Open Deuren (september 2013)

4
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Mous, Mortselsesteenweg 254, 2100 Deurne Jaargang 12, nummer 1 (septemer - oktober - november 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwdeurne.be - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 open deuren Zaterdag 28 september van 13.30 tot 17.30 uur Park Spoor Noord (Shelter Zomerbar) Toegang gratis Workshops: henna, head-ties, Afrikaans haarvlechten en pagne, buikdansen, juwelen maken, bloemen vilten, cupcakes Kindergrime en springkasteel Afsluitend muziekoptreden Voor ons stopt de zomer en het va- kantiegevoel nog niet. We maken samen met jullie een reis door de wereld op zaterdag 28 september. Afspraak in Park Spoor Noord! Bijna tien jaar geleden - 5 juni 2004 - or- ganiseerden we met al de (toen nog KAV) Femma-groepen die tot de streek Deurne behoorden een grootse fietstocht. Onze doelstelling was om elkaar beter te leren kennen en over de grenzen heen te kijken van onze eigen groep. Over de grenzen kijken, namen we vrij letterlijk want vanaf 2007 werd het een samenwerking met verschillende orga- nisaties van een andere origine. Het eve- nement ‘Ontmoet je buur-vrouw!’ werd geboren. Wij organiseerden enkele jaren een leuk multicultureel gezinsfeest op het binnen- plein van het openluchttheater van het Rivierenhof. Activiteiten, muziek en dans uit de hele wereld kwamen aan bod. Ook dit jaar organiseren we onder impuls van enkele geëngageerde Deurnese Femma- madammen en dames uit alle windstre- ken weer een spetterende namiddag. Hopelijk breng je ons een bezoekje! Lieve, Rita, Anita, Ria, Lucy, Tina, Greet, Sahila, Sifa, Veronique, Lucoy en Cil

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Deurne

Transcript of Open Deuren (september 2013)

Page 1: Open Deuren (september 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Mous, Mortselsesteenweg 254, 2100 DeurneJaargang 12, nummer 1 (septemer - oktober - november 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwdeurne.be - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172

opendeuren

Zaterdag 28 septembervan 13.30 tot 17.30 uur

Park Spoor Noord (Shelter Zomerbar)

Toegang gratis

Workshops: henna, head-ties,Afrikaans haarvlechten en pagne, buikdansen, juwelen maken,bloemen vilten, cupcakes

Kindergrime en springkasteel

Afsluitend muziekoptreden

Voor ons stopt de zomer en het va-kantiegevoel nog niet. We maken samen met jullie een reis door de wereld op zaterdag 28 september. Afspraak in Park Spoor Noord!

Bijna tien jaar geleden - 5 juni 2004 - or-ganiseerden we met al de (toen nog KAV) Femma-groepen die tot de streek Deurne behoorden een grootse fietstocht. Onze doelstelling was om elkaar beter te leren kennen en over de grenzen heen te kijken van onze eigen groep.

Over de grenzen kijken, namen we vrij letterlijk want vanaf 2007 werd het een samenwerking met verschillende orga-

nisaties van een andere origine. Het eve-nement ‘Ontmoet je buur-vrouw!’ werd geboren.

Wij organiseerden enkele jaren een leuk multicultureel gezinsfeest op het binnen-plein van het openluchttheater van het Rivierenhof. Activiteiten, muziek en dans uit de hele wereld kwamen aan bod. Ook dit jaar organiseren we onder impuls van enkele geëngageerde Deurnese Femma-madammen en dames uit alle windstre-ken weer een spetterende namiddag.

Hopelijk breng je ons een bezoekje!

Lieve, Rita, Anita, Ria, Lucy, Tina, Greet, Sahila, Sifa, Veronique, Lucoy en Cil

Page 2: Open Deuren (september 2013)

2 OPEN DEUREN | SEPTEMBER 2013

open k

riste

lijk

resp

ectvol actief

Deurenopen bij

In het kader van haar 60-jarig jubileum zet het OKRA trefpunt 55+ Deurne Heilig Hart haar deuren wijd open. Wij nodigen u graag uit om een kijkje te komen nemen!

Deze opendeurdagen hebben plaats op zaterdag 19 en zondag 20 oktober 2013 telkens van 13 tot 17 uur.Plaats van gebeuren:Parochiecentrum RuggehofFrans Van Dijckstraat 46 - Deurne

U kan niet alleen genieten van een schit-terende hobbytentoonstelling maar ook kennismaken - in woord en beeld - met een brede waaier aan activiteiten.

Iedereen is van harte welkom en elke bezoeker krijgt een kleine attentie. Uiteraard is de toegang gratis.

Er wordt ook de gelegenheid geboden om nader kennis te maken met OKRA en het trefpunt Deurne Heilig Hart bij een hapje en een drankje.Tot dan!

Wie zelf kleren wil maken moet een aantal basistechnieken onder de knie krijgen. Onder begeleiding van een ervaren lesge-ver leer je een patroon overnemen, recht stikken, watteren, biaislint aanstikken of een zak opzetten. In deze vijfdelige cursus krijg je ruim de tijd om deze technieken op een juiste en gemakkelijke manier aan te leren en toe te passen op een vrij te kiezen kledingstuk.

Woensdag 9 - 16 - 23 oktober en 6 - 13 november, telkens van 20 tot 23 uurZaal Drakenhof, Boekenberglei, DeurneOnkosten voor deze avonden: (lesgeefster, huur zaal en drankje): 40 euro met een FEMMA-pas, anderen betalen 60 euro

Inschrijven:-Gina Daems,Oudedonklaan 64, tel. 0494 15 36 85-Marleen Hendrickx, A. Kennisplein 14, tel. 03 366 23 03Betaling: via rekeningnummer BE71 7785 9018 8269, Femma Sint-Jozef met vermelding ‘naaicursus’.Er zijn maar 12 plaatsen voor deze cursus dus neem best eerst contact op met Gina of Marleen om te informeren of er nog plaats is.

Naaicafé met Femma

Prijsuitreiking fotowandelzoektocht en infoavond rond mobiliteit

Dit jaar situeerde de jaarlijkse wandel-zoektocht zich vooral op het grondgebied Deurne en had als thema ‘Mobiliteit’. Tot 2 september konden de deelnemers van de fotowandelzoektocht hun antwoor-den op de zoektocht indienen. Intussen worden de antwoorden grondig bekeken en beoordeeld en de prijzen verdeeld. Dat vraagt om een feestelijk moment!

Donderdag 24 oktober is Vlaams parle-mentslid Dirk de Kort onze gast. Hij zal enkele mobiliteitsvraagstukken van onze regio toelichten en gaat graag in op vra-gen uit het publiek. Alle deelnemers aan de fotowandelzoektocht en geïnteresseer-den zijn zeer welkom op deze avond.

Dit gaat door in de lokalen van Tennisclub Ruggeveld, Populierendreef in Deurne. Dit is gelegen in het Rivierenhof. Parkeren kan best op de parking recht tegenover de ijspiste. Vanaf de parking gaat men het Ri-vierenhof in en ziet men het clubhuis links voor zich liggen (ongeveer 250 meter).

Graag vooraf een seintje aan Ludo Mous: [email protected] tel. 0476 29 33 11.

Ben je benieuwd welke vragen jij juist hebt beantwoord? De antwoorden kan je alvast vinden op www.acv-antwerpen.be. Deze fotowandelzoektocht is een samen-werking tussen ACV MeDeWerking en de ACW-afdelingen van Merksem en Deurne.

Page 3: Open Deuren (september 2013)

3OPEN DEUREN | SEPTEMBER 2013

Beleid Belicht

We kunnen ook zelf een bijdrage leveren met een gedragsaan-passing. Kortere verplaatsingen gebeuren nog teveel met de wagen. Er zijn heel wat verbeteringen mogelijk om het verkeers-systeem performanter te laten werken. Dat voldoende onderken-nen zal filevorming en congestie kunnen voorkomen.

Professor Tampere geeft een voorbeeld. “Momenteel zijn de meeste drukke kruispunten in Vlaanderen uitgerust met detec-tietechnologie die toelaat om groentijden enigszins aan te pas-sen aan de verkeersdrukte. Daardoor werken deze al veel beter dan starre regelingen die altijd eenzelfde cyclus draaien en dus meestal inefficiënt werken. De modernste, in Vlaanderen nog nauwelijks toegepaste, detectietechnologie laat echter toe om nog veel nauwkeuriger te bepalen wanneer groen licht afgebro-ken moet worden zodat op de meeste Vlaamse kruispunten nog tien tot enkele tientallen percenten capaciteitswinst haalbaar zijn. “

Waar het eigenlijk om gaat is het moderniseren en op puntstel-len van onze infrastructuur. Nieuwe en ontbrekende infrastruc-tuur is één zaak, verbetering van de bestaande een andere.

Dirk de KortVlaams Parlementslid

Met deze vaststellingen en ook de prognoses van het Planbureau over de toename van het verkeer in het achterhoofd legde ik een resolutie over doorstroming in het verkeer neer in het Vlaams parlement.

Betere doorstroming moet de efficiëntie van het verkeerssysteem verhogen, meer verkeer kunnen verwerken met dezelfde basis-infrastructuur. Doorstroming en congestie zijn mekaars tegen-polen. Betere doorstroming kan ook leiden tot meer veiligheid, met fietstunnels en ongelijkgrondse kruisingen.

Doorstroming is belangrijk voor voetgangers, fietsers, het open-baar vervoer, wagen en vrachtvervoer, vervoer per boot, met de trein en met het vliegtuig. Dat lijkt de evidentie zelve voor een trein. Maar ook het maritiem verkeer wil geen wachttijden aan sluizen.

Fietsers zijn sterk gebaat bij eigen beddingen voor hun fiets-paden, bij ongelijkgrondse kruisingen, bij fietsafslagstroken aan kruispunten ... Herinrichtingen van dorpskernen, fietssnel-wegen, trage wegen, behoorlijke verharding, voldoende fiets-padenonderhoud, wegnemen van oneffenheden op de trajecten ... zijn allemaal cruciaal voor een vlotte doorstroming van het fietsverkeer. De toepassing van doorstroming voor voetgangers zijn bijvoorbeeld voetgangerszones.

Terwijl de zwaarte van de files vorig jaar toenam rond Brussel, nam die rond Antwerpen dan weer af. Dat blijkt uit het derde Verkeersindicatorenrapport. Het bevestigt dat de ingebruikname van de spitsstrook op de E313 tussen de Antwerpse ring en Ranst, in de richting van Luik, tot een gevoelige afname van de files heeft geleid.

Oproep!

Wilt u meedenken over doorstroming? Hebt u een goed idee, een nieuw voorstel?We nemen het graag mee. In september plannen we een actie waarvoor we nog vrijwilligers zoeken.Contact: www.dirkdekort.be of [email protected]

SAMEN LOSSEN WE HET OP!

Doorstromingin het verkeer

Page 4: Open Deuren (september 2013)

4 OPEN DEUREN | SEPTEMBER 2013

Met steun van:Agentschap in Deurne:DVV Deurne NV,Schotensteenweg 15

[email protected] Frelus

19 oktoberLasershot Verzamelen aan Kriekenhofwww.kwbmontfort.beKWB Montfort

27 novemberGranny Squares’ haken (start cursus)in het Femma-lokaal, EyendijkstraatInfo: Rit Coddens-Ooms tel. 03 325 08 41Femma Frelus

7 november Boekbespreking ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins Parochiecentrum, René Heylenstraat 1Info en inschrijven:Gerda Vandemoortele - tel. 03 326 22 99 [email protected] De Blijde Boodschap

18 novemberDo-In: Relaxatie-oefeningen Parochiecentrum, René Heylenstraat 1Info en inschrijven:Gerda Vandemoortele - tel. 03 326 22 99 [email protected] De Blijde Boodschap

19 novemberWorkshop ‘Van lezen word je sterk’ Gratis deelname Inschrijven: tel. 03 321 28 02 [email protected]

Gezinsbond i.s.m. bibliotheek Arena

27 oktoberBedrijfsbezoek Hagelandse wijnInschrijven: [email protected] tel. 0478 55 28 37 Gezinsbond Deurne-Zuid

11 novemberKoken voor kinderenDrakenhof, Boekenberglei 213Inschrijven: tel. 03 321 28 02 [email protected]/deurne-zuidGezinsbond Deurne-Zuid

18 novemberGezellige seniorenontmoetingDrakenhof, Boekenberglei 213Inschrijven vóór 10/11: Eddy Naelaerts - tel. 03 321 11 18 www.gezinsbond.be/deurne-zuidGezinsbond Deurne-Zuid

Gevaren kredieten en kredietkaartVerzamelen aan Kriekenhofwww.kwbmontfort.beKWB Montfort

12 januari Jaarlijks ontbijtbuffet zaal Drakenhof, Boekenberglei 213 Inschrijven: Kristel Van Daele tel. 03 322 88 57www.gezinsbond.be/deurne-zuid.Gezinsbond Deurne-Zuid

21 septemberTweedehandsbeurs voor winter-kinderkleding Parochiecentrum, René Heylenstraat 1Info en lijsten: Anne Van Mierlo tel. 03 325 38 37Femma De Blijde Boodschap

29 september Zingen met peuters (start lessenreeks)In Den Tip, Van den Hautelei 79 Inschrijven: tel. 03 321 28 02 [email protected] Deurne-Zuid

5 oktoberTweedehandsbeurs in Deurnezaal Pius X, Corneel Franckstraat 25 Infolijn tel. 03 322 88 57 [email protected] Deurne-Zuid

7 oktober Workshop Gourmetburgers Parochiecentrum, René Heylenstraat 1Info en inschrijven: Gerda Vandemoortele tel. 03 326 22 99 [email protected] De Blijde Boodschap

12 oktoberTweede handsverkoop van kinderkledingSancta Maria Basisschool, FrankCraeybeckxlaan, inkom gratisInfo: www.frelus2dehands.be of Lutgard Robijn – tel. 03 325 61 72

AGENDA