Mijn Voorspellingen 2010 update 14 februari 2010

4
Mijn voorspellingen 2010 Koen Van Loo CIO ADMB www.admb.be @kvl0 Wifi Everywhere Wat mij opviel deze zomer, op reis aan de Costa Del Sol, was de overvloed aan Wifi- netwerken. Standaard werd er bij een fris pintje ook een Wifi access code aangeboden, als het netwerk al niet volledig openstond. Anderzijds worden de huizen daar niet meer aangesloten op ADSL-connecties, maar wel rechtstreeks op Wifi-hotspots. Als toerist kan je er eenvoudig op inhaken op basis van zeer lage kosten (1 à 2 EUR per uur voor korte periodes, lagere prijzen voor langere periodes). In België heeft Stad Brugge aangekondigd dat ze over het volledige grondgebied zo snel mogelijk gratis small band Wifi wil aanbieden! Dit is ongetwijfeld een eerste stap naar broadband WiFi anderzijds zullen in 2010 ongetwijfeld andere steden dit Brugs initiatief volgen. Wifi lijkt old school, maar het werkt wel en het kan eenvoudig en goedkoop massaal beschikbaar gesteld worden. Update 100214 Heel veel nieuws is er op dit vlak voorlopig niet te melden dacht ik: 1. Brugge gaat verder met haar gratis Wifi project. Tegen het najaar zou dit realiteit moeten zijn. Lokale speler & WiFi specialist http://www.citymesh.be zit alvast in de shortlist. 2. Gery Pollet, zet ondertussen de bakens uit met http://www.zapfi.com . 3. Google heeft ondertussen haar project http://www.freeholidaywifi.com/ verlengt op enkele luchthavens. 4. In de elecro zaken duiken meer en meer internet radio's op. Deduplication Service Information overload wordt een groot probleem. De 'Clear All' buttons zullen meer en meer gebruikt worden, anderzijds zullen intelligente filters de kop op steken. Een belangrijke filter wordt zeker en vast deduplication. De content federation services zorgen er voor dat meer en meer dezelfde boodschappen via verschillende kanalen tot ons komen. Een Tweet wordt automatisch geplaatst op Facebook, LinkedIn, etc. Tools zoals Tweetdeck of Google Reader zullen deze duplicaten wegfilteren en zo onnodige information streams wegwerken. De information overload kan op deze manier binnen de perken gehouden worden.

description

Ik bekeek kort even wat de toestand van mijn voorspellingen was op dit moment. Korte neerslag in dit document.http://www.netlash.com/blog/detail/online-trendrapport-2010-de-voorspellingen

Transcript of Mijn Voorspellingen 2010 update 14 februari 2010

Page 1: Mijn Voorspellingen 2010 update 14 februari 2010

Mijn voorspellingen 2010

Koen Van LooCIO ADMBwww.admb.be@kvl0

Wifi Everywhere

Wat mij opviel deze zomer, op reis aan de Costa Del Sol, was de overvloed aan Wifi-netwerken. Standaard werd er bij een fris pintje ook een Wifi access code aangeboden, alshet netwerk al niet volledig openstond. Anderzijds worden de huizen daar niet meeraangesloten op ADSL-connecties, maar wel rechtstreeks op Wifi-hotspots. Als toerist kan jeer eenvoudig op inhaken op basis van zeer lage kosten (1 à 2 EUR per uur voor korteperiodes, lagere prijzen voor langere periodes).

In België heeft Stad Brugge aangekondigd dat ze over het volledige grondgebied zo snelmogelijk gratis small band Wifi wil aanbieden! Dit is ongetwijfeld een eerste stap naarbroadband WiFi anderzijds zullen in 2010 ongetwijfeld andere steden dit Brugs initiatiefvolgen.

Wifi lijkt old school, maar het werkt wel en het kan eenvoudig en goedkoop massaalbeschikbaar gesteld worden.

Update 100214

Heel veel nieuws is er op dit vlak voorlopig niet te melden dacht ik:1. Brugge gaat verder met haar gratis Wifi project. Tegen het najaar zou dit realiteit

moeten zijn. Lokale speler & WiFi specialist http://www.citymesh.be zit alvast in deshortlist.

2. Gery Pollet, zet ondertussen de bakens uit met http://www.zapfi.com .3. Google heeft ondertussen haar project http://www.freeholidaywifi.com/ verlengt op

enkele luchthavens.4. In de elecro zaken duiken meer en meer internet radio's op.

Deduplication Service

Information overload wordt een groot probleem. De 'Clear All' buttons zullen meer en meergebruikt worden, anderzijds zullen intelligente filters de kop op steken. Een belangrijke filterwordt zeker en vast deduplication. De content federation services zorgen er voor dat meeren meer dezelfde boodschappen via verschillende kanalen tot ons komen. Een Tweet wordtautomatisch geplaatst op Facebook, LinkedIn, etc. Tools zoals Tweetdeck of Google Readerzullen deze duplicaten wegfilteren en zo onnodige information streams wegwerken. Deinformation overload kan op deze manier binnen de perken gehouden worden.

Page 2: Mijn Voorspellingen 2010 update 14 februari 2010

Update 100214

Zowel tools zoals http://www.feedly.com als Google Buzz zetten hun eerste stappen in hetintelligent filteren van de binnenkomende streams. De criteria zijn nog niet zo duidelijkmaar er wordt dus aangewerkt. Van deduplicatie op zich is er wel nog geen sprake...

Address Book Federation

Vandaag worden we geconfronteerd met verschillende adresboeken. Intiatieven zoals theData Liberation Front proberen hier een oplossing aan te bieden. Zoals we vandaag zien dater meer en meer gestreefd wordt naar gestandaardiseerde systemen voor userlogons(Facebook, Twitter, OpenID, etc.), zo zullen we zien dat er meer en meer gestreefd zalworden naar het gebruik van één gestandaardiseerd adresboek. Weg met importeren,exporteren en synchronisatie, lang leve de federatie!

Update 100214

Plaxo en Google hebben ondertussen nieuwe features aan hun adresboek toegevoegdwaardoor ze meer en meer bruikbaar worden als Address Book Federation.Bij http://www.feedly.com kan je gebruik maken van jouw Google of Yahoo adresboek, ofeender welk ander adresboek via het open LDIF formaat.

Android wordt volwassen

'iPhone is dead' is misschien een te sterke stelling, maar toch. Android is een prachtig enpotentieel open systeem. Er heerst zeer veel creativiteit in de Android eco-omgeving en hetsysteem biedt een aantal onmiskenbare voordelen ten opzichte van de iPhone. Op vandaagzijn er nog verschillende kinderziektes (slechte integratie met bedrijfsomgevingen,problemen met de market place, etc.) Deze problemen worden weggewerkt in 2010 en hetsysteem wordt volwassen. Hierdoor bereikt Android ook het grote publiek en wordt het eenonmiskenbare hit!

Verder wordt na jaren van voorspelling het mobile internet in 2010 echt wel groter dan hetfixed internet, zeker als we alle internet enabled iPods, Picture Frames, Nintendo's & eBookReaders hierbij rekenen...

Update 100214

Alle studies en onze eigen webstatistieken tonen het aan. Android is bezig aan eenopmars...Enig probleem, de snel opvolgende versies van het besturingssysteem en de operatoren dieniet mee willen.

Major Cloud Outages

Het jaar 2010 wordt het jaar van de major Cloud Outages. De Cloud groeit razendsnel,waardoor outages meer en meer waarschijnlijk worden. Heel wat Cloud enthousiastelingen(count me in) komen terug met hun voeten op de grond te staan. Anderzijds zullen deze

Page 3: Mijn Voorspellingen 2010 update 14 februari 2010

voorvallen er voor zorgen dat de Cloud Services nog meer matuur worden, dat er meerSLA's geboden zullen worden en dat Data Liberation Services aan belang winnen...

Update 100214

Gelukkig nog geen al te zware problemen zien opduiken, het jaar is echter nog maarbegonnen!

Augmented Reality gets out of the playground

Op vandaag wordt Augmented Reality hoofdzakelijk gebruikt voor leuke marketingcampagnes. Op den duur hebben we dit echter ook wel gezien. Er zijn evenwel verschillendeandere mogelijkheden voor deze technologie. In 2010 zullen er tal van navolgers voorLayar.eu op de markt komen. Bovendien zal de term Augmented Reality verbreden en zal ereen echte mix van virtuele en reële werelden optreden. Uiterst boeiend en ook zeerspannend!

Update 100214

#AR is een super levendig channel op Twitter en allerlei fijne applicaties zien het licht. C.f.ook de demo van AR integratie in Bing Maps van Microsoft op Ted.com.

Green ICT wordt ICT for Green Technology

Vandaag is er een grote focus op hoe ICT milieuvriendelijker (en vooral energiezuiniger) kangemaakt worden. In 2010 zal er ook een omgekeerde trend opduiken, ICT laat immers toeom de decentrale energiegeneratie optimaal te beheren, te stockeren en te distribueren.Overal zullen nieuwe bedrijfjes ontstaan die zich in deze materie zullen specialiseren. Eenopportuniteit die we in Vlaanderen niet mogen missen!

Update 100214

Datanews heeft er enkele weken geleden nog een speciale editie aan gewijd, maar ook bijspelers zoals Google beweegt er van alles... Definitely a take off!

Conclusie Update 100214

Anderhalve maand in 2010 en er is al veel gebeurd. Een aantal van de voorspellingen warenmisschien vrij gemakkelijk maar ze worden meer dan ooit waarheid (Android, AR, ICT 4green tech). Andere voorspellingen beginnen te bewegen maar zijn nog niet tot vollewasdom gekomen (content deduplication, address book federation, wifi everywhere). En eris er eentje die nog niet voorgekomen is (outages), gelukkig maar!

Page 4: Mijn Voorspellingen 2010 update 14 februari 2010