MOPET documentatie 2013

43
2013 documentatie architectuur stedebouw interieur transformatie renovatie

description

MOPET architecten Projecten en bureauinformatie 2013 Architectuur Stedebouw Interieur Transformatie Renovatie

Transcript of MOPET documentatie 2013

Page 1: MOPET documentatie 2013

2013d o c u m e n t a t i e

ar

ch

it

ec

tu

ur

st

ed

eb

ou

w

in

te

ri

eu

r

tr

an

sf

or

ma

ti

e

re

no

va

ti

e

Page 2: MOPET documentatie 2013
Page 3: MOPET documentatie 2013

MOPET architecten is in 2004 opgericht door Joep Mollink (1974) en Daniël Peters (1972).Het bureau is gevestigd in het hart van IJburg, de nieuwste stadswijk van Amsterdam. Vanuit een modern, transparant atelier werken we pro-actief aan veel uitdagende opdrachten.

WerkterreinMOPET architecten realiseert hoogwaardige stedenbouw, architectuur en interieurprojecten op het gebied van huisvesting, utiliteit en retail. Daarnaast werken we aan renovatie- en restau-ratieprojecten en aan stadsvernieuwing- en her-bestemmingprojecten. Het werken op verschil-lende schaalniveaus vinden we boeiend en vereist inlevingsvermogen. Onze opdrachtgevers zijn heel divers. We werken voor projectontwikke-laars, woningbouwverenigingen, overheden en (collectieven van) particulieren.

VisieMOPET architecten ontwerpt duurzaam en voor de toekomst. Dat doen we met de hedendaagse technieken en kennis maar altijd vanuit een besef van het verleden.

V i s i e d o o r i n s p i r a t i e , i n s p i r a t i e d o o r v i s i e

Onze pragmatische instelling zorgt voor maakbare oplossingen waarbij functionaliteit,duurzaamheid, innovatie, kostenbewustzijn en comfort samengaan in een zinnenprikkelend resultaat. Daarnaast streven we altijd naar een symbiose met de unieke eigenschappen van de locatie. Volgens ons ontstaat schoonheid van gebouw, landschap en stad door een oorspronke-lijke ontmoeting tussen deze en hun gebruikers.

InspiratieMOPET architecten verblijdt opdrachtgevers door verborgen potenties in de opdrachtzichtbaar te maken. Om die te ontdekken worden het programma, de locatie en geldende voor-schriften grondig geanalyseerd. Voorafgaand aan iedere fase worden de architectonische en stedenbouwkundige uitgangspunten sa-men met de technische en financiële aspecten met de opdrachtgever afgestemd. Dat proces is even belangrijk als het gebouwde resultaat. Het vereist teamwork tussen opdrachtgever, architect en overige adviseurs gedurende het hele proces van vooronderzoek tot oplevering. We vinden het belangrijk om het bureau con-tinue van nieuwe inspiratie en kennis te voorzien. Daarom wordt er deelgenomen aan prijsvragen, onderzoek, inschrijvingen en pitches en houden we ons bezig met het opleiden van studenten.

Daniël Peters en Joep Mollink

Page 4: MOPET documentatie 2013
Page 5: MOPET documentatie 2013

Type20 appartementen

Oplevering2010

Bruto vloeroppervlak3.200 m2

OpdrachtgeverStichting Het open IJnde(20 particuliere opdrachtgevers)

LocatieSteigereiland, Amsterdam

i.s.m.NAT architecten

C P O H e t O p e n I J n d e

Twintig particulieren hebben zich verenigd en samen met ons een betaalbaar en duurzaam woongebouw met gemeenschappelijke voorzie-ningen gerealiseerd. ‘Het Open IJnde’ is een open gemeenschap naar de buurt, het IJ en de toekomst. Het gebouw op Steigereiland bestaat uit 20 ver-schillende appartementen, 2 collectieve ruimten en een inpandige parkeergarage. Rondom het grote gat in de straatwand bevinden ruimten voor activiteiten. Daarmee nodigt het gebouw uit om te ontmoeten. Het gat maakt een overdekt terras op de eerste verdieping en gaat over in een houten talud met hellingbaan en trappen naar de dijk. Elke woning is uniek en met de bewon-ers ontworpen. Een balansventilatie en een WKO-installatie (warmte-koude opslag) zor-gen voor een CO2-reductie en lagere energie-kosten. Het Open IJnde werd genomineerd voor het beste woonproject van Amsterdam.

Page 6: MOPET documentatie 2013

begane grond

Page 7: MOPET documentatie 2013

1e verdieping

Page 8: MOPET documentatie 2013

appartement 05

appartement 14

appartement 16

Page 9: MOPET documentatie 2013

K o p w o n i n g S t e i g e r e i l a n d

TypeWoonhuis en interieur

Oplevering2010

Bruto vloeroppervlak110m2

OpdrachtgeverParticulier

LocatieSteigereiland, Amsterdam

Deze begane grondwoning is gelegen in de kop van het door ons ontworpen CPO woongebouw Het Open IJnde, op het uiterste puntje van Steigerei-land. De woonruimtes en de gevelopeningen zijn zo gerangschikt dat optimaal van het vrije uit-zicht wordt geprofiteerd. Het kookeiland heeft een centrale plek in het huis. Voor een zo transparant mogelijk effect is de afzuigkap in het keukenblad verzonken. Donker glasmozaïek geeft het toilet en de badkamer een chique, Oosterse sfeer. Op enkele plekken in het huis zijn zorgvuldig gekozen kleuren afgestemd op het natuurlijke daglicht.

Page 10: MOPET documentatie 2013

Het parkachtige schiereiland du Parc Nova Fribur-go wordt een belangrijke verbinding tussen het meer en het dorp. De boulevard verweidt en ver-nauwd ten behoeve van ontsluiting, pleinen, park-eren en terrassen. Het kadert en ordent het park, dat omhoog beweegt op plekken waar program-ma wordt toegevoegd. Daardoor blijft het park groen en ontstaan er plekken voor evenementen.

Onder het opgetilde park bevinden zich een res-taurant, een spa en een privékliniek. Via een lobby bereikt men het hotel, dat oprijst uit het park. Het glas weerspiegelt het meer, park, dorp en de haven. Boven de logistiek efficiënte hotelverdiepingen bevinden zich het hotelrestaurant en een nach-tclub die koppelbaar zijn. Met overdag een panora-misch uitzicht en ’s avonds een verlicht baken aan het meer wordt Estavayer-le-Lac the place te be!

E s t a v a y e r - l e - L a c

TypeHotel, kliniek, club en wellnesscentre

Competitie2012

Bruto vloeroppervlak11.045m2

OpdrachtgeverCanton Fribourg

LocatieEstavayer-le-Lac, Zwitserland

boulevard routes

parkeren park

hoogtes functies

Page 11: MOPET documentatie 2013

begane grond 1e verdieping

hotel

2e tm 7e verdieping

club en restaurant

8e verdieping

Page 12: MOPET documentatie 2013

Type32 seniorenappartementen

Geplande opleveringOn hold

Bruto vloeroppervlak3.800 m2

OpdrachtgeverDe Woningbouw, Weesp

LocatieSinnigvelderplantsoen, Weesp

A t r i u m A p p a r t e m e n t e n

De bakstenen architectuur sluit met haar markante kapvorm zowel aan bij schaal van de aangrenzende bebouwing als bij andere nieuwe binnenstedelijke ontwikkelingen in Weesp. 32 Appartementen zijn geordend rondom een met glas overdekt atrium en strekken zich uit langs de gevel. Daardoor komt er veel licht in de woningen en biedt elk vertrek optimaal zicht op de groenrijke omgeving. Daglicht is het mooiste licht dat er is. Het leeft, is dynamisch en regelt onze biologische klok. Het atrium functioneert als bufferruimte tussen het binnen en buitenkli-maat. De passieve zonne-energie voorziet in een deel van de energiebehoefte van de woningen doordat de warmere lucht uit het atrium kan dienen als voorverwarmde ventilatielucht. Bovendien zorgt het atrium ervoor dat het warmteverlies van de wo-ning vermindert. Dat verhoogt het woon-comfort en maakt het gebouw duurzaam.

Page 13: MOPET documentatie 2013

1e en 2e verdiepingdoorsnede

Page 14: MOPET documentatie 2013

M u l t i c u l t u r a l L e i s u r e C e n t e r

TypeRetail, kantoren, hotel, mediatheek,bazaar, horeca, theater, parkeergarage

Ontwikkelplan2011

Bruto vloeroppervlak48.000m2

OpdrachtgeverLingotto

LocatieTransvaal, Den Haag

Het masterplan Lijn 11-zone voorziet op de grens van de twee meest multiculturele wijken van Den Haag in een volstrekt uniek complex. Doel is het real-iseren van een gebouw met vrijetijdsvoorzieningen en ambachtelijke bedrijvigheid als multiculturele bazaar, restaurant, hotel, theater/bioscoop, con-gresfaciliteiten en een wellnesscentrum. Een icoon van de kracht van een multiculturele samenleving.

fasering

32

1Ons voorstel is een complex dat in fasen kan worden gerealiseerd. De hoofddragers zijn een heuvel (waaronder de parkeergarage is gelegen) en de meanderende hoofdas. Het is een eigen-tijdse vertaling van een Indiase dorpskern met kronkelende steegjes. De verschijningsvorm vindt zijn basis in de rijzige tempels en de kleur-rijke sari’s (gedrapeerde jurken met patronen).

Page 15: MOPET documentatie 2013

=+

Page 16: MOPET documentatie 2013

TypeWoonhuis en interieur

Oplevering2008

Bruto vloeroppervlak151 m2

OpdrachtgeverParticulier

LocatieSteigereiland, Amsterdam

R i e t e n H u i s

Het huis is geënt op de Amsterdamse School-villa’s die aan het begin van de 20e eeuw in en rond Amsterdam werden gebouwd. Hier is op ambachtelijke wijze de schoonheid van baksteen en riet in-gezet voor een expressieve architectuur.

De straatzijde is geheel gesloten, wat de sculpturale vorm versterkt. Aan de tuin kunnen de woonkamer en de eetkamer geheel open worden gezet. Zo wordt de tuin onderdeel van de woonkamer.

Page 17: MOPET documentatie 2013

TypeWoonhuis aan de polder

Oplevering2008

Bruto vloeroppervlak295 m2

OpdrachtgeverParticulier

LocatieMidwoud

N o o r d - H o l l a n d s e V i l l a

Het huis is gericht op het zuiden en geniet eenwijds uitzicht over het Noord-Hollandse platteland en zijn boeren erven. Het 24-uurs woonprogram-ma is zo georganiseerd dat het optimaal profiteert van de wijkende vorm van de kavel, de stand van de zon en het vrije uitzicht. De zware kozijnen, de houten staldeuren en het organische grasdak zijn nieuwe interpretaties van streekgebonden ken-merken van een Noord-Hollandse stolpboerderij.

Het werd door de Welstandcommissie genomi-neerd voor de Arie Kepplerprijs 2009.

vegetatiedak

Page 18: MOPET documentatie 2013

TypeWoonmall,winkelcentrum

Visiepresentatie2009

Bruto vloeroppervlak85.000 m2

OpdrachtgeverING Real Estate

LocatieLaak, Den Haag

i.s.m.NAT architecten

M e g a s t o r e s MegaStores Den Haag is het grootste overdekte winkel-centrum van het land. Het huidige complex is onoverzich-telijk en introvert. Door wijkgerichte detailhandel en de woonwinkels duidelijk van elkaar te scheiden ontstaat een heldere opzet. Het Wijkwinkelcentrum plaatsen we op de gehele begane grond. Daar komt de binnenstraat te ver-vallen en presenteren de winkels zich aan de wijk. Rondom het complex ontstaan nu uitnodigende winkelboulevards.

De Woonmall plaatsen we op de verdiepingen nabij de par-keerdecks en krijgt ’s lands langste woonkamer. Kenmerkend is de houten vloer, waarin een rijk programma is opgenomen dat uitnodigt om te rusten of te spelen. Ronde vormen, geac-centueerd door hanglampen zorgen voor intieme plekken en een vloeiende doorstroming van het winkelende publiek. Het met latten beklede plafond filtert het daglicht en zorgt voor een aangename akoestiek. Volglazen winkelpuien garanderen dat de winkelbeleving deel wordt van de route door de Woonmall.

langste woonkamer van Nederland

atrium

Page 19: MOPET documentatie 2013

1e verdieping: woonwinkels

begane grond: wijkwinkels

2e verdieping: woonwinkels

Page 20: MOPET documentatie 2013

K u n s t e n a a r s h u i s

TypeWoonhuis met schildersatelier

Ontwerp2008

Bruto vloeroppervlak180 m2

OpdrachtgeverParticulier

LocatieNieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop

De Nieuwkoopse plassen ontston-den in de 16e eeuw door turfwin-ning ten behoeve van de grote steden. Dit beschermde, waterrijke natuurgebied was in de 19e eeuw een toevluchtsoord voor kunste-naars die de stad ontvluchtten. Anno 2008 is dat opnieuw het geval.

De aanblik van het huis vanaf straat roept herinneringen op aan een veenschuur of een vervenershuis-je. Maar daar waar een dergelijk ge-bouwtje minimale gevelopeningen heeft om de warmte van het open turfvuur binnen te houden, opent het kunstenaarshuis zich juist op een verrassende manier naar het water. De grens tussen binnen en buiten wordt verruimd door een diep dakoverstek, een brede ve-randa en een glazen balkon.

begane grond 1e verdieping

Page 21: MOPET documentatie 2013

Type29 seniorenappartementen

Visiepresentatie2012

Bruto vloeroppervlak3.150 m2 excl. parkeergarage

OpdrachtgeverDe Alliantie, Huizen

LocatieKornwierde, Almere

K o r n w i e r d e

Door de appartementen rondom een atrium te organiseren onstaat er een alzijdig gebouw met panoramawoningen. Op de begane grond is er een grote centrale hal voor activiteiten. Scootmobielen kunnen op de verdiepingen ‘voor de deur’ worden gestald. Het atrium functioneert als bufferruimte tussen het bin-nen en buitenklimaat. De passieve zonne-ener-gie voorziet in een deel van de energiebehoefte van de woningen door ze van voorverwarmde ventilatielucht te voorzien. Bovendien zorgt het atrium ervoor dat het warmteverlies van de woning vermindert. Het verhoogt het wooncomfort en maakt het gebouw duur-zaam. Uit een kostenvergelijking bleek dat het atriummodel voordeliger is dan een conven-tioneel wooncomplex met galerijontsluiting. situatie

overzicht verdiepingen

1e verdieping

Page 22: MOPET documentatie 2013

TypeInterieur CJG in voormalig schoolgebouw

Oplevering2010

Bruto vloeroppervlak800 m2

OpdrachtgeverGemeente Haarlemmermeer

LocatieHoofddorp

i.s.m.NAT architecten

C e n t r u m J e u g d e n G e z i n

Dit voormalige schoolgebouw bestaat uit een balken en kolommenstructuur. Dat maakt het mogelijk om het gevraagde programma te or-denen middels het plaatsen van vrije volumes in de ruimte. Door die volumes af te ronden ontstaat er een vloeiende verbinding tussen de diverse ruimtes. Zo wordt niet alleen een overzichtelijke en rustige bezoekersomgeving gecreëerd maar wordt tegelijk afgerekend met het orthogonale ka-rakter van het bestaande gebouw.

Om alle veertien gebruikersgroepen tijdens het ontwerptraject nauw te betrekken werd op een aantal momenten een workshop gehouden. De gemetselde gevel aan de straatzijde is vervangen door een glazen pui, waardoor het CJG een mooie presentatie krijgt naar buiten. Bovendien valt er nu daglicht tot diep in het gebouw. Dat zorgt voor een prettige en gezonde werkomgeving.

Page 23: MOPET documentatie 2013
Page 24: MOPET documentatie 2013

TypePlein, park, sociale- en culturele functies

Competitie2010

OpdrachtgeverPrix de Rome

LocatieSlotervaart, Amsterdam

U r b a n E c o t o n eDe tuinstad zorgde ooit met grootschalige groen-voorzieningen voor een ecologische verbinding met het achterland. Inmiddels zijn die groenele-menten versnipperd en in kwaliteit verminderd: schaamgroen. Het August Allebéplein herstelt een 400m lange een stedelijke groene zone, de ‘Ecotone’. Daarbij zorgt het vegetatiepakket voor waterberging tijdens regenachtige perioden. Groen om trots op te zijn.

Onder de Ecotone is ruimte voor een Urban Mix met culturele en maatschappelijke activiteiten. Daar waar de oorspronkelijke CIAM-gedachte uit-ging van het scheiden van functies wordt in Urban Ecotone het wonen, werken en recreëren gekop-peld aan dezelfde openbare ruimte. Zo ontstaat er een ruimtelijke eenheid met een verscheidenheid aan plekken, die uitdagen uit tot een veelheid aan gebruik. Urban Ecotone biedt vanwege die unieke mix kansen voor duurzame natuur- en cultuur-ontwikkelingen in een stadsdeel met een stigma.

Sloterplas groenzone langs metro Rembrandtpark

Page 25: MOPET documentatie 2013

TypeRenovatie woningen en bedrijfsruimten

Oplevering2009

Bruto vloeroppervlak4.900 m2

Opdrachtgeverde Alliantie Amsterdam

LocatieIndische buurt, Amsterdam

J a v a s t r a a t

Dit complex met begin 20e-eeuwse woningen en bedrijfsruimten was toe aan een ingrijpende renovatie. De werkzaamheden omvatten fun-deringsherstel, cascoherstel, uitbreidingen op de begane grond en het toevoegen van balkons. Daarnaast zijn er woningen samengevoegd en zolders bewoonbaar gemaakt. Na uitge-breid onderzoek in de stadsarchieven hebben we met de modernisatie tegelijk de uitstraling van het complex in zijn oude glorie hersteld.

In de Indische Buurt voelen mensen uit alle cul-turen en religies zich thuis en met elkaar ver-bonden. De nieuwe mix van bedrijfsruimten, sociale huur-, markthuur- en koopwoningen in dit complex draagt bij aan die gedifferentieerde wijk. Specifieke wensen van gezinnen die na de renovatie graag in het complex wilden te-rugkeren hebben we in het ontwerp verwerkt.

woning horizontaal samengevoegd

Page 26: MOPET documentatie 2013

TypeRenovatie woningen

Oplevering2010

Bruto vloeroppervlak3.800 m2

Opdrachtgeverde Alliantie Amsterdam

LocatieIndische buurt, Amsterdam

2 e A t j e h s t r a a t

De woningen maken deel uit van de karakteristieke 19e-eeuwse ring. Het monumentale casco werd grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Behalve funderingsherstel werden ook de balkons aan de voor- en achtergevel vervangen. Het doel was om te moderniseren en tegelijkertijd de oorspronkelijke architectonische karakteristiek terug te brengen. Daarvoor zijn de oorspronkelijke blauwdrukkennauwkeurig bestudeerd.

Door bestaande appartementen opnieuw in te delen en horizontaal en verticaal samen te voegen is er een gevarieerd woningaanbod ontstaan. Een goede isolatie en nieuwe installaties maken dit historische complex geschikt voor de toekomst.

Page 27: MOPET documentatie 2013

TypeRenovaties, restauraties, herbestemmingen

Oplevering2007 - heden

OpdrachtgeverWoningcorporaties

LocatieDivers

R e n o v a t i e , t r a n s f o r m a t i e

MOPET onderzoekt hoe bestaande voorraden kun-nen worden verduurzaamd, om aan de eisen van de toekomst te voldoen. We adviseren onder meer in:

BewonersparticipatieHerbestemmingMonumentenherstelFunderingsherstel en grootschalige renovatieRenovatie in bewoonde toestandEnergielabelling en duurzame maatregelenWoninguitbreidingen en samenvoegingenNieuwe woningindelingen en -ontsluitingenStedenbouwkundige optimalisatiesHaalbaarheidsstudiesBegrotingenBestekkenBouwfysisch adviesAdvies energielabellingArchitectuurhistorisch onderzoekBouwkundige rapportagesBouwbegeleiding

renovatie monument Rivierenbuurtstart uitvoering 2014

archiefonderzoekarchitectuurhistorisch adviesinmeten en tekenen bestaande situatieschetsontwerp woningen en bedrijfsruimtenbewonersoverleg

renovatie woningen en supermarkt Molukkentraatoplevering begin 2013

archiefonderzoekinmeten en tekenen bestaande situatiebouwfysisch adviestechnische opnameontwerp en tekenwerk tm uitvoeringbestekbouwbegeleiding

renovatie woningcmplex tuindorp Boemenbuurtstart uitvoering 2014

architectuurhistorisch adviestechnische opname en advieshaalbaarheidsonderzoekbegroting stichtingskostenadvies energielabellingschetsontwerp

renovatie en herinrichting Westelijke Tuinstedenstart uitvoering 2014

archiefonderzoekontwerp openbare ruimteuitbreiding woningen en tuinenpresentatie bewonersvideo animatie

renovatie woningen en bedrijfsruimten Javapleinoplevering 2009

archiefonderzoekbouwfysisch adviespresentatie bewonersontwerp en tekenwerk tm uitvoeringherbestemminguitbreidingen bedrijfsruimtenbouwbegeleiding

renovatie woningen en bedrijfsruimten De Pijpoplevering medio 2013

archiefonderzoekinmeten en tekenen bestaande situatieontwerp en tekenwerk tm uitvoeringpresentatie bewonersbestekbouwbegeleiding

Page 28: MOPET documentatie 2013

TypeHoreca, kantoorruimte en parkeergarage

Cradle to cradle

Ontwerp2008

Bruto vloeroppervlak2.250 m2 excl. ondergr. parkeergarage

OpdrachtgeverING Real Estate, Ymere

LocatieAmsterdam-Noord

P a v i l j o e n O v e r h o e k s

Begin 2008 won MOPET architecten een besloten ontwerpcompetitie voor een horecagebouw met kantoren en een on-dergrondse parkeergarage op het Over-hoeks-terrein in Amsterdam-Noord, beter bekend als het voormalige Shell-terrein. We ontwierpen een energetisch efficiënt, rond gebouw op een plein met daaronder een 2-laagse parkeergarage. De horeca bevindt zich tussen enkele zware kolom-men die het kantorenvolume dragen. De klimaatgevel van de kantoren bestaat uit gietaluminium panelen met bladerpatro-nen. Er worden verbanden gelegd met zowel het van oorsprong groene als het recente industriële karakter van de plek.De engeneering was erop gericht om volgens de Cradle-to-Cradle principes een zo duurzaam mogelijk en tegelijk ultramodern gebouw te realiseren. On-langs heeft ING Real Estate zich terug getrokken uit het Overhoeksproject.

doorsnede

Page 29: MOPET documentatie 2013

begane grond restaurant

niveau -1 parkeren

niveau 2 t/m 4 kantoren

Page 30: MOPET documentatie 2013

Type935 studentenwoningen met grandcaféBreeam Excellent

Aanbesteding consortia2012

Bruto vloeroppervlak28.000 m2

OpdrachtgeverDe Meeuw Bouwsystemen

LocatieRavel, Amsterdam

C a m p u s Z u i d

Aan de Zuid-as in Amsterdam ontstaat een bruisend en gemengd stedelijk woon- studie en werkmilieu. Campus Zuid dient een constructieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van le-vendigheid, voorzieningen en de concentratie van een kenniscentrum. Campus Zuid is gefaseerd rea-liseerbaar en wordt lauter opgebouwd uit herbruik-bare units en gevelmaterialen. Een sportveld en een grand café zorgen vormen belangrijke dragers van de Campus. Door ze middels een hoogwaardig ingerichte, beschutte tuin met elkaar te verbinden wordt een optimale omgeving gecreëerd waar men kan verblijven en ontmoeten. De corridor-ontsluitingen, ruime balkons/serres en de geïnte-greerde fietsenstallingen tillen de standaard van studentenhuisvesting in Amsterdam naar een hoog niveau. De engeneering richt zich op Breeam Excellent; het hoogste prestatieniveau voor een duurzaam gebouw.

Page 31: MOPET documentatie 2013

1e verdieping

Page 32: MOPET documentatie 2013

TypeWoonhuis met kantoor

Oplevering2007

Bruto vloeroppervlak300 m2

OpdrachtgeverParticulier

LocatieRoombeek, Enschede

P a t i o w o n i n g

Het perceel is gelegen op een straathoek, aan de rand van de wijk Roombeek. Door de randen van de kavel te bebouwen ontstaat er een patio waar omheen alle vertrekken zijn georganiseerd.

Vanaf straat oogt het gebouw vrij massief en gesloten. De patiogevels zijn juist transparant en licht. Zo ontstaan er fraaie doorzichten bin-nen de woning en is er tegelijk veel privacy.

Het huis verwijst in materiaal en in schaal naar de industriële geschiedenis van de plek. De muren worden slechts doorbroken door grote houten schuifpoorten en de glazen gevel van het kantoor.

begane grond 1e verdieping

patio

Page 33: MOPET documentatie 2013

TypeTwee woonhuizen

Oplevering2007

Bruto vloeroppervlak445 en 436 m2

OpdrachtgeverParticulier

LocatieRoombeek, Enschede

S t a t e n p a n d e n

De statenpanden zijn riante herenhuizen, gelegen aan de Lonnekerspoorlaan.

Het linker huis herinnert aan de klassieke uitstraling van de voormalige textielfabrieken op het terrein. De dubbelhoge entreehal grenst aan een centraal trappenhuis. Via het daklicht komt er op alle ver-diepingen een zee van licht midden in de woning.

Het rechter huis is formeel en statig aan de straatzijde en juist informeel en open aan de tuinzijde. Een houten kern met trap-pen, bergkasten en sanitaire voorzieningen verbindt de split-levelvloeren en zorgt voor een optimale inrichtingsvrijheid van het huis.

Page 34: MOPET documentatie 2013

TypeHerontwikkeling fabrieksterrein

Onderzoek2009 - heden

Bruto vloeroppervlak14.000 m2

OpdrachtgeverSfA

LocatieEembrugge

O c r i e t H a v e n

Het terrein van een voormalige kunststeenfabriek Ocriet uit de jaren 30 van de vorige eeuw wordt een aantrekkelijke duurzame leefomgeving met tal van recreatieve mogelijkheden. In de Ocriet-fabriek werden na de oorlog meer dan 1 miljoen lavetten gemaakt. De unieke silo uit de jaren vijftig en zaagtandloods uit de jaren 30 staan daarom symbool voor de industriële activiteit van de we-deropbouwperiode. Ze worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming. Door zowel het slagenlandschap van de polder als de groeistruc-tuur van de fabriek als dragers in te zetten krijgt Ocriet-Haven een uniek en open karakter. Hagen en zachte oevers herstellen en de Ecologische Hoofdstructuur waarvan de Eem deel uitmaakt.

Page 35: MOPET documentatie 2013
Page 36: MOPET documentatie 2013

TypeAutomatische ondergrondse stalling

Oplevering2005

Bruto vloeroppervlak9 m2 bovengronds, 65 m2 ondergr.

OpdrachtgeverGemeente Amsterdam, DIVV

LocatieAmsterdam-Noord

F i e t s e n s t a l l i n g V e l o m i n c k

In Amsterdam-Noord werd de eerste volledig au-tomatische ondergrondse fietsenstalling geopend.

Het maaiveld is ter plaatse van de transportma-chine opengevouwen en opgetild. Daarmee wordt het stallen van de fiets onder de grond een voel-bare handeling. De luifel biedt bescherming aan wachtende mensen op de pont naar het centraal station.

Onder de bestrating bevindt zich een ruime beton-bak, waarin 50 fietsen kunnen worden opgeslagen. Onder het opgetilde maaiveld wordt de transport-machine omsloten door melkglazen panelen.‘s Avonds worden daar de bewegingen van fietsen en machine op geprojecteerd.

1 R.v.s. schuifdeur2 Verticale transportband3 Horizontale transportband4 Serviceluik d.m.v. putdeksel

Page 37: MOPET documentatie 2013

Type10 stadspleinen en automatische fietsenstallingen

Onderzoek2005 - 2007

OpdrachtgeverSfA

LocatieAmsterdam

P a r q u e d e l a B i c y c l e t t e

Een casestudy voor automatische fietsen-stallingen in de Amsterdamse binnenstad. De toevoeging van een dergelijke fietsen-stal-ling vormt aanleiding om een plein opnieuw te ordenen en zijn ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Door het aanwezige stadsmeubilair te combineren in een nieuw, integraal ontwerp zal er in plaats van ruimte ingenomen juist ruimte worden terugge-geven.

Elke locatie heeft zijn eigen kenmerken en biedt unieke kansen. Dat vraagt telkens om een specifiek ontwerp. De stallingen, kiosken, café’s, zitelementen en reclame-displays krijgen hun plek door het plooien van het maaiveld. Het programma wordt ‘in’ het plein geplaatst in plaats van er ‘op’, waardoor de functies letterlijk deel uit ma-ken van het plein. rembrandtplein

spuiplein

concertgebouwplein waterlooplein

Page 38: MOPET documentatie 2013

TypeDuurzaam entreecomplex voor bouwspeelplaats

OpleveringOn hold

Bruto vloeroppervlak600 m2

OpdrachtgeverGemeente Arnhem

LocatieSpijkerkwartier, Arnhem

G r e n s p o s t T h i a l fOp uitnodiging van de gemeente Arnhem hebben enkele architecten hun visie gepres-enteerd voor een nieuw duurzaam entree- en beheerdergebouw voor Bouwspeelplaats Thi-alf in de wijk Spijkerkwartier in Arnhem. Op de locatie van deze voormalige schaatsbaan en buitenzwembad troffen we een bijzonder en waardevol complex aan uit de wederop-bouwperiode. We stelden voor om de voor-malige badmeesterswoning en de restauratie te revitaliseren. Het gevraagde programma blijkt daarin goed in te passen. Zo blijft een belangrijke periode uit de geschiedenis van de stad zichtbaar. Daarmee sluiten we aan bij het lokale monumentenbeleid. Bovendien is geen enkel nieuwbouw plan duurzamer dan renovatie. Een gebouwcasco zorgt im-mers voor 80% van de milieubelasting. Met dit idee zijn we tot winnaar uitgeroepen en zal het complex een nieuw leven krijgen.

plattegrond straatniveau

Page 39: MOPET documentatie 2013

TypeFiets- en voetgangersbrug

Competitie2007

OpdrachtgeverGemeente Venlo

LocatieMaas boulevard, Venlo

M u y b r i d g e

De 19eeeuwse fotograaf Eadweard Muybridgeontwikkelde methoden om bewegingen van mensen en dieren vast te leggen in fotoseries. Zoals zijn serie van de dansende vrouw toont de brug zich vanuit ieder perspectief anders in het landschap. Daarbij is ze sierlijk als de ballerina maar altijd in balans.

De brug is enerzijds een functionele fietsroute en anderzijds een recreatieve looproute. De func-tionele route is efficiënt vormgegeven volgens het PvE, de recreatieve route biedt juist spectaculaire uitzichten over de haven, over de Maas en over de oude stad. Samen construeren zij de brug.

Bij avond licht het lichaam van de brug van bin-nenuit op. Zo tekenen de lijnen van de routes zich als een lichtgevend bogenspel af tegen de hemel. Tegelijk levert dit een zo optimaal en gelijkmatig

Page 40: MOPET documentatie 2013

TypeKerkzaal, kantoren, school, kinderopvang, kantine

Geplande opleveringOn hold

Bruto vloeroppervlak4.600 m2

OpdrachtgeverMaranatha Ministries

LocatieSloterdijk, Amsterdam

M a r a n a t h a M i n i s t r i e s

Dit multifunctionele complex bestaat uit een kerkzaal met een capaciteit van 1700 bezoekers en een strip met de ove-rige functies zoals kantine, kantoren, sanitair, lokalen en kin-deropvang. De patio tussen de gebouwdelen fungeert als hoofdentree en besloten ontmoetingsplek. Tegelijk zorgt het voor daglicht in alle ruimten. Draaibare houten panelen regelen privacy en zonwering van de glazen plint rondom het gebouw. Parelmoer gevels van de bovenbouw zijn li-chtdoorlatend en geven een sacraal effect aan de kerkzaal.

De keuze voor een industrieel flexibel bouwsysteem maakt het gebouw duurzaam. Toekomstige uitbreidingen en functiewijzigingen zijn daardoor eenvoudig te realiseren.

Page 41: MOPET documentatie 2013
Page 42: MOPET documentatie 2013

curriculum vitae

Studiereis India Bangladesh 2010

Gefaseerde ontwikkeling Multi Cultureel Vrijetijds Centrum, Den Haag 2010

Herontwikkeling complex industrieel erfgoed, Eemnes 2010

Visie herontwikkeling en interieur MegaStores, Den Haag 2009

Haalbaarheidsstudie oosters badhuiscomplex, Nijmegen 2007

Ontwerponderzoek 10 automatische fietsenstallingen, Amsterdam 2007

Haalbaarheidsstudie woningcluster Ceramplein, Amsterdam 2007

Stedenbouwkundige studie Johan Kernstraat, Amsterdam 2006

Haalbaarheidsstudie kerkgebouw, Amsterdam 2005

Ontwerp oosters badhuis, Amsterdam 2003

Ontwerp multifunctioneel kerkgebouw, Almelo 2003

Prijsvragen

’t Vaneker, Enschede 2009

Paviljoen Overhoeks, Amsterdam 2008

Brug Venlo, Venlo 2008

Europan 9, Amsterdam 2007

Burgemeesterswoning, Rotterdam 2007

Collectief woongebouw IJburg, Amsterdam 2005

Publicaties

Parool PS van de week nov 2012

Publicaties CPO woongebouw Het Open IJnde 2010-heden

Publicaties ontwerp Paviljoen Overhoeks 2008

BNA Blad, rubriek Uitvergroot, door Frits van Dongen #01/2008

Stedebouw & architectuur #04/2007

Parque de la Bicyclette dec 2006

NAi Architectuur Jaarboek 2005-2006

BOUW #09/2005

De Architect jan/feb 2005

010 Publishers Archiprix 2004

Exposities

Onwerpen voor Paviljoen Overhoeks, Arcam Amsterdam 2008

Stad uit de school, Arcam Amsterdam 2008

NAi Jaarboek Architectuur, Zuiderkerk Amsterdam 2007

Amsterdam in 2020, Pakhuis De Zwijger Amsterdam 2007

United Colors of NL, Aorta Utrecht 2006

Projecten

Gezondheidscentrum, appartementen en villa Prinsenbolwerk, Haarlem 2012-heden

Herinrichting openbare ruimte, renovatie woningclusters, A’dam-West 2012-heden

Renovatie monument bedrijfsr. en woningcluster Rivierenbuurt, Amsterdam 2012-heden

Kerkgebouw, kantoren en kinderopvang, Amsterdam 2011-heden

Renovatie 19e eeuws pand Van Ostradestraat, Amsterdam 2011-heden

4 Drijvende aanlegsteigers Steigereiland, Amsterdam 2011-2012

8 Dakopbouwen Steigereiland, Amsterdam 2011-heden

Uitbreiding woonhuis Steigereiland, Amsterdam 2011-2012

Renovatie bedrijsruimten en woningcluster Quellijnstraat, Amsterdam 2010-heden

Renovatie bedrijsruimten en woningcluster Molukkenstraat, Amsterdam 2010-heden

Activiteitencentrum Grenspost Vrijstaat Thialf, Arnhem 2010-2011

Interieur Centrum Jeugd en Gezin, Hoofddorp 2010-2011

32 Seniorenwoningen, Weesp 2010-2012

Renovatie woning Zocherstraat, Amsterdam 2008-2010

Atelierwoning Noordeinder plas, Nieuwkoop 2008-2010

Horeca, kantoren en parkeergarage Overhoeks, Amsterdam 2008-2012

35 Woningen Noorderhof-Zuid, Amsterdam 2008-2011

Woninginterieur, Amsterdam 2007-2009

Woninginterieur, Amsterdam 2007-2009

Renovatie woningclusters 2e Atjehstraat, Amsterdam 2007-2009

Renovatie bedrijfsruimten enwoningclusters Javastraat, Amsterdam 2007-2009

Villa Steigereiland, Amsterdam 2006-2008

20 Woningen in CPO Het Open IJnde (IJburg blok 118), Amsterdam 2006-2009

Noord-Hollandse villa, Midwoud 2005-2008

Verbouwing herenhuis Hemonystraat, Amsterdam 2005

Automatische fietsenstalling, Amsterdam 2005

Statenpand II, Enschede 2004-2007

Patiowoning, Enschede 2004-2007

Woninginterieur, Almere 2004

Statenpand I, Enschede 2004-2007

Onderzoek

Haalbaarheidsonderzoek renovatie woningcluster Amsterdam-Noord 2012

Ontwerp en visiepresentatie 29 seniorenwoningen Kornwierde, Almere 2012

Hotel, wellnesscentre en privé kliniek, Zwitserland 2012

Haalbaarheidsondercoek CPO Blok 0, Amsterdam 2012

1000 Studentenwoningen, Amsterdam 2011

Haalbaarheidsonderzoek CPO Veemarkt, Utrecht 2011

Page 43: MOPET documentatie 2013

Sem Presserhof 108

1087 JG Amsterdam

T: 020 379 27 11

E: [email protected]

www.mopet.nl

De Nieuwe Oogst BNA, Arcam Amsterdam 2006

Omgevings Architectuur Prijs, stadhuis Almere 2006

Ouderenhuisvesting, Stadsdeel Oud-Zuid Amsterdam 2005

Integratie Architectuur, ABC Haarlem 2005

Archiprix 2004, CODA Apeldoorn 2004

Geslaagd Ontwerp, Architectuurcentrum Twente 2003

Lezingen en docentschappen

Docentschappen AvB Arnhem 2006-2009

Lezing Passengers Terminal Amsterdam over Bouwen aan het water 2007

Lezing aan AvB Arnhem over Hamam Amsterdam 2004

Lezing aan Arch.centrum Twente over industrieel erfgoed 2003

Prijzen en toekenningen

Winnaar visiepresentatie Paviljoen bouwspeelplaats, Arnhem 2010

Winnaar visiepresentatie Centrum Jeugd en Gezin, Hoofddorp 2010

Projectsubsidie Belvedere Stimuleringsfonds voor Architectuur 2010

Winnende inzending prijsvraag Paviljoen en parkeergar. Overhoeks 2008

Winnende inzending prijsvraag collectief woongebouw IJburg 2006

2x Startstipendium door Fonds FBKVB 2005

Onderzoeksubsidie door Stimuleringsfonds voor Architectuur 2005

Nominatie Archiprix 2004

Eervolle vermelding Iktinosprijs 1999

Opdrachtgevers

Particuliere en zakelijke opdrachtgevers, waaronder:

Gemeente Amsterdam

Gemeente Arnhem

Gemeente Haarlemmermeer

de Alliantie Amsterdam

de Alliantie Huizen

De Woningbouw, Weesp

Lingotto, Amsterdam

ING Real Estate, Den Haag

Ymere, Amsterdam

Kristal, Amsterdam

Staedion, Den Haag

Stimuleringsfonds voor Architectuur