NVMO-cursussen 2002

3
Toetsing van medische competentie Dit is een bijzonder nuttige cursus voor degenen, die onderwijs geven, coördineren of ontwikkelen en in dat kader te maken hebben met toetsing van medische compe- tentie. De cursus beoogt de deelnemers in- zicht te geven in: functies van toetsing, methoden van toetsing, samenstellen van toetsen, programmeren en organiseren van toetsen, onderwijskundige waarde van toetsing, de haalbaarheid van toetsing en tot slot psychometrische begrippen. Datum en plaats 11 oktober 2002 in Utrecht en 24 en 25 oktober 2002 in Woudschoten Docenten Prof. dr. C.P.M. van der Vleuten, psycho- loog, hoogleraar onderwijskunde en voor- zitter van de Capaciteitsgroep Onderwijs- ontwikkeling en Onderwijsresearch van de Faculteit der Geneeskunde, Universiteit Maastricht. Dr. L.W.T.Schuwirth, arts, medewerker van de Capaciteitsgroep Onderwijsont- wikkeling en Onderwijsresearch, Faculteit der Geneeskunde, Universiteit Maastricht. Kosten De kosten van deze driedaagse cursus be- dragen 800, inclusief de overnachting op 24 oktober. Vaardigheidstraining Deze cursus is bedoeld voor docenten en organisatoren die betrokken zijn of wor- den bij vaardigheidsonderwijs in gezond- heidszorgopleidingen. Na het volgen van deze cursus is de deelnemer in staat de belangrijkste principes van het vaardig- heidsonderwijs toe te passen in de eigen werksituatie. Datum en plaats 1 november 2002 in Maastricht en 29 november 2002 in Nijmegen Docenten Dr. J. van Dalen, psycholoog, coördinator onderwijs communicatievaardigheden, Faculteit der Geneeskunde, Universiteit Maastricht (cursuscoördinator). Drs. L. Fluit, arts/onderwijskundige, staf- medewerker onderwijs geneeskunde, Uni- versitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen. Kosten De kosten van deze tweedaagse cursus be- dragen 500. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, september 2002 | Vol. 21, nr. 5, p. 236-238 Cursussen NVMO-cursussen 2002 De NVMO heeft de onderwijskundige professionalisering van docenten bij medische op- leidingen tot beleidsprioriteit verheven. Daartoe is de Commissie Professionalisering Docenten (CPD) ingesteld. Deze Commissie coördineert onder andere NVMO-cursussen, waarvan een aantal voorheen werden verzorgd door de zelfstandige stichting ODOS in samenwerking met de NVMO. De Commissie Professionalisering Docenten beveelt de hieronder beschreven NVMO- cursussen van harte bij u aan:

Transcript of NVMO-cursussen 2002

Page 1: NVMO-cursussen 2002

Toetsing van medische competentieDit is een bijzonder nuttige cursus voordegenen, die onderwijs geven, coördinerenof ontwikkelen en in dat kader te makenhebben met toetsing van medische compe-tentie. De cursus beoogt de deelnemers in-zicht te geven in: functies van toetsing,methoden van toetsing, samenstellen vantoetsen, programmeren en organiserenvan toetsen, onderwijskundige waarde vantoetsing, de haalbaarheid van toetsing entot slot psychometrische begrippen.

Datum en plaats11 oktober 2002 in Utrecht en 24 en 25oktober 2002 in Woudschoten

DocentenProf. dr. C.P.M. van der Vleuten, psycho-loog, hoogleraar onderwijskunde en voor-zitter van de Capaciteitsgroep Onderwijs-ontwikkeling en Onderwijsresearch van deFaculteit der Geneeskunde, UniversiteitMaastricht.Dr. L.W.T.Schuwirth, arts, medewerkervan de Capaciteitsgroep Onderwijsont-wikkeling en Onderwijsresearch, Faculteitder Geneeskunde, Universiteit Maastricht.

KostenDe kosten van deze driedaagse cursus be-dragen € 800, inclusief de overnachtingop 24 oktober.

VaardigheidstrainingDeze cursus is bedoeld voor docenten enorganisatoren die betrokken zijn of wor-den bij vaardigheidsonderwijs in gezond-heidszorgopleidingen. Na het volgen vandeze cursus is de deelnemer in staat debelangrijkste principes van het vaardig-heidsonderwijs toe te passen in de eigenwerksituatie.

Datum en plaats1 november 2002 in Maastricht en 29 november 2002 in Nijmegen

Docenten Dr. J. van Dalen, psycholoog, coördinatoronderwijs communicatievaardigheden,Faculteit der Geneeskunde, UniversiteitMaastricht (cursuscoördinator).Drs. L. Fluit, arts/onderwijskundige, staf-medewerker onderwijs geneeskunde, Uni-versitair Medisch Centrum St Radboud,Nijmegen.

KostenDe kosten van deze tweedaagse cursus be-dragen € 500.

Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, september 2002 | Vol. 21, nr. 5, p. 236-238

Cursussen

NVMO-cursussen 2002

De NVMO heeft de onderwijskundige professionalisering van docenten bij medische op-leidingen tot beleidsprioriteit verheven. Daartoe is de Commissie ProfessionaliseringDocenten (CPD) ingesteld. Deze Commissie coördineert onder andere NVMO-cursussen,waarvan een aantal voorheen werden verzorgd door de zelfstandige stichting ODOS insamenwerking met de NVMO. De Commissie Professionalisering Docenten beveelt de hieronder beschreven NVMO-cursussen van harte bij u aan:

Page 2: NVMO-cursussen 2002

Onderzoek van medisch onderwijsDeze cursus is bedoeld voor docenten enonderwijskundigen die ervaring willenopdoen in onderzoek van medisch onder-wijs, of hun ervaring willen uitbreiden. Decursus beoogt deelnemers in staat te stel-len zelfstandig een onderzoek over eenmedisch onderwijskundig onderwerp opte zetten en uit te voeren. Eerst wordenenkele gesimuleerde onderzoeken doorge-nomen, waarbij diverse onderzoeksde-signs en onderdelen van onderwijskundigonderzoek de revue passeren. Vervolgensworden de ideeën van de cursisten overhun eigen onderzoeksvoorstel besproken.Het verdere vervolg van de cursus ge-schiedt aan de hand van eigen onderzoekvan de cursisten. Daarbij komt het verza-melen en analyseren van onderzoeksdataaan de orde alsmede de verslaglegging.

Datum en plaats13 november 2002 in Egmond aan Zee,voorafgaand aan het NVMO-congres en16 januari 2003 en 6 november 2003 inUtrecht

DocentenProf. dr. A.J.J.A. Scherpbier, arts, weten-schappelijk directeur OnderwijsinstituutFaculteit der Geneeskunde, UniversiteitMaastricht, (cursuscoördinator).Dr. ir. A.M.M. Muijtjens, statisticus,Faculteit der Geneeskunde, UniversiteitMaastricht.

KostenDe kosten van deze driedaagse cursus zijn€ 650 (exclusief de overnachtingskostenvan ca. € 100 in Egmond aan Zee vooraf-gaand aan het NVMO-congres).

Co-assistentschappen: onderwijs inde klinische fase

Deze cursus is bedoeld voor al degenendie betrokken zijn bij de uitvoering en/ofde ontwikkeling van het onderwijs in deklinische fase, zowel in de academischeziekenhuizen als in de geaffilieerde zie-kenhuizen. De cursus beoogt de deelne-mers bewust te maken van het specifiekekarakter van het onderwijs in de klinischefase van de opleiding geneeskunde. Decursus richt zich zowel op het specifiekekarakter als op de veranderingen die zichmomenteel in alle opleidingen genees-kunde voltrekken in deze fase.

Datum en plaats13 november 2002 in Egmond aan Zee,voorafgaand aan NVMO-congres

Docenten Prof. dr. P.M.J. Stuyt, internist, directeuronderwijsinstituut, Universitair MedischCentrum St. Radboud, Nijmegen (cursus-coördinator).Dr. J-W. Briët, gynaecoloog en onderwijs-coördinator, Deventer Ziekenhuis, Faculteitder Medische Wetenschappen, Rijksuni-versiteit Groningen.Prof. dr. G.G.M. Essed, gynaecoloog, hoog-leraar methodiek van klinisch onderwijs,Faculteit der Geneeskunde, UniversiteitMaastricht.

KostenDe kosten van deze cursus bedragen € 300(exclusief de overnachtingskosten van ca.€ 100 in Egmond aan Zee voorafgaandaan het NVMO-congres).

NVMO-cursussen 2002 |

Cursussen

Page 3: NVMO-cursussen 2002

Effectief docerenDeze cursus is bedoeld voor docenten ge-neeskunde die hun onderwijssessie beterwillen structureren en uitvoeren en diefeedback willen geven, maar ook ontvan-gen. In de cursus wordt aandacht besteedaan: het doel van effectief doceren, destructuur van een onderwijssessie, het be-lang van verbale en non-verbale elementen,de regels voor feedback van Pendleton.

Datum en plaats13 november in Egmond aan Zee, vooraf-gaand aan NVMO-congres

DocentenProf. dr. R.P. Zwierstra, directeur Onder-wijsinstituut, Faculteit der MedischeWetenschappen, Groningen (cursuscoör-dinator).

Dr. J. Cohen-Schotanus, hoofd AfdelingOnderwijsontwikkeling en Kwaliteitszorg,Onderwijsinstituut, Faculteit der MedischeWetenschappen, Groningen.

KostenDe kosten van deze cursus bedragen € 300(exclusief de overnachtingskosten vancirca € 100 in Egmond voorafgaand aanhet NVMO-congres).

InformatieVoor informatie over deze cursussen eninschrijvingen kunt u terecht bij: mevrouw L. Boonekamp, tel. 030-2538212; e-mail: [email protected] inschrijfformulier en de cursusfolderkunt u downloaden op www.nvmo.nl.

Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, september 2002 | Vol. 21, nr. 5, p. 236-238

Overzicht NVMO-cursussen 2002

Cursus Docenten Plaats Datum Kosten Toetsing van medische competentie C.P.M. van der Vleuten Utrecht 11-10-2002 € 800driedaagse cursus L.W.T. Schuwirth Woudschoten 24-10-2002

Woudschoten 25-10-2002

Vaardigheidstraining J. van Dalen Maastricht 01-11-2002 € 500tweedaagse cursus L. Fluit Nijmegen 29-11-2002

Onderzoek van medisch onderwijs A.J.J.A. Scherpbier Egmond aan Zee 13-11-2002 € 650driedaagse cursus A.M.M. Muijtjens Utrecht 16-01-2003

Utrecht 06-11-200313-11-2002

Co-assistentschappen: onderwijs P.M.J. Stuyt Egmond aan Zee 13-11-2002 € 300in de klinische fase J.W. Briët

G.G.M. Essed

Effectief doceren R.P. Zwierstra Egmond aan Zee 13-11-2002 € 300J. Cohen-Schotanus

Cursussen