Onze Binding Mei 2012

24
Ombudsteams Interview met Carine Bloemhoff Interview met Tjeerd van Dekken Wilma Mansveld Ledenblad van afdeling Groningen | Mei 2012 | nummer 2 Onze Binding Groningen

description

Onze Binding Ledenblad van de PvdA Afdeling Groningen Nr 2 2012 Met Wilma Mansveld en Carine Bloemhoff

Transcript of Onze Binding Mei 2012

Page 1: Onze Binding Mei 2012

Ombudsteams

Interview met Carine Bloemhoff

Interview met Tjeerd van Dekken

Wilma Mansveld

Ledenblad van afdeling Groningen | Mei 2012 | nummer 2

Onze Binding

Groningen

Page 2: Onze Binding Mei 2012

ja! ik word lid!

Noteer mij als lid van de Partij van de Arbeid

naam:

geboortedatum:

adres:

postcode: woonplaats:

telefoon: mobiel:

emailadres:

bank- of girorekeningnummer:

Ik machtig de PvdA tot wederopzegging het volgende contributiebedrag af te schrijven:

2 euro

5 euro

7 euro

12 euro

een ander bedrag:

(kruis een bedrag aan of vul zelf in, gem-middeld betalen de PvdA-leden 6 euro per maand contributie)

Ik betaal liever per acceptgiro. Stuur mij elk kwartaal een acceptgiro voor het volgende bedrag : (minimaal 15 euro per kwartaal)

plaats en datum: handtekening:

Verstuur zonder postzegel aan: Partij van de ArbeidAntwoordnummer 39891000 PA Amsterdam

2 | Onze Binding | Mei 2012

Page 3: Onze Binding Mei 2012

‘Ik heb binnen Gedeputeerde Staten de leukste portefeuille met Jeugdzorg, Energie en Economische zaken’, Thema’s die aan m’n hart gebakken zijn. Thema’s ook die er toe doen.

Aan het woord is Wilma Mansveld. Gedeputeerde voor de provincie Groningen.‘Jeugdzorg ligt heel dichtbij me. Mijn dochter is mijn pleegdochter en ik heb met haar de jeugdzorg van binnenuit

meegemaakt. Het leuke van de jeugdzorg is dat er niet veel politieke strijd over is. Het is niet gepolariseerd. Je merkt dat gemeenten en instellingen samen willen werken om zo goed mogelijke zorg te bie-den. De jeugdzorg gaat de komende jaren over naar de gemeenten. Het is spannend om die decentralisatie goed te regelen. Eigenlijk ga ik voor het provinciale aan-deel in de jeugdzorg de deur dicht doen.’

‘Ik ben 10 jaar secretaris van de SER-Noord-Nederland geweest. Dus ook eco-nomische zaken ken ik van dichtbij. Tal van taken zijn er in de afgelopen tijd ge-decentraliseerd. Zonder geld. De uitda-ging is om in samenwerking met de NOM en anderen een geöliede infrastructuur in de benen te houden, die leidt tot econo-mische groei en dus meer banen.’

‘En het derde grote thema uit m’n por-tefeuille is energie. In de jaren 80 was het nog echt een activistisch thema. Organisaties als Greenpeace probeerden het met acties op de politieke agenda te krijgen.

Nu is het volledig uit die sfeer. Het gaat nu echt iedereen aan. En volgens mij staan

interview wilma mansveld

‘In je eentje ga je sneller. Maar samen kom je verder.’

Mei 2012 | Onze Binding | 3

Page 4: Onze Binding Mei 2012

we aan het begin van een enorme ont-wikkeling. Ik denk aan de offshore-wind-parken. Ik denk aan de opgave om huis-houdens qua energie zelfvoorzienend te maken. Dat heeft niet alleen met geld, techniek of innovatie te maken. Maar ook met gedrag en wetgeving. Want ja, tot nu toe stijgt het energiegebruik alleen nog maar.’

Maar wat is nu het sociaal-democratische?Kijk eens naar het arbeidsmarktbeleid. Was helemaal wegbezuinigd en hebben we weer op de kaart gezet. We stoppen er één miljoen per jaar in om dat een duwtje in de rug te geven.

Maar ook in het onderwijs. We hebben in Nederland de eerste MBO offshore-wind-opleiding in Delfzijl. Daar ben ik trots op. Maar ook een provinciebreed programma om het voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

Je ziet bij deze thema’s de rol van de pro-vincie. We doen er eenmalig geld bij om goede ontwikkelingen een zetje in de rug te geven. Ik geloof er erg in dat de pro-vincie vooral ontwikkelingen moet meefi-nancieren. In je eentje ga je sneller. Maar samen kom je verder.

Een goed voorbeeld is het nieuwe econo-mische beleid. Om dat in de steigers te

4 | Onze Binding | Mei 2012

Page 5: Onze Binding Mei 2012

interview wilma mansveldzetten, zijn we eerst bij betrokkenen langs geweest. De NOM, het MKB, onderwijsin-stellingen, grote organisaties, de sociale partners etc. Dan krijg je goede plannen en draagvlak.

Heeft de provincie op termijn wel bestaansrecht met al die bezuinigingen en decentralisaties?Ik vind het opheffen van provincies zo’n non-discussie. Het is geen kwestie van of-of. Natuurlijk zijn krachtige gemeen-ten nodig. Maar Brussel wordt van steeds meer gewicht. En daar heeft de provincie als lokaal overstijgende overheid een be-langrijke rol. Regio’s worden steeds be-langrijker. Kijk ook naar onze samenwer-king met de Duitse regio’s.

Daarnaast is een provinciale overheid van belang omdat sommige zaken effici-enter bovengemeentelijk georganiseerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld in de jeugdzorg aan het meldpunt kindermis-handeling of aan de jeugdreclassering. Maar ook arbeidsmarktbeleid of infra-structuur houdt niet bij de provinciegrens op. De schaalgrootte van de provincie is voor stukken beleid heel erg handig. En we hebben in Groningen een traditie dat zaken heel gemakkelijk geregeld worden met de 23 gemeenten.

Natuurlijk kunnen er zaken op provinciaal niveau eenvoudiger geregeld worden. Ik denk dan aan de relatie tussen de provin-cie en de waterschappen.

Hoe schat jij de landelijke

ontwikkelingen van dit moment in?Ja, het was wel raar. Na zeven weken vruchteloos onderhandelen werd in 48 uur een akkoord gesloten. Aan de ene kant was ik opgelucht dat er eindelijk iets gebeurde. Maar als je leest wat er is afge-sproken, vraag je je af of dat nu wel zo’n goed akkoord is en daadwerkelijk een op-lossing is voor een probleem. We krijgen nu de verkiezingsstrijd. Het akkoord zal de inzet zijn. Diederik is duidelijk geweest en daar heb ik alle vertrouwen in.

Tenslotte: Wat is nu het allerbelangrijkste dat je wilt bereiken?Tegengaan van sociale uitsluiting en een-zaamheid. Je merkt het bij chronisch zie-ken, bij de sociale werkvoorziening. Juist bij dit soort thema’s zit het beleid veel te dicht bij het afvoerputje van bezuinigin-gen. Je ziet het met het wegbezuinigen van de ID-banen. Schandalig vind ik dat. Juist een baan hebben, die structuur, die eigenwaarde, is een eigen leven hebben.

Kees Hermanidesfotografie: Richard Misran

Redactieleden

Mei 2012 | Onze Binding | 5

Page 6: Onze Binding Mei 2012

In de Vrij Nederland van 21 april 2012 stelt Kees Kraaijeveld dat Diederik Samson van alle marktwer-king af wil. Onzin natuur-lijk, want een groot aantal onderdelen worden in onze samenleving prima gere-geld door marktwerking. Als morgen een supermarkt X de prijzen halveert dan gaan we met z’n allen daar boodschappen doen. Lijkt me prima, daar hoeft de overheid zich niet mee te bemoeien. Voor dit type markten zijn tal van voor-beelden te bedenken. Ik neem aan dat Samson hier geen probleem mee heeft. Indien wel dan dreigen we af te geleiden naar een com-munistische staat waarin de overheid alles reguleert. Ik heb dit soort gedachtes niet kunnen bespeuren in het onlangs gepubliceerde stuk van Samson: Keuzes voor de toekomst van Nederland.

Wat Samson bedoelt is dat er onderdelen in de samenleving zijn die zich niet lenen

voor marktwerking. De zorg is zo’n onder-deel. Het huidige neo-liberale gezond-heidssysteem is ontwikkeld om de stij-gende zorgkosten een halt toe te roepen doordat zorgverleners met elkaar concur-reren en de zorgverzekeraar de scherpste aanbieder contracteert. Dat dit systeem niet werkt is al gebleken en wordt nog-maals bevestigd door het recente experi-ment bij de tandartsen. Sinds kort moeten tandartsen een eigen tarief vaststellen, het gevolg is dat de tarieven in korte tijd met 3% zijn gestegen. De zorgverzeke-raars anticiperen hierop door de premie te verhogen. Afgezien van het kosten as-pect zit er iets anders fundamenteel fout in dit neo-liberale gezondheidssysteem. Zorgverleners horen niet met elkaar te concurreren, maar juist samen te werken.

Onlangs stond er in het Medisch Contact een artikel over ‘geïntegreerde zorg in het Zwarte Woud’ (Medisch Contact 23 maart 2012). Het artikel beschrijft een project in een regio in Duitsland waarin zorgver-leners in de eerste en tweede lijn uit één budget bekostigd worden. Het budget wordt afgestemd op de samenstelling van de populatie in de regio en de insteek is dat de beloning afhangt van de gezondheids-winst. Het mag duidelijk zijn dat in een dergelijk systeem samenwerking tussen zorgverleners en preventie zeer belang-rijk is. En u raad het al: het resultaat is la-gere zorgkosten. Minister Schippers heeft aangegeven dat zij experimenten met een

Jouw zorg is mijn zorgcolumn jasper eijsink

6 | Onze Binding | Mei 2012

Page 7: Onze Binding Mei 2012

integraal zorgbudget toe zal staan. En dit is het punt waarop ik de minister niet meer kan volgen. Jaren is het neo-liberale ge-zondheidssysteem er doorgedrukt en nu lijken regionale zorgbudgetten de oplos-sing voor het beteugelen van de stijgende zorgkosten. Laat ik het positief benade-ren: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Echter, de minister hoeft zich hier gelukkig niet meer druk over te maken. Met de voor-stellen die in ‘Keuzes voor de toekomst van Nederland’ over de zorg worden ge-daan, hebben we als PvdA een ijzersterk

programma om een nieuwe minister van VWS aan het werk te zetten. Regionale afstemming van zorg en bekostiging, sa-menwerken, zorgverleners in loondienst, zorg dichter bij de mensen waar het kan en centraliseren waar het moet en bo-venal preventie zijn items waar de PvdA zich de aankomende jaren hard voor moet maken. Als we dit echt willen realiseren lijkt de opdracht me helder: we moeten de verkiezingen winnen!

Jasper Eijsink

Mei 2012 | Onze Binding | 7

Page 8: Onze Binding Mei 2012

Met de portefeuille werk en inkomen en als lid van de raadscommissie financiën en veiligheid houdt Raadslid Carine Bloemhoff zich voor-namelijk bezig met werk en sociale zaken, zoals de soci-ale werkvoorziening en re-integratie, economie, veilig-heid en ondernemerschap.

Onze Binding sprak met haar over haar rol in de schoonmakers acties van afgelopen half jaar en over haar inzet voor gesubsidi-eerde arbeid in de stad.

Hoe raakte je betrokken bij de acties van de schoonmakers?We kregen een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de actie. Wat ik belangrijk vind is niet alleen mee te doen in discussies in het stadhuis, want hoewel je daar behoor-lijk wat mee kunt bereiken is het belangrijk ook buiten het stadshuis actief zijn en je ook daar te laten zien. Wat mij opviel is dat wij toch wel een beetje het contact met de vakbond waren verloren. In januari 2011 kregen wij bericht van de vakbond dat de schoonmakers bij DUO (Dienst Uitvoering

Onderwijs) op straat dreigden te komen te staan. Het verhaal was dat er een nieuw gebouw voor DUO in aanbouw was en alle ambtenaren van het ene gebouw naar het andere mee gingen, maar dat dit niet gold voor de schoonmakers. De aanbe-stedingswet waarbij de schoonmakers bij overname zouden worden overgeno-men gold hier niet omdat het een nieuw gebouw betrof. Dus die schoonmakers zouden op straat komen te staan. Ik ging naar de actie en trof daar een heel activis-tische bond aan, mensen die erg betrok-ken waren en die mij een beetje raar aan keken dat ik daar namens de PvdA was. De mensen vonden het niet vanzelfspre-kend dat wij daar zijn, ze vinden het van-zelfsprekend dat de SP er is.

Het was een beetje een Kafkaëske situa-tie, we stonden daar in januari in de vries-kou en de schoonmakers stonden te strij-den om in de overkant van het gebouw te mogen werken.

Vervolgens heb ik een persbericht de we-reld ingedaan waarin de PvdA een moreel appel op DUO deed. Want je bent als op-drachtgever wel verantwoordelijk voor de aanbesteding. Uiteindelijk kregen de schoonmakers de keuze hun baan te

Interview met Carine Bloemhoff

interview

8 | Onze Binding | Mei 2012

Page 9: Onze Binding Mei 2012

houden bij het huidige schoonmaakbe-drijf werkende op een andere locatie of met hetzelfde CAO en hetzelfde contract naar het nieuwe schoonmaakbedrijf over te stappen.

Ik heb daarna goed contact gehouden met Bart Plaatje, bestuurder van FNV Bondgenoten. In september werd ik door een schoonmaakster van een basisschool

gebeld over een nieuwe aanbesteding en dat ze ontzettend onder druk werden gezet. Men probeerde aan contracten te morren en de tijd die men kreeg voor het schoonmaken halveerde. Toen heb ik opnieuw de media gezocht, maar ook de schoonmakers in contact gebracht met de vakbond voor hun specifieke vra-gen over contracten; daar is de vakbond voor. We zijn toen die strijd aangegaan en

Mei 2012 | Onze Binding | 9

Page 10: Onze Binding Mei 2012

tussendoor speelde het algehele verhaal met de schoonmakers.

Het mooie aan de acties is dat je zag dat ze zich gesterkt voelden, eerst voelden ze zich machteloos en doordat ze in con-tact komen met de vakbond en mij kun-nen bellen voelen ze zich sterk. Hebben ze het besef echt iets te kunnen bereiken. De O2G2 schoonmakers zijn aangehaakt bij de algemene schoonmaakstaking. In december liepen de CAO onderhandelin-gen vast, in januari dit jaar begon de sta-king, toen ben ik met de schoonmakers mee geweest naar Amsterdam. Ik dacht daar te kunnen aansluiten bij de partijge-noten, maar er was niemand. Toen heb ik Spekman ge-sms’t, hij dacht ook dat er mensen aanwezig zouden zijn, ik dacht toen: “Maar dit kan toch niet?”

Maar dat was de laatste keer dat er nie-mand van de PvdA aanwezig was, we heb-ben actie ondernomen en gebeld met het partijbureau. De SP is overal en wij moeten gewoon voor dit soort zaken opkomen. Ik begrijp dat sindsdien de PvdA overal het meest zichtbaar was. Hier in Groningen sowieso. Toen hebben de schoonma-kers een tour gemaakt door het land, ze zijn overal wezen demonstreren, hier in Groningen hebben ze mij gevraagd ze toe te spreken, dat was heel leuk. Ik krijg daar heel veel positieve energie van, heel veel partijgenoten hebben mee gelopen, dus dat is ook een goede boost voor onze par-tij. We staan weer ergens voor, we gaan met elkaar de straat op voor het goede doel.

In het kader van bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid is het 200 banen plan vorig jaar ingevoerd, wat is de status hiervan?Als je kijkt waar we concrete resultaten hebben behaald, dan is dat bij het dossier gesubsidieerde arbeid. Per 1 juli begint de afbouw heel geleidelijk aan, eerst in stap-pen van 25% en daarna in kleinere stap-pen. Het wordt dus in ieder geval geleide-lijk aan afgebouwd en niet in een klap, wat D66 en VVD liever hadden gehad, dat was voor ons echt onacceptabel. Het 200 ba-nenplan is een nieuw plan om 200 banen structureel te behouden, omdat ze be-langrijk zijn voor de mensen en deze men-sen nuttig werk verrichten voor de maat-schappelijke infratstructuur in de stad (zoals buurtbeheer). Over het 200 banen plan is nu overleg met de werkgevers en we weten voor juli hoeveel banen daarvan overblijven. We waren niet voor afschaf van de gesubsidieerde arbeid maar had-den gewoon geen geld meer. Het kost 29 miljoen per jaar om 1500 mensen te be-geleiden en er is maar 21 miljoen voor de algehele re-integratie beschikbaar waar-van in totaal 8000 mensen van moeten worden begeleid naar werk.

We hebben nu voor elkaar gekregen dat de banen tot 2015 behouden blijven, maar we willen, en hebben daar ook een motie op ingediend die is aangenomen, dat het uiteindelijk structurele banen worden. We moeten nog deze periode de financiering voor de lange termijn regelen. De werkge-vers staan open voor dit plan waarbij een derde door de werkgever en twee derde door de gemeente wordt betaald. Het is

interview carine bloemhoff

10 | Onze Binding | Mei 2012

Page 11: Onze Binding Mei 2012

een plan wat de werkgevers als alterna-tieve denkrichting hebben ontwikkeld. Ze zien dat een aantal mensen heel moeilijk aan de slag komt. Ik denk dat gesubsi-dieerde arbeid het dossier is waar ik de meeste moeite mee heb gehad, want als ik naar mijn idealen kijken ben ik voor ge-subsidieerde arbeid, maar je hebt niet de altijd de middelen om dat te behouden. Ook de onzekerheid voor de toekomst van de mensen met een gesubsidieerde baan heeft mij erg geraakt.

Wat houdt je nu bezig en wat zijn je plannen voor de toekomst?Waar ik mee bezig ben voor de toekomst is een aanvalsplan op de gezinsbijstand. De wet werk en bijstand is 1 januari ge-wijzigd en dat houdt in dat straks de ge-zinsnorm geldt. Dat is schrijnend want jongeren moeten zich kunnen ontplooien en dit remt ze in hun ontwikkeling omdat ze straks geld moeten inleveren bij hun ouders. Ik zie als mijn opdracht voor ko-mend jaar om te zorgen dat jongeren zo min mogelijk last hebben van het feit dat ze nu onder die gezinsbijstand vallen. Dat vind ik een belangrijke opgave.

Het tweede waar ik mee bezig ben ligt precies op het snijvlak van mijn onder-werp veiligheid en re-integratie. Dat is een project, dat moet nog worden gelanceerd, waarbij de brandveiligheid van panden in de stad en de capaciteit om deze panden te bezoeken wordt aangepakt. Vanwege geld gebrek worden deze panden niet vaak genoeg geïnspecteerd en veel men-sen maken zich daar zorgen over. In Assen

hebben ze project ‘Smokey’ waar als re-integratie mensen worden ingezet om deze controles uit te voeren. Of ze daarna dan ook in dienst kunnen komen, moet ik nog uitzoeken, maar de opzet is een re-integratietraject.

Hier moeten we een initiatiefvoorstel voor doen. Ik moet er nog hard aan schrijven, de bedoeling is dat het deze zomer verschijnt. Tot slot wil ik de ondernemers nog meer bij de partij betrekken en kijken of we el-kaar kunnen versterken en op die manier misschien nog wat mensen aan de slag kunnen zetten. Zij hebben best ideeën, maar vaak lopen ze tegen een dingen aan zoals begeleiding van mensen of ziekte wat ze dan niet kunnen betalen. Misschien kun je dat oplossen door met een poel van mensen te werken, daar wil ik graag met ze over sparren.

Over minder dan twee jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, jij komt weer op de lijst?Dat weet ik niet, dat hangt van de leden af. Ik vind het ontzettend leuk, dus ik denk dat ik voor een volgende keer wel op de lijst zou willen. Als de leden mij op die lijst wil-len hebben natuurlijk! We zijn een demo-cratische partij.”

Karin Siebenga Richard Misran

Redactieleden

Mei 2012 | Onze Binding | 11

Page 12: Onze Binding Mei 2012

“Tjeerd ben je herkiesbaar, begin ik ons gesprek: “Ik ben herkiesbaar”, volgt er resoluut. “Er is een kabinet gevallen, dat bevindt zich in de demissionaire staat, en wij maken ons op voor verkiezingen. Mijn motivatie is onverminderd groot.”. De lijst wordt half juni bekend gemaakt waarna door het congres deze definitief wordt gemaakt.

Het 7 puntenplan van de 2e kamerfractie van de PvdA is bekend, kun je er iets over vertellen?“Dit plan vormt voor een belangrijk deel de basis van ons nieuw te schrijven verkie-zingsprogramma. Er zit een fatsoenlijke doorrekening op van het CPB, die gunstig afsteekt bij die van anderen. In onze plan-nen kunnen we het principe van eerlijk delen overeind houden. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de eigen bijdrage in de zorg, die in het plan van de ‘Kunduz-coalitie’ naar 400 euro gaat, daar schrikken de mensen van. Het is teleurstellend dat hun programma nog niet doorgerekend kan worden door het CPB”, vervolgt Tjeerd zijn betoog. “Het is een plan voor de begroting van 2013, en voor een periode van vier maanden. Daarna moeten we maar weer verder zien”.

Ik ben wel blij dat we nu dit plan hebben, dat is toch beter dan wat er

was. Is het niet onze taak om ervoor te zorgen dat het nog beter wordt?“Inderdaad, dat moeten we in de cam-pagne straks ook gaan doen. We hebben een goed sociaal-democratisch verhaal. Daarmee moeten we in het offensief, om mensen trachten te overtuigen.”

Andere partijen hebben toch ook een goed verhaal?“Jawel, maar bedenk we hebben hard ge-werkt aan deze plannen, en die zijn goed voor Nederland in sociaal-economisch opzicht. Het is een plan waar jij toch ook warm van wordt?”

Dat is waar, geef ik grif toe. Wat is voor jouw persoonlijk het onderdeel in het plan waar je mee aan de slag wilt?

“Wat ik heel belangrijk vindt, is dat men-sen een sociaal economisch perspectief wordt geboden. Dat ze zekerheden heb-ben. Bijvoorbeeld dat we op de arbeids-markt los komen van die enge flexibilise-ring. Dat we meer doen voor Zelfstandige Zonder Personeel. Als je echt wil dat ie-dereen meedoet op de arbeidsmarkt dan moet je als werkgever ook je verantwoor-delijkheid nemen en gehandicapten in dienst nemen in een volwaardige positie. Het beleid is nu doorgeslagen in een kil soort neo-liberalisme.”

tjeerd tiktTjeerd van Dekken geeft telefonisch een impressie van zijn dag als parlementarier.

12 | Onze Binding | Mei 2012

Page 13: Onze Binding Mei 2012

Volgens mij zijn er ook genoeg liberalen die dat met je eens zijn, hoop ik. Tjeerd zet nog eens aan:“Koopkrachtbehoud, arbeidsperspectief, het onderwijs kwalitatief op orde. Ons voorstel voor gemeente brigadiers, die kunnen in een gemeente opbouwwerk, welzijnswerk, jeugd en jongeren werk on-dersteunen en de veiligheid op straat ver-groten, zowel in de dorpen als in de ste-den. Belangrijk is de mensen die met de poten in modder staan, beter te honore-ren. Dat zijn onder andere de agenten en de docenten.”

Wie gaat dan bepalen wie hoeveel krijgt?Enigszins fel antwoord Tjeerd: “Dat is ge-woon een herverdeling van middelen, dat moet kunnen. Het authentieke sociaal-democratische verhaal zit goed vervloch-ten in die zeven punten. Toen ik het las werd ik blij, ik dacht dit is de Partij van de Arbeid.”

Wat is er gebeurt, dat dit gevoel jarenlang op de achtergrond is geraakt?Tjeerd legt uit: “Er heerst een maatschap-pelijke en politieke klimaat, waarin het liberalisme en de individualisering een belangrijke rol spelen, en wij zeggen ‘ga terug naar de basis’ . School, buurt, jon-geren. Het is een herziening van falend beleid. Mensen zijn bang en onzeker ge-maakt in deze tijd. Ze vragen zich af hoe gaat het straks verder, bijvoorbeeld op de huizenmarkt. Het is goed dat we de eco-nomie stimuleren en innovatie een kans geven. Daarvoor liggen de gelden klaar, maar daar gebeurt praktisch nog niets mee. Er liggen kansen en mogelijkheden, we hoeven ze alleen maar op te pakken. De PvdA is wel degelijk een factor in het te bepalen beleid.”

Dat denk ik ook. En Tjeerd vult aan: “Vergis je niet, veel leden denken dat we nu geen factor in deze discussie meer zijn, maar dat is niet zo. Na de verkiezingen zijn we een belangrijke factor bij de discussies over hoe we samen verder gaan. En wij als volkpartij zijn goed in staat gebleken om groepen mensen te binden.”

Tot slot teken ik uit Tjeerd zijn mond op: “Wat ik wel heel erg wens en vurig hoop is dat iedereen intensief campagne gaat voeren omdat het moet. Voor de mensen in stad en dorp en voor onze idealen”

Peter OostenbachRedactielid

Mei 2012 | Onze Binding | 13

Page 14: Onze Binding Mei 2012

Van heel veel keuzes in het leven weet je pas achteraf of ze de juiste waren. Toch weer-houdt ons dat er niet van te trouwen, kinderen te krijgen, stofzuigers, auto’s of bank-stellen te kopen. Of een huis….

Natuurlijk: je neemt meer of minder tijd, laat je informe-ren, probeert te vergelijken. Met de keuze van een partij-leider,- voorzitter of volksver-tegenwoordiger gaat het niet anders, en uiteindelijk is het met politieke besluiten dito. Net het gewone leven: soms weloverwogen gokken, soms neus dicht en in het diepe. En achteraf heeft iedereen gelijk, heerlijk: de toekomst blijkt achteraf zo eenvoudig te voorspellen!

En alleen degene die niets doet maakt geen fouten, ten-zij natuurlijk niets doen de slechtst denkbare optie is….

Wij zijn een partij met kritische leden en dat is mooi. Minder mooi is het wanneer we bij het “goed doen voor de mensheid” vergeten dat goed omgaan met mensen daar ook bij hoort – en dat zit hem soms in klei-ne dingen. Blij ben ik dan ook

columnRuimte en WonenWijkvernieuwing SelwerdSelwerd is een wijk die al een tijd wacht op wijkver-nieuwing. Gemeente en woningbouwcorporaties heb-ben omliggende wijken als De Hoogte, Tuinwijk en Paddepoel flink opgeknapt. Maar in Selwerd is nog niets gebeurd.

Wijkvernieuwing werkt. Nergens in Nederland is de leefbaarheid zo spectaculair gestegen als in Groningen. In 1998 woonde nog 35% van de Stadjers in een wijk met een matige of slechte leefbaarheid. 10 jaar later was dit percentage nog maar 7%! Daarmee is de wijkvernieuwing een ongekend voorbeeld van so-ciale politiek. Als PvdA zijn we trots op dit Groningse succes. Selwerd moet daarvan ook gaan profiteren. Bewoners hebben dit zelf ook aangegeven.

De gemeente werkt nu samen met de betrokken cor-poraties aan een plan. Eerst zou dit plan al eind 2011 klaar zijn. Maar nu is het idee dat we dit voor de zomer van dit jaar krijgen gepresenteerd. De PvdA hoopt dat we snel aan de slag kunnen in Selwerd. Want dat is nodig. Uit onderzoek blijkt dat maar 15% van de Selwerders vindt dat de buurt er de afgelopen jaren op vooruit is gegaan. Ter vergelijking: voor de Tuinwijk en Vinkhuizen ligt dit ruim boven de 50%!

Corporaties zullen woningen in Selwerd moeten op-knappen. Misschien moet er ook nieuwbouw komen. Verder willen we graag de leefbaarheid en de veiligheid verhogen. Tot slot moeten we niet de impact vergeten van de tram op Selwerd. Soms is dat een bedreiging, maar het is ook een kans. Voor het winkelcentrum zou dit een mooie impuls kunnen zijn. De PvdA zal zich de komende tijd hard maken voor Selwerd!

Roeland van der Schaaffractilied

kleintje politiek

14 | Onze Binding | Mei 2012

Page 15: Onze Binding Mei 2012

met Hans Spekman, die mijn suggestie om leden een verjaardag wens te sturen direct heeft omgezet in beleid. Wat meer aandacht voor dit soort kleine zaken zou ons niet misstaan, ook niet wanneer we gevangen zijn in grote problemen.

Ik weet (omdat ik erbij was) hoe hard we hebben gevochten voor een pensioenak-koord met een breed draagvlak en met aandacht voor de mensen die dreigden tussen de wal en het schip terecht te komen- een helse klus, prima geklaard door Mariette Hamer. Mij verbaast het dan ook helemaal niet dat er nu door ons ook op dit onderdeel niet wordt ingestemd met het Kunduz-klupje. Natuurlijk ben ik blij met onderdelen van het Kunduz-akkoord waarin schandalige bezuinigingen zijn verzacht, bezuinigingen waaronder het gevallen Kabinet zijn handtekening had gezet. Maar verwacht nu niet van mij dat ik per omgaande vergeet dat de maatre-gelen van het Catshuis-akkoord door CDA en VVD zijn voorbereid en geaccepteerd, waarna ze zichzelf transfereren naar de K-divisie en blijmoedig uit een geheel ander vaatje tappen en ons verwijten dat we niet meedoen.

En of wij gelijk hebben dat onze plannen voor de toekomst van Nederland de be-tere plannen zijn? De toekomst zal het ons leren en intussen kunnen we alleen maar hopen dat er onderweg niet teveel mensen of groepen sneuvelen- operatie

geslaagd, patiënt helaas overleden.

Maar van een ding ben ik wel zeker: we zullen gezamenlijk een geweldige cam-pagne moeten voeren om de mensen in

Nederland te laten zien dat het anders, eerlijker en beter kan. Progressief , in-novatief, sociaal en respectvol, met een overheid die je medestander is, niet je vij-and. En dan past ons slechts een doel: de grootste willen worden om onze ideeën en idealen te kunnen realiseren

Komt socialisten, sluit de rijen!!!

Marjo van Dijkenvoormalig kamerlid voor de PvdA

column

Mei 2012 | Onze Binding | 15

Page 16: Onze Binding Mei 2012

Het is verleidelijk om de column te vullen met een beschouwing over de val van het kabinet. Dat is actueel en voor de PvdA leuk. Hebben de liberalen naar 90 jaar weer eens een premier dondert zijn kabi-net na anderhalf jaar in elkaar. Ze kunnen dus niet echt goed besturen.

De verschillen media hebben een hard oordeel over de landelijke politici geveld. “In tijden van economische crisis moeten politieke partijen over hun schaduw heen stappen en de problemen van het land op-lossen.” Kennelijk is het ze ontgaan dat de verschillende politieke partijen verschil-lend denken over de oorzaken van- en de oplossingen voor de problemen. Dat is hun bestaansrecht. De PvdA was het erg vaak niet eens met dit kabinet en het zou dwaasheid zijn te vragen om al hun plannen nu toch maar te steunen. Het minderheidskabinet had een flinterdunne meerderheid gekregen via een uniek ge-doogakkoord, ze werd gesteund door de SGP en dat was het. Ik vind het nog steeds niet verstandig om, in tijden van econo-misch zwaar weer, het bestuur te baseren op zo’n smalle basis. De gedoogconstruc-tie vond dat democratie de helft plus één is, waarna je een lange neus kunt trekken

naar de helft min één. Dat democratie inhoudt dat de meerderheid rekening houdt met de wensen en belangen van de minderheid is helaas in de vergetelheid geraakt.

Dat hebben we in de Stad anders, en vol-gens mij beter, gedaan. De meerderheid is groter maar wat belangrijker is, de co-alitie probeert goed te luisteren naar de oppositie. Ook proberen we de besluiten die genomen worden zo breed mogelijk te nemen. Hoe breder een besluit wordt ge-dragen, hoe democratischer.

De lokale VVD ziet dat heel anders. Ze be-schimpt met name Student en Stad en de ChristenUnie. Deze partijen stemmen vaak met het college mee en dat is de li-beralen een doorn in het oog. Immers, dit college deugt volgens hen niet en ze ont-lenen hun bestaansrecht aan het bestrij-den van het college.

Ik vind het jammer dat een deel van de oppositie, en dan met name de VVD en de Stadspartij, deze route kiezen. Het is voor hen niet goed, want ook zij willen wat met de Stad en ook zij hebben daar een meerderheid voor nodig. Om nu de koers

Toch maar breed draagvlak.

van de fractievoorzitter

16 | Onze Binding | Mei 2012

Page 17: Onze Binding Mei 2012

van “wij zijn principieel tegen alles” te kie-zen komen hun idealen en hun opvattin-gen geen stap dichterbij. Als je goed naar de resultaten kijkt zijn CU en Student en Stad een stuk effectiever. Ze halen meer van hun punten binnen dan de VVD en Stadspartij. Terwijl zaken die de groei van de economie betreffen ook de VVD aan het hart zou moeten gaan. Hierin zouden coalitie en oppositie gezamenlijk moeten optrekken.

Maar goed, iedere club kiest z’n eigen strategie. Daar moet je als PvdA niet in wil-len treden. Maar je zult als PvdA wel moe-ten zorgen voor een zo breed mogelijk draagvlak van je voorstellen. Zeker als het economisch slechter gaat. Dan is het ge-zamenlijke streven de Stad zo goed mo-gelijk door de crisis te loodsen van groot belang.

Ik heb het als een groot verlies ervaren dat de vorige begroting alleen door de co-alitiepartijen gesteund werd. Dat was voor het eerst in hele lange tijd en ik vind dat de coalitie hier gefaald heeft. De begroting hoort van de hele raad te zijn. Ik vind het heel erg dat we hier niet in geslaagd zijn.

Mark Rutte ging aan het eind van de Catshuisonderhandelingen stiekem, op de achterbank van z’n dienstauto zitten praten met Cees van der Staai van de SGP. Dat was z’n goed recht. Maar twee dagen later klapten de onderhandelingen en moest hij een beroep doen op de op-positie. Die oppositie had hij zeven weken lang niet uitgenodigd op die achterbank.

En dat is niet zo democratisch. Rutte mag z’n handen dichtknijpen dat PvdA, D66, CU, GroenLinks en (in zekere zin) ook de SP een groter verantwoordelijkheidsge-voel voor het landsbelang hebben dan deze premier. Zij moeten nu immers de problemen oplossen in een week, terwijl de premier nooit de moeite heeft geno-men om zijn plannen in een eerder sta-dium te delen met de oppositie. Met de helft plus één zetel had hij die oppositie immers niet nodig...Het siert de oppositie-partijen dat ze, ondanks hun verschillen-de opvattingen, proberen om een goede begroting in elkaar te draaien. Had Rutte die poging eerder genomen dan hadden we niet zo’n probleem gehad. Maar Rutte zat, gezien zijn voorgestelde begroting, met z’n rechtse vriendjes, z’n vingers af te likken.

In de Stad mogen we deze fout niet maken. We moeten blijven praten met de opposi-tie, we moeten hun standpunten serieus nemen en kijken waar we gemeenschap-pelijkheid kunnen vinden. En dat hoeven we dan niet radiostil, stiekum op een ach-terbank te doen, nee dat kan in alle open-heid. Dat is beter voor de Stad en ook beter voor de Partij. Ik wil dat de volgende begroting weer door een grote meerder-heid gesteund wordt. Laat het college dat zien als een doel.

Arjan de Rooijfractievoorzitter

Mei 2012 | Onze Binding | 17

Page 18: Onze Binding Mei 2012

OmbudsteamsHet initiatief om als PvdA weer Ombudsteams op te richten ligt bij Hans Spekman , destijds kamerlid, nu partijvoorzitter.

Op dit moment zijn er 130 PvdA Ombudsteams actief in ons land en wij zijn daar een van.

Doelstelling van het ombudswerk van de PvdA:Ondersteuning: Het Ombudsteam pro-beert individuele burgers te helpen en daar waar mogelijk hun problemen op te lossen. Dit kunnen uiteraard problemen op heel verschillende gebieden zijn en vaak kunnen we ook volstaan met door-verwijzing naar andere organisaties die op diverse terreinen in de stad actief zijn.

Signalering: Via het ombudswerk krijgen de afdeling en fractie signalen binnen van wat er zoal mis kan lopen bij de uitvoering van het gemeentelijk beleid. De fractie of het bestuur kan hier eventueel actie op ondernemen. Ook kan er een signaal uit-gaan naar het landelijk Ombudsteam over problemen, die vooral een landelijk karak-ter hebben, en dan kan er bestuurlijk zowel landelijk als plaatselijk of provinciaal actie worden ondernomen. De wisselwerking die via het Ombudsteam kan ontstaan, is dus erg belangrijk.

Electoraal: de PvdA wordt zichtbaarder, in eerste instantie voor de mensen die bij het Ombudsteam aankloppen, maar ook

voor anderen wordt de partij herkenbaar-der. Wanneer de mensen goed geholpen zijn door de partij zullen ze misschien ook hun stem op ons gaan uitbrengen.

Hoe geven we hier vorm aan in de afdeling?De afdeling is begonnen met “Koffiedrinken op de Vismarkt”, iedere eerste zaterdag van de maand. Een groepje actieve par-tijleden aangevuld met raads- staten- en bestuursleden gaan de Vismarkt op om in contact te komen met de bevolking en hun eventuele problemen, kritiek of bijval aan te horen.

Vanaf februari jl. zijn we naast het kof-fiedrinken ook gestart met spreekuur op Ons Pand, ook op de eerste zater-dag in de maand. Marjo Van Dijken, oud kamerlid, is bereid gevonden het spreekuur te draaien. Marjo heeft daar zeer ruime ervaring mee, ze hield ook spreekuur toen ze kamerlid was. Het Ombudsteam heeft verder een na-slagwerk samengesteld van de soci-ale kaart van Groningen. Het naslagwerk staat op Ons Pand ter inzage. Inmiddels beschikken we ook over een mobiele tele-foon en een eigen emailadres.

Het Ombudsteam is dagelijks te bereiken via telefoon: 06 83 32 86 85 of e-mail-adres [email protected]

De kerngroep van het Ombudsteam be-staat uit: Hemmo Blaauw, Jan Breider, Eveline Klijn en Gea Korte (Coördinator)

oproep

18 | Onze Binding | Mei 2012

Page 19: Onze Binding Mei 2012

Samen met mijn significant other gingen wij de adressen langs waar de tulpen op 1 mei ge-bracht moesten worden. Het was prachtig weer en wij maakten er een heerlijke fietstocht van. Zij bepaalde de logistiek en ik belde aan om de bos Tulpen namens de PvdA af te geven. In een enkel geval was de partijgenoot niet aanwezig en dan duwde je de Tulpen met zorg door de brievenbus op advies van mijn significant other.

“Ik heb de Tulpen wel verwacht hoor”, zei een oude partijgenote tegen mij toen ik haar de Tulpen overhandigde.“ Ik zei nog tegen mijn zoon dat hij vandaag geen bloemen voor mij hoefde

te kopen want op 1 mei krijg ik altijd Tulpen van de PvdA. Ik vind het zo jammer dat ik niets meer voor de PvdA kan doen vanwege al het fysieke ongemak maar ben heel blij dat jullie aan mij gedacht hebben”, zei ze met weemoed vervulde stem terwijl ze mij heel hartelijk uitzwaaide van-uit de deuropening.

Wij hadden nog 2 bossen Tulpen over en mijn

significant other opperde de idee om een bos Tulpen aan de echtgenoot van haar collega te geven die altijd PvdA stemt en een bos aan G. een eenzame oude vrouw in

een rolstoel die zij af en toe tegenkomt als ze de hond uitlaat. Onderweg naar de laatste kwam plots zonder enige aanlei-ding het onderwerp van de aangenomen Amnestiewet in Suriname ter sprake. Het verbaasde mij zeer dat mijn significant other hierover begon omdat ik haar nog niet eerder hierover hoorde praten.

“Die Amnestiewet is toch op een demo-cratische wijze aangenomen? Een demo-cratisch gekozen Assemblee heeft ge-kozen voor die wet. Hoe democratischer wil je het nog hebben”, betoogde mijn uit Groningse klei getrokken significant other. “Wat wij hier zeker niet moeten doen is onze moraliserende wijsvinger opsteken want onze geschiedenis rechtvaardigt dat niet. Laten wij vooral verzoening prediken in dit land als het om Suriname gaat want per slot van rekening woont de helft van de Surinaamse bevolking hier”, zei ze met een verbeten gezicht.

“Dag G. alsjeblieft, Tulpen namens de PvdA, speciaal voor jou”, en ze lachte haar liefste lach. Tulpen en verzoening op een prachtig 1 mei dag. Geweldig.

ParimoColumnist

column

Tulpen en verzoening

Mei 2012 | Onze Binding | 19

Page 20: Onze Binding Mei 2012

Betere schoolge-bouwen, betere leerprestatiesDe raadsfractie van de PvdA spant zich al heel lang in voor betere schoolgebouwen in de stad. Ook schoolbesturen, leraren en ouders geven al jaren kritiek op de kwali-teit van de Groningse schoolgebouwen. De aanhoudende kritiek lijkt nu effect te sorteren. B&W van Groningen hebben een aanvalsplan gemaakt. Dit plan is een gevolg van een door de PvdA opgestelde motie. De hele raad steunde dit voorstel. In 2020 moeten we de achterstanden heb-ben weggewerkt. De scholen moeten dan in topconditie zijn. En dat is nodig.

In 2009 onderzocht de GGD Groningen de kwaliteit van het binnenmilieu van de scholen in de stad. Er kwam naar voren dat 86% van de lokalen van het basis-onderwijs een onacceptabel hoog CO2-gehalte heeft. Dit zijn schokkende cijfers. Een beter binnenklimaat is nodig. Hierdoor

gaan kinderen beter leren en worden de werkomstandigheden voor het perso-neel beter. In Groningen zijn veel zwakke scholen. Gezonde lucht in de school is een noodzakelijke voorwaarde om dit tegen te gaan.

Schoolbesturen vrezen verder de stijgen-de energielasten. Deze kosten gaan recht-streeks ten koste van het geld voor het onderwijs zelf. De gemeente kan hier wat aan doen door te zorgen voor energiezui-nige gebouwen. Dit betekent dat we oude gebouwen moeten moderniseren. Op die manier zorgen we ervoor dat de school-besturen meer geld overhouden. Dit geld kunnen ze dan besteden aan de kwaliteit van het onderwijs in plaats van aan de gasrekening. Het verstoken van onder-wijsgeld moeten we een halt toe roepen.

De PvdA is blij dat het college deze ambitie heeft uitgesproken. We gaan er voor zor-gen dat de komende tijd ook het geld hier-voor beschikbaar komt.

Roeland van der Schaaffractielid

Onderwijs & WelzijnDe komende maanden staat ons veel sport te wachten. Zo spreken we over een voorstel om voetbalverenigingen vitaler te maken. Dit gaat vooral over de financiële draagkracht van de verenigingen. Ook zijn we in afwachting van een stuk van het

kleintje politiek

20 | Onze Binding | Mei 2012

Page 21: Onze Binding Mei 2012

De afdelingsvergadering van 19 april koos met grote meerderheid voor een nieuw afdelingsbestuur. Het afde-lingsbestuur 2012 – 2014 zal bestaan uit de volgende mensen:

Voorzitter: Piet BoekhoudtSecretaris: Rick JonkerPenningmeester: Niels KramerVicevoorzitter: Jorn Michels

De volgende leden werden ook gekozen:

Huub Kappert, Diederik van der Meijde, Jochen Mierau, Jacob Roel Meijering, Paul Smit, Irene Taroni, Wim Wijnholts

Een van de eerste taken van het nieuwe afdelingsbestuur is het opzetten van een campagneorganisatie voor de aanstaan-de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij uw hulp ook zeker nodig is.

Op de langere termijn zal het afdelings-bestuur zich onder andere bezighouden met het maken van een verkiezingspro-gramma en het opstellen van de PvdA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen die waarschijnlijk op 19 maart 2014 wor-den gehouden.

Nieuw Afdelingsbestuur

mededelingcollege over het bewegingsonderwijs. Er ligt namelijk al een tijd een bezuinigings-voorstel op tafel om het schoolzwem-men af te schaffen. Maar de raad wil dat niet zonder dat er een goed alternatief ligt voor de invulling van het bewegings-onderwijs en zonder goed vangnet voor die kinderen die om te leren zwemmen afhankelijk zijn van schoolzwemmen. Ook zal het college komen met een re-actie op onze enquête onder alle sport-verenigingen. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een discussie over accommodaties en de manier waarop de gemeente de verenigingen ondersteunt.

Ook op het vlak van cultuur komt een be-langrijke periode op ons af. De Kunstraad heeft advies uitgebracht over de subsi-dies aan instellingen in de stad. Dit vormt een belangrijke basis voor de nieuwe cultuurnota. Vanaf juni dus ook veel en vaak cultuur op de agenda!

Erica van Lentefractielid

Mei 2012 | Onze Binding | 21

Page 22: Onze Binding Mei 2012

adressen & personenOns pand aan de Haddingestraat 10(9711 KD) is open van maandag tot en met don-derdag van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00.

Telefoon: 050-3127815 E-mail: [email protected] Website: www.pvdagroningen.nl Giro: 4426302

Afdelingsbestuur

voorzitter Piet Boekhoudt 050-5276315 [email protected]

secretaris Rick Jonker 06-13743057 [email protected]

Jonge Socialisten 050-3183364 [email protected]

voorzitter Erwin Krol 06-30985393 [email protected]

Gemeenteraadsfractie

Grote Markt 1, 9712HN

[email protected]

Arjan de Rooij fractievoorzitter Beheer en Verkeer, Cultuurverandering050-5422585 [email protected]

Mohn Baldew Ruimte en Wonen, Financien en Veiligheid 050-5776282 [email protected]

Carine Bloemhoff Werk en Inkomen, Financien en Veiligheid 06-20763516 [email protected]

Marloes Dekker Onderwijs en Welzijn, Werk en Inkomen06-51034998 [email protected]

Erica van Lente Onderwijs en Welzijn, Ruimte en Wonen 06-19142904 [email protected]

Randy Martens Financien en Veiligheid, Ruimte en Wonen06-81467267 [email protected]

Wim Moes Beheer en Verkeer, Financien en Veiligheid 06-41207490 [email protected]

Jan Spakman Beheer en Verkeer, Financïen en Veiligheid, Cultuurverandering050-5262109 [email protected]

Roeland van der Schaaf Onderwijs en Welzijn, Ruimte en Wonen 06-20412338

[email protected]

Marijke Boersma fractie-assistente

050-3121876

22 | Onze Binding | Mei 2012

Page 23: Onze Binding Mei 2012

Wethouders Elly Pastoor 050-3677601 [email protected] Frank de Vries 050-3677821 [email protected]

Tweede Kamer Tjeerd van Dekken [email protected]

Europarlement Thijs Berman [email protected]

Werkgroepen Contactpersoon VROEM Wim Wijnholts [email protected] Internationaal Irene Taroni [email protected] Cultuur Diederik van der Meide [email protected] Sport Michiel de Rooij [email protected] Nieuwe Leden Sjoerd Bouwman [email protected]

Onze Binding is het ledenblad van de PvdA-afdeling Groningen en verschijnt onder verant-woordelijkheid van het afdelingsbestuur.

Redactie:Kees HermanidesDiederik van der MeideRichard MisranPeter OostenbachKarin Siebenga Redactieadres:Haddingestraat 109711 KD GroningenTelefoon: 050-3127815

Ontwerp en Lay-outJacob Roel Meijering

Drukwerk:www.drukland.nl

De redactie beslist over plaatsing van berichten en artikelen en behoudt zich het recht voor om artikelen aan te passen. Maximale lengte van de artikelen is 600 woorden.U kunt uw kopij mailen naar:[email protected]

Website PvdA:www.pvdagroningen.nl

Kopijsluiting volgen-de nummer:31 Augustus 2012

Onze Binding verschijnt ook digitaal. Het digitale archief valt te bekijken op www.issuu.com/pvdagroningen

Colofon

Mei 2012 | Onze Binding | 23Mei 2012 | Onze Binding | 23

Page 24: Onze Binding Mei 2012

AgendaVrijdag 25 meiVrijdagmiddagborrel16:00-18:00Ons Pand

Zaterdag 26 meiWijkbezoek Vinkhuizen11:00-14:00Meer info: [email protected]

Zaterdag 2 juniOmbudsteam11:00-15:00Ons Pand

Woensdag 6 juniNieuwe leden avond20:00-23:00Ons Pand

Donderdag 14 juniWerkgroep VROEM20:00-23:00Ons Pand

Zaterdag 23 juniLandelijke Canvasdag met Diederik Samsom12:00-18:00De Binnenstad

Zaterdag 23 juniBBQ / Aftrap Campagnezomer18:00-22:00Ons Pand

Data: donderdag 31 meidonderdag 5 juli

Voorlopige agenda voor alle data

Opening Vaststellen agenda Mededelingen Goedkeuren notulen Verenigingszaken Actuele politiek Spreker Rondvraag Sluiting

Onderwerpen en initiatieven kunnen op de voorgeschreven wijze tot uiterlijk drie weken voor de vergaderdata ingediend worden (uitgezonderd zeer actuele onderwerpen). Vanaf twee weken voor de vergadering is de definitieve agenda en aanverwante stukken te vinden bij de agenda op www.pvdagroningen.nl. Ook kan vanaf die datum een hard-copy van de stukken afgehaald worden op het pand Haddingestraat 10.

Algemene Leden Vergadering

24 | Onze Binding | Mei 2012