Malse Prikkels (juni 2014)

4
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc Stoffelen, Leopold III-laan 16, 2390 Malle Jaargang 4, nummer 3 (juni - juli - augustus 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P912323 malse prikkels Vrijwillig maar niet vrijblijvend Niks mis met vrijwillige inzet voor zieken en ouderen. Vrijwillige inzet, goed en wel, als het beperkt blijft tot burenhulp en onderlinge gezel- ligheid. Maar oh wee, als die is ge- richt op emancipatie van mensen, op het herstel van maatschappelijke onevenwichten, op collectieve inzet voor een rechtvaardiger beleid. Want dan worden onze organisaties be- dreigend voor de realisatie van sommige oerconservatieve projecten. Met aan de ene kant de overheid en aan de andere kant de markt. En met zo weinig moge- lijk tegenover. Een vakbond mag geen werkloosheid uitbetalen, maar zich enkel bekommeren om wie werk heeft. Een mu- tualiteit mag geen ziektegeld uitbetalen, maar zich enkel inlaten met ziekenzorg. We mogen dus geen enkele beherende of uitvoerende rol meer spelen. De sociale zekerheid is niet langer van werknemers en werkgevers, maar van de staat. We zijn enkel nog goed en aanvaardbaar om lokaal, via caritatieve hulpverlening, de gaten te dichten die worden gelaten door het terugtrekken van de overheid en de ontmanteling van de non-profit- dienstverlening. Straks mogen we nog zieken bezoeken als de overheid aangeeft welke zieken en hoe lang. Of we mogen nog buurtfeesten organiseren, maar niet meer in die straat of enkel met die vlag. Die uitholling van de vrijwilliger, daar- voor staan wij niet. Jullie zijn allemaal mensen met een solidaire blik op onze gemeenschap. Ieder van u maakt met zijn of haar insteek onze gemeente een stukje warmer. Dankzij jullie inzet weten jullie wat leeft, wat schort, wat prima draait in onze gemeente. Het is dan ook meer dan logisch dat jullie mee vorm mogen geven aan die gemeente. Jullie inzet is een vrij- willige inzet die meer is dan dat. Jullie leveren die inzet niet vrijblijvend. Jullie doen dat om onze gemeente een stukje warmer te maken. Geniet van de vakantie, geniet van elkaar. Laad de batterijen op zodat je er na de zomervakantie opnieuw met volle goesting bent voor je medemens. En voor alle vrijwilligers die zich inzetten op de jaarlijkse kampen van onze jeugdbe- wegingen: bedankt om je aanstekelijke engagement nu al door te geven aan een volgende generatie!

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Malle

Transcript of Malse Prikkels (juni 2014)

Page 1: Malse Prikkels (juni 2014)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc Stoffelen, Leopold III-laan 16, 2390 MalleJaargang 4, nummer 3 (juni - juli - augustus 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP912323

malseprikke

ls

Vrijwilligmaar niet vrijblijvend

Niks mis met vrijwillige inzet voor zieken en ouderen. Vrijwillige inzet, goed en wel, als het beperkt blijft tot burenhulp en onderlinge gezel-ligheid. Maar oh wee, als die is ge-richt op emancipatie van mensen, op het herstel van maatschappelijke onevenwichten, op collectieve inzet voor een rechtvaardiger beleid.

Want dan worden onze organisaties be-dreigend voor de realisatie van sommige oerconservatieve projecten. Met aan de ene kant de overheid en aan de andere kant de markt. En met zo weinig moge-lijk tegenover. Een vakbond mag geen werkloosheid uitbetalen, maar zich enkel bekommeren om wie werk heeft. Een mu-tualiteit mag geen ziektegeld uitbetalen, maar zich enkel inlaten met ziekenzorg.

We mogen dus geen enkele beherende of uitvoerende rol meer spelen. De sociale zekerheid is niet langer van werknemers en werkgevers, maar van de staat.

We zijn enkel nog goed en aanvaardbaar om lokaal, via caritatieve hulpverlening, de gaten te dichten die worden gelaten door het terugtrekken van de overheid en de ontmanteling van de non-profit-dienstverlening. Straks mogen we nog zieken bezoeken als de overheid aangeeft welke zieken en hoe lang. Of we mogen nog buurtfeesten organiseren, maar niet meer in die straat of enkel met die vlag.

Die uitholling van de vrijwilliger, daar-voor staan wij niet. Jullie zijn allemaal mensen met een solidaire blik op onze gemeenschap. Ieder van u maakt met zijn of haar insteek onze gemeente een stukje

warmer. Dankzij jullie inzet weten jullie wat leeft, wat schort, wat prima draait in onze gemeente. Het is dan ook meer dan logisch dat jullie mee vorm mogen geven aan die gemeente. Jullie inzet is een vrij-willige inzet die meer is dan dat. Jullie leveren die inzet niet vrijblijvend. Jullie doen dat om onze gemeente een stukje warmer te maken.

Geniet van de vakantie, geniet van elkaar. Laad de batterijen op zodat je er na de zomervakantie opnieuw met volle goesting bent voor je medemens. En voor alle vrijwilligers die zich inzetten op de jaarlijkse kampen van onze jeugdbe-wegingen: bedankt om je aanstekelijke engagement nu al door te geven aan een volgende generatie!

Page 2: Malse Prikkels (juni 2014)

2 MALSE PRIKKELS | JUNI 2014

Mijn korte ritten

Met het jaarthema ‘Op de Kop Gevallen’

wil ACW meer aandacht voor voetgan-

gers en fietsers in het straatbeeld. Via

de website www.opdekopgevallen.be

konden stappers en trappers foutieve

verkeerssituaties aankaarten. De actie

‘mijn korte ritten’ werd een logisch ver-

volg in het voorjaar.

Ga jij ook wel eens met de auto naar de bakker, voor slechts één brood en vier pistolets? Of rij je ook wel eens met je wagen naar vrienden of familie, slechts enkele kilometers verderop? Je bent niet alleen: een Vlaming legt per jaar gemid-deld 450 kilometer af aan korte autoritten (dat zijn ritten tot 5 kilometer).

Stappen of trappen is niet alleen een milieubewuste manier van je verplaat-sen. Je zorgt voor een gezonde beweging en bespaart heel wat euro’s. Bovendien is proefondervindelijk aangetoond dat je sociale contacten een flinke boost krijgen!

Bijna 20.000 kilometerMet de campagne ‘Mijn korte ritten’ sti-

Vrij

van

zege

l. V.

u.: E

lke

Bos

saer

t, Vi

tal D

ecos

ters

traat

67

A /

0101

, 300

0 Le

uven

. Fot

o: F

ilip

Van

Roe

DOE MEE Stappen en fietsen van 21 maart tot 21 april

IK FIETS... voor de FUN!

www.mijnkorteritten.be

Download Stevens podcast!

Proficiat deelnemers!Met de zomer in het vooruitzicht moet het een koud kunstje zijn de inspanningen vol te houden. ACW nodigt iedereen uit om vaker te stappen en te trappen.

Zin om in je eigen gemeente het gebruik van de fiets te stimuleren? In september is er elk jaar de week van de mobiliteit. Ook daar heb je heel wat kansen voor ludieke, positieve, fietsondersteunende acties. Contacteer zeker je plaatselijke ACW-voorzitter voor meer informatie. Ook bij [email protected] kan je terecht voor leuke acties (tel. 03 220 12 09).

Tot de volgende keer ... op de fiets?

muleerden we het stappen en fietsen voor korte afstanden tot 5 kilometer. De cam-pagne liep van 21 maart tot 21 april. Lezers van Visie en deze plaatselijke nieuwsbrief werden aangezet om hun korte verplaat-singen te voet of met de fiets af te leggen.

In totaal namen in ons arrondissement 170 vrijwilligers deel aan acht projec-ten uit onze beweging. Samen legden zij 19.484,35 kilometer te voet of met de fiets af. Dit betekent omgerekend een be-sparing van bijna 2.000 euro. Onze deel-nemers leverden een wezenlijke bijdrage aan het milieu. Ze bespaarden 3011,5 kg CO2 en 391,59 g fijn stof. Met het mooie weer in aantocht zijn ruim een half mil-joen kilocalorieën verbrand.

Bestemmingbereikt!

Page 3: Malse Prikkels (juni 2014)

3MALSE PRIKKELS | JUNI 2014

Geslaagde armoedekwisOp 14 maart organiseerden ACW-Malle, Welzijnsscha-kels, Welzijnszorg en sociaal huis Malle de armoedequiz. Na eerdere acties zoals de inleefweek en het armoede-dictee vorig jaar, wilden we ook dit jaar mensen sensibi-liseren rond het moeilijke thema ‘armoede’.

Het werd een echt succes! Er kwamen 15 ploegen opdagen waardoor dienstencentrum De Ring maar net groot genoeg was. De quiz zat boordevol vragen en weetjes over armoede in België en Malle. Het werd een leerrijke avond, vol moeilijke vragen!

Uniek aan de quiz is dat hij niet lang duurde. We begonnen om 20 uur met de campagne DVD van Welzijnszorg en om 22.15 uur werd de laatste vraag gesteld. Omstreeks half elf werden de winnaars bekend gemaakt door onze bekende quizmaster Herwig Illegems. Herwig is steeds trouw op post als peter van het sociaal huis. De winnaars hadden de toepasselijke naam ‘de lege portemonnees’. Zij gingen met een Mals mandje naar huis.

Page 4: Malse Prikkels (juni 2014)

4 MALSE PRIKKELS | JUNI 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m. Belfius-agentschappen in Malle:Hoogstraatsebaan 5 (Oostmalle)Zoerselbaan 2 (Westmalle)

DVV-agent in Malle:Jacobs TeamAntwerpsesteenweg 256

Elke dinsdag en donderdag petanqueInfo: Jos Hillen – tel. 03 312 39 68

Elke laatste vrijdag van de maandwandelen (10 km)Info: Guido Willekens – tel. 03 311 67 16

ZIEKENZORG OOSTMALLEDonderdag 18 september WafelenbakVoor de bewoners van rusthuis Ter Bleke om 9.30 uur.Info: Francis Hollemans – tel. 03 309 93 17

FEMMA OOSTMALLEDonderdag 19 juni DagfietstochtTussen 9 en 16 uurInfo: Rit Vrints – tel. 03 312 32 69

Dinsdag 23 september Dagelijkse kostOm 19.30 uur in de kelderInfo: Maria De Schutter – tel. 03 309 15 23

KWB WESTMALLEPetanqueElke vrijdagavond vanaf 18.45 uur Ter hoogte van spie Zoerselbaan en ZandstraatInfo: Danny Van Doninck tel. 03 309 06 33

OKRA WESTMALLEInfo: Magda Stevens – tel. 03 309 93 41

Woensdag 6 augustus Paaptornooinamiddag ter hoogte van de sporthal in Westmalle

Woensdag 20 augustus Zomerfeest

Wekelijkse activiteitenKaarten elke dinsdagnamiddagFietsen elke woensdagnamiddagVrij handwerk elke donderdagnamiddagPetanque elke vrijdagnamiddag van april tot en met september

FEMMA WESTMALLEDonderdag 11 septemberBreicafeGemeenschapscentrum - 19.30 uurInfo: Suzanne De haes - tel. 03 311 65 21

Dinsdag 16 september Workshop zoete lekkernijenGemeenschapscentrum - 19.30 uurInfo: Christine Smolders tel. 03 309 06 33

Dinsdag 30 septemberDaguitstapInfo: Suzanne De haes – tel. 03 311 65 21

OKRA OOSTMALLEAlle info bij Willy Eggers tel. 03 312 25 11

Van 29 juni tot 5 juli 2014Zevendaagse reis naar Lourdes

Vrijdag 8 augustus MoederfeestParochiecentrum Westmalle

Dinsdag 26 augustusFietsgordel Voorkempen - Zandhoven

Woensdag 10 septemberFiets(eet)trip CastelreVertrek om 11 uur

Vrijdag 19 septemberDaguitstapDagje Ardennen ‘spoorwegen en koninklijke domeinen’

Wekelijkse activiteitenElke dinsdag dansen in de NotelaarInfo: Willy Eggers – tel. 03 312 25 11

Elke woensdag fietsen, vertrek om 13 uurInfo: Raymond Machielsen tel. 0472 527 841

Elke dinsdag kaarten in de Notelaar tussen 12.30 en 17 uurInfo: Bernadette Willems tel. 03 312 20 32

AGENDAEr valt altijd iets te beleven in Malle