Projectnieuwsbrief HPP - april 2013

4
Hedwige-Prosperproject April 2013 Het Hedwige-Prosperproject telt in totaal 465 hectare, waarvan 170 hectare op Vlaamse bodem. Vooral in dat Zuiderse polderdeel kreeg het landschap de afgelopen jaren langzaam een andere vorm. Je ziet de nieuwe ringdijk rond de Prosperpol- der krommen en wachten op de laatste sprint tot aan de grens. Ook de fundamenten van het gloed- nieuwe pompstation pronken aan de rand van het natuurgebied. Aan de andere kant van de dijk steken de broedeilanden voor steltlopers fraai af tegenover de glanzende waterpartijen. De eerste kieviten zijn intussen gespot, het broeden kan beginnen. We ontvangen regelmatig bezoekers voor een bege- leide wandeling en een bezoekje aan de infokeet. Zij verbazen zich steevast over de vele functies die het project combineert. Veiligheid, natuur, economie én recreatie gaan hier straks hand in hand. Nu er definitief groen licht is voor de grensoverschrij- dende aanpak, denken de Lage Landen weer samen na over de beste invulling en inpassing in de ruime omgeving. De komende maanden gaan we uitgebreid rond de tafel zitten. We houden je op de hoogte! Dorien Verstraete, projectingenieur Waterwegen en Zeekanaal NV (B) Laurent Vanden Abeele, projectleider Agentschap voor Natuur en Bos (B) Richard Rozemeijer, projectleider provincie Zeeland (NL) Ontmoet de Schelde Doelpolder Noord, Prosperpolder, Hedwigepolder, Land van Saeftinghe 201304 Nieuwsbrief april.indd 1 12/04/2013 11:28:53

description

HPP, april 2013, sigmaplan

Transcript of Projectnieuwsbrief HPP - april 2013

Page 1: Projectnieuwsbrief HPP - april 2013

Hedwige-Prosperproject

April 2013

Het Hedwige-Prosperproject telt in totaal 465 hectare, waarvan 170 hectare op Vlaamse bodem. Vooral in dat Zuiderse polderdeel kreeg het landschap de afgelopen jaren langzaam een andere vorm. Je ziet de nieuwe ringdijk rond de Prosperpol-der krommen en wachten op de laatste sprint tot aan de grens. Ook de fundamenten van het gloed-nieuwe pompstation pronken aan de rand van het natuurgebied. Aan de andere kant van de dijk steken de broedeilanden voor steltlopers fraai af tegenover de glanzende waterpartijen. De eerste kieviten zijn intussen gespot, het broeden kan beginnen.

We ontvangen regelmatig bezoekers voor een bege-leide wandeling en een bezoekje aan de infokeet. Zij verbazen zich steevast over de vele functies die het project combineert. Veiligheid, natuur, economie én

recreatie gaan hier straks hand in hand. Nu er definitief groen licht is voor de grensoverschrij-dende aanpak, denken de Lage Landen weer samen na over de beste invulling en inpassing in de ruime omgeving. De komende maanden gaan we uitgebreid rond de tafel zitten. We houden je op de hoogte!

Dorien Verstraete, projectingenieur Waterwegen en Zeekanaal NV (B)

Laurent Vanden Abeele, projectleider Agentschap voor Natuur en Bos (B)

Richard Rozemeijer,projectleider provincie Zeeland (NL)

Ontmoetde Schelde

Doelpolder Noord, Prosperpolder, Hedwigepolder, Land van Saeftinghe

201304 Nieuwsbrief april.indd 1 12/04/2013 11:28:53

Page 2: Projectnieuwsbrief HPP - april 2013

De ringdijk groeit naar de Vlaams-Nederlandse grens

Voor een druppel water het toe-komstige getijdengebied binnen-stroomt, beschermt een gloednieu-we ringdijk de omliggende polders. De dijk wordt 4700 meter lang en 9 meter hoog (12,5 meter boven de zeespiegel).

De afgelopen jaren verhuisden al duizenden kubieke meter zand naar de polder om de aanleg van deze reus mogelijk te maken. Die werden zoveel mogelijk per schip ter plaatse gebracht, om de hinder voor omwonenden tot een mini-mum te beperken.

Intussen verrees al 2,1 kilometer van de Vlaamse ringdijk in het polderlandschap. De komende maanden staat de resterende 900 meter tot aan de grens op de planning.

En dan... is het wachten op de Ne-derlandse bouwvergunningen om de dijkwerken aan de andere kant van de grens verder te zetten. Daardoor vallen de terreinwerken in 2014 hoogst waarschijnlijk een poosje stil.

Op dit moment wordt achter de schermen hard gewerkt om de grondverwerving voor te berei-den. Ook de uitvoeringsplannen in de Hedwigepolder worden nog een laatste keer onder de loep genomen. Enkel door nu de tijd te nemen voor een grondige plan-ning, kunnen we de werken straks efficiënt aanvatten en uitrollen.

Een visvriendelijk pomp-station in een designer-jasje

Op dit moment stroomt regenwa-ter ongehinderd via verschillende poldergrachten naar de Schelde. De nieuwe ringdijk vormt straks een barrière voor het wegstromende water. Vanzelfsprekend voorzien we brede grachten langsheen de dijk om het regenwater op te vangen. Bij aanhoudende neerslag zou de watermassa echter te groot kunnen worden voor deze waterlopen.

Daarom verrees de voorbije maan-den een pompstation in het vlakke polderlandschap. Als de waterstand in de grachten straks teveel stijgt, pompt de constructie het overtol-lige water automatisch naar het na-tuurgebied aan de andere kant van de ringdijk.

Ook aan de bewoners van de pol-dergrachten werd gedacht. Ver-schillende Scheldevissen vertoeven graag in het zoete beekwater om eitjes te leggen en hun kroost op te voeden. Als die taak vervult is, wil-len ze doorgaans terug naar zee. Dankzij de visvriendelijke opbouw, blijft die jaarlijkse doortocht een veilige onderneming.

Om ook omwonenden en passan-ten van dienst te zijn, krijgt de con-structie een uitkijkpunt aangeme-ten. Wie het pompstation beklimt, kan de vogels aan de andere kant van de dijk ongestoord bespieden.

Deze constructie maakt deel uit van het Europese samenwerkingsver-band FloodCom met medefinancie-ring vanuit het Europese Tweezee-enprogramma.

ONTMOET DE SCHELDE april 2013 | 02

Wat gebeurt er op het terrein?

Artist impression toekomstig pompstation

Pompstation in aanbouw

201304 Nieuwsbrief april.indd 2 12/04/2013 11:29:02

Page 3: Projectnieuwsbrief HPP - april 2013

Toestand 2009

Toekomstbeeld 2019Intergetijdengebied

Hedwige-Prosperpolder(laagtij)

Gasdam3

3

Dijkrestanten Hedwigedijk4

4

Zoetenberm5

5

Ringgracht6

6

Schaapskooi7

7

8

Grenspaal8

Ontwikkeling van slikken en schorren9

9

9

Fourageerplaats voor vogels10

Ringdijk op veilige Sigma-hoogte met recreatieve fiets- en wandelpaden1

1

10

Scheldedijk op veilige Sigma-hoogte2

2

Verdronken land van Saeftinghe

Schelde

Natuurobservatiepunt

Uitzichtpunt

Pompstation met uitzichtpunt

Staatssecretaris Dijksma op bezoek in het gebied

De start van een open dialoog

Staatssecretaris van Economische zaken Dijksma bezocht op maan-dag 11 maart 2013 de Hedwige-polder en de gemeente Hulst. Niet om het besluit de Hedwige-polder te ontpolderen weer ter discussie te stellen. Wel om het verhaal van de eigenaar en de ge-meente te horen en te ervaren wat het met de regio doet.

Aan de tegenstanders zei ze ook ronduit: “Ik respecteer uw opvatting en ik kan en zal u ook niet direct overtuigen. Maar ik heb als staatssecretaris ook te maken met andere belan-gen. Ik heb ook te maken met een ingebrekestelling vanuit de EU; we hebben afspraken met Vlaanderen. Er moet iets gebeu-ren. Maar ik wil wel graag met u in gesprek blijven.”

Hoezeer de meningen ook verschil-den, het feit dat de staatssecretaris op bezoek kwam en haar helder-heid werden op prijs gesteld.

Samen zoeken naar nieuwe kansen

Over de eigenaren en pachters zei ze: “Ik besef hoe vervelend de situatie voor u is; dat kan ik niet wegnemen. Wel zullen we ons uiterste best doen om te kijken of er nieuwe mogelijkheden zijn.”

De staatssecretaris was ook voor-stander van het proberen meer-waarde te geven aan het ontpol-deringsplan door te kijken of het wat voor de regio kan betekenen. “Als daarvoor goede plannen zijn, wil ik graag kijken of ik ze kan on-dersteunen”, aldus de staatssecre-taris.

In de gemeenteraad van Hulst werd veel zorg geuit over de

langere termijn; blijft het bij de Hedwigepolder of komen er nog meer ontpolderingen? “Meer ontpolderingen zijn gewoon helemaal niet aan de orde,” volgens de staatssecretaris. “We gaan er van uit dat het huidige pakket maatregelen een belangrij-ke bijdrage levert aan het natuur-herstel van de Westerschelde..”

Staatssecretaris Sharon Dijksma

201304 Nieuwsbrief april.indd 3 12/04/2013 11:29:15

Page 4: Projectnieuwsbrief HPP - april 2013

ONTMOET DE SCHELDE april 2013 | 04

Een panoramisch uitzichtvanuit de infokeet

1953. Schouwen-Duiveland staat blank.

Contact

Meer informatie over het Hedwige-Prosperproject vind je op www.hedwigeprosper.be

Met vragen kan je terecht bij:

Dorien Verstraete, projectingenieur Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z)tel. 0032 (0)3 224 93 [email protected]

Laurent Vanden Abeele, projectleider Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) tel. 0032 (0)9 265 46 [email protected]

Richard RozemeijerProvincie Zeelandtel. 0031 (0) 652 401 [email protected]

De infokeet (open tijdens de kantooruren):Zoetenberm 6A, 9130 Doeltel. 0032 (0) 575 91 73 [email protected]

Colofon

Verantwoordelijke uitgever: Waterwegen en Zeekanaal NV, Afdeling Zeeschelde, ir. Wim Dauwe, Lange Kievitstraat 111-113 bus 44, 2018 Antwerpen

Redactie & foto’s: Agentschap voor Natuur en Bos, JusBox, Waterwegen en Zeekanaal NV

www.hedwigeprosper.be

www.sigmaplan.be

NEDER

LAND

BELGIË

NEDER

LAND

BELGIË

NEDER

LAND

BELGIË

NIEUW

-AREN

BERGST

RAAT

MUGGEN

HOEK

ZOETENBER

M

NIEUW-ARENBERGSTRAATDREEFSTRAAT

DREEFSTRAAT

ENGELSESTEENWEG

OO

STLANGEWEG

OO

STLANGEW

EG

WESTLAN

GEWEG

WESTLAN

GEWEG

WESTLAN

GEWEG

SCHELDE

VANUIT KIELDRECHT OF NEDERLAND

VANUIT DE HAVEN VAN ANTWERPEN

WERFROUTE

WERFINGANG/ VERBODEN TE BETREDEN

Een nieuwe plaats voor de infokeet

Aangezien de werken in de Prosperpolder goed vorderen, verhuisde de infokeet naar een nieuwe locatie aan de rand van het toekomstige getijdengebied. Je kan er tijdens de kantooruren terecht om vragen te stellen, de film te bekijken en de doorlopen-de expo te bezoeken.

Een groepsbezoek op vraag

Wil je het project grondig leren kennen? Of zie je een wande-ling door de polder wel zitten? Neem dan even contact met ons op! We stellen graag een gids ter beschikking die meedenkt over een programma dat aansluit bij jouw interesses. Dat kan via [email protected] of op het nummer 03/575 91 73.

201304 Nieuwsbrief april.indd 4 12/04/2013 11:29:18