Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - mei 2010

4
Bedankt voor alle hulp! 1 2 Welgekomen poldergebroed 4 Uitkijken naar de recreatieve toekomst 4 Meer ruimte in het bos Meer info op www.gogkbr.be Nieuwsbrief mei 2010 gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde Meer dan 500 geïnteresseerde Open-Werfdagbezoekers en zo’n 30 broedende vogelpa- ren kunnen het beamen: het weidevogelgebied in Bazel en Rupelmonde is een beginnend succesverhaal. Dat is het werk van tientallen lokale landbouwers, gedreven vogeltellers, wetenschappers, ingenieurs en projectmedewerkers. Samen bouwden ze de voorbije jaren aan een natuurgebied waar vogels van divers pluimage zich thuis voelen. En met resultaat! Voor het eerst broeden vier van de vijf doelsoorten in het gebied. In deze nieuwsbrief lees je hoe anderen zich inzetten voor een vogelrijke toekomst. Maar ook jij kan je steentje bijdragen! Als deze vogels rustig broeden en opgroeien, keren ze volgend jaar ongetwijfeld terug. Door de toegestane paden niet te verlaten en je hond aan de leiband te houden, blijven eitjes en kuikens ongedeerd. En daarom, nogmaals, alvast heel erg bedankt! 1 Bedankt voor alle hulp!

description

Projectnieuwsbrief KBR_mei 2010

Transcript of Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - mei 2010

Page 1: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - mei 2010

Bedankt voor alle hulp!1

2 Welgekomen poldergebroed

4 Uitkijken naar de recreatieve toekomst

4 Meer ruimte in het bos

Meer info op www.gogkbr.be

Nieuwsbriefmei 2010

gecontroleerd overstromingsgebiedKruibeke - Bazel - Rupelmonde

Meer dan 500 geïnteresseerde Open-Werfdagbezoekers en zo’n 30 broedende vogelpa-ren kunnen het beamen: het weidevogelgebied in Bazel en Rupelmonde is een beginnend succesverhaal. Dat is het werk van tientallen lokale landbouwers, gedreven vogeltellers, wetenschappers, ingenieurs en projectmedewerkers. Samen bouwden ze de voorbije jaren aan een natuurgebied waar vogels van divers pluimage zich thuis voelen. En met resultaat! Voor het eerst broeden vier van de vijf doelsoorten in het gebied.

In deze nieuwsbrief lees je hoe anderen zich inzetten voor een vogelrijke toekomst. Maar ook jij kan je steentje bijdragen! Als deze vogels rustig broeden en opgroeien, keren ze volgend jaar ongetwijfeld terug. Door de toegestane paden niet te verlaten en je hond aan de leiband te houden, blijven eitjes en kuikens ongedeerd. En daarom, nogmaals, alvast heel erg bedankt!

1

Bedankt voor alle hulp!

Page 2: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - mei 2010

2

proj

ectm

edew

erke

r

W&Z

vogelteller Kruin

Een uitgebreid welkomstcomité ontvangt elke poldervogel met open armen. Vanaf maart wordt luchtruim en projectgebied afgespeurd op tekens van gevleugeld leven. Daar heeft ieder zijn eigen redenen voor. Vier mensen, vier verhalen. Lees je mee?

“Elk broedseizoen zes keer op tocht.”

Dirk Braem (vogelteller Kruin) : “Als vogelteller loop ik elk broedseizoen zes keer dezelfde route in Rupelmonde, om daar alle vogels in kaart te brengen. De eerste grutto die dit jaar in mijn zone landde, had er een reis van 4700 kilometer opzitten. Na alle rijst die hij in Guinee-Bissau (Afrika) uit de velden pikte, stortte hij zich eerst op de smakelijke wormen, larven en langpootmuggen van Vlaamse bodem. Zo hebben we elke doelsoort voor het eerst gespot: pleisterend op de natte weilanden. Helaas is de waterstand in Rupelmonde nog niet hoog genoeg om deze vogels te overtuigen ook hun nestje te bouwen in het gebied. Zij zochten dus elders hun gading. In Bazel broedt wel al een koppel grutto’s. Dat is een echte primeur! En wij tellen fantastisch veel kieviten en roodborsttapuiten. Ook niet mis!”

“Een waar vogelparadijs op komst!”

Mieke Vander Elst (projectmedewerker Waterwegen en Zeekanaal NV): “Ik werk aan de zijde van projectingenieur Stefaan Nollet. Terwijl hij de dagelijkse werfpuzzel legt, hou ik onder meer de evolutie van het weidevogelgebied in de gaten. Er wordt nog hard gewerkt aan de sluizen in Rupelmonde. Zodra de werken daar afgerond zijn, kan het gebied worden vernat. Op dat moment vormt het landschap een waar vogelparadijs. Maar ook nu profiteren vele vogels al van het nieuwe open landschap. Zodra een koppel vogels een nestje bouwt, krijg ik die informatie doorgespeeld via de vogeltellers. Zo bracht Dirk in april verslag uit over vlijtige kievitouders op verschillende percelen. Op basis van zijn aanwijzingen kon ik opsnorren welke landbouwer instaat voor het beheer van die gronden. En dat bleek Mark te zijn!”

Welgekomen poldergebroed

2

Page 3: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - mei 2010

3

projectleider ANB

gecontroleerd overstromingsgebiedKruibeke - Bazel - Rupelmonde

Welgekomen poldergebroed

“Samenwerking in stand houden”

Marc Vermeulen (landbouwer met onderhoudsovereenkomst): “Vroeger was ik eigenaar van grond in de polder. Alle landbouwers die grond afstonden voor de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied, kregen de kans een onderhoudsovereenkomst voor het beheer van de graslanden aan te gaan. Sinds kort mogen we niet meer bemesten, maar wel maaien of vee laten grazen. Tenzij... er een broedende weidevogel op je perceel zit. In dat geval krijgen we een telefoontje en een brief van Mieke. Achter het mij toegewezen perceel is een nieuwe kreek gegraven. Die heeft een flauwe helling en lokte meteen tal van kieviten. Ik moet nu wachten tot 15 juni vooraleer mijn dieren naar de polder te brengen. Dat vond ik niet erg aangezien het gras nu veel trager groeit en er pas in de zomer genoeg jong gras is om de koeien te voeden. Bovendien is het belangrijk voor ons dat er genoeg broedvogels komen. Als dat niet lukt,komt de samenwerking met de plaatselijke landbouwers mogelijks in het gedrang. Dat zou erg jammer zijn.”

“Zeldzame soorten beschermen”

Laurent Vanden Abeele (projectleider Agentschap voor Natuur en Bos):“In de jaren negentig zijn de vogels van heel Europa in kaart gebracht. Om de overlevingskansen van zeldzaam geworden soorten te vrijwaren, kregen gebieden met een grote vogelpopulatie speciale beschermingsmaatregelen opgelegd. De tureluurs, grutto’s, gele kwikken, scholeksters en kieviten die we hier willen lokken, hadden vroeger hun broedgebied in de Antwerpse haven. Door de aanleg van het Deurganckdok, is dat weidevogelgebied verdwenen. De 100 broedparen die ginder moesten wijken, willen we hier opnieuw lokken. Zonder deze speciale aandacht zou het voor hen moeilijk zijn in onze streken te overleven.”

polderlandbouwer

Page 4: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - mei 2010

4

Meer ruimte in het bos

Verantwoordelijke uitgever:Waterwegen en Zeekanaal NVAfdeling Zeescheldeir. Wim Dauwe, Lange Kievitstraat 111-113, bus 442018 Antwerpen

Foto’s: JusBox, Afdeling Zeeschelde,shutterstock, Johan Colman Gedrukt op gerecycleerd papierwww.gogkbr.be

Colofon

De derde Open Werfdag was opnieuw een schot in de roos. Twee wandelroutes, een ontdekkingstocht voor gezinnen, een fietstraject en een hoogtewerker lieten meer dan 500 bezoekers op zondag 9 mei proeven van de recreatieve toekomst van het overstromingsgebied. En óf ze smulden van het aanbod!

De daarop volgende dagen streek een internationale denktank neer in Groot-Kruibeke om grensoverschrijdend na te denken over een doordacht onthaal- en bezoekersmanagementplan. Heb je zelf ook ideeën over de recreatieve of toeristische toekomst van de polder? Geef ons dan zeker een seintje!

Elzenbroekbossen vormen straks een zeldzame ecologische topper inde polder. Om de bestaande bossen de kans te geven zich verder teontwikkelen, moeten ze meer ruimte krijgen. Door de populierenaanplantingen waar mogelijk omzichtig te kappen ontstaat een gunstige uitgangssituatie die alle kansen geeft aan de ontwikkeling van natuurlijk bos waarin tal van planten- en diersoorten een thuis zullen vinden.Daarom organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos een Openbare Houtverkoop. Tussen 1 juni en 31 oktober halen geïnteresseerde houtexploitatiefirma’s de populieren weg. Meer informatie over de openbare houtverkoop is te vinden op www.natuurenbos.be

gecontroleerd overstromingsgebiedKruibeke - Bazel - Rupelmonde

De Interreg IV A 2 Zeeën autoriteiten staan niet in voor eventuele auteursrechtelijke of inhoudelijke gebreken van deze publicatie.

Uitkijken naar de recreatieve toekomst