Onderwijs & Bouw 1 2012

25
VAKTIJDSCHRIFT OVER NIEUWBOUW, ONDERHOUD EN RENOVATIE IN HET ONDERWIJS BREDE SCHOOL DE HAGEN | ALFA COLLEGE | HET FIORETTICOLLEGE | DUURZAAMHEIDSFABRIEK LEERPARK COMMUNITY COLLEGE | LEVEL LEIDEN | UNIVERSITY COLLEGE | MFA DE MANDT | ARCUS COLLEGE JAARGANG 1 | NUMMER 1 | 2012 | WWW.ONDERWIJSENBOUW.NL

description

Vaktijdschrift over nieuwbouw, onderhoud en renovatie in het onderwijs

Transcript of Onderwijs & Bouw 1 2012

Page 1: Onderwijs & Bouw 1 2012

Vaktijdschrift oVer nieuwbouw, onderhoud en renoVatie in het onderwijs

Brede School de hagen | alfa college | het fioretticollege | duurzaamheidSfaBriek leerparkcommunitY college | leVel leiden | uniVerSitY college | mfa de mandt | arcuS college

Jaargang 1 | nummer 1 | 2012 | www.onderwiJSenBouw.nl

Page 2: Onderwijs & Bouw 1 2012

MVOprestatieladder 3

Specialists in protected access and ventilation of plant rooms

www.jazo.eu Slimste bedrijf van Nederland 2010

Page 3: Onderwijs & Bouw 1 2012

www.baert.comnederland Postbus 134 / 4570 AC Axel / tel. 040 257 26 12 / fax 0800 243 01 23belgiË Essenestraat 16 / 1740 Ternat / tel. 02 583 56 56 / fax 02 581 02 82 / [email protected]

Nieuw bij Baert: MOLDE stoel p Kleurrijke, super robuuste kunststof stoelen. p 10 jaar garantie! p Aantrekkelijke prijs! p Gemakkelijk stapelbaar en afwasbaar. p Licht maar toch ultra stevig. p Ergonomische zitting. p Geeft een hedendaags uitzicht aan elke ruimte. p Verkrijgbaar in 12 levendige kleuren en 2 hoogtes: 43 cm en 46 cm. p UV bestendig. p 100% recycleerbaar. p Conform met alle geldende EN normen.

nieuwVraag onze interessante prijzen op

[email protected]

43 o

f 46

cm

Page 4: Onderwijs & Bouw 1 2012

15jaar

garantie

www.baert.com

SICO VOUWTAFELS VOOR MULTIFUNCTIONELE RUIMTES

nederland Postbus 134 / 4570 AC Axel / tel. 040 257 26 12 / fax 0800 243 01 23belgiË Essenestraat 16 / 1740 Ternat / tel. 02 583 56 56 / fax 02 581 02 82 / [email protected]

Een multifunctionele ruimte dient als eetplaats, turnzaal, vergaderzaal, overblijversopvang enz. Het grote nadeel ervan was het zware, vervelende en omslachtige af en aan dragen van losse tafels en stoelen. Telkens opnieuw was dit een rugbelastende en tijdverslindende bezigheid voor minstens twee personen. Maar nu zijn er de Sico vouwtafels!

Bespaar tijd, moeite en ruimte met de Sico vouwtafels met aangebouwde zitjes.

SICO VOORDELEN T.O.V. LOSSE TAFELS EN STOELEN:

p Eén persoon kan op vier minuten een lege zaal omtoveren tot een eetzaal of vergaderzaal voor 120 of 160 kinderen en omgekeerd, terug leegmaken.

p Je rijdt een Sico tafel-stoel combinatie vingerlicht aan. De grote wielen zijn kogelgelagerd. Openvouwen en je hebt weer 12 of 16 zitjes met tafel klaar voor gebruik…

p Kunt u zich het veelvoud van inspanning voorstellen als u dit met losse tafels en stoelen moet realiseren?

p Een multifunctionele zaal wordt pas écht multifunctioneel met Sico. p Doordat de zitjes vast aan de tafel zijn verbonden, wordt een eetzaal veel rustiger.

p Losse stoelen schuiven krassend, fluitend, kreunend over de vloer. p Kinderen zijn ook rustiger. De toezicht houdende persoon heeft het gemakkelijker.

p Door diezelfde vaste zitjes is er minder loopruimte tussen de tafels nodig. p Opgevouwen nemen de Sico-tafels maar een fractie van de ruimte in van op elkaar gestapelde tafels en stoelen.

p Sico is snel, handig en leuk. Maar vooral ook veilig voor de rug van de mensen die de klus elke dag opnieuw moeten klaren.

VERGELIJKENDE STUDIE SICO MET EEN ANDER MERK

p Tilkracht: met SICO slechts 10 kg i.p.v. 27 kg bij een ander merk. Een uniek veersysteem zorgt voor véél lichter werk.

p Waarborg: 15 jaar SICO-waarborg t.o.v. 5 jaar op een ander merk. Dit kan dankzij het slijtagevrije veersysteem.

p Veiligheid: alleen SICO biedt een TUV-veiligheidskeuring. Belangrijk i.v.m. aansprakelijkheid bij een ongeval.

p 30 jaar ervaring: vraag ons naar SICO-gebruikers in uw streek!p Verschillende modellen: rechthoekig, rond, achthoekig of ovaal.

Is uw belangstelling gewekt, dan informeren wij u graag over de actueel sterk verlaagde prijzen.

www.baert.com

TILKRACHTSICO

ander merk 27 kg

slechts 10 kg

Page 5: Onderwijs & Bouw 1 2012

Schoolherinneringen

als ik terugdenk aan mijn schooltijd, komen de gebouwen en hun lokalen vrijwel meteen op mijn net-vlies te staan. mijn basisschool was een blokkig, grijs gebouw dat deel uitmaakte van een wat groter complex. kleuters, onderbouw en bovenbouw werden strikt gescheiden van elkaar. de dag dat ik op de speelplaats tussen de oudere leerlingen stond, herinner ik me nog als de dag van gisteren. de muffe lokalen met hun bruine vloerbedekking helaas ook…

hoe anders was het op de middelbare school! het was een openbaring: groot, lichte kleuren, veel ramen en een glazen brug die het ene met het andere gebouw verbond. de gymzalen gaven de school een extra dimensie; deze lagen een stukje verderop, vlakbij een bos en meer.

mijn vervolgopleiding genoot ik in een oud klooster, midden in de stad. in de bibliotheek waren de mooie, oude ornamenten nog zichtbaar en de ‘collegezaal’ had zelfs nog een echt altaar! de kleine trappetjes met hun uitgesleten treden deden mijn fantasie vaak op hol slaan. helaas zijn alle drie de gebouwen inmiddels herbestemd of grondig verbouwd. ergens natuurlijk heel jammer, maar voor de huidige leerlingen wel goed: de nieuwe gebouwen zijn modern en aangepast aan alle (technische) eisen van deze tijd.

Voor u ligt de allereerste editie van het vakblad onderwijs & Bouw. onderwijs is en blijft een interessante sector: het blijft constant in beweging en volgt (duurzame) innovaties op de voet. zo worden steeds meer onderwijsgebouwen flexibel gebouwd, zodat het in de toekomst vrij eenvoudig kan worden gemoderni-seerd en dat mee kan gaan met z’n tijd. want wie weet wat over tien jaar de onderwijstrend is?

ook verschijnen meer en meer gebouwen die multifunctioneel ingezet kunnen worden, de zogenaamde mfa’s. het complex wordt gezien als spil in de wijk, heeft meerdere –en zeer diverse- gebruikers en bewoners komen op deze manier meer in contact met elkaar. in dit blad leest u bijvoorbeeld over Brede maatschappelijke Voorzieningen te heusden: een complex dat jong en oud samenbrengt in één gebouw. elders in Brabant, in Breda, herrees mfa Van de heuvel. uniek doordat een kerk met nieuwbouw werd verbonden.

in dit splinternieuwe vakblad vindt u verder tal van mooie, interessante en vooral duurzame projecten, allemaal met een eigen insteek en achterliggende gedachte. het nieuwe (school)gebouw moet immers niet alleen passen in de omgeving, maar dient de gebruikers ook te voorzien van een veilig en duurzaam leerklimaat. het is voor iedereen belangrijk dat zij kunnen terugkijken op een mooie schooltijd, en daar blijft het gebouw een grote rol bij spelen, of het nu een oud of nieuw gebouw is.

ik wens u veel leesplezier!

nicole kirkels

Voorwoord

Page 6: Onderwijs & Bouw 1 2012

nummer 1 | Jaargang 1 | 2012Verschijnt 6 x per jaar

uitgeVer

Schatbeurderlaan 6postbus 249, 6000 ae weertt +31 (0)495 450095e [email protected] www.louwersuitgevers.nl

redactieadresSchatbeurderlaan 6postbus 249, 6000 ae weertt +31 (0)495 450095f +31 (0)495 521335e [email protected] www.louwersuitgevers.nl

redactiecöordinator nicole kirkels

redactieMedewerkers hilda Bosma, martijn van den Bouwhuijsen, Jac Buchholz, nancy harlaar, nicole kirkels, Sjoerd meuleman, richard Slegers, liliane Verwoolde, martijn Verwoerd

bladManageMentGilles Coulier e [email protected] Rutten e [email protected]

secretariaatmanuela depenbrock Sandra reijnders

adVertentiesonline aanleveren:http://ftp2.louwersuitgevers.nlusername: onderwijs, wachtwoord: gast postbus 249, 6000 ae weert, nederlandt +31 (0)495 450095e [email protected]

abonneMentsprijs€ 63,-- per jaar excl. Btwing 41 71 65 t.n.v. louwers uitgeversorganisatie BV o.v.v. onderwijs & Bouw magazineinformatie over abonnementen:t +31 (0)495 450095

adreswijzigingenSchriftelijk tenminste drie weken voor verhuizing naar: postbus 249, 6000 ae weert, nederland

opzeggingenindien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van op zegging is ontvangen, wordt het abonnement auto matisch met een jaar verlengd.

doelgroepVerspreiding vindt plaats via abonnementen en via gerichte distributie aan architecten, aannemers, projectontwikkelaars, woningbouw/verenigingen, overheidsinstellingen, brancheorganisaties, directies, management en besturen van alle scholen en organisaties in het onderwijs in nederland met (ver)bouwplannen, wethouders onderwijs van alle gemeen-ten in nederland.

VorMgeVing/art directionlogo reclame- ontwerpbureau BVt +31 (0)495 450065e [email protected] kunnen

niets uit deze uitgave mag worden over genomen of ver menig vuldigd zon-der uitdruk kelijke toestemming van de uitgever en zon der bronvermelding. hoewel dit blad op zorg vuldige wijze en naar beste weten is samen gesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledig heid van de informatie. zij aan vaar den dan ook geen enkele aansprake lijkheid voor schade, van wel ke aard ook, die het gevolg is van hande lingen en/of beslis singen die gebaseerd zijn op deze informatie.

Vaktijdschrift oVer nieuwbouw, onderhoud en renoVatie

in het onderwijs

6 |

8 19 26

3029

DRONTEN christelijke agrarische hogeschool 8

HEUSDEN Brede maatschappelijke Voorzieningen 16

BOaRNSTERHim Brede school akkrum 19

GRONiNGEN alfa college 26

iNTERviEw mr. martijn J. Verwoerd - Scholenbouwdeskundige en beleidsmedewerker

economische & Verenigingszaken Bouwend nederland 29

maaSTRiCHT Brains unlimited 30

DEN BOSCH Brede Bossche School nieuw zuid 32

TiLBURG cobbenhagengebouw 35

SCHiEDam albeda college 44

HiLLEGOm het fioretticollege 46

BREDa mfa huis van de heuvel 48

Page 7: Onderwijs & Bouw 1 2012

inhoud

coverbeeldchristelijke agrarische hogeschool dronten(derako heycer)

VAKTIJDSCHRIFT OVER NIEUWBOUW, ONDERHOUD EN RENOVATIE IN HET ONDERWIJS

BREDE SCHOOL DE HAGEN | ALFA COLLEGE | HET FIORETTICOLLEGE | DUURZAAMHEIDSFABRIEK LEERPARKCOMMUNITY COLLEGE | LEVEL LEIDEN | UNIVERSITY COLLEGE | MFA DE MANDT | ARCUS COLLEGE

JAARGANG 1 | NUMMER 1 | 2012 | WWW.ONDERWIJSENBOUW.NL

35 44 46

59 72 80

55

wOERDEN minkema college 50

BLERiCK mfc Vossener 52

DORDRECHT duurzaamheidsfabriek leerpark 56

BOaRNSTERHim Brede School grou 59

JOURNaaL 66

LEiDEN level leiden 70

amSTERDam university college 72

TETERiNGEN mfa de mandt 76

HEERLEN arcus college 80

mOLENHOEK Brede school de grote lier 84

viaNEN Brede school de hagen 86

Page 8: Onderwijs & Bouw 1 2012

tekst | hilda Bosma Beeld | derako heycer

8 |

Dronten | christelijke agrarische hogeschool

aangenaam studeren en werken in een kasde christelijke agrarische hogeschool dronten heeft op haar campusterrein een nieuw hoofdgebouw voor 1200 studenten gekregen. het nieuwe hogeschoolgebouw is geïntegreerd in een tuinkas met een zeer innovatieve klimaatbeheersing. Bdg architecten ingenieurs zwolle maakte in samenwerking met cauberg - huygen raadgevende ingenieurs bv het ontwerp voor de glazen overkapping. kassenspe-cialist nobutec bv adviseerde de architect al in een vroeg stadium over het ontwerp. ➤

Page 9: Onderwijs & Bouw 1 2012

9 |

Dronten | christelijke agrarische hogeschool

Page 10: Onderwijs & Bouw 1 2012

Overdekte buitenruimtes

Daglichtoplossingen voor uw ontwerpThermoflor bouwt lichte, heldere en ruimtelijke constructies voor gebouwen zoals tweede huid gevels, atria, overkappingen,

sheddaken en vliesgevels. Dankzij 130 jaar ervaring in de bouw van constructies met aluminium, staal en glas, kunnen we

u ondersteunen vanaf het eerste ontwerp. En omdat we volledig in eigen beheer engineeren, fabriceren en bouwen, heeft

u de waarborg voor topkwaliteit en optimale flexibiliteit. Als u Klaas Schoustra belt op 06-511 540 18, is hij u graag van

dienst met vakkundig advies. www.thermoflor.com

Traditionele gebouwen Duurzame gebouwen

THER_09_2552_BB_A5Adv.indd 1 05-06-12 17:10

Page 11: Onderwijs & Bouw 1 2012

11 |

Dronten | christelijke agrarische hogeschool

projectinfo

coMplex design eenVoudig en efficiënt Monterenderako heeft het speciale en complex ontwerp voor de christelijke agrarische hogeschool dronten eenvoudig en overzichtelijk gemaakt. met haar nieuwe zelf-dragende massief houten wandsysteem is dit mogelijk. “de houten wandsyste-men lijken willekeurig op het gebouw aangebracht, maar we hebben van tevoren alles uitgedacht”, vertelt maarten oud. “derako heeft in samenwerking met de architect en friso Bouw alle gevelsecties van de 2275 vierkante meter digitaal uit-gewerkt. zestien verschillende maatvoeringen hebben we teruggebracht tot vijf type maatvoeringen verdeeld over drie gevelsecties.” aannemer friso Bouw kon daardoor de lamellen bestaande uit drie houtsoorten, cambera, essen en merbau, eenvoudig en efficiënt monteren. “het grote voordeel van het derako-systeem is dat de architect de vrijheid heeft om te ontwerpen en te bedenken wat hij wil.” een ander groot voordeel is de spe-ciaal ontwikkelde achterconstructie: een digitaal uitgewerkt Slr-profiel, inclusief een nieuw ontwikkelde facade- / wandclip. daardoor is in een snelle, nauwkeu-rige en efficiënte montage met zichtloze bevestigingen mogelijk. daarbij komen de zeer duurzame en karakteristieke eigenschappen van de houten panelen die brandvertragend behandeld zijn. derako international bv is industrieel producent en leverancier van massief hou-ten plafond en wandsystemen. “het ontwerp van de architect is ons uitgangs-punt. elk project verdient zijn eigen uitstraling. daarom zijn de derako systemen geen standaardproducten, maar bieden wij tailor made architectuuroplossingen met een budgettaire flexibiliteit.”

glazen schil Voor cah drontenVoor cah dronten is een zeer lichte en transparante beglazingsconstructie ont-wikkeld, die in staat is de windbelastingen bij een gebouwhoogte van 16 meter op te nemen. cah is de hoogste kasconstructie, die in europa gerealiseerd is. in de constructie zijn tevens de ventilatievoorzieningen, onderhoudsinstallaties aan binnen- en buitenzijde, zonweringen en BipV-glaspanelen geïntegreerd. het gebouw heeft de uitstraling van een kas, maar voldoet wel aan de eisen voor een gebouw.

het bouwen van daglichtconstructies met glas, aluminium en staal zijn de kern-activiteiten van thermoflor uit heerlen. Sinds enkele jaren neemt de vraag vanuit de opdrachtgevers toe om grootschalige daglichtconstructies te realiseren, die voldoen aan de eisen van gebouwen, maar voor een prijsniveau dat aanzien-lijk lager ligt dan de traditionele vliesgevel en dakroedesystemen. hierbij valt te denken aan atria, overkappingen, lichtstraten, sheddaken, vliesgevels en tweede huidgevels. het bedrijf ontwikkelt en realiseert hiervoor maatwerkoplossingen, in samenwerking met de ontwerpers.

glazen oVerkappinghet nieuwe hoofdgebouw is eigenlijk een gebouw binnen een gebouw. het binnengebouw wordt omhuld door een glazen overkapping. het kasgebouw verwijst naar de kassen uit de agrarische industrie. aannemingsmaatschappij friso uit Sneek Bouw realiseerde de nieuwbouw van de school, terwijl ther-moflor Bright Buildings de kas over het schoolgebouw bouwde. “de glazen kas van 16 meter hoog is tegelijkertijd gebouwd met het schoolgebouw, be-staande uit drie bouwlagen”, vertelt John uit oude groeneveld van aanne-mingsmaatschappij friso. op de begane grond kunnen studenten, docenten en onderwijsondersteunend personeel gebruik maken van de mediatheek, leescafé, kantine en het ict-centrum met een groen en multifunctioneel bin-nenplein. op de verdiepingen bevinden zich de leslokalen.

houten geVelbetiMMering

uit oude groeneveld: “friso heeft gezorgd voor het heiwerk en de complete fundering van het schoolgebouw met de kas. de opbouw van de begane grond, de eerste en tweede verdieping bestaan uit twee betonnen kernen met daarin de trappenhal, de lift en de toiletgroep. de installatieruimten bevinden zich op beide daken. Vanaf de begane grond tot en met de tweede verdieping is rondom de houtskeletbouwelementen houten gevelbetimme-ring gekomen van verschillende houtsoorten: merbau, cambera en essen in verschillende afmetingen en diktes.” ➤

'de glazen kas Van 16 Meter hoogis tegelijkertijd gebouwd Met het schoolgebouw, bestaande uit drie bouwlagen'

De veelbesproken glazen overkapping.

Page 12: Onderwijs & Bouw 1 2012

De kracht van samenwerken

Omdat wij net als u begrijpen hoe belangrijk dat is...

Archimedesbaan 12-14, 3439 ME NieuwegeinPostbus 1447, 3430 BK Nieuwegein

Tel: 030 - 63 54 916, Fax: 030 - 63 54 911

www.heycop.nlVentilatiesystemen • Suskasten • Glaslamellen • Hang- en sluitwerk

Page 13: Onderwijs & Bouw 1 2012

13 |

teMperatuurhet plaatsen van een glazen overkapping over een gebouw wordt weinig toegepast in de utiliteitsbouw. toch heeft de glazen tuinbouwkas als omhul-sel voordelen. zo hebben weer en wind geen invloed op het hoofdgebouw, waardoor de gevel minder geïsoleerd hoeft te worden. de houten gevel van het schoolgebouw wordt niet aangetast. door de glazen overkapping ont-staat er een extra verblijfs- en ontmoetingsruimte. “een goed binnenklimaat en een goede isolatie en ventilatie van de hoge kas waren de uitdagingen in dit project”, vertelt wilbert van den Boom, projectleider bij huygen instal-latieadviseurs. “in deze kas kun je prettig leven en werken!”

warMteterugwinning Van den Boom vertelt: “na bestudering van de mogelijkheden hebben we als ontwerpteam gekozen voor een wko-systeem met monobron. dit systeem werkt met een lage temperatuurverwarming (ltV) en hoge temperatuurkoe-ling (htk). in combinatie met het wko hebben we gebalanceerde ventilatie toegepast. zo krijgt de kas gefilterde buitenlucht via de onderzijde van de gevel. Via normale ventilatieroosters wordt de lucht in het gebouw gebracht. de lucht wordt per verblijfsruimte afgezuigd. de lucht wordt verwarmd en gekoeld door warmtewinning toe te passen.”

de temperatuur in de tussenruimte wordt verder gereguleerd met zonweren-de doeken boven in de kas en een zeefdrukprint op het glas. ook zit het dak vol met dakluiken die de warme lucht afvoeren. op deze manier wordt in de zomer de luchttemperatuur in de kas geregeld. het grootste voordeel van het gebruik van een kas is de energiebesparing. Vooral door het gebruik van de tussenruimte als luchttoevoerkanaal in combinatie met de warmterugwin-ning is de verwachte epc 0,52. ➤

Dronten | christelijke agrarische hogeschool

glas Met inhoudBij een bijzonder gebouw hoort een bijzondere gevel. dit moet de eerste gedachte zijn geweest van de architect over de nieuwbouw van het christelijke agrarische hogeschool Vilentum te dronten. dat de hogeschool in dronten een bijzonder gebouw is geworden, is onder andere te danken aan de esthetische uitstraling en zeker ook aan de functionaliteit. in het gebouw zijn door de samenwerkende partijen diverse innovatieve installatie-onderdelen opgenomen en is rekening ge-houden met duurzaamheid en energiezuinigheid.

functionaliteit en esthetica kunnen elkaar versterken. de glasjaloezieën van hey-cop Systemen bv uit nieuwegein, die zijn opgenomen in de vliesgevel, vervullen deze dubbele rol. ze maken onderdeel uit van een ingenieus systeem voor ven-tilatie en tegelijkertijd voor rook- en warmteafvoer. de aansturing van de glazen lamellen gebeurt via het gebouwbeheersysteem. in de transparante gevel vormen de glasjaloezieën een eenheid binnen het ontwerp en geven het gebouw een dynamische en open uitstraling. kortom, een gebouw met inhoud. www.heycop.nl

projectinfo

'een goed binnenkliMaaten een goede isolatie en Ventilatie

Van de hoge kas warende uitdagingen in dit project'

Binnen met een buitengevoel.

Extra verblijfs- en ontmoetingsruimte door kas.

Page 14: Onderwijs & Bouw 1 2012

Nobutec staat voor gericht advies, directe lijnen en... afspraak is afspraak!

Nobutec BVMaasdijkseweg 113 2291 PJ Wateringen T: +31 (0)174 385242 F: +31 (0)174 441027 E: [email protected]

WWW.NoBuTEc.Nl

Nobutec vaart al ruim tien jaar een heldere koers in kassenbouw.

Naast tuinbouwprojecten wil Nobutec zich onderscheiden met hoogwaardige afgeleiden van de kassenbouw; tuincentra, scherming, speciale constructies als kassenwoningen en utiliteitsbouw en ook projecten met zonnepanelen.

Nobutec staat voor gericht advies, directe lijnen en... afspraak is afspraak! Met deze speerpunten kan Nobutec ook voor ú de juiste koers uitzetten.Nobutec heeft al heel wat succesvolle projecten in binnen- en buitenland opgeleverd: venlokassen, breedkappers, bedrijfsruimten, tuincentra en zonnestroominstallaties, altijd afgestemd op de persoonlijke wensen van de klant.

www.rosystems.nl

Draadloos Toegangscontrole

Systeemvoor alle deuren

Ook CAH Dronten heeft gekozen voor

RoSystems!

Page 15: Onderwijs & Bouw 1 2012

15 |

Dronten | christelijke agrarische hogeschool

projectinfo

professioneel adViseren oVer een glazen ontwerp

de christelijke agrarische hogeschool dronten staat onder een glazen stolp. Bdg architecten uit zwolle won de prijs voor het spraakmakende ontwerp. het architectenbureau betrok al vroeg in het ontwerpproces nobutec bv, kassenbouw-specialist uit wateringen. “met onze kennis en ervaring in kassenbouw en kas-materialen en specialistisch toepassingen hebben we de architect geadviseerd”, aldus ron van der Burg. “we hebben meegeholpen het ontwerp uit te werken tot in de details. daarnaast hebben we meegedacht om te voldoen aan alle veilig-heidseisen van het kasgedeelte van de cad.” nobutec doet echter meer. “we zijn een kassenbouwbedrijf, gespecialiseerd in complete tuinbouwprojecten. de afge-lopen jaren ontwerpen en realiseren we ook speciale projecten als kaswoningen en speciale kastoepassingen voor scholen. daarnaast hebben we een aparte tak voor scherminstallaties in de kassen voor zonwering en energiebesparing.” nobu-tec ontwerpt en realiseert bovendien complete tuincentra. “tuincentra gaan nog verder dan kassenbouw en zijn meer utiliteitsgebouwen. we hebben daarvoor de bouwkundige kennis in huis. Sinds anderhalf jaar zijn we ook werkzaam als algemeen installateur in zonnepanelen, waarbij we onder meer zonnepanelen integreren in kasconstructies. daarnaast installeren we zonnepanelen op platte daken en fabrieksdaken. Sinds augustus 2012 hebben we een nieuwe bedrijfs-tak: een bouwbedrijf in tuinbouwschuren die opereert onder de eigen naam arie Vreugdenhil Bouwtechniek.” kortom: nobutec biedt een breed dienstenpakket aan. de kracht van het bedrijf is dat het een platte organisatie is met specialisti-sche disciplines. elke kleine afdeling beschikt over heel veel kennis en ervaring.

gebruiksVriendelijke toegangscontrole

roSystems is totaalleverancier op het gebied van elektronische en mechanische toe-gangscontrole, cilinders, sloten en sleutelbeheer. Salto is op het oog een gewoon rVS-deurbeslag, maar in werkelijkheid zit in het beslag een stukje geavanceerde elektronica, die het mogelijk maakt tot in detail te regelen wie op welk moment gebruik mag maken van welke toegang van uw pand. de techniek zit in de sleutel/kaart. het sluitplan is zeer gebruiksvriendelijk en bevindt zich op een pc. grote voor-delen van dit systeem zijn dat er geen bekabeling nodig is en dat de installatie snel en zeer eenvoudig is. daarnaast betekent het een enorme kostenbesparing. het systeem kan worden toegepast in nieuwbouw, maar ook op het huidige systeem.

coMfortabel en energiezuinig kliMaat

wth is toonaangevend in vloer- en wandsystemen voor verwarmen en koelen voor zowel nieuwbouw als renovatie. al meer dan 40 jaar ontwikkelt, produceert en verkoopt zij kwalitatieve systemen die bijdragen aan een laag energieverbruik en een optimaal comfort. Bij wth vindt u alles onder één dak: ontwerp, cal-culatie, engineering, montage en projectmanagement. zij kan als geen ander adviseren en maatwerkoplossingen bieden. wth ontwikkelt duurzame toepas-singen die een comfortabel en energiezuinig leef-, woon- en werkklimaat mogelijk maken. ook voor scholen regelt wth een uitstekend binnenklimaat. een beter binnenklimaat op scholen zorgt namelijk voor betere leerprestaties. wth verzorgt zowel kleine als grote projecten in kantoren, woningen, zorginstellingen, sport-complexen en scholen. kijk voor meer informatie op www.wth.nl

BouwinfoOpDRaCHTGEvER de aeres groep, edeONTwERpBdg architecten, zwolleaDviEScauberg- huygen raadgevende ingenieurs bv, zwolle; nobutec bv, wateringen (kas) UiTvOERiNGaannemingsmaatschappij friso, Sneek (schoolgebouw), thermoflor (opbouw staalconstructie, gevel en dakbeglazing van de kas)iNSTaLLaTiESBurgers ergon, drachten; wth Vloerverwarming, dordrechtBOUwpERiODEapril 2011- maart 2012

betonnen Vloer“de betonnen vloer is de meest stabiele factor bij een gebouw dat vooral uit glas bestaat. de vloer zorgt voor een aangenaam binnenklimaat”, licht geert Ververs, commercieel directeur van wth Vloerverwarming toe. “in opdracht van installateur Burger ergon en cauberg huygen raadgevende adviseurs bv waren we vanaf de ontwerpfase betrokken bij dit project. Vanaf het begin zijn we in gesprek gegaan met onze partners hebben we advies gegeven hoe je zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat en aangename temperatuur in een glazen gebouw. het feit dat de kas over de school heen moest worden ge-bouwd, maakte het een moeilijk project. Veel warmte blijft immers hangen.” in de cah dronten is het mogelijk tegelijkertijd te koelen en te verwarmen. “dat is redelijk uniek voor een schoolgebouw”, aldus Ververs. “Scholen heb-ben een laag budget voor onderwijshuisvesting en kiezen daarom voor goed-kope oplossingen. Voor de verwarming en koeling hebben we gekozen voor betonkernactivering, een eenvoudig klimaatsysteem met maximaal comfort. het is een relatief zelfregulerend systeem dat dicht bij de mensen staat en ervoor zorgt dat het gebouw dezelfde temperatuur behoudt, ongeacht het aantal leerlingen en de buitentemperatuur.”

de cah heeft een goed binnenklimaat. Ververs: “ik ben van mening dat scho-len meer aandacht moeten hebben voor aangename verwarming en koeling van een schoolgebouw. een goed binnenklimaat in een school is een belang-rijk aspect om onze kinderen te helpen naar de toekomst.” ❚

De kas vanaf de buitenzijde.

Page 16: Onderwijs & Bouw 1 2012

16 |

tekst | Martijn van den bouwhuijsen beeld | Martijn van den bouwhuijsen en architecten aan de Maas

brede Maatschappelijke Voorzieningen vormen nieuwe hart heusden

HeusDen | Brede maatschappelijke Voorzieningen

in opdracht van de gemeente asten, stichting prodas en stichting unitas verrijst het complex Brede maatschappelijke Voorzieningen in het Brabantse heusden. Jong en oud verblijven straks naast elkaar in een modern gebouw met een gymzaal, een gemeenschaps-huis, een zorgsteunpunt, een peuterspeelzaal, een kinderopvang en een basisschool.

Bovenop de strokenfundering staat de staalconstructie van de gymzaal.

Page 17: Onderwijs & Bouw 1 2012

17 |

architecten aan de maas bv refereert met het ont-werp van de Brede maatschappelijk Voorzieningen (BmV) aan de omliggende, twee lagen hoge bebou-wing met veel schuine en enkele platte daken. ook de materiaalkeuze is afgestemd op de belendende panden: roodbruin metselwerk met een grijze voeg, donkere grijsbruine aluminium kozijnen en daken met zwarte betonnen pannen.

diVerse gebruikers in geVarieerd gebouw in het gebouw verblijven straks veel jonge kinderen en senioren. in de zuidkant van het complex komt op de begane grond- en eerste verdiepingsniveau basisschool Sint antonius, een onderwijsinstel-ling die gebouwd wordt in opdracht van Stichting prodas. een gedeelte van de eerste verdieping kraagt hier uit, wat het geheel een dynamisch karakter geeft. centraal in de Brede maatschap-pelijke Voorzieningen, op het begane grondniveau, komt een kindcluster met een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. dit deel komt er in opdracht van de gemeente asten. hieraan grenzend bevinden zich aan de noord/oostkant een café, biljartzaal, ontmoetingsruimte, zorgsteunpunt, gymzaal en kleedruimte. op het eerste verdiepingsniveau, centraal in het complex, komen een foyer, vergaderruimte, berging en een grote zaal voor toneelvoorstellingen en muziekop-tredens. deze grote zaal van 22 meter lengte en ongeveer 12 meter breedte krijgt stalen kolommen

'we passen een traditionele bouwwijze toe Met een strokenfundering en een gewapend betonnen, geïsoleerde begane Vloer op zand'

HeusDen | Brede maatschappelijke Voorzieningen

met daarop gelamineerde houten liggers (100 bij 760 millimeter) die het dak dragen.

traditioneel en effectief“we zijn nu halverwege de bouw,” vertelt project-leider martijn van oorschot van adriaans aanne-mersbedrijf. “we passen een traditionele bouwwijze toe met een strokenfundering en een gewapend betonnen, geïsoleerde begane vloer op zand. Bo-venop de strokenfundering staan de kalkzandsteen binnenwanden en de staalconstructie van de gym-zaal. Voor de verdiepingsvloeren en de platte daken gebruiken we kanaalplaten. de installaties hangen onder de kanaalplaten boven verlaagde plafonds. de platte daken voorzien we van isolatie onder af-schot en bitumineuze dakbedekking. de licht hel-lende daken van de gymzaal (18 graden) en het centraal gelegen gemeenschapshuis (20 graden) bouwen we op met geïsoleerde dakplaten en wer-ken we af met betonnen dakpannen.”

sliMMe planningover de façades zegt Van oorschot: “we passen traditioneel metselwerk toe met roodbruine bakste-nen en grijsbruine aluminium kozijnen. deze wor-den van buiten ingeschoven in een houten frame (stelkozijn) nadat het buitenspouwblad compleet afgevoegd is. hierdoor moesten we vroeg in het bouwproces beginnen met metselen. de voortgang van de planning wordt grotendeels bepaald door de productie van de metselaars. ➤

projectinfo

Moderne e-installaties in brede Maatschappelijke Voorzieningenmansveld projecten & Services realiseert in opdracht van de samen-werkende partijen BmV heusden de elektrotechnische installaties. “ons werk behelst, behalve conventionele verlichting en kracht, ook het inrichten van systemen voor inbraakpreventie, dataver-werking, toegangscontrole, brandmelding, ontruiming, cctV, vi-deofoon, oproep en lestijden signalering", zegt projectleider peter Bierens.

mansveld projecten & Services is naast de uitvoering ook ver-antwoordelijk voor de engineering van de elektrotechnische in-stallaties. de projectleider zegt hierover: “nu de ontwerpfase is afgerond, waarbij de aannemer, w- en e-installateur constructief samenwerkten, is de start gemaakt met de uitvoeringswerkzaam-heden.” de eerste inbouwdozen zijn reeds aangebracht, evenals voorzieningen voor kabelgoten. hierna wordt verder gegaan met de rest van de installaties.“de meest bijzondere installatie voor de gebruikers is straks het systeem van toegangscontrole en daaraan gerelateerde systemen”, zegt Bierens. “daar waar mensen gewend zijn om een conciërge te raadplegen voor het gebruik van bijvoorbeeld een sportzaal of grote zaal, gaat dat vanaf januari 2013 volledig geautomatiseerd in het nieuwe gebouw. Via internet kunnen ruimten gereserveerd worden. Vervolgens kunnen gebruikers met een speciale paslezer de bewuste ruimten betreden. Verwarming en licht worden, indien gewenst, automatisch ingesteld. ook de facturatie verloopt zonder tussenkomst van personeel. dit alles maakt het installatiewerk erg modern en het gebruik ervan comfortabel.”

betrouwbare en energiezuinige installaties Voor Brede School heusden verzorgde kemtec de complete sa-nitaire en klimaatinstallaties. in het kader van duurzaamheid en energiezuinigheid is bij de klimaatinstallatie gebruik gemaakt van warmtepomptechniek en energiebodemopslag. kemtec is een zelfstandig opererend familiebedrijf en groeide in ruim veertig jaar uit tot een totaalinstallateur met een zeer ruime ervaring in werktuigbouwkundige technische dienstverlening dngepakt, waarbij de aanwezige vakkennis vanzelfsprekend een belangrijke rol speelt. haar open communicatiecultuur is daarbij waardevol gebleken. ook nazorg, service en onderhoud staan hoog in het vaandel, waarmee de projectaanpak compleet is.kemtec slaagde erin een betrouwbare en energiezuinige installa-tie aan te brengen, mede door de korte lijnen tussen opdrachtgever en nevenaannemers. zij heeft zich door dit project wederom weten te profileren als kundige en betrouwbare installatiepartner.

projectinfo

Materiaalkeuze en ontwerp aangepast aan omgeving.

Page 18: Onderwijs & Bouw 1 2012

HeusDen | Brede maatschappelijke Voorziening

“Techniek als middel, beleving als doel”

Wilt u weten wat techniek voor u kan betekenen?Bel: 040-259 11 11 of kijk op:

www.mansveld.nl

• Duurzaam installeren

• Klimaat installaties

• Sanitaire technieken

• Service & onderhoud

• Industriële piping

Installatietechniek • Utiliteit & industrie

Bezoekadres: Randweg Zuid 2, 6021 PW BudelTel. 0495 - 492 348 • Fax 0495 - 492 [email protected] • www.kemtec.nl

BouwinfoOpDRaCHTGEvER gemeente asten, Stichting prodas asten, Stichting unitas heusdenaRCHiTECTarchitecten aan de maas, maastrichtiNSTaLLaTiE aDviSEURnobel advies bv, Broekhuizen CONSTRUCTEURBolwerk weekers bv, deurneaaNNEmER BOUwadriaans aannemersbedrijf bv, helmondaaNNEEmSOm BOUwKUNDiG 2,5 miljoen euro, exclusief BtwiNSTaLLaTEURS Emansveld projecten en Services bv, eindhoveniNSTaLLaTEUR wkemtec bv, Budel BOUwpERiODEoktober 2011 – 2013BvO3580 vierkante meter

in totaal gaat het om 2400 vierkante meter buiten-spouwblad. met het metselbedrijf spraken we af om een productie te realiseren van 4800 gevelstenen per dag. diverse ploegen met in totaal 6 tot 8 met-selaars worden daarvoor momenteel ingezet.”het project verloopt volgens schema. “Voor de bouwvak was het gebouw al wind- en waterdicht, zodat na

In het gebouw verblijven straks veel jonge kinderen en senioren.

de bouwvak met de afbouw verder kon worden ge-gaan. naar verwachting kunnen we het complex in december opleveren.

de toekomstige gebruikers kunnen, na verhuizing van de spullen van de bestaande locaties, in januari 2013 het nieuwe onderkomen in gebruik nemen.” ❚

18 |

Page 19: Onderwijs & Bouw 1 2012

19 |

BreDe scHool Akkrum | Boarnsterhim

nieuwbouw school akkrum

bijzonder van buiten en van binnenaan de Stringen in akkrum wordt druk gebouwd aan een nieuw schoolgebouw voor leerlingen van de oBS thalenschool en de cBS hasperschool. naast de basisscholen komt er in het 5.200 vierkante meter omvattende gebouw ook een kinderopvang, buitenschoolse opvang en gymzaal met kaatsveld; het gebouw zal ook nog onderdak bieden aan de kaatsvereniging. de bouw is in november 2011 gestart. de oplevering staat in november 2012 gepland; de eerste lessen vinden in januari 2013 in het nieuwe onderwijscentrum plaats.

Voor wat betreft het bouw(proces)management zijn architecten- en ingenieurs-bureau kristinsson uit deventer en lindhorst huisvestingsadviseurs bv uit hoog-eveen de drijvende krachten achter het bouwproject. gelijktijdig met het com-plex in akkrum is door dezelfde partijen ook een nieuw schoolgebouw in grou

gerealiseerd. “door de lange voorgeschiedenis van beide projecten, bestond er aanvankelijk nogal wat cynisme en gereserveerdheid over de haalbaarheid. dat is na enkele maanden omgeslagen in een groot enthousiasme om beide projecten binnen budget en bouwtijd te realiseren”, noemen architect ➤

tekst | nancy harlaar beeld | kristinsson architecten

Page 20: Onderwijs & Bouw 1 2012

20 |

BreDe scHool Akkrum | Boarnsterhim

Oog voor techniek

Eegracht 12 • 8651 EG IJlst

T 0515 429 777 • F 0515 429 778

w w w . s i j p e r d a - h a r d y . n l

daan Josee van kristinsson en Jan drogt, directeur van lindhorst als een van de meest opmerkelijke aspecten van de bouwprojecten in de friese gemeente Boarnsterhim. de architect spreekt zelfs van een triomf voor alle basisschool-kinderen, leerkrachten en ouders van grou en akkrum.

duurzaaM“daarnaast zijn we in staat geweest om met een scherp budget een groot aan-tal duurzame maatregelen te treffen”, wordt een ander onderscheidend aspect voor het voetlicht gebracht. lindhorst kreeg van het gemeentebestuur van Boarnsterhim de opdracht om het proces van de nieuwbouw te leiden na een selectieprocedure in het najaar van 2009. “na het verwerven van de opdracht zijn we begonnen met het opstellen van een programma van eisen. daarna hebben we leiding gegeven aan het ontwerp- en uitvoeringsproces. tijdens de uitvoering fungeerden wij als gedelegeerd opdrachtgever en hebben we in alle facetten van de opdracht verantwoording afgelegd aan het gemeentebestuur”, aldus lindhorst. ➤

'daarnaast zijn we instaat geweest oM Meteen scherp budget eengroot aantal duurzaMe Maatregelen te treffen'

Page 21: Onderwijs & Bouw 1 2012

21 |

thuis in scholenbouw

Sijperda-hardy is een volledig zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau. de hoofdactiviteiten bestaan uit het verstrekken van adviezen voor elektrotechnische en werktuigkundige installaties. daarnaast horen bouwfysica en brandveiligheid tot haar dienstverlening. zij heeft met name veel ervaring in de scholenbouw, zowel in het basisonderwijs als voortgezet onderwijs. op dit moment heeft het bedrijf veertien verschillende scholen onderhanden.

geen school is gelijk, dat maakt het werk boeiend! de doelstelling van Sijperda-hardy is altijd het creëren van een comfortabele school waarin het goed toeven is, zowel voor de leerlingen als de leerkrachten. de technische installaties bepalen een belangrijk deel van het leer- en werkcomfort. deze zijn als het ware het hart van het gebouw. en dat moet kloppen!

de mensen van adviesbureau Sijperda-hardy realiseren zich dat. hun streven is een optimale integratie tussen bouw- en installatietechniek. dat doet het bedrijf door een technisch doordacht ontwerp te maken, gebaseerd op haar ruime erva-ring in de scholenbouw. gebruikerseisen en een optimaal leefcomfort gaan hierin harmonieus samen met zo laag mogelijke investerings- en exploitatiekosten. ui-teraard kan zij de opdrachtgever volledig adviseren over het toepassen van duur-zame technieken, inclusief de (economische) terugverdientijd, onderhoudskosten, co2-besparing en dergelijke.

hoge Moeilijkheidsgraad eén van de betrokken partijen bij de realisatie van de nieuwe school in akkrum, is de fa. Stok & zn. uit Sint annaparochie. de onderneming is gespecialiseerd in het produceren van staalconstructies, vertelt coördinator J. van der werf.

“een prachtig werk, met een hoge moeilijkheidsgraad. wij hebben onder meer de draagconstructie, trappen, leuningen en allerlei stalen kolommen gemaakt. er werden hoge eisen aan de afwerking gesteld, omdat het staal zichtbaar blijft. het afstemmen van de onze strakke planning en met die van de bedrijven die ons weer toeleverden, maakten het werk zeer spannend. en dat in een tijd waarin we het sowieso erg druk met allerlei projecten hadden, omdat de bouwtijden steeds korter worden.”

technologische innoVatie en kwaliteitlammerink installatiebedrijf noord is gevestigd in leek en is onderdeel van de lammerink installatiegroep met vestigingen in ootmarsum, oldenzaal en amers-foort. het bedrijf is met circa 200 medewerkers werkzaam in verschillende secto-ren, waarbij de nadruk ligt op utiliteitsbouw ten behoeve van onderwijs, zorgin-stellingen, (voedingsmiddelen)industrie, kantoren en horeca.

de onderneming kenmerkt zich door de sterke focus op technologische innovatie en kwaliteit, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

Voor mfa te akkrum realiseert het installatiebedrijf de elektrotechnische installa-ties, data-, telecommunicatie- en brandmeldinstallaties en verlichtingsinstallaties. Verder heeft het bedrijf de wko-installatie, sanitaire installaties, centrale verwar-mingsinstallaties en koelinstallaties geïnstalleerd. ook de luchtbehandeling, me-chanische ventilatiesystemen, regeltechnische installaties en gebouwbeheersyste-men werden door lammerink gerealiseerd.

BreDe scHool Akkrum | Boarnsterhim

BouwinfoOpDRaCHTGEvER gemeente BoarnsterhimBOUwmaNaGEmENT lindhorst huisvestingsadviseurs bv, hoogeveenONTwERpkristinsson architecten, deventer ontwerp: daan Josee aDviES CONSTRUCTiESalferink van Schieveen, zwolleaDviES iNSTaLLaTiESSyperda hardy, iJlst aaNNEmERBouwgroep dijkstra draisma, BolswardiNSTaLLaTEURlammerink installatiebedrijf noord, leekSTiCHTiNGSKOSTEN€ 7.457.900 incl. BtwONTwERp-BOUwpERiODEnovember 2009 – november 2012

projectinfo

Page 22: Onderwijs & Bouw 1 2012

Villa Flora, Floriade 2012

Bredeschool Westerhaar

Startbaan Soesterberg

OSG Sevenwolden Heerenveen

Bezoekerscentrum afsluitdijk

Bredeschool Grou

KRISTINSSON I ARCHITECTENw w w . k r i s t i n s s o n . n l noordenbergsingel 10 7411 se Deventer

Lammerink Installatiebedrijf Noord B.V., Van der Waalspark 44, 9531 VC LEEKTel. 0594-585800, Fax 0594-585801

E. [email protected], I. www.lammerink-groep.nl

» elektrotechniek

» werktuigbouwkunde

» inbraak- & brandbeveiliging

» telecom- & zorgalarmering

» mobiele communicatie

Veelzijdigespecialisten

installatietechniekin

I N S T A L L A T I E B E D R I J F N O O R D B . V .

add_lammerink_95x130.indd 1 11-09-2012 10:56:23

Curiestraat 1-7825 GC Emmen - Telefoon: 0591-634655E-mail: [email protected]

Web: www.impactinterieurs.nl

Page 23: Onderwijs & Bouw 1 2012

23 |

projectinfo

geVelisolatie Van Vijftien centiMeter dikte“wij werken heel veel in opdracht van de hoofdaannemer Bouwgroep dijkstra draisma en zijn voor de nieuwbouwcomplexen in akkrum en grou ook gevraagd een prijs te maken“, vertelt Benjamin Bies, projectleider en samen met de heer gerard Brouwer eigenaar van perdok afbouw uit groningen. “wij hebben de ge-velisloatie verzorgd. in akkrum betreft het een isolatielaag van vijftien centimeter dikte. die dikte wordt overigens bepaald door de detaillering in het ontwerp (met een minimale dikte met een rc=ca 8).“

Voor perdok afbouw een middelgroot werk.“we zijn een week of zes voor de bouwvak van start gegaan en gemiddeld hebben er drie tot vier mensen van ons op de bouwplaats gewerkt.“ opmerkelijk noemt de projectleider de gladde, strakke gevels. “meestal wordt gekozen voor sierpleister. de combina-tie met andere materialen in de gevel, plus de verschillende kleurstellingen, is bijzonder te noemen.“

akkruM

impact maatwerk interieurs verzorgt alle garderobekasten, pantry’s, keukens, werkbladen en uitgiftebladen voor de nieuwe school a.d. Stringen te akkrum. wij verzorgen voor steeds meer scholen het interieur. dit komt omdat wij een interessant pakket bieden. door de oprichting van onze nieuwe afdeling ‘impact Styling ‘ kunnen wij nu ook de vloeren, het standaard meubilair en raambekleding verzorgen. door maatwerk, standaard meubilair , vloeren en raambekleding aan impact uit te besteden, krijgt u een heldere scherpe offerte en nemen wij de planning voor het interieur geheel voor onze rekening. tevens hebben wij een interieurarchitect in dienst, waardoor wij u kunnen ontzorgen van ontwerp t/m daadwerkelijke realisatie. ontzorgen, dat is de missie van impact.

ontwerpkristinsson raakte eveneens na een selectieprocedure bij het project betrok-ken. de architect vergelijkt de nieuwe complexen met ministadjes voor leren, spelen en sporten. “wij hebben het ervaren als een aangename zoektocht naar de beste oplossing voor het onderwijs voor de kinderen in beide friese ➤

plaatsen. zo zullen wij ons dit project ook herinneren.” Begin januari 2013 zal in akkrum een opmerkelijk pand in gebruik worden genomen. “wij hebben gekozen voor een gelede kapvorm, die met drie nokken als een mantel over de verschillende bouwdelen staat. twee basisscholen, een kinderdagverblijf, ruimten voor buitenschoolse opvang en drie speelzalen zijn om één centrale ruimte gesitueerd. de speelzalen liggen in het centrum daarvan en zijn met elkaar te verbinden tot één grote evenementenruimte. naast een entree van-uit de centrale ruimte heeft iedere functiegroep ook een eigen ingang aan de gevelzijde.” ❚

BreDe scHool Akkrum | Boarnsterhim

'wij hebben gekozen Voor een gelede kapVorM, die Met drie nokken als een Mantel oVer de Verschillende bouwdelen staat'

Page 24: Onderwijs & Bouw 1 2012

Constructie- en technisch installatiebedrijf

Levering en montage van STAALCONSTRUCTIES:

■ Utiliteitsbouw■ Hallenbouw■ Trappen en hekken■ Staalwerk t.b.v. woningbouw

Stadhoudersweg 67a, 9076 AB St. AnnaparochieTelefoon [0518] 40 15 77, Fax [0518] 40 10 71,E-mail: [email protected], Internet: www.stok.nl

Postbus 37900 AA Hoogeveen0528 - 2345180528 - [email protected]

post

telefoonfax

e-mailinternet

We kijken eerst of het past

www.lindhorst.nl

Verandering van huisvesting is pas goed, als het iets toevoegt. Met een goed huisvestings-

advies zorgt u voor een goed gebouw, dat is afgestemd op zijn gebruikers. Een gebouw,

waarover is nagedacht. Dat bol staat van oplossingen, die passen bij uw wensen en eisen.

De toekomst van uw organisatie zit al vol verrassingen. Kies daarom voor een betrouwbare

partner, die al uw zorgen op het gebied van huisvesting uit handen neemt. Door ruim te

denken en verder te kijken dan morgen. Op www.lindhorst.nl vindt u meer informatie

over een goed advies. Want een goed advies, dat past altijd.

Bouwmanagement Facilitymanagement Beheer en onderhoud Kantoorinnovatie Duurzaam bouwen

We kijken eerst of het pastBouwmanagement Facilitymanagement

Page 25: Onderwijs & Bouw 1 2012

25 |

BreDe scHool Akkrum | Boarnsterhim

‘Ministadje’ voor leren, werken en sporten in akkrum

aan de Stringen in akkrum wordt begin november een nieuw schoolcomplex opgeleverd.

Bouwgroep dijkstra draisma uit Bolsward/dokkum (Bgdd) is de hoofdaan-nemer van het nieuwbouwproject in akkrum. de gemeente Boarnsterhim heeft de aanbesteding uitgeschreven (akkrum en grou in één aanbesteding). “als friese bouwer wilden wij uiteraard meedingen naar dit prachtige bouw-project. niet alleen omdat wij allround bouwer zijn met veel ervaring in de scholenbouw, maar ook omdat de bouwprojecten dicht bij onze vestigings-plaatsen Bolsward en dokkum zijn“, aldus harm Jan de Vries, projectleider bij Bgdd.

de aanbesteding is voor Bgdd prima verlopen. de Vries: “we hebben de opdracht in akkum verworven en bouwen ook het andere schoolcomplex voor de gemeente Boarnsterhim in grou, met dezelfde architect, kristins-son uit deventer. overigens een bekende partij voor ons, want samen met deze vooraanstaande architect hebben wij al meerdere projecten tot een goed einde gebracht. altijd een uitdaging, omdat deze architect bijzon-dere projecten ontwerpt met veel oog voor detail. dat vergt van ons als bouwer een grote alertheid, de architect ziet tijdens de uitvoering nauw toe op het handhaven van de details van zijn ontwerp.“

totaal Verschillendin grou wordt een vrij rechthoekig schoolgebouw van de hand van archi-tect daan Josee van bureau kristinsson gerealiseerd. ”dit pand is echt compleet verschillend van de nieuwbouw in akkrum. heel bijzonder, aangezien veel van de bouwpartijen bij beide projecten betrokken zijn. het ontwerp in akkrum is als het ware uit drie verschillende puntdaken opgetrokken en is volledig afgestemd op de omgeving. laatst werd het zelfs omschreven als drie grote landbouwschuren. het is uiteindelijk op ons advies een betoncasco geworden. dat hebben we voorgesteld in plaats van het oorspronkelijke traditionele kalkzandsysteem.” reden van die verandering was de bouwsnelheid. aan de buitenzijde zijn houtske-letbouwelementen toegepast. de langsgevels en daken zijn voorzien van dakpannen. naast de bijzondere buitenkant zijn in het pand stalen kolom-men toegepast, die voor een speciale uitstraling zorgen.het complex is voorzien van klaslokalen voor de twee scholen, kantoor-ruimten, leerpleinen, bibliotheek, technische ruimten en onder meer een gymzaal met kaatsveld maken onderdeel van het pand uit.

“een grappig, maar niet zichtbaar element van de buitenkant is het speel-dak. een buitenruimte die geheel omsloten is door het dak“, vertelt de Vries. hij vervolgt: “geen noviteit meer, maar het pand is duurzaam ge-

bouwd, met veel oog voor energiebesparing. onder meer door de toege-paste materialen en bijvoorbeeld de warmte-koudeopslag.“

in januari 2013 vinden de eerste lessen in de nieuwbouw plaats, geen probleem volgens projectleider de Vries. “de bouw in akkrum verloopt voorspoedig, al zal het halen van de oplevering iets spannender worden dan in grou. maar ik weet zeker dat het gaat lukken.“

de Vries kan dan weer een geslaagd project op zijn referentielijst toevoe-gen. “als projectleider was het voor mij belangrijk iedereen bij de les te houden als het om uitvoering van de details van het ontwerp gaat. Veel overleg en sturing was daarvoor noodzakelijk en dan is het geweldig om dat samen met alle betrokkenen tot een goed einde te brengen.“ ❚