Malse Prikkels (juni 2012)

4
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc Stoffelen, Leopold III-laan 16, 2390 Malle Jaargang 2, nummer 3 (juni - juli - augustus 2012) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P912323 Toch willen we even stilstaan bij ons ACW- thema ‘iedereen mee’ en het besef dat niet iedereen op dezelfde manier vakantie kan nemen. Niet iedereen beschikt over dezelfde mogelijkheden, maar slaagt er toch steeds in om de vakantieperiode zin- vol in te vullen. De slogan ‘vakantie voor allen’ kan op vele manieren ingevuld worden, ook door de lokale overheid. Denken we maar aan de talloze activiteiten die voor de jeugd wor- den ingericht. De speelpleinwerking die in de vakantie georganiseerd wordt en kun- nen rekenen op een groot aantal vrijwil- ligers. Ook de verschillende jeugdkampen en georganiseerde reizen van onze deel- takken verdienen een vermelding. Dit geeft toch aan dat er nog mensen zijn die zich belangeloos inzetten voor ande- ren, zelfs in de vakantieperiode. Ons rest nu alle lezers een goede deugddoende vakantie toe te wensen. --------------------------------------------- Fragment uit het boek ‘Brieven van Dikke Freddy’ van Erik Vlaminck Aan de firma Reizen Neckermann Antwerpen, De Wilde Wingerd, 16 april 1997. Mijne Heren, Via opschriften op alle vuilbakken in de stad, kom ik te vernemen dat ik 10 dagen in volpension aan de Costa Brava kan ver- blijven voor de prijs van 5.999 frank. Als ik goed reken, komt dat op 17.997 frank per maand. Ik zou mij bij deze willen inschrijven voor een levenslang verblijf in volpension aan de Costa Brava. U kunt mijn reisticket stu- ren naar de Wilde Wingerd, opvangcen- trum voor daklozen, alwaar ik tegenwoor- dig verblijf en waar ik plus minus 22.000 frank per maand moet dokken voor een krakend bed, een stinkend gemak en veel te weinig eten. Met zakelijke hoogachting, De Meester Fr. Hoera vakantie! Ja, het is weer zover, de vakantie is in zicht. Traditioneel nemen velen van ons dan een rustpauze in ons drukke (vrijwilligers)bestaan. Deze rustpauze is be- langrijk om de batterijen op te laden om er nadien weer met veel enthousi- asme tegen aan te gaan.

description

Plaatselijke nieuwsbrief ACW-Malle

Transcript of Malse Prikkels (juni 2012)

Page 1: Malse Prikkels (juni 2012)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc Stoffelen, Leopold III-laan 16, 2390 MalleJaargang 2, nummer 3 (juni - juli - augustus 2012)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP912323

Toch willen we even stilstaan bij ons ACW-thema ‘iedereen mee’ en het besef dat niet iedereen op dezelfde manier vakantie kan nemen. Niet iedereen beschikt over dezelfde mogelijkheden, maar slaagt er toch steeds in om de vakantieperiode zin-vol in te vullen.

De slogan ‘vakantie voor allen’ kan op vele manieren ingevuld worden, ook door de lokale overheid. Denken we maar aan de talloze activiteiten die voor de jeugd wor-den ingericht. De speelpleinwerking die in de vakantie georganiseerd wordt en kun-nen rekenen op een groot aantal vrijwil-ligers. Ook de verschillende jeugdkampen en georganiseerde reizen van onze deel-takken verdienen een vermelding.

Dit geeft toch aan dat er nog mensen zijn die zich belangeloos inzetten voor ande-ren, zelfs in de vakantieperiode. Ons rest nu alle lezers een goede deugddoende vakantie toe te wensen.

---------------------------------------------

Fragment uit het boek ‘Brieven van Dikke Freddy’ van Erik VlaminckAan de firma Reizen Neckermann

Antwerpen, De Wilde Wingerd,16 april 1997.

Mijne Heren,

Via opschriften op alle vuilbakken in de

stad, kom ik te vernemen dat ik 10 dagen in volpension aan de Costa Brava kan ver-blijven voor de prijs van 5.999 frank. Als ik goed reken, komt dat op 17.997 frank per maand.

Ik zou mij bij deze willen inschrijven voor een levenslang verblijf in volpension aan de Costa Brava. U kunt mijn reisticket stu-ren naar de Wilde Wingerd, opvangcen-trum voor daklozen, alwaar ik tegenwoor-dig verblijf en waar ik plus minus 22.000 frank per maand moet dokken voor een krakend bed, een stinkend gemak en veel te weinig eten.

Met zakelijke hoogachting,De Meester Fr.

Hoera vakantie!Ja, het is weer zover, de vakantie is in zicht. Traditioneel nemen velen van ons dan een rustpauze in ons drukke (vrijwilligers)bestaan. Deze rustpauze is be-langrijk om de batterijen op te laden om er nadien weer met veel enthousi-asme tegen aan te gaan.

Page 2: Malse Prikkels (juni 2012)

2

MALS

E PRI

KKEL

S - JU

NI 20

12

Inleefweek armoede: ervaringen van deelnemersACW-Malle brengt al enkele jaren armoede en uitsluiting onder de aan-dacht. Niet met grote woorden en acties, eerder beetje per beetje met onder andere vertellingen en gesprekken met onze deelorganisaties en met artikels.

In dit kader organiseerden wij van 29 fe-bruari tot 7 maart een inleefweek samen met het Sociale Huis Malle en Welzijns-schakels Malle Zoersel. De opdracht was om met een weekbudget van € 50 per vol-wassene en € 25 per kind rond te komen.27 gezinnen namen deel aan de inleef-week en gaven achteraf hun ervaringen mee. De meesten kwamen niet rond met hun budget. Bij een alledaagse on-verwachte gebeurtenis zoals een lekke fietsband, een verjaardagsfeest of een energiefactuur moesten sommigen hulp zoeken bij dichte familie.

Uitgaven bijhoudenHet moeilijkste voor de deelnemers was de continue zorg om de uitgaven bij te houden. Dit werd ervaren als een voortdu-rende druk. Het was ook niet evident om steeds de goedkoopste producten uit te kiezen; men kon niet zo maar in de winkel nemen waarvoor men ‘goesting’ had.

Ook het contact opnemen met hulpor-ganisaties was moeilijk omdat men zijn falen moest toegeven en vertellen aan vreemden. Sommigen wisten ook niet goed waar ze terecht konden voor hulp. De meesten slaagden er wel in om gezond en gevarieerd te eten. Een week lang gaat dit zeggen ze, maar als men langer dan één week gevarieerd wil eten, zou het minder evident zijn. Het zou zeker niet mogelijk zijn om dagelijks (wekelijks) vis of vlees op het menu te plaatsen. Meestal werden ook alle overschotjes opgewerkt. Het bud-get werd wel als voldoende ervaren voor voedsel. Het aankopen van artikelen die

zijn geweest, was het minder evident om erover te praten.

De meeste deelnemers vroegen zich af: hoe slagen mensen erin om rond te ko-men? Zeker met kinderen. Er waren deel-nemers die nu ook al heel zuinig leven. Ze vonden het fijn om er eens over te kunnen praten.

Veranderde kijkOp de vraag of hun kijk naar ‘armoede’ enigszins veranderd is, antwoorden de meesten dat ze meer inzicht en begrip hebben gekregen in de situatie van men-sen die in zulke omstandigheden leven en voor de kinderen die in zulke situaties zijn geboren. Het is heel dominant aanwezig in uw leven en het is heel vermoeiend. Je wordt geïsoleerd en je kunt niet deelne-men aan het ‘normale’ sociale leven. De meeste van de deelnemers kwamen tot de conclusie dat we een goed leven hebben en het is ook goed om erbij stil te staan.

Zofia Mezeyova

in promotie staan (bijv. 2+1 gratis) is niet vanzelfsprekend. Meer kopen betekent immers meer geld uitgeven, ook al is het promotie.

Kunnen we dit wel doen?Voor sommigen maakten de onvoorziene uitgaven het bijzonder moeilijk. Bijvoor-beeld wanneer men uitgenodigd is voor een trouwfeest of een verjaardag wordt er verondersteld om een geschenk te geven. Dit doet het weekbudget voor voedsel snel krimpen.

Activiteiten waaraan men normaal deel-neemt, werden in vraag gesteld: wat kost het? Kunnen wij dit wel doen? Wandelen en daarna iets gaan drinken, het is wan-delen geworden zonder iets te gaan drin-ken ...

Wanneer de deelnemers aan vrienden, familie of collega’s vertelden over hun financiële beperkingen, hebben ze bijna allemaal snel gezegd dat het over een ‘inleefweek’ gaat. Indien het realiteit zou

Page 3: Malse Prikkels (juni 2012)

3

MALSE PRIKKELS - JUNI 2012

AGENDA

OKRA, de grootste ouderenbeweging van Vlaanderen, is ook actief in onze gemeente. OKRA-Westmalle organi-seert al jaren verschillende activitei-ten en ontmoetingen voor 55 plus-sers. De afdeling bestaat al meer dan 50 jaar. Onze redacteur van de Malse Prikkels ging langs bij de Paasviering van OKRA en had een kort interview met Magda Stevens, voorzitster van OKRA Westmalle.

Malse Prikkels: Welke ontmoetingen or-ganiseren jullie en waarom doen jullie dit?

Magda: Gezellig samen zijn, ontmoeting en vriendschap staan centraal in onze ver-eniging. Daarom organiseren wij jaarlijks meerdere ontmoetingen: het lentefeest, het Paasfeest, het zomerfeest, het herfst- en Kerstfeest. Naast onze feesten organi-seren wij ook ééndagsreizen, fietsnamid-dagen, kaarten, handwerk, ...

Malse Prikkels: Tijdens het Paasfeest hebben jullie een ervaringsgetuigenis van Wereldsolidariteit georganiseerd.

Magda: We proberen tijdens onze feesten altijd een thema aan bod te laten komen. Wereldsolidariteit en OKRA zijn campag-nepartner rond ‘kom op voor gezondheid wereldwijd voor iedereen’. We nodigden daarom een vrijwilliger van Wereldsolida-riteit uit die ons in alle geuren en kleuren vertelde over het werk van Wereldsolida-riteit in het Zuiden. Zo zien onze leden dat de steun die wij geven effectief en goed besteed wordt.

Malse Prikkels: Wie kan lid worden van OKRA?

Magda: Alle 55 plussers zijn welkom in onze vereniging. Mensen blijven bij ons ook omdat het hier heel gezellig is. Er zijn veel weduwen die lid zijn omdat ze anders te weinig sociale contacten hebben. Ver-eenzaming tegengaan door lid te zijn van een vereniging werkt dus heel goed.Alle 55 plussers zijn welkom!

Meer informatie:Magda Stevens, De Schaggelen 3,2390 Westmalle, tel. 03 309 93 41

Ten voordele van WereldsolidariteitPaasviering OKRA-Westmalle

FEMMA-WESTMALLE

Donderdag 7 en vrijdag 8 juniTweedaagse fietstocht naar BornemInfo: Christine SmoldersTel. 03 309 06 33

FEMMA-OOSTMALLE

Donderdag 28 juniBezoek aan het MAS in AntwerpenInfo: Vera Vrindts Tel. 03 312 32 69

KWB-WESTMALLE &FEMMA-WESTMALLE

Zaterdag 1 septemberAxl PelemanGroot optreden van Axl Peleman met in het voorprogramma ‘Gepetto and the Whales‘.Deuren gaan open om 20 uur,voorprogramma start om 20.30 uur.Parochiecentrum - WestmalleKaarten: € 8 in voorverkoop en € 10 aan de zaalInfo: Vinus BleyenTel. 03 312 37 21

Weekend van 15 en16 september“Vakantie in mijn straat“Vanaf zaterdagvoormiddag kan je ko-men kamperen ter hoogte van Maria-gaarde. In de namiddag zijn er verschil-lende activiteiten gepland. s ’Avonds is er een barbecue en een attractie. Na het slapen kan je komen ontbijten en nog een activiteit mee doen.Dit alles voor een prijsje van € 20 voor leden en volwassenen (eten+ kamperen inbegrepen). Info: Danny van doninckTel. 03 309 06 33

WereldsolidariteitEerst het slechte nieuws: wereldwijd sterven elke dag meer dan 30.000 kin-deren aan ziekten die perfect te voorkomen zijn zoals diarree, mazelen en malaria vooral in de derde wereld, met Afrika op kop. Het goede nieuws: waar de gezondheidszorg faalt, nemen steeds meer mensen hun gezond-heid in eigen handen door bijvoorbeeld samen een ziekenfonds op te richten. Wereldsolidariteit ondersteunt die organisaties in het Zuiden, die werken aan ‘toegang tot gezondheidszorg voor iedereen’. Samen met CM, Kazou, OKRA en Ziekenzorg cm voert Wereldsolidariteit campagne. Met een duidelijke politieke boodschap en petitieactie.Teken de petitie via www.wereldsolidariteit.be

OKRA HEEFT EEN

Page 4: Malse Prikkels (juni 2012)

4

MALS

E PRI

KKEL

S - JU

NI 20

12

Agent in Malle:Jacobs-SterkensAntwerpsesteenweg 256

Met steun van:

Agentschappen in Malle:Hoogstraatsebaan 5 (Oostmalle)Zoerselbaan 2 (Westmalle)

Maria is geboren in Rijkevorsel Sint-Jozef in 1927, maar ze groeide op in Westmalle. Ze heeft altijd elders in het onderwijs ge-staan. Toen ze met pensioen ging kwam ze, na vele jaren, samen met haar man, terug in Westmalle wonen.

Via haar schoonbroer die toen voorzitter van KBG was, is ze in het verenigingsleven gerold. Hij vroeg haar om te helpen. Zo is het allemaal begonnen. De eerste taak die haar toegewezen werd was penning-meester van de vereniging. Na acht jaar heeft ze dat werk doorgegeven.

Ondertussen is ze een van de oudste ac-tieve OKRA-leden. Ze is een duizendpoot en organiseert zo van alles: het mee op-stellen van het OKRA-krantje, het jaarpro-gramma, de maandelijkse uitnodigingen

voor de bestuursvergaderingen, …

Het OKRA-zangkoor, dat optreed bij elke algemene vergadering en een meerwaar-de voor OKRA betekent, was haar initia-tief. Ze zoekt en kopieert de liedjes, neem contact met zangleidster en koorleden op.

Ze zorgt ook voor teksten voor eucharistie-vieringen, voor geschikte ontspanning op de bijeenkomsten en nog zo veel meer. De OKRA-leden die in De Dennen verblijven worden ook niet vergeten.

Ze staat niet graag in de belangstelling. Ze werkt lieven anoniem achter de schermen. Maar deze keer kon ze er niet onderuit. Ze ontvangt een bloemetje van ons voor haar inzet en enthousiasme waarmee ze het verenigingsleven in Malle rijker maakt.

Een bloemeke voorMaria Mertens… omdat ze een onvermoeide vrijwilliger is van OKRA-Westmalle

AGENDAOKRA-OOSTMALLE

Vrijdag 29 juniDaguitstap: met het openbaar vervoer naar Oostakker-LourdesInfo: Willy EggersTel. 03 312 25 11

Vrijdag 17 augustusMoederfeestInfo: Willy EggersTel. 03 312 25 11

OKRA-WESTMALLE

Woensdag 18 juliDaguitstapInfo: Jan BrosensTel. 03 312 13 17

Woensdag 8 augustusGroot paaptornooiTer hoogte van de sporthal inWestmalleInfo: Jan BrosensTel. 03 312 13 17

ZIEKENZORG-WESTMALLE

Zondag 30 septemberPaaptornooiInschrijven in het parochiecentrumin WestmalleInfo: Martha StesTel. 03 312 39 54