Onderwijsconferentie 2014

9
13 maart 2014 – Stadsgehoorzaal Leiden onderwijsconferentie 2014 activeert #eenanderekijk

description

Een andere kijk op....

Transcript of Onderwijsconferentie 2014

Page 1: Onderwijsconferentie 2014

13 maart 2014 – Stadsgehoorzaal Leidenonderwijsconferentie 2014

activeert#eenanderekijk

Page 2: Onderwijsconferentie 2014

onderwijsconferentie 2014 onderwijsconferentie 20142 3

Op 13 maart organiseren we alweer de vierde ROC Leiden Onderwijsconferentie. Op deze dag kijken we samen met alle collega’s naar onze onderwijspraktijk. Niet alleen door de bril van het onderwijs, ook vanuit het perspectief van de andere collega’s die een bijdrage leveren aan ons ROC. Zo zetten we ROC Leiden voor collega’s in de etalage en kunnen we vol trots ons eigen resultaat of product aan elkaar presenteren. Een echte kijk-, beleef-, feedback- en doedag! Even uit de waan van alledag om in een ontspannen sfeer met elkaar op te trekken. Inmiddels hebben we ervaren dat deze dag door iedereen op prijs wordt gesteld. Op basis van de feedback van vorig jaar, hebben we weer verbeteringen kunnen aanbrengen en zijn we er, met jullie hulp, in geslaagd een gevarieerd programma samen te stellen. Voor ieder wat wils en voor een ieder, naar wij hopen, inspirerend.

Een belangrijke doelstelling van deze dag is energie opdoen, ideeën en kennis uitwisselen en elkaar zo inspireren. Net iets anders kijken dan we gewend zijn. Het thema van deze Onderwijsconferentie is dan ook: ‘Een andere kijk op…’. Openstaan voor de gedachtewereld van een ander. Openstaan voor en kennisnemen van de werkwijze van een ander of kijken en luisteren naar een zienswijze waarvan je eigenlijk misschien denkt: ‘Wat moet ik daarmee?’

In die richting dachten we ook toen we op zoek gingen naar een spreker. Iemand die het thema ‘Een andere kijk op…’ kan belichamen en die vrij kan denken zonder zich direct te hoeven storen aan de kaders van onze organisatie. En tegelijkertijd iemand die weet waar hij over praat, die in staat is zich te verplaatsen in de situatie van onze organisatie. Een organisatie in beweging, waar veel veranderingen op ons afkomen. De ene verandering is amper geïmplementeerd of de volgende dient zich alweer aan. Van de organisatieaanpassing tot de implementatie van Onze Focus op Vakmanschap. Van managementwisseling tot grootscheepse verhuizing. We hebben het allemaal meegemaakt en niets gaat aan ons voorbij.

De spreker die we gevonden hebben is Jef Staes. Hij gaat ons wellicht helpen om anders te kijken. In ieder geval is hij anders dan heel veel anderen. Met zijn flamboyante vertelstijl en zijn (soms) confronterende stellingen over organisaties en onderwijs, schets hij een treffend beeld van huidige tekortkomingen in (onderwijs)organisaties. Veel zult u herkennen. Jef Staes kijkt anders, wat je ook afleest aan de opvallende titels van zijn boeken: ‘Mijn organisatie is een oerwoud’, ‘Mijn Manager is een Held’ en ‘Ik was een schaap!’. Met name het laatste boek gaat over het nemen van verantwoordelijkheid. Niet alleen door de ander, ook door jezelf. Geen schapen meer zijn achter de omheining, maar onszelf bevrijden. Een plek zoeken waar we levenslang kunnen leren en gebruik kunnen maken van onze sterktes en talenten. Een andere manier van kijken! Niet omdat het per se zo moet, wel om gedachten op gang te brengen. Met elkaar nadenken over hetgeen we doen. Elkaar een spiegel voorhouden en met elkaar de gewoonte van alledag even achter ons laten. Om ook anders te (kunnen) kijken.

Anders kijken naar ROC Leiden, naar je collega’s en naar jezelf. Voorwaar een mooie reden om je te laten verrassen op de vierde ROC Leiden Onderwijsconferentie. Wij wensen je een hele inspirerende onderwijs-ontwikkeldag!

Jenny Everts & Jeroen KniggeCollege van bestuur

Een andere kijk Programma Onderwijsconferentie 2014

Datum 13maart2014Locatie Stadsgehoorzaal,Breestraat60,LeidenTijd vanaf10.00uur

10.00 Ontvangst en registratie10.40 Welkom en opening door Jenny Everts11.00 Workshopronde1(ziepag.4)12.00 Lunch13.00 Workshopronde2(ziepag.7)14.10 Introductie Jef Staes door Jeroen Knigge14.15 Jef Staes15.15 Pauze met koffie en thee15.45 Workshopronde3(ziepag.10)16.45 Inloop Grote zaal17.00 Intermezzo en afsluiting door Jeroen Knigge17.15 Borrel

˘ PlattegrondenStadsgehoorzaalpag.14/15

Colofon Productie

Marketing & Communicatie ROC Leiden

Productiebegeleiding

Zin in zee, Den Hoorn – Texel

Vormgeving

Leiden in vorm!, Leiden

Drukwerk

De Groot Drukkerij, Goudriaan

Page 3: Onderwijsconferentie 2014

onderwijsconferentie 2014 onderwijsconferentie 20144 5

Y Breezaal Hoegajeommetongewenst gedrag? • Susan Sants

Y AalmarktFoyer Eenanderekijkop‘Presenteren’ • Bernard Elsman

Y VIPFoyer TopdeskServicepuntFacilitair • Iris Kuipers • Nancy Dubbeldam • Marcel Bas

Y Nis Debesteworden: hoedoejedat? • Michel van Glabbeek

Y BalkonFoyer Hoerealiseerjejedroom? • Tini Bouwman

Y Dirigentkleedkamer Eenanderekijkop werkplekleren • Frank de Moel

Y CornelisSchuytzaal Ikzie,ikziewatjijnietziet! • Jos Stokman

Hoe krijg je als team datgene voor elkaar wat je voor ogen hebt en meer dan je ooit had durven denken? Wat maakt een team tot een team? Welke ruimte is er nodig om te groeien als team en als teamlid, om verantwoordelijkheden te krijgen en te pakken? Welke kijk op het team en op leidinggeven is daarvoor nodig? Wat is dan de rol van teamleden zelf en die van de leidinggevende?

In het kader van ‘delen en verbinden’ tijdens de Onderwijsconferentie, nodig ik iedereen uit om te komen ‘meedoen’ met mijn workshop. Beetje theorie, beetje info, beetje onderzoek! Het zal verbreden, verdiepen en verrijkend zijn – dat staat vast – rondom het thema ‘leren in niet gestructureerde leeromgevingen (werkplekleren) tijdens theoretische opleidingen’. Later in het jaar presenteer ik meer informatie, maar voor nu: kom, deel en verbind.

Onze studenten gaan op bvp en wisselen hun bpv-ervaringen uit op school. Ik gun ze dat ze plaats- en tijdonafhankelijk ervaringen kunnen uitwisselen. Leren gebeurt niet alleen op school! Dat uitwisselen van ervaringen kan heel goed met www.edmodo.com!

Deze workshop over edmodo presenteer ik samen met Anne, tweedejaars studente van de opleiding Onderwijsassistent. Zo lichten we edmodo toe vanuit het perspectief van de docent én de student. Na afloop weet je wat er allemaal kan op het gebied van monitoren en begeleiden op afstand via edmodo.

Iedereen heeft wel eens te maken met ongewenst gedrag, zoals opstandigheid, veront-waardiging, weerstanden en (verbaal) geweld. Het is belangrijk dit gedrag te corrigeren en zelfbewust en de-escalerend op te treden. Maar hoe doe je dat?

Tijdens deze interactieve workshop krijg je handvatten: hoe kun je op een professionele manier (leren) handelen en communiceren bij ongewenst gedrag? De workshop geeft inzicht in het gedrag van anderen, de verschillende vormen van dreigend gedrag – verbaal en fysiek – en hoe je daar onbewust en bewust mee omgaat. Je wordt getraind op bewust-wording en op het verkrijgen van inzichten in je eigen functioneren en handelen.Doel: leren de-escalerend op te treden door creatief en flexibel met ongewenst gedrag om te gaan, zonder je zelfbeheersing te verliezen en je eigen grens te overschrijden. Een workshop voelen, waarnemen en oefenen.

Als je zelf niet in je verhaal gelooft, hoe ga je er dan voor zorgen dat je publiek het wel doet? Een goede presentatie valt of staat met het geloof in jezelf en je boodschap. In deze workshop laten we je aan de hand van een aantal voorbeelden zien welke voor-waarden er zoal nodig zijn om een presentatie te doen slagen. Als introductie tonen we een presentatie waarbij je zelf ervaart waarom iets wel of niet kan slagen. Je wordt actief betrokken doordat je zelf, in groepjes, met de zojuist opgedane kennis korte presentaties gaat voorbereiden.

Makkelijker kunnen we het niet maken, de dienstverlening op orde via TOPdesk.Alle vragen over de facilitering kunnen worden gesteld via TOPdesk. TOPdesk geeft inzicht in het proces én de meeste kans op een goede dienstverlening.Tijdens deze workshop geven we een kijkje achter de schermen en zie je hoe het servicepunt met behulp van TOPdesk werkt. We geven tips en voorbeelden uit de praktijk en laten je zelf ervaren hoe het is om met TOPdesk te werken. Ook krijg je de kans om ervaringen over het werken met TOPdesk te delen.

ROC Leiden koestert een grote ambitie: het beste ROC van Nederland worden. Om dat te kunnen bereiken moet de performance (sorry voor dit anglicisme maar het Nederlandse ‘prestatie’ dekt niet helemaal de lading) omhoog van de hele organisatie en van elk individu dat werkt voor ons ROC.Een mooie uitdaging, maar hoe bereik je dat in korte tijd?

Een mogelijke oplossing kwam ik tegen bij een workshop van Michael Jensen, emeritus van Harvard Business School. Hij geeft lezingen en trainingen voor organisaties en claimt spectaculaire verbeteringen met een relatief simpele aanpak. Een kernwaarde bij het verbeterproces is het begrip integriteit. Niet als deugd, maar als voorwaarde om te kunnen functioneren. Jensen formuleert de Wet van integriteit: als de integriteit vermindert, vermindert de performance van organisatie en individu.

De workshop gaat in op het bereiken van integriteit van individu, groep en organisatie. Het recept is in een paar regels samen te vatten. Maar er moeten wel een paar problemen worden overwonnen door anders tegen die problemen aan te kijken.

Workshopronde 1 11.00 - 12.00 uur

GastsprekerJefStaesJef Staes wordt gezien als innovatiespecialist, met sterke overtuigingen over het onderwijs. Hij is een gewild spreker en stelt vragen over zaken die voor de meeste mensen ‘gewoon’ zijn. ‘Zo doen we dat nu eenmaal’.Vragen over ons onderwijs waarop wij binnen ROC Leiden een antwoord willen geven en die ook door Jef Staes gesteld zouden kunnen worden, zijn bijvoorbeeld:• Mag ik iets anders doen? Ik kan dit al… (maatwerk)• Ik doe het liever alleen. Mag dat? (samen leren)• Waar hebben we dit later voor nodig? (onderwijs vanuit de beroepscontext)• Gaat het in het echt ook zo? (werkplekleren)

Jef Staes is overtuigd van de waarde van een uit passies en talenten opgebouwde playlist, in plaats van een hele reeks diploma’s. De maatschappij heeft behoefte aan mensen met dergelijke playlists, aan mensen die weten wat hun passies en talenten zijn. Als iets vanzelfsprekend is, is dat voor Jef Staes juist aanleiding om ‘anders te kijken’.Wil je alvast meer weten? Kijk op www.jefstaes.be. Daar vind je ook filmpjes van zijn optredens.

Page 4: Onderwijsconferentie 2014

Workshopronde 2 13.00 - 14.00 uur

onderwijsconferentie 2014 onderwijsconferentie 20146 7

Y Grotezaal Focusknoop • Mariëlla van den Ham • Hans Weterings • Janine Warmerdam

Y BalkonFoyer Intervisie:eenanderekijkop samenleren • Marian de Waij • Lia Hubers • Ria Kleinhans

Y CornelisSchuytzaal EenanderekijkopN@tschool • Meindert Lippits

Y Aalmarktzaal Entreeopleidingen:eenandere kijkopniveau1 • Karin Noorduin

Y Garderobe HetLeidsOnderwijsmodel: DeVolgendeStap… • Herman Post

Y KleineFoyer Zoooooodoenwedat • Joke Sinke • Cok Neven

Y Omloop Enwaaromdenkjijdatdan? • Thijs Cornelussen

Vanaf 1 augustus 2014 houden de huidige niveau 1-opleidingen op te bestaan. De studenten die deze opleidingen willen volgen zijn er natuurlijk wel! Wat verandert er? Wie mogen naar de entreeopleidingen? Wat is een bindend studieadvies? Allemaal vragen die leven bij docenten en studenten. Kom naar de workshop en laat je voorlichten over de mogelijkheden!

De 32 cellen van de Matrix van het Leids Onderwijsmodel (http://bit.ly/dematrix) zijn eigenlijk 32 vensters waar je doorheen kan kijken om te zien hoe de pijlers van onze onderwijsvisie in de praktijk zijn terug te vinden.

Tot nu toe is er geen kader om te waarderen wat er door de 32 vensters te zien is. Met andere woorden: wanneer noem je Samen Leren Goed, wanneer vind je het Beter, wanneer is het het Best? Waaraan herken je Goed Maatwerk, Beter Maatwerk, het Beste Maatwerk?

Tijdens de workshop willen we werken aan een waarderingskader dat docenten en onderwijsteams de bakens geeft waarlangs ons onderwijs zich van Goed naar Beter naar Best kan ontwikkelen.

De onderwijsteams in domein Zorg brengen op projectmatige wijze de vormgeving van hun onderwijs op orde. Graag laten wij je kennismaken met de werkwijze bij ons project ZOOO. Hoe wij ‘tijdens de verbouwing de verkoop gewoon laten doorgaan’. Hoe het is om als docenten te Werken Aan Prestaties en Projecten (bij zorg noemen we dat WAPPEN) en samen met de teams aan opdrachten te werken waarvoor planningen en afspraken gemaakt moeten worden. Het gaat net als bij projecten en prestaties om ambitieuze beroepsopdrachten die er toe doen, die van waarde zijn voor onderwijs, studenten, docenten/instructeurs. Wij denken dat je van onze ervaringen kunt leren; onze onderwijsteams zijn bezig hun verantwoording te pakken!

Stelling: De zich ontwikkelende professional weet nieuwe ontwikkelingen en inzichten in te brengen in het bestaande onderwijsaanbod.

Leuke stelling, maar hoe werkt dat dan? Een docent is immers geen herprogrammeerbare lesrobot en heeft een eigen achtergrond in kennis en visie. Hoe makkelijk pas jij je onderwijs aan aan nieuwe ontwikkelingen? En vooral: welke keuzes maak jij daarbij?

Deze workshop gaat dieper in op de invloed van onderliggende beweegredenen en leer-achtergronden op kennisontwikkeling, die bij zowel docenten als studenten aanwezig zijn. Via een smartphone word je (inter)actief betrokken bij de inhoud.

2015 is het jaar van Focus op Vakmanschap. Nu al ‘intensiveren en verkorten’, er moet zo veel en straks nog meer… Wil je weten wát er moet, hoe dat zou kunnen en je voorbereiden? Vertegenwoordigers van de projectgroep ‘Onderwijsbedrijfsvoering’ zorgen voor scherp zicht!

De mist die door de regelgeving rondom Focus op Vakmanschap werd veroorzaakt, trekt langzaam op. Positief gestemd, zoals de projectleden zijn, tuurden wij naar de steeds helder wordende contouren waarbinnen ons onderwijs vorm dient te krijgen.Toen wij onze ogen eindelijk kregen gefocust, zagen we een gordiaanse knoop die enige tijd vroeg om te ontwarren. Een proces dat, in tegenstelling tot de werkwijze van Alexander de Grote, zorgvuldig en secuur moet worden uitgevoerd en waarbij afstemming op onze onderwijsvisie voorwaarde is.De knoop is bijna uiteen getrokken, de draden zijn zichtbaar, al zijn er nog enkele lastige eindjes.Tijdens deze presentatie blazen wij de laatste mistflarden weg en vragen wij hulp bij het ontwarren van die laatste eindjes (of juist om deze aan elkaar te knopen).

Werk je nog niet langer dan drie jaar bij ROC Leiden en heb je de behoefte om jezelf te (blijven) ontwikkelen? Denk dan eens aan intervisie! In een intervisiegroep leer je met en van elkaar.Intervisie is recent binnen ROC Leiden opgezet om nieuwe collega’s de kans te geven regelmatig, in een kleine vaste groep, werkervaringen te bespreken. Doel: met nog meer deskundigheid en plezier aan het werk zijn en blijven!

In deze workshop maken jullie kennis met intervisie door er op verschillende manieren mee bezig te gaan. Al pratend, vragend of op een creatieve manier ervaar je wat intervisie is en wat het mogelijk voor jou kan betekenen.

De ELO (Elektronische Leeromgeving) van ROC Leiden is N@tschool. Maar wat kun je er mee? Welke mogelijkheden biedt N@tschool en hoe makkelijk is het te gebruiken?In een korte presentatie laten we zien hoe wij bij MLO N@tschool gebruiken en hoe studenten direct inzicht krijgen in hun studievoortgang. Ook vertellen we hoe N@tschool (onderwijs)logistieke processen kan vergemakkelijken. We laten dit zien vanuit het perspectief van een student én een docent. In een discussie verkennen we vervolgens de mogelijkheden van N@tschool voor jullie eigen opleiding/projectgroep/commissie.

Page 5: Onderwijsconferentie 2014

onderwijsconferentie 2014 onderwijsconferentie 20148 9

Y Garderobe Timemanagement • Astrid Bronmeijer

Y KleineFoyer Salsa! • Heidy Willaert

Y Omloop Eenanderekijkophetportfolio • Rinaldo Keur

Y Breezaal Hoegajeommetongewenst gedrag? • Susan Sants

Y AalmarktFoyer Andersbeoordelen • Marianne Wildeman • Dion de Rooij

Y VIPFoyer (Non)Verbalecommunicatie • Ineke de Vos

Y Nis Eenanderekijkopspelletjes spelen • Corine Sengers • Maike Wesseling

Y Aalmarktzaal LetsMoveYourSkills • Klaske Verhoef

Iedereen heeft wel eens te maken met ongewenst gedrag, zoals opstandigheid, veront-waardiging, weerstanden en (verbaal) geweld. Het is belangrijk dit gedrag te corrigeren en zelfbewust en de-escalerend op te treden. Maar hoe doe je dat?

Tijdens deze interactieve workshop krijg je handvatten: hoe kun je op een professionele manier (leren) handelen en communiceren bij ongewenst gedrag? De workshop geeft inzicht in het gedrag van anderen, de verschillende vormen van dreigend gedrag – verbaal en fysiek – en hoe je daar onbewust en bewust mee omgaat. Je wordt getraind op bewust-wording en op het verkrijgen van inzichten in je eigen functioneren en handelen.Doel: leren de-escalerend op te treden door creatief en flexibel met ongewenst gedrag om te gaan, zonder je zelfbeheersing te verliezen en je eigen grens te overschrijden. Een workshop voelen, waarnemen en oefenen.

In het kader van samen leren zouden we ook moeten praten over samen beoordelen. Samen beoordelen, formatief en summatief, levert ook weer meerdere inzichten op. Bijvoorbeeld: kan/mag je wel samen beoordelen bij summatieve toetsen (examens) vanwege de authenticiteitsregels? Of gaan we naar individueel beoordelen van groepsproducten?

Dit beoordelen – al dan niet formatief of summatief en al dan niet als groepsbeoordeling dan wel individuele groepsbeoordeling – willen we behandelen door middel van Rubrieken (rubrics). Naast uitleg en mogelijkheden zal er ook een beoordeling moeten worden gemaakt naar aanleiding van een opdracht. Een interactieve en actieve workshop over Rubrics (rubrieken dus).

Tijdens deze workshop maak je spelenderwijs kennis met wat je eigenlijk al weet over verbaal en non-verbaal communiceren. Je ondervindt aan den lijve hoe je communiceert met de ander in gesproken taal en met je lichaam. Ook het interpreteren van andermans boodschappen komt aan bod. Deze echte doe-workshop is voor iedereen toegankelijk.

‘Spelletjes worden gespeeld uit angst voor de werkelijke ontmoeting.’Bordspelletjes? Kaartspelletjes? Of spelletjes om verantwoordelijkheid te ontlopen? Hoe herken je spelletjes, en belangrijker: hoe ga je er mee om?Daag jezelf en je collega’s uit om een spel te komen spelen!

Vertel het me en ik zal het vergeten.Laat het me zien en ik zal het onthouden.Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken (Confucius).

Hoe kan Move Your Skills je ondersteunen bij het ontwerpen van mooi en inspirerend onderwijs? Onderneem de stap en kom het ervaren!

De secretaresse anno nu is in staat om heldere, onderbouwde keuzes te maken op basis van haar eigen prioriteiten en niet alleen die van haar manager. Dat de tijd heel snel kan gaan, merk je wanneer je als secretaresse projecten gaat plannen en deadlines moet halen. Je bent chronisch druk, druk, druk en je begint achter de feiten aan te lopen. Terwijl je hard werkt om afspraken na te komen, wordt je werk regelmatig onderbroken door collega’s die nieuwe opdrachten voor je hebben. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die van pas komen bij het maken van een tijdschema en het aangeven van grenzen in je werk. Tijdens deze workshop gaat het om de bewustwording van je eigen werkgewoontes. Daarnaast krijg je wat tips mee die je kan toepassen, zodat je wat effectiever en efficiënter aan de slag kan!

Workshop speciaal voor collega’s van de ondersteunende diensten.

Altijd al een keer willen weten wat de dans salsa nu echt inhoudt? Niet alleen de bekende associatie met het heupwiegen, maar de echte passen, de muziek, het ritme, het samen dansen? Kortom: wat is salsa nu eigenlijk, waar komt de dans vandaan, hoe is het voor de mensen die in deze wervelende danswereld werken? Want een wereld is het, een industrie over de hele wereld van dansscholen, internationale dansfestivals, shows, reizende docenten en uitvoerende dansers en last but not least de cursisten die deze dans fantastisch vinden.

Ook weten wat deze dans zo verslavend maakt? En gelijk met de voetjes van de vloer? Kom dan naar deze workshop!

In het Leids Onderwijsmodel wordt het portfolio van de student een aantal keren expliciet genoemd en binnen onze opleidingen wordt er op diverse manieren mee gewerkt. Over het werken met portfolio’s zegt de literatuur onder meer: ‘In de praktijk leidt het nogal eens tot teleurstellingen. Het is minder eenvoudig dan het lijkt, vraagt meer tijd en energie dan verwacht en de plaats van portfolio’s in het onderwijs is minder vanzelfsprekend dan verondersteld. Of het werken met portfolio’s de geïnvesteerde tijd en energie waard is, hangt af van de inbedding ervan in het onderwijs en de mate waarin noodzakelijke randvoorwaarden zijn vervuld.’ (Van Tartwijk, et al., 2003).

Geldt dit ook voor het portfolio bij ROC Leiden? Hoe wordt het nú binnen de opleiding ingezet en wat zijn de opvattingen daarover? Sluiten de beschrijvingen in het Leids Onderwijsmodel aan bij de praktijk? Hoe zorgen we dat het portfolio van duidelijke meerwaarde is voor ons onderwijs?

In deze workshop gaan we in op theorie en praktijk. We verkennen de eigen praktijk, delen kennis en frissen op, om zo het werken met een portfolio te optimaliseren en aan te laten sluiten bij onze onderwijsvisie.

Page 6: Onderwijsconferentie 2014

onderwijsconferentie 2014 11onderwijsconferentie 2014 10

Y Grotezaal Examineringenvaststelling: hoezitdatnueigenlijk? Eenkroeggesprek. • Geert Kaldenhoven • Piety Semplonius

Y BalkonFoyer Werkendlerenviade omgekeerdeleerweg • Marianne Wildeman • Leo van der Geest • m.m.v. studenten

Y Dirigentkleedkamer Help!Ikbenmanager,ennu? • Dorien Butter

Y CorneliusSchuytzaal Eenanderekijk… doordeCyrenes • Frans Nelissen i.s.m. studenten

Y Breezaal Valnietopmetuitval • Karianne Broek • Irene Nabil

Y AalmarktFoyer JeSTAATer! • Gerda Morie • Henk van der Gugten • Wilma Regelink

Y VIPFoyer Flipthesystem • Jaap Wilmink

Y Nis Eenanderekijkophetgebruik van‘socialmedia’ • Thijs van der Hulst

Zijn we eigenlijk nog wel op de hoogte van wat we zouden moeten weten over examinering en vaststelling? Wie doet wat…? Waar moet ik zijn om…? Wanneer kan ik…? Eigenlijk de dagelijkse gang van zaken weer even op een rijtje gezet. Maar dan wel in de vorm van een Pub-Quiz! Roepen vanuit de zaal en leren van de antwoorden! Je gaat in ieder geval weg met het besef van dat wist ik nog niet en ik heb veel bijgeleerd. Kun je altijd met jouw kennis je collega’s het vuur aan de schenen leggen…

Van keukenassistent tot manager HR en Planning. Horecastudenten leren al werkend in een functie in de binnenschoolse leerwerkbedrijven Mensa en Restaurant Second Level. Deze manier van verbinden van werken en leren in het LEVEL-gebouw is een gevolg van het co-makership tussen ROC Leiden en Fitland. Voor ieder leerwerkbedrijf zijn functies bepaald en omschreven, waarna studenten solliciteren op een vacature. Door de werkervaring die zij opdoen plus wekelijkse feedbackgesprekken met elkaar, wordt het voor studenten duidelijk welke theoretische en/of praktische ondersteuning zij nodig hebben via de lessen die ook worden gegeven. De uitwerking van de omgekeerde leerweg en het vormgeven van de leerwerkbedrijven Mensa en Restaurant Second Level is doorlopend in ontwikkeling: The road is made by walking.

Loop een stukje mee terwijl je met ons meedenkt over dit ontwikkelproces. Je bent van harte welkom!

In deze workshop ga ik, als beginnend manager, in op het fenomeen potential. Het woord klinkt bijna als een enge ziekte, maar in werkelijkheid valt het best mee! Er komt heel veel op je af: nieuwe taken en verantwoordelijkheden, maar je wordt ineens ook anders bekeken door collega’s. Hoe zou jij daarmee omgaan? Hoe pak jij zaken aan? Kortom, tips & tricks voor de potential!

Mijn vierdejaars studenten schrijven: ‘Wij als Cyrenes zullen u een presentatie geven over onze begeleiding van eerstejaars studenten van de afdeling Toerisme door het eerste schooljaar van het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Meneer Nelissen – en wij als zijn studenten – geven u tips en organiseren na onze presentatie een workshop. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer beginnende studenten twijfelen over de juiste keuze betreffende hun opleiding. Vierdejaars studenten helpen u uit de brand.’

Ongeoorloofd verzuim is een groot probleem. Verzuim is een belangrijke indicator van voortijdig schoolverlaten (VSV). Wat kun jij als SLB’er hieraan doen? Ben je bekend met het verzuimprotocol? Weet je hoe je een student meldt bij het Verzuimloket? En hoe je gesprekken en afspraken registreert in KRD? Weet je welke ondersteunende middelen ROC Leiden in huis heeft om deze studenten te begeleiden?

In deze workshop doe je de nodige kennis & kunde op om verzuim en VSV te voorkomen. Je krijgt praktische handvatten en antwoord op je vragen rondom verzuim. Door met elkaar in gesprek te gaan en verzuimtaken te oefenen, verlaat je de workshop als verzuimexpert. Ook presenteren we de nieuwe website op Portaal over verzuim en VSV.

Conciërges en medewerkers van de facilitaire dienst komen in hun werk met de studenten weerstand en zelfs agressie tegen. Denk aan de student die staat te roken op een plek waar dat niet mag en daar BLIJFT staan. Of de studente die de pakjes en zakjes na de lunch niet opruimt want het is NIET HAAR rommel. Op zulke momenten is het fijn dat je als professional ‘goed’ reageert. In de workshop bespreken we hoe je verbaal (door te praten) of non-verbaal (door wat je uitstraalt met je lichaam) je boodschap kunt overbrengen. Misschien ontdek je wel dat de combinatie verbaal en non-verbaal het beste is. Uiteraard is er ook gelegenheid om te oefenen. Misschien kun je zelf een situatie inbrengen die we kunnen uitspelen.

Workshop speciaal voor collega’s van de ondersteunende diensten die dagelijks direct in contact komen met studenten.

Door het boek ‘Het Alternatief’ werd mij een aantal basale vragen over het onderwijs duide-lijk. Rene Kneybers en Jelmer Evers schetsen een beeld van een keurslijf waarin de docent van vandaag zich bevindt. Door jarenlange goedbedoelde inmenging van overheid en schoolbesturen, is het beeld gecreëerd van de docent als vrijwillige slaaf. Het boek is een manifest om de docent weer zeggenschap te geven over zijn les. De docent moet mondiger worden en zijn eergevoel voor het vak terugwinnen. Het boek geeft geen handleiding hoe dat moet. Mijn idee is om hiernaar in de workshop samen op zoek te gaan. Vragen daarbij: Waar voel je je verantwoordelijk voor? Op welke onderwerpen vind jij dat je invloed hebt? Wie bepaalt de visie voor het onderwijs? Wat zou jij willen veranderen aan je huidige situa-tie en hoe zou dat kunnen? Wat vind je dat het management moet regelen?

Twitteren, whatsappen, Facebook en ga zo maar door. De manieren om te communiceren vandaag de dag zijn eindeloos. Onze studenten doen er stevig aan mee en gaan er vanuit dat iedereen weet waarover ze het hebben. Een beetje mediawijsheid kan daarom geen kwaad!

In deze workshop bekijken we de mogelijkheden en kansen en bedreigingen van het gebruik van social media. Ook onderzoeken we samen hoe jij #ROCLeiden verder helpt door up-to-date te communiceren.

Workshopronde 3 15.45 - 16.45 uur

Page 7: Onderwijsconferentie 2014

onderwijsconferentie 2014 12onderwijsconferentie 2014 13

Y Aalmarktzaal NetwerkenvooreenTOPROC! • Hanneke van Bleek

Y Garderobe Praktijkweerbarstiger dantheorie • Wilco Roobol

Y KleineFoyer Eenanderekijkopsamen zingen • Marian de Waij

Y Omloop Sieradenmaken • Herma Verhoef

Y Grotezaal Lopendoejezelf • Hans Wouters • Betty van Aartsen • Hans Duijndam

Wist je dat je je persoonlijke netwerk kunt inschakelen om het onderwijs te verbeteren? Juist ons persoonlijke netwerk is bereid en in staat om het verschil te maken, zonder veel extra kosten. Bijvoorbeeld als critical friend, lid van een denktank of spreker voor je team of studenten. Zo help jij mee om ROC Leiden naar de TOP te krijgen!

Na een presentatie van mijn onderzoek over ‘De kracht van netwerksamenwerking in het beroepsonderwijs’ gaan we actief in gesprek en aan de slag met het in kaart brengen van je eigen netwerk.

Mede naar aanleiding van mijn onderzoek ‘Het Domino effect’ (http://prezi.com/q4vy-zx_wfs8/het-domino-effect/) zijn we bij ROC Leiden bezig met de invoering van een ROC-brede interventie: een ‘All-inn innovatie’, evidence based met een grote ambitie, die zich manifesteert in een ander gedrag van docenten: meer als coach van studenten en een gestructureerd mentoraat, waarbij gesprekken – als dagelijkse routine – worden vastgelegd. Een duurzame vernieuwing dus en een structurele gedragsverandering. In gesprekken met studenten dient oog te zijn voor de emotionele betrokkenheid als indicator voor succes (Elffers, 2011).

Hoe zorgen we ervoor dat ons idee wordt gerealiseerd zoals het is bedoeld en wij zelf leren van ons leren?

Wie heeft er zin om ingetogen, voluit, bibberig en op nog veel meer manieren te komen zingen? Zing je weleens onder de douche, in een koor/band of heb je nog nooit gezongen, maar lijkt zingen je leuk? Dan is deze workshop misschien wel iets voor jou!

We starten met een beknopte uitleg over de werking en het gebruik van de stem. Na een warming up gaan we op allerlei manieren zingen; van (nep)opera tot en met rap. Doel? Samen opladen in een ontspannen sfeer. Wie weet resulteert het in een enthousiast gezongen eindresultaat!

Ben je graag met je handen bezig en houd je van sieraden? Dan is deze workshop iets voor jou. Creatief hoef je niet te zijn, wel enthousiast. Je gaat zelf aan de slag en maakt van diverse materialen een mooi sieraad. Het resultaat neem je mee naar huis. De opgedane kennis kun je misschien later nog eens toepassen bij het vervaardigen van een persoonlijk cadeau, bijvoorbeeld voor een collega.

Ga de uitdaging aan en ontplooi je creativiteit met deze workshop.

Leren lopen heb je geleerd met vallen en opstaan. Voor de ontwikkeling van een loopbaan is opstaan belangrijker dan niet vallen. Loopbaan Ontwikkeling Begeleiding, afgekort LOB, is een krachtige variant van gesprekstechnieken, die een natuurlijke koppeling heeft met de vijf loopbaanonderdelen: capaciteiten, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken.

Marinka Kuijpers ontwikkelde deze gesprekstechniek en promoveerde erop, Hans en Betty werden door Marinka Kuijpers getraind en willen hun enthousiasme graag met jullie delen. Ervaar de kracht ervan en ontwikkel je tot een betere SLB’er!Doe je mee, neem dan een voorwerp mee naar de workshop dat voor jou van betekenis is.

Voor studie(loopbaan)begeleiders, loopbaandocenten en andere geïnteresseerden.

een andere kijk

Page 8: Onderwijsconferentie 2014

1e verdieping

Omloop

Garderobe

Aalmarktzaal

AalmarktFoyer

VIPFoyer

KleineFoyer

Breezaal

Nis

onderwijsconferentie 2014 14

2e verdieping

onderwijsconferentie 2014 15

BalkonFoyer

CornelisSchuytzaal

Dirigentkleedkamer

Grotezaal

EntreehalBreestraat

Begane grond Stadsgehoorzaal

activeert#eenanderekijk

Page 9: Onderwijsconferentie 2014

een andere kijk