Picobello voorjaar 2016

12
mei - juni 2016 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND AFVAL informatie blad 2 Ervaringsdag 3 Properestraat 2016 4-5 Nieuw bij Haviland 6-7 Kringlooptuinieren 8 Kringloopweekend 2016 9 De infostand van Haviland 10 Afval sorteren leer je van kinds af aan 11 Fost Plus campagne 12 De ene (pmd-)zak is de andere niet Brusselsesteenweg 617 - 1731 Zellik Tel 02 466 51 00 - Fax 02 466 49 81 www.haviland.be minder is beter: minder afval, beter voorkomen en recycleren

Transcript of Picobello voorjaar 2016

Page 1: Picobello voorjaar 2016

mei - juni 2016

PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND

AFVALinformatie

blad

2 Ervaringsdag

3 Properestraat 2016

4-5 Nieuw bij Haviland

6-7 Kringlooptuinieren

8 Kringloopweekend 2016

9 De infostand van Haviland

10 Afval sorteren leer je van kinds af aan

11 Fost Plus campagne

12 De ene (pmd-)zak is de andere niet

Brusselsesteenweg 617 - 1731 ZellikTel 02 466 51 00 - Fax 02 466 49 81

www.haviland.be

minder is beter: minder afval,

beter voorkomen en recycleren

Page 2: Picobello voorjaar 2016

2

mei - juni 2016

Mee op stap met de ophalers...Samen helpen we afval de wereld uit. Die slogan namen een tiental mandatarissen op 17 september 2015 wel heel letterlijk. Twee burgemeesters, enkele milieuschepenen, een aantal medewerkers van Haviland en een milieuamb-tenaar gingen mee op pmd-ronde. Ook de algemeen di-recteur van Haviland en de siteverantwoordelijke afvalbe-leid trokken die dag veiligheidskledij aan.

…voor de leerrijke ervaring…Elke deelnemer ging met een ervaren ploeg aan de slag en leerde zo de knepen van het vak. Hoe laad je het mak-kelijkst, hoe beoordeel je de inhoud van een pmd-zak in één oogopslag, hoe wordt een ronde gereden, hoe ga je om met opmerkingen van inwoners, … Alle deelnemers waren het er over eens dat dit een zeer leerrijke ervaring was, en zelfs voor herhaling vatbaar!

“Ik denk dat je alleen maar een goed beleid kan voeren als je goed begrijpt wat er leeft op de werkvloer. Ik vind het zelfs inspirerend om dit met de andere diensten binnen de gemeente te doen. Misschien moet ik eens op stap met de

technische dienst. Je pikt toch altijd nieuwe dingen op”, aldus Irina De Knop (burgemeester van Lennik).

…én voor het goede doel!Door de deelname van de ‘vrijwilligersploeg’ werden die dag minder interim-ar-beiders ingezet. Het bedrag dat daardoor uitgespaard werd, 4000 euro, gaat in-tegraal naar Grenzeloos Milieu. In december werd de cheque overhandigd aan Els Houttave, een compostmeester uit Dilbeek die met haar vzw ‘grenzeloos milieu’ de lokale be-volking van Lombok in afvalbeheer en geboortebeperking begeleidt (www.grenzeloosmilieu.org).

Als je graag je schepen of burgemeester aan het werk ziet, kan je het resultaat van deze boeiende ervaringsdag bekijken in een filmpje: www.haviland.be/afvalbeleid/afvalpreventie

Een ervaring rijker

TERUGBLIK

Page 3: Picobello voorjaar 2016

3

mei - juni 2016

Van 18 maart tot en met 3 april werden zoveel mogelijk straten zwerfvuilvrij gemaakt door inwoners en vereni-gingen van de gemeente of stad. Wie na deze periode de meeste straten (%) zwerfvuilvrij maakte, is de overwin-naar!

Dit jaar mag Dilbeek zich de winnaar noemen! De schepe-nen van de verliezende gemeenten of stad gaan dan ook aan de slag om zwerfvuil te ruimen na het Vijverfestival in Dilbeek (8 en 9 juli). De definitieve stand kan je terugvin-den op www.properestraat2016.be.

Een wervelende zwerfvuilactie kan niet suc-cesvol zijn zonder de steun van alle inwoners en verenigingen! Elke deelnemer van de zwerfvuilactie kreeg een leuke beloning: een kwartetspel rond afval. Bovendien maakten

twee gelukkigen per gemeente of stad kans op een kook-workshop ‘Koken met restjes’ met de bekende kok Albert Verdeyen. (winnaars: Van den Abeele K. (Dilbeek), Van Belle H.(Dilbeek), Weyaert V (Halle), De Okkernoot vzw (Halle), Felis L. (Beersel), Wellens B. (Beersel), Dierickx A. (Sint-Pieters-Leeuw), Reynaert (Sint-Pieters-Leeuw))

Wist je dat...

• … er in Vlaanderen 17 500 ton zwerfvuil is opgeruimd in 2013?

• …een petfles 5 tot 10 jaar nodig heeft om af te breken?

• … je het hele jaar door kunt helpen je buurt zwerfvuilvrij te houden? Je krijgt gratis materiaal en het ingezameld afval wordt gratis opgehaald! Contacteer hiervoor de milieudienst van je ge-meente

Geen gepraat, een propere straat!

Zwerfvuilactie 2016De strijd tegen het zwerfvuil is ook dit jaar weer

voluit losgebarsten. Niet alleen Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw maar dit jaar ook Dilbeek gingen

de uitdaging aan tegen elkaar én tegen zwerfvuil!

TERUGBLIK GEEN GEPRAATEEN PROPERE

STRAAT!

DOE MEE AAN DE GROOTSEZWERFVUILACTIEVAN 18 MAART TOT EN MET 3 APRIL 2016

Dilbeek

3

Page 4: Picobello voorjaar 2016

4

mei - juni 2016

Transport: van wegen naar water

Haviland neemt sinds 2015 deel aan een proefproject om het restafval (huisvuil) van ons arrondissement naar de verbrandingsoven in Doel af te voe-ren via het water. Hiermee zorgen we ervoor dat er heel wat minder vracht-wagens op de weg rijden. De voorbije maanden is al meer dan 7.000 ton afval op een meer milieuvriendelijke manier getransporteerd. Om dit gewicht aan afval te vervoeren, heb je 280 grote vrachtwagens nodig. Op deze manier draagt Haviland bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen van onze ge-meenten. Het proefproject loopt nog tot eind juni 2016. Vanaf april 2016 zal onze zusterintercommunale Ecowerf een gelijkaardig project starten.

Proefproject: Afval gaat ondergrondsVanaf 1 maart 2016 kunnen inwo-ners van de nieuwe wijk Langeveld in Halle hun restafval in een onder-grondse container kwijt. En vanaf 1 april 2016 kunnen inwoners uit Asse, naast de ophalingen aan huis, ook met hun afval terecht in ondergrondse containers.

Haviland is samen met de gemeente Asse en Halle een proefproject gestart rond het plaatsen van ondergrondse containers.

In Halle gaat het enkel over een ondergrondse container restafval aan de nieuwe woonwijk ‘Langeveld’. In Asse zijn de eerste 3 afval-straatjes geplaatst met containers voor huisvuil, glas en papier & karton. De afvalstraatjes staan aan het plein Muurveld/Nieuwstraat, de Noorderlaan en op de Hopmarkt. Deze containers in Asse zijn een extra dienstverlening voor de inwoners van Asse en maken deel uit van de gemeentelijke netheidscampagne ‘Sterk in opruimwerk’.

Voor Haviland is het de eerste maal dat ondergrondse containers worden geplaatst. Deze werkwijze zal in de twee gemeenten gedurende een jaar opgevolgd worden, en daar waar nodig bijgestuurd worden. Na een jaar zal er een evaluatie gemaakt worden van de containers, de bijhorende ophalingen, het gebruik, de kosten, … Ook de andere gemeenten uit het werkingsgebied zijn benieuwd naar de resultaten van dit proefproject. Misschien komt er dan wel één in jouw gemeente…

NIEUW BIJ HAVILAND AFVALBELEID

Page 5: Picobello voorjaar 2016

5

mei - juni 2016

Nieuw in ons aanbod voor gemeenten!

Er wordt nog steeds heel wat GFT (Groente-, Fruit- & Tuin-afval) bij het restafval (huisvuil) gegooid. En dat is geen goed idee want restafval wordt verbrand en keukenafval kan perfect gecomposteerd (gerecycleerd) worden. Maar wat moet je met een grote GFT-zak als je geen tuin en plaats hebt? Er zijn meer en meer mensen die op een appartement wonen en enkel keukenafval hebben. Voor hen brengt de klassieke biologische afbreekbare GFT-zak geen soelaas.

Daarom bieden we als in-tercommunale een alter-natief op maat aan voor al onze gemeenten:Een keukenafvalemmertje met zakjes van ongeveer 16l.

Het emmertje kan je ge-makkelijk kwijt in je keuken en is zo ontworpen dat je keukenafval in het emmer-tje kan uitdrogen waardoor de zak niet meteen gaat

lekken of scheuren en er geen vliegjes op afkomen. De zak van ongeveer 16l mag je zoals de klassieke GFT-zak

op straat aanbieden voor ophaling. Op de zak staat het logo van Haviland ge-drukt, waardoor het voor de ophalers duidelijk is dat deze mee opgehaald mo-gen worden.

Heb je wel een tuin en een compostbak of -vat? We hebben ook een kleiner keukenafvalemmertje. De 10l zakjes van dit emmertje zijn composteerbaar in je eigen composthoop. Zo kan je gemakkelijk je keuken-afval apart inzamelen in de keuken.

Deze zak wordt tijdens de GFT-ophaling mee opgehaald

Deze zak mag in je compostbak of -vat of in een gewone GFT-zak

Als inwoner geïnteresseerd? Raadpleeg de website of milieudienst van je gemeente

Biedt jouw gemeente dit niet aan? Laat de milieu-dienst van jouw gemeente weten dat je interesse hebt. Als jouw gemeente merkt dat er veel interesse is voor deze emmertjes en zakjes, kunnen ze sneller overwegen om dit ook aan haar inwoners aan te bie-den in het kader van hun afvalpreventiebeleid.

NIEUW BIJ HAVILAND AFVALBELEID

Page 6: Picobello voorjaar 2016

6

mei - juni 2016

Jouw tuin, jouw paradijs! Maar heb je nog wel tijd over om ervan te genieten?

Of gaat je tijd vooral op aan karweitjes en tuinklusjes die steeds meer

tuinafval opleveren?

Het kan ook anders … Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk!

Je kan bijvoorbeeld veel tuinresten en werk vermijden door het maken van een goede keuze van planten

als je je tuin aanlegt of planten vervangt. De kleinere hoop tuinresten zelf verwerken,

levert dan weer nieuw natuurlijk en gratis materiaal op om je tuin te bemesten of onkruid

te vermijden door te mulchen.

Moeilijk is het eigenlijk niet maar het vraagt wel een andere aanpak dan dat we soms al tientallen jaren

gewoon zijn. Om jou op weg te helpen, organiseren verschillende gemeenten met de ondersteuning van

Haviland gratis infoavonden en workshops.

Kringlooptuinieren:Workshops en infoavondenLaat je

papier en karton niet vliegen!

Samen > Goed sorteren > Beter recycleren

Bind steeds je papier en karton goed samen wanneer je het buitenzet.

Zo hoeven onze ophalers geen kunst- en vliegwerk te verrichten om

je vuil mee te nemen.

VOORUITBLIK

Page 7: Picobello voorjaar 2016

7

mei - juni 2016

Infoavond ‘kringlooptuinieren in een notendop’

Op deze infoavond maak je kennis met de verschil-lende aspecten van het kringlooptuinieren. Wil je dus meer weten over mulchmaaien, bodembedek-kers, hakselen of composteren of heb je nog nooit gehoord van traag groeiend gras? Kom dan naar deze gratis infoavond in Pepingen.

Praktisch: - Infoavond ‘kringlooptuinieren’:

23 mei van 20u tot 22u, Milieudienst Ninoofsesteenweg 116, 1670 Pepingen

De infoavond is gratis maar voor een goede orga-nisatie moet je je inschrijven met vermelding van naam, gemeente en mailadres of telefoonnum-mer.via mail: [email protected] of telefonisch: 02/334 17 55

Workshops kringlooptuinieren

Als je al enigszins vertrouwd bent met wat de verschillende kringlooptuiniertechnieken zijn maar je weet niet hoe je er concreet moet aan beginnen, kan je ook een workshop volgen. In een workshop ga je zelf actief aan de slag en kan je daarna met een zekere ervaring thuis aan de slag.

Praktisch: - 14 mei in Sint-Genesius-Rode:

Workshop composteren + toelichting kringlooptuinieren Nederlandstalige sessie: 9u-10u30, vzw De poel, Kerkeveldweg 100, Sint-Genesius-Rode Franstalige sessie: reeds volzet! Een mogelijke extra work-

shop in het najaar wordt bekeken.- 25 juni in Wemmel:

Workshop composteren in vaten en bakken Nederlandstalige sessie: 10u in het dagcentrum Topaz, Vander Vekenstraat 158, 1780 Wemmel Franstalige sessie: 11u in het dagcentrum Topaz, Vander Vekenstraat 158, 1780 Wemmel- 19 november in Grimbergen:

Workshop Vlechtwerk met snoeihout 10u-12u we starten in het gemeentehuis van Grimbergen en

brengen de theorie in de praktijk in Den Diepe Boomgaard

De workshops zijn gratis maar voor een goede organisatie moet je je inschrijven met vermelding van naam, gemeente en mailadres of telefoonnummer.via mail: [email protected] of telefonisch: 02/334 17 55

Page 8: Picobello voorjaar 2016

8

mei - juni 2016

Een Vlaming verspilt tussen de 15 en 23 kg voedsel per jaar. Je zou met dat verspilde voedsel al zo’n 215.000 mensen kunnen voeden. Het soort voedsel dat het meest wordt verspild zijn brood en banket (30%) en groenten en fruit (30%). Ook in de tuin kunnen tuinresten gemakkelijk vermin-derd worden door de kringloop-tuiniertechnieken toe te passen.

Redenen genoeg dus voor de ge-meenten en Vlaco om de strijd aan te gaan en restjes te redden!

Kom naar een activiteit tijdens het KringloopWeekend en ontdek meer tips om voedselresten te voorkomen, bewaren en verwerken. Bovendien krijgt elke bezoeker op zo’n Kring-loopWeekend-activiteit een kadootje mee naar huis. Doe tijdens een activiteit ook mee aan de wedstrijd en maak kans op een kookworkshop.

De activiteiten in uw buurt:

- Infoavond ‘kringlooptuinieren’ in Pepingen: 23 mei (zie pag 6)

- Kippenactie‘Kukeleku’inGooik:juni Kippenkopenaaneendemocratischeprijs Meer info: www.gooik.be- Kringloopnamiddag in Dilbeek: 4junivan14u–17u DeKasteelhoeve(Heetveldelaan4) Meer info: www.dilbeek.be- Demonstratie/info-momentinTernat: 4junivan9utot12u Ophetrecyclagepark Meer info: www.ternat.be- OpenKringloopdaginBeersel: 11junivan10u-16u Compoststandachterhetrecyclagepark

(Kerkhofstraat85) Meerinfo:www.beersel.be

Het is best mogelijk dat er nog initiatieven bijkomen. Op de website van Vlaco (www.vlaco.be)

bij kringloopweekend vind je alle activiteiten terug.

VOORUITBLIK

RED DE RESTJES!WANT DE RESTJES MAKEN HET VERSCHIL

SAMEN MAKEN WE

MORGEN MOOIER

OVAM

ONTDEK WAT RESTJES VOOR JOU KUNNEN DOEN TIJDENS HET KRINGLOOPWEEKEND OP 11 EN 12 JUNI 2016

www.kringloopweekend.be

16001.vlaco.poster.v2.A4.indd 1 21/03/16 15:43

Kringloopweekend: ‘Red de restjes’

Page 9: Picobello voorjaar 2016

9

mei - juni 2016

Waar moet dat lege botervlootje alweer in? Mag er een drinkglas in de glasbol en waar moet die fles met die doodskop nu weeral heen?

Veel mensen zitten met soort-gelijke vragen en willen graag meer weten over wat er met ons afval precies gebeurt. Wist je bij-voorbeeld dat ze van petflessen fleece-stof maken? Via een in-fostand rond afval willen wij hier een antwoord op geven. Samen met de inwoners bekijken we verschillende voor-werpen en ontdekken samen waar deze thuishoren en wat er achteraf mee gebeurt.

Ook aan de kinderen wordt ge-dacht: in het spel “held van de pmd” mogen zij proberen om alle pmd te raken!

Voor de durvers is er een vra-genlijst die je kan invullen. Heb je deze helemaal juist, dan krijg je een leuke beloning mee naar huis.

Waar vind je ons de komende tijd?- 29/4 op de lenteavondmarkt in

Drogenbos- 07/05 op de tuinmarkt in Opwijk- 16/05 op de jaarmarkt in Herne- 21/05 op Strombeek Feest- 04/06 op de kringloopnamiddag

in Dilbeek- 20/08 Lennik feest!- 24/09 Jaarmarkt Sint-Genesius-

Rode- 25/09 Seniorenbeurs Roosdaal

en Autoloze Zondag Opwijk

Als je vragen hebt en je kan niet naar onze infostand komen dan kan je ook altijd mailen naar [email protected].

?De infostand

van Haviland

Page 10: Picobello voorjaar 2016

10

mei - juni 2016

Afval sorteren leer je

van kinds af aan

Jong geleerd, is oud gedaan. Een mooie uitdruk-king, die ook opgaat als je het over afval sorteren hebt. Daarom werkte Haviland doorheen de jaren een mooi aanbod uit naar scholen waar zij steeds een beroep kunnen op doen. Van praktisch ma-teriaal tot educatieve ondersteuning, alles komt aan bod.

Heel wat van het materiaal en de educatieve onder-steuning kan via de website bekeken en aangevraagd worden, ga dus zeker eens een kijkje nemen. www.haviland.be/afvalbeleid/scholen

Een greep uit ons aanbod:• Sorteermateriaal en affiches: scholen kunnen

verschillende sorteervuilnisbakken en educatieve affiches aanvragen bij Haviland. Dit vormt de basis om goed sorteren op school mogelijk te maken.

• Educatieve ondersteuning rond afval – rondleiding op het recyclagepark– met vuilniswagen op scholenbezoek – animaties op school rond afval voor zowel

kleuters als 3-4-5-6de leerjaar– Lespakketten thema ‘afval’ , didactisch materiaal– Scholententoonstelling te bezoeken in je

gemeente

Op aanvraag komt Haviland met een vuilnis-wagen naar de school. De kinderen leren wat de vuilniswagen en de ophalers precies doen en hoe het werkt. Maar wat gebeurt er dan

met het opgehaalde vuilnis?

Ook op deze vraag krijgen de kinderen een antwoord van onze dienst afvalpreventie.

Op deze manier krijgen kinderen een concreter beeld van wat er met hun vuilnis-zak thuis en op school gebeurt en waarom

het belangrijk is dat ze goed sorteren en ze afval best vermijden.

Uitgelicht: met vuilniswagen op scholenbezoek

Page 11: Picobello voorjaar 2016

Samen > Goed sorteren > Beter recycleren

Plastic flessen Metalen verpakkingen Drankkartons= P M D

PMD

Gooi ENKEL Plastic fl essen, Metalen verpakkingen en Drankkartons bij PMD. DAT IS KINDERSPEL

11

mei - juni 2016

PMD sorteren is echt kinderspel en dat ka

n je

binnenkort bewijzen ook!

Doe in juni mee aan de wedstrijd

en win één van de talloze mooie

prijzen.

PS: Hou dus je brievenbus in de

gaten.

De zomer komt eraan, heerlijk mooi weer en aperitiefjes in de tuin… Ook de bijen en wespen worden actief, en dat is minder fijn. Aan de glasbol kom je hen ook wel eens tegen, wat soms voor hinder zorgt. Wat helpt, is dat je alle bokalen en fles-sen heel goed spoelt, zodat de bijen en wespen geen reden hebben om naar de glasbol te komen!

Page 12: Picobello voorjaar 2016

12

V.U

.: H

avila

nd In

terc

omm

unal

e –

Bru

ssel

sest

eenw

eg 6

17 –

173

1 Ze

llik

Als je in de winkel voor het rek met vuilniszakken staat, vind je meestal verschillende restafvalzakken (huisvuil-zakken) van verschillende gemeenten. Omdat vele ge-meenten voor een andere kleur kiezen, gebeurt het niet vaak dat je met de verkeerde rol restafvalzakken naar huis gaat. Maar dit gebeurt wel met de pmd-zakken! Elke in-tercommunale heeft zijn eigen pmd-zak met het logo van de intercommunale op. Als je dus pmd-zakken uit het win-kelrek neemt, let er dan goed op dat er ‘Intercommunale Haviland’ (of de naam van je gemeente) opstaat.

Je kan de pmd-zakken van Haviland op 3 manieren herkennen:- het staat op de witte band rond een rol- het logo van Haviland staat op de zak onderaan bedrukt- de zakken van Haviland hebben een zwart bindlint.

Andere intercommunales hebben een andere kleur zoals wit, rood,…

Op deze manier zijn de zakken gemakkelijk herkenbaar door onze ophalers. Als je een pmd-zak buiten zet van een andere intercommunale zullen de ophalers ze niet mee-nemen.

Logo van Haviland

Zwarte bindlinten

De ene (pmd-)zak

is de andere niet

Zwarte bindlinten

Logo van Haviland

Waarom?Als je een pmd-zak van een andere intercommunale door Haviland laat ophalen, dan doe je eigenlijk hetzelfde als een product in de ene winkel uit het rek nemen en in een andere winkel betalen.