Ondernemers 15-2012

44
Middelen matchen met ideeën, daarvoor doe je het als ondernemer Mia Decaestecker - Sterima-Vanguard Brugs bedrijvenpark Ten Briele in volle ontwikkeling Reportage Interieur 2012 Dossier Afval & milieu 28 september 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 15

description

Ondernemers 15-2012 met Mia Decaestecker (Sterima-Vanguard)

Transcript of Ondernemers 15-2012

Page 1: Ondernemers 15-2012

Middelen matchen met ideeën, daarvoor doe je het als ondernemer Mia Decaestecker - Sterima-Vanguard

Brugs bedrijvenpark Ten Briele in volle ontwikkeling

Reportage Interieur 2012

Dossier Afval & milieu

28 september 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

15

Page 2: Ondernemers 15-2012

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Memorandum of Understanding Sarens & REBOGroep Sarens N.V. (Wolvertem) en Rebo N.V. (Oostende) sloten op dinsdag 11 september op de Rebo site in Oostende een memorandum of understanding af (MoU). In het akkoord engageren beide partners zich om intensief samen te werken op logistiek vlak van offshore gerelateerde opdrachten.

De Rebo site, gelegen op het Zeewezendok van Haven Oostende is strategisch gelegen voor de bouw van de windmolenparken op zee.

De 20 ha zwaarlastkades, de verdiepte kaaien en de rechtstreekse toegang tot open zee maken van de Rebo site de ideale hub voor offshore wind activiteiten in de Noordzee.

De Sarens groep is wereldleider in heavy-lift kranen en uitzonderlijk vervoer. Met een quasi onbeperkt wagenpark, state-of-the-art engineering en strikt project management biedt Sarens creatieve oplossingen voor steeds uitdagender hijs- en transportopdrachten.

Van februari tot en met juli van dit jaar speelde Sarens een cruciale rol in het transport, de opslag en de pre-assemblage van de verschillende windmolenonderdelen voor de bouw van het wind-molenpark van C-Power op de Thorntonbank.

Dit jaar werden 30 windmolens binnen de vooropgestelde termijn van 5 maanden geïnstalleerd op zee.

Het MoU houdt in dat indien een (potentiële) Rebo klant vraagt naar een bepaald pakket van haveninfrastructuur, waaronder heavy lift dienstverlening, Rebo en Sarens hun commerciële, marketing en public relations krachten bundelen om deze opdracht binnen te halen.

Beide partijen werken nauw samen om de beste oplossing te vinden op technisch vlak, rekening houdend met de specifi eke situatie van de Rebo terminal.

Anderzijds zal Sarens de Rebo terminal voorstellen als zijn klant op zoek is naar een geschikte locatie voor offshore wind activiteiten. Op specifi ek verzoek van Rebo zal Sarens alle nodige assistentie bieden aan Rebo om het project binnen te halen.

Deze overeenkomst komt de know-how van de Oostendse Haven als offshore hub ten goede, zal de effi ciëntie vergroten en het vertrouwen van (nieuwe) klanten aanwakkeren.

Golfenergiewinning in haven OostendeFlanSea (Flanders Electricity from the Sea) is een onderzoeksproject opgezet door de UG en Haven Oostende samen met een aantal privé bedrijven om golfenergieconvectoren te ontwik-kelen die energie haalt uit golfslagen op zee.

Na twee jaar onderzoek werd half augustus een eerste testboei in de haven van Oostende uitgezet, tussen het Westerstaketsel en de nieuwe westelijke havendam.

Bedoeling is om te bekijken hoe de convector zich gedraagt in een zoute wateromgeving die onderhevig is aan getijdenwerking en de (weliswaar beperkte) golfslag.

Deze proefopstelling moet uiteindelijk uitmonden in een boei die elektrische energie kan opwekken uit de golfbeweging op volle zee.

Vooral rond de windmolenparken wordt gedacht dat dit een uitstekende plaats zou kunnen zijn voor het plaatsen van dergelijke boeien omdat ze enerzijds niet in de weg liggen van de scheep-vaart of ander verkeer en anderzijds er een directe aansluiting is op een kabel voor het vervoer van de geproduceerde elektriciteit.

De ervaring die nu kan opgedaan worden is essentieel voor het detailontwerp en de bouw van een dergelijke stabiele convector.

Die convector is gebaseerd op de zogenaamde ‘point absorber’-technologie. Het is een complexe boei die de op- en neerwaartse beweging van de golven t.o.v. de zeebodem omzet in elektriciteit.

Page 3: Ondernemers 15-2012

We voorspelden het twee weken geleden in deze kolommen. Het wordt een barre winter voor heel wat bedrij-ven en werknemers met herstructureringen, ontslagen, sluitingen en faillissementen. Vorige week kondigde TP Vision, de voormalige televisiefabriek van Philips in Brugge, aan dat 70 van de 322 vaste banen verdwijnen en 75 van de 98 interimbanen niet worden verlengd. TP Vision verhuist daarbij zijn onderzoeksvestiging van Brugge naar Gent tegen eind 2013. Ook de innovatieafdeling van Eindhoven verhuist daarheen. Het is goed en slecht nieuws tegelijk. Het goede nieuws is alvast dat TP Vision zijn Europese high-end innova-tieactiviteiten in Vlaanderen wil behouden. Even werd gevreesd dat de volledige research en development zou verhuizen naar Eindhoven of zelfs Singapore en dat Brugge tegen 2014 volledig zou sluiten. Het bedrijf kiest evenwel voor Vlaanderen en wil samen met de Universiteit Gent en het IBBT een kenniscluster uitbouwen. Dit betekent dat men gelooft in de Vlaamse kenniseconomie met zijn uitstekende onderzoekers en ingenieurs.

Het slechte nieuws is natuurlijk dat op termijn tientallen jobs verloren gaan. Bij Philips Brugge, ooit de grootste tv-fabrikant van de wereld met 2.200 werknemers, zijn ze al wat gewoon, maar reorganiseren went nooit. Hopelijk monden de sociale onderhandelingen niet uit in een soort Bekaert-saga en kan samen met de VDAB er snel gezocht worden naar nieuwe jobs. Er is in de ruime regio rond Brugge alvast vraag genoeg naar goede ingenieurs en technisch geschoolde medewerkers. Slecht is ook dat TP Vision uit Brugge vertrekt. Nee, we zijn niet bekrompen en het Technologiepark van de Universiteit Gent in Zwijnaarde zal een zeer goede thuisbasis zijn. Maar met TP Vision verdwijnt één van de multinationals uit de Brugse regio. We hebben er nog (goed voor 50% van de industriële tewerkstelling of 7.000 arbeidsplaatsen) maar we moeten waakzaam blijven dat ook in hun hoofdkwartieren met één pen-nentrek de vestiging niet ingekrompen wordt of dicht gaat. We kunnen dit alleen vermijden door gunstige omgevingsfactoren.

Twee van die factoren zijn in dit dossier doorslaggevend geweest. Ten eerste de ruimte om te ondernemen. Inderdaad, de burgemeester van Brugge, de bevoegde schepenen, Voka, de Provinciale Ontwikkelingsmaat-schappij en de West-Vlaamse Intercommunale hebben verschillende keren samengezeten met TP Vision om hen alternatieve locaties in Brugge voor te stellen. Maar in feite zijn die er niet. Vandaag is er geen grond beschikbaar op regionale bedrijventerreinen in Brugge. De Vlaamse regering keurde het uitvoeringsplan voor de terreinen Chartreuse, Blankenbergsesteenweg en de Spie reeds goed, maar alles wordt nu geblokkeerd door lange juridische procedures bij de Raad van State. Niet in het minst omwille van het gekibbel over het nieuwe stadion van Club Brugge.

Als een regio geen beschikbare gronden of panden heeft, dan kan je moeilijk nieuwe bedrijven aantrekken of herlocaliseren. Het innovatiecentrum van TP Vision had een geknipte invulling kunnen zijn voor de sinds jaren beoogde zone voor hoogwaardige diensten in Chartreuse. De ligging van Chartreuse, op het kruispunt van grote verkeersassen, zowel naar Zeebrugge, Kortrijk, Gent en Brussel, is uniek. Het is dé poort van Brugge. Deze site smeekt om een dergelijke invulling. Maar een vis kan je niet vangen zonder aas.

Nog meer doorslaggevend voor TP Vision om te verhuizen naar Gent is de nabijheid van de universiteit. De vestiging van TP Vision komt op een innovatiesite waar labo's en andere faciliteiten gedeeld worden met de universiteit en andere bedrijven. Naast een cluster van biotechbedrijven en een Material Research Cluster wil men met IBBT en TP Vision een derde cluster ontwikkelen. Dit toont nog maar eens aan dat het hoger onder-wijs in West-Vlaanderen achterop hinkt. Ja, we hebben uitstekende hogescholen en universiteiten in de regio met uitstekende studenten maar middelen voor onderzoek zijn er niet of nauwelijks. Van alle middelen voor onderzoek in Vlaanderen gaat slechts 1,4% naar West-Vlaamse onderwijsinstellingen. Daarmee kun je geen basis leggen voor doorgedreven onderzoek dat de bedrijven ten dienste is en de basis vormt van clustering.

We moeten vandaag niet klagen over het vertrek van TP Vision uit Brugge. Laat ons er de juiste lessen uit trekken: zonder grond en zonder geld voor onderzoek geraken we met West-Vlaanderen niet langer vooruit.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

STA

NDP

UN

T

Lessen trekken

Ondernemers 15 28 september 2012 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

www.valcke-prefab.be

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

Page 4: Ondernemers 15-2012

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERBedrijvenpark Ten Briele

BEDRIJVENOpen Bedrijvendag I Triporteur I TAL I Vanheede I Axxi

ZonneWinDT I Isocab I Prostor-Brustor I ATV Technics I Omnicrom

REPORTAGE INTERIEUR

INTERVIEWMia Decaestecker - Sterima-Vanguard

SPECIAL BRUGSE BEDRIJVENBEURSSDS Kasseien I 2Trees I Blicon Beveiliging I Wijnen Feys & Van Acker

DOSSIER AFVAL & MILIEUVlarema I Decat Energy Technics I Beelite I Dumobil I Petillion

ONDERNEMERS & COSD Worx I Imposto Advocaten

HAVENNIEUWS

VOKA-NIEUWSPLATO & Lerende Netwerken

AGENDA

PROSIT

3456

101422263638404142

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] - Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

4 Ondernemers 15 28 september 2012

106

262314

Page 5: Ondernemers 15-2012

Fase B van het bedrijvenpark Ten Briele in Brugge is zo goed als klaar. In deze kmo-zone is er plaats voor loodsen, kantoren, show-rooms en opslagruimte. Projectontwikkelaar Futurn uit Kortrijk gaat de komende jaren verder met het uitbouwen van de site rond het voormalige Lappersfortbos.

Fase B van Ten Briele was een van de eerste projecten die de Kortrijkse projectontwikkelaar Futurn aanpakte. Die fase wordt eind september opgeleverd. “We dienden de bouwaanvraag vorig jaar in, en in april is met de bouw van de units gestart”, zeggen managing partners Frederik Baert en Gunther Biddelo. “Het is een mooi voorbeeld van onze aanpak: het ontwikkelen of herontwikkelen van bestaande vastgoedsites naar een duurzaam en multifunctioneel bedrijvenpark voor kmo’s.”Dat ze het bij Futurn over een ‘bedrijvenpark’ hebben en niet over een ‘bedrijventerrein’, is tekenend. Want de manier waarop bedrijven worden gegroepeerd en inge-plant, is in volle evolutie. “Dat klopt. Er gaat tegenwoordig meer aandacht naar de uitstraling en naar een efficiënt ruimtegebruik van een bedrijvenpark.”

Brede mix

Bedrijvenpark Ten Briele sluit aan bij de al langer bestaande industriezone Ten Briele, waar onder meer Bombardier Transportation en Dana – Spicer Off-Highway huizen.Frederik Baert: “Ons bedrijvenpark is zowat 3 ha groot, en fase B heeft ruimte voor 17 bedrijfsunits. Intussen ver-wachten we ook de vergunning voor fase C, die we al aan het commercialiseren zijn. De helft van de beschikbare

units daar is al gereserveerd. Samen met de volgende fases D, E en F zullen meer dan 40 bedrijven zich op het bedrijvenpark kunnen vestigen.”Vandaag vullen voornamelijk ambachtelijke – dus niet-vervuilende – en dienstverlenende bedrijven fase B in, zoals een boekhoudkantoor, een keukenbouwer, een elek-triciteits- en loodgietersbedrijf en een cateraar. “Als ontwikkelaar zullen wij de gewenste uitstraling van de site blijven bewaken, want dat is uiteindelijk ook de reden waarom de kopers voor Ten Briele kozen”, bena-drukt Gunther Biddelo. “De cluster van gebouwen zorgt ervoor dat de onderhouds- en gebruikskosten een stuk lager liggen. En bovendien zorgt die gemeenschappelijke ruimte ervoor dat men zelf zorg draagt voor de site; er is een grote sociale controle. Het stimuleert ook samenwer-king en kruisbestuivingen tussen de kmo’s, die uiteinde-lijk nog altijd de motor van onze economie zijn. We stellen ten slotte ook vast dat privé-investeerders oor hebben naar onze argumenten en in plaats van bijvoorbeeld een appartement te kopen, eerder bij ons een kmo-unit kopen, omdat ze met hetzelfde budget een beter rende-ment met minder opvolgingszorgen krijgen.”

Lappersforterfenis

Er blijkt dus een grote aantrekkingskracht uit te gaan van Ten Briele als geheel. “Het is dan ook een van de weinige sites met dit karakter ten zuiden van Brugge. Naar het noorden toe heb je bijvoorbeeld nog de Pathoekeweg, maar ons terrein is beter gelegen, met een vlotte aanslui-ting naar de E40.”Waar nu fase B is verrezen, bevond zich vroeger het Lappersfortbos – je kunt dus gerust van een beruchte locatie spreken. Het bos was altijd al zonevreemd in dat

industriegebied, maar kreeg wel een grote symbool-waarde. Hoe moest de projectontwikkelaar omgaan met de compenserende maatregelen voor het verdwijnen van het bos? Gunther Biddelo: “Zaken als groen- en waterbuf-fers en boscompensatie maakten van bij het begin deel uit van de vergunning, en waren voor een stuk al door de vorige eigenaar Fabricom aangepakt. De frustratie van de Lappersfortbewoners was dat de bomen gekapt werden, maar er jaren niets met het terrein gebeurde. Sinds wij vorig jaar eigenaar werden, is het vlug gegaan. En de snelle invulling van de site bewijst dat er wel nood was aan extra bedrijvenruimte van dit type.”

Vliegende start

Als de ontwikkeling van Ten Briele aan dit tempo blijft verdergaan, moet tegen eind volgend jaar alle ruimte voor ambachtelijke bedrijven zijn ingenomen. Op de site biedt Futurn ook nog een kantoorproject van 4.000 m² aan. Hier wacht de ontwikkelaar nog op één of meerdere gebruikers voor hij met de bouw start. Intussen bouwt Futurn onder meer nog aan een – zo goed als uitverkocht – bedrijvenpark in Vilvoorde, staat een nieuw bedrijvenpark in Kruishoutem in de startblokken en werd op het bedrijvenpark Wijnendale in Roeselare onlangs een built-to-suit gebouw verkocht aan een privé-belegger. Ten slotte zijn onlangs de werken op een site in Maasmechelen gestart. In totaal heeft Futurn nu een twaalftal dossiers lopen. De jonge projectontwikkelaar heeft dus duidelijk een vliegende start genomen. (JD)

www.futurn.com

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 15 28 september 2012 5

Frederik Baert & Gunther Biddelo:

“De snelle invulling van de site bewijst

dat er wel nood was aan bedrijvenruimte

van dit type.”

Wie zit er op Ten Briele?

Enkele van de bedrijven die zich vestigen in fase B van Ten Briele zijn:- Symphonie keukens- Retrobouw- Bouwonderneming Snauwaert- Van Reybrouck – Accountants & Tax

Consultants- La Fiesta Catering

Brugs bedrijvenpark Ten Briele in volle ontwikkeling

Page 6: Ondernemers 15-2012

De eerste zondag van oktober (dit jaar 7 okto-ber) is een dag waarop honderdduizenden Vlamingen een kijkje kunnen nemen achter de schermen van een groot aantal Vlaamse bedrijven. Het succesvolle evenement is vanaf 30 september dit jaar in handen van evenementenbureau TWICE en mediagroep Roularta, maar directeur Ann Van Doren ver-wacht niet dat dit ingrijpende veranderingen met zich mee zal brengen.

Dit jaar stellen 366 Vlaamse en Brusselse bedrijven hun deuren open voor een kennismaking met een oprecht geïnteresseerd publiek. In onze provincie kunnen bezoekers bij 98 ondernemingen terecht. "De roots van dit evenement liggen in West-Vlaanderen", vertelt Ann Van Doren, directeur Open Bedrijvendag. "Wat in 1991 begon als de organisatie van een open-deurdag bij een groot chemisch bedrijf, is 22 jaar later uitgegroeid tot een niet te missen afspraak voor honderd-duizenden Vlamingen en Brusselaars. We schommelen al enkele jaren rond de 800.000 à 850.000 bezoekers. Enkel vorig jaar was de interesse licht getemperd (750.000 bezoekers), maar het prachtige weer zat daar voor veel tussen."

Steun van lokale overheid

Bij deze 22ste editie blijft het grote aantal West-Vlaamse ondernemingen opvallend. "Liefst 51 bedrijven uit deze provincie nemen voor het eerst deel. De goede samen-werking met steden en gemeenten zorgt ervoor dat aar-zelende bedrijven uiteindelijk toch over de streep getrok-ken worden. De goede band met de lokale overheden is van groot belang, want de gemeente- en stadsbesturen staan vaak in voor extra promotie, de verkeersveiligheid, bewegwijzering en de organisatie van een lokale perscon-ferentie."

Met als thema 'Fabriek van de toekomst', staan indus- triële bedrijven dit jaar extra in de schijnwerpers. "De indus-trie in Vlaanderen is door de jaren heen sterk afgekalfd. Om te kunnen concurreren met het buitenland moeten onze bedrjiven transformeren en sneller inspelen op de markt, flexibeler, innovatiever en duurzamer produceren. Via de Open Bedrijvendag willen zij het grote publiek tonen dat ze klaar zijn voor de toekomst."

Zelfde basis

De overname van Open Bedrijvendag door TWICE en Roularta zal geen wereldschokkende wijzigingen met

zich meebrengen. "Met Roularta werken we al sinds het eerste jaar goed samen en TWICE is een gerenommeerd evenementenbureau dat door veel ondernemingen wordt gesolliciteerd om hun deelname aan onze organisatie in goede banen te leiden. Uiteindelijk zal de basis van Open Bedrijvendag altijd dezelfde blijven: het brede publiek laten kennismaken met ondernemingen die hen interes-seren. Via de nieuwe website kunnen bedrijven en bezoe-kers dit evenement nog beter benutten als een manier om respectievelijk nieuwe medewerkers aan te werven of te solliciteren." (BVC-Foto Kurt)

Voor een lijst van alle deelnemende bedrijven, kijk op: www.openbedrijvendag.be

Graag meer informatie of een gratis demonstratie?Bel 078 16 03 10 • mail [email protected] www.kluwer.be/software

EVAonline

EVA online boekhoudsoftware en meer...Makkelijk en effi ciënt. Nu, overal… altijd.

Als ondernemer weet u hoe belangrijk facturatie en boekhouden zijn. En het zijn net die activiteiten die voor een kleine onderneming of eenmanszaak niet evident zijn. Gelukkig is er nu EVA online. De ultraveilige en gemakkelijke software die via inter-net altijd beschikbaar en toegankelijk is. Met, indien u wil, speciale toegang voor de boekhouder. Gedaan met het over en weer sleuren van documenten en het nooit bij de hand hebben van de recentste cijfers. Starter, groeier of gevestigde waarde? EVA online evolueert probleemloos met u mee. Zo biedt EVA online Plus extra pakketten zoals aankoopbeheer, verkoopbeheer, enz…

EVA online en EVA online PlusOnline software die uw business in balans houdt: 24 uur op 24 uur beschikbaar via internet.

Geen extra investering in hardware.

Automatisch back-ups.

Toegang voor uw externe accountant.

Betaalbaar abonnement.

Nu ook voor administratie, commercieel en voorraadbeheer.

EVA online = facturatie + boekhouding

EVA online Plus = facturatie + boekhouding + administratie + commercieel beheer Onbeperkt gebruik 129 euro/maand

Nu ook voor administratie, commercieel en voorraadbeheer.

facturatie + boekhouding

Vanaf 49,50 euro/maand

110308-Adv VOKA WVL_NL_233x164.indd 1 8/02/2012 12:13:21

Open Bedrijvendag vanaf eind september in handen van TWICE en Roularta

“Industriële bedrijven staan dit jaar in de schijnwerpers”

Ann Van Doren: "Via Open Bedrijvendag

kan de industrie het publiek laten zien klaar te zijn

voor de toekomst."

Page 7: Ondernemers 15-2012

In de maand november start Jan Desmet van de pas opgerichte bvba De Kazerij (zus-terbedrijf van Triporteur en ID Fresh) met de testproductie van een nieuw type harde kaas. Momenteel verrijst een gloednieuwe kaasmakerij op het industrieterrein aan de Hogeweg in Wervik. Het gaat om een inves-tering van 4 miljoen euro.

De holdingvennootschap Jan Desmet omvat vandaag drie takken. De groothandel Triporteur levert aan de detailhandel en telt zo’n 800 klanten in West- en Oost-Vlaanderen, Brabant en Henegouwen. ID Fresh is de merkendistributeur van de exclusiviteiten Vlaskaas, Jeunesss!, Polderkaas en Augustijn Kloosterkaas, voor retail en groothandel. Voor de nieuwe kaasmakerij werd De Kazerij opgericht, die zijn productie via ID Fresh en Triporteur zal distribueren.

Momenteel is de nieuwe kaasmakerij in aanbouw, met een oppervlakte van 1.250 m² voor productieapparaat en extra opslag voor de rijping van de zelfgeprodu-ceerde kaas. Voor het project wordt samengewerkt met zuivelingenieur Guido Roelstraete en werd in mei 2010 een kaasmaker met meer dan 30 jaar ervaring aange-worven. De voorbije twee jaar werden twee types harde kaas geconcipieerd en getest op kleine schaal.

Nieuwe merken

Op de grotendeels geautomatiseerde lijn zullen diverse types harde kaas geproduceerd kunnen worden. “Toch blijft de kaasmaker en zijn ‘main du maître’ belangrijk voor het artisanale karakter, de smaak en de smedigheid van de kaas”, zegt Jan Desmet. “De eerste proefproducties komen er in november, maar dan zullen wellicht nog kleine modificaties nodig zijn om tot een lekkere kaas van constante kwaliteit te komen. Wij zijn ervan overtuigd dat er een markt bestaat voor nieuwe types harde kaas. Zowel consumptie (nu 12 kilo per Belg) als het Belgische marktaandeel stijgen immers. De helft van de verkoop is bovendien van het harde type en de

consument heeft wel oren naar kwaliteitsproducten van eigen bodem. Een andere reden voor de nieuwe kaasfa-briek is dat we ook eigen merken moeten ontwikkelen om te blijven groeien. We staan immers onder druk door de fusies bij de grote kaasmakerijen én de toenemende concentratie aan de kant van het grootwinkelbedrijf. Als producent kunnen we een rechtstreekse partner worden. Half oktober houden we degustatiedagen voor onze klanten en kunnen genodigden de kaasmakerij in avant-première bezoeken. De afzetkanalen voor onze nieuwe producten, een paar 100 ton per jaar, zijn er al, evenals merknaam, logo, marketingstrategie.”

Eenmaal de productie loopt, zullen extra aanwervingen volgen. Momenteel werken er bij Triporteur en ID Fresh samen 23 mensen, voor een stabiele gezamenlijke omzet van 12,8 miljoen euro.De melk wordt aangeleverd door MIKKA (Melk In de Korte Keten Afzet). Deze organisatie verenigt melkvee-houders die zich losgemaakt hebben van de bestaande coöperaties en zelf instaan voor ophaling en vermark-ting van hun producten, met de eigen consumenten-merken Délimel en Augustijn Kloosterkaas. Ze leveren melk aan kleine tot middelgrote artisanale verwerkers en groothandel.

Historiek

Kaasgroothandel Triporteur werd in 1934 opgericht door André Desmet in Wervik. In 1977 vestigde zoon Jean-Pierre Desmet zich op het bedrijventerrein. Er kwam een modern bedrijfsgebouw voor opslag en een rijpingszaal met een capaciteit van 200.000 kg voor Goudse kaas. Sinds 1995 zet kleinzoon Jan Desmet (38) zich in voor de uitbreiding van het assortiment (800 kazen in voorraad uit de meeste West-Europese landen) en de ontwikke-ling van eigen merken (een eigen grossiersmerk Goudse kaas ‘Het Wapen van Noord-Holland’ en de nationale merken Vlaskaas en Jeunesss!). (MD-Foto DD)

www.triporteur.be

In deze rubriek gaan we met een West-Vlaamse zaakvoerder op zoek naar de essen-tie van ondernemen. Hij of zij mag dan de fakkel doorgeven aan een zelfstandige col-lega, met een persoonlijke vraag er bovenop. Fernand Verlinde (Copanex) neemt de uitno-diging van Freddy Defoort (Ukracov West) met beide handen aan.

Wat was uw grootste les op het vlak van ondernemer-schap en van wie hebt u die gekregen?"Ik heb het geluk gehad om in mijn opkomende jaren om te gaan met positief ingestelde personen. Deze onder-nemers beschouwden de veranderingen in de wereld niet als een bedreiging, maar vonden juist dat ze nieuwe kan-sen boden. Van hen leerde ik om flexibel, maar berekend om te gaan met deze uitdagingen. Elk voorstel is daarom het bestuderen waard, maar niet elk aanbod schenkt je de kip met de gouden eieren."

Uit welke fout heeft u persoonlijk het meeste geleerd?"Een wijs man vertelde me ooit tijdens een voetbal-wedstrijd dat hij zijn zoon had overtuigd om bij een investering enkel te kiezen voor de hoogste kwaliteit. Het was een wijze les die toen jammer genoeg te laat kwam. Bij een investering, kort voor die bewuste match, had ik me vooral laten verleiden door de prijs. De geproduceerde goederen noch de beoogde leverter-mijn bereikten ooit het beoogde resultaat. Het gebrek aan zielenrust deed mij er algauw toe besluiten het com-pleet anders aan te pakken. Daarvan heb ik tot op heden nog geen moment spijt gehad."

Vraag van Freddy Defoort (Ukracov West): "Welk advies zou u meegeven aan uw jonge overnemers?""Als ik maar één advies mag geven, zeg ik: durf te ondernemen. Pas als je het zelf doet, als je er zelf voor staat, weet je wat het betekent om een ondernemer te zijn. Met vallen en opstaan leer je het snelst. Laat je niet ontmoedigen door een tegenslag. Niet iedere slag is een geluksslag, soms is het ook eens een slag in het water. Leer dus uit je fouten, maar onthoud vooral wat je voor-uit heeft geholpen."

Volgende estafetteloper: Philippe Eeckman (Kipco-Damaco Oostrozebeke)

Vraag van Fernand Verlinde: "Met uw familiebedrijf bent u zeer actief in het buitenland. Welke hindernissen ervaart u om in België even succesvol te zijn als in het buitenland?"

// FERNAND VERLINDE COPANEX

ESTAFETTE

BEDR

IJVENNieuwe kaasmakerij

naast groothandel Triporteur in Wervik

Jan Desmet: “In de nieuwe kaasmakerij willen we een paar 100 ton

van nieuwe types harde kaas produceren per jaar.”

Page 8: Ondernemers 15-2012

Jan Tyvaert

mede-zaakvoerder 3architecten, samen met Barbara Ostyn

en Christophe Keirsbilck

TWICE, MOET JE MEEMAKEN*

* TIJDENS DE OPENING VAN ONZE NIEUWE KANTOORRUIMTE BIJVOORBEELD.

Tijd vrijmaken voor een inspirerende babbel met ons cliënteel, werd de rode draad tijdens de opening van onze nieuwe kantoorruimte. Dankzij een accurate aanpak en vlotte begeleiding, ontnam TWICE ons alle zorgen. TWICE richtte onze kantoorruimte in als open evenementenlocatie met aangepaste bars voor food & drinks én zorgde voor animaties die bij de � loso� e van ons kantoor passen. Tof gevoel, zo stressloos de banden met je cliënteel aan te kunnen scherpen!

Meer info & foto’s van dit evenement vindt u op: twice.be

fun is serious businessWestlaan 159 - B - 8800 Roeselare - 051 248 848 - [email protected] - www.twice.be

59163 ad voka twice jan tyvaert.indd 1 11/09/12 18:58

Page 9: Ondernemers 15-2012

BEDR

IJVEN

Wie dit seizoen al in de vip-lounge van voet-balclub Zulte-Waregem is geweest, kan erover meespreken: de ruimte ziet er tegenwoordig schitterend uit. Voor de realisatie van het interieur sloegen onder meer Buro Modern, Quick-Step en TAL de handen in elkaar. Dit laatste bedrijf, een verlichtingsspecialist uit Pittem, stak vorig jaar al de twee mooiste zalen van de befaamde department store Har-rods in Londen in een nieuw kleedje.

De nieuwe vip-lounge van de voetbalclub diende in een recordtempo te worden gerealiseerd. "We kregen na het eind van vorig seizoen een telefoontje van de club, met de vraag om nog voor de start van de nieuwe competitie de ruimte helemaal op te fleuren", getuigt Karel Festjens van TAL (Technical Architectural Lighting). "We hebben de koe meteen bij de horens gevat, met de ambitie er de mooiste vip-lounge uit de hoogste voetbalklasse van te maken. De reacties zijn alvast erg positief."

Zwart en goud

Waar je vroeger vanuit de lounge gewoon de match volgde in comfortabele zetels, heeft de ruimte nu heel wat meer uitstraling gekregen. De hele ruimte ademt zwart en goud. Met verlichting in dezelfde kleuren (zwarte behuizing en gouden reflectoren) wordt het effect daar-van nog gevoelig versterkt. "Zeker bij avondwedstrijden baadt de club in warme, gezellige tinten. Het verleidt ook andere supporters na de match tot een bezoekje aan deze ruimte. Nadien mochten we ook de vip-bar van de wagen-sponsor aanpakken. Hier werd gekozen voor een volledig wit concept."

Het project aan de Gaverbeek was er eentje zoals TAL ze graag lust. "Wij mikken op het middensegment en de hogere klasse en leven ons graag uit om samen met andere interieurpartners en de architect vormgeving, uit-straling en verlichting volledig op elkaar af te stemmen. Het hele plaatje moet kloppen. Onze expertise laten we graag tot zijn recht komen in een breed scala aan toepas-singen, van residentiële appartementen tot grote winkel-ketens. In die zin was ook onze realisatie van vorig jaar bij Harrods in Londen een niet te versmaden visitekaartje. Bovendien mogen we ook in de nabije toekomst meewer-ken aan architecturale pareltjes."

Met andere woorden, het verlichtingsbedrijf heeft de wind in de zeilen. "Momenteel werken we met 35 mensen en zelfs in de recessiejaren bleven we een lichte groei ken-nen. De markt in de zuiderse landen mag dan stilgevallen zijn, de extra activiteiten in België, onze buurlanden en het Midden-Oosten hebben dat ruimschoots gecompen-seerd." (BVC-Foto Kurt)

www.tal.be

TAL steekt vip-lounge in nieuw kleedje

Ondernemers 15 28 september 2012 9

Milieugroep Vanheede Environment Group maakt als eerste in België gebruik van een hybride vuilniswagen. Het project heeft tot doel het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de geluidshinder te beperken. “Dat is niet alleen ecologisch, maar voor ons ook econo-misch interessant, aangezien we 180 vracht-wagens hebben”, aldus marketing manager Dieter Verhaeghe.

“Als milieubedrijf waren we al een hele tijd op zoek naar een beperking van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van onze vrachtwagenvloot”, zegt mar-keting manager Dieter Verhaeghe. “Dat is niet alleen ecologisch, maar voor ons ook economisch interessant aangezien we 180 vrachtwagens hebben. Omdat Volvo zowel leverancier als klant is bij ons, werken we op verschillende domeinen samen. Zo groeide in 2007 de idee om samen een hybride vuilniswagen te ontwerpen. Volvo ontwierp het voertuig, Geesinknorba zorgde voor de perssystemen.”

“Kenmerkend aan een hybride voertuig is dat er een combinatie is van een elektro- met een dieselmotor. Als de vrachtwagen traag rijdt, dan gaat dat puur elektrisch. Rijdt hij 90km per uur, dan gebeurt dat op diesel. Door te remmen met de motor wordt energie

opgeslagen in de batterijen. De vrachtwagen weegt 26 ton, waarvan een ton wordt ingevuld door het gewicht van alle batterijen samen. Dat is veel en knaagt aan het laadvermogen. Daarom gebruiken we die vrachtwagen ook voor het ophalen van containertjes papier en kar-ton bij een 50 à 60-tal klanten per dag in Zuid-West-Vlaanderen.”

Minder geluidshinder

“Door die elektromotor verbruiken de vrachtwagens uiteraard minder diesel en is er minder CO2-uitstoot”, gaat Dieter verder. “Een derde voordeel is dat de geluids-hinder beperkt wordt. Dat is zeker het geval als de vrachtwagen elektrisch rijdt, maar revolutionair is ook dat de persunit niet meer op de dieselmotor werkt maar met batterijen. Dat maakt minder lawaai en verbruikt alweer minder diesel. Bovendien laden we die batterijen

elke nacht op met energie die we opwekken via onze stortplaats in Roeselare. Die is goed om 3.000 gezinnen van energie te voorzien, en daarvan gebruiken we nu een heel klein deeltje voor de batterijen van de persunit.”

In de toekomst gaat Vanheede zeker blijven investeren in innovaties op het vlak van mobiliteit. Dit kan opnieuw door de aankoop van hybride vrachtwagens, maar ook andere technologieën blijven ze opvolgen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Zo is de kostprijs van een hybride vrachtwagen een stuk hoger dan die van een gewone vrachtwagen, maar hij verbruikt 30% minder brandstof en stoot 30 à 35% minder CO2 uit. “Ook qua veiligheid duiken er nieuwe problemen op: een vracht-wagen voor een gewone huisvuilronde mag niet te stil zijn, zodat voetgangers en fietsers ons blijven horen en in geval van ongevallen met dit voertuig vergen batte-rijen een speciale aanpak door de brandweerdiensten”, besluit Verhaeghe. (PD-Foto Kurt)

www.vanheede.com

Vanheede stelt hybride vuilniswagen voor

Dieter Verhaeghe:

“We blijven investeren in mobiliteit.”

Karel Festjens: “Het hele plaatje moet

kloppen.”

Page 10: Ondernemers 15-2012

‘Interieur 2012’ wordt meer dan ooit een zin-tuigelijke belevenis. Voor het eerst breekt de biënnale ook voluit uit de muren van Kortrijk Xpo om het Buda-eiland in te palmen met een extra programma. De stad is ook aanwe-zig in het beursgebouw, want ook daar wordt de metafoor van Design City doorgetrokken. Voorzitter van Interieur vzw en curator van deze editie, Lowie Vermeersch, geeft tekst en uitleg.

Lowie Vermeersch waagde begin vorig jaar een berekende stap in het duister. Hij verliet het gereputeerde Italiaanse designbureau Pininfarina, waar hij sinds 2007 hoofdont-werper was, en startte zijn eigen kantoor GranStudio.

Maar omdat hij een van die mensen is voor wie een week meer dan zeven dagen telt, nam hij ook het voorzitter-schap van de Interieur vzw op zich. Voor de editie 2012 van de biënnale is hij bovendien de curator, maar Vermeersch’ band met ‘Interieur’ is al langer geleden gesmeed. “Ik heb mijn eigen bureau opgezet om naast autodesign – wat ik blijf doen – ook ruimte te kunnen geven aan mijn bredere creatieve interesses”, legt Lowie Vermeersch uit. “Ik maakte al deel uit van de raad van bestuur toen ik nog bij Pininfarina werkte. ‘Interieur’ is een evenement dat, net als alles in het veld van design, inspeelt op verande-ringen in de maatschappij, en de organisatie vond het de geschikte tijd voor een ‘verfrissing’. Met een aantal leden van de raad van bestuur hebben we die vernieuwing vormgegeven en nieuwe strategische lijnen uitgezet.

En dat viel net samen met mijn persoonlijke streefdoel om mijn horizon te verruimen.” Vermeersch kreeg daarop de vraag om die vernieuwing ook te helpen realiseren, als voorzitter maar dus vooral ook als curator, omdat de vzw die vernieuwing niet alleen inhoudelijk maar ook structureel wilde doorvoeren. “En niet onbelangrijk: het leek mij ook een mooie opportu-niteit om iets te kunnen realiseren in mijn geboortestad. Ik leef al 20 jaar in het buitenland, maar net daardoor heb ik altijd een sterke band gevoeld met mijn roots en mijn familie hier”, zegt Lowie Vermeersch.

Aanraking

Over zo’n structurele vernieuwing gesproken: het stads-programma van Interieur 2012 – waarmee het event als het ware uit Kortrijk Xpo breekt – is daar een voorbeeld van. “De Design City is een van de nieuwe lijnen, en zeker de voornaamste”, zegt Lowie Vermeersch. “De drijfveer daarvoor was de vraag: wat moet een designevement vandaag zijn? Het antwoord is: een beleving. ‘Interieur’ was allang geen beurs meer in de strikte zin van het woord, maar nog veel meer dan vroeger willen we een goede balans zoeken tussen de trade fair en een haast

REP

ORT

AGE

“Het stadsprogramma zal de Kortrijkzanen nog dichter bij

Interieur en waar het even voor staat, brengen.”

Lowie Vermeersch

Interieur verovert de stad

Page 11: Ondernemers 15-2012

zintuigelijke belevenis, een aanraking met design en de producten in de meest brede zin van het woord. In de wereld van vandaag is design ingeburgerd en word je overspoeld met informatie. Die rol hoeft Interieur dus veel minder dan vroeger te spelen; haar meerwaarde ligt net in de fysieke ervaring.”Vandaar het stadsprogramma op het Kortrijkse Buda-eiland, want een expogebouw is volgens Lowie Ver-meersch geen ideale omgeving voor een avondpro-gramma, of voor een jonge ontwerper die een heel jaar in alle intimiteit aan één product heeft gewerkt. “Daarom zijn we blij dat we Interieur ook tot in de unieke nieuwe Budafabriek kunnen brengen, maar ook in de Budato-ren, de Paardenstallen van het Broelmuseum enzovoort. Het zal de Kortrijkzanen nog dichter bij Interieur en waar het even voor staat, brengen.”

Design & architectuur

‘Interieur Extra’ laat ook toe om wat meer de avant-garde, het experiment en het avontuur op te zoeken, benadrukt Lowie Vermeersch. “Interieur ziet zichzelf vooral als een platform voor anderen, en het stadsprogramma maakt dat platform groter én toegankelijker voor jong talent. In 2010 waren er 31 deelnemers aan de Young Designers’ Fair, nu zijn dat er via Ventura en De Invasie – die de fair vervangen – 140.”De Budafabriek biedt ook exporuimte aan de laureaten van de vernieuwde Interieur Design Awards, waarin dit jaar naast object ook de categorie space werd toegevoegd. Lowie Vermeersch: “Daarmee keren we een beetje terug naar de roots. Interieur is niet alleen ‘object’; de ruimte

waarin het zich bevindt, is evengoed bepalend voor het gevoel dat het opwekt. Vandaar dat we een prijsvraag hebben uitgeschreven voor een ruimte van 30 m² - de maximumoppervlakte waarvoor je geen bouwvergunning nodig hebt (lacht). We zochten daarin dus letterlijk de grens op tussen design en architectuur.”

Toekomst van wonen

Een curator drukt vaak heel erg zijn stempel, waarbij zijn persoonlijkheid en creatieve keuzes samenvallen met de hele identiteit van het evenement. Lowie Vermeersch ziet zijn rol in ‘Interieur 2012’ anders. “In deze tijden kun je niet meer denken in termen van ‘één enkele waarheid”, zegt hij. “Ik zou het arrogant vinden mocht ik aan andere creatieve geesten iets opdringen. De rode draad in mijn invulling van deze ‘Interieur’ is een context scheppen waarin dingen kunnen gebeuren. Tegelijk wil ik wel een coherent geheel creëren, en ben ik bijvoorbeeld erg aanwezig in de scenografie van de biën-nale. Daarvoor heb ik de stadsmetafoor ook doorgetrok-

ken in Kortrijk Xpo zelf. De expo is in feite een stadsplan – waarbij bijvoorbeeld thema’s aan elkaar gelinkt zijn via hetzelfde kleurgebruik – en een spiegel van het ‘echte’ stadsprogramma. Maar de grenzen die ik oplegde, zijn wel ruim genoeg om creatievelingen hun eigen ding te laten doen.”Die visie en de stadsmetafoor weerspiegelen zich ook in de keuze om niet langer één guest of honour uit te nodi-gen, maar wel zeven gasten die verspreid over de hele expo hun project rooms openstellen, onder de noemer Future Primitives. Lowie Vermeersch: “Zij werken wel

rond één thema dat ik als curator duidelijk heb neergezet: ‘Wat is jouw visie op de toekomst van woonbeleving?’ Grote namen krijgen exact dezelfde ruimte en faciliteiten als jong en onbekend talent. Ook dat is een statement, natuurlijk: het gaat enkel en alleen om creativiteit en nieuwe inzichten. De project rooms zullen veel discussie en kritiek losweken, want ze zoeken de grenzen op van hoever je kunt gaan in design – niet als doel op zich, maar als opportuniteit om inhoudelijke vragen op te roepen.”

Andere inkomsten

Het kan niet anders dan dat Interieur vzw ook grondig heeft nagedacht over het evenwicht tussen de inhou-delijke versterking en vernieuwing, en het economische belang van het event. “Aan de exposantenformule is niet geraakt, er zijn er opnieuw meer dan 300. Maar het economische aspect leunt niet meer alleen op de exposanten en bezoekers”, zegt Lowie Vermeersch. “Vanaf deze editie krijgen we ook een toelage van de Stad Kortrijk en het Designplatform Vlaanderen, onder meer om het gratis stadsprogramma te realiseren en onze platformfunctie te kunnen uitvoe-ren. Zoals elk cultureel evenement boren we nu dus ook andere inkomstenbronnen aan.” (JD)

‘Interieur 2012’ vindt plaats van 20 tot en met 28 oktober 2012 in Kortrijk Xpo, maar ook op het Buda-eiland (zoals de Budafabriek, Budascoop, de Budatoren en de Paardenstallen van het Broel-museum).

www.interieur.be

REP

ORT

AGE

Ondernemers 15 28 september 2012 11

“Interieur is niet alleen object; de ruimte waarin het zich

bevindt, is evengoed bepalend voor het gevoel dat het

opwekt.” Lowie Vermeersch

Page 12: Ondernemers 15-2012

Wilt u duurzame innovatie een centrale plaats geven in uw bedrijf? Maar weet u niet meteen hoe u het duur-zaamheidsprincipe concreet in uw bedrijfsvoering integreert? De OVAM heeft nu een nieuw instrument om u daarbij te ondersteunen: de OVAM-SIS-toolkit. Ga met dat creatieve instrument actief op zoek naar duurzame oplossingen voor uw bedrijfsvoering. Voor procesbegeleiding kunt u een beroep doen op professio-nele begeleiding.

Zin om van duurzame innovatie een échte stevige bonus te maken voor uw bedrijf? Bestel meteen de OVAM-SIS-toolkit op www.ovam.be/ecodesignlink.

Maak werk van duurzame

innovatie met de OVAM-SIS-toolkit.

bonus te maken voor uw bedrijf? Bestel meteen de OVAM-SIS-toolkit op www.ovam.be/ecodesignlink.

Op zoek naar een stevige bonus?

Adv-2012-SIS-Toolkit-233-h333.indd 1 20.07.2012 14:16:30

Page 13: Ondernemers 15-2012

BEDR

IJVENAccountantskantoor

Vanneste-Vanlerberghe wordt Axxi

Ondernemers 15 28 september 2012 13

Vanaf 1 oktober kunnen zowel particulieren als gemeentebesturen voor advies terecht bij het Provinciaal Huis voor Duurzaam Wonen. De organisatie zal opereren vanuit de nieuwe locatie in het starterscentrum van Veurne. Zes deskundigen van de vzw ZonneWinDT vervullen er de rol van kennispartner.

ZonneWinDT ontstond tien jaar geleden uit BeauVent, een coöperatieve vennootschap met zo’n 2.000 ven-noten die investeert in hernieuwbare energie: wind (de turbines in Nieuwkapelle), zonne-energie (o.m. projec-ten voor scholen) en biomassa (koolzaadolie). Deze vzw wil mensen adviseren, sensibiliseren en aanzetten tot een meer duurzame levensstijl.

De sensibilisering gebeurt op twee manieren: via een educatief pakket (workshops rond natuurverven, recuperatiemateriaal, windenergie, zonne-energie …) en een pakket duurzaam bouwen in samenwerking met de provincie. Door de jaren heen groeide Zonne-WinDT immers uit tot kennispartner van de provincie.

Omdat de opdracht van de provincie en de doelstellin-gen van ZonneWinDT parallel lopen, en de vzw te krap behuisd raakte op de laagenergiekantoorboot op de IJzer in Diksmuide, vonden ze elkaar nu ook in het Provinciaal Huis voor Duurzaam Wonen. Het situeert zich in het starterscentrum in Veurne, tegenover de hoofdcampus van Syntra West.

In het Huis worden toepassingen van duurzaam bou-wen in een demobox tentoongesteld. “De adviezen over duurzaam (ver)bouwen blijven we verder geven”, zegt Sarah Vanhamme, coördinator van ZonneWinDT. “Daarvoor gaan we ofwel op plaatsbezoek bij de mensen thuis (kostprijs 50 euro), of ze komen op kantoor met hun plan en hun vragen (25 euro). Onze adviezen hebben betrekking op inplanting, ecologische bouwmaterialen, verwarmingstechnieken, zuinige verlichting, isolatiema-teriaal, ventilatie, afwerking, enzovoort. Korte vragen beantwoorden we via het digitale adviesloket. Op deze nieuwe locatie beschikken we ook over een demo-ruimte, om de geïnteresseerde bezoeker voeling te laten krijgen met natuurlijke isolatiematerialen, FSC-gelabeld

hout, natuurlijke verven, enzovoort. Ze laat ons ook toe om onze workshops uit te bouwen en projecten verder te ontwikkelen.” (MD – Foto DD)

www.zonnewindt.bewww.west-vlaanderen.be/duurzaambouwen

Een ruimtestation dat in volle vaart hogere horizonten opzoekt: het beeld uit de marke-tingcampagne van Axxi, toont meteen waar dit accountantskantoor uit Kuurne voor staat. De nieuwe naam van het voormalige 'Accoun-tantskantoor Vanneste-Vanlerberghe' sym-boliseert de gedrevenheid die de onderneming ook de komende 30 jaar, onder leiding van de tweede generatie, wil etaleren.

Mieke Vanneste schreef in 1979 de eerste bladzijden van Accountantskantoor Vanneste, toen ze vanuit haar

woonkamer de activiteiten opstartte. Met succes, want in de jaren 80 breidde de onderneming almaar verder uit. "De snelle groei weerspiegelde zich ook in het aantal medewerkers. In 1986 telden we vijf medewerkers en kwam ook mijn man, Stan Vanlerberghe, de rangen ver-sterken", getuigt Mieke Vanneste. "Door die expansie verhuisden we een jaar later naar een modern kantoor-gebouw langs de Rijksweg in Kuurne. Intussen bleven we onverdroten investeren in kennis en expertise, wat zich vertaalde in diverse strategische overnames. Daardoor tellen we nu een twintigtal dynamische medewerkers."

Zeer persoonlijke omgang

Eén van die enthousiastelingen is Charlotte Vanlerberghe, de dochter van Stan en Mieke. Zij zette na haar universi-taire studies (Toegepaste Economische Wetenschappen & Fiscaal Recht) en externe werkervaring, begin 2011 mee de schouders onder de onderneming en is een passionele pleiter van de waarden waar het rasechte West-Vlaamse familiebedrijf voor staat. "Wij hechten erg veel belang aan een zeer persoonlijke omgang met onze klanten. Zo wordt ieder dossier volledig door één persoon begeleid. Op die manier groeien onze medewerkers uit tot echte vertrou-

wenspartners voor onze klanten, die appreciëren dat wij voortdurend de vinger aan de pols van hun onderneming houden."

33 jaar nadat het bedrijf boven de doopvont werd gehou-den, krijgt het een fris kleedje én een krachtige nieuwe naam. "Axxi heeft voor ons een dubbele betekenis", getuigen Mieke Vanneste en Charlotte Vanlerberghe. "Ons motto 'Accounting in de XXI-eeuw' verwijst naar de snel evoluerende bedrijfsmarkt, waarin wij met Axxi altijd een ondersteunende rol zullen blijven spelen. Anderzijds weerspiegelt de naam de proactieve manier waarop wij willen service verlenen, onze klanten informeren en oplos-singen op maat bieden."

De klanten kunnen blijven rekenen op de diensten van hun vertrouwde team, dat meer dan ooit de gezamenlijke kennis optimaal zal bundelen en benutten. "Door die aan-pak willen wij ons ook de komende jaren blijven profileren als een competente speler op de markt van bedrijfsonder-steuning, door ambitieuze ondernemingen te begeleiden en te stimuleren doorheen hun hele levenscyclus." (BVC-Foto Hol)

www.axxi.be

Provincie en ZonnewinDT stimuleren duurzaam wonen en (ver)bouwen

Sarah Vanhamme:

“Op deze nieuwe locatie beschikken we ook

over een demoruimte, om de geïnteresseerde

bezoeker voeling te laten krijgen met natuurlijke

isolatiematerialen, FSC-gelabeld hout, natuurlijke

verven, enzovoort.”

Charlotte Vanlerberghe, Mieke Vanneste en Stan Vanlerberghe:

“Axxi staat voor Accounting in de XXIste eeuw en

weerspiegelt de proactieve manier waarop wij service

willen verlenen.”

Page 14: Ondernemers 15-2012

INTE

RVIE

W

MIA DECAESTECKERSterima-Vanguard

Page 15: Ondernemers 15-2012

Malysse-Sterima is groot geworden als familiebedrijf, tot het in 2008 werd overgenomen door de Duitse groep Vanguard. Wat is er van de familiale spirit van toen over-gebleven in de multinationale context van vandaag?Mia Decaestecker (bulderende lach): “Ik, tiens!”

En wat nog?Mia Decaestecker: “Na de intrede van het Duitse Vanguard zijn omzeggens alle mensen aan boord gebleven, ook Martine en Geert Malysse die nog steeds in de raad van bestuur zetelen. Dat zegt al iets over de continuïteit. Ook onze ambities zijn intact gebleven: dit is een bedrijf dat wil groeien, maar ook verstandig wil groeien. Na de intrede van Vanguard, is het vaste geloof in waarden gebleven. Waarden zoals klantentevredenheid, innovatie, respect voor de mens, altijd voorop willen lopen in de markt. Dit is niet altijd even gemakkelijk in een markt die enorm in beweging is en waar steeds meer concurrentie een feit is.”

Waar situeert zich de Duitse toegevoegde waarde: in technologie? in kennis? in ervaring?Mia Decaestecker: “Nog voor 2008 werkten we al samen met Vanguard. Toen ontstond het idee om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. In Duitsland stond men bijvoorbeeld al heel wat verder op het vlak van de dienstverlening aan de sterilisatieafdeling van het zie-kenhuis. Dat concept hebben we als eerste ook in België kunnen invoeren en verkopen. De inspiratie en de know-how kwam duidelijk van onze Duitse partner. Anno 2012 hebben we alle nodige kennis en expertise in ons eigen team opgenomen, en zijn we op dit domein de absolute voorloper.”

Waarom moest het familiale aandeelhouderschap van Sterima daarom zo nodig opgeofferd worden. Kon de groep ook niet onafhankelijk verder?Mia Decaestecker: “De intrede van Vanguard bezorgde ons duidelijk meer mogelijkheden en betekende een wissel voor de toekomst. De vorige generatie (de familie Malysse) was al de pensioengerechtigde leeftijd voorbij. Dan komt er een dag dat je toekomstgericht moet denken

in het belang van het bedrijf en niet in het eigenbelang. Dat is exact wat gebeurd is.”

Meteen na de overname werd een Duitse CEO uitge-stuurd in de persoon van Steffen Liebich, die al na twee jaar de fakkel aan u doorgaf. Dat was allicht niet vooraf afgesproken?Mia Decaestecker: “Afspraken over zo’n wissel waren er duidelijk niet gemaakt. Aan Duitse zijde zag men snel in dat alle relaties met klanten, medewerkers en leveran-ciers, sterk lokaal verankerd waren. Met andere woorden: het inzicht ontstond dat ze op dat vlak niet meer te bieden hadden dan het lokale management. In onze business is het persoonlijke contact erg belangrijk. Zelf ben ik in deze sector opgegroeid. De vraag werd snel gesteld of ik de leiding wilde nemen.”

Hoe moeilijk was het om dat ja-woord te geven?Mia Decaestecker: “Ik ben sowieso niet iemand die over zo’n beslissing lig te piekeren in haar bed. In feite was de familie doorslaggevend. Ik heb dat aan mijn man en mijn kinderen voorgelegd en zij steunden me. Dan heb ik niet langer getwijfeld.”

U draait al langer mee, maar altijd in de schaduw. Ooit gedacht dat u op de hoogste stoel terecht zou komen?Mia Decaestecker: “Hoegenaamd niet. Ik doe dit niet uit ambitie of om een diep gekoesterde droom te realiseren.”

Hoe zou u uw eigen managementstijl omschrijven?Mia Decaestecker: “Het is moeilijk om over jezelf te praten, dus zal ik maar verwijzen naar een recente bijeenkomst van het managementteam waarbij we met alle aanwezi-gen een evaluatie hebben gemaakt van elkaar. De ande-ren vonden vooral mijn gedrevenheid mijn belangrijkste kenmerk. Ik ga er altijd voor de volle honderd procent voor. Voorts wil ik ook een participatieve manager zijn die tussen de mensen staat. Respect voor mensen is cruciaal in mijn verhaal. Ik ben ook iemand die weet wat ze wil. Finaal is er mijn kennis van de sector. Ik ben hier in 1980 begonnen, helemaal onderaan de ladder in de productie.

Finaal schijn ik ook iemand te zijn met een groot verant-woordelijkheidsgevoel. Enfin, dat alles hebben de andere leden van het management team toen over mij gezegd.”

Heeft het voordelen om als vrouw de lakens uit te delen?Mia Decaestecker: “Een vrouw kan zich opener en kwets-baarder opstellen dan een man waardoor ze in zekere zin dichter bij de mensen staat. Ze zal andere accenten leggen en kan delicate situaties daardoor makkelijker ont-mijnen. Je hoort me niet zeggen dat het allemaal vrouwen moeten zijn in een team, net de mix tussen mannen en vrouwen is zo interessant. Maar de female touch mag niet ontbreken.”

U draaide al een leven lang mee in de organisatie. Wat heeft u geleerd van uw voorgangers Paul en Marc Malysse, met wie u nauw hebt samengewerkt?Mia Decaestecker: “Paul was meer begaan met technische zaken, de productie zeg maar. Van Marc blijft vooral zijn klantgerichtheid en zijn aandacht voor de mensen me bij. Overigens had ik die manier van werken ook al een beetje van thuis uit meegekregen.”

Enkele jaren geleden ging Sterima-Vanguard door een proces van herstructurering. Waarom moest dat zo nodig? Ondernemen, is dat van tijd tot tijd de bomen snoeien?Mia Decaestecker: “Dat hoort er zeker bij. Kort na de overname werd in overleg met de nieuwe Duitse aandeel-houder beslist om het bedrijf te hervormen. Een derge-

Van een eenvoudig meisje uit een landbouwersgezin naar de functie van CEO van een middelgroot West-Vlaams bedrijf. Dat is het opvallende parcours van Mia Decaestecker. In 2010 werd ze – als architect van de joint venture - door de nieuwe Duitse meerderheidsaandeelhouder (Vanguard) gevraagd om de leiding te nemen over de Kortrijkse wasserijgroep Malysse-Sterima. Vandaag is ze patron van een bedrijf met maar liefst 884 medewerkers en een omzet van 53 miljoen euro. Maar ze vindt het nog altijd fantastisch: “Het ondernemerschap is elke dag opnieuw jezelf uitvinden.”

INTE

RVIE

W

Ondernemers 15 28 september 2012 15

“MIDDELEN MATCHEN MET IDEEËN, DAARVOOR DOE JE HET ALS ONDERNEMER”

“Schaalvergroting is ook voor ons een noodzaak gezien de evolutie bij de klanten. Maar we bedanken voor gekke financiële avonturen.”

Page 16: Ondernemers 15-2012

lijke wijziging doorvoeren is niet altijd even gemakkelijk, maar soms wel noodzakelijk.”

Ondernemen is daarnaast ook innoveren, investeren, implementeren. Maar koken kost geld. Hoe doe je dat best op een kostenefficiënte basis en zonder de wurg-greep van de banken te moeten voelen?Mia Decaestecker: “Je kan nooit zonder de banken. Eerlijk gezegd, onze ervaringen zijn op dat vlak niet slecht. Ik denk te mogen zeggen dat we dat ook te danken heb-ben aan onze eigen attitude. We hebben ons in de rela-ties met financiers altijd transparant opgesteld en altijd duidelijk gemaakt wat onze plannen en ambities waren. Zo bouwen we onze nieuwe specialisaties – de dienstver-lening rond het managen van het sterilisatie- en het logis-tiek proces in ziekenhuizen en medische bedrijven - beetje bij beetje uit in samenwerking met partners. Financiële of andere. Ongeacht of het crisis was of niet, proberen we nog altijd te investeren in de toekomst.”

Noodzaak aan consolidatie

Wat betekent de schaalvergroting bij de ziekenhuizen en zorginstellingen voor uw bedrijf? Hogere kwaliteits-eisen en meer druk op de prijzen?Mia Decaestecker: “Uw analyse is juist. En gemakkelijk-heidshalve wordt wel eens vergeten dat onze logistieke kosten – spijts de schaalvergroting van onze klanten – er niet kleiner op worden. Want ziekenhuizen of rusthuizen worden misschien juridisch wel groter maar dat betekent nog niet dat alle activiteiten zich op één plaats concentre-ren. Onze opdracht is en blijft: een balans vinden tussen kwaliteit en prijzen. De markt verandert zo snel dat we verplicht zijn om onze strategie continu aan te passen. Elk bedrijf is het aan zichzelf verplicht om ook rendabel te blijven. Natuurlijk willen we groeien maar niet ten koste van wat dan ook. Vandaag zijn we marktleider en telt de sector enkele grote spelers, maar de voorbije jaren zijn er ook verschillende kleinere spelers bijgekomen.”

Schreeuwt dat niet om een consolidatie? En wil Sterima-Vanguard daar een rol in spelen?Mia Decaestecker: “Zeker weten. We kijken permanent rond en we informeren ons goed. Schaalvergroting is ook voor ons een noodzaak gezien de evolutie bij de klanten. Maar we bedanken voor gekke financiële avonturen.”

Hebben jullie last van de budgettaire krapte in de gezondheidssector? Weegt dat niet op de groeiambi-ties?Mia Decaestecker: “Die budgettaire krapte is zeker een bezorgdheid. Mijn grootste bekommernis is en blijft de grote prijsdruk op onze dienstverlening in de wasserij-activiteiten. Maar groeien om te groeien is niet aan ons besteed. De continuïteit van ons bedrijf verzekeren, blijft de eerste en belangrijkste opdracht. En dus moet het cijfer onderaan de lijn altijd kloppen. Daarnaast moeten we ook nog oog hebben voor innovatie en kwaliteit van de dienstverlening. Ook dat kost geld, maar daar blijven we verder op inzetten. Het leven van een CEO is niet altijd even eenvoudig: alles moet in balans zijn.”

Op de katoenmarkt is er sprake van een zekere schaarste en dus opwaartse druk op de prijzen. Iets om wakker van te liggen?Mia Decaestecker: “Nu niet echt meer. Enkele jaren terug was dat wel een grote zorg.”

In hoeverre speelt de factor 'Europa' een rol? Is er een soort dictaat? Europa stelt niet alleen eisen op visueel

vlak, maar ook inzake microbiologische kwaliteit. Zijn de vele opgelegde regels nog haalbaar voor een mid-delgroot bedrijf?Mia Decaestecker: “Het brengt in ieder geval met zich mee dat er in het bedrijf heel wat tijd gaat in het implemente-ren van spelregels waar men zich ook al eens vragen kan bij stellen. Als de kwaliteit of de duurzaamheid er mee gemoeid zijn, zal je ons niet horen klagen. We zijn zelf vragende partij voor een degelijke regelgeving, maar er zijn ook minder evidente spelregels waarvan de kostprijs niet kan doorgerekend worden aan de klant. Bedrijven zijn daar dan de dupe van.”

Dagen van 12 uur

Vindt u dat een ondernemer de tijd moet nemen om bui-ten zijn werkuren en buiten zijn bedrijf aan netwerking te doen?Mia Decaestecker: “Ik zie zoveel interessante initiatieven, onder meer ook bij Voka, maar vaak ontbreekt het me aan tijd. Vergeet niet dat ik ook nog een brede familie heb aan wie ik de nodige tijd wil besteden.”

Valt het mee om de taak van bedrijfsleider te combine-ren met een gezin?Mia Decaestecker: “Altijd opnieuw is het zaak om een balans te vinden in je leven. Om die balans te vinden moet men zich zo nodig laten bijstaan. Een gezin is wat dat betreft niet anders dan een bedrijf. Ook als mens gaat men altijd door verschillende episodes: de permanente zorg en aandacht voor je ouders, de aandacht en zorg voor je kinderen en je echtgenoot, de blijde intrede van de kleinkinderen. Tijdens het weekend telt maar één iets, en dat is de familie. Mijn eigen kinderen (Isabelle 36, en Olivier 32) staan al met beide voeten in het leven. Op vrijdagavond sta ik altijd een beetje te popelen om de kleinkinderen te zien.”

Zijn er mensen die u bijzonder inspireren?Mia Decaestecker: “Ik ben meer het type dat overal iets probeert te leren. Een echte goeroe hoeft dus niet zo nodig voor mij. Ik heb niet meteen boodschap aan grote namen zoals pakweg een Richard Branson. Ik ben eerder gesteld op eenvoud omdat eenvoud siert. Mensen die me, door hun eenvoud en hun visie, geïnspireerd hebben, zijn onder meer Herman Van de Velde (Lingerie Van de Velde) en Wouter Torfs (Schoenen Torfs). Hun visies op business, kunnen me echt bekoren.”

Onlangs nodigde u Dixie Dansercoer uit op een bedrijfse-vent. Wat was de bedoeling en wat was het resultaat?Mia Decaestecker: “Vorig jaar organiseerden we een infor-matiesessie met onze klanten. Het centrale thema was: exploring new tracks. Hier is de voorbije jaren het één en ander gebeurd en dus was het wel eens nuttig om onze

klanten te informeren over onze visie op zaken. Poolrei-ziger Dixie Dansercoer kreeg het woord omdat hij een verhaal heeft dat bijzonder sterk op het onze lijkt. Hij had het over zijn expedities en over doorzetten, uitdagingen aangaan, durven veranderen, motiveren, moeilijke beslis-singen nemen.”

Permanente vorming is een constante uitdaging voor iedereen. Kan dat nog met werkdagen van tien uur?Mia Decaestecker: “Als ik eerlijk mag zijn: het zijn eerder dagen van 12 uur. En je raadt het al: dan is het niet een-voudig om daarnaast nog aan permanente vorming te doen, ook al is dat voor iedereen nodig. Maar als er binnen de ziekenhuiswereld opleidingen aangeboden worden, ga ik daar steevast naar toe om bij te leren en ook een beetje te netwerken. Verder ben ik nogal een volger van wat er aangeboden wordt via LinkedIn. Daar kan je bijvoorbeeld inschrijven op de betere artikels van managers. Dat lees ik graag door en daar steek ik altijd wel iets van op.”

Om het in Facebook-termen te zeggen, bij welk onder-nemersthema vink je het vakje 'Vind ik leuk' aan?Mia Decaestecker: “Leuk? Ik denk in de eerste plaats aan de omgang met mensen, zowel van binnen als van bui-ten het bedrijf. Met mensen samen aan iets werken, en ideeën samen delen en realiseren, mooier bestaat toch niet? Middelen matchen met ideeën, daarvoor doe je het als ondernemer. Je hoopt altijd iets moois neer te zetten waar je in de toekomst fier zal kunnen op zijn. Dat geeft me nog altijd een kick: je begint met een zaadje en je ziet langzaam hoe dat zaadje een boom wordt.”

Minder leuk dan?Mia Decaestecker: “Het feit dat je soms drastische beslis-singen moet nemen in het belang van het bedrijf. Ik kan begrijpen dat mensen het daar soms moeilijk mee heb-ben, of dat bepaalde individuen zich niet kunnen terug-vinden in die beslissingen die nochtans het algemeen belang dienen. Met die tegenstrijdigheid moeten leven, dat went nooit.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto's Kurt Desplenter)

16 Ondernemers 15 28 september 2012

Wat doet Sterima-Vanguard?

Het Kortrijkse bedrijf Sterima-Vanguard werd na de oorlog opgericht door de familie Malysse. Het wassen, onderhouden en leveren van bedgoedlinnen en kledij aan de ziekenhuissector en de rust- en verzorgingstehuizen blijft nog altijd de corebusiness onder de noemer Textile Services. Deze activiteit wordt aangevuld met twee andere poten: de dienstverlening rond het sterilisatieproces in ziekenhuizen (Medical Services) en een logistiek platform met een 60-tal vrachtwagens in eigen beheer (Logistic Services).In 2008 nam het Duitse Vanguard een meerderheidsparticipatie van 51%, maar de familie (derde generatie) bleef aan boord. Sterima-Vanguard realiseert een geconsolideerde omzet van 53 miljoen euro en telt 788 medewerkers in België (verspreid over vijf industriële wasserijen, twee platforms voor sterilisatie en een logistiek centrum ) en 96 medewerkers in het buitenland (één fabriek in Noord-Frankrijk en één platform voor sterilisatie in Nederland). (KC)

“Een vrouw zal andere accenten leggen en kan delicate situaties daardoor makkelijker ontmijnen. Je hoort me niet zeggen dat het allemaal vrouwen moeten zijn in een team, net de mix tussen mannen en vrouwen is zo interessant.”

Page 17: Ondernemers 15-2012

Goede medewerkers wilt u niet kwijt. Integendeel, u wilt ze motiveren. Maar hoe? Opslag staat vaak niet in verhouding

tot de loonkosten. En veel extralegale voordelen zijn lang niet meer zo voordelig. Gelukkig bestaan er alternatieven.

Een aanvullende bescherming bij arbeidsongevallen, bijvoorbeeld. Of oplossingen die mikken op de langere termijn.

De ideale manier om u te verzekeren van loyale werknemers. Zonder te vergeten dat ook u, als werkgever, uzelf en uw

gezin beter kan beschermen. Kom er nu over praten met de KBC verzekeringsagent in uw buurt.

Hoe zorgt u dat uw medewerkers niet gaan lopen?

www.kbc.be/verzekeringsdoorlichting

Uw KBC verzekeringsagent, altijd een stapje voor.

4879-14-KBC verzek bureaustoel LO_360x260_Q_NL.indd 1 23/08/12 12:08

Page 18: Ondernemers 15-2012

Sinds 1991 was Isocab uit Bavikhove een doch-teronderneming van de Duitse staalgroep ThyssenKrupp, maar deze zomer kwam het in handen van de Ierse internationale bouw-groep Kingspan Group. En dat opent mooie nieuwe perspectieven.

Isocab werd in 1973 opgericht door Luc Castelein. Oor-spronkelijk fabriceerde het demonteerbare sandwich-panelen voor koel- en vrieskamers, bestemd voor de voedingindustrie, maar gaandeweg verbreedde het de toepassingen naar allerlei markten wereldwijd.Dochter zijn van ThyssenKrupp legde Isocab geen wind-eieren, maar er kwam wat sleet op de relatie, vertelt commercieel directeur Thomas Bossuyt van de Isocab Group. “Vorig jaar besliste de Duitse directie een desin-vesteringsprogramma op te starten voor hun divisie ‘Con-struction’, waar wij met een tiental andere bedrijven toe behoorden. Dit paste in de strategie van ThuyssenKrupp om zich weer meer op hun corebusiness, staal, toe te leg-gen. We mogen nu wel zeggen dat die groep nooit echt voeling heeft gehad met onze sector, die van de sand-wichpanelen. Ze wilden hun verkoopstrategie, die draaide rond staal, blindelings kopiëren naar onze activiteit, maar dat is natuurlijk een compleet andere business. Dat pro-beerden wij ze ook duidelijk te maken – ze noemden ons niet voor niets ‘de rebellen’ (lacht). Nu, die strategische vergissing heeft zowel het moederhuis als Isocab parten gespeeld.”

Investeringen

Bovendien profileerde ThyssenKrupp zich altijd sterk als groep, waarbij de onderdelen – de brands – ondergeschikt waren aan de groepsidentiteit. Daardoor had Isocab de jongste jaren sterk aan visibiliteit en naambekendheid ingeboet.Niet dat het al kommer en kwel was, verre van. Thomas Bossuyt: “Twee jaar geleden kreeg Isocab nog een gloed-nieuwe productielijn in onze fabriek in Duinkerke, en hier in Bavikhove is vorig jaar een nieuwe Salvagnini-lijn geïn-stalleerd, met state-of-the-art pons- en plooimachines, die sinds een tweetal weken volledig operationeel zijn”, zegt Thomas Bossuyt. “Daar zullen wij nu de vruchten van plukken.”

Merk weer versterken

Voor Isocab betekende de verkoop van de hele ‘Construc-tion’-divisie toch vooral een opportuniteit om een nieuwe adem te vinden. Het was uiteindelijk de Ierse Kingspan Group die in de wortel beet: een belangrijke internationale bouwgroep met een financieel stevige basis. In België was de groep tot voor kort vooral actief in het segment van de industriebouw en architectonische dak- en gevelpanelen, en minder in de voedingsnijverheid en koelopslag. Dat ‘gat’ vult Isocab nu op.

“De overname komt voor ons op een sleutelmoment, en geeft ons de kans om ons weer voluit in de markt te zetten; een kans die we met beide handen grijpen”, zegt Thomas Bossuyt. “We voelden meteen dat de Ieren onze business begrepen op het gebied van productie en bran-ding. Binnen hun portfolio gaan zij veel meer de nadruk leggen op de afzonderlijke merken en hun imago. Isocab wordt voor Kingspan Group het referentiemerk voor alles wat met koeling, agro en cleanroom te maken heeft. Vooral met dat laatste maken we het plaatje voor Kings-pan compleet.” Een nieuwe huisstijl en logo moeten de ommekeer kracht bijzetten. Bovendien is er een sterke ondersteuning van-uit de Ierse groep op het vlak van processen, software om de productie beter op te volgen.

Meer exportkansen

“Maar we zullen nu natuurlijk geld moeten verdienen. Isocab heeft geen makkelijke periode achter de rug en moet opnieuw rendabeler worden”, zegt Thomas Bossuyt. “Een volledig nieuwe deurenlijn voor koel- en vrieskamers – waarvoor we de hulp hebben ingeroepen van het Kort-rijkse designbureau Pilipili – zal daar alvast bij helpen; dat is een van de prioriteiten voor het volgende budgetjaar. We kunnen ook profiteren van de synergie met de andere activiteiten in de Kingspan Group, wat onze exportmoge-lijkheden zal verruimen. Onze thuismarkten blijven even-wel de Benelux en Frankrijk.”

Voor 2012 verwacht Isocab een omzet van net geen 100 miljoen euro. Voor de medewerkers van Isocab Group – 320 in totaal – verandert er voorlopig weinig door de overname. (JD)

www.isocab.be

UITGELEZENKoramic neemt Zinkunie overKoramic Industries, de Belgische fabrikant van bak-stenen en dakpannen, koopt het Nederlandse bedrijf Zinkunie, een specialist in dak- en gootwerken. Op zijn thuismarkt is het bedrijf de marktleider en heeft een 100-tal mensen in dienst. In Nederland zelf ziet Zink-unie geen groeimogelijkheden meer, maar er zijn wel plannen om naar andere landen in West- en Centraal-Europa uit te breiden. Koramic Industries is een van de vier takken van de investeringsmaatschappij Koramic Investment Group van de West-Vlaamse zakenman Dumolin. De drie andere zijn Trustcapital, Koramic Real Estate en Koramic Finance Company. (DT) Hanssens uit Veurne gestart met bouw nieuwe vestiging in OostendeOp het bedrijventerrein Kromme Elleboog in Oostende zijn recent de werken gestart voor de bouw van een derde bedrijf: een vestiging van Hanssens. Hanssens, dat momenteel gevestigd is in Veurne, levert bakke-rijgrondstoffen en machines aan zo'n 400 bakkerijen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Noord-Frank-rijk. In juli 2013 zou de nieuwe vestiging klaar moeten zijn. Er komt op termijn een achttal vestigingen op de industriezone van de Kromme Elleboog. (HLN, HN)

'Philips Brugge' verhuist in 2013 naar Gents TechnologieparkTP Vision, de vroegere tv-divisie van Philips, verhuist zijn onderzoeksvestiging van Brugge naar Gent. Ook de innovatieafdeling van Eindhoven verhuist daarheen. Doorslaggevend in de beslissing is volgens het bedrijf de vorming van een kenniscluster samen met de Universiteit Gent en het IBBT. Gent reageert verheugd, in Brugge zijn ze ontgoocheld over het bijbe-horende banenverlies. Er sneuvelen 70 vaste banen en 75 interimcontracten in wat ooit de grootste televisie-fabriek ter wereld was.(alle kranten)

Roularta plaatst voor 100 miljoen obligatiesRoularta Media Groep heeft een obligatielening ge-plaatst met een looptijd van zes jaar. Ze moet volgens Roularta 75 tot 100 miljoen euro opbrengen. De opbrengst zal gebruikt worden voor de herfinan-ciering van een ander krediet en voor 'het realiseren van algemene bedrijfsdoelstellingen, zoals verdere organische groei en groei door middel van overnames'. (DS , HLN, DT, DS)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Ierse bouwgroep biedt Isocab nieuwe kansen

“De overname komt voor ons op een sleutelmoment”

Thomas Bossuyt, Isocab: “We voelden meteen

dat de Ieren onze business begrepen op het gebied van

productie en branding.”

Page 19: Ondernemers 15-2012

Bij gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden verhuist de snelgroeiende producent van zonwering Brustor zijn activiteiten van Geluwe naar de site in Gullegem-Moorsele. Zusterbedrijf Prostor (parasols en zonwe-ring voor vrijetijdsvoertuigen) maakt dan weer de omgekeerde beweging.

“In Geluwe konden we echt geen kant meer op”, zegt CEO Lieven Brutsaert van Brustor. “De vraag naar zon-wering blijft groeien. De groeiende trend naar outdoor living zorgde bovendien voor een toename in de vraag naar ons nieuwe gamma. Het gaat om volumineuze systemen die extra plaats innemen. Plaats die we in Geluwe niet meer hadden. Zo groeide de idee om Prostor (Gullegem-Moorsele) en Brustor (Geluwe) te switchen.”

Groen tintje

Op de site in Gullegem-Moorsele zijn momenteel wer-ken aan de gang waardoor de oppervlakte uitgebreid wordt van 14.000 m² tot 24.000 m². In het nieuwe gebouw, ontworpen door de gerenommeerde architect Marc Corbiau, is er 1.200 m² kantoorruimte en 800 m² showroom voorzien, evenals een opleidingscentrum voor de dealers. Brustor verhuist dus naar Gullegem-Moorsele, terwijl Prostor naar Geluwe komt. In Geluwe worden de kantoren opgefrist en aangepast aan de moderne eisen. De complexe verhuisoperatie moet eind dit jaar afgerond zijn.

De extra ruimte was dringend nodig volgens Lieven Brutsaert, zoon van oprichter Louis. “We produceren een seizoensgebonden product en daarenboven maken we alle bestellingen op maat. De klant verlangt ook steeds snellere leveringstijden. Dat vraagt niet alleen flexibiliteit van onze mensen, maar ook de aanleg van steeds grotere voorraden om snel te kunnen inspelen op de vraag van de klant. Grote voorraad betekent veel ruimte, ruimte die we in Geluwe niet meer hadden, maar in Gullegem-Moorsele straks wel.”

De operatie heeft ook een groen tintje. “Omdat we gaan produceren in Gullegem-Moorsele zal het interne transport naar de poederlakinstallatie wegvallen, wat het milieu ten goede komt”, vertelt Brutsaert. “Voor de werknemers, onder wie heel wat Franstaligen, zijn er geen onoverkomelijke problemen. Moorsele ligt op nauwelijks 7 km van Geluwe.”

Gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden

De familiegroep Brutsaert is op drie fronten actief: zonwering voor de residentiële markt, parasolsystemen en zonwering voor vrijetijdsvoertuigen. Onder de merk-naam Brustor wordt in Geluwe zonwering gefabriceerd voor privéwoningen, winkels en kantoren.

Op die locatie werd in 2003 ook gestart met de ont-wikkeling en productie van parasolsystemen en ter-rasoplossingen onder de merknaam Prostor, voor zowel horeca als privé, telkens in het hogere segment. Het Prostor-gamma valt onder de verantwoordelijkheid van Sofie Brutsaert en haar echtgenoot Olivier Rogiest. Onder de merknaam Prostor valt tevens de productie van luifels voor motorhomes en caravans, opgestart in 2006.

Brustor was sinds 1997 gevestigd op de voormalige site van Sanac in de Lourdesstraat in Geluwe, tegen de A19. Na de opeenvolgende uitbreidingen tot een totale oppervlakte van 18.000 m² voor productie en opslag, volgde in 2009 een nieuwbouw met poederlakinstal-latie op het bedrijventerrein Gullegem-Moorsele langs de E403 voor Prostor. Door de groeiende vraag naar zonwering en de introductie van een nieuw, succesvol gamma ‘outdoor living’ raakte Brustor in Geluwe te krap behuisd. Bovendien waren de overbevolkte kantoren aan vernieuwing toe. Ondanks verschillende pogingen om in Geluwe nog uit te breiden, bleek dit uiteindelijk onmogelijk. (MD – Foto Hol)

www.brustor.bewww.prostor.be

Brustor en Prostor wisselen van locatie

BEDR

IJVEN

Lieven Brutsaert:

“Met de switch en de nieuwe investering zijn we weer klaar

voor toekomstige groei.”

Klik.Opgelost!

IT-beheer van de KMO

Installatie & onderhoud van:Werkposten

ServersNetwerken

POS

www.vanmarcke-computers.be

Software, helemaal op maatvan uw bedrijf

Zowel voor gebruik op:netwerk

weblokaal gebruik

www.vanmarcke-software.be

OOSTENDETorhoutsesteenweg 361

t 059 276 551

VEURNESint-Idesbaldusstraat 29

t 058 313 313

Page 20: Ondernemers 15-2012

Torhoutsesteenweg 281 // 8400 Oostende // T 059 70 57 72 // F 059 70 81 50 // E [email protected]

www.vanhinsberg.be

Op een dag ontdekt u ons...... in uw kantoor!

Met de KYOCERA-producten van Vanhinsberghaalt u topkwaliteit in huis! Vanhinsberg is erkend verdeler van KYOCERA, producent van laser-printers, multifunctionals en effi ciënte software solutions. KYOCERA is tevens een toonaangevend bedrijf op het vlak van Managed Document Services, voor de optimalisatie van het volledig document-outputproces van uw bedrijf.

Vanhinsberg adviseert u bij het kiezen van de juiste KYOCERA-oplossing. En ook voor installatie, onderhoud en herstellingen bent u bij ons aan het juiste adres voor een snelle service!

// JARENLANGE ERVARING// EERLIJK ADVIES// PERSOONLIJKE SERVICE

Met de KYOCERA-producten van Vanhinsberg

Het meest effi ciënte kantoor begint bij Vanhinsberg, uw Calipage-verdeler!

Vanhinsberg maakt deel uit van Calipage, een internationaal netwerk van zelfstandige topverdelers in kantoorartikelen. Op basis van onze ervaring en kennis zijn wij erkend als lokale verdeler van Calipage.

PARTNER

111214_0400-01_Vanhinsberg_Opmaak A4 adv_KYOCERA.indd 1 19/12/11 09:34

www.rts.be

RADIOCOM

CAMERABEWAKING

STRAALVERBINDING

Meenseweg 718900 IEPER - BelgiëT +32 (57) 20 80 83F +32 (57) 20 84 [email protected]

adv_rts_ondernemers.indd 1 16/02/12 07:21

Your partner in Corporate Finance.

Bank Degroof – President Kennedypark 8 – 8500 Kortrijk – tel 056 26 54 00 www.degroof.be

Independent   advice

Tailor-made   solutions 

Advising   family businesses

Complex   operations Sector 

  expertiseInternational   presence

Longstanding   track record

Advising   listed companies Wide-ranging 

  competencies

Strong   placing capacity

05 annonce Voka DEF.indd 1 5/09/12 17:37

Page 21: Ondernemers 15-2012

BEDR

IJVEN

Aandrijftechniek Vanneste uit Roeselare werd begin 2012 ATV Technics en richt zijn pijlen nu vooral op industriële elektriciteit, automatisering van processen en machines en totaalprojecten.

“Aandrijftechniek Vanneste, gestart in 1986, was onder impuls van John Vanneste uitgegroeid tot een bedrijf met naam en faam op het vlak van aandrijftechnieken en auto-matisering in de regio Roeselare”, zegt Bram Claeys, busi-ness development manager bij ATV Technics. “Sinds 1994 kwamen er ook de fotovoltaïsche zonnepanelen bij onder de naam Solar Technics. Aanvankelijk enkel off-grid, maar door de subsidies voor de particuliere sector werd ook die markt aangesneden. Waardoor plots een significant deel

van de omzet door die zonnepanelen werd verwezenlijkt. De overname in 2007 door Fabricom en de intrede op de industriële markt van zonnepanelen zorgde ervoor dat in 2011 Solar drievierden van de bijna 40 miljoen euro omzet van ATV genereerde.”

ATV Technics

“De afkoeling van de markt van de zonnepanelen noopte ons ertoe om een evenwichtiger samenstelling van het budget na te streven”, verduidelijkt Bram Claeys. Aandrijf-techniek Vanneste werd begin 2012 omgedoopt tot ATV.

“We willen een belangrijke speler worden op het vlak van proces- en machineautomatisering”, zegt Bart De Jans, business unit manager automatisering en bordenbouw. “We hebben een 200-tal betoncentrales geautomatiseerd en ontwikkelden daarvoor een eigen software. Daaruit ontstond ATVsoft.NET dat we gebruiken voor de auto-matisering van alles wat te maken heeft met ontvangst, opslag, transport, wegen en doseren van bulkgoederen.”

“Voor de afdeling industriële elektriciteit mikken we voor-namelijk op totaalprojecten zoals het gekoelde magazijn van Delhaize van +/- 10 000m² dat momenteel in uitvoe-

ring is. Hier nemen we alles van zwakstroom tot hoog-spanning voor onze rekening. In het zog van dit verhaal ontwikkelt de afdeling bordenbouw uiteraard ook snedig mee.”

De afdeling Solar Technics is op vandaag voornamelijk actief in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen heeft de dras-tische aanpassing van de ondersteuning door de overheid voor een enorme afkoeling van de markt gezorgd, maar op termijn blijft de Solar-activiteit natuurlijk een belangrijke poot van ATV” besluit Bram Claeys. (PD-Foto Kurt)

www.atv-automat.comwww.solar-technics.be

Aandrijftechniek Vanneste wordt ATV Technics

Ondernemers 15 28 september 2012 21

Eerder dit jaar verhuisde beveiligingsbedrijf Omnicon Security naar Torhout. De nieuwe locatie is veel ruimer en bovendien beter bereikbaar. De hoofdzetel blijft wel in Koeke-lare.

Omnicron Security is een groothandel en servicebedrijf op het vlak van beveiliging. Eerder dit jaar verhuisde het bedrijf zijn activiteiten van Koekelare naar Torhout. “Het voordeel van deze operatie is dat we hier nu vlak-bij de autosnelweg zitten en duidelijk beter bereikbaar zijn. Onze showroom is aantrekkelijker en zorgt voor een meerwaarde aan publiciteit. Bovendien is de locatie hier vier à vijf keer groter dan in Koekelare. Resultaat: onze

omzet is met 10 % gestegen. De toekomst is dus verze-kerd, al moeten we natuurlijk alert blijven. In een snel evoluerende sector als de onze moeten de medewerkers om de twee à drie maanden opleiding krijgen. De markt evolueert immers voortdurend.”

Familieproject

Het was Koen Monstrey die in 2006 Omnicron Security oprichtte. Het is een echt familieproject geworden want naast Koen (55) werken intussen ook al de zonen Steven (29), Henk (28), Hannes (22) en dochter Sofie (27) in het bedrijf. Daarnaast zijn er nog twee andere personeels-leden.

“Ik werkte bij Ives toen dat bedrijf werd overgenomen door KVZ Jabbeke”, vertelt Koen Monstrey. “Ik werkte er 25 jaar en leerde er kleine projecten qua beveiliging uitwerken en uitvoeren. Daarna stapte ik over naar een groothandel die ook beveiliging opstartte. Dat was het begin van Omnicron. Uiteindelijk ging ik alleen verder met mijn zonen. Eerder dit jaar verhuisden we de show-room, de kantoren en het magazijn naar de Bruggestraat in Torhout.”

De activiteiten zijn vrij divers en omvatten onder andere inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, camerabewaking, toegangscontrole, noodverlichting, videofonie, klavie-

ren en brandblusapparaten. “Wij maken samen met de installateurs een plan op van wat waar moet komen en geven advies”, legt Koen Monstrey uit. “Zij voeren alles uit en wij sluiten aan. Uiteraard zorgen we ook voor een volledige service nadat de installatie actief is.”

Groeimarkt

Het klantenbestand bestaat zowel uit particulieren als bedrijven. “Dit betekent dat we zowel projecten doen met drie detectoren als met 150”, aldus Koen Monstrey. “Was beveiliging vroeger vooral een probleem van bedrijven, dan stellen we vast dat ook heel wat particu-lieren een goede beveiliging van hun eigendom nastre-ven. Beveiliging kan trouwens in opbouw worden gelegd wat zowel voor privéhuizen als bedrijven interessant is. Door de wetgeving en de hogere eisen van verzekerings-maatschappijen groeit de markt van de beveiligingsap-paratuur nog elk jaar aan. Wij zijn actief tot de ring van Brussel en Antwerpen en realiseerden in 2011 een omzet van 1,3 miljoen euro.” (PD – Foto Kurt)

www.omnicron.be

Nieuwe uitvalsbasis voor Omnicron Security

Steven & Koen Monstrey:

“Door de wetgeving en de hogere eisen van

verzekeringsmaatschappijen groeit de markt van de beveiligingsapparatuur

nog elk jaar aan.”

Bram Claeys & Bart De Jans: “We willen een belangrijke

speler worden op het vlak van proces- en

machineautomatisering.”

Page 22: Ondernemers 15-2012

there is n thing permanent except change

Ontdek ons op liquidsociety.be en op

Liquid Society is uw ankerpunt in een

veranderende marketing- en communicatie wereld,

uw betrouwbare gids in een maatschappij die

constant in beweging is. Liquid Society weet wat

er leeft en vertaalt actuele trends in strategisch

sterke communicatie en creatieve campagnes.

Bezoek ons op de BRUGSE BEDRIJVENBEURSstand B56 & B57, 4 & 5 oktober 2012, beurshalle, bruggeLaat er uw visitekaartje achter en ontvang ons boek met 20 VISIES OVER VLOEIBARE TIJDEN

120811_LIQ_ConceptADV.indd 1 11/09/12 14:49

Page 23: Ondernemers 15-2012

Naam?2Trees

Activiteiten?Patrick Puype en Ann Demeyer waren collega’s toen ze vijf jaar geleden besloten samen een eigen zaak op te starten. Voor de organisatie waar ze toen werkten, hadden ze een website gebouwd en bedrijven waar ze mee in contact kwamen, vroegen of om dat ook voor hen te doen.

Patrick Puype: “Kmo’s, middenstanders en zelfstandigen zijn eigenlijk grotendeels onontgonnen gebied op het vlak van websites en internetcommunicatie. Vaak doen ze een beroep op een groot bedrijf dat een navenante kostprijs vraagt voor toeters en bellen die ze niet nodig hebben. Een bedrijf dat oplossingen op maat van kmo’s leverde, bestond toen nog niet.”Ann Demeyer: “We hebben drie soorten activiteiten. Eerst

en vooral maken we websites, van heel eenvoudige tot heel complexe. Vergelijk het met de aankoop van een auto, waarbij je ook kunt kiezen uit een optielijst die de mogelijkheden maar ook het prijskaartje mee zal bepa-len. Daarnaast helpen we de klant met onlinepromotie. We maken e-nieuwsbrieven waarbij de klant kan kiezen uit standaardontwerpen maar die ook volledig op maat kan laten uitwerken en zelfs door ons kan laten versturen. Ook voor reclame via Google en het gebruik van Facebook als promotiemedium kunnen ze bij ons terecht. Een derde en groeiende activiteit is het ontwikkelen van onlineshops die gelinkt zijn aan en qua lay-out aansluiten bij de web-site van de klant.”

2Trees besteedt veel aandacht aan het bepalen van de precieze nood van de klant. Patrick Puype: “Door onze ervaring weten wij perfect wat de kmo’er wil en nodig heeft op het vlak van promotie. Wij kunnen de wensen van onze doelgroep vertalen in een werkbare website. Bovendien informeren wij onze klanten in het Nederlands,

niet in computertaal. Maar we merken toch dat er nog veel sensibilisatie nodig is op het vlak van internetmar-keting. Websites en webshops zijn instrumenten waar je ook actief mee aan de slag moet.”

Hoeveelste deelname aan BBB?“Eerste deelname, maar we zijn er de afgelopen jaren wel telkens als bezoeker geweest.”

Doel?Patrick Puype: “Op de Bedrijvenbeurs doen we een spe-ciaal aanbod. We bieden twee soorten websites aan met een korting van 20%. We willen daar duidelijk maken dat een website die aangepast is aan de noden van een zelf-standige of kmo echt niet duur hoeft te zijn. Bovendien zijn we voortdurend op zoek naar manieren om 2Trees te promoten. Als blijkt dat het werkt voor ons, zullen we een deelname aan de Bedrijvenbeurs ook aanraden aan onze klanten.”

www.2trees.be

Naam?SDS Kasseien

Activiteiten?Sascha De Smet haakte in 2000 om gezondheidsredenen af als kasseilegger. Hij startte een groothandel in natuur-steen op de industriezone Herdersbrug waar hij zich vooral specialiseerde in kasseien. De kleine zaak groeide uit tot een bedrijf met een stevige reputatie voor zowel privé- als openbare werken. Vorig jaar liet Sascha De Smet de dagelijkse leiding over aan Timothy Beuselinck en werd een juridische samenwerking met Beltrami uit Harelbeke gerealiseerd.

Timothy Beuselinck: “De zes Brugse werknemers zijn gebleven. Dat kleine team heeft het voordeel dat we onze klanten heel goed kennen en een persoonlijke aanpak garanderen. Wat wél veranderd is door de overname is het feit dat we niet meer aan particuliere klanten leveren maar louter nog B2B werken via aannemers en groothan-dels. Ons gamma is door Beltrami ook verder uitgebreid met tegels voor binnen- en buitentoepassingen die de

klanten uit de Brugse regio in onze showroom kunnen bekijken.”

Het hoofdsegment is nog altijd de kassei en dan vooral de recuperatiekassei. Timothy Beuselinck: “De recuperatie-kassei komt van straten die we zelf gaan opbreken. Indien nodig worden ze gesorteerd en daarna direct verwerkt of aangeboden. We categoriseren de kasseien, want klanten vinden het belangrijk dat het om Belgische kasseien gaat. Het zijn dus stenen met een verhaal, want wij weten van welke straten onze recuperatiekasseien afkomstig zijn.”

De recuperatiematerialen zitten in de lift, onder andere door pastoriewoningen waar enkel een authentieke kas-sei op de oprit past. Maar SDS Kasseien schuwt ook het nieuwe werk niet. Timothy Beuselinck: “Zowel op het vlak van kasseien als van boordstenen bieden we zowel oude als nieuwe materialen aan. Nieuwe kasseien importeren we uit Indië, Vietnam en China.”

In kasseistad Brugge is de afzetmarkt voor SDS natuur-lijk groot. Timothy Beuselinck: “Recente werven zijn de

omgeving van de Sint-Salvatorkathedraal, de Smeden-straat en de talrijke heraangelegde straten in de wijk rond de Magdalenakerk. Maar onze kasseien en natuursteen werden al gelegd in tal van West- en Oost-Vlaamse gemeenten en zelfs aan het Antwerpse Bonapartedok.”

Hoeveelste deelname aan BBB?“Het is onze eerste deelname.”

Doel?Timothy Beuselinck: “De Brugse Bedrijvenbeurs is voor ons op diverse vlakken interessant. Ons cliënteel dat in de buurt zit, kan ons zo nog beter leren kennen. En het laat ons ook toe om ons uitgebreid gamma in het uitstalraam te zetten. Bovendien zijn we op en top een Brugs bedrijf dat potentieel ziet in Brugge als handelscentrum.”

www.kasseien.be

SPEC

IAL

BRU

GSE

BEDR

IJVEN

BEU

RS

2Trees verzorgt internetcommunicatie voor kmo’s, zelfstandigen en vrije beroepen

SDS, kasseien met een verhaal

StandB84

StandA38

Op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober gaat de vierde editie van de Brugse Bedrijvenbeurs door. Zowat 150 kmo's zul-len hun producten en diensten presenteren in de Beurshal te Brugge. Wij stellen u graag enkele deelnemers voor.

Page 24: Ondernemers 15-2012

POSTGRADUAAT ACCOUNTANCY & CONTROLLING2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 5-10-2012

EXPERT CLASS VERMOGENS- EN SUCCESSIEPLANNING1 jaar 3 modules - 2 sessies/week - startdatum: 12-10-2012

EXPERT CLASS BEDRIJFSMANAGEMENT1 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

POSTGRADUAAT FISCALE WETENSCHAPPEN2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 5-10-2012

POSTGRADUAAT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT1 jaar - 40 sessies - startdatum: 12-10-2012

EXPERT CLASS CULTUURMANAGEMENT11 dagsessies (6u op maandag) - startdatum: 19-11-2012

21 sessies - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012EXPERT CLASS VENNOOTSCHAPSRECHT

EXPERT CLASS HUMAN RESOURCES2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

MASTER CLASS FINANCIEEL MANAGEMENT1 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 24-11-2012

info en inschrijvingen WWW.BRUGGEBUSINESSSCHOOL.BE

CAMPUS KHBO Xaverianenstraat 10, B-8200 Brugge

M 0495 321 485: Gilbert Van NieuwenhuyzeT 050 30 51 92: Ann Maeckelberghe

[email protected]

ASSOCIATIE K.U. LEUVEN

De opleidingen aan Brugge Business School bestaan uit een gezonde mix van theoretische invalshoeken en praktische inzichten. Specialisten uit het bedrijfsleven stellen, in overleg met de directie en de programmadirecteurs, de opleidingen samen en kiezen de docenten.

KORTLOPENDE OPLEIDINGEN· Vennootschapsrecht· Wet continuïteit ondernemingen· Faillissement· Consolidatie

· IFRS· Waardebepaling· BTW· Kostprijs- en investeringsanalyse

4 & 5 OKTOBER 2012STAND B35

Bezoek ons op de brugse bedrijven beurs!

adondernemers-114x333-0806.indd 1 06/09/12 10:15

Naam?Blicon Beveiliging Knokke

Activiteiten?Hubert De Leeuw was zaakvoerder van een bedrijf van bliksemafleiders toen hij 37 jaar geleden op de kar van de beveiliging en alarmsystemen sprong. Ondertussen telt Blicon 50 werknemers verspreid over de hoofdzetels in Vosselaar en het Nederlandse Gilze, Belgische filialen in Brasschaat, Knokke en Gent en twee filialen in Nederland. Sinds de overname van de HL-groep drie jaar geleden is Marc Gyselinck verantwoordelijk voor de Bliconafdeling die vanuit Knokke met vier technici West- en Oost-Vlaanderen bestrijkt.

Marc Gyselinck: “Wij beveiligen woningen, winkels en bedrijven en hebben daarvoor diverse oplossingen die we voorstellen naargelang de noden van de klant. Beveiliging is immers geen confectie. Wij doen een risicoanalyse. Wat zijn de behoeftes van de klant, maar ook: wat is de cultuur binnen het bedrijf? In een bedrijf waar de werknemers dag en nacht moeten kunnen binnen- en buitenlopen, moet je andere oplossingen voorstel-len dan bij een bedrijf met weinig beweging. Als je oplossing niet aangepast is aan een nauwkeurig bepaalde behoefte, zal de beveiliging niet of niet juist worden gebruikt.”

Het dienstenaanbod van Blicon is divers. Marc Gyselinck: “Wij zijn specialisten in inbraakbeveiliging en -detectie, branddetectie, camerabewaking en toegangscontrole. Belangrijk is ook dat bij ons de meeste systemen zijn aangesloten op een permanent bemande meldkamer waar de alarmmeldingen binnenkomen. Onze medewerkers heb-ben zicht op de situatie ter plaatse, houden bij alarm het hoofd koel en kunnen voor een deskundige opvolging zorgen in nauw overleg met de klant.”

Blicon wil blijven innoveren en benut de expertise op het vlak van beveiliging sinds een jaar ook voor welzijnservices die oudere mensen kunnen helpen om langer thuis te blij-ven wonen. Marc Ghyselinck: “Onze personenalarmen werken met een polshorloge die getraceerd kan worden. Via een aanraakscherm kunnen mensen problemen melden, een dagschotel bestellen, zelfs patience spelen met andere mensen. Ook actief toe-zicht op het tijdig innemen van medicijnen is mogelijk.”

Hoeveelste deelname aan BBB?“Het is onze eerste deelname.”

Doel?Marc Gyselinck: “Wij mogen dan wel overtuigd zijn dat we een goed product en de beste service leveren, maar we willen dat potentiële klanten die aan beveiliging denken en drie offertes opvragen daarbij ook aan ons denken. Zo kunnen we laten zien hoe goed en hoe professioneel we bezig zijn. Tegelijk willen we via de beurs het aandeel bedrijven vergroten en ons in de regio Brugge-Knokke-Kust beter op de kaart zetten.”

www.blicon.bewww.welzijnservices.be

Blicon: beveiliging is geen confectie

StandA58

Page 25: Ondernemers 15-2012

schilderwerken

Alle oppervlakken

i.s.m.

www.arcotec.be

poetsteam

StandA15

Binnen & buiten

In onderaanneming voor bedrijven voeren wij verschillende type werken uit.

Wij zijn gespecialiseerd in manueel werk en vakwerk als landbouw, kleermakerij en smidse.

Regie van de gevangenisarbeidGeboeid om te werken!

Onze troeven: Uw voordelen: Kwaliteitscontrole Kwalitatief productBereikbaarheid Respecteren deadlinesBeschikbaarheid Concurrentiële prijs

Interesse? Aarzel niet, wij maken graag een gratis prijsofferte op of komen langs om de mogelijkheden te bespreken.Mail: [email protected] - Tel: 050/457.167

Bezoek ons op de Brugse Bedrijvenbeurs van 4 en 5 oktober op standnummer B27!

Naam?Wijnen Feys–Van Acker

Activiteiten?De familiale wijnhandel Feys, in 1822 opgericht in Diks-muide, werd vernietigd in WOI en week nadien tijdens het interbellum uit naar Brugge. Sinds 1966 huist het in de vroegere kelders van bierbrouwerij Den Os in de Brugse binnenstad. Michel Van Acker nam 20 jaar geleden het roer over van Jacques Feys.

Michel Van Acker: “Dit eeuwenoude pand heeft niet alleen een historische ziel, maar combineert dat met unieke en ideale omstandigheden voor de bewaring van wijn. De ruime kelders zijn elk jaar in november het decor van grote degustatiedagen.” Feys–Van Acker biedt een 500-tal streng geselecteerde referenties aan en heeft daarmee een modern totaalaan-bod, zonder zijn authenticiteit te verloochenen. Michel Van Acker: “Ons aanbod bevat een zeer ruime selectie Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen uit de meest diverse regio’s en appellations. Het assortiment is in de loop der jaren echter sterk uitgebreid met typische wijnen uit de Nieuwe Wereld, waaronder Zuid-Afrika, Chili, Californië, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Ons klantenbestand is

drieledig. Vooreerst zijn er de vele restaurants en hotels, maar ook bedrijven en particulieren zijn voor ons een belangrijke markt. Nieuwe activiteiten zijn het verzorgen van bedrijfsdegustaties en/of een wijnbar bij recepties of walking dinners.

Feys–Van Acker volgt de evoluties in de wijnwereld. Michel Van Acker: “Voor eenvoudige, jong te drinken wijnen is de komst van de schroefdop een goede oplossing geble-ken, gezien het wereldwijd tekort aan kwaliteitskurk. Ook foodpairing is de laatste jaren enorm belangrijk geworden. Klanten vragen steeds meer advies betref-fende de juiste harmonie van wijn en gerecht. Een posi-tieve trend is dat de jonge generatie wijn drinkt in plaats van zoete dranken met artificiële suikers en zware alco-hol. Met de democratisering van cava als aperitief gaat hun smaak nu eerder in de richting van droge en strakke wijnen.”

Hoeveelste deelname aan BBB?“Het is onze eerste deelname.”

Doel?Michel Van Acker: “Aangezien het een B2B-beurs is, willen we er bedrijven laten kennismaken met de diverse moge-

lijkheden van wijn als relatiegeschenk. We stellen er onze eigen ‘Petit Brugeois’ voor in rood en wit en onze prach-tige huischampagne ‘Mailly’ in al zijn verschillende cuvees en geschenkpresentaties. Daarnaast bieden we een ruim aanbod speciale verpakkingen en conditioneringen. We kunnen bovendien heel specifiek op budget werken met onbeperkte mogelijkheden. Alle proevers zijn wel-kom!”

www.feys-vanacker.be

SPEC

IAL

BRU

GSE

BEDR

IJVEN

BEU

RS

De fijne wijnen van Feys–Van Acker Stand

A33

Page 26: Ondernemers 15-2012

S A M E N S T E R K

Petillion BVBA Bargiestraat 16 8900 IEPER

www.petillion.com [email protected]

Tel. 057/48 87 86 - Fax 057/48 89 02

Wegrovan NV Avelgemstraat 4E 9690 RUIEN

www.wegrovan.be [email protected]

Tel. 055/38 80 77 - Fax 055/38 90 44

Orian NV Bargiestraat 18 8900 IEPER

www.orian-nv.com [email protected]

Tel. 057/48 87 86 - Fax 057/48 89 02

WEGENISWERKENWEGENISWERKEN

BETONCENTRALE BREEKWERF GRONDBEHANDEL ING

BETONCENTRALE BREEKWERF GRONDBEHANDEL ING

CONTAINERVERHUURCONTAINERVERHUUR

ONTWERP EN REAL ISAT IEVAN TUIN EN TERRASONTWERP EN REAL ISAT IEVAN TUIN EN TERRAS

Bushoek 128793 WAREGEM

(Sint-Eloois-Vijve)

www.terga.be [email protected]

Tel. 056/72 54 34 - Fax 056/72 97 63

Bargiestraat 188900 IEPER

Extra-Vert BVBA Avelgemstraat 4E 9690 RUIEN

www.extra-vert.be [email protected]

Tel. 055/38 80 77 - Fax 055/38 90 44

INP

RO

S

t.-E

looi

s-Vi

jve

056

60

97 0

4

Petill-ad233x333 14-09-2012 10:00 Pagina 1

Page 27: Ondernemers 15-2012

Afval als een grondstof beschouwen, dat is de kerngedachte achter VLAREMA, de nieuwe Vlaamse afvalstoffenwetgeving. Sinds 1 juni 2012 is ze van kracht, al gelden voor bepaalde maatregelen nog overgangsperiodes. "De vereenvoudiging van een aantal proce-dures zorgt ervoor dat kmo's die zich altijd al goed aan de richtlijnen hielden, niet te veel veranderingen hoeven te vrezen", verduide-lijkt Jan Segier, extern milieucoördinator bij T&D Milieuadvies uit Roeselare.

VLAREA wordt VLAREMA. Het lijkt niet meer dan een let-tertje verschil, maar achter de naamswijziging gaat toch een hele filosofie schuil. "De verandering is het resultaat van een evolutie die al enkele jaren aan de gang was", stipt Jan Segier aan. "Ten eerste zijn we, vanuit het besef dat onze grondstoffen niet onuitputtelijk zijn, anders tegen afval gaan aankijken. Wat schaars is, is namelijk ook duurder. Daarom zijn er gedurende de afgelopen jaren heel wat technieken ontstaan om afvalstoffen te recycle-ren en opnieuw in te zetten. Ten derde hanteert ook de rechtspraak en de rechtsleer niet langer een heel ruime interpretatie van het begrip 'afvalstof', maar is men afval een bepaalde waarde gaan geven, waardoor ze er nu veel genuanceerder tegen aankijken."

Vanuit die achtergrond kwam in 2008 de nieuwe Europese kaderrichtlijn afvalstoffen tot stand die de nadruk legde op 'levenscyclusdenken'. "Het uitgangspunt daarvan is zoveel mogelijk afval te voorkomen. Als het toch niet anders kan, wordt er een kader aangeboden om dat afval

nuttig en efficiënt te hergebruiken", aldus Jan Segier.

Ongewijzigde ruggengraat

Het duurde tot 17 februari 2012 voor de Vlaamse regering het VLAREMA (Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen, ofte het uitvoeringsbesluit bij het Materialendecreet) defini-tief goedkeurde.

"De ruggengraat van de oude wetgeving (VLAREA: Vlaams Reglement voor Afvalvoorkoming en -beheer) blijft ongewijzigd. Aan de procedures en instrumenten verandert er weinig, maar alles is nu meer afgestemd op levenscyclusdenken. Zo moeten er nu niet alleen regis-ters worden bijgehouden van afvalstoffen, maar ook van geproduceerde grondstoffen, zodat daar meer toezicht op kan worden gehouden”, legt Jan Segier uit.

Ook voor de overbrengers van afvalstoffen verandert er het een en ander. Tegenwoordig krijgen zij het etiket 'makelaars' en hebben zij de plicht hun klanten te informe-ren over de verplichte scheiding van afvalstoffen. "Vanaf 1 juli 2013 moeten afvalstoffenmakelaars een contract afsluiten met de aanbieder van gemengde bedrijfsafval-stoffen. Alle verplicht selectief in te zamelen afvalfracties moeten duidelijk vermeld worden in het contract, samen met hun vooropgestelde inzamelwijze. Deze fracties kun-nen variëren naargelang de aard van het bedrijf."

Wie gevaarlijke afvalstoffen vervoert, moet vanaf die dag ook helemaal in orde zijn met een kwaliteitsborgingssys-

teem, waarin enkele extra verplichtingen worden gedefi-nieerd.

Beperkte administratie

De 'aanvaardingsplicht' uit het vroegere Afvalstoffende-creet wordt nu geïntegreerd in het kader van de 'produ-centenverantwoordelijkheid'. "Hierin worden de verplich-tingen van de producenten gestipuleerd. Voorbeelden daarvan zijn de rapportageplicht, het stimuleren van ecologische designs en de productie van milieuvriendelijke goederen. Leveranciers van bijvoorbeeld accu's moeten dan weer voldoen aan de aanvaardingsplicht."Vreemd genoeg heeft de Europese Unie niet geraakt aan de definitie van het begrip 'afval': een afvalstof is elke stof of elk voorwerp waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen. "Die omschrijving blijft vrij vaag, maar door de toevoeging van twee extra begrippen is er toch voor enige nuancering gezorgd. Zo spreken we nu ook over 'bijproducten' (onge-wilde reststromen van productieprocessen, die opnieuw als grondstoffen kunnen worden gebruikt) en 'einde afvalfase': dit veronderstelt dat de afvalstof een bewer-king heeft ondergaan waardoor ze weer als grondstof kan worden ingezet, mits aan enkele welbepaalde criteria is voldaan."

Hoewel zaakvoerders van kmo's bij het doornemen van VLAREMA ongetwijfeld voor extra administratieve last vrezen, heeft de Vlaamse regering toch geprobeerd om de papierberg te vereenvoudigen. Zo verloopt de aanvraag voor een registratie van afvalstoffenmakelaar nu een stuk vlotter en wordt die vergunning uitgereikt voor tien jaar, in plaats van vroeger vijf jaar.

"Tot slot is het nuttig om te vermelden dat de Lad-der van Lansink (principe waarbij een hiërarchie wordt weergegeven met betrekking tot de mogelijke afvalstof-fenbewerkingen) niet langer als heilig wordt beschouwd: er mag van afgeweken worden, als men kan aantonen dat die afwijking het levenscyclusdenken respecteert", besluit Jan Segier. (BVC)

www.td-milieuadvies.be

DOSS

IER

DOSSIERAFVAL & MILIEU

Ondernemers 15 28 september 2012 27

Van VLAREA naar VLAREMA, de vernieuwde Vlaamse afvalstoffenwetgeving

“Grotere klemtoon op levenscyclusdenken”

Page 28: Ondernemers 15-2012

VITO NVBoeretang 200 - 2400 MOL

Voor meer informati e, neem vrijblijvend contact op met Karen Vanderstraeten Zuiderpoort Offi ce Park - iCUBESGaston Crommenlaan 10 (bus 101) – blok C3 – 2de verd.BE-9050 GENT (Ledeberg)Tel. + 32 59 24 27 60 - Fax + 32 59 24 27 [email protected] – www.vito.be

VITO is een toonaangevend Europees,onafh ankelijk onderzoeks- en advies-centrum, dat innovati eve technolo-gieën en wetenschappelijke kennis prakti sch toepasbaar maakt voor overheden en industrie.

VITO is acti ef in milieu-, energie- en materiaaltechnologie, industriële producti e- en procestechnologieën en aardobservati e.

VITO levert intelligente en kwalita-ti eve oplossingen waar grote en kleine bedrijven concurrenti eel voordeel uit-halen, en objecti ef onderzoek, studies en adviezen, die industrie en over-heden in staat stellen hun toekomst-beleid te bepalen.

VITO’s onderzoek vindt zijn toepassing in nieuwe, effi ciënte en goedkopere producti etechnologieën, verminderd energieverbruik, biomaterialen, gezondheidszorg, milieuzorg enz., alsook het in kaart brengen en monitoren van de eff ecten van klimaatswijziging. Hierbij zijn het vrijwaren van het leefmilieu en het duurzaam gebruik van energie en grondstoff en steeds prioritair.

VITO’s onderzoekscentrum is geves-ti gd in Mol, met satellietkantoren in Berchem en Oostende.

VITO telt circa 600 hooggekwalifi -ceerde medewerkers uit diverse specialismen en werkt samen met sectorfederati es en hun onderzoeks-centra, universiteiten en hogescholen, Europese onderzoeksinsti tuten, ...

VOKA_West-Vlaanderen_233bx164h.indd 1 19/03/2012 13:32:55

giving earth its second naturegiving earth its second naturegiving earth its second nature

group galloo adv 114x164.indd 1 12/09/12 11:15

Groot-Brittanniëlaan 5, 8970 PoperingeTel. 057/33 77 07 - Fax 057/33 86 69

[email protected] www.vulsteke-verbeke.be

CONTAINERSERVICERECYCLAGEBEDRIJF

Page 29: Ondernemers 15-2012

Met een nieuwe vestiging in Brugge wil Decat Energy Technics zijn klanten in het noorden en het midden van de provincie nog beter bedienen. Deze zet past bovendien in de strategie om het bedrijf helemaal klaar te stomen tegen dat de markt voor hernieuw-bare energie écht openbreekt.

Begin volgend jaar opent Decat Energy Technics uit Per-vijze een nieuwe vestiging aan de Brugse Pathoekeweg, op de voormalige site van Philips. Op die manier zal het bedrijf zijn klanten in het noorden en in het midden van de provincie nog beter kunnen bedienen. “Geografisch gezien is het ook een strategische ligging om onze actieradius uit te breiden”, licht projectleider Stephan Dejaegere toe, die het nieuwe filiaal gaat leiden. “Ze is logistiek heel toegankelijk en industrie, tertiaire sector en havengerela-teerde bedrijvigheid zijn er in opmars. Onze nabijheid zal ons in staat stellen om ook residentiële projecten aan de kust nog dichter op te volgen. Door groter wordende eisen inzake flexibiliteit willen we nog korter op de bal spelen. Bovendien is de bevolking in de Brugse regio actief en hoog opgeleid, wat belangrijk is in functie van ons per-soneelsbeleid. De boekhouding blijft in Pervijze. Ook de techniekers zullen aanvankelijk nog van daar vertrekken, maar het is de bedoeling om op termijn in Brugge een volwaardig team op te bouwen.”

Nu de zonnepanelen over hun hoogtepunt heen zijn, bouwt installatiebedrijf Decat Energy Technics uit Per-vijze, bij Diksmuide, kennis en expertise op rond andere vormen van hernieuwbare energie zoals warmtekracht-koppeling en verschillende types windturbines voor

bedrijven en particulieren. “We willen klaar zijn tegen dat de markt écht openbreekt”, zegt zaakvoerder Lieven Decat.

Groene energie

Opgericht in 1965 door Edwig Decat in Pervijze, groeide Decat Energy Technics uit tot een elektrisch installatiebe-drijf met 14 bedienden en op heden een 100-tal arbeiders. Vandaag is zoon Lieven Decat zaakvoerder. Hij stapte in 1998 in het familiebedrijf. Door een dynamisch beleid, de verdergaande specialisatie en het binnenhalen van steeds meer projecten steeg de omzet van 6,11 miljoen euro in 2007 naar 12,12 miljoen euro in 2011.

Decat Energy Technics profileert zich als een technische integrator-dienstverlener, gespecialiseerd in de studie, uitvoering, beheer, opvolging en onderhoud van totaal-concepten bestemd voor nieuwbouw of renovatie, parti-culier of industrieel. Het aanbod is veelzijdig, gaande van hoogspanning over algemene elektriciteit en bordenbouw tot gebouwenbeheer met integratie van diverse heden-daagse IT-toepassingen. Specialisaties zijn ook ontwerp en installatie van middenspanningscabines (alles onder 36.000 Volt) en de begeleiding van projecten inzake elek-tromechanische uitrusting zoals het sturen van pompsta-tions, sluizen, bruggen en stuwen. Als installatiebedrijf heeft Decat Energy Technics een erkenning klasse 6 (wer-ken tot 3.225.000 euro).

Groene energie blijft een belangrijke pijler in de activitei-ten van Decat Energy Technics, zowel de fotovoltaïsche panelen (pv-installaties) als windenergie (al of niet ver-

plaatsbare windmolens). “Een paar jaar geleden namen de zonnepanelen een hoge vlucht door de subsidies”, zegt zaakvoerder Lieven Decat. “We plaatsten ze bij bedrij-ven (60%), landbouwers (30%) en particulieren (10%). We stonden in voor ontwerp en installatie, tot en met het subsidiedossier. Deze tak is wel verminderd door het terugschroeven van de groenestroomcertificaten. Zonne- en windenergie zullen echter een belangrijke rol blijven spelen, omdat het vormen van duurzame, hernieuwbare energie zijn. Voor diverse grote spelers verzorgen we de elektriciteitswerken (middenspanningsaansluitingen, cablage, vermogensborden, …) om hun groene installaties te koppelen aan het net.”

Ook voor particuliere klanten

Het bedrijf volgt de snelle evoluties in de sector op de voet. Decat Energy Technics heeft intussen al een aantal grote projecten inzake warmtekrachtkoppeling (WKK) achter de rug voor groenteverwerkende bedrij-ven. “Ook voor particuliere klanten zie ik mogelijkheden voor micro-WKK’s in de toekomst”, meent Lieven Decat. “Deze systemen bestaan al, maar worden nog niet zwaar gecommercialiseerd. Ook de turbines voor particulieren openen perspectieven. We zijn momenteel betrokken bij testinstallaties om diverse types windturbines met elkaar te vergelijken. We willen immers klaar zijn tegen dat de markt openbreekt. De vraag is er zeker, al zal er nog heel wat wetgevend werk nodig zijn rond vergunningen en subsidiëring.”

Intussen probeert het bedrijf het groene verhaal op een originele manier in de belangstelling te houden. “We sponsoren festivals en grote manifestaties door het plaatsen van containers met zonnepanelen of turbines. We hebben dat al gedaan voor Ten Vrede in Diksmuide, Festival Dranouter, Couleur Café in Brussel en de ijspiste in Middelkerke”, somt Lieven Decat op. “Deze mobiele installaties, net zoals de in huis ontwikkelde solarboot op de IJzer, tonen onze expertise aan een breed publiek en verhogen onze visibiliteit. We krijgen er in alle geval heel veel positieve reacties op.” (MD – Foto DD)

www.decat.be

DOSS

IER

Decat Energy Technics uit Pervijze opent nieuwe vestiging in Brugge

“Groene, hernieuwbare energie zal belangrijk blijven”

Ondernemers 15 28 september 2012 29

Lieven Decat en Stephan Dejaegere:

“Zonne- en windenergie zullen een belangrijke rol blijven spelen omdat het vormen van duurzame,

hernieuwbare energie zijn.”

Page 30: Ondernemers 15-2012

Elexys is een puur Belgische onderneming die gas en elektriciteit levert aan Belgische KMO’s. Door het strak business model kan Elexys altijd scherpe prijzen hanteren. Bovendien huldigt Elexys het principe van de totale trans-parantie: in price setting, in advies, in facturatie en in dienstverlening. Elexys houdt niet van verdoken indexeringen, additionele kosten voor netverliezen, verborgen indexaties,… Elexys adviseert u een contract op maat, zowel in contracten voor aankoop als verkoop van gas en elektriciteit. Bij Elexys weet u wat u mag verwachten, wat u zal krijgen voor welke prijs, nu en in de toekomst. No more, no less.

Elexys nv Brugsesteenweg 73 • 8520 Kuurne • Tel. 056/364480 • [email protected] www.elexys.be

Een duidelijke offerteEen transparante facturatie

Geen verdoken indexeringen

Elexys energieleverancier voor uw KMO

Een duidelijke offerte

energieleverancier voor uw KMO

Naast electriciteitvanaf nu ook

GASCONTRACTEN!

adv_VOKA.indd 1 17/09/12 16:49

Page 31: Ondernemers 15-2012

Stel je eens voor: ferme meubelen uit honing-raatkarton. Wel, ze bestaan. Voor Beelite, dat tot dezelfde groep als Europal Packaging behoort, is het maar een van de toepassingen van dit flexibele en tegelijk sterke materiaal. Zo is het ook bijzonder geschikt om panelen voor visuele communicatie uit te maken. Beelite heeft er grote internationale ambities mee.

Beelite maakt deel uit van de D.I. Group (Dejager Invest-ment Group), waar ook Europal Packaging – met maat-schappelijke zetel in Moeskroen – toe behoort. Toeval bestaat niet, maar het heeft wel een grote rol gespeeld bij het ontstaan van Beelite, in het najaar 2011.“Drie jaar geleden is een samenwerking gegroeid tus-sen CEO Patrick Dejager van Europal Packaging en Hans Soenen van Howest, in het kader van de Week van het Ontwerpen”, legt social network marketeer Stefano Aprile van Beelite uit. “De hele scenografie van dat evenement bestond uit honingraatkarton, golfkartonverpakking en kartonnen hoekprofielen, sinds jaar en dag de core-business van Europal Packaging. Daar bleek dat je met dat materiaal verschillende constructies kon maken. We begonnen na te denken over de mogelijkheden die dat bood en het grote potentieel voor de markt. De doorbraak was eigenlijk de ontdekking dat je het karton door het toevoegen van een witte toplaag ook via verschillende methodes kon bedrukken. Zo was een nieuwe niche-markt geboren. De groep besliste om die activiteit in een aparte entiteit, Beelite, onder te brengen, zodat Europal Packaging zich kon blijven concentreren op de verpak-kingsindustrie. Tot vandaag is het de enige producent van honingraatkarton in België.”

Honingraat

Beelite concentreert zich nu volop op het produceren van 100% recycleerbare honingraatpanelen, die onder meer geschikt zijn voor allerlei vormen van visuele communica-tie – 2D-panelen en 3D-displays – onder andere in winkels, beurzen en tentoonstellingen. “Het is bijzonder licht materiaal, maar door de honingraat-structuur – de ‘bruine core’ – waaruit het is opgebouwd, ook erg sterk”, zegt Stefano Aprile. “De bruine core en de witte toplaag zijn volledig recycleerbaar, vandaar dat er veel interesse is van klanten die een milieubewust alter-natief zoeken voor ander materiaal.” Ook het productieproces is ‘groen’: de lijm waarmee de toplaag wordt aangebracht, is er een op waterbasis; het kartonafval wordt opnieuw gebruikt als grondstof, de productieruimtes worden verwarmd met gas, er is een warmterecuperatiesysteem enzovoort. “Dat versterkt ons imago als ‘groen’ bedrijf alleen maar”, zegt Stefano Aprile. “De aandacht voor ecologie in onze sector is gevoe-lig toegenomen, ook bij de printers.”

Meubels uit karton

En intussen draait de R&D-afdeling van Beelite op volle toeren. Stefano Aprile: “We leren zelf nog voortdurend hoe veelzijdig ons product is. Ook designers en kunste-naars kunnen er bijvoorbeeld mee aan de slag. Doordat het product in allerlei vormen versnijdbaar en plooibaar is, word je eigenlijk alleen beperkt door je eigen fantasie en creativiteit.”Zelfs meubelstukken uit honingraatkarton zijn tegen-woordig realiteit: stoelen, tafels, kasten… het karton deinst nergens voor terug. Stefano Aprile glimlacht.

“De refter hier heeft alleen meubelstukken uit honing-raatkarton, en we zijn onlangs een project gestart om studentenkamers volledig met Beelite-materiaal in te richten. De Beelite-meubels zullen we dus ook effectief vermarkten, bijvoorbeeld voor kantoren. Mensen met specifieke vragen worden daarbij begeleid door onze in-house designer.”

Zo veel mogelijk markten

De meubeltoepassingen van Beelite waren een van de mogelijkheden die het bedrijf voorstelde op de gloed-nieuwe beurs Eco-Print Europe in Berlijn, die zich focust op duurzame printoplossingen. Beelite is een van de hoofd-sponsors en de enige ‘green supporter’; geen geringe eer voor dit Belgische bedrijf. “Je mag het belang daarvan inderdaad niet onderschat-ten”, zegt Stefano Aprile. “Alle Europese spelers op deze markt kwamen naar Berlijn afgezakt. We hadden er een grote stand met voldoende ruimte om alle mogelijkhe-den en ook enkele nieuwigheden te tonen, maar waren met onze constructies ook aanwezig op de hele show. Onze positie daar zette onze internationale ambities met Beelite kracht bij. In de Benelux werken we met eigen verkopers, voor de andere Europese landen schakelen we distributeurs in die van hieruit ondersteund worden met allerhande salestools, opleidingsmogelijkheden en technische ondersteuning. Onze bedoeling is alleszins om in de toekomst op zo veel mogelijk markten aanwezig te zijn, en we kijken daarbij ook naar Noord-Afrika.”Op 12 december verhuizen de kantoren van de D.I. Group naar een nieuw gebouw op het Kortrijkse Beneluxpark. De designafdeling van Beelite, en de productie en logis-tieke activiteiten van Europal Packaging blijven in Moes-kroen. (JD)

www.beelite.be

DOSS

IER

Beelite is de enige producent van honingraatkarton in ons land

“We leren zelf nog voortdurend hoe veelzijdig ons product is”

Ondernemers 15 28 september 2012 31

Stefano Aprile, Beelite:

“Onze bevoorrechte positie op EcoPrint in Berlijn zette onze internationale ambities met

Beelite kracht bij.”

Page 32: Ondernemers 15-2012

VAL-I-PAC BRENGT UW

RECYCLAGEVERPLICHTING

IN BALANS.

EN DIE VAN

WIENERBERGER.

Bernard Willain,Directeur Business Unit Bricks

Wienerberger

“Wienerberger ontwikkelt keramische bouwma-

terialen die het label ‘duurzaam’ verdienen. Onze

producten en productiemethodes respecteren

mens en milieu, want we willen de omgeving niet

nodeloos belasten. Recycleren is voor ons dus

vanzelfsprekend.

De wettelijke verplichtingen voor de recyclage

van bedrijfsmatige verpakkingen zijn iets minder

vanzelfsprekend. Daarom doen we beroep op

VAL-I-PAC. Zij nemen de administratie en lo-

gistieke opvolging van ons over. Ze verzamelen

voor ons alle nodige data en rapporteren hier-

over aan de overheid. Bovendien stimuleren ze

ook de recyclage via fi nanciële incentives. Zo zijn

wij in orde met de wet en besparen we heel wat

tijd en energie.

Het juiste evenwicht vinden tussen duurzaam on-

dernemen en kost-effi ciënt werken, is vandaag

belangrijker dan ooit. VAL-I-PAC helpt ons

daarbij. Want ook wij willen graag ons steentje

bijdragen aan een schonere planeet. U neemt

toch ook uw verantwoordelijkheid als bedrijf op

het vlak van milieu?”

Meer weten?

Bel 02/456.83.10

of kijk op www.valipac.be

Page 33: Ondernemers 15-2012

Donderdag 13 september. Viering van 50 jaar Dumobil en opening van een nieuwe kijk-woning in de Rijkegemkouterstraat in Tielt. Feest dus. Maar geen reden om voldaan ach-terover te leunen. Met de verkaveling ‘Licht en Ruimte’ in Roeselare pakt Dumobil als eerste uit met privéwoningen die aangeslo-ten worden op een stadsverwarmingsnet. Alle nodige warmte wordt geleverd door de afvalverbrandingsoven van Mirom.

“De kijkwoning in Tielt is niet zomaar een kijkwoning”, zegt Yves Haghedooren, verantwoordelijke voor het grondbeheer. “Het is een bewijs dat we nog altijd geloven in villabouw à la carte. Maar dan moet je de traditionele bouwtechnieken vernieuwen, energiezuinig bouwen en opteren voor een sterke architectuur gekoppeld aan een individuele klantvriendelijke aanpak. Door het gebruik van het juiste materiaal, nieuwe technische installaties en een uitgekiende architectuur zijn we erin geslaagd een lage-energiewoning te bouwen met een E-peil van 24.”

Gronden zijn schaars

“Wij bouwen huizen op grond van de klant maar ons grootste segment is de ontwikkeling van woonprojecten op eigen gronden. Straks kunnen we trouwens 500 per-celen aanbieden. Grond vinden is dus de grote uitdaging. Dat kan in overleg met de steden en gemeenten in woonzones of in woonuitbreidingsgebieden zijn, maar omdat grond schaarser en schaarser wordt, kopen we ook vaak oude fabriekspanden op die gesaneerd en bouwrijp gemaakt worden. Site Van Maele in Tielt, Dejaeghere Spinning Miles Wakken en de Puck-site in Heule zijn voor-beelden daarvan. Bij de ontwikkeling van een verkaveling zorgen we voor evenwichtige inrichtingsplannen met zoveel mogelijk groen.”Dumobil biedt geen bepaald type woning aan, maar bouwt altijd volgens de wensen van de klant. Zowel wat privéwoningen als verkavelingen betreft zijn ze actief in West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Per ver-kaveling bouwen ze trouwens altijd een kijkwoning die ze dan als laatste verkopen. Dumobil telt 11 personeelsleden en werkt uitsluitend met onderaannemers.

Licht en ruimte

De nieuwste parel aan de verkavelingskroon van Dumobil is de site ‘Licht en Ruimte’ in Roeselare die samen met Coussée-Bostoen werd aangekocht. Niet alleen omdat er 39 villa’s, 12 rijwoningen en 45 appartementen worden gebouwd, maar vooral omdat het de eerste verkaveling in Vlaanderen is waarbij de huizen volledig zullen worden verwarmd via een aansluiting op het stadsverwarmings-net. “Vanuit de verbrandingsoven Mirom lopen nu al warmwaterleidingen die onder andere de Spil, het zieken-huis, het Spillebad, de Katho en de REO-veiling verwar-

men”, verklaart Yves. “Die leidingen lopen ook door het te verkavelen terrein van ‘Licht en Ruimte’. Product Marke-teer Tom Prinzie bij Van Marcke Projects maakte er ons attent op dat we daar best gebruik zouden van maken. Maar tussen netbeheerders, verkavelaars en gemeenten bestaat er bij wet een afspraak dat in elke verkaveling gas, elektriciteit, water en telecommunicatiebekabeling wordt aangelegd op kosten van de verkavelaar. Dankzij de overtuigingskracht van Tom Prinzie en de inzet van een Roeselaarse poltica werd het decreet in drie weken tijd aangepast. Zo moet men nu geen gas meer aanleggen als er alternatieve bronnen voor verwarming aanwezig zijn.”

“In Denemarken wordt 80% van de huizen verwarmd via een stadsverwarmingsnet dat warmte recupereert van de industrie”, zegt Tom Prinzie. “In Zweden is dat 60% en in Nederland zijn er ruim een half miljoen aansluitingen. In België zijn we nu pas toe aan de eerste verkaveling. Nu wordt restwarmte van afvalverwerkers ook nog omge-zet in elektriciteit omwille van de groenestroomcertifica-ten. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou Mirom zijn ren-dement van zijn restwarmte tot 75% verhogen. Als alle West-Vlaamse afvalverbrandingsovens zouden samen-werken kunnen 25% van alle woningen in West-Vlaan-deren zo worden verwarmd. In Antwerpen gaat zeker 1.000 megawatt aan restwarmte verloren, wat 200.000

huizen van warmte en warm water zou kunnen voorzien. Deze manier van verwarmen leidt tot een nog beter E-peil, meer energie-efficiëntie want elektriciteit hoeft niet meer te worden gebruikt om te verwarmen en er is geen uitstoot meer. Die is er alleen bij de verbrandings-ovens, maar die is heel gering."

Trendsetter

“Dumobil gaat zeker verder werken in de richting”, besluit Yves Haghedooren. “Wij willen een trendsetter zijn, een stap voor zijn op de ruimtelijke ordening. Zo bouwen we niet alleen lage-energiewoningen maar ontwerpen we naast eengezinswoningen, meergezinswoningen en zorgwoningen nu ook meegroeiwoningen in kubusvorm. Creatief bouwen is een zekerheid voor de toekomst.” (PD-Foto Kurt)

www.dumobil.be

DOSS

IERPhilippe Dubaere viert 50 jaar Dumobil in Tielt en blijft trendsetter

“Creatief bouwen is een zekerheid voor de toekomst”

Ondernemers 15 28 september 2012 33

Philippe Dubaere:

“Wij willen de ruimtelijke ordening een stap voor

blijven.”

Op dinsdag 9 oktober is Voka West-Vlaanderen te gast bij Dumobil in Tielt. Info en inschrijvingen: www.voka.be/west-vlaanderen

Page 34: Ondernemers 15-2012

Op termijn integreert de Groep Petillion twee nieuwe bedrijven uit Ruien: Wegrovan en Extra-Vert. Daarmee krijgt de Ieperse groep een interessante uitvalsbasis richting Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Brabant en ook Noord-Frankrijk.

Wat in 1985 begon als een klein aannemingsbedrijf van wegenwerken is inmiddels uitgegroeid tot een groep die steunt op verschillende poten. Door de jaren heen ontwikkelde de firma Petillion uit Ieper namelijk diverse aanleunende activiteiten op het vlak van recyclage: een breekwerf voor puin, een Tijdelijke Opslagplaats gronden (TOP) met Centrum Grondreiniging (CGR), containerver-huur voor bouwgerelateerde afvalstoffen, alsook de inza-meling van oude metalen (Terga).

Momenteel finaliseert Petillion de samenwerking – met op termijn de integratie – van twee bedrijven in Ruien. Het gaat om Wegrovan, een wegenbouwer voor de overheid, en Extra-Vert, vooral actief op de particuliere markt als aanlegger van tuinen, opritten en terrassen. “Met hun activiteiten en een 30-tal personeelsleden, heb-ben we een nieuwe uitvalsbasis richting Oost-Vlaanderen, Brabant en Henegouwen”, zegt Wim Petillion. “Bovendien opent Extra-Vert ook groeiperspectieven op de Noord-Franse markt.”

Strengere wetgeving

Vader Erik Petillion startte zijn eigen aannemingsbedrijf van wegenwerken in Poelkapelle. Later verhuisden de activiteiten naar de Paddevijverstraat in Ieper waar het terrein van één hectare al snel te klein werd. Ondertus-sen was in de Bargiestraat (uitbreiding van de industrie-zone Ieperleekanaal richting Boezinge) het zusterbedrijf Orian gestart met een betoncentrale en een breekwerf. Ook wegenbouwer Petillion verhuisde uiteindelijk naar dit terrein dat na de gestage uitbreiding nu acht hectare beslaat. In 2010 had Petillion al het containerverhuur-bedrijf Terga aan de Leie in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) overgenomen. Door de groei verdubbelde het aantal werknemers van de groep Petillion de voorbije tien jaar tot een 50-tal en steeg de geconsolideerde omzet tot zo’n 12 miljoen euro.

Het aannemingsbedrijf Petillion is actief in een straal van 40 km rond Ieper en werkt voor de overheid, bedrijven en particulieren. Het staat in voor de heraanleg van dorpsker-nen, grond- en rioleringswerken en compleet bouwklaar maken van verkavelingen of industrieterreinen, voor industriële en private infrastructuurwerken, tot en met de aanleg van een oprit, parking of terras bij particulie-

ren. Het aanbod omvat verder veegwerken, verkoop van bouwmaterialen, sloopwerken met gesorteerde afvoer van het materiaal en saneringswerken.

Wegenbouwer Petillion verwerkte aanvankelijk alleen eigen puin voor eigen wegenwerken en om granula-ten te kunnen gebruiken in de eigen betoncentrale. De vraag van derden werd echter steeds groter en Petil-lion bracht de recyclageactiviteit onder in de nieuwe vennootschap Orian. De verstrenging van de wetgeving (inclusief verplichte traceerbaarheid) en de milieutaksen

op het storten van sloopmateriaal deden de aanvoer door derden van betonpuin, niet-teerhoudend asfaltpuin en metselwerkpuin nog toenemen. De verschillende fracties worden gezeefd en apart gebroken in een percussiebreker. Het voorzeefzand van het kleinste kaliber kan als opho-gings- en aanvullingszand gebruikt worden. Het gebro-ken puin wordt volgens de gewenste kalibers gezeefd, afhankelijk van de toepassing. De Copro-keuring van deze gebroken materialen garandeert dat ze aan de bouwtech-nische en milieuhygiënische normen voldoen en herge-bruikt kunnen worden in ettelijke toepassingen.

Overname verhuurcontainerbedrijven

Omdat Orian ook regelmatig puin met grote hoeveelhe-den aarde of aarde met steenpuin binnenkreeg, legde het bedrijf zich gaandeweg toe op het stapelen en herconditi-oneren van grond. Inspelend op nieuwe wetgeving werd er in 2004 in de Bargiestraat een vergunde Tijdelijke Opslag-plaats gronden (TOP) geopend. Uitgegraven bodem wordt er tijdelijk opgeslagen, gezeefd en bouwtechnisch verbeterd. Landbouwbedrijven, tuinaanleggers en bouw-bedrijven (gekalkte grond) zijn afnemers. Orian is door de Grondbank erkend als Centrum Grondreiniging (CGR). Met olie verontreinigde grond wordt er gereinigd met micro-organismen (bacteriën). Zwaarvervuilde grond, veegvuil en vele soorten minerale afvalstoffen worden gereinigd in de fysico-chemische wasinstallatie.

In de specialisatie van de groep Petillion als afvalverwer-kings- en aannemingsbedrijf paste de overname van 2 verhuurcontainerbedrijven met eigen sorteerlijn, nl. Terga in Waregem en Salomez in Ieper, met 250 containers van 10 tot 40 m³. Minerale afvalstromen worden binnen de groep Petillion verwerkt voor hergebruik. Vervuild afval gaat eerst door de fysico-chemische installatie. Andere soorten (houtafval, gemengd afval, plastics, metaal, gips, productie-uitval, …) worden gesorteerd en verder behan-deld door erkende verwerkers. (MD – Foto DD)

www.petillion.com

DOSS

IER Groep Petillion uit Ieper is actief op het vlak van wegenwerken,

grondbehandeling en afvalbeheer

Petillion diversifieert recyclageactiviteiten en mikt op geografische expansie

Bedrijsleider Wim Petillion bij de wasinstallatie op de

Ieperse site.

34 Ondernemers 15 28 september 2012

Page 35: Ondernemers 15-2012

ww

waterbehandeling op maat• apparatuur voor de

waterbehandeling

• chemicaliën voor stoom- en koelcircuits

• analyse en technische ondersteuning

Meulebeeksesteenweg 67, B-8700 TieltT +32 (0)51 75 51 05, F +32 (0)51 75 51 [email protected], www.ekopak.be

003033_Ekopak_adv_114x108mm.indd 1 29/10/10 10:43

Harelbekestraat 97 8540 Deerlijk www.astbelgium.be T +32 56 700 673 F +32 56 700 224

[email protected]

AST Belgium streeft ernaar uw behoeften in te vullen betreffende:

op maat gemaakte gehoorbescherming,

adembescherming

veiligheidsschoenen

professionele werkkledij

asbestverwijderingsmateriaal

Aalbeeksesteenweg 25 - 8930 LauweTel. 056 42 13 18 - fax 056 42 24 91 - e-mail: [email protected]

www.lavaertgroup.com

Verwerking bouw – en sloopafval - GroencomposteringEigen containerdienst - Afbraakwerken

Ruime ervaring en expertise in:

Milieucoördinator (extern, bijstand, ...)

Milieuvergunning(opmaak, begeleiding, ...)

Bodemstudies(erkend Bodemsaneringsdeskundige type II)

Bodemonderzoeken(oriënterende en beschrijvende bodemonderzoeken)

Bodemsaneringsprojecten(ook begeleiding van saneringswerken)

Grondverzetstudies(technisch verslag, studie ontvangend terrein, ...)

Milieueffectenrapporten(MER, ontheffi ngsnota’s, ...)

Milieueffectenstudies(impactbepaling, remediërende maatregelen, ...)

Milieuauditing(due diligence, compliance, ...)

Afvalstoffenstudies en -beheer(optimalisatie beheer, gebruikscertifi caten, ...)

Haalbaarheidstudies(milieutechn., fi n.-econ., maatsch. aanvaardbaarheid, ...)

Stortplaatsbeheer(erkend deskundige, inrichtings- en afwerkingsplannen, ...)

Studies TOP, grondreiniging en baggerwerken(inrichting, ...)

Second opinions(bodemonderzoeken, milieumanagement, ...)

Authority engineering(haalbaarheid, onderbouwing, overleg overheden, ...)

Expertise en bemiddeling(confl ictbemiddeling, ...)

BOVA Environmental Consulting NV is een onafhankelijk milieustudiebureau dat zich toelegt op het verlenen van diverse adviezen inzake milieumanagement, bodem-(sanerings)studies en milieueffectrapporten. Zowel de private sector als overheidsbesturen behoren tot ons cliënteel.

Geert Bogaert, GSM 0495 274 [email protected]

Wetenschapspark 1 (Greenbridge, Plassendale I)B-8400 Oostende

Tel. 059 33 92 51 - Fax 059 33 92 59

Wellingstraat 102 - B-9070 DestelbergenTel. 09 328 11 40 - Fax 09 328 11 50

B O VAenvironmental consulting

Page 36: Ondernemers 15-2012

In de bedrijfswereld is verandering een vast gegeven. Elke organisatie wordt dagelijks met allerlei vormen van verandering geconfron-teerd. Geen enkele onderneming kan het zich permitteren om deze realiteit naast zich neer te leggen. Bedrijven die niet mee springen op de golven van technologische evoluties, eco-nomische conjuncturen of maatschappelijke trends zullen in de huidige sterk concurrenti-ele omgevingen blijven stilstaan.

Bedrijven en hun medewerkers moeten voldoende wend-baar zijn om zich snel en makkelijk aan te passen aan elke verandering. Maar in de kenniseconomie zijn ook nieuwe ideeën, creativiteit en innovatie enorm belangrijk. Streven naar een cultuur van innovatie en ondernemerschap is voor elk bedrijf een concurrentiële troef. Verandering dient ingebed te worden in de bedrijfsorganisatie, -structuur en - processen, en vooral in de cultuur van de organisatie, de manier van werken en de mentaliteit van de medewer-kers. Pas dan is men echt klaar voor de toekomst en kan men met een gerust hart de golven trotseren.

Bij elke verandering is er een heel belangrijke rol wegge-legd voor de werknemers. Zij zijn verantwoordelijk voor het succes van het hele project. Succesfactoren van ver-anderingen zijn daarom gestoeld op volgende belangrijke elementen:

1: AwakeElke verandering start met een bewustwordingsfase. Men merkt dat de huidige situatie niet meer wenselijk is. Het is belangrijk dat medewerkers de noodzaak en de betekenis van de verandering begrijpen vanuit het per-spectief van de organisatie, maar dat ze eveneens inzien wat de gevolgen zijn voor hen individueel. De sense of urgency moet goed doordringen tot alle niveaus binnen het bedrijf. Deze bewustwordingsfase moet dus op een eerlijke, open en duidelijk manier worden toegelicht.

Want ook al zit verandering ingebakken in de genen van mensen, toch hebben zij heel vaak niet de neiging om uit hun vertrouwde comfortzone te komen. Daarin schuilt voor veel ondernemingen een gevaar: ze gaan teren op oude successen en er ontstaat een gevoel van zelfge-noegzaamheid (sense of complacency).

Elke onderneming heeft dus de opdracht om te streven naar een cultuur die de verschuiving maakt van een ‘sense of complacency’ naar een ‘sense of urgency’, waarbij men-sen scherp staan voor verandering.

2: RevalueJe verandert niet louter om te veranderen, maar wel met een bepaald vooropgezet doel voor ogen. In deze fase binnen het changetraject moet een onderneming nadenken waar ze naartoe wil. Dit gebeurt in de eerste plaats door mensen uit verschillende omgevingen van het bedrijf te betrekken bij het veranderingsproject. Mensen die inspraak hebben in de vormgeving van de toekomst, bieden minder weerstand en zijn sterker betrokken.

3: DriveIn deze fase wordt het veranderingsprogramma uitge-voerd. Wanneer mensen via een goede coördinatie en alig-nering binnen het traject worden ingezet op hun sterktes en talenten, weten wat hun rol is en autonoom kunnen werken, zullen zij het project als betekenisvol ervaren.

Het is belangrijk om tijdens deze fase de vooruitgang zichtbaar te maken voor iedereen in de organisatie, en om tussentijdse successen zeker ook te communiceren. Dat leidt dan weer tot meer engagement.

4: EmbedIn deze fase moet de onderneming ervoor zorgen dat de gewenste veranderingen blijvend zijn. Wat vooral blijvend moet zijn, is een flexibele houding ten opzichte van verandering. Om een bedrijf te wapenen voor verandering in de toekomst, moet het daarom proactief streven naar een cultuur van wendbaarheid en onderne-merschap. Change moet worden ingebed in de cultuur van de organisatie.

Verandering in de bedrijfscultuur: streven naar onderne-mende werknemersWanneer medewerkers het gewoon zijn om met veran-dering om te gaan, kunnen ze makkelijker evolueren tot ondernemende personeelsleden die verantwoordelijk-heid opnemen of streven naar verandering of innovatie. Een ander belangrijk facet is om medewerkers zelfstu-rend te maken en hen verantwoordelijk te stellen voor hun eigen handelen. Ten slotte speelt ook samenwerking een cruciale rol in het innovatieproces. Alleen verande-ringsprocessen die op al deze facetten zijn gericht, leiden uiteindelijk tot de gewenste effecten op lange termijn.

De voordelen van de wendbare en innovatieve onderne-mingWendbare en ondernemende medewerkers leveren uiteraard wendbare en innovatieve organisaties op, net als efficiëntiewinst bij elke toekomstige verandering. De weerstand is minder groot, het engagement en de inzet groter.

Het is dus zeer belangrijk om, naast de ‘harde’ kant, ook aandacht te hebben voor de ‘zachte’ kant van verandering. Daarom is er naast harde managementpraktijken nood aan meer aandacht voor de belangrijkste component: de menselijke factor.

David Phlypo, SD Worx

36 Ondernemers 15 28 september 2012

David Phlypo: “Wanneer medewerkers het gewoon zijn om met verandering om te gaan, kunnen ze makkelijker

evolueren tot ondernemende personeelsleden die

verantwoordelijkheid opnemen.”

Veranderingen in organisaties, focus op mensen

Bent u klaar om langer en ánders te werken?Future of Work is een nieuwe visie op werk. Het gaat om een cultuur die gebaseerd is op vertrouwen, erkenning en autonomie. Dit leidt tot meer betrokken en gedreven werknemers, tot een grotere productiviteit en betere resultaten. SD Worx heeft specifi eke oplossingen uitgewerkt om u daar op in te stellen. Onze experts begeleiden u graag, steeds vertrekkend vanuit uw specifi eke situatie, sector en uitdagingen.

➜ Doe de test op www.futureofwork.be en ontdek het pro� el van uw organisatie. U krijgt bij uw resultaat ook concrete tips waar u mee aan de slag kan gaan.

Bekijk onze Future of Work

fi lmpjes en presentaties op www.futureofwork.be SD Worx - Kennedypark 33A - 8500 Kortrijk

SD Worx - Gistelse Steenweg 294 b203 - 8200 Brugge

Page 37: Ondernemers 15-2012

In een recente wet wordt er door een aan-passing van de Privacywet voorzien in een drastische beperking van het recht tot inzage van het belastingdossier. Het inzagerecht wordt ondermeer ontzegd tijdens controles en onderzoeken door de fiscus. De draag-wijdte van deze wet is bijzonder ruim en het is dan ook zeer de vraag of hij de toets aan de Grondwet en aan de Europese regelgeving zal doorstaan. Opmerkelijk hierbij is de snelheid waarmee de wet nog net voor het zomerreces door het parlement is gejaagd.

Geen inzage tijdens controle of onderzoek

De wet die dateert van 3 augustus 2012 schakelt het inzagerecht uit gedurende de periode waarbij de betrok-kene het voorwerp uitmaakt van een controle, een onder-zoek of de daarmee verband houdende voorbereidende werkzaamheden die worden uitgevoerd door de fiscus. Een nog ruimere formulering van het toepassingsgebied is nauwelijks denkbaar. Immers vanaf wanneer is er juist sprake van een controle, een onderzoek of zowaar van de “daarmee verband houdende voorbereidende werkzaam-heden”? Nergens in de wet is er in voorzien dat er dient te worden aangekondigd wanneer een controle, een onder-zoek of de voorbereidingen daartoe worden opgestart. Er is enkel in verband met de opheffing van de maatregel voorzien dat er een kennisgeving gebeurt “onmiddellijk na het afsluiten van de controle of het onderzoek”. De belas-tingplichtige moet dan “onverwijld” op de hoogte worden gebracht van die opheffing.

De fiscale ambtenaar lijkt op basis van de nieuwe wet het inzagerecht naar eigen inzicht quasi ongelimi-teerd in de tijd te kunnen beperken, zolang hij onder-zoekt, controleert of daartoe de voorbereiding neemt. Een amendement om de beperking van het inzagerecht maximaal één jaar te laten duren heeft het niet gehaald. Zoals overigens terecht werd opgemerkt tijdens de bespreking van het wetsontwerp, heeft de betrokkene wiens inzagerecht wordt beperkt gedurende de gehele looptijd van een onderzoek geen mogelijkheid om fou-

tieve gegevens in het dossier te signaleren, waardoor de kans bestaat dat tijdens het onderzoek tijd wordt verlo-ren. Dit is inderdaad problematisch te noemen wanneer bovendien de verjaring van fiscale misdrijven zou worden afgeschaft zoals sommige leden van de regering voorstel-len. Hoewel deze nieuwe regeling lijkt geïnspireerd vanuit de zorg van de wetgever om fraude efficiënt te kun-nen bestrijden, lijkt de wet zich daartoe niet te hebben beperkt. In de wet wordt immers geen onderscheid gemaakt tussen fraudegevallen enerzijds en controles en onderzoeken in verband met onregelmatigheden los van elke fraude anderzijds.

Tijdens de parlementaire voorbereiding werd uitdrukkelijk door de minister van Financiën bevestigd dat de beperking van het inzagerecht enkel betrekking heeft op natuurlijke personen; vennootschappen blijven dus buiten schot.

De fiscale inzagebeperking treedt in werking vanaf 1 janu-ari 2013 maar de inwerkingtreding kan worden vervroegd bij koninklijk besluit. Het komt ons voor dat de wet ook van toepassing zal zijn op alle lopende onderzoeken, con-troles of voorbereidingen daartoe.

In strijd met de Grondwet, de Europese regelgeving en Chambaz?

Het is zeer de vraag of de wet de toets aan de Grondwet en de Europese regelgeving zal doorstaan. De Grondwet geeft immers iedere Belg het recht om elk bestuursdo-cument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen. Artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van Mens voorziet in het recht op een eerlijk proces en in de rechten van verdediging. Laatst, op 5 april 2012 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog in een zaak met betrekking tot het fiscaal inzagerecht. In dit zogenaamde “Chambaz”-arrest oordeelde het Hof met betrekking tot de wapengelijkheid dat het recht op een eerlijk proces impliceert dat de fiscus toegang verleent tot haar volledig dossier. Dit zijn zowel de bewijsstukken ‘à charge’ als ‘à décharge’, en zelfs in geval deze stuk-

ken niet tegen de belastingplichtige worden gebruikt. Enkel wanneer vitale nationale belangen of fundamentele rechten van derden in gevaar komen, kan volgens het Hof de toegang tot het volledig dossier worden geweigerd.

Conclusie: een brug te ver!

De wet van 3 augustus die er ondermeer in voorziet dat de belastingplichtige-natuurlijke persoon geen inzage in zijn belastingdossier krijgt zolang er een controle, een onderzoek of voorbereidende werkzaamheden daartoe lopen, lijkt meer dan een brug te ver. Een belastingdos-sier zal jarenlang geheim kunnen blijven en gedurende al die tijd kan de belastingplichtige zich niet naar behoren verdedigen tegen de fiscus. Het lijkt wel of de wetgever tijdens de zomer niet alleen het inzagerecht maar ook zijn zin voor proportionaliteit heeft uitgeschakeld.

Jan Sandra en Steven Vancolen, Imposto AdvocatenO

NDE

RN

EMER

S &

CO

Jan Sandra en Steven Vancolen:

“Het lijkt wel of de wetgever tijdens de zomer niet alleen

het inzagerecht maar ook zijn zin voor proportionaliteit

heeft uitgeschakeld.”

PRESIDENT KENNEDYPARK 41 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

ONDERNEMING & FISCALITEIT

VASTGOED & FISCALITEIT

VERMOGEN, SUCCESSIE & FISCALITEIT

REGULARISATIES & FISCALITEIT

INTERNATIONALE FISCALITEIT

GESCHILLEN & FISCALITEIT

FAMILIEBEDRIJVEN

VENNOOTSCHAPPEN

FUSIES & OVERNAMES, TRANSACTIES

FRAUDE & FISCALITEIT

Uw belastingdossier voortaan geheim

Page 38: Ondernemers 15-2012

“Er kan nog veel vooruitgang worden geboekt op het vlak van veilig laden van schepen en vrachtwagens” zegt Geert Frans van GC-Advice dat met een ruim aanbod tege-moetkomt aan de grote opleidingsnood in de transportwereld.

Tien jaar praktijkervaring in de maritieme transportwereld, nog eens tien jaar als VDAB-trainer transportopleidingen en de medeoprichting van Dangerous Goods Training & Consultancy (DGT) had Geert Frans op zijn palmares, toen hij in 2009 samen met Claudia Blomme met GC-Advice in Bredene helemaal voor eigen rekening begon. Het bedrijf werd opgericht in een periode dat de transportwetge-ving in een stroomversnelling kwam en elke chauffeur een basisopleiding moest volgen. Geert Frans: “In 2007 werden in de verkeerswet normen geschreven over hoe vrachtwagens moesten worden geladen. Daardoor zijn de geesten verlicht, en is men zich ook beginnen afvragen hoe het zat met de belading van schepen. België heeft daar een voortrekkersrol in gespeeld. Als een lading hier niet goed gezekerd is, laten we een vrachtwagen of schip gewoon niet gaan.”

Opleidingen voor vrachtwagenbestuurders vormen het leeuwendeel van het activiteitenportfolio van GC-Advice dat met drie vaste en een dertigtal freelancemedewerkers een jaaromzet haalt van 600.000 euro.Geert Frans: “GC-Advice biedt 24 verschillende modules aan van telkens zeven uur waarin alle aspecten van het wegtransport aan bod komen: de wegcode, EHBO, rij- en rusttijden, wetgeving en zeker ook ladingzekering en last-verdeling. We bieden dit zowel in het Nederlands als in het Frans aan. Deze opleidingen kunnen bij de klant zelf georganiseerd worden of op vaste erkende locaties in Bel-gië. We hebben sinds kort trouwens een overeenkomst met Volvo Trucks België om de opleidingen van alle Volvo truck drivers op ons te nemen. Als je weet dat 23% van de vrachtwagens op de Belgische wegen Volvo’s zijn, verte-genwoordigt dit dus een gigantisch opleidingspotentieel.”

Daarnaast biedt GC-Advice ook specifieke opleidingen aan voor heftruck- en reachtruckbestuurder en over trans-port van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en over

zee (IMDG). Geert Frans: “Voor die laatste zetten we vanaf oktober trouwens een grote stap vooruit, met een e-lea-rningsysteem voor Belgische en Nederlandse klanten. In zes maanden kunnen hun werknemers op eigen tempo en in hun eigen werkplaats de opleiding volgen. Op het einde volgt een test en een officieel certificaat. We orga-niseren dit samen met een Nederlandse partner en met de International Maritime Organisation (IMO). Dat is de overheid van de zeestaten die naast het uitvaardigen van regelgeving ook de gedragingen in havengebieden coördi-neert, ook in Zeebrugge.”

Tot de verbeelding sprekend zijn zeker de activiteiten rond het adviseren en certificeren van en interveniëren bij problemen met ladingen op schepen. In Zeebrugge opereert GC-Advice bijvoorbeeld bij P&O, ICO en APM Terminals. Geert Frans: “Niet alleen hoe de containers zijn geladen op het schip, maar ook hoe de lading binnen in de containers is gestapeld en vastgemaakt is van groot belang. Tot 60% van de containers zou eigenlijk moeten worden afgekeurd omdat de cargo in de container niet voldoende is vastgemaakt. Op dat laatste hebben wij echter spijtig genoeg geen impact, omdat we verzegelde containers niet mogen openmaken. Maar als je weet dat een schip op zee ‘in de rol’ tot 30 graden kan overhellen, moet ik er geen tekeningetje bij maken wat er gebeurt als bijvoorbeeld losliggende loodzware staalrollen in een container acht verdiepingen hoog op een schip aan het schuiven gaan. En dan zwijgen we nog over het zeetrans-port van gevaarlijke goederen, die uiteraard een specifieke

behandeling vergen. Op de website cargolaw.com kun je op tal van foto’s zien welke desastreuze gevolgen slecht vastgemaakte ladingen kunnen hebben.” GC-Advice geeft niet enkel opleidingen, maar doet ook interventies bij pro-blemen. Geert Frans: “Als er bijvoorbeeld een lek is, gaan we ter plaatse kijken wat er moet gebeuren. We werken daarvoor vaak samen met het Ieperse European Safety Institute (ESI).”

Geert Frans: “Bedrijven geven miljoenen uit om goeie pro-ducten te maken en te leveren, maar willen dan beknibbe-len op transportkosten. We zien hier toch stilaan een ken-tering optreden. Bovendien wordt de wetgeving steeds strenger en liggen transporteurs meer dan vroeger wak-ker van juridische claims op hun aansprakelijkheid”, zegt Geert Frans, die bij het opstellen van meerdere koninklijke besluiten over de transportsector voor deskundig advies zorgde. (SD - Foto MVN)

www.gcadvice.bewww.cargolaw.com

In samenwerking met

www.apzi.be

HAV

ENN

IEU

WS

38 Ondernemers 15 28 september 2012

GC-Advice zorgt voor veilig weg- en waterverkeer

“We zien stilaan een mentaliteitswijziging bij de transporteurs”

Geert Frans:

“Bedrijven geven miljoenen uit om goeie producten te maken en te leveren, maar willen dan beknibbelen op

transportkosten.”

Page 39: Ondernemers 15-2012

Bent u op zoek naar groei en opportuniteiten in het buitenland? Kom dan naar de achtste editie van “De Week van het Internationaal Ondernemen”. Tijdens deze week zetten Voka en FIT verschillende landen en regio’s in de kijker. U krijgt een overzicht van het internationaal zakendoen in het land van uw keuze. U kan gratis één of meerdere landenseminaries bijwonen en heeft de keuze uit Brazilië, India, Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland,

Japan, Slovakije en Slovenië. Voor meer informatie: www.voka.be/internationaal.

8ste editie van

De Week van het Internationaal

Ondernemen1 tot 4 oktober 2012

Page 40: Ondernemers 15-2012

40 Ondernemers 15 28 september 2012VO

KA-N

IEU

WS

Voka vindt het menselijk kapitaal, op elk niveau van de onderneming, van uitzonderlijk belang. Vandaar ook de verregaande inspan-ningen om kennis en vaardigheden van de bedrijfsleiders én medewerkers op een hoger niveau te tillen. Daarom komt Voka ook in 2013 met een (ver)nieuw(d) aanbod, zowel van het peterschapsproject PLATO als van de Lerende Netwerken. Drie deelnemers van Trislot uit Waregem getuigen.

De methode van PLATO (voor bedrijfsleiders) en de Lerende Netwerken (voor diverse categorieën medewer-kers) heeft haar deugdelijkheid en efficiëntie bewezen: plaats mensen met een gelijklopende functie samen en ze wisselen ervaringen uit. Ze leren van elkaar in een ongedwongen sfeer en breiden hun netwerk uit. Daardoor staan ze ook sterker gewapend bij toekomstige uitdagin-gen.Eén van de West-Vlaamse kmo’s die permanent werkt aan de kwaliteit van haar medewerkers is het metaalver-werkende bedrijf Trislot uit de Roterijstraat in Waregem, producent van wedge wire filtratie- en separatie-elemen-ten en architectonische roosters. Sinds 2008 produceert Trislot, dankzij een Vlaamse partner, ook in de regio Sjanghai voor de lokale Chinese markt. De mogelijkheid die door Voka geboden wordt tot bijko-mende kennisverruiming en netwerking, op alle niveaus, ervaart Trislot als uitermate positief. Vandaar dat ze ook voluit op het Voka-aanbod ingaan.

Verrijkend

Managing director Yves Struyve van Trislot was twee jaar lang lid van PLATO en twee jaar peter van het project. “Het was twee keer de inzet waard”, blikt hij terug. “Als bedrijf zit je niet op een eiland. Je kan veel leren door te kijken hoe anderen de zaken aanpakken en ze tonen je ook nieuwe dingen. Eigen ideeën kan je bovendien aftoet-sen aan die van andere ondernemers. Van de bedrijfsbe-zoeken en de sessies steek je altijd wel iets op. Doordat

je op elkaars netwerk een beroep kan doen, heeft PLATO een multiplicatoreffect. Via het Voka-netwerk heeft Trislot trouwens een Vlaamse partner gevonden, die de stap naar China versneld heeft. Zonder dit contact zou de productie voor een kmo als de onze daar veel moeilijker geweest zijn.”

Bij Trislot is Vanessa Haeck verantwoordelijk voor finance en administratie, inclusief selectie en aanwerving. Zij kreeg de ruimte om vier keer deel te nemen aan het Lerend Netwerk HR en dit jaar aan International Busi-ness Administration. “Nu er in de industrie een ‘war for talent’ heerst, bij ons o.m. voor machinebedieners die we zelf opleiden en inoxlassers, is het belangrijk om je expertise in personeelszaken te versterken en je ervaring met die van collega’s te verrijken. Ik heb dan ook heel wat opgestoken van mijn deelnames en bedrijfsbezoeken. Veel kmo’s zonder aparte personeelsdienst voelen zich écht gesteund en gesterkt door hun netwerk. Zo heb ik veel geleerd over bedrijfspolicy, aanwerving, het belang van strategische personeelsplanning, … alsook over het werken met een buitenlandse vestiging. De combinatie van sprekers met kennis van zaken, gevolgd door inter-actie en voorbeelden uit de praktijk is ideaal. En als je een vraag of probleem hebt, kan je je netwerk altijd polsen via mail of telefoon.”Pedro Van Poucke, ‘brigadier’ bij Trislot en verant-woordelijk voor het atelier, nam dan weer deel aan het LN Meestergasten 2011-2012. Hij tekent opnieuw in voor de volgende editie. “Het is eigen aan onze bedrijfscul-tuur dat onze functies de kans krijgen om deel te nemen aan het Voka-aanbod”, zegt Pedro. “Ik ben onmiddellijk op de kar gesprongen. Elke sessie was een verrijking. Ik heb vooral bijgeleerd over communicatie en omgang met mensen in alle omstandigheden, zoals conflictsitu-aties oplossen, nieuwkomers begeleiden, … Voorvallen in andere bedrijven leren je ook alert zijn op de eigen werk-vloer. Je pikt altijd wel iets op en verwerft nieuwe inzich-ten.” (MD - Foto Hol)

www.trislot.bewww.trislot-deco.com

Kom naar de gratis infosessies over het (ver)nieuw(de) aanbod van PLATO en Lerende Netwerken 2013

Het peterschapsproject PLATO, met de steun van het Agentschap Ondernemen en Vlaanderen In Actie, is bedoeld voor bedrijfsleiders van groei-ende ondernemingen die samen nadenken over hun toekomstvisie en strategie. Kernwoorden zijn: professionaliseren, netwerken en optima-liseren. De kick-off voor het vernieuwde aanbod van PLATO vindt plaats in januari 2013. Het gaat om het tweejarige traject PLATO Multi en zeven éénjarige trajecten: PLATO Strategie, PLATO Sales & Marketing, e-PLATO, PLATO Leadership, PLATO Financieel/Fiscaal/Jurdisch, PLATO Ladies en PLATO HR. De gratis infosessies vinden plaats op 2, 9, 17 en 18 oktober en op 8 november.

Voka West-Vlaanderen biedt ook heel wat Lerende Netwerken aan voor medewerkers, die in de tips van sprekers, de ervaringsuitwisseling met col-lega’s en netwerking een belangrijke meerwaarde vinden. In het voorjaar van 2013 starten de vol-gende Lerende Netwerken: aankoop, sales, HR, management@work en marketing & communica-tion.De gratis infosesies vinden plaats op 3, 11, 23 en 25 oktober en op 5 november.

Meer informatie over PLATO, de Lerende Netwer-ken en de gratis infosessies op onze website www.voka.be/west-vlaanderen of bij Heidi Logghe, tel. 056- 23 50 49.

Voka West-Vlaanderen brengt (ver)nieuw(d) aanbod van PLATO en Lerende Netwerken 2013

“Als bedrijf zit je niet op een eiland”

Kurt Dequesne, Vanessa Haeck, Yves Struyve en Pedro Van Poucke van Trislot in Waregem erkennen de voordelen van

de lerende netwerken van Voka.

Page 41: Ondernemers 15-2012

PREFAB BETON

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2012

Ondernemers 15 28 september 2012 41

AGEN

DA

NIEUW!

Finance Lab – Managementrapportering

Tijdens de laatste jaren ondervinden vele onder-nemingen en bedrijfsleiders dat het aanvoelen van de business vanuit de buik onvoldoende blijkt te zijn. Ook banken, overheidsinstanties en eventueel externe adviseurs die vragen vaak naar een bedrijfs-economische onderbouw van beslissingen.

Tijdens dit Finance Lab werkt u aan de hand van een rapport in Excel op een eenvoudige manier aan de uitwerking van een eigen management rappor-teringstool op basis van uw eigen bedrijfsstructuur: geen moeilijke managementtools, maar een een-voudige rapportering die als basis kan gelden bij het nemen en bijsturen van beslissingen.

Info en inschrijven: Lieselot Bernard, tel. 056-24 16 57, [email protected].

SEMINARIES & WORKSHOPS

03/10: Ontdek uw kansen in Japan: meer dan sushi, manga en sumo…

Er zijn nog kansen voor onze bedrijven in het 'Land van de Rijzende Zon'!Voka Kortrijk, 18u00 – 20u30

09/10: Management fees

U komt meer te weten over fiscale valkuilen en opportuniteiten inzake betaalde managementver-goedingen (zogenaamde management fees) tussen groepsvennootschappen.Voka Kortrijk, 16u30 – 20u00

11/10: Content marketing: klanten werven met verhalen

Wat is content marketing en waarom is het zo belangrijk? Voka Kortrijk, 16u00 – 20u00

12/10: Leiding geven vanop afstand

Hoe geef je leiding aan mensen die je niet (regelma-tig) ziet? Hoe geef je leiding als je teamleden op ver-schillende locaties zitten?Voka Kortrijk, 09u00 – 17u00

16/10: Besparing op onroerende voorheffing materieel & outillage

Veel bedrijven maken geen of onvoldoende gebruik van de mogelijkheden om minder onroerende voor-heffing op hun machines en installaties te betalen.Voka Kortrijk, 16u30 – 20u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 2 oktober 16u30 - 20u30 Kick off Businessclub International Food nog te bepalen

dinsdag 2 oktober 18u00 - 19u30 Infosessie West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen 2012 Ondernemerscentrum, Roeselare

do 4 & vrij 5 oktober 14u00 - 22u00 Brugse Bedrijven Beurs Beurshal, Brugge

donderdag 4 oktober 10u00 - 16u00 Jobkanaalbeurs JOB-O Sleuyter Arena, Oostende

dinsdag 9 oktober 18u00 - 21u30 Te gast bij Dumobil Dumobil, Tielt

donderdag 11 oktober 12u00 - 14u30 Te gast bij H. Essers H. Essers, Heule

donderdag 11 oktober 18u30 - 22u00 Visite aux voisins Hippodrome Marcq-en-Baroeul, Fr

dinsdag 16 oktober 12u00 - 14u00 Te gast bij Buromac Buromac, Brugge

woensdag 17 oktober 18u00 - 21u00 Te gast bij Bio Bakkerij De Trog Bio Bakkerij De Trog, Ieper

donderdag 18 oktober 18u00 - 20u00 Voka Up-Date: apps op de werkvloer Havenhuis De Caese, Brugge

vrijdag 19 oktober 08u00 - 10u00 Middelgrote ondernemingen ontmoeten elkaar: Group Ghistelinck Group Ghistelinck, Waregem

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 2 oktober 08u30 - 12u30 Lab Mediatraining Voka, Kortrijk

dinsdag 2 oktober 08u30 - 12u30 Governance Lab Voka, Kortrijk

dinsdag 2 oktober 16u30 - 20u00 Afkicken van e-mail: snel naar een nieuwe e-mailcultuur Voka, Kortrijk

dinsdag 2 oktober 16u30 - 20u00 Optimaliseer uw beursdeelname Thermae Palace, Oostende

dinsdag 2 oktober 08u30 - 09u30 Infosessie Plato Emmanuel Fraeye, Ardooie

woensdag 3 oktober 08u00 - 09u30 Infosessie Lerend Netwerk Vens & Thiers Machines, Heule

woensdag 3 oktober 18u00 - 20u30 Ontdek uw kansen in Japan: meer dan sushi, manga en sumo… Voka, Kortrijk

donderdag 4 oktober 08u30 - 12u45 Lab Social Media nog te bepalen

donderdag 4 oktober 09u00 - 12u30 Selectie-interview voor niet-hr-professionals Voka, Kortrijk

donderdag 4 oktober 16u30 - 20u00 Klant in nood Voka, Kortrijk

dinsdag 9 oktober 08u30 - 09u30 Infosessie Plato Drukkerij Dejonghe, Ieper

dinsdag 9 oktober 16u30 - 20u00 Management fees Voka, Kortrijk

woensdag 10 oktober 13u15 - 17u00 Lab lean in de praktijk Voka, Kortrijk

donderdag 11 oktober 08u00 - 09u30 Infosessie Lerend Netwerk Punch Grafix, Ieper

donderdag 11 oktober 16u30 - 20u00 Content Marketing Voka, Kortrijk

vrijdag 12 oktober 09u00 - 17u00 Leiding geven vanop afstand Voka, Kortrijk

vrijdag 12 oktober 09u00 - 12u30 Service Design Lab Voka, Kortrijk

dinsdag 16 oktober 16u30 - 20u00 Besparing op onroerende voorheffing materieel en outillage Voka, Kortrijk

woensdag 17 oktober 08u30 - 09u30 Infosessie Plato Quinze & Milan, Kortrijk

donderdag 18 oktober 12u30 - 13u30 Infosessie Plato Winetime, Nieuwpoort

vrijdag 19 oktober 09u00 - 17u00 De juiste keuzes maken in organisatie van mijn verkoop Voka, Kortrijk

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONzE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

04/10: Jobkanaalbeurs JOB-O – Sleuyter Arena, Oostende

De zoektocht naar de juiste man of vrouw op de juiste plaats vraagt heel wat inspanning door de krapte op de arbeidsmarkt, vacatures worden moeilijk ingevuld. Daarom organiseert Jobkanaal, in samenwerking met VDAB, Het Economisch Huis en Stad Oostende een Jobkanaalbeurs op 4 oktober. Jobkanaal wil vijftigplussers, allochtonen en mensen met een arbeidshandicap aan een job helpen. Staat uw bedrijf open voor diversiteit in zijn personeelsbe-leid en wilt u deze unieke gelegenheid om geschikte medewerkers te vinden niet missen? Dan kunt u deelnemen aan deze beurs, en een stand reserveren.

Info en inschrijven: Rita Caby, tel. 056/ 23 50 42

Page 42: Ondernemers 15-2012

42 Ondernemers 15 28 september 2012PR

OSI

T

Officiële inhuldiging Ter Vlucht – Ardooie

Niets dan stralende gezichten bij de officiële inhuldiging van het bedrijventer-rein Ter Vlucht in Ardooie. Burgemeester Karlos Callens (burgemeester) was zijn sjerp vergeten, maar dat kon de pret bij Luc Beke (Globalinfus), Lieve Donck (Wvi), Vincent Titeca (Imfiro) en Jos Dumoulin (Bvba Jos Dumoulin) niet beder-ven. Foto Kurt

VIP-avond Jan Yperman-ziekenhuis – Ieper

In het coverinterview van dit nummer vertelt Mia Decaestecker van Sterima-Vanguard dat ze nauwelijks tijd heeft voor netwerkactiviteiten, maar voor de vip-avond in het Jan Yperman-ziekenhuis maakte ze graag een uitzondering. Van links naar rechts: Serge Lefevere (Boeckx Architecten), Cynthia Cornille (Directeur HR), Eric Luyckx (Algemeen Directeur), Rik Delodder (Oxfloor) , Johan Debeuf (Oxfloor), Mia Decaestecker (Sterima-Vanguard), Christophe Mouton (Directeur administratie en financiën), Tine Rambour (Sterima-Vanguard), José Depuydt (Directeur Hoteldienst), Dr. Willy Traen (Hoofdgeneesheer), Johan Cogge (Boeckx Architecten)en Jan Blontrock (Directeur Verpleging). Foto DD

B2BnB - Brugge

Al voor de zevende keer bracht het netwerkevenement B2BnB de Brugse onder-nemers samen. Het congres stond in het teken van 'voeding' en één van de gastsprekers was Noël Devisch (voorzitter raad van bestuur Zeebrugse Visvei-ling, uiterst rechts op de foto). Ook bij de borrel achteraf bleef hij gepassioneerd verder vertellen. Dirk De fauw (gedeputeerde provincie West-Vlaanderen), Alain Van de Casteele (KBC), Philip Van Eeckhoute (ADMB), Frank Depickere (KBC) luisteren geboeid toe. Foto EV

Openingsfeest en vijfjarig bestaan Consultes – Zwevegem

Bij milieu- en preventiepartner Consultes hadden ze twee redenen om te vie-ren want het bedrijf bestaat vijf jaar en dat lustrum werd bovendien bekroond met een nieuw kantoor. Pascal Herman, Griet Buyck, Peggy Clerick, John Valcke, Falke Cornille, Katrien Decruyenaere, Nele Vanpraet en Evy Vanoutrive hieven het glas. Foto Hol

Ben je een jonge, hoogopgeleide, ambitieuze vrouw? Dan is ons programma ‘Yes, she can’ iets voor jou! Lees er alles over op www.yesshecan.be

Doorbreek het glazen plafond

YES, SHE CANCOACHING FUTURE EXECUTIVE OFFICERS

Page 43: Ondernemers 15-2012

Ondernemers 15 28 september 2012 43

PRO

SIT

Te gast bij het Huis van de Voeding – RoeselareMiummm is een doe- en belevingscentrum dat alle schakels van de voedingsketen op een speelse en interactieve wil belichten. De ideale locatie dus voor een 'Te gast bij'. Dat vonden ongetwijfeld ook Herwig Dejonghe (Pinguin-Lutosa), Yves De Vynck (Roger & Roger), Hein Dick (Dicogel) en Benoit Bouton (Alheembouw). Foto Kurt

Vokafé Veurne - Veurne

Het Vokafé in Veurne gaf aanleiding tot dit gezel-lige onderonsje met Sidney Voet (Flanders Event-maker), Ann Heughebaert (Studio Plopsa), Hilde Stekelorum (Tapa-Tapa), Robbie Vandaele (Schil-derwerken Vandaele) en Frank Stekelorum (AVC). Foto DD

Businesslunch met Karel De Gucht - Kortrijk

Met zijn uiteenzetting over de toekomst van de globaliserende economie en de rol van Europa hierbij, kon EU-commissaris van Handel, Karel De Gucht, reke-nen op de aandacht van vele internationaal opererende ondernemers. Bij een glaasje keuvelden Francis Deknudt (Deknudt Mirrors), Peter Vancoillie (Lean Interactions), gastheer Hans Maertens (Voka), Karel De Gucht (Europees Com-missaris) en Jan Ide (Spano) achteraf nog wat bij. Foto Hol

Vokafé bij Waregem Golf – Waregem

Na een geslaagde golfinitiatie bij Waregem Golf kon-den Kennie De Jaeger (Your Home), Stefaan Lippens (Delicham) en Yves Detollenaere (Your Home) even stoom afblazen bij een glaasje. Foto Hol

Officiële inhuldiging Mini Wind Turbine Lab – Oostende

In het wetenschapsveld van Power-Link draaien sinds kort tien kleine wind-turbines. Het is een proefopstelling waarmee de onderzoekers hopen om de turbines te optimaliseren. Uit de foto blijkt overduidelijk dat wetenschappers heel nuchtere mensen zijn. Van links naar rechts: Philippe Tavernier (POM), Joh-nny Gaelens (REPOWER Benelux), Jeroen De Kooning (U. Gent EElAB), Thomas Vyncke (U. Gent), Lieven Vandevelde (U. Gent en directeur Power-Link), Tine Vandoorn en Jan Van de Vijver (beiden U. Gent). Foto MVN

PvO - Partners voor Ondernemers - President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijktel. 056 21 00 98 - fax 056 21 10 87 - e-mail: [email protected] - www.pvo.be

Flexibele bezetting aan de hand van dynamische normmodellenZwijnaarde, 14 november 2012Gericht plannen en opvolgen in een man-machine omgeving

Lean Manufacturing in geautomatiseerde omgevingenKortrijk, 21 november 2012Hogere klantentevredenheid door korte doorlooptijden en kostenreductie

WORKSHOPS NAJAAR 2012

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Page 44: Ondernemers 15-2012

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

TOTALE KANTOORINRICHTING

Vraag onze gratiscatalogus aan!164 pagina’s vol kantoorideëen

Realisatie Athena Graphics te Roeselare