Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

12
1 IN DIT NUMMER Tienermeiden met een missie: begeleid wonen in Carmel Ghar 2 Sponsor in de spotlights: Tandartsenpraktijk De Weidevogel 5 “Prevention is better than cure” Interview with Dr. Reddy, Ashrayadeep Day Care Centre and Dispensary 6 Vrijwilligers Gera, Marian en Gerry aan de slag in India Brabantse leraressen voor de klas in Bangalore 8 The view of Vimala, social worker Planet Hope India 9 Een huis is nog geen thuis Workshop vertaalt kinderstem in training voor begeleiders 10 Kersteditie kidsmagazine ‘The creation of our heart beats’ verschenen 12 Kerstkaartenactie Planet Hope 12 Vrijwilligers, sponsors en donateurs bedankt! Stichting Planet Hope Nederland kijkt terug op een succesvol 2011. Het was een dynamisch jaar vol opbouwende activiteiten en nieuwe initiatieven. Zowel in India als in Nederland. Door bestuursleden en actieve vrijwilligers, gesteund door sponsors en donateurs zonder wie het goede werk in India onmogelijk zou zijn. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen: BEDANKT! Op www.issuu.com/PlanetHopeNL meer over Planet Hope in 2011. Twee succesvolle acties zetten we hier in de spotlights. www.planethope.nl [email protected] @PlanetHopeNL Planet Hope Triodos bank 390369705 NIEUWSBRIEF Stichting Planet Hope Nederland Editie 2, december 2011 Michiel ten Kate volbracht op 3 juli 2011 de kwart triatlon van Nuenen; een combinatie van 1 kilometer zwemmen, 43 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Hiermee sportte Michiel 3.300 euro bij elkaar voor het Planet Hope Learning Centre. Op 8 oktober vierden Gerben Lems en Anja Ossenblok samen met hun familie en vrienden het leven met een nazomerfeest. In plaats van cadeaus doneerden de feestgangers samen ruim 2.000 euro voor de kinderen van kinderthuis Planet Hope.

description

Nieuwsbrief van stichting Planet Hope, editie 2, december 2011

Transcript of Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

Page 1: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

1

IN DIT NUMMER Tienermeiden met een missie: begeleid wonen in Carmel Ghar 2 Sponsor in de spotlights: Tandartsenpraktijk De Weidevogel 5 “Prevention is better than cure” Interview with Dr. Reddy, Ashrayadeep Day Care Centre and Dispensary 6 Vrijwilligers Gera, Marian en Gerry aan de slag in India Brabantse leraressen voor de klas in Bangalore 8 The view of Vimala, social worker Planet Hope India 9 Een huis is nog geen thuis Workshop vertaalt kinderstem in training voor begeleiders 10 Kersteditie kidsmagazine ‘The creation of our heart beats’ verschenen 12 Kerstkaartenactie Planet Hope 12

Vrijwilligers, sponsors en donateurs bedankt! Stichting Planet Hope Nederland kijkt terug op een succesvol 2011. Het was een dynamisch jaar vol opbouwende activiteiten en nieuwe initiatieven. Zowel in India als in Nederland. Door bestuursleden en actieve vrijwilligers, gesteund door sponsors en donateurs zonder wie het goede werk in India onmogelijk zou zijn. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen: BEDANKT! Op www.issuu.com/PlanetHopeNL meer over Planet Hope in 2011. Twee succesvolle acties zetten we hier in de spotlights.

www.planethope.nl

[email protected]

@PlanetHopeNL

Planet Hope

Triodos bank 390369705

NIEUWSBRIEF Stichting Planet Hope Nederland Editie 2, december 2011

Michiel ten Kate volbracht op 3 juli 2011 de kwart triatlon van Nuenen; een combinatie van 1 kilometer zwemmen, 43 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Hiermee sportte Michiel 3.300 euro bij elkaar voor het Planet Hope Learning Centre.

Op 8 oktober vierden Gerben Lems en Anja Ossenblok samen met hun familie en vrienden het leven met een nazomerfeest. In plaats van cadeaus doneerden de feestgangers samen ruim 2.000 euro voor de kinderen van kinderthuis Planet Hope.

Page 2: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

2

Oudere meisjes wonen begeleid ‘op kamers’ in Carmel Ghar

Tienermeiden met een missie In juli 2011 is een apart programma gestart voor de zeventien oudste meisjes uit kinderthuis Planet Hope in Bangalore. Het doel is om hen via goed onderwijs en persoonlijke begeleiding een opstap te bieden naar een zelfstandig leven. Zij wonen nu een klein halfjaar in het Carmel Ghar huis. Een terugblik.

De groep tienermeiden woonden hiervoor in het kinderhuis Planet Hope samen met 120 jongere kinderen, van wie de ouders in de nabijgelegen steengroeven werken en wonen. De meisjes zijn nu op een leeftijd – van veertien tot zestien jaar – dat zij extra en meer persoonlijke begeleiding nodig hebben in de ontwikkelingsfase naar volwassenheid en zelfstandigheid. Begeleiding die in het grote kinderhuis lastiger te geven is. Met steun van stichting Santhwana konden we het gebouw huren, inrichten en betrekken.

In Carmel Ghar krijgen de meiden meer eigen verantwoordelijkheid en neemt de kwaliteit van leven toe. Om de kinderen te overtuigen dat voor hen een betere toekomst is weggelegd dan het zware leven van hun families in de steengroeven, is het heel belangrijk dat zij kennis maken met een andere (hoewel nog steeds eenvoudige) leefstijl waaraan zij zich op kunnen trekken. Roze stapelbedden De meisjes wonen nu een klein halfjaar in hun nieuwe huis. De eerste weken moesten zij flink wennen aan de nieuwe situatie. Natuurlijk misten zij de anderen kinderen en de begeleiders van Planet Hope, waar zij zoveel jaren woonden. Er is voor hen dan ook veel veranderd. Zo slapen de meisjes niet meer bij elkaar in grote slaapzalen op matjes op de grond, maar in kleine kamers met stapelbedden. De eerste week werden de matrassen van de bedden gehaald en op de grond gelegd om er een groot bed van te maken. Zo konden ze tegen elkaar aan liggen, zoals ze dat al jaren gewend waren. Na een aantal dagen stimuleerden de begeleiders de meisjes in hun eigen bed te gaan liggen. Inmiddels slapen ze allemaal in stapelbedden, die op hun verzoek wel roze zijn geverfd!

Boven v.l.n.r. Bhagya, Shivaleela, Durgha, Vijayalakshmi Onder v.l.n.r. Prema, Ashvini, Kala, Theresa, Rekha, Rama

Page 3: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

3

Gezond eten Eten gebeurt niet meer op de grond zoals vroeger, maar in een eetkamer met ‘normale’ tafels en stoelen. En nog belangrijker: ook het menu is anders. De meisjes leren gezonder en gevarieerder te eten. Daar horen verschillende groenten en fruitsoorten bij. In het weekend wordt gezamenlijk het weekmenu bepaald, boodschappen gedaan en gekookt. Zo leren zij een boodschappenlijstje te maken, inkopen te doen en samen met de kok het eten klaar te maken.

Hygiënische ‘levenslessen’ Naast het schoolwerk, is het ook belangrijk dat de meisjes ‘levenslessen’ krijgen. Zo komen verpleegsters van het lokale ziekenhuis in het weekend langs om hen van alles te leren over hygiëne, gezond eten en leven. De meiden moeten op dit vlak nog veel leren. In het begin hadden zij last van huiduitslag op armen, benen en op het hoofd. De arts vertelde ons dat dit kwam omdat zij de zeepresten niet goed van de huid en uit het haar spoelden. Een verpleegster kwam de meisjes uitleggen hoe zij zichzelf goed moeten wassen en afdrogen. Afgesproken is dat zij elkaar helpen bij het uitspoelen van hun lange haren. Inmiddels zijn de infecties en huiduitslag verdwenen. Ook hadden de luizen een goed leven op de hoofden van de meisjes, wat werd versterkt doordat zij elkaars kammen, elastiekjes en

haarspelden gebruikten. Inmiddels heeft iedereen een eigen kam en vlooienkam. De haren worden dagelijks gecheckt en het beddengoed iedere week gewassen. De meisjes krijgen naailessen en maken persoonlijke vlooienzakken om daar de te wassen kleding in op te bergen. Deze gaan zij ook maken voor hun vriendjes in kinderThuis Planet Hope. Sterker zelfbewustzijn Een team van drie psychologen heeft gesprekken gevoerd en de meiden getest. Zo is hun IQ en mentale ontwikkeling in beeld gebracht en zijn persoonlijke ontwikkelingsproblemen benoemd. Met de uitslagen zijn we aan de slag gegaan. Voor alle kinderen is een training ontwikkeld, gericht op het verstevigen van het zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Voor een aantal kinderen is persoonlijke begeleiding nodig om te leren omgaan met traumatische ervaringen die zij in hun vroege jeugd hebben beleefd. School, huiswerk en leren Het streven van stichting Planet Hope is dat alle kinderen een diploma halen, een goede baan krijgen en genoeg kunnen verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Goed onderwijs is daartoe de sleutel. Een belangrijke ruimte is dan ook de studeerkamer op de begane grond. Hier maken de meiden na school hun huiswerk, en volgen zij workshops en cursussen. De meisjes zijn de eerste generatie van hun families die naar school gaan. In hun ontwikkeling hebben zij een achterstand opgelopen doordat zij in hun kinderjaren al op jonge leeftijd voor broertjes en zusjes moesten zorgen of meewerkten met hun ouders die stenen

In het weekend wordt gezamenlijk het weekmenu bepaald, boodschappen

gedaan en gekookt. Zo leren de meisjes een boodschappenlijstje te maken,

inkopen te doen en samen met de kok het eten klaar te maken.

Page 4: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

4

hakken in de steengroeven. Voor spelen en leren was geen tijd. De overheidsscholen kunnen te weinig begeleiding geven aan deze kinderen, terwijl zij dat zo nodig hebben. De klassen zijn groot: gemiddeld tachtig leerlingen op een leraar. Het onderwijssysteem in India is gedisciplineerd en zwaar. De kinderen gaan naar school tussen negen uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags. Ze krijgen veel huiswerk mee waar zij minimaal drie uur mee bezig zijn. Iedere twee maanden worden testen afgenomen. Het systeem is vooral gericht op het uit het hoofd leren van de stof, zonder dat de achtergrond of context duidelijk wordt geschetst. Dat maakt het leren niet eenvoudig. Leer bijvoorbeeld maar eens uit je hoofd wat de afkorting VN betekent als niet wordt uitgelegd wat de VN is en doet! Extra huiswerkbegeleiding Zowel het schoolsysteem als de persoonlijke achtergrond (en achterstand) van de meiden maken dat zij een educatief steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Dankzij financiële steun van de Deloitte Fair Chance Foundation en stichting Vincentius Rotterdam hebben we de mogelijkheid om docenten in te huren die in Carmel Ghar huiswerkbegeleiding geven en hen voorbereiden op de examens die regelmatig moeten worden afgelegd.

Van de zeventien meisjes presteren er zes goed. De anderen slagen nog niet voor de tussentijdse toetsen, maar er is al wel een stijgende lijn zichtbaar. Met het zetten van kleine stapjes komen we er wel. De wilskracht die de meiden laten zien is enorm en die gaat hen helpen heel ver te komen, daar zijn wij van overtuigd!

Het meisjeshuis Carmel Ghar is gelegen in Hennur Bunde, een rustige woonwijk in het noorden van Bangalore.

Dankzij financiële steun van de Deloitte Fair Chance Foundation

en stichting Vincentius Rotterdam kan Planet Hope docenten inhuren om in Carmel Ghar huiswerkbegeleiding te

geven en de meisjes voor te bereiden op hun examens.

Page 5: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

5

Sponsor in de spotlights: Tandartsenpraktijk De Weidevogel Gezondheid en hygiëne vormen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging van alle kinderen van Planet Hope. Zo ook tanden poetsen, wat ze allemaal moeten leren. Ondersteuning komt nu uit onverwachte hoek: van twee Nederlandse tandartsen. Tandartsenpraktijk De Weidevogel is sinds 2010 gevestigd aan de Weidevogellaan 236 in Den Haag (Ypenburg-Leidschenveen). Oprichters zijn de tandartsen K. Zeray en K. Nandoe. Hoe komen Nederlandse tandartsen in aanraking met Indiase tanden? “Via een patiënt van ons zijn wij in contact gekomen met stichting Planet Hope. Wij waren zeer enthousiast en hebben ook meteen gezorgd voor tandheelkundig materiaal. We vinden het van groot belang dat ieder kind waar dan ook ter wereld recht heeft op goede tandheelkundige zorg. Het gebit is namelijk een belangrijke voorwaarde voor een gezonde algehele gezondheid.” Wat is uw ervaring met tandheelkundige zorg in landen als India? “De nadruk ligt daar vaak op het invasief

behandelen. Dit betekent in dat voornamelijk tandheelkundige zorg wordt geleverd wanneer er (pijn)klachten zijn. De behandeling bestaat dan meestal uit het verwijderen van het pijnlijke element. In de Westerse landen ligt de nadruk meer de preventieve tandheelkunde. Bijvoorbeeld door de halfjaarlijkse controle, het geven van floss- en poets-instructies en fluoridebehandelingen bij de jeugd.” Wat kunt u betekenen voor de kinderen in Bangalore? “Een goed begin is het halve werk. Wij stellen voorlichtingsmateriaal beschikbaar waarin wordt verteld hoe je goed kunt poetsen. Daarnaast gaan wij ook tandenborstels en tandpasta voor de kinderen leveren.”

ANBI-status voor Planet Hope: giften donateurs aftrekbaar van belasting In 2011 heeft stichting Planet Hope Nederland de ANBI-status van de Belastingdienst ontvangen. Donaties zijn hierdoor veelal fiscaal aftrekbaar. Kijk voor meer informatie op www.planethope.nl/ANBI.html

Page 6: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

6

“Prevention is better than cure” As a retired doctor, Dr. B. T. Reddy since

one year is working in the Ashrayadeep

Day Care Centre and Dispensary. As part of

the Planet Hope programme, it provides

save day care for the youngest children and

basic medical facilities for their parents

from the stone quarries.

“Lots of preventive measures can be taken to promote the health of the children in the day care centre”

How do you like your job here? “It’s a kind of realization of a dream for me. To serve the needy people is always a wonderful feeling. After my retirement this is giving a great emotional pleasure for me.” What is your impression about the Ashrayadeep Day Care Centre? “I think it is a great idea to provide the marginalized children from the stone quarries an opportunity to learn, play and have a secure place to spend their time for development.” Where should day care programs focus on? “On promoting the habits of hygiene, cleanliness and nutrition. There should be also efforts on encouraging them to go for higher education. The day care programme has to give a taste of education for the children. Slowly they will be curious to know more. The teaching methods can influence the children’s taste for education.”

Dr. B. T. Reddy MBBS, MD completed his education in medicine in Belgam, Karnataka in 1974. He is been practicing medicine for more than thirty years and has got a vast experience in India and abroad. He has worked in the Eben-Ezer Hospital, Bangalore. Together with his wife he is residing close to the Ashrayadeep Day Care Centre and Dispensary.

The Jiander Fund financed the building and realised the day care centre. The Medisch Werk Mumbai foundation initiated the medical post and finances the prevention programme.

Page 7: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

7

What should be the prime criteria for the health promotion of the children in day care centre? “Prevention is better than cure. Lots of preventive measures can be taken to promote the health of the children in the day care centre. Immunization of the children should be an immediate need. Many of the parents are not aware of the vaccination medicines or do not bother about it.”

What are your suggestions for the awareness programme on community level? “Awareness programs can be conducted in the community of the quarry workers. They are ready to listen to an extent. But we should be constantly motivating them to practice the different healthy habits. We have to create more awareness on continuing the education after pre-school level, about parental care, healthy food habits, pre-natal and post-natal care, using the facilities of the dispensary, early medication, AIDS-prevention, etc.” What is your impression about the community where the children are coming from? “They lack many of the basic facilities such as a good shelter, pure drinking water, clean surroundings etc. They can be educated about various possibilities to make their living better. For example, we have to teach them how diseases spread from water can be prevented by using boiled water for drinking. Likewise, they should use mosquito nets to prevent diseases through insects. Slowly but surely these healthy habits can be promoted.”

What is your wish for the future? “Besides serving people in the dispensary, we provide mobile clinics and medical camps. But there are limitations for these services because of the minimum facilities available. Much more can be done, by mobilizing more resources.”

Page 8: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

8

Vrijwilligers Gera, Marian en Gerry aan de slag in India

Brabantse leraressen voor de klas in Bangalore Eind december 2011 was het zover. Na een maandenlange voorbereiding verruilden drie vrijwilligsters voor Planet Hope het Brabantse land voor het hectische stadsleven in Bangalore. Gera le Mair en Marian Dekkers gaan lesgeven op een school. Gerry Swinkels combineert haar verpleegkundige achtergrond met haar creatieve talent. De drie dames blijven twee maanden in India. Gera en Marian zijn al dertig jaar vriendinnen en beiden juf op een basisschool. Hun tijdelijke werkplek in India is de St. Mary’s High School, een ‘English medium’ school. Hier volgen ook veel kinderen van zowel het Planet Hope kinderthuis als het Carmel Ghar girls home hun lessen. Als oud-verpleegkundige concentreert Gerry zich op de gezondheidszorg. De dames stellen zich kort voor.

Marian Dekkers “Ik ben vijftig jaar en woon in Etten-Leur. Ik heb bijna 25 jaar onderwijservaring en werk nu op basisschool De Reuzelaar in Hoeven. Lesgeven in India is altijd al een droom van mij geweest,

omdat het land mij enorm fascineert. Ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen, zodat de Indiase leerkrachten wellicht van mij leren, maar ik ook weer van hen. Ik heb er superveel zin in.” Gera le Mair “Al meer dan 25 jaar werk ik met veel plezier op Saltoschool De Klimboom in Eindhoven. Ik vind het super om de kinderen op de St. Mary’s school een betere kans op goed onderwijs te geven. Na mijn pensioen eind 2012 ga ik hier graag mee door.”

Gerry Swinkels “Als verpleegkundige heb ik jaren gewerkt voor het welzijn van kinderen in de Nederlandse jeugdgezondheidszorg. Nu ik ben gepensioneerd, wil ik die kennis voor kinderen en hun families in de steengroeven van Bangalore inzetten. En ik ga mijn passie voor schilderen en beeldhouwen vertalen naar creatieve workshops voor de kids.” In de volgende nieuwsbrief lees je meer over het vrijwilligerswerk van Gera, Marian en Gerry. Volg ondertussen hun ervaringen op www.indiaproject.nl en hun blog www.weblog.indiaproject.nl.

Juffen Marjan Dekkers (links) en Gera le Mair (rechts).

Gerry Swinkels, ‘creatief verpleegkundige’

Page 9: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

9

The view of Vimala [social worker at Planet Hope India] My name is Vimala. I am working as a social worker for past five and half years. My journey in Planet Hope started one and half years ago as a programme coordinator. It is a great experience for me to be with the children at Planet Hope. In fact, I too learn lots of things here. Young children all over the world love to play hide and seek. Why? Because the joy in the game is not so much to be hidden, but rather to be seen and found. Excitedly the same I felt with the children at Planet hope, who are a yearning to be found and for a loving touch. One thing we need to keep in mind is the children’s background. There are many stone quarries around Bangalore. The people, young and old, work there under the most appalling circumstances. In the burning sun they cut stones into small pieces. Even the smallest children join hands. The families live in small homemade huts on the dusty quarry surroundings. The society’s inequalities of the standards of living have a great effect on these children, who miss their lovely childhood. Each time we visit these stone quarries I am so much inspired to work for them for their betterment. The Planet Hope Children’s Home is a caring centre for children of the migrant quarry workers mainly from North Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu. The centre takes care of the boys and girls, provides them with food, accommodation, clothing, education and basic health care. The children are enrolled in private schools nearby. Besides, they receive extra-curricular activities like English classes and computer classes. Together, children from various cultures, languages and traditions can enjoy their childhood with numerous

opportunities to grow in life, as everyone having inborn aptitudes and talents. The experiences of childhood influence each life in profound ways. At Planet Hope Children’s Home we help children with emotional and developmental challenges through a broad range of awareness and motivation programmes. Also we provide counselling services aimed at helping our children create solid emotional foundations for successful futures. We at Planet Hope will keep on securing a good life for the children who will be residing in its premises in the years ahead. All the plans are subject to the amount of money that can be raised through donations and the fund-raising activities in which the children partake. Let’s go for it in 2012!

Page 10: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

10

Workshop vertaalt de stem van de kinderen in training voor begeleiders

Een huis is nog geen thuis Afgelopen zomer kwam opleidingskundige

Anja Ossenblok naar Bangalore om samen

met Planet Hope-voorzitter Karen Duys een

training te geven aan de medewerkers van

een aantal kinderprojecten in India. Ook de

directeur en hulpmoeders van kinderhuis

Planet Hope waren van de partij.

De training maakte onderdeel uit van een serie bijeenkomsten waarin met elkaar wordt stilgestaan bij het werk om kinderen in een lastige positie te begeleiden en te verzorgen. De knelpunten en successen werden met elkaar besproken, evenals de uitdagingen voor het komende jaar. Kidsworkshop ‘A house is not a home’ Tijdens de training kwam de stem van de kinderen uitgebreid aan bod. Voorafgaand aan het programma voor hun begeleiders, organiseerden we de kidsworkshop ‘A house is not a home’. De kinderen werden voor een middag de bazen van een fictief kinderhuis dat in 2030 haar deuren zou openen. Ze tekenden het kinderhuis van hun dromen, maakten een activiteitenprogramma, stelden een menu samen en stelden regels op voor de kinderen en de begeleiders. Tot slot schreven ze een advertentie om het nieuwe personeel voor hun droomkinderhuis te werven.

Het werk van de kinderen was de aftrap van de training voor de medewerkers van zes kinderhuizen, waaronder Planet Hope. Het was herkenbaar maar soms ook confronterend. Het gaf in ieder geval een duidelijk beeld van de wensen en behoeften van de kinderen.

Gedeelde visie Met de stem van de kinderen in het achterhoofd hebben we drie dagen hard gewerkt aan het ontwikkelen van een gedeelde visie op ‘a house is not a home’, ofwel: een kindertehuis is niet zomaar een kinderThuis. Voor de kinderen moet het huis waarin zij wonen zoveel mogelijk als een thuis voelen: een veilige omgeving waar zij kind kunnen zijn en gesteund worden zich educatief, sociaal en emotioneel te ontwikkelen. Een plek waar de kinderen met warmte en betrokkenheid worden verzorgd.

Het kinderThuis en programma als het aan de kinderen zelf zou liggen.

Page 11: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

11

Vervolgens zijn de knelpunten en successen in beeld gebracht. Uitgebreid werd gediscussieerd over de uitdagingen voor het komende jaar. Na een middag brainstormen zijn wel vijftig acties benoemd. Zoals: de garantie van een minimum kledingset en schooluniform per kind, ouders moeten altijd worden gestimuleerd om binnen hun mogelijkheden bij te dragen aan de kosten voor de verzorging van hun kind. Ouders wiens kinderen wegens omstandigheden niet thuis kunnen wonen, moeten minimaal een keer per maand naar het kinderhuis komen om tijd met hun kind door te brengen, het samenstellen en up-to-date houden van een volledig dossier per kind is noodzakelijk. In India zijn de schooldagen lang en kinderen krijgen iedere dag veel huiswerk mee. Toch moet in het programma van de kinderhuizen tijd worden vrijgemaakt voor ontspanning, sport en spel. Dit resulteerde in een concreet actieplan voor kinderhuis Planet Hope en de andere kinder-huizen, waarmee aan de slag kan worden gegaan. Persoonlijke ervaringen delen Ook werden persoonlijke ervaringen van de medewerkers gedeeld. Verhalen die duidelijk maakten hoe mooi maar ook hoe lastig het kan zijn om de kinderen te begeleiden. Kinderen die vaak nare ervaringen in hun jeugd hebben meegemaakt en die als eerste generatie van hun familie naar school gaat. De kunst om met weinig geld te zorgen voor de eerste levensbehoeften. Ouders die niet altijd even coöperatief zijn en soms wegblijven op de verplichte ouderdagen. Als hulpmoeder kinderen troosten van wie de ouders op zondag niet naar de verplichte ouderdag zijn gekomen om tijd met hun kind door te brengen. Het dilemma van de ouders die daarvoor een dagloon moeten missen als zij in de gevaarlijke steengroeven het werk een dag laten liggen en het kind dat graag een paar uur met zijn papa of mama wil zijn. Of sommige onderwijzers op de scholen die ‘onaanraakbare’ Dalit-kinderen niet veel hoop en inspiratie geven en hen eigenlijk als afgeschreven beschouwen.

Het werd een inspirerende middag voor allen, verhalen werden gedeeld en herkend. De driedaagse training was succesvol en heeft het nodige opgeleverd. De medewerkers van verschillende huizen leerden elkaar kennen en zoeken elkaar nu vaker op om ervaringen te delen of elkaar te steunen op momenten dat het nodig is. Activiteiten worden met elkaar gedeeld wat leidt tot wederzijdse inspiratie. Inmiddels zijn voor alle huizen actieplannen opgesteld, zijn gezamenlijk profielschetsen voor toekomstige medewerkers opgesteld en is input geleverd voor het samenstellen van een trainingspakket om de deskundigheid van de medewerkers verder te ontwikkelen.

Hulpmoeder Reka van kinderhuis Planet Hope heeft een foto gekozen van een baby om te vertellen wat haar inspireert in haar werk: “Het feit dat een ouder hun kind aan ons heeft toevertrouwd, het meest dierbare dat je als ouder hebt, geeft mij een groot verantwoordelijkheidsgevoel. De foto laat een onschuldig kind zien; het is mijn taak dat het kind ook echt kind mogen zijn bij ons in het kinderhuis.”

Page 12: Planet Hope Nieuwsbrief Nr 2 December 2011

12

We danken Anja Ossenblok voor haar vrijwillige inzet en enorme betrokkenheid tijdens deze dagen. Het was voor de medewerkers een zeer bemoedigende ervaring om onder professionele begeleiding over hun werk te spreken en een professionaliseringsslag te kunnen maken door aan jaarplannen, competentieprofielen en functiebeschrijvingen te kunnen werken.

Kersteditie van kidsmagazine ‘The creation of our heart beats’ In december 2011 verscheen de derde editie van ‘The creation of our heart beats’, het magazine waarin de kinderen van Planet Hope children’s home en Carmel Ghar girl’s home letterlijk hun stem laten horen. Lees het blad op www.issuu.com/PlanetHopeNL

Kerstkaartenactie Planet Hope

Nieuw dit jaar waren de kerst- en nieuwjaars-kaarten van Planet Hope. Deze waren per setje van 10 stuks verkrijgbaar: 5 keer Merry Christmas en 5 keer Happy New Year, maar allemaal verschillend. Stuk voor stuk met kinderen uit het programma van Planet Hope. De vormgeving van de kaarten is gesponsord door Carin Kloosterman van Pardesi grafisch ontwerp, die ook de website www.planethope.nl gratis heeft ontwikkeld en nog steeds up-to-date houdt. Omdat we alleen de drukkosten hoefden te betalen, ging kwam het overgrote deel van de opbrengst ten goede aan de stichting.

PLANET HOPE WENST U EEN HEEL GELUKKIG 2012!

Opleidingskundige Anja Ossenblok in discussie met Br. Ravi, directeur van een kinderhuis in Antipeth, een opvang voor tribale weeskinderen.