nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

6
Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver- steeg verheugen zich al op het openingsfeest. THEMA- NUMMER SPECIAAL ONDERWIJS N I E U W S B R I E F combinatiefuncties SportMove SportMove plannen 2014 Monitor (On)beperkt sportief Iedereen moet kunnen sporten - Sport op Maat Passend sportaanbod binnen onderwijs en sportvereniging Sporten is gezond en leuk! Je ontmoet leuke mensen, je vergroot je wereld! Sporten heeft een belangrijke plaats in de ontwikkeling van jonge mensen. SportMove verleidt en stimuleert leerlingen uit het speciaal onderwijs met allerlei activi- teiten zodat ze enthousiast worden voor sport en daarna mogelijk de stap naar de sportvereniging of sportaanbieder gaan zetten. ENTHOUSIAST WORDEN VOOR BEWEGEN! Dat is de missie van SportMove! “Wie willen er in de bootjes”? roept de badmeester. Plons! Daar gaan de eerste leer- lingen al en triomfantelijk klimmen ze er in. Wie willen ze naar de overkant trekken? De rest van de groepjes duikt het water in. Kom op, wie is het eerste aan de overkant? Spette- rend wordt er samengewerkt, vooral aange- moedigd door de leerling in de boot. Yes!! We zijn de eerste! Een moment uit de zwem- clinics van SportMove in samenwerking met sportcomplex De Sypel (zwembad). Wat is SportMove? SportMove zijn de drie gymleraren van Stich- ting Educare in Harderwijk die werken op de scholen De Lelie, De Springplank en Mijn- school. In hun taak als combinatiefunctionaris SportMove stelt zich voor hebben Lieke Rouhof, Ina den Hartogh en Kees Bertijn de krachten gebundeld en wer- ken samen om als team de sportparticipatie bij de leerlingen te vergroten. Contactpersonen SportMove • Kees Bertijn - [email protected] • Ina den Hartogh - [email protected] • Lieke Rouhof - [email protected]

description

Themanummer: Speciaal Onderwijs - (on)beperkt sportief. Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven in samenwerking met Sport Harderwijk.

Transcript of nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

Page 1: nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver-steeg verheugen zich al op het openingsfeest.

THEMA-

NUMMER

SPECIAAL

ONDERWIJSN I

E U

W S

B R

I E

Fco

mbi

natie

func

ties

SportMove SportMove plannen 2014 Monitor (On)beperkt sportief Iedereen moet kunnen sporten - Sport op Maat Passend sportaanbod binnen onderwijs en sportvereniging

Sporten is gezond en leuk! Je ontmoet leuke mensen, je vergroot je wereld! Sporten heeft een belangrijke plaats in de ontwikkeling van jonge mensen. SportMove verleidt en stimuleert leerlingen uit het speciaal onderwijs met allerlei activi-teiten zodat ze enthousiast worden voor sport en daarna mogelijk de stap naar de sportvereniging of sportaanbieder gaan zetten.

ENTHOUSIAST WORDEN VOOR BEWEGEN! Dat is de missie van SportMove!

“Wie willen er in de bootjes”? roept de badmeester. Plons! Daar gaan de eerste leer-lingen al en triomfantelijk klimmen ze er in. Wie willen ze naar de overkant trekken? De rest van de groepjes duikt het water in. Kom op, wie is het eerste aan de overkant? Spette-rend wordt er samengewerkt, vooral aange-moedigd door de leerling in de boot. Yes!! We zijn de eerste! Een moment uit de zwem-clinics van SportMove in samenwerking met sportcomplex De Sypel (zwembad).

Wat is SportMove?SportMove zijn de drie gymleraren van Stich-ting Educare in Harderwijk die werken op de scholen De Lelie, De Springplank en Mijn-school. In hun taak als combinatiefunctionaris

SportMove stelt zich voor hebben Lieke Rouhof, Ina den Hartogh en Kees Bertijn de krachten gebundeld en wer -ken samen om als team de sportparticipatie bij de leerlingen te vergroten.

Contactpersonen SportMove• Kees Bertijn - [email protected]• Ina den Hartogh - [email protected]• Lieke Rouhof - [email protected]

Page 2: nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

Wat is Educare?

Wat is kenmerkend voor speciaal onderwijsIn het speciaal onderwijs staat de leer-behoefte van de individuele leerling centraal en wordt uitgegaan van de mogelijkheden van de leerling. Specialistische kennis is

aanwezig en inzicht in de context waarin de leerling het beste kan leren. De leerling werkt aan voor hem of haar haalbare en betekenisvolle doelen. Structuur, veiligheid, en relatie zijn belangrijke waarden.

Educare, de stichting voor christelijk speciaal onderwijs, heeft als doel het bieden van een veilig en stimulerend ontwikkelingsklimaat voor leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte. Dit zijn leerlingen voor wie in het reguliere onderwijs geen passend leer­arrangement kan worden aangeboden. Leerlingen met een speciale onderwijs­behoefte worden hier overvraagd. Meer info: www.educare-harderwijk.nl

Klaar voor de start: Af!!! Twee leerlingen per keer starten om zo snel mogelijk het parcours met horden te nemen. De trainer geeft een tip: probeer eens te kijken hoe je verdeling van je passen is tussen de horden! Kom op, nog een keer! Mooi gedaan jongens en meisjes, wie heeft er zin in nog een rondje rond de hele baan? Enthousiast verzamelen de leerlingen zich bij de startstreep, en weg zijn ze, oef, zo’n rondje is toch best wel een heel eind!

Een moment bij Athlos tijdens de SportMove clinic-dag voor de drie scholen tijdens de nationale sportweek van 2013. Deze dag, waarbij 200 leerlingen van Educare op twaalf locaties verspreid in Harderwijk konden sporten, werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van veertien sportaanbieders.

Page 3: nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

Het binnenstadsplaatje is compleet. De laatste maanden voor de opening van Parkeergarage Hout-wal heeft de gehele omgeving een gloedvolle metamorfose ondergaan. De gebrui-kers van de garage kunnen zich geen mooiere toegangsroute wensen dan de geheel vernieuwde Vitringasingel.

Deelnemen aan sportactiviteiten is een krachtig middel op weg naar een betekenisvol zelfstandig leven in de maatschappij.

SportMove slaat de brug tussen het bewegingsaanbod op de scholen en de sportaanbieders. Het vinden van een geschikte sportclub, hiervan lid worden en blijven is voor veel leerlingen van Educare niet vanzelfsprekend. Dit vraagt

om maatwerk en een goede afstem­ming tussen de interesse en sportwens van de leerling aan de ene kant en het sportaanbod, groepssamenstelling en begeleidingsmogelijkheden van de sportaanbieder aan de andere.

Sporten: van school naar sportaanbieder

Voorbeeld uit de praktijk:Hoe sta je stevig. En hoe kun je veilig vallen? Kijk, zo doe je dat, en de aikido leraar laat zich met een klap achterover rollen. De leerlingen kijken geboeid naar de grote man in het witte pak en gaan enthousiast aan de slag om dit ook te leren. Even later proberen ze elkaar uit balans te brengen. Een moment uit een clinic georgani-seerd door SportMove en Joriki Dojo op school. 2. Het coachen en begeleiden van leer-lingen. Hierbij wordt na het inventariseren van de sportwens van de leerling contact gelegd met de ouders en de sportaanbieder. Daarna maken we de best mogelijke keuze binnen diens sportaanbod en groepssamenstelling. Bij de eerste training gaat SportMove mee. Ook wordt nazorg verleend als het nog niet helemaal lekker loopt en er verhinderingen blijken te zijn. In dit proces van het vinden en lid worden van een sportclub wordt duur-zaam sporten voor de leerling op deze wijze kansrijk.

We werken hier op twee manieren aan:1. Het aanbieden van sportclinics op school en bij de club op locatie. Het verleiden en enthousiast maken van de leerlingen voor sport is hier het belangrijkste doel. De leerlingen kunnen zo kennis maken met verschillende sporten in hun woon-omgeving. De sportaanbieders presenteren zich in een voor de leerling veilige en beken- de setting.

Voorbeeld uit de praktijk:Na een kennismakingsclinic op school wil Wim graag lid worden van de vereniging. SportMove neemt contact op met de ouders en vraagt of zij hier achter kunnen staan. En met de trainers om een geschikte groep te vinden. Hierna blijkt het vervoer een probleem te zijn: dit moet eerst op -

gelost worden. Om de leerling op een goede manier te introduceren gaat SportMove de eerste keer met de ouders en de leerling mee. Na twee maanden is Wim al een paar keer niet geweest en SportMove krijgt een berichtje van de trainer die denkt dat Wim is gestopt. Maar Wim heeft een ongelukje gehad en heeft verge- ten dit met de trainer te overleggen. Nadat dit misverstand door SportMove opgelost is, gaat Wim weer enthousiast trainen. Hij zit nu alweer langer dan een jaar op de club. De korte lijntjes en het onderhouden van contacten door Sport-Move maakt duurzaam sporten kansrijk. InfoMeer informatie op onze website: www.sportmoveharderwijk.nl

Via de website van SportMove kan iedereen op de hoogte blijven van de laatste plannen en activiteiten. Zo worden leerlingen, ouders, sportaanbieders en andere geïnteresseerden zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Het is ook een eenvoudige manier om met SportMove in contact te komen. Op onze site staat binnenkort ook een leuk filmpje waarin wij ons voorstellen en onze werkwijze duide-lijk(er) wordt.

Page 4: nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

Plannen Sportmove 2014De grote SportMove clinicdag voor alle scholen gaan we

wegens succes opnieuw organiseren om zo de leerlingen weer kennis te laten maken met voor hen nieuwe sporten en verenigingen.

Op 14 mei 2014 is er een buitensport-clinicdag voor het speciaal (basis)onderwijs op de buitensportcomplexen in Harderwijk/Hierden. Dit is een herhaling van de succes-volle eerste editie uit 2013. Leerlingen kunnen die dag weer kennismaken met voor hen nieuwe sporten en sportaanbieders.

Op de scholen worden in samenwerking met de sportverenigingen een basketbal- en korfbal-clinic aangeboden.

We gaan de content van de website inhoudelijk verder verbeteren voor onze doel-groepen en partners; dit versterkt ook onze naamsbekendheid en identiteit.

De SportMove zwemlessen in samenwerking met sportcomplex De Sypel (zwembad) hebben alweer een mooie start gemaakt.

Het speerpunt voor 2014 is: de banden met een aantal sportaanbieders aanhalen zodat we nog meer voor elkaar kunnen betekenen!

En natuurlijk wordt er weer veel energie en aandacht besteed aan individuele trajecten van leerlingen!

LET’S

MOVE TO

SPORT,

SportMove!

Monitor (On)beperkt sportiefBegin oktober is de Monitor (On)beperkt sportief 2013 verschenen. Deze monitor is in opdracht van Stichting Onbeperkt Sportief uitgevoerd door het Mulier Instituut met financiële ondersteuning van het ministerie van VWS.De Monitor (On)beperkt sportief 2013 geeft inzicht in sport- en beweegparticipatie van mensen met een lichamelijke en verstande-lijke handicap, maar ook van leerlingen in het speciaal onderwijs en gaat tevens in op ontwikkelingen aan de kant van sport- en beweegaanbod. Het rapport is een vervolg op de monitor uit 2008 en omvat een terug-blik op de belangrijkste veranderingen in de afgelopen vijf jaar.

Belangrijke algemene uitkomsten uit het rapportDe afgelopen jaren is veel vooruitgang geboekt in het realiseren van een infrastruc-tuur voor het sporten en bewegen van men- sen met een handicap. Ook is voor een aan-tal doelgroepen een voorzichtige toename zichtbaar in het aantal mensen dat deel-neemt aan sport en bewegen. Ten opzichte

van mensen zonder handicap blijft de sport- en beweegdeelname van mensen met een handicap nog steeds achter. Het in eerder onderzoek geconstateerde verschil blijft bestaan. Die verschillen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks kleiner geworden. De komende tijd is het dan ook zeer gewenst dat overheden en organisaties blijven inves-teren in de sport- en beweegdeelname van mensen met een handicap.

Een aantal uitkomsten voor de leer­lingen in het speciaal onderwijs:• Leerlingen in het speciaal onderwijs

hebben vaker (ernstig) overgewicht dan kinderen en jongeren uit het landelijke bevolkingsonderzoek*.• Leerlingen in het speciaal onderwijs

bewegen weinig in vergelijking met kinderen en jongeren uit het landelijke bevolkingsonderzoek*.

• Sportdeelname is sterk afhankelijk van het type handicap. Over het algemeen ligt de sportdeelname van leerlingen in het speciaal onderwijs lager dan van kinderen en jongeren uit het landelijk

bevolkingsonderzoek*. De sportdeel-name binnen cluster 1 en 3 is het laagst.

• Het percentage leerlingen dat in de vrije tijd (dus buiten school om) niet sport, ligt in het speciaal onderwijs hoger dan in vergelijking met kinderen en jongeren uit het landelijk bevolkingsonderzoek*.

Page 5: nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

Aangepast sporten

Iedereen moet kunnen sporten De gemeente Harderwijk wil (de bevordering van) het sporten een extra stimulans geven. Een goede voorlichting en promo­tie van het aangepast sportaanbod is hierbij van belang.

• Binnen het speciaal onderwijs sport ongeveer 30% van de leerlingen niet, terwijl dit cijfer voor kinderen en jongeren uit het landelijk bevolkingson-derzoek 16% is.

• Er is een onderscheid naar aard van de handicap te zien. 36% van de kinderen met een motorische handicap en 33% van de kinderen met een meervoudige handicap sport niet. Voor kinderen met een verstandelijke handicap ligt dit percentage op 28% en voor kinderen met een langdurige ziekte op 25%.

• Onder leerlingen met emotionele problematiek is de sportdeelname het laagst (37% sport niet) en bij leerlingen met hyperactiviteit is de sportdeelname het hoogst (51% sport minstens 1 keer per week).

• Leerlingen uit het speciaal onderwijs zijn veel minder vaak lid van een sport-vereniging in vergelijking met kinderen en jongeren uit landelijk bevolkings-onderzoek*.

• Een ruime meerderheid van stake-holders** vanuit het speciaal onderwijs (62%) geeft aan dat de mogelijkheden om te sporten en bewegen voor mensen met een handicap is toegenomen in de afgelopen 5 jaar. Vervoer wordt maar liefst door 88% van de stakeholders vanuit het speciaal onderwijs als een probleem gezien. Op de 2e en 3e plaats volgt met 55% dat de reguliere sport te prestatiegericht is en met 51% onvol-doende geschikt aanbod.

“SPORT IS BELANGRIJK IN HET SPECIAAL ONDERWIJS”

Brochure Sport Op MaatSporten en bewegen is leuk én gezond en zorgt dat men-sen elkaar ontmoeten. Iedereen in Harderwijk en Hierden moet kunnen sporten. Ook mensen met een beper-king of een chronische aandoe-ning. Van jong tot oud. Daarom is er ieder jaar een nieuwe bro-chure ‘Sport op Maat’ met aan-bod voor deze doelgroep. De brochure wordt verspreid via huisartsen, fysiotherapeuten, zorginstellingen, sportvereni-gingen en het (speciaal)onderwijs. De gemeente Harderwijk wil iedereen van harte uitnodigen om in beweging te komen.

Harderwijk op IJs Jaarlijks huurt de gemeente Harderwijk uren in bij de Stichting Harderwijk op IJs. Naast het schoolschaatsen voor het reguliere onderwijs, zijn er uren beschikbaar voor de leerlingen van het speciaal onderwijs. Ook jongere en volwassen cliënten van Careander, De Schutse en leden van Club Extra krijgen de gele-genheid om op speciale tijden gebruik maken van de ijsbaan op de Markt.

Tip voor vrijetijds­activiteiten Informatie over activiteiten en cursussen op het gebied van sport, ontmoeting en uitgaan, muziek, dans, creativiteit in de regio is ook te vinden op www.vrijetijdsportaal.nl

Vragen?Hebt u vragen, dan kunt u ook contact opnemen met het cluster Sport, tel. 0341 411 270 of per e-mail: [email protected]

* Betreft landelijke steekproef van kinderen en jongeren (5-14 jaar) waarin ook enkele kinderen met een handicap zitten.

** Deze stakeholders zijn bevraagd via een web-enquête.

Page 6: nieuwsbrief Combinatiefuncties (december 2013)

NOC*NSF lanceert boekje met tips voor passend sportaanbodTijdens de landelijke studiedag voor vakleerkrachten van het basisonderwijs is de uitgave ‘Iedereen kan sporten: passend sportaanbod voor het onderwijs’ gepresenteerd. Het doel van dit boekje is om (vak)leerkrachten, trainers bij sportverenigingen en anderen die actief zijn in de sport handvatten te bieden om sportactiviteiten zodanig te ontwikkelen en aan te passen, dat ook kinderen met een handicap mee kunnen doen. Het boekje is een uitgave van NOC*NSF.

Kinderen met een handicap zijn in het reguliere onderwijs nog lang niet altijd in staat om mee te doen met sport- en beweegactiviteiten. Het is soms makke-lijker om iemand langs de kant aan te laten aanmoedigen of tijdens de gymles als scheidsrechter in te zetten. Door de invoering van de wet op passend onder-wijs (per 1 augustus 2014) zullen nog meer kinderen met een handicap naar het regulier onderwijs gaan. Hiervoor zijn dan ook extra aanpassingen in de reguliere gymles nodig. Dit geldt ook voor andere naschoolse sportactiviteiten, die worden verzorgd door (school actieve) sportver-enigingen. In het boekje ‘Iedereen kan sporten: passend sportaanbod voor het onderwijs’ zijn de meest voorkomende handicaps beschreven. Per handicap worden praktische tips gegeven om ervoor te zorgen dat kinderen met een

handicap wél actief en samen met leeftijds-genoten deel kunnen nemen aan sport- en beweegactiviteiten op en rondom school. Het gaat om kinderen met een amputatie, hersenaandoening, chronische aandoening, visuele, auditieve of verstandelijke handicap, autisme en overige gedragsproblemen. Ook zijn er verschillende praktijkvoorbeelden beschreven. NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen: “Sport is ook voor kinderen uit het basisonderwijs ontzettend leuk om te doen. Ze worden fitter en ontwikkelen hun (sociale) vaardigheden en winnen dus veel met sport. Ook kinderen met een handicap moeten die kansen kunnen krijgen. Vanuit de sport werken we daar hard aan. Zo zijn er al veel sportbonden en verenigingen die passend sportaanbod aanbieden voor kin -deren met een handicap. Met dit boekje willen we dit extra stimuleren.” Het boekje is hier als pdf te downloaden.

www.harderwijk.nl

ColofonDeze nieuwsbrief is onderdeel van de Brede Impuls Combinatie-functies in Harderwijk. Door samen te werken hoopt de gemeente een nieuwe impuls te kunnen geven aan Sport, Onderwijs en Cultuur. Deze uitgave van de gemeente Harderwijk verschijnt 4x per jaar. U kunt tekst-bijdragen, foto’s of suggesties voor de nieuwsbrief per mail aanleveren via het e-mailadres: [email protected]

Deze nieuwsbrief mag worden door-gezonden aan derden. Graag zelfs!

Redactie en vormgevingReprografie, Communicatie en Sport.

VerspreidingDigitaal onder (basis)scholen, sportverenigingen, brede scholen en andere geïnteresseerden.

Aanmelden nieuwsbriefWilt u deze nieuwsbrief ook via de mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar [email protected] onder vermelding van “aanmelden nieuwsbrief combinatiefuncties”.

Volgende uitgaveThemanummer Beweegteams.

ContactOnline: www.harderwijk.nl/sportE-mail: [email protected]

FacebookVolg Sport Harderwijk op facebook en blijf op de hoogte van al het sportnieuws in de buurt.