Hulppost april 2015

16
Tineke Franssen vertelt over terreur achter de voordeur Slachtofferrechten op papier goed geregeld; nu de praktijk nog Jaargang 5 April 2015 Worden wie je was Met goede hulp én eigen veerkracht

description

 

Transcript of Hulppost april 2015

Page 1: Hulppost april 2015

Tineke Franssenvertelt over terreurachter de voordeur

Slachtofferrechtenop papier goed geregeld;nu de praktijk nog

Jaargang 5April 2015

Worden wie je wasMet goede hulp én eigen veerkracht

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 1

Page 2: Hulppost april 2015

INHOUD

COLOFON

EindredactieSandra Scherpenisse

RedactieKirsten Snel, Dusjka Stijfhoornen Niqui van Olphen

FotografieIlya van Marle, Olivier Middendorp, Joshua Rood

Ontwerp & realisatieMediaresponse, Gorinchem

ContactFonds SlachtofferhulpPostbus 93166, 2509 AD Den HaagTelefoon 070 392 52 [email protected]

Voor giften en donaties: Fonds Slachtofferhulp,ING Bank nr. NL60INGB0000006700, Den Haag

Als donateur van het Fonds Slachtofferhulpinformeren wij u graag over relevanteontwikkelingen bij Fonds Slachtofferhulp enverwante activiteiten. Als u geen prijs steltop deze informatie kunt u dit melden viagenoemde contactgegevens.

Als een familielid of bekende ook donateurwil worden van het Fonds Slachtofferhulp ende nieuwsbrief wil ontvangen, dan kunt u opeenzelfde wijze contact met ons opnemen ofgebruik hiervoor de antwoordkaart bij de brief.

Deze nieuwsbrief wordt drie keer perjaar toegestuurd aan alle donateurs enrelaties van het Fonds Slachtofferhulp.

10 4

148

Hulp na roofovervalPriscilla en haar man werdenthuis overvallen. Hun dochtertjevan 4 was getuige.

Terreur achter de voordeurPartnergeweld is een onderschatprobleem. Tineke maakte hetzelf mee, en zet zich nu in voorlotgenoten.

SlachtofferrechtenEr gaat nog veel mis in de uitvoe-ring van slachtofferrechten, zegtRichard Korver namens LANGZS.

Financial coachingFinancial coaches van ABN AMROhelpen slachtoffers weer over-zicht te krijgen in hun financiën.

In ‘t kortIn deze rubriek brengenwe u kort op de hoogte

van nieuws uit het werkvelden van onze donateurs.

6

2 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 2

Page 3: Hulppost april 2015

Maatschappelijk verantwoord ondernemen?In 1996 verbonden acht bedrijven zich aan hulp voor slachtoffers: Staatsloterij, ANWB, Canon, Publicis, ING, MercedesBenz, Wegener en Interstate. Fantastisch, want daardoor nam ons werk een enorme vlucht. Sindsdien zijn er steedsmeer bedrijven bij ‘de club’ gekomen. Op de achterkant van deze HulpPost staan hun logo’s. Deze bedrijven steunen onsdoor financiering van één van onze projecten of sponsoring in natura en zijn nauw betrokken bij onze activiteiten. Het isfantastisch om te ervaren dat bedrijven oog hebben voor maatschappelijke thema’s zoals veiligheid en de gevolgen vaneen ernstig ongeval of misdrijf voor slachtoffers. De bedrijven die ons steunen, beseffen dat hun steun aan het FondsSlachtofferhulp en de projecten die wij financieren hard nodig is.

Waar mogelijk betrekken we sponsoren actief bij projecten, door de inzet van advies, mankracht of goederen. Zoals methet financial coaching traject met ABN AMRO. Op pagina 15 vertelt Xandra Nieuwenhuizen hoe blij ze was met de hulp vanhaar coach, nadat haar partner om het leven kwam door geweld op het voetbalveld. We vinden het een uitdaging om metsponsoren tot een samenwerking te komen die past bij de uitgangspunten en de cultuur van zowel de sponsor als onzeorganisatie. We proberen daarbij niet alleen de managementlaag mee te nemen in de noodzaak van ons werk, maar ookhet personeel betrokken te maken bij onze activiteiten.

U denkt nu misschien, waarom vertelt u dat aan mij? Omdat juist u, als particuliere donateur, misschien wel werkt voorzo’n organisatie. Een bedrijf, waar ze het belangrijk vinden om slachtoffers te helpen.

Wij geloven in de veerkracht van mensen. Maar soms is een helpende hand nodig. Wij willen de beste hulp, voor iedereen,op het moment dat het nodig is. Zodat je weer kunt worden wie je was. Misschien kan ook uw bedrijf helpen? We komenheel graag in contact en zijn op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 070 363 5936. Hopelijk tot horens!

Hartelijke groet,Ineke Sybesma

HulpPost | april 2015 | 3

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 3

Page 4: Hulppost april 2015

HUISELIJK GEWELDPartnergeweld is een enorm onderschat maatschappelijk probleem. Zowel qua aantallen als watbetreft de impact. Op het moment zelf, en in de jaren daarna. Stichting Zijweg komt op voor de belangenvan vrouwelijke slachtoffers van (ex)partnergeweld en wij financieren een deel van hun activiteiten.Dit jaar bestaan ze 10 jaar.

Tineke Franssen is voorzitter vanStichting Zijweg en ervaringsdeskundige:“Terreur achter de voordeur. Dat is nogsteeds een taboe. Wanneer je die eersteklap krijgt… Je schaamt je kapot. Jedenkt altijd dat het aan jou ligt. Maar datis natuurlijk niet zo. Stichting Zijwegbrengt vrouwen met elkaar in contact diedit hebben meegemaakt en helpt hen inhun kracht te komen. Met de stichtingmaken we ons sterk voor goede opvang,een betere rechtspositie en meer begripbij de rechterlijke macht en jeugdzorg.Als we dat voor elkaar krijgen, kunnenwe een heleboel ellende wegnemen.”

Intiem terrorismeVaak is er bij partnergeweld sprake vanintiem terrorisme: geestelijk, lichamelijken seksueel geweld door één partner.Lichamelijk en seksueel geweld zijn ietsbekender, maar waar moet je aan den-ken bij geestelijk geweld? Tineke: “Dankun je denken aan vernedering, maarook aan sociale uitsluiting. Vrouwen diede deur niet uit mogen, niet meer metvriendinnen op stap mogen, of die huneigen familie niet meer mogen zien. Vaakheeft de partner een persoonlijkheids-stoornis. Zoals in mijn eigen situatie hetgeval was; mijn ex-man is een narcist.Hij was tijdens ons huwelijk buitengewoonjaloers. Tijdens de zwangerschap al vanonze oudste. Ik kreeg een trap in mijnbuik en hij beet me toe ‘je denkt alleenmaar aan dat kind’. Aandacht moetendelen, dat kon hij niet aan.”

Co-ouderschap?Alleen veilig en verantwoordPartnergeweld komt in de beste familiesvoor en ook bij mensen van wie je hettotaal niet verwacht. Tineke vervolgt:“Het gevaarlijke is, dat dit soort mensennaar buiten toe zo warm, open en slimlijkt. Ze weten de schijn heel goed op tehouden en de buitenwereld prikt daarvaak niet doorheen. Dat maakt het nogmoeilijker om je problemen te besprekenmet familie of vrienden. En daardoor ishet trauma na huiselijk geweld buiten-gewoon groot en het herstel ontzettendmoeilijk.” Zeker wanneer er ook kinderenzijn en er gesproken moet worden overde verdeling van de ouderlijke taken.“Wij pleiten ervoor dat de rechterlijkemacht en de jeugdzorg, anders gaankijken naar ouderschap na een relatiemet geweld. Ze moeten die dreiging voormoeder en kinderen meenemen in hunoverwegingen. Contact met beide oudersheeft ook onze voorkeur, maar het moetwel veilig en verantwoord. Want hoeveelgezinsdrama’s hebben we nu al nietgezien?”

“Mijn ex, die beroepsmilitair was, heeftme op een nacht bijna vermoord. Devolgende morgen heb ik met de kinderenhet huis kunnen ontvluchten. Via dehuisarts kwam ik bij de politie terecht.Toen ze zagen hoe erg ik was toegetakeld,hebben ze mijn man uit huis gehaald. Ikheb aangifte gedaan, maar die later weeringetrokken. Daar heb ik achteraf gezienspijt van, want nu heeft hij zich nooithoeven te verantwoorden.”

Lotgenotengroepen en e-daysOm vrouwen de kans te geven elkaar teontmoeten, ervaringen te delen en opkrachten te komen, organiseert stichtingZijweg regelmatig E-days. Er is ruimtevoor onderling contact en er wordenworkshops gegeven. Tineke: “Bij deE-days komen ook vrouwen die zich in de

fase van aarzeling bevinden. Wat is ditwat ik meemaak, is dit normaal, of is hethuiselijk geweld? Ik wil dit niet en kan ikhet tij keren? Maar er komen ook vrouwendie al in de hulpverlening zitten.”Ze vervolgt: “Als de vrouwen klaar zijn bijde vrouwenhulpverlening en op eigenbenen moeten gaan staan, dan beginthet eigenlijk pas, er komt nog zoveel opje af. Mensen denken, als die blauweplekken weg zijn is het over. Maar het isvoor mij dertig jaar geleden en er zittennog steeds krassen op mijn ziel. Diegaan nooit meer weg. Daarom gaan welotgenotencontactgroepen door het heleland oprichten, om de vrouwen die dehulp zo hard nodig hebben, te helpen bijhet herstel.”

FEITENPARTNERGEWELD INNEDERLAND

• 200.000 slachtoffers van ernstighuiselijk geweld per jaar;

• Er zijn 100.000 daders;• Van de verdachten is 87% man en

13% vrouw (alleen volwassenen);• Van de slachtoffers is 60% vrouw

en 40% man (waaronder ookkinderen);

• In elke klas wordt gemiddeld1 kind thuis mishandeld;

• Ieder jaar tussen de 120 - 150dodelijke slachtoffers(60 - 75 vrouwen, 25 mannen,40-50 kinderen).

4 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

“Wij pleiten ervoor datde rechtelijke macht ende jeugdzorg, anders

gaan kijken naarouderschap na een

relatie met geweld.”

Fonds Slachtofferhulp financiertdiverse activiteiten van StichtingZijweg waaronder de E-days.De eerstvolgende E-day is op 30 meiin Rotterdam.Meerweten?www.stichtingzijweg.nl.

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 4

Page 5: Hulppost april 2015

THEMA

“Het gevaarlijke is dat dit soort mensennaar buiten toe zo warm, open en slim lijkt.”

Terreur achterde voordeuris nog steedseen taboe

HulpPost | april 2015 | 5

Tineke Franssen, voorzitter van Stichting Zijweg en slachtoffer van huiselijk geweld

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 5

Page 6: Hulppost april 2015

IN’TKORT

6 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Hulp en onderzoek MH17Het Fonds Slachtofferhulp financiert een omvangrijk, onafhan-kelijk onderzoek naar de hulpverlening na de ramp met deMH17. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar de rol vanomgevingsfactoren die van invloed waren op de hulpverleningen naar de complexe rouwklachten bij de nabestaanden. Hetonderzoek bevindt zich in de opstartfase en wordt uitgevoerddoor onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen enTilburg University. Nabestaanden van de MH17-ramp,nabestaanden van de Tripoliramp, familierechercheurs van deNationale Politie en casemanagers van SlachtofferhulpNederland hebben allen hun medewerking aan dit onderzoektoegezegd. Op basis van de resultaten kan therapie op maatworden ontwikkeld. De nabestaanden van de MH17 kunnen hiergebruik van maken. De lessen die worden getrokken in hetonderzoek kunnen worden benut voor deze nabestaanden,maar ook door slachtoffers van toekomstige rampen.

Integer omgaan met nalatenschappenIn de media lezen wij een aantal berichten waarbij de integriteit van specifiekegoede doelen in twijfel wordt getrokken, als het gaat over het verkrijgen vannalatenschappen. Hoewel het niet over ons gaat, kunnen wij ons voorstellendat ook bij onze achterban de vraag leeft wat de regels zijn rond goede doelenen het verkrijgen van een erfenis. Wij hebben een aantal kernbegrippen als hetgaat om nalatenschappen: integriteit, privacy en onafhankelijkheid. Op onzewebsite staat hierover een toelichting.Ga voor meer informatie naar www.fondsslachtofferhulp.nl/help-ookof bel met Kirsten Snel, 070 - 392 52 00.

Wilt u liever meer achtergrondinformatie overde bestedingen van het Fonds Slachtofferhulp ende verschillende manieren waarop u aan ons kuntnalaten? Bestel dan de brochure ‘Nalaten aan hetFonds Slachtofferhulp’ met antwoordkaart nr. 2.

SponsoringdoorMcDonaldsMevrouw Renske van Mameren,franchisenemer van 7 McDonalds-vestigingen, heeft haar steunaan het Fonds Slachtofferhulpuitgebreid. Behalve al jarenfinancieel te helpen, heeft zeook een actieve rol gespeeldbij het bekendmaken vanSlachtofferWijzer. Via haarvestigingen langs de autosnel-wegen werden informatievelyers verspreid over de door-verwijssite naar de juiste hulp.

Deze maand ontvingen wijbericht dat zij haar steun nogverder gaat uitbreiden. Debijdrage zal dit keer wordenbesteed aan ons Noodhulpfondsen aan het Centrum SeksueelGeweld. Wij zijn heel blij metdeze waardevolle steun.

Kerstpakketten-actie dankzijKoninklijkeFacultatieveIn de week voor Kerst hebbenwij de honderden slachtoffersdie het afgelopen jaar in finan-ciële nood kwamen en die bijons noodhulpfonds terechtkwamen, een kerstpakkettoegestuurd. We zijn hierbijgeholpen door het Aanmoedi-gingsfonds KoninklijkeFacultatieve, die deze pakket-ten mogelijk heeft gemaakt.Zij gaven ons bovendien geldom een deel van de noodhulpmogelijk te maken.

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 6

Page 7: Hulppost april 2015

VriendenLoterij geeftmeer dan1miljoen!Tijdens het Goed Geld Gala op 11 februari 2015 kregen (v.l.n.r.)Kirsten Snel, Sandra Scherpenisse en Ineke Sybesma namens hetFonds Slachtofferhulp een fantastische cheque overhandigd doorMichiel Verboven van de VriendenLoterij. Fonds Slachtofferhulpkrijgt ieder jaar een vaste bijdrage. Dit wordt aangevuld met deinleg van VriendenLoterij-deelnemers, die iedere maand de helftvan hun inleg doneren aan het Fonds Slachtofferhulp.VriendenLoterij en alle spelers: heel erg bedankt, we kunnen hierweer heel veel goed werk mee doen!

Wilt u ook meespelen met de VriendenLoterij voor het FondsSlachtofferhulp? Ga dan naar VriendenLoterij.nl en kies bij hetgoede doel voor onze organisatie.

3 jaar SlachtofferWijzer.nlDrie jaar geleden lanceerden wij SlachtofferWijzer.nl. Inmiddelsvinden iedere dag meer dan 1.300 mensen de weg naar de juistehulp via deze website en app. SlachtofferWijzer biedt algemeneinformatie en een overzicht van hulpverlenende organisaties waarje terecht kunt voor praktische, emotionele, juridische of financiëlehulp. Via de website kun je bovendien een veilige opvangplek vindenals je in gevaar bent of dreigt te raken, en nabestaanden kunnenmet elkaar of professionals in contact komen. Eind 2014 hebbenwe een bezoekersonderzoek uitgevoerd onder bijna 2.000 bezoekers.Bijna iedereen is op het moment van sitebezoek actief op zoeknaar hulp, hetzij voor zichzelf of voor iemand in de nabije omgeving.Op basis van een verdere analyse van de resultaten, zullen in 2015verbeteringen aan de website worden doorgevoerd. Ons streven:de juiste hulp voor iedereen!

HulpPost | april 2015 | 7

Medische fouten onderzoekVrije UniversiteitUit eerder onderzoek weten we wat ernodig is voor slachtoffers na een medischefout: het ziekenhuis moet open reageren,de fout erkennen en excuses maken,duidelijkheid geven over de gevolgen voorde gezondheid en de schade van de patiëntvergoeden. Het proces waarin aan dezebehoeften tegemoet wordt gekomen, wordtopen disclosure genoemd. In een nieuwonderzoekstraject willen we dit nu, samenmet 10 ziekenhuizen, in de praktijk gaanbrengen en werken aan een open eneerlijke omgang met slachtoffers.Dit onderzoek start op korte termijn.

Protestantse Gemeente Dierenhoudt collecte voor MH17De Diaconale Raad van de Protestantse Gemeente te Dierenheeft op 1 maart een extra uitgangscollecte gehouden.De opbrengst van deze collecte is geschonken aan het FondsSlachtofferhulp, ten behoeve van de ondersteuning aan denabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp MH17.Ook in het maandelijks onder kerkleden verspreidde Kerk-nieuws, is aandacht geschonken aan de collecte.De opbrengst van de collecte is € 161,38. De Diaconie komtvaker in actie als er een ramp plaatsvindt zoals b.v. deTsunami in 2011 en de Ebola epidemie.

Wilt u ook in actie komen met uw kerkgemeente?Neemt u dan contact op met Niqui van Olphen via070– 363 5936 of [email protected].

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 7

Page 8: Hulppost april 2015

“Mensen die werkenvoor de rechterlijkemacht zouden meerin de maatschappijmoeten staan.”Richard Korver,voorzitter LANGZS en advocaat

De positie van de slachtoffers in het rechtsproces is de afgelopen jaren steeds sterker geworden.De top van het Openbaar Ministerie houdt nu veel meer rekening met het slachtoffer. Toch gaat hetin de diverse onderdelen van het rechtsproces – van aangifte bij de politie tot de uiteindelijkebehandeling in de rechtbank – nog vaak mis. Slachtofferrechten worden niet nageleefd, betoogtadvocaat en voorzitter van St. LANGZS Richard Korver. Deze maand bracht LANGZS een nieuwZwartboek uit. Een boek vol schrijnende situaties en misstanden. In dit interview ligt hij hun stand-punten toe en pleit hij voor betere uitvoering van slachtofferrechten door met name de rechtbank.

Voerslachtofferrechten

beter uit!

THEMA

8 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 8

Page 9: Hulppost april 2015

“De oorzaak van misstanden in hetrechtsproces is in veel gevallen onver-schilligheid. Soms ook onwetendheid.Of eigenlijk, gebrek aan professionaliteit.Want van medewerkers van de rechtbankmag je toch verwachten dat zij op dehoogte zijn van de laatste stand van dewetgeving,” zegt Korver. Dagelijks zien debij LANGZS aangesloten advocaten datslachtoffers voor de uitvoering van hunrechten afhankelijk zijn van de(on)welwillendheid van rechters.Hierdoor is sprake van willekeur. Daarkomt bij, dat sommigen vinden dat eenslachtoffer niet te veel rechten moetkrijgen. Korver: “Mijn voorzichtigeschatting is dat de helft van de rechters,

slachtoffers ervaart als - zoals een vanhen het mij ooit eens zei -‘opdringerig‘,en ze die liever niet in hun rechtszaalhebben. Ik zie zelfs de Raad voor deRechtspraak in publicaties roepen dathet slachtoffer vooral geen officiële partijmoet worden. Ik vind het een slechtezaak dat rechters zich uitlaten overwetgeving. Ze horen onpartijdig te zijn.De wetgever heeft gevonden datslachtoffers meer mogen, en dat beleidmoeten zij loyaal uitvoeren. Dat is nuregelmatig niet het geval.”

“Wat voor het begrip ontzettend zouhelpen, is als de mensen die werken voorde rechterlijke macht meer in de maat-schappij zouden staan. Eens zoudenpraten met de slachtofferadvocatuur.Met de slachtoffers zelf. Of met belangen-groepen van slachtoffers. Dat gebeurtwel af en toe, maar op dat soort bijeen-komsten zie je meestal alleen de rechtersdie het al goed doen. Want, die zijn er

gelukkig ook een heleboel.”Korver zou van het slachtoffer het liefsteen officiële procespartij maken, netzoals de verdachte: “Nu is hij slechtsprocesdeelnemer. Als je in het Wetboekvan Strafvordering kijkt, zie je dat erslechts één, hooguit twee bladzijden vantoepassing zijn op het slachtoffer. Alleandere pagina’s, en dat zijn er heel veel,gaan over de verdachte. Veel rechtenzouden ook voor het slachtoffer moetengelden. Zo heeft een verdachte als hijeen dag te lang vastzit recht op schade-vergoeding. En als de strafzaak te langduurt, krijgt hij strafvermindering. Maarhet slachtoffer krijgt niets, geen enkelevorm van compensatie. Dat vind ik raar.”

Korver lijkt niet alleen te staan in ditstandpunt: “De top van het OM is hetdenk ik met mij eens en het Ministerieook. Plus veel politiemensen en natuur-lijk slachtoffers. Maar bijvoorbeeld ookallerlei advocaten, en dat worden ersteeds meer. In de advocatuur zijn erkwaliteitseisen vastgesteld voor debegeleiding van slachtoffers. Collega’sworden hierin opgeleid. Advocaten dienormaal gesproken aan de kant van deverdachte staan zeggen nu ook: dit kanzo niet langer.”

“Zo heb ik laatst een verkeersslachtofferbijgestaan, een meisje. Zij werd al fietsendaangereden door een auto. De bestuur-ster reed veel te hard en door rood. Erwerd gevreesd voor het leven van ditmeisje. Ze overleeft het, maar hoort ver-volgens niets meer over het proces. Toenik namens haar ging ik informeren, bleekde zaak te zijn geseponeerd. De veroor-zaakster heeft een boete gekregen van300 euro. 300 euro! Ik heb hier een klachtover ingediend, die me uiteindelijk zelfsbij de Nationale ombudsman bracht. Dieheeft gezegd dat het OM hier werkelijk

alle kansen heeft laten liggen om methet slachtoffer in gesprek te gaan. Maarze leren niets van deze kritiek: ze hebbennog niet eens sorry gezegd tegen datmeisje.”

“Het punt is, dat er cultuurtechnisch nogheel veel moet gebeuren. Er zijn te veelmensen die geen verandering willen endat aan alle kanten uitstralen. Zelfs in dewetenschap zijn mensen die roepen datwe slachtoffermoe zijn. Onzin! Er zijnhooguit een aantal wetenschappers meteen slachtofferallergie. Ik zeg, die moetenwat meer in de maatschappij gaan staanen zich laten bijscholen. Slachtofferszijn er nou eenmaal, en ze moeten eenofficiële procespartij worden. Daar gaanwe met LANGZS voor.”“De oorzaak is

in veel gevallenonverschilligheid.

Soms ook onwetend-heid. Of eigenlijk,een gebrek aanprofessionaliteit.”

“Veel rechtenzouden ook voor hetslachtoffer moeten

gelden.”

SLACHTOFFERRECHTEN

WAT IS LANGZS?LANGZS staat voor LandelijkAdvocatenNetwerkGewelds- enZedenSlachtoffers. De stichting wil de des-kundigheid van advocaten vergrotenen de positie van slachtoffers ver-sterken. Het Fonds Slachtofferhulpsteunt hen hierbij financieel. In eenZwartboek geven de advocaten voor-beelden uit hun dagelijkse praktijk,van zaken waar slachtofferrechtenniet zijn nageleefd. Sommige voor-beelden zijn op zichzelf staandeincidenten, andere wijzen op hard-nekkig terugkerende problemen.

WAT GAAT ER MIS?• De politie ontmoedigt het doenvan aangifte, wil pas lateraangifte opnemen of weigertzelfs aangifte op te nemen.

• Járen tijd tussen aangifte enzitting in de rechtbank.

• Slachtoffers ontvangen belang-rijke informatie niet. Bijvoorbeeldover het vrijkomen van de dader.

HulpPost | april 2015 | 9

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 1:46 PM Pagina 9

Page 10: Hulppost april 2015

HULP NA ROOFOVERVALPriscilla en haar vriend Dick wonen in hetzelfde pand als waar ze een horecazaak runnen. Vorig jaarwerden zij thuis overvallen. Priscilla vertelt over wat zij die nacht precies meemaakten, wat voorimpact dit had op het jonge gezin en vooral, over hoe zij de draad weer hebben opgepakt.

HULPEen overval of beroving kan veel

impact hebben. Je kunt het misdrijf

nog vele malen herbeleven, er

slecht van slapen en er angstig van

worden. In één klap is het ooit zo

vanzelfsprekende gevoel van veilig-

heid weg. Je kunt – mocht je er zelf

niet uitkomen – psychische hulp

zoeken. Er is hulp beschikbaar op

praktisch, juridisch, financieel en

emotioneel gebied.

Op www.slachtofferwijzer.nl vind je

een overzicht van hulpverleners.

Afgelopen jaar warener in Nederland• 70.000 woninginbraken• 5.500 straatroven• 800 woningovervallen• 500 bedrijfsovervallen

10 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Priscilla: “Op die avond was ik met vrien-dinnen gaan dansen. Toen ik thuiskwamben ik meteen gaan slapen en ik sliepredelijk diep toen ik wakker werd vangerommel op de gang. Ik merkte dat mijnvriend Dick niet naast me lag en ging uitbed om te kijken waarom hij zo’n lawaaimaakte. Maar voor ik het wist werd ik bijm’n haar en m’n arm gegrepen en op degrond gegooid. En daar zag ik Dick liggen,bloedend op de grond. Dan heb je even detijd nodig om te beseffen wat er nou aande hand is.”

Ze ziet hoe Dick wordt vastgebonden mettie-wraps en tape. Hij wordt geblinddoekten krijgt een handdoek over zijn hoofd.Priscilla: “Het ging zo snel allemaal en jeweet niet hoe erg het is. Ik dacht wat heb-ben ze gedaan, en gaan we dit overleven?”

De mannen zijn heel duidelijk, ze willenmaar één ding en dat is geld. Ze dwingenPriscilla om de sleutel van de kluis tepakken en slepen haar aan haar harendoor het huis. Als ze de sleutel heeft,maakt ze de kluis open. Daarna wordt zeook vastgebonden. “Ik hoorde ze daarnarichting de kamer van mijn dochter gaan.Dan denk je, wat gaan ze daar doen.Ze hebben daar niets te zoeken. Ga wegdaar! Maar op een gegeven momenthoorde ik een van de overvallers gelukkigzeggen ‘laat het meisje met rust’, en datmaakte me iets rustiger.”

Als de overvallers alles van waardehebben gepakt, vertrekken ze. Het wordtstil in huis. Priscilla: “Achteraf hoorde ikdat onze dochter wakker was, en dat ze

alles heeft gezien door de kier van dedeur. Ze zag me op de grond zitten, en zezag de boze man. En het ergste wat ik opdat moment moest zeggen was, Maud,je moet even komen, je moet een schaarpakken en papa en mama even losknip-pen. Dat vond ik zo verschrikkelijk. Eenkindje van vier... Er lag overal glas, bloed.Ze was op haar blote voetjes…”

Als hun dochter hen heeft losgeknipt,bellen Dick en Priscilla direct de politie.Dan komt er ruimte om te beseffen wathen is overkomen. Priscilla vertelt dat zede volgende dag direct contact hebbengehad met slachtofferhulp.

Dat was heel erg fijn. Ik maakte me hetmeeste zorgen over Maud. Dick en ik zijnoud en wijs genoeg om te snappen water is gebeurd en we kunnen er samenover praten. Maar zo’n klein meisje zietdingen die ze niet hoort te zien op haarleeftijd. Ik was bang dat ze er iets aanover zou houden en wilde heel graagweten hoe we hier mee om moestengaan. Moeten we het er met haar overhebben of rakel je het dan juist iederekeer op? We hebben veel tips en advie-

zen gekregen hoe we daar mee moetenomgaan. Die begeleiding was heel fijn.Ik weet nu dat ik haar een tekening kanlaten maken als ze er wat over wil zeg-gen. Dan hebben we het er over. Maar zedenkt nog zo eenvoudig. Ze weet dat eriets is gebeurd dat niet goed was en dater boeven in ons huis zijn geweest en datdie stout zijn. En door de gesprekkenweet ik nu op welk gedrag we moetenletten dus we kunnen het goed in degaten houden.”

FilmPriscilla vertelt haar verhaal in onzebedrijfsfilm. Deze is te vinden opwww.fondsslachtofferhulp.nl

“Ik moest mijndochter van vier

vragen om papa enmama los te knippen.”

“Moeten we heter met haar over

hebben, of rakel jehet dan juist op?”

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 10

Page 11: Hulppost april 2015

Ieder jaar worden ruim 800 woningovervallen gepleegd.Zo’n overval heeft een enorme impact op de slachtoffers,ook als je zelf niet gewond bent geraakt. Goede, snelle hulp is heel belangrijk.

THEMA

Overvallenhebben een grote

impact opslachtoffers

HulpPost | april 2015 | 11

“Ik hoorde ze naarde kamer van mijndochter gaan.”Priscilla en haar man werden thuis overvallen

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:24 AM Pagina 11

Page 12: Hulppost april 2015

Als u het Fonds Slachtofferhulp voor minimaal vijf jaar achtereen steunt meteen vast bedrag per jaar, mag u het totale bedrag, ongeacht de hoogte ervan,jaarlijks in uw belastbaar inkomen verrekenen. Uw bijdrage aan het FondsSlachtofferhulp is daarmee volledig fiscaal aftrekbaar. Op deze manier kuntu tot wel de helft van uw bijdrage van de Belastingdienst terugkrijgen. Enigevoorwaarde van de Belastingdienst is dat het is vastgelegd in een ‘PeriodiekeSchenkingsovereenkomst’. En dat is heel eenvoudig; op het formulier kuntu aangeven met welk bedrag u ons wilt steunen. U stuurt uw ondertekendeformulier terug naar het Fonds Slachtoffer-hulp en wij voltooien de schenkingsovereen-komst en sturen deze weer aan u toe.

Wilt u uw giften ook aftrekken van debelasting? Gebruik dan antwoordkaart 3om het formulier op te vragen.IN

’TKORT

12 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Donateursraad zoekt versterkingDe donateursraad is een afvaardiging van onzedonateurs. Zij zijn onze vaste sparring-partnervoor fondsenwerving- en communicatievraag-stukken. Wilt u ook 3 keer per jaar uw meninggeven over deze onderwerpen? Meld u dan nuaan als donateursraadslid. Op dit momentbestaat de raad uit zes personen. De onkostendie worden gemaakt om naar ons kantoor inDen Haag te komen worden vergoed. Meerinformatie of aanmelden? Neem contact opmet Kirsten Snel via 070 - 392 52 00 [email protected].

Krijg geld terug van de belastingdienst

Vinites sponsort evenementenFonds Slachtofferhulp

Vinites is wijnimporteur en levert de wijnen voor evenementen vanhet Fonds Slachtofferhulp. “Voor Vinites is deelnemen in sociale,lokale, regionale en landelijke initiatieven die ver van de corebusiness af staan logisch. Het voelt natuurlijk”, zegt Henrico vanLammeren, directeur van Vinites: “We dragen ons steentje bij aaneen samenleving door te geven en te ondersteunen, zoals bij hetFonds Slachtofferhulp; het fonds van “de professor” (prof. mr.Pieter van Vollenhoven red.) en het team dat hem terzijde staat.Zomaar op ons pad gekomen. Nou ja, zomaar. Omdat we mooiewijnen importeren die de tafels van het jaarlijkse gala van hetFonds Slachtofferhulp sieren. Een bijzonder fonds. Met heel veelaandacht voor mensen met leed en mensen die helpen dit leed teverzachten. Dat symboliseert mooi onze keuze bij MVO. We doenhet om te helpen, met de middelen die ons ter beschikkingstaan.”

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:25 AM Pagina 12

Page 13: Hulppost april 2015

RO theater collecteert tijdensvoorstellingPriester Remy Jacobs wilde graag een voorstelling maken overhet misbruik in de katholieke kerk, omdat hij daar zelf ooit hetslachtoffer van was. Zijn doel: het zwijgen doorbreken en degeloofsgemeenschap en vooral de paus oproepen tot meeropenheid en minder hypocrisie. Dat is hem gelukt. Samen met hetRo Theater ontwikkelde hij ‘Als ik de liefde niet heb’, een poëtische,fantasievolle voorstelling waarin acteurs het publiek meenemen inde zoektocht naar liefde en geloof. Het theatergezelschap wil nietalleen aandacht voor slachtoffers uit het verleden, maar zet zichook actief in voor de slachtoffers die ook nu nog iedere dag vallen.Om die reden wordt bij iedere voorstelling gecollecteerd voor hetFonds Slachtofferhulp. Tijdens de voorstelling in Haarlem kregenwe een mooie cheque van € 4.979 overhandigd en ook bij dekomende voorstellingen wordt gecollecteerd.

Speeldata: 18-9 Heerlen, 20-9 Sittard, 25-9 Helmond, 3-10Roden, 8-10 Heerenveen, 10-10 Enschede.

HulpPost | april 2015 | 13

HappyHome-aanbiedingvoor donateursNamens onze sponsor HappyHome Vakantiehuizen mogen wiju een korting aanbieden. Happyhome: “Slachtoffers die erbaat bij hebben om even in een andere, rustige, omgeving teverblijven helpen wij graag. Door het beschikbaar stellen vanonze vakantiehuizen hopen we een positieve bijdrage te kunnenleveren aan het verwerkingsproces. Iedereen die het FondsSlachtofferhulp ook een warm hart toedraagt, willen wij eencadeaukaart t.w.v. € 35,- geven. Per gebruikte cadeaukaartdoneren wij € 5,- aan het Fonds Slachtofferhulp. Hiermeesteunt u dus nogmaals het Fonds.”Gebruik code: HHFSH15 op www.happyhome.nl

Jaarverslagin mei onlineIn mei verschijnt onsjaarverslag. Hierin leggen weverantwoording af over onzeinkomsten en bestedingen in2014 en lichten we gemaaktekeuzes toe. Het jaarverslagwordt online gepubliceerd opwww.fondsslachtofferhulp.nl;abonnees van onze e-mail-nieuwsbrief krijgen automa-tisch bericht zodra het onlinestaan. Via de website kunt uook een samenvattingaanvragen, die we dan perpost zullen toezenden.

Uw inzamel-actie start opJustGivingRegelmatig horen we datdonateurs ‘iets’ voor ons willendoen. Geld inzamelen doordeelname aan een sport-evenement, op een verjaardagof bruiloft. Of door een heitje-voor- karweitje, diner ofonline collectebus. Misschienbent u wel zo iemand! Iedereactie, klein of groot, beginteenvoudig, leuk en gratis opwww.justgiving.nl. Start van-daag nog met geld inzamelenen help slachtoffers.

Zeeman schenkt waardebonnenWe zijn erg blij u te mogen melden datZeeman zich heeft verbonden aan hetFonds Slachtofferhulp. CEO Bart Karis:“Iedereen kan slachtoffer worden van eenincident met een grote impact op het da-gelijks leven. Hulp dient dan geboden teworden. Het is geweldig hoe het FondsSlachtofferhulp deze slachtoffers ter zijdestaat en hulp biedt. Zeeman draagt hiergraag haar steentje aan bij door het, opaangeven van Fonds Slachtofferhulp, terbeschikking stellen van waardebonnen, diein een van haar 550 filialen besteed kun-nen worden. Op die manier tracht Zeemanhet leed te verzachten en slachtoffers tehelpen een nieuwe start te maken.”

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:25 AM Pagina 13

Page 14: Hulppost april 2015

“Wij geloven in de veerkracht vanmensen, maar soms is hulp nodig”

Deze maandwerd voor de75e keer eenfinancial coach

ingezet.

NOODHULP

14 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Dusjka Stijfhoorn, beleidsmedewerker Fonds Slachtofferhulp

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:25 AM Pagina 14

Page 15: Hulppost april 2015

Dusjka Stijfhoorn, beleidsmedewerkerbij het Fonds Slachtofferhulp legt uit:“Wij geloven in de veerkracht van mensen,maar soms is er een zetje in de goederichting nodig. De financial coach helptom de financiën weer op orde te krijgen.Gesprekken zijn meestal bij de mensenthuis, zodat ze in een vertrouwde omge-ving zijn en al hun papieren bij de handhebben.”

Xandra Nieuwenhuizen is een van demensen die gebruik maakte van eenfinancial coach. Haar partner kwam tweejaar geleden om het leven na geweld ophet voetbalveld. Xandra: “Er gebeurde ineen klap heel veel. De hoofdkostwinnaarin ons gezin viel weg. Ik kreeg opeens temaken met uitkeringen, en moestallemaal nieuwe toeslagen aanvragen.Ik deed altijd zelf de financiën, maar nuveranderde er zoveel. Ik kon op datmoment niet goed nadenken en wascompleet het overzicht kwijt. Daaromvond ik het heel prettig dat er iemandwas die me kon helpen. Iemand die zei:we moeten dit aanvragen, we moetendat regelen en zo komt jouw nieuweinkomensoverzicht er uit te zien.”

Die iemand was financial coach Mervynde Grooff: “Simpel gezegd, bied ik gewoonheel veel praktische hulp. Ik luister goed

naar de behoeften op het financiële vlak.Zoals de behoefte aan het maken van eenoverzicht van de financiën, het makenvan afspraken met de notaris en Belas-tingdienst, het meekijken met het invullenvan papieren. Hiermee neem je hetslachtoffer een hele zorg uit handen.”

Problemen op financieel gebied leverenveel stress op bij slachtoffers en nabe-staanden. Dan kun je alle hulp gebruiken,weet ook Peter van de Luijster. Hij iscasemanager bij Slachtofferhulp Neder-land en informeert zijn cliënten overfinancial coaching als hij merkt dat zekampen met financiële problemen.“Ik help hen met juridische zaken, en opemotioneel en praktisch gebied. Somshoor je cliënten zeggen dat ze al nerveusworden als ze de postbode zien, of dat zealle post ongeopend in een laatje stop-pen. Dat zijn voor mij signalen om eenfinancial coach in te schakelen. Die kansoms net dat stukje ruimte bieden watmensen nodig hebben om zich te kunnenfocussen op het proces en hun herstel.”

Xandra: “Door de hulp van Mervyn had ikal snel weer een compleet overzicht enkon ik mijn eigen financiën weer gaanregelen. Af en toe keek hij nog wel evenmet me mee om te zien of alles goedliep, maar uiteindelijk kon ik weer heel

snel zelfstandig zijn.” FondsmedewerkerDusjka vult aan: “en dat is precies waarhet voor ons om draait. Met het financialcoaching traject stellen we slachtoffersin staat zélf weer hun financiën te beherenen op orde te houden. Zo helpen we henom de draad weer op te pakken, en weerzo veel mogelijk te worden wie ze warenvóór hun slachtofferschap.”

“Gesprekken zijnmeestal bij de mensenthuis, zodat ze in eenvertrouwde omgevingzijn en al hun papierenbij de hand hebben.”

“Problemen opfinancieel gebied

leveren veel stress opbij slachtoffers ennabestaanden.”

FINANCIAL COACHING

NOODHULPJaarlijks helpen we via ons nood-

hulpfonds zo’n 1.000 mensen.

Slachtoffers, die buiten hun schuld

om in financiële problemen zijn

geraakt en in een noodsituatie

verkeren kunnen aanspraak maken

op bekostiging van hun eerste

levensbehoeften. Een huis om in te

wonen, kleren om aan te doen en

eten voor een gevulde maag.

Financial coaching is één van de

activiteiten binnen het noodhulpfonds

van het Fonds Slachtofferhulp.

ABN AMRO steunt het Fonds

Slachtofferhulp al jaren. Eerst

alleen financieel, maar nu ook door

inzet van het eigen personeel. Op

deze manier is niet alleen de

managementlaag betrokken bij ons

werk, maar zien ook de medewer-

kers van dichtbij wat de impact van

slachtofferschap kan zijn en dragen

zo zélf actief bij aan het herstel.

Een waardevolle samenwerking!

HulpPost | april 2015 | 15

Een misdrijf of een verkeersongeval kan iemands leven op zijn kop zetten. Er zijn emotionele, juridischemaar vaak ook financiële gevolgen. Via het noodhulpfonds van het Fonds Slachtofferhulp ondersteunenwij slachtoffers met een financiële bijdrage. Maar soms is er ook praktische hulp nodig. Bijvoorbeeldwanneer iemand geen overzicht meer heeft in de financiële gezinssituatie. Of als er schulden zijnontstaan door verlies van inkomen. Om deze hulp te kunnen geven, hebben wij de handen ineengeslagen met onze bedrijfsvriend ABN AMRO. Medewerkers van de bank zetten zich vrijwillig in alsfinancial coach. Zij zijn speciaal getraind in het begeleiden van slachtoffers en nabestaanden.Deze maand werd voor de 75e keer een coach ingezet.

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:25 AM Pagina 15

Page 16: Hulppost april 2015

T I G S P O R T S

S U P P O R T E R S

S P O N S O R I N G M E M B E R S

F O U N D I N G M E M B E R S

Ons werk voor slachtoffers kunnen wij doen dankzij u.We danken onze 50.000 donateurs en onderstaande sponsoren.

Horizontaal2 Schipper3 Groot ongeluk5 Tirannie7 Website met hulpaanbieders9 Voormalig partner11 Maatschappelijk verantwoord ondernemen14 Vorm van huiselijk geweld15 Nederland16 Averij18 Theatershow met muziek en dans19 Geven na leven

Verticaal1 Flexibiliteit4 Geldinzameling6 Goede doelen loterij7 Directeur Fonds Slachtofferhulp8 Donatie10 Rechtszaak12 Jaarbericht13 Pleitbezorger17 Sponsoring member Fonds Slachtofferhulp

De letters in de gekleurde vakjes vormen samen een woordwanneer u ze in de juiste volgorde zet. Geef uw oplossing vóór1 juni door via [email protected] of bel 070-392 52 00en maak kans op 3 x 2 kaarten voor de voorstelling van 26 juni van de musicalBilly Elliot, beschikbaar gesteld door onze sponsoring member ABN AMRO.

1

2

3

5

7

8

6

4

10

13

16

18

9

14

19

17

15

1211

KRUISWOORDPUZZEL

Oplossing:

HulpPost A4 1-2015:Layout 8 4/2/15 11:25 AM Pagina 16