Hulppost augustus 2015

16
Inger strijdt voor aparte status vermiste personen Worden wie je was na een medische fout Jaargang 5 Augustus 2015 Inbraakpreventie Maak van je raam geen etalage

description

In de Hulppost informeren wij donateurs over onze werkzaamheden op het gebied van slachtofferhulpverlening in Nederland. In deze editie onder andere verhalen over de ANWB Alarmcentrale en inbraakpreventie. Daarnaast zijn we ook in gesprek gegaan met Marc de Hond over medische fouten en Inger de Vries over de officiële status voor vermiste personen.

Transcript of Hulppost augustus 2015

Page 1: Hulppost augustus 2015

Inger strijdt voor aparte status vermiste personen

Worden wie je was na een medische fout

Jaargang 5Augustus 2015

InbraakpreventieMaak van je raam geen etalage

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 1

Page 2: Hulppost augustus 2015

INHOUD

COLOFON

EindredactieSandra Scherpenisse

Redactie Kirsten Snel, Dusjka Stijfhoorn ,Niqui van Olphen en Tim Mathot

FotografieJoshua Rood

Ontwerp & realisatieMediaresponse, Gorinchem

ContactFonds SlachtofferhulpPostbus 93166, 2509 AD Den HaagTelefoon 070 392 52 [email protected]

Voor giften en donaties: Fonds Slachtofferhulp, ING Bank nr. NL60INGB0000006700, Den Haag

Als donateur van het Fonds Slachtofferhulp informeren wij u graag over relevante ontwikkelingen bij Fonds Slachtofferhulp enverwante activiteiten. Als u geen prijs stelt op deze informatie kunt u dit melden via genoemde contactgegevens.

Als een familielid of bekende ook donateur wil worden van het Fonds Slachtofferhulp ende nieuwsbrief wil ontvangen, dan kunt u opeenzelfde wijze contact met ons opnemen ofgebruik hiervoor de antwoordkaart bij de brief.

Deze nieuwsbrief wordt drie keer per jaar toegestuurd aan alle donateurs en relaties van het Fonds Slachtofferhulp.

4

148

ANWB AlarmcentraleDiefstal of een ongeval, maar ookziekte of autopech kunnen heelvervelend zijn als u op reis bent.Gelukkig is er dan altijd nog deANWB Alarmcentrale.

Medische foutenMarc de Hond kwam na een medische fout in een rolstoel terecht. Hij beloot ondanks dezetegenslag alles uit het leven tehalen, en dat lukt.

InbraakpreventieFarah werd slachtoffer van inbraak. Ze voelde zich hiernaheel onveilig in haar eigen huis.Wij schakelden bedrijfsvriendVEB in voor een veiligheids-inspectie en advies om inbraak tevoorkomen.

VermissingInger de Vries strijdt voor een officiële status voor vermiste personen. Om dit onderwerp op de agenda van de TweedeKamer te krijgen, zamelde zij in drie maanden tijd 47.000 handtekeningen in.

In ‘t kortIn deze rubriek brengenwe u kort op de hoogte

van nieuws uit het werkveld envan onze donateurs.

6

2 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

10

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 2

Page 3: Hulppost augustus 2015

Burgers hebben volgens het Europees Hof het ‘recht omvergeten te worden’. Zoekmachines moeten zoekresultatendie schadelijk of niet meer relevant zijn, in sommige geval-len verwijderen. Bij Google kun je via een online vergeet-mij-formulier zo’n verwijderingsverzoek indienen.

Een goede zaak, zou je denken. Maar niet altijd. Dat blijktuit een kort geding dat onlangs werd aangespannen tegende Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG), enmeer in het bijzonder tegen de voorzitter van die federatie.Zijn dochter werd zes jaar geleden vermoord door haarpartner. Deze dader, we noemen hem E., kreeg een gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, maar hijkomt binnenkort voorwaardelijk op vrije voeten. E. diendeeen vergeet-mij-verzoek in zodat online niet meer te vindenis dat hij een moord heeft gepleegd. Dat werd door Googlegoedgekeurd.

Om andere nabestaanden te waarschuwen voor deze ontwikkeling, plaatste de FNG het verzoek van E. aanGoogle als voorbeeld op haar site. Daarop schakelde E. een advocaat in, die eiste dat zijn naam van de site zou worden verwijderd. De advocaat deed hierbij een beroep op het recht op bescherming van persoonsgegevens. Hijbetoogde dat de FNG de goede naam en eer van E. in ernstige mate schond en dat dit zijn kansen op een baan in de weg stond.

In het krijt In mei oordeelde de rechter in Groningen dat de naam vanE. niet van de site verwijderd hoeft te worden. In het vonnisstelt de rechter onder meer dat inzicht in het verwerpelijkekarakter van zijn daad, en het besef bij de samenleving en

bij de nabestaanden in het krijt te staan, van belang is bij debeoordeling of een dader vergeten mag worden. Volgens derechter ontbrak het hieraan bij E. Bovendien onderkent derechter dat het algemene publiek een groot belang heeft bijtoegang tot informatie over ernstige delicten. En dus ookover de daad van E. en de strafrechtelijke gevolgen.

Het staat buiten kijf dat daders die hun straf hebben uitge-zeten het recht hebben opnieuw te beginnen en iets goedsvan hun leven te maken. Dat hun daden via het interneteenvoudiger en langer te achterhalen zijn, lijkt daarvooreen belemmering. Rondom het kort geding in Groningenwerden binnen enkele uren zoveel sociale-mediaberichtenverspreid, met de volledige naam van E., gekoppeld aan demoord waarvoor hij werd veroordeeld, dat verhulling vooraltijd onmogelijk werd. De samenleving nam daarmee eenonomkeerbaar voorschot op het oordeel van de rechter. De poging van E. om via de nabestaanden zijn verleden uitte gummen, werd neergesabeld.

Acceptatie en participatie ná schulderkenningDe rechter heeft met zijn uitspraak naar mijn mening eenrichtlijn uitgestippeld voor de enige manier waarop daderssuccesvol kunnen terugkeren in de samenleving: door eenmaximaal besef van schuld en erkenning van hetgeen isaangericht. Pas als iemand echt beseft wat hij deed en omkansen en vertrouwen vraagt, wordt deelnemen aan de samenleving weer mogelijk. Precies die erkenning en datschuldbesef zijn belangrijk voor nabestaanden om ondankshet gemis door te gaan met hun leven. Zo bezien was deuitspraak van de rechter pure winst.

Het recht om te worden herinnerd

COLUMN

HulpPost | augustus 2015 | 3

Ineke Sybesma, Directeur Fonds Slachtofferhulp

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 3

Page 4: Hulppost augustus 2015

MEDISCHE FOUTEN“In mijn theaterprogramma ‘Scherven brengen geluk*‘ vertel ik dat ik graag het theater in wilde, maar niet wist met welk verhaal. Dat ik altijd al een boek wilde schrijven, maar niet wist waarover. Dat verhaal, dat heb ik van mijn dwarslaesie cadeau gekregen. Net als mijn kans om in Oranje te spelen.Die kwam niet als voetbalkeeper zoals ik altijd had gedroomd, maar als rolstoelbasketballer. Een aantal dromen die ik vroeger had zijn zo op een vreemde manier toch uitgekomen.”

Aan het woord is Marc de Hond. Na eenoperatie ontstond er een bloeding hoogin zijn rug. Deze werd pas na 13 uur opgemerkt. Gevolg: een dwarslaesie. Eigenlijk heeft hij het er nooit meer over:“Het enige moment dat ik mijn verhaalnog vertel, is als ik naar een ziekenhuisga om een spreekbeurt te houden overpreventie van medische fouten. Ik denkdat het veel interessanter is om te vertellen dat ik een man ben met eendwarslaesie die een heel actief levenleidt. Ik heb mijn rolstoel geaccepteerd,omarmd en overwonnen.”

Draag je verlies met waardigheidDaarmee is Marc een schoolvoorbeeldvan ons motto ‘Worden wie je was’. Voor veel slachtoffers is dat het ultiemestreven, om weer een leven te leiden datniet meer in het teken staat van het misdrijf, het ongeluk, de medische fout.Een leven waar je ondanks je extra bagage, weer van kan genieten. Marc:“Tegenslag hoort bij het leven. Waar hetom gaat, is hoe je er mee omgaat. Ikdenk dat er mensen zijn die erin blijvenhangen. Dat mag, maar ik denk ook dathen met goede begeleiding de ogen kanworden geopend. Je leeft maar één keer,probeer er ondanks die tegenslag watvan te maken! In die zin denk ik ook datslachtofferschap deels een keuze is. Enik kies ervoor mijn tegenslag waardig tedragen. Dat is ook het voorbeeld wat ikvan mijn opa en oma heb gekregen. Zijhebben allebei in Auschwitz gezeten enzijn daar hun hele familie verloren. Na deoorlog hebben zij elkaar gevonden enzijn een tweede huwelijk aangegaan.Hun leven na de oorlog noemden zeblessuretijd. Ze hadden er niet meermoeten zijn; toch waren ze er. Mijn omaheeft in het experimentenblok gezetenen is daar onvruchtbaar gemaakt; toch is mijn vader geboren. Mijn opa en omawaren allebei hele positieve, optimisti-sche mensen, die ervoor kozen geen

slachtoffer te zijn en te léven. Dat zit in mijn genen, en daarom kies ook ik ervoor mijn verhaal positief te benaderenen te kijken naar wat ik allemaal wel heben kan.”

Miscommunicatie“Natuurlijk heb ik me verdiept in wat ermis is gegaan. Het was totale miscom-municatie tussen de chirurg, verplegersen zaalarts aan de ene kant, en aan deandere kant mijn vader en ikzelf. Iedereenheeft fouten gemaakt. Het enige lulligeis dat ik met de consequenties leef. Hetziekenhuis en de verzekeraar hebben datgelukkig ook toegegeven, dus ik heb ookeen schadevergoeding gekregen. Toenkon ik het afsluiten. Ik had erkenning gekregen dát er een fout was gemaakt.”

Transparantie“Ik snap overigens dat er fouten gemaaktkunnen worden, ook in een ziekenhuis,iedereen maakt fouten. Dat doe je nietexpres. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, is een tweede. Als je zo’n foutmaakt, moet je wel de grootsheid hebben om naar de gedupeerde toe tegaan en daar transparant over te zijn. Te zeggen, dit was een hele grote fout vanmij, en daar de dialoog over aangaan.Dat is bij mij niet gebeurd. Ik heb later ineen brief, tussen de regels door, gelezendat de artsen in het begin dachten dat iker nog niet aan toe was. Later was het telang geleden om nog iets te zeggen. Ikdenk persoonlijk dat het wel zou hebbengeholpen als er iemand naar me toe wasgekomen. Want het is veel moeilijker omboos te zijn op iemand die meteen uitleggeeft en zijn excuus aanbiedt.”

Wereld van verschil“Inmiddels is ontzettend veel veranderd.Er zijn protocollen, en die worden gehandhaafd. Recent kwam ik voor eenkleine ingreep in het ziekenhuis. Ik kreeguitleg, ze stelden vragen en ze contro-

leerden doorlopend. Dat is echt een wereld van verschil ten opzichte van 12,5jaar geleden. Toen deden ze maar wat en ik onderging het. Als er toen was gecommuniceerd zoals nu, dan was diebloeding nooit onopgemerkt gebleven.”

Gelukkig mens“Toen ik net uit het revalidatiecentrumkwam was ik echt een beetje een sukkelin een rolstoel. Vroeger kon ik nietskateboarden, niet op het achterwiel vanmijn fiets rijden... Toen ik in deze stoelkwam, dacht ik dus ook: ik ben een stijve hark, hier kan ik niets mee. Maarvervolgens werd ik uitgelachen door demannen in mijn rolstoelbasketbalteam,omdat ik dingen niet kon en altijd meteenstond te klagen als een locatie niet rolstoelvriendelijk was. Van hen heb ikongelofelijk veel geleerd en inmiddelsheb ik geen beperkingen meer. Ik kanspontaan de deur uit, heb een geweldigevriendin en familie, en een volle agendamet van alles waar ik me op verheug. Ikben geworden wie ik was – of had willenworden.”

4 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Project OPENIn theorie weten we hoe de opvangen begeleiding van patiënten enzorgverleners na een medische fouter uit zou moeten zien. Maar hoe datin de praktijk georganiseerd is, is onduidelijk en sterk verschillend perziekenhuis. Ziekenhuizen en weten-schappers van de Vrije UniversiteitAmsterdam en het NIVEL werkendaarom sinds mei 2015 samen in hetproject OPEN om dit te onderzoeken.Wat helpt een slachtoffer nou echtverder? En hoe kunnen zorgverlenerselkaar helpen in dat proces? Binnenhet project gunnen zij elkaar een kijkjein elkaars keuken. OPEN wordt gefinancierd door hetFonds Slachtofferhulp.

*Van september t/m december staat Marc in het theater, zie www.marcdehond.nl voor informatie en tickets

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 4

Page 5: Hulppost augustus 2015

THEMA

“Ik heb mijn rolstoel geaccepteerd, omarmd en overwonnen.”

Worden wie je was, het kan!

HulpPost | augustus 2015 | 5

Marc de Hond, theatermaker, presentator, sporter en doorzetter

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 5

Page 6: Hulppost augustus 2015

IN ’T KORT

6 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Hardlopende bedrijven zetten beste beentje voor tijdensDam tot Damloop10 van onze bedrijfsvrienden trekken de hardloopschoenen aan tijdens de Dam tot Damloop. Onder anderen ANWB-directeur Frits van Bruggen en AnnoKamphuis, CEO van Multi Tank Card, zetten op zondag 20 september hun bestebeentje voor om geld bijeen te brengen voor het Fonds Slachtofferhulp. Aangemoedigd door duizenden toeschouwers en tientallen muzikale acts langshet parcours vragen de lopers het uiterste van zichzelf. Wie weet zit er nog eenpersoonlijk record in! Alle renners hebben een online actiepagina gemaakt omzich te laten sponsoren door hun eigen achterban. Hun streven is om 1.000 europer persoon op te halen voor noodhulp aan slachtoffers. Wij wensen hen veelsucces bij deze mooie actie!

Zien wie er voor ons gaan lopen? Kijk op www.whydonate.nl/fonds-slachtofferhulp. U kunt henook sponsoren of zelf een actiepagina aanmaken.

WervingsbureauViaCaritasschenkt deel inkomsten terugHet bureau dat voor ons deur-aan-deur donateurs werft, Via-Caritas, heeft samen met hunpayroll-bedrijf Please Payrollbesloten om een deel van hetverloonde bedrag naar hetFonds Slachtofferhulp over temaken. Klinkt ingewikkeld,maar het betekent dat een deelvan hun commissie wordt geschonken aan een goed doelwaar zij voor werken. En voorhet eerste half jaar heeft ViaCaritas gekozen voor hetFonds Slachtofferhulp.

Nick de Wilde van ViaCaritaszegt hierover: “Wij hebbenmaatschappelijk verantwoordondernemen hoog in het vaan-del staan, en dat verwachtenwe ook van onze leveranciers.”

Deze constructie leverde al eengift op van 1.300 euro.

Landelijke uitrol Centrum Seksueel GeweldHet Fonds Slachtofferhulp werkt samen met vele partners,zoals de Nationale Politie, ziekenhuizen en GGD’s, heel hardaan de landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld. Eind 2015 moet dit gerealiseerd zijn. Vanaf dat moment kunnenslachtoffers overal in het land terecht voor dezelfde professio-nele en snelle hulp na een verkrachting of aanranding.

Alle activiteitenen cijfers van 2 014 op een rijWij geloven dat je door een combinatie van de juiste hulp enje eigen veerkracht weer kuntworden wie je was na een mis-drijf of ongeval. Hoe wij daar in2014 aan werkten, leest u in onsjaarverslag.

Bekijk ons jaarverslag onlineHet is gepubliceerd opwww.fondsslachtofferhulp.nl/jaarverslag2014.

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 6

Page 7: Hulppost augustus 2015

Van Lanschot sponsort supportersborrelDe eerste Haagse supportersborrel is succesvol verlopen. Tijdensde bijeenkomst werden aanwezige bedrijven door voorzitter prof.mr. Pieter van Vollenhoven en directeur Ineke Sybesma bijgepraatover de ontwikkelingen binnen ons werkveld en bij het FondsSlachtofferhulp. De borrel kon worden georganiseerd dankzij de medewerking van Van Lanschot Bankiers, die hun locatie kosteloos ter beschikking stelden en Vinites wijngroothandel uitHaarlem.

Uw gift opgeven aan de BelastingdienstAls u het Fonds Slachtofferhulp voor minimaal vijf jaar achtereensteunt met een vast bedrag per jaar, mag u dit opgeven bij de Belastingdienst en is het volledig fiscaal aftrekbaar. Op deze manier kunt u tot wel de helft van uw bijdrage terug ontvangen viade belasting.

De Belastingdienst stelt hieraan wel een voorwaarde, namelijk datde gift is vastgelegd in een ‘Periodieke Schenkingsovereenkomst’.Sinds het nieuwe belastingstelsel vorig jaar is ingegaan, vraagt deBelastingdienst namelijk om een ‘transactienummer’ bij het invul-len van uw digitale belastingformulier. Elke schenkingsovereen-komst heeft een uniek transactienummer, dat te controleren isdoor de Belastingdienst.

Wilt u uw giften ook aftrekken van de belasting? Vraag dan viaantwoordkaart 3 het Formulier Periodieke Schenkingsovereen-komst op. Wij vullen onze gegevens daar alvast op in. Als u de uwetoevoegt en het geheel aan ons terugstuurt, dan kunnen wij allesvoor u in orde maken. U ontvangt van ons uw schenkingsovereen-komst, met het transactienummer, voor uw belastingopgave.

HulpPost | augustus 2015 | 7

Scheefgroei in straffen bij verkeersongelukken ten opzichte van geweldsmisdrijven?

Soms lees je in de krant een bericht overeen geweldsdelict met ernstig letsel waar-voor twee of drie jaar cel is opgelegd, en op dezelfde bladzijde over een verkeers-misdrijf met dodelijke afloop waarbij dedader ervan afkomt met een taakstraf. Dat voelt krom en veroorzaakt behalve onbegrip en verdriet bij slachtoffers en nabestaanden ook maatschappelijke verontwaardiging.

Fonds Slachtofferhulp vraagt zich af of erdaadwerkelijk een scheefgroei is ontstaantussen de straffen die worden gegeven.Want dan moet daar iets aan gebeuren.Daarom laten we dit onderzoeken door deUniversiteit van Tilburg. De resultaten hebben we over een half jaar.

Geheim geweldKinderen die worden mishandeld of misbruikt, zijn voor hetleven getekend. De gevolgen van kindermishandeling stoppennamelijk niet bij het volwassen worden. Slachtoffers hebbenvaak sociale en psychische problemen. Voor hen is er de Stichting Geheim Geweld. Zij organiseren lotgenotencontactvoor volwassen die als kind zijn mishandeld en lijden aan degevolgen daarvan. Dat doen zij door cursussen aan te bieden,themadagen te organiseren en door een digitaal platform teonderhouden.

Empowerment via lotgenotencontact is een manier om de cirkel van geweld te doorbreken en heeft daarmee ook eenpreventieve werking. De ervaring leert dat slachtoffers van kin-dermishandeling via lotgenotencontact eerder hun problemenonderkennen en daardoor beter in staat zijn hun gedrag enemoties te begrijpen en actie ondernemen om te werken aanzichzelf. Het Fonds Slachtofferhulp vindt het werk van de stichting heel belangrijk, daarom hebben wij hen een ruimesubsidie gegeven om de diverse activiteiten mogelijk te maken.

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 7

Page 8: Hulppost augustus 2015

“Ik ben heel blij met de nieuwe sloten, ik voel me weer veilig in mijn huis.”Farah, slachtoffer van woninginbraak

In februari werd er ingebroken bij Farah*. Alles wat zij aan waardevolle spullen in huis had, werdgestolen. Hierna voelde ze zich heel onveilig in haar eigen huis. Het Fonds Slachtofferhulp schakelde bedrijfsvriend VEB in om een veiligheidsinspectie uit te voeren en te adviseren overnieuwe anti-inbraaksloten. Sinds deze zijn geplaatst slaapt ze ’s nachts weer.

*Farah was eerder slachtoffer van huiselijk geweld en heeft haar familie niet verteld over deze inbraak. Daarom gebruikenwe niet haar echte naam.

Iedere dag wordt in ongeveer250 Nederlandse

huizen ingebroken.

THEMA

8 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 8

Page 9: Hulppost augustus 2015

INBRAAKPREVENTIE

HulpPost | augustus 2015 | 9

Tijdens de voorjaarsvakantie zijn de kinderen uit logeren en Farah besluit ‘s avonds nog een paar baantjes te gaantrekken in het zwembad. Als ze thuis-komt, ziet ze tot haar schrik dat het keu-kenraam wijd openstaat en de gordijnennaar buiten wapperen. “Ik ben weggerenden heb een buurvrouw geroepen. Samenhebben we de politie gebeld, die meteenis gekomen. De inbreker was al weg.Later bleek dat er ook in twee andereflats in de buurt was ingebroken. Er issporenonderzoek gedaan, maar er zijngeen vingerafdrukken of andere aanwij-zingen gevonden.”

Gelegenheid maakt de diefSietse Huisman is inspecteur en specia-list inbraakbeveiliging bij de VEB en hijherkent wat Farah vertelt: “We zienvaker dat er in één etmaal in dezelfdebuurt wordt ingebroken. Ze kiezen dehuizen uit waar het makkelijkst is binnen te komen. Zorg dus voor eenextra slot of veiligheidstrips op je deurenen ramen. Voor een inbreker is dat vaakal voldoende reden om naar het volgendehuis te gaan. Want hoe langer hij aan devoordeur staat te rommelen, hoe groterde kans is dat hij wordt betrapt.”

Spullen gestolen met materiële en emotionele waarde Dieven stelen wat makkelijk mee tenemen en goed verhandelbaar is: geld,elektronica en sieraden. Farah: “Alleswat ik van waarde had is meegenomen.De laptop, de Playstation van de kinde-ren, de spaarpot met vakantiegeld. Enmijn Marokkaanse klederdracht met bijbehorende kostbare sieraden.” Vooraldat laatste doet zichtbaar pijn. “Het wasonderdeel van mijn bruidsschat, ik hebhet gekregen van mijn familie. Het is allemaal weg.”

Onveilig gevoelWat de inbraak voor Farah extra pijnlijkmaakt, is dat zij haar leven pas net op derails had. Ze heeft een slecht huwelijkgehad en een tijd in een blijf-van-mijn-lijf-huis gezeten. Zelf zegt ze daarover:“Ik ben eindelijk de mens die ik wil zijn,en dan opeens pats-boem, zit je weer in

de problemen. Ik ben een alleenstaandemoeder van drie kinderen en ik heb hetniet breed. Dit is iets wat ik er niet bij kanhebben.” Vanwege haar verleden, kiestze ervoor om haar familie niet te vertel-len over de inbraak. Ook de kinderenweten van niets, want ze wil niet dat zijzich onveilig gaan voelen. Natuurlijk vra-gen ze waar de Playstation is, maar danantwoordt ze dat ze die heeft uitgeleend.Ondertussen speurt ze Marktplaats af:“Om tweedehands spulletjeste kopen als vervanging, want ik hebbijna niets van de verzekering vergoedgekregen.”

Drie manieren om te beveiligenOm inbraak zo veel mogelijk te voorko-men, zijn er drie soorten maatregelendie je kunt nemen: bouwkundige, elek-tronische en organisatorische. Sietselicht toe: “Bij bouwkundig moet je den-ken aan het beveiligen van deuren enramen om inbrekers buiten te houden.Bij elektronische beveiliging kunnen zewel binnenkomen, maar gaat er meteeneen signaal naar de meldkamer en komtde politie, na verificatie van de melding,direct naar je huis toe. Maar wat mis-schien nog wel het belangrijkste is, zijnde organisatorische maatregelen die jezelf kunt nemen. Ik zeg altijd, maak vanje raam geen etalage en geef je huis, ookals je weg bent, een bewoonde indruk.”

Goed verzekerd met het VEB-keurAls je zoals Farah zo goed als niets ver-goed krijgt van de verzekering, verergertdat het leed. Het advies van de veilig-heidsinspecteur is daarom: zorg dat je debeveiligingsmaatregelen neemt die bijjouw situatie passen. Welke dat zijn,daarin kun je worden geadviseerd dooreen bij de VEB aangesloten installateur.Sietse: “Afhankelijk van het risico dat jeloopt, moet je andere maatregelen tref-fen. Als je veel waardevolle spullen hebt,val je bijvoorbeeld in een hogere risico-

groep. Heb je eenmaal het advies van deinstallateur opgevolgd, dan krijg je eencertificaat of een opleveringsbewijs waarde verzekering naar kan vragen bij hetuitkeren van de vergoeding. ”Sietse heefter alles aan gedaan om de kans dat ernog een keer bij Farah wordt ingebrokente verkleinen. Ze zegt opgelucht: “Doorde nieuwe sloten en strippen slaap ikweer ’s nachts en ga ik niet meer bij iedergeluid controleren of de deuren op slotzitten. Ik voel me weer veilig in mijnhuis.”

Ga voor meer tips van Sietse naarwww.fondsslachtofferhulp.nl/voorkominbraak

Vereniging ErkendeBeveiligingsbedrijvenDe VEB is de belangenorganisatie vande beveiligingsbranche. Ze vertegen-woordigen installateurs, beveiligersen ARC-meldkamers. Het VEB-keur-merk staat garant voor goede beveili-ging. Elk erkend VEB-bedrijf wordt elk jaar geïnspecteerd. Voor iedere inspectie die jaarlijks wordt uitgevoerd,wordt € 5,- gedoneerd aan het FondsSlachtofferhulp. Wanneer wij hun hulpinroepen, verricht de VEB voor hetslachtoffer kosteloos veiligheids-inspecties aan huis.Zelf een beveiligingscheck laten uitvoeren? Ga naar www.veb.nl enkijk welke installateurs bij u in debuurt zitten.

Tips van Sietse om inbraak te voorkomen• Maak geen etalage van je raam:leg dure spullen uit het zicht

• Doe altijd de deur op slot, ook als je maar even weg bent

• Geef je huis ook tijdens je vakan-tie een bewoonde indruk met eenkrant en een kopje op tafel

• Laat het licht branden tijdens je afwezigheid met behulp van eentijdschakelaar

• Zet geen kliko of ladder onderhet raam, dan zijn ze zo binnen

“Maak van je raam geenetalage en geef je huis,ook als je weg bent eenbewoonde indruk”

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 9

Page 10: Hulppost augustus 2015

HULP IN HET BUITENLANDDiefstal of een ongeval, maar ook ziekte of autopech kunnen heel vervelend zijn als u op reis bent.Gelukkig is er de ANWB Alarmcentrale. Ook deze zomer zetten zij alle zeilen bij om vakantiegangersin den vreemde snel weer op weg te helpen. Teammanager Heleen Kamp vertelt enthousiast over dewerkzaamheden op de centrale, waar op een drukke zomerse dag 8.000 telefoontjes binnenkomen.

CalamiteitencoördinatieDe ANWB neemt eens in de vier

jaar het voortouw bij grote calami-

teiten in het buitenland, daarbij af-

gewisseld door drie andere

alarmcentrales. Vanaf 1 april 2016

is het weer de beurt aan de ANWB.

Heleen: “Vanaf dat moment zijn wij

een jaar lang verantwoordelijk voor

de coördinatie en uitvoering van de

hulpverlening bij een calamiteit in

het buitenland. Een speciaal team

doet alle voorbereidingen en staat

in de startblokken voor als er iets

gebeurt. We hebben bijvoorbeeld

een overzicht van evenementen

waar extra Nederlanders op af

komen, zoals het EK voetbal in

Frankrijk. We hebben de omgeving

en hulpverleners daar al in kaart

gebracht. Als het nodig is, kunnen

wij meteen aan het werk.”

Hulp aan niet ANWB-ledenWat er ook gebeurt onderweg, het

gros van de vakantiegangers belt in

geval van reisongemakken of acute

nood naar de Alarmcentrale van de

ANWB. Komen zij alleen in actie

voor ANWB-leden? Zeker niet. Ze

werken juist ook veel voor klanten

van bij hen aangesloten reis- en

zorgverzekeraars, leasemaat-

schappijen en touroperators.

10 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

In de problemenHeleen: “Mensen raken sneller in paniekwanneer hen in het buitenland iets over-komt. Logisch, want als je bijvoorbeeld inItalië een auto-ongeluk krijgt, dan iscommunicatie tussen jou en de verkeers-agent vaak bijna niet mogelijk. Laat staanals je wordt afgevoerd door een ambulan-cier en in het ziekenhuis terecht komt.Nederlands spreken ze sowieso niet, enmeestal ook geen Engels. Daardoor hebje soms geen idee wat je letsel is en watze met je gaan doen. Dat zorgt voor extraonrust.`

Hulp op afstand“Gelukkig kunnen wij veel voor hen betekenen door te vertalen en bemiddelen.De mensen die bij ons werken hebbeneen brede reiservaring en spreken bijzon-dere talen. Dat maakt dat ze makkelijktoegang krijgen tot buitenlandse hulp-verleners. Om bijvoorbeeld te achterhalenwaar je auto is heengebracht en vervan-gend vervoer te regelen. Ook werken er artsen op de Alarmcentrale. Als ereenmaal contact is gelegd, zijn zij degenendie samen met het team ter plaatse demedische beslissingen nemen.”

Hulp ter plaatse Behalve de eigen medewerkers, beschiktde alarmcentrale ook over een wereld-wijd netwerk van in het buitenland woon-achtige Nederlanders, zoals expats.Heleen: “Wanneer een Nederlander inhet buitenland in de problemen komt,kunnen we daardoor fysiek iemand naarze toesturen. Iemand die de taal spreekt,de lokale gebruiken kent en die hetslachtoffer op z’n gemak kan stellen enhelpen. Deze vorm van hulpverlening isuniek in de wereld en wordt enorm ge-waardeerd.“

Goed voorbereid op reisHet is een cliché maar ook hier geldt:een goede voorbereiding is het halvewerk. Daarom twee waardevolle tips: be-reid je goed voor en sluit een aanvul-lende reisverzekering af. Heleen licht toe: “Ik adviseer iedereenom zich voorafgaand aan de reis goed inte lezen. Behalve dat het leuk is omvoorpret te hebben, is het erg handig.Weet welke taal er wordt gesproken enken een paar woorden, weet dat de cultuur en gebruiken anders zijn. Enzorg vooral ook dat de vakantie bij jepast. Als je niet zo sportief bent en lasthebt van hoogtevrees, ga dan niet naareen land met alleen maar bergen.” “Een andere belangrijke tip: zorg vooreen goede reisverzekering als aanvullingop je zorgverzekering. Want veel zorg-polissen vergoeden maar tot het Neder-landse prijspeil. In landen waar detarieven hoger liggen, worden dan niet alje medische kosten gedekt. Bijvoorbeeldin Amerika of, dichter bij huis, Zwitser-land. De zorgkosten zijn daar twee totdrie keer zo hoog als bij ons. Zonder goedereisverzekering kan dat je duizendeneuro’s kosten voor een simpele zieken-huisopname. Op je vakantiebudget is hetmaar een paar tientjes, laat het daar nietvan afhangen.”

Bestel de ReisWijzerNederlanders zijn een reislustig volk endat zie je extra goed in de zomerperiode.Circa 10,7 miljoen Nederlanders pakkendeze zomer hun koffer waarvan er zo’n 8 miljoen naar het buitenland gaan.Frankrijk, Spanje en Duitsland mogen demeeste landgenoten begroeten. Voor al deze mensen hebben wij met despecialisten van de ANWB de ReisWijzersamengesteld. Een handig hulpmiddelmet allerlei informatie en telefoonnum-mers die op reis van belang zijn. Buiten-landse alarmnummers, nummers van

ambassades, nummers om uw bankpaste blokkeren.

Ga ook goed voorbereid op reis. Bestelde ReisWijzer via antwoordkaart 2 of viawww.fondsslachtofferhulp.nl/veilig-op-reis.

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 10

Page 11: Hulppost augustus 2015

De ReisWijzer hebben wij voor onze donateurssamengesteld met medewerking van de specialisten van de ANWB. Bestel de ReisWijzer voor uw vakantie!

THEMA

Alarmcentrale goed voorbereid op zomerdrukte

HulpPost | augustus 2015 | 11

“Mensen raken sneller in paniekwanneer hen in het buitenlandiets overkomt.”Heleen Kamp, teammanager ANWB Alarmcentrale

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 11

Page 12: Hulppost augustus 2015

12 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Senioren voelen zich minder veilig

Oprichting Landelijke OrganisatieVerkeersslachtoffers

Op donderdag 21 mei 2015 is de Landelijke Organisatie Verkeers-slachtoffers gelanceerd. De LOV is een lotgenotenorganisatie enbelangenbehartiger ineen, en ze zijn er voor slachtoffers en nabestaanden van verkeersslachtoffers. Wij vinden het belangrijkdat dit soort organisaties er zijn, want niemand snapt zo goed watjij meemaakt als iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.Daarom steunen wij de LOV financieel, zoals met de opstartkostenvoor de organisatie. Ook helpen we ze met raad en daad, zoalsover hoe je statuten opstelt of een website maakt en beheert. De LOV is opgericht door Elly Winkel, wiens zoon in 2012 werddoodgereden. Elly: “Ik ontdekte hoe coulant de rechtsgang en deregering omgaat met mensen die de verkeersregels overtredenen hoe weinig begrip er was voor slachtoffers en nabestaanden. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid er nu te zijn voor men-sen die zich in een soortgelijke situatie bevinden, zodat zij beterzijn voorbereid en beter worden geholpen.”

Online verder lezen: Elly’s blog ‘Wat bezielt je’.

Bijna één op de drie senioren voelt zich nu minder veilig dan tien jaar geleden, ondankseen dalend aantal incidenten. Dat blijkt uit het Grote Veiligheidsonderzoek van senioren-organisatie Unie KBO onder 750 senioren.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien senioren een onveilig gevoel heeft als zeover straat gaan. Dit gevoel wordt versterkt als ze bij een slecht verlichte plek zijn, alsze een groep luidruchtige jongeren passeren en tijdens het pinnen. Zo’n 20 procent

gaat zelden de deur meer uit alshet donker is, 18 procent doet diteen enkele keer.

Het gevoel van de senioren rijmtniet met de cijfers over de veilig-heid, benadrukt minister van Veiligheid & Justitie Ard van derSteur. In heel Nederland warenvorig jaar 115 senioren slachtoffervan een overval. Vanuit ons nood-hulpfonds hebben we een aantalvan hen kunnen helpen.IN

’T KORT

Sponsoring voor SlachtofferWijzer gezochtVia SlachtofferWijzer.nl vinden slachtoffers snelde weg naar de beschikbare hulp. De websitewerd gefinancierd door de VriendenLoterij enhet ministerie van Veiligheid en Justitie. Omdatdeze bijdragen per 2016 stoppen, zoeken wenieuwe financiers. Belangrijk, dagelijks makenbijna 1.000 mensen gebruik van de site. Perjaar is 50.000 euro nodig om informatie overhet hulpaanbod altijd up-to-date te houden engoed vindbaar te maken. Korevaar van Dijk Letselschade zegde al steun toe; wie volgt?

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 12

Page 13: Hulppost augustus 2015

HulpPost | augustus 2015 | 13

Omdat een balletje raarkan rollen...Begin september doen bestaande en nieuwe zaken-relaties mee aan een golf-toernooi op de RosendaelscheGolfclub in Arnhem. Aansluitend aan het toernooiwordt in het clubhuis een veiling gedaan ten gunste vanhet noodhulpfonds van hetFonds Slachtofferhulp. ABN AMRO maakt het golf-evenement mogelijk.

Free a girl &Fonds SlachtofferhulpAls goed doel weten we alsgeen ander hoe het is om donaties nodig te hebben.Daarom antwoordden we volmondig JA op de vraag vanFree a Girl om voor één dagonze communicatiekanalen tedoneren. Op onze homepageen sociale kanalen riepen weu op hen te helpen in de strijdtegen kinderprostitutie. Wantieder slachtoffer is er één teveel. De actie leverde veelmedia-aandacht op en zorgdeervoor dat 32 meisjes uit bor-delen in India konden wordengered.

Gedetineerden PI Vught donerengewerkte uren

Nieuwe bestuursleden: Humberto Tan en Gianne Hurks Begin dit jaar nam Marleen Zuijderhoudtafscheid als bestuurslid bij het FondsSlachtofferhulp. Wij danken haar voor tienjaar betrokkenheid en inzet. Inmiddels hebben wij ook twee nieuweleden kunnen toevoegen aan het toezicht-houdend bestuur: televisiepresentatorHumberto Tan en Gianne Hurks, directeurvan Hurks Investments. Zij doen dit werkvrijwillig, dus zonder loon of vergoedingvan onkosten. We zijn erg blij met de betrokkenheid van deze nieuwe bestuurs-leden en kijken uit naar een prettige samenwerking.

NoodhulpWij geven noodhulp aan slachtoffers die anders tussen wal enschip raken na een misdrijf of ongeval. Hulp kan zijn in de vormvan levensonderhoud, een nieuwe fiets, therapie, beveiligingvoor het huis enzovoort. Per jaar helpen we vanuit ons nood-hulpfonds zo’n 1.000 mensen. Op www.fondsslachtoffer-hulp.nl/noodhulp kunt u zien hoeveel we dit jaar al hielpen.

Bij de Penitentiaire Inrichting in Vught liep de afgelopen driemaanden een bijzonder project in het kader van ‘herstelgerichtedetentie’. Gevangenen schonken een deel van het arbeidsloon datzij verdienden binnen hun re-integratieprogramma, aan het FondsSlachtofferhulp. In totaal bracht dit € 1.590,27 op. Dat is een bijzonder hoog bedrag, want in de gevangenis is het loon 76 centper uur. Voor dit project werd het verdubbeld. De gift zal, conformde wens van de gedetineerden, worden besteed aan een kinder-weekend voor jonge slachtoffers.

Het is belangrijk dat gedetineerden een zekere bewustwordinghebben op het gebied van slachtofferschap. Dit project helpt daarbij en geeft hen weer voeling met de maatschappij. Bij onsroept deze gift wel de vraag op of er in gevangenissen tegenwoor-dig meer aandacht is voor de gevolgen van de daad voor eenslachtoffer. In de volgende editie van HulpPost praten we hierovermet twee gevangenisdirecteuren.

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 13

Page 14: Hulppost augustus 2015

“Nu haal ik nog iets positiefs uit het verdwijnen van mijn vader.”

Een status vermist

is noodzaak, geen luxe.

THEMA

14 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Inger de Vries, initiatiefnemer Status Vermist

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 14

Page 15: Hulppost augustus 2015

Als iemand niet meer op zijn werk komtopdagen, wordt het loon stopgezet. Dat islogisch. Maar wat als die persoon lang-durig wordt vermist, en hoofdkostwin-naar was in een gezin? In dat gevalhebben de achterblijvers vaak een grootprobleem. Naast alle onzekerheid en hetverdriet die de vermissing met zich meebrengt, kan het ook grote financiëlegevolgen hebben. Want waar deinkomsten stoppen, lopen hypotheek,belastingen en verzekeringen wel door.Inger maakte het twee jaar geleden zelfmee.

“Vier weken nadat mijn vader verdween,raakte hij zijn baan al kwijt. Toen mijnstiefmoeder dat hoorde heeft ze gelijkactie ondernomen. Gebeld met de hypo-theekverstrekker, de verzekeraars. Ze hader een dagtaak aan om te zorgen dat wijniet in grote schulden terechtkwamen enze met mijn broertje en zusje van toen 6 en 9 niet op straat zou komen te staan.Wij hebben het geluk gehad dat vriendenen familie ons in die periode financieelhebben gesteund, dat heeft geholpen hethoofd boven water te houden. Maar erzijn genoeg mensen die niet zo’n grootsociaal netwerk hebben en die voordathun vermiste wordt gevonden, al diep inde rode cijfers terecht zijn gekomen.

”Na acht maanden werd Ingers vader gevonden. Hij bleek zelf een einde aanzijn leven te hebben gemaakt. Inger: “Ikheb het niet zien aankomen. Hij is nooitdepressief geweest, was altijd vrolijk, altijd sterk. Een echte familieman.

Dat maakt het moeilijk te begrijpen. Ik hoop dat hij rust heeft. Het waaromvan zijn keuze, daar probeer ik niet telang bij stil te staan. Dat zou mij gaan belemmeren in mijn leven en dat wil ikniet. Hij komt er niet mee terug.”

Status Vermist De status is bedoeld om nieuwe achter-blijvers te helpen. “Hoewel ik door dezepetitie dagelijks wordt geconfronteerdmet het verdwijnen en overlijden vanmijn vader, vind ik het fijn om er zo toch iets positiefs uit te halen.” Met eenstatus vermist moeten achterblijverspraktische zaken kunnen regelen, zonderdat er een handtekening van de vermistepersoon nodig is. Ook financieel zou ervoor hen hulp moeten zijn. Bijvoorbeelddat ze de mogelijkheid hebben om de hypotheek tijdelijk stil te zetten. Eén van

de zaken die ook hoog op het verlang-lijstje staan, is het recht op een uitkering.Inger: “Dat moet een minimale uitkeringzijn. Puur zodat je de vaste lasten, etenen drinken en het schoolgeld voor dekinderen kunt betalen.”

“Natuurlijk wil niemand een uitkeringhebben of afhankelijk zijn van een ander.Maar je wil ook niet nog verder afdrijven.Dat je iemand op deze nare, vreemdemanier verliest is al erg genoeg. Als jedaarbij ook nog bij vrienden en familiemoet aankloppen voor geld, of dat er eenpan met gehaktballen en wat aardappel-tjes voor de deur wordt gezet zodat je dieavond eten hebt… Het is zo vernederend.”

Naar de Tweede KamerNaar aanleiding van stukken in de Telegraaf zijn er de afgelopen periodetwee keer vragen gesteld in de TweedeKamer. De reactie van minister Van derSteur (Veiligheid en Justitie) was op datmoment dat het inderdaad schrijnendesituaties betreft, maar dat zij er niets aankonden veranderen. Inger: ”Daarom wil-len we nu heel theoretisch uitleggen wathet probleem is, en gelijk een mogelijkeoplossing voorleggen door te laten zienwat je kunt doen door wet- en regel-geving aan te passen. Ik word daarbij gesteund door een aantal specialisten,zoals advocaat Richard Korver. Ik hoopdat als we het gezamenlijk presenteren,ieder vanuit een eigen expertise of ervaring, ze zich dan realiseren dat erecht iets moet gebeuren.” Wanneer depetitie in de Tweede Kamer wordt besproken is op het moment van het terperse gaan van deze HulpPost nog nietbekend. Wij houden u via onze websitewww.fondsslachtofferhulp.nl op dehoogte van de ontwikkelingen.

“Wij hebben het gelukgehad dat vrienden en familie ons in dieperiode financieelhebben gesteund.”

“Dat je iemand op dezenare manier, vreemdemanier verliest is al

erg genoeg.”

STATUS VERMIST

Het anker staat symbool voor hoop.

Inger liet het als tatoeage op haar

enkel zetten, als eerbetoon aan

haar vader, die zijn leven voor een

groot deel op het water doorbracht.

Onderzoek Rijksuniversiteit GroningenOp dit moment zijn er in Nederland

1500 tot 2000 mensen langer dan

1 jaar vermist. Naar schatting krijgt

de helft van hun achterblijvers te

maken met complexe rouw en

posttraumatische stressklachten.

Fonds Slachtofferhulp en de Rijks-

universiteit Groningen onderzoeken

deze klachten, en de effectiviteit

van verschillende therapieën.

HulpPost | augustus 2015 | 15

Inger de Vries strijdt voor een officiële status voor vermiste personen. Dat betekent dat een persoon naastlevend of overleden, ook te boek kan staan als vermist. Dat maakt het voor achterblijvers makkelijkerom praktische zaken te kunnen afhandelen tijdens een vermissing. Om dit onderwerp op de agenda vande Tweede Kamer te krijgen, zamelde Inger in drie maanden tijd 47.000 handtekeningen in.

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 15

Page 16: Hulppost augustus 2015

T I G S P O R T S

S U P P O R T E R S

S P O N S O R I N G M E M B E R S

F O U N D I N G M E M B E R S

Ons werk voor slachtoffers kunnen wij doen dankzij u. We danken onze 50.000 donateurs en onderstaande sponsoren.

Horizontaal2. Vakantieganger5. Oud-bestuurslid Fonds Slachtofferhulp7. Verzoekschrift8. Balsport11. Ter voorkoming van diefstal13. Doorschijnend15. Hardlopen16. Brengen geluk17. Fototoestel18. Vermist19. Assurantie20. Financiële steun

Verticaal1. Minister van Veiligheid en Justitie3. Buitenlandse taal4. Kiekje6. Penitentiaire inrichting (afk)9. Bouwkundige, elektronische en … beveiliging10. Hospitaal12. Kwaliteitsmerk14. Aardappel17. Founding member Fonds Slachtofferhulp

Win een Canon Powershot SX610 HS!De letters in de gekleurde vakjes vormen samen een woord wanneer u ze in de juiste volgorde zet.Geef uw oplossing vóór 1 oktober door via [email protected] of bel 070 – 392 5200 en maak kans op de mooie Canon Powershot SX610 HS compact camera. Deze prijs is beschik-baar gesteld door onze founding member Canon.

KRUISWOORDPUZZEL

Oplossing:

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 16