Programmaboekje schooljaar 2014/2015

12

description

Het programma voor 2014/2015 van de Tolhuistuin, bestemd voor de scholen.

Transcript of Programmaboekje schooljaar 2014/2015

Page 1: Programmaboekje schooljaar 2014/2015
Page 2: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

De Tolhuistuin heeft begin september of-ficieel haar deuren geopend. In samen-werking met de partners op het terrein ontwikkelt Stichting Tolhuistuin een uitge-breide programmering in haar zalen en in het park: van theater tot muziek, van lite-ratuur tot wetenschap, van architectuur tot dans.

In deze folder vindt u een greep uit de programmering voor jongeren. Deze pro-gramma’s zijn uitermate geschikt voor zo-wel klassikaal als individueel bezoek van uw leerlingen. Wij hopen u en uw leerlin-gen dan ook spoedig in de Tolhuistuin te mogen verwelkomen!

Voor meer informatie of het boeken van een programma kunt u contact op nemen met:

Johan van Aalst [email protected]+31 (0)20 763 06 50

Page 3: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

HIPHOPLESSEN —SOLID GROUND MOVEMENT

Solid Ground Movement biedt naast wekelijkse danslessen ook workshops aan. Tijdens een workshop wordt gestart vanuit de basis van de hiphop een aantal bekende hiphoppassen die iedereen wel herkent uit videoclips. De workshop eindigt met het leren van een korte choreografie.

DANS

Periode Het gehele schooljaarLocatie Tolhuistuin / schoolLeeftijd Alle leerjarenMeer info www.solidground movement.nl

Page 4: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

DE TOLHUIS-TUINTOUR— BUREAU BOVEN

Journalisten collectief “Bureau Boven” heeft de Tolhuistour ontwikkeld. Een au-diotour over de geschiedenis van de Tolhuistuin. Al zwervend over het terrein voert deze audiotour de jongeren via muziek, geluid en vertellingen langs intri-gerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell be-gon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, en kun-stenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin. Een perfect klassenuitje voor binnen zowel de CKV- als geschiedenisles!

AUDIOTOUR

Periode Op aanvraagLocatie TolhuistuinLeeftijd Alle leerjarenMeer info www.bureauboven.nl

Page 5: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

3D PRINT CANAL HOUSE —DUS ARCHITECTS

DUS Architects is een grachtenpand aan het printen aan de rand van de Tol-huistuin. DUS neemt je mee naar de bouwplaats en leert je alles over wat er hier gebeurt: het materiaal, de constructie, het ontwerp en natuurlijk een kijkje in de Kamermaker, de 6 meter hoge 3D-printer. Een demo van DUS neemt je mee langs het hele proces van idée tot 3D-geprint object!

ARCHITECTUUR & TECHNIEK

Periode Het gehele schooljaarLocatie Tolhuistuin BadhuiskadeLeeftijd Alle leerjarenMeer info dusarchitects.com

Page 6: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

JONGEREN-DEBAT NOORD: —HOE BLIJF JE BROEDERS/ZUSTERS?

Stichting Tolhuistuin i.s.m. DOCKzz, Streetcornerwork, Nabije Buren Verre Vrienden

Wat betekent broederschap voor jou? Wanneer ben je vrienden en wanneer niet meer? Waar komt haat tussen verschillende groepen vandaan? Hoe kun je iemand echt ontmoeten? In een wereld vol conflicten, aan welke kant sta ik dan? Hoe kunnen we in ieder geval verbroederd blijven? Deze vragen en meer staan centraal in het debat voor en door jongeren. Naast debatteren is er ook ruimte voor rap, theater en spoken word optredens.

DEBAT

Periode 14 jan 2015 – 19.30Locatie Tolhuistuin TuinzaalLeeftijd 12+Meer info www.tolhuistuin.nl

Page 7: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

STAAKT… — COMITEHERDENKINGFEBRUARI-STAKING 1941

STAAKT… is een theatrale vertelling over de Februaristaking, geschreven door de jonge theatermakers van Barbaren & co. De voorstelling is geba-seerd op authentieke verslagen en getuigenissen over de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de staking en de staking zelf. In woord, beeld en met muziek biedt STAAKT… een hedendaags perspectief op het hoe en waarom van de Fe-bruaristaking. Barbaren & co laat een schets zien van het collectieve verzet in het Amsterdam van februari 1941, met situaties uit het dagelijks leven die ook vandaag de dag tot nadenken stemmen. Naast de voorstelling ontvangen deel-nemende scholen het lespakket “Verzet Je”.

THEATER

Periode 2 t/m 26 februariLocatie Op schoolLeeftijd 14+ (HAVO/VWO/MBO)Meer info februaristaking.nl

Page 8: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

CRISIS OF HISTORY—FRAMER FRAMED

Crisis of History bestaat uit drie tentoonstellingen. De reeks onderzoekt hoe jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten reageren op de crisis waarin de we-reld momenteel verkeert. In de 20ste eeuw werd veel geloofd in vooruitgang, maar deze belofte blijkt door verschillende crises niet meer te kloppen. Ook het verouderde idee van een algemene geschiedenis en de gedachte daarbij aan te moeten sluiten, lijkt een autonome ontwikkeling van deze regio in de weg te staan.

BEELDENDE KUNST

Periode Februari – april 2015Locatie Tolhuistuin Expozaal Leeftijd 12+ (HAVO/VWO)Meer info framerframed.nl

Page 9: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

GTA 5 —TONEELGROEP OOSTPOOL I.S.M. THEATER SONNEVANCK

In mijn onderbroek ontwaak ik ergens buiten de dampende stad. Ik weet niet hoeveel mensen ik gekilled heb, hoeveel auto’s in de prak geracet. Het vlieg-tuigwrak ligt uit te branden op het strand. Ik zwem de zee in, op zoek naar ver-koeling. Mijn duim en wijsvinger zijn verkrampt. Als ik wegkijk van het scherm kijk ik de woonkamer in. Ik denk aan Los Santos! Iedereen is getting wasted. Ze folteren zich te pletter! Schieten in het rond en sterven duizend levens. Pappie en mammie maken zich zorgen. Speelt mijn kind het spel of speelt het spel mijn kind?

THEATER

Periode 25.03.2015: 16.00 & 19.30 26.03.2015: 16.30 en 19.30Locatie Tolhuistuin NoordkopLeeftijd 15+Meer info www.tolhuistuin.nl

Page 10: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

NOORD PRESENTS… —TOLHUISTUIN I.S.M. DE VALKMULTIDISCIPLINAIR FESTIVAL

Een festival vol met jong talent uit Noord! Van dans tot literatuur, van spoken word tot muziek… het komt allemaal langs. Ook zijn de personen en organisaties aanwezig die dit talent begeleiden: Ga het gesprek met hen aan en onderzoek wat zij voor jou kunnen doen. Wellicht sta jij dan volgend jaar te stralen op één van de podia in de Tolhuistuin!

Periode 8 mei 2015, 15:00Locatie Tolhuistuin TuinLeeftijd 12+Meer info www.tolhuistuin.nl

Page 11: Programmaboekje schooljaar 2014/2015

FOTOGRAFIE(EXPO & WORKSHOP)

Periode Mei/juni 2015Locatie Tolhuistuin TuinhuisLeeftijd 15+ (HAVO/VWO)Meer info www.tolhuistuin.nl

NOORD IN BEELD —TOLHUISTUIN & JITSKE SCHOLS

Toen Jitske Schols verhuisde naar Amsterdam Noord besloot zij in te burgeren via haar camera. Door foto’s te nemen van het stadsdeel en deze te publiceren op internet, leerde zij het stadsdeel in razendtempo kennen. Niet alleen de stra-ten, buurten en pleinen die zij fotografeerde, maar ook de mensen van Noord. In juni exposeert Jitske haar werk in de tuin. Voorafgaand aan de expositie is een workshop ontwikkeld. Scholieren vanuit heel Amsterdam worden uitgenodigd naar Noord te komen en in razendtempo Noord te verkennen met een camera. Welke verhalen liggen er op straat en hoe ga jij die in beeld vangen?

Page 12: Programmaboekje schooljaar 2014/2015