Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - april 2010

3
Grensoverschrijdend aan de slag Met de lente arriveert het broedseizoen in ons land. Ook tijdens de dijkwerken stellen we alles in het werk om zeldzame poldergasten als de kluut naar Prosperpolder te lokken. Dankzij een aantal recente ingrepen in het landschap vinden deze sierlijke steltlopers hier het ideale habitat om hun nestje te bouwen. Zodra de kuikentjes uitkomen wachten hen een waar voedselparadijs. Zo maken we tijdens de bouwwerken op Vlaams grondgebied toch al ruimte voor natuur. Ondertussen zijn ook in Nederland de voorbereidingen gestart voor de herinrichting van de Hedwigepolder. Op woensdag 28 april ontvangen we alle geïnteresseerden in het gemeenschapscentrum van Nieuw-Namen voor een gezamenlijk infomoment rond de recreatieve mogelijkheden van het project. Hopelijk zien we je daar! Ontpolderen in Nederland en Vlaanderen 2 Grensoverschrijdend aan de slag 1 3 Met een kluutje in het riet 4 Denk mee over de recreatieve troeven van het Hedwige-Prosperproject! Meer info op www.hedwigeprosper.be Nieuwsbrief April 2010 Hedwige - Prosperproject 1 kluut NieuwsbriefMaart2010.indd 1 7/04/2010 9:43:20

description

Projectnieuwsbrief HPP april 2010

Transcript of Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - april 2010

Page 1: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - april 2010

Grensoverschrijdend aan de slag

Met de lente arriveert het broedseizoen in ons land. Ook tijdens de dijkwerken stellen we alles in het werk om zeldzame poldergasten als de kluut naar Prosperpolder te lokken. Dankzij een aantal recente ingrepen in het landschap vinden deze sierlijke steltlopers hier het ideale habitat om hun nestje te bouwen. Zodra de kuikentjes uitkomen wachten hen een waar voedselparadijs. Zo maken we tijdens de bouwwerken op Vlaams grondgebied toch al ruimte voor natuur.

Ondertussen zijn ook in Nederland de voorbereidingen gestart voor de herinrichting van de Hedwigepolder. Op woensdag 28 april ontvangen we alle geïnteresseerden in het gemeenschapscentrum van Nieuw-Namen voor een gezamenlijk infomoment rond de recreatieve mogelijkheden van het project.

Hopelijk zien we je daar!

Ontpolderen in Nederland en Vlaanderen 2

Grensoverschrijdend aan de slag1

3 Met een kluutje in het riet

4 Denk mee over de recreatieve troeven van het Hedwige-Prosperproject!

Meer info op www.hedwigeprosper.be

NieuwsbriefApril2010

Hedwige - Prosperproject

1

kluut

NieuwsbriefMaart2010.indd 1 7/04/2010 9:43:20

Page 2: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - april 2010

2 32

Met een kluutje in het riet

Projectleider, Richard Rozemeijer

2009 was een bewogen jaar voor de Westerschelde

In april 2009 besloot de Nederlandse regering een alternatief te zoeken voor de ontpol-dering van de Hedwigepolder. Nederlandse (natuur)organisaties waren eerst akkoord met de verdieping van de Westerschelde als men de Hedwigepolder zou ontpolderen. Toen dit besluit in vraag werd gesteld, maakten Nederlandse natuurorganisaties bij de Raad van State alsnog bezwaar tegen een benodigde vergunning voor de verruiming. De Raad van State besloot de verdieping uit te stellen zolang niet duidelijk was of de werken gevolgen hadden voor het natuurherstel in de Westerschelde. Dit uitstel deed de alarmbel rinkelen in Vlaanderen. In het bijzonder liet de Haven van Antwerpen van zich horen vanwege het groot economisch belang van de verdieping.

Haven van Antwerpen herademt

Projectleider voor de Hedwigepolder namens Provincie Zeeland, Richard Rozemeijer, vertelt: “Uiteindelijk bleek er geen alternatief voor de ontpoldering van de Hedwigepolder te zijn. Ook de voorstellen van actiegroep Levende Delta en waterbeheerder Waterschap bleken niet te voldoen aan de uitgangspunten van natuurherstel in de Westerschelde. De Nederlandse regering besloot daarom op 9 oktober 2009 alsnog tot de ontpoldering van de Hedwigepolder. Het Nederlandse parlement ging hiermee akkoord. Daarop trokken de natuurorganisaties hun bezwaar in en gaf de Raad van State groen licht voor de verdieping. Een hele opluchting voor de Haven van Antwerpen. Ondertussen werd op 12 februari 2010 het startschot gegeven voor de verdieping en zijn de baggerwerken in de Westerschelde volop aan de gang.”

Meerwaarde voor de streek

Als volgende stap in de Nederlandse procedure publiceert Gerda Verburg, Nederlands minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit dit jaar het ontwerprijksinpassingsplan voor de Hedwigepolder. Voordat het tot dijkverlegging van de Hedwigepolder komt, worden er nog diverse inspraakronden opgezet. Richard Rozemeijer vindt het belangrijk dat het nieuwe natuurgebied van de Hedwigepolder toegankelijk wordt voor dag- en natuurrecreanten. “Dit project moet de bewoners van de regio ten goede komen. De mogelijkheden zullen we bespreken met de bewoners en betrokken organisaties uit de streek. Zo kan er bijvoorbeeld een pad behouden blijven langs de gasdam voor wandelaars en fietsers. Op 28 april is iedereen alvast welkom op ons inloopmoment.” (zie p. 4)

Nieuw leven op de grens

Kluten zijn pioniersvogels die leven op de grens van land en brak water. Door het verdwijnen van getijdennatuurgebieden, werd de sierlijke steltloper steeds schaarser in onze contreien. Wat zijn woongebied betreft, is de kluut erg veeleisend. Hij houdt bij uitstek van zilte kreken, schorren en lichtzoute graslanden met aangrenzende zandplaten. Zijn lichtgebogen snavel komt van pas bij het zoeken naar insecten en wormen in slikken en ondiep water.

Laurent Vanden Abeele, projectingenieur bij het Agentschap voor Natuur en Bos, vertelt: “Door de uitbreiding van de haven kwam het leefgebied van de kluut onder druk te staan. Bij recente havenontwikkelingen houden we hier nu rekening mee door gebieden te voorzien waar de kluut kan broeden. Vervroegde aanpassingen aan de Prosperpolder scheppen dit jaar al nieuwe kansen voor deze gracieuze vogel. We omzomen een voormalige akker met een drempel van ongeveer 30 cm. Tegelijk dammen we de aangrenzende grachten en afwateringskanalen af. Zo ontstaan ondiepe plassen op het weiland. Door de aanleg van brede en ondiepe ringvormige grachten (max. 15 cm) bouwen we ronde eilandjes waarop de vogels veilig kunnen broeden. Vossen en andere roofdieren steken deze waterbarrière niet zo snel over.”

Een voorproefje van de toekomstige inrichting

Deze vervroegde landschappelijke aanpassing ten voordele van de kluut in Prosperpolder helpt ons elders gronden te vrijwaren. Dorien Verstraete, projectingenieur bij Waterwegen en Zeekanaal NV, verduidelijkt: “Twintig ha van het projectgebied krijgt bij de start van het broedseizoen een nieuwe inrichting. Door veiligheid, natuur en economie met elkaar te combineren, blijven we trouw aan de multifunctionele visie van het Sigmaplan”.

Ontpolderen in Nederland en Vlaanderen

Hedwige - Prosperproject

Haven van AntwerpenVerdronken Land van Saeftinghe

Haven Prosperpolder

lepelblad en zeebies

Paardenschor

Aanleg ondiepe ringvormige grachten

NieuwsbriefMaart2010.indd 2-3 7/04/2010 9:46:16

Page 3: Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief HPP - april 2010

4

Denk mee over de recreatieve troeven van het Hedwige-Prosperproject

Verantwoordelijke uitgever:Waterwegen en Zeekanaal NVAfdeling Zeescheldeir. Wim DauweLange Kievitstraat 111- 113, bus 442018 Antwerpen

www.sigmaplan.bewww.hedwigeprosper.be

Redactie & foto’s:JusBox, Vilda

Gedrukt op gerecycleerd papier

Provincie ZeelandDirectie Ruimte, Milieu en WaterProjectbureau Natuurpakket WesterscheldeRichard Rozemeijer Postbus 1654330 AD Middelburg

www.hedwigeprosper.nl

Colofon

Hedwige - Prosperproject

De Provincie Zeeland en Waterwegen en Zeekanaal NV verwel-komen alle geïnteresseerden op een inloopbijeenkomst over de natuurontwikkeling en recreatieve mogelijkheden rond het Hedwige-Prosperproject. Gemotiveerde projectmedewerkers staan klaar met antwoorden op al je vragen. Maar ook jouw inbreng is van groot belang. Heb je ideeën rond de recreatieve ontsluiting van dit waardevolle stukje getijdennatuur? Of ken je nieuwe manieren om toeristen naar deze streek te lokken? Dan staat het projectteam voor je klaar om te kijken wat mogelijk is binnen de voorschriften rond ruimtelijke ordening. Een teke-naar verbeeldt vervolgens hoe jouw droom er ter plaatse zou kunnen uitzien.

Nieuwsgierig geworden? Loop even langs op woensdag 28 april 2010, tussen 16 en 20 uur in gemeenschapscentrum De Kauter, Hulsterloostraat 81 in te Nieuw-Namen (Nederland).

Meer informatie krijg je bij Richard Rozemeijer of Saskia Joziasse, Natuurpakket Westerschelde, (0031) (0)118-752116 of [email protected]

NieuwsbriefMaart2010.indd 4 7/04/2010 9:46:59