Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za...

29
Ramadan for dummies Fatma Taspinar VRT za 28/06/2014 - 08:19 Fatma Taspinar http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/column/140628- column-fatmataspinar-ramadan-standard Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien jaar. Dat kan u verbazen. Want wie goed naar mijn foto kijkt stelt zich een heel ander beeld voor van de gemiddelde moslima. U ziet dat goed, wij komen in alle vormen, maten en kleuren. Sommige moslima’s dragen een broek, andere een hoofddoek, sommige moslima’s verkiezen de combinatie en ik draag geregeld dé broek. Ik zal uw gids zijn Maar één maand per jaar vallen alle verschillen weg. Dan is het die tijd van het jaar. Ramadantijd. Dertig dagen lang bergt de moslim zijn primaire behoeften op tussen zonsopgang en zonsondergang. Dertig dagen lang herkennen moslims elkaar met 1 blik: die van discipline en dedication. Voor de niet-moslims onder u is dat anders. U zit met heel wat vragen over de ramadan. U vraagt zich meermaals af wat de moslim bezielt om zich een hele dag te onthouden van. Misschien hebt u nog wel wat sympathie voor die gekke gewoonte, maar weet u niet hoe u zich moet gedragen in de buurt van de moslim die

Transcript of Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za...

Page 1: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Ramadan for dummiesFatma Taspinar

VRT

za 28/06/2014 - 08:19 Fatma Taspinar http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/column/140628-column-fatmataspinar-ramadan-standard

Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien jaar. Dat kan u verbazen. Want wie goed naar mijn foto kijkt stelt zich een heel ander beeld voor van de gemiddelde moslima. U ziet dat goed, wij komen in alle vormen, maten en kleuren. Sommige moslima’s dragen een broek, andere een hoofddoek, sommige moslima’s verkiezen de combinatie en ik draag geregeld dé broek.

Ik zal uw gids zijn

Maar één maand per jaar vallen alle verschillen weg. Dan is het die tijd van het jaar. Ramadantijd. Dertig dagen lang bergt de moslim zijn primaire behoeften op tussen zonsopgang en zonsondergang. Dertig dagen lang herkennen moslims elkaar met 1 blik: die van discipline en dedication.

Voor de niet-moslims onder u is dat anders. U zit met heel wat vragen over de ramadan. U vraagt zich meermaals af wat de moslim bezielt om zich een hele dag te onthouden van. Misschien hebt u nog wel wat sympathie voor die gekke gewoonte, maar weet u niet hoe u zich moet gedragen in de buurt van de moslim die meedoet aan de ramadan. Maakt u zich geen zorgen. Ik ben er voor u. Ik zal uw spirituele gids zijn.

De ramadan is geen dieet

Vergelijk de ramadan om te beginnen nooit met een dieet. Een beetje research leert al gauw dat wie enkel op late uren eet, er niet bepaald magerder op wordt. Wel integendeel. Laat me voor het gemak mijn eigen voorbeeld geven: ik kom minstens drie kilo bij per ramadanjaar. Ik doe al meer dan tien jaar mee. Dus rekent u maar uit waarom ik de humor daar niet van inzie.

Page 2: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Moslims mogen niet alleen niet eten voor zonsondergang, ze mogen ook niet drinken, nee ook geen water. Iets wat veel mensen ieder jaar opnieuw schijnen te vergeten. Een van de meest gestelde vragen tijdens de ramadan is dan ook: “mogen jullie niet drinken? Zelfs geen water?“ De moslim zal daar heel geduldig proberen op antwoorden. Hij of zij zal elk jaar opnieuw de regels van de ramadan met u overlopen. Dertig dagen lang. Maar na dit gelezen te hebben, gaat u die fout nooit meer maken. Sterker nog, u bent nu gewapend om de moslim te tonen dat u best wel op de hoogte bent van de regels. Believe me, dat levert u alleen maar extra punten op. En dat kan u goed van pas komen tijdens het Suikerfeest, de grote afterparty van de ramadan.

Geen schuldgevoelens aub

Aansluitend is het echt onnodig om uitvoerig in te gaan op de gezondheidsaspecten van de ramadan. Het heeft geen zin om gezondheidsadvies aan te bieden aan de hongerige moslim. Hij of zij zal heus niet sterven van 1 dag geheelonthouding, no worries. Laten we hier en nu afspreken dat u dit jaar gaat proberen geen (goedbedoeld) gezondheidsadvies te geven dat bol staat van de uitroeptekens. Voor uw en mijn gemak hier enkele voorbeelden die u alvast mag schrappen: “Amaai de ramadan das echt superongezond! “amaai het is keiwarm, ge moet echt iets drinken” of nog “ge gaat nog een niercrisis krijgen”.

Het gebeurt bijna elke dag dat de moslim en niet-moslim elkaar ontmoeten op een moment dat de ene aan het eten is en de andere niet. We leven in het Westen, hier ligt het openbare leven nu eenmaal niet plat tijdens de ramadan. Geen probleem. De moslim past zich daar wel aan aan. De moslim is getraind om zich volledig te onthouden van alle voedsel tot de zon ondergaat. Hebt u dus alstublieft geen medelijden, als u tijdens het eten van uw forel met knapperige frietjes en hollandaisesaus (mijn favoriet tijdens de ramadan) plots beseft dat er iemand aan tafel zit die meedoet aan de ramadan.

U hoeft echt geen kwartier lang uitgebreid in te gaan op hoe schuldig u zich voelt dat u voor de neus van een onthouder lekkere frieten zit te eten. Daar worden moslims niet beter van. En al zeker niet beter gezind. Ze zullen enkel nog meer denken aan hoe goed die frieten eruit zien.

Voor de grapjurken onder u

Nu wil ik mij uitdrukkelijk richten tot de grapjurken onder u. Ik weet wel iets van flauwe grappen, dus believe me on this one. Erger nog dan de honger van de moslim tegenover u aanscherpen, is het lumineuze idee “ik ga es een goed mopje maken over de ramadan”. Nee, er zal echt niet gelachen worden als u voorstelt dat “je toch stiekem achter een hoekje kan gaan eten, waar niemand het ziet? (vette knipoog)”. Onthoud u op die momenten vooral dat Allah alles ziet en dat hij dus ook achter dat hoekje zal kijken. De lachers onder de moslims hebt u alvast niet op uw hand, en Allah apprecieert dat ook maar matig.

En dus schrap die andere mop ook maar uit uw lijstje. Die waarin u voorstelt om “gewoon de rolluiken neer te laten, dan is het toch ook donker, en dan kan je toch eten?” Haha, maar niet gemeend. Geen enkele moslim heeft daar ooit om moeten lachen. Onthoud u vooral ook dat die mop al door duizenden mensen ooit al eens is bedacht. Ik vermoed dat u toch iets origineler uit de hoek wil komen?

Page 3: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Ah maar geen nood denkt u? Voorgaande moppen zou u zeker nooit vertellen? U grijpt liever terug naar de plattere varianten in het genre, de echte billenkletsers die altijd een vette knipoog omvatten. Ik moet u teleurstellen. Want ik heb uw mop net van kilometers ver zien aankomen. Ramadan betekent inderdaad ook geen seks hebben van zonsopgang tot zonsondergang. En nee, daar hebben moslims geen problemen mee. Moslims zijn gewone mensen, als u en ik. Geen konijnen. Ze kunnen best wel eens skippen. U hoort nu vast ook wel dat “Een hele dag geen seks? Wink wink” al een stuk minder aantrekkelijk klinkt dan voor u dit las.

Weg met dat vingertje

Ook een misser is dat u met het vingertje gaat zwaaien. Dat u de moslim even gaat uitleggen wat wel en not done is tijdens de ramadan. “Ramadan?? Ja zo kan ik da ook. Nen helen dag nie eten en dan heel den avond zitten schransen zeker??” Euh ja. Zou u niet hetzelfde doen als u omviel van de honger en van een hele dag zware dedication? Mocht u toch voelen opborrelen dat u iets in die richting aan iemand kwijt moet, draai u dan vooral om en praat tegen iemand die die dag al wel heeft gegeten.

En als de etenstijd dan eindelijk daar is, dan moet u vooral onthouden dat moslims mogen eten vanaf de eerste seconde dat de zonsondergang is ingezet, op dat moment is het nog niet volledig donker, dat klopt. Maar ons daarop wijzen, is echt niet sympathiek. Het is tenslotte al half elf.

Voor u deze handleiding afdoet als negatieve en eenzijdige ‘ literatuur’ (mogen we nu niks meer zeggen?), toch nog even een positieve noot. U mag uiteraard vrijuit converseren met uw gelovige medemens. U mag hem of haar moed toewensen. U mag zelfs vinden dat moslims toch maar gekke gewoontes hebben. En dat ze wel erg lawaaierig zijn rond het etensuur. Dat klopt. Maar probeert u dan even te denken aan het sympathieke idee achter de ramadan. Dertig dagen lang solidair zijn met de minderbedeelden. Zij die ook na zonsondergang een strijd moeten leveren. Dat kan klef klinken, het is maar een suggestie.

Probeert u het dit jaar eens anders. Toon de moslim dat u stiekem ook wel respect heeft voor al die zelfopoffering. En als je hem of haar echt wil zien blinken dan spreekt u volgende zin uit: “Respect. Wat een discipline en dedication.” Meer moet dat niet zijn, toch?

(Fatma Taspinar is journalist bij VRT Nieuws.)

Page 4: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

REACTIES

Dr Davy Adriaens • 2 dagen geleden

Beste Fatma: Dank u wel.Ik ben christen, en één van de grootste problemen van onze maatschappij is het onbegrip naar andere religies toe. VRT: Dank u wel. Het is een zeer goede zaak dat een beetje tijd / ruimte gemaakt wordt om andere geloven en gebruiken uit te leggen. uiteindelijk ben ik iemand die bidt voor een foltertuig (het kruis) en gelooft dat de slok wijn het bloed van iemand is geworden...Beste Fatma en alle moslims ter wereld: ik wens jullie allemaal veel sterkte in deze jaarlijkse beproeving!

Simoens Kobe • 2 dagen geleden

Zoals U aan mijn naam kan zien, ben ik geen moslim - ook al zegt dat eigenlijk niets -. Desalniettemin heb ik al zeer lang de intentie om deel te nemen aan de saum ( de Ramadan is gewoon de maand waarin gevast wordt ). Dit jaar doe ik dit dan ook eindelijk. Eveneens heb ik deelgenomen aan de Katholieke Vasten ( 46 dagen enkel op water en brood ). Die doe ik niet uit religieuze overtuiging, in naam van een of andere God, maar voor mezelf. Elke dag moeten miljoenen mensen 'vasten' naar onze normen en het is mij een ware eer om toch in die dagen van vasten hetzelfde te voelen. In die hoedanigheid begrijp ik dus niet dat sommigen na zonsondergang à volonté beginnen te eten - en met mij delen ook vele moslims deze mening -. Ook na de saum zou er met mate moeten gegeten worden daar het een maand van inkeer is, van vervreemding van de decadente materiële wereld. Dus voor mij zeker geen forel met frieten in de Ramadan. Ik heb besloten om ook na de dagelijkse vasten geen warme maaltijden te nemen en zo veel mogelijk dierlijk voedsel te vermijden. Uit deze column destilleer ik de oproep om respect te tonen voor de onthouders. Daar ga ik allerminst mee akkoord. De vasten is voor mij een normaliteit, een vanzelfsprekendheid. Je doet daar niet aan mee om er krediet voor op te strijken. Of je eraan deelneemt of niet, het maakt mij niet uit. Al hebben onthouders bij mij al een streep voor in mijn oordeelvorming over hun persoon. Toch meen ik dat onthouders niet extra moeten geprezen worden. Zij tonen discipline en dedication, zeker, maar dat is niet meer dan normaal in mijn ogen. Ik permitteer mij dit te zeggen daar ik zelf onthoud. Al bij al vind ik dit een zeer interessante en geestige column en Mevrouw Taspinar heeft zeker gelijk dat, het westen, het decadente westen zeker heel wat kan leren van de vastende moslims. Maar

Page 5: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

het uitzonderlijke respect dat ze vraagt vind ik helemaal onterecht. Dank voor Uw aandacht.

Els Simoens Kobe • 19 uur geleden

in alle eerlijkheid dat respect hoeft ook helemaal niet. Wel het achterwege laten van het respectloze gedrag. We hoeven er ook niet voor geprezen worden onze beloning ligt immers bij Allah en niet bij de mensen dus die kritiek is helemaal terecht

Alysa • 2 dagen geleden

Tja, mij maakt het ook niet uit of een mens vast of niet en of dat uit religieus getinte redenen is of niet, bovendien vind ik niet dat iemand meer respect of minder moet krijgen omdat iemand om wat voor rede(nen) allemaal mogelijk vast, bv. hier leven wij in het vrije westen!

Jan_Corneel • 2 dagen geleden

Je zal van mij hierover nooit moppen horen, maar als ik je de vraag stel "Waarom?", krijg ik dan het antwoord "Je begrijpt er niks van."? Je hebt gelijk. Ik begrijp er niks van.

Kubra Jan_Corneel • 2 dagen geleden

Waarom?

Page 6: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Het gaat niet enkel om solidariteit met de armen, minderbedeelden.. Het gaat om spirituele reiniging.. Detoxen van lichaam en ziel.. Je innerlijke rust vinden.. 's Avonds aan tafel zitten met je familie, elkaar 'ontmoeten'..Zelfdicipline ..Geduld tonen aan je omgeving..Bidden..de Koran lezen..God bedanken omdat we s'avonds toch wel iets kunnen eten..

Het is veel meer dan ' niet eten tot zonsondergang' .. :)

Rudy Van Roost • 2 dagen geleden

Dan kan je je zeker voorstellen wat ik als veganist dag in dag uit het hele jaar doormaak :)

De meeste blikken kijken ronduit verbaasd wanneer ik vertel dat ik niet wegens gezondheidsredenen of één of ander esoterisme enkel plantaardige produkten gebruik, maar wel omwille van de desastreuze gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie. Deze industrie gebruikt immers 80% van de landbouwgrond, 90% van het gekapte Amazonewoud en heeft een grotere uitstoot van CO2 dan de mondiale transportsector.

De helft van de dag gedurende een maand niet eten op basis van prehistorische overleveringen van ongeletterde woestijnnomaden, doet mijn blik dan weer verbazen...

Simoens Kobe Rudy Van Roost • 2 dagen geleden

Geachte, groot respect voor zij die zich doorheen hun hele leven - of toch het grootste, bewuste deel ervan - kunnen onthouden van vlees en alle dierlijke producten. Ook Uw beweegreden daartoe verdient het grootste respect. Vlees heeft inderdaad een vernietigende impact op het milieu. Maar de mens is nu eenmaal een omnivoor. De hersenmassa, het intellect van de mens dat zo geroemd wordt kon alleen tot stand komen door de nuttiging van vlees te vermeerderen. Echter daarvoor moet je niet elke dag vlees eten. Vlees zou eigenlijk een uitzondering moeten zijn. Door onze voorouders werd het gegeten wanneer het zich aanbood, soms was dit slechts zeer sporadisch,

Page 7: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

andere malen stoten ze op een grote kudde mammoeten. Het punt is dat vlees - of toch de voedingsstoffen erin - een noodzakelijkheid is voor de mens. Uiteraard kan dit vervangen worden door tal van alternatieven, maar dit mondt dan wederom uit in één grote menselijke prutserij. Een veel beter alternatief is één simpel woord: MATE. Als je één keer per week vlees eet en je let erop dat dit van lokale komaf is dan is er geen enkel probleem - al kan het altijd beter -. Spijtig genoeg lijkt dit niet mogelijk in deze maatschappij. U heeft dus mijn grootste respect verdiend maar moet daarvan onmiddellijk een stuk inleveren door Uw wel heel kortzichtige laatste opmerking. Als U op de hoogte zou zijn van de ware toedracht van de Saum zou U deze opmerking niet gemaakt hebben. Mag ik er U trouwens op wijzen dat deze "prehistorische ongeletterde woestijnnomaden" in de grootste luxe leefden in hun uiterst gesofisticeerde steden terwijl de christelijke westerse - beschaafde - wereld in zijn eigen vuil zat te ploeteren. Trouwens is onze 'beschaafde' maatschappij niet gebaseerd op het millennia - oude principe van het kapitalisme. Het meest primitieve van allemaal. Wat is het meest lachwekkend? Een religie die oplegt om een hele maand overdag niet te eten om solidair te zijn met zij die niets hebben. Of een hele maatschappij die kinderen ver van hun bed uitbuit om de kleren van hun kinderen te maken? Kiest U maar. Dank voor Uw aandacht.

Frederik Simoens Kobe • één dag geleden

Als u werkelijk gelooft dat wanneer we nu met ons allen stoppen met vlees te eten, onze hersenen gaan krimpen, dan zijn er een heel aantal 'omstandigheden' die we terug in ons dagelijks leven moeten inbrengen (omstandigheden van tijdens die grote hersengroei, zoals in grotten wonen, niet te veel hygiëne aan de dag brengen...). Daarnaast moest destijds ieder voor zichzelf (vooral de mannen waarschijnlijk) jagen om dit vlees te verkrijgen. In een situatie waarin dierlijke producten voor u gemaakt wordt (lees dieren in uw plaats vermoord), kloppen de omstandigheden niet.

Omnivoor betekent vrij letterlijk dat het organisme zich aanpast aan de omgeving in de keuze van een voedingsbron. De hedendaagse omgevingsfactoren 'smeken' ons om aub geen dierlijke producten te consumeren.

Prutserij is zeer vaag, en no matter wat iemand eet, zal er waarschijnlijk een vorm van prutserij bij komen kijken. Een veganist kan in principe maar één iets tekort komen (dikwijls toegevoegd aan voedingswaren uit voorzorg), vitamine B12. Is het prutserij om dit toe te voegen? Ja eventueel... Nu moet u weten dat B12-tekort ook bij koeien voorkomt, en in hun voeding ook B12 wordt toegevoegd. Wederom prutserij? Wederom prutserij!

Page 8: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

(B12 wordt door een bacterie aangemaakt, dieren kunnen deze stof enkel 'opslaan', niet produceren.)

Rudy Van Roost Simoens Kobe • één dag geleden

Geachte Kobe,

Ik zie niet in met wie je solidair bent om overdag niet te eten en 's avonds wel. Welke mens die niets heeft wordt daar beter van? Welke toedracht heeft saum? Stap je tijdens saum uit de roofmentaliteit van ons kapitalistisch systeem?

Het kapitalisme is recentelijk ontstaan uit het calvinisme. Zij beroepten zich op het oude testament dat hen vertelde dat god de mens tot hoeder en de gebruiker van de natuur en dieren heeft gemaakt en .

Religie is een voorwetenschappelijke ideologie die de prehistorische mens creëerde en gebruikte om naast het smeden van groepsidentiteit en aansterken van mentale kracht, ook verklaringen te geven voor zichzelf, de gemeenschap en de leefomgeving. De drang om verklaringen te zoeken is de motor achter de memetische evolutie én onze vergrote hersenmassa (het eten van vlees heeft er niets mee te maken). We leven nu in wetenschappelijke tijdens waarin religie nog maar weinig strookt met wetenschappelijke bevindingen en vandaag de dag meestal omwille van haar sterke groepsidentitaire aspect, misbruikt wordt.

Stel u voor: alle moslims en sympathisanten een maand lang veganistisch tijdens saum...

Simoens Kobe Rudy Van Roost • 21 uur geleden

Geachte, We groeien naar elkaar toe in deze dialoog. Het punt is niet zozeer dat je solidair bent met zij die niets hebben TIJDENS de vasten. Het is een begin of een moment van aandacht dat de solidariteit moet laten ontstaan. U heeft helemaal gelijk: wat is een hongerlijder nu geholpen met dat ik niet eet? De vasten is echter niet voor die hongerlijders, het is

Page 9: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

voor Uzelf. Het herinnert er U aan dat er ook mensen zijn die niet zo een zorgeloos leven kunnen leiden. Als je enkel maar tijdens de saum hieraan denkt dan heb je de ware betekenis van de vasten niet begrepen. Het zet U aan om je leven aan te passen om je een blijvende, duurzame levensstijl toe te eigenen rekening houdend met natuur en medemens. Dat is de eigenlijke betekenis. Maar ik weet ook dat velen redeneren: een maand vasten, daarna een goed doel steunen en ik ben weer voor een jaar goed. Ik echter niet, voortdurend zoek ik naar manieren om mijn eigen impact op mijn omgeving te verkleinen. Zoals U waarschijnlijk wel weet is dat niet gemakkelijk in deze maatschappij.Uw ontstaanstheorie over het kapitalisme is zeer goed gevonden, ik had deze theorie nog nooit gehoord. Niets is echter minder waar. Het is zeer gemakkelijk om alle schuld in de schoenen van religie te schuiven, maar zo verlies je de echte problemen uit het oog. Kapitalisme IS de mens. Het bestaat al zo lang dat de mens bestaat. Het streven naar meer en beter is ook het basisprincipe van de natuur. De mens is er door zijn intelligentie echter in geslaagd om dit op zeer grote en vernietigende schaal toe te passen. Het kapitalisme echter als huidig economisch systeem stamt uit de negentiende eeuw. Het Calvinisme, o.a. het Calvinisme, trachtte gewoon een instinct dat diep in de mens aanwezig is te verklaren via God. Zij vonden niets uit. Zij verklaarden gewoon iets.Ook Uw theorie over de groei van de hersenen klinkt mij iets te humanistisch in de oren. Misschien heeft U gelijk, maar dan wel in derde of vierde instantie. U vergeet echter wel dat een wezen eerst een bepaalde grootte van hersenen nodig heeft om bewust achter verklaringen te gaan zoeken ( de memetische evolutie ). En die grootte kwam er door de vicieuze cirkel van vlees eten en intelligenter worden zodat er meer vlees kon gevonden worden om te eten. Uiteraard speelt de factor toeval hier ook een grote rol in.Wetenschap is gewoonweg een nieuwe religie. Het is wederom een zoeken naar verklaringen. Op welke manier je dit doet maakt eigenlijk niet uit. Vergist U niet, ik studeer Fysica en Sterrenkunde en interesseer mij mateloos in de wetenschap, maar beschouw deze niet als de waarheid. Net als de Kerk en met uitbreiding religie duizenden jaren heeft gedaan, pretendeert ook nu de wetenschap de waarheid te kennen. Ik zie geen verschil.En tenslotte. Ik had mij al voorgenomen om tijdens de saum zo veel mogelijk dierlijk voedsel te vermijden. Zeker geen vlees of vis dus. Wat ik sowieso al zeer sporadisch eet. Hartelijk dank voor de dialoog.

Page 10: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Rudy Van Roost Simoens Kobe • 19 uur geleden

Elke groep organismen wil meer en meer grondstoffen te pakken krijgen om zoveel mogelijk nakomelingen te laten overleven. De natuurlijke selectie houdt deze drang in bedwang. De mens heeft zich door de natuur te cultiveren deels onttrokken aan (de onaangename gevolgen van) natuurlijke selectie. Onze tomeloze nood aan grondstoffen bereikt stilaan een kritisch punt. Milieubewustzijn en duuraamheid bijbrengen bij gelovigen (in Vlaanderen vooral joden en moslims) wordt enorm bemoeilijkt wanneer "god de natuur aan de mens heeft gegeven, het hebben van veel kinderen een zegen is en bidden de klimaatsverandering zal doen stoppen".

Ik lees een contradictie in het houden van saum om duurzamer te gaan leven en de bovenstaande redenen die joden en moslims mij geven om als pleidooi tegen duurzaamheid.

Het zoeken naar verklaringen (lees: het initiëren, kopiëren en vermeerderen van memen) is juist de reden van het vergroten van het brein. Als er al bepaalde nutriënten te vinden zijn die de werking van de hersenen bevorderen (niet doen groeien) zijn het wel deze in noten. Culturele evolutie is een onderdeel van de biologische evolutie en kan zodoende een effect op onze fysiologie Toeval speelt absoluut geen rol in natuurlijke selectie en memetische evolutie heeft niets te maken met "bewust verklaringen zoeken".

Wetenschap is een manier om mechanismen achter natuurlijke systemen te ontdekken en te beschrijven. De wetenschappelijke methode is nodig omdat de werking van de natuur niet te bevatten is met ons menselijk intiutief verstand. Wanneer pretendeert wetenschap de waarheid? Wat is er "waar" aan het modelleren van een systeem?Geen verschil tussen religie en wetenschap? De theoloog zei tegen de wetenschapper: "Als je de zon van het oosten naar het westen ziet gaan, is het toch logisch dat de zon rond de aarde draait." Waarop de wetenschaper

Page 11: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

antwoordde: "En hoe zouden we de zon te zien krijgen, wanneer de aarde rond haar as draait en wij deze draaiing niet voelen door de aardse zwaartekracht?"

Antoon Anckaert • 2 dagen geleden

Een gezegende ramadan aan onze moslims en moslima's.

CindyV • 2 dagen geleden

Een gezegende ramadan gewenst! En goed dat u alles nog eens op een rijtje zet...

Bram • één dag geleden

Het zich tijdelijk of definitief onthouden van eten, drinken, sex, geestrijke drank, sigaretten enzovoort is een geheel persoonlijke keuze die eenieder voor zichzelf moet maken en waarvan je de consekwenties zelf moet dragen. Het ontgaat mij waarom ik daar respect voor zou moeten opbrengen.Zolang ik geen last ondervind van de keuzes van mijn medemensen is het voor mij allemaal prima. Als de keuze echter een negatieve impact heeft of dreigt te hebben dan lijkt het mij normaal dat de persoon zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid laat primeren op zijn privé overtuiging. Blindelings religieuze regels uit het jaar 0 gaan naleven in een moderne seculiere maatschappij lijkt mij niet gepast. Het moduleren van die oude rituelen en ze inpassen in de hedendaagse werkelijkheid lijkt logischer en meer aanvaardbaar.

o 13

Page 12: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Marwan Kabbar Bram • 20 uur geleden

Is het een persoonlijke keuze om bv. de Mont Ventoux of de Himalaya te gaan beklimmen? Verdienen zij die het lukt onze respect en bewondering niet? Is het een persoonlijke keuze om als topsporter hard te trainen tot het uiterste om de beste te zijn in wat je doet? Verdienen onze Rode Duivels onze respect niet? Of geef je enkel met een natte vinger respect aan diegenen die jouw gedachtengoed nastreven? Als dat het geval is (wat ik niet zeg dat het is, maar deze reactie ruikt wel naar latente onverdraagzaamheid) is er iets dat ik je wil bijbrengen, iedereen ongeacht wie hij/zij is of wat en hoe hij/zij denkt en doet verdient respect, zolang ze jou persoonlijk niets misdaan hebben

Vadra Siminons • 2 dagen geleden

Best vast men het hele jaar door, tenminste als men gezond wil leven. In onze samenleving eten de mensen een derde voor zichzelf en twee derden voor hun dokter, ze graven hun graf met hun tanden.

Daniel Schryvers • 2 dagen geleden

Moslims in mijn kennissenkring hebbende kijk ik soms met plaatsvervangende schaamte naar hoe sommigen zich hier tegenover gedragen tijdens de Ramadam. Respect voor iedereen is inderdaad het minste wat je kan verwachten. Toch heb ik een bedenking bij dit artikel: De perfecte moslim die hier naar voren wordt geschoven staat in contrast met de ervaringen op vakantie waar strandwachters (blakende zon, OK) stiekem van een flesje water drinken in de strandcabine of de sigaret achter de rug verbergen bij een gesprek met de agent te paard, die ook wel moet doen alsof zijn neus bloedt gezien de rook die achter de rug opstijgt. Sommige opmerkingen zijn dan ook een generalisering van eerder opgedane ervaringen. Ook moslims zijn blijkbaar soms min of meer principieel. Het maakt hen voor sommigen dan misschien weer wat "menselijker".

Page 13: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Virginie Jorion • 2 dagen geleden

De heerlijke gebakjes die mijn collega na de ramadan soms meebrengt is een feest voor allen, ongeacht de religie en maakt de tongen vrolijk los. Jouw artikel was herkenbaar en ik moet zeggen dat mijn moslim-collega heel respectvol omgaat met vragen rond zijn ramadan. Zoveel vragen krijgt hij wel niet, het kan ons weinig schelen want een mens doet zijn eigen goesting nietwaar?

Gunther • 2 dagen geleden

Vraagje: Houdt de ramadan ook in dat rokers hun sigaret moeten laten?

David Geens • 19 uur geleden

Beste Fatma,Dankjewel voor deze toelichting, het zal het wederzijds begrip helpen. Als Mormoon ervaar ik ook regelmatig het onbegrip omtrent gebruiken zoals het vasten.Ik wil u alvast een fijne Ramadan toewensen. In die zin nog een vraag: is er een bepaalde wens die hoort bij de Ramadan? Mag je een moslim een fijne Ramadan toewensen of is dzt not done?

Dirk Coorde • 2 dagen geleden

Ten eerste: voor een goed begrip: het merendeel van mijn kamaraden zijn moslims; sommigen zijn door en door vriendelijke mensen; ik zou zelfs durven zeggen: ze zijn de vriendelijkheid zelve, ook in ontij. Ik bestudeer de Sahih van Boekhari (Hadith), de

Page 14: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Koran, enz. Mijn voorvaderen waren Belgen. Wat ik toch wil zeggen: als ik reizen maak in Egypte, Marokko, moet ik vastellen - en het is helaas geen uitzondering, integendeel, dat wanneer een arme vrouw een restaurant betreedt met in haar bijzijn twee piepjonge kinderen, en zij stelt te koop, slechts enkele apennootjes, haar enige bezit, zij door de restauranthouder wordt buitengegooid onder luid geroep. Wanneer arme, oude vrouwen langs de zijkant van drukke straten in Fez(Marokko) bedelen om water, worden zij door de plaatstelijke bevolking genegeerd. Wanneer ik voor die vrouwen iets koop, word ik door de plaatstelijke bevolking bekeken, als ware ik een hond. Dubbele moraal is geen exclusiviteit van de katholieken. Om het met uw woorden te zeggen en om onbegrijpelijke reden in het Engels: "believe me on this one". "Discipline en dedication?

brahim Dirk Coorde • één dag geleden

Dirk, Bedelaars worden niet alleen in Marokko of Egypte buiten gezet maar ook in Belgie zoals in grote steden. Reden dat je vreemd aan gekeken wordt is dat er veel van die bedelaars niet altijd echte bedelaars zijn wat eigenlijk jammer is voor de echte bedelaars. En die zijn er ook in Belgie waar vele bedelaars tijdens ramadan na ramadan alle moskees afgaan en zich dan met een hoofddoek willen voordoen als moslim om meer geld te krijgen, Het is soms moeilijk om te weten aan wie je geeft..ist een echte bedelaar of niet?

Nesibe • 2 dagen geleden

Waarom snappen de mensen niet dat ze hier de niet-vaster een dienst wil bewijzen? Ze wil met haar artikel vermijden dat mensen zich gaan generen als er een vaster aan tafel zit of in de buurt is van een niet-vaster.

Ik ben een studente aan de Hoge School, van Turkse afkomst, die zich perfect heeft geïntegreerd, maar die ook vast. De situatie dat een niet-vaster lekker zit te smullen in mijn buurt en die zich geneert omdat ik vast, heb ik meerdere malen meegemaakt. Ze wil met dit artikel niet dat de niet-vaster MEER respect moeten betuigen aan de mensen die vasten, maar ze wil gewoon duidelijk maken dat iedereen zich normaal moet gedragen.

De rare vragen en de gênante moppen kunnen vermeden worden. Voor de niet-vaster wil ze dus gewoon simpelweg zeggen: 'We hebben een reden waarom we vasten, doe

Page 15: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

zoals je elke dag doet, wij doen dit ook. We eten enkel niet.' Kortom, respect voor ieders mening en keuze, dat is het enige wat we willen. Wees 'normaal' en bekijk ons niet als 'ocharme', 'hongerlijdende', 'zielige' of heb geen medelijden met ons. Wij kiezen hier zelf voor. Bovendien voelen we mee met de minderbedeelden en doneren we een bedrag op het einde van de Ramadan aan het goede doel.

Hierbij wil ik als laatste puntje ook nog toevoegen dat er vorig jaar een onderzoek is begonnen bij kankerpatiënten. Bij muizen is het effect van vasten en dus onthouding van eten, getest op kanker. Blijkt dat het effect van chemo, efficiënter is bij muizen die geen eten werd gegeven. Misschien moet jij dus (hopelijk nooit!) ook vasten om te kunnen genezen van kanker. Denk dus maar eens 2 keer na indien je de vraag stelt: 'Waarom?'

brecht Nesibe • één dag geleden

Bij muizen (en mensen) gaat het over "vasten". Nu vind ik de ramadan persoonlijk niet echt de term "vasten" waard. Je eet/drinkt (in deze tijd van het jaar) 16 uur niets, om dan op korte tijd (8 uur waarvan het grootste deel tijd dient om te slapen) te eten (vreten?) wat je normaal gezien verspreid over een dag eet. De auteur komt gewicht aan en ik hoorde reeds moslims over hoe de ramadanmaand "een dure maand" is. Het lijkt me dus niet dat er in de maand minder dan gewoonlijk gegeten wordt, maar net meer.

Misschien moet men bij die muizen maar eens het experiment doen van ze 16 uur per dag niet te laten eten en drinken, en dan "zoveel als ze willen" te laten eten. Ik ben benieuwd naar het effect op de gezondheid, maar ik verwacht niet veel positiefs. Het minste dat ik verwacht is dat men vindt dat er veel betere/gezondere/makkelijkere manieren van versterving bestaan. Bij mensen gaat het dan bijvoorbeeld over het zogenoemde "intermittent fasting". 1-2 keer per week eet je gedurende een uur of 16 (dat mag slaaptijd incluis) niets. Je mag natuurlijk wel calorie-arme vloeistoffen drinken: water, koffie, thee... Dat is echt niet hetzelfde als "elk jaar 30 opeenvolgende dagen je 16 uur te onthouden van alle voedsel en vocht, om dan alles te mogen eten wat je wilt" (=ramadan).

Een netelig vraagje dat nu net bij me opkomt: hoe zit dat met de reflexen en het energieniveau na je een dag lang onthouden van voedsel en vocht? We mogen niet met alcohol in het bloed achter het stuur, maar ik zou me evenmin gerust voelen in het verkeer wanneer veel mensen achter het stuur zitten die meer dan een halve dag niets van voedsel en/of vocht genuttigd hebben.

Page 16: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Mevrouwtje Naoual Az brecht • één dag geleden

Ik slaap heel goed, ben zeer productief tijdens de ramadan en mijn vrolijke zelve. Wanneer je gezondheid in gevaar komt dan mag je niet eens vasten. Wat betreft het "vreten" niet iedereen doet dit. Daarbovenop maakt ieder voor zich uit hoe hij de ramadan beleeft. Hoe het hoort is zeker geen vreetfestijn. Dat is iets typisch cultureel, bij gezelligheid onder de familie hoort lekker eten bij bijvoorbeeld in de Marokkaanse cultuur. In de Islam zou je echter 1/3e van je maag vullen met eten, 1/3e met drank en overige 1/3e leeg om te kunnen ademen.

Wim Mevrouwtje Naoual Az • 16 uur geleden

En dat wijst net op het absurde. Waar het past worden de Ramadam als een belangrijke en duidelijke set regels voorgesteld (dat doet de oorspronkelijke schrijver van het artikel ook), maar waar het beter uitkomt zegt men dat iedereen het anders beleeft.Laat het duidelijk zijn, de Ramadam heeft niets met god te maken, maar is enkel een eigen interpretatie van oude door de mens verzonnen regeltjes.

Lieven van Ooidonck • één dag geleden

Vooreerst, medelijden heb ik niet met ramadan-deelnemers. Het is hun keuze. Verder zal het zeker waar zijn dat je niet doodgaat van een hele dag niet te eten en te drinken. Ook niet in de zomer met hoge temperaturen en heel erg lange dagen. Maar dat je daardoor aanzienlijk minder productief wordt, in combinatie met weinig en slecht slapen door het vele en late avondeten, wordt wijselijk niet vermeld in dit artikel. En het "sympathieke idee" achter de ramadan, nl solidair zijn met de echte hongerigen in de wereld, zal misschien (al betwijfel ik het ten zeerste) bij die laatste groep hun hart met blijheid vervullen, maar hun maag zal even leeg blijven!

Page 17: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Zora Lieven van Ooidonck • 14 uur geleden

Mijn ervaring is dat ik juist productiever ben wanneer ik vast. Mijn focus ligt anders en ik kan doorzetten. Zaken raken afgewerkt, daar waar ik soms dingen uitstel omdat ik een tas koffie wil of zin heb in iets. Ik lees nu ook meer in de Koran, je bent sowieso meer met spiritualiteit bezig.

HB • 2 dagen geleden

Hallo,Mooi artikel. Ik begrijp wel niet waarom zo een drukte omdat niet gelovigen niet begrijpen. Zolang ze maar respect hebben is het toch ok?Wat ik wel niet begrijp aan de ramadan is dat het een kalender en klok volgt gestoeld op natuurelementen, maan jaren, zons op en ondergang waardoor elke moslim start en stopt op een ander tijdstip naargelang breedtegraad. Ik vraag me trouwens af - en neen dit is geen grapje - hoe dat zit met moslims die boven de poolcirkel wonen. Hebben die dan om de zoveel jaar geen ramadan en moeten die nu 30 dagen zonder eten?Verder, geniet ervan. Ik raad alle niet ramadan kenners langs te gaan bij een Turkse of Marokkaanse bakker. (de andere ook trouwens)

Jo HB • één dag geleden

De moslims die boven de poolcirkel wonen volgen de uren van Mekka als ik me niet vergis.

wafae kandouch Jo • één dag geleden

Page 18: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Idd Helemaal niks eten omwille vd middernachtzon kan niet. Vandaar uitzondering vr mensen die in het noorden boven de poolcirkel wonen. Ze mogen de zonsopgang en ondergang volgen van Mekka.

Pierre B. HB • één dag geleden

De middernachtzon is een verschijnsel dat zich ELK JAAR voordoet rond deze periode van het jaar, het begin van de zomer, wanneer de nachten bij ons het kortst zijn (dus niet "om de zoveel jaar"). Dit effect vermindert geleidelijk aan, elke dag een beetje en glijdt dan zo verder van heel korte nachtjes, tot permanente duisternis rond het begin van de winter. Aan de zuidpool is het net omgekeerd. Een en ander heeft te maken met de hellingshoek van de aardas ten opzichte van de ecliptica (het denkbeeldig vlak waarin de Aarde draait rond de zon). Leerstof aardrijkskunde, vierde jaar humaniora.

paul b Pierre B. • één dag geleden

Toch "om de zoveel jaar", want aangezien de ramadanmaand elk jaar verschuift t.o.v. het natuurlijk jaar, zal die zowel voorkomen in de poolnacht als in de pooldag. Het is hier geen geografiecursus, maar bedenk dat een pooldag extreem (op de polen zelf een half jaar kan duren

Arie • 2 dagen geleden

Bedankt voor deze tips. Maar wat ik vooral onthouden heb: "Allah ziet alles, ook wanneer je achter het hoekje stiekem gaat eten". Gelooft u dat écht?

Page 19: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

alexander • één dag geleden

Nice try. Ik ben al 17 jaar strikt vegetarier en al mijn moslimvrienden maken daar grapjes over, begrijpen het niet of dagen me uit toch vlees te eten. Dus, nice try....

Samira • 20 uur geleden

Eerst en vooral heb ik respect voor alle reacties die al de revue gepasseerd zijn! Tijdens het lezen voelde ik mij ergens genoodzaakt om bepaalde vragen die bij de leden opgekomen zijn, te verduidelijken.De ramadan wordt door elke islamitische gezin op zijn manier beleefd, maar 'de rode draad' moet door elke moslim in acht genomen worden. Ik kies BEWUST om te vasten tijdens de ramadan, daar het een maand is om je te 'ontkoppelen' van het wereldse en je meer te concentreren op het Hiernamaals (voor diegenen die daarin geloven).Verschillende mensen denken dat ramadan niet meer is dan niet eten van zonsopgang tot zonsondergang... Er schuilt echter meer achter dan dit!Het feit dat je je ontdoet van de basisbehoeften zorgt er niet enkel voor dat je solidair bent met de minderbedeelden. Het islamitische geloof is meer dan een religie, meer dan een 'gedragscode' voor de moslims. Het is een handleiding die je nodig hebt om op een correcte manier door het leven te gaan. Geduld wordt x aantal keer vermeld in de koran en wordt aldus hoog in het vaandel gedragen. De maand ramadan is de ideale maand om je geduld op de proef te stellen! Ja, ja, ja, het is niet gemakkelijk om een hele dag te vasten! Het is met vallen, liggen, opstaan! Maar verdorie, dit maakt je persoonlijkheid zo sterk dat je andere tegenslagen in je dagelijks leven gaat relativeren! Waarom zeggen sommige moslims 'bah, je begrijpt het niet!' Simpelweg, zoiets moet je ondergaan en beleven. Geen enkele uitleg kan voldoende zijn om de vragen bij de niet-moslims te beantwoorden. De ramadan onderbreekt onze wereldse routine (van werk - eten- thuis-slapen) om eventjes stil te staan bij de bedoeling van ons bestaan naast het werk e.d. Dat is het aanbidden van en dichter komen bij één God, meer doen voor het geloof en beseffen dat dit een tijdelijk leven is...

Page 20: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Carine • 18 uur geleden

Aan Kobe en Rudy,ik kan het niet met zulke mooie woorden zoals jullie beschrijven,maar ik begrijp wel de standpunten.We hebben een beter inzicht achter de redenen van de ramadan,de ontberingen die je moet doorstaan als men niets bezit.In ons land inderdaad moeilijk voorstelbaar.De spilzucht is ook moeilijk te verteren in een wereld waar sommige mensen nog altijd niet kunnen genieten van basisbehoeften.Een zeer spijtige zaak waar niets aan veranderd als je een maand vast,dat is juist,maar je wordt met je neus letterlijk op de feiten gedrukt.Ik vast niet,maar probeer respect te hebben voor het voedsel dat ik eet.Alles is gegroeid om mij te voeden,daarom heb ik niet het recht om eten weg te gooien.Tot slot ik ben geen vegetariër en geen veganist,maar de hoeveelheid vlees die men denkt nodig te hebben ligt 90% te hoog!Zelf heb ik een heel stressvol leven en overleef op héél weinig vlees.Het is gewoon een luxeproduct dat daarenboven onze planeet veel te véél belast.Op naar een beter wereld? Laat ons hopen!

diederik Vercamer • één dag geleden

Ik heb godsdiensten altijd al waanzin gevonden, de rites nog waanzinniger en in mijn (!) ogen volledig belachelijk, meestal uitgevonden door een klasse die het bang maken van mensen wel heel goed uitkomt, de afdrachten niet te na gesproken. Maar los daarvan heb ik respect en zal eerder positieve interesse hebben dan ooit maar negatief te denken, of dat nu ramadam if of vasten. Er is een groot verschil tussen een islamiet en een extreme islamiet, net zoals een christen vs een creationist uit de bible-belt die niet moet onderdoen voor de taliban en ander zootje ongeregeld.

Dus, veel moed en op naar het suikerfeest Fatma ! (zelf trouwens fervent klant van tal van winkels op de Turnhoutsebaan.

Guy • 21 uur geleden

Page 21: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Wens iedereen een goeie ramadan toe die daar de disclipine en karakter voor heeft en het doet uit vrije wil. Indien het om religieuze of sociale druk gaat vind ik het heel erg hypocriet. Verder zou ik wensen dat alle moslims net zo veel inzet en dedication aan de dag leggen om onze westerse waarden, mensenrechten en vrijheden waar we hard voor gestreden hebben te respecteren.

Lieve • 20 uur geleden

Tof stukje. Respect voor de dedication! Ik ben geen moslim, maar woon wel in een stadswijk waar bijzonder veel mensen aan de ramadan meedoen. Wat ik stiekem eigenlijk wel moeilijk vind om mee om te gaan: de samenhorigheid die daar heel duidelijk mee gepaard gaat. Mensen die elkaar herkennen in hun vasten, de familie- en vriendschapsbanden die voor veel mensen bij elke iftar worden aangehaald. Dat pikt toch wel een beetje, je voelt heel duidelijk dat je er niet bij hoort. Al weerhoudt niks mij ervan om mee te doen, natuurlijk ;)

Ersello • één dag geleden

Leuk artikel, to the point!

jonas • één dag geleden

Ode aan de assertieve moslima's

Mario C. • 2 dagen geleden

Page 22: Ramadan voor dummies€¦  · Web view · 2016-02-29Ramadan for dummies. Fatma Taspinar . VRT. za 28/06/2014 - 08:19. Fatma Taspinar . . Ik doe mee met de ramadan. Al zo’n vijftien

Beste Fatma, leuke post. Er is echter een fundamenteel probleem dat ik heb, en dat betreft vooral het begin van de Ramadan. Waarom moeten daar geestelijken over liggen zeveren wanneer dat in België begint, terwijl dat van de stand van de maan afhangt (een stand die lang op voorhand reeds gekend is). Waarom valt daar iets aan te interpreteren door de Moslimexecutive (hoop dat ik hier de juiste "instantie" aanhaal). Dat vind ik persoonlijk wel halfslachtig. Mijn vrouw doet zelf ook mee aan de Ramadan, maar het begin van die periode laten afhangen van een beslissing van wat mensen die iets moeten interpreteren. Nee, ik vind dat een structurele tekortkoming. Alvast bedankt voor een eventuele verduidelijking hieromtrend.

Fatema elmo • 2 dagen geleden

Het moest echt eens gezegd worden, dank u, fatma. Moge Allah je zegenen en alvast een ramadan moubarak saied aan iedereen..