Op Zuid Lente 2016

24
! Op Zuid ! Op Zuid Informatiebulletin Humanitas Charlois-Feijenoord In dit lentenummer o.a. De kernwaarden van Humanitas De Oma’s De extended familie EMZ praat over liefdevolle zorg Cliëntvertrouwenspersoon Carnaval Nummer lente 2016

Transcript of Op Zuid Lente 2016

Page 1: Op Zuid Lente 2016

1

!OpZuid!OpZuid

Informatiebulletin Humanitas Charlois-Feijenoord

In dit lentenummer o.a.

◆ De kernwaarden van Humanitas ◆ De Oma’s ◆ De extended familie ◆◆ EMZ praat over liefdevolle zorg ◆ Cliëntvertrouwenspersoon ◆ Carnaval

Num

mer

lent

e 20

16

Page 2: Op Zuid Lente 2016

2

De ja-cultuurWe leggen de nadruk op de leuke dingen in het leven, hebben een welwillende houding en gaan in op de wensen en voorkeuren van de bewoner.

De levensvreugde en het welbevinden van de be-woner zijn de uitgangspunten bij alles wat we doen.

We onderzoeken wat mogelijk is, adviseren de bewoner en maken samen met de bewoner af-spraken over de ondersteuning.

We gebruiken creativiteit en vindingrijkheid om wensen te kunnen realiseren, de sfeer te verho-gen en het werk leuker te maken.

Use it or lose itWe laten de bewoner zelf de dingen doen die hij nog kan, helpen alleen daar waar het nodig (zo-veel mogelijk helpen met de handen op de rug).

Teveel zorg is erger dan te weinig zorg. Wij zor-gen dat mensen voor zichzelf kunnen zorgen.

We scheppen mogelijkheden voor zelfzorg, ont-moeting en ontspanning.

Betrekken bewoners bij de uitvoering van de dagelijkse dingen.

Stimuleren het eigen initiatief van de bewoner.

Regie over het eigen levenWe proberen erachter te komen wat de levens-gewoonten van de bewoner zijn en komen daar

zoveel mogelijk aan tegemoet. Luisteren naar wat de bewoner wil.

We leggen de nadruk op de dingen die nog wel kunnen.

We gaan er vanuit dat de bewoner zelf weet wat goed voor hem is en laten de bewoner zoveel mo-gelijk eigen keuzes maken.

Stimuleren de eigen activiteiten van de bewoner (hoe klein ook) en de omgang met medebewoners en medewerkers.

De extended family (het belang van een familiege-voel)

Bewoners van Humanitas, hun familieleden, vrijwil-ligers en medewerkers gaan met elkaar om als een familie. Iedereen wordt betrokken bij de zorg voor de bewoner.

We zorgen voor lekker eten en drinken, gezelligheid en een huiselijke veilige sfeer.

We luisteren naar opmerkingen, aanwijzingen en eventuele kritiek van familie en zien het als gratis advies waarmee de zorg voor de bewoner verbe-terd kan worden.

We werken samen, staan open voor elkaars reacties en helpen elkaar om de zorgverlening en het eigen werk te kunnen verbeteren. Een compliment stimu-leert en motiveert.

Bij Humanitas kan veel, kan het anders en daar zijn we trots op.

De KERNWAARDEN van Humanitas

Page 3: Op Zuid Lente 2016

3

Voorwoord

Liselotte van BokhovenRegiodirecteur HumanitasCharlois-Feijenoord

Vanochtend onderweg naar mijn werk zag ik op de temperatuurmeter van de auto dat het 0.0 graden was. Ik moest het ijs van mijn raam krabben voor ik weg kon rijden. Van-achter mijn computer in mijn werkkamer kijk ik nu naar buiten en zie de zon, blauwe lucht, kale bomen en licht ijzige sportvelden van de school naast Hannie Dekhuijzen. En toch is het al weer half april als ik dit schrijf. Ge-lukkig worden de dagen langer en zie ik de voorjaarsbollen volop bloeien. Ook de blaad-jes komen weer aan de bomen.

Naast alle groei en bloei in de natuur is er ook veel in ontwikkeling in de regio Charlois-Feijenoord. Sinds januari hebben we in De Steenplaat en in Hannie Dekhuizen nieuwe managers gekregen. Zij zijn voortvarend van start gegaan en hebben inmiddels met alle cliënten en medewerkers uitgebreid kennis gemaakt. Uiteraard gaan wij verder met de invoering van de eigen regie teams (ERT). In de thuiszorg is dit een proces dat al een jaar loopt en horen wij van u terug dat u blij bent dat er niet zo veel verschillende gezichten meer langskomen, en dat de medewerkers beter op de hoogte zijn van uw persoon-lijke situatie. In onze verpleeghuizen zijn we nu aan het starten met de invoering van de ERT’s. De cliënten en medewerkers gaan dus een spannende tijd tegemoet. Zoals met ie-dere nieuwe ontwikkeling. De cliëntenraad van onze regio volgt deze ontwikkeling op de voet. In iedere vergadering bespreken we met elkaar de stand van zaken, en checken we over en weer of we niets over het hoofd zien.

In onze regio Charlois-Feijenoord staat er weer van alles op stapel. In het ontmoetings-centrum van De Steenplaat, 't Koepeltje en het ontmoetingscentrum Charlois zijn we steeds actiever aan het worden. In ‘t Koepel-tje is een programma Nioren gestart. Een sa-menwerking tussen jonge en oude mensen om elkaars wereld beter te leren begrijpen. Dit heeft al tot bijzondere activiteiten geleid die door beide partijen zeer gewaardeerd worden. Ook de wijkateliers gaan van start met creatieve activiteiten. Schrijf u in!

Binnenkort zal er via internet een website worden gelanceerd waarbij u online kunt zien waar in het gebied Charlois welke acti-viteit plaats vindt. Een bijzondere samenwer-king tussen alle zorg- en welzijns organisaties in Charlois. Een overzichtelijke website die ook voor mensen die niet zo handig zijn met de computer makkelijk te bedienen is.

Graag maak ik u er ook op attent dat als u vra-gen heeft op het gebied van zorg, welzijn of ondersteuning bij uw huishouding of op welk ander gebied ook, u altijd bij onze klantad-viseurs terecht kunt. Zij zijn het makkelijkste te bereiken via onze centrale 010 - 271 38 00. Als u aangeeft in welk gebied u woont wordt u doorverbonden met degene die u kan hel-pen uw probleem op te lossen.

Met vriendelijke groet,

Directeur Charlois-Feijenoord

Liselotte van Bokhoven

Page 4: Op Zuid Lente 2016

4

Zorgmedewerkers van de EMZ praten met elkaar over liefdevolle zorg

Aan de hand van associatiekaarten vertelden zij iets over zichzelf en over hun werk. Vervolgens kregen ze de opdracht om in steekwoorden te beschrijven waarom cliënten voor de zorg van Humanitas (de zorg die de zorgmedewerkers zelf geven) zouden moeten kiezen. Een zorgmedewerker vertelt:‣ ‘We staan achter de cliënten. Soms gaan we een lange weg met elkaar.’ Ze vertelt dat ze haar werk vanuit haar hart doet en dat het leven van een cliënt soms moeilijk kan zijn en dat ze daarnaast wil blijven staan. Een andere medewerker vertelt: ‣ ‘Ik wil een zonnetje in huis zijn als ik bij een cliënt ben. Soms ben ik het enige gezicht dat ze die dag zien. Ik ga door weer en wind met mijn fiets naar de cliënten toe. Soms kom ik helemaal verregend binnen. Cliënten willen dan ook voor mij zorgen. Ze geven me een handdoek. Die wederkerigheid is belang- rijk voor een cliënt.’ Ook al hebben cliënten hulp nodig, zij kunnen ook iets betekenen. Het geven van betekenis draagt

In november en december 2015 volgden bijna alle zorgmedewerkers van de EMZ de training liefde-

volle zorg en de kernwaarden van Humanitas. Het waren bijzondere bijeenkomsten waarin de zorgme-

dewerkers vertelden over hun betrokkenheid bij hun cliënten en zij deelden hun kennis en kunde.

bij aan levensvreugde en aan welbevinden.Daarna werd er met elkaar van gedachten ge-wisseld over de Humanitas Waarden. Niet alle zorgmedewerkers konden deze waarden letterlijk benoemen. Wel kwamen ze allemaal tot uitdruk-king in de vele praktische voorbeelden die ze zelf benoemden. Bijvoorbeeld: ‣ ‘Als ouderen bij ons komen voor informa- tie zeg ik: bij ons houdt u uw eigen regie, niks moet en u blijft uw eigen baas. We kijken samen naar wat er mogelijk is en wat u zelf kunt en we maken samen afspraken.’ De eigen regie staat centraal en er wordt vooral gekeken naar wat er mogelijk is (de ja cultuur). Over het familiegevoel (de extended family) ‣ ‘Een cliënt vraagt altijd naar mijn dochter. Ik ver tel haar daarover. Ze vindt het leuk om met me mee te leven.’ En over use it or loose it:‣ ‘Ze zeggen weleens dat je moet werken met de handen op je rug. Het is belangrijk dat een cliënt zo veel mogelijk zelf blijft doen.’

Page 5: Op Zuid Lente 2016

5

Een prachtig voorbeeld over de kernwaarde Extended Family: De dochter van een bewoner steekt de handen uit de mou-wen. Zij heeft er voor gezorgd dat de muren van de huiska-mer op de eerste etage van De Steenplaat er weer fris en fruitig uit zien.

In een Woord Wolk zijn de belangrijkste onderwerpen opgenomen in steekwoorden. Dat maakt gelijk duidelijk waar de zorgmedewerkers voor staan!

Page 6: Op Zuid Lente 2016

6

De heer John van der Beijl

ClIëNtvERtROUWENspERsOON HUMANItAs CHARlOIs - FEIjENOORD

Humanitas Charlois-Feijenoord

ClIëNtvERtROUWENspERsOON M/vDe cliëntvertrouwenspersoon ondersteunt cliënten bij vragen of onvrede over de

dienstverlening, wijst de weg en helpt om vragen op de juiste plek onder de aan-

dacht te brengen.

TakenDe cliëntvertrouwenspersoon verzamelt informatie en adviseert hoe de

cliënt zelf tot een oplossing van het probleem kan komen. Ook bemiddelt de

cliëntvertrouwenspersoon en verschaft informatie over de klachtenprocedure.

De heer Aad Verweij

Het is fijn u te kunnen berichten dat we weer een cliëntvertrouwenspersoon in ons midden hebben. De heren Van der Beijl en Verweij hebben samen het plan opgepakt om de functie als duo te willen uitvoeren om elkaar te kunnen versterken en vervangen.

De cliëntvertrouwenspersoon ondersteunt cliënten/zaakwaarnemers bij vragen of onvrede over de dienstverlening, wijst de weg en helpt om vragen op de juiste plek onder de aandacht te brengen; * werkt als vrijwilliger onafhankelijk van de Stichting Humanitas;* is met instemming van de Cliëntenraad en met een positieve advisering van de Ondernemings raad benoemd.

U kunt hen bereiken viaEmail: [email protected]: Cliëntvertrouwenspersoon Humanitas Charlois – Feijenoord Carnissedreef 280 3084 NN Rotterdam

Page 7: Op Zuid Lente 2016

7

Sinds half april zijn we wekelijks bezig met muziek in ontmoetingscentrum ’t Koepeltje! Muziek om op te dansen, muziek om te bespelen en liedjes om te zingen. Iedere dinsdagmiddag en vrijdagoch-tend strijkt Care & Culture hier namelijk neer met haar zogeheten WijkAteliers.

Dans AtelierProfessionele docenten zullen iedere dinsdagmiddag dansworkshops verzorgen. Dit betekent niet dat u al een geweldig ritmegevoel hoeft te hebben, of heel lenig moet zijn of heel goed pasjes moet kunnen onthouden. De danslessen zijn voor iedereen. Ook voor mensen die minder valide zijn of nog nooit eerder gedanst hebben. Het gaat om de lol van het bewegen. Ieder op zijn/haar eigen niveau.

Care & Culture Koor Houd u van zingen? Dan is het Care & Culture koor misschien wel iets voor u! Sinds vrijdag 15 april wordt er iedere veertien dagen samen gezongen in de herensalon. Onder begeleiding van een pro-fessionele zangleraar zal er een koor gevormd worden van maximaal 15 personen.

Muziek AtelierIs muziek maken iets voor u? Vanaf vrijdag 22 april kunt u hier achter komen door deel te nemen aan het muziekatelier van Care & Culture in de Herensalon. In de even weken (dus iedere veertien dagen) kunt u hier terecht voor gezellige muzikale activiteiten. De nadruk zal liggen op percussie (slaginstrumenten zoals bijvoorbeeld trommels). Wellicht heeft u een geweldig ritmegevoel waar u nooit weet van heeft gehad? Of misschien heeft u al wat ervaring en zou u het leuk vinden het weer eens op te pakken? Iedereen is welkom. Want iedereen kan muziek maken!Wanneer: Iedere dinsdag (vanaf 12 april) van 14.00 tot 15.30 uur

Wat: Dans AtelierWaar: ’t Koepeltje

Wanneer: Om de vrijdag (vanaf 15 april) van 10.30 tot 12.00 uurWat: Care&Culture KoorWaar: de Herensalon

Wanneer: Om de vrijdag (vanaf 22 april) van 10.30 tot 12.00 uurWat: MuziekAtelierWaar: de Herensalon

Aanmelden: Voor het Dans-en BeweegAtelier en het MuziekAtelier is er een maximum van 15 per-sonen. Wilt u meedoen aan één of meer van de bovenstaande activiteiten, geef u dan op bij Eefje Peddemors van Humanitas De Steenplaat: 06 - 203 505 17, [email protected]. De Steenplaat - Persoonshaven 650 - Rotterdam

We nodigen u van harte uit om bij onze activiteiten aan te sluiten! Tot de zomer is deelname aan de WijkAteliers kosteloos. Meer informatie over de Care&Culture Ateliers kunt u vinden op: www.careculture.nl

DANsEN, ZINgEN EN MUZIEK MAKEN INONtMOEtINgsCENtRUM ’t KOEpEltjE

ONTMOE-TINGS-

CENTRUM‘ T KOEpElTjE

Page 8: Op Zuid Lente 2016

8

Bewoners en mantelzorgers van Hannie Dekhuijzen

genieten van een pannenkoek in het

pannenkoekenhuis aan de Maas

Page 9: Op Zuid Lente 2016

9

Bewoners van Humanitas, hun familieleden, vrijwilligers en medewerkers gaan met elkaar om als een familie. Iedereen wordt betrokken bij de zorg voor de bewoner. Enkele voorbeelden:

Familie is van grote betekenis voor onze bewoners. Zij kennen hun naaste die in het verpleeghuis is komt wonen tenslotte het beste. Soms vervullen ze ook een rol naar andere bewoners door hun aanwezigheid en door samen met hen iets te ondernemen in de huiskamer. Binnen Humanitas vinden we het belangrijk dat familie en vrijwilligers zich thuis voelen bij ons. We vinden het ook belangrijk dat zij actief betrokken kunnen zijn bij het reilen en zeilen in huis. Om die reden is het project Informele Zorg opgestart in de regio.

In elke Op Zuid wordt een van de kernwaarden van Humanitas belicht aan de hand van enkele voorbeelden. In deze Op Zuid is dit: de extended family: het belang van een familiegevoel.

We luisteren naar opmerkingen, aanwijzingen en eventuele kritiek van familie en zien het als gratis ad-vies waarmee de zorg voor de bewoner verbeterd kan worden.

Familie, naasten en bewoners worden twee keer per jaar uitgenodigd om mee te denken en te praten over de zorg die met elkaar wordt gedragen. Is alles nog naar wens? Kan het beter? Wat kan de familie zelf betekenen? Hoe kunnen we het leven van de bewoner met elkaar aangenamer maken?Familie kan altijd met opbouwende kritiek terecht bij de zorgmedewerkers. Door elkaar kritisch te bevragen kan de zorg verbeteren.

Bij Humanitas speelt de Cliëntenraad een belangrij-ke rol. Zij weten wat er speelt in de regio en bespre-

Kernwaarde: De extended family

ken dit met de managers en de directeur. Hiermee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de zorg.

Afgelopen februari werd er een informatiemiddag georganiseerd voor cliënten en mantelzorgers in de EMZ. Het werd een prachtige bijeenkomst die in het teken stond van ontmoeting. Hiermee creëer je met elkaar draagvlak voor de samenwerking en het op-starten van iets nieuws, zoals de eigen regie teams.

Page 10: Op Zuid Lente 2016

10

We zorgen voor lekker eten en drin-ken, gezelligheid en een huiselijke veilige sfeer.

Samen koffie drinken, krantje voor-lezen en op wat lekkers trakteren. Samen met de bewoners een ap-peltaart bakken, een gezamenlijke maaltijd in het restaurant, zorgmede-werkers die even aanschuiven bij het ontbijt, dat maakt eten en drinken tot een gezellige gebeurtenis.

Samen zingen in de huiskamer, een muziekje opzetten, samen kijken naar een passend televisieprogram-ma, spelletjes doen, krantje lezen, kroelen met een pop, kijken in een plaatjesboek, herinneringen opha-len, het zijn de eenvoudige alledaag-se dingen die het leven voor onze bewoners aangenamer maken.

We werken samen, staan open voor elkaars reac-ties en helpen elkaar om de zorgverlening en het eigen werk te kunnen verbeteren. Een compli-ment stimuleert en motiveert.

Bij Humanitas staan de bewoners en hun welzijn centraal. Dit betekent dat er continue gewerkt wordt met en gepraat wordt over geïntegreerde persoons-gerichte zorg. Positieve feedback is een mooie ma-nier om je collega`s een compliment te geven.

Bij de EMZ teams is er aandacht voor elkaar. Eens in de drie maanden doen ze een medewerkers – tevredenheids – onderzoek: hoe is de balans tus-sen werk en privé, hoe zit ik in m`n werk, wordt mijn werk gewaardeerd, mag ik doen waar ik goed in ben en heb ik kansen om door te groeien? Dat

zijn thema`s waar met elkaar over wordt gesproken. En elk werkoverleg wordt tegenwoordig afgeslo-ten met een complimenten ronde.

Bij Humanitas kan veel, kan het anders en daar zijn we trots op.

Door overheidsbeleid heeft Humanitas de keus moeten maken om de Zorgafdeling op De Steenplaat af te bouwen. Gelukkig kunnen de bewoners die er nog wonen gewoon blijven en hoeven ze niet te verhui-zen. Wel komen er steeds meer kamers leeg te staan. De kamers kunnen nu alleen nog verhuurd worden aan mensen die zelfstandig kunnen wonen. Daarom wonen er sinds enige tijd tijdelijk nieuwe bewoners

Page 11: Op Zuid Lente 2016

11

Binnen Humanitas is de ‘extended family’ een belangrijke kernwaarde. Cliënten, mantelzorgers, familie, vrienden, vrijwilligers en professionals vor-men met elkaar een uitgebreide familie. In relatie met elkaar willen we samen werken aan goede zorg en dienstverlening. Een brede samenwerking is voor Humanitas dus niet nieuw, toch vraagt deze tijd om vernieuwde inzichten en werkwijze. Momenteel zijn er nogal wat veranderingen gaande in de zorg. Zo zullen ouderen bijvoorbeeld steeds langer in hun eigen woonomgeving blij-ven wonen en zal de zorgzwaarte in de verpleeg-huizen bijvoorbeeld toenemen. Was het beroep dat op familie werd gedaan vroeger vrijblijvend, tegenwoordig wordt de vraag om samenwerking steeds nadrukkelijker gesteld. De informele zorg zal een belangrijke rol gaan spelen. Informele zorg is de zorg en ondersteu-ning die door mantelzorg, familie, vrienden, buren en vrijwilligers samen met de cliënt (en soms in wederkerigheid) wordt verricht. Professionele hulp is een aanvulling hierop. Was de zorg vroeger all inclusive, wordt de zorg in deze tijd vertaald naar all together. Dat vraagt om een kanteling in ons denken en doen in de zorg.

Een andere kernwaarde van Humanitas is de eigen regie van de cliënt. Wat kan iemand zelf, hoe wil iemand richting geven aan haar/zijn leven, wat maakt haar/zijn leven betekenisvol, wat geeft haar/zijn leven zin?In de Wet Langdurige Zorg staat persoonsgerichte zorg en kwaliteit van leven voorop. Eigen regie en informele zorg kunnen hieraan bijdragen. Zelfbe-paling en sociale verbanden kunnen kwaliteit ge-ven aan iemands leven. Zelf kunnen bepalen wat je wel of niet wil, waar je voorkeur naar uit gaat, de eigen regie, kunnen het leven veraangenamen. Ieder mens bepaalt het liefste zelf hoe zij/hij het leven indeelt. Het behoudt van de eigen regie en sociale informele en professionele relaties kunnen

op De Steenplaat. Vluchtelingen die even op adem kunnen komen omdat zij het door hun homoseksualiteit moeilijk hadden in asielzoekerscentra. Moeders met kinderen in hun doorstart naar een eigen leven. Huma-nitas kiest hiermee voor mensen in moeilijke situaties en daar zijn we trots op.

betekenis geven aan het leven. Zoals bijvoorbeeld samen met een vriend een kopje koffie gaan drin-ken, samen met een familielid de kast opruimen, met een vrijwilliger kleren gaan kopen, met een vriendin een museum bezoeken, hulp bieden bij de zelfzorg. Een dochter vroeg aan een zorgmede-werker of zij haar moeder `s avonds mocht komen douchen. Dat waren ze al jaren zo gewend. Ze wist eigenlijk niet of dit nog wel mocht toen haar moe-der werd opgenomen in het verpleeghuis. ‘Natuur-lijk’, zei de zorgmedewerker, ‘dan zorg ik dat er wat te drinken en wat lekkers is als jullie uit gebadderd zijn.’ Dit praktische voorbeeld laat zien hoe deze zorgmedewerker inspeelt op de wensen van de cliënt en haar dochter. En ook hoe ze de relatie legt en mee zorgt voor een prettige samenwerking.

Om de informele zorg goed in te bedden in de organisatie is het project informele zorg van start gegaan. Binnen dit project wordt ervaring opge-daan met het op gang brengen van een goede samenwerking tussen cliënt, diens familie en netwerk, vrijwilligers en professionals op basis van gelijkwaardigheid. De kennis die hiermee verkre-gen wordt, zal vertaald worden naar beleid binnen Humanitas. Momenteel zijn er binnen de regio ver-schillende pilots gestart om ervaring op te doen met het versterken van de informele zorg.

Extended family: informele zorg

Iedereen hoort er bij en iedereen is gelijkwaardig

op en top een mantelzorger en echtgenoot, echtpaar Mouthaan

Page 12: Op Zuid Lente 2016

12

De Oma

’s

De bewoners van Hanny Dekhuijzen hebben genoten van het optreden van De Oma's, een theaterstuk van Studio de Bakkerij."Oma's op zoek" is een muzikale "sprakeloze" voorstelling.De vierjaargetijden van Vivaldi begeleiden de Oma's tijdens hun avonturen. Daar waar de allerkleinsten nieuwsgierig en verwonderd raken door alles wat de Oma's tevoorschijn tove-ren, ervaren de ouderen een permanente glimlach, ontroering en is er herkenning.

Page 13: Op Zuid Lente 2016

13

Page 14: Op Zuid Lente 2016

14

Een klein mooi momentje

Als ik zo oud geworden bendat ik geen mens meer herkenen niet eens jouw naam meer weet.Pak dan mijn hand heel even beeten zeg me zo gedag.Laat me voelen dat je me mag.Wellicht dat ik het gevoel herkendat ik voor iemand, iemand ben.

Ingestuurd door Rebecca van Utrecht

Nazia zorgt voor de medicijnen.Zachtjes en zonder op te vallen komt Nazia de huiskamer van de verpleegafdeling binnen. Ze loopt naar mevrouw de Jong die aan het hoofd van de tafel voor het raam zit te ontbijten. Nazia gaat naast haar staan en pakt haar licht bij haar schouder. Ze buigt voorover en kijkt haar in de ogen. ‘Goedemorgen mevrouw de Jong,’ zegt ze rustig en vrolijk vervolgt ze: ‘ik heb hier uw medicijnen.’ Mevrouw de Jong glimlacht en knikt. Ze kijken elkaar aan. ‘Ik heb het zo benauwd,’ zegt ze. Nazia kijkt meelevend en zegt bevestigend: ‘ik weet het. Ik ga u iets geven hiervoor.’ Ze houdt een plastiek potje met twee pilletjes erin voor. Ze gebaart met het potje alsof ze wil zeggen, alstublieft pak maar aan. Mevrouw de Jong begrijpt het. Ze neemt het potje aan en brengt het naar haar mond. Ze giet de pilletjes naar binnen en geeft het potje terug. Nazia neemt het aan en geeft een glas water. Mevrouw de Jong slikt de pilletjes weg. Ze kijkt Nazia met pretlichtjes in haar ogen aan. ‘Ik ben een old wief!’ zegt ze lachend. ‘O, ja, antwoord Nazia, nou ik vind u nog steeds mooi hoor … ‘Kijk ik heb hier een pufje’ vervolgt ze het ritueel van de medicijn-verstrekking. Mevrouw de Jong wordt begeleid bij het inhaleren. ‘Goed zo, prima, doe het nog maar een keer. Ja hoor, dat gaat helemaal goed.’ Het ritueel is voorbij. Nazia bedankt mevrouw de Jong voor haar medewerking. Ze neemt afscheid: ‘ik wens u een hele fijne dag!’ Mevrouw de Jong lacht, er verschijnen wederom lichtjes in haar ogen. Het is stil in de huiskamer. De ochtendrust waarin de bewoners die al op zijn op hun gemak aan het ontbijt zitten bepaalt de sfeer. Mevrouw de Jong pakt nog een boterham. Ze kijkt naar haar over-buurvrouw. Zij is een boterham met jam aan het eten.Intussen zit meneer van de Berg op de bank een krant te lezen. De gastvrouw loopt naar hem toe. ‘Wilt u een kopje thee?,’ vraagt ze. ‘Nee dank u,’ antwoord hij met een glimlach. Nazia komt weer zachtjes binnen. Ze maakt oogcontact met

mevrouw de Jong als ze langs loopt en geeft haar een knipoog en een glimlach. Ze loopt naar meneer van de Berg en gaat naast hem zitten. Hij legt zijn krant op het kloostertafeltje. ‘Ik heb uw medicijnen,’ zegt ze. ‘Dat is goed,’ zegt meneer van de Berg. Hij lacht en begint een praatje, of ze al getrouwd is en of ze ook gevaren heeft. ‘Nee, u niet?,’ vraagt hij. Intussen worden de medicijnen ingenomen. Nazia geeft hem een hand. ‘Zo, zegt ze, ik ga weer verder en ik wens u een fijne dag.’

(de namen van de bewoners zijn om privacyrede-nen gefingeerd)

Page 15: Op Zuid Lente 2016

15

Alle stofnesten eruit en frisse spullen uit de oude doos erin.Nel is al sinds het museum er is een trouwe en zeer enthou-siaste vrijwilliger, zij vindt het leuk om voor de geïnteres-seerden die een kijkje komen nemen zich soms extra uitdost met een hoedje en/of toepas-selijke kleding met een kwink-slag naar de goede oude tijd.Door haar enthousiaste hou-ding kan zij anderen enthousi-asmeren.

CliëntenraadBerichten uit de Cliëntenraad

Mw. drs. Th. A. Ax, voorzitter Cliëntenraad

Sinds kort is de invoering van de Eigen Regie Teams van de extra-murale zorg afgerond. Voor zowel de medewerkers als u, de cliën-ten, zal het in het begin wellicht wennen zijn. Mocht u met vragen zitten of opmerkingen hebben, neemt u dan contact op met een van de leden van het team. Ook kunt u uiteraard ons benaderen. Twee van onze leden, Carla Smit en Jannie Herscheid, houden iede-re eerste woensdag van de maand van twee uur tot drie uur een inloopspreekuur voor de cliënten (en hun omgeving) die thuiszorg

De raad is erg blij dat na een periode van dik twee jaar de functie van ver-trouwenspersoon weer is vervuld. Twee personen gaan zich hiermee bezig houden: de heren John van der Beijl en Aad Verweij. Beiden hebben een achtergrond in het maatschappelijk werk. Verder sluit hun belevingswereld zeer nauw aan bij de kernwaarden van Humanitas. En tot slot kennen zij onze regio als hun broekzak.

ontvangen. U kunt de beide dames dan aantreffen in Nancy Zeelen-berg, Bevelandsestraat 30, 3083 NA Rotterdam. Ook voor andere vragen kunt u bij hen terecht.Bij de afdeling Maashaven loopt nog de pilot voor een Eigen Regie Team intramurale zorg. De raad is benieuwd naar uw ervaringen daarmee. Meld u deze aan bij ons lid voor deze afdeling, Ariane de Roos, of aan één van de andere leden (voor e-mailadressen: zie verderop in dit blad).

De Cliëntenraad heeft voorlichting gehad van het schoonmaakbedrijf CSU over de manier van werken en de producten die worden gebruikt. Daarbij bleek dat het gebruik van schoonmaakmiddelen waar mogelijk wordt beperkt. Er zijn tegenwoordige andere middelen – de microvezeldoekjes- waarmee beter en hygiënischer kan worden schoongemaakt. Heeft u opmer-kingen over het schoonmaken: meld het. U kunt dit binnen de afdeling doen, maar ook bij een van de zorgmanagers, Andrea van der Reek en Conny Feteris.

Vrijwilligster Nel Boer heeft de etalage met als thema ons hoedenmuseum weer opgepimt

Page 16: Op Zuid Lente 2016

16

... bezig zijn met bloemen en planten alleen maar een zonnige kant heeft?

Hopelijk kunnen we de komende maanden veel van deze zonnige dagen beleven.

Wist u dat…?

... we Pasen hebben gevierd met onze buren van de BAVO? Op tweede paasdag is er lekker gebruncht in ’t Koepeltje en dat was erg gezellig. Er worden nu al plannen gemaakt om wat vaker samen op te trekken en leuke dingen te doen. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend!

... er tijdens NlDoet weer is ge-klust? Ons doel dit jaar was om de zichtbaarheid van ontmoe-tingscentrum ’t Koepeltje te ver-groten. In de ochtend zijn vrij-willigers folders gaan uitdelen op De Vuurplaat en zijn er adres-sen van geïnteresseerden ge-vraagd zodat het maandelijkse programmaboekje opgestuurd kan worden. Na een heerlijke lunch, verzorgd door vrijwil-ligers van de Caribische groep van Zorgcocon, zijn we buiten aan de slag gegaan. Om de kas-tanjeboom die naast ’t Koepeltje staat is een grasmatje gelegd en in de boom zijn wat versnape-ringen voor de vogels opgehan-gen. De tuinclub zal deze plek de komende tijd aankleden met wat gezellige plantjes en een klein hekwerkje. Ook krijgen we nog een echte mezenpot van een Goudse pottenbakker zo-dat we deze in de boom kunnen hangen. En onze grootste wens is nog een boombankje zodat je daar lekker in de middagzon kunt zitten. Nu nog een handige vrijwilliger die dat voor ons kan bouwen… (hint, hint)

... de bewoners hebben geno-ten van het familiediner wat een oosters thema had.

... je vroeger naar V&D kon om hoedjes te passen, maar dat dit tijdens zinsbeleving in het mu-seum van Hannie Dekhuijzen ook kan!

... als je wijting wilt vangen je op de worm aan je haak WD-40 (spray tegen piepende deuren) kan spuiten. Hier schijnt wijting dol op te zijn. We horen graag of het heeft ge-werkt

Page 17: Op Zuid Lente 2016

17

... Ria Deurloo het initiatief heeft genomen om met collega's Manon, Angelique, Lema en Petra de huiskamers van Coolhaven Anker/Roef en Ka-juit te behangen in Hannie Dekhuijzen met een herkenbaar motief uit de tijd van de bewoners generatie.

Wist u dat…?

... er op De Steenplaat medewerkers het BOM certi-ficaat hebben behaald en nu alleen nog maar door een BOM bril kunnen kijken?

?... dieren een hele positieve uitwer-king op mensen kunnen hebben. Wist U dan ook dat onze vrijwilliger Dries deze lieve diertjes gaat halen en weer terug brengen vanaf en naar kinder-boerderij de Molenwei? Hiervoor wil-len we op deze manier Dries nog eens extra bedanken. Bedankt Dries!

... er een Surinaam-se dans opgevoerd werd voor Viviane van Kerkhoven tijdens haar af-scheidsfeestje op De Steenplaat.

Page 18: Op Zuid Lente 2016

18

... wist u dat de dochter van een van onze bewoonsters één maal per maand op Rijnhaven komt met haar eigen hondjes om ze voor even te delen met de an-dere bewoners. Op de foto's ziet u hoe dit ontvangen wordt.

... we soms zo blij zijn met fami-lieleden van bewoners? Omdat ze meedenken, een kritisch oog hebben, hun vader of moeder actief betrekken bij activiteiten, een handje willen helpen of aan ons denken als ze bijvoorbeeld materiaal tegenkomen dat we kunnen gebruiken bij een ac-tiviteit. Zo heeft de creaclub laatst prachtige zeepkettingen kunnen maken omdat de doch-ter van één van onze bewoners zo vriendelijk was materiaal hiervoor te doneren. Leuk toch?

Wist u dat…?

... er op de huiskamers van De Steenplaat nieuwe mooie over-gordijnen hangen? Deze gor-dijnen zijn gratis weggegeven door Jaloezieën Fabriek Zuid.

?

... ze bij de creaclub niet te be-roerd zijn een ander te helpen? Het nabijgelegen Albeda Col-lege had dringend oefenmate-riaal nodig voor de studenten. Er moest namelijk geoefend worden in het verwijderen van hechtingen. Maar ja… dan moeten er wel hechtingen zijn om te verwijderen. Het ma-teriaal werd door de school geleverd en de dames gingen aan de slag. Ze gaven zichzelf zelfs huiswerk en namen de pleisters mee naar huis. Voor-lopig hebben de studenten genoeg om mee te oefenen. En de creaclub is beloond met heerlijke koekjes van de Albe-da-bakker en hebben nog een verwenochtend of –middag te goed. En zo helpen we elkaar als buurtgenoten.

... je op Nationale Complimen-tendag gratis complimenten kon uitdelen op De Steenplaat? Je hoefde alleen maar een toepas-selijke af te scheuren en te geven aan iemand die het volgens jou verdiend had. Dat zouden we ei-genlijk vaker moeten doen, toch?

Page 19: Op Zuid Lente 2016

19

... vrijwilligers echt onmisbaar zijn in de zorg? Op De Steenplaat treffen we het met vrijwilligers die met bewoners op pad gaan, die zorgen voor persoonlijke be-geleiding bij de maaltijden, een luisterend oor bieden, de sleur uit de dag halen, de broodkar bedienen, helpen in het restau-rant, voor de vogels zorgen, de ramen zemen, mensen meene-men naar centrale activiteiten, de filmavond draaien, noem maar op. Maar bovenal boffen we met onze vrijwilligers omdat ze bij onze bewoners een glim-lach op het gezicht toveren en betrokken zijn bij de mensen met wie ze omgaan. En dat mo-gen we best wat vaker tegen ze zeggen.

... de bewoners zelf bezig zijn met een paassfeer aan te brengen?

... tijdens het project Nioren SEnioren en JUnioren op een leuke manier kennis met elkaar kunnen maken? Bijvoorbeeld door middel van een speeddate (met pannenkoeken) of een dans-workshop met dansstijlen van vroeger en van nu. In totaal organiseerde Pluspunt in samenwerking met Humanitas, Dock, TOS en het Albeda College zes bijeenkomsten; drie bij De Steenplaat en drie op het Albeda College. En zo steken jong en oud weer iets van elkaar op!

... het iedere vrijdagmiddag beregezellig is “Aan de keu-kentafel” in ’t Koepeltje? Begin maart begon Yvonne met een groepje van drie deelnemers. Binnen een paar weken is dit uitgegroeid tot een groep van twaalf mensen die wekelijks komen eten. Het concept is simpel: iedereen betaalt een ei-gen bijdrage van twee euro en iedereen helpt een handje mee. Yvonne zorgt voor de bood-schappen, Huis-DJ Willem zorgt voor een leuk muziekje en de deelnemers voor de gezellig-heid. De formule is zo succesvol dat er op dit moment geen plek is voor nieuwe deelnemers, maar wellicht verandert dit in de toekomst nog!

... je met wat oud servies iets heel moois kunt maken? Vrijwilligster Joke liet dit al zien toen ze haar kandelaar met koffiekopjes tentoon-stelde in de tijdelijke tentoonstelling ‘Crea Bea’ in ’t Koepeltje. Hier werd zo leuk op gereageerd dat we Joke bereid hebben gevonden een workshop ‘Creatief met Koffiekopjes’ te geven. Niet alleen ver-zorgde ze een leuke middag samen met haar collega Nel, ook zorg-de ze voor leuk materiaal. Joke had op haar beurt namelijk ‘Stichting Minderbedeelden’ bereid gevonden wat servies te doneren. Erg fijn! Nu kunnen we de volgende workshop ook gaan plannen: ‘Mozaïeken met serviesgoed’. Een datum wordt nog bekend gemaakt!

Wist u dat…?

Page 20: Op Zuid Lente 2016

20

Carnaval in

Hannie D

ekhuijzen,

maar het li

jkt wel h

oedjes dag

Page 21: Op Zuid Lente 2016

21

ErwtjesToen ze een meisje was van zeventienmoest ze een hele middag erwtjes doppenop het balkon. Ze wou de teil omschoppen.Ze was heel woest. Ze kon geen erwt meer zien.

Toen ging ze maar wat dromen, van geluk,en dat geluk had niets van doen met erwtenmaar met de Liefde en de Grote Verte.Dat dromen hielp. Het scheelde heus een stuk.

En dat is meer dan vijftig jaar terug.Ze is nu zeventig en heel erg fiten altijd als ze ’s middags even zit,mijmert ze, met een kussen in de rug,

over geluk en zo…een beetje warrig,maar het heeft niets te maken met de Verteen met de Liefde ook niet. Wel met erwten,die komen altijd weer terug, halsstarrig.

Ach ja, zegt ze. Ik kan mezelf nog zien,daar in mijn moeders huis op het balkon,bezig met erwtjes doppen in de zon.Dat was geluk. Toen was ik zeventien.

Annie M. G. Schmidt

Page 22: Op Zuid Lente 2016

22

Wat is Uw volledige naam?Nanci Shafik.

Hoelang bent U al vrijwilliger voor Hannie Dekhuijzen?Acht jaar.

Hoe bent U hier terecht gekomen?Acht jaar geleden ben ik doordat mijn kinderen op de Elisabethschool zitten meegekomen met een ac-tiviteit tussen Hannie Dekhuijzen en de school. Voor mijn inburgering had ik het nodig om met Neder-landse mensen in aanraking te komen. Daarom heb ik mij toen aangemeld als vrijwilliger.Ik bleek dit zo leuk te vinden dat ik niet meer weg ben gegaan, ook al moet ik dit nu tussen mijn baan en mijn gezin in plannen.

Wat doet U zoal en hoe vaak bent U bij ons in Hannie Dekhuijzen?Ik kom drie dagen in de week, maandag, donderdag en vrijdag.Ik help bij de handwerkclub, geloofsbeleving en zinsbeleving.

Wat maakt het vrijwilligerswerk bij Humanitas leuk en interessant?Er zijn veel verschillende activiteiten en eigenlijk allemaal even leuk.

Heeft U een leuke anekdote?Ik heb niet echt een anekdote, maar mijn drijfveren zijn toch wel de spontane reacties van de bewoners en hun reacties. De opmerkingen die bewoners soms maken kunnen je dag goed maken.

vrijwilliger uitgelicht

vrijwilliger uitgelicht

Page 23: Op Zuid Lente 2016

23

Algemene Informatie Humanitas Charlois - Feijenoord

REgIo HuMANITAS CHARLoIS - FEIjENooRDdirecteur: Liselotte van Bokhoven

Deskundigen:ActiviteitenbegeleidersDiëtistenErgotherapeutenFysiotherapeutenGeestelijk verzorgersLogopodistenPsychologenZorgbemiddelaarSpecialisten ouderengeneeskunde

Secretariaat Specialisten ouderengeneeskunde:Telefoonnummer: 010 – 493 62 03

Klantadviseurs Wies Mes 06 - 557 348 24 Germaine van Triffel 06 - 204 890 66 Marja de Jong 06 - 839 455 34

Regio Charlois:Centraal telefoonnummer : 010 – 236 57 90E-mail: [email protected]

Hannie Dekhuijzen, verpleeghuis waar cliënten met dementie verblijvenCarnissedreef 2803084 NN Rotterdam

Nancy Zeelenberg, zelfstandige ouderenhuisvestingBevelandsestraat 303083 NA Rotterdam

ontmoetingscentrum Nancy Zeelenberg, dagopvang, dagactiviteiten,wmo, thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning, informatiepunt DockBevelandsestraat 303083 NA Rotterdam

Regio Feijenoord:Centraal telefoonnummer : 010 – 486 57 77E-mail:[email protected]

De Steenplaat, zorgcentrum voor cliënten met dementie en cliënten meteen lichamelijke zorgvraagPersoonshaven 6503071 CL Rotterdam

ontmoetingscentrum ’t Koepeltje, dagopvang, dagactiviteiten,wmo, thuiszorg, huishoudelijke ondersteuningPersoonshaven 650 3071 CL Rotterdam

Cliëntenraad Charlois – FeijenoordVoorzitter: Anita Ax [email protected]

Secretaris: Carla Smit [email protected]

Heleen Eleveld [email protected]

Jannie Herscheid [email protected]

Paula Knoop [email protected]

Ben Luberti [email protected]

Pim van Touw [email protected]

Ariane de [email protected]

Gerrit van Uden [email protected]

Cliëntenvertrouwenspersoon (duofunctie)John van der Beijl / Aad VerweiE-mail: [email protected]: Cliëntvertrouwenspersoon Humanitas Charlois – FeijenoordCarnissedreef 2803084 NN Rotterdam

Page 24: Op Zuid Lente 2016

24

Humanitas Charlois-Feijenoord