Nieuwsbrief 02 december 2015

8
nieuwsbrief het open groene IN DEZE NIEUWSBRIEF: OP FLASHMOB in KORTRIJK! sinterklaas muzische dag kriebelfun DEC 2015

description

Nieuwsbrief 02 december 2015

Transcript of Nieuwsbrief 02 december 2015

Page 1: Nieuwsbrief 02 december 2015

nieuwsbriefhet open groene

IN DEZENIEUWSBRIEF:

OP FLASHMOB in KORTRIJK!

“”

sinterklaas

muzische dag

kriebelfun

DEC2015

Page 2: Nieuwsbrief 02 december 2015

Wat vliegt de tijd! Het eerste trimester van het schooljaar is alweer voorbij. Na de uitgave van onze vorige nieuwsbrief was er weer heel wat te beleven op onze school. Daarvan getuigt onze nieuwe editie.

Tijdens de pedagogische studiedag werden we allen een beetje wijzer gemaakt in EHBO-technieken aan de hand van simulaties. Met het team werkten we die dag ook aan onze leerlijn techniek. Techniekmaterialen zullen in de nabije toekomst worden aangekocht, zowel voor kleuter als lager, om zo onze leerlijn techniek verder uit te bouwen. Dank hiervoor aan de ouderraad die hierin ook een deel van de kosten zal dragen. Eveneens worden in de lagere afdeling, n.a.v. de studiedag, techniek-ontdekdozen gemaakt. Zo kunnen onze kinderen nog meer ontdekkend en experi-menterend gaan leren.

Dat onze school technisch vaardig is, bewijzen onze twee finalisten in de Vlaamse Technolo-gie Olympiade. Twee van onze jongens behaalden brons op deze gerenommeerde wedstrijd. Een heel puike prestatie. Uit 15000 Vlaamse jongeren werden ze geselecteerd bij de 56 finalisten.

Ook een leerlinge uit het vijfde hoorde bij de winnaars bij de Kweetet-wedstrijd. Hier gaat het om een creatief talent die een leuk T-shirt voor op het Kweetet platform ontwierp. Zij mocht naar de Kweetet studio’s samen met de ouders, leerkracht en directie.

Verder kunnen we terugblikken op een geslaagd grootouderfeest en een superfijn Sinter-klaasfeest. Graag wens ik hierbij alle helpende handen bij deze evenementen nog eens van harte te danken.

We blijven uiteraard niet stilzitten. Noteer alvast zondag 10 januari in jullie agenda om een kijkje te komen nemen op onze opendeur van 10u tot 12u. En de feestelijke opening van de nieuwbouw op vrijdag 26 februari om 19u.

Tot slot bieden we tijdens de krokusvakantie alvast weer speelpleinwerking aan. Hoedanook, na een lang eerste trimester heeft iedereen twee weken rust en vakantie dubbel en dik verdiend. Eventjes geen lessen en taken in deze stemmige eindejaarsdagen. In naam van alle personeelsleden wens ik iedereen prettige feestdagen en een voorspoedig 2016!

N.Sabbe, directeur

Voorwoord

De ‘Rostjesactie’

Zes weken ‘rostjesactie’ zorgden voor een mooi resultaat! Er stonden steeds heel wat vrijwilligers te popelen om de wekelijkse ronde te verzorgen. Er was heel wat reken- en telwerk nodig om alle muntjes te tellen. Grapje! Een speciale telmachine bij de na-tionale bank deed dit voor ons. Dit kwam uit de machine: 2846 muntjes van 1 cent, 3542 muntjes van 2 cent, 2191 muntjes van 5 cent, 79 muntjes van 10 cent, 21 muntjes van 20 cent, 6 muntjes van 50 cent,

2 muntjes van 1 Euro. Dit gaf een mooi te schenken bedrag van 221,43 Euro! We no-digden de pers en een medewerker van het Rode Kruis uit om een cheque van dit be-drag in ontvangst te komen nemen. Het geld gaat naar de actie ‘Waar is mijn mama?’ om vluchtelingen die tijdens hun vlucht ge-scheiden raakten van hun familie terug te herenigen. Het Open Groene toonde een warm hart voor mensen in nood! Bedankt iedereen die hieraan meehielp!

FLASHMOB

2

Wat is dat weer voor een raar woord zal u waar-schijnlijk denken. Vele ouders onder jullie konden op 12 december live ondervinden wat het precies inhield. Een dans waar er op verschillende momen-ten steeds mensen bij komen.Om te eindigen in een grote groep en de dans tot een schitterend einde te brengen.... En dat deden 60 leerlingen uit het lager!Zij zetten de school extra in de kijker met hun flash-mob die ze dansten in K Kortrijk, op het Schouw-burgplein en op de Grote Markt. Veel bekijks van de mensen, want ze deden het schitterend en met veel ritme! Ook enkele ouders dansten mee!De flashmob werd aangeleerd en uitgewerkt door Valerie. Zij is de mama van Jade (kabouterklas) en Jana (2de leerjaar). Nog eens een extra dank je wel!

Page 3: Nieuwsbrief 02 december 2015

FLASHMOB

kab

ou

ter

s en

vis

sen

Niet drummen is een beeldend concert vol aanstekelijke ritmische muziek en verwon-derlijk figurenspel. Met behulp van knikkers, ballen, trommels, water, drumvellen, … wer-den de kinderen meegesleept doorheen een magische tocht in een geweldig, uit-nodigend decor. De kleuters vielen als het ware van de ene verbazing in de andere. Ze werden uitgenodigd op een ontdekkings-tocht van klanken, geluiden en ritmes. Een schaduwbeeldkunstenaar zorgde voor de verrassende effecten. Een voorstelling waar de kinderen en de juffen echt van genoten hebben.

Juf Britt en juf Isabel

Speculoos maken

Als u denkt aan Sinterklaas... dan denkt u, naast het speelgoed, toch ook aan speculoos.De kleuters van de visjes- en kabouterklas waagden zich aan het maken van speculoos.Woensdag 2 december maakten we samen het deeg, want het moest een nacht rusten. De volgende dag mochten we deze dan uitrollen en vorm-pjes uitsteken. Na het bakken van het speculoos wachtte ons nog 1 zware taak... PROEVEN! De kabouters, de vissen en misschien Spiekpietje keurden de speculoos goed!

Op vrijdag 5 februari is er in Het Open Groene een heuse boekenbeurs. De kinderen zullen met hun juf al een kijkje kunnen nemen tijdens de schooluren. Van 15.00 tot 18.30 uur is iedereen welkom. Er zal een ruim aanbod boeken zijn uit de lijsten van verschillende uitgeverijen: knuffelboekjes voor peuters, mooie prenten- en voorleesboeken, leesboeken voor kinderen en adolescenten, poëzie, weet- en knutselboeken. Er wordt ook gezorgd voor een aanbod boeken voor volwassenen. Tijdens de openingsuren van de beurs zal jeugdauteur Chris Couwelier met genoegen kinderen en/of hun (groot)ou-ders helpen bij het uitkiezen van een boek dat echt bij het kind past.

Boekenbeurs in Basisschool Het Open Groene

3

Theater voorstelling ‘ niet drummen’ voor kabouters en visjes

Page 4: Nieuwsbrief 02 december 2015

TECHNIEK IN DE STERRENKLAS

Bruno en Patrick (papa en vake van Lopke) nodigden ons uit om samen met hen klaaskoeken te bakken. Vrijdag 20 november was het zo ver. Na een flinke wandeling gingen we aan de slag. Eerst ons handen wassen want het deeg moet je met je handen op de tafel mengen en kneden. Daarna was het pauze. Het deeg kon rusten en rijzen, wij mochten spelen. …Na het middageten konden we het deeg rollen en de vormen uitduwen. Alles de oven in mmm…. Wat rook het lekker.

Potten, dozen en deksel

ster

ren

kev

ers

en v

lin

der

s

klaaskoeken bakken

Iedere dinsdag doen we een kriebelverhaal. Hoe gaan we te werk :de kleuters krijgen de opdracht om tijdens het verhaal per twee te werken. Eén van de twee zit op de bank, de ander zit op de knietjes ervoor. De juf vertelt het verhaal ondertus-sen moeten de kleuters die op de bank zitten proberen om het verhaal met hun vingers op de rug van hun partner te tekenen. Ik help de

kleuters door dit zelf mee te doen. En daarna wis-selen we zodat ieder van het lichamelijk contact kan genieten.Het nut hiervan is dat een welgemeende aai over de bol kinderen precies de waardering kan geven waar ze behoefte aan hebben. Een aanraking zegt soms meer dan woorden. Lichamelijk con-tact in het onderwijs kan als bijzonder positieve interactie ingezet worden en kan het pesten te-gen gaan.

4

Het kriebelverhaal bij de vlinderklas.

De kinderen spelen met potjes, dozen, flessen, …Zo voelen ze het materiaal en experimenteren ze met de verschillende manieren waarop de deksels gehanteerd kunnen worden.Spel in de zaal:

•Dekleutersstaanaaneenkantvandezaal •Opeensignaallopenzenaardedozenenzoekenhet bijpassend deksel. •Hetdekselmoetvastgemaaktwordenaandepot,doos, fles, …

Wie eerst is, is de winnaar !Uit: De wereld in een doos ‘Techniek in de kleuterklas’

Page 5: Nieuwsbrief 02 december 2015

zor

g

Wij mochten zaterdag 5 december naar de finale van de Technologieolympiade 2015. We waren uitverkoren uit bijna 15000 kan-didaten.We behaalden brons. (van 11de tot 56ste plaats)We vonden het een fantastische ervaring!

Gilles en Leo

FINALE!!!!!

klaaskoeken bakken

Het kriebelverhaal bij de vlinderklas.

1ste

en

2d

e le

erja

ar

Muzische dag in de eerste graadOp donderdag 26 november was het muzische dag in het eerste en tweede leerjaar.4 muzische activiteiten kwamen aan bod: drama, beweging, muziek en beeld. We maakten een keuze en mochten aan drie van de vier activiteiten deelnemen!Enkele bemerkingen:Drama:

We speelden eerst de spiegelpiet. Eén leerling was de zwarte piet die heel sportief was. Hij toonde een beweging voor en de andere leerlingen deden dit na.  Daarna bedachten wij het slot van een zwarte pieten verhaal. Dit mochten we spelen met verkleedkledij aan.  Als slot beluisterden we een zwarte pieten versje. 

Beweging:We maakten kennis maken met volksdansen uit verschillende werelddelen. We leerden o.a. de cowboydans, zeelieden dans en uitbeelddansjes. We genoten en dansten heel flink mee!Muziek:We gingen aan de slag met instrumen-ten: eerst mochten we wat experimen-

teren, daarna componeerden we een muziekstuk en tot slot stapten we in de fanfare!

Beeld: Wij startten de les met het bekijken van een filmpje met werken van Paul Klee. Na een korte bespreking gingen we zelf, als echte kunstenaars, aan de slag.Wij gebruikten oliekrijtjes voor ons kunstwerk.

De weergoden waren ons za-terdag 3 oktober goed gezind. Vele ouders, kin-deren en sympa-thisanten namen deel aan de wandeling door Marke.Zij kregen een plannetje mee en konden ge-makkelijk hun weg vinden daar er aan iedere hoek van de straat een sfeerlichtje stond. De drumband zorgde voor de muzikale om-

lijsting en de ouderraad voor een hapje en een drankje.Op het eind van de wandeling wachtte ons een lekkere braadworst.

Wandeltocht

5

Page 6: Nieuwsbrief 02 december 2015

Muzische dag L3 en L43d

e le

erja

ar

4de

leer

jaa

r

6

Op de muzische dag was er een thema.We mochten ook spelen.Maar we moesten veel luisteren.We hebben geknutseld.Het was heel leuk.

Emma, L3

De muzische dag was heel leuk.We mochten op een blad kiezen uit drama, beweging en beeld. We moesten onze gevoelens uitbeelden bijvoor-beeld bang en verdrietig. Dat is heel leuk. We mochten ook kleuren met krijt en spelletjes spelen.Manon, L3

BoswandelingDag iedereen! We hebben een boswandeling gemaakt. We moesten een fototoestel meebrengen en gingen naar het Preshoekbos. Juf heeft ons in groepjes verdeeld. Dan moesten we dingen zoeken in de natuur: vruchten, sporen van dieren en verschillende soorten bomen en struiken. We mochten ook van een berg rollen. Dat was het!

Redouan Ayach

De grote voorleesdag Woensdag 25 november 2015 was de Grote voorleesdag op school. Heel veel mama’s, pa-pa’s, oma’s, opa’s,… kwamen een verhaal voorlezen in de klas. Vele kinderen kregen er maar niet genoeg van en vroegen om meer… Komen jullie volgend jaar terug ?

Page 7: Nieuwsbrief 02 december 2015

Donderdag 12 en 19 november waren alle grootouders van harte welkom op onze school.De klasdeuren werden open gezet en de oma’s en opa’s konden hun ukjes in actie zien. Alleen maar blije gezichten. En als opwarmertje mochten ze genieten van een stuk taart en een kopje koffie in de refter.

Grootouderfeest

Vooral het deeg maken vonden wij heel plezant om te doen. Het afbakken gebeurde op school. Onze grootouders vonden de kokosrotsjes heel lekker! Thuis probeerden we het nog eens.Milan en Vlinder uit L5

Alle ingrediënten correct afwegen om het deeg te maken vond ik heel leuk om te doen. Het eigeel van het eiwit scheiden lijkt gemakkelijk, maar is het zeker niet! Het is toch heel goed gelukt!Iza uit L6

7

5de

en 6

de

leer

jaa

r

Les metend rekenen: Bakken is plezant!

Page 8: Nieuwsbrief 02 december 2015

jar

igbin

nen

kort

ja

rig Van Dyck Jaro 01.01 K1B

Donie Milan 03.01 L5ADonie Sander 04.01 K2Galloo Emma 07.01 L5BHernaert Tymen 07.01 L1AVandenberghe Sara 07.01 K1BStijnen Enrico 09.01 L5APetralia Mara 10.01 L1BVercaigne Louise 11.01 L2BBuyse Axana 13.01 L3Lesaffre Jamina 15.01 L3Stijnen Kimberley 15.01 L4BRibbens Lars 16.01 L4BLaândour Romaissa 17.01 L2ADe Belder Hindi 21.01 K1BDeboosere Lopke 22.01 K2Devolder Tyler-Quentin 24.01 L2BSupply Aleandro 25.01 K3BDeclercq Alexandru 28.01 L4ALepere Kate 28.01 L6BLobbens Kitana 28.01 K1BVan Steenberge Lisa 28.01 K1BDelatter Margaux 29.01 K1AAllaert Jack 30.01 K1B

Techel Zoulikha 03.02 K3BVan Steenberge Willem 03.02 L2ADewaele Devon 04.02 L6BVandorpe Fay 05.02 L2BVandendriessche Xander 07.02 L4AVandamme Selia 10.02 L5BVanhoenacker Mila 10.02 K2Bardyn Anna 16.02 K1AKerckhove Jarne 16.02 L4ATomme Jens 16.02 L1ADecock Marie 19.02 K1BGalloo Iliana 20.02 L4ADevos Helene 23.02 L5ADesmet Elias 27.02 L3Vandamme Gaëlle 27.02 K1AVanhauwaert Elio 27.02 K2Van Steenberge Leo 27.02 L6AAl Hamaideh Farah 28.02 L4BLarsanov Musa 28.02 K1BOpsomer Kyan 28.02 K2

FEB

RU

AR

Ijan

ua

ri

Zie ginds komt de stoomboot.... Oei die was niet van de partij. De Sint kwam deze keer op een andere manier.’s Morgens was er echter al paniek aan de schoolpoort. De pieten stonden aan het zebrapad te wachten op de Sint. Ze hielpen de kinderen oversteken en vroe-gen of zij de Sint misschien wel ge-zien hadden...Geen succes.Eenmaal in de refter waren de pieten nog steeds in paniek, maar gelukkig kwam dan het telefoontje. De Sint was ver-dwaald in Marke. Geen paniek, want Hélène en Laura wisten de plaats en gin-gen samen met juf Isabel op zoek naar de Sint. De andere kinderen stelden de

pieten gerust.Dan was hij daar eindelijk en met iets heel speciaal... EEN KOETS. De leerlingenraad stond al klaar met hun vragen en enkele leerlingen speelden ook een prachtig Sin-terklaasliedjeDe kleuters en leerlingen tot het derde leer-jaar genoten van hun ontbijt in de eetzaal, de grotere leerlingen mochten smullen in hun klas!! Dat vonden we super leuk, we mochten kijken naar een Sintfilm!Nadien kwam de sint op bezoek in de klas en kregen we een leuk geschenkje!!Dank u Sinterklaas en Zwarte Piet.... TOT VOLGEND JAAR!de redactieraad

zie ginds komt de stoomboot!

de rebus van mr. joergen

8Info,vragen,suggesties,[email protected]•ontwerp:JeroenRibbens

6e QUIZ

Ouderraad presenteert:

zaterdag

vanhet opengroene

maart2016

12start19u

in basisschoolhet open groenekalvariestraat 70

8510 Marke

DE MEEST WAANZINNIGE, SUPERORIGINELE

EN GEZELLIGSTE QUIZ UIT MARKE EN OMSTREKEN

MAXIMUM 4 DEELNEMERS PER PLOEG INSCHRIJVEN VOOR 07/03 KAN DOOR

JE PLOEGNAAM TE MAILEN NAAR [email protected]

EN DOOR 16 EURO PER ploeg TE STORTEN OP 979-3287505-83

(OUDERRAAD HET OPEN GROENE) MET VERMELDING VAN JE PLOEG

betaling=inschrijvingsbewijs. prachtige prijzen te winnen!

(deuren openom 18.30u)