OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

48
OKRA-Academie Midden-Vlaanderen Martelaarslaan 17 - 9000 Gent [email protected] www.okra.be/middenvlaanderen 09 269 32 17 - 09 269 32 18 2016

description

 

Transcript of OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

Page 1: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

OKRA-Academie Midden-Vlaanderen

Martelaarslaan 17 - 9000 [email protected]

www.okra.be/middenvlaanderen09 269 32 17 - 09 269 32 18

OKRA-Academie Midden-Vlaanderen

www.okra.be/middenvlaanderen

OKRA-Academie Midden-Vlaanderen

2016

OKRA_academie 2016.indd 1 7/12/15 15:57

Page 2: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

OKRA_academie 2016.indd 2 7/12/15 15:24

Page 3: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

Verantwoording foto’s cover in wijzerszin: ‘Arm Wallonië – Arm Vlaanderen’ door Pierre-Yves Dallenogare, Villa van Buuren, Coudenberg door M. Vanhulst, Galerie Lieve Lambrecht, Lieven Debrauwer door Frank Demeulemeester

OKRA-Academie Midden-Vlaanderen maakt deel uit van OKRA vzw.

Verantwoordelijke uitgever: Annelien Poppe - p/a Martelaarslaan 17 - 9000 Gent

Dag lezer,

Tradities zijn gewoontes, gebeurtenissen, vieringen, enzovoort, die we graag in eer houden. We voelen er ons goed bij en willen ze graag herhalen en doorgeven, om ze na ons verder te zien leven. Tradities geven kleur aan de samenleving.

Is een voorwoord schrijven ook zo iets dat past binnen die traditie?

Het presenteren van een brochure vol initiatieven over cultuur, politiek, maatschappij, ziekte, gezondheid, morele vraagstukken. De dingen des levens die ons als OKRA ook (moeten) bezig houden.

Een voorwoord ter aanmoediging, ter uitnodiging, om de aandacht te vangen en de interesse te wekken. Kom luisteren, het is de moeite. Ga mee op stap, het is de moeite. Breng vrienden en buren mee, OKRA is een eigentijdse vereniging met een brede waaier aan initiatieven en activiteiten.

Academie bestaat uit een levendige groep enthousiaste vrijwilligers die zich samen met de beroepskrachten, om het met een welluidend begrip uit te drukken, onverdroten inzetten om een mooi en aantrekkelijk programma te presenteren.

Van harte dank voor die inzet en veel succes gewenst!

Namens OKRA-Academie Midden-Vlaanderen en de 10 plaatselijke academies.

Raf VerniestVoorzitter OKRA-Academie M-Vl

Yasmin Farinon & Ingrid Van de Weghe - stuurgroepbegeleiders Annelien Poppe – coördinator OKRA-Academie M-Vl

OKRA_academie 2016.indd 3 7/12/15 15:24

Page 4: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

OKRA_academie 2016.indd 4 7/12/15 15:24

Page 5: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

5

Voorwoord .............................................................................................................. 3

Waar kan je terecht? ......................................................................................... 7

Wat je moet weten… ........................................................................................... 7

Voordrachten Academie Aalst ........................................................................ 8

Voordrachten Academie Aalter .................................................................... 11

Voordrachten Academie Deinze .................................................................. 13

Voordrachten Academie Eeklo ..................................................................... 15

Voordrachten Academie Gent ...................................................................... 17

Voordrachten Academie Geraardsbergen ............................................... 21

Voordrachten Academie Lochristi ............................................................... 24

Voordrachten Academie Merelbeke/Oosterzele ................................... 26

Voordrachten Academie Oudenaarde/Ronse ........................................ 28

Voordrachten Academie Zottegem ............................................................ 31

Uitstappen ............................................................................................................ 33

Concerten ............................................................................................................. 41

Ook onze andere brochures zijn verkrijgbaar op aanvraag: voor de sportievelingen hebben we een ruim aanbod aan regionale sportactiviteiten en de reislustigen vinden zeker hun gading in onze bus- en vliegtuigreizen in binnen- en buitenland.

Vraag de reis- of sportbrochure aan op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 15

Vanaf half januari kan je onze brochures ook downloaden via onze site: www.okra.be/middenvlaanderen

OKRA_academie 2016.indd 5 7/12/15 15:24

Page 6: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

OKRA_academie 2016.indd 6 7/12/15 15:24

Page 7: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

7

WAAR KAN JE TERECHT?

Voor informatie over de voordrachten, concerten of uitstappen kan je terecht op het OKRA-secretariaat. Je kan ons bereiken via e-mail: [email protected] of op 09 269 32 17 of 09 269 32 18. Kijk ook op: www.okra.be/middenvlaanderen.

WAT JE MOET WETEN:

Inschrijven voor een voordracht is niet nodig. Een voordracht bijwonen kost 5 euro voor OKRA-leden, 6 euro voor niet-leden. Leden brengen steeds hun lidkaart mee naar de activiteiten.Alle voordrachten over een gezondheidsthema worden georganiseerd in samenwerking met de thuiszorgwinkel en -centrum van CM Midden-Vlaanderen.

Inschrijven: Inschrijven vóór de einddatum vermeld bij de activiteit is noodzakelijk en kan op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17 en 09 269 32 18

Betalen:Gebeurt na inschrijving door storting op het rekeningnummer van OKRA-Academie. Je ontvangt daarvoor een overschrijvingsformulier. Inschrijvingen zijn pas definitief na betaling.

Annuleren:Gelieve altijd te verwittigen als je toch niet deelneemt, ook als je nog niet hebt betaald. Dan kunnen wij tijdig iemand van de reservelijst verwittigen. Bij annulatie zijn wij echter genoodzaakt de door ons reeds

gemaakte kosten aan te rekenen. Wie reeds betaald heeft, maar zonder te verwittigen niet komt opdagen, kan achteraf geen aanspraak maken op enige terugbetaling.

Prijs:OKRA-leden betalen altijd 20% minder dan niet-leden, tenzij er bij de betreffende activiteit slechts één prijs vermeld wordt.Bij daguitstappen is de busreis, het middagmaal, de toegang tot musea, de gids en btw inbegrepen tenzij dit uitdrukkelijk anders vermeld wordt.

Het aantal deelnemers per uitstap wordt beperkt zodat de activiteit in optimale omstandigheden kan doorgaan. Indien een uitstap volgeboekt is, komt u op de wachtlijst. Wij nemen zelf contact op zodra er een plaats vrijkomt. Een uitstap of een concert kan afgelast worden wanneer er onvoldoende inschrijvingen zijn.

Inschrijven en betalen:Of er op voorhand kaarten besteld en betaald moeten worden, wordt per initiatief bepaald.

Annuleren:Voor concerten waar u op voorhand kaarten voor moet bestellen en/of betalen vragen wij altijd te verwittigen als u toch niet kan komen, ook als u nog niet heeft betaald. Dan kunnen wij tijdig iemand van de reservelijst verwittigen. Wie reeds betaald heeft, maar zonder te verwittigen niet komt opdagen, kan achteraf geen aanspraak maken op terugbetaling.

Prijs:OKRA-leden betalen altijd 20% minder dan niet-leden.

OKRA_academie 2016.indd 7 7/12/15 15:24

Page 8: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

8

di 19.01.16Actueel erfrecht en successieplanningSarah Follens, VDK Spaarbank

Een overlijden van een dierbare is iets waar ieder van ons vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. Het kan dan ook nuttig zijn op voorhand al eens stil te staan bij de fi nanciële en fi scale gevolgen. Sarah Follens, juriste bij VDK Spaarbank, zal op een beknopte en praktische manier enkele begrippen uit het erfrecht toelichten en een antwoord formuleren op een aantal veel gestelde vragen. Waaruit bestaat een nalatenschap? Kan ik bepaalde erfgenamen bevoordelen of onterven? Wat zijn de rechten van de langstlevende? Hoe bescherm ik mijn partner? Hoeveel bedragen de successierechten? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn nabestaanden fi scaal vriendelijk kunnen erven? Kan ik enkel schenken via een notaris? Op deze en andere vragen krijg je een deskundig antwoord.

di 23.02.16Geef darmkanker geen kansLuc Colemont, vzw Stop Darmkanker

Eén op twintig Belgen krijgt met darmkanker te maken. In Vlaanderen sterven per dag vijf mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Nochtans is darmkanker eenvoudig vroegtijdig op te sporen, en zijn de kansen op genezing in een vroeg stadium veel groter. Bij het grote publiek is er echter nog te weinig aandacht voor darmkanker. Daar wil dokter Luc Colemont verandering in brengen. In de voordracht gaat hij in op verschillende aspecten die belangrijk zijn in een effi ciënte strijd tegen de ziekte. Zo vertelt hij onder andere over het nut van het bevolkingsonderzoek, welke symptomen op darmkanker kunnen wijzen, wat de mogelijkheden van behandeling zijn en hoe darmkanker in de toekomst hopelijk een zeldzame ziekte wordt.Dokter Luc Colemont is de stuwende kracht achter de vzw Stop Darmkanker.

di 15.03.16Haendel: een wereldburger, thuis bij prins en prelaatWouter De Bruyne, classicus en muziekkenner

Haendel is een man van de wereld die zich overal thuis voelt, in paleis, opera en kerk. Zijn muziek is zo melodieus dat je ze na één keer beluisteren kunt meezingen of neuriën. Soms klinkt ze triomfantelijk, versierd met veel trillers en virtuoos, soms ook mijmerend en devoot. Hij komt uit Duitsland, leert in Italië het belcanto kennen en maakt furore in Engeland met waardering van koning en prelaat. Zijn de Engelsen zijn Italiaans gekleurde

OKRA_academie 2016.indd 8 7/12/15 15:24

Page 9: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

9

opera’s moe, dan schakelt hij moeiteloos over op het oratorium, gebaseerd op de Engelse volkstaal (denken we aan Messiah). En was Bach huiselijk en zijn muziek complex, dan is Haendel een man van de salons en zijn muzikale lijn doorzichtig en klaar.

do 14.04.16 en 28.04.16Uitstap: Achter de schermen van De Werf AalstZie pag. 33

di 26.04.16In MolenbeekHans Vandecandelaere, auteur

Hans Vandecandelaere dook twee jaar in de coulissen van één van de meest misbegrepen stadswijken van het land: Oud-Molenbeek. Zijn boek ‘In Molenbeek’ werd een reisverhaal over het mozaïek en de dynamiek van culturen, religies, veiligheid, trendy kanaalherbestemming, sluikstort, onderwijs, pleinaanleg, ingenieuze nieuwbouw, nieuwe Vlaamse migranten, armoede en gemondialiseerde rijkdomproductie. Op een hoger niveau biedt Vandecandelaere een raamwerk om ook naar andere zogezeg-de ‘probleembuurten’ in Vlaanderen of elders te kijken. Tijdens deze lezing haakt hij kerninhouden van het boek vast aan een resem foto’s.

di 24.05.16De Syrische burgeroorlog tot in Europa?Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist Mo*Magazine

Wat gebeurt er in Syrië? En wat heeft dat te maken met de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in België? Wie zijn de jihadisten, of Syriëstrijders, en waar komt hun beweging vandaan? Wat zijn hun drijfveren, levensverhalen en ideologie? Wie zijn de strijdende partijen in Syrië en wat willen ze bereiken? Welke rol speelt onderwijs in de Syrische burgeroorlog? Waarom komen Syrische vluchtelingen naar Europa? Journalist Pieter Stockmans reist al tien jaar door de Arabische wereld. Hij illustreert zijn voordracht met foto’s en video’s.In samenwerking met UPV vzw – VUB

do 15.09.16Uitstap: Ter Kamerenabdij en Museum van Buuren Zie pag. 38

di 20.09.16De ziekenhuisbacteriePatrick Lacor, Afdelingshoofd interne geneeskunde, UZ Brussel

Volgens een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg loopt 6% van de Belgische ziekenhuispatiënten een ziekenhuisinfectie op. Vooral de intensieve afdelingen voor volwassenen en pasgeborenen scoren hoog. Door die complicaties moeten veel patiënten langer in het ziekenhuis blijven. Bovendien zouden er in ons land elk jaar zowat 2.600 patiënten overlijden ten gevolge van een ziekenhuisinfectie. Ook bewoners van woonzorgcentra vormen een kwetsbare groep. Daarom voert de Vlaamse overheid sinds enkele jaren een campagne ter bestrijding van zorginfecties, en worden in ziekenhuizen en in woonzorgcentra allerlei maatregelen genomen. Men schat dat met

© U

itgev

erij E

po

AA

LST

OKRA_academie 2016.indd 9 7/12/15 15:24

Page 10: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

10

preventieve maatregelen ongeveer 30% van de ziekenhuisinfecties vermeden kunnen worden.In samenwerking met UPV vzw – VUB

di 18.10.16De Amerikaanse verkiezingenHerman Matthijs, UGent en VUB

8 november 2016, op die dag kennen we de nieuwe president van het machtigste land ter wereld, de VS. Eén zaak staat vast, Barack Obama zal na acht jaar het Witte Huis verlaten en plaats ruimen voor een nieuwe president. Daarnaast worden op die dag ook het volledige Huis van Afgevaardigden en één derde van de senatoren herkozen. Deze hoogdag van de democratie gaat ook gepaard met talrijke verkiezingen op statelijk niveau. Tijdens deze voordracht introduceert Herman Matthijs ons in de boeiende wereld van de Amerikaanse verkiezingen. Hij vertelt ons meer over de strijd tussen de Republikeinen en de Democraten, gaat nader in op de procedures van deze verkiezingen en besteedt uitgebreid aandacht aan het hoe en wat van de verkiezing van de nieuwe president.

di 15.11.16Noorwegen. Natuur en cultuurJean-Pierre & Mieke Demarsin-Opsomer

Het zuiden van Noorwegen is een gebied met bergen en hoogplateaus, met dalen en met diepe fjorden, uit-geschuurd door rivieren en gletsjers. Jotunheimen is het hoogste berggebied van Noorwegen. In de omge-ving van de Sognefjord staan de mooiste stavkerkjes. We bezoeken de steden Oslo en Bergen, het pittores-ke stadje Stavanger en de art nouveau stad ÅIesund. Trondheim beschouwt men als de poort tot Noord-Noorwegen, het land van de middernachtszon en van de Samen. De Samen (ook wel Lappen genoemd) vertegenwoordigen één van de oudste culturen van Europa. De staafkerken vormen de unieke Noorse bijdrage aan het werelderfgoed. U merkt het al, Noorwegen heeft heel wat te bieden! Er-varingsdeskundigen Jean-Pierre & Mieke Demarsin-Opsomer laten je aan de hand van een audiovisuele reportage kennis maken met dit fascinerend land.

di 06.12.16Zie de mens. Pleidooi om anders naar elkaar te kijkenManu Keirse, klinisch psycholoog en auteur

Onze maatschappij staat steeds meer in het teken van winst. Technologische vernieuwingen zorgen voor meer effi ciëntie, werknemers heten tegenwoordig ‘full-time equivalents’ en in de zorgsector worden mensen al te vaak herleid tot ‘patiënten’. Maar door het opsplitsen van taken en verantwoordelijkheden heeft niemand nog zicht op het volledige plaatje, en voelen steeds meer mensen zich onbegrepen. “Het is niet omdat je kijkt naar mensen dat je hen ook echt ziet. Het gaat niet om wat ze hebben of wat ze kunnen, maar om wie ze zijn en wat ze betekenen.” Manu Keirse pleit in zijn boek voor een radicaal nieuwe manier van kijken, een manier die de waarde en waardigheid van mensen centraal stelt. Want pas als we dat doen, kunnen we waarachtig met elkaar omgaan. En dat is misschien wel de echte uitdaging als je zorg wilt dragen voor anderen.

© D

emar

sin-O

pso

mer

OKRA_academie 2016.indd 10 7/12/15 15:24

Page 11: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

11

ma 08.02.16Vrouwen en geld… een wandeling langs enkele clichésJohan Desmedt, VDK Spaarbank

Geven vrouwen meer geld uit dan mannen? Wie bewaakt de portemonnee van het gezin? Verdienen vrouwen echt minder dan mannen? Komen veel vrouwen na een echtscheiding in fi nanciële problemen? Beleggen mannen zoveel beter dan vrouwen? Johan Desmedt gaat na of er waarheid schuilt in deze clichés.

ma 14.03.16De 21ste eeuw: de onstuitbare opmars van ChinaSylvain Plasschaert, prof. em. KU Leuven en UA

Ooit was het immense China een keizerrijk met een hoogstaande cultuur. In de loop van de 19de eeuw leek de rol van het land echter uitgespeeld. Met Mao brak een nieuw tijdperk aan, maar de rampzalige Culturele Revolutie onder zijn bewind ontredderde de economie en de maatschappij. De omschakeling naar een markteconomie onder Deng Xiaoping bracht China een adembenemende groei. Het land opende zich voor buitenlandse investeringen en internationale handel. Vandaag telt China terug mee op wereldvlak. Sylvain Plasschaert bespreekt de wijzigingen in het meest bevolkte land ter wereld tegen de achtergrond van de Chinese geschiedenis en cultuur en brengt zo China een beetje dichterbij.

ma 11.04.16Infosessie smartphonegebruikProximus

smartphone beter te begrijpen. Tijdens deze workshop leert u een e-mailaccount aanmaken, hoe te verbinden met WiFi en bluetooth, een sms versturen, uw contacten beheren en hoe een foto te maken. Deze sessie is een uitstekende gelegenheid om raad en tips te krijgen, om te leren hoe u deze smartphone instelt volgens uw wensen en om al uw vragen te stellen aan een expert. Vergeet niet uw eigen smartphone mee te brengen naar deze sessie.In samenwerking met Proximus, dat de lesgever kosteloos ter beschikking stelt.

De lesgever voorziet een basisopleiding om uw A

ALT

ER

OKRA_academie 2016.indd 11 7/12/15 15:24

Page 12: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

12

wo 04.05.16Uitstap: In het spoor van Jheronimus naar Den BoschZie pag. 35

ma 03.10.16Het sociaal-economische landschap na de grote fi nanciële crisisMarcia De Wachter, Nationale Bank van België

Hoe stelt de wereldeconomie het na de grote fi nanciële crisis? Komen na zeven magere economische jaren nieuwe vette jaren in het verschiet? Welke zijn de vooruitzichten mondiaal en op Europees vlak? Hoe staat de Belgische en Vlaamse economie ervoor en wat moet er gebeuren om nieuwe welvaart te kunnen genereren? Tijdens deze voordracht tracht Marcia De Wachter een antwoord te formuleren op al deze boeiende vragen.

ma 07.11.16 De bende van BaekelandtJacques Lesage, verteller-acteur

Op 02 november 1803 werd Ludovicus ‘Lodewijk’ Baekelandt samen met meerdere bendeleden te Brugge onthoofd vanwege zware misdaden, gaande van diefstal over inbraak tot roofmoord. Twee eeuwen later is deze tot de verbeelding sprekende roversbendeleider samen met zijn kliek nog altijd springlevend. Zo mocht de bende rekenen op aandacht van o.m. volksschrijver Abraham Hans en striptekenaar Hec Leemans. Jacques Lesage op zijn beurt bewerkte de historie van Baekelandt en zijn bende tot een vertelling en wurmt zichzelf in de huid van de personages. Door de bevlogen en pittige manier van vertellen word je als publiek meegezogen in de avonturen van de schurken. Deze vertelling wordt georganiseerd in WZC Veilige Have, Lostraat 28, Aalter

ma 05.12.16De ziekte van ParkinsonPhilippe Tack, neuroloog Sint-Andriesziekenhuis Tielt

Bij de ziekte van Parkinson denkt men meteen aan motorische verschijnselen, zoals beven of een maskergelaat, maar Parkinson is meer dan dat. Patiënten hebben ook niet-motorische problemen, die vaak een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Bij de ziekte van Parkinson sterven de zenuwcellen af, waardoor de symptomen met het verloop van de tijd geleidelijk erger worden. Neuroloog Philippe Tack vertelt ons alles over de diagnose en behandeling van de ziekte.In samenwerking met UPV vzw – VUB

OKRA_academie 2016.indd 12 7/12/15 15:24

Page 13: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

13

do 21.01.16De meest voorkomende urologische problemenStefan Huybrechts, St. Vincentius Ziekenhuis Deinze

Een voordracht, in klare en begrijpbare taal, over een aantal veel voorkomende urologische problemen. Na een korte, praktische inleiding over de anatomie en werking van de urine-wegen gaat dokter Huybrechts dieper in op de meest frequente urologische aandoening: steenvorming in de urinewegen (nierstenen). Vervolgens focust hij zowel op typisch vrou-welijke (urineverlies op latere leeftijd) als mannelijke (prostaataandoeningen) problemen.

do 18.02.16In het spoor van de rechtersWilly Nachtergaele, Lam Gods-speurder

1934: in de nacht van 10 op 11 april worden twee zijpanelen van het wereldvermaarde Lam Gods retabel van de gebroeders Van Eyck uit de Gentse kathedraal ontvreemd. Het minst waardevolle, een grisaille van Sint Jan De Doper wordt vrij snel aan het bisdom te-rugbezorgd. De onderhandelingen over de teruggave van het paneel met de Rechtvaardige Rechters lopen echter spaak en de kern van de zaak blijft tot heden onopgelost. Bestaat het paneel nog en indien ja, waar zit het dan wel verborgen? Wie heeft de diefstal gepleegd en waarom? Handelde de dief uit eigenbelang of waren er opdrachtgevers? De Geheimzinnige Diefte van het Lam Gods blijft een mysterie dat mensen reeds decennia in de ban houdt! Willy Nachtergaele is al jaren gefascineerd door deze mysterieuze kunstroof. Tijdens de voordracht treedt hij in de voetsporen van meneer Arseen, de vermoedelijke dader en belicht hij een nieuw spoor dat tot een verbijsterende conclusie leidt!

do 17.03.16Allergieën, de epidemie van de 21e eeuw?Margriet Faber, UA

Uit recent gepubliceerde studies blijkt dat ongeveer één op de vier personen ooit met al-lergie te maken krijgt en dat de consumptie van allergiepillen in België met ongeveer 70 procent is gestegen ten opzichte van cijfers uit 2005. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, de zoge-naamde allergenen. Dat kan gaan om stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerp-selen van de huisstofmijt of bestanddelen van voedsel. Soms moet echter zeer ver gezocht worden om de uitlokker van een allergie te vinden.Tijdens de voordracht zullen de eigenschappen en behandeling van verschillende allergieën worden besproken, waaronder sommige allergieën uit zeer speciale hoek…

DEI

NZE

OKRA_academie 2016.indd 13 7/12/15 15:24

Page 14: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

14

do 20.10.16 Hoe wordt het TV nieuws gemaakt?Tijs Mauroo, journalist VRT Nieuwsdienst

Misschien vraag je het je wel eens af als je naar Het Journaal kijkt: hoe wordt dat programma gemaakt? Hoeveel mensen zijn daar voor nodig? Hoe wordt nieuws geselecteerd en via

technicus eruit? Welke technische middelen worden ingezet om een journaal te maken? Op al die vragen en nog veel meer komt een antwoord tijdens deze lezing door VRT journalist Tijs Mauroo. De voordracht wordt geïllustreerd met beelden van het werk achter de schermen en een live inkijk in de opbouw van het journaal van die dag. Naar Het Journaal kijken zal achteraf nooit meer hetzelfde zijn…

do 24.11.16 Film ‘The Great Dictator’ met inleiding en nabespreking door Willem Elias, VUB

Maak een symbolische vergelijking met het Derde Rijk van Hitler en gebruik dit als uitgangspunt voor een even grappige als scher-

Charlie Chaplin de fi lm in 1940 afl everde, werd deze in de VS aan-vankelijk verguisd als een aanval op het staatshoofd van een be-vriende natie. Succes kende de fi lm pas toen de VS, na de aanval op Pearl Harbor, ook betrokken raakte bij WOII. Vandaag de dag heeft de fi lm een cultstatus bereikt en staan be-

grift. Ook de boodschap die uit de fi lm naar voor komt, is niet mis te verstaan. Niet voor niets wordt de toespraak aan het einde van de fi lm als één van de beste toespraken in de fi lmgeschiedenis

nabespreking. Niet te missen!In samenwerking met UPV vzw – VUBDe fi lm wordt vertoond in Zaal De Rekkelinge, Désiré Delcroixstraat 1A, Deinze

do 15.12.16Vrouwen en geld… een wandeling langs enkele clichésJohan Desmedt, VDK Spaarbank

Geven vrouwen meer geld uit dan mannen? Wie bewaakt de portemonnee van het gezin? Verdienen vrouwen echt minder dan mannen? Komen veel vrouwen na een echtscheiding in fi nanciële problemen? Beleggen mannen zoveel beter dan vrouwen? Johan Desmedt gaat na of er waarheid schuilt in deze clichés.

Maak een symbolische vergelijking met het Derde Rijk van Hitler en gebruik dit als uitgangspunt voor een even grappige als scher-pe kritiek op het regime. ‘The Great Dictator’ was geboren… Toen Charlie Chaplin de fi lm in 1940 afl everde, werd deze in de VS aan-vankelijk verguisd als een aanval op het staatshoofd van een be-vriende natie. Succes kende de fi lm pas toen de VS, na de aanval op Pearl Harbor, ook betrokken raakte bij WOII. Vandaag de dag heeft de fi lm een cultstatus bereikt en staan be-paalde scènes in het geheugen van heel wat fi lmliefhebbers ge-grift. Ook de boodschap die uit de fi lm naar voor komt, is niet mis te verstaan. Niet voor niets wordt de toespraak aan het einde van de fi lm als één van de beste toespraken in de fi lmgeschiedenis beschouwd. Dit alles maakt van ‘The Great Dictator’ een fi lm die je minstens één keer gezien moet hebben. Bovendien voorzien wij dit fi lmpareltje van een boeiende inleiding en een grondige

nabespreking. Niet te missen!

Misschien vraag je het je wel eens af als je naar Het Journaal kijkt: hoe wordt dat programma gemaakt? Hoeveel mensen zijn daar voor nodig? Hoe wordt nieuws geselecteerd en via welke bronnen komt het bij een nieuwsdienst terecht? Hoe ziet een doorsnee dag van een journalist, cameraman of geluids-technicus eruit? Welke technische middelen worden ingezet

OKRA_academie 2016.indd 14 7/12/15 15:24

Page 15: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

15

di 26.01.16Sociale zekerheidMarc Justaert, voormalig voorzitter CM

Marc Justaert was als voorzitter van de Christelijke Mutualiteit één van de meest in-vloedrijke stemmen in de Belgische gezondheidszorg. In 2015 ging hij met pensioen, maar hij blijft maatschappelijk geëngageerd. Zo neemt hij nu het voorzitterschap van Welzijnszorg op zich. Hij deelt met ons zijn visie op de sociale zekerheid in ons land, het belang van solidariteit en de uitdagingen voor de toekomst.

di 23.02.16Heeft sparen nog zin?Johan Desmedt, VDK Spaarbank

Wat doet de bank met uw spaargeld? Waarom zijn de rentetarieven zo laag? Welke rol speelt de Europese Centrale Bank? Welke rente-evolutie verwachten we? Hoe kan ik het rendement van mijn spaargeld wat opkrikken? Tijdens deze voordracht tracht de spreker van VDK Spaarbank een antwoord te formuleren op al deze vragen.

di 22.03.16Slaapwel: gezonde nachtrust voor iedereenBeatrix Geuens, CM

Wat doet slapen met je lichaam? Hoeveel slaap heb je nodig? Hoe ontstaan slaapproblemen? Helpt een slaapmiddel? We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, zonder er al te veel bij stil te staan. Toch ondervindt een groot deel van de bevolking regelmatig slechte nachten en bij één op de tien mensen is er zelfs sprake van een slaapprobleem. Dit kan invloed hebben op je functioneren overdag, met stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en verminderde concentratie tot gevolg. Ontdek tijdens deze voordracht welke slaapmythes ware fabels zijn en hoe je aan een gezonde nachtrust en een uitgerust leven kan werken.

wo 04.05.16Uitstap: In het spoor van Jheronimus naar Den BoschZie pag. 35

di 13.09.16Uitstap: De Kathedraal van het NoordenZie pag. 38

EEK

LO

OKRA_academie 2016.indd 15 8/12/15 10:07

Page 16: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

16

di 27.09.16Het Verloren KoninkrijkEls Witte, prof. em. VUB

Na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo werd in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Voor een korte periode van 15 jaar zou ons land bij Nederland horen, onder leiding van Willem I. ‘Als Nederland en België één land gebleven waren, behoorde het nu tot de G7’. Het is een uitspraak van Louis Tobback, en hij is lang niet de enige die de Belgische Revolutie als een historische vergissing ziet. Ook in 1830 was er felle tegenstand van de orangisten tegen de afscheuring van België. Historica Els Witte beschreef in haar boek ‘Het Verloren Koninkrijk’ hoe het toen echt wel anders had kunnen lopen en geeft ons inzicht in een minder bekende periode van onze vaderlandse geschiedenis.In samenwerking met UPV vzw - VUB

di 25.10.16Wielrennen in het MeetjeslandMark Van Hamme, auteur

Mark Van Hamme is de auteur van verschillende boeken over wielergeschiedenis, waaronder ‘’t Is koers in Eeklo van 1895 tot 2015’ en ‘Flandria, de twintig wondere jaren van een wielerploeg’. In deze voordracht focust hij op de grote wielerkampioenen in het Meetjesland. Met talrijke anekdotes toont hij aan welke prominente rol de plaatselijke vedetten gedurende lange tijd gespeeld hebben. Ook de grote wedstrijden als de Tour de France worden zeker niet vergeten.Deze voordracht wordt georganiseerd in samenwerking met het gewest Maldegem en gaat door in de Kanunnik Andrieszaal, Kloosterstraat 1, 9992 Middelburg.

di 22.11.16Arm Wallonië – Arm VlaanderenPascal Verbeken, journalist en auteur

Het oude België, waarvan het economische zwaartepunt in

de rijkste streken van Europa. Nochtans werd begin 20ste eeuw nog gesproken van ‘arm Vlaanderen’. De bevolking

analfabetisme en uitbuiting, en migreerde massaal naar

naar de Waalse industriële regio’s en zocht er uit wat er gebeurd is met het beloofde land Wallonië, dat ooit de derde

di 13.12.16Concert: Wreed en PlezantZie pag. 42

Het oude België, waarvan het economische zwaartepunt in Wallonië lag, bestaat niet meer en Vlaanderen is nu één van de rijkste streken van Europa. Nochtans werd begin 20ste eeuw nog gesproken van ‘arm Vlaanderen’. De bevolking van Vlaanderen kreunde onder armoede, hongersnood, analfabetisme en uitbuiting, en migreerde massaal naar Wallonië. Een eeuw later reisde Pascal Verbeken in hun spoor naar de Waalse industriële regio’s en zocht er uit wat er gebeurd is met het beloofde land Wallonië, dat ooit de derde industriële macht ter wereld was.

© K

onin

klijk

Huis

(N

atio

naa

l Arc

hie

f)

© T

im D

irve

n

OKRA_academie 2016.indd 16 7/12/15 15:25

Page 17: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

17

di 12.01.16Harp met een grote K. Van klassiek tot KeltischLakshmi Matthieu, harpiste

We zetten het nieuwe jaar in op de wonderlijke tonen van de harp. De virtuoze harpiste Lakshmi Matthieu neemt ons mee naar het mythische Ierland met zijn volksmuziek en Keltische cultuur. Met een gevarieerd programma tovert ze klanken uit haar instrument die doen wegdromen naar tijden van sprookjesachtige kastelen en middeleeuwse prinsessen.

di 09.02.16Monumentenzorg in GentDirk Boncquet, directeur Dienst Monumentenzorg en Architectuur

Sinds eind jaren ’70 speelt de stedelijke Dienst Monumentenzorg en Architectuur een belangrijke rol in het architectuurbeleid van Gent. De dienst heeft als opdracht de burger te informeren over en te begeleiden bij de renovatie en restauratie van erfgoed en de architecturale kwaliteiten van nieuw-bouw. Voorheen was er bijna geen sprake van rekening houden met erfgoed: wie wilde bouwen in de stad, kon dat zonder veel beperkingen. De gevolgen in het straat-beeld zijn er, zoals de panden op de foto illustreren. Dirk Boncquet geeft een overzicht van hoe het vroeger was, en wat zijn dienst ondertussen al kon verwezenlijken. Uiteraard met heel wat voorbeelden uit het Gentse.

di 01.03.16De Syrische burgeroorlog tot in Europa?Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist Mo*Magazine

Wat gebeurt er in Syrië? En wat heeft dat te maken met de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in België? Wie zijn de jihadisten, of Syriëstrijders, en waar komt hun

Sinds eind jaren ’70 speelt de stedelijke Dienst Monumentenzorg en Architectuur een belangrijke rol in het architectuurbeleid van Gent. De dienst heeft als opdracht de burger te informeren over en te begeleiden bij de renovatie en restauratie van erfgoed en de architecturale kwaliteiten van nieuw-bouw. Voorheen was er bijna geen sprake van rekening houden met erfgoed: wie wilde bouwen in de stad, kon dat zonder veel beperkingen. De gevolgen in het straat-beeld zijn er, zoals de panden op de foto illustreren. Dirk Boncquet geeft een overzicht van hoe het vroeger was, en wat zijn dienst ondertussen al kon verwezenlijken. Uiteraard met heel wat voorbeelden uit het Gentse.

di 01.03.16

© D

irk

Boncq

uet

GEN

T

OKRA_academie 2016.indd 17 7/12/15 15:25

Page 18: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

18

beweging vandaan? Wat zijn hun drijfveren, levensverhalen en ideologie? Wie zijn de strijdende partijen in Syrië en wat willen ze bereiken? Welke rol speelt onderwijs in de Syrische burgeroorlog? Waarom komen Syrische vluchtelingen naar Europa? Journalist Pieter Stockmans reist al tien jaar door de Arabische wereld. Hij illustreert zijn voordracht met foto’s en video’s.In samenwerking met UPV vzw – VUB

di 12.04.16Computer en robotica in de geneeskundeJos Vander Sloten, KU Leuven

Computers zijn niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. In de geneeskunde is dat niet anders. Computers ondersteunen de diagnose van ziektes, helpen bij de voorbereiding en de planning van operaties en sturen zelfs robots aan die de chirurg helpen tijdens een operatie. Jos Vander Sloten toont aan dat de patiënt geen angst hoeft te hebben voor technologie die de taak van de mens in de gezondheidszorg volledig zou overnemen. De nieuwe technologische ontwikkelingen zijn gericht op een verbetering van de kwaliteit van de geneeskunde. En daar vaart ook de veiligheid van de patiënt wel bij.

di 10.05.16GelukBalagangadhara Rao, UGent

Professor Balagangadhara Rao, beter bekend als ‘Balu De Beer’, werd geboren als brahmaan, de hoogste kaste in India. Toch voelde hij zich als jongeman aangetrokken tot een christelijke vrijwilligersorganisatie die het lot van de armen in de sloppenwijken trachtte te verbeteren. Hij ruilde zijn luxeleven in om zich mee in te zetten in de krottenwijken. De liefde bracht hem naar Gent, waar hij filosofie studeerde en het uiteindelijk tot professor schopte. Hij werd een opvallende figuur aan de Gentse Universiteit. Zo stond hij aan de basis van het onderzoekscentrum ‘Vergelijkende Cultuurwetenschap’. Vandaag verdiept hij zich nog steeds graag in de verschillen tussen zijn land van herkomst en van aankomst, en vooral in de grote vraag die zo veel mensen bezig houdt: ‘hoe kan je het geluk vinden?’. Balu De Beer vergelijkt het leven met koken, en denkt dat wij Vlamingen om ons leven te kruiden nog wel wat van zijn landgenoten kunnen leren.

di 24.05.16Uitstap: Verborgen parels in HenegouwenZie pag. 36

di 14.06.16‘A Peu Près 9000’: het Frans-Gentse woordenboekRaf Urmel, auteur

Het Frans had een enorme invloed op de Vlaamse dialecten, in het bijzonder het Gents. Geboren Gentenaar Raf Urmel verzamelde meer dan 20 jaar lang Gentse dialectwoorden die afgeleid zijn uit het Frans. Nu kan iedereen deze uitgebreide collectie raadplegen dankzij de uitgave van het boek ‘A Peu Près 9000’. Zoals de titel doet vermoeden, zijn er ongeveer 9000 trefwoorden te vinden in het boek, met hun vertaling in het Frans en het Nederlands. Naast woorden uit het Gentse dialect werd ook een hele reeks Gentse eigennamen opgenomen met hun etymologische verklaring. Daardoor herleeft een stuk Gentse geschiedenis aan de hand van namen van oude – al dan niet nog bestaande – bedrijven, cafés, evenementen,… die het Gentse straatbeeld sierden.

OKRA_academie 2016.indd 18 7/12/15 15:25

Page 19: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

19

di 21.06.16Uitstap: Poëziewandeling in GentZie pag. 37

do 08.09.16Uitstap: Vertelwandeling Congo-Gent en weer terugZie pag. 38

di 13.09.16‘Tsaar Poetin’: Rusland en zijn leidersBert De Craene, journalist

Rusland blijft voor velen in het westen een geheimzinnige plek. Zeker de actualiteit van de laatste jaren onder het bewind van Vladimir Poetin, met o.a. de crisis in Oekraïne, roept bij velen herinneringen aan de Koude Oorlog op. Bert De Craene doorkruiste

huidige ‘democratische’ Rusland. Hij leerde er veel mensen

vertelt met passie en humor over het moderne Rusland en haar onvoorspelbare leiders en gaat daarbij de vragen die de hele wereld bezighouden niet uit de weg.

di 20.09.16Uitstap: Galerij met beeldentuin in MerendreeZie pag. 39

di 11.10.16‘God bevrijden’, een postkoloniaal en feministisch perspectiefLieve Troch, theologe

De meeste godsdiensten hebben het lastig met de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, hoewel ze die in beginsel aanvaarden. Georganiseerde religies benoemen het goddelijke meestal in mannelijke termen, en vaak werpen ze religieus gemotiveerde versperringen op die uitsluiting en discriminatie van vrouwen veroorzaken. De diep liggende wortels daarvan hangen meestal samen met het godsbeeld. Theologe Lieve Troch vraagt zich af waar het klassieke godsbeeld zijn oorsprong vindt. Al onze voorstellingen van God zijn menselijke beelden, en daardoor beperkt. Het fundamentalisme in zo diverse religies als het boeddhisme, het hindoeïsme, de islam en het christendom, vindt zijn basis in de symboliek van een bepaalde godsopvatting. Daartegenover staan hedendaagse theologieën die een kritisch, nieuw licht werpen op ons godsbeeld, en zo ‘God bevrijden’. De spreekster zal zich in haar lezing daarop focussen.

di 25.10.16Uitstap: Ambachtenwandeling in GentZie pag. 40

di 08.11.16Stamcelonderzoek: een ethische kwestie?Heidi Mertes, UGent

Stamcellen zijn als het ware de zaadjes waar hartcellen, huidcellen, bloedcellen, enz. uit groeien. We hebben allemaal een beperkte hoeveelheid stamcellen in ons lichaam die

Rusland blijft voor velen in het westen een geheimzinnige plek. Zeker de actualiteit van de laatste jaren onder het bewind van Vladimir Poetin, met o.a. de crisis in Oekraïne, roept bij velen herinneringen aan de Koude Oorlog op. Bert De Craene doorkruiste als VRT-journalist 25 jaar lang de voormalige Sovjetunie en het huidige ‘democratische’ Rusland. Hij leerde er veel mensen kennen die hem hielpen een grondig beeld te krijgen van de Russische samenleving. Hij

© W

orld E

conom

ic F

oru

m

GEN

T

OKRA_academie 2016.indd 19 7/12/15 15:25

Page 20: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

20

continu afgestorven cellen vervangen. Deze zijn reeds gericht op specifi eke celtypes: zo kunnen de stamcellen in ons ruggenmerg enkel bloedcellen produceren, maar geen spiercellen. Pas gevormde embryo’s hebben echter stamcellen die nog tot alle celtypes kunnen uitgroeien. De belofte van het stamcelonderzoek is dat deze embryonale stamcellen ooit zullen kunnen gebruikt worden om weefsel dat beschadigd werd door ziekte of een ongeval te herstellen. Het ethische probleem hierbij is echter dat het embryo vernietigd wordt wanneer de stamcellen eruit worden gehaald. Kunnen we dit verantwoorden of is het ethisch ontoelaatbaar? Heidi Mertes staat stil bij deze en vele andere ethische vragen die het stamcelonderzoek oproept.

di 13.12.16Een passie voor parfumLieven Debrauwer, cineast en cabaretier

Cineast Lieven Debrauwer is al jaren ver-zamelaar en gebruiker van parfums. Hij zocht fl acons in de Parijse boetieks en op markten, hoorde verhalen in parfumhuizen

gendes uit de parfumwereld. Hij komt zijn passie met ons delen en vertelt over klas-siekers en meesterwerken uit de Franse parfumerie, over neuzen, ontwerpers van fl acons en legendarische parfumhuizen als Chanel, Dior en Guerlain. Met zijn boei-ende anekdotes weet Lieven Debrauwer zelfs de absolute leek

Cineast Lieven Debrauwer is al jaren ver-zamelaar en gebruiker van parfums. Hij zocht fl acons in de Parijse boetieks en op markten, hoorde verhalen in parfumhuizen en ontdekte tal van boeiende mythes en le-gendes uit de parfumwereld. Hij komt zijn passie met ons delen en vertelt over klas-siekers en meesterwerken uit de Franse parfumerie, over neuzen, ontwerpers van fl acons en legendarische parfumhuizen als Chanel, Dior en Guerlain. Met zijn boei-ende anekdotes weet Lieven Debrauwer zelfs de absolute leek te onderhouden. Ook onze neus wordt verwend op deze voordracht...

© L

ieve

n D

ebra

uw

er

OKRA_academie 2016.indd 20 7/12/15 15:25

Page 21: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

21

ma 15.02.16Rugpijn bij ouderen: klacht van de eeuwMaarten Moens, neurochirurg UZ Brussel

In een steeds ouder wordende samenleving wordt steeds meer geklaagd over rugpijn. Het lijkt alsof iedereen eraan lijdt. Sommigen af en toe, anderen bijna constant. En bij velen gaat de pijn nooit meer weg. Wat als de pijn het dagelijkse leven beheerst? Is behandeling mogelijk of is een operatie de oplossing? Tijdens de lezing neemt Maarten Moens ons mee doorheen de doolhof van vragen, mythes en vooroordelen rond rugpijn. In samenwerking met UPV vzw – VUB

di 22.03.16De weg van klassieke muziek: zonder drempelvrees en met stapstenenWouter De Bruyne, classicus en muziekkenner

De term klassieke muziek roept scepsis op en is beladen met vooroordelen. En toch!Wie een menuet van Mozart hoort of een lied van Schubert denkt al helemaal anders, krijgt honger en vraagt naar meer. Daarom maken we samen een tocht die ons leidt van het Gregoriaans over de meerstemmigheid van Lassus, het weefsel van Bach en de rebellie van Beethoven naar de kermis in Stravinsky’s Petroesjka. Een vogelvlucht, gekruid en gekleurd met typische voorbeelden en een rijkdom aan anekdotes.Droogstoppel is afwezig, de verbeelding staat aan de deur.

ma 04.04.16De Syrische burgeroorlog tot in Europa?Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist Mo*Magazine

Wat gebeurt er in Syrië? En wat heeft dat te maken met de aanslagen in Parijs en de ter-reurdreiging in België? Wie zijn de jihadisten,

vandaan? Wat zijn hun drijfveren, levensver-halen en ideologie? Wie zijn de strijdende partijen in Syrië en wat willen ze bereiken? Welke rol speelt onderwijs in de Syrische burgeroorlog? Waarom komen Syrische vluchtelingen naar Europa? Journalist Pieter Stockmans reist al tien jaar door de Arabi-sche wereld. Hij illustreert zijn voordracht met foto’s en video’s.In samenwerking met UPV vzw – VUB

GER

AA

RDS-

BERG

ENWat gebeurt er in Syrië? En wat heeft dat te maken met de aanslagen in Parijs en de ter-reurdreiging in België? Wie zijn de jihadisten, of Syriëstrijders, en waar komt hun beweging vandaan? Wat zijn hun drijfveren, levensver-halen en ideologie? Wie zijn de strijdende partijen in Syrië en wat willen ze bereiken? Welke rol speelt onderwijs in de Syrische burgeroorlog? Waarom komen Syrische vluchtelingen naar Europa? Journalist Pieter Stockmans reist al tien jaar door de Arabi-sche wereld. Hij illustreert zijn voordracht

© P

iete

r Sto

ckm

ans

OKRA_academie 2016.indd 21 7/12/15 15:25

Page 22: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

22

do 28.04.16Uitstap: Visioenen van een Genie – Jheronimus Bosch tentoonstellingZie pag. 34

ma 09.05.16Koning Willem I, het (On)Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het (Gentse) orangismeHerman Balthazar, historicus en voormalig gouverneur van Oost-Vlaanderen

Willem I was van 1815 tot 1830 Koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dus ook van het Zuidelijke deel dat zich in 1830 afscheidde en België werd. Hoe is dat Verenigd Koninkrijk tot stand gekomen en waarom? Wat betekende koning Willem I voor de Zuidelijke Nederlanden? Waarom was er in 1830 een Belgische afscheiding? Wie was er voorstander van? Wie betreurde het? Hoe kijken we daar 200 jaar later op terug? Zeven boeiende vragen over onze staatkundige plaats in Europa.

ma 19.09.16De islam – godsdienst en levenswijzeFrans Hitchinson, deken van Geraardsbergen

Wat is ‘islam’ als religieuze houding? Hoe is deze godsdienst ontstaan? Wat zijn de voornaamste geloofspunten en religieuze praktijken? Wat is de overeenkomst en het verschil met het christendom, vooral inzake de voorstelling van God en van Jezus? Is voor de islam een samengaan met de moderniteit mogelijk? Vanuit deze aandachtspunten, aangevuld met enkele historische gegevens en ondersteund door beeldmateriaal, trachten we ook een zicht te krijgen op hedendaagse bronnen van conflict. Frans Hitchinson is voorzitter van de Interdiocesane Werkgroep voor de relaties tussen moslims en christenen.

do 22.09.16Uitstap: Het museum van het OCMW van BrusselZie pag. 39

ma 10.10.16De ziekenhuisbacteriePatrick Lacor, afdelingshoofd interne geneeskunde, UZ Brussel

Volgens een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg loopt 6% van de Belgische ziekenhuispatiënten een ziekenhuisinfectie op. Vooral de intensieve afdelingen voor volwassenen en pasgeborenen scoren hoog. Door die complicaties moeten veel patiënten langer in het ziekenhuis blijven. Bovendien zouden er in ons land elk jaar zowat 2.600 patiënten overlijden ten gevolge van een ziekenhuisinfectie. Ook bewoners van woonzorgcentra vormen een kwetsbare groep. Daarom voert de Vlaamse overheid sinds enkele jaren een campagne ter bestrijding van zorginfecties, en worden in ziekenhuizen en in woonzorgcentra allerlei maatregelen genomen. Men schat dat met preventieve maatregelen ongeveer 30% van de ziekenhuisinfecties vermeden kunnen worden.In samenwerking met UPV vzw – VUB

OKRA_academie 2016.indd 22 7/12/15 15:25

Page 23: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

DA

TUM

A

CA

DEM

IE O

ND

ERWERP

SPREKER

14.0

6.1

6

Gen

t A Peu

Près 9000: h

et Frans-G

entse w

oorden

boek

Raf

Urm

el

21.0

6.1

6

Gen

t U

itstap: Poëziew

andelin

g in

Gen

t

08.0

9.1

6

Gen

t U

itstap: V

ertelwan

delin

g C

ongo-G

ent en

weer teru

g

12.0

9.1

6

Ouden

aarde

Ron

se D

e Syrisch

e burg

eroorlog tot in

Europ

a? Pieter S

tockman

s

13.0

9.1

6

Eeklo

Uitstap

: De kath

edraal van

het N

oorden

13.0

9.1

6

Gen

t Tsaar Poetin

: Ruslan

d en

zijn leid

ers Bert D

e Craen

e

15.0

9.1

6

Aalst

Uitstap

: Ter Kam

erenab

dij en

Museu

m van

Buuren

15.0

9.1

6

Zotteg

em

Allem

aal beestjes, d

e geh

eimen

van d

e darm

flora on

trafeld

Dan

ny D

e Looze

19.0

9.1

6

Geraard

sberg

en

De islam

- god

sdien

st en leven

swijze

Frans H

itchin

son

20.0

9.1

6

Aalst

De zieken

huisb

acterie Patrick Lacor

20.0

9.1

6

Gen

t U

itstap: G

alerij met b

eelden

tuin

in M

erendree

22.0

9.1

6

Geraard

sberg

en

Uitstap

: Het m

useu

m van

het O

CM

W van

Bru

ssel

27.0

9.1

6

Eeklo

Het V

erloren K

onin

krijk Els W

itte

03.1

0.1

6

Aalter

Het sociaal-econ

omisch

e landsch

ap n

a de g

rote finan

ciële crisis M

arcia De W

achter

10.1

0.1

6

Geraard

sberg

en

De zieken

huisb

acterie Patrick Lacor

10.1

0.1

6

Lochristi

Franz S

chubert. Z

o zingt een

drom

er van liefd

e en leed

W

outer D

e Bru

yne

11.1

0.1

6

Gen

t G

od b

evrijden

, een p

ostkoloniaal en

femin

istisch p

erspectief

Lieve Troch

11.1

0.1

6

Ouden

aarde

Ron

se Verslaafd

e senioren

: het slaap

mutsje teveel

Johan

Van

coillie

13.1

0.1

6

Oosterzele

Ken

nism

aking m

et de n

ieuw

e med

ia Proxim

us

Kalender 2016.indd 47/12/15 15:32

Page 24: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

DA

TUM

A

CA

DEM

IE

ON

DER

WER

P SP

REK

ER

11.0

1.1

6

Loch

rist

i H

et s

ocia

al-e

conom

isch

e la

ndsc

hap

na

de

gro

te fi

nan

ciël

e cr

isis

M

arci

a D

e W

achte

r

12.0

1.1

6

Gen

t H

arp m

et e

en g

rote

K. Van

kla

ssie

k to

t Kel

tisc

h

Laks

hm

i M

atth

ieu

19.0

1.1

6

Aal

st

Act

uee

l er

frec

ht

en s

ucc

essi

epla

nnin

g

Sar

ah F

olle

ns

21.0

1.1

6

Dei

nze

D

e m

eest

voo

rkom

ende

uro

logis

che

pro

ble

men

Ste

fan H

uyb

rech

ts

21.0

1.1

6

Mer

elbek

e D

iabet

es b

ij ou

der

en

Nan

cy V

an B

raban

dt

26.0

1.1

6

Eek

lo

Soc

iale

zek

erhei

d

Mar

c Ju

stae

rt

08.0

2.1

6

Aal

ter

Vro

uw

en e

n g

eld…

een w

andel

ing lan

gs

enke

le c

lichés

Jo

han

Des

med

t

09.0

2.1

6

Gen

t M

onum

ente

nzo

rg in G

ent

Dirk

Bon

cquet

15.0

2.1

6

Ger

aard

sber

gen

Rugpijn

bij

ouder

en:

klac

ht

van d

e ee

uw

M

aart

en M

oens

15.0

2.1

6

Loch

rist

i D

e st

reke

n v

an R

eynae

rt in o

nze

str

eek

Ber

t Ver

vaet

18.0

2.1

6

Dei

nze

In

het

spoo

r va

n d

e re

chte

rs

Will

y N

achte

rgae

le

18.0

2.1

6

Oos

terz

ele

Hee

ft s

par

en n

og z

in?

Johan

Des

med

t

23.0

2.1

6

Aal

st

Gee

fdar

mka

nke

r gee

n k

ans

Luc

Col

emon

t

23.0

2.1

6

Eek

lo

Hee

ft s

par

en n

og z

in?

Johan

Des

med

t

23.0

2.1

6

Ouden

aard

eRon

se

Uitst

ap:

MO

U M

use

um

25.0

2.1

6

Zot

tegem

La

ter

beg

int

vandaa

g

Man

u K

eirs

e

01.0

3.1

6

Gen

t D

e Syr

isch

e burg

eroo

rlog

tot

in E

uro

pa?

Pi

eter

Sto

ckm

ans

14.0

3.1

6

Aal

ter

De

21st

e ee

uw

: de

onst

uitbar

e op

mar

s va

n C

hin

a Syl

vain

Pla

ssch

aert

14.0

3.1

6

Loch

rist

i W

aaro

m is

dik

wor

den

zo

gem

akke

lijk

en v

erm

ager

en z

o m

oeili

jk?

Mar

nix

Cok

elae

re

Kalender 2016.indd 2 8/12/15 10:40

Page 25: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

14.0

3.1

6

Ouden

aard

eRon

se

Ben

ik a

llerg

isch

? Anou

ck O

ttev

aere

15.0

3.1

6

Aal

st

Hae

ndel

: ee

n w

erel

dburg

er t

huis

bij

prins

en p

rela

at

Wou

ter

De

Bru

yne

17.0

3.1

6

Dei

nze

Alle

rgie

ën, de

epid

emie

van

de

21e

eeuw

? M

argriet

Fab

er

17.0

3.1

6

Mer

elbek

e H

op e

n b

ier:

(h)o

p o

nze

gez

ondhei

d

Den

is D

e Keu

kele

ire

17.0

3.1

6

Zot

tegem

Van

Bad

stov

e to

t G

laze

n S

traa

tje

Sop

hie

Huys

man

22.0

3.1

6

Eek

lo

Sla

apw

el:

gez

onde

nac

htr

ust

voo

r ie

der

een

Bea

trix

Geu

ens

22.0

3.1

6

Ger

aard

sber

gen

D

e w

eg v

an k

lass

ieke

muzi

ek

Wou

ter

De

Bru

yne

04.0

4.1

6

Ger

aard

sber

gen

D

e Syr

isch

e burg

eroo

rlog

tot

in E

uro

pa?

Pi

eter

Sto

ckm

ans

11.0

4.1

6

Aal

ter

Info

sess

ie s

mar

tphon

egeb

ruik

Pr

oxim

us

11.0

4.1

6

Ouden

aard

eRon

se

Rugpro

ble

men

anno

2016. D

iagnos

e en

beh

andel

ing

Pasc

al V

an O

verm

eire

12.0

4.1

6

Gen

t Com

pute

r en

rob

otic

ain

de

gen

eesk

unde

Jos

Van

der

Slo

ten

14.0

4.1

6

Aal

st

Uitst

ap:

Ach

ter

de

scher

men

van

De

Wer

fAal

st

14.0

4.1

6

Zot

tegem

Con

cert

: D

e lie

der

en v

an T

amboe

r

26.0

4.1

6

Aal

st

In M

olen

bee

k H

ans

Van

dec

andel

aere

28.0

4.1

6

Aal

st

Uitst

ap:

Ach

ter

de

scher

men

van

De

Wer

fAal

st

28.0

4.1

6

Ger

aard

sber

gen

U

itst

ap:

Vis

ioen

en v

an e

en G

enie

- J

her

onim

us

Bos

ch t

ento

onst

ellin

g

28.0

4.1

6

Ouden

aard

eRon

se

Uitst

ap:

Wes

terb

egra

afpla

ats

Gen

t

04.0

5.1

6

Aal

ter

Eek

lo

Uitst

ap:

In h

et s

poo

r va

n J

her

onim

us

naa

r D

en B

osch

09.0

5.1

6

Ger

aard

sber

gen

H

et (

On)V

eren

igd K

onin

krijk

der

Ned

erla

nden

H

erm

an B

alth

azar

10.0

5.1

6

Gen

t G

eluk

Bal

agan

gad

har

a Rao

10.0

5.1

6

Loch

rist

i U

itst

ap:

Ber

g v

an B

arm

har

tighei

d B

russ

el e

n d

e M

arol

len

10.0

5.1

6

Ouden

aard

eRon

se

Org

eler

fgoe

d in d

e Vla

amse

Ard

ennen

Sve

n V

erm

asse

n

12.0

5.1

6

Zot

tegem

U

itst

ap:

His

torisc

he

verk

ennin

g v

an Z

eela

nd

24.0

5.1

6

Aal

st

De

Syr

isch

e burg

eroo

rlog

tot

in E

uro

pa?

Pi

eter

Sto

ckm

ans

24.0

5.1

6

Gen

t U

itst

ap:

Ver

bor

gen

par

els

in H

eneg

ouw

en

24.0

5.1

6

Ouden

aard

eRon

se

Uitst

ap:

Cou

den

ber

g, vo

orm

alig

Pal

eis

van B

russ

el

Kalender 2016.indd 3 7/12/15 15:32

Page 26: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

13.1

0.1

6

Zotteg

em

Actu

eel erfrecht en

successiep

lannin

g

Sarah

Follens

18.1

0.1

6

Aalst

De A

merikaan

se verkiezingen

H

erman

Matth

ijs

20.1

0.1

6

Dein

ze H

oe word

t het T

V n

ieuw

s gem

aakt? Tijs M

auroo

25.1

0.1

6

Eeklo

Wielren

nen

in h

et Meetjeslan

d

Mark V

an H

amm

e

25.1

0.1

6

Gen

t U

itstap: A

mbach

tenw

andelin

g in

Gen

t

07.1

1.1

6

Aalter

De b

ende van

Baekelan

dt

Jacques Lesag

e

08.1

1.1

6

Gen

t Stam

celonderzoek: een

ethisch

e kwestie?

Heid

i Mertes

10.1

1.1

6

Zotteg

em

Con

cert: When

this b

lasted w

ar is over

15.1

1.1

6

Aalst

Noorw

egen

. Natu

ur en

cultu

ur

Dem

arsin-O

psom

er

17.1

1.1

6

Lochristi

Ach

ter de sch

ermen

van h

et Vaticaan

Tom

Zw

aenep

oel

17.1

1.1

6

Merelb

eke H

et (On)V

erenig

d K

onin

krijk der N

ederlan

den

H

erman

Balth

azar

22.1

1.1

6

Eeklo

Arm

Wallon

ië - Arm

Vlaan

deren

Pascal V

erbeken

24.1

1.1

6

Dein

ze Film

‘The G

reat Dictator’ m

et inleid

ing en

nab

esprekin

g

28.1

1.1

6

Geraard

sberg

en

De com

merce ach

ter de sociale m

edia

Rob

Heym

an

29.1

1.1

6

Ouden

aarde

Ron

se Verg

eet dem

entie, on

thou

d m

ens

Christin

e Van

Broeckh

oven

05.1

2.1

6

Aalter

De ziekte van

Parkinson

Ph

ilippe Tack

06.1

2.1

6

Aalst

Zie d

e men

s. Pleidooi om

anders n

aar elkaar te kijken

Man

u K

eirse

08.1

2.1

6

Zotteg

em

Over w

aarden

en n

ormen

in on

ze verruw

ende m

aatschap

pij

Rog

er Burg

graeve

12.1

2.1

6

Lochristi

Heeft sp

aren n

og zin

? Joh

an D

esmed

t

12.1

2.1

6

Ouden

aarde

Ron

se Lan

gs V

laamse b

egijn

hoven

N

adin

e De W

aele

13.1

2.1

6

Eeklo

Con

cert: Wreed

en Plezan

t

13.1

2.1

6

Gen

t Een

passie voor p

arfum

Lieven

Deb

rauw

er

15.1

2.1

6

Dein

ze Vrou

wen

en g

eld…

een w

andelin

g lan

gs en

kele clichés

Johan

Desm

edt

15.1

2.1

6

Oosterzele

t Is echt g

ebeu

rd

Jacques Lesag

e

Kalender 2016.indd 57/12/15 15:32

Page 27: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

23

ma 28.11.16De commerce achter de sociale mediaRob Heyman, VUB

Met de komst van Facebook en andere sociale media lijkt ‘delen’ belangrijker dan privacy: delen is leuk, hip en iedereen kijkt mee. Maar het idee dat dit zo onschuldig is als het lijkt, is ondertussen achterhaald. Zo is de alom aanwezigheid van bijvoorbeeld cookies interessant voor marketingdoeleinden, omdat de server de geschiedenis en logingegevens van de gebruikers herkent en bijhoudt. De spreker ontrafelt de sociale netwerken op het vlak van reclame: hoe maken ze als internetbedrijven winst door het verzamelen van persoonsgegevens? Wie heeft toegang tot de gegevens die gebruikers online zetten? Wat gebeurt daarmee? Wat zijn de mogelijke gevolgen van het feit dat derden toegang hebben tot die gegevens? We vertrekken van een concreet luik over privacy en reclame, en eindigen bij de veel grotere gevolgen van personalisatie en het verlies aan controle over de technologie die we dagelijks gebruiken. In samenwerking met UPV vzw – VUB

GER

AA

RDS-

BERG

EN

Martelaarslaan 17 - 9000 Gent

T 09 269 32 14 of 09 269 32 22

www.okra.be/middenvlaanderen

M [email protected]

Regio’s: Aalst | EekloGent | Oudenaarde

MIDDEN-VLAANDEREN 2016

Interesse? Vraag dan zeker onze sportbrochure aan via 09 269 32 15 of [email protected]

OKRA_academie 2016.indd 23 7/12/15 15:25

Page 28: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

24

ma 11.01.16Het sociaal-economische landschap na de grote fi nanciële crisisMarcia De Wachter, Nationale Bank van België

Hoe stelt de wereldeconomie het na de grote fi nanciële crisis? Komen na zeven magere economische jaren nieuwe vette jaren in het verschiet? Welke zijn de vooruitzichten mondiaal en op Europees vlak? Hoe staat de Belgische en Vlaamse economie er voor en wat moet er gebeuren om nieuwe welvaart te kunnen genereren? Tijdens deze voordracht tracht Marcia De Wachter een antwoord te formuleren op al deze boeiende vragen.

ma 15.02.16De streken van Reynaert in onze streekBert Vervaet, heemkundige

Twee literaire topwerken uit de omvangrijke Europese Reynaert literatuur ontstonden in de regio Gent-Waasland: ‘Isengrimus’ in het Latijn (rond 1149) en ‘Van den Vos Reynaerde’ in het Nederlands (rond 1260). Met de herontdekking van de originele Reynaert in het begin van de 19de eeuw volgde er een ontzaglijke reeks studies, bewerkingen, uitgaven en culturele manifestaties. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werden met de namen van Reynaert en andere medespelers uit het epos honderden groepen, gebouwen,

tijdschriften, festiviteiten en zelfs drank en voedsel benoemd. Reynaert werd een embleem voor het toerisme in het Waasland. Heeft dit alles nog met de echte Reynaert te maken of bedriegt hij ons nog steeds? Wat is de eigenlijke betekenis van dit verhaal? Was het louter tot vermaak bedoeld? Of was er een achterliggende historische inhoud? Een politiek pamfl et? Of steekt er nog iets meer achter?

ma 14.03.16Waarom is dik worden zo gemakkelijk en vermageren zo moeilijk?Marnix Cokelaere, prof. em. KU Leuven

Overgewicht en zwaarlijvigheid (obesitas) zijn op wereldschaal een echte epidemie geworden. Blijkbaar zijn de aangeboren verdedigingsmechanismen bij heel veel mensen niet in staat om - in een wereld met een overaanbod van lekker eten – het lichaam op een gezond gewicht te houden.We bespreken enkele oorzaken van deze problematiek, zoals de invloed van de evolutie

Twee literaire topwerken uit de omvangrijke Europese Reynaert literatuur ontstonden in de regio Gent-Waasland: ‘Isengrimus’ in het Latijn (rond 1149) en ‘Van den Vos Reynaerde’ in het Nederlands (rond 1260). Met de herontdekking van de originele Reynaert in het begin van de 19de eeuw volgde er een ontzaglijke reeks studies, bewerkingen, uitgaven en culturele manifestaties. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werden met de namen van Reynaert en andere medespelers uit het epos honderden groepen, gebouwen,

tijdschriften, festiviteiten en zelfs drank en voedsel benoemd. Reynaert werd een

OKRA_academie 2016.indd 24 7/12/15 15:25

Page 29: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

25

LOC

HRI

STI

van de mensensoort, de genetische samenstelling, invloed van de levenswijze van de moeder tijdens de zwangerschap, de invloed van ‘lekker’ eten (vet, suiker, …), invloed van stress, bepaalde medicatie die doen verzwaren, invloed van beweging, van marketing technieken, enz. We eindigen met een algemeen dieet advies, maar de voordracht gaat niet over vermageringsdiëten!

di 10.05.16Uitstap: Berg van Barmhartigheid Brussel en de MarollenZie pag. 35

ma 10.10.16Franz Schubert. Zo zingt een dromer van liefde en leedWouter De Bruyne, classicus en muziekkenner

Schubert is altijd op zoek naar de grote liefde, maar ze ontsnapt hem telkens. Daarom is hij een man van de weemoed, in tegenstelling tot zijn idool Beethoven die een rebel is. Hij is ook de man van zowat 600 liederen die schijnbaar als vanzelf uit zijn pen vloeiden en van symfonieën en kamermuziek die pure poëzie en melodie zijn.

do 17.11.16Achter de schermen van het VaticaanTom Zwaenepoel, UGent

Het Vaticaan is de kleinste staat ter wereld, herbergt een indrukwekkende kunst-verzameling, belichaamt een eeuwenoud geloof en dito traditie, heeft de best geïnformeerde diplomatie en verbergt dit alles achter hoge, dikke muren. Als we de media mogen geloven, organiseert de nieuwe paus een interne revolutie in de werking van deze ministaat. Tom Zwaenepoel geeft een kort overzicht van de belangrijkste gebouwen en hij stelt de protagonisten van deze ministaat voor: de paus en zijn entourage. Hij gaat uitvoerig in op de overgang van het Duitse naar het Argentijnse pontifi caat. In welke mate waait er een nieuwe wind door het Vaticaan en de wereldkerk? Welke plannen heeft paus Franciscus met de Romeinse Curie, de congregaties en de pauselijke raden?

ma 12.12.16Heeft sparen nog zin?Johan Desmedt, VDK Spaarbank

Wat doet de bank met uw spaargeld? Waarom zijn de rentetarieven zo laag? Welke rol speelt de Europese Centrale Bank? Welke rente-evolutie verwachten we? Hoe kan ik het rendement van mijn spaargeld wat opkrikken? Tijdens deze voordracht tracht de spreker van VDK Spaarbank een antwoord te formuleren op al deze vragen.

Schubert is altijd op zoek naar de grote liefde, maar ze ontsnapt hem telkens. Daarom is hij een man van de weemoed, in tegenstelling tot zijn idool Beethoven die een rebel is. Hij is ook de man van zowat 600 liederen die schijnbaar als vanzelf uit zijn pen vloeiden en van symfonieën en kamermuziek die

OKRA_academie 2016.indd 25 7/12/15 15:25

Page 30: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

26

do 21.01.16Diabetes bij ouderenNancy Van Brabandt, diabeteseducator Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen

Steeds meer mensen komen vroeg of laat in contact met type 2 diabetes. Deze vorm van diabetes werd vroeger nogal eens ouderdomsdiabetes genoemd, en is grotendeels voedingsgerelateerd. Dit betekent dat we zelf zeer veel invloed kunnen hebben op het ontstaan van de ziekte, alsook op het verloop ervan. Helaas bestaat er nog te veel onduidelijkheid over de factoren die hierbij belangrijk zijn. Er wordt tegenwoordig meer dan ooit over voeding gepraat en gepubliceerd, maar wie weet eigenlijk nog wat nu juist gezond is? Welke voedingsstoffen zijn belangrijk bij diabetes type 2? Wat gaat er juist mis in het lichaam wanneer men diabetes krijgt? Is er een verband tussen diabetes en cholesterol? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod tijdens de voordracht. Locatie: Merelbeke

do 18.02.16Heeft sparen nog zin?Johan Desmedt, VDK Spaarbank

Wat doet de bank met uw spaargeld? Waarom zijn de rentetarieven zo laag? Welke rol speelt de Europese Centrale Bank? Welke rente-evolutie verwachten we? Hoe kan ik het rendement van mijn spaargeld wat opkrikken? Tijdens deze voordracht tracht de spreker een antwoord te formuleren op al deze vragen. Locatie: Oosterzele

do 17.03.16Hop en bier: (h)op onze gezondheidDenis De Keukeleire, UGent

Hop is een bijzonder actieve medicinale plant met

Het bezit ‘magische’ krachten tegen onder andere

ontstekingen en ouderdomsdiabetes. Om van de

daar bier één van de enige voedingsmiddelen is

de vele brouwers die ons land rijk is, zorgt voor

Hop is een bijzonder actieve medicinale plant met heel wat gunstige effecten op onze gezondheid. Het bezit ‘magische’ krachten tegen onder andere diverse vormen van kanker, hart- en vaatziekten, ontstekingen en ouderdomsdiabetes. Om van de gezondheidseigenschappen van hop te genieten, kan een matige bierconsumptie aangewezen zijn, daar bier één van de enige voedingsmiddelen is waarin hop verwerkt wordt. Het vakmanschap van de vele brouwers die ons land rijk is, zorgt voor

OKRA_academie 2016.indd 26 7/12/15 15:25

Page 31: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

27

een ongekende weelde aan authentieke speciaalbieren. Bieren die niet enkel smaakgenot verschaffen, doch zeker ook passen in een gezonde levensstijl. Met passie neemt de ‘bierprofessor’ ons mee in de wondere wereld van het gerstenat met de bedoeling ons te overtuigen dat bieren zo superieur zijn en… gezond!Locatie: Merelbeke

do 13.10.16Kennismaking met de nieuwe mediaProximus

Sociale media, tablets, smartphones,… ze zijn niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Wereldwijd zijn er meer dan een miljard mensen via sociale media met elkaar verbonden. Ze chatten, delen foto’s, volgen het nieuws en zoeken informatie op. Wie het gevoel heeft de digitale trein te missen, krijgt op deze voordracht de kans alsnog op te stappen en kennis te maken met deze nieuwe media. Na deze namiddag hoeft u zich niet meer af te vragen wat uw kleinkinderen aan het doen zijn wanneer ze twitteren en verwart u facebook nooit meer met een fotoalbum. U zal door het digitale oerwoud de bomen weer zien.In samenwerking met Proximus, dat de lesgever kosteloos ter beschikking stelt.Locatie: Oosterzele

do 17.11.16Koning Willem I, het (On)Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het (Gentse) orangismeHerman Balthazar, historicus en voormalig gouverneur van Oost-Vlaanderen

Willem I was van 1815 tot 1830 Koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dus ook van het Zuidelijke deel dat zich in 1830 afscheidde en België werd. Hoe is dat Verenigd Koninkrijk tot stand gekomen en waarom? Wat betekende koning Willem I voor de Zuidelijke Nederlanden? Waarom was er in 1830 een Belgische afscheiding? Wie was er voorstander van? Wie betreurde het? Hoe kijken we daar 200 jaar later op terug? Zeven boeiende vragen over onze staatkundige plaats in Europa.Locatie: Merelbeke

do 15.12.16’ t Is echt gebeurdJacques Lesage, verteller-acteur

U kent de oude sagen en legenden? Weet u dat er ook hedendaagse legenden bestaan: de stadslegenden? Tijdens de voordracht gaat verteller Jacques Lesage op zoek naar de oorsprong en de kenmerken van deze stadslegenden aan de hand van vele voorbeelden. Straffe verhalen en verrassende momenten gegarandeerd! Het zou ù maar eens moeten overkomen…Locatie: Oosterzele

MER

ELBE

KE/

OO

STER

ZELE

OKRA_academie 2016.indd 27 7/12/15 15:25

Page 32: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

28

di 23.02.16Uitstap: MOU MuseumZie pag. 33

ma 14.03.16Ben ik allergisch?Anouck Ottevaere, AZ Oudenaarde

Allergie is een veel voorkomende aandoening en kan zich manifesteren op verschillende manieren. Tijdens deze voordracht zullen we verschillende soorten allergieën (oa. voedingsallergie, pollenallergie, allergie aan insectengif, …) bespreken. We gaan na welke de mogelijke symptomen zijn, hoe we kunnen achterhalen voor welke stof je allergisch bent en wat we eraan kunnen doen.Locatie: LDC De Vesting, Meerspoort 30, Oudenaarde

ma 11.04.16Rugproblemen anno 2016. Diagnose en behandelingPascal Van Overmeire, orthopedisch chirurg AZ Glorieux Ronse

Hoe zit onze rug in elkaar? Wat is een goede houding? Waar komt die pijn vandaan? Wanneer moet er geopereerd worden? Hoe verloopt de revalidatie?Aansluitend bij de vorige lezing over heupen en knieën volgt nu een verkenning van de rugproblematiek. Tijdens een rijk geïllustreerde voordracht door het team Spine Unit van het AZ Glorieux Ronse, onder leiding van dokter Pascal Van Overmeire, wordt u rondgeleid in de doolhof van vragen, mythes en vooroordelen rond rugpijn.Locatie: Zaal Telex, Kerkhofwegel 2, Kruishoutem

do 28.04.16Uitstap: Westerbegraafplaats – GentZie pag. 34

di 10.05.16Orgelerfgoed in de Vlaamse ArdennenSven Vermassen, organist

Tijdens deze lezing belicht de spreker het waardevolle van dit kostbaar erfgoed. Maar al te vaak wordt een orgel in verwarring gebracht met een beiaard, piano of harmonium. Hij geeft antwoord op vragen

Tijdens deze lezing belicht de spreker het waardevolle van dit kostbaar erfgoed. Maar al te vaak wordt een orgel in verwarring gebracht met een beiaard, piano of harmonium. Hij geeft antwoord op vragen als: klinkt een orgel steeds hetzelfde? Wat zijn registers, pijpen, pedalen? Is een orgel ©

PM

RM

aeya

ert

OKRA_academie 2016.indd 28 7/12/15 15:25

Page 33: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

29

steeds in verband te brengen met de kerk of werd het ook elders bespeeld? Vanwaar de benaming ‘Satans fl uytencast?’ Waarom staan oude orgels meestal achteraan in de kerk? Naast deze en andere unieke weetjes over dit instrument gaat hij dieper in op de unieke en waardevolle orgels in onze streek. Hij werpt ook een blik op de huidige toestand van dit orgelerfgoed. Hoe wordt er met de orgels omgegaan anno 2016 en wat is hun toekomst nu vele kerken sluiten? Na de lezing blazen we opnieuw leven in het oude Van Petegemorgel uit 1777 dat reeds tientallen jaren onder het stof ligt.Locatie: Kerk van Sint-Kornelis-Horebeke

di 24.05.16Uitstap: Coudenberg, voormalig Paleis van Brussel. Zie pag. 37

ma 12.09.16De Syrische burgeroorlog tot in Europa?Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist Mo*Magazine

Wat gebeurt er in Syrië? En wat heeft dat te maken met de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in België? Wie zijn de jihadisten, of Syriëstrijders, en waar komt hun beweging vandaan? Wat zijn hun drijfveren, levensverhalen en ideologie? Wie zijn de strijdende partijen in Syrië en wat willen ze bereiken? Welke rol speelt onderwijs in de Syrische burgeroorlog? Waarom komen Syrische vluchtelingen naar Europa? Journalist Pieter Stockmans reist al tien jaar door de Arabische wereld. Hij illustreert zijn voordracht met foto’s en video’s.In samenwerking met UPV vzw – VUBLocatie: Sociaal Centrum, A. Delhaeyeplein 16, Ronse

di 11.10.16Verslaafde senioren: het slaapmutsje teveelJohan Vancoillie, klinisch psycholoog afdeling ouderen, Kliniek Sint-Jozef Pittem

Verslaving bij ouderen komt steeds vaker voor, maar wordt nog steeds onvoldoende herkend en erkend. Wat is nu zo specifi ek aan verslaving op oudere leeftijd? Welke subtypes kunnen we herkennen? De pensionering zorgt voor nieuwe kansen, maar ook andere gewoontes én gevaren in een gewijzigde leefsituatie en tijdsindeling.Eenzaamheid en depressie verhogen het risico op misbruik van alcohol, vaak in combinatie met de zogenaamde kalmeerpillen (benzodiazepines), die maar al te makkelijk voorgeschreven worden. Waarop kan men letten om het niet zover te laten komen? En als een probleem vastgesteld wordt, hoe en waar kan men dan terecht voor deskundige hulp? Ondanks de vele vooroordelen, zijn ook op oudere leeftijd de slaagkansen voor een duurzaam herstel zeer hoog.Locatie: LDC De Vesting, Meerspoort 30, Oudenaarde

di 29.11.16Vergeet dementie, onthoud mensChristine Van Broeckhoven, UA

We worden alsmaar ouder en onze hersenen en zenuwcellen verouderen mee. Daardoor verhoogt het risico op dementie. Dit is een geleidelijke achteruitgang van het functioneren van de hersenen. Dementie is niet een op zichzelf staande ziekte met één enkele oorzaak, maar een verzamelnaam voor verschillende ziektes die leiden tot een achteruitgang van het

OU

DEN

AA

RDE/

RON

SE

OKRA_academie 2016.indd 29 7/12/15 15:25

Page 34: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

30

geestelijk functioneren, zoals de ziekte van Alzheimer, vasculaire

Ongeveer 20% van de bevolking krijgt ermee te maken. Leeftijd maar ook erfelijke factoren spelen een rol. Professor Van Broeckhoven behoort met haar baanbrekend onderzoek naar de genetische basis van de ziekte van Alzheimer tot de wereldtop in haar discipline. Zij legt op een zeer bevattelijke manier uit wat dementie is, wat het met onze hersenen doet en of behandelen mogelijk is. Hoever staat de wetenschap en hoe gebeurt dit onderzoek? Wat biedt de toekomst?De voordracht wordt voorafgegaan door een kort optreden van

ma 12.12.16Langs Vlaamse begijnhovenNadine De Waele, gids

Dertien Vlaamse begijnhoven werden opgenomen in de prestigieuze lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van UNESCO. De begijnhoven boden onderdak aan alleenstaande, vrome vrouwen. Al in de 13de eeuw kozen vrouwen ervoor om samen een leven van religieuze toewijding te leiden, zonder zich daarvoor tot de reguliere orden of kloosters te wenden. Het leven in een begijnhof was anders dan het kloosterleven. Begijnhoven waren op zichzelf staande instellingen die geen deel uit maakten van een overkoepelende organisatie zoals een kloosterorde, en functioneerden ook grotendeels los van het pauselijk gezag. Voordracht met een sfeervolle fotoreportage waarbij de geschiedenis van de begijnhoven wordt geschetst en het leven binnen de begijnhofmuren wordt gereconstrueerd. Locatie: LDC De Vesting, Meerspoort 30, Oudenaarde

geestelijk functioneren, zoals de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Ongeveer 20% van de bevolking krijgt ermee te maken. Leeftijd maar ook erfelijke factoren spelen een rol. Professor Van Broeckhoven behoort met haar baanbrekend onderzoek naar de genetische basis van de ziekte van Alzheimer tot de wereldtop in haar discipline. Zij legt op een zeer bevattelijke manier uit wat dementie is, wat het met onze hersenen doet en of behandelen mogelijk is. Hoever staat de wetenschap en hoe gebeurt dit

De voordracht wordt voorafgegaan door een kort optreden van het koor voor personen met dementie van Woonzorgcentrum De Samaritaan uit Nukerke.Locatie: CC De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22, Kruishoutem

OKRA_academie 2016.indd 30 7/12/15 15:25

Page 35: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

31

do 25.02.16Later begint vandaagManu Keirse, klinisch psycholoog en auteur

Het maatschappelijk debat rond palliatieve zorg en euthanasie woedt volop, maar patiënten en hun omgeving blijven nog al te vaak in de kou staan. Velen van hen raken verstrikt in de medische en juridische mallemolen en zijn op zoek naar duidelijke informatie. Heel veel vragen duiken dan ook op. Hoe kan je je voorbereiden op het afscheid? Wat zijn de mogelijkheden op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun je zelf beslissen hoe je de laatste fase van je leven wilt vormgeven? En wat als een zieke niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen? Op een heldere, maar ook inlevende manier gaat Manu Keirse geen taboe uit de weg.

do 17.03.16Van Badstove tot Glazen StraatjeSophie Huysman, Artoria

Sophie Huysman geeft een boeiend én historisch verantwoord overzicht van de prostitutie in onze steden van de middeleeuwen tot vandaag. De focus ligt op de middeleeuwse grootstad Gent, waar vandaag het Glazen Straatje nog bekend en berucht is. We komen te weten hoe men vroeger een bordeel van een gewone kroeg kon onderscheiden, hoe het middeleeuwse stadsbestuur het fenomeen onder controle probeerde te houden, en wat voor prachtige reclame er in de 19de eeuw gemaakt werd voor het betere gezelschapshuis. Heeft u al gehoord van stoofstraatjes en venusdiertjes? Na deze lezing heeft het oudste beroep ter wereld geen geheimen meer voor u.

do 14.04.16Concert: De liederen van TamboerZie pag. 41

do 12.05.16Uitstap: Historische verkenning van ZeelandZie pag. 36

do 15.09.16Allemaal beestjes, de geheimen van de darmfl ora ontrafeldDanny De Looze, UGent

We weten al lang dat onze darm de verblijfplaats is van bacteriën, maar het is pas de laatste jaren dat er meer en meer inzicht komt in de rol van deze miljardenpopulatie ZO

TTEG

EM

OKRA_academie 2016.indd 31 7/12/15 15:25

Page 36: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

32

in het menselijk lichaam. Beetje bij beetje wordt een tipje van de sluier opgelicht. Chronische ziekten zoals voedselallergie, prikkelbare darmen, infecties, astma, autisme, zwaarlijvigheid en diabetes worden in verband gebracht met een verstoorde darmfl ora. Terwijl de wetenschappers nog volop bezig zijn met het verder ontrafelen van de rol van de darmbacteriën, wordt ook reeds geëxperimenteerd met

probiotica, antibiotica en stoelgangtransplantatie.

do 13.10.16Actueel erfrecht en successieplanningSarah Follens, VDK Spaarbank

Een overlijden van een dierbare is iets waar ieder van ons vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. Het kan dan ook nuttig zijn op voorhand al eens stil te staan bij de fi nanciële en fi scale gevolgen. Sarah Follens, juriste bij VDK Spaarbank, zal op een beknopte en praktische manier enkele begrippen uit het erfrecht toelichten en een antwoord formuleren op een aantal veel gestelde vragen. Waaruit bestaat een nalatenschap? Kan ik bepaalde erfgenamen bevoordelen of onterven? Wat zijn de rechten van de langstlevende? Hoe bescherm ik mijn partner? Hoeveel bedragen de successierechten? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn nabestaanden fi scaal vriendelijk kunnen erven? Kan ik enkel schenken via een notaris? Op deze en andere vragen krijg je een deskundig antwoord.

do 10.11.16Concert: When this blasted war is over

do 08.12.16Ieder zijn goesting!? Over waarden en normen in onze verruwende maatschappijRoger Burggraeve, prof. em. KU Leuven

Zijn moraal, waarden en normen op drift? Ieder zijn privé-moraal? Maakt iedereen voor zichzelf uit wat goed en kwaad is? Zijn er vandaag geen vaste waarden en normen meer? Is alles toegelaten naar eigen smaak en voorkeur? Zijn de tien geboden afgeschaft?Prof. Roger Burggraeve gaat deze vragen niet uit de weg. Tijdens deze lezing gaat hij in op de verhouding tussen vrijheid en verbod, wet en geweten.

in het menselijk lichaam. Beetje bij beetje wordt een tipje van de sluier opgelicht. Chronische ziekten zoals voedselallergie, prikkelbare darmen, infecties, astma, autisme, zwaarlijvigheid en diabetes worden in verband gebracht met een verstoorde darmfl ora. Terwijl de wetenschappers nog volop bezig zijn met het verder ontrafelen van de rol van de darmbacteriën, wordt ook reeds geëxperimenteerd met behandelingen die invloed hebben op de darmfl ora: dieetmaatregelen,

Zie pag. 41

© F

irm

in d

e M

aitr

e

OKRA_academie 2016.indd 32 7/12/15 15:25

Page 37: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

33

di 23.02.16MOU – Museum van Oudenaarde en de Vlaamse ArdennenGeorganiseerd door academie Oudenaarde/Ronse

Het MOU brengt de 1000-jarige geschiedenis van de

leven. Het museum bevindt zich in één van de mooi-

de gids je via interactieve media en historische stuk-ken mee op een reis doorheen de tijd, van de mid-deleeuwen tot vandaag. In drie andere stadhuiszalen ontdek je dat Oudenaarde ook een belangrijk centrum van edelsmeedkunst was. De collectie De Boever-Al-ligoridès is één van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen, met topstukken uit verschillende Europe-se landen. Oudenaarde genoot bovendien eeuwenlang wereldfaam om zijn wandtapijten, vooral de verdures (groentapijten met prachtige land-schappen) waren gegeerd. Het museum herbergt 15 wandtapijten waarvan het grootste deel uit de 16de en 17de eeuw dateert.

Praktisch: afspraak om 14.15 uur aan de fontein voor het stadhuis van OudenaardePrijs: 5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 29 januari op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

do 14.04.16do 28.04.16Achter de schermen van De Werf AalstGeorganiseerd door academie Aalst

Ontdek het reilen en zeilen achter de schermen van De Werf. Ontdek de geheimen van vier verdiepingen vooraan en zes achteraan. Gluur binnen in de loges en de artiestenfoyer en bezoek onze schouwburg, het kloppende hart van De Werf. Zie hoe een decorstuk op-

getrokken wordt en begroet de zaal. De gids vertelt je

denis over de bouw en troont je mee naar hoekjes waar je anders nooit komt.

Praktisch: afspraak om 14.45 uur onderaan de roltrappenPrijs: 5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan respectievelijk

[email protected] of 09 269 32 17

Het MOU brengt de 1000-jarige geschiedenis van de stad, gelegen in Vlaanderens mooiste landschap, tot leven. Het museum bevindt zich in één van de mooi-ste stadhuizen van België. Op het gelijkvloers neemt de gids je via interactieve media en historische stuk-ken mee op een reis doorheen de tijd, van de mid-deleeuwen tot vandaag. In drie andere stadhuiszalen ontdek je dat Oudenaarde ook een belangrijk centrum van edelsmeedkunst was. De collectie De Boever-Al-ligoridès is één van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen, met topstukken uit verschillende Europe-se landen. Oudenaarde genoot bovendien eeuwenlang wereldfaam om zijn wandtapijten, vooral de verdures (groentapijten met prachtige land-

UIT

STA

PPEN

getrokken wordt en begroet de zaal. De gids vertelt je graag alle geheimen, combineert dit met wat geschie-denis over de bouw en troont je mee naar hoekjes waar je anders nooit komt.

Praktisch: roltrappenPrijs: Inschrijventot 21 maart en tot 8 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

© C

hrist

ophe

Roel

and

OKRA_academie 2016.indd 33 7/12/15 15:25

Page 38: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

34

do 28.04.16Westerbegraafplaats GentGeorganiseerd door academie Oudenaarde/Ronse

De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen. Het liberale stadsbestuur onder burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem wou een volkomen gesecu-lariseerde begraafplaats creëren, namelijk zonder te compartimenteren per confessie. Tot 1919 waren de graven op dit kerkhof ongewijd, waardoor het tot vandaag nog in de volksmond gekend is als het ‘geuzenkerkhof’. Het was destijds dan ook de begraafplaats van vooraanstaande liberalen en socialisten, hoogleraren en kunstenaars. Deze graven,

vaak naar ontwerp van bekende Gentse beeldhouwers,

den. An Hernalsteen neemt ons mee voor een wande-ling tussen de grafmonumenten.

Praktisch: afspraak om 14.15 uur aan de ingang

Prijs: 5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 7 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

do 28.04.16Visioenen van een Genie – Jheronimus Bosch TentoonstellingGeorganiseerd door academie Geraardsbergen

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch overleed. Hij was één van de meest bijzondere kunstenaars die Nederland heeft gekend. Kenmerkend voor Bosch zijn de duivelse fi guren, beroemde monsters, engelen en heiligen die zijn tekeningen en panelen bevolken. Zijn karakteristieke werk, vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt onnavolgbaar de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Zijn werken weerspiegelen op raadselachtige wijze de relatie tussen de

zijn meesterwerken maakte, eert hem met een grote internationale tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Nooit eerder waren zoveel van zijn werken bij elkaar te zien. We bezoeken de tentoonstelling met een audiogids. Na het middagmaal verkennen we met

de mooiste steden van Nederland. Koffi e en ontbijtkoek worden geserveerd op de bus.

Opstapplaatsen: Geraardsbergen, De Reep 06.30 uur - Zottegem, Bevegemse Vijvers 07.00 uur - Aalst, St. Annakerk Roklijf 07.30 uurPrijs: 70 euro OKRA-leden, 84 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 8 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

van vooraanstaande liberalen en socialisten, hoogleraren en kunstenaars. Deze graven, vaak naar ontwerp van bekende Gentse beeldhouwers, bevinden zich voornamelijk in het oudste gedeelte van het kerkhof, een rechthoekig ommuurd park ten zui-den. An Hernalsteen neemt ons mee voor een wande-ling tussen de grafmonumenten.

Praktisch:Palinghuizen 143, GentPrijs:Inschrijvensecretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

© D

emee

ster

mens, zijn omgeving en zijn schepper. ’s-Hertogenbosch, de stad waar hij leefde en zijn meesterwerken maakte, eert hem met een grote internationale tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Nooit eerder waren zoveel van zijn werken bij elkaar te zien. We bezoeken de tentoonstelling met een audiogids. Na het middagmaal verkennen we met een gids het eeuwenoude stadscentrum van één van de mooiste steden van Nederland. Koffi e en ontbijtkoek worden geserveerd op de bus.

Opstapplaatsen:uur - Zottegem, Bevegemse Vijvers 07.00 uur - Aalst, St. Annakerk Roklijf 07.30 uurPrijs:Inschrijvensecretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

© D

e aa

nbid

din

g d

oor

de

konin

gen

_N

ew Y

ork

, The

Met

ropolit

an M

use

um

of Art

OKRA_academie 2016.indd 34 7/12/15 15:25

Page 39: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

35

wo 04.05.16In het spoor van Jheronimus naar Den BoschGeorganiseerd door academie Aalter en Eeklo

Exact 500 jaar geleden overleed één van de meest beroemde kunstenaars van de Lage Landen, Jheronimus Bosch. Hij wordt uitge-breid herdacht in ‘s-Hertogenbosch, de stad in Nederland waar hij leefde en werkte. In het Noordbrabants Museum werden voor de gele-genheid meer werken van hem samengebracht dan ooit tevoren. We bezoeken het museum met audiogids en leren de fascinerende wereld

velse fi guren. Na het middagmaal ontdekken we de prachtige stad, met een stadswande-ling onder begeleiding van onze reisleider, onder meer langs de Sint-Janskathedraal, en een boottocht met gids over de pittoreske Binnendieze, langs historische gevels en onder smalle gewelven door.

Opstapplaatsen: Aalter, Gemeentehuis Europalaan 07.30 uur - Eeklo, Sporthal Burgemeester Pussemierstraat 07.45 uurPrijs: 68 euro OKRA-leden, 81,50 euro niet-leden Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 4 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

di 10.05.16Berg van Barmhartigheid en de Marollen Georganiseerd door academie Lochristi

De Bergen van Barmhartigheid vinden hun oor-sprong in Italië in de 15de eeuw, maar de pand-lening bestaat waarschijnlijk al veel langer. Om

instelling op die geld op pand leent. De Berg van

oudste offi ciële fi nanciële instelling van België. Het is de enige instelling in ons land die bevoegd is om te lenen tegen onderpand. In hartje Brussel organiseert de verkoopzaal van de Berg van Barmhartigheid jaarlijks een dertigtal verkopen. Op het ogenblik zijn meer dan 90% van de per opbod verkochte voor-werpen juwelen of zilverwerk maar er zijn ook meer en meer kunst- en siervoorwerpen. De opbrengst van de verkoop gaat na aftrek van interesten en kosten naar de in pand gever van het voorwerp. Elke verkoop wordt voorafgegaan door een tentoonstelling. Na de rondleiding wandelen we via Kapellekerk naar het restaurant voor het middagmaal (drankje en koffi e inbegrepen). In de namiddag ontdekken we de Marollen en bezoeken we het justitiepaleis. (Opgelet: alle verplaatsingen gebeuren te voet!)

Praktisch: afspraak om 09.45 uur aan de uitgang van het Zuidstation ‘Fosnylaan’Prijs: 25 euro OKRA-leden, 30 euro niet-leden (treinticket niet inbegrepen)Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 18 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

Exact 500 jaar geleden overleed één van de meest beroemde kunstenaars van de Lage Landen, Jheronimus Bosch. Hij wordt uitge-breid herdacht in ‘s-Hertogenbosch, de stad in Nederland waar hij leefde en werkte. In het Noordbrabants Museum werden voor de gele-genheid meer werken van hem samengebracht dan ooit tevoren. We bezoeken het museum met audiogids en leren de fascinerende wereld van Bosch kennen, met zijn kenmerkende beeldtaal vol vreemde droombeelden en dui-

© S

teve

n L

ek

UIT

STA

PPEN

De Bergen van Barmhartigheid vinden hun oor-sprong in Italië in de 15de eeuw, maar de pand-lening bestaat waarschijnlijk al veel langer. Om te strijden tegen de hebzucht van de woekeraars richtte de monnik, Barnabé de Terni, een sociale

Barmhartigheid (Mont-de-Piété) is wellicht de

Het is de enige instelling in ons land die bevoegd is om te lenen tegen onderpand. In

OKRA_academie 2016.indd 35 7/12/15 15:25

Page 40: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

36

do 12.05.16 Historische verkenning van ZeelandGeorganiseerd door academie Zottegem

De meesten onder ons herinneren zich nog de watersnood van 1953 in Zeeland, met meer dan 1800 doden. We rijden richting het dorpje Ouwerkerk, dat het bij de overstro-mingen heel zwaar te verduren kreeg. In het Watersnoodmuseum herbeleven we aan de hand van fi lmbeelden, foto’s, persoonlijke verhalen en krantenverslagen die noodlottige 1 februari 1953. Het museum besteedt ook aandacht aan wat we uit deze ramp kunnen leren en wat de uitdagingen zijn voor de toekomst. Met de dreiging van de klimaatop-warming is dit meer dan actueel. Na het middagmaal in Zierikzee kan wie dat wenst even langs de pittoreske haven van dit stadje wandelen. Via de Oosterschelde stormvloedke-ring en Neeltje Jans - het antwoord van Nederland op de ramp van 1953 - bereiken we

het historische stadje Veere, idyllisch gelegen aan het Veerse meer. Tijdens een stadswande-ling met gids ontdekken we de geschiedenis van Zeeland, en het strategisch belang van de controle over de Schelde.

Opstapplaats: Zottegem, Bevegemse

Prijs: 60 euro OKRA-leden, 72 euro niet-leden Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 21 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

di 24.05.16Verborgen parels in HenegouwenGeorganiseerd door academie Gent

We verkennen Binche, een versterkte stad uit de 12de eeuw met zijn Belfort als UNESCOWerelderfgoed. Maar ook zijn carnaval met de ‘Gilles van Binche’ is werelderfgoed! Met de gidsen wandelen we door de stad en krijgen we een rondleiding in het Carnaval- en Maskermuseum. ’s Middags genieten we in de brouwerij ‘La Binchoise’ van een authentiek streekmenu (drank inbegrepen). In de namiddag bezoeken we het Koninklijk Museum van Mariemont. Gidsen loodsen ons door de erg gevarieerde collectie van

Nadien bezoeken we vrij de cafetaria en de

en Meunier, zeldzame planten en eeuwenoude bomen. Op de terugweg stoppen we nog even aan de beroemde scheepslift van Strepy.

Egyptische beelden, vondsten uit het Gallo-Romeins Henegouwen, Chinees aardewerk, Doorniks porselein,… Een unieke verzameling kunstwerken, bijeengebracht door de steenrijke industrieel Raoul Waroqué. Er loopt ook een bijzondere tijdelijke tentoonstelling: ‘Goden, geesten en demonen in het oude Egypte’. Nadien bezoeken we vrij de cafetaria en de prachtige Engelse tuin met beelden van Rodin en Meunier, zeldzame planten en eeuwenoude bomen. Op de terugweg stoppen we nog even aan de beroemde scheepslift van Strepy.

ring en Neeltje Jans - het antwoord van Nederland op de ramp van 1953 - bereiken we het historische stadje Veere, idyllisch gelegen aan het Veerse meer. Tijdens een stadswande-ling met gids ontdekken we de geschiedenis van Zeeland, en het strategisch belang van de controle over de Schelde.

Opstapplaats: Vijvers - 07.30 uur Prijs:72 euro niet-leden Inschrijven21 april op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

di 24.05.16

© M

arie

-Cla

ire

© V

eere

-sta

d.n

l

OKRA_academie 2016.indd 36 7/12/15 15:25

Page 41: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

37

Opstapplaats: Gent, Rerum Novarumplein - 07.45 uurPrijs: 56 euro OKRA-leden, 67 euro niet-leden Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 9 mei op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

di 24.05.16Coudenberg, voormalig Paleis van BrusselGeorganiseerd door academie Oudenaarde/Ronse

In de middeleeuwen werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Dit architecturaal geheel groeide vanaf de 12de eeuw uit tot één van de mooiste palei-zen van Europa. In februari 1731 werd dit prestigieuze gebouw zwaar beschadigd door een brand. Veertig jaar later werden de ruïnes gesloopt en het terrein geëffend voor de aanleg van het Koningsplein. De restanten vormen vandaag de archeologische site van de Coudenberg. Tijdens het bezoek, met gids, fl aneert u langs de ondergrondse Isabel-lastraat en ontdekt u de hoofdgebouwen van het voormalige paleis. Sommige van deze structuren vormen de fundamenten van de huidige paviljoenen van het Koningsplein. In het Hof van Hoogstraeten kunt u een selectie uit de mooiste archeologische voorwerpen bezichtigen die in de loop van de verschillende opgravingswerken op de Coudenbergsite werden ontdekt.

Opstapplaatsen: Ronse, Delhayeplein 10.00 uur – Oudenaarde, St. Jozefplein 10.30 uurPrijs: 42,50 euro OKRA-leden, 51 euro niet-leden Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 2 mei op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

di 21.06.16Poëziewandeling in GentGeorganiseerd door academie Gent

De Gentse Poëzieroute is een initiatief van Motte Claus, gastvrouw van de Geus van Gent en van het Poëziecentrum. We starten aan de pittoreske locatie van het Poëziecentrum in het ‘Toreken’ op de Vrijdagsmarkt, en onder begeleiding van de gids zien we de stad door andere ogen. Hij neemt ons mee langs een selectie gedichten met aandacht voor verschillende thema’s: kunst en maatschappij, kunst en tolerantie, kunst en leven in de stad. Zo brengt hij ons dichter bij poëzie en de verrassende literaire uithoeken van Gent.

Praktisch: afspraak om 13.45 uur aan het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36 te GentPrijs: 6 euro OKRA-leden, 7,50 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 7 juni op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

UIT

STA

PPEN

© M

. Van

huls

t

De Gentse Poëzieroute is een initiatief van Motte Claus, gastvrouw van de Geus van Gent en van het Poëziecentrum. We starten aan de pittoreske locatie van het Poëziecentrum in het ‘Toreken’ op de Vrijdagsmarkt, en onder begeleiding van de gids zien we de stad door andere ogen. Hij neemt ons mee langs een selectie gedichten met aandacht voor verschillende thema’s: kunst en maatschappij, kunst en tolerantie, kunst en leven in de stad. Zo brengt hij ons dichter bij poëzie en de verrassende literaire uithoeken van Gent.

Praktisch:Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36 te GentPrijs:Inschrijvensecretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

© S

tad G

ent,

Poëz

iece

ntr

um

OKRA_academie 2016.indd 37 7/12/15 15:25

Page 42: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

38

do 08.09.16 Vertelwandeling Congo-Gent en weer terugGeorganiseerd door academie Gent

Dit is het verhaal van Sakala, de zoon van een Congolees stamhoofd. Hij werd in de 19de eeuw door Lieven Vandevelde meegebracht naar Gent. Hier ging hij naar

huis. ‘Naar huis, waar is dat?’ Mieke Felix en Marleen Van Remoortere brengen het verhaal van het ‘Moorke’, het kleine zwarte jongetje dat op een rots in het Citadelpark zit.

Praktisch: afspraak om 13.45 uur in het Citadelpark aan het standbeeld van koning Boudewijn (aan de ingang kant Fortlaan)Prijs: 10 euro OKRA-leden, 12 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 1 september op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

di 13.09.16De Kathedraal van het NoordenGeorganiseerd door academie Eeklo

We gaan op ontdekking in Watervliet, dat in de 16e eeuw zwaar geteisterd werd door de godsdienstoorlogen. Tijdens een voordracht met aansluitende korte wandeling neemt de gids ons mee terug naar deze onzekere en woelige periode. Na de koffi e volgen we de gids naar de kerk van Watervliet, ook wel de ‘Kathedraal van het Noorden’ genoemd. Hij vertelt ons meer over de geschiedenis van de kerk: de stichting door Jeronimus Lauwerijn, de renovatie in de 17de eeuw en hoe de kerk de Beeldenstorm en de Franse Revolutie overleefde. We bewonderen de vele meesterwerken die de kerk herbergt, met als kroonjuweel de monumentale triptiek “De Nood Gods”. We sluiten af met een middagmaal in een naburig restaurant.

Praktisch: afspraak om 08.45 uur aan de kerk van WatervlietPrijs: 25 euro OKRA-leden, 30 euro niet-leden (koffi e en middagmaal inbegrepen)Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 23 augustus op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

do 15.09.16Ter Kamerenabdij en Museum van BuurenGeorganiseerd door academie Aalst

Onder begeleiding van een gids bezoeken we in de voormiddag de Ter Kamerenabdij, een Cisterciënzerinnenabdij in de 13e eeuw gesticht, gelegen aan de bron van de Maalbeek in de Brusselse gemeente Elsene. De tuinen werden in de 18de eeuw heraangelegd. Deze site is een haven van rust aan het einde van de drukke Louizalaan.Na het middagmaal begeven we ons naar het Museum Van Buuren in Ukkel. Het mu-seum is gevestigd in het huis waar David (Nederlandse bankier-mecenas) en Alice Van

Georganiseerd door academie Gent

Dit is het verhaal van Sakala, de zoon van een Congolees stamhoofd. Hij werd in de 19de eeuw door Lieven Vandevelde meegebracht naar Gent. Hier ging hij naar school, om na anderhalf jaar weer terug te keren naar huis. ‘Naar huis, waar is dat?’ Mieke Felix en Marleen Van Remoortere brengen het verhaal van het ‘Moorke’, het kleine zwarte jongetje dat op een rots in het Citadelpark zit.

Praktisch:aan het standbeeld van koning Boudewijn (aan de ingang kant Fortlaan)Prijs: Inschrijven het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

di 13.09.16

© L

udo E

vert

s

OKRA_academie 2016.indd 38 7/12/15 15:25

Page 43: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

39

Buuren woonden. De woning met zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationale meesters bevindt zich nog steeds in haar oorspronkelijke staat. De verzameling van schil-

se en Italiaanse meesters van de 15de tot de 19de eeuw, waaronder olieverfschilderijen van de twee zo-nen van P. Bruegel, de School van Rembrandt. De bin-nenhuisdecoratie vormt een uniek Art Deco-geheel. In overeenstemming met de laatste wilsbeschikking van Alice van Buuren werd in 1975 dit privé-huis een museum. Woning en tuin zijn volledig te bezichtigen.

Opstapplaatsen: Geraardsbergen, De Reep 07.10 uur - Zottegem, Bevegemse Vijvers 07.30 uur - Aalst, St. Annakerk Roklijf 08.00 uurPrijs: 43 euro OKRA-leden, 52 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 25 augustus op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

di 20.09.16Tuin en beeld in MerendreeGeorganiseerd door academie Gent

In het landelijke Merendree ligt de kunstgalerie van Lieve Lambrecht. Er worden lezingen en vernissages georganiseerd, en allerlei andere activiteiten rond beeldende kunsten. Maar er is vooral een opmerkelijke collectie hedendaagse beeldhouwwerken te zien, die opgesteld zijn in het prachtige decor van de tuin. Onder begeleiding van Lieve zelf en haar echtgenoot, brengen we een bezoek aan de galerie en de beeldentuin. Achteraf is er mogelijkheid om samen nog iets te drinken en na te praten op deze aangename locatie.

Praktisch: afspraak om 13.45 uur aan Galerie Lieve Lambrecht, Oostergemstraat 7A, MerendreePrijs: 5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 6 september op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

do 22.09.16Het museum van het OCMW van BrusselGeorganiseerd door academie Geraardsbergen

De verzamelingen van dit merkwaardige museum zijn grotendeels afkomstig van giften en legaten van particulieren aan de bijstandsinstellingen van Brussel. Vooral het Sint-Jansgasthuis, het Sint-Pietersgodshuis en het Begijnhof hebben in de loop der eeuwen een uitzonderlijk kunstpatrimonium samengebracht. De verzameling, waarvan het oudste kunstwerk dateert van de 14de eeuw, vertoont een grote verscheidenheid: schilderijen,

UIT

STA

PPEN

Buuren woonden. De woning met zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationale meesters bevindt zich nog steeds in haar oorspronkelijke staat. De verzameling van schil-derijen overspant vijf eeuwen schilderkunst: Vlaam-se en Italiaanse meesters van de 15de tot de 19de eeuw, waaronder olieverfschilderijen van de twee zo-nen van P. Bruegel, de School van Rembrandt. De bin-nenhuisdecoratie vormt een uniek Art Deco-geheel. In overeenstemming met de laatste wilsbeschikking van Alice van Buuren werd in 1975 dit privé-huis een museum. Woning en tuin zijn volledig te bezichtigen.

UIT

STA

PPEN

In het landelijke Merendree ligt de kunstgalerie van Lieve Lambrecht. Er worden lezingen en vernissages georganiseerd, en allerlei andere activiteiten rond beeldende kunsten. Maar er is vooral een opmerkelijke collectie hedendaagse beeldhouwwerken te zien, die opgesteld zijn in het prachtige decor van de tuin. Onder begeleiding van Lieve zelf en haar echtgenoot, brengen we een bezoek aan de galerie en de beeldentuin. Achteraf is er mogelijkheid om samen nog iets

is noodzakelijk en kan tot 6 september op het

© G

aler

ie L

ieve

Lam

bre

cht

OKRA_academie 2016.indd 39 7/12/15 15:25

Page 44: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

40

prenten, beeldhouwwerk, zilverwerk, keramiek, meubels, textiel en een verzameling munten en penningen evenals voorwerpen die getuigen van het dagelijks leven en de geschiedenis van de ge-neeskunde. Bij goed weer maken we een wande-ling langs de Marollenwijk naar de Grote Zavel, waar tal van mogelijkheden zijn om iets te gaan drinken.

Praktisch: afspraak om 14.00 uur in de grote gang van het station Brussel Zuid, ter hoogte van perron 20. We eindigen in de buurt van het Centraal Station.Prijs:Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 1 september op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 17

di 25.10.16Ambachtenwandeling in GentGeorganiseerd door academie Gent

In een middeleeuwse grootstad als Gent was er altijd al heel wat bedrijvigheid. De schippersgilden voeren af en aan met hun boten vol koopwaar, terwijl verderop aan de rivier de leerlooiers hun onwelriekende ambacht uitoefenden. Op de Vrijdagmarkt werd het fi jnste linnen te koop aangeboden, en in het Vleeshuis waren de slagers aan het werk. Tijdens een wandeling met gids staan we stil bij de ambachten uit het verleden: hoe waren de gilden georganiseerd, waar waren hun gildenhuizen gevestigd, en hoe werden hun producten vervaardigd en verkocht? Ook vandaag nog zijn er heel wat zaken in het Gentse die oude ambachten in ere houden. Dat zullen we nog voor de wandeling met eigen ogen zien tijdens een bezoek aan het befaamde Atelier Mestdagh, het oudste ambachtelijke glazeniersatelier in Vlaanderen. De familie Mestdagh ontwerpt en vervaardigt al sinds 1947 glasramen op traditionele wijze, maar verzorgt ook de restauraties van kostbare oude glasramen. Een gids begeleidt ons doorheen het atelier, en in een fi lmpje krijgen we meer inzicht in het eeuwenoude ambacht. (Opgelet: veel trappen in het atelier!)

Praktisch: afspraak om 09.45 uur aan de ingang van Atelier Mestdagh, Koolsteeg 22 te Gent. Het bezoek aan Atelier Mestdagh eindigt om 12.00 uur, tijdens de middag heeft u de tijd om in het stadscentrum iets te eten (maaltijd niet inbegrepen in deze uitstap). De wandeling gaat door van 14 uur tot 16 uur.Prijs: 13 euro OKRA-leden, 16 euro niet-ledenInschrijven is noodzakelijk en kan tot 11 oktober op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18

prenten, beeldhouwwerk, zilverwerk, keramiek, meubels, textiel en een verzameling munten en penningen evenals voorwerpen die getuigen van het dagelijks leven en de geschiedenis van de ge-neeskunde. Bij goed weer maken we een wande-ling langs de Marollenwijk naar de Grote Zavel, waar tal van mogelijkheden zijn om iets te gaan

5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-leden (treinticket niet inbegrepen)

© M

use

um

van

het

OCM

W v

an B

russ

el

OKRA_academie 2016.indd 40 7/12/15 16:07

Page 45: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

41

do 14.04.16Erik Wille – De liederen van TamboerGeorganiseerd door academie Zottegem

Marktzangers waren vroeger wat de nieu-we media vandaag zijn: verspreiders van alle soorten nieuwtjes, roddels en ge-ruchten. De liederen die ze zongen, be-schreven gruwelijke moorden, grappige gebeurtenissen en gewaagde liefdesaffai-res. Het publiek kon meezingen dankzij de ‘vliegende blaadjes’ die op de concer-ten aan de man gebracht werden. Veel van deze marktliederen zijn van de hand van de legendarische ‘Tamboer’ uit Eeklo en waren vooral populair tijdens de twee wereldoorlogen. Ze werden gezongen op markt- en kerkpleinen over heel Vlaan-

nieten. Of hoe deze marktliederen dankzij een ‘café-chantant’ aan een nieuwe toekomst kunnen beginnen…

Waar: Vormingscentrum De Schakel, Musselystraat 26, ZottegemWanneer: donderdag 14 april om 14.30 uur, deuren om 14.00 uurPrijs: 5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-ledenReserveren is niet nodig, betalen kan ter plaatse aan de kassa

do 10.11.16Norbert Detaeye – ‘When this Blasted War is over’Georganiseerd door academie Zottegem

Norbert Detaeye brengt songs van ‘de Grooten’ en andere oorlogen. We horen authentieke ‘war songs’ uit het repertoire van Amerikaanse en Engelse soldaten, en liederen over de waanzin van de oorlog. Norbert Detaeye zingt en begeleidt zichzelf op piano en op een origineel draagbaar harmonium (bouwjaar 1909, Chicago) waarmee aalmoezeniers tijdens WOI aan het front hun erediensten opluisterden.Dit concert gaat door in het kader van de Week van de Verdraagzaamheid.

Waar: Ridderzaal van het Egmontkasteel, Heldenlaan 92, ZottegemWanneer: donderdag 10 november om 14.30 uur, deuren om 14.00 uurPrijs: 6 euro OKRA-leden, 7 euro niet-ledenReserveren kan tot 2 november op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18 - de kaarten liggen klaar aan de kassa

CO

NC

ERTE

N

Marktzangers waren vroeger wat de nieu-we media vandaag zijn: verspreiders van alle soorten nieuwtjes, roddels en ge-ruchten. De liederen die ze zongen, be-schreven gruwelijke moorden, grappige gebeurtenissen en gewaagde liefdesaffai-res. Het publiek kon meezingen dankzij de ‘vliegende blaadjes’ die op de concer-ten aan de man gebracht werden. Veel van deze marktliederen zijn van de hand

deren. Erik Wille brengt deze liederen terug tot leven en laat het publiek actief meege-

OKRA_academie 2016.indd 41 7/12/15 15:25

Page 46: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

42

di 13.12.15Wreed en Plezant – De marktzanger in ere hersteldGeorganiseerd door academie Eeklo

Onze stad kent een rijke traditie van marktzangers. Voor dit eindejaarsconcert kijken we eens buiten de grenzen van het Meetjesland, en nodigen we de groep ‘Wreed en Plezant’ uit Leefdaal uit. Zij verzamelen oude liederen uit vergeelde boeken, liedbladen van marktzangers en ‘cahiers’, schriftjes waarin jongeren een kleine honderd jaar geleden de liedjes noteerden die zij memorabel vonden. Het levert de groep een schat aan materiaal op waaruit zij putten voor hun concerten. Daarnaast zetten zij de marktzangertraditie verder met liederen van eigen makelij.

Waar: N9 Villa, Molenstraat 165, EekloWanneer: dinsdag 13 december om 14.30 uur, deuren om 14.00 uurPrijs: 5 euro OKRA-leden, 6 euro niet-ledenReserveren is noodzakelijk en kan tot 6 december op het secretariaat: [email protected] of 09 269 32 18 - de kaarten liggen klaar aan de kassa

O K R A - R E I Z E N

www.okra.be Oost-Vlaanderen

ZOMER 2016OOST-VLAANDEREN

19/11/15 16:30

Interesse? Vraag dan zeker onze reisbrochure aan via 09 269 32 15 of [email protected]

OKRA_academie 2016.indd 42 7/12/15 15:25

Page 47: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

OP FINANCIEEL VLAKZAL DE KINÉ MARTINEGEEN PIJN DOEN

Dat komt omdat Martine aangesloten is bij het CM-MediKo Plan. Deze CM-verzekering betaalt allerlei medische kosten extra terug: bijvoorbeeld 75 % van het remgeld bij de kinesist.

Het CM-MediKo Plan. Een vaste premie voor extra bescherming.www.cm.be/verzekeringen

MOB verzekeringen CM-Vlaanderen, verzekeringsonderneming met maatschappelijke zetel in Brussel en toegelaten onder codenummer 150/01 om de tak 2 ‘ziekte’ te beoefenen. Bij ononderbroken aansluiting bij het CM-MediKo Plan kan de aanvangspremie enkel jaarlijks geïndexeerd worden.

OKRA_academie 2016.indd 43 7/12/15 15:25

Page 48: OKRA Midden-Vlaanderen - Brochure Academie 2016

Eerlijk. Maakt geld niet gelukkig?Dan moeten we daar samen iets aan doen. U werkt er hard genoeg voor. Dus komt er van uw geld liefstveel goeds. Een fijne thuis, gemoedsrust, en de zeker-heid dat er met uw spaarcenten waardevolle projecten gerealiseerd worden. Geld is niet gemaakt om over te piekeren. Brengt het genoeg op? Zonder zotte risico’s? Gebeuren er geen slechte dingen mee? Op die vragen verdient u klare, eerlijke en geruststellende antwoorden. Uw VDK-adviseur geeft u die.VDK timmert al sinds 1926 aan een duurzaam ethische weg. Aanvankelijk als solidaire bank van en

voor de gewone werkmens. Samen kregen we het beter. Stap voor stap. VDK bleef zich naast haar rol als bankier ook sociaal engageren. Solidair met kansarmen van bij ons. Er kwam zelfs ruimte om ondernemende mensen in het Zuiden door middel van microkrediet een eerlijke kans te geven. Maar toch blijft VDK het vooral dichtbij zoeken. We adviseren mensen, bedrijven en organisaties van bij ons over hun geldzaken. Correct, fair en deskundig. Maar bovenal, op een maatschappelijk verantwoorde manier.We maken dat graag “hart” in 9 duurzame garanties. Ontdek ze op www.vdk.be en schrijf u in op de nieuws-brief “Hart genoeg?”. Of kom eens langs in één van de bij-na honderd VDK-vestigingen. U bent er hartelijk welkom. Elke dag opnieuw.

Geo

grap

hics

.be

www.vdk.be

Duurzaam bankier

van mens tot mens

OKRA_academie 2016.indd 44 7/12/15 15:25