Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - december 2011

4
Een venster op de waterwereld Goed nieuws! Eind november koos Europa het Hedwige-Prosperproject als één van de pilootprojecten in de gloednieuwe internationale denktank ‘FloodCom’. Alle Noordzeelanden kampen met ongeveer dezelfde problemen en uitdagingen. Daar- om slaan overheden en wetenschappers de laatste jaren steeds vaker de handen in elkaar om samen oplossingen te bedenken. Met FloodCom buigen partners uit Frankrijk, Engeland, Nederland en Vlaanderen zich samen over het watermanagement van morgen. Ze verzamelen data uit vier concrete projecten en koppelen theorie aan praktijk in een praktisch handboek voor collega-waterbouwers. Een belangrijk hoofdstuk is alvast weggelegd voor omwonenden en buren. De betrokken overheden bouwen de bergingsgebieden, dijken of pompstations tenslot- te voor jouw veiligheid. Met webcams, sociale media en een scholenproject, krijg je straks alle kansen om de internationale projecten op de voet te volgen... en ze ‘live’ te bekijken! In deze nieuwsbrief leer je de uitverkoren partners alvast beter kennen. Grenzeloos werken aan water 2 De toekomst van de dijken 3 Een venster op de waterwereld 1 Meer info op www.hedwigeprosper.be Nieuwsbrief december 2011 Hedwige - Prosperproject Ganzondag op 15 januari 2012 4 1

description

Projectnieuwsbrief HPP - december 2011

Transcript of Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - december 2011

Een venster op de waterwereld

Goed nieuws! Eind november koos Europa het Hedwige-Prosperproject als één van de pilootprojecten in de gloednieuwe internationale denktank ‘FloodCom’. Alle Noordzeelanden kampen met ongeveer dezelfde problemen en uitdagingen. Daar-om slaan overheden en wetenschappers de laatste jaren steeds vaker de handen in elkaar om samen oplossingen te bedenken.

Met FloodCom buigen partners uit Frankrijk, Engeland, Nederland en Vlaanderen zich samen over het watermanagement van morgen. Ze verzamelen data uit vier concrete projecten en koppelen theorie aan praktijk in een praktisch handboek voor collega-waterbouwers.

Een belangrijk hoofdstuk is alvast weggelegd voor omwonenden en buren. De betrokken overheden bouwen de bergingsgebieden, dijken of pompstations tenslot-te voor jouw veiligheid. Met webcams, sociale media en een scholenproject, krijg je straks alle kansen om de internationale projecten op de voet te volgen... en ze ‘live’ te bekijken! In deze nieuwsbrief leer je de uitverkoren partners alvast beter kennen.

Grenzeloos werken aan water2

De toekomst van de dijken3

Een venster op de waterwereld1

Meer info op www.hedwigeprosper.be

Nieuwsbriefdecember 2011

Hedwige - Prosperproject

Ganzondag op 15 januari 20124

1

22

1. Ademruimte voor Chelmsford (UK)

Het bruisende Chelmsford ligt in het hart van graafschap Essex, in Zuid-Engeland. De stad telt 110.000 inwoners en kende de afgelopen jaren een ware groeispurt. Een nieuwe waterkerende dijk langs de ‘Wid’ rivier moet de huidige en toekomstige bewoners straks beter beveiligen bij noodweer.

In 2009 veroorzaakte extreme regenval een dijkdoorbraak in Chelmsford, met een behoorlijke schade tot gevolg. Pas als hierop een antwoord is geboden, kan de stad zich verder ontwikkelen. In FloodCom worden de eerste stappen naar een veilige toekomst gezet. De denktank helpt het stadsbestuur de komende jaren met het opstellen van een duurzaam beveiligingsplan.

2. Droge voeten voor Breda (NL)

Ook in Breda dreigt bij hevige regenval vaak wateroverlast. Om overstromingen te vermijden, investeert de stad de komende jaren in bijkomende waterbergingsgebieden. Ten noorden van Breda ligt een waterbergingsgebied: de Vierde Bergboezem. In het kader van FloodCom krijgt het bestaande bufferbekken daar ook een natuur- en recreatiefunctie bij.

De Spinola Schans is een oud militair verdedigingswerk aan de ‘Mark’ rivier. Deze werd in de 17e eeuw gebouwd als deel van een 50 kilometer lange belegeringslinie waarmee de Spaanse troepen Breda wilden afsluiten van de buitenwereld. Nu vormt de schans een fraai natuurgebied, straks verrijkt met een waterbergende functie!

3. Kustbescherming in Pas de Calais (FR)

Ooit stond de streek van Wateringues of ‘watergangen’ volledig onder water. Een dicht kanalenstelsel liet toe om stelselmatig droge polders te ontwikkelen. Door de klimaatveranderingen volstaat de capaciteit van deze grachten niet meer om de inwoners voldoende te beschermen tegen overstromingen.

In het kader van FloodCom wordt via een grootschalig onderzoek en gloednieuwe software bestudeerd waar de knelpunten precies zitten. Een bijkomend pompstation moet het grootste gevaar zo snel mogelijk helpen afwenden. Alle partners denken mee over oplossingen die deze regio ook op lange termijn helpen beveiligen.

Grenzeloos werken aan water

1

3

3

Hedwige - Prosperproject

Grenzeloos werken aan water

De toekomst van de dijken

4. Een pompend uitkijkpunt in Hedwige-Prosper

Vlaanderen bouwt al jaren aan een veerkrachtig en duurzaam Zeescheldebekken. Het Sigmaplan verenigt tientallen projecten die ons land op vier fronten verbeteren: veiligheid, natuurlijkheid, economie en recreatie. Ook het Hedwige-Prosperproject ondersteunt elk van deze doelstellingen. Precies daarom kregen we van Europa een flinke subsidie, die we vooral investeren in het geplande pompstation.

Deze constructie vrijwaart de akkers rond het Hedwige-Prosperproject van overtollig water, laat vissen ongehinderd passeren en past architecturaal mooi in het landschap. Bovendien vormt het gebouw een aantrekkelijk uitkijkpunt op het getijdengebied van morgen.

Sinds 2008 bouwt Vlaanderen aan een gloednieuwe dijk die het toekomstige getijdengebied zal omsluiten. Eind dit jaar wordt de zandstock gedeeltelijk aangevuld ter voorbereiding van de volgende fase. Volgens de planning bereikt deze constructie in 2013 de landsgrens. Daarna zal hij op Nederlands grondgebied worden afgewerkt.

Om kosten te besparen gebruiken we zoveel mogelijk plaatselijk zand of grondspecie uit andere lopende werven als bouwstof voor deze robuuste dijk. Eind oktober startten in dat kader afgraafwerken om grond uit de Hedwigedijk te hergebruiken. De Hedwigedijk ligt op ongeveer 70 meter van de grens op Vlaams grondgebied. Deze voormalige dijk biedt geen bescherming tegen overstromingen van op de Schelde. Die rol is al meer dan een eeuw weggelegd voor de huidige Scheldedijk. Vanzelfsprekend blijft die laatste ongemoeid tot alle projectbouwstenen zijn afgewerkt. Pas dan boetseren de getijden aan een waardevol slik- en schorrengebied.

24

4

Welkom op de Ganzondag 15 januari 2012, van 10 tot 17 uur

Geen mooiere maand om ganzen en andere wintervogels te spotten dan januari. En geen betere plek om dat te doen dan de weidse vlakten van Prosper- en Doelpolder! Daarom organiseren we samen met Natuurpunt de tweede editie van de ‘Ganzondag’, een waar festijn voor vogelkijkers, natuurliefhebbers en wandelaars… en natuurlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het Hedwige-Prosperproject.

Op 15 januari wandel je de ‘ganse’ dag met een gids naar en door het projectgebied van Hedwige-Prosperpolder en Doelpolder Noord. Plaats van afspraak is de infokeet van het Hedwige-Prosperproject, waar je de innerlijke mens kan verwarmen met natjes, droogjes én ganzenfilmpjes. Tot dan!

Hedwige - Prosperproject

Verantwoordelijke uitgever:Waterwegen en Zeekanaal NVAfdeling Zeescheldeir. Wim DauweLange Kievitstraat 111-113, bus 442018 Antwerpen

www.sigmaplan.bewww.hedwigeprosper.be

Redactie & foto’s:JusBox en ShutterstockGedrukt op gerecycleerd papier

Colofon

‘Investeren in je toekomst’Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma

2007-2013 Medegefinancierd door de Europese Unie(Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)

DEELNEMEN IS GRATIS!

Wat valt er te beleven?

• Drie uitgestippelde wandelingen• Begeleide wandelingen met gids• Ganzenfilmpjes in de infokeet• Doorlopende expo Hedwige-Prosper• Hapjes en drankjes in de infokeet• Spotten van poldergasten als blauwe kiekendief, velduil, rosse frankjepoot en koereiger

Wat is er vorig jaar gespot?

• Ganzen natuurlijk! Bijvoorbeeld: grauwe ganzen, kolganzen, brandganzen• smienten• zilverreigers • kiekendieven • kraanvogel• toppereend• koereiger• ruigpootbuizerd

Praktische info

• Zondag 15 januari 2012, van 10u tot 17u• Hertog Prosperstraat 8a, Kieldrecht, België