Wijkkrant wmb augustus 2015

10
Nieuwsbrief “Het Windmolenbroek” augustus 2015 BREAKING NEWS GEMEENTE TREKT STEKKER UIT WIJKWEBSITES HET ONTSTAAN VAN DE SITES De kop boven dit artikel is wat dreigend, maar mooier kunnen we het niet maken. In 2009 is de gemeente Almelo gestart met wijkwebsites, gesteund door een subsidie van de provincie Overijssel. Per wijk werd een site opgezet voor en door redactieleden uit de wijk. Wijkbewoners konden na het aanmaken van een eigen profiel deelnemen aan de site Niet alle wijken in de stad zijn ingestapt. Een aantal wijken gaf de voorkeur aan hun sinds jaren succesvolle papieren wijkkrant, zoals het Sluitersveld. In een aantal andere wijken bleek totaal geen belangstellen om te starten. Uiteindelijk zijn er van de ongeveer 15 wijken/dorpen in de stad ongeveer 10 gestart met een gemeentelijke site. In de loop van de tijd zijn een aantal gemeentelijke wijksites gestopt, veelal door bezettingsproblemen op de redactie. Vooral de continuïteit is belangrijk, en diversiteit van de onderwerpen op de site. HET ALTERNATIEF De gemeente stelt nu voor om de bestaande gemeentelijke wijksites om te zetten naar FACEBOOK. Facebook is gratis, niet moeilijk te leren en goed toegankelijk Redacties die voor FACEBOOK kiezen, krijgen begeleiding van de gemeente bij de overgang. De stand van zaken in het Windmolenbroek In het WMB bestaat al sinds april 2005 een onafhankelijke wijksite, ontstaan uit de toenmalige papieren wijkkrant. De eerste jaren kregen we van de gemeente nog een subsidie voor de hostingkosten van de website, die door eindredacteur Jos Richters zelfstandig is opgezet en wordt beheerd. Bij de start van de gemeentelijke wijkwebsites hebben wij als redactie er voor gekozen niet over te gaan. Er is toen korte tijd wel een gemeentelijke WMB site actief geweest. Wij waren daar als WMB redactie niet bij betrokken. Sinds 2006 geven wij een maandelijkse digitale nieuwsbrief uit. Sinds een aantal jaren gebruiken bij ook Twitter ter ondersteuning. WMB trendsetter. Voor wat betreft FACEBOOK hebben wij in Almelo de trend gezet. De redactie van de Wijkkrant Windmolenbroek heeft al sinds januari 2012 een FACEBOOK pagina. Veel wijkbewoners weten deze pagina te vinden. Wij gebruiken FACEBOOK naast de digitale wijkkrant en de traditionelewijksite, ondersteund door TwitterElk medium heeft zo zn voor en nadelen. Bij een keuze voor alleen FACEBOOK mis je als redactie toch de mogelijkheid om dieper op zaken in te gaan. Ook is FACEBOOK nogal vluchtig, dat in tegenstelling tot een digitale nieuwsbrief die per mail verstuurd wordt, of de traditionele wijksite. Wordt vervolgt in september, als e.e.a. door de gemeente gepresenteerd wordt aan de redacties. www.in-almelo.com/wmb TWITTER: @WMB_wijksite mail de redactie: [email protected] Erik-Jan Noltus Jos Richters sponsor:

description

 

Transcript of Wijkkrant wmb augustus 2015

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

BREAKING NEWS GEMEENTE TREKT STEKKER UIT WIJKWEBSITES

HET ONTSTAAN VAN DE SITES De kop boven dit artikel is wat dreigend, maar mooier kunnen we het niet maken. In 2009 is de gemeente Almelo gestart met wijkwebsites, gesteund door een subsidie van de provincie Overijssel. Per wijk werd een site opgezet voor en door redactieleden uit de wijk. Wijkbewoners konden na het aanmaken van een eigen profiel deelnemen aan de site Niet alle wijken in de stad zijn ingestapt. Een aantal wijken gaf de voorkeur aan hun sinds jaren succesvolle papieren wijkkrant, zoals het Sluitersveld. In een aantal andere wijken bleek totaal geen belangstellen om te starten. Uiteindelijk zijn er van de ongeveer 15 wijken/dorpen in de stad ongeveer 10 gestart met een gemeentelijke site. In de loop van de tijd zijn een aantal gemeentelijke wijksites gestopt, veelal door bezettingsproblemen op de redactie. Vooral de continuïteit is belangrijk, en diversiteit van de onderwerpen op de site.

HET ALTERNATIEF De gemeente stelt nu voor om de bestaande gemeentelijke wijksites om te zetten naar FACEBOOK.

Facebook is gratis, niet moeilijk te leren en goed toegankelijk

Redacties die voor FACEBOOK kiezen, krijgen begeleiding van de gemeente bij de overgang.

De stand van zaken in het Windmolenbroek In het WMB bestaat al sinds april 2005 een onafhankelijke wijksite, ontstaan uit de toenmalige papieren wijkkrant. De eerste jaren kregen we van de gemeente nog een subsidie voor de hostingkosten van de website, die door eindredacteur Jos Richters zelfstandig is opgezet en wordt beheerd. Bij de start van de gemeentelijke wijkwebsites hebben wij als redactie er voor gekozen niet over te gaan. Er is toen korte tijd wel een gemeentelijke WMB site actief geweest. Wij waren daar als WMB redactie niet bij betrokken. Sinds 2006 geven wij een maandelijkse digitale nieuwsbrief uit. Sinds een aantal jaren gebruiken bij ook Twitter ter ondersteuning.

WMB trendsetter. Voor wat betreft FACEBOOK hebben wij in Almelo de trend gezet.

De redactie van de Wijkkrant Windmolenbroek heeft al sinds januari 2012 een FACEBOOK pagina. Veel wijkbewoners weten deze pagina te vinden.

Wij gebruiken FACEBOOK naast de digitale wijkkrant en de ‘traditionele’ wijksite, ondersteund door Twitter…

Elk medium heeft zo z’n voor en nadelen. Bij een keuze voor alleen FACEBOOK mis je als redactie toch de mogelijkheid om dieper op zaken in te gaan. Ook is FACEBOOK nogal vluchtig, dat in tegenstelling tot een digitale nieuwsbrief die per mail verstuurd wordt, of de traditionele wijksite. Wordt vervolgt in september, als e.e.a. door de gemeente gepresenteerd wordt aan de redacties.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

WMB heeft primeur in Almelo met milieueiland

De afgelopen twee weken is een aannemer op het parkeerterrein bij winkelcentrum De Gors druk geweest met de aanleg van het nieuwe milieu-eiland.

Vanaf vandaag (vrijdag 28 augustus) zijn de nieuwe ondergrondse afvalcontainers te gebruiken.

Op de foto hierboven ziet u de nieuwe opstelling van de containers.

Deze containers komen in de plaats van alle oude containers.

Parallel aan het Leemslagen fietspad is een achttal containers geplaatst.

Als redactie willen we hierbij de gemeente en TwenteMilieu complimenteren met deze strakke oplossing. Voordeel van deze vorm van inzameling is dat er geen grote stukken in passen, zoals bijvoorbeeld in oude verpakkings-containers wel mogelijk was. Hier past met geen enkele mogelijkheid een tuinstoel in… We houden u als wijkkrant op de hoogte van de praktijkervaringen.

Midden op deze foto zijn de behuizingen te zien, waarin de losse container

verzonken worden.

Grondwater wordt opgepompt met bronbemaling, de natte

weersomstandigheden waren niet echt behulpzaam…

Het grootste gedeelte van de containers

zit onder de grond.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

WMB heeft primeur in Almelo met milieueiland

Papier (nieuw bij het eiland) (1x)

Textiel (1x)

Verpakkingen (4x)

Wit glas (1x) Gekleurd / bont glas (1x)

In tegenstelling tot de bekende containers bij hoogbouw zijn deze exemplaren vrij toegankelijk, dus zonder milieupas.

Bij het open van de klep is de cilindervormige vultrechter te zien. Alleen afval dat in

deze cilinder past kan dus in de container.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

Column Eef

Daten, het blijft een vak apart. Ik twijfel of ik verder wil als vrijgevochten vrouw die, wanneer de ketting van de fiets is, panisch de fietsenmaker belt of dat ik me toch wil storten op de al dan niet bronstige mannen. Het is een lastige keuze. Dates zijn sowieso een kwestie van geluk en de juiste klik daar je vaak van een koude kermis thuiskomt. Niet dat ik een lot uit de loterij ben maar zo moeilijk ben ik nou ook weer niet. Afijn het is dus een keuze om op Tinder te blijven en tussen 6 en 7 rond te scharrelen bij de klant- en klaarmaaltijden van de plaatselijke hamstergigant. Ik heb eens gelezen dat er in het westen supermarkten zijn met mandjes die qua kleur aangeven of je bezet bent, een seksdate wilt of gewoon vrijgezel bent. Je zal per abuis het verkeerde mandje pakken en tussen de borrelnootjes en de chips ten prooi vallen aan iemand die wel bewust voor de kleurcode van zijn of haar mandje heeft gekozen. Dan ben je mooi het haasje.

Overigens ben ik in supermarkten een ware kluns. Onlangs wilde ik een zakje van de rol trekken, koos de hele rol het hazenpad en kon ik op een drafje de winkel door achter de rol aan. Zo presteerde ik het onlangs om te denken dat de tasjes van de Action wel wat kunnen hebben. Niet nadenkende dat een winkel met een winstomzet van 300 euro per dag onmogelijk degelijk tasjes gratis kan aanbieden. Zo deed ik dus mijn boodschappen in bovengenoemd tasje dat na enkele seconden de geest gaf. In een soort reflex wist ik ter ternauwernood het gehakt en de fles ERdinger op te vangen terwijl ik de oerkreet "Whoeij" uitstootte.

Het is natuurlijk ook niet paringsgericht als je een maxi verpakking maandverband op de band legt met daarbij een doos tampons en Klokbier. Het zou me meer sieren als ik Liefmans erop legde, ijsjes of een fles goede wijn. Biologisch gehakt en een moot zalm. Een fles babyolie is helemaal not done want dan denken de rovende mannetjes dat je eierstokken reeds hebben geklepperd en dat er een soort van Suezkanaal is ontstaan en dat vinden ze vaak niet echt aantrekkelijk, hoewel jij die olie gebruikt tegen de erbarmelijke droogte van het landingsgestel.

Zo blijft het leven een kwestie van keuzes maken. Huppel je rond met de uitstraling "ja ik wil bevrucht worden" of wacht je het gelauwerd af in de hoop een iet wat minder bronstige man te vinden die ook nog in is voor een goed gesprek, desnoods met jou naar Alles is Liefde wil kijken en in het uiterste geval zich laat meeslepen naar de Primark? Of zoek je meer het type die met jouw een wedstrijd bierploppen doet. Wie kan er met de befaamde Grolsch beugel de meest luide plop veroorzaken. Met jouw kan lachen om The Simpsons maar het ook fijn vindt om een wandeling te maken of te gaan wandklimmen?

Zoals ik al zei, vind je metgezel maar eens in de wonderlijke wereld der liefde.

Eef

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

HERACLES (1)

Respect voor de bevoorrading van de Plus in deze bouwput….

Inmiddels is de eerste wedstrijd al weer gespeeld in het vernieuwde station. Dat wil nog niet zeggen dat de bouw afgrond is. Met name bezoekers van de Plus en de kantoortoren hebben ernstige hinder van de werkzaamheden. Niet alleen aan het stadion wordt gebouwd, gelijktijdig worden ook de verzonken afvalcontainers geplaatst.

Invalidenparkeerplaatsen waren regelmatig niet bereikbaar. Vooral overdag (tussen 8 en 17u) was er soms geen doorkomen aan voor supermarktbezoekers.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

HERACLES (2)

Het elftal van Heracles heeft duidelijk de wind mee in de competitie, is dat nu de invloed van het nieuwe elan door het vernieuwde stadion ?

De tijd zal het leren.

De buren in Enschede zijn er minder blij mee ;-)

Morgen (zaterdag 29 augustus) ontvangt Heracles thuis FC Twente…

ONGEVAL OP WEEZEBEEKSINGEL

Op woensdag 26 augustus passeerde een vrachtwagen het kruispunt bij het stadion.

De vrachtauto was voorzien van een laadkraan, die per ongeluk niet geheel ingeklapt was.

Hierdoor werd het volledige verkeerslicht-portaal vernield.

De kruising is geruime tijd door verkeersregelaars bediend, later is er een noodverkeerslichtinstallatie geplaatst.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

KORT WIJKNIEUWS

GELDAUTOMAAT DEFECT

Onlangs kregen we op de redactie een foto van de geldautomaat bij de Gors…. Uw weet wel, het exemplaar dat enige maanden geleden nieuw geplaatst is nadat de vorige ontploft was. Het display en de uitgifte opening was nu geforceerd. Gelukkig kon het apparaat snel gerepareerd worden. Sinds een aantal dagen is de machine trouwens al weer in storingen. Gelukkig heeft de wijk nu een alternatief bij de Primera, en sinds kort bij de AH.

DODE HOEK

Zoals u weet zijn de scholen onlangs weer begonnen. We vonden op twitter bijgaande foto waarin nog eens op het gevaar dan de dode hoek bij vrachtauto’s gewezen wordt. Let op: de vrachtwagenchauffeur kan vanuit zijn cabine door de voorruit en in de spiegels de mensen in de gele vakken NIET zien !

BANKZITTERS Sommige wijkbewoners zijn nu al begonnen aan de najaarsschoonmaak, getuige deze foto van Hans Scheepmaker. Hij vond een 2.5 zitter in de sloot aan de Windmolenbroeksweg. Mist iemand een bank ? Sinds deze week af te halen bij Twente Milieu….

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

FOTOGROEP WINDMOLENBROEK

Op zondag 23 augustus vond de officiële presentatie plaats van de Molenroute Gemeente Tubbergen. Deze route voert langs alle 7 nog in werking zijnde molens in de gemeente Tubbergen. Tubbergse molenroute. Op initiatief van de Stichting Overijsselse Molen (SOM) en de VVV Gemeente Tubbergen heeft een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van SOM, moleneigenaren, molenaars en VVV, de nieuwe route samengesteld. De Regio Twente, Rabobank Noord en West Twente, Landschap Overijssel en SOM hebben door hun (financiële) bijdragen de totstand-koming van de nieuwe route moge-lijk gemaakt. De Molenfietsroute loopt langs alle bestaande molens in de gemeente Tubbergen. De route is ca. 50 km lang en heeft afkortingsmogelijkheden. Andere bezienswaardigheden en de horeca krijgen ook de nodige aandacht. De VVV heeft de wetenswaardighe-den over het Tubbergse molens en het landschap aan de route gekop-peld. Het boekje is verkrijgbaar bij de VVV in Tubbergen en bij de 7 molens op de openingsdagen.

Project Doelen van het project zijn bijdragen in de gemeente Tubbergen aan: - de promotie van het molenerfgoed; - de verbetering van recreatiemoge- lijkheden (bewoners en bezoekers) in een landschappelijk en cultuurhistorisch mooi gebied (veel ruimtelijke kwaliteit); - het trekken van toeristen, hun verblijfsduur verlengen om daarmee de economie en werkgelegenheid te versterken. Routeboekje en app Met de nieuwe Molenroute Tubbergen worden de informatie en de verhalen rond de molens ontsloten voor de recreant. De route kan gevolgd worden via het systeem van het fietsknooppunten-netwerk. Hierbij wordt samen gewerkt met de gemeente Tubbergen en Regio Twente, voor het beheer en onder-houd van de fietspaden en opname in het Fietsnetwerk Twente. Tevens wordt gebruik gemaakt van de moderne mogelijkheden met de app van Landschap Overijssel. De app is gratis te downloaden via de website van www.landschapoverijssel.nl/ Presentatie De nieuwe fietsroute werd op 23 augustus a.s. officieel gepresenteerd door overhandiging van het 1e exemplaar van het routeboekje aan burgemeester Mervyn Stegers van de gemeente Tubbergen. Dit was dan tevens het startsein van de Rabo-fietsfamiliedag. Een aantal molens is in de route voor deze dag opgenomen.

Alle foto’s in het boekje zijn gemaakt door leden van de Fotogroep Windmolenbroek, De Almelose fotogroep Windmolenbroek en Landschap Overijssel gaan samenwerken om het beeldarchief van de natuurorganisatie te actualiseren en uit te breiden. Binnen de fotogroep zijn veel enthousiaste natuurfotografen actief, die graag hun hobby in dienst willen stellen van de natuurorganisatie. Landschap Overijssel heeft op zijn beurt behoefte aan recente foto's die ze kunnen gebruiken voor hun media. Daarbij valt te denken aan brochures, wandelroutes, het kwartaalblad Naturlijk Overijssel maar ook de website www.landschapoverijssel.nl en de mobiele apps. Ook gaan de leden van de fotogroep mee met natuurexcursies en zullen ze de diverse aktiviteiten van Landschap Overijssel vastleggen. Fotogroep Windmolenbroek telt 25 leden uit Almelo en omgeving. Meer informatie: www.fotogroep-wmb.nl https://www.facebook.com/FotogroepWindmolenbroek

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

oproepen

Vier judoka’s met blauwe band

Tijdens de bandexamens van de locatie Dojo in de Laan van Indië te Almelo zijn Chris Rakers en Jip Harbers geslaagd voor de blauwe band. Beide judoka's lieten een mooi examen zien en het aanwezige publiek klapte dan ook hard toen beide heren van de leraren Max Ritzen en Vincent Jager de blauwe band uitgereikt kregen.

Ieder half jaar doen alle judoka’s een examen en laten ze zien wat ze de afgelopen periode geleerd hebben. Voor iedere hogere kleur slip of hele band zijn een aantal worpen en grondtechnieken verplicht.

De judoka’s zijn dan ook best zenuwachtig, maar Max en Vincent waren over iedereen erg tevreden en hopen dat de judoka's doorgaan tot de zwarte band, volgens Max en Vincent de ultieme droom van iedere judoka. In ieder geval lieten de judoka's zien dat ze het afgelopen half jaar enorm veel geoefend hebben en goed gegroeid zijn. Ook de leden die pas op judo zitten, verrasten Max en hij reikte hen dan ook met veel plezier een gele, oranje of groene slip uit. De witte band is nu niet meer helemaal wit!

In de vaste judoruimte wordt iedere maandag getraind vanaf 16.00 uur voor de jongsten en om 20.00 uur door een groep volwassenen. Ook hier werd een blauwe band behaald, namelijk door Geert-Jan Kroeze en Nico Willemse.

Heb je ook zin om te komen judoën, kom dan vanaf 17 augustus langs op één van de volgende locaties:

Maandag vanaf 16.00 uur in de Laan van Indië 9

Dinsdag vanaf 17.30 uur in de gymzaal van ’t Canisius, Slot 31

Donderdag vanaf 17.30 in de IISPAhal

Donderdag vanaf 17.30 uur in sporthal De Latei te Bornerbroek

Vrijdag vanaf 16.30 uur in sporthal De Haambrink te Mariaparochie

Judo in kleine groepen is op dinsdag in de gymzaal van ’t PIUS X College aan de Cesar Franckstraat en judo voor volwassenen is vanaf 20.00 uur op de maandag in de Laan van Indié.

De eerste drie keer mag je komen kijken en gratis meedoen.

Voorlichtingsmiddag Stichting SeniorWeb Almelo Stichting SeniorWeb Almelo organiseert op maandag 31 augustus a.s. een voorlichtingsmiddag, waar belangstellenden informatie kunnen krijgen over de verschillende cursussen die worden gegeven; t.w.: Computercursussen, Tablet cursus, I-pad cursus en de fotobewerkingscursus. Alle docenten zullen hier aanwezig zijn om de lessen toe te lichten en uw vragen te beantwoorden. U bent welkom op voornoemde datum van 14.00 uur tot 16.00 uur in Wijkcentrum De Schelf, Binnenhof 51 te Almelo.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor:

Nieuwsbrief

“Het Windmolenbroek” augustus 2015

DE ZOMERSTORM VAN ZATERDAG 26 JULI

Nederland werd opgeschrikt door een historisch zware zomerstorm. In de wijk was voornamelijk schade door afgebroken takken.

Foto’s boven: afgebroken tak van circa 10 meter mist op een haar een schuurtje en de achtergevel van een woonhuis.

Boom ontworteld op de Fitis.

www.in-almelo.com/wmb

TWITTER: @WMB_wijksite

mail de redactie:

[email protected] Erik-Jan Noltus

Jos Richters

sponsor: