuws: het terugvindper-centage was lager dan ooit te voren: 19%, zo blijkt uit recent bekendgemaakte cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAV). BMW doet het beter met een terugvindpercentage van 32%. Harley komt er het slechts af: maar 1% van gesto-len Harleys duikt ooit weer op.Eenzaam bovenaan in de statistieken staat de re-gio Amsterdam, waar vorig jaar een kwart van

landen en Rotterdam/Rijnmond staan op plaats 2 en 3.

Wie veilig denkt te parkeren in een parkeergarage komt bedrogen uit. Voor de dief is het is een fa-voriete plek om toe te slaan. Een parkeergarage is makkelijk toegankelijk, vaak slecht verlicht en het toezicht is gebrekkig. Het risico van de par-keergarage is bovendien groot doordat iedereen bevoegd is er aanwezig te zijn en dus niemand op voorhand verdacht is. Huur je een vaste plek in een parkeergarage, zeker je motor dan met een grond- of muuranker.Motordieven hebben weinig tijd. In twee tot drie minuten moet de klus zijn geklaard. Een motor die goed is beschermd tegen diefstal kost de dief te veel tijd en laat hij links liggen. Zorg daarom voor meerdere beveiligingen als een schijfremslot, een ketting- of beugelsot en een startonderbreker.

Verkeerde zuinigheid

Motorverkopers beamen het: de motorrij der heeft geen geld over voor een goed slot. Het hardst lopen de schijfremsloten van een paar tientjes. Zware, moeilijk te kraken sloten van boven de honderd euro, gaan zelden over de toonbank. Let op de beveiligingsklasse. Om het dieven enigszins moeilijk te maken heb je tenminste een slot nodig van ART- Klasse 4. Op www.stichtingart.nl vind je veel motorsloten en hun beveiligingsklasse.

8 tips tegen motordiefstal

• Parkeer je motor nooit op een verlaten, slecht verlichte plek

• Parkeer zodanig dat voor een bestelbus geen plaats is bij je motor

• Gebruik verschillende anti-diefstal middelen, bijvoorbeeld een kettingslot en een startonderbreker

• Startonderbrekers die af fabriek zijn gemonteerd zijn het makkelijkst te kraken. Beter is er zelf een te (laten) monteren

• Zet je motor ook in de schuur op slot, bij voorkeur aan een grond- of muuranker

• Gaat je motor voor langere tijd de (winter) stalling in, demonteer dan de accu

• Bevestig een ketting- of beugelslot aan een vast object, liefst door het frame. Een wiel is makkelijk te demonteren

• Breng een slot zichtbaar aan, zodat de dief op voorhand wordt afgeschrikt

Zó maak je het de motordief lastig

Jaarlijks belanden 1750 motorfietsen in handen van dieven. En daar wordt nog geen 20% van teruggevonden. Over makkelijke prooien

voor de motordief. En hoe je het hem lastig maakt.

42

Page 43: Ridestyle Vol 2 april 2015

De nieuwe Z1000 slaat in als een bom en breekt alle verkooprecords. Zijn moderne styling, een snoeiharde acceleratie, de beste gasresponse ooit, het verslavende inlaatgeluid en perfecte rijeigenschappen zorgen voor een ultieme rijervaring. In alles een ultieme naked, in alles een volbloed Z. Vanaf €13.299,-

www.kawasaki.nl

SNOEIHARD DE BESTE

ABS standaard

Horizontal back link

Dubbele gaskleptechniek

Economical Riding Indicator

Page 44: Ridestyle Vol 2 april 2015

Wie scoot doetgoed ontmoet!

Kymco Downtown 350i en Agility 300i

In plaats van te worden weggezet als ‘Tupper-ware-vervoer voor amateurs’, worden motor-scooters door steeds meer diehard motorrijders ontdekt en serieus genomen vanwege het gemak en vooral het rijplezier. Reden genoeg voor mo-torrijders om een motorscooter ‘erbij’ te nemen. Kymco verkoopt in Nederland een almaar groei-end en toonaangevend assortiment motorscoot-ers. Een van de zwaardere modellen die sinds 2009 in Nederland worden verkocht, is de Down-town, waarvan er wereldwijd meer dan 100.000 van zijn verkocht.

Sport + toer = Stoer

De Downtown 350i is Kymco’s nieuwe pronkstuk in het Sport-Touring-segment en volgens de fa-brikant deelt de machine geen schroefje meer met zijn voorganger. Hij weegt slechts 189 kilogram en is uitgerust met het allernieuwste, ultralichte (0,7 kilo), supersnelle en uiterst betrouwbare ABS Bosch 9.1. Verbeteringen aan framestijfheid en de vering bevorderen het comfort op lange ritten en dragen bij aan veilig en vertrouwd hard remmen en beter sturen. Het ergonomisch design zorgt voor meer comfort voor de bestuurder en passa-gier, die beter over de bestuurder heen kan kijken vanaf de verhoogde zitting. Ruimer bemeten is de ruimte onder het zadel; ruim genoeg voor twee in-tegraalhelmen. En qua uitstraling viert de Down-town ook in letterlijke zin hoogtij met dubbele H7-koplamp, LED-verlichting rondom en een blauw schijnsel van het ultracomplete dashboard. De kuip heeft opbergvakken met een 12V-aansluiting en een USB oplaadpunt. Kom daar eens mee bij de

Het kloppend hart is een nieuwe 320cc viertakt, vierkleps eencilinder met injectie en circa 30 pk. Aantrekkelijke groene bijkomstigheid is dat Kym-

populariteit, maar nota bene vooral doorgewinterde motorrijders lijken te zijn gegrepen door

het scootervirus te worden.

2015 Downtown350i

44

Page 45: Ridestyle Vol 2 april 2015

co als eerste motorscooterfabrikant geslaagd is voor de emissietests volgens de strengste Euro 48-norm! De nieuwe Downtown 350i is leverbaar vanaf juni 2015 en zal in twee verschillende vermogens le-verbaar zijn. De Downtown 125i ABS zal € 4.749 gaan kosten, de 350i ABS kost € 5.499.

Agiel in de city

Om aan de vereisten bij korte of lange afstanden te voldoen, heeft Kymco een nieuwe motorscooter ontwikkeld: de Agility Maxi 300i ABS. De zwaarst gemotoriseerde machine uit de Agility-familie. Vele innovaties die de Downtown rijk is, deelt de nieuwste Agility, zoals de compleet opnieuw getekende ergonomie, de luxe uitrusting, de ruim-te voor twee integraalhelmen en het Bosch 9.1M ABS-systeem.Onderhuids kent de Agility dezelfde stabiliteit, maar een afwijkende krachtbron. De 300i wordt aangedreven door een vloeistofgekoelde 271cc eencilinder viertakt die uiteraard voldoet aan de Euro 3 richtlijnen. Het topvermogen bedraagt 23,2 pk, wat in combinatie met een gewicht van 185 kg garant staat voor pittige prestaties.

Eind 2015 zal deze motorscooter naar Nederland komen. De prijs en kleursamenstellingen zijn nog niet bekend.

Houd www.kymco.nl in de gaten voor updates.

2015 Agility 300i

45

Page 46: Ridestyle Vol 2 april 2015

. Nieuw in Nederland .

New Downtown ABS 125i : € 4.749,-New Downtown ABS 350i : € 5.499,-

Leverbaar vanaf juni 2015.Voor meer informatie zie www.kymco.nl

of ga naar één van onze dealers.

Page 47: Ridestyle Vol 2 april 2015

Het motorrijbewijs

Zó zit het

Er zijn nu drie motorrijbewijzen

Sinds januari 2013 zijn er drie verschillende motor-rijbewijzen: A1 (lichte motor), A2 (middelzwaar) en A (zwaar). Welk type rijbewijs je kunt halen, hangt af van de combinatie motorvermogen, je leeftijd en ervaring. Telkens als je een nieuw type rijbewijs wilt halen, moet je rijlessen nemen en rij-examen doen. Een beginner moet voor rijbewijs A1 ook theorie-examen doen. Heb je A1 tenminste twee jaar, dan kun je doorstromen naar A2. Daar-voor moet je een praktijkexamen verkeersdeelne-ming doen, met o.a. aandacht voor voertuigbe-heersing. Hetzelfde geldt als je wilt doorstromen van A2 naar A.

Meteen rijbewijs A halen is mogelijk

Als je meteen rijbewijs A wilt halen (voor een

jaar of ouder zijn. Je moet theorie-examen en twee

verkeersdeelneming.

Meteen doorstromen van rijbewijs A1 naar A kan

Dat kan als je 24 jaar of ouder bent. Je hoeft geen theorie-examen te doen. Wél moet je les nemen op een zware motor en je moet twee praktijkexamens

-ming.

Rechtstreeks rijbewijs A2 halen vooreen middelzware motor kan ook

Daarvoor moet je tenminste 20 jaar zijn. Je moet lessen op een middelzware motor en theorie- en praktijkexamen (voertuigbeheersing en verkeers-deelneming) doen voor rijbewijs A2. Na twee jaar kun je doorstromen naar A.

Een driewielmotorscooter besturen met je autorijbewijs mag, maar….

Dan moet je het autorijbewijs (B) wel hebben ge-haald of aangevraagd vóór 19 januari 2013. Heb je je autorijbewijs gehaald ná die datum, dan moet je een motorrijbewijs halen. Welk van de drie (A1, A2, of A) is afhankelijk van de combinatie motor-vermogen, je leeftijd en ervaring.

Met een lichte handicap kun jeeen motorrijbewijs halen

Een lichte handicap hoeft geen beletsel te zijn. Dien bij twijfel een zogeheten ‘Eigen Verklaring’ in. Informeer bij het CBR en kijk eens op de web-site www.mmvg.nl.

Meer weten over het motorrijbewijs? Kijk op www.motorplatform.nl/rijbewijs

Voor wie het op zak had of had aangevraagd vóór 19 januari 2013, is alles bij het oude ge bleven. Sindsdien is er veel veranderd rond het motor-rijbewijs. Dit moet je weten.

47

Page 48: Ridestyle Vol 2 april 2015

‘Kando’ noemen de Japanners het: een diep gevoel van intensetevredenheid en extase. Het is Yamaha’s missie, altijd de juiste snaar

raken in motorbeleving. Die komt in 2015 met een lawine aanhartveroverende modellen. Kando!

Yamaha YZF-R1

Alles is veranderd, behalve de naam! Met zijn vermogen van 200 pk en een rijklaargewicht

geavanceerde elektronische sensortechnologie ooit geproduceerd.En niet voor niets deelt de nieuwste generatie R1 zijn DNA met de YZF-R1M.

Power: 200 pk/13.500 tpm Prijs: € 20.999Kleuren: Race Blu, Racing Red Levering: eind maart 2015

YamahaA K a n d o - c r e a t i n g c o m p a n y

48

Page 49: Ridestyle Vol 2 april 2015

Al decennia lang is de TMAX de best verkochte motorscooter in zijn klasse,

de regelrechte maatstaf. Voor 2015 heeft deze snelle 530cc tweecilinder gerestylde kuipdelen, nieuwe LED koplampverlich-ting, een Smartkey-startsysteem en een

nieuwe Ø 41 mm upside-down voorvork voorzien van lichtgewicht radiaal ge-

monteerde vierzuigerremklauwen. En hij stuurde al zo legendarisch goed…

Power: 45 pk/6.750 tpmPrijs: vanaf € 11.799

Kleuren: Moon Silver, Competition White, Sonic Grey

In 2015 tillen we het succesvolle MT-07 concept – best verkochte machine in de middenklasse – naar een nog

extremer niveau met de radicaal ges-tileerde MT-07 Moto Cage. Knalrode motorbeschermbeugels, lichtmetalen velgen met contrasterende kleuren en in het oog springende graphics

benadrukken zijn rebelse streken van Urban Fun Bike. De ‘stunt bike look’ wordt versterkt door een verstelbaar

Power: 74,8 pk/9.000 tpmPrijs: € 7.999

Kleur: Matt Grey/Red

De nieuwste aanvulling op twintig jaar XJR: de Sport Heritage serie,

‘Custom Built’ af fabriek. De slanke ‘racestijl’ brandstoftank, de ‘solo

looks’ buddyseat, aluminium zijpan-elen en de taps toelopende stuurdelen, zijn een eerbetoon aan de ‘seventies’.

En accentueren extra de dikke 1,3 liter viercilinder. De koplampkuip, het ‘racer’ voorspatbord, de seatcover,

allemaal gemaakt van hoogwaardig carbon. En ja, aluminium clip-ons.

Power: 98 pk/8.000 tpmPrijs: vanaf € 11.699

Kleur: Matt Grey, Power Blue, Midnight Black

Yamaha XJR1300 & XJR RacerYamaha MT-07 Moto Cage Yamaha TMAX

uitermate geschikt voor lange afstan-den. En bedoeld voor die rijder die een

met extra mogelijkheden zoekt. Net zoals de naked MT-09 wordt ook deze

Tracer aangedreven door Yamaha’s opwindende 847 cc driecilinder, inclusief

Traction Control en Yamaha D-MODE.

Power: 115 pk/10.000 tpmPrijs: € 10.999

Kleuren: Lava Red, Race Blu, Matt Grey

Dankzij de nieuwe sportieve YZF-R3 ge-nieten motorrijders met een A2 rijbewijs nu ook van de rij-sensatie uit de R-serie.

Dankzij hoogwaardige materialen en geavanceerde technologie rijdt de krachtige 321cc tweecilinder met zijn

lichtgewicht chassis en standaard ABS zowel in de stad als op de snelweg snel,

zuinig en perfect.

Power: 42 pk/10.750 tpm Kleuren: Race Blu, Midnight Black

Yamaha YZF-R3 ABSYamaha MT-09 Tracer

De ‘Inertial Measurement Unit’ meet alle bewegingen van het chassis

continu in 3D. Traction control, onder- en overstuur, ‘wheelie control’ en het remmen: alles is ‘under control’. Met GPS kun je draadloos rondetijden en

andere rijgegevens van de R1M bekijken op je smartphone of -tablet.

Power: 200 pk/13.500 tpmPrijs: € 25.999

Kleur: Silver Blue CarbonBestellen: uitsluitend via online

registratie

Yamaha YZF-R1M

Page 50: Ridestyle Vol 2 april 2015

D I O N I S I O M A T I A S

Geluksvogel

Aan dat jaar heeft hij gunstige voorwaarden weten te verbinden. De perioden dat de machine op stal staat bij motorzaak Van de Kuinder in Hilversum tellen niet mee. Voor Dionisio is het dus serieus dagen tellen. Eenendertig rijdagen heeft hij erop zitten, onder gunstige weersomstandigheden, voordat de winter toesloeg. ‘Veel te koud om te rij-den; halfbloedje he, hahaha. Nee, zonder dollen; ik heb nog nooit in de winter gereden. Geen zin om risico’s te nemen.’ Voor het overige is hij wel doorgewinterd. ‘Onder mijn huis in Amersfoort zit een motorzaak. Zeker in de zomer werkt dat aanstekelijk; ik ruik en hoor de hele dag motoren’.

Een eigen motor heeft hij nooit eerder gehad. ‘Ik heb nooit het geld daarvoor gehad, vandaar dat ik altijd huurde. Suzuki GSR, Yamaha R6, dat werk. Kleding leende altijd van mijn maat, echt tof van hem. Nu ik de MT-07 heb, moet ik maar eens in-vesteren in veiligheid. Vandaar dat ik heb geshopt op de Motorbeurs.’ Hij opent een mega plastic tas en toont een zwart lederen jack van Alpinestars. Alles in stijl.Met zijn prijs is Dionisio naar eigen zeggen ‘zo blij als een kind’. Het is een nogal zwaarbevochten strijd geweest, waarbij de duistere zijde van de

Photoshop en zieltjes winnen via sociale media. ‘Ik dacht dat ik compleet gek werd toen ik ‘m had gewonnen. Inmiddels zoek ik steeds aanleidingen om de motor te pakken. Het lijkt wel alsof we met elkaar zijn vergroeid vanaf het allereerste moment. Sterker nog: ik kan me niet meer voorstellen dat ik motorloos ben’.

Hoewel uiteindelijk Yamaha de rechtmatige eige-naar van de MT-07 blijft, claimt nog een partij de machine; Dionisio’s zoontje van vijf. ‘Die noemt ‘m constant ‘mijn motor’. De hele dag door hoor ik ‘wanneer gaan we weer rijden om mijn motor?’ Hij vindt het geweldig om voorop de tank door de buurt te rijden.’

Maar los van de korte buurtritten met zijn zoontje, rijdt de winnaar van de prijsvraag liever solo of groepsgewijs? ‘Natuurlijk rijd ik met mijn makkers, maar het mooiste van motorrijden vind ik toch de vrijheid om zelf beslissingen te nemen. Ga ik rechts of links, daar begint het mee.’Het zal een mooie, lange zomer worden voor Di-onisio en zijn MT-07. Waarbij de dagen nauwlet-tend zullen worden geteld.

Weer eens een andere manier om aan de motor verslingerd te raken: door een prijsvraag te winnen. Het overkwam acteur Dionisio Matias met de Dark Side of Japan-actie van

Yamaha. Een jaar lang heeft hij een MT-07 onder zijn kont.

N A A M

Dionisio MatiasL E E F T I J D

37 jaarB E R O E P

Acteur, theatermakerR I J D T S I N D S Z I J N

Vierentwintigste

50

Page 51: Ridestyle Vol 2 april 2015
Page 52: Ridestyle Vol 2 april 2015