Persbericht LMWIZ 2012

3
FNV Lokaal Rotterdam reageert op ‘sociaal gezicht’ gemeente Rotterdam. NB ! Presentatie Uitkomsten LMWI&Z 2012 op Gemeentehuis, Coolsingel 17-04-12/13.30 uur Gelegenheid tot voor-informatie van de pers bij Dudok, Meent 17-04-12/12.30 uur: Rotterdam, 16 april 2012 Hoe sociaal is het beleid van de gemeente Rotterdam? Om die vraag te beantwoorden heeft vakcentrale FNV eind vorig jaar gegevens verzameld over het armoedebeleid, de sociale werkvoorziening en de thuiszorg. FNV Lokaal Rotterdam presenteert de Uitkomsten van de Lokale Monitor, editie 2012 op dinsdag 17 april vanaf 13.30 uur in het gemeentehuis aan de Coolsingel waar Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, de uitkomsten zal toelichten en het Rapport zal overhandigen aan wethouder Marco Florijn. Gemeenten krijgen door de bezuinigingen en verdergaande decentralisaties steeds meer taken, maar tegelijkertijd minder geld. De FNV vindt dat dit niet ten koste mag gaan van het sociale gezicht van gemeenten. Door de gevolgen van de crisis is het sociaal beleid belangrijker dan ooit. De FNV voert de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg (LMWIZ) iedere twee jaar uit. Deze keer namen 182 gemeenten, waaronder de vier grote steden, deel aan het onderzoek. In de deelnemende gemeenten wonen in totaal 9 miljoen mensen. Bij de ontwikkeling van de vragenlijst heeft de FNV advies ingewonnen bij de VNG, Divosa en diverse gemeenten. “We vinden het belangrijk dat gemeenten zich herkennen in het onderzoek,” aldus Leo Hartveld, lid van het federatiebestuur van vc FNV. Opvallend in deze editie van LMWI&Z zijn de verwachtingen van gemeenten over het wetsvoorstel Werken naar vermogen. Als dit wetsvoorstel wordt ingevoerd, zal het grote gevolgen hebben voor het gemeentelijk beleid. Uit de voorlopige resultaten van de monitor bleek in maart dat van alle Nederlandse gemeenten, 99 procent, problemen verwacht bij de invoering van de Wet werken naar vermogen. De FNV voert al enkele maanden actie tegen de het voorstel, onder het motto ‘Laat ze niet vallen’ (www.laatzenietvallen.nl ). Overigens biedt de FNV op 17 april ook een petitie en honderdduizend handtekeningen van burgers tegen deze wet aan aan de Tweede Kamer.

description

FNV Lokaal Rotterdam reageert bij monde van woordvoerder Pieter Visser op de uitkomsten: “Uit de Lokale Monitor van 2010 bleek dat de gemeente Rotterdam nog een hoop kon verbeteren op alle aandachtsgebieden (zie bijlage A) zonder al te veel kosten. Op een aantal aandachtgebieden deed Rotterdam het toen beleidsmatig nog beter dan veel gemeenten, waaronder Den Haag en Amsterdam. Die voorsprong heeft Rotterdam nu verloren.” Rotterdam, 16 april 2012 Bijlage Analyse uitkomsten LMWI&Z 2010

Transcript of Persbericht LMWIZ 2012

Page 1: Persbericht LMWIZ 2012

FNV Lokaal Rotterdam reageert op ‘sociaal gezicht’ gemeente Rotterdam.

NB ! Presentatie Uitkomsten LMWI&Z 2012 op Gemeentehuis, Coolsingel 17-04-12/13.30 uur Gelegenheid tot voor-informatie van de pers bij Dudok, Meent 17-04-12/12.30 uur:

Rotterdam, 16 april 2012

Hoe sociaal is het beleid van de gemeente Rotterdam? Om die vraag te beantwoorden heeft vakcentrale FNV eind vorig jaar gegevens verzameld over het armoedebeleid, de sociale werkvoorziening en de thuiszorg. FNV Lokaal Rotterdam presenteert de Uitkomsten van de Lokale Monitor, editie 2012 op dinsdag 17 april vanaf 13.30 uur in het gemeentehuis aan de Coolsingel waar Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, de uitkomsten zal toelichten en het Rapport zal overhandigen aan wethouder Marco Florijn.

Gemeenten krijgen door de bezuinigingen en verdergaande decentralisaties steeds meer taken, maar tegelijkertijd minder geld. De FNV vindt dat dit niet ten koste mag gaan van het sociale gezicht van gemeenten. Door de gevolgen van de crisis is het sociaal beleid belangrijker dan ooit.

De FNV voert de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg (LMWIZ) iedere twee jaar uit. Deze keer namen 182 gemeenten, waaronder de vier grote steden, deel aan het onderzoek. In de deelnemende gemeenten wonen in totaal 9 miljoen mensen.

Bij de ontwikkeling van de vragenlijst heeft de FNV advies ingewonnen bij de VNG, Divosa en diverse gemeenten. “We vinden het belangrijk dat gemeenten zich herkennen in het onderzoek,” aldus Leo Hartveld, lid van het federatiebestuur van vc FNV.

Opvallend in deze editie van LMWI&Z zijn de verwachtingen van gemeenten over het wetsvoorstel Werken naar vermogen. Als dit wetsvoorstel wordt ingevoerd, zal het grote gevolgen hebben voor het gemeentelijk beleid. Uit de voorlopige resultaten van de monitor bleek in maart dat van alle Nederlandse gemeenten, 99 procent, problemen verwacht bij de invoering van de Wet werken naar vermogen. De FNV voert al enkele maanden actie tegen de het voorstel, onder het motto ‘Laat ze niet vallen’ (www.laatzenietvallen.nl). Overigens biedt de FNV op 17 april ook een petitie en honderdduizend handtekeningen van burgers tegen deze wet aan aan de Tweede Kamer.

FNV Lokaal Rotterdam reageert bij monde van woordvoerder Pieter Visser op de uitkomsten: “Uit de Lokale Monitor van 2010 bleek dat de gemeente Rotterdam nog een hoop kon verbeteren op alle aandachtsgebieden (zie bijlage A) zonder al te veel kosten. Op een aantal aandachtgebieden deed Rotterdam het toen beleidsmatig nog beter dan veel gemeenten, waaronder Den Haag en Amsterdam. Die voorsprong heeft Rotterdam nu verloren.”

Bovendien bleek de gemeente Rotterdam vorig jaar voornemens, zo ontdekte FNV Lokaal Rotterdam, om bovenop de maatregelen van de regering eigen éxtra lokale bezuinigingen op Sociaal Beleid door te voeren. Voor wethouder Dominic Schrijer (PvdA) was dit reden zijn wethouderschap Sociale Zaken neer te leggen. FNV Lokaal Rotterdam en vc FNV hebben toen onmiddellijk lopend overleg hierover opgeschort. “Dat beide andere PvdA-wethouders toen wel bleven zitten heeft echter niet geleid heeft tot een aanwijsbare verbetering van het sociale beleid” zo concludeert woordvoerder Visser onder verwijzing naar bijlage 1 van het rapport, “Integendeel, sindsdien sorteert de gemeente Rotterdam voor op de invoering van de Wet Werken naar Vermogen”. Ook in politieke kringen in de Tweede Kamer wordt hiernaar ‘met belangstelling’ gekeken zo meldde staatsecretaris de Krom kortgeleden op televisie.

Page 2: Persbericht LMWIZ 2012

“Ook blijkt er een groot verschil te bestaan tussen het door het College voorgestane Beleid en de uitvoering daarvan”, zo concludeert FNV Lokaal Rotterdam uit eigen ervaring. Mensen met een WWB-uitkering worden ingezet om het werk, dat blijft liggen na heenzending

van WSW’ers, met behoud van uitkering alsnog gedaan te krijgen (RoGroen). WWB-uitkeringsgerechtigden worden aan het werk gezet met behoud van uitkering (dus niet

langer ‘opgeplust’, zoals in de vorige collegeperiode met SoZaWe is overeengekomen) voor perioden van 3-6 maanden, ook als ze zich al als vrijwilliger inzetten ‘in het belang van de stad’.

Inwoners van Rotterdam die een aanvraag voor een WWB-uitkering doen worden (door een zogenaamd ‘intake-team’) niet in behandeling genomen, maar voor 4 weken heengezonden om eerst maar eens ‘te bewijzen’ dat ze zich ‘voldoende’ hebben ingespannen om een baan te vinden. Een ambtenaar van SoZaWe meldde dat hij hierdoor in gewetensnood is geraakt, omdat hij van mening is dat hij ‘werkopdrachten moet uitvoeren die in strijd zijn met zijn ambtseed’.

Een vervolg-aanvraag langdurigheidstoeslag wordt sinds begin dit jaar niet meer in behandeling genomen op de eerstvolgende ‘vervaldatum’ van dit recht (dus 6 jaar, 7 jaar, 8 jaar na eerste WWB-verstrekking), maar pas 12 maanden na de vorige uitbetaling.

SoZaWe vergoed uitsluitend de ‘eigen bijdrage in de ziektekosten’ van Euro 220,= voor die uitkeringsgerechtigden die gebruikmaken van de collectiviteitspolis van Zilveren Kruis Achmea. FNV Lokaal Rotterdam ziet dit als een vorm van koppelverkoop.

SoZaWe gaat er binnenkort (ingaande mei 2012) toe over de premie voor de ziektekostenverzekering van Zilveren Kruis Achmea van WWB-gerechtigden automatisch op de WWB-uitkering in te houden, tenzij hiertegen door betreffende uitkeringsgerechtigden bezwaar wordt gemaakt. FNV Lokaal Rotterdam vindt dit een vorm van ‘omgekeerde bewijslast’ die bijvoorbeeld ook voor orgaandonatie niet mag worden toegepast’.

Inwoners die zich aanmelden met een zorgvraag (hulp of een voorziening) moeten, voordat deze aanvraag in behandeling wordt genomen (indicatiestelling), eerst kunnen ‘aantonen’ dat zij zich in de achterliggende jaren ‘voldoende’ hebben ingespannen om de zorgvraag te voorkomen (mantelzorg) of zelf op te lossen (bijv. bij aanvraag voor een seniorenwoning of hulpmiddelen). Dit beleid is vorig jaar meegedeeld via een informatiekrantje van SoZaWe.

WWB-gerechtigden worden verplicht te gaan werken in de kassen, al is dit onder cao-voorwaarden.

Bijlage Analyse uitkomsten LMWI&Z 2010

Noot voor de pers:Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Pieter Visser ([email protected] of 06 – 234 34 621 of vanaf dinsdag 12.00 uur bij DudokInformatie over de actie ‘laat ze niet vallen’ vindt u op www.laatzenietvallen.nl Informatie over de standpunten van FNV Lokaal Rotterdam op www.fnvlokaalrotterdam.blogspot.com