Overijsenaar augustus 2015

14
Beste Overijsenaar, De Druivenfeesten komen stilaan weer dichterbij en zijn deze zomer volledig gratis! Onder het motto ‘150 jaar FIER op onze druif’, vieren we de 150ste verjaardag van de druiventeelt in onze streek en worden de feesten dit jaar zonder twijfel weer een schot in de roos! Je bent dan ook van harte uitgenodigd op de openingsreceptie van de Druivenfeesten op het Justus Lipsiusplein op vrijdag 21 augustus 2015 om 19u30. Kom langs, geniet van een drankje aangeboden door het gemeentebestuur en zorg met alle Overijsenaren voor een geslaagde start van de Druivenfeesten 2015! Tot dan! HEF MET ONS HET GLAS OP DE START VAN DE DRUIVENFEESTEN OVERIJSE! Tweemaandelijks informatieblad Augustus 2015 Afgiftekantoor Overijse De Overijsenaar

description

 

Transcript of Overijsenaar augustus 2015

Page 1: Overijsenaar augustus 2015

Beste Overijsenaar,

De Druivenfeesten komen stilaan weer dichterbij en zijn deze zomer volledig gratis! Onder het motto ‘150 jaar FIER op onze druif’, vieren we de 150ste verjaardag van de druiventeelt in onze streek en worden de feesten dit jaar zonder twijfel weer een schot in de roos!

Je bent dan ook van harte uitgenodigd op de openingsreceptie van de Druivenfeesten op het Justus Lipsiusplein op vrijdag 21 augustus 2015 om 19u30. Kom langs, geniet van een drankje aangeboden door het gemeentebestuur en zorg met alle Overijsenaren voor een geslaagde start van de Druivenfeesten 2015!

Tot dan!

HEF MET ONS HET GLAS OP DE START VAN DE DRUIVENFEESTEN OVERIJSE!

Tweemaandelijks informatiebladAugustus 2015

Afgiftekantoor Overijse

De Overijsenaar

Page 2: Overijsenaar augustus 2015

Colofon

De Overijsenaar is een

uitgave van de

gemeente Overijse

Verantwoordelijkeuitgever :College van

burgemeester en

schepenen,

Dieter Vanderhaeghe

(gemeentesecretaris)

en

Dirk Brankaer

(burgemeester)

De Vuurmolen

Begijnhof 17

3090 Overijse

Samenstelling:tel.: 02 785 33 73

[email protected]

Jaargang 27 - nummer 4

Volgend nummer :

oktober 2015

2

Administratief centrum de ‘Vuurmolen’Begijnhof 17 - 3090 Overijsetel.: 02 687 60 40 - fax: 02 687 95 [email protected] - www.overijse.be

Openingsuren Maandag tot vrijdag van 8u00 tot 12u00Maandagavond van 17u30 tot 19u30Woensdagnamiddag van 14u00 tot 16u00

Openingsuren Snelloket BurgerzakenMaandag van 8u00 tot 16u00 en van 17u30 tot 19u30Dinsdag van 8u00 tot 16u00Woensdag van 8u00 tot 16u00Donderdag van 8u00 tot 16u00Vrijdag van 8u00 tot 12u00

Aan het snelloket kan je alleen terecht voor handelingen die weinig tijd vragen:- Aanvragen van attesten (gezinssamenstelling, bewijs van woonst, bewijs van

leven, bewijs van wettelijke samenwoning, bewijs van nationaliteit,…), uittrekseluit het strafregister, document voor het reizen van minderjarigen, pin-pukcodes,eensluidend verklaren van documenten, wettigen van handtekening.

- Afhalen van attesten, uittreksel uit het strafregister, pin-pukcodes, rijbewijzen,reispaspoorten, document voor aanvraag van de geboortepremie.

SluitingsdagWoensdagnamiddag 26 augustus 2015 (Druivenkoers)

Het e-loket is er voor jou. Maak er gebruik van!

GEMEENTE

OVERIJSE

De gemeente beschikt al jaren over een e-loket. Bij de lancering van de nieuwewebsite, ongeveer anderhalf jaar geleden, werd het aanbod van documenten diekunnen worden aangevraagd fors uitgebreid.

Wat is een e-loket?Het is een elektronisch loket dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk is viawww.overijse.be/e-loket. Het laat je toe om je administratie van thuis uit te rege-len. Zo kan je heel wat zaken aanvragen: documenten, attesten, informatie,...

Hoe werkt een e-loket?Je meldt je aan met je elektro-nische identiteitskaart via eenkaartlezer of je vult je rijksre-gisternummer, naam en adresin. Zodra je aanvraag is verzon-den, wordt die verwerkt. De gevraagde documentenworden via de post opgestuurdnaar je officieel adres (wettelij-ke domicilie). Sommige docu-menten zal je persoonlijk moe-ten afhalen in het administra-tief centrum. In de toekomstzullen de documenten ook digi-taal kunnen verstuurd worden.

Page 3: Overijsenaar augustus 2015

3

Nederlandsetaallessen

Nederlandse taallessen voor anderstaligenNiet-Nederlandstalige volwassenen kunnen in kleinegroepen Nederlands leren.Er zijn cursussen voor beginnende en gevorderde cursis-ten, evenals conversatielessen.Alle leerkrachten zijn Nederlandstalig en werden gese-lecteerd op basis van hun diploma en beroepservaring.

Voor meer inlichtingen over de data waarop de cursussenstarten, de deelnameprijzen en de inhoud van de lessen,kan je terecht in het Cultuurcentrum “Den Blank”.

The Dutch language:Your winning card!Make things easy for yourself by learning Dutch!

We offer:beginners and advanced courses, conversation courses15 lessons of 3 hours each. These courses are providedduring the day or in the evening and are based on dailysituations in an adult’s life.Writing and pronunciation are also taught.All teachers are native speakers, chosen for their qualificationsand relevant experience in teaching the Dutch language. Thegroups are kept small to allow for individual needs.

For more information and enrolments please contactCultuurcentrum “Den Blank”.

Le néerlandais, votre passeport pour l’avenir !Simplifiez-vous la vie en apprenant le néerlandais !

Nous vous proposons :des cours pour débutants, des cours de perfectionnementet des cours de conversation15 leçons de 3 heures chacune. Ces cours se donnent lajournée ou en soirée et sont basés sur des situations dela vie quotidienne d’un adulte. Vous apprendrez égale-ment l’écriture et la prononciation.Tous les professeurs sont de langue maternellenéerlandaise et sont sélectionnés en fonction de leursqualifications et de leur expérience dans l’enseignement

du néerlandais. Les cours se donnent en petits groupespour tenir compte des besoins individuels.

Vous pouvez obtenir plus d’informations ou vous inscrireen vous adressant au Cultuurcentrum “Den Blank”.

Die niederländische Sprache:Ihre beste Wahl!Machen Sie es sich leichter und lernen SieNiederländisch!

Wir bieten:Kurse für Anfänger und Fortgeschrittene, Konversations -kurse15 Lektionen zu je 3 Stunden, die Sie tagsüber oder amAbend besuchen können. Der Kurs bezieht sich aufAlltagssituationen im Leben eines Erwachsenen.Auch Schreiben und Aussprache werden unterrichtet.Alle Lehrer sind Flamen und wurden aufgrund ihrerQualifikationen und Erfahrungen im Unterrichtender niederländischen Sprache ausgewählt. DerUnterricht erfolgt in kleinen Gruppen und kann daher aufindividuelle Bedürfnisse eingehen.

Für Auskünfte und Anmeldungen wenden Sie sich bittean Cultuurcentrum “Den Blank”.

¡El neerlandés, su pasaporte para elfuturo!¡Haga su vida más fácil aprendiendo neerlandés !

Le ofrecemos:cursos de iniciación y para nivel avanzado, clases de con-versación15 clases de 3 horas c/u. Los cursos se imparten por lasmañanas y por las tardes y se basan en la vida cotidianade un adulto.También se enseña a escribir y a pronunciar.Todos los profesores son nativos, elegidos por su forma-ción y experiencia en la enseñanza del neerlandés.Grupos reducidos para responder a las necesidades decada uno.

Si desea más información o inscribirse, diríjase aCultuurcentrum “Den Blank”.

i iCultuurcentrum “Den Blank”Begijnhof 11 - 3090 Overijse

tel.: 02 687 59 59 - fax: 02 687 42 [email protected] - www.denblank.be

Page 4: Overijsenaar augustus 2015

4

Milieu

Het Vliegend hert is natuurlijk geen hert,maar het bestaat wel echt. Het is één vande grootste kevers die in Europa voorko-men. De mannetjes worden maar liefst 8cmgroot en hebben grote kaken die doen den-ken aan het gewei van een hert. HetVliegend hert is in Vlaanderen zeer zeld-zaam geworden, maar in Overijse vindenwe nog enkele belangrijke populatiesterug, vooral dankzij de vele treinbielzendie gebruikt worden in onze tuinen. Als jegoed zoekt, kun je er op zwoele zomeravon-den snorrend door de lucht zien vliegen.

Zitten er ook Vliegende herten in jouwtuin? Wil je je houten palissades of bielzenvervangen en twijfel je of er kevers inzit-ten? Neem dan contact op met hetRegionaal Landschap Dijleland op het num-mer 016 40 85 58 of via [email protected].

Zitten er in jouw tuin ook Vliegende herten?

Klimaatplan Overijse is opgestartOnder leiding van Serge DeGheldere, de klimaatambassadeuruit eigen gemeente, werd op don-derdag 25 juni 2015 een eerste stapgezet in de opbouw van een kli-maatplan Overijse.Overijse ondertekende vorig jaarhet Vlaams-Brabantse Burgemees-tersconvenant. Daarmee engageertde gemeente zich om tegen 2020 deuitstoot aan CO2 en het gebruik vanfossiele brandstoffen met 20% teverminderen en 20% meer her-nieuwbare energie te gebruiken. Degemeente wil zo haar steentje bij-dragen aan een duurzame toekomstvoor onze volgende generaties.

Tijdens de participatie-avond werdal snel duidelijk dat het klimaatplanvoor Overijse zich vooral zal moetenrichten op drie pijlers: mobiliteit,hernieuwbare energie en energie-verbruik binnen de huishoudens.

Een eerste brainstorm bracht alenkele nuttige ideeën naar vorendie de komende maanden zullenomgezet worden in concrete actie-plannen.

Heb je zelf nog grote, kleine, gekke of

leuke ideeën die kunnen bijdragenaan het klimaatplan van Overijse,aarzel dan niet om ze door te sturennaar [email protected]. En wilje in de toekomst actief meedenken,dan kan je je aanmelden op dite-mailadres.

Page 5: Overijsenaar augustus 2015

Milieu

5

InterrandsprokkelsSluitingsdag recyclageparkHet recyclagepark is gesloten opzaterdag 15 augustus 2015 (O.L.V.Hemelvaart).

Interrand betaalt mee voor je aan-koop van een mulchmaaier enhakselaarInterrand steunt je met een subsidievoor de aankoop van een geluids-vriendelijke hakselaar en/ofmulchmaaier.Contacteer Interrand voor meerinformatie en een subsidieformulierof stuur je aanvraag [email protected].

Ophaling herbruikbare materialen :Op zaterdag 12 september 2015 kanje herbruikbare goederen gratis afle-veren op de parking van de Markthal(Stationsplein) tussen 10u00 en16u00. De Kringwinkel SPIT ziet jegraag komen met al je herbruikbarespullen die voor iemand anders nognuttig kunnen zijn.

Ophaling textiel Op woensdag 16 september 2015,over het ganse grondgebied van degemeente Overijse. Maak duidelijkdat het om een zak voor het SPITgaat.

Inzameling taxus tot en met 31 augustus 2015Interrand werkt samen met de stich-ting ‘Kom op tegen Kanker’ voor deinzameling van taxussnoeihout. Methet opgehaalde taxussnoeisel wor-den medicijnen gemaakt om kankerte genezen. Voor 1 kilo basisstof hebje 12 ton snoeisel nodig. We moetendus met z’n allen snoeien tegen kan-ker !Tot en met 31 augustus 2015 kan jemet het taxussnoeisel terecht op hetrecyclagepark. Breng je enkel taxus-snoeisel, dan mag je gratis binnen.

J.B. Charlierlaan 781560 Hoeilaarttel.: 02 658 95 [email protected] www.interrand.be

Week van het bos 2015Noteer nu alvast zondag 11 oktober2015 in je agenda. Want dan organi-seert de gemeente Overijse in samen-werking met het Agentschap voorNatuur en Bos en de vzw De Rand

een publieksdag in het GC de Bosuil.

Naast de jaarlijkse tentoonstelling,zullen nog tal van activiteiten georga-niseerd worden in en rond het bos.

Thema voor dit jaar is ‘Natuurhelden’.Wij zetten op 11 oktober de heldenvan het Zoniënwoud in de kijker.Meer details in de volgende editievan De Overijsenaar.

Page 6: Overijsenaar augustus 2015

6

Wonen

We loodsen je kort door het aanbod van premies en fis-cale voordelen! Voor bijkomende (inkomens)voorwaar-den en andere vragen kan je terecht bij het woonloket.Er zijn premies die de woning structureel kwaliteits-voller maken en tegemoetkomingen voor energiebe-sparende investeringen.

Wegwijs in woonpremies

Ga je renoveren?

Renovatiepremie voor grote werken on holdDe Vlaamse Regering nam op 3 juli 2015 een voorlopigebeslissing om vanaf 1 november 2015 een nieuwe Vlaamserenovatiepremie in te voeren. Opgelet, dit is onder voorbe-houd van goedkeuring! www.wonenvlaanderen.be biedtde laatste updates.

Belastingvermindering voor dakisolatie30% van de kostprijs met een maximum van 3 050,00 EUR.

VerbeteringspremieVoor kleine verbeterings- en verbouwingswerken aan dewoning, kan je een beroep doen op de verbeteringspremie.Hiervoor geldt een vast premiebedrag per bouwonderdeel.

AanpassingspremieIn het kader van levenslang wonen kan je de woning aan-passen aan de noden van je leeftijd of aan die van eeninwonende senior. Dit zowel op Vlaams als op provinciaalniveau.

Premies van EandisOngeacht de inkomensvoorwaarden kan je recht hebbenop de zogenaamde REG-premies gaande van dak-,(spouw)muur- en vloerisolatie, bij de aankoop van eenelektrische warmtepomp, zonneboiler, …

Premie voor superisolerende beglazingDeze provinciale premie wordt enkel verleend als je rechthebt op de premie van hoogrendementsbeglazing vanEandis.

Ga je nieuwbouwen?

Korting op onroerende voorheffing voor verlaagd E-peilAfhankelijk van het energieprestatiepeil van je woningkan er een automatische vermindering op je aanslagbiljettoegekend worden. Via Eandis kan je ook een premie van het E-peil bekomenvoor nieuwbouwwoningen of bij de volledige afbraak enheropbouw.

Verzekering gewaarborgd wonenBen je een hypothecaire lening aangegaan voor hetkopen, bouwen en/of verbouwen van je woning? Danhelpt deze gratis verzekering bij de aflossing van jelening mocht je onvrijwillig en volledig werkloos worden.

Premies gemeente OverijseTegemoetkoming bij aankoop van een hemelwaterinstal-latie, groendaken, hernieuwbare energie, de bouw vanlaagenergiewoningen en passiefhuizen, isolatiemateriaaluit nagroeibare grondstoffen, …

Meer informatie:Woonloket Overijse

De Vuurmolen (loket 2), Begijnhof 17, 3090 Overijseopeningsuren: eerste woensdag van de maand van 8u00 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u00 of op

afspraaktel.: 02 305 18 81 [email protected]

Page 7: Overijsenaar augustus 2015

Jeugd

Nieuws van de bib

Meer informatie: Gemeentelijke Openbare BibliotheekBegijnhof 13 - 3090 Overijse - tel.: 02 687 57 [email protected]

De zomer van Vlieg: een zomer vol geluidVlieg zoemt deze zomer weer opvolle kracht door de bib. Tussen deboeken over muziek en geluid, deluisterboeken en muziekfilms en deboeken met cd’s.Ergens, in de bib, is de schat vanVlieg verborgen! Ga mee op zoeknaar de schat. Vraag je gratis deel-nameformulier aan de balie, los devijf vragen op en verover de sleutel

van de schatkist … Op je eentje, of met hulp van opa,oma, papa, mama, oudere broer ofzus … Nog tot 31 augustus 2015.

Voorlezen in de bib voor kleutersWe lezen voor op woensdag 26augustus en woensdag 30 septem-ber 2015, telkens om 14u30.

Sluitingsdag bibliotheekDe bibliotheek is gesloten op zater-dag 15 augustus 2015 (O.L.V.-Hemelvaart)

Maak gebruik van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO)!Opvang nodig op woensdagnamiddag?Ben je nog op zoek naar opvang op woensdagnamid-dag tijdens het schooljaar 2015-2016? Met het IBOkomen kinderen na school met de bus naar het vrijetijds-centrum Kamp Kwadraat waar zij eerst hun boterham-metjes kunnen eten en nadien deelnemen aan vrij spelof georganiseerde activiteiten.

7

IBO open tijdens de herfst- en kerstvakantie!De herfst- en kerstvakantie lijken nog veraf, maar plan-nen worden nu al gesmeed! Het IBO bereidt zich vanafseptember voor op de herfst- en kerstvakantie. Allekinderen vanaf de instapklas tot en met het 6de leer-jaar zijn welkom. Tussen 7u30 en 18u00 worden er talvan activiteiten georganiseerd, aangepast aan de leef-tijd van elk kind. Wil je graag gebruik maken van het IBO, dan moet je eenplaatsje reserveren. Vanaf maandag 7 september 2015kan dat online of per pdf via www.kampkwadraat.be. Deprijs bedraagt 12,00 EUR per kind per dag.

Wanneer?• Herfstvakantie:

- van 2 tot en met 6 november 2015• Kerstvakantie:

- 21, 22, 23 en 24 (enkel voormiddag) december 2015- 28, 29, 30 en 31 (enkel voormiddag) december 2015

Vragen over het IBO?Stuur een mail naar [email protected] of bel 02 686 31 34. Lees zeker ook het huishoudelijk reglement opwww.kampkwadraat.be. Je vindt er alle informatie over de jaarwerking, reservaties, annulering, tarieven, …En komt je kind voor de eerste keer? Kom dan gerust een kijkje nemen in het IBO op Kamp Kwadraat(Nijvelsebaan 190) en maak zo kennis met de werking en de enthousiaste begeleiders. Op de Facebook-pagina www.facebook.com/kampkwadraat vind je regelmatig nieuws en nieuwe sfeerfoto’s.

Page 8: Overijsenaar augustus 2015

8

Kom in Kamp Kwadraat genietenvan een lekker drankje, pannenkoe-ken en een ijsje tegen democra-tische prijzen. Dit alles nog eensomkaderd met live muziek vanDavve & Band en de Turfstekers.En breng gerust je kleinkinderenmee. Speciaal voor hen wordt eenspringkasteel voorzien. Ze krijgenook de kans om een tochtje temaken met paard en koets en zichuit te leven in de speeltuin.

Heb je moeite om Kamp Kwadraatte bereiken? Geen probleem! Er iseen gratis pendelbus die je om14u00 vanaf het Stationsplein naarKamp Kwadraat rijdt. Om 16u45vertrekt de pendelbus terug rich-ting Stationsplein.Kom genieten van een ontspannen-de namiddag waarop alles kan,alles mag en niets moet!

• Wanneer? Zondag 6 september2015, van 14u00 tot 17u00

• Wie? Jongeren vanaf 55 jaar enkleinkinderen

• Prijs? Gratis• Hoe inschrijven? Inschrijven

hoeft niet

Kamp Relax² -Ontspanning inden achternoenvoor jongerenvanaf 55 jaar

Wegens het groot succesgaat het schaakatelier ditjaar opnieuw door. Is jeinteresse al aangewakkerdof heb je heel veel zin om teleren schaken? Bij deze ini-tiatie gaat het om de basis-regels en -technieken. Elklesuur bestaat uit tweedelen. Het eerste halfuurworden spelregels, aanvals- en verdedigingstechnieken en matbeeldenop een interactieve manier aangeleerd. Het laatste halfuur wordenschaakpartijtjes gespeeld tussen de deelnemers en is er de mogelijkheidom het aangeleerde direct in de praktijk te brengen.

• Wanneer? Vrijdag 2, 9, 16 en 23 oktober 2015, van 18u00 tot 19u00• Wie? Kinderen van de lagere school en ouders• Prijs? 20,00 EUR voor vier avonden. Extra inschrijvingen binnen het-

zelfde gezin: 10,00 EUR• Hoe inschrijven? Bellen naar 02 686 31 32 en vooraf te betalen in

Kamp Kwadraat

Schaakatelier voor alle beginnendeschaakliefhebbers, zowel kinderenals ouders

Activiteiten inKamp Kwadraat

Heb je het wat gehad metboterhammen met kaas? Zijnde slaatjes slap tegen de mid-dag of heb je in de namiddagalweer zin in een stuk chocola-de? Van Annelies Mertens leerje lekkere en handige lunch-ideeën voor op het werk, in delunchbox van de kinderen ofvoor een lekkere picknick. Brengeen schort, mesje en snijplankjemee.

• Wanneer? Donderdag 17 september 2015, van 19u00 tot 22u00• Wie? Volwassenen• Prijs? 30,00 EUR• Hoe inschrijven? Bellen naar 02 454 54 01 (code PCH178/01)

Lekker en gezond koken: Lunchbox (i.s.m. Arch’educ)

Page 9: Overijsenaar augustus 2015

Speelsessies voor jonge kinderen die (nog) nietnaar de kribbe of onthaalouder gaan om metandere kinderen en volwassenen te lerenomgaan. De Speelfabriek biedt een forum voorhet uitwisselen van ideeën en ervaringen tussenouders die (deeltijds) thuis blijven met hun kind. Met speeltherapeute Roxane ga je op ontdek-king naar allerlei materiaal, ervaringen engevoelens. Vrij lopen, springen, vallen enopstaan, duwen, trekken, bouwen, ver weggooien, durven, bang zijn, voortzetten, relaxen,niksen, voor de andere zorgen, voor zichzelfzorgen, samen zijn, zich verstoppen, afscheidnemen, naar een ander kind gaan, imiteren,zichzelf zijn, boos zijn, herstellen, manipuleren,doen alsof, kijken, uitnodigen, verdedigen, wil-len, niet mogen, toch gaan, echt boos zijn, zichvervelen, iets anders bedenken, boekje lezen,tekenen,…

• Wanneer? Woensdag 9 en 23 september, 7en 21 oktober, 18 november, 2 en 16 decem-ber 2015- 1ste sessie van 9u15 tot 10u00: voor kin-

deren tussen 9 en 18 maanden - 2de sessie van 10u45 tot 11u30: voor kin-

deren tussen 18 en 36 maanden • Wie? Een (groot)ouder of oppas met kindjes

tussen 9 en 36 maanden• Prijs?

- Abonnementsprijs: 20,00 EUR (voor vijfsessies)

- een enkele sessie: tussen 4,00 en 8,00EUR, afhankelijk van de mogelijkhedenvan de ouders

• Hoe inschrijven? Inschrijven hoeft niet

Kom met je kindjespelen in deSpeelfabriek!

Lekker en gezondkoken: Koken voorlater (i.s.m. Arch’educ)

Activiteiten inKamp Kwadraat

Kinderen uit de lagere schoolworden ondergedompeld in deknotsgekke wereld van het circus:jongleren, diabolo, koorddansen,op een bal lopen, flowerstick, rolabola, …De stage staat ook in het teken vanacrobatie. De kinderen maken klei-ne en grote piramides en leren een-voudige basishoudingen waarmeeze creatief aan de slag kunnen.

• Wanneer? Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 november 2015, van9u00 tot 16u00. Kamp Kwadraat voorziet opvang vanaf 7u30 tot18u00.

• Wie? Kinderen uit de lagere school (1ste t.e.m. 6de leerjaar)• Prijs? 75,00 EUR per kind per week• Hoe inschrijven? Inschrijven kan vanaf maandag 7 september

2015. De inschrijvingslink wordt gepubliceerd opwww.kampkwadraat.be

Circus- en acrobatiestage tijdensde herfstvakantie (Cirkus in Beweging)

Bijna iedereen maakt spaghettisaus in grotehoeveelheden om in te vriezen, maar dat kan ookmet heel wat andere gerechten. Handig voor alsje geen zin of tijd hebt om te koken. Maar het isook de manier om een heleboel lekkers te koesteren voor als de win-ter op z'n donkerst is en je een zomerse maaltijd op tafel wil toveren.Samen met Annelies Mertens maak je sausen en gerechten die primainvriesbaar en hergenereerbaar zijn. Breng een schort, mesje en snij-plankje mee.

• Wanneer? Donderdag 8 oktober 2015, van 19u00 tot 22u00• Wie? Volwassenen• Prijs? 30,00 EUR• Hoe inschrijven? Bellen naar 02 454 54 01 (code PCH179/01)

9

Nog vragen? Kamp Kwadraat Nijvelsebaan 190 – 3090 Overijse - tel.: 02 686 31 30

[email protected] - www.kampkwadraat.be

Page 10: Overijsenaar augustus 2015

10

BLOEDINZAMELINGEN

Het Rode KruisVlaanderen is altijd opzoek naar bloedgeversvan alle bloedgroepen.Je bloed kan misschieniemands leven redden.Meedoen? Dit is de volgende bloedinza-meling in Overijse:

• Overijse – Cultuurcentrum Den Blankdonderdag 13 augustus 2015 van 18u00 tot 20u30

FOUTIEF TELEFOONNUMMERWOONLOKETIn het artikel dat in de vorige editie vanDe Overijsenaar verscheen over hetwoonloket in Overijse is een fout geslo-pen. Het telefoonnummer was foutief enonbestaand. Het juiste nummer om hetwoonloket telefonisch te bereiken is 02 305 18 81.

Kort gekniptWERELDONTBIJT OP VADERDAG BRENGT 1 800,00 EUR OPHet wereldontbijt van de Gemeentelijke Raad voorOntwikkelingssamenwerking (GROS) op Vaderdag waseen succes. Meer dan 300 deelnemers kwamen genietenvan een (h)eerlijk ontbijt in de boomgaard van KampKwadraat en toonden zo hun solidariteit met de inwo-ners van Nepal.

De opbrengst gaat naar de projecten van Damdame uitOverijse die door de GROS gesteund worden. Het pro-ject voorziet de streek rond Damdame van waterinfra-structuur, helpt metde bouw van klassen,steunt jongeren omhogere studies aan tevatten. Het geld vanhet ontbijt zal vooralgebruikt worden omde infrastructuur teherstellen die door deaardbeving geteisterdwerd. Dank aan allen die hetwereldontbijtgesteund hebben,sponsors en aanwezi-gen!

65-PLUSSERS BETALEN VANAF 1 SEPTEMBER 50,00 EUR BIJ DE LIJN

65-plussers reizen nogtot en met 31 augus-tus 2015 gratis met DeLijn. Vanaf 1 septem-ber 2015 hebben zeeen betalend vervoer-bewijs nodig.

Ben je 65+? Dan kan jegenieten van een voordelig Omnipas 65+abonnement. Voor slechts 50,00 EUR reis jeeen jaar lang onbeperkt met alle regulierebussen en trams van De Lijn. En je hoeft erzelfs je deur niet voor uit te komen als je aleen MOBIB-kaart hebt. Dan krijg je van DeLijn automatisch een brief, vergezeld vaneen overschrijvingsformulier. Geld over-schrijven en klaar!

Ben je 65-plusser en heb je nog geenMOBIB-kaart? Of heb je nog andere vragen? Surf naar www.delijn.be/tarieven ofbel naar De LijnInfo op het nummer 070 220 200 (0,30 EUR/min.).

PRAATCAFÉ DEMENTIE VANMOZAÏEK Dementie is een zeeringrijpend en onom-keerbaar ziektebeeldwaar velen van onsmee te maken krijgen.Misschien krijgen wehet zelf of heeftiemand in onze naasteomgeving ermee te kampen.Natuurlijk zijn er veel vragen rond het ziekte-beeld. Dit praatcafé kan helpen …

• Muziek in de zorg met Lilianne EsselensDinsdag 22 september 2015, om 20u00, in hetWZC Zoniën in Tervuren

Meer informatieMozaïek Praatcafé Dementie Druivenstreektel.: 0479 23 35 [email protected] http://mozaiekdruivenstreek.drupalgardens.com

Page 11: Overijsenaar augustus 2015

15

Zaterdag 12 september 2015 – Villa MichielsAdres: Terhulpensesteenweg 475 – 3090 OverijseStartuur geleide bezoeken: 10u00, 11u00, 13u00, 14u00, 15u00, 16u00 Vrij bezoek:12u00 tot 13u00Deelname gratis, inschrijven verplicht via www.overijse.be.

Ontspannen

Open Monumentendag op twee locaties in MaleizenZondag 13 september 2015 – Klooster MaleizenAdres: Terhulpensesteenweg 708 – 3090 OverijseStartuur geleide bezoeken: 12u00, 13u00, 14u00, 15u0016u00: gratis concert fluitisten ‘4beauforte’Deelname gratis, inschrijven verplicht via www.overijse.be.

Meer informatie: Dienst Mens en SamenlevingBegijnhof 17 - 3090 Overijse - tel. 02 785 33 75 - [email protected]

Zaterdag 12 september 2015

• Hilde en Filip Luppens - Druiven SoniënBrusselsesteenweg 538 – 3090 Overijsevan 10u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00

• Druiven DewitBrusselsesteenweg 262 - 3090 Overijsevan 13u00 tot 18u00

Open Serredag

Zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 - van 10u00 tot 18u00

• Ronald VanderkelenGroeneweg 62 - 3090 Overijse

• Gilbert DistelmansTerhulpensesteenweg 398 - 3090 Overijse

• Erik Van CampJoseph Kumpsstraat 33 - 1560 Hoeilaart

• De VoarenbergAchterstraat 23 - 3080 Duisburg

Meer informatie: www.tafeldruif.be

• BES

CHER

MDE OORSPRONGSBEN

AM

ING •

Ontdek de druiventeelt achter de schermen tij-dens Open Serredag. Dan zetten de serristen hundeuren open om je in te wijden in de wereld vande Vlaams-Brabantse tafeldruif. Proef maar!

Page 12: Overijsenaar augustus 2015

Ontspannen

Maleizen Rommelt Maxi

Zaterdag 12 september

ChirodorpPark Michiels – van 14u00 tot 17u00Ieder jaar wordt het Chirodorp in eenander thema ingekleed. Benieuwd wathet dit jaar wordt? Kom dan zeker eenseen kijkje nemen. Er zijn tal van spelenvoorzien voor zowel de kleinste als dewat oudere kinderen. En er is een knut-sel- en schminkstand. Heeft je kind allespelen gedaan, dan krijgt hij/zij een gra-tis drankje! Amusement gegarandeerd! Organisatie Chiro Maleizen (contact:Nuria Renard, 0474 63 39 08)

Maleizen RommeltPark Michiels – van 14u00 tot 19u00Snuisteren op de rommelmarkt engezellig iets eten en drinken aan de‘Maleizen Rommelt-toog’. Breng gerustfamilie en buren mee want MaleizenRommelt wordt georganiseerd doorMaleizenaren voor alle Maleizenaren.Heb je nog oude spullen, speelgoed,boeken, strips en oude langspeelpla-ten, … ? Iedereen kan gratis aan derommelmarkt deelnemen met eenstand van vijf lopende meters.Inschrijven via [email protected] of bij Kenny Ericx op het nummer 0473 93 99 01.

Openluchtfuif GodzijdrankPark Michiels - (grote tent) van 21u00 tot 3u00Plezier verzekerd met een fantastischecrew en deze DJ’s: JN, Dare 2 Rave,B-Art, DJ Brent en Abstrakt. 18-plusserskunnen genieten van lekkere cocktails.! Omdat het een Chirofuif is, is er geenminimumleeftijd. Iedereen is dus wel-kom!Kaarten in voorverkoop (nieuw vanafdit jaar!) kosten slechts 3,00 EUR. Aande kassa betaal je 5,00 EUR.Organisatie Chiro Maleizen (contact:Linde Marchand, 0474 22 12 23).

Vrijdag 11 september

Dorpsloop!om 18u00

Pop-up Resto & BarPark Michiels – vanaf 16u00Info en inschrijving:[email protected] - 0476 96 79 37

‘Hector’openlucht filmvertoning metUrbanus (regie Stijn Coninckx)Park Michiels – om 21u30Op 35-jarige leeftijd woont Hector nogsteeds in het weeshuis. Zijn leventjekabbelt op een vredevolle en zorgelo-ze manier verder tot Ella, een verge-ten tante overvallen door moederlijkegevoelens, zich plots herinnert dat hijbestaat. Ze neemt hem mee naar debakkerij van haar man Archille waarhij aan het werk wordt gezet. Jos, dezoon van Archille moet zich immerskunnen concentreren op zijn levens-doel, wielerkampioen worden. EnElla, die heeft haar eigen ambities, …Organisatie Cultuurdienst, Dorpsraad,Maleizen Feest! en Chiro Maleizen(contact: CC Den Blank,[email protected], 02 687 59 59)

Zondag 13 september

Openlucht misviering enreceptiePark Michiels – vanaf 9u30Pastoor Ivens gaat voor in de open-luchtmis. Nadien nodigen KVLVMaleizen en de Dorpsraad Maleizen jeuit op de receptie.

Kioskconcert met ‘The Hop 'sh Bam Connection’Park Michiels – om 11u00‘The Hop 'sh Bam Connection’s eenswingend jazzorkest dat muziekspeelt uit de jaren ’20, ’30 en ‘40.Zowel nummers uit de echte ‘earlyjazz years’ van o.a. Jelly Roll Morton,Louis Armstrong, als de meer op big-band geïnspireerde songs van o.a.Duke Ellington, Count Basie, FlectherHenderson, Lionel Hampton, …komen aan bod.De band geniet internationale faam enspeelt zelfs regelmatig op festivals inhet buitenland. Meer informatie vindje op www.hopshbam.com. De toe-gang is gratis.

Het weekend van 11, 12 en 13 sep-tember 2015 belooft een maxi-ver-sie te worden van MaleizenRommelt met op vrijdagavond deeerste dorpsloop en de openlucht-film ‘Hector’, op zaterdagMaleizen Rommelt, het Chirodorp,de Open Monumentendag in VillaMichiels, de optredens vanenkele streekgroepen, dj’s en‘Godzijdrank’ en op zondag deOpen Monumentendag in hetklooster van Maleizen, de open-luchtmis en het kioskconcert inPark Michiels.

16

Page 13: Overijsenaar augustus 2015

Het Gordelfestival is intussen al aanhaar derde editie toe. Ook dit jaarplaatst het festival het groene, gast-vrije en Vlaamse karakter van destreek in de kijker en laat iedereen opeen sportieve manier kennismakenmet de Groene Gordel rond onzehoofdstad. De Topdag is zondag 6september 2015, maar je vindt hetGordelfestival de hele zomer lang inde streek!

Voor de inwoners van de oostrandheeft het Gordelfestival op 6 septem-ber heel wat in petto.Gemeenschapscentrum de Bosuil inJezus-Eik is niet alleen één van destartplaatsen voor de Groene

Gordelroute rond Brussel, je kan erook vertrekken voor de familiefiets-tocht 'Fiets-je-een-circus' en een Run &Bike. 'Fiets-je-een-circus' is een familiefiets-tocht van 30 kilometer, die je langs demooiste plekjes van de oostrand voert.Zo fiets je door stukjes van hetZoniënwoud en door het prachtigepark van Tervuren. Onderweg verza-mel je in de gemeenschapscentra puz-zelstukken die samen je circus vor-men. In de centra zijn ook telkens ver-schillende circusacts te bewonderen.

De Run & Bike is een nieuwigheidjeop het menu van het Gordelfestival. Jeloopt en fietst er in teamverband

dwars door het Zoniënwoud. Terwijlde ene persoon loopt, kan de andereop adem komen op de mountainbike,en omgekeerd. Deelnemen kan inteams van twee tot drie personen enje kan kiezen tussen 11, 22 of 32 kilo-meter. De langste lus gaat helemaaltot in Sint-Genesius-Rode. Tijdens dewedstrijd met tijdsmeting kan je jemeten met de andere teams, maargedurende de rest van de dag kan jein alle rust het parcours verkennen, opje eigen tempo.

Alle info over het zomerpro-gramma en het aanbod op zondag6 september 2015 vind je opwww.gordelfestival.be.

Groene Gordelmaakt zich opvoor het derdeGordelfestival

17

Ontspannen

Busrondrit 150 jaardruiventeeltMaandag 24 augustus 2015

GEMEENTE

OVERIJSEStart: 14u00Duur: 2u00Vertrek: Stationsplein - MarkthalInschrijven via www.overijse.be

Volwassenen: 5.00 EURKinderen tot 14 jaar: 3.00 EURInfo: Dienst Toerisme02 785 33 75 - [email protected]

Gratis themawandelingen- Zondag 27 september 2015- Zondag 11 oktober 2015Start om 10u00 aan Dru!f

De busrondrit door Overijse en gehuchten neemt je mee langsheen historische locaties, de openlucht fototentoonstelling en de kunstwerken van Route Royal.

Met een kleine verrassing als afsluiter.

Page 14: Overijsenaar augustus 2015

18

Veiligheid

Tijdens de zomerperiode loopt het aantal meldin-gen van overlast of burenruzies bij de politie op.We vertoeven dan logischerwijze vaker buiten, wenodigen vrienden uit, er zijn straatfeestjes enBBQ’s, we spelen vaker muziek buiten, ...

Hou als feestvierder toch voldoende rekening metje buren. Zij zullen je dankbaar zijn voor hunnachtrust! Een tip: organiseer je een feestje, spreek dan jeburen op voorhand aan! Zo vermijd je mogelijkeproblemen of discussies tijdens het feestje. Wordt de situatie echt onhoudbaar, dan zal de poli-tie in eerste instantie bemiddelend optreden.

Zomerplezier! Maar hou je ook rekening met je buren?

In de speelstraten is de ganse breedte van de openbare weg voor-behouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De perso-nen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers.

Alleen bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen ofvan wie de garage in die straat gelegen is en prioritaire voertuigenhebben toegang tot speelstraten. De bestuurders die in de speel-straten rijden, moeten dit stapvoets doen. Ze moeten de doorgangvrij laten voor de voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen ener zo nodig voor stoppen. Fietsers moeten indien nodig afstappen.De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaarbrengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzich-tig zijn ten aanzien van kinderen.

Voldoende opletten dus!!

Opgelet in speelstraten!

Meer informatie: Politiezone DruivenstreekBrusselsesteenweg 145G - 3090 Overijse - tel.: 02 769 69 30 - fax: 02 769 69 48

[email protected] - www.politiedruivenstreek.be

Rookmelders en een vluchtplan kunnen je leven redden!Van 12 tot 27 september 2015 focustde ‘14-daagse van de Veiligheid’ ophet thema ‘Elke minuut telt!’. Hetbelang van rookmelders en een dege-lijk vluchtplan kan niet genoeg bena-drukt worden!

Uit onderzoek blijkt dat 1 op 3 Belgennooit denkt aan brandveiligheid. 1 op10 Belgen vindt een rookmelder zelfsniet belangrijk en 4 op 10 onderhou-den de toestellen niet. Slechts 15%van de ondervraagden beschikt overeen vluchtplan. Als je dan bedenkt datin 2014, 69 mensen het leven lieten ineen woningbrand!!

Plaats voldoende rookmeldersAls het brandt in een woning, is hetbelangrijk dat iedereen zo snel moge-lijk wakker gemaakt wordt.Rookmelders vervangen ‘s nachts jeogen en oren en waarschuwen je optijd. Elke minuut telt!Plaats dus voldoende rookmelders.Denk aan de plaatsen met de voor-

naamste brandrisico’s in huis: dewasplaats met wasmachine endroogkast, leefruimte waar verschil-lende toestellen ’s nachts blijvenaanstaan, …De levensduur van de batterij is zeerbelangrijk. Er zijn verschillendemodellen op de markt waarvan debatterij tot 10 jaar meegaat. Heb je al rookmelders thuis?Fantastisch! Maar, test ze regelmatigen denk eraan om ze regelmatig af testoffen. Een rookmelder gaat zowat 10jaar mee. Nadien zal hij je mindergoed beschermen.

Nog enkele belangrijke tips:• Plaats in elke kamer een rookmelder• In de badkamer, de keuken en de

garage is er te veel kans op valsalarm. Voorzie daarom een rookmel-der in de omgeving van deze ruim-ten

• Installeer de rookmelders volgensde voorschriften van de fabrikant

• Test je rookmelders één keer per

maand door op de testknop te druk-ken

• Houd je rookmelders stofvrij• Vervang de rookmelders om de 10

jaar

Denk na over een vluchtplan Bij brand heb je maar 3 minuten ombuiten te geraken. Een vluchtplanzorgt ervoor dat jij en je gezin tijdig jewoning kunnen verlaten.

Zit met je gezin samen en stel eengoed vluchtplan op. Weten jij en jegezinsleden wat te doen als middenin de nacht één van de rookmeldersafgaat? Wie neemt de kinderen mee?Steekt de sleutel op de deur of ligt dieelders? Wie belt het hulpcentrum112? Heb jij een zaklamp in je slaapka-mer want bij brand valt de elektriciteitmeestal uit? Waar verzamelen jullie?

Meer informatie:www.speelnietmetvuur.be.