OnOff #33 - Timeline

Click here to load reader

 • date post

  27-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Het verenigingsmagazine der S.G. Daedalus

Transcript of OnOff #33 - Timeline

 • On

  #33

  #31 #32 #33

  Verenigingsmagazine van S.G. Daedalus December 2012

  1 m2 IO Tussen kunst en IO Letters

  Timeline

  Nieuw!

  Nieuw!

  Nieuw!

 • OnOff #33 Timeline 3 2

  Het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC)heeft als missie het vergroten van

  welvaart en welzijn in Nederland opbasis van verpakte producten, vanuit een

  integrale visie op het verpakken.

  Het NVC is opgericht in 1953.Het NVC is de enige ketenvereniging in

  Nederland op het gebied van verpakken.Met haar kennisnetwerk van twaalfduizend

  mensen en vijfhonderd aangeslotenondernemingen is de vereniging

  voortrekker in opleiden, informeren enbelangenbehartiging.

  Nederlands VerpakkingscentrumPostbus 164, 2800 AD Gouda

  Stationsplein 9k, 2801 AK Goudatel 0182-51 24 11, fax 0182-51 27 69

  e-mail info@nvc.nl

  www.nvc.nl

  zonder verpakking

  geencontact

  060206 NVC 245x165 OnOff 14-03-2006 09:43 Pagina 2

 • OnOff #33 Timeline 3 2

  redactioneel

  Nieuw! Het staat heel groot op de omslag van deze OnOff en niet zonder reden. Nadat we in het vorige nummer voorzichtig wat andere dingen uitgeprobeerd hebben, slaan we met deze editie een nieuwe weg in. Zoals timeline de vertrouwd geraakte facebook-beleving verfriste en stiekem best veel veranderde, is de OnOff ook veranderd. Met meer aandacht voor de persoon achter de industrieel ontwerper; de mens achter het project.

  Nieuw is de rubriek n vierkante meter IO, waarbij op 100 bij 100 centimeter door middel van iemands favoriete producten een beeld geschetst wordt van een willekeurige student. We trappen af met Ruben Broekhuizen, een kersverse eerstejaars. Ook jouw vierkante meter in de OnOff? Mail naar OnOff@daedalus.utwente.nl. Een andere nieuwe rubriek is de publicatie van de resultaten van vakevaluaties. Gerben den Besten legt uit hoe de enqutes die na je tentamen onder je neus geschoven worden jouw diploma straks meer waard maken. Dit wordt gevolgd door een beschrijving van de evaluaties van Inleiding Statistiek (bachelor) en Evolutionary Product Development Research (master).

  Nieuw is ook een uitgebreid interview met Nienke Meindersma, afgestudeerd Industrial Design Engineer en nu werkzaam op de verpakkingsafdeling van Unilever. Zij vertelt over haar dagelijkse werkzaamheden in n van de minder bekende branches van het Industrieel Ontwerpen.

  Nieuw bij de redactie zijn Lydia, Mahana en Job, die het grote gemis van Chris ten Dam, Roy Stroek en Rosan Harmens meer dan opheffen, door elk op geheel eigen wijze fantastische inhoud toe te voegen aan dit magazine. Laurens van den Broek neemt met dit nummer ook definitief afscheid van de redactie en wordt als eindredacteur opgevolgd door Lieke van der Steen. Als je dit leuk vindt geef dit dan aan op onze nieuw opgerichte facebookpagina. Dan krijg je als bonus direct wekelijks nieuwe interessante links naar materiaal over ontwerpen, lezen en de wonderen van de grafische wereld.

  Nieuw is spannend, nieuw geeft energie. Hoewel ik nog maar kort de hoofdredactie voer over dit magazine ben ik erg trots op de vele mooie stappen die we gezet hebben de afgelopen tijd en ik hoop dat jullie hier als lezers net zo van kunnen genieten als wij dat gedaan hebben.

  Read on!

  Tekst door Han Slob

  3

  Het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC)heeft als missie het vergroten van

  welvaart en welzijn in Nederland opbasis van verpakte producten, vanuit een

  integrale visie op het verpakken.

  Het NVC is opgericht in 1953.Het NVC is de enige ketenvereniging in

  Nederland op het gebied van verpakken.Met haar kennisnetwerk van twaalfduizend

  mensen en vijfhonderd aangeslotenondernemingen is de vereniging

  voortrekker in opleiden, informeren enbelangenbehartiging.

  Nederlands VerpakkingscentrumPostbus 164, 2800 AD Gouda

  Stationsplein 9k, 2801 AK Goudatel 0182-51 24 11, fax 0182-51 27 69

  e-mail info@nvc.nl

  www.nvc.nl

  zonder verpakking

  geencontact

  060206 NVC 245x165 OnOff 14-03-2006 09:43 Pagina 2

 • inhoudstatisch

  Redactioneel 3Bestuur 5Onderwijs 6Krabbelbox 7

  rubrieken1 m2 IO 24Hoe maak ik mijn diploma meer waard? 25Column Wendrich: Hyper Timeline Addiction 28

  on topicEen dag uit het leven van een ontwerper 8Letters 14Timeline: Neil A. Armstrong

  door Mahana Tuimaka 16

  off topicTussen kunst en IO 12Study Tour Mosaic - Building Bridges 20Een magnum opus, binnen luttele seconden 22

  4 4 OnOff #33 Timeline

 • bestuurOnOff 32 is pas net verstuurd als ik van Puck alweer de opdracht krijg om een stukje te schrijven over Timeline, het nieuwe onderwerp van de OnOff die je nu aan het lezen bent.

  Al elf jaar is de Universiteit Twente een studie rijk, die iets biedt dat geen enkele andere studie hier aanbiedt. Als studie brengt Industrieel Ontwerpen namelijk de werelden van techniek en kunst bij elkaar. De afgestudeerden die zij voortbrengt, weten dan ook als geen ander esthetisch verantwoorde producten te creren.

  Om ervoor te zorgen dat de allereerste IOers een zo goed mogelijke studietijd konden beleven, is er met deze eerste lichting ook ons studiegenootschap Daedalus opgericht. Met het samenstellen van het OER-bestuur startte er ook een mooie tijd vol activiteiten voor de leden, zoals excursies als de Milaanreis, de welbekende IO feesten en noem het maar op.

  Inmiddels is het tweede lustrum gevierd, is het huidige bestuur alweer op driekwart van het jaar en is het einde voor het elfde bestuur al in zicht. De tijd voor het zoeken van een kandidaatsbestuur, dat het stokje van ons gaat overnemen, is aangekomen. Met ieder nieuw bestuur waait er een nieuwe wind door de vereniging, die frisse ideen meebrengt waardoor wij blijven groeien.

  Na elf jaar ervaring als studiegenootschap Daedalus op de UT is het de vraag, hoe en f wij door gaan in de toekomst. Door het op handen zijnde Nieuw Onderwijs Model, waarover meer te

  lezen is in het artikel van Puck, zal hoogstwaarschijnlijk het activisme afnemen. Commissies, zoals de OnOff redactie die dit verenigingsblad telkens maar weer in elkaar weet te zetten, zullen het langzamerhand af laten weten om maar zo snel mogelijk de benodigde ECs te pakken. Maar hoewel studeren belangrijk is, is ook het deelnemen in commissies belangrijk voor de ontwikkeling van studenten.

  Ik denk dat de tijd het ons moet leren en dat mensen ook vooral actief moeten blijven bij verenigingen. Daarom grijp ik deze kans ook aan om lekker propaganda te maken voor het lid worden in een commissie om je talenten te ontdekken en te buiten te gaan!

  Laten we samen zorgen dat S.G. Daedalus ook in de toekomst de gezellige vereniging blijft die het de afgelopen tien jaar is geweest.

  Tekst door Thijs BaltesVoorzitter SG Daedalus

  5

 • Alles verloopt volgens een timeline. Een timeline omvat gebeurtenissen uit het verleden, het heden, maar daarnaast ook indirect ontwikkelingen die zich in de toekomst gaan voordoen. Kijk maar eens naar Facebook, de welbekende en veelbesproken timeline. De n is er razend enthousiast over, terwijl de ander zich er mateloos aan stoort. Zo hoef je maar te scrollen en je hebt in een handomdraai een overzicht van gebeurtenissen uit het leven van iemand die je kent, of zelfs net kent. Een timeline maakt dingen overzichtelijk en voorspelbaar maar misschien daarom ook wel minder leuk?

  Dingen uit het verleden of heden worden een feit en verschijnen op een timeline. Als je het zo bekijkt valt de toekomst daarentegen wel een beetje buiten de boot, die ligt niet binnen de grenzen van een timeline. De toekomst ligt echter wel in de lijn waarlangs de timeline zich zal vervolgen. Indirect omvat een timeline dus ook alles wat nog onbekend en onvoorspelbaar is, dat maakt het geheel eindeloos en wekt nieuwsgierigheid op.

  Zo wordt het onderwijs voortdurend op de schop genomen, maar zijn de plannen die de overheid heeft soms gewoon een kwestie van een herhalende geschiedenis. Zo hadden studenten vroeger torenhoge leningen en was studeren heel duur. Vervolgens kwam er in 1986 de Wet op de Studiefinanciering en nu gaan we in 2014 waarschijnlijk toch weer terug naar leningen door middel van een sociaal leenstelsel.Het zijn dus niet allemaal innoverende, vooruitstrevende ontwikkelingen, waarbij als je het zo bekijkt de timeline van afgelopen jaren wordt gevolgd, maar dan wel in omgekeerde richting. Precies hetzelfde als dat soms met trends is, wat nu in is, is over een paar jaar weer zo 2012 en dan is een trend uit 1998 in 2020 ineens weer helemaal je van het. Ik zie het dan ook zeker gebeuren dat over een aantal jaren het sociaal leenstelsel toch weer van de baan is en de stufi daar weer voor in de plaats is gekomen om studeren te stimuleren en studenten financieel een steuntje in de rug te geven.

  Om in deze roerige tijden toch nog overzicht te houden op het onderwijsgebied; hierbij de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

  2012Invoering BSA (bindend studieadvies) Vanaf september 2012 heeft ook IO een bindend studieadvies voor de eerstejaars. Dit houdt in dat je minimaal 45EC moeten behalen in je eerste jaar om je studie te mogen vervolgen.

  LangstudeerboeteStudenten die in de zomer nog even hard aan de bak moesten om hun bachelor af te ronden voor het nieuwe collegejaar om zo de heet onder hun voeten boete te ontlopen, hebben die boete toch een beetje voor niets ontlopen, want de langstudeerboete is nu weer van de baan.

  2013Invoering module-onderwijs 2013Vanaf september 2013 gaat het bacheloronderwijs volgens moduleonderwijs plaatsvinden. De opleiding IO valt onder het cluster Technology Engineering. Studenten volgen modules van 15 EC, w