Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - november 2010

4
Groot-Kruibeke als schakel in het Sigmaplan 1 De deelgebieden van het Sigmaplan 2 De toekomst van het Sigmaplan 3 4 Meer info op www.gogkbr.be Nieuwsbrief november 2010 Al eeuwenlang zorgen de Schelde en haar bijrivieren voor een stromenland dat barst van dynamiek. Ze zijn de motor van onze economie, een dankbare bron van ontspanning en bieden een prachtig natuurkader waar je met volle teugen van kan genieten. Het gevaar voor overstromingen toont de andere kant van de medaille. Vlaanderen stelde het Sigmaplan op om de inwoners van het hele Zeescheldebekken beter te beschermen. Het gecontroleerd overstromingsgebied van Groot-Kruibeke speelt een belangrijke rol in dat plan. Bij samenvallen van springtij en hevige noordwesterstorm zorgt het gebied ervoor dat het waterpeil stroomopwaarts (Temse, Sint-Amands,…) 30 tot 40 cm minder stijgt. Dat scheelt een slok op een borrel. Maar het volstaat niet. Daarom gaan de werken aan het Sigmaplan de komende jaren onverminderd verder. We verhogen en verstevigen de dijken en bieden de rivier meer ruimte. Daarmee verhogen we niet enkel de veiligheid. Ook natuur, recreatie en economie krijgen een stevige wind in de rug. Twee projecten zijn in aanleg. Na een hele reeks informatiemomenten, overlegvergaderingen en allerlei procedures zijn drie andere klaar voor uitvoering. Hoog tijd dus om de nieuwe broertjes en zusjes van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde aan je voor te stellen. 1 1. Groot-Kruibeke als schakel in het Sigmaplan A Hedwige-Prosper B Scheldekaaien C Dijlemonding D Durmevallei E Vlassenbroek en Wal-Zwijn F Kalkense Meersen G Vallei van de Grote Nete (2015) H Bovendijle (2015) Kruibeke-Bazel-Rupelmonde A D E F C B H G werken op het terrein begonnen in voorbereiding bouwvergunning aangevraagd gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde pinksterbloem Mee op winterwandeling! Bovendijle

description

Projectnieuwsbrief KBR november 2010

Transcript of Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - november 2010

Page 1: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - november 2010

Groot-Kruibeke als schakel in het Sigmaplan 1

De deelgebieden van het Sigmaplan 2

De toekomst van het Sigmaplan 3

4

Meer info op www.gogkbr.be

Nieuwsbriefnovember2010

Al eeuwenlang zorgen de Schelde en haar bijrivieren voor een stromenland dat barst vandynamiek. Ze zijn de motor van onze economie, een dankbare bron van ontspanning enbieden een prachtig natuurkader waar je met volle teugen van kan genieten.

Het gevaar voor overstromingen toont de andere kant van de medaille. Vlaanderen stelde het Sigmaplan op om de inwoners van het hele Zeescheldebekken beter te beschermen. Het gecontroleerd overstromingsgebied van Groot-Kruibeke speelt een belangrijke rol in dat plan. Bij samenvallen van springtij en hevige noordwesterstorm zorgt het gebied ervoor dat het waterpeil stroomopwaarts (Temse, Sint-Amands,…) 30 tot 40 cm minder stijgt. Dat scheelt een slok op een borrel.

Maar het volstaat niet. Daarom gaan de werken aan het Sigmaplan de komende jaren onverminderd verder. We verhogen en verstevigen de dijken en bieden de rivier meer ruimte. Daarmee verhogen we niet enkel de veiligheid. Ook natuur, recreatie en economie krijgen een stevige wind in de rug.

Twee projecten zijn in aanleg. Na een hele reeks informatiemomenten, overlegvergaderingen en allerlei procedures zijn drie andere klaar voor uitvoering. Hoog tijd dus om de nieuwe broertjes en zusjes van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde aan je voor te stellen.

1

1. Groot-Kruibeke als schakel in het Sigmaplan

A Hedwige-ProsperB ScheldekaaienC Dijlemonding

D DurmevalleiE Vlassenbroek en Wal-ZwijnF Kalkense Meersen

G Vallei van de Grote Nete (2015)H Bovendijle (2015)

Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

A

D

EF

C

B

H

G

werken op het terrein begonnen

in voorbereiding

bouwvergunning aangevraagd

gecontroleerd overstromingsgebiedKruibeke - Bazel - Rupelmonde

Het gevaar voor overstromingen toont de andere kant van de medaille. Vlaanderen stelde het Sigmaplan op om de inwoners van het hele Zeescheldebekken beter te beschermen. Het gecontroleerd overstromingsgebied van Groot-Kruibeke speelt een belangrijke rol in dat plan. Bij samenvallen van springtij en hevige noordwesterstorm zorgt het gebied ervoor dat het waterpeil stroomopwaarts (Temse, Sint-Amands,…) 30 tot 40 cm minder

Maar het volstaat niet. Daarom gaan de werken aan het Sigmaplan de komende jaren onverminderd verder. We verhogen en verstevigen de dijken en bieden de rivier meer ruimte. Daarmee verhogen we niet enkel de veiligheid. Ook natuur, recreatie en economie krijgen

Twee projecten zijn in aanleg. Na een hele reeks informatiemomenten, overlegvergaderingen en allerlei procedures zijn drie andere klaar voor uitvoering. Hoog tijd dus om de nieuwe broertjes en zusjes van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

11

pinksterbloem

Mee op winterwandeling!

Bovendijle

Page 2: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - november 2010

2

De deelgebieden van het Sigmaplan

A. Hedwige-Prosper, een dynamisch grensgebied

Vlak naast het Verdronken Land van Saefthinge liggen de Vlaamse Prosperpolder en de Nederlandse Hedwigepolder. Samen vormen ze straks 465 hectare getijdennatuurgebied. Dat betekent dat water daar tweemaal daags, bij vloed, zal binnenstromen. Bij eb vloeit het gebied weer leeg. Op deze grens van land en water krijgt de Schelde meer bewegingsvrijheid, meer zuurstof en een hernieuwde aantrekkingskracht voor mens en dier (meer lezen op www.hedwigeprosper.be).

B. Scheldekaaien als beschermengel van de metropool

De Scheldekaaien in Antwerpen lopen van noord naar zuid langs het historisch centrum. Om ook in de toekomst voldoende bescherming te bieden, zijn forse aanpassingen nodig. 2m25 boven de blauwe steen van de kaaimuur, zo hoog moet de waterkering volgens het geactualiseerde Sigmaplan komen. Een ondoordachte versie van deze meer dan manshoge muur zou stad en rivier voor eeuwig van elkaar afsnijden. Doodzonde, vonden Waterwegen en Zeekanaal NV en de stad Antwerpen. Zo groeide een vooruitstrevende visie op de herinrichting: kaaien die de Schelde beveiligen én de stroom met de stad verbinden (meer lezen op www.onzekaaien.be).

C. Veiligheid, natuur, recreatie en landbouw aan de Dijlemonding

Op de grens van Mechelen en Willebroek ligt een echt rivierenland: de Dijle, de Zenne en de Nete vloeien er samen en vormen zo de Rupel. Allemaal getijdenrivieren die tweemaal daags, bij vloed, een getijdengolf te verwerken krijgen. Dit maakt deze regio erg gevoelig voor overstromingen. Om Mechelen en Willebroek te beschermen, versterkt het Sigmaplan het dijkennet en legt ze drie overstromingsgebieden aan: Heindonk, Grote Vijver en Zennegat. Hier gaan veiligheid, landbouw, natuur en watersport elke dag hand in hand.

Bij laagwater Bij hoogwater Bij springtij

Heindonk bij laagwater Heindonk bij stormtij Zennegat bij laagwater Zennegat bij stormtij

rietgors

2

2

Page 3: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - november 2010

3

gecontroleerd overstromingsgebiedKruibeke - Bazel - Rupelmonde

D. Meer Durme voor bewoners en bezoekers

De komende jaren ondergaat de Durmevallei een heuse metamorfose. Zeven projectgebieden dragen elk hun steentje bij aan de opwaardering van de streek. Het eindresultaat is spectaculair. De opslibbing van de rivier vermindert, rivierbegeleidende natuur krijgt nieuwe kansen en het gevaar voor overstromingen neemt sterk af. Wie straks een fiets- of wandeltocht start aan de Mirabrug, kijkt al meteen uit op een stevig stuk getijdennatuur. Stroomopwaarts is een gloednieuw decor met soortenrijke meersen en vijvercomplexen met fraaie oeverzones in de maak.

E. Vlassenbroek en Wal-Zwijn: twee oevers van de Schelde

Aan de Scheldemeander tussen Hamme en Dendermonde, houden straks twee broertjes de wacht: Vlassenbroek en Wal-Zwijn. Bij uitzonderlijk stormtij beschermen ook deze gecontroleerde overstromingsgebieden het Zeescheldebekken tegen overstromingen. Met een totale oppervlakte van 416 ha gaat de veiligheid van het Zeescheldebekken na de werken met rasse schreden vooruit. In de lente genieten wandelaars, fietsers en hengelaars van een tocht langs moerasbossen met honderden spindotterbloemen.

F. Sssssssst… hier bloeien de Kalkense Meersen

Het project Kalkense Meersen strekt zich uit over 950 ha in de gemeenten Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Gecontroleerde overstromingsgebieden geven de Schelde meer ruimte waardoor de wijde omgeving tot in Gentbrugge een betere bescherming geniet tegen overstromingen. Paardeweide, Paardebroek en Kalkense Meersen herbergen straks wetlands met hooilanden, rietpartijen en weidevogelgebied. Bergenmeersen en Wijmeers 2 verwelkomen getijdennatuur. Samen vormen de gebieden een prachtig meersenlandschap met tal van zeldzame natuurtypes: een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Vlassenbroek bij laagwater Vlassenbroek bij springtij Wal-Zwijn bij laagwater Wal-Zwijn bij stormtij

Kalkense Meersen bij laagwater Bergenmeersen bij laagwater Wijmeers bij springtij Paardeweide bij stormtij

WAASMUNSTER

LOKEREN

HAMME

TEMSE

DENDERMONDE

Hagemeersen

Hof ten RijenWeymeerbroek

Klein Broek

De Bunt

Wal-Zwijn

Vlassenbroek

Groot Schoor

Groot Broek

Bulbierbroek

Wetland Gecontroleerd overstromingsgebied Ontpoldering

LEGENDE:

33

Het project Kalkense Meersen strekt zich uit over 950 ha in de gemeenten Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Gecontroleerde overstromingsgebieden geven de Schelde meer ruimte waardoor de wijde

weidevogelgebied. Bergenmeersen en Wijmeers 2 verwelkomen getijdennatuur. Samen vormen de

werken op het terrein begonnenin voorbereiding bouwvergunning aangevraagd

Page 4: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - november 2010

4

Verantwoordelijke uitgever:Waterwegen en Zeekanaal NVAfdeling Zeescheldeir. Wim Dauwe, Lange Kievitstraat 111-113, bus 442018 Antwerpen

Foto’s: JusBox, Afdeling Zeeschelde,Shutterstock, Gedrukt op gerecycleerd papierwww.gogkbr.be

Colofon

Een veiliger en natuurlijker Zeescheldebekken is een werk van lange adem. Ook verder in de toekomst zijn bijkomende Sigmaprojecten gepland. Vanaf 2015 zijn de gebieden langs de Grote Nete en de Bovendijle (zie kaart pagina 1) aan de beurt. We houden je op de hoogte van deze plannen! In tussentijd lees je alles over onze projecten op www.sigmaplan.be.

Krakende grond onder je voeten, frisse sluiers over de velden, een gladde plas hier en daar... wie winter zegt, zegt wandelen! Op zondag 12 december om 14u trekken we er weer op uit. Laat je op sleeptouw nemen door de polder en ontdek hoe veiligheid, natuur en recreatie in de toekomst harmonieus zullen samengaan in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Deze keer staat er een flinke brok natuur op het programma. Inschrijven doe je alvast via [email protected] of op het nummer 03 283 64 70 of 0486 90 77 43. De praktische afspraken vind je binnenkort op onze website www.gogkbr.be. Tot dan!

gecontroleerd overstromingsgebiedKruibeke - Bazel - Rupelmonde

‘Investeren in je toekomst’Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma

2007-2013 Medegefinancierd door de Europese Unie(Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)

De toekomst van het Sigmaplan

Mee op winterwandeling!

ree

dotterbloem

3

4