Máximaal 2, najaar 2007

16
Máxima Medisch Centrum scoorde zeer goed voor de regio Midden- en Oost-Brabant. Zo hebben we de beste internisten van Midden- en Oost-Brabant (zeer mooie 1e plaats). Voor gynaecologie behaalden we regionaal een 3e plaats, maar landelijke een mooie 8e plaats! Ook op orthopedie (3e plaats) en algemene chirurgie (4e plaats) wordt goed gescoord. Naast de vijf grote specialismen verdient ook kindergeneeskunde van MMC een eervolle vermelding: regionaal een 1e plaats en landelijk een hele mooie 6e plaats! Daarnaast een uitmuntende prestatie voor Reumatologie: landelijk een hele mooie 5e plaats! Vakblad Elsevier lanceerde onlangs haar ‘uitmuntende doktoren bij u in de buurt’ onderzoek. Per regio is op een rij gezet waar welk ziekenhuis in uitblinkt. Ook is voor de vijf grootste specialismen uitgezocht waar patiënten het best terechtkunnen binnen hun eigen regio. Die vijf specialismen zijn: algemene chirurgie, cardiologie, interne geneeskunde, gynaecologie en orthopedie. MMC heeft beste internisten en kinderartsen van de regio! Primeur voor MMC: robotpatiënt O M M E E T E N E M E N · O M M E E T E N E M E N · Zeer geavanceerde simulatiepoppen MMC heeft, als eerste in Europa, de beschikking over een volwassen robotgestuurde simulatiepop: Stan. Deze pop is uitermate geschikt om medische teams in crisissituaties te trainen. In de pop is een enorme hoeveelheid techniek verwerkt. Daardoor is het mogelijk om de werkelijkheid zeer dicht te benaderen. > lees verder op pagina 4 INFORMATIEKRANT VOOR PATIËNTEN EN BEZOEKERS VAN MÁXIMA MEDISCH CENTRUM · JAARGANG 1 · NR 2 · NAJAAR 2007 In deze Máximaal: MMC verbetert medicatieveiligheid Lifestylebeurs met Catherine Keyl Sportief MMC Simulatiepoppen Nieuwe aanpak buikoperaties Wat is het RS-virus? Extra in de watten met comfortpakket Laserbehandeling voor wijnvlekken Nut en noodzaak van Patiëntenvereniging Medische informatie op internet Stoppen-met-roken programma’s

Transcript of Máximaal 2, najaar 2007

Page 1: Máximaal 2, najaar 2007

Máxima Medisch Centrum scoorde zeer goed voor de regio Midden- en Oost-Brabant. Zo hebben we de beste internisten van Midden- en Oost-Brabant (zeer mooie 1e plaats). Voor gynaecologie behaalden we regionaal een 3e plaats, maar landelijke een mooie 8e plaats! Ook op orthopedie (3e plaats) en algemene chirurgie (4e plaats) wordt goed gescoord. Naast de vijf grote specialismen verdient ook kindergeneeskunde van MMC een eervolle vermelding: regionaal een 1e plaats en landelijk een hele mooie 6e plaats! Daarnaast een uitmuntende prestatie voor Reumatologie: landelijk een hele mooie 5e plaats!

Vakblad Elsevier lanceerde onlangs haar ‘uitmuntende doktoren bij u in de buurt’ onderzoek. Per regio is op een rij gezet waar welk ziekenhuis in uitblinkt. Ook is voor de vijf grootste specialismen uitgezocht waar patiënten het best terechtkunnen binnen hun eigen regio. Die vijf specialismen zijn: algemene chirurgie, cardiologie, interne geneeskunde, gynaecologie en orthopedie.

MMC heeft beste internisten en kinderartsen van de regio!

Primeur voor MMC: robotpatiënt

OM MEE TE NEM

EN · OM MEE

TE

NEM

EN ·

Zeer geavanceerde simulatiepoppen MMC heeft, als eerste in Europa, de beschikking over een volwassen robotgestuurde simulatiepop: Stan.

Deze pop is uitermate geschikt om medische teams in crisissituaties te trainen. In de pop is een enorme

hoeveelheid techniek verwerkt. Daardoor is het mogelijk om de werkelijkheid zeer dicht te benaderen.

> lees verder op pagina 4

I N F O R M A T I E K R A N T V O O R P A T I Ë N T E N E N B E Z O E K E R S V A N M Á X I M A M E D I S C H C E N T R U M · J A A R G A N G 1 · N R 2 · N A J A A R 2 0 0 7

In deze Máximaal:

MMC verbetert medicatieveiligheid

Lifestylebeurs met Catherine Keyl

Sportief MMC

Simulatiepoppen

Nieuwe aanpak buikoperaties

Wat is het RS-virus?

Extra in de watten met comfortpakket

Laserbehandeling voor wijnvlekken

Nut en noodzaak van Patiëntenvereniging

Medische informatie op internet

Stoppen-met-roken programma’s

Page 2: Máximaal 2, najaar 2007

Tijdens deze beurs, specifiek gericht op vrouwen boven de 50, staan lichaam, gezondheid, vrije tijd en lichaamsbeweging centraal. Laat u informeren over huidverzorging, wellness, voeding, sport- activiteiten en therapieën op de informatiemarkt. Niemand minder dan televisiepersoonlijkheid Catherine Keyl zal de middag aan elkaar praten. Zo worden er tussen 14.00 en 16.00 uur lezingen gegeven door gynaecologen over o.a. de over-gang, behandeling van overgangsklachten en incontinentie waarna uitgebreid gelegenheid is tot het stellen van vragen.

De toegang tot deze beurs is geheel gratis. Hopelijk tot ziens op 24 november, tussen 13.00 en 17.00 uur, bij Máxima Medisch Centrum locatie Veldhoven.

> Meer weten? Kijk op www.mmc.nl.

> Máxima Medisch Centrum wil in alle opzichten een veilig ziekenhuis zijn. Daarbinnen past dus ook het aanstellen van de medicatieveilig-heidsfunctionaris. Het sluit tevens naadloos aan op het veiligheids-programma dat organisaties van ziekenhuizen, medisch specialisten en verpleegkundigen onlangs hebben gepresenteerd. De bedoeling van dit programma is het aantal fouten in de zorg binnen vijf jaar met 50% te verminderen.

Ziekenhuizen, brancheorganisaties en over-heid: allemaal vinden ze dat het aantal fouten in ziekenhuizen teruggedrongen moet worden. Ongeveer eenderde van de fouten, zijn fouten met het gebruik van medicijnen. Niet alle schade hoeft echter het gevolg te zijn van een fout. Denk bijvoorbeeld aan de bijwerkingen die sommige medicijnen hebben. Om de medicatieveiligheid verder te verbeteren heeft MMC een medicatieveiligheids- functionaris aangesteld: Dianne Prinsen.

Uw rol Als patiënt speelt u een belangrijke rol bij het bewaken van uw eigen medicijngebruik. Dianne: “Thuis regelt de patiënt zijn medicijngebruik meestal zelf. Eenmaal in het ziekenhuis nemen wij dat over. Het is belangrijk dat de patiënt ook in het ziekenhuis betrokken blijft bij wat hij slikt. We stimuleren de patiënt om aan de bel te trekken als hij denkt dat er iets niet klopt of als zaken onduidelijk zijn. Zo levert hij een grote bijdrage aan zijn eigen veiligheid. We stimuleren patiënten om de medi-cijnen die ze thuis gebruiken, mee te nemen bij opname. Dan hebben we goed zicht op het medicijngebruik van de patiënt. Dit voorkomt onduidelijkheden.”

Lifestylebeurs in MMC: maximaal genieten na je 50e!

MMC verbetert medicatieveiligheid

Nieuw bestuurslidMMC

2

Op zaterdag 24 november organiseren de gynaecologen van Máxima Medisch Centrum (locatie Veldhoven)

een lifestylebeurs met als titel ‘Maximaal na je 50e; een jaartje erbij… mooi toch!’.

Máxima Medisch Centrum heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een medicatieveiligheidsfunctionaris aangesteld. Deze functiona-

ris helpt afdelingen bij het actief voorkómen van fouten bij het gebruik van medicijnen. Het verder verbeteren van de medicatievei-

ligheid is een belangrijk onderdeel van de totale patiëntveiligheid.

Met ingang van 1 september

heeft Máxima Medisch

Centrum een nieuw lid van

de raad van bestuur: professor

Erik Heineman (55). Hij volgt

de heer Peter Nederlof, arts,

op die op 1 september met

pensioen is gegaan.

De heer Heineman was sinds 2001 hoogleraar kinderchirurgie in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Daarnaast was hij in het azM directeur klinisch onderwijs en opleiding en waarnemend hoofd algemene heelkunde.

Samen met bestuursvoorzitter Rob van ’t Hullenaar vormt hij de raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum. Hun visie is helder: “Waar het om gaat, is met plezier excellente zorg en service leveren.”

Dianne Prinsen

Tv-presentatrice Catherine Keyl praat de middag aan elkaar.

In het nieuw!De dresscode van de MMC-kleding is al

jaren wit. Maar je hebt wit en je hebt wit!

Over de nieuwe uniformen is nagedacht;

de nieuwe outfits hebben een perfecte

pasvorm, moderne uitstraling, zijn zeer

eigentijds vormgegeven, én zijn uiteraard

voorzien van het MMC-logo zodat ze

direct herkenbaar zijn.

Hiermee zijn de oude uniformen, waar nog het SJZ (St. Josephziekenhuis) of Diaconnesse-huis-logo op stond, definitief van het MMC-toneel verdwenen. Deze uniformen hebben inmiddels een nieuwe bestemming gevonden en zijn onlangs naar Roemenië verhuisd waar ze nog dienst zullen gaan doen.

Page 3: Máximaal 2, najaar 2007

De marathonorganisatie vindt het belangrijk om de deel-nemers te wijzen op de juiste voorbereiding en medische begeleiding. Zij informeert deelnemers aan de marathon en de andere loopafstanden dan ook op verschillende manieren over het belang van sportkeuringen, medische begeleiding en hoe om te gaan met blessures. MMC heeft van zijn kant veel te bieden op het gebied van sport, zowel in de begelei-ding van (top)sporters als in de behandeling van sport- blessures. Zo hebben we een internationaal vermaarde afdeling sportgeneeskunde waar topsporters (waaronder wielrenners, schaatsers, voetballers en hockeyers) behandeld worden. Verder zijn we Olympisch steunpunt, is er een Sportmedisch Adviescentrum (o.a. sportkeuringen) en is Orthopedisch Centrum Máxima gespecialiseerd in de

behandeling van sportblessures. Sportartsen en orthopeden combineren hun kennis in een speciaal spreekuur voor acuut sportletsel op maandagavond.

Run4MáxDat ook onze medewerkers sporten hoog in het vaandel hebben staan, blijkt uit het feit dat in 2006 ruim 80 MMC-ers onder de naam Run4Máx deelnamen aan de Marathon Eindhoven! Ook dit jaar doen ze weer mee.

> De Marathon Eindhoven vindt plaats op 14 oktober en is met 14.000 deelnemers en ruim 140.000 bezoekers één van de grootste (top)sportevenementen in de regio Zuidoost-Brabant.

Bert is niet alleen sportarts in Máxima Medisch Centrum, maar ook sportarts van NAC Breda. “Het directe contact met de sport en de sporters spreekt me erg aan. En als sportarts hóór je bij het team. Je leeft van wedstrijd naar wedstrijd. De druk en drang naar prestatie beleef je van heel dichtbij.”

Van Essen vindt het belangrijk om als sportarts van Máxima Medisch Centrum ook búiten het ziekenhuis te kijken. “Mijn functie bij NAC stelt me in staat om een brug te slaan tussen het zieken-huis en de sportwereld. Sportgeneeskunde vindt niet alleen

plaats binnen de muren van MMC.” Vooral de verscheidenheid aan patiënten van MMC, trekt Van Essen aan: “Chronisch zieken, mensen voor hartrevalidatie of oncologische revalidatie en bijvoorbeeld sporters met gezondheidsproblemen.”Aan de brug tussen de sportwereld en de sportgeneeskunde wordt hard getimmerd door Van Essen en zijn collega’s. Zo is er sinds enkele maanden een spreekuur voor mensen met acuut sportletsel en wordt er ook samengewerkt met voetbalclub FC Eindhoven, de ProTour en de Marathon Eindhoven (zie elders op deze pagina).

Máxima Medisch Centrum werkt samen met de ProTour Eindhoven. Sinds kort zijn we de medisch partner van de ProTour-organisatie. Deelnemers aan de ploegentijdrit krijgen informatie over het belang van sportkeuringen, medische

begeleiding en hoe om te gaan met blessures. De ProTour werd dit jaar op zondag 24 juni verreden in Eindhoven. Een ploegentijdrit voor professionals, een tijdrit voor toerrijders en een bedrijvenrace stonden op het programma.

Máxima Medisch Centrum: dé medisch partner van Marathon Eindhoven

Sportarts Bert van Essen: teamspeler binnen én buiten MMC

MMC en wielerevenement ProTour werken samen

3

Máxima Medisch Centrum en Marathon Eindhoven hebben een sponsorovereenkomst gesloten waarbij MMC

dé medisch partner is van de marathon.

Met een tas vol medicamenten het veld oprennen, dat doet MMC-sportarts Bert van Essen niet. Dat laat hij over aan

de huisarts. Maar voor alle medische zaken die buiten het wedstrijdveld spelen, kunnen de voetballers van NAC Breda

bij hem aankloppen.

S P o r T I E f M M C

Bert van Essen is ook sportarts van voetbalclub NAC Breda.

Judith van Berkel, sportcoach van de Eindho-vense sportraad, helpt mensen met een beper-king bij het zoeken naar een passende sport. Volwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, visuele of auditieve beperking

of mensen met een psychische of chronische aandoening kunnen bij haar terecht. De sportcoach houdt iedere maand een inloop-spreekuur op de polikliniek interne geneeskunde in Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven.

Er wordt informatie gegeven over sport- mogelijkheden in de gemeente Eindhoven. Het is ook mogelijk een individuele afspraak voor verdere begeleiding te maken. Iedereen is welkom!

Inloopspreekuur sportcoach, polikliniek interne geneeskunde, locatie Eindhoven

woensdag 10 oktober 9.00 - 12.00 uurdonderdag 22 november 9.00 - 12.00 uurdinsdag 11 december 14.00 - 16.00 uur

> Kijk voor meer informatie op www.eindhovensesportraad.nl

Inloopspreekuur sportcoach in Vasculair Preventie Centrum

Voor het Vasculair Preventie Centrum op locatie Eindhoven is het stimuleren van bewegen een belangrijk speerpunt.

Het aanbod van bewegingsactiviteiten is groot. Maar waar kun je nu het beste terecht?

Page 4: Máximaal 2, najaar 2007

Vooral bij pasgeborenen die ademhalingsonder-steuning of sondevoeding krijgen, kan slijmvorming ontstaan als gevolg van de tubes die hierbij worden ingebracht. Op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) werd dit slijm voorheen verwijderd met een lange, dunne uitzuigkatheter die via de neus tot achter in de keelholte werd ingebracht. De katheters

geven irritaties van het neusslijmvlies en vaak is dat slijmvlies al geïrriteerd vanwege de ingebrachte tubes. Met de Tendernose voorkomen we irritatie van het neusslijmvlies. Daarnaast is uitzuigen met de Tendernose minder stressvol voor het kind en geeft het minder hoestprikkels en kokhalzen.

De Vereniging Kind en Ziekenhuis kent Smileys toe aan ziekenhuizen die zich positief onder-scheiden door hun voorzieningen voor kind en ouders. Om voor een Smiley in aanmerking te komen, moet een ziekenhuis voldoen aan alle criteria die de Vereniging stelt. Omdat dat voor veel ziekenhuizen moeilijk haalbaar is, is de

OpstapSmiley in het leven geroepen. Het zieken-huis voldoet dan aan een groot deel van de criteria. Tevens heeft het ziekenhuis de intentie om om korte termijn een Smiley te behalen. De kinderafdeling van Máxima Medisch Centrum voldoet aan vijf van de acht criteria; voldoende voor de OpstapSmiley. Zo kunnen

ouders de hele dag bij hun kind blijven en is het altijd mogelijk om bij het kind te overnachten. Verder zijn ouders erbij als hun kind narcose krijgt toegediend en als het weer wakker wordt na de operatie.

Vanaf 1 augustus heeft MMC tevens de be-schikking over een volwassen robotgestuurde simulatiepop. Deze pop is uitermate geschikt om medische teams in crisissituaties te trainen. In de pop is een enorme hoeveelheid techniek verwerkt. Daardoor is het mogelijk om de wer-kelijkheid zeer dicht te benaderen. Zo ‘ademt’ de pop en werken de longen. De hartslag is hoorbaar en voelbaar en de bloeddruk is zicht-baar op de monitor. De pop knippert zelfs met de ogen en de pupillen kunnen groter of kleiner worden. De trainer kan een groot aantal crisis-situaties programmeren. Er is onder andere een aantal typen hartstoornissen voorgepro-grammeerd en er kan een operatieve ingreep

aan het strottenhoofd geoefend worden om de ademweg vrij te maken. De pop is tevens geschikt om te oefenen met het aanleggen van infusen en catheteriseren van zowel mannen als vrouwen. De pop reageert tijdens de training op de acties van de teamleden. Gaat er iets ver-keerd, dan ziet men de vitale functies achteruit gaan en in het uiterste geval ‘sterft’ de patiënt.

Simulatieonderwijs Beide poppen maken deel uit van het snel-groeiende centrum voor simulatieonderwijs van MMC. Simulatieonderwijs is bijvoorbeeld in de luchtvaart al jaren heel gewoon. In de medische wereld staat het nog in de kinderschoenen,

maar heeft het inmiddels wel zijn waarde voor de patiëntveiligheid bewezen. Keer op keer blijkt dat het in teamverband oefenen van gecompliceerde situaties leidt tot een sterk verbeterde samenwerking en communicatie binnen het team. In een echte noodsituatie zijn teams dan veel beter op elkaar ingespeeld, wat in een aantal gevallen levensreddend is.

Máxima Medisch Centrum loopt hierin voorop. Zo beschikken we sinds eind vorig jaar ook over een bevallingsrobot, waarmee gecompliceerde bevallingen kunnen worden geoefend.

Primeur MMC

Tendernose: zachte, nasale uitzuiger voor pasgeborenen

Positief keurmerk voor kinderafdeling

> Vervolg van de voorpagina

Zeer geavanceerde simulatiepoppen voor Máxima Medisch Centrum

Het verwijderen van overtollig slijm bij pasgeborenen (neonaten) was voorheen alleen mogelijk

met een dunne katheter, die irritatie gaf. Máxima Medisch Centrum lanceerde, samen met Me-

dica Europe, de zogenaamde Tendernose. Deze wordt niet ingebracht, maar tegen het neusgat

van het kind aangehouden. Zo voorkomen we irritatie bij het kind. Dit nieuwe, zeer kindvriende-

lijke product, is uniek in Europa.

De Vereniging Kind en Ziekenhuis heeft een OpstapSmiley toegekend aan de kinderafdeling van Máxima Medisch Centrum.

De OpstapSmiley is een kwaliteitskeurmerk. De Vereniging Kind en Ziekenhuis geeft hiermee aan dat de kinderafdeling op de

goede weg is naar kindgerichte voorzieningen en serieus werkt aan het behalen van een Smiley.

Máxima Medisch Centrum beschikt, als eerste in Europa, over een zeer geavanceerde

babysimulatiepop die alle vitale functies simuleert. De pop wordt gebruikt voor medi-

sche teamtrainingen gericht op onderlinge communicatie en samenwerking. De pop

ziet eruit als een voldragen baby en ‘gedraagt’ zich ook zo. Een aantal veel voorko-

mende complicaties bij pasgeborenen is erin voorgeprogrammeerd. Alles wat tijdens

de training gebeurt, legt de computer vast. Zo is achteraf uitgebreide evaluatie van de

training mogelijk.

V r o u w · M o E d E r · K I N d

De babysimulatepop

4

Page 5: Máximaal 2, najaar 2007

De benoeming van Bambang Oetomo is on-derdeel van het tienjaren samenwerkingsplan dat Máxima Medisch Centrum en de TU/e uitwerken. Onderdeel van dit plan is een geza-menlijk onderzoek naar betere instrumenten en apparatuur om de functie van de hersenen,

ademhaling en bloedsomloop bij ernstig zieke pasgeborenen te kunnen monitoren. De komende jaren worden prototypes ontwikkeld die op de neonatale intensive care unit (NICU) van MMC getest zullen worden.

MMC en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst afgesloten op het gebied van medisch-technologisch onderzoek en innovatie. Door de bundeling van elkaars kennis en ervaring kunnen nog betere instrumenten en apparatuur ontwikkeld worden om de functie van de hersenen, ademhaling en bloedsomloop te kunnen meten van ernstig zieke kinderen tijdens en net na de zwangerschap. Tweede belangrijk onderdeel van het samenwerkingsplan is de verdere ontwikkeling van levensechte computer-robots die als oefenpop gaan functioneren voor teams van specialisten, verpleeg-kundigen en andere professionals uit de gezondheidszorg. MMC heeft in dit kader reeds een levensechte baby-simulator in gebruik genomen.

Het resultaat van de samenwerking moet uiteindelijk zijn dat in de ontwikkeling van medische behandelingen een stap vooruit wordt gezet en dat er minder medische fouten worden gemaakt in Nederlandse ziekenhuizen.

“Met intensieve behandeling kunnen we de latere risico’s voor jonge diabetespatiënten verkleinen,” zegt Bruining. “Het is een rotziekte. Diabetes is de meest voorkomende oorzaak van blindheid, er is grote kans op hart- en vaatziekte en nierfalen. Door de kwaliteit van de behandeling te verbeteren, lopen diabetespatiënten aanzienlijk minder risico. Het gaat erom

een balans te vinden tussen intensieve (zelf-)behandeling en kwaliteit van leven, voor ouders en kinderen. Deze balans hangt af van de leeftijd van het kind, de evenwichtigheid van het gezin en van het vermogen de dag in dag uit belasting van de behandeling te verdragen. Je kunt geen dag vakantie nemen van diabetes.”

Neonatoloog Bambang oetomo benoemd tot hoogleraar

Intensieve samenwerking MMC en Tu/e

Bijzonder hoogleraar diabetologie bij kinderen werkzaam in MMC

Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts-neonatoloog in MMC, is benoemd tot hoog-

leraar aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven

(TU/e). Hij werkt één dag per week op de universiteit aan onderzoek op het gebied

van pediatrische toepassingen van Ambient Intelligence.

Steeds meer kinderen hebben diabetes. Het aantal kinderen dat diabetes type 1 heeft (de insulineafhankelijke

vorm), verdubbelt iedere 25 jaar. Daarnaast is er een groeiend probleem van kinderen die door ernstig overgewicht

diabetes type 2 krijgen. Daarom onderzoekt Máxima Medisch Centrum de mogelijkheid tot het opzetten van een

speciaal expertisecentrum voor kinderen met diabetes. Professor Dr. Mu Bruining (zie foto) bekijkt samen met de

afdeling kindergeneeskunde van MMC of we een dergelijk centrum kunnen realiseren.

5

V r o u w · M o E d E r · K I N d

Te vroeg geboren kinderen hebben in sommige gevallen problemen met het netvlies: dit ontwik-kelt zich dan na de geboorte niet goed en in het ergste geval kan het loslaten. De ernstige netvliesproblemen treden meestal op rond de tijd dat de kinderen voldragen zouden zijn geweest. Tot nu toe was er voor kinderen met deze problemen in Nederland nauwelijks een behandeling mogelijk.

MMC-oogarts dr. Frank Kerkhoff heeft enige tijd geleden een opleiding op dit gebied gevolgd in de Verenigde Staten. Daarna heeft hij in samenwerking met de kinderarts-intensivisten, neonatologen en anesthesiologen een behan-delprotocol ontwikkeld waardoor de patiëntjes

snel herkend en geholpen kunnen worden. Snelheid is belangrijk: om blijvende schade te voorkomen moeten we het kind in de ernstige gevallen binnen enkele dagen na de constate-ring van het probleem behandelen. De minder ernstige gevallen worden behandeld met een laser. Is het netvlies losgelaten, dan wordt het kind geopereerd.

Inmiddels komen kinderen uit heel Nederland naar Máxima Medisch Centrum om geopereerd te worden.

oogoperaties bij te vroeg geborenen in Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum voert oogoperaties uit bij te vroeg geboren baby’s. Bij deze

kinderen bestaat het risico dat het netvlies zich niet goed ontwikkelt of in het ernstig-

ste geval loslaat. Als de kinderen niet worden behandeld, kunnen ze blind worden.

MMC-oogartsen Frank Kerkhoff en Marjolijn Kooijman

demonstreren het apparaat.

Page 6: Máximaal 2, najaar 2007

I N d E S P o T L I g h T

Advertorial · Liebregts Kappers Intercoiffure

Stoere mannenkapsels voor de winter

6

MMC longverpleegkundige belangrijke schakel “De huisarts behandelt een groot deel van de patiënten met COPD. Een andere groep patiënten behandelen we in het zieken-huis. Zij komen via de huisarts bij de longarts en de longverpleeg- kundigen terecht.” De longverpleegkundigen van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven, zijn bij deze specialistische zorg een belangrijke schakel in de keten.

Polikliniek longziektenDe organisatie van de polikliniek longziekten is zo afgestemd, dat de longpatiënt centraal staat en hij/zij de beste zorg krijgt van de meest geschikte zorgverlener. “Elke werkdag kunt u of uw huisarts (of een andere hulpverlener) met vragen of acute klachten direct terecht bij gespecialiseerd personeel van de polikliniek. We begeleiden u door het geven van informatie, advies, instructie en praktische tips.

Wanneer een patiënt plotseling een zeer sterke toename (een zogenaamde exacerbatie) van benauwdheidsklachten krijgt, dan starten we direct een onderzoek en behandeling. De longverpleegkundige is het eerste aanspreekpunt bij exacer-baties waardoor kwalitatief en kwantitatief optimale zorg geboden kan worden aan patiënten in acute situaties. Daarnaast maken we gebruik van multidisciplinair management: hierbij controleren de longarts en de longverpleegkundigen ombeurten de COPD patiënt. Hierdoor is de zorg klantvriendelijk, procesgericht en efficiënt,“ aldus Nathalie.

Longverpleegkundigen polikliniek locatie Eindhoven

Máxima Medisch Centrum locatie Eindhoven beschikt over een polikliniek longziekten gehuisvest op de 1e etage.

De polikliniek is bedoeld voor alle longpatiënten; ook COPD patiënten. Met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary

Diseases) worden de ziektebeelden chronische bronchitis en longemfyseem bedoeld. Longverpleegkundige Natalie

Vorstenbosch vertelt over de polikliniek en de inrichting van efficiënte zorg voor COPD-patiënten.

Haartrends voor het komende wintersei-zoen: er is voor elk wat wils. Maar… een ervaren kappershand is dan wel een must. Superkorte kapsels zorgen voor een stoere look. Korte kapsels met een scherpe zij-scheiding, al dan niet met een lok, voeren nu de boventoon en geven iedere man een uiterst verzorgt uiterlijk. Bij de meeste korte kapsels heeft het bovenhaar iets meer lengte en zijn de zij- en achterkant korter. Krullend haar leent zich goed voor halflange kapsels, die we regelmatig op de catwalk zien.

Stappenplan voor een nieuwe lookVan kapsel veranderen is leuk en inspire-rend, maar kan ook verkeerd uitpakken als je een verkeerde look of kleur kiest die niet bij je past. Het kan ook zijn dat een

verkeerde look niet in je levensstijl of in je werkomgeving past. Dan werkt je nieuwe look eerder tegen je dan voor je! Daarom is het van belang te kiezen voor een look én een vakman die bij je past. Iemand die steeds actief is in mode, kleding en een belangrijke schakel is voor een goed style-advies.

De medewerkers van Liebregts Kappers Intercoiffure (voor Dames & Heren) zijn optimaal getraind en geïnformeerd om u een deskundig persoonlijk advies op maat te geven. Ook in Máxima Medisch Centrum staan onze mensen voor u klaar. Niet voor niets wordt kapper Jan Liebregts regelmatig uitgenodigd om metamorfo-ses voor het bekende weekblad ‘Party’ te verzorgen!

> De kapsalon in MMC locatie Veldhoven is open van dinsdag t/m vrijdag van 9.30 - 17.30 uur.

> Meer informatie vindt u op www.liebregtskappers.nl.

> Liebregts Kappers Intercoiffure in Máxima Medisch Centrum is er voor MMC-medewerkers, patiënten én bezoekers. Kortom: iedereen is welkom!

In de rubriek ‘in de spotlight’ belichten we een speciale polikliniek, behandelwijze of centrum.

Dit nummer staan de longverpleegkundigen van de polikliniek longziekten locatie Eindhoven in de schijnwerpers.

Natalie Vorstenbosch, Lia Hulsen en Manuella Roumen: de longverpleegkundigen van de polikliniek longziekten.

Wat is COPD?COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijm-vorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Ver-koudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Het is een chronische aandoening die niet genezen kan worden.

Het aantal COPD patiënten zal in de toekomst sterk toenemen. Door de vergrijzing en het toenemende rook-gedrag stijgt het aantal patiënten in Nederland tussen 2000 en 2020 naar verwachting met ongeveer 40%. Momenteel zijn er meer dan 300.000 Nederlanders met de diagnose COPD.

> 14 november is de landelijke COPD-dag.

Page 7: Máximaal 2, najaar 2007

7

Er zijn verschillende darmaandoeningen waarbij de arts, door middel van een operatie, een gedeelte van de darm moet verwij-deren. Vroeger werd de buik opengesneden, waarna een deel van de darm kon worden weggehaald. Vervolgens werd de buik met grote hechtingen gesloten.

Tegenwoordig is het met een kijkoperatie mogelijk om de buik ‘dicht’ te laten en toch de darm te verwijderen. Door enkele kleine sneetjes worden instrumenten in de buik gebracht waar-mee wordt geopereerd. Om goed te kunnen zien wat er in de buik gebeurt, wordt de buik opgeblazen met lucht en wordt door één van de openingen een kleine camera ingebracht waarmee

de arts op monitors kan zien wat hij/zij doet. Het deel van de darm dat wordt verwijderd, wordt door een kleine opening naar buiten gebracht.

In november 2004 werd in MMC de eerste kijkoperatie voor een darmaandoening uitgevoerd. Inmiddels zijn er meer dan 250 operaties succesvol uitgevoerd. Er zijn vier chirurgen die deze operatietechniek beheersen. Hierdoor kan aan vrijwel alle patiënten die een darmoperatie krijgen een kijkoperatie worden aangeboden. Vanuit de wijde omgeving worden patiënten hier-voor naar ons ziekenhuis verwezen.

VoordelenGroot voordeel is dat u eerder naar huis kunt na de operatie; u hoeft minder lang dan voorheen opgenomen te worden. Doordat er geen grote snee meer in de buik gemaakt hoeft te worden, heeft de patiënt duidelijk minder pijn en zijn minder pijnstillers nodig. Uw darmen komen na de kijkoperatie sneller op gang waardoor u weer snel kunt eten, aansterkt en dus eerder naar huis kunt. Ander belangrijk voordeel is natuurlijk dat er geen lit-teken midden op de buik achterblijft en er geen littekenbreuken kunnen ontstaan.

geen grote snee meer in je buikMáxima Medisch Centrum heeft een lange historie in de ontwikkeling

van kijkoperaties. Zo werd in 1990 de allereerste kijkoperatie voor

de galblaas in Nederland in MMC verricht. Landelijk heeft MMC

een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties. Eén van de

grootste uitdagingen zijn kijkoperaties voor darmaandoeningen.

De polikliniek Orthopedisch Centrum Máxima is gevestigd in het gebouw naast de huisartsenpost op het terrein van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven.Voor een afspraak in verband met orthopedische klachten kunt u bellen met telefoonnummer (040) 888 86 00 of u kunt mailen met [email protected] sportblessures verzorgen wij samen met de sportartsen van Máxima Medisch Centrumop maandagavond een sportspreekuur van 17.00 tot 19.00 uur.

oK! Innovaties uit de operatiekamer

Ieder nummer staat een innovatie centraal. Dit nummer: een nieuwe aan-

pak van buikoperaties voor aandoeningen aan de darm.

Advertentie

Page 8: Máximaal 2, najaar 2007

Omvang en oorzaken gewichtstoenameIn Máxima Medisch Centrum geeft de diëtist voedingsvoorlich-ting aan de deelnemers van Herstel & Balans (een revalidatie-programma voor (ex) kankerpatiënten). “Ik kwam daar regelmatig deelnemers tegen die vertelden dat ze ongewild waren aan- gekomen. Meestal raakten ze die kilo’s maar moeilijk kwijt ondanks aanpassingen in hun voedings- en bewegingspatroon,” vertelt Rianne.“Dat maakte me nieuwsgierig. Ik wilde weten hoe vaak het voorkwam en meer weten over de oorzaken.”

Samen met studenten voerde ze een studie uit. Vooral over aankomen in gewicht bij borstkanker is veel bekend. Minstens de helft van alle vrouwen met borstkanker (zonder uitzaaiingen) en chemotherapie komt gemiddeld 2,5 tot 6 kilogram aan. De kilo’s die erbij komen, betekenen meestal een stijging van vetmassa en niet van spiermassa. De overtollige kilo’s zijn nadelig voor de gezondheid, het lichaamsbeeld en de kwaliteit van leven van deze vrouwen.

Zorg voor (borst)kankerpatiënten aangepast door uitkomsten onderzoek“De uitkomsten van het onderzoek zijn van belang voor hulp-verleners die betrokken zijn bij de behandeling van (borst)- kankerpatiënten. Als zij weten dat ongewilde gewichtstoename een ingrijpende bijwerking kan zijn, zijn ze beter in staat de patiënt te begrijpen, gerust te stellen en verder te helpen,” licht Rianne toe. “Ook is de voedingsvoorlichting aan de Herstel & Balans-deelnemers veranderd. De onderwerpen en de timing zijn beter afgestemd op de behoeften van deze groep patiënten.”Daarmee is Rianne nog niet tevreden. “We gaan nu het verloop van het gewicht voor, tijdens en na behandeling en training registreren. Zo hopen we nog meer te weten te komen over kankergerelateerde gewichtstoename bij een Nederlandse patiëntengroep. De eerste resultaten laten zien dat ongewenste gewichtstoename inderdaad een probleem is tijdens de behan-deling. In de fase na de behandeling wordt dit nog lang niet in alle gevallen voldoende ondervangen. Met ons onderzoek en onze multidisciplinaire aanpak om na de behandeling iets aan dit probleem te doen, zijn we trendsetter in Nederland!”

ongewenste gewichtstoename bij kankerAfvallen is vaak een bijverschijnsel van mensen met kanker. Circa 50 tot 60% van de patiënten met kanker

verliest ongewenst gewicht. Het is zowel een bijverschijnsel van de ziekte als van de behandelingen (chemo- en

radiotherapie). Te veel afvallen is nadelig voor weerstand en conditie. Daarom wordt tijdens de behandeling van

kankerpatiënten veel aandacht besteed aan het voorkómen daarvan. Aankomen in gewicht wordt in dat kader

vaak gezien als positief. Het is dan ook verrassend dat uit onderzoek van MMC-diëtiste Rianne van Lieshout blijkt,

dat ongewenste gewichtstoename een even groot probleem is bij (borst)kankerpatiënten.

herstel & Balans Herstel & Balans is een revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten. Het programma, dat 12 tot 18 weken duurt, biedt hen de mogelijkheid om in groeps-verband te werken aan lichamelijk en psychisch herstel. Het programma start als de behandeling achter de rug is.

Herstel & Balans bestaat uit een trainingsmodule en een psychologische module. De trainingsmodule richt zich op het terugkrijgen van de normale conditie en het zonder beperkingen actief kunnen zijn. In de psycho-logische module staat het omgaan met de nieuwe situatie centraal. De psychologische module bestaat uit 7 groepsbijeenkomsten. Eén daarvan gaat over voeding.

Herstel & Balans is een nieuwe ontwikkeling, waarbij Máxima Medisch Centrum landelijk een voortrekkersrol vervult. Of deelname aan Herstel & Balans wordt vergoed, hangt af van de zorgverzekeraar en de polis-voorwaarden. Hierin treden (omdat de effecten zo goed zijn) gelukkig vrij snel positieve veranderingen op. Aanmelden voor het revalidatieprogramma kan bij Jolande Hendriks, casemanager Sportgeneeskunde, telefoon (040) 888 98 35.

8

Bij oudere kinderen en volwassenen veroorzaakt het RS-virus al-leen een flinke verkoudheid of een griepje. Bij zuigelingen (vooral te vroeg geborenen), bejaarden en patiënten uit bepaalde risi-cogroepen (bijvoorbeeld met hart-/longaandoeningen), kan het virus een zogeheten ‘bronchiolitis’ veroorzaken: een ontsteking van de fijnere luchtpijpvertakkingen in de longen. Bij zuigelingen kan een infectie met het RS-virus behoorlijk ernstig verlopen. Feico Halbertsma, kinderarts-intensivist in MMC, legt uit: “Veel kinderen onder de drie jaar maken een infectie met dit virus door. Bij oudere kinderen en volwassenen geeft dat niet meer dan een flinke verkoudheid of een griepje. Het RS-virus is heel besmette-lijk. Het wordt overgebracht via ‘aanhoesten’ en via de handen.”

SymptomenFeico heeft al menig kind met RS gezien. Hij kent de symptomen dan ook goed. Een kind met RS is verkouden: heeft last van een snotneus, hoesten en soms wat koorts. Het hoesten kan ernstiger worden en er kan sprake zijn van kortademigheid. Het hoesten kan problemen geven met eten: het kind is te moe en te be-nauwd om te eten en drinken. In zo’n geval kan een opname in het ziekenhuis nodig zijn.

Bij zuigelingen extra ernstigFeico legt duideljik uit waarom de symptomen bij zuigelingen ernstiger zijn: “Bij een bronchiolitis zijn de fijnere luchtwegen

ontstoken. Deze luchtwegen zijn vrij klein en smal, waardoor het slijm dat daar vastzit moeilijk los te hoesten is en makkelijk afsluitingen ontstaan. De luchtwegen van zuigelingen en te vroeg geboren kinderen zijn natuurlijk nog kleiner en smaller waardoor de problemen sneller en heftiger optreden.”

Opname Als bij zuigelingen een opname nodig is, kunnen zij worden opgenomen op de kinderafdeling of NICU van MMC. Alle voorzieningen zijn daar voorhanden en er is een protocol ont-wikkeld voor het omgaan met deze kinderen. Omdat het virus zo besmettelijk is, worden deze kinderen geïsoleerd verpleegd. Op die manier besmetten zij geen andere kinderen op de NICU. Feico: “Door middel van onderzoeken wordt nagegaan of er sprake is van het RS-virus: onderzoek van het slijm op virussen, bloedonderzoek op ontstekingsreacties en soms een foto van de longen. Het RS-virus is ongevoelig voor medicijnen en daarom kunnen bij RS alleen de symptomen bestreden worden: extra zuurstof, voeding via een sonde, druppelen van de neus om de ademhaling te vergemakkelijken en soms kunstmatige beademing.“ Tegenwoordig is ook een vaccin beschikbaar voor RS. Dit wordt gegeven aan te vroeg geboren kinderen en aan kinderen met een chronische hart- en/of longafwijking. Dit vaccin kan de infectie niet voorkomen, maar verlicht wel de ernst ervan.

Kinderen kunnen nog lang blijven hoesten. Het virus is vaak nog enkele weken actief en daarmee kunnen andere kinderen worden besmet. Voorzichtigheid met de contacten met andere kinderen is dus geboden. Een doorgemaakte infectie beschermt niet tegen een volgende.

wat is het rS-virus? Verkouden, snotneus en koorts eerste symptomen

Het RS (Respiratoir Syncytieel)-virus is een verwekker van luchtweginfecties bij kinderen. Vóór het derde levensjaar hebben de meeste kinderen

een eerste infectie met dit virus doorgemaakt. De infectie treedt meestal op in de maanden oktober t/m april.

Feico Halbertsma,kinderarts-intensivist.

Page 9: Máximaal 2, najaar 2007

Waarom specialiseren? Máxima Medisch Centrum is constant op zoek naar manieren om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en de service te vergroten. Ook werken we steeds aan efficiencyverbeteringen die bijdragen aan een financieel gezond ziekenhuis. De afgelopen maanden hebben we goed nagedacht over de vraag hoe we de beide locaties van MMC optimaal kunnen inrichten. Specialisatie kwam daaruit naar voren als de beste optie.

Wat betekent de specialisatie? In grote lijnen ziet Máxima Medisch Centrum er in 2010 als volgt uit:> Dagbehandeling en kort verblijf (maximaal vijf dagen) worden zo veel mogelijk geconcentreerd in locatie Eindhoven.> Zorg waar veel risico’s aan verbonden zijn (denk aan ingewikkelde operaties) en alle zorg waarvoor u langer dan vijf dagen in het ziekenhuis moet blijven, worden geconcentreerd in locatie Veldhoven.> De polikliniekspreekuren blijven op beide locaties gehandhaafd.> In Eindhoven vinden geen acute opnames plaats en er is ook geen intensive care beschikbaar.> De huidige spoedeisende hulp in Eindhoven wordt omgevormd tot een spoedpoli waar eenvoudige spoedeisende hulp wordt geboden.> In Eindhoven wordt de themazorg (o.a. orthopedisch centrum, spataderen) flink uitgebreid.

Wat betekent dit voor u? Op dit moment niet zo veel. De polikliniekspreekuren blijven op beide locaties gehandhaafd. Uw huisarts kan u dus door-verwijzen zoals u dat gewend bent. In een aantal gevallen zult u uw behandeling op de andere locatie ondergaan. De verbetering in kwaliteit en dienstverlening weegt echter ruimschoots tegen dit nadeel op. Ook de spoedeisende hulp op locatie Eindhoven blijft voorlopig 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. U kunt daar dus gewoon terecht voor alle spoedeisende zorg. Op langere termijn zal dit veranderen.

Via deze krant en onze website houden we u op de hoogte van de verdere voortgang.

Vestigingen MMC gaan zich specialiseren Beide locaties van Máxima Medisch Centrum gaan zich de komende jaren specialiseren. Door deze stap te zetten, verwacht het ziekenhuis

u kwalitatief nóg betere zorg te kunnen bieden. De specialisatie wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Onder andere via onze website

(www.mmc.nl) en via deze informatiekrant houden we u op de hoogte over de voortgang van het proces.

MMC locatie Veldhoven in 2010

> Risicovolle zorg

(denk aan ingewikkelde operaties)

> Alle zorg waarvoor u langer dan vijf dagen

in het ziekenhuis moet verblijven

> Handhaving polikliniekspreekuren

> Actute opnames

> Intensive care

> Spoedeisende hulp:

24 uur per dag, 7 dagen per week

9

MMC locatie Eindhoven

MMC locatie Veldhoven

MMC locatie Eindhoven in 2010

> Dagbehandeling en kort verblijf (maximaal vijf dagen)

> Handhaving polikliniekspreekuren

> Geen acute opnames en geen intensive care

> De spoedeisende hulp is veranderd in een Spoedpoli voor eenvoudige spoedeisende hulp

> Themazorg is flink uitgebreid met speciale centra

(zoals Orthopedisch Centrum Máxima, Spatader Centrum Máxima)

Page 10: Máximaal 2, najaar 2007

Máxima Medisch Centrum steekt veel energie in service, kwaliteit en vorstelijk onthaal voor zijn patiënten. Heeft u behoefte aan nóg meer luxe en comfort, dan bieden wij een comfortpakket voor € 75 per dag.

Het comfortpakket geldt voor alle afdelingen, op beide MMC-locaties. Met uitzondering van de kinderafdeling, dagbehandeling en PAAZ (psychiatrie) omdat de zorgsituatie dit niet toelaat. Heef u vragen? Dan kunt u bellen met de afdeling opname: 040-888 9460.

Extra in de watten met het comfortpakketWakker worden op een tweepersoonskamer, mét een krantje en een lekker ontbijtje. Nog even (gratis) bellen naar uw familie en

daarna kosteloos uw favoriete Tv-programma kijken. Met het MMC-comfortpakket kunnen we uw verblijf nóg beter op uw wensen

laten aansluiten.

Welke faciliteiten vallen in dit pakket? > Verblijf op een tweepersoons kamer;> Gratis radio, tv en telefoon, inclusief gesprekskosten regionaal;> Mogelijkheid tot mee-eten van uw bezoek in de vorm van één extra warme maaltijd per dag;> Drie gratis uitrijdkaarten per dag voor uw bezoek (locatie Eindhoven. In Veldhoven is het parkeren gratis);> Dagelijks gratis ochtendkrant het Eindhovens Dagblad op uw kamer.

> Steeds meer zorgverzekeraars bieden een aanvullende comfortregeling. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar hier ook toe behoort? Neem dan contact met hen op; ook voor het indienen van een eventuele declaratie.

Informatie over de patiënt delenCaspar van Sambeek is huisarts in Waalre en bestuurslid van SMáSH. Hij vertelt over de samenwerking met de specialisten. “Als een van mijn patiënten behandeld of onderzocht is in het ziekenhuis, stuurt de specialist mij een kort verslag. Als de patiënt dan na het bezoek aan de specialist met vragen bij mij komt, kan ik hem met die informatie verder helpen. Of ik vraag tijdens mijn spreekuur de specialist telefonisch om advies. Andersom informeer ik de specialist als ik een patiënt doorstuur naar het ziekenhuis.” In 80% van de gevallen gaat die verwijzing via ZorgDomein. Met dit computerprogramma krijgt

de huisarts informatie over het zorgaanbod, de toegangstijden en de voorbereiding op zijn scherm. “ZorgDomein is een voorbeeld van een ontwikkeling waarbij huisartsen en specialisten met elkaar hebben bekeken hoe de ideale oplos-sing eruit ziet. Met als doel dat onze patiënten sneller en in bezit van de juiste informatie op het juiste spreekuur in het ziekenhuis terecht kunnen.“

Elkaar ontmoeten, kennen en vertrouwenElkaar ontmoeten, kennen en vertrouwen is volgens Van Sambeek belangrijk om de samenwerking goed te laten verlopen. “Vroeger was het contact tussen huisarts en specialist

vanzelfsprekend. Toen mijn vader in de jaren ‘50 begon als huisarts, heeft hij persoonlijk kennis gemaakt met alle specialisten van het toenma-lige St. Josephziekenhuis. Nu zijn er veel meer huisartsen en specialisten. Persoonlijk kennis-making is daardoor moeilijker te realiseren.” Van Sambeek probeert het contact te bevorderen door op bezoek te gaan bij een opgenomen patiënt en dan de zaalarts te spreken. Of door even langs te lopen bij een specialist. “Ook binnen SMáSH organiseren we activiteiten waar specialisten en huisartsen elkaar kunnen ontmoeten.” Hij benadrukt: “Voor onze patiënten is het belangrijk dat we elkaar kunnen vinden en door één deur kunnen.”

Huisartsen in de regio en specialisten van Máxima Medisch Centrum werken nauw samen. Ze houden elkaar bijvoorbeeld op de

hoogte van de behandeling van hun patiënten en maken afspraken over de verdeling van taken. Zij hebben zich georganiseerd in

een stichting: SMáSH. SMáSH richt zich op een nóg betere samenwerking tussen de partijen.

goede samenwerking tussen huisarts en specialist belangrijkIn gesprek met... Caspar van Sambeek, huisarts te Waalre

10

Laserbehandeling geeft een verbleking van de wijnvlek en is, door een koeling van de huid tijdens de behandeling, doeltreffender en minder pijnlijk voor de patiënt. Bij de ingreep wordt de vlek behandeld met licht van een bepaalde golflengte dat door bloed wordt geabsorbeerd en niet door andere structuren van de huid. De energie van de laser leidt tot een zeer korte sterke verhitting. Hierdoor verschrompelen de

bloedvaten als het ware en worden ze door het lichaam opgeruimd. Doordat er minder bloed-vaten overblijven, zal de vlek verbleken. Met de behandeling wordt zo vroeg mogelijk begonnen: de vlek is dan nog klein en het lijkt erop dat een jonge huid beter reageert dan een oudere huid. Er zijn meerdere behandelingen nodig. Volledige verdwijning van wijnvlekken treedt zelden op.

Ook voor andere huidafwijkingenMáxima Medisch Centrum voert, als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland, deze behandeling uit. De afdeling dermatologie, locatie Veldhoven, beschikt over geavanceerde laserapparatuur. Behalve wijnvlekken kunnen ook andere afwijkingen zoals couperose, beenvaatjes, pigmentvlekken, wratten etc. behandeld worden.

wijnvlekken goed te behandelen met laserbehandelingEen wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid, veroorzaakt door een teveel aan bloedvaatjes.

Ze komen vaak voor in het gelaat, maar ook op armen, benen en andere delen van het lichaam. De plek is altijd vanaf

de geboorte aanwezig en wordt vaak donkerder en dikker in de loop der jaren. Ongeveer 3 op de 1.000 pasgeborenen

hebben een wijnvlek. Een wijnvlek verdwijnt nooit spontaan en kan gecamoufleerd worden met make-up.

Echt onzichtbaar zal hij niet worden. Een dankbaarder en blijvender resultaat geeft laserbehandeling.

Page 11: Máximaal 2, najaar 2007

Waar houdt een PA zich zoal mee bezig?Vooral met patiëntenzorg. Zij ondersteunen de specialist door onder supervisie consulten uit te voeren. Die consulten zijn langer dan bij een specialist, een PA heeft voor iedere patiënt vijftien minuten. Daardoor is er meer ruimte voor vragen en uitleg. Als het nodig is, wordt er met de arts overlegd. Aan het eind van de dag bespreken de PA en de specialist alle patiënten die de PA die dag gezien heeft. Samen beoordelen zij de situatie en krijgt de patiënt dus automatisch een second opinion. Daarnaast besteden zij tijd aan het ontwikkelen van protocollen en wetenschappelijk onderzoek.

De PA’s hebben allemaal een HBO-opleiding in de gezondheids-zorg en minimaal twee jaar werkervaring. Daarnaast hebben ze de masteropleiding tot Physician Assistant gedaan. Veel patiënten waarderen het feit dat er meer tijd is voor het consult. Door de inzet van de PA’s kunt u er op rekenen dat de kwaliteit van de zorg nóg verder toeneemt!

Nieuwe behandelprogramma in rrC Het Regionaal Reuma Centrum in Eindhoven start begin oktober met een nieuw behandelprogramma voor

patiënten met reumatoïde artritis. Dit programma is uniek in Nederland. In elf dagbehandelingen leren patiënten

meer over hun ziekte en de gevolgen ervan. Deelnemers krijgen voorlichting en informatie over wat reumatoïde

artritis is, hoe het ontstaat, wat de rol van de fysiotherapeut en ergotherapeut is bij de behandeling en hoe ze

kunnen omgaan met de gevolgen van hun ziekte. Bij het behandelprogramma is een team van hulpverleners

betrokken: een reumatoloog, PA, reumaconsulent, bedrijfsarts, fysiotherapeut, ergotherapeut en een medisch

psycholoog. Zij verzorgen gezamenlijk de inhoud van het programma.

> Meer weten? Neemt u dan contact op met het Regionaal Reuma Centrum, telefoon 040-888 5676.

Meer tijd voor patiënt dankzij Physician Assistant (PA)

Sinds een aantal jaren kent Máxima Medisch Centrum

de Physician Assistant (PA): een geneeskundig assistent

die is opgeleid om een aantal geneeskundige taken van

een specialist over te nemen. Bij het Regionaal Reuma

Centrum in Eindhoven werken inmiddels drie Physician

Assistants, bij chirurgie één en er start een nieuwe PA

met de opleiding. Dankzij de komst van deze Physician

Assistants is er meer ruimte en tijd voor de patiënt.

Bij het Regionaal Reuma Centrum (RRC) werken inmiddels drie PA’s. Vlnr: F. Habraken, S. Benoy-De Keuster en C. Blokpoel.

11

Softima® Key 2-delig

Softima® Uro Silk 1-delig

assortimenten uitgebreid met convex huidplaten

Softima® Key ‘de sleutel die altijd past’• Flexibel 2-delig systeem • Eenvoudig en exacte positionering van het zakje

Softima® • 1-delig voor colostoma, ileostoma en urinestoma • Huidvriendelijk, flexibel en volledige controle bij

het legen van de ileozakjes en urinezakjes

Informeer vrijblijvend op telefoonnummer 0412-67 25 04 naar de mogelijkheden die wij voor u in ons complete assortiment hebben.

B. Braun Medical B.V. · Postbus 659 · NL-5340 AR OSS · [email protected] · www.bbraun.nl

Convex en flexibel

Geen scherpe hoeken

Juiste drukverdeling

Variabele bevestiging gordel

®

B.BRAUN CONVEX VERGELIJKBARE CONVEX PRODUCTEN

NIEUWnu óók met convex

Advertentie

Page 12: Máximaal 2, najaar 2007

Na de diagnose: patiëntenverenigingbiedt informatie en steun

hoe vind ik betrouwbare medische informatie op internet?

ZoekmachineEen computerprogramma om te zoeken op internet. Voorbeelden van zoekmachines zijn www.google.nl of www.ilse.com.

HomepageDe eerste pagina van een website, met algemene informatie over de website en bijvoorbeeld een inhoudsopgave.

Link(s)Verwijzingen naar andere internet-sites.

ForumGroepsdiscussie op internet. Hierop staan stellingen of vragen waarop u (al dan niet na aanmelding) kunt reageren. U kunt ook alleen de discussies volgen.

WeblogEen soort persoonlijk dagboek op internet met de mogelijkheid voor lezers om te reageren.

Themabijeenkomstenen lotgenotencoontact

Samen met patiëntenverenigingen organiseert

Máxima Medisch Centrum regelmatig

themabijeenkomsten en lotgenotencontact.

Kijk voor meer informatie op onze website

www.mmc.nl of in de agenda elders in deze krant.

Voor informatie over patiëntenverenigingen

kunt u terecht bij:

> Het patiënteninformatiecentrum

in Máxima Medisch Centrum,

locatie Eindhoven of Veldhoven

Telefoon (040) 888 5325 of 9472

> Of stel uw vraag via:

[email protected]

> Zorgbelang Brabant, locatie Zuidoost-Brabant

Telefoon 040) 212 56 78

www.zorgbelang-brabant.nl

12

De meeste patiëntenverenigingen hebben specifieke kennis over één ziektebeeld (of aandoening) en werken landelijk of hebben daarnaast nog enkele regionale afdelingen. Een patiëntenvereniging biedt veelal:> Informatie: website, voorlichtingsmateriaal, bijeenkomsten en de mogelijkheid om telefonisch vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen;> Lotgenotencontact: ervaringen uitwisselen met andere patiënten;> Belangenbehartiging: samenwerking met andere instanties om problemen die te maken hebben met de ziekte op te lossen.

Leren van andere mensen met dezelfde ziekteEen van de vele patiëntenverenigingen die actief zijn in deze regio, is de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland. Babs Saris is de contactpersoon voor de regio Noord-Brabant Oost. “Ik zie het als mijn taak om de kennis over mijn ziekte te verspreiden.” Babs kan zich de eerste tijd na de diagnose nog goed herinneren. “Toen ik te horen kreeg dat ik de ziekte van Crohn had, voelde ik me erg onzeker. Ik wilde zoveel mogelijk weten over mijn ziekte. Ik kwam al snel uit bij de patiënten- vereniging. Daar kon ik terecht voor antwoorden op mijn

vragen.” Toen had Babs vooral behoefte aan basisinformatie over haar ziekte en aan lotgenotencontact. “Waar je behoefte aan hebt, verandert in de loop van de tijd,” vertelt Babs. “Ik zie de vereniging nu als een middel om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. En na al die jaren leer ik nog steeds van andere mensen met de ziekte van Crohn.”

U heef te horen gekregen dat u een bepaalde ziekte of aandoening heeft. Logisch dat u daar zoveel mogelijk

over wilt weten. Wat houdt mijn ziekte in, wat zijn de gevolgen voor mijn dagelijkse leven en hoe ga ik om met

de gevolgen van mijn ziekte? Hier is een voorname rol weggelegd voor de arts, verpleegkundige en andere hulp-

verleners maar ook zeker ook voor een patiëntenvereniging.

Kies voor websites van overkoepelende organisaties in de gezondheidszorgVaak ziet u op een website welke andere web-sites deze organisaties adviseren. Dit staat vaak beschreven onder de noemer ‘relevante links’. Enkele voorbeelden van overkoepelende sites:

> www.kiesbeter.nl > www.gezondheidsplein.nl > www.ziekenhuis.nl > www.zorgbelang.nl > www.npcf.nl > www.nizw.nl

Lotgenotencontact op internetBent u op zoek naar persoonlijke verhalen van patiënten of wilt u ervaringen uitwisselen met lotgenoten, dan kunt u terecht op een weblog of een forum. Een weblog is een soort persoon-lijk dagboek op internet met de mogelijkheid voor lezers om te reageren. Op een forum staan stellingen of vragen waarop u (al dan niet na aanmelding) kunt reageren. U kunt ook alleen de discussies lezen. U vindt forums of weblogs door in het zoekscherm van de zoekmachine naast naam van de ziekte of aandoening het woordje ‘forum’ of ‘weblog’ te typen. Veel

patiëntenverenigingen hebben een eigen forum op hun site en op www.ziekenhuis.nl vindt u per aandoening of ziekte een forum.

Zoeken via zoekmachines Kijk of u sites vindt van patiëntenverenigingen. Als u via een zoekmachine (zoals www.google.nl) in het zoekvenster de naam van de ziekte/- aandoening en het woord ‘patiëntenvereniging’ typt, heeft u een grotere kans deze sites te vinden.

U kunt in het zoekvenster van de zoekmachine ook zoekwoorden intypen. Let op: dit levert vaak veel ‘resultaten’ op: sites waarin het zoekwoord voorkomt. U dient hieruit zelf nog een selectie maken.

Vragen?Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u algemene informatie over ziekten, behandelingen of patiënten- verenigingen, dan kunt u contact opnemen met het patiënteninformatiecentrum.Openingstijden:maandag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 uuren 13.00 - 15.00 uurTelefoon:locatie Veldhoven (040) 888 94 72 locatie Eindhoven (040) 888 53 25E-mail: [email protected]

Wanneer u informatie over een ziekte of aandoening zoekt op internet, dan komt u in een doolhof van informatie terecht.

De hoeveelheid informatie is niet alleen enorm, het is ook nog de vraag hoe betrouwbaar en onafhankelijk de informatie is. U vindt

op internet de meest uiteenlopende informatie: persoonlijke verhalen, websites van patiëntenverenigingen en medicijnfabrikanten,

forums, weblogs etc. Daarom enkele handigheidjes voor het vinden van betrouwbare medische informatie op internet.

Page 13: Máximaal 2, najaar 2007

Jaarlijks produceert onze keuken

159.000 warme maaltijdenvoor onze patiënten. Ook de broodmaaltijden

vinden gretig aftrek:

295.000 broodmaaltijden

In ons ziekenhuis zijn

194 specialisten werkzaam, verdeeld over

30 specialismen

Per jaar zien wij

ruim 416.000 patiëntenop de polikliniek, worden er

ruim 25.000 patiënten opgenomen en komen er

ruim 23.000 patiëntenvoor een dagopname.

Met circa 3.400 medewerkersis MMC de

3e grootste werkgeverin de non-profit sectorin de regio Zuidoost-Brabant.

Zorg met een accent Een opvallend logo: een cirkel, samengesteld uit accenten,

geïnspireerd op het accent op de ‘a’ van Máxima.

Het donkere accent boven in de cirkel staat voor de patiënt.

De andere accenten symboliseren de schakels in de

gezondheidszorg: de medewerkers, de afdelingen,

maar ook de zorgverleners waarmee wij samenwerken.

De cirkel heeft een open karakter. Enerzijds om de samen-

werking binnen en buiten het ziekenhuis te symboliseren.

Anderzijds om de voor ons belangrijke waarden als

openheid en toegankelijkheid te uiten.

Topklinisch opleidingsziekenhuisWij zijn lid van de Vereniging Samenwerkende

Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ),

een samenwerkingsverband van de twintig grootste

opleidingsziekenhuizen in Nederland.

Advertentie

MMC-weetjes

13

Page 14: Máximaal 2, najaar 2007

PonsplaatjeEen ponsplaatje heeft u nodig voor uw bezoek aan de polikliniek of bij een opname. Bij de receptie in de hal van de polikliniekingang op beide locaties kunt u een (nieuw) ponsplaatje laten maken. U dient hiervoor uw bewijs van inschrijving van uw zorgverzekeraar en uw legitimatiebewijs te overhandigen.

KlachtenbehandelingGeef klachten, van welke aard dan ook, meteen door aan de persoon of afdeling die het betreft. Zo kunnen zij er snel op reageren. Komt u er samen niet uit, dan kan de klachten-functionaris bemiddelen en ondersteunen. Locatie Eindhoven: (040) 888 5649

Locatie Veldhoven: (040) 888 9481

Poliklinische bloedafname Maandag t/m donderdag: 08.00 -17.00 uur. Vrijdag: 08.00 -16.30 uur. Locatie Eindhoven: (040) 888 5347 Locatie Veldhoven: (040) 888 8280

BezoekersrestaurantsLocatie EindhovenMaandag t/m vrijdag: 8.00 - 20.00 uur. Weekenden en feestdagen: 12.30 - 20.00 uur.Locatie VeldhovenRestaurant Maxim’s: Maandag t/m vrijdag: 10.00 - 20.15 uur. De koffieshop: Maandag t/m vrijdag: 7.45 - 20.15 uur.

CliëntenraadDe cliëntenraad behartigt de belangen van alle patiënten binnen het ziekenhuis. Op werkdagen kan tijdens kantooruren contact met de cliëntenraad worden opgenomen via telefoonnummer (040) 888 91 24. Een e-mail sturen kan ook: [email protected].

PatiënteninformatiecentrumBij het Patiënteninformatiecentrum kunt u terecht voor aanvullende informatie over ziekten, behandelingen of patiënten- verenigingen. De afdeling vindt u in de hal van de poliklinieken op locatie Eindhoven en op het Plein op locatie Veldhoven (als u de hoofdingang binnenkomt rechtdoor).

Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00 -12.00 uur en 13.00 -15.00 uur. Locatie Eindhoven: (040) 888 5325 Locatie Veldhoven: (040) 888 9472 E-mail: [email protected]

handigheidjes

Agenda

Informatiebijeenkomsten

9 oktober Voorlichtingsavond over HPV (HPV is een seksueel overdraagbaar virus) auditorium, locatie Veldhoven

9 oktober Informatieavond stoppen met roken locatie Eindhoven

5 november Informatieavond reumavereniging auditorium en huiskamer, locatie Eindhoven

13 november Informatieavond stoppen met roken locatie Eindhoven

15 november Besloten informatiebijeenkomst voor leden Paget Vereniging auditorium, locatie Veldhoven

Evenementen

2 november Concert koren: l’Arschanté en Chant’Oers vanaf 20.00 uur, auditorium, locatie Eindhoven

24 november Lifestylebeurs: Maximaal genieten na je 50e auditorium, locatie Veldhoven (zie pagina 2)

Inloopochtenden · Lotgenotencontact

Inloopochtend Eindhovense Hart & Trim stichting (EHTS)Elke derde woensdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur, hal polikliniek, locatie Eindhoven. Bedoeld voor mensen met hartklachten, die onder professionele begeleiding weer mogen beginnen met sporten. Aanmelden is niet nodig. Voor inschrijven en/of meer informatie kunt u bellen met dhr. J. Frijters (040) 281 37 41.

Lotgenotencontact Fibromyalgie vereniging (FES)Woensdag 17 oktober en woensdag 12 december van 19.30 - 21.30 uur, huiskamer, locatie Eindhoven. Voor inschrijven en/of meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Tineke van Bokhoven, telefoon: (0497) 517 302, email: [email protected].

Inloopochtend Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR) ‘De Wervelkolom’Iedere tweede woensdagochtend van de maand van 10.00 - 12.00 uur, kleine vergaderzaal, locatie Eindhoven. Meer informatie kunt u krijgen bij de secretaris van de NVVR, de heer Toine van Dongen, telefoon (040) 213 49 46.

Inloopochtend voor mensen met posttraumatische dystrofieVerzorgd door de Nederlandse Vereniging van Posttraumatische Dystrofie Patiënten.Iedere derde donderdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur, serre op het Plein, locatie Veldhoven.

Inloopbijeenkomst Stichting EndometrioseWoensdag 14 november van 19.30 - 21.30 uur, kleine vergaderzaal, locatie Eindhoven. Voor inschrijven en/of meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Jolanda van Dijk, telefoon (0492) 518 014, email: [email protected].

> Meer informatie? Kijk dan op www.mmc.nl.

PD-patiënte Jacqueline Kerkhof vertelt hoe zij de inloopbijeenkomst in MMC heeft ervaren. “Na een operatie aan mijn linkervoet kreeg ik hierin posttraumatische dystrofie. Een aantal activiteiten en dingen die ik deed, moet ik hierdoor nu anders doen. De inloopochtend in Máxima Medisch Centrum heb ik bezocht omdat ik graag eens met andere PD-patiënten wilde praten over mijn ziekte, de pijn en de

ervaringen van anderen. De inloopochtend heb ik als zeer waardevol ervaren. De twee dames die ik hier sprak, maken hetzelfde mee. Ze begrijpen zo vanzelfsprekend de klachten, de pijn en andere problematiek die samen- hangen met PD. En dat was voor mij een opluchting omdat niets uitgelegd hoeft te worden. Ik werd meteen begrepen.”

> In Nederland zijn circa 20.000

chronische patiënten met posttrauma-

tische dystrofie (PD) en jaarlijks krijgen

minstens 8.000 mensen deze diagnose

te horen. Een aanzienlijk aantal daarvan

geneest binnen enkele maanden geheel

of met lichte beperkingen.

Voor de overige patiënten betekent

posttraumatische dystrofie meestal:

leren leven met ernstige beperkingen

of invaliditeit en vaak moeilijk te

behandelen chronische pijn.

PD kan ingrijpende gevolgen hebben

voor de relatie, werk en andere

activiteiten.

Inloopochtend posttraumatische dystrofie: “Ik werd meteen begrepen” Iedere derde donderdag van de maand is er een inloopochtend voor patiënten met posttraumatische dystrofie (PD)

in Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven. Deze inloopochtend is van 10.00 - 12.00 uur op het plein bij de hoofdingang.

Hier ontvangen twee mede PD-patiënten u, waarmee u uw ervaringen en klachten kunt uitwisselen.

14

Page 15: Máximaal 2, najaar 2007

Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. U wilt wel stoppen, maar het lukt niet. Al van alles geprobeerd zonder resultaat? Dan is professionele hulp geen overbodige luxe. MMC biedt u verschillende stoppen-met-roken programma’s, samengesteld door ervaren artsen, psychologen en verpleegkundigen. Zowel specialisten als ook huisartsen kunnen hun rokende patiënten aanmelden voor dit project. Uiteraard kunnen rokers zich ook zelf aanmelden.

TrajectenDe Stopperspoli van MMC biedt twee trajecten: > een individueel begeleidingstraject;> een groepstraject. Bij beide begeleidingsvormen zijn er contacten tot aan een jaar. Jaarlijks melden ongeveer 250 mensen zich aan voor het programma. De resultaten zijn veelbelovend: uit analyses blijkt dat veel mensen stoppen met roken én het ook daad- werkelijk volhouden!

> Wilt u meer weten over de Stopperspoli en de stoppen-met-roken programma’s? Dan kunt u bellen met (040) 888 5911. Ook kunt u een informatieavond bezoeken. Zie www.mmc.nl voor alle data en locaties.

MMC biedt stoppen-met-roken programma’sRoken is slecht voor de gezondheid, daarover bestaat geen enkele twijfel. De lijst met aandoeningen die direct

of indirect met het roken van tabak in verband gebracht kan worden, is indrukwekkend. Door meeroken kunnen

dezelfde gezondheidsproblemen ook bij mensen die zelf niet roken optreden. Vooral kinderen zijn erg gevoelig voor

de schadelijke effecten van tabaksrook. U kunt de gezondheid van uzelf en de mensen in uw omgeving dan ook

een groot plezier doen door te stoppen met roken.

> Geestelijk verzorgers zijn er voor alle patiënten, ongeacht of ze zijn opgenomen of poliklinisch worden behandeld, maar ook ongeacht hun levensovertuiging. > Wilt u meer weten? Dan kunt u bellen met de dienst geestelijke verzorging, telefoon (040) 888 5227.

Hoe zal het gaan? Hoe kom ik hier doorheen? Wat betekent dit voor mij en mijn naasten? Welke veranderingen brengt dit in mijn leven? En waar haal ik de kracht vandaan om dit al-lemaal vol te houden? Juist in zulke ongewone en moeilijke situaties kunnen mensen behoefte hebben om te praten met iemand die daarvoor

een geoefend oor heeft. Om te proberen een beetje orde in de chaos te scheppen en om te zoeken naar bronnen van moed en draagkracht. Voor begeleiding in zulke belangrijke levensvra-gen heeft Máxima Medisch Centrum geestelijk verzorgers in dienst, opgeleid en getraind om mensen in moeilijke situaties te ondersteunen.

Zij kennen de gang van zaken in het ziekenhuis en kunnen zo nodig snel en gemakkelijk over-leggen met artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Zij zullen dit alleen doen als u daarmee instemt. Geestelijke zorg begint altijd met zorgvuldig luisteren naar de patiënt, vooral naar diens vragen, zorgen en gevoelens.

geestelijke verzorging aan patiënten en hun naastenWie ziek wordt, hoopt dat het snel en liefst vanzelf weer overgaat. Vaak is dat gelukkig ook zo. Soms is er meer aan de hand. De huisarts verwijst naar de specialist en er kun-

nen onderzoeken en behandeling volgen. Dat alles roept vragen en emoties op. Onzekerheid, angst en spanning.

15Opm Adv. Audrey.indd 1 10-04-2007 16:12:13

Advertentie

Page 16: Máximaal 2, najaar 2007

Er komt een systeem van gescheiden rijbanen, waarbij het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het verkeer voor de regio. De komende jaren zal het verkeer hier veel hinder van ondervinden! Ook Máxima Medisch Centrum zal moeilijker bereikbaar zijn, houdt u hier rekening mee!

> Kijk voor meer informatie op www.mmc.nl (algemene informatie: randweg)

hinder ombouw randweg EindhovenDe Randweg Eindhoven wordt tot medio 2010 volledig vernieuwd van twee naar vier rijbanen. Ook knooppunten

worden in zijn geheel verbouwd.

Locatie Eindhoven

COLOFON

Máximaal is een krant voor

patiënten en bezoekers van

Máxima Medisch Centrum en

verschijnt vier maal per jaar in

een oplage van 22.000 stuks.

REDACTIE

Loes van Moll, Monique de Jong,

Manja Slotboom

EINDREDACTIE

Loes van Moll

REDACTIE- EN

ADVERTENTIEADRES

Máxima Medisch Centrum

Afdeling Marketing, Communicatie

en Klantrelaties (MCK)

Postbus 7777

5500 MB Veldhoven

Tel: (040) 888 9140

Email: [email protected]

FOTOGR AFIE

Foto Meulenhof, Henk Dinissen,

Hick Fotografie, Quint Tekst en Foto

C ARTOON

Maarten Pathuis

ONTWERP EN DRUKWERK

Verhagen Grafische Media,

Veldhoven

Bezoekadres Ds. Th. Fliednerstraat 15631 BM EindhovenPostadres Postbus 900525600 PD EindhovenInternet www.mmc.nl

TelefoonAlgemeen telefoonnummer (040) 888 80 00

Spoedeisendehulp (EHBO) (040) 888 53 08

Opname

(040) 888 52 64

wie zit waar?

ALLERGOLOGIE(040) 888 55 89

CARDIOLOGIE (040) 888 55 13

CHIRURGIE(040) 888 58 92

DERMATOLOGIE(040) 888 58 80

GYNAECOLOGIE(040) 888 58 89

HOC (HEMATOLOGISCHONCOLOGISCH CENTRUM)(040) 888 53 20

INTENSIVE CARE(040) 888 53 09

INTERNE GENEESKUNDEDr. Blank (040) 888 59 22Dr. Haak (040) 888 52 97

KEEL- NEUS- EN OOR-HEELKUNDE(040) 888 56 70

KINDERGENEESKUNDE (040) 888 82 70

LONGGENEESKUNDE(040) 888 58 81

MAAG-, DARM EN LEVERZIEKTEN(040) 888 55 03

MEDISCHE PSYCHOLOGIE(040) 888 55 39

NEUROLOGIE(040) 888 58 82

OOGHEELKUNDE(040) 888 55 55

ORTHOPEDIE(040) 888 86 00

PIJNBESTRIJDING(040) 888 54 26

PLASTISCHE CHIRURGIE(040) 888 56 22

POS (PRE-OPERATIEVESCREENING)(040) 888 50 30

PSYCHIATRIE(040) 888 53 30

RADIOLOGIE(040) 888 58 85

REUMATOLOGIE(040) 888 56 76

UROLOGIE(040) 888 58 83

VASCULAIR PREVENTIECENTRUM(040) 888 55 41

CARDIOLOGIE(040) 888 82 00

CHIRURGIE(040) 888 85 50

DERMATOLOGIE(040) 888 86 40

GYNEACOLOGIE ·VERLOSKUNDE(040) 888 83 80

INTENSIVE CARE(040) 888 88 40

INTERNE GENEESKUNDE(040) 888 82 20

KAAKCHIRURGIE(040) 888 84 70

KLINISCH LABORATORIUM(040) 888 89 00

KEEL-, NEUS- EN OOR-HEELKUNDE(040) 888 83 50

KINDERGENEESKUNDE(040) 888 82 70

LONGGENEESKUNDE(040) 888 82 50

MAAG-, DARM- EN LEVERZIEKTEN(040) 888 98 59

MEDISCHE PSYCHOLOGIE(040) 888 92 50

NEONATOLOGIE (040) 888 93 50

NEUROLOGIE(040) 888 84 10

NUCLEAIRE GENEESKUNDE(040) 888 90 10

OOGHEELKUNDE(040) 888 84 50

ORTHOPEDIE(040) 888 86 00

PLASTISCHE CHIRURGIE(040) 888 85 90

POS (PRE-OPERATIEVESCREENING)(040) 888 86 52

PSYCHIATRIE(040) 888 98 41(040) 888 98 42

RADIOLOGIE(040) 888 87 70

REVALIDATIE(040) 888 85 80

SPORTGENEESKUNDE(040) 888 86 20

UROLOGIE(040) 888 83 90

TelefoonAlgemeen telefoonnummer(040) 888 80 00

Spoedeisendehulp (EHBO)(040) 888 88 11

Opname

(040) 888 94 64

Bezoektijden VeldhovenALGEMENE VERPLEEGAFDELINGEN

Dagelijks 13.45 -14.30 uur en 18.45 -19.30 uurAFDELING PSYCHIATRIE

Dagelijks 19.00 - 20.00 uurWoensdag, zaterdag en zondag 14.00 -16.00 uurHARTBEWAKING

Algemene bezoektijden, maar er worden slechts twee personen per patiënt toegelatenINTENSIVE CARE

De bezoektijden en regels van de afdeling intensive care staan vermeld in een aparte informatiefolder die op de afdeling wordt uitgereiktKINDERAFDELING

Algemeen bezoek: 14.30 -19.00 uurDagelijks doorlopend (24 uur) bezoekmogelijkheid voor de ouders of verzorgers en broers en/of zussenKRAAMAFDELING

Dagelijks doorlopend (24 uur) bezoekmogelijkheid voor partner. De eerste dag ook voor overige familieleden. Na deze dag geldt voor overige familie en vrienden de algemene bezoekregeling.NEONATOLOGISCH CENTRUM (NICU)

Dagelijks doorlopend (24 uur) bezoekmogelijkheid voor ouders en broers en/of zussen

Locatie Veldhoven

BezoekadresDe Run 46005504 DB VeldhovenPostadresPostbus 77775500 MB VeldhovenInternet www.mmc.nl

Bezoektijden EindhovenALGEMENE VERPLEEGAFDELINGEN

Dagelijks 13.45 -14.30 uur en 19.00 - 20.00 uurAFDELING PSYCHIATRIE

Maandag t/m vrijdag 19.00 - 20.00 uurWoensdag 14.00 - 16.00 uurZaterdag en zondag 14.00 -16.00 uur en 19.00 - 20.00 uurHARTBEWAKING

Algemene bezoektijden, maar er worden slechts twee personen per patiënt toegelatenINTENSIVE CARE

Dagelijks 13.00 - 17.00 uur en 18.30 - 20.30 uur op afspraakKINDERUNIT

Dagelijks 15.00 -19.00 uur voor jonge kinderen en tot 20.00 uur voor oudere kinderen

Telefoonummers per specialisme locatie EindhovenSecretariaten en afsprakentoestellen

Telefoonummers per specialisme locatie VeldhovenSecretariaten en afsprakentoestellen

In Máximaal nummer 1 zijn helaas een aantal telefoonnummers niet juist vermeld.

Daarom hierbij nogmaals het volledige, gecorrigeerde overzicht. Onze excuses voor het ongemak.

De volgende Máximaalverschijnt eind december. Heeft u onderwerpsuggesties of wilt u reageren op ons blad, dan kan dat via [email protected]