Verbinding Augustus 2015

20
Nieuwsblad van de Vrije Evangelische Gemeenten (VEG) Driemaandelijks magazine, 35ste jaargang nr.3 V.U. VEG-Peter Bordon, Nederzwijnaarde 23, 9052 Gent-Zwijnaarde VERNIEUWDE WEBSITE VEG.BE

description

Verbinding Augustus 2015

Transcript of Verbinding Augustus 2015

Page 1: Verbinding Augustus 2015

Nieuwsblad van de Vrije Evangelische Gemeenten (VEG)

Driemaandelijks magazine, 35ste jaargang nr.3 V.U. VEG-Peter Bordon, Nederzwijnaarde 23, 9052 Gent-Zwijnaarde

VERNIEUWDE WEBSITE VEG.BE

Page 2: Verbinding Augustus 2015

• 2 •

Enkele getuigenissen van cursisten van de Evangelische Toerusting School (ETS)

CConnectConnect

tussen het groen en de velden van de Vlaamse Ardenneneen plaats van herbronning, bezinning en tot rust komenpersoonlijk of in groepmet ondersteunende woongemeenschap

Adres:

Oudenaardseweg 144 en Volkaartsbeekstraat 12a9790 Wortegem-Petegem

Info en reservaties:

[email protected] – 67 99 99

Christelijke Herbronningverbonden met God, met anderen en met Gods schepping

uitnodiging opendeur

op zondag 30 augustus 2015 van 14.30 tot 18.30 uurmet natje en droogje

Gelieve u op te geven voor de opendeurdag.

Enkele uitspraken van cursisten van de Evangelische Toerusting School (ETS)

Mirjam BekaertDoor ETS ben ik veel intensiever met de bijbel bezig. Ik zie nu aspecten, die ik anders nooit eerder ontdekt heb. De rode draad in Gods Woord komt nu zichtbaar. ETS is een aanrader voor iedereen, zelfs voor mensen die al jaren christen zijn.

Sebastian CrulETS is verrijkend en openbarend voor mij. De docenten brengen op een bijzonder goede manier hun inzichten en kennis over. Ik wil ETS vanaf september zeker opnieuw volgen.

Verlang je er naar om Gods Woord en de Heer beter te leren kennen? Ga dan in 4 jaar door de hele Bijbel via de Evangelische Toerusting School ! We nemen je mee op reis in de boeiende wereld van het Oude en Nieuwe Testament. Centrale Bijbelse thema’s passeren de revue en stimuleren ons in de hedendaagsebeleving van ons geloof.

Gratis proeflessen op volgende 7 locaties: • VVPBrugge•Dampoortstraat168•8310Brugge

op17en19september• VEGKortrijk•Meensestraat83•8500Kortrijk

op17en26september• ECVGent•Brugsesteenweg325•9000Mariakerke

op19september• BEZDenderleeuw•Seringenlaan7•9470Dender-

leeuw-Hemelrijkop10en24sept.• VEGZaventemFabriekstraat63•1930Zaventem

op12en17september• VEGHerentals•Markgravenstraat82•2200Heren-

talsop10en24sept.• VEGHasseltRunkstersteenweg303•3500Hasselt

op26sept.Voor alle data en info: www.ets-vlaanderen.be of0496171898

Page 3: Verbinding Augustus 2015

• 3 •

Deredactiebehoudtzichhetrechtartikelen in te korten of aan te passen.

ColofonDe V.E.G. is een vereniging die evange-lische gemeenten samenbindt met de bedoeling elkaar met raad en daad bij te staan.

Het bestuur, dat leiding geeft en coördi-nerend werkt naar verschillende activitei-ten, bestaat uit:WoutvanWijngaarden,voorzitterPeter Bordon, algemeen coördinator MartinGevaert,penningmeesterMartinLelie,secretarisErwin Braet, boekhouderLedenzijn:Adriv.d.Berk,KodeNood,Da-vid Buntinx

VEG-DienstencentrumDitdienstencentrumomvat verschillendedepartementen van waaruit de gemeen-ten gediend en geholpen kunnen worden.Zozijner‘diensten’voordeJeugdwerking,Gemeenteopbouw, Communicatie, e.a. Ook de Vlaamse Evangelische Familiedag valt hieronder.Via het kantoor is materiaal voor evangeli-satie en gemeente-opbouw verkrijgbaar, evenals een adressenlijst van evangelische gemeenten.

Voor alle informatie: V.E.G.-kantoorNederzwijnaarde239052Gent-Zwijnaardetel.056-42.40.19e-mail: [email protected] website www.veg.be

LegatenIk legateer vrij van rechten aan de VZW Vereniging van Vrije Evangelische Gemeenten een bedrag van € ………….. omtewordenafgegevenzonderkosten,drie maanden na mijn overlijden.

GiftenU kunt giften voor het VEG-werk overmaken op rekeningnummer IBANnr:BE74001354625107BIC:GEBABEBB

VErbindinG verschijnt 4 keer per jaarUitgave: Toezendingenvoor:Maart 10januariJuni 10aprilSeptember 10juliDecember 10oktober

Zoals jeopdekaftkanzienhebbenweeen nieuwe website!CentraaloponzesitestaatonsVEG-beleidsplan2015-2017metde6aandachtspuntenvoordeze3jaar.On-der‘Vorming’kanjeookhetvolledigebeleidsplandownloadenenlezen.Surfduszekereens naar www.veg.beenontdeknogmeervanonzewerking.

Uzalookontdekkenoponzesitedaterditjaarjammergenoeggeen Familiedag is. Doordatwemoestenuitwijkennaarzaterdag31oktober,ishetonsnietgeluktomeenzaaltevinden.

Op de pagina hiernaast vind je enkele getuigenissen van cursisten van de Evangeli-scheToerustingSchool(ETS),diereeds10jaarwordtverzorgdinheelVlaanderen.Zo’n150cursistenvolgenETSenwordenbijzondergezegend.Ookjijbentvanhartewel-kom!Twijfeljenog?Volgdaneersteengratisproeflesop1vande7locaties.Ziehier-naast voor de locaties en data. Voor alle info en inschrijving: ziewww.ets-vlaanderen.be HiernaasttrefjeookeenuitnodigingvooreenOpendeurdagopzondag30augustus:Christelijke Herbronning Connect is een evangelische logeerplaats voor herbronning enbezinning,dienetzijndeurenheeftgeopend.Ookkleineconferentieskunnenhierplaatsvinden.Erkunnen5christengezinnenwonen,dieditprojectzullenhelpendra-gen.MijnvrouwKristinenikzelfzijnbetrokkenbijditprojectengaanerbinnenkortwonen.Onsgebedisdatdezeplaatstoteengrotezegenmagzijnvanvelemensenenzodegemeentenmagondersteunen.WiewilkanreedsvanafnuverblijveninCHCon-nect.Leesallesopwww.chconnect.be.Verdervindjeopdevolgendebladzijdehetlaatsteartikelindereeks,die10 aspecten van een christelijk huwelijkbespreekt.Mijngebed isdatde lezersdoordezereekshandvaten gevonden hebben om aan hun huwelijk te werken.

VanuithetbeleidsplanvanVEGstartener2nieuweartikelenreeksen:deeerstehandeltover geestelijk leiding geven(pag.6).Detweedenieuwereeksgaatovergebed (pag. 14-15).HoekunnenweelkaarhelpenenstimulerenommeervoorGodsaangezichttekomen? Indereeks‘Pastorale modellen’gaathetdezekeeroverhoejeiemandbegeleidtindelaatstelevensfase.Deverschillendetakenvaneenherdernaardestervendepersoonennaardefamiliewordenuiteengezet.Vervolgens komt er weer een beschrijving van een Europees land:dezekeerisditMol-davië. Ontdek wat je van dit land kan leren.DeBEZheefteennieuwe directeur:KurtMaeyens.Leesmeerhieroverinhetinterviewmet Kurt en Fokkeline.

Tenslottevindjeachteraanietsover30jaar‘De 5 Avonden’: een evangelisatiemiddel datnogsteedszijnvruchtenafwerptoptalvanplaatseninonsland.

Godszegen toegebedenbijhet lezenvandezeVErbindinGenGods leidingbijhetnieuwe werkjaar. Samen met alle heiligen mogen we de Heer liefhebben, volgen en dienen.

‘Geworteld en gegrond in de liefde zult gij dan samen met alle heiligen in staat zijn te vat-ten hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods. Hem nu die blijkens de kracht, welke in ons werkt, bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij bidden of beseffen, Hem zij de heerlijkheid in de gemeente en in Christus Jezus tot in alle geslachten, van eeuwigheid tot eeuwigheid! Amen.’ Ef. 3: 17 b - 21

Inleiding door Peter Bordon, coördinator VEG

Page 4: Verbinding Augustus 2015

• 4 •

Gezonde huwelijkendoor Wout van Wijngaarden deel 8

In dit laatste artikel over het huwelijk komen we tot een hoogtepunt. In het schema tonen we tien belangrijkeaspectenvanhethuwelijk.Daarnaasthebbenwegeprobeerdaantegevenhoemendezehogewaardenkanonderhouden. Eenhuwelijkmoetgevoedenonderhoudenworden.Alsmenhetopz’nbeloop laat,zalhetafglijdentoteen“legedoos”.Danzalmendiepteleurgesteldworden.Alsmenhetechteronderhoudt,zalmensteedsmeergenietenvanhetwondervanhethu-welijk. In dit laatste artikel leren we dat seksualiteit het hoogtepunt is van een vreugdevolle relatie. Wijwensenuveelzegeninhetbouwenaanuwhuwelijk.

Het wezen van een huwelijk is:

Een goddelijke instelling

Een maatschappelijke instelling

Een persoonlijke betrekking

Een monogame betrekking

Een betrekking tussen man en vrouw

Een permanente betrekking

Een aardse betrekking

Unieke personen, unieke relatie

Gelijkwaardigheid in de betrekking

Totale betrekking

Totale relatie

Dehuwelijksrelatiebegintmeteenovergaveaanelkaar.Daar-doorleertmeninalleopzichtenéénteworden.Hetbetekentdatmenmetelkaarhet leven inalzijnaspectendeelt.Menleeftmetelkaar inhetdezelfdehuis.Men leeftuitdezelfdefinanciële middelen. Ook leeft men met elkaars agenda. Het is zowel een psychische als een lichamelijke eenheid. Menleeft in enmet de gemeenschappelijke bezittingen. IndienGod het geeft, heeftmen ook gezamenlijk kinderen. Nooitkan het vaderschap of het moederschap verbroken worden. Samen deelt men ook een hele reeks relaties met vrienden en vriendinnen.Daarnaast zijn er zeer veel gebeurtenissen dieeen onuitwisbare indruk achterlaten en waarin men samen betrokken is. Ook het innerlijke van het hart deelt men met elkaar. Partners spreken daarom over de innerlijke overwegin-gen,vreugdeenverdriet.Ingeenenkelopzichtmagmeneenvreemdezijnvoorelkaar.Ditisookzometnegatieveervarin-gendiezoveelpijnkunnenveroorzaken.Indiendaarnaverge-ving en herstel volgt, heeft men samen een unieke ervaring die diep gegrift staat in het bestaan van een mens.

Seksualiteit als kroon

Naastaldezepsychischeervaringeniserookdelichamelijkeeenheid.Degeslachtgemeenschapiseenechtelijkeverplich-tingdiemenaanelkaarschenkt(1Cor.7:3).Hetiseenbekro-ningvandediepebandzoalswediebovenhebbenomschre-ven(Gen.2:24).Hetisde“kersopdetaart”.Devreugdeomhetgezamenlijkeoptrekkenwordtuitgedruktindevreugdevande seksualiteit.Danzijnalle zintuigenbetrokken.Dat iseentotaalervaring.Nooitmagmendezeervaringlosmakenvandiedieperelatieinhethuwelijksverbond.Anderswordtsekseenmachtdienaardeafgrondleidt.Zonderdezegeestelijkeeenheid wordt de lichamelijke eenheid een lege doos. In de christelijke beleving gaat het in de seksualiteit om het geven van intense vreugde aan de partner en het bouwen van elkaar. In die relatie brengt men offers voor elkaar die men met inten-seintiemegevoelensbekrachtigt.Menheeftdeanderliefalszichzelfenmengeeftzichvolkomenoveraanelkaar(Ef.5:27).Daaromiszwijgenenverzwijgenineenhuwelijksrelatieeengroot kwaad. Het genieten van elkaar is een gevolg van de verantwoordelijkheid die men neemt door in alle openheid tedelen inelkaars leven. Hiervoormoetervertrouwenzijn.DitvertrouwenwordtheeldiepgedefinieerdalsmensamenuitgaatvanGodstrouwaanonspersoonlijk.Hetéénwordenzoalsweditmogenbelevenindeseksualiteitiseenwondervan God dat rein bewaard moet blijven.

Onderhouden

Kijken naar Gods plan!

Roeping boven genieten

Vervuld van Gods Geest

Integerzijn

Liefhebbenvanmensenen de Waarheid

Zelfopoffering

BruiloftvanhetLam

Vrijheid en toewijding

Elkaar eren

Gemeenschap

Page 5: Verbinding Augustus 2015

• 5 •

Studies over opvoedingStudie 1Alswe nadenken over de begeleiding van onze kinderennaar volwassenheid, moeten we eerst nadenken over de sfeer waar dit in moet gebeuren. Wat voor klimaat heerst er inonsgezin?Eengoedklimaat isdebasiswaarinalleskangroeien.Wanneererinonzehuizeneentemperatuurisvan10à12ºC,kunnenwewellekkeretenvoorzettenmaarhetonbehagenblijft.Duseerstnadenkenoverde“tempera-tuur”waarinweallesgaanuitwerken.

Studies 2–5Inhetnestbevindenzichviereieren.Hetzijneigenschap-pendieweheelgraagwillenmeegevenaanonzekinderen.Hetuitbroedenvraagvelejarenvangeduldeninzet.

Studies1Bouwenvanhetnest2Bouwenaanvertrouwen3Bouwenaanzelfacceptatie4 Het juiste spoor bewaren (Tucht)5Overdrachtvangeloofskennis

BestellenDezereeksbestaanuitvijfstudies.Iederestudieomvateen‘box’dieeenDVDenaudioCDbevat.Dezeboxenzijnzowelafzonderlijkalsinbundelverkrijgbaar.Prijsperbox:€10,-Prijsvoordecompleteset:€35,-Bestellenkanviawout.vanwijngaarden@skynet.beofviawww.vanwijngaarden.be.Hetmateriaalzaluperpostwor-denopgestuurd.

Zie www.vanwijngaarden.be Bestellingen en info via [email protected]

Een warm nest

Page 6: Verbinding Augustus 2015

• 6 •

In het beleidsplan van de VEG drukken we ons verlangen uit naar goed geestelijk leiderschap in de gemeente. In de inlei-ding hebben we het als volgt verwoord: “Alschristenenhebbenweéénultiemvoorbeeld:JezusChris-tus.Hijherdefinieerdeleiderschapvoorons.Leiderschapdiezichzelf volledig wegcijfert om in anderen het karakter vanChristustemogenzienontwikkelen”(BeleidsplanSamenVEGzijn,blz.29).

In een reeks artikelen willen we nadenken over geestelijk lei-derschap op alle niveaus : oudsten, diakenen, jeugdleiders, kinderwerkers, vaders en moeders bij de opvoeding van hun kinderen... In allesmoet het karakter van Christus zichtbaarworden.HijisonzeLeidsman.Vanuitdatkarakterkunnenwe(het)“Zout”en(he))“Licht”zijn.Ditsoortleiderschapisechtervertezoekeninonzemaatschappij.Daaromisheteengroteuitdagingomdaarmeebezigtezijn.Inditinleidendartikelwil

ikproberenhetgeestelijkleiderschap,zoalsJezusditbedoelt,te omschrijven.DeeerstetoespraakvanJezusdieMattheüsheeftopgeschre-ven, noemen we de “Bergrede” (Matth.5-7). Hij begint zijnbetoogmet aan te tonen hoe eenmens gelukkig kan zijn.God schenkt de mens daarvoor, door de wedergeboorte, een nieuwkarakter:hetkaraktervanJezus.Jezusbespreektzevenaspecten vandat nieuwe karakter.Dit iswat deVader doorChristusaanonsschenktenheelgraag inonsziettotstandkomen(ontwikkelen).Ditiswateenleidermoettonenaandegelovigenomeen leidernaarGodshart tekunnenzijn.Hetis tegelijk zoongeveeralleswatdewereldverwerpt.Opval-lendisdathetbegintmet:zaligde“armenvangeest”.Jezusgebruikt een sterk woord dat doet denken aan een bedelaar. Mensendienietsvanzichzelfhebben,kunnenallesvanGodontvangenendaardoorgelukkigworden.Armenhebbennogwel eten maar een bedelaar moet er om vragen! Hij introdu-ceert hier dus een totaal nieuw en revolutionair waardenpa-troon. Een geestelijk leider is iemand die God vraagt en uit zichzelfnietsbezit.Nietde rijken in zichzelfmaardearmenvangeestzijnzalig,nietdehoogmoedigen(trotsen),maardenederigen, niet de onverschilligen maar degenen die treuren omaldezondenenhetkwaad,zijngelukkig.

DatkarakterheeftGodlief.Hetisdewereldopz’nkop.Naarditkaraktermoetenweonsuitstrekken.JezusisonzeMeesterenHijbepaaltdenormenenwaarden.Jezusdroegditkarak-ter.BijZijngevangennemingzienwehetcontrastinwaardenmetZijnomgevingheelscherp.Judas,diegelooftinrevolutie,arresteertJezusmeteenleger.HijzietHemalseenrebeldiegevaarlijkis.Jezus,diegelooftindekrachtvandeWaarheid,geeftZijnlevenvoordeWaarheid.Hijisgehoorzaamaandeopdracht van Zijn Vader. Opvallend is dat ook Petrus op het momentvanJezus’arrestatienaarhetzwaardgrijpt.Ookhij,diedriejaarmetJezusheeftgeleefd,kentde“wetten”vanhetKoninkrijk der hemelen niet. Na Pinksteren verandert dat hele-maal. Petrus is dan bij de Vader gekomen die hem vervult met Zijnheerlijkheid.PetruslijktdaarnaopJezus(Joh.21:18).

Alsleidersmoetenweditgaanleren.Hetkomteropaanhetwaardenpatroon van Jezus te leren hoogachten (zie kader).Datdeze zalighedennietbedoeld zijnomdaar alleenmaarvan te genieten, blijkt duidelijk uit het vervolg. Het ontvangen vande“nieuwemens”metdatuniekekaraktergeeftimmersgeen garantie voor een fijn leventje op aarde, maar veeleer een“garantie”vooreenmoeilijkaardsleven:“menzalugaanvervolgen”, zo zegt Jezus (Matth.5:10). Het gaat helemaal integenonzeeigenzondigenatuur.Wanneeronzereddingheteinddoelzouzijn,zouhiereendroomwereldwordengetoond.Hetisjuisthettegenovergestelde.Wekrijgeneen“moeilijk”le-ven dat ondanks die moeilijkheid vol van heerlijkheid is.

OponnavolgbarewijzeheeftPaulusditcontrastbeschrevenenuitgeleefd(Rom.8:35-39).Wezijnmeerdanoverwinnaarsinaldieellende,zoluidthet.DemensengaanjebeliegenenbedriegenomMij,zozegtJezus(Matth.5:11).Zedoendatnietomdatdechristenietsverkeerdsdoetmaaromdatzedewaar-den van het Koninkrijk verachten. Voor ons moet de vreugde van de Vader groter zijn dan de verachting van de wereld.Daaromgeldthetdevies:“Verblijdtu”alsmentegenuliegtenubedriegtomJezus’wil.Wateenenormetrainingisdit!Ver-langenwealsleidershiernaar?DitisGodsprogrammavooronsindezehuidigetijd.Zokunnenweindrukmakenindezewereld. Zo is het Romeinse Rijk overwonnen. Zo maakten de eerstechristenenindrukindearena’svanhuntijd.Alswealsleiderambitieuswillenzijn,mogenweditnooitverwaarlozen.Alleambitie,losvandezewaarden,zaldegemeenteschaden.LeidersmoetendaarombovenallesGodsKoninkrijk zoekenen het karakter ambiëren dat in dit Koninkrijk door de Vader wordt gewenst. Zo alleen kunnen we een onuitwisbare indruk achterlaten doordat we leren leven uit dit nieuwe karakter.

AlsuhetvolledigebeleidsplanvanVEGwilontvangen,[email protected]

Geestelijk leiderschapdoor Wout van Wijngaarden deel 1

Page 7: Verbinding Augustus 2015

• 7 •

Pastorale modellen www.bethesda.bedoor Gerrit Houtman deel 13

Van waardeDevisieoponze levensloop isvoorgelovigen totaalandersdan voor niet gelovigen. Voor christenen is elk onderdeel van hetlevenvanbetekenis.InelkefasewilGodzichopeenspeci-ale manier kenbaar maken, los van de omstandigheden of van degezondheid.Juist indelaatste levensfasewanneerhet li-chaamzijnbeperkingenlaatgelden,kanonslevenrijkaanbe-tekeniszijn.Allereerstomdatveeldingennietmeerhoeven;zoals onze plaats verwerven, identiteit en talenten ontdek-ken en relaties aangaan en we daardoor energie voor andere dingenhebben.Maarbovenalisdelaatstelevensfasedefasevan de oogst, het hoogtepunt van ons leven, de apotheose: terugkijken en de rode draad in je leven opmerken, ontdek-ken wat God heeft gedaan en de betekenis van je persoonlijke geschiedeniszien,zodatjeeenzegenmagdoorgevenaandevolgende generatie.

Indewereldgeldt‘opgaan,blinkenenverzinken’.Hethoogte-punt van je leven is maar kort en hoe ouder je wordt hoe meer waarde en betekenis je verliest. Voor een christen is het leven echter altijd in opgaande lijn: je lichamelijke groei verandert, maar je geestelijke groei wordt sterker.Hetiseenzegenominonspastoraatdaargetuigevantemo-genzijnenmensenhierinteondersteunen.

Pastorale taken In het begeleiden tijdens de laatste levensfase liggen een aan-tal taken voor ons pastors te wachten die we samen met de afscheidnemende en soms ook met de familie mogen uitvoe-ren.

BegeleidenHetisnietvanzelfsprekenddatiemandheteindevanzijnle-venaanvaardt,zelfsalszijnlichaamditkenbaarmaakt.Wezijngeboren om te leven en ons aan het leven te hechten. Ons weer te moeten onthechten en alles los te laten wat ons lief endierbaarisgaatnietvanzelf.Kübler-Rossenandererouw-deskundigen hebben fasen ontdektwaarin zo’n proces kanverlopen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie enaanvaarding.Dezefasenkunnenwenietbeheersenenwezullenhetverloopervanmoetenrespecteren.Welkunnenwedepersoonerinbegeleiden,doorbeschikbaartezijn,dege-voelens te verwoorden en de vragen ernstig te nemen.

VerwoordenInde laatste levensfasemagjealspastorzakenverwoordendie de afscheidnemendemensmisschien nietmeer kan. Jekuntdebetekenisvaniemandslevenduiden,dezegendieie-mand had willen uitspreken, onder woorden brengen. Zaken opschrijven die de persoonwil nalaten voor zijn ge-liefden. Misschien dat je zelfs kunt bemiddelen en spijt enberouwnaaranderenkuntoverbrengen.Ditvraagtnatuurlijkomeengrotezorgvuldigheidomtebegrijpenhoedepersoonnuindezefasedebetekenisvanzijnlevenenlevenseindezietenwijnietvanuiteenwensdenkendingengaanzeggendietemooiofgewoonnietjuistzijn.

Luisteren Ik herinnerme eenman die een zwaar oorlogstrauma hadopgelopen. Nooit was hij er aan toegekomen om dit met ie-mand te delen, deels uit schaamte, deels om anderen niet te belasten.Inzijnlaatstelevensfasewerdhijopgenomenineenverpleegtehuiswaarhijheelzijnleedheeftkunnenvertellenaaneenvoorhemwildvreemdeverzorgsterdiedaartijdvoornam.Nadathijzijnverhaalhadgedeeldisdezemaninallerustenvredeontslapen.Onbewustheefthijaangevoelddatzijnpijn,verdrietenzorgenaandezekantvanhetgrafmogenblij-venenhij‘vanzorgontslagen’deheerlijkheidinmochtgaan.Luisterenisvaakvoldoendeomdatelkmens-wanneerhijzichinzijnverhaalgeaccepteerdvoelt-zelfdebetekenisenzinervandoorvoelt.Datisnietwatwijalspastorsdannogduidelijkmoet maken.

BevestigenOok voor een christen kan de laatste fase er een met vragen en twijfelszijn.Nietomdatmennuaanallesbeginttetwijfelenwaarmenzijn leven lang ingeloofdheeft,maarwelomdatonderdruktegedachtenenvragen inhet zichtvandedoodniet langer vermeden kunnen worden. Naast het luisteren en begripvol verwoorden, mogen we ook de hoop verkondigen en in gebed de deuren naar het paradijs openen. We mogen vergeving uitspreken en vanuit Gods woord de laatste twijfels wegnemen.

VerbindenNietzeldeniserdekansomindezefaseniet-gelovigenhetevangelie te verkondigenenhen zohet koninkrijk vanGodbinnenteleiden.Juistophetlaatstemomentwaaralleennogde belangrijkste dingen gelden, is er soms ruimte die er in het helelevennooitgeweestis.Latenwehieralertopzijn.

Pastoraat bij het sterven Ook al raakt onze uiterlijke mens in verval, toch wordt de innerlijke mens vernieuwd van dag tot dag. II Cor. 4:16

Page 8: Verbinding Augustus 2015

• 8 •

Ontwikkelingen in Europa door Johan Lukasse

deel 20

Een voor velenonbekend enwatmysterieus land, geklemdtussen Oekraïne en Roemenië. De westelijke grens wordtgevormd door de Carpitias bergrug en de oostelijke door de Dniestr rivier. Een bevolking van 4,3miljoen op een opper-vlaktevan33.851km2.VergelijkdatmetBelgiëmet30.528km2eneenbevolkingvanongeveer11miljoen.TochisMolda-viëhetdichtstbevolktelandvandevroegereSovjetUnie.Degeestelijk armoede en goddeloosheid is er groot, aangevoerd door een omvangrijke criminaliteit, maar er is groei en toena-me onder de bijbelgelovigen.

Degeschiedenisvanditlandis,alsvanzoveleEuropesegebie-den, een verhaal van oorlogen, overheersingen, strijd en bur-geropstanden.In1924isheterkenddoordeUSSRalsautono-merepubliekbinnendeSovjetUnie.Indejaren90ishetlandlosgekomen van de USSR en werd het een onafhankelijk repu-bliekmeteenpresidenteneersteministerdieverkozenwarenom het land te besturen. Na het toetreden van Roemenië tot deEU in 2007werddegrensmetMoldaviëdebuitengrensvandeEU.In2010kwamdoordemocratischeverkiezingendeprowesterse Vald Filat als president aan de macht, met als ge-volgdatRoemenië360kilometerprikkeldraadaandegrensverwijderde.Moldaviëisooktoegankelijkvoorhetevangelie.

Een groot probleem dat tot veel verdeeldheid leidt is de strook land,oostelijkvanderivierDniestr,diezichzelfalseeneigenrepubliekheeftuitgeroepen.Doorniemanderkendalsstaat,maarsterkopRuslandgerichthebbenzeeeneigenmunt,deroebel engrenswacht.Dit gebied is eenhaven vanen voor

criminelen.Deenigemanieromdezezelfverklaardebinnen-grens over te komen is het gebruik van steekpenningen.

Economisch isMoldaviëheelarm, zonder industrieenzwakproducerendelandbouw.Dewerkloosheidisbovende25%en vele jongeren verlaten het land, waardoor de bevolking afneemt . Veel jonge vrouwen lonken naar het Westen en ko-men daardoor terecht in handen van mensenhandelaars en zoindeprostitutie.

Degezamenlijke“protestantsegeloofsgemeenschappen”tel-lennaarschatting3,8%vandebevolking.Debaptistenzijndesterkstegroep.Dezebestaandanwelweeruit tweepar-tijen,degeregistreerde,endeniet-geregistreerde.Dezebei-dentellenongeveer590kleinegemeenten,dikwijlsnietgro-terdaneenhuisgroep.Degrootstetegenstandisechternietvandestaat,maarvandeOrthodoxekerkdiezichverzekerdheeftvanwettelijkemachtenalle“geloofs-concurrentie”indekiemwilsmoren.ZeiszelfinconflictmetdeRussischeenRoe-meensOrthodoxekerk.Doordeverdrukking,dearmoedeendeveleveranderingenontstaatergeestelijkegroei.DePink-stergemeenten,detweedegrootstegroep,groeienmet2%perjaarendebaptistenmet1,4%.Deevangelieverkondigendehulpdieuithetbuitenlandkomt,gebeurthoofdzakelijkdoorAgape,diebinnenhetkadervandeOrthodoxekerktrachttewerkenendoorOperatieMobi-lisatie (OM) diemet de evangelische groepen samenwerktonderandereinkampen,zomeractiviteiten.Er isooksocialezorgzoalsvoorzieninginkleding,voedselendergelijke.OokvanuitOekraïneprobeert men tehelpen.Dit landgebruiktde BEE (Bible Educationby Extension), eenwerkwijze die isovergeblevenvanuitdetijdvanhetijzerengordijnendieheeleffectiefisomkleinezelfstandigegroepentestarten,diezich-zelfdaarnavermenigvuldigen. IndehoofdstadChniçinâbe-vindenzichdemeestechristenen,vooralinde“Biblechurch”dieover6locaties300ledenteltmetnogeens700sympathi-santen.Nietaltijdevenzichtbaar,maarwelwervenddoordegelovigen.

Wat kunnen we leren? Gelovigen houden stand en groeien onder moeilijke omstan-digheden. God en Zijn boodschap van vergeving en liefde treft dehartenenbiedthoop.DoordewerkingvanGodsGeestkie-zenvelenervoorJezustevolgenondankshetbesefdathetmoeilijkhedenenproblemenzalmeebrengen.OphenisvantoepassingwaterstaatinHand.4:31“…vervuldmetdeHei-ligeGeestsprakenzijhetwoordvanGodmetvrijmoedigheid”.DeFranstaligebijbel(LouisSegond)vertaalt‘metvrijmoedig-heid’met‘avecassurance’.Overtuigingbrengtvrijmoedigheid!Onsgebedvoorhenismeerdannoodzakelijk,maarookvooronszelfmoetenwebiddendatweeveneensvanuitovertui-gingmetvrijmoedigheidvanJezusmogenspreken.

Moldavië

Page 9: Verbinding Augustus 2015

• 9 •

Voor steun: IBAN nr. BE41 4359 1900 0110 (BIC: KREDBEBB)met vermelding van naam en code zendeling(en)

Voor meer info: www.tearfund.be

Zij zetten zich dagelijks in voor humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking

Fabiola Catryssecode 25cf

Kevin en Els Buchcode 25bd

Louis en Anne-MarieVan de Voorde, code 25vdv

Hilde Vlaminckxcode 25vh

Robert en ChristineBlondeel, code 25rc

Peter en Ineke Van Dingenencode 25vds

Fred en Nathanja Hansencode 25fn

Noël en Manja Soetaertcode 25sb

Onze zendelingen rekenen op Uw steun

Eriseendringendenoodaanfinanciënvoormeerwerkersinonze31gemeenten!DeVEGheefteenFondsvoorjongewerkersopgericht,omdewerkingvandeVEG-gemeententeondersteunen.DitSolidariteitsfondssteltbeurzenbeschikbaarvoorstartendeVlaamsewer-kers.

We willen een warme oproep doen om dit Fonds te steunen. Elke gift, hoe klein ook, is welkom.Volgende werkers worden deeltijds vanuit het Fonds betaald:

Volgende 3 werkers worden deeltijds vanuit het Fonds betaald:

JasperMeganck,vrijgesteldewerkerinAarschot.Rekeningnr.omJaspertesteunenIBAN:BE74001354625107opnaamvanVEGmetvermeldingvan“steunJasperMeganck”.

DavidBuntinx,jeugdwerkerinAntwerpen,Vlaams-Brabant,West-enOost-VlaanderenRekeningnr.omDavidtesteunenIBAN:BE80035520709377opnaamvanVEG.

DavidDelameillieure,vrijgesteldewerkerinKortrijkRekeningnr.omDavidtesteunenIBAN:BE74001354625107opnaamvanVEGmetvermel-dingvan“steunDavidDelameillieure”.

Indien u een legaat wil schenken of meer informatie over dit fonds wil ontvangen, kan u contact opnemen met Peter Bordon, algemeen coördinator VEG.Moorselestraat,[email protected]

fonds voor jonge werkers

Page 10: Verbinding Augustus 2015

• 10 •

“Gemoeteenswatmeeronderdemensenkomen.”Vaakisdateen goed bedoeld advies om eens buiten te komen, andere lucht in te ademen, je eigen kleine wereld te verlaten en je te laten ver-rassendoornieuweontmoetingen.Maarditislangnietevidentvoor iedereen. Oasis wil positieve gemeenschappen creëren waar niemand uitgesloten wordt. Eerder vertelden we al over het werk met Thaise vrouwen die via huwelijken en malafide praktijken in de wereld van de prostitutie terechtkomenoffamiliesuitNoord-AfrikaenOost-EuropadieopstraatofinkraakpandeninhetBrusselsewonen.Maarookvlakbijzijnermogelijkheden.

DaaromlaatikugraagkennismakenmetdeBuurtbar.Dezesu-pergezelligecaravanzieternietalleenprachtiguit,demobielekoffiebar is een sociale onderneming met een aanbod van kwa-liteitskoffiemetdaarnaastookondermeerversethee,gezondesmoothies en huisgemaakt gebak. Via het principe van uitge-stelde koffie (je betaalt vooraf een koffie voor een ander) kan je een (minder mobiele) buur verrassen met een koffie of thee aan huis. Regelmatig wordt er een leuke activiteit voor jong en oud georganiseerd op het terrasje van de BuurtBar: een activiteit rond tuinieren,handwerk,bakken,enz.Regelmatigvindterookeeninformatiemoment plaats aan de koffiebar, waar vooral de ou-dere buurtbewoners informatie kunnen opdoen rond een speci-fiekonderwerpzoalsdiabetes,gezondevoeding,…Ookvragenrondhetzorg-envrijetijdsaanbodkunnenhieraanbodkomen.

De koffienade kerk is ietswatmensen al lang samenbrengt.Waar je hoort hoe het gaat, wat er die week gebeurd is, waar je een helpende hand kan toesteken of je familie in gebed mag dra-gen.MetdeBuurtBarbrengenweditdichtbijmensendiemoei-lijker onder de mensen kunnen komen. Het sociale project wil zichdaarbijheel specifiek inzettenomouderebuurtbewonersdiekwetsbaarzijnvoorvereenzaming,meertebetrekkeninhuneigenbuurt.Oasisvzwwerkthiervoorsamenmetbuurtbewo-ners, vrijwilligers en lokale partners.

TreffendisdathetprojectjuistinBeringenisontstaan.Dezeeenszobloeiendestad inLimburgwerdopdekaartgezetdoordesteenkoolmijn die aan de hele gemeenschap werk verschafte: dedagelijksehardearbeid800monderdegrond,decitésvolar-beiderswoningenenhethelesocialeenculturelelevendatzichafspeelde rondom de mijn. Het wegvallen van die industrie in de jaren90zorgdevooreenwerkloosheidspiekindeprovincie.

Nu is daar opnieuw de hoop om mensen bij elkaar te brengen rondomeengoeichatcaffeezoalszehierzeggenentekijkenwatvoor moois daar uit voorkomt.www.buurtbar.bewww.facebook.be/BuurtBar

PS.Wiedeheerlijkekoffiezelfwilproevenofalsvrijwilligerwilhelpen is van harte welkomContactpersoon: [email protected]

Oasisiseenchristelijkeorganisatiediezichinzettegenallevormenvan mensenhandel.Opgelet:mensenhandelenmensensmokkelzijntotaalverschillend.

26000ishetaantaldatvermoedwordtdoordegespecialiseerdepolitie.Vande26000vrouwenindeprostitutieisnaarschatting8op10slachtoffervanmensenhandel.Ditwilzeggendat21000vrouweninBelgiëslachtofferzijnvanmensenhandel.Handelinmensenheeftvelegezichten.AfgelopenweeksprakikmetZsa-net* die een aantal jaar geleden is weggelopen van haar pooier. Ze had het aanbod aangenomen van een man om in West-Europa te gaan werken, om haar familie te helpen die in een klein dorpje inOostEuropawoont.Zehadgeenideevandehelwaarzeinte-rechtzoukomen.Nooitkanzeterugnaarhaarthuisland.Hetnet-werkwaarhaarpooierdeelvanis,staatbekendomzijnagressie.Tamara*isindeveertigenverteltonsdatzealvanhaar17indeprostitutie werkt. Ze was eraan begonnen om geld te verdienen nadatzewasweggelopenthuis.Welerenhaarbeterkennenenwe horen over een jeugd waar heel veel is misgegaan. Was in de prostitutiestappenvoorhaareenvrijekeuze?

Eenmeisje achter de ramen zegt ons:‘gekozen?Deprostitutieheeftmijgekozen’.EengroepvanronddezestigleerlingenvanhetzesdejaarASOinBrasschaat luistert aandachtig naar de verhalen die we vertellen. We spreken over prostitutie en confronteren hen met de harde werkelijkheid.Waaromstaanerelke24uurzeshonderdvrouwenindeAntwerpseraamprostitutie?Watzijnhunachtergronden?Isprostitutieeen‘normaal’beroep?Watdoetdatmetje?Isseksietswaarjevoorkuntbetalen?“Echtemannenkopengeenseks”iséénvan de stellingen waar we het over hebben. We willen hen uitda-gen om hierover na te denken en een eigen mening te vormen.

Eenvanonzestraatwerkersheefteenetentjemetvrienden.Hetgesprekkomtopprostitutieenzeverteltoverdesituatievaneenmeisjewaarzeeenvriendschapsrelatiemeeheeftopgebouwd.Ze vertelt hoe dit meisje het verschrikkelijk vindt om achter de ra-mentestaanmaardaaruitgeenuitwegziet.Hoezeopdeabsurdewensen van mannen moet ingaan om genoeg geld te kunnen krijgenvoorhaarfamilie.Hoeeenzaamzeis.Eenpaarwekenlatervertelt een vriend haar hoe hij met collega’s door de raamprostitu-tiebuurtpasseerdeenineensmoestdenkenaanwatzeverteldeenhoehijplotsmetandereogennaardezevrouwenkeek…

Onsgebedisdatwejuistalschristeneninonzesamenlevingonsbewustzoudenzijnvandezeproblematiekdiezijninvloedverinonzesamenlevingheeft.Latenwemoeilijkeonderwerpenendis-cussies niet uit de weg gaan, maar juist in gesprek gaan met de mensenrondons.Opdiemanierkunnenweeenstemzijnvoordevelevrouwendieuitgebuitwordeninonsland.Latenwenietwegkijkenmaarvoorhenopkomen.Latenweeenstemzijninge-bed naar God, een stem die vraagt voor recht, recht voor verdruk-ten,eenstemdievraagtomveranderinginonzesamenleving.Spreuken31:8,9Openjemondvooreenstomme,voorderechtszaakvanallendieverkwijnen. Open je mond, oordeel met rechtvaardigheid en ver-schaf recht aan de ellendige en de arme.

[email protected]

C H E R U TStraatwerk & hulpverlening in het prostitutiemilieu

Page 11: Verbinding Augustus 2015

• 11 •

Graag willen we uw gebed vragen dat de Heer arbeiders voorZijnoogstmagroepen(Matth.9:37-38)Erzijnvoorgangersnodigindiversegemeenten:Diepenbeek,Hemiksem,Herentals,Leuven,Koekelare,Kortrijk, Oostende, Poperinge en Willebroek Indienumogelijkevoorgangerskent,laatzedancontactopnemen met het VEG-kantoor.(gegevensindecolofonpag.3)

VOORGANGERS GEZOCHT

Zowel het gevoel als het loon is ongewijzigd gebleven voor Peter Hartman sinds hij directeur is van Het Goede Boek. Peter zit tenslotte al zes jaar in de directieraad van HGB. Hij deed dat in het verleden weliswaar vanuit administra-tief oogpunt maar met het pensioen van Wilfried Goos-sens komt hij nu zelf aan het roer van het boekenfiliaal. HGB is een ondersteunende bediening van de Belgische Evangelische Zending.

Peter: “We gaan door met wat we doen. We hebben nog steeds de doelstelling om de Bijbel te verspreiden en chris-tenen te ondersteunen met degelijk christelijk studiema-teriaal, romans, muziek, films, kaarten en cadeauartikelen en daarnaast een plek te bieden aan niet-christenen met vragen, een praatje of hulp naar een goed boek.” In de na-bije toekomst zal de nieuwe directeur zich ook toeleggen op de automatisering van de winkels. Er zal een database worden aangelegd van de gehele winkelvooreaad. “Op deze manier is iedereen op de hoogte van elkaars aanbod in de winkel. Nu is er te vaak nog over en heen-getelefo-neer, wat niet praktisch is.”

Het Goede Boek levert niet enkel aan België maar te-vens aan de Noorderburen. “Ook de Nederlanders kun-nen ons werk financieel ondersteunen door een boek in onze gloednieuwe webshop (www.hetgoedeboek.be) te bestellen in plaats van een commerciële website te raad-plegen. ” De medewerkers van HGB zijn vrijwilligers of le-ven van giften. De bediening staat hier centraal, op grote winsten rekenen de boekenwinkels dan ook niet.

Directieraad BEZVerder zetelt Peter ook in de directieraad van de Belgische Evangelische Zending. Ook deze raad ging recent met Kurt Maeyens een vernieuwing door. Kurt volgde op 25 april Wilfried Goossens officieel op als Vlaams directeur van de BEZ. Luc Salsac is nog steeds directeur voor de Franstalige kant. Samen met Kurt en Luc vormt Peter de voltallige di-rectieraad. Wilfried was tot en met april dus zowel Vlaams directeur voor de BEZ als directeur van HGB. “Ik ben opge-togen over onze samenwerking. Ik voel dat het heel goed klikt tussen Kurt, Luc en mezelf en ben ervan overtuigd dat we een goed team vormen”, aldus Peter.

Nieuwe directeur ‘Het Goede Boek’

Peter Hartman (links) en Kurt Maeyens (rechts)

Page 12: Verbinding Augustus 2015

• 12 •

Kurt, hoe ben je bij de BEZ terecht gekomen Kurt?Kurt:IkbengeboreninLeuvenenhebsporthumanioragestu-deerd.Alheelvroeghadikhetverlangenomietsvoordege-meente te betekenen. Ik groeide op in een broedergemeente inTienenendaarzagikdegeestelijkenoden.Namijnhuma-niorabeniknaardebijbelschoolgegaan.LeslieMessagevandeBEZkwamdaareenpresentatiegevenoverdezendings-organisatie BEZ. Het was mijn allereerste kennismaking met dieorganisatieendatwerksprakmeenormaan.Devisie,depassie en het verlangen om Gods gemeente hier te bouwen en het evangelie uit te dragen aan mensen die God nog niet kennen.LesliehadvandeschooleenbriefjegekregenmetnamenvanstudentendieeventueelgeïnteresseerdzoudenzijnomvoordeBEZtekomenwerken.Watbleek?Mijnnaamstond bovenaan het lijstje. Op de bijbelschool heb ik ook Fok-keline leren kennen. Samenhebbenwij vier kinderen: Lies-beth(18),Samuel(15),Nathan(13)enEunike(11).

Fokkeline, jij droomde al vroeg van zending?Fokkeline: Ik ben in Friesland geboren. Ik had het al heel vroeg opmijnhartomzendelingteworden.Opmijnzesdeexperi-menteerde ik al met heel weinig beleg op mijn boterham er-vanuitgaandedatikooitinarmoedezougaanleven.Ikhadvoornamelijk het verlangen om het evangelie te brengen. Ik kongefascineerdkijkennaardedomineesopdekansel.Maarikkonde‘rijke’domineesniet rijmenmeteenvolkdatnietsheeft.Omdieredenwouikdezendingingaan,naarmensengaandienietsbezitten.Opmijnachttiende jaarwilde ik zosnelmogelijkuitNederlandweggaanomzendeling tewor-den. Ik kwam in België terecht en ik wist toen ik Kurt leerde kennendatditbetekendedatikookinBelgiëzoublijven.

Hoe ervaar je België?Fokkeline:Doormijnhuwelijkmet Kurt heb ik deBelgischecultuur in huis gehaald. Daarom vergeet ik soms dat ik uitNederland kom. Ik vind de geslotenheid van het land wel moeilijk, bijvoorbeeld aan een schoolpoort waar je lang moet wachten alvorens iemand aan te kunnen spreken. Ik merk ook datdebevolkingnietechtopzoekisnaarGod.Kurt: Een van de moeilijke punten van België is inderdaad de geestelijke strijd. We ervaren die heel duidelijk rondom ons, maar soms zijnweons er niet altijd genoegbewust van. Ik

hoop dat we als werkers hier gemakkelijker met elkaar kun-nen over spreken.

Fokkeline, wat is jouw rol binnen de BEZ?Fokkeline:Ikwilmeopmijnsterktesrichten.Enerzijdshebikeen enorm groot verlangen om te bidden. Werkelijke verande-ringenkomentotstanddankzijgebed.Daarnaastvindikhetfijnombetrokkentezijnbijdebezoekenvandezendelingen.Drie jaar geledenben ik begonnenmetHartVoorVrouwenbinnendeBEZ,omdatikzelfhebervarendatdevrouweneenvergeten publiek vormen. Veel van hen komen uit een ander land, hebben hun familie achtergelaten, werken om de sup-portaantevullen.Alszenaardegemeentegaan,merkikvaakdatzealleenhetkinderwerkdoenenookeenstukverarmingmeemakenopvlakvangeestelijkegroei.Daarinwilikhelpen.Het spreken voor vrouwengroepen ben ik enorm fijn begin-nen vinden.

Veel zendelingen komen vanuit het buitenland, kan Vlaande-ren het niet zelf doen?Kurt: Ik geloof dat dit een van de speerpunten is voor mij als directeur. Ik heb me ook de vraag gesteld in hoeverre de BEZ relevantis.AlbiddendhebikdezevraagaanGodgesteld.Ik

Kurt en Fokkeline,een zendingsechtpaar in de kijker…Hij nieuwe directeur van de BEZZijschrijfstervanhetboek‘VanGodontvangen’

KurtenFokkelineMaeyenswerkensindshunafstuderenaandebijbelschoolbijdeBelgischeEvangelischeZending (BEZ). Hun bediening was tot nu toe heel gevarieerd: gemeentewerk, jeugdwerk, speciale aandacht voor moeders en kinderen. Onlangs volgde Kurt Wilfried Goossens op als directeur van de BEZ. Eenkennismakingmetditzendingsechtpaar:Kurtineigenland,terwijlFokkelinevanNederlandafkomstigis.

Page 13: Verbinding Augustus 2015

• 13 •

hoop dat binnen de komende jaren de Vlamingen zelf hetgeestelijk leiderschapopzichmogennemen.Zijner zende-lingenvanhetbuitenlandnodig?AlsGoddiedeuropent,dandenk ik van ja.Maar ik geloof ookdat deVlamingen zelf instaatzijnomdegemeentente leiden.Maarzehebbenheelveel aanmoediging en bemoediging nodig.

Was het vroeger ook jouw droom om in de zending te gaan?Kurt: Ik heb altijd een roeping gehad om voor België te mogen opstaan, om hier met mijn gaven en talenten iets voor God te mogen betekenen. Voor mij is een roeping een heel duidelijk verstaan van Gods stem die stap voor stap bevestigd wordt. Wat wil je bereiken als directeur?Kurt:Mijngrootsteverlangenis,datGodskoninkrijkgebouwdwordtendatdeBEZdaareenmiddel inmagzijn. Ikgeloofmet heel mijn hart dat God een plan en doel heeft met België, datHijhetopzijnhartheeftdatallentoterkentenisvandewaarheidkomen.DatGoddeBEZmaggebruikenomhoopte geven aan gelovigen en gemeenten, dat evangelisatie mo-gelijk is en dat door eenparig getuigenis mensen God mogen leren kennen.

In deze tijd van ontkerkelijking moet je toch heel optimistisch zijn om een zendingsorganisatie te leiden?Kurt: Neen, omdat het niet van ons of het resultaat afhangt. Zo moeten we het bekijken. We willen te midden van de situ-atiewaarinwegeplaatstzijnGodswildoenendaarintrouwzijn.WijmogengietenenplantenmaarGodmoetdegroeige-ven. Hoe moeilijk het soms in België is, ik geloof dat de beste manieromeen licht te zijn is:deonderlingeeenheidendeoprechtebetrokkenheidbijmensen. Isdatniet zendingbe-drijveninzijnpuurstevorm?

Hoe moeilijk is het om van giften te leven als zendeling?Kurt:Nietgemakkelijk,hetiseenstukonzekerheid.Ikkanmegoedvoorstellendatjongemensendaarenormtegenopzien.Maar als je het persoonlijk aan ons vraagt, we zouden hetnooitanderswillen.DatkomtomdatwegeleerdhebbenomopGodtevertrouweningoedeeninslechtedagen.Datisderijkdomomvangiftenteleven.Langsdeanderekant:hetishetminimum,hetblijfthetminimumenhetzalnooitmeerdanhetminimumzijn.ToenmenhoordedatikdirecteurwerdvandeBEZdachtenzedatiknueendirecteursloonzoukrij-gen. Het tegendeel is uiteraard waar. In Vlaanderen moet de mentaliteit hier rond wel veranderen. Ik wil in gesprek gaan met de denominaties en spreken hoe we structureel iets kun-nen betekenen op financieel vlak voor jonge mensen die de zendinginwillengaan.LangsdeanderekantheeftBelgiëeengoedesocialezekerheidenzekomtdaardoordezendelingenhierbijgevolgooksociaaltegemoet.Datisnietaltijdzoinan-dere landen.

Hoe ga je jonge mensen bemoedigen om in de zending te gaan?Kurt:Met3 sleutelwoorden:geloof,hoopenpassie. Ikhoopdat jonge mensen ontdekken dat het meer dan de moeite waardisominditlandaanzendingtedoen.HenvertellendatjeGodaanhetwerkzalzienenjezelfgevormdengekneedgaat worden. Ik wil sterker onder de aandacht brengen dat dit werk eeuwigheidswaarde heeft en dat je daaruit je passie kunt

halen.Zendelingzijnishetmooisteberoepdateris,namelijkeeuwigheidsperspectief mogen bieden aan mensen die ver-lorengaan. Mijngebed isdatvelenGods roepstemmogenverstaan!Fokkeline, jij bent ook auteur want je hebt een boek geschre-ven‘VanGodontvangen’.Fokkeline:Datklopt.Hetbegonopeenmomenttoenikaanhet nadenken was over mij eigen leven. Ik had best geen ge-makkelijke jeugd en ik vroeg God waarom me dit eigenlijk al-lemaal was overkomen. Ik kreeg toen een duidelijk antwoord: om anderen te troosten met de troost waarmee jij getroost bent.Metditgegeven inmijnachterhoofdben ikbeginnenschrijven over de verwerking van mijn leven met actuele the-ma’swaarheelveelvrouwenmeezitten.Bijvoorbeeldhoezegjetegenjekinderenofmensenrondomje?Hoekanjezakendoorgevendie jezelf van thuisuitnooitontvangenhebt? Ikheb het boek dus geschreven vanuit een probleemstelling en ik vertel hoe ik er vervolgens met God ben uitgekomen.

Wat wil je bereiken met je boek?Fokkeline: Centraal staat dat God vaak lijden gebruikt om ons lessente leren. Ikbenzelfop jonge leeftijdopgenomenge-weestindepsychiatrie.Demensenzeidenmedatikhetlevennooitzouaankunnenofdat iknooit ietszouverwezenlijkenindemaatschappij.Erwaszelfseenhulpverlenerdienaardetreinweesenzei:daarisdeoplossingvoorjou.Ikdenkdaterveelmensenzijndieingelijkaardigesituatiesverkeren:burn-out, depressies,... ook onder christenen. Ik heb ervaren dat dwars door het lijden heen ik enorm sterk ben geworden en ik hoop dat de mensen dat mogen proeven en meenemen wan-neerzemijnboeklezen.

Het tweede doel van het boek is dat het een projectboek is voor supportwerving. Deopbrengstgaatnaarhet startersfonds van de BEZ, zodat nieuwewerkers de mogelijk-heid krijgen om hun start te maken. Het is mijn gebed dat elk boek dat gedrukt is, verkocht mag wor-den en ook voor ditdoeltotzegenmagzijn!

PROJECTBOEK: VAN GOD ONTVANGEN.Graagwillenwijhetboek‘VanGodontvangen’onderuwaan-dacht brengen. Deopbrengstenvanditboekgaan,naaftrekkenvandekos-ten, integraal naar het startersfonds voor nieuwe werkers bij de BEZ. Warm aanbevolen!

Page 14: Verbinding Augustus 2015

• 14 •

Samen op de knieën door Marcel Casier deel 1

Wat is gebed?In brede zin is gebed de dialoog met de drie-enige God,Scheppervanhemelenaarde,deGoddiezichindeBijbelenvooralindepersoonvanJezusChristus,deZoon,aanonsge-openbaard heeft.

God heeft het eerste woordIn het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. (Johannes 1:1)

AllesprekenisbijGodbegonnen.Descheppingkwamerdoortot stand. Voor wij het woord tot Hem richten, mogen we eerst naarHemluisteren.DeBijbeldoethetrelaasvanGodshande-len met de mensen en hun antwoord daarop. Het is de voe-dingsbodemvooronze relatiemetHem,de toetssteenvooronzeervaringen.InzijnWoordmaaktHijonszijnliefdeenzijnwil bekend.Wanneer we met God in gesprek willen gaan, is het daarom belangrijkHémeersttelatenspreken,voornamelijkdoorzijnWoord,endaarvoldoendetijdvoortenemen.Erzijnverschil-lendeleesstijlen:eenlangeretekstaandachtigdoorlezen;eenkorteretekstmeerintensiefopjelateninwerken;era.h.w.instappeneneenrolspelen;tekstmemoriserenofzachtjesop-zeggen; luisterennaareenopname. Jekunteen teksta.h.w.naarGodweerkaatsen,aanHemteruggeven.Jekuntopeenbiddendemanierlezen,d.w.z.jeoverdenktwatjeleest,jegaathetgelezentekstdeelnaarGodreflecteren(terugbidden).JesteltHemervragenover.JereageertopzijnWoord.Leteropwatinjehartresoneert.Letopdegevoelensdiedetekstinjeoproept:hetzijnsignalenofinstrumentendiedetekstvoorjeopenleggen of die jou openleggen voor God.

KosthetjemoeiteomdeBijbeltelezen,omjeteconcen-treren en om het te laten doordringen?Misschien staatzondeindeweg.Alsjehetnietweet,kunjeGodvragenjedit te openbaren. Elke hindernis om met liefde Gods woord injeoptenemen,moetverwijderdwordendoorzetebe-lijden en je ervan af te keren.

Binnengaan in Zijn tegenwoordigheid als kind van GodEén ding heb ik van de HEERE verlangd, … om de lieflijkheid van de HEERE te aanschouwen en te onderzoeken in Zijn tempel. (Psalm 27:4)

Luisteren naar GodsWoord helpt ons omHemmeer in hetcentrumvanonzeaandachttelatenkomen.Wantwezijnzóoponszelfgericht.LezendinzijnwoordkomikonderdeindrukvanGodsheilig-heid,zijngrootsheid.Ikbegrijpzijntoornoverdezonde,maarikbenookverwonderd–ja,tochtelkensweer–overzijnon-uitputtelijkeliefdevoorons.DeblikopHemrichtenenHema.h.w.zienmetmijngeestelijkeoog,geefteenintensevreug-de. Er komteenonweerstaanbareglimlachopmijngezicht.Alsdatnietgebeurt,weetikdatmijnrelatiemetHemopeenlaag pitje staat.Endan,wetenddatikgewassenbeninhetbloedvanhetLamendatikalleen‘inChristus’waardigbenomtespreken,magikmij tot‘onzeVader’ richten. IkmagéénofmeernamenoftitelsvanGodtotmijdoorlatendringen.Jhwhiseenheelbij-zonderenaamdieuitdruktdatHijeris.Hijiservoorons.Hijisnabij om ons te helpen. Immanuel, God met ons. Ik denk dat Abba,Vader,a.h.w.eennieuwtestamentischeomzettingisvanJhwhenbijnadezelfdewaardeheeft.Het drukt zijnwarmeaanwezigheiduitenkinderlijkvertrouwen.InzijntegenwoordigheidmagikkomenenHemaanbidden.Mijnleveninzijnhandleggen,volvertrouwen.Ikweetmijaf-hankelijkvanHem.Ikdankvoorzijngrotegenade.Enikneemmijnbevoorrechtepositieinals‘kindvanGod’.

Antwoord op het Woord van GodWees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; (Filippenzen 4:6)

Alswij zelf hetwoord gaan nemen,mogenwij uitdrukkinggevenaanwatons inzijnWoordaangeraaktheeft.Wijwor-den uitgenodigd om ons bij het bidden te laten leiden door deH.Geest(Efeziërs6:18;Judas20).Enwewordenzekerookuitgenodigdomalleswatonsbezighoudt inonzegebedentenoemen;Godgaatdaar soevereinmeeomenschenkt in

InhetbeleidsplanvandeVEGisonzeeersteaandachtspunt:hoekunnenweelkaarstimulerenommeervoorGodsaangezichttekomen?Indeinleidingovergebedstaatonderanderehetvolgende:“BouwenindeplaatselijkegemeentenenbouwenaandesamenwerkingtussenplaatselijkegemeentenispaszinvolalshetinafhankelijkheidenvanuitderelatiemetdeBouwheer,onzeHereJezusChristus,plaatsvindt.”(BeleidsplanSamenVEGzijn,blz.17).Hetartikelhieronderiseeninleidingoponzereeksartikelenovergebed.

Page 15: Verbinding Augustus 2015

• 15 •

deeersteplaatszijnvrededieallebegriptebovengaat(Filip-penzen4:4-9).Het OnzeVader (Matteüs 6:9-15) is een geweldige leidraadvooronsgebed.DeeerstehelftervangaatoverGodsnaam,Godskoninkrijk,Godswil.‘Uwwilgeschiede’isgeenfatalisti-sche onderwerping aan wat God maar wil, maar vraagt Hem omdeuitvoeringvanzijn(heils)plan.Dezedriebedenliggendicht bij elkaar en worden min of meer samengevat in de laat-ste:‘uwwilgeschiede’.Hetiseengebedvanonderwerpingenovergave,zoalswezienbijJezusinGetsemane.

Pasdaarnakomtéénenkelzinnetjeoveronzeconcretedage-lijksenoden. Inónzegebedenneemtdat vaak90%ofnogmeer in,maar eigenlijkmag dit heel eenvoudig zijn enwehebbenzekernietallesnodigwatwijmenennodigtehebben.Dankomtdekwestievanvergevingvanonzeschuldenendebevestiging datwij ook zelf vergeving schenken: is dat dusblijkbaardewezenlijkenoodopvlakvanmenselijkerelaties?Tenslotteiserdebede:‘leidonsnietinverzoeking,maarverlosonsvandeboze’.Hiermeewordtgenoemddatereengeeste-lijkestrijdaandegangiswaarwijinbetrokkenzijn.Beproe-vingenverzoekingwordeninhetGrieksmetéénenkelwoorduitgedrukt: peirasmos. Beproeving is wat God doet om het goedeinonsnaarboventebrengen;verzoekingofverleidingiswatdebozedoetomonsonderuittehalen.MaarmetGodshulphoefteenbeproevinggeenverzoekingteworden.

Deelnemen aan de geestelijke strijdWant wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. (Efeziërs 6:12)

Datereengeestelijkestrijdwoedt,wordtdoorPaulusduide-lijkgesteldin2Korintiërs10:3-5enEfeziërs6:10-20.Dezelaat-ste tekst laatonsookziendatdeze strijd ingebedgevoerdwordt(v.18),hoewelookinonsdenkenenindekeuzesdiewedagelijksmaken.OmdatJezusdevijandaanhetkruisver-slagenheeft (Kolossenzen2:13-15),bestaatde strijdervooronsindatwijonsuitsprekenvoorJezusChristus,deZoonvanGod.WijproclamerenGodsliefdeenrechtvaardigheid,Jezus’overwinning.WijprijzenHemensprekenonzedankbaarheiduit.Maarwepassenditooktoeinonsdagelijksleven:gedach-tendisciplineren,juistekeuzesmaken,onsoorsluitenvoordeboze,weerstandbieden.

AlswijbiddennaarGodswil(endaarhelptzijnWoordonsbij),gaatheterdusechtnietomdatweGodzoudenmoetenover-tuigen.VeeleerishetzodatwijalleenmaarbevestigenwatHijwilendatuitspreken,zijnwiltotdeonzemaken.Doordittedoen nemen wij stelling in tegen de vijand.

Deconsequentiesvooronsgebedzijn:1. Dat wij veel meer aandacht aan lofprijzing en aan-

biddingmogenbesteden (Psalm22:4-6;2Kronieken20:20-22)

2. Datwij zoals Paulus – zonder gebed voormateriëlenoden uit te sluiten – voornamelijk mogen bidden voorzakendiemetgeestelijkegroeitemakenhebben(voorbeelden in de meeste brieven)

3. Datwij,alshetomniet-christenengaat,vooralmogenbidden voor open deuren, een geschonken woord en vrijmoedigheidomtegetuigen(Efeziërs6:19-20e.a.).

Een strijdplan[Toen zei Jozua:] Wat wil mijn Heere tot Zijn dienaar spreken? Toen zei de Bevelhebber van het leger van de HEERE tegen Jozua … (Jozua 5:14-15)

Alswestrategischwillenbiddenenwerken,moetenwegoedkunnen luisteren naar God om de juiste marsorders te kunnen ontvangen(Jozua5:13-6:5).Datbegintbijonszelf,maarhoudtdaarzekernietmeeop.1. Om effectief te kunnen bidden moet je er (voldoende!)

tijd voor reserveren,bijv. zoalsDaniëldrie keerperdag(Daniël6:11).

2. Zorg voor een of meer lijsten die aangeven waarvoor je zoaltebiddenhebt.Dit iseenopstapje,eengeheugen-steuntje.LaatjeeerderleidendoordeH.Geestdanstrakje lijst te volgen.

3. Hetiszeerwaardevolomverslagbijtehoudenvandeont-moetingenmetdeAllerhoogste.Jegaatderodedraadinje geestelijk leven ontdekken, je wordt bemoedigd door gebedsverhoringen, je ontdekt evoluties … Bidden wordt een avontuur.

Eengoedsoldaatbereidtzichnietalleenindividueelvooropdestrijd.Hijheeftookeenofmeer‘sparringpartners’.Meteenof twee anderen samenkomen om te bidden, tilt het gebed op eenhogerplan(Mt.18:19-20).Jeleertsamenjewilaftestem-men op God.In een leger moeten in de eerste plaats de officieren goed opelkaarenopdegeneraalafgestemdzijn.Zijhebbendaar-voorstafontmoetingen.OokoudstenzullensamentijdvoorGodsaangezichtdoorbrengenomde strijdplannenvoordegemeenteteontvangenenommetelkaartedelenwatzijper-soonlijk ontvangen hebben.

Endanzijnerstoottroepen.Waaromzoudenwenietopzoekgaan naar mensen voor wie gebed een roeping is en die be-reidzijnteworstelenvoordedingendieGodlaatzien.Tenslottemoet elke soldaat zijnplaats innemen.Debakensdiedeleidinguitzetzullenzijvolgen.Ermagineengoedlegergeensoldaatzijndienietgewendisdewapenstehanteren.Degemeenteledenmoetendaartoesteedsopgeroepenwor-den.Zoalseenlegerineenheidenineenhedenstrijdt,zullenwij ook als gemeente moeten samenkomen om te bidden. We kunnen ons niet beperken tot individueel gebed.

AlsuhetvolledigebeleidsplanvanVEGwilontvangen,[email protected].

Page 16: Verbinding Augustus 2015

• 16 •

Nieuws van onze zendelingen

Vol verwachting

We leven in bijzondere tijdenmet grote verwachting. Inminderdan een jaar voorzagdeHereGod indrie nieuwevliegtuigen ter waarde vanmeer dan 6 miljoen dollar. Ermoet nog heel wat gebeuren alvorens de eerste Kodiak naar Papua Nieuw Guinea kan komen.

In het vliegwezen is het niet zo eenvoudig om een vlieg-tuigintevoerenengebruiksklaartemaken.Deafgelopenmaanden hebben Koen en het ganse NTM-Aviation teamhardgewerktomallepapierwerkinordetekrijgen.Jemoeteen volledig plan uitschrijven over hoe je het vliegtuig gaat onderhouden tot in elk onderdeel. Hoe je de ingenieur gaatopleiden.Hoejedepilotenzultopleiden.HoeenwiehetvliegtuignaarPapuavliegt.Daarnamoet jeeenvisumvoor de piloot aanvragen en speciale brandstoftanken voor langeafstandinbouwen,enz.Aldezevoorbereidingenzijnnu klaar en we hopen dat het eerste vliegtuig in Papua bin-nenkortzalaankomen.Hetzaldannogeenpaarmaandenduren voordat het volledig klaar is om te vliegen in Papua.

DeKodiakzaleenheleverbeteringzijnvoorhetdienenvanonze zendelingen. Alhoewel het duurder is om te vliegenper uur, kan het tweemaal meer vracht meenemen en vliegt het sneller dan de vliegtuigen die we nu gebruiken.Maarweverwachtennietalleeneennieuwvliegtuig. JoshenErin,onzezoonenzijnvrouw,hopenookinjulinaarPa-puatekomen.JoshzaleenvandepilotenzijndiedeKodiakzalvliegenhierinPapua.

Heelwatnieuwezendelingenmakenzichnuookklaaromeen bediening te beginnen in een stam. Alswe zienhoedeHerevoorziet, kunnenwealleenmaarvolverwachtinguitzienhoeHijzijngemeentehierinPapuazalbouwenenhoeHijzijnbruidklaarmaaktvoorwanneerHij komt.

Koen en Anne-Laure Verdonck in Papua Nieuw Guinea

Lievevrienden,Wijzijnop9juniinBelgiëaangekomenenzijndevolgendedagdoorgeredennaarZuid-DuitslandvoorLydia’s‘gradu-ation’ van de middelbare school. Het was geweldig om er allemaaltekunnenzijn,zelfsmetopaendeoma’s!Wezijnzeerdankbaardatwedezomermetallevierdemeisjesmo-gendoorbrengen.LiesbethisookklaarmethettrajectvandeEvangelischeHogeschool inAmersfoort enheeftheelveel gehad aan dit programma. WemogenterugkijkenopeengezegendeperiodeinBur-kinaFasodelaatste3jaar!Wezijndankbaarvoorgoedeen

trouwemedewerkers en de ontwikkelingen zijn zeer po-sitief.Hetwerk looptgoedende‘CommunityHealthandEvangelism’ bijeenkomsten die gestart zijn vanaf 9 mei(met een voetbaltornooi in ons dorp, tegelijk met een voet-baltornooi georganiseerd in Brugge door Tearfund Youth!) trekkenvelemensenuithetdorpnaaronsziekenhuis.Opde laatste bijeenkomst voor ons vertrek waren er maar liefst42dorpelingen,voornamelijkmoslims.Dezoonvande‘chef’isooktotbekeringgekomen,wonderlijk!Hetdorpisoverwegendmoslim,maarmensenzijnopzoek!PrijsdeHeer!

Familie Van Dingenen, Ouagadougou. Tearfund België

Page 17: Verbinding Augustus 2015

• 17 •

Nieuws uit de gemeentenVEG Schaarbeek: Nergens meer thuis

Al verschillende jaren organiseert onzegemeente in Schaarbeek maaltijden voordearmeninonzebuurt. Inhetbe-gingingenwedecafésindebuurtlangsom uitnodigingen uit te delen voor wie eenzaamwasen/ofgeenetenkonbeta-len.Laterbegonnenweookmensenopte zoeken in het Noordstation dat nietheel ver afligt van ons kerkgebouw. En-kele jaren geleden waren de toestanden daarschrijnend–methelegezinnendiein de hallen van het station kampeerden –enkregendezebezoekensteedsmeerdeaandacht. Ditjaarzijnwebegonnenelke vrijdag naar het station te gaan met koffie, thee en wafels. Eens om de 14dagen nodigden we de mensen uit voor een warme maaltijd, de andere vrijdagen was er ook een maaltijd, maar dan alleen soep en brood. Het is een heel intensief jaar geworden, maar ook met veel gele-genheden om de mensen de liefde van Godtelatenzien. Enkelebijzondereer-varingen.We ontmoetten een Koerdische man, eengewezensoldaatuitIrak,dieinBrus-sel kampeerde met de bedoeling naar Groot-Brittannië over te steken in een vrachtwagen. Elke week weer spraken we hem aan en hij toonde ons dan trots defoto’svanzijneenheid inKoerdistan.EénvanonzemensendeedzijnbesteenBijbel in het Koerdisch voor hem te be-machtigen en hem die te geven. Het is nu al geruime tijd dat we hem niet meer gezienhebben.Misschienishethemge-lukt de oversteek naar Engeland te ma-ken?We leerden ook een groep jongens ken-nen uit Mali. Dapper op zoek naar een

beter leven. Vrolijk en eigenlijk opval-lendnetjesvoorhet levendatzenood-gedwongen moesten leiden. We praat-tenmethen:éénvanhenwasgewoonde kudden van zijn ouders te hoeden,de anderen werkten op het land. Heel de dag niets doen frustreerde hen. Ze maakten plannen om verder te reizen,naarZwedenofDuitsland,alkondenzedaar geen Frans praten. Soms kwamen zemeenaardekerkenhoordendannade maaltijd een korte bijbelvertelling en -overdenking, die we probeerden mee te geven.Hetleekhennietzoveeltezeg-gen,maarzeluisterdenwel.Deverhalenleken op de Koran die ze min of meerkenden, maar klonken toch veel minder wraakgierig.MisschienzijnzenuinScan-dinaviëendenkenzeaandeGoddieaanhen denkt.Wezijnheelgoedbevriendgeraaktmeteen jong koppel uit Bosnië dat met hun twee kleine kinderen een nieuw leven in België probeerde te beginnen. Het werd een ontgoocheling: de deuren naar werk bleven voor hen gesloten en ondanks alle hulp van binnen en buiten de gemeente zat er niets andersopdannaarhun fa-milie te gaan in Duitsland. Nog steedsontvangen we in de gemeente met Kerst een doos met koekjes en soms ook een oproepomnoodhulp,wantookinDuits-landlukthetnogsteedsmaarhalf.Maarvoor hen beiden was een kennismaking met een gemeente van mensen die in de Bijbel geloven iets helemaal nieuws: het afscheid was verdrietig, maar de Bijbel – in het Servokroatisch – gaat nu mee op hun levensweg.Steedsweerkomenwe jongeMarokka-

nen tegen, die in Brussel helemaal niet opvallen, maar toch geen papieren en geenwerkkrijgen.Vaakzijnzeheelbe-leefd,maar tegelijkookonzeker:wat tedenken van mensen van een kerk die christelijk maar niet katholiek is? Een en-kele keer lezenwe samen uit de Bijbel,die zij voorlezen in het Arabisch. Danmerken we ook hoe groot en tegelijk klein de afstand is: wat een verschil in taal encultuur,maarhoetreffendzijnvaakdeverhalen in de Bijbel die juist heel nauw aansluiten bij hun manier van denken. We hopen dat de vluchtige kennisma-king toch een indruk nalaat die hen bij een volgende gelegenheid meer open-heid geeft voor het evangelie.WezoudennogverderverhalenkunnenvertellenvaneenjongenuitLetlanddievan huis weggelopen was en die we kon-den helpen terug te keren. Of van een Congolese man die radeloos was omdat hijzijnstudiegeldverlorenhadendiewetenminste wat kleren en een deken kon-den geven en helpen om nieuwe plan-nen te maken. Of van een oud Roemeens echtpaar dat hulpeloos op het station stond en niet meer wist waarheen en die we naar een hotel gebracht hebben. Op allerlei manieren komen we als gemeen-te zo in contact met de nood in dezewereld.Hetisvooronszelfeengrotever-rijking. We merken dat de aandacht voor mensendienergensmeerthuiszijn,onswerkelijk deel laat uitmaken van dat wat God doet: in deze wereld omzien naarmensen die verloren zijn en hen latenontdekken dat Hij hen liefheeft. Gottlieb Blokland

NuwehierinBelgiëzijn,ishetgoedominverschillendege-meentes en op contactdagen te vertellen wat God doet en hoeHijvoorzietvooronswerk.Hetisookaltijdweeraanpas-senenwemissendeurenlangestroompannesbij45°Cniet,maarwewillenzograagdoorgevenhoemenseninonsdeelvan de wereld lijden door armoede, vervolging en gebrek aanmiddelen,maarookzo’ngrootvoorbeeldzijninGods-vertrouwen en geloof. We danken jullie voor de trouwe steun en de gebeden voor onswerkenonsgezin!Gebedspuntenzijn:• VerdereontwikkelingenbijPaamLaafi,ooktijdensonze

afwezigheid

• Dankpunt:voordenieuweadministratorbijPaamLaafi.Een hele opluchting voor Peter!

• Studies van Liesbeth en Lydia volgend jaar: LiesbethgaatnaarhetConservatoriumvanDenHaagen Lydia hoopt ingeloot te worden in de studie Ver-pleegkunde in Leiden. Ze zoeken kamers samen, eenuitdaging in Nederland!

Godszegenaanjullieallen!PeterenInekeVanDingenen,Liesbeth,Lydia,JiskaenPhebe

Vervolg Familie Van Dingenen, Ouagadougou.

Page 18: Verbinding Augustus 2015

• 18 •

Lang voordat er sprake was van een Alphacursus ont-stond er in 1985 in Aarschot een evangelisatiemethode met de naam “De 5 Avonden”. Voor mij is dit nog steeds de beste methode voor een duidelijke evangeliever-kondiging. Er valt een jubileum te vieren: 30 jaar De 5 Avonden! Want sinds het ontstaan ervan is het vaak feest geweest in de hemel.

De bedoeling van deze artikel is om de Heer te danken dat er de afgelopen drie decennia door deze studies zo-velen tot geloof gekomen zijn in Vlaanderen. En dat ge-beurt nog steeds (en daarbij spreek ik uit eigen ervaring).

Als stagiair werkte ik destijds samen met de latere prof. dr. Hendrik Koorevaar in een pas gestichte Evangelische Gemeente te Aarschot. Br. Koorevaar hield zich toen be-zig om een methodiek uit te dokteren om de moderne mens te bereiken met een evangelieverkondiging op lan-ge termijn. De methode van De 5 Avonden heeft nl. als voordeel dat mensen rustig, stap na stap, de boodschap van God horen, zonder dat ze gelijk aan het begin onder een soort beslissingsdruk komen te staan. Dit brengt een hele ontspanning op deze avonden voor beide partijen.

Het begon allemaal met try-outs. Mensen uit alle lagen van de bevolking volgden de 5 Avonden (ondertussen werd er door de gemeente dagelijks voor hen gebeden).

Het is mij opgevallen hoe velen bereid zijn om serieus op dit aanbod in te gaan. En verder dat de belangstelling tijdens deze avonden steeds meer toeneemt omdat God aan het werk is!

Op een gegeven moment kreeg ik bezoek van een man die vertelde dat hij reeds verschillende evangelisten bij hem thuis had uitgenodigd om met zijn vrouw te spreken, maar zonder succes. Op een avond (het heet niet voor niets “De 5 Avonden”, maar het kan uiteraard op alle tijdstippen gegeven worden :-) ) bezocht ik hen samen met mijn vrouw. We spraken over allerlei onder-werpen (behalve over het evangelie). Het was gezellig en ontspannen… Daarna vroeg ik aan de vrouw: Zou u niet willen weten wat uw man gelooft? Ik wil een voorstel doen om in vijf ontmoetingen op een begrijpelijke en verantwoorde wijze uit te leggen hoe je eeuwig leven en een persoonlijke relatie met Jezus Christus kunt krijgen. “Ja, dat wil ik!”, zei ze. Haar man viel van verbazing bijna van zijn stoel. En zijn verwondering was nog groter toen ze een tijdje later (op de 5e avond) vroeg of Jezus in haar leven wilde komen. Zij is uitgegroeid tot een fijne chris-ten.

Rond 1986 hadden we een regionale bidstond waar ook enkele leiders uit Herentals bij aanwezig waren. Zij vroe-

gen gebed voor een doorbraak van het evangelie (want er was weinig openheid). Er kwam een vrouw tot geloof. Zij had een winkeltje en de gave om klanten (zoekende mensen) een “duwtje” in de rug te geven om de Vijf Avonden te gaan volgen… De Gemeente maakte hierdoor een geweldige doorstart met nieuwe bekeringen.

Toen kwam ik in contact met een echtpaar waarvan de man leed aan de ziekte van Steinert. De meesten over-lijden hieraan op middelbare leeftijd. Alleen zijn vrouw had belangstelling om de 5 avonden te volgen. Hij bracht haar en reed dan weer naar huis om zijn vrouw later weer op te halen. Toen verhuisden wij 4 km verder. Van-wege de afstand bleef hij erbij zitten en kwam hij ook tot geloof. Hij is tot het einde toe trouw gebleven aan de Heer. Als wij bij elke verhuizing één persoon zouden kun-nen winnen voor Jezus zouden we bereid zijn nog vaker te verhuizen.

Deze methode werkt vandaag nog steeds. Dat zien we bijvorbeeld in Zutendaal, waar we in 2012 officieel van start gingen met een nieuwe gemeente die sterk gericht is op nieuwe bekeringen. En waarbij vooral jonge men-sen tussen de 20 en 30 jaar tot geloof komen. Met hun enthousiasme zonder gêne brengen zij weer nieuwe mensen aan. En dat blijft de beste manier om met nieu-we belangstellenden in contact te komen en opnieuw een reeks van De 5 Avonden te starten…

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op: [email protected]

30-jarig jubileum van ‘De 5 Avonden’ ! door Adri van den Berk “Zij namen het woord met vreugde aan…” (Hand. 2:41).

Page 19: Verbinding Augustus 2015

• 19 •

Een totale presentatie van de blijde boodschap in 5 avonden!

De‘5Avonden’kunnenwordenaangebodenaan:• Buitenstaandersmetwiewijzelfofanderenincon-

tact staan.• Tienersenjeugduitonzeeigengemeenten.Voor

hen is dit concept versneden naar Tien delen met alstitel:‘10studiesvoor10-ers’.

Frequentie: Elke week of om de twee weken. Er kunnen (indien nodig)ookgroteretussentijdenzijn.

Doel:• Een goede geestelijke grondslag geven aan geïnte-

resseerde mensen.• Daardoorwetendedeelnemersaanheteindeheel

goed waarover het gaat als we hen uitnodigen een beslissing voor Christus te nemen.

1e avond: Het gezag van de BijbelJezus’woordenalshetbeslissendegezag.Latenziendat de Bijbel een betrouwbaar Boek is. Gods Woord in plaats van andere bronnen! Er moet een verwisseling vangezagplaatsvinden,eennieuwfundament!

2e avond: Schepping, paradijs, zondeval en belofteVia de eerste drie hoofdstukken van Genesis wordt God getoond als Schepper van hemel en aarde. Ver-derwordtookhetparadijsendehistorischezondevaluitgelegd.Dedoodbehoortoorspronkelijkniettotdeschepping. Descheppingsorde:eenmaneneenvrouwnaarhetbeeld van God geschapen. Eventueel kan je de onge-loofwaardigheid van de evolutieleer kort behandelen. Geefhoopaanheteindevandezestudiedoortenoe-

mendat,mochtereenoplossingzijnvoorhetzonde-probleem, dat dan de relatie met de Schepper weer hersteldzoukunnenworden...Daniseropnieuweenkans op vrede, harmonie, geluk en straks eeuwig leven in het herstelde paradijs.

3e avond: Wie is Jezus Christus werkelijk?DeintellectuelegeloofwaardigheidvanhetevangelieendepersoonvanJezusChristusmettweeaccenten:Zijn Godheid en historische opstanding uit de dood.

4e avond: De verloren staat van de mensHier wordt de totale verlorenheid van de mens aan-getoond d.m.v. van een tekening: de Brugillustratie. DemensisdoordezondevanGodgescheiden,heeftdaaromgeencontactmetHemenkanzichzelfnietred-den. Gods toorn rust op hem, een eeuwige straf komt. Het is niet de bedoeling om hier reeds de oplossing te geven…Iemandkannl.geschoktzijn,dathijverlorengaat,maardatwilnognietzeggen,datdezepersoondoordeHeiligeGeestvanzondeovertuigdis.Hetisbeter om de Heilige Geest de gelegenheid te geven om dat te doen. Zo vermijden we impulsieve beslissingen voordeHeer.Hetrisicoistijdverlies.Maardatisbetervooruit te lopen op de Heilige Geest.

5e avond: De oplossing (redding)OpdezeavondwordthettweededeelvanDeBrugil-lustratie behandeld: de redding in Christus. Er is een oproepomdezereddingaantenemendoorgeloofenbekering.

Nadeze5avondenkanjemensenuitnodigenomdena-zorgstudies‘WelkominGodsfamilie’tevolgen.Deze5avondenenookdenazorgreeks‘WelkominGodsfamilie’ kan je bestellen via de website van VEG: www.veg.be/vorming

NIEUWNIEUWNIEUW

GRACE PUBLISHING HOUSEwww.gracepublishinghouse.com

ISIS en wat we daarover moeten weten

€ 8,95• Hoe is deze beweging ontstaan?• Wat onderscheidt ISIS van andere

terroristische groeperingen?• Zal ISIS een rol spelen in de eindtijd?• Wat betekent ISIS voor Israël?• Hoe moeten christenen reageren?

Actueel, verhelderend en aansprekend. Must read!

ISBN 9789492234025, 160 pag.Verkrijgbaar in de christelijke boekwinkel

ONDERWIJZENDE EVANGELISATIE…

Page 20: Verbinding Augustus 2015

School

Evangelische

Toerusting

Groeien in bijbelkennis, discipelschap en toerusting

Gratis proeflessen op 7 locaties. Info en opgave via www.ets-vlaanderen.be of 056/42.40.19

In 4 jaar door de

Bijb

el

Design by