Projectverslag noodfonds 2010

8
Resultaten 2010: noodfonds

description

De verwoestende aardbeving in Haïti en de enorme overstromingen in Pakisten, een kleine tsunami en een vulkaanuitbarsting in Indonesië, honger in Niger en overstromingen in West-Afrika en Latijns-Amerika. Het zijn allemaal voorbeelden van ernstige natuurrampen, waar Plan mede met uw steun noodhulp kon verlenen aan de getroffen kinderen. Dankzij donaties van vele betrokken sponsors als u heeft Plan tussen juli 2009 en juni 2010 meer dan € 700.000 bijgedragen aan het lenigen van de nood na natuurrampen.

Transcript of Projectverslag noodfonds 2010

Page 1: Projectverslag noodfonds 2010

Resultaten 2010:

noodfonds

Page 2: Projectverslag noodfonds 2010

De verwoestende aardbeving in Haïti en de enorme overstromingen in Pakisten, een kleine tsunami en een vulkaanuitbarsting in Indonesië, honger in Niger en overstromingen in West- Afrika en Latijns-Amerika. Het zijn allemaal voorbeelden van ernstige natuurrampen, waar Plan mede met uw steun noodhulp kon verlenen aan de getroffen kinderen. Dankzij donaties van vele betrokken sponsors als u heeft Plan tussen juli 2009 en juni 2010 meer dan € 700.000 bijgedragen aan het lenigen van de nood na natuurrampen.

Aardbeving en cholera in Haïti

Een zware zeebeving ten westen van de Haïti-aanse hoofdstad Port-au-Prince veroorzaakte op 12 januari 2010 onvoorstelbare schade. Het grootste deel van Port-au-Prince en andere steden werd met de grond gelijk gemaakt. De ramp kostte vele duizenden mensen het leven en minstens een miljoen mensen raakte dakloos. Tienduizenden probeerden de getrof-fen gebieden te ontvluchten; over de grens naar de Dominicaanse Republiek of naar het noorden van Haïti, waar de beving nauwelijks was gevoeld.In de tweede helft van 2010 brak er voor het eerst in de geschiedenis van Haïti een cholera-epidemie uit, die opnieuw vele slachtoffers maakte.

Dit doet Plan

Noodopvang en onderdakRuim 39.000 mensen kregen meteen na de aardbeving tenten, matrassen, dekens en voedselpakketten. In samenwerking met een Ierse hulporganisatie heeft Plan 100 houten huizen gebouwd voor moeders met jonge kinderen, die hun man bij de aardbeving heb-ben verloren.

OnderwijsPlan maakte het mogelijk dat 30.000 kinderen weer naar school kunnen, onder meer door schoolkits, herstel van klaslokalen, training van leerkrachten en door te zorgen voor nieuwe schoolmaterialen.Ook zorgde Plan ervoor dat ruim 1.000 kin-deren konden meedoen aan een zomerschool

Resultaten 2010:

noodfonds

Page 3: Projectverslag noodfonds 2010

of aan inhaallessen, waardoor ze in het nieuwe schooljaar weer gewoon konden instromen in het gewone onderwijs.

GezondheidszorgPlan zorgde voor medicijnen, verband en an-dere essentiële medische benodigdheden voor de behandeling van ruim 27.000 zieken en gewonden in mobiele klinieken. Ruim 31.000 kinderen werden ingeënt tegen de mazelen, difterie en tetanus.

KindbeschermingNa de aardbeving richtte Plan 30 zogenoemde kindvriendelijke ruimtes in, waar 11.000 ge-troffen kinderen steun krijgen en veilig kunnen spelen en leren.

Water, sanitatie en hygiënePlan distribueerde onder meer hygiënekits onder 23.000 mensen en organiseerde infor-matiebijeenkomsten en bewustwordingscam-pagnes over het belang van hygiëne.

Cholera: preventie en behandelingIn de zuidelijke regio’s van het land treft Plan maatregelen om zieken op te vangen en uitbreiding van de epidemie te voorkomen. In Croix-des-Bouquets is Plan verantwoorde-lijk voor de gezondheidsprogramma’s in het Corail-opvangkamp (10.000 personen), waar quarantaine-tenten zijn opgezet en preven-tiecentra zijn ingericht. Ook verspreidde Plan preventiekits, bestaande uit zeep, waterzuive-ringstabletten en zakjes met rehydratatiezout. De kits werden verdeeld onder 2.240 gezin-

Page 4: Projectverslag noodfonds 2010

nen. Speciale getrainde ploegen zorgden voor het ontsmetten van de latrines met chloor. Ook organiseert Plan voorlichtingssessies over het voorkomen van besmetting. Plan heeft met de maatregelen inmiddels ruim 100.000 mensen bereikt.

Cash voor werkPlan organiseerde betaald werk, waarmee 28.000 mensen in hun levensonderhoud kun-nen voorzien. In het kader van dit ‘cash-for-work’-programma werd 13 kilometer weg vrij-gemaakt van puin, 50.000 meter aan kanalen en riolen schoongemaakt, latrines aangelegd, terreinen bouwrijp gemaakt en 400.000 jonge boompjes aangeplant.

Watersnood in Pakistan

In augustus 2010 begon het in Pakistan ongekend hard en lang te regenen. Al snel traden de grote rivieren buiten hun oevers en overstroomden grote delen van het land. Meer dan 1.700 mensen kwamen om het leven en

miljoenen raakten ontheemd. Het stijgende water verwoestte bijna twee miljoen huizen en talloze scholen, bruggen en wegen. Het duurde maanden voordat het water was gezakt en de wederopbouw in het rampgebied kon beginnen.

Dit doet Plan

Meteen na de ramp verleende Plan noodhulp aan ruim 300.000 Pakistani, onder meer in de vorm van onderdak, voedsel, veilig water, medische zorg en hygiëne kits. In het getroffen gebied werkt Plan ook aan de wederopbouw, met herstel van het onderwijs als een van de prioriteiten. Een andere prioriteit was het registreren van de 232.000 bewoners van de 200 opvangkampen, zodat ze aanspraak kun-nen maken op hulp en om kwestbare kinderen te beschermen tegen misbruik. Plan is daarbij extra alert op de situatie van meisjes. Een recente survey van Plan in de zwaar getroffen provincie Punjab laat zien dat de kans groot is dat het aantal kindhuwelijken enorm zal

Page 5: Projectverslag noodfonds 2010

toenemen. Ouders die bij de ramp alles zijn kwijtgeraakt, zijn sneller geneigt hun dochters uit te huwelijken. Zonder gerichte maatregelen kan dit ertoe leiden dat duizenden meisjes van school gaan.Hoewel de meeste families in het rampgebied zijn teruggekeerd naar hun communities, heb-ben zij nog steeds steun nodig. De overstro-mingen hebben bijna alles vernield en veel families wonen nog in tenten. Plan zorgde voor winterkits, met dekens, matrassen en warme sjaals. Ook stond Plan stand by met voedsel-hulp, voor het geval dat verwoeste oogsten en landbouwgrond zouden resulteren in voedsel-schaarste.

Honger en overstromingen in Niger

De bevolking van Niger kreeg in 2010 te maken met ernstige voedseltekorten als gevolg van een lange periode van droogte, een ramp die grotendeels aan de aandacht van de internationale media ontsnapte. Aan de droogte kwam plotseling een einde door zware regenval, die overstromingen veroorzaakte in grote delen van West-Afrika.

Dit doet Plan

Plan Niger luidde de noodklok toen duidelijk werd dat de oogst opnieuw zou tegenvallen en het voedseltekort ernstige vormen aannam. In coördinatie met de overheid van Niger en het Wereld Voedselprogramma (WFP) van de Ver-enigde Naties kocht Plan 2.500 ton maïs voor 300.000 mensen in de getroffen communities.Met het oog op grotere voedselzekerheid op de langere termijn, zet Plan zich in om gemeenschappen weerbaar te maken voor eventuele nieuwe voedseltekorten en andere

rampen.

Vijftienhonderd families kregen gedurende een periode geld om zelf voedsel te kopen. Boeren kregen zaden en kleinvee.

Dubbele ramp in Indonesië

In Indonesië kwam Plan in 2010 in actie voor twee natuurrampen: de uitbarsting van de vul-kaan Merapi in Yogyakarta op het eiland Java en de aardbeving en tsunami op de Mentawai-eilanden en de stad Padang in de provincie West-Sumatra.

MentawaiWest-Sumatra, ter hoogte van de stad Padang, werd getroffen door een zware zeebeving. De schade in de stad viel mee, maar in de omlig-gende dorpen was de verwoesting enorm. Door de zeebeving ontstond bovendien een

Page 6: Projectverslag noodfonds 2010

kleine tsunami, die veel slachtoffers eiste op de Mentawai-eilanden, voor de kust van West-Sumatra. Meer dan 10.000 mensen werden dakloos en tientallen geïsoleerde dorpjes werden weggevaagd. Door wekenlang slecht weer was het voor hulpverleners, onder andere van Plan, bijna onmogelijk om de eilanden te bereiken.

MerapiDe vulkaan Merapi behoort tot de meest actieve vulkanen van Indonesië. In 2010 kwam het tot een langdurige uitbarsting, die tiental-len mensen het leven kostte en enorme schade toebracht aan have en goed en het milieu. Tienduizenden mensen moesten halsoverkop worden ondergebracht in tijdelijke shelters.

Dit doet Plan

In het rampgebied in West-Sumatra (Mentawai en het district Pariaman) distribueerde Plan

onder meer water, hygiënepakketten, kookgerei, matrassen, dekens en dekzeilen onder de getrof-fen families. Ook zorgde Plan ervoor dat er zo snel mogelijk latrines, noodscholen en tijdelijke woningen werden gebouwd. Voor kinderen en volwassenen was er traumabegeleiding.In en rond Yogjakarta zette Plan shelters op voor de vluchtelingen van de uitbraak van de Merapi. Ook werkte Plan samen met Save the Children om kinderen en volwassenen de no-dige afleiding te bieden. In de opvangkampen in Yogyakarta en Magelang spande Plan zich in de kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs te bieden.

Medische hulp aan zieke kinderen

Vrijwel dagelijks komen Plan-medewerkers in aanraking met gehandicapte of ernstig zieke kinderen. Een gebroken arm of been dat niet of niet goed is gezet, een blindedarmopera-tie waarvoor geen geld is, complicaties die

Page 7: Projectverslag noodfonds 2010

onbehandeld blijven door het ontbreken van de noodzakelijke deskundigheid in de kliniek, ernstige brandwonden door een omgevallen olielamp, een ernstige hartafwijking die men behandelt met een zalfje of een hazenlip die een kind tot mikpunt van spot maakt.

Dit doet Plan

Elk jaar krijgt Plan in Nederland verzoeken om noodzakelijke behandelingen van kinderen mo-gelijk te maken en mede dankzij uw bijdragen konden we ernstig zieke kinderen helpen.In alle gevallen ging het om acute en levens-bedreigende ziektes, zoals hartafwijkingen en kanker. In 2010 maakte Plan in Nederland de behandeling mogelijk van in totaal tien kinde-ren, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek China, Ecuador, de Filipijnen en Indonesië.Helaas zijn twee kinderen overleden, aan de gevolgen van een hersentumor (Filipijnen) en aan leukemie (Ecuador). De andere acht kinde-ren zijn nog in behandeling, maar de prognose is goed.

Dankzij uw hulp

In 2010 heeft Plan vanuit Nederland dankzij uw hulp € 1.144.119 bijgedragen aan rampen-bestrijding.

HaïtiDankzij deelname als gast aan de nationale actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) kon Plan vanuit Nederland in totaal € 560.090 naar Haïti overmaken.

PakistanPlan’s actie voor de slachtoffers van de over-stroming in Pakistan was een groot succes. Plan in Nederland maakte € 160.000 over

voor de opvang van de slachtoffers.

Overige bijdragenVoor de rampen in de overige landen, stelde Plan vanuit Nederland € 424.028 beschikbaar.

Bedankt voor je bijdrage!

Page 8: Projectverslag noodfonds 2010

Plan

Van Boshuizenstraat 12

1083 BA Amsterdam

Postbus 75454

1070 AL Amsterdam

T +31 (0)20 549 55 20

F +31 (0)20 644 40 65

[email protected]

www.plannederland.nl

ING 3452100

Rabobank 39.35.86.766

KvK Amsterdam 41198890