Nieuwsbrief Oost - 12 februari 2012

4
N ieuwsbrief Samenwerkingverband Oost/Diemen 12 februari 2013 INHOUD STUDIEMIDDAG IB-ERS EN DIRECTIES INTERVIEW “TOOA BEGINT BIJ DE INZET VAN DE LEERKRACHT” ONDERSTEUNINGSTRAJECT ZBO’S AGENDA In deze nieuwsbrief aandacht voor de studiedag voor intern begeleiders en directies op 19 maart. Daarnaast spraken wij Miranda Strooper, moeder van Dylan, over hoe de toekenning onderwijsondersteuningsarrangementen (TOOA) voor haar zoon uitpakte. Tot slot vertelt Bernard Homans over het nieuwe ondersteuningstraject voor het zorgbreedte overleg. Wilt u de nieuwsbrief weer in de lerarenkamer leggen of even digitaal naar uw collega’s sturen? Studiemiddag ib-ers en directies In maart horen we meer over de voorstellen van het stedelijke bestuur van het nieuwe samenwerkingsverband passend onderwijs Amsterdam. Ze zullen vooral duidelijkheid proberen te geven over wat dit voor scholen gaat betekenen. Veel scholen hebben nog vragen over wat de transitie in de jeugdzorg voor hen gaat betekenen. In het stadsdeel Oost wordt de Proeftuin A-Z uitgevoerd. Dat betekent dat in de wijk Oud-Oost met alle aspecten van de transitie jeugdzorg wordt proefgedraaid. Maar ook alle andere scholen krijgen hiermee te maken. Dus ook hierover informatie tijdens de studiedag. We zoomen in de workshops vooral in op zaken waar de school mee te maken heeft. Onderwerpen zijn daarom: het zorgbreedte overleg: hoe vergroot de school haar regie en wat verwachten we van de aansluiting door jeugdzorg? Ook apart aandacht voor de vraag: Hoe geven we educatief partnerschap van ouders beter gestalte? Een ander daaraan gerelateerd onderwerp is de manier waarop we in Oost/Diemen extra onderwijs- ondersteuning aan het ontwikkelen zijn met het TOOA-project. Veel scholen hebben nog moeite met het opstellen van een handelingsgericht plan. Tijdens de studiedag is er een workshop hierover, waarin praktische tips en geslaagde voorbeelden worden uitgewisseld. Tot ziens op 19 maart! 19 maart is er van 12:30 - 17:00 uur in het Concern Congres Centrum (Weesperstraat 113, 5e etage) een studiemiddag voor alle directeuren en intern begeleiders van het samenwerkingsverband Amsterdam Oost/Diemen. Centraal staan passend onderwijs en de transitie in de jeugdzorg. Ideeën voor het magazine, commentaar op de nieuwsbrief of zelf kopij insturen? Wij ontvangen deze graag. E-mail de redactie via [email protected].

description

Nieuwsbrief Oost - 12 februari 2012

Transcript of Nieuwsbrief Oost - 12 februari 2012

Nieuwsbrief Samenwerkingverband Oost/Diemen

12 februari 2013

INHOUDStuDiemiDDag ib-erS en DirectieS

interview “tOOa begint bij De inzet van De leerkracht”

OnDerSteuningStraject zbO’S

agenDa

In deze nieuwsbrief aandacht voor de studiedag voor intern begeleiders en directies op 19 maart. Daarnaast spraken wij Miranda Strooper, moeder van Dylan, over hoe de toekenning onderwijsondersteuningsarrangementen (TOOA) voor haar zoon uitpakte. Tot slot vertelt Bernard Homans over het nieuwe ondersteuningstraject voor het zorgbreedte overleg.

Wilt u de nieuwsbrief weer in de lerarenkamer leggen of even digitaal naar uw collega’s sturen?

Studiemiddag ib-ers en directies

In maart horen we meer over de voorstellen van het stedelijke bestuur van het nieuwe samenwerkingsverband passend onderwijs Amsterdam. Ze zullen vooral duidelijkheid proberen te geven over wat dit voor scholen gaat betekenen. Veel scholen hebben nog vragen over wat de transitie in de jeugdzorg voor hen gaat betekenen. In het stadsdeel Oost wordt de Proeftuin A-Z uitgevoerd. Dat betekent dat in de wijk Oud-Oost met alle aspecten van de transitie jeugdzorg wordt proefgedraaid. Maar ook alle andere scholen krijgen hiermee te maken. Dus ook hierover informatie tijdens de studiedag.

We zoomen in de workshops vooral in op zaken waar de school mee te maken heeft. Onderwerpen zijn daarom: het zorgbreedte overleg: hoe vergroot de

school haar regie en wat verwachten we van de aansluiting door jeugdzorg? Ook apart aandacht voor de vraag: Hoe geven we educatief partnerschap van ouders beter gestalte?

Een ander daaraan gerelateerd onderwerp is de manier waarop we in Oost/Diemen extra onderwijs-ondersteuning aan het ontwikkelen zijn met het TOOA-project. Veel scholen hebben nog moeite met het opstellen van een handelingsgericht plan. Tijdens de studiedag is er een workshop hierover, waarin praktische tips en geslaagde voorbeelden worden uitgewisseld.

Tot ziens op 19 maart!

19 maart is er van 12:30 - 17:00 uur in het Concern Congres Centrum (Weesperstraat 113, 5e etage) een studiemiddag voor alle directeuren en intern begeleiders van het samenwerkingsverband Amsterdam Oost/Diemen. Centraal staan passend onderwijs en de transitie in de jeugdzorg.

Ideeën voor het magazine, commentaar op de nieuwsbrief of zelf kopij insturen? Wij ontvangen deze graag. E-mail de redactie via [email protected].

2

“De TOOA begint bij de inzet van de leerkracht”

Moeder Miranda: “Ik merk thuis snel of het wel of niet goed gaat met Dylan. Voor de TOOA ging het op school niet zo goed. Er waren wel al handelingsplannen voor Dylan, maar in de klas bleef het lastig. Hij stond erg alleen, voelde zich niet prettig en werd regelmatig gepest. Hij verweerde zich ook verkeerd; werd fel of kroop juist in zijn schulp. Dylan moest leren om anders te reageren.”

handelingsplan: feedback leren gevenVanuit het handelingsplan leerde Dylan van de juf feedback geven en de dag in perspectief zien. Zeggen als er iets misgaat, maar ook zien wat er allemaal wel goed gaat op een dag. Miranda: “Mijn zoon is heel kritisch op zichzelf. Als dingen niet goed gaan, focust hij zich daarop. Daarbij is hij erg sociaal en heeft hij een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Het was dus heel vervelend dat het ondanks de extra aandacht vanuit het handelingsplan nog niet lekker liep.”

initiatief voor de tOOaMiranda legt uit dat de situatie van Dylan vrij snel met de juf is besproken, waarna de leerkracht samen met de ouders een gesprek hadden met Letty, de intern begeleider van de Octopus voor de bovenbouw. Miranda: “Zij stelde voor om een TOOA aan te vragen. Naast Dylan konden meer kinderen uit de klas hierdoor geholpen worden. Zo kan de onderlinge sfeer ook worden verbeterd.” Op basis van bevindingen van Dylan is de aanvraag gedaan.

De basis: zelfvertrouwenDe extra ondersteuning vanuit de TOOA zit hem in concrete hulp, zodat het beter gaat in de klas. Dylan zijn weerbaarheid oefenen samen met aantal andere kinderen in de klas die het ook nodig hadden. Het doel? Zelfvertrouwen en behendigheid krijgen om anders te reageren. Miranda: “Ik weet niet welke oefeningen het precies zijn, maar ik merk wel dat het nu beter gaat.

OuderbetrokkenheidDylan verwoordt nu echt wat er misgaat en gaat ook vaker naar de juf toe in plaats van fel te reageren. In de klas zijn er ook meer afspraken gemaakt over hoe de kinderen in lastige situaties met elkaar omgaan.” Miranda geeft aan dat de juf haar over het functioneren van Dylan goed op de hoogte houdt. Een idee zou nog wel kunnen zijn dat ouders meteen vanaf het begin horen wat en wanneer er iets gebeurt vanuit de TOOA. Miranda: “Ik vraag heel vaak aan Dylan wat hij heeft gedaan op school, maar hij heeft echt niet altijd zin om hierover te praten. Hij vindt het ook best lastig om precies uit te leggen welke oefeningen hij heeft gedaan. Het zou mij wel helpen als ik wist wanneer hij wat oefent,dan weet ik op welke dag ik er thuis meteen even naar moet vragen.” Uit het gesprek kwam een idee voor de school; sta tijdens het traject regelmatig met ouders stil bij de inhoud en het proces en kijk hoe ouders thuis of bijvoorbeeld op de scouting hun kind op dezelfde manier kunnen helpen.

inzet van de leerkracht Miranda: “Dankzij de juf is die aanvraag er gekomen. Het begint echt bij de leerkracht. Het gaat er ook om dat je samen met de intern begeleider probeert te begrijpen waar het gedrag vandaan komt of wat dit als gevolg heeft. Dylan heeft ook moeite met lezen, spellen en schrijven. Na een onderzoek van ABC blijkt dat Dylan een lichte vorm van dyslexie heeft. We hopen dat met deze diagnose, de extra hulp hiervoor in de klas en de sociale vaardigheidstrainingen zijn frustratie af- en zijn concentratie toeneemt, zodat het lezen en spellen straks beter gaat. Je kunt als ouders je best doen, een veilig thuis bieden, maar als de juf op school het niet in de gaten houdt en niet het maximale wil doen; krijg je een verdrietig kind thuis. We zijn gelukkig met de school en juf Sarron die er echt alles aan doen om mijn kind goed te begeleiden.”

UIT DE PRAKTIJK

hoe pakt de toewijzing onderwijs onder steunings-arrangement (tOOa) uit voor kinderen op school en thuis? hierover spraken we met de moeder van Dylan. tevredenheid overheerst. vooral hun juf Sarron van groep 7 (van basisschool de Octopus) zijn zij dankbaar. moeder miranda: “De tOOa begint in de klas, de juf moet het elke dag weer oppakken.” hoe verliep de extra ondersteuning die inmiddels afgelopen is? wat kon er beter en hoe gaat het nu verder met Dylan die het soms moeilijk vind om zich staande te houden in sociale situaties.

3

Ondersteuningstraject ZBO’s

Bernard, waarom is er voor de zorgbreedteoverleggen een ondersteuningstraject opgesteld?Bij een aantal scholen loopt het ZBO nog niet zoals we met elkaar willen, ondersteuning kan ervoor zorgen dat dit verbetert. Daarnaast moeten de scholen waarbij het ZBO prima loopt, zich vanwege de transitie jeugdzorg instellen op een nieuw context. De relatie met een jeugdgeneralist (de ‘sociale huisarts’ in Amsterdam) betekent een andere opdracht voor het ZBO en haar deelnemers. Ook het betrekken van ouders bij het ZBO is nieuw voor veel scholen en onderdeel van het ondersteuningstraject.

En wat houdt het ondersteuningstraject in?Het ondersteuningstraject bestaat uit meerdere onderdelen. Zo is er een nulmeting, waarbij de school aangeeft hoe het nu loopt en welke verbeterpunten er zijn. Verder is er op elke school een startbijeenkomst met een trainer. Het doel is het efficiënt bespreken van casuïstiek tijdens het ZBO, waarbij de school zelf meedenkt over de doorontwikkeling van de aanpak van het ZBO. Deelnemers vanuit de school zijn de directeur en intern begeleider(s). Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringen die al zijn opgedaan. Wat werkt goed, wat kan anders of is lastig? Achterliggend zijn de richtlijnen voor een ZBO/ZAT (NJI), de richtlijnen die in Amsterdam zijn opgesteld en de principes van het handelingsgericht werken. Thema’s zijn onder meer: goed voorzitterschap, de positie van de intern begeleider

en participatie van ouders. Na het eerste kennismakingsgesprek kan de school aangeven of zij verder wil met deze trainer. Vervolgens bestaat de ondersteuning uit coaching on the job. Drie keer komt de trainer kijken naar hoe het ZBO verloopt. Na afloop is er een uur voor feedback, waar ook de ketenpartners aan deelnemen. Hun bijdrage is ook cruciaal voor het succes van een ZBO. Kansen en knelpunten worden gezamenlijk vastgesteld. Daarna is er een evaluatie met alle scholen bij elkaar: is er zicht op verandering en wat ging er goed aan dit ondersteuningstraject en wat niet? Tijdens de scholingsdag in maart is er ook nog een workshop ‘En nu met ouders erbij’.

Wat zijn de doelen van het ondersteuning straject? Doel van dit ondersteuningstraject is ten eerste de verbetering van de kwaliteit van het ZBO. Ten tweede gaat het om de aanpassing van het ZBO aan de beleidsontwikkelingen in het jeugdzorgdomein en passend onderwijs. Die houden in: het invoeren van handelingsgericht werken, waarbij een integrale aanpak voorop staat, ouders betrekken als educatieve partner, werken vanuit het eigen kracht denken en een meer generalistische inzet vanuit de jeugdzorg en onderwijsondersteuning. Concreet betekent dit dat er binnen het ZBO: weloverwogen keuzen worden gemaakt ten aanzien van welke leerlingen kunnen worden ingebracht, duidelijke(re) vraagstellingen worden geformuleerd, de inbreng vanuit de expertise van

deelnemers wordt bepaald en heldere afspraken worden gemaakt met controle op de voortgang daarvan.

Hoe ziet het proces eruit en wanneer gaat het ondersteuningstraject van start?“De scholen in Oud-Oost participeren in de proeftuin van het stadsdeel Oost en dit ondersteuningstraject van het SWV Oost/Diemen maakt daar onderdeel van uit. Zodra het traject met BJAA is afgerond bij een school, kan dit verbetertraject starten. Voor de rest van de scholen in Oost en Diemen geldt dat zij volgend schooljaar dit traject kunnen uitvoeren.

het functioneren van het zorgbreedteoverleg (zbO) is één van de zaken die scholen en het samenwerkingsverband volop bezighoudt. zo krijgen scholen in Oud-Oost met een zbO nieuwe stijl te maken, omdat ze meedraaien in de Proeftuin van ons stadsdeel. Okc-manager karin visser en Swv-coördinator bernard homans maakten een voorstel over hoe scholen ondersteund kunnen worden bij het aanpassen én verbeteren van het zbO. het projectplan om alle zbO’s te versterken is op 24 januari jl. door de Swv-besturen vastgesteld. wat houdt dit plan in en wat gaan onze scholen hier straks concreet van merken? we vroegen het aan onze coördinator bernard homans.

4

Samenwerkingsverband Oost postadres Postbus 9853, 1006 AN Amsterdambezoekadres Postjesweg 175t (020) 640 09 82 F (020) 453 52 65 www.viaamsterdam.nl

COLOFON

coördinator bernard homansredacteur lise-lotte kerkhofOntwerp roquefort Ontwerpers

AGENDAvoor de komende periode staan de volgende overleggen op de agenda: wijk Datum tijD wijk / waar wie / wat

Maandag 25 februari 13.00 – 14.30 Indische buurt ib-ers

Donderdag 28 februari 10.00 – 13.00 Diemen bestuurlijk LEA

Maandag 4 maart 13.00 – 14.30 Oost ib-ers

Maandag 11 maart 13.00 – 14.30 IJburg ib-ers

Woensdag 13 maart 13.00 – 14.30 Oostelijk Havengebied ib-ers

Dinsdag 19 maart 12.30 – 17.00 Weesperstraat 113 Studiemiddag ib-ers (Concern Congres Centrum) en directies

Donderdag 21 maart 9.30 – 11.00 Diemen DOBO

Maandag 8 april 13.00 – 14.30 Indische buurt Ib-ers

Maandag 8 april 15.30 – 17.00 Watergraafsmeer directie

Woensdag 10 april 13.00 – 14.30 Oostelijk Havengebied directie

Maandag 15 april 13.00 – 14.30 Oost directie

Maandag 22 april 13.00 – 14.30 IJburg directie

Woensdag 15 mei 13.00 – 14.30 Oostelijk Havengebied ib-ers