Nieuwsbrief Lente 2011

6
JUNI 21 juni Voorlichtingsbijeenkomst Werving- en Selectieapplicatie Lente Nieuwsbrief ZorgpleinNoord Rummerinkhof 2 9751 SL HAREN T (050) 575 74 70 F (050) 575 74 82 [email protected] www.zorgpleinnoord.nl Acht vragen aan Jan Oude Bos Conferentie: ‘Leven(s)lang in zorg en welzijn. De kracht van generaties.’ Interview: Carel Plas APRIL 12 april Workshop ‘Het sollicitatiegesprek’ ZorgpleinNoord, Haren 14 april Themamiddag Gezond & Zeker: Obesitas Wilhelmina Ziekenhuis, Assen 14 april Netwerkbijeenkomst Drenthe Draait (Drenthe Intersectorale Mobiliteit) Wilhelmina Ziekenhuis, Assen 18 april Workshop ‘Netwerken’ ZorgpleinNoord, Haren MEI 17 mei Gebruikersbijeenkomst Werving- en Selectieapplicatie ZorgpleinNoord, Haren

description

Nieuwsbrief ZorgpleinNoord lente 2011

Transcript of Nieuwsbrief Lente 2011

JuNi21 juniVoorlichtingsbijeenkomst Werving- en Selectieapplicatie

LenteNieuwsbrief

ZorgpleinNoord • Rummerinkhof 2 • 9751 SL HAREN • T (050) 575 74 70 • F (050) 575 74 82

[email protected] • www.zorgpleinnoord.nl

• AchtvragenaanJanOudeBos

• Conferentie:‘Leven(s)langin

zorgenwelzijn.Dekracht

vangeneraties.’

• Interview:CarelPlas

APRil12 aprilWorkshop ‘Het sollicitatiegesprek’ZorgpleinNoord, Haren

14 aprilThemamiddag Gezond & Zeker: ObesitasWilhelmina Ziekenhuis, Assen

14 aprilNetwerkbijeenkomst Drenthe Draait (Drenthe Intersectorale Mobiliteit)Wilhelmina Ziekenhuis, Assen

18 aprilWorkshop ‘Netwerken’ZorgpleinNoord, Haren

Mei17 meiGebruikersbijeenkomst Werving- en SelectieapplicatieZorgpleinNoord, Haren

NieuwsflitseN

1 Rob Jaspers stelde u de volgende vraag: Als je één ding in de verslavingszorg zou kunnen veranderen om de herstelgedachte vorm te kunnen geven wat zou dat dan zijn? Het Zwarte Gat is er van overtuigd dat om de herstelgedachte goed vorm te kunnen geven in de zorg de cliënt centraal moet staan. Herstel is per slot van rekening een uniek en persoonlijk proces waarbij de cliënt zijn eigen leven weer vorm en inhoud moet geven. De cliënt geeft aan welke ondersteuning hij daarbij nodig heeft: zowel hulpverlener als cliënt hebben een andere, meer gelijkwaar-dige, rol. Om tot herstelondersteunende zorg te komen, worden momenteel methodieken ontwikkeld. Doel van het hele gebeuren is het voorkomen van generatieoverdracht. Je moet mensen niet alleen leren omgaan met hun verslaving, maar ze moeten zichzelf ook weer goed op de rails weten te zetten. Daarbij kan de ondersteuning van ervaringsdeskundi-gen erg waardevol zijn.

2 Wat drijft u in uw loopbaan? Ik ben ‘ervaringsdeskundig beleidsmedewer-ker’. Mijn drijfveer is om te werken aan een volledig herstel van cliënten. Zoals de zorg nu gegeven wordt, is het mijns inziens niet voldoende. Je zou niet alleen de symptomen van verslaving moeten bestrijden, je moet zorgen dat iemand echt weer mee kan doen in de maatschappij. Bied naast genezing ook hoop en perspectief! Per slot van rekening heeft iedereen dat nodig.

3 Welke ontwikkelingen in de zorg spreken u aan? De ontwikkeling van de herstelgeoriënteerde zorg en dat de kennis van ervaringsdeskundi-gen wordt benut. Wat ik daarnaast mooi vind om te zien, is dat er een meer gelijkwaardige relatie ontstaat tussen hulpverlener en cliënt. Wat vind je dat je als cliënt nodig hebt? Hoe heb je weer een goed leven? In de zorg waarin de herstelgedachte centraal staat heet een ‘behandelplan’ dan ook ‘herstelplan’.

4 Welk boek of naslagwerk slaat u regelmatig open? Ik ben momenteel druk aan het lezen in ‘Simpel’ van Louis Cauffman. Het gaat over oplossingsgerichte positieve psychologie in actie. De eerste zin is erg mooi: “Simpel is niet gemakkelijk”.

5 Wat is de meerwaarde van samenwerking in de zorg? Het Zwarte Gat is een voorbeeld van samen-werking in de zorg. Wij werken met alle vijf-tien instellingen en delen onze kennis en ervaring actief. Dat is ons uitgangspunt!

6 Kunt u een voorbeeld geven van een ‘uitvinding’ waardoor het werken makkelijker wordt? We zijn nog druk bezig met het ontwikkelen van de methodiek van het herstelprincipe. Wat we daarbij belangrijk vinden zijn de kennis, ervaring en ideeën van de mede-werkers op de werkvloer. Tijd nemen om te brainstormen is zinvol.

7 Wie is de volgende keer aan de beurt om de vragen te beantwoorden? Nelie Schouten, zij is divisiedirecteur bedrijfsvoering van GGZ Noord-Drenthe.

8 Welke vraag wilt u haar stellen? Hoe zie u de inzet van ervaringsdeskundigen met betrekking tot herstelondersteunende zorg bij GGZ Drenthe?

2

Teks

t: M

eta

Kam

pen

, fo

togr

afie:

Sti

jntj

e d

e Old

e

Acht vragen aan Jos Oude Bos

Meer nieuws vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

Jos Oude Bos (48) is voorzitter van de stichting Kennisnetwerk het Zwarte Gat. in deze landelijke stichting zitten de voorzitters van de cliëntraden van de vijftien organisaties voor verslavingszorg in Nederland. Centraal staat de vraag hoe verslavingszorg vanuit cliëntperspectief nog beter kan. “Als ex-cliënten kennen we de zorg van binnen en buiten en ontwikkelen we projecten om te kunnen werken aan goede rehabilitatie, ‘maatschap-pelijk herstel’ en re-integratie, van verslaafden.” een mooi voorbeeld van het werk van Het Zwarte Gat is dat op hogescholen verslavings-kunde weer is ingevoerd als specialisatie. Maar er is ook het Handvest van Maastricht opgesteld. Hierin is onder meer opgenomen dat herstel het leidend principe is en dat ervaringsdeskundigheid, naast de medische en professionele bronnen, de derde deskun-digheidsbron is. Alle vijftien directeuren hebben dit handvest ondertekend. Ook zijn er proeftuinen ingericht om aan de verschillende projecten te kunnen werken. Groningen loopt hierin voorop met de proeftuin bij Verslavingszorg Noord-Nederland, waar Jos Oude Bos tevens als beleidsmedewerker en projectleider werkt.

ZorgpleinNoord bevindt zich tegenwoordig ook op LinkedIn.

Vanaf 1 januari 2011 zijn de besturen van de stichting Wel-Com en de stichtingen Sedna, Andes en SPBO gaan samenwerken onder de naam Tinten Welzijnsgroep.

Het rapport ‘Ruimte voor arbeids-besparende innovaties in de zorg’ van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg is nu te downloaden op www.zorgpleinnoord.nl

Het Martini Ziekenhuis vernieuwt Raad van Toezicht met twee nieuwe leden.

De vacaturesite van ZorgpleinNoord staat landelijk op de 18e plek in de top 25 van meest bekeken vacaturesites.

De Arbeidsmarktbrief van VWS is nu te downloaden op www.zorgpleinnoord.nl

3

Vervolgens was het tijd voor de tweede workshopronde en de geslaagde conferentie werd afgesloten met een optreden van twee verpleegkundigen, Truus en Annie, die zelf al leven(s)lang in de zorg werkzaam zijn.

Hoe nu verder...? Inmiddels wordt algemeen erkend dat het voor de zorg- en wel-zijnssector noodzakelijk is om stappen te ondernemen om in de toekomst over voldoende en gekwalificeerd personeel te beschikken, van alle leeftijden en alle generaties. Op de conferentie hebben wij handreikingen gekregen hoe we hier op in kunnen spelen. Om onze aangesloten organisaties nog beter van dienst te kunnen zijn gaat ZorgpleinNoord dit jaar een marktonderzoek uitvoeren. Hierbij zal gekeken worden hoe wij onze dienstverlening kunnen verbeteren en toespitsen op de wensen vanuit de zorg, welzijn en het onderwijs.

Teks

t: M

eta

Kam

pen

, fo

togr

afie:

Sti

jntj

e d

e Old

e

Teks

t: P

etra

Ste

enber

gen

, fo

togr

afie:

Fen

nek

e Bou

wm

an

Conferentie: ‘leven(s)lang in zorg en welzijn. De kracht van generaties’

Op dinsdag 1 februari vond de conferentie ‘leven(s)lang in zorg en welzijn. De kracht van generaties’ plaats in Zeegse. Ruim 100 gasten uit zorg, welzijn en onderwijs kwamen op deze prachtige locatie bijeen om gezamenlijk het generatiethema te verkennen en te bekijken wat dit voor de zorg- en welzijnssector betekent, nu en in de toekomst. De arbeidsmarkt verandert, zeker voor zorg en welzijn. Als we de innovatieve kracht van de jongeren bundelen met de kennis van de ervaren generatie ontstaat ‘De kracht van generaties’. Op de conferentie stond dit centraal en hebben we in plenaire lezingen en in diverse workshops verkend wat de kracht van generaties is. en hoe zetten we deze in voor zorg en welzijn?

De conferentie ging van start met een spectaculaire opening door inspirator engbert Breuker, die de verschillende generaties en hun kenmerken belichtte aan de hand van een reis door de tijd met beeld en geluid. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen naar van te voren uitgekozen work-shops, en gezien de diversiteit van de onderwerpen was er voor elk wat wils.

Acht vragen aan Jos Oude Bos

workshops In de workshops gingen de workshopleiders samen met de deel-nemers in op het generatiethema en wat dit betekent voor de perso-neelsvoorziening in de sector, en veelal ‘moesten’ de deelnemers hier ook actief mee aan de slag. Bij ‘Strategische Personeelsplanning’ konden de deelnemers aan de slag met een tool om de gewenste en beschikbare personeelsinzet in de tijd uiteen te zetten. Bij de workshop ‘Succesvol werven met sociale media’ maakte Martijn Hemminga van AMC Academie de deelnemers duidelijk dat we toch echt niet meer zonder het gebruik van deze sociale media kunnen. En Aart Bontekoning deed ons in de workshop ‘Alle generaties als vitale kracht’ inzien dat iedere generatie zijn afzonderlijke, maar ook elkaar versterkende kracht heeft. Ook de workshops ‘De jeugd deugt’ door Dick Folkersma en Jellie van Loon en ‘De regio in balans’ door SNN-directeur Rob Engelsman, leverden stof tot nadenken op.Na de lunch startte het middaggedeelte met een presentatie van researcher Roel Schoemaker van Motivaction. Aan de hand van de zogenaamde Mentality-milieus maakte hij zichtbaar wat kenmerken van huidige én toekomstige zorgmedewerkers zijn en hoe we hier als zorg en welzijnsorganisaties op in kunnen spelen. Een eye-opener, zoals terecht werd opgemerkt door de aanwezigen.

Meer foto’s en verslagen vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

De conferentie vond plaats in Golden Tulip Zeegse.

4

Conferentie: ‘leven(s)lang in zorg en welzijn. De kracht van generaties’

Engbert Breuker reist met ons door de tijd.

Aart Bontekoning in de workshop ‘Alle generaties als vitale kracht’.

Deelnemers bij ‘De jeugd deugt’ konden middels speed-daten met stellingen stilstaan bij generatieverschillen.

De workshop ‘De regio in balans’ gaat in op de vraag: hoe kan men zich in Noord-Nederland profileren.

Er wordt druk meegeschreven met de tips van Martijn Hemminga om als zorg- en welzijnsorganisatie met sociale media aan de slag te gaan.

Ruim 100 deelnemers hebben zich laten inspireren op de conferentie ‘Levens(s)lang in zorg en welzijn’.

ZorgpleinNoord ziet het als een belangrijke taak om strategische personeelsplanning onder de aandacht te brengen bij organisaties.

Kun je kort iets vertellen over de start van het project? Meer dan tien jaar geleden is het werkplein Veendam een samen-werkingsverband aangegaan met Zorggroep Meander en het UWV. Het partnership bestond dus al toen het initiatief ‘Ik doe mee in Oost-Groningen’ kwam. Tien gemeenten in Oost-Groningen en Drenthe (Borger-Odoorn) sloegen de handen ineen om mensen uit hun uitkeringspositie te krijgen. Er werden convenanten ondertekend met grote en kleine bedrijven, onder andere met Zorggroep Meander en Thuiszorg Service Nederland (TSN).

Wat is er sindsdien veranderd? Het plan was aanvankelijk breed en ambitieus. We wilden in twee jaar honderd mensen opleiden voor een baan in de schoonmaak en de zorg. We merkten dat voor het slagen van het project een versimpelde projectstructuur nodig was. Een van de belangrijkste uitgangspunten van het project is maximale beslissingsbevoegdheid voor de zorgorganisaties. We willen niet dat het reïntegratiebedrijf, de gemeente of het ROC iemand geschikt vinden voor de arbeidsmarkt, terwijl de zorgorganisaties daar heel anders over denken. Alle partijen moesten soms hard knokken om de samenwerking te verstevigen. We kregen bijvoorbeeld minder subsidie voor de verzorgenden niveau 3. Samen met Meander moesten we een nieuwe financieringsconstructie bedenken. Dat is gelukt, we gaan het komende jaar nog 15 mensen vanuit de verzorgende sfeer opleiden.

Dus het gaat goed? Het gaat nu goed. Daarom is het pijnlijk dat nu de vraag naar nieuwe werknemers wegvalt. De praktijk van alledag loopt, de aanlevering van de kandidaten is er. Maar die honderd deeltijdbanen in twee jaar daar komen we niet aan.

En de personeelstekorten in de zorg dan? Het is paradoxaal. De pijn wordt bij de zorgorganisaties nog niet gevoeld. Wil je mensen onafhankelijk maken van een uitkering, dan moet je ze motiveren. En motivatie vereist een perspectief. Dan moet je ze nu opleiden, en zorgen dat ze na hun opleiding een baan in het vooruitzicht hebben. Maar de tekorten worden pas echt een

Het sociaal economisch ontwikkelingsprogramma ‘ik doe mee in Oost-Groningen’ heeft hoge ambities. Gestreefd wordt naar een maximale arbeidsparticipatie in de regio. in dit interview Carel Plas, projectleider Zorg, aan het woord over de stand van zaken, de personeelstekorten en generatie-problematiek.

probleem vanaf 2017, dan zal de vraag naar personeel ook aantrek-ken. We hebben het model van ons project aan andere zorgorganisa-ties voorgelegd, en ook zij vinden het een fantastisch model. Maar ze doen niet mee, want ze ervaren nog geen probleem. Ze komen op dit moment nog eenvoudig aan personeel. Het lijkt erop dat we in Oost-Groningen net iets te vroeg zijn. Voordeel is wel dat we veel ervaring opdoen met de instroom van mensen naar de zorg. Ondertussen proberen we de infrastructuur van het project te behouden en alle partijen betrokken te houden zodat we bij ernstige tekorten direct aan de slag kunnen.

Hoe kijken jullie naar de generatieproblematiek? Vaak komt er in de familie al meerdere generaties werkloosheid voor. Het is ons vak om die problematiek aan te gaan. We hebben genoeg idealen, maar het is niet eenvoudig. De sociale groep is vaak sterker dan een individu dat zegt: ‘kom, en nu gaan we aan het werk’. Daarbij komt natuurlijk dat de sociale zekerheid, zeker op het gebied van de bijstand, continu in ontwikkeling is geweest. Mensen zijn geconfronteerd met een toekomstperspectief wat ze vervolgens weer ontnomen werd. De subsidie stopte en de baan, het perspectief, was weg. De zorgorganisaties hadden ook te maken met tegenval-lers. Het ene moment dachten ze een bepaald aantal alfa-hulpen te moeten aantrekken, en binnen een jaar mochten ze geen alfa-hulpen meer hebben. Wat ik absoluut waardeer van alle partners die meewerken in het project, is dat zij ondanks tegenvallers hun tijd, doorzettingsvermogen en betrokkenheid blijven houden. En dat is zo belangrijk, want straks heeft de zorg waarschijnlijk onvoorstelbaar veel mensen nodig.

Ik doe mee in Oost-Groningen“Mensen een perspectief bieden,daar gaat het om”

5

Teks

t: L

otte

Spee

lman

‘ik doe mee in Oost-Groningen’ZorgpleinNoord volgt ‘Ik doe Mee in Oost-Groningen’ in het kader van het Europese project DC Noise (Demographic Change New Opportunities in Shrinking Europe). Partners in het project zijn: UWV WERKbedrijf (Veendam, Stadskanaal en Oldambt), Zorggroep Meander, Wedeka, TSN, Asito en het Noorderpoort.

Eén van de activiteiten die ZorgpleinNoord organiseert in Groningen en Drenthe om het imago van de zorg- en welzijnssector te bevor-deren is het inzetten van promotieteams op scholen. In 2010 zijn de promotieteams 76 keer ingezet op scholen, maar bijvoorbeeld ook op banenbeurzen of open dagen. De promotieteamleden, zelf werkzaam in de zorg- of welzijnssector, informeren kinderen van groep 8 van de basisschool en leerlingen uit klas 1 en 2 van het VMBO over werken in deze sector. Naast verhalen en ervaringen uit de prak-tijk doen de teams quizzen, worden filmpjes getoond en spelletjes gedaan, maar ook laten de promotieteams de kinderen oefeningen doen om te ervaren hoe het is om met een beperking te leven. Als we jongeren al vroeg enthousiast maken voor werken in deze boeiende sector zorgen we voor voldoende zorg in de toekomst.

Promotieteams ZorgpleinNoord:‘Zorgen voor zorg in de toekomst’

6

ColofonTekst en redactie: ZorgpleinNoord, www.zorgpleinnoord.nl, Vormgeving: Reflect Marketing Communicatie, www.reflect.nlFotografie: Stijntje de Olde (omslag en pag. 2), www.stijntjedeolde.nl en Fenneke Bouwman (pag. 3, 4 en 6).

•BaalderborgGroep,Ommen•vofDeTerebint,Delfzijl•DagbestedingenOndersteundWonen,Emmen•umcGroningenthuis, Groningen•BureauSPV,Hengelo

NIEUW AANGESLOTEN BIJ ZORGPLEINNOORD NOVEMBER 2010 - FEBRUARI 2011

Zernike college Zuidlaren positiefEind 2010 hebben Jolande Leurink en Patricia van Noort, beiden werkzaam in de ouderenzorg bij het Jannes van der Sleedenhuis in Hoogeveen, het Zernike college in Zuidlaren bezocht. Docent en praktijkbegeleider van het Zernike, Anna Schrotenboer, vertelt: “Als praktijkbegeleider ben ik betrokken bij het project ‘VMBO op maat’, waarin kleine groepen leerlingen intensief begeleid worden. We ondersteunen deze leerlingen onder andere bij het maken voor hun keuze voor het profiel; aan het eind van klas 2 moeten ze kiezen uit vier profielen, waaronder Zorg en Welzijn. Begin dit schooljaar kwam een folder over de promotieteams van ZorgpleinNoord onder mijn aandacht. Ik heb onze klas 2 VMBO hier direct voor aangemeld en als snel werd geregeld dat het team ‘Patricia en Jolande’ bij ons op bezoek zou komen.”De leerlingen waren erg benieuwd wat ze te wachten stond. Het was voor ons ook spannend, want het was de eerste keer dat er een promotieteam langs zou komen. En gelukkig, het sloeg erg aan! De kinderen waren van begin tot eind betrokken en geboeid. De dames vertelden enthousiast over hun werk in de ouderenzorg, maar ook over andere branches binnen de sector. Veel van die beroepen waren bij de leerlingen onbekend en daarom was de voorlichting juist zo zinvol. De kinderen dachten bij ‘zorg’ voornamelijk nog aan het verzorgen van ouderen en dat vinden ze ‘niet hot’. Maar dat je ook in de kinderopvang, jeugdwelzijn, gehandicaptenzorg, psychiatrie etcetera kan werken, wisten ze vaak niet.”Volgens Anna Schrotenboer is de voorlichting door het promotieteam zeer geschikt voor klas 2, mede omdat ze dan een profielkeuze moe-ten maken. Maar ook omdat het gewoon erg interessant en leuk is. En het leidt zeker tot een breder inzicht in (werken in) de zorgsector.“Inmiddels heeft ruim de helft van deze klas zich aangemeld voor het profiel Zorg. Volgend jaar gaan we absoluut weer een promo-tieteam van ZorgpleinNoord inschakelen, het liefst weer Patricia en Jolande!”

•AcademieVerloskunde, afdeling Groningen•Zorgbelang,Groningen•OCRN,locatie Groningen•StichtingZorgcentraZuid-WestDrenthe

‘Dreigende personeelstekorten in zorg en welzijn door vergrijzing en ontgroening!, ‘Kwaliteit zorg verslechtert snel door personeelstekorten’ en ‘in 2025 dreigt er een tekort van 450.000 zorgwerknemers’. Dit zijn berichten die ons allemaal bekend voorkomen. Maar… wat doen we eraan?

Voorlichting HAVO-leerlingen ZorgpleinNoord is zich momenteel aan het oriënteren op de orga-nisatie van (gast)lessen voor Havo-leerlingen. Het gaat hierbij vooral om voorlichting over functies van OK- en anesthesiever-pleegkundige in ziekenhuizen, waarvoor het lastig is voldoende kandidaten met het juiste profiel te krijgen. Deze gastlessen zullen worden gegeven door OK-en anesthesieverpleegkundigen zelf, omdat zij natuurlijk als geen ander hun enthousiasme en beroepstrots kunnen uitdragen. Op deze manier wil Zorgplein-Noord een bijdrage leveren aan het ‘oplossen’ van mogelijke personeelstekorten en zorgen voor voldoende enthousiast arbeids-potentieel in de zorg in Noord-Nederland.

Patricia en Jolanda in actie op het Zernike College in Zuidlaren.

Patricia en Jolanda.