Magazine SidK 2013-2014

74
IN DIT MAGAZINE: interviews met cursisten docenten in beeld nieuwe projecten presentaties verhuizing in zicht cursusaanbod 2013-2014

description

magazine SidK, inclusief cursusaanbod 2013-2014

Transcript of Magazine SidK 2013-2014

Page 1: Magazine SidK 2013-2014

IN DIT MAGAZINE:

interviews met cursisten

docenten in beeld

nieuwe projecten

presentaties

verhuizing in zicht

cursusaanbod 2013-2014

cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen

dans, theater, muziek, beeldende kunst

amersfoort, leusden en soest

Page 2: Magazine SidK 2013-2014

Contact

postadresScholen in de KunstPostbus 12003800 BE Amersfoort

cursistenadministratie bezoekadresMuurhuizen 1, Amersfoort (tot 16 februari 2014)Eemplein 75, Amersfoort (vanaf 24 februari 2014)(op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal telefoonnummer 033 467 34 73 (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal [email protected]

websitewww.scholenindekunst.nl

Colofon

uitgaveScholen in de Kunst, Amersfoort, april 2013tekstDana Ploeger Managers en coördinatoren Scholen in de KunstredactieNanda de Geus en Paul Struijkontwerp/vormgevingPascale Companjen i.s.m. Marieke Thomassen, grafisch ontwerpers in NijmegenfotografieHenry Krul m.u.v. pagina 10 en op 47 Eemhuis foto’s (Luc Reefman), pagina 21 (Rombout Stegink), inzetjes pagina 22-23(Christel Ploeger), pagina 28 (Holland Opera), inzetjes pagina 30-31 (diverse), pagina 36-37 en 52 (René Dissel), interieur muziekschool pagina 46 (Jos Stövers) en… speciale dank aan alle cursisten, groot en klein, die zich op de foto’s laten ziendrukDrukkerij Stampij (onderdeel van Drukkerij Cabri bv)

Deze uitgave is samengesteld met de grootste zorgvuldigheid.

De uitgever draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele

foutieve vermeldingen, programmawijzigingen of onjuistheden.

Tekstovername met bronvermelding is toegestaan.

Op de foto’s en de vormgeving rust copyright.

Kunst voor Kinderenmanager Kunst voor Kinderen Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24coördinator cursusaanbod kinderen en primair onderwijsTanja Kerkvliet [email protected] 479 80 26

Kunst voor Jongeren en Volwassenenmanager Kunst voor Jongeren en VolwassenenAnton Groot [email protected] 479 80 21 / 496 80 20coördinator cursusaanbod jongeren envoortgezet onderwijsChristel Ploeger [email protected] 479 80 28coördinator cursusaanbod volwassenenPaul Struijk [email protected] 479 80 15coördinator Bureau Amateurkunstverenigingen AmersfoortIrina [email protected] 479 80 23

Muziekschoolmanager Muziekschool Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24hoofd MuziekschoolHanneke Delis [email protected] 467 34 74coördinator Popmuziek Martijn Hermsen [email protected] 479 80 16coördinator Muziekschool Soest Daan van der Vliet [email protected] 467 34 71

Projectbureau en verhuur coördinator ProjectbureauAnita Theben Terville [email protected] 496 82 21

Inhoudelijke

vragen

Page 3: Magazine SidK 2013-2014

In een minder goede economische tijd is het van groot belang voor jezelf en je kinderen de creativiteit te laten stromen. Ook dit jaar hebben we een mooi programma voor je samengesteld. Was het de vorige jaren nog zo dat cursussen niet doorgingen vanwege geringe belangstelling, nu hebben we afgesproken dat er alles aan wordt gedaan om jouw keuze te honoreren. En als je iemand meeneemt naar een jaarcursus van Scholen in de Kunst, hebben we een leuk cadeau voor je. Wij verhogen de prijzen niet omdat het leven al duur genoeg is. Voor het bespelen van een muziekinstrument geldt dat als je je vandaag inschrijft, je in overleg met onze docenten snel kunt beginnen.

Mooi aanbod tegen aantrekkelijke prijzen

Inhoud

We doen nog meer! We verzorgen ook veel programma’s voor het primair en voortgezet onderwijs samen met de culturele partners in deze regio. Wat te denken van het Maximaproject Kinderen ontdekken Muziek. Of het jongerenfestival Out of the Box. We organiseren ook congressen en workshops voor bedrijven en instellingen. En wat is er fijner dan op een mooie, nieuwe locatie in Vathorst te zijn, waar je gratis kunt parkeren en de trein op drie minuten loopafstand stopt?Kortom alle reden om je snel aan te melden of contact met ons op te nemen! Scholen in de Kunst is er voor jou.

Arie Keijzer,directeur

2 | Uitvinden wat je talent is

Familie Bodzinga, vier muzikale en creatieve cursisten

4 | Persoonlijke ontdekkingsreis

met theater

De passie van theaterdocent Angelique Severs

6 | Spil van gezelligheid

Barvrouw Marjan van Alphen hoort, ziet en zwijgt

10 | Nieuwe Eemhuis, schatkist

vol creativiteit

Arie Keijzer geeft alvast een rondleiding12 | Musicalkoorts bij muzikale tweeling

De superkick van Danique en Lucienne Tiggelaven 14 | Creativiteit biedt kinderen

iets extra’s

De drijfveer van docent Judith Hofstee 18 | Creatieve ruimte te huur

Fiona Phelipa, een tevreden klant20 | De School voor Talentontwikkeling

Hanneke Delis ziet grote winst22 | Scholen in de Kunst presenteert…

Twee festivals uitgelicht

26 | Kinderen ontdekken muziekpareltjes

Caroline Tuijtel raakt kinderen met muziek28 | Jonge dansers in voorstellingen van

Holland Opera

Samenwerking in de stad29 | Amateurkunst, zout van de stad

Irina Zembsch, nieuwe coördinator Bureau AkvA30 | Adieu Hof, vaarwel Coninckstraat

Afscheid van een expositieplek34 | Dans als ware levensbehoefte

Dansdocent Odilia Meekes brengt passie over 36 | Hello Goodbye

Afscheid van locatie Zwaaikom38 | Digitale revolutie

Martijn Hermsen omarmt nieuwe ontwikkeling41 | Scholen in de Kunst in het

voorgezet onderwijs

Vaak is een middag al genoeg voor die ene vonk 44 | Je weg door Scholen in de Kunst

Leerroutes46 | Waar vind je ons

Overzicht van de locaties52 | Samen muziek maken

Ontdekkingsreis in de Muziekschool

P2

P10

P12

P20

P34

P41

Page 4: Magazine SidK 2013-2014

ICOON. “De laatste tijd hebben we bij mijn cursus van linoleum stempels gemaakt. Dan werk je met een guts en materialen waar je op school of thuis nooit mee aan de slag gaat. Ik vind het bijzonder dat we steeds weer nieuwe dingen leren.” Judith volgt Kinderatelier waar ze met nog meer creatieve variaties in aanraking komt. “Ik houd van alles uitproberen. We doen hier aan schilderen, tekenen, maar ook aan pottenbakken en boesteren. En voor de grote jaarlijkse Kinderkunsttentoonstelling ga ik een knikkerbaan solderen. Hoe cool is dat?”

Grappige muziekleraarMeike is de jongste van het stel en zij koos voor muziek. “Op de open dag bij de Muurhuizen heb ik alle instrumenten bekeken en de accordeon uitgekozen. Mijn leraar Theo komt helemaal uit Groningen. Hij maakt veel grapjes en dat maakt het erg leuk.” Vader Anne begeleidt de blokfluitles, moeder Wollie de accordeonles. “Juist die eerste periode is het belangrijk dat je als ouders de lessen meemaakt”, legt Wollie uit. “Op die manier kan ik de kinderen beter begeleiden. Ik vind het belangrijk in de opvoeding dat ze kunst, muziek of cultuur meekrijgen. Op die manier kun je als kind ontdekken waar je hart ligt. Het is fijn dat de drieling niet hetzelfde heeft gekozen, zo vinden ze ieder voor zich hun eigen talent uit.”Voor vader Anne is het vooral belangrijk dat Scholen in de Kunst zo’n breed aanbod heeft. “Met zoveel verschillende wensen in huis is het prettig te kun-nen kiezen. Daarbij is het handig dat de cursussen in de buurt zijn. Wij wonen in Vathorst en kiezen bewust voor clubjes in de buurt, zodat ze er groten-deels zelf naar toe kunnen. Het kost een flinke duit, maar het plezier dat ze ervoor terugkrijgen is het dubbel en dwars waard.”

Aan de keukentafel zitten vier vrolijke meiden: Esther (12), Meike (9), Linde (12) en Judith (12). Achter hen hangt de mooie schildering waarop ze zelf afgebeeld staan. Hun moeder Wollie Bodzinga knipperde even met haar ogen, toen haar dochters met de enorme rol papier onder hun arm thuis kwamen. “Of we het even in de woonkamer wilden ophangen”, zegt ze met een brede lach. “Maar ik vind het super dat ze hun hobby kunnen uitoefenen en er zoveel plezier in hebben.”

CreatievelingenDe drieling heeft ieder voor een heel eigen cursus gekozen. Esther is bezig met haar tweede jaar blok-fluiten. “Vroeger hadden we zo’n plastic nepblok-fluitje; dat vond ik altijd erg leuk. Ik heb kort piano geprobeerd, maar dit past toch meer bij mij. Ik speel al best veel verschillende liedjes.” Haar drielingzussen Linde en Judith volgen meer de creatieve lijn. Linde zit op tekenen en schilderen in

JeugdcultuurfondsHet Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen en jongeren, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een theaterclub, geen les kunnen ne-men bij een harmonie, dansschool of muziekschool. In Amersfoort is vanaf 2012 gekozen voor een breed Jeugdsport- en cultuurfonds voor kinderen van 6 t/m 16 jaar.

Wie kunnen het aanvragenHet Jeugdcultuurfonds Amersfoort richt zich op de professionals die werken met deze groep kinderen en jongeren uit bijvoorbeeld de jeugdzorg of het onderwijs. Wij vragen hen om de aanvragen te ver-zorgen via een website.

Het geld gaat rechtstreeks naar de instellingen of personen die de cultuureducatie verzorgen. Het Jeugdcultuurfonds werkt hiermee volgens de methode van het Jeugdsportfonds.

Hoe werkt hetMet de bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds kan het lesgeld of de huur van instrumenten betaald worden. Het geld wordt altijd door een intermediair aangevraagd die werkt in de omgeving van het kind. Na akkoord van het Jeugdcultuurfonds kan de reke-ning van de culturele instelling of de cultuuraanbie-der rechtstreeks naar het Jeugdcultuurfonds.

LaagdrempeligDe aanpak van het Jeugdcultuurfonds is laag-drempelig. Ouders of verzorgers hoeven zelf geen ingewikkelde aanvraagformulieren in te vullen of rekeningen te betalen.

Geld aanvragenEen beroep op het Jeugdcultuurfonds kan uit-sluitend worden gedaan door een intermediair. Een persoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding, begeleiding of scholing van de jongere. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de leerkracht of docent, de school(arts),de (jeugd)hulpverlener, de maat-schappelijk werker van een welzijnsinstelling of gezondheidsorganisatie.

InformatieMeer informatie is verkrijgbaar bij Jolanda Kamp-huis, consulent Jeugdcultuurfonds Amersfoort. E-mail: [email protected], telefoon: 06 54 65 79 69. Kijk ook eens op: www.jeugdcultuurfonds.nl(bron: Jeugdcultuurfonds)

Van links naar rechts: Esther, Meike, Linde en Judith

2 3Familie Bodzinga, vier muzikale en creatieve cursisten

Uitvinden wat je talent is

In de keuken prijkt een drie meter lang schilderij van de vier dochters Bodzinga. Trots

kwamen de meiden er op een dag mee thuis. Zelf gemaakt bij Scholen in de Kunst. Een

inkijkje in het gezin met vier muzikale en creatieve cursisten.

Page 5: Magazine SidK 2013-2014

Theater voor volwassenenScholen in de Kunst heeft een theatercursusaanbod, ook voor volwassen spelers. Belangrijk is dat je als begin-nende speler geïnspireerd raakt en plezier in het spelen krijgt. Allengs wordt dieper ingegaan op de principes van het acteren en het inzicht krijgen in diverse theaterstij-len. Vooral bij het maken van een theaterproductie en de uitvoering daarvan voor een publiek, doe je de nodige spe-lervaring op. De vakdocenten staan zelf regelmatig op de planken en zien het als een uitdaging om de deelnemers hun eigen spelkwaliteiten te laten ontdekken.

Persoonlijke ontdekkings reis met theater

Vanuit de theaterzaal klinkt opzwepende muziek. Hier warmen de cursisten van de cursus volwassen theater zich op voor een les ‘clownerie’. Een vrolijke en aanstekelijke les. Acht cursisten lopen heen en weer door de zaal, huppelen, springen en draaien met hun schouders. Even loskomen van de dage-lijkse sleur. In deze veilige omgeving laat de the-atergroep dingen zien, die buiten deze muren nie-mand te zien krijgt. Spelen, lachen, emoties tonen. Alles komt voorbij. De les begint met een uitleg over clownerie. “Een clown speelt groots, of juist heel klein. Hij heeft contact met zijn publiek, is slim of juist dom en laat alles zien wat hij denkt”, vertelt Angelique. Na de instructies volgen enkele scènes; inmiddels heeft iedereen een rode neus. Met overdreven grote stappen lopen ze door de zaal, maken grote bewegingen of juist kleine grapjes. De toekijkende medecursisten geven positieve feed-back. Er wordt veel en hard gelachen.

Echte vakdocentenIn de pauze vertellen enkele cursisten wat ze uit de theaterlessen halen. ”Je kunt wel bij een amateur-theatergroep gaan, maar hier leer je zoveel meer. Aan techniek, spel, oefeningen of verschillende emoties. Hier krijg je echt theaterles van vakdo-centen, dat maakt veel uit. De ongeremdheid waar-mee we vandaag spelen, geeft zo’n heerlijk gevoel”, vertelt Roland. An vult aan: “De sfeer in de groep

is vertrouwd en veilig, dat maakt dat er veel moge-lijk is. Je bent op een gegeven moment niet meer met de ander bezig, maar zit helemaal in je spel.” Marjolein tot slot: “Hier mag je de codes die heer-sen in het gewone leven even doorbreken. Hier is niet het motto: ‘doen maar gewoon, dat is al gek genoeg’. Dat geeft vrijheid. Ik verheug me iedere week op de woensdagavond. Dan mag ik even los en helemaal in het nu zijn.”

Je jongere ik ontdekkenDocente Angelique reageert: “Het is zo heerlijk mensen in een jaar tijd te zien groeien. Van verle-gen naar heel openhartig. Van stoer en luid naar wat ingetogener. Iedereen haalt hier wat. Mijn plezier is die ontwikkeling bij iedereen te zien. Stuk voor stuk zie ik veranderingen. Het is mijn persoonlijke passie het kind in iedere volwassene even naar buiten te laten komen. Ik motiveer ze om meer uit zichzelf te halen, dan ze zelf durven geloven. Hier vinden ze vrijheid om helemaal zich-zelf of juist een ander persoon te zijn. Die transfor-matie zorgt ervoor dat ze zich de volgende dag op kantoor of gewoon thuis anders voelen. Ik leer ze geen toneelstukjes, maar laat ze losgaan, emoties ervaren en hun jongere ik herontdekken. Spelen met elkaar zorgt voor meer zelfverzekerdheid, improvisatie en plezier. Het gaat om een persoon-lijke ontdekkingsreis naar je eigen kracht.”

De vrijheid voelen om te doen wat je normaal niet durft.

Lef tonen, alles uitproberen en genieten. Dat gebeurt bij

de volwassen theaterles van Angelique Severs.

54

Page 6: Magazine SidK 2013-2014

Spil

van

g

eze

llig

he

id

Op woensdagmiddag is het een drukte van belang bij de bar aan de Coninckstraat. Dienbladen vol bekertjes limo-nade wachten op tientallen jonge cursisten. Gere-geld komt een groep aanstormen en pakken een bekertje van het blad. Marjan van Alphen praat met de kinderen, groet een paar moeders en schenkt ondertussen een kop thee in voor een docent. “Inmiddels weet ik van veel bezoekers en docenten wat ze graag drinken. Ik merk dat ze het waarderen als ik hun lievelingsdrankje al klaar zet. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Je wilt toch dat mensen zich thuis voelen.”

Altijd gezelligMarjan kwam acht jaar geleden bij Scholen in de Kunst werken. Daarvoor zorgde ze voor haar kinderen en werkte ze als verzorgende in een verpleeghuis. “Veel van mijn familieleden hebben een horecabe-drijf, dus ik wist dat dit bij me zou passen. En dat klopt ook. Ik geniet enorm van het dagelijks omgaan met mensen. Vooral omdat mensen hier komen voor gezelligheid en vrolijkheid. Je doet natuurlijk niet een cursus tegen je zin. Dus ik ben voortdurend omringd door gezellige mensen; dat maakt mijn baan tot een heerlijke job. Daarbij kan ik goed overweg met mijn collega’s Ruud, Henk en Drikus.”

Diverse pluimageMarjan geniet ook van de gevarieerdheid van haar werk. “Hier komen mensen van zeer diverse pluimage. Van chique moeders die hun kin-deren naar balletles brengen tot excentrieke, kunstzinnige personen. Verrukkelijk. Dat vraagt van mij dat ik af en toe moet schakelen en dat past bij me. Je weet niet half wat voor verschillende verhalen ik hoor aan de bar. Dat betekent voor mij vooral horen, zien én zwijgen, want mensen moeten in vertrouwen hun verhaal kwijt kunnen. Sommige

mensen ken ik al langer en dan maak ik wel eens een lolletje. De groep portretschilderen van de

donderdagavond blijft bijvoorbeeld na de les altijd nog even met elkaar napra-

ten. Dan is het al snel half twaalf en sluiten we min of meer met

elkaar af. Bijzonder gezellig.” Voorjaar 2014 vindt de verhui-zing plaats naar het Eemhuis. Marjan en haar collega’s verhuizen mee. “Natuurlijk

verhuist ook de gezelligheid mee. De mensen maken de bar en niet

de omgeving. Ik kijk er zeker naar uit. Nog meer uitwisseling van docenten

en cursisten en ook mensen van buitenaf die een kopje koffie kunnen komen drinken. Ik

verwacht dat het er alleen maar leuker op wordt.”

6 76 Marjan van Alphen, barvrouw bij Scholen in de Kunst

Als iemand geniet

van haar werk bij

Scholen in de Kunst

is het wel Marjan

van Alphen. Zij is

nagenoeg dagelijks

achter de bar te

vinden aan de

Coninckstraat. Ze

is de spil van veel

gezelligheid.

Page 7: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties) (advertenties)

• • • • • • • • • • • ë • • • •

• • • •

BEZOEKADRESLeeghwater 1-3

3825 MR Amersfoort

TELEFOONBibliotheken Eemland

033 463 19 14

Scholen in de Kunst

033 467 34 73

Vathorst College

033 257 18 34

Stichting

Kinderopvang Amersfoort

033 470 13 03

WEBwww.icoonamersfoort.nl

21 sep 2013 t/m 2 feb 2014

NOW JAPANHedendaagse kunst uit Japan

mei — sep 2014

GERTIETHEDINOSAUR 100 jaar (karakter)animatie

KAdE Kunsthal in Amersfoort Smallepad 3 (naast de Koppelpoort)

kunsthalkade.nl

Paramodel, installation, exhibition ‘Ways of Worldmaking’, installation, The National Museum of Art, Osaka, Japan. Oct-dec 2011.

Page 8: Magazine SidK 2013-2014

dansen, knutselen en toneel spelen. Maar ook voor het bespreken van een creatief concept onder ge-not van een kop koffie en een broodje. Deze locatie nodigt uit tot interactie tussen onze docenten en medewerkers en creatieve geesten uit de stad. Die kruisbestuiving kan mooie dingen opleveren. Ik voel hier een open dynamiek tussen mensen en hun ta-lenten. Dat vraagt een behoorlijke omslag voor onze mensen, waar we al druk mee bezig zijn.”De nieuwe locatie moet ook intern tot meer sa-menwerking leiden. Arie Keijzer: “Nu werken onze docenten vanaf zoveel verschillende locaties dat ze elkaar veelal mislopen. In het Eemhuis zien mu-ziek- en theaterdocenten elkaar dagelijks. Die dy-namiek en onderlinge talentuitwisseling kan niet anders dan mooie dingen voortbrengen. Daar kijk ik erg naar uit. Zo zullen in de ateliers door verschil-lende docenten tegelijk lessen worden gegeven. Alleen dat al geeft positieve energie voor zowel docenten als leerlingen.”

Voorjaar 2014 is het zover. Scholen in de

Kunst verhuist naar het nieuwe Eemhuis.

Dé plek aan het Eemplein voor creatieve

ontmoetingen in de stad. Directeur Arie

Keijzer geeft alvast een rondleiding.

Scholen in de Kunst staat te popelen om voorjaar 2014 haar intrek in het Eemhuis te nemen. Een indrukwekkend, beeldbepalend gebouw van Neutelings Riedijk architecten uit Rotterdam. Met wie gaat Scholen in de Kunst samenwonen in het Eemhuis?

Bibliotheek EemlandDe bibliotheek weerspiegelt de dynamiek van deze tijd als centrum voor kennis en cultuur, informatie en ontmoeting. Zij stimuleert lezen, leesplezier en leesbeleving en biedt ruimte voor talentontwikke-ling en een leven lang leren. Het Eemplein geeft Bibliotheek Eemland meer mogelijkheden om aan het publiek in een inspirerende omgeving meer activiteiten als lezingen, optredens en debatten te bieden.

Kunsthal KAdEKAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur. KAdE heeft geen eigen collectie, maar is met haar tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst en architectuur, naar buiten gericht en open voor impulsen vanuit de hele wereld. KAdE is een levendige plek met een café en winkel. Naast de tentoonstellingen organiseert KAdE rondleidingen, lezingen en debatavonden.

Archief EemlandArchief Eemland fungeert als het geheugen van stad en regio. Dit geheugen is straks op het Eemplein te vinden, met in 2008 zeven kilometer archiefbescheiden, een beeldcollectie van 45.000 foto’s, een aanzienlijke kaartcollectie, een groei-ende audiovisuele collectie en een rijke historische bibliotheek. In het Eemhuis biedt het Archief de gelegenheid om ‘historische sensatie’ te ervaren, daar kan het verleden worden herbeleefd door in de studiezaal oude stukken ter hand te nemen en door deel te nemen aan de educatieve programma’s van het Archief.(bron: gemeente Amersfoort)

Schatkist vol creativiteitVan de buitenkant lijkt de bovenste verdieping van het Eemhuis op een grote zilveren hoed met stevigenoppen. Een idee van de architect dat uiting geeft aan de originaliteit en creativiteit van de instel-ling. De bovenste verdieping kijkt uit over de stad en wordt verlicht door zacht noorderlicht dat door de schuine dakramen naar binnen schijnt. Beneden in het pand zit het Archief Eemland, KAdE en Bibliotheek Eemland. “Vooral met die laatste part-ner gaan we veel activiteiten ontplooien”, vertelt de directeur. “De bibliotheek heeft eenzelfde doel-groep als wij en dat biedt mooie kansen voor beide partijen. De Gemeente Amersfoort is positief over onze initiatieven. De politiek ziet Scholen in de Kunst als basisvoorziening voor de creativiteit in de stad. Dat willen we graag zo houden. Je kunt ons vergelijken met een soort schatkist vol kunst, cultuur, dans, muziek en theater. Een plek voor iedereen met een hart voor een creatief leven.”

Terwijl de bouwvakkers nog druk bezig zijn met de bouw van het nieuwe Eemhuis, wandelt direc-teur Arie Keijzer vast rond op de nieuwe locatie. Hier verhuizen straks de muziek-, dans- en crea-tieve lessen naartoe vanaf de locaties Muurhuizen, Coninckstraat en Popschool. De betonnen vloeren van het trappenhuis liggen nu nog bezaaid met kabels en bouwmaterialen. De ruimtes waar straks prachtige dans-, muziek- en theaterlokalen komen, zijn nog afgeplakt met bouwplastic. Toch is al goed voor te stellen hoe de nieuwe locatie van Scholen in de Kunst eruit komt te zien.

Regisseur van Amersfoort“Vanuit dit nieuwe pand zal Scholen in de Kunst transformeren tot regisseur van kunst en creativi-teit in de stad”, vertelt Arie Keijzer vol enthousi-asme. “We zien deze plek als toegankelijke ont-moetingsplaats voor kunstenaars, muzikanten en leerlingen. Hier is ruimte voor muziek maken,

Nieuwe Eemhuis schatkist vol creativiteit

10 11

Page 9: Magazine SidK 2013-2014

Als jonge meisjes bezochten Danique en Lucienne (15) diverse

musicals in grote theaters. Van Doornroosje tot The Lion King. Nu

stralen ze zelf in de musical Footloose.

Musicalkoorts bij muzikale tweeling

Met twinkelende ogen staan de tweelingzussen Danique en Lucienne Tiggelaven klaar in de danszaal aan de

Coninckstraat. Voor de 15-jarige tweeling is dansen en zingen in musicals hun grootste hobby. De les van van-

daag eindigt met een grappige countrydans. Daarna volgt nog een creatieve klap- en ritmeoefening. Dit jaar spelen

de meiden voor de vierde keer in de jongerenmusical. Als ze na de les over hun hobby vertellen, duikelen ze letter-

lijk over elkaar en elkaars woorden. Hard lachend en elkaar voortdurend aanvullend vertellen ze over hun

eerste musicalervaring. “We zaten op trampoline, maar waren al gek op musi-

cals. Onze oudste zus zat ook op musical-les en toen we haar zagen stralen, sloeg de koorts bij ons toe. De eerste

musical die we opvoerden was ‘Annie’, daarna ‘Wie den-ken we dat we zijn’ en toen ‘I want to break free’. Iedere

musical heeft zo zijn eigen dynamiek en speciale mo-menten. Dit jaar voeren we ‘Footloose’ op en spelen we

de vriendinnen van de hoofdrolspeelster. Dat zijn geen grote rollen, maar wel om je echt in te verdiepen en het

spel te verfijnen”, vertelt Danique.

Veel eigen inbrengLucienne legt uit hoe de musicalcursus is opgebouwd.

“De eerste weken doe je veel speloefeningen, improvisa-tie en emotie-oefeningen. Vervolgens leer je hoe je het

beste beweegt en je spel uitvergroot op het toneel. Tot je in de eindfase van de musical zelf komt. Footloose is de

eerste musical met een vast script; tot nu toe schreven we de musical vaak zelf. Beide varianten zijn leuk. Omdat

we ook op zangles zitten, verheugen we ons het meest op zingen.” Danique vult aan: “Wij kunnen het ook niet hel-

pen dat we altijd hetzelfde leuk vinden. We proberen wel eens iets apart te doen, maar samen hebben we toch het

meeste plezier. Ik geloof niet dat anderen zich daaraan ergeren. Als we ruzie hebben, vechten we dat thuis uit en

zeker niet tijdens de les.”

Alles loslaten“Voor ons is musical-les het chillste moment van de

week”, zegt Lucienne. “We doen dit jaar Havo 4; een zwaar jaar. Op school en ook thuis werken we daar hard

aan, maar op maandag doen we even geen schoolwerk. Dan gaan we snel naar musical en laten alles van school

en thuis los. Hier krijgen we energie van.” De komende weken is het nog druk oefenen voor de uitvoering. “Daar

werk je echt naar toe”, zegt de tweeling. “Op dat podium staan en voelen dat alles klopt is zo fijn. Helemaal in je

rol zitten en even iemand anders zijn. Een te gek gevoel. Het leukste vind ik nog dat we daarmee het publiek ver-

maken. We doen het niet voor het applaus, maar als dat luid door de zaal klinkt, geeft dat toch een superkick.”

12 13

Page 10: Magazine SidK 2013-2014

VerjaardagsfeestjeWaan je een stoere hiphopdanser, speel de toneelsterren van de hemel, werk als een echte kunstenaar aan je kunstwerk of speel samen een muziekconcert voor je ouders: een verjaardag wordt pas echt feest bij Scholen in de Kunst!

We bieden creatieve feestjes zoals schilderen, dansen, muziek maken en bouwwerken timmeren. Onze kunstvakdocenten proberen zoveel mogelijk aan de wensen van de jarige (of de ouders) te voldoen. Zo kunnen we het thema aanpassen aan de leeftijd en voorkeuren van het kind en een eindpresentatie aan alle ouders geven. Door dit van tevoren met de vakdocent door te spreken, krijgen ouders een goed idee wat er tijdens het feestje gebeurt.

Een kinderfeestje bij Scholen in de Kunst kost € 175,00. Dit is inclusief materialen en btw. De jarige kan maximaal 14 genodigden meenemen. Bij beeldende feestjes rekenen we € 10,00 extra ma-teriaalkosten vanaf de 10e deelnemer. De duur van het feestje is 2 uur; tussendoor krijgen de kinderen drinken en een kleine traktatie.

Heb je ideeën over een bijzondere invulling van een feestje? Wil je langer de tijd hebben, een feestje op een bijzondere locatie houden of het feestje echt groots aanpakken? Neem ook dan contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Voor vragen en boekingen kun je contact opnemen met Stephanie Westerhoud: [email protected] of telefoonnummer 033 479 80 25.

“Kinderen kunnen zo intens verwonderd zijn over wat ze zien en maken. Dat kan met boetseren zijn, maar ook met gutsen, vilten, zagen of timmeren. Over het algemeen geeft werken met je handen, verbeel-den en creëren kinderen iets anders mee dan wat ze op school of thuis meekrijgen. De workshops en cursussen die wij aanbieden geven net dat beetje meer, bijvoorbeeld omdat ik soms beroemde kunstenaars als inspiratiebron aanbiedt”, vertelt Judith Hofstee, docent beeldend voor kinderen.

ExtraatjesZo kun je via creativiteit bij kinderen iets ontdek-ken, wat je anders wellicht niet zou zien, vertelt Judith. “Tijdens de lessen die we op scholen geven, ontdek ik soms bijzondere talenten bij kinderen. Zo blijken heel onrustige kinderen bij vilten ineens een half uur geconcentreerd te werken. Of kin-deren met een slechte fijne motoriek blijken zeer gedetailleerd te kunnen boetseren. Met kunst en creativiteit boor je een ander stuk aan in een kind. Kinderen krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen, ont-dekken hun eigen talenten en genieten van wat ze maken. Dat zijn extraatjes; de basis is natuurlijk dat het heerlijk is om creatief bezig te zijn.”

UitdagingBij de cursussen van Scholen in de Kunst, zoals Kinderatelier, komen kinderen in aanraking met di-verse materialen en technieken. Variërend van sol-deren, boetseren, vilten tot houtbewerken. Judith legt uit: “Bij Kinderatelier werken we na de kerst-vakantie naar de grote Kinderkunsttentoonstelling toe; een superleuke uitdaging. Je ziet dat kinderen

echt iets maken om te laten zien aan anderen. Aan de andere kant is het soms ook heerlijk om niet naar een bepaald doel toe te werken, maar juist in dat creatieve proces te blijven. Zo werk ik eigenlijk het liefst. Dan telt alleen de creativiteit, inspiratieen improvisatie. Dat zijn heerlijke lessen om te begeleiden.

Om diverse doelgroepen in aanraking te laten ko-men met creativiteit geeft Judith onder andere ook beeldende lessen bij basisscholen en viltlessen bij de buitenschoolse opvang. “Vilten is een tech-niek die je al met heel jonge kinderen kunt doen. Daarom is het uitermate geschikt voor bso’s. Een kind begint met een plukje schapenwol, waarna het langzaam maar zeker transformeert tot een vilten diertje. Het is bij vilten altijd verrassend hoe het uitpakt. Dat maakt het extra uitdagend. Kinderen zijn er razend enthousiast over. Als docent is het heerlijk te zien dat ieder kind op zijn eigen manier iets creëert. Dat zijn mijn kleine cadeautjes.”

Kinderen in contact brengen met kunst en creativiteit.

Dat is de drijfveer van docent beeldend Judith Hofstee.

Ze doet dat in de cursus Kinderatelier, maar ook op

basisscholen en de buitenschoolse opvang.

Creativiteit biedt kinderen iets extra’s

14 15

Page 11: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties)(advertenties)

Kinderboekwinkel en speelgoedwinkel onder één dakKrommestraat 24-26, Amersfoortwww.speelboek.nl

Voor een creatief cadeau

eigenaar8 is een (web)winkel met een uniek concept, vintage design naast nieuw design, mooie woonaccessoires als kussens, vazen, behang maar ook eigentijdse ontwerpen met retro knipoog en het hippe Deense kinderkledingmerk Smafolk. Voor (kraam)kadootjes kan je ook bij ons terecht.

Merken o.a.: Kubiko� -Casala-Smafolk-StudioDitte-ClubGeluk

eigenaar8, Hendrik van Viandenstraat 21A, 3817 AA AmersfoortOpen op don-vrij-zat van 10.00 tot 17.00 uur

Stemmen en ReparatiesPiano’s en Vleugels

Theo van Eijk

Tel: 033 - 479 34 38Mob: 06 40 38 21 62

www.pianozorg.nlmail: [email protected]

Vier je verjaardag bij Scholen in de Kunst!

Waan je een stoere hiphopdanser, speel de

toneelsterren van de hemel, werk als een echte

kunstenaar aan je kunstwerk of speel samen een

muziekconcert voor je ouders: je verjaardag wordt

pas echt feest bij Scholen in de Kunst.

Als je je verjaardag bij ons viert, mag je maximaal 14

vriendjes of vriendinnetjes meenemen. Een feestje duurt

twee uur en je kunt zelf een thema verzinnen. De docent

helpt je een onvergetelijk feest te vieren! Kijk voor het

actuele aanbod en de prijs op www.scholenindekunst.nl

of mail naar [email protected].

Heeft u bij Scholen in de Kunst een heerlijke espresso gedronken en thuis ook een espressomachine? Ga dan naar Van Essen Catering op de Heideweg 7 in Hooglanderveen. Daar verkopen ze heerlijke Alleborgh Espresso koffie.

De kunst van een ultieme Espresso

Tel 0294 28 44 17 • E-mail:[email protected] • www.alleborgh.nl

eetkamer • ‘t zand 1bbloemendalsestraat 2 • kafé

Page 12: Magazine SidK 2013-2014

Het is wellicht een wat minder bekende activiteit van Scholen in de Kunst, maar het Projectbureau van Scholen in de Kunst organiseert jaarlijks vele bijeenkomsten voor bedrijven en instellingen. Of het nu gaat om de verhuur van een inspirerende lesruimte, het regelen van creatieve workshops of het organiseren van een origineel familiefeest. Het Projectbureau regelt deze unieke en kunstzinnige belevenissen op een van de locaties. Een van de zakelijke partners is de non-profitorganisatie WOMEN Inc. die met ‘De tafel van één’, tafelge-sprekken organiseert voor vrouwen die een baan of opleiding overwegen. De gesprekken zijn be-doeld om met vrouwen ervaringen uit te wisselen en elkaar positief te bekrachtigen. Vanaf juni vindt een serie gesprekken plaats aan de Coninckstraat; vrouwen kunnen zich hiervoor (gratis) aanmelden via www.detafelvaneen.nl

Sfeervolle ruimtesFiona Phelipa-Kröder van ‘De tafel van één’ vertelt over de keuze voor Scholen in de Kunst. “Wij zoe-ken altijd naar locaties die sfeervol en goed toe-gankelijk zijn. Onze tafelgesprekken verlopen beter als mensen zich prettig voelen. Wanneer je op deze locatie bent, voel je de creatieve en culturele uit-straling. Dan weet ik dat het goed zit. Wij zouden niet snel voor een standaard vergaderruimte kiezen.

Daarbij vinden we het als instelling zonder winst-oogmerk ook belangrijk een ruimte te boeken bij een andere non-profit organisatie. We moeten el-kaar hierin helpen, vind ik.”‘De tafel van één’ heeft eerder een vrijwilligersdag georganiseerd bij Scholen in de Kunst; dat beviel uitstekend. Fiona Phelipa: “We begonnen die dag in de foyer waar het openingsprogramma plaatsvond. Een fijne, gemoedelijke plek met de bar binnen handbereik. Wanneer je om je heen kijkt zie je al die leuke kunst hangen. Erg inspirerend. Vervolgens ging onze groep vrijwilligers uit elkaar om in di-verse lokalen workshops te volgen, variërend van creatief tot zingen en social media. Dat was alle-maal prima verzorgd.”

Betrouwbare partnerFiona Phelipa: “Ik kan ieder bedrijf of instelling aanraden hier een keer een ruimte of workshop te boeken. Je hebt veelzijdige ruimtes ter beschikking, alles is bespreekbaar en te regelen. De commu-nicatie is helder en je krijgt een goede ontvangst. Daarbij is het voor ons heel belangrijk of de zaken die van tevoren worden besproken ook waarge-maakt worden. Bij Scholen in de Kunst zijn alle af-spraken nagekomen. Dan heb je te maken met een betrouwbare partner.”

Zakelijke partners kunnen prima terecht

bij Scholen in de Kunst voor bijeenkomsten

of zaalverhuur. Bedrijven en organisaties

boeken liever een sfeervolle en creatieve

ruimte dan een standaard vergaderruimte.

Creatieve ruimte te huur

ProjectbureauHet Projectbureau van Scholen in de Kunst coördineert en ondersteunt creatieve activiteiten en evenementen voor bedrijven en instellingen. Vaak in samenwerkingen met instellingen in Amersfoort en regio. Daarnaast verzorgt het Projectbureau de verhurin-gen van alle vestigingen van Scholen in de Kunst. In Amersfoort, Leusden en Soest.

Kunst op maatHet Projectbureau van Scholen in de Kunst kan voor bedrijven en instellingen een persoonlijk en origineel programma samenstellen, op basis van het uitgebreide kunst- en cultuuraanbod van Scholen in de Kunst. Met inzet van een enthousiast team van gekwalificeerde vakdocenten kan een bedrijf werkelijk tot prachtige resultaten komen.

VerhuurAlle locaties van Scholen in de Kunst kunnen wij inzetten voor een evenement. Hier zijn de ateliers voor beeldende kunsten, studio’s voor dans, theater of muziek, de ontvangst- en presenta-tieruimtes gevestigd. Alle noodzakelijke materialen en gereedschappen zijn hier voorhanden. Er staat zelfs een compleet ingericht thea-ter ter beschikking. Kijk voor een overzicht en sfeerimp-ressie van deze locaties op pagina 46 of op onze website www.scholenindekunst.nl.

Voor een afspraak, prijzen of meer informatie kun je contact opnemen met Anita Theben Terville, coördinator Projectbureau: [email protected] en 033 496 82 21.

1918

Page 13: Magazine SidK 2013-2014

Een nieuwe lootaan de stam: de School voorTalentontwikkeling

In de eerste plaats voor de deelnemers, maar ook voor de betrokken docenten die nu toch een verdieping in de vakinhoud kunnen bewerkstel-ligen bij hun leerlingen of cursisten. En voor Hanneke, sinds jaar en dag onvermoeibaar en al-tijd aanwezig op de Muziekschool, betekent het trekken van deze kar extra werk en inspanning? “Natuurlijk”, reageert ze, “maar dat is helemaal niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat de komst van de Academie een extra toegevoegde kwaliteit van Scholen in de Kunst betekent. Daar gaat het om.” En ze benadrukt dat ze ook niet de enige is die er extra tijd in stopt.

In jezelf investerenDe bedoeling is om voor alle kunsten een pro-gramma te bieden, dat open staat voor iedereen, die meer dan de normale inspanningen wil doen. Voor kinderen en jongeren met een sterke inte-resse om te onderzoeken wat het kunstvak voor hem of haar nog meer kan zijn dan een leuke, fijne vrijetijdsbesteding. “Het is toch fantastisch als kinderen van pakweg 10, 11, 12 jaar hier bij de Academie kunnen uitproberen of het vak echt iets voor hen is? Bij een vakopleiding of de vooroplei-ding is de toelatingsdrempel behoorlijk hoog, en bovendien moet je die keuze dan al lang gemaakt hebben. Hier bij de Academie niet, die is laag-drempelig. Alleen moet je wel in jezelf willen in-vesteren.”

TalentEr is veel discussie met docenten uit de verschil-lende kunstdisciplines aan de start voorafgegaan. Alleen al de definitie van het begrip ‘talent’, hoe

dat zichtbaar is in de verschillende kunstdiscipli-nes, en hoe je daar een aanvullend lesprogramma voor kunt ontwikkelen. Ja, dat neemt nu eenmaal veel tijd. Je komt direct te staan voor onderlinge verschillen. Talent wordt bij muziek en dans wat makkelijker gekoppeld aan ambacht. Voor theater is talent meer het creatieve vermogen en het open-staan voor het experiment, en bij beeldende vak-ken worden al deze eigenschappen samen bij ta-lentvolle mensen onderkend, maar zijn er ook grote verschillen door de enorme diversiteit in de beel-dende kunstuitingen. Heel concreet: een toon is goed of vals, een danspositie is perfect of krakke-mikkig. Direct te horen of te zien. Maar wat maakt een theatermonoloog, een foto of een videofilm nu spannend of slaapverwekkend, en zijn dat absolute waarden of niet? Daar kun je lang over discussië-ren en dat is zeker nuttig, maar Hanneke wilde ook graag met een concreet programma van start gaan, en dat is al voor een heel groot deel gelukt.

Muziekacademie“De huidige stand van zaken is dat de Muziekacademie veertig deelnemers telt, die hard aan het werk zijn. Er zijn individuele lessen, maar ook een koor onder leiding van Wouter Verhage en Creative Music Making onder leiding van Martine Belderok. Daarnaast wordt er intensief aan kamer-muziek gedaan. Een aantal kamermuziekensembles uit de Academie gaat meedoen aan de 1e ronde van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours op 23 en 24 maart en hopelijk ook aan de finale op 8 juni in de St. Joriskerk. Tussendoor komen er masterclas-ses in de meimaand en een aanvullend concert in de St. Aegtenkapel.”

Het Tristan Keuris kamermuziekconcours is een nieuw Amersfoorts initiatief dat tot stand geko-men is in een samenwerking van het Amersfoort Cultuurfonds en de Muziekschool van Scholen in de Kunst. Van Lanschot Bankiers ondersteunt dit con-cours in financiële zin.

DansacademieDe Dansacademie is in januari met zestien deelne-mers van start gegaan. Naast de reguliere lessen (vaak al twee keer per week), volgen ze een ex-tra programma op de zaterdag. Hanneke heeft di-verse keren de lessen bezocht en was erg onder de indruk van de inzet van deze dansers, die kei- en keihard aan het werk zijn. “Ze hebben al een ge-zamenlijk bezoekje gebracht aan de dansopleiding in Amsterdam, want die ambities zijn er werkelijk. En verder gaan ze natuurlijk meedoen aan de ge-zamenlijke Muziek- en Danspresentaties op 15 juni 2013 in ICOONtheater.”

Theater en beeldend Het komend voorjaar wordt er een aantal theaterda-gen en masterclasses georganiseerd om de belang-stelling onder de theatercursisten te peilen, en met beeldende docenten moet nog verder worden ge-sproken over een programma dat zo snel mogelijk van start kan gaan.Hanneke sluit af met een hartenkreet: “ Laat deze Academie een nieuwe inspiratiebron voor Scholen in de Kunst worden. Iets waar we met z’n allen plezier aan beleven, en ook echt iets aan hebben.”

Voor Hanneke Delis is het een uitgemaakte zaak: de komst

van de School voor Talentontwikkeling, ofwel ‘de Academie’

zoals die in de volksmond gaat heten, is grote winst.

20 21

Page 14: Magazine SidK 2013-2014

Scholen in de Kunst presenteert…

Onze cursisten werken meestal in de besloten sfeer van studio’s,

leskamers en ateliers. Maar wij organiseren graag een (concert)podium,

een festival of een tentoonstelling waar de resultaten van hun werk door

anderen gezien, gehoord en beleefd kan worden. Uit de vele activiteiten

die er zijn (en die altijd op onze website te vinden zijn) lichten er hier

twee voor je uit.

Out of the Box 19 t/m 25 april 2013De derde editie van Out of the Box is een feit. Een festival, waar jongeren hun culturele gren-zen kunnen verleggen en al het jonge talent van Amersfoort tot uitbarsting komt. Festival Out of the Box is een initiatief van Scholen in de Kunst, die dit festival ontwikkelt voor en samen met jongeren. De organisatie ligt daarom deels ook in handen van jonge studenten en de creatieve jongerendenktank; zij denken mee en helpen in de praktische uitvoering van het festival.De medewerkers van de afdeling Kunst voor Jongeren nemen het talent van jongeren graag serieus en willen hen de best mogelijke plek bieden om hun talent te laten zien. Daarom worden ook de professionele podia in de stad betrokken bij dit festival. De podia die dit jaar meewerken zijn Poppodium De Kelder, De Lieve Vrouw en ICOONtheater.

Ruimte voor initiatiefAlle jongeren van Scholen in de Kunst presen-teren zich binnen hun eigen discipline, maar er is ook ruimte voor initiatieven van jongeren uit de stad. Een enorm succes is altijd The Talent Night, een avond waar alle talenten van ver-schillende middelbare scholen het tegen elkaar opnemen. Een spectaculaire avond, waar een professionele jury een oordeel velt over al het bijzondere talent van Amersfoort. De winnaar krijgt een leuke prijs en natuurlijk ook alle eer.In totaal zullen er zo’n 400 jongeren aan het werk en te zien zijn tijdens Out of the Box.

Kijk voor het volledige programma, leuke filmpjes en foto’s op www.festivaloutofthebox.nl

KinderKunstFestival20 en 21 april 2013Het jaarlijks terugkerende KinderKunstFestival biedt kinderen uit verschillende kindercursus-sen de gelegenheid zich te presenteren tijdens een festivalweekend. Aan jonge dansers, theatermakers en musici wordt een heus podium geboden. Ook is er een selectie van het beeldend werk te zien uit de Enige Echte Amersfoortse Kinderkunsttentoonstelling. Bezoekers kunnen genieten van spannende theatervoorstellingen, energieke danspresen-taties en sprankelende concerten van kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar.

RandprogrammaNaast deze presentaties biedt het randpro-gramma van het KinderKunstFestival ook vele activiteiten voor broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Zij kunnen meedoen aan verschillende dans- theater- en beeldende workshops of zich al spelend vermaken met een bibberspiraal, een stokkenvangspel en muziektwister. Op het grote luchtkussen kunnen de kinderen hun energie kwijt.Honger en dorst na al deze activiteiten? Buiten rondom de grote eik op het plein voor ICOON kunnen ouders en kinderen genieten van luxe koffie, stroopwafels en verse sapjes, terwijl op het podium de kinderband speelt. Met veel inspiratie naar huis na het vierde KinderKunst-Festival!

22 2322

Page 15: Magazine SidK 2013-2014

(advertentie) (advertentie)

www.deflint.nl voor het nieuwetheaterprogramma van seizoen 13-14!

Page 16: Magazine SidK 2013-2014

Als projectleider van het project ‘Kinderen Ontdekken Muziek’ (KOM) draagt Caroline Tuijtel de liefde voor muziek over aan kinderen uit aandachts-wijken. Deze kinderen waren zonder dit project niet in aanraking gekomen met een muziekinstrument. Het subsidieproject stimuleert kinderen te luiste-ren, muziek te maken, stil te zitten en te genieten. “Het is bijzonder te zien dat kinderen geraakt wor-den door een muziekstuk. Dat is voor ieder kind hetzelfde, maar zeker in deze speciale doelgroep zie je soms letterlijk de impact. Dan gaat ineens een wereld voor ze open. We geven muzieklessen op school en ze krijgen de kans om bij ons muziekles te krijgen. Enkelen doen dat. Maar ook al blijft het bij die ene les op school, dan ben ik toch tevreden. Het gaat om de ervaring; met weinig materiaal bij-zondere muziek maken. Bij muziek gebeurt er iets met mensen.”

SamenspelCaroline, die dit jaar 24 jaar bij Scholen in de Kunst werkt, vertelt over de effecten van muziekles. “Met muziek maken geef je jezelf bloot, je moet je con-centreren, het is soms confronterend, het vraagt

inzet en doorzettingsvermogen. Allemaal kwalitei-ten die je in het dagelijks leven nodig hebt. Daarbij leert muziekles je naar anderen te luisteren, zoals bij samenspel. Verder vind ik een muziekstuk of de techniek alsmaar verfijnen belangrijk. Hier leer je dingen die je niet bij een teamsport leert.”

PareltjesCaroline wil vooral het plezier van muziek maken overbrengen op kinderen. “In onze maatschappij moeten kinderen al zoveel presteren. Juist in mijn lessen probeer ik dat wat luchtiger te houden. Ze hoeven niet perse een muziekboek door te ploegen. Ik kijk goed wat ieder kind nodig heeft. Ik wil graag dat ze voor zichzelf eruit halen wat in hen zit. Dat doe ik door ze in het begin veel te laten luisteren en ervaren. Hoe voelen je lippen als je blaast? Hoe voelt het instrument? Koud of warm? Langzaam bouwt dat op. Als ze dan fijne ervaringen hebben en horen wat voor moois ze spelen, smaakt dat naar meer. Ze ontdekken vanzelf hun eigen pareltjes. Dat ik dat mag begeleiden, is dan weer mijn pareltje. Lesgeven is al mijn hele leven een prachtige uitda-ging. Alle kanten van mij komen hierin naar boven.”

Kinderen raken met muziek. Dat is de rode draad door het

leven van Caroline Tuijtel. Al jaren geeft ze dwarsfluitles.

Nu is haar missie om muziek in het leven van kinderen te

brengen, die daar anders niet mee in aanraking zouden

komen.

Kinderen ontdekken muziekpareltjes

In mei 2011 lanceerde Prinses Máxima het project Kinderen Maken Muziek, dat als doel heeft kinderen in Nederland een muziekinstrument te leren spelen. In Amersfoort en omgeving wordt het project onder de naam Kinderen Ontdekken Muziek (KOM) uitgevoerd door Scholen in de Kunst. Vorig jaar deden, op zes verschillende locaties, 133 kinderen mee met het KOM-project. Dit jaar zijn er zo’n honderd deelnemers. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Oranjefonds, het Jeugdcultuurfonds, het Amersfoorts Cultuurfonds en de Gemeente Amersfoort.

26 27

Page 17: Magazine SidK 2013-2014

Jonge dansers in voorstellingen van Holland Opera

De Fonteinkerk stroomt vol bezoekers voor een inloop­

concert van diverse Amersfoortse koren. Het is een van

de vele activiteiten die Bureau Amateurkunstverenigingen

Amersfoort organiseert.

Bureau Amateurkunstverenigingen Amersfoort (AkvA) is onderdeel van Scholen in de Kunst en is eigenlijk de schakel tussen amateurkunstvereni-gingen, onderwijsinstellingen, theaters, musea en filmtheaters. Daarnaast regelt Bureau AkvA in op-dracht van de Gemeente Amersfoort de subsidie-verdeling onder verenigingen en organiseert een breed scala aan activiteiten. Irina Zembsch is sinds een jaar coördinator van Bureau AkvA en organi-seert diverse activiteiten, zoals in de winter een se-rie inloopconcerten in diverse Amersfoortse kerken, het eenakterfestival en de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst.

Cadeautje aan de stad“Op de Dag van de Amateurkunst toont heel cre-atief Amersfoort zich aan de stad. Dan vinden op diverse locaties optredens plaats van zangers, to-neelspelers, muzikanten en dansers. Zij laten al-vast zien wat zij dat seizoen van plan zijn aan op-tredens”, vertelt Irina Zembsch. “Een bijzonder inspirerende dag, die gelijktijdig met de Open Monumentendag in september loopt. Eigenlijk een soort cadeautje aan de stad. Naast deze dag organi-

seren we de Kerstrondgang van koren langs verzor-gings- en verpleeghuizen. Die is minder algemeen bekend, maar zeker zo gewaardeerd”, vertelt Irina terwijl ze bij de ingang van de Fonteinkerk het con-certprogramma uitdeelt.

Muzikaal tintjeIrina Zembsch haalt veel plezier uit het organiseren van deze activiteiten. “Mensen zijn zo enthousiast en trots op hun vereniging. Daar doe ik het voor.” Amateurkunstverenigingen zijn volgens Irina ‘het zout van de stad’. “Lid zijn van een toneelvereni-ging, dansgroep, koor of muziekkorps zorgt ervoor dat je in een goede sociale context lekker met je hobby bezig bent. En daar genieten inwoners stevig van mee. Als je alleen al bedenkt dat er 78 koren actief zijn in onze stad. Dat geeft toch een muzikaal tintje aan Amersfoort.”

Samen optrekkenBureau AkvA verzorgt ook de stroom van subsidie-gelden voor de verenigingen. Op dit moment wordt daar stevig op gekort. Voor 2014 is de gemeen-telijke subsidie voor de verenigingen gehalveerd.

Maar de amateurkunst laat zich niet op de kop zit-ten. “De gemeenteraad heeft Scholen in de Kunst opgedragen dit jaar met een plan te komen vol mo-gelijkheden om de financiële draagkracht bij de verenigingen te versterken. Er is een beleidsgroep bijeengebracht met afgevaardigden van kleine en grote verenigingen van verschillende disciplines. We smeden een gezamenlijk plan hoe inkomsten te genereren, zodat niet iedere vereniging zelf het wiel moet uitvinden. Bovendien laten we nog meer gegevens zien rond de amateurkunst in de stad. De bezuiniging is een feit, maar we willen het weer po-sitief buigen. Voor die uitdaging staan we. Ondanks de donkere wolk is de sfeer goed. We zetten echt met elkaar de schouders eronder”, vertelt Irina.

Amateurkunst zout van destad

Irina Zembsch, coördinator van Bureau AkvA

Ieder jaar maakt Holland Opera een kerstproductie voor de jeugd, die twee weken lang wordt gespeeld in de Veerensmederij op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, de thuisbasis van Holland Opera. Ook dit jaar zal het een sfeervolle happening zijn, in een entourage van sneeuw, kerstlichtjes en warme chocomel. Onderdeel van de voorstelling zijn cho-reografieën, uitgevoerd door jonge dansers van Scholen in de Kunst. Op een heel bijzondere wijze maken zij kennis met Holland Opera. Wanneer de muziek gecomponeerd en/of gearrangeerd is, start voor de dansers het creatieve proces. Choreografe Pascale de la Fuente laat zich inspireren door de arrangementen en de verhaallijn van de productie van Holland Opera.

De dansers improviseren en repeteren. Oefenen, oefenen, oefenen… Zij maken deel uit van het productieproces, in een levensechte setting, waarin zij samen met professionele acteurs, zangers en musici de voorstelling maken. En wie wil er nu niet eens in een professionele voorstelling meedansen?Deze kerst wordt het verhaal van Repelsteeltje uit-gebracht. Dat wordt vast weer een eigenzinnige, oor- en oogstrelende voorstelling!

Productieklas Holland OperaKinderen die willen schitteren in de voorstelling Wisselkind kunnen zich bij Scholen in de Kunst inschrijven voor de cursus Productieklas Holland Opera. In acht lessen werken de jonge dansers naar deze kerstproductie toe. In de kerstvakantie staan ze meerdere keren op de planken. Meer informatie over deze cursus en voorwaarden voor deelname staan op www.scholenindekunst.nl

Al een aantal jaar werkt Scholen in de Kunst samen met

culturele instellingen als KAdE, Bibliotheek Eemland, Museum

Flehite en het Mondriaanhuis. Sinds de vestiging van Holland

Opera in de stad, is ook dit operagezelschap voor de jeugd een

samenwerkingspartner van Scholen in de Kunst.

28 29

Page 18: Magazine SidK 2013-2014

In de 35 jaar dat we hier zijn gehuisvest,

is er ongelofelijk veel kunst gemaakt en

geëxposeerd. Nog even, en deze plek is

geschiedenis.

Een kleine fotoselectie als eerbetoon

aan de talloze cursisten die hier hun

werk hebben tentoongesteld.

3130

Page 19: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties)(advertenties)

CONTRADA MUSICA

Vioolbouwers Amersfoort

bouw van nieuwe violen en cellireparatie & restauratieverkoop & verhuurwww.contradamusica.nl

Jurriaan van RoonLid van N.G.V. & N.V.M.M.P.J. Troelstralaan 29 A3818 KP AmersfoortTelefoon 033 461 81 74

&Vakmanschap persoonlijke aandacht

Geniet van optimaal dansplezier met kwaliteitsspullen van de danswinkelvoor Amersfoort en omstreken! Nu ook verkrijgbaar in onze webshop!

VAN DEN BURG - AMERSFOORT- pianoservice sinds 1887 -

* stemmen en verder onderhoud

* reparatie

* advies bij aankoop

* leverancier Scholen in de Kunst

telefoon (033) 4630144

Page 20: Magazine SidK 2013-2014

Op springerige muziek dar-telen twaalf peuters en hun moeders over elkaar heen. Eerst zijn ze vlinders, flad-derend met hun armen als vleugels. Dan kruipende spinnen. Hun snuitjes uit-gelaten; hun ogen spranke-lend. Daarna veranderen ze in pinguïns met hun voeten stevig tegen elkaar geklemd. Dansdocent Odilia Meekes spoort ze aan, geeft hier en daar een aai over hun bol, roept ‘hoe ongelooflijk mooie dieren ze zijn’ en laat een moe en huilerig kind even uitrusten. Hier hoeft niets en mag veel. Zowel moeders als kinderen genieten. Even los en lekker bewegen.

DansplezierDanskriebels is een van de vele danscursussen bij Scholen in de Kunst. De lessen variëren in dans-stijl (modern, klassiek, jazz) maar ook in leeftijdscate-gorie; van één tot tachtig jaar kun je dansles volgen. Odilia Meekes geeft zelf 33 jaar les, waarvan 23 jaar in Amersfoort. Duizenden kin-deren en volwassenen volg-den al haar lessen. “Bij de groep twee- en driejarigen gaat het om het speelse, het dartelen en genieten van het vrije bewegen. Terwijl ik bij jongeren merk dat ze meer komen halen dan dansplezier en bewegen. Bij hen gaat het ook om wat uit het dagelijks

leven meespeelt; puber-perikelen, verlegenheid, on-handigheid met je lichaam, feedback krijgen op wie je bent. Bij hen zie je soms mooie transformaties. Zoals een meisje dat altijd naar de grond keek en na en-kele maanden ineens voor-zichtig haar hoofd oprichtte. Onlangs vertelde ze me, dat ze voor het eerst een docent recht had aangekeken. Hoe bijzonder is dat? Zo’n ont-wikkeling raakt me. Ik haal graag datgene uit mensen waarvan ze zelf niet weten dat ze het in zich hebben. Dat ontroert me.”

Passie overbrengenDansles is niet puur tech-niek aanleren; het is zoveel meer, vertelt Odilia. “Dansen is voelen, je lichaam volgen, vertrouwen, iets tot uitdruk-king willen brengen, laten zien dat je er bent. Het is voor mij altijd weer een feest als ik bij een les zie dat de dansers niet langer enkele bewegingsvormen achter elkaar plakken, maar echt dansen. Dat ze zich laten meevoeren door hun eigen lichaam, de muziek en de sfeer die er ontstaat. Zonder dans en beweging zou ik moeilijk kunnen leven. Het is voor mij iets als ademen. Een ware levensbehoefte. Die passie breng ik graag over.”

Fris en vrolijk springen twaalf moeders met hun

peuters door een zonverlichte zaal van ICOON.

Iedere vrijdag volgen zij Danskriebels bij

dansdocent Odilia Meekes. Bewegen met je kind

betekent samen genieten.

Dans als ware levens-behoefte

Danspresentaties en voorstellingenGedurende het cursusseizoen krijgen ouders van dansleer-lingen regelmatig de kans lespresentaties bij te wonen, waardoor de vorderingen goed te volgen zijn. De docenten maken de tijd-stippen van die presentaties

zelf bekend. Incidenteel worden cursusgroepen ook gevraagd mee te werken aan andere presentaties bijvoorbeeld bij een van de vele festivals of in coproducties met andere gezelschappen zoals bij Holland Opera. Scholen in de Kunst organiseert

om de twee jaar één of meerdere groot gemonteerde dansvoorstellingen waaraan de cursusgroepen uit alle leeftijdsklassen kunnenmeedoen. Deze voorstel-lingen zijn werkelijk een staalkaart van het kunnen van onze dansers en niet te vergeten, van onze docenten.

34 35

Page 21: Magazine SidK 2013-2014

Ook de Popschool verhuist februari 2014 naar het Eemhuis. Zie pagina’s 12 en 46.

36

Page 22: Magazine SidK 2013-2014

D1g1talerev0lut1e??!!Martijn Hermsen is naast coördinator Muziekschool

ook hoofd digitalisering bij Scholen in de Kunst, en dat

is een functietitel die nieuwsgierig maakt. Wat steekt

daar in en achter?

Eerst wil Martijn een misverstand uit de weg ruimen: “Digitalisering is iets heel anders dan automatisering. Ook bij Scholen in de Kunst is veel werk deels geautomatiseerd, neem bijvoorbeeld de financiële- en de cursistenadministratie, maar dat heeft slechts zijdelings te maken met het werk waar ik mee bezig ben.” Het is hem vooral te doen om de de inzet van digitale middelen die docen-ten kunnen inzetten bij de lessen en cursussen. Lesondersteuning dus, door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde programma’s en slim gebruik van het internet, waardoor docent en leerling/cur-sist veel sneller en beter elkaars bedoelingen en vorderingen delen.

Ander type leerlingMartijn moet soms nog opboksen tegen het idee dat digitale lesondersteuning vooral een poging is om de inzet van docenten minder belangrijk of deels overbodig te maken. “Het tegendeel is waar, maar je kunt niet ontkennen dat een succesvol ge-bruik van digitale lesondersteuning wel veranderin-gen in de verhouding docent-cursist met zich mee-brengen.”Martijn legt het uit. ”We krijgen steeds meer te maken met generaties leerlingen die zijn opge-groeid met computers en internet. En dus met klanten die gewend zijn daar van alles en nog wat op te zoeken, die toegang hebben tot kennis en in-formatie die je vroeger veel moeizamer moest zien te bemachtigen. Dat maakt op zichzelf mensen nog steeds geen bekwame musici, schilders of toneel-

spelers, want dat word je alleen met aanleg, inspiratie en veel werken. Maar het ‘maakt’ wel dat mensen die lesstof, voorbeelden of inspiratiebron-nen makkelijker voor hun neus kunnen krijgen dan vroeger. Toen moest je eerst de weg weten te vin-den in de index van de bibliotheek, nu vind je van huis uit, via de zoekmachines op internet, snel de-zelfde informatie en veel meer.” Martijn is ervan overtuigd dat dat op den duur ook resulteert in een ander type ‘leerling’. In iemand die over verschillende dingen gewoon meer weet, die sneller een beeld heeft van hetgeen hij of zij wil leren en bereiken, en die een docent meer als een hulp en begeleider in dat proces ziet. Die niet lan-ger de docent alleen als ‘zender’ ziet en zichzelf als ‘ontvanger’. Wel als een belangrijke inspiratiebron, maar niet de enige.

Docenten, wordt mediawijsDigitale lesondersteuning wil docenten nu juist helpen om de digitale revolutie te omarmen (verzet is zinloos) en de vele mogelijkheden te gebruiken in hun eigen lespraktijk. Wil je leerlingen blijven inspireren, dan red je het niet met een wekelijkse les en de opgaaf van veel oefeningen thuis. Het kan best zijn dat het werkelijke contact met de leerling en de didactische gaven van een docent nog steeds het allerbelangrijkste zijn, maar er is zoveel meer mogelijk. “Docenten, wordt mediawijs, net als je leerlingen”, aldus Martijn. “Duik je er eenmaal in, dan ontdek je zoveel mogelijkheden waar je leerlin-gen wat aan hebben.”

Voorbeelden uit de praktijkHoog tijd voor wat voorbeelden uit de praktijk, want het hoofd digitalisering kan het natuurlijk niet alleen bij wat filosoferen laten. Reeds ontwik-keld voor het muziekonderwijs zijn modules met technische videoinstructies voor sommige instru-menten. Ook de herhaalopdrachten, akkoorden-schema’s etc. zijn in videofilms altijd beschikbaar voor een leerling. Samples, berichten, inspiratie-voorbeelden die aansluiten op de lespraktijk van dat moment, alles kun je naar je leerlingen sturen. Ook de terugkoppeling van de leerling naar de docent kan digitaal, hoeveel jongeren zetten er nu al niet YouTubefilmpjes op het net, en kunnen dat ook in de digitale leeromgeving van Scholen in de Kunst? Een onderling netwerk van schildercursis-ten, foto’s van hun werk (in wording) delen, elkaars werk becommentarieren. Of een ‘online’ podium voor cursisten met een webshop waarin cursisten bijvoorbeeld hun zelfgemaakte sieraden verkopen... Niet alles is al werkelijkheid, maar als het aan Martijn ligt, zijn er eigenlijk geen belemmeringen belangrijk genoeg om dit proces nog te stoppen. Voorlopig zal hij zich nog wel moeten inzetten voor de randvoorwaarden; aandringen op feilloos werkend draadloos internet in het nieuwe Eemhuis bijvoorbeeld, en de optimalisering van de website die juist ook voor de digitale lesondersteuning als kapstok dient. Wat dat betreft is het wel jammer dat de introductie van het nieuwe, automatische cursistenprogramma veel van de werkcapaciteit heeft opgeslokt, waardoor de mogelijkheden van de website nog lang niet ten volle worden benut. “Maar dat wordt vroeg of laat wel opgelost, en dan kunnen ineens de cursistengegevens aan die van een docent worden gekoppeld. Moet je eens kijken hoe snel je dan met leerlingen kunt communiceren, zonder dat je als docent daarvoor eerst zelf een ingewikkelde database in elkaar hoeft te prutsen.”

38 39

Page 23: Magazine SidK 2013-2014

(advertentie)

Scholen in de Kunst in het voortgezet onderwijsHet is geweldig te zien wat Kunst met jongeren doet.

Vaak is een middag al genoeg voor die ene vonk of om

het kwartje te laten vallen. Daar hoef je niet perse jaren­

lang voor te oefenen.

Vaak komen leerlingen het pand binnen met hun blik naar beneden gericht, duidend op gezonde te-genzin… Ze moeten iets met kunst gaan doen van school, hoe erg is dat! Een paar uur later verlaten ze uitgelaten en enthousiast het gebouw. Ze heb-ben een geweldige tijd gehad en hun eigen grenzen een stukje verlegd. Een kunstendag van Scholen in de Kunst brengt voor jongeren vaak een welkome afwisseling in het dagelijkse lesrooster. Al weten ze niet altijd van tevoren waar ze terecht zijn geko-men, het is toch steeds een verassing voor ze in-eens binnen te zijn bij een kunstinstelling, met een andere uitstraling en met een totaal andere sfeer dan die van de eigen school.

Nog makkelijker kiezenOok op scholen zelf, en in de stad is Scholen in de Kunst actief. Ieder jaar wordt een inspirerend kun-steducatieaanbod van professionele aanbieders samengesteld. De cultuurcoördinatoren van mid-delbare scholen kunnen uit dit aanbod van voor-

stellingen, projecten, concerten, bezoeken, etc. een keuze maken. Vanaf volgend seizoen kunnen zijn nog makkelijker kiezen. In het nieuwe aanbod zijn de activiteiten overzichtelijk geordend op leerjaar, schoolniveau en kunstdiscipline waardoor snel en in één oogopslag een keuze kan worden gemaakt. Er zit voor iedere scholier in Amersfoort wel iets bij.

Schooldag verlengenScholen in de Kunst biedt volgend seizoen scho-len ook de mogelijk hun schooldag te verlengen. Scholen kunnen kunstlessen afnemen, waar leer-lingen op hun eigen school na schooltijd gebruik van kunnen maken. Iedere school zal dat in samen-spraak met Scholen in de Kunst op zijn eigen ma-nier inrichten. Dit biedt leerlingen nog meer moge-lijkheden hun talenten verder te ontwikkelen.

41

Page 24: Magazine SidK 2013-2014

(advertentie)(advertenties)

U wilt ondernemen zonder computerzorgen?

Wij zijn u daarbij graag van dienst.

Voor een succesvolle automatisering heeft u geen leverancier nodig, maar een partner.

Een partner die u alle zorgen uit handen neemt.

Amersfoort t 033-4330054

www.verhaagen.nl

Drukkerij Cabri Drukkerij Fokker Drukkerij StampijGoudstraat 88211 AP LelystadT 0320 28 53 10E [email protected]

Wallerstraat 1273862 CN NijkerkT 033 245 38 37E [email protected]

Afhaaladres:

Van Galenstraat 953814 RC AmersfoortT 033 479 07 91E [email protected]

Cabri GRAfisChe MeDiA BeDRijVeN

DrUK- EN PriNTWErK

OFFSET - DiGiTaaL

PrintwerkFolders

Brochures

Verslagen

Posters

Briefpapier

EnveloppenStickers

Visitekaartjes

Flyers

SetsBureaublo

csVerenigingsbladen

Kalenders

MappenFamiliedrukwerk

Uitnodigingen

Page 25: Magazine SidK 2013-2014

Muziek

D

ans

T

hea

ter

Beeldende kunst

Leerroutes

Je bent van harte welkom

om bij Scholen in de Kunst

je creatieve loopbaan te

volgen. We bieden een

programma voor kinderen,

jongeren en volwassenen

in de vakken muziek, dans,

theater en beeldende

kunsten. Je kunt kiezen uit

jaarcursussen en allerlei

smaakmakers zoals work­

shops, lezingen en korte

cursussen. Voor muzikan­

ten is er voldoende plaats

in de symfonieorkesten,

bandjes, kamermuzieken­

sembles en in de theater­

en kinderkoren. Samen

spelen, samen werken,

samen creëren en presen­

teren kun je doen in de

concerten, voorstellingen,

festivals en exposities die

Scholen in de Kunst orga­

niseert.

Je weg door

MuziekBaby’s kunnen samen met hun vader of moeder beginnen met muziek (Muziekkriebels). Vervolgens kun je kiezen uit oriënterende peuter-, kleuter-, en kindercursussen (Muziekspeelplaats, Muziekfab-riek, Hoge Hoed). Hierna kan een kind kiezen voor een muziekinstrument.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op bijna elk muziekinstrument les volgen (ook zang), van beginner tot vergevorderde. Samenspelen is een belangrijk onderdeel van het lespakket en geeft extra muziekplezier. Er is plaats in de symfonie-orkesten, bands en koren!

In de muziekles is er aandacht voor jouw individuele kwaliteit en leerweg. Met individuele begeleiding, samen leren en samen spelen is er alle ruimte om je talent te ontplooien. De Muziek-school staat landelijk goed bekend, dankzij het persoonlijke contact met docenten, de uitgebreide samenspelmogelijkheden en bijzondere activiteiten waaruit je kunt kiezen.

DansJong geleerd en oud gedaan, dat geldt zeker voor ons dansprogramma. Vanaf drie jaar, worden kinderen al spelenderwijs vertrouwd gemaakt met bewegen op muziek (Danskriebels). Belangrijke elementen van de klassieke ballettechniek zoals het luisteren naar muziek, het ontwikkelen van de mo-toriek en het verkennen van de ruimte komen in de

Hoge Hoed: muziek, dans, theater en beeldend in één kindercursus

Jonge kinderen vinden het heerlijk om met alle kunstvormen bezig te zijn. In de Hoge Hoed kunnen kinderen actief kennismaken

met muziek, dans, theater en beeldende vak-ken. Van hieruit stromen ze door naar

één van deze disciplines.

cursus Kinderdans aan bod. Een kind kan vervolgens kiezen voor een vervolg in klassiek ballet, maar er zijn ook andere richtingen, waarin eigen improvisa-ties of hippe nieuwe dansstijlen aan bod komen. Zo zijn er aparte jongensgroepen (Doggies), waarin het een tikje stoerder toegaat dan bij ballet.

Jongeren kiezen voor klassiek ballet, voor jazzdans, showdance of voor moderne dans, waarin de allround dance-mogelijkheden liggen. Ideaal voor dansers die zelf ook dans willen creëren. We bieden ook een uitgebreid programma met hiphop en breakdance.

Dans voor volwassenen steunt op drie pijlers: klassiek, modern en jazz. Alle cursusgroepen worden zo samengesteld dat het niveau is aangepast op de ervaring en het kunnen van de deelnemers. Zo wordt er bij Scholen in de Kunst op alle leeftijden gedanst!

TheaterBij Theater kunnen kinderen zich lekker laten gaan. Doen alsof en iemand anders spelen vinden bijna alle kinderen leuk. Maar de kunst is natuurlijk om dat zó te doen, dat het ook nog leuk is om naar te kijken. Bij de theaterklassen leren ze dat. Behalve het spelen van een rol, improviseren en presenteren, wordt er ook gedanst en gezongen, want een beetje toneelspeler kan alles. Dat is helemaal zo in de musicalklassen. En omdat je als toneelspeler ook wel een publiek wilt dat naar je komt kijken, wordt er in alle cursusgroepen veel aandacht besteed aan presentaties en kleine voorstellingen. Echt uitpak-ken doen we in een productieklas, die gericht is op het maken van een echte theatervoorstelling. Ieder kind speelt een belangrijke theaterrol met gebruik van de eigen fantasie; dàt is ons uitgangspunt.

Voor jongeren is er een vergelijkbaar programma: de basis leer je in ‘theater voor jongeren’, daarna ga je in Theatermaken je horizon verbreden en uiteindelijk ontdek je in het Verdiepingsjaar je eigen speelstijl en maak je samen een grote voorstelling. In het musicalprogramma ligt de aandacht op zelf creëren. Zang, dans en theater zijn daar de goede basis voor.

Bij volwassenen is het al niet anders: in basis-cursussen leer je principes van het toneelspelen; naarmate je verder komt experimenteer je met meerdere speelstijlen en theatervormen. Er is een productiegroep, die het seizoen besteedt aan het maken van een voorstelling.

Beeldende KunstSpelen en ontdekken, dat is wat kinderen graag doen. Dit kan een kleuter in de Hoge Hoed en in het Kinderatelier beleven. Vanaf groep 5 is een kind ook vaardig genoeg voor een cursus tekenen en schilderen en voor de digitale werkplaats. Het creatieve proces en de unieke inbreng van ieder kind staat centraal in onze cursussen. Kinderen maken kennis met allerlei materialen en technieken (klei, houtskool, acrylverf, keramiek, vilt, was en grafiek). Een speciaal uitstapje kan een kind maken in Kunstmest, waarin zij vier kunstwerken gaan maken met grote kunstenaars als voorbeeld. Het ouder- en kindatelier is een korte cursus waarin ouder en kind samen werken met hout, klei en verf.

Op gezellige jongerenmiddagen kan creatief talent tot uitbarsting komen in het Jongerenatelier en bij tekenen en schilderen, design voor jongeren en street art. Onze docenten/ kunstenaars dagen jongeren uit en inspireren hen om het eigen talent te ontdekken.

Beeldend werken op eigen niveau en dan een stapje verder zien te komen. Dat is wat we volwassenen bieden. Onder begeleiding van een inspirerende kunstvakdocent de beginselen leren van beeldend werken kan in basis- en verdiepingscursussen: tekenen en schilderen, fotografie, grafiek, beeld-houwen en boetseren, keramiek, sieraden maken, textiel of emailleren, er is keuze genoeg. Afhankelijk van je keuze duurt deze periode maximaal drie jaar. Daarna maak je de overstap naar het atelier waar je zelfstandig werkt onder begeleiding van kunst-vakdocent. We hebben er een goede gewoonte van gemaakt om gedurende het cursusjaar permanent werkstukken van cursisten tentoon te stellen.

Schol en in de Kunst

Ons volledige cursusaanbod vind je in het roze katern en op www.scholenindekunst.nl

44 45

Page 26: Magazine SidK 2013-2014

Waar vind je ons?

Coninckstraat Toen Theater & Congrescentrum De Flint in 1977 haar deuren opende, maakte Creatief Centrum De Hof deel uit van dit ‘speelstadje’ van architect Onno Greiner. Naar de ideeën van die tijd waren alle ruimten open en verbonden door straatjes en plein-tjes. De tijden zijn veranderd en zowel het theater als het creatief centrum hebben vele gedaantewis-selingen ondergaan. Tegenwoordig huisvest ‘de Coninckstraat’ de meest uiteenlopende cursussen van Scholen in de Kunst. Voor jong en oud. Op het gebied van beeldende kunsten, dans en theater. Er vinden ook de meeste tentoonstellingen van het werk van cursisten plaats. Bovendien wordt de cen-trale hal veel gebruikt voor kleine voorstellingen, presentaties en bijeenkomsten. Parkeren kan in parkeergarage Flintplein. De activiteiten die plaatsvinden op deze locatie worden na de voorjaarsvakantie 2014 voortgezet in het Eemhuis.Coninckstraat 58, Amersfoort033 467 34 73

PopschoolDe vele beoefenaars van popmuziek, lichte muziek en slagwerk maakten een ander onderkomen dan dat van de Muziekschool aan de Muurhuizen meer dan noodzakelijk. In 1999 werd dat gevonden aan de Zwaaikom in een combinatie met de oefenstudio’s van Poppodium De Kelder. Voor meer informatie over het huren van een oefenstudio: 033 422 72 92. De lessen van deze locatie worden na de voorjaars-vakantie 2014 voortgezet in het Eemhuis. Zwaaikom 29, Amersfoort033 422 72 92

EemhuisHet Eemplein, gelegen achter de Koppelpoort, tussen het spoor, de Eem en de Nieuwe Poort, vormt een uitbreiding van het centrum, waar zowel cultu-rele als commerciële partijen hun deuren openen.Naast een bioscoop met acht zalen en enkele grote winkelketens, zijn er 72 woningen gebouwd. Het Eemhuis wordt het culturele hart van het plein. Vier belangrijke culturele Amersfoortse instellingen vestigen zich in het Eemhuis: Scholen in de Kunst, Bibliotheken Eemland, Archief Eemland en Kunsthal KAdE. Het wordt een bijzonder en inspirerend com-plex, ontworpen door Neutelings Rietdijk architec-ten uit Rotterdam. Met de komst van het Eemhuis zal Scholen in de Kunst de locaties Coninckstraat, Muurhuizen en Popschool medio februari 2014 sluiten en het cursusaanbod verhuizen naar het Eemhuis. Eemplein 75, Amersfoort

AmersfoortMuziekschoolDe Muziekschool is al vanaf 1957 gevestigd in dit fraaie monument uit het begin van de 16e eeuw. Het adres, Muurhuizen 1, verwijst naar de ingang aan de Muurhuizen waar het pand ook toeganke-lijk is, maar de hoofdingang is eigenlijk gelegen aan de Zuidsingel tegenover nummer 15. Over het bruggetje en in de tuin vind je een fietsenstalling. Voor auto’s is er – behalve in de Parkeergarage Koestraat - weinig parkeergelegenheid. Muurhuizen bevat vele grotere en kleinere leskamers die hoofd-zakelijk voor instrumentale muzieklessen en koor-zang worden gebruikt, maar ook een dansstudio, een speelzolder en een aula die bij groepslessen, ensemblespel en voorspeelavonden wordt gebruikt. Muurhuizen is ook het vestigingsadres voor de cursistenadministratie van Scholen in de Kunst. De activiteiten die plaatsvinden op deze locatie worden na de voorjaarsvakantie 2014 voortgezetin het Eemhuis.Muurhuizen 1, Amersfoort 033 467 34 73

46 47

Page 27: Magazine SidK 2013-2014

Hoogland

’t DriespanMuziekvereniging St. Cecilia verleende al sinds jaar en dag gastvrijheid aan de Muziekschool in ‘t Driespan in Hoogland. Na een ingrijpende verbouwing en het plaatsen van een extra verdieping, is de betekenis van het pand voor Scholen in de Kunst enorm toegenomen. Hier vinden cursussen muziek en beeldende kunsten plaats; voor de vele Hooglanders die daar gebruik van maken een makkelijk bereikbare locatie met genoeg parkeergelegenheid. Sportlaan 1, Hoogland033 480 37 34

Soest

Muziekschool SoestIn het centrum van Soest, gelegen aan het Kerkplein, staat het sfeervolle uit 1755 stammend gebouw van Muziekschool Soest. Dit gebouw was vroeger de pastorie van de naastgelegen Petrus en Pauluskerk. Het hoge plafond van de entree en de luifel boven de deur doen nog denken aan statige, vervlogen tijden. Tegenwoordig bruist het er van allerlei muzikale klanken. Uit elke kamer stroomt muziek en door de gangen lopen leerlingen naar of uit hun lessen. Er wordt geoefend, samen gespeeld, gelachen en gepraat. Uitvoeringen vinden plaats in de grootste lesruimte. De compactheid van het ge-bouw zorgt voor een toegankelijke, gemoedelijke sfeer. Er is parkeergelegenheid voor de kerk of aan de overkant van de straat. Veel Soestenaren heb-ben hun eerste muzikale stapjes in dit gebouw ge-maakt. Kerkplein 1, Soest035 601 57 17www.muziekschoolsoest.nl

ICOONIn 2010 is Scholen in de Kunst een kersverse ves-tiging rijker geworden: ICOON in Vathorst. In ICOON woont Scholen in de Kunst samen met het Vathorst College, Bibliotheken Eemland en Stichting Kinderopvang Amersfoort. Samen vormen zij ICOON: een gebouw met oneindig veel mogelijkheden, dat voortdurend in ontwikkeling is en perfect past in de ongedwongen stijl van de wijk Vathorst. ICOON is een fris en kleurrijk gebouw. De creatieve werkruimtes zijn licht en modern. Niet alleen een inspirerende plek voor alle inwoners van Vathorst en Hooglanderveen, maar ook voor de rest van de stad. Scholen in de Kunst biedt een breed cur-susaanbod in ICOON aan, gericht op alle leeftijds-groepen. Tevens vinden er exposities van cursisten plaats. Rondom ICOON kunnen bezoekers gratis parkeren. In het hart van ICOON ligt ICOONtheater, een goed geoutilleerde zaal, waar niet alleen presentaties, concerten en voorstellingen worden georganiseerd, maar die ook zeer geschikt is als verhuurlocatie voor congressen en symposia. Leeghwater 1-3, Amersfoort033 496 82 20 / 21

LeusdenKunstgebouw LeusdenIn Kunstgebouw Leusden kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor muziek- en musicallessen, zang- en theaterworkshops en een kinderatelier. Daarnaast bieden wij een uitgebreid programma voor het basisonderwijs in Leusden (binnen- en buitenschools).Bij Kunstgebouw Leusden kun je bovendien terecht voor het huren van ruimtes voor allerlei (culturele) activiteiten. Onze grote zaal is regelmatig in gebruik als concertruimte, podium, expositie- en presentatieruimte en culturele marktplaats. Muziekdocenten die zelfstandig een praktijk willen starten, zijn welkom bij Kunstgebouw Leusden. Wij bieden goede faciliteiten.Kunstgebouw Leusden werkt graag samen met de culturele organisaties, amateurkunstverenigingen en bedrijven in Leusden, met als doel het publiek in Leusden van een rijk cultureel aanbod te voorzien dat inspireert, van een kwalitatief hoog niveau is en dat aansluit bij de wensen van de bewoners van Leusden. Bedrijven zijn welkom voor hun presentaties, eventueel in combinatie met een spetterende workshop. Eikenlaan 1, Leusden 033 494 43 10www.kunstgebouwleusden.nl

Alle locaties van Scholen

in de Kunst zijn te huur.

Neem contact op met

het Projectbureau van

Scholen in de Kunst.

Zie pagina 18.

48 49

Page 28: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties)(advertenties)

�H�u�i�z�e�r�w�e�g��8�0�A�1402 AG Bussum�w�w�w�.�d�e�p�i�a�n�o�w�i�n�k�e�l�.�n�l Tel. 06 - 255 98 391

• Nieuwe en gebruikte piano's

• Verhuur met recht van koop

• Pianostemmen en revisie

�G�e�o�p�e�n�d�:��d�o�n�d�e�r�d�a�g��1�4�.�0�0��-��1�8�.�0�0��u�u�r�v�r�i�j�d�a�g��1�4�.�0�0��-��1�8�.�0�0��u�u�r��/��1�9�.�0�0��-��2�1�.�0�0��u�u�r�z�a�t�e�r�d�a�g��1�1�.�0�0��-��1�7�.�0�0��u�u�r��e�n��o�p��a�f�s�p�r�a�a�k

Daily Déli Quality CateringTel: 033-4566992www.dailydeli.nl

Hét cateringbedrijf voor Party- en Business Events

In één van de oudste panden in de

Krommestraat vindt u een kunst-

schilderswinkel waar de tijd lijkt

te hebben stil gestaan. Maar waar

ook de laatste nieuwtjes op het

gebied van schildersmaterialen te

vinden zijn die worden gepresen-

teerd in een gezellige sfeer.

Met een eigen atelier waar doeken

op bijna elke maat kunnen worden

gemaakt. En uiteraard kunnen wor-

den thuisbezorgd. Ook uw adres

voor onder andere klei, speksteen

en aanverwante gereedschapen.

En sinds enige tijd hebben wij een

groot assortiment van meerdere

merken spuitbussen, markers,

inkt etc.. Met huismerken als

Molotow, Mtn’94 en henxs.

En niet te vergeten ‘’inspiratie’’.

Krommestraat 32-34

3811 CC Amersfoort

033 461 57 94

Beukenlaan 20a3741 BP Baarn

Tel 035 5424183www.vanderknaapvioolbouw.nl

Nieuwbouw

Reparatie

Verhuur van strijkinstrumenten

van der knaapvioolbouw

Page 29: Magazine SidK 2013-2014

Muziekles: kinderen enjongeren tot 21 jaarJe kunt kiezen voor een jaarcursus. Tussentijds beginnen is ook mogelijk. Een jaarcursus bestaat uit 38 weken: 32 lessen individueel of in kleine groepjes met twee of drie muzikanten. De overige zes projectweken zijn over het jaar verspreid.

De lesduur van de 32 reguliere lessen is afhankelijk van het pakket dat je kiest. Beginnende muzikanten spelen meestal in kleine groepjes met twee of drie leerlingen (40 of 50 minuten). Vanaf het tweede jaar is er individuele les van 25 minuten. Met de bijkoopkaart van 160 minuten kun je speciale wensen verwezenlijken: wekelijks 5 minuten meer individuele lestijd volgen (pluspakket) of een paar extra lessen met je docent afspreken ter voorbereiding op een belangrijk concert, auditie of examen.

In de projectweken werk je in groepen aan bijvoorbeeld een samenspelproject met een presentatieweek, een improvisatie-project (creative music making), techniekles, examen- of concertvoorbereiding, partijstudie voor korpsleerlingen; te veel om op te noemen! Voor muzikanten van korpsen hebben we speciale lessen in de projectweken ontwikkeld, die je als korpsmuzikant verder helpen. De lessen in de projectweken duren circa 1 tot maxi-maal 2 uur.

De Muziekschool staat ook bekend vanwege het hoge niveau van de strijkersafdeling: (alt)viool, cello contrabas. Strijkers volgen een aangepast programma tegen een wat hoger tarief: het eerste jaar volg je twee lessen per week, in de volgende jaren is de lesduur in het basispakket van de 32 reguliere les-sen 30 minuten per week. Ook hier is de mogelijkheid om meer lestijd bij te kopen met het pluspakket. Voor muzikanten met extra ambitie en talent is er de Academie Muziek, onze school voor talent-ontwikkeling. Het rijke programma bestaat uit extra lestijd, deelname aan de `zaterdagklas´ met samenspel, coaching, zingen, improviseren en veelvuldig optreden. Je doet jaarlijks auditie om toegelaten te worden.

Belangrijk onderdeel van het lesprogramma: je doet mee met orkesten, bandjes, koren, ensembles en samen-spelgroepen. Deelname is gratis.

Muziekles: volwassenen vanaf 21 jaarBen je ouder dan 21 jaar, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor 30 individuele lessen of 19 lessen (om de week), de les duurt 25 minuten per keer. Met de bijkoopkaart kun je extra individu-ele lestijd of zes lessen met je docent afspreken.

Kom op ontdekkingsreis in de Muziekschool.

Ontwikkel je talent en laat je inspireren

door onze docenten, en ontdek wat je

kunt leren en zelf aan muziek kunt maken.

Behalve zingen of het leren bespelen van een

muziekinstrument, kun je bij de Muziekschool

nog veel meer: meespelen in één van onze

symfonieorkesten, een bigband, diverse

popbandjes, samenspelgroepen, ensembles,

(kinder)koren enzovoort. Alles bij elkaar de

ideale plek voor iedereen die meer plezier aan

muziek wil beleven.

52

Page 30: Magazine SidK 2013-2014

Vakanties en vrije dagen 2013-2014Tijdens de volgende periodes zijn er geen reguliere cursussen en lessen:zomervakantie 2013 maandag 22 juli t/m zondag 1 september 2013 herfstvakantie maandag 21 oktober t/m zondag 27 oktober 2013kerstvakantie maandag 23 december 2013 t/m zondag 5 januari 2014voorjaarsvakantie maandag 17 februari t/m zondag 23 februari (verhuizing naar Eemhuis)pasen zondag 20 en maandag 21 april 2014meivakantie zaterdag 26 april t/m zondag 4 mei 2014hemelvaart donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni 2014pinksteren zondag 8 en maandag 9 juni 2014zomervakantie 2014 maandag 21 juli t/m zondag 31 augustus 2014

InschrijvenOp www.scholenindekunst.nl kun je een keuze maken uit ons aanbod en je online inschrijven. Onze medewerkers van de cursistenadministratie geven je graag extra informatie en helpen je bij het inschrijven. Bereikbaar op telefoonnummer 033 467 34 73 (werkdagen van 09.00- 16.00 uur) en per e-mail: [email protected] je geen internet? Gebruik dan het inschrijffor-mulier in dit magazine.

Open DeurenwekenWil je een cursus volgen maar kun je (nog) geen keuze maken? Kom dan kennismaken met ons veel-zijdige aanbod tijdens de Open Deurenweken. Van maandag 16 t/m zaterdag 28 september 2013 kun je bij alle lessen (mits er nog plaats is), op alle loca-ties, gratis proeflessen bijwonen. Houd hiervoor de website in de gaten.

DoorgroeienIn ons programma maak je kennis met muziek, dans, theater, musical, beeldende kunsten en digitale me-dia. Vervolgens is doorgroeien en jouw talent tot op hoog niveau ontwikkelen mogelijk. We nodigen alle liefhebbers ook uit mee te doen aan gezamenlijke activiteiten. Informatie over de doorstroommogelijk-heden vind je op pagina 44.

IdeeScholen in de Kunst biedt jaarcursussen, korte cur-sussen en workshops. Wanneer je zelf een ander idee hebt om iets te leren op het gebied van muziek, dans, toneel, musical of op het zogenaamde ‘beeldende’ gebied, dan kunnen wij een nieuwe cursus opstarten rondom jouw idee. Neem contact met ons op! Op de binnenkant van de omslag vind je onze contactgegevens.

PresentatiesJe kunt meedoen aan presentaties, tentoonstellin-gen, concerten en andere uitvoeringen. Zo zijn er de popconcerten in De IJsbreker, De Kelder en MILES, leerlingenconcerten, concerten voor de symfonieor-kesten (ook in buitenland), tentoonstellingen voor volwassenen, de Kinderkunsttentoonstelling, het KinderKunstFestival, het jongerenfestival Out of the box en Megamix, de grote twee jaarlijkse dansvoor-

stelling voor dansers van alle leeftijden en het Kamermuziekweekend. In dit magazine lees je er meer over.

Waar zitten wij?Op pagina 46 vind je een overzicht van onze loca-ties. Onze vestigingen aan de Muurhuizen (Muziek-school), Coninckstraat en Zwaaikom (Popschool) sluiten medio februari 2014 hun deuren. Alle ac-tiviteiten van deze locaties verhuizen naar het Eemhuis, Eemplein 75. Zie pagina’s 12 en 46.

KwaliteitBij Scholen in de Kunst zijn zo’n 140 vakkundige en enthousiaste docenten werkzaam. Zij zijn naast do-cent zelf ook uitvoerend kunstenaar. Hierdoor kan Scholen in de Kunst cursussen op hoog niveau aan-bieden en staat Scholen in de Kunst landelijk goed bekend. De klanten beoordelen onze kunstvakdo-centen met het cijfer 8. Scholen in de Kunst is door KunstKeur gecertificeerd en voorzien van een kwa-liteitskeurmerk.

Nieuw: kernaanbod en flexibel aanbodMet ingang van het cursusseizoen 2013-2014 maakt Scholen in de Kunst onderscheid in het cur-susaanbod. Kernaanbod zijn die cursussen die altijd doorgang vinden. Wanneer u zich voor het kernaanbod inschrijft, weet u zeker dat de cursus doorgaat. U krijgt kort na de inschrijving een beves-tiging van plaatsing. Bij het zogenaamde flexibele aanbod is een minimum aantal deelnemers nodig om de cursus door te laten gaan. U ontvangt uiter-lijk een week voor de startdatum van de cursus een bevestiging van doorgang. Wij streven er uiteraard naar u eerder hiervan op de hoogte te stellen.

INHOUDMIX P2 DANS P2 THEATER P4 MUZIEK P5 BEELDENDE KUNST & MULTIMEDIA P7 ALGEMENE VOORWAARDEN P9 INSCHRIJVEN P12 INSCHRIJFFORMULIER P10 en 11

Informatie over de cursussen en andere activiteiten vind je op www.scholenindekunst.nlHier kun je je ook online inschrijven.

2013-2014cursusoverzicht met inschrijfformulier

Page 31: Magazine SidK 2013-2014

MIX

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Combinatiecursussen

Hoge Hoed 1, 4 onderdelen F groep 1-2 diverse docenten wo 13.00-13.45/14.00 coninckstraat 11-09-13 34 20,40 204,00

Hoge Hoed 1, 4 onderdelen F groep 1-2 diverse docenten wo 13.30-14.15/14.30 ICOON 11-09-13 34 20,40 204,00

Hoge Hoed 2, 4 onderdelen F groep 3-4 diverse docenten do 15.45-16.30/17.00 coninckstraat 12-09-13 34 20,40 204,00

DANS

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Peuterdans

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes do 09.45-10.25 coninckstraat 12-09-13 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes vr 09.45-10.25 ICOON 13-09-13 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes do 09.45-10.25 coninckstraat 09-01-14 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes vr 09.45-10.25 ICOON 10-01-14 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes do 09.45-10.25 coninckstraat 03-04-14 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes vr 09.45-10.25 ICOON 04-04-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes do 10.30-11.10 coninckstraat 12-09-13 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes vr 10.30-11.10 ICOON 13-09-13 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes do 10.30-11.10 coninckstraat 09-01-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes vr 10.30-11.10 ICOON 10-01-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes do 10.30-11.10 coninckstraat 03-04-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes vr 10.30-11.10 ICOON 04-04-14 10 80,00

Kleuterdans

Kleuterdans K groep 1 Merel Naaijkens wo 13.00-13.45 muurhuizen 11-09-13 38 190,00

Kleuterdans F groep 1 n.n.b. wo 14.15-15.00 ICOON 11-09-13 38 190.00

Kinderdans

Kinderdans 1 K groep 2-3 Pascale de la Fuente di 15.45-16.45 muurhuizen 10-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 1 K groep 2-3 Merel Naaijkens wo 13.45-14.45 muurhuizen 11-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 1 F groep 2-3 n.n.b. wo 15.00-16.00 ICOON 11-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 2 K groep 3-4 Nina van Driel ma 16.00-17.00 muurhuizen 09-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 2 F groep 3-4 Nelse van Heurck di 16.00-17.00 ICOON 10-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 2 K groep 3-4 Merel Naaijkens wo 14.45-15.45 muurhuizen 11-09-13 38 25,00 250,00

Jongens

Doggies (jongens) F groep 3-4 Nelse van Heurck wo 14.00-15.00 coninckstraat 11-09-13 38 25,00 250,00

Doggies (jongens) F groep 3-4 n.n.b. wo 16.00-17.00 ICOON 11-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet

Klassiek ballet, 3e fase F groep 4-6 Nina van Driel ma 17.00-18.00 muurhuizen 09-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 3e fase K groep 4-6 Merel Naaijkens wo 15.45-16.45 muurhuizen 11-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 3e fase F groep 5-6 Odilia Meekes do 16.00-17.00 ICOON 12-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 4e fase F groep 6-8 Odilia Meekes ma 17.00-18.00 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 4e fase K groep 6-8 Pascale de la Fuente di 16.45-17.45 muurhuizen 10-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 4e fase F groep 6-8 Nelse van Heurck wo 16.00-17.00 coninckstraat 11-09-13 38 25,00 250,00

Urban dance

New Moves K groep 6-8 Jerry Altenstad vr 16.30-17.30 coninckstraat 13-09-13 38 250,00

Moderne dans

Moderne dans F groep 5-8 Nelse van Heurck wo 15.00-16.00 coninckstraat 11-09-13 38 250,00

Productie

Productieklas Holland Opera F groep 6-8 Nelse van Heurck wo 17.00-18.00 coninckstraat 11-09-13 8 99,00

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Klassiek ballet

Klassiek ballet, beginner/halfgevorderd F 12-14 jr Nelse van Heurck di 17.00-18.00 ICOON 10-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, halfgevorderd/gevorderd K 12-16 jr Pascale de la Fuente di 17.45-19.00 muurhuizen 10-09-13 38 29,00 290,00

Klassiek ballet, halfgevorderd/gevorderd K 12-16 jr Pascale de la Fuente do 17.30-18.45 muurhuizen 12-09-13 38 29,00 290,00

Klassiek ballet, halfgevorderd/gevorderd F 15-17 jr Nelse van Heurck di 18.00-19.15 ICOON 10-09-13 38 29,00 290,00

Klassiek ballet, gevorderd K 17+ Pascale de la Fuente di 19.00-20.15 muurhuizen 10-09-13 38 29,00 290,00

Combinatie klassiek ballet & jazzdance K 15-18 jr Odilia Meekes ma 18.30-19.45 ICOON 09-09-13 38 29,00 290,00

Jazz & Moderne dans

Jazzdance, beginner/halfgevorderd F 12-15 jr Odilia Meekes do 17.00-18.15 ICOON 12-09-13 38 29,00 290,00

Jazzdance, halfgevorderd/gevorderd F 14-18 jr Odilia Meekes wo 17.30-18.45 muurhuizen 11-09-13 38 29,00 290,00

Moderne dans, beginner/halfgevorderd K 12-16 jr Sara Lisa Verbrugge ma 17.45-18.45 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Moderne dans, halfgevorderd/gevorderd F 16+ Sara Lisa Verbrugge do 18.30-19.30 coninckstraat 12-09-13 38 25,00 250,00

Choreografielab F 14-18 jr Sara Lisa Verbrugge ma 18.45-19.45 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Urban dance

Hiphop New Style, level 1 F 12-14 jr Jerry Altenstad di 16.30-17.30 ICOON 10-09-13 38 25,00 250,00

Hiphop New Style, level 1 K 12-14 jr Jerry Altenstad vr 19.00-20.00 coninckstraat 13-09-13 38 25,00 250,00

Hiphop New Style, level 2 F 14-16 jr Jerry Altenstad vr 20.00-21.00 coninckstraat 13-09-13 38 25,00 250,00

Hiphop New Style, level 3 + demogroep F 16+ Jerry Altenstad di 18.00-19.30 coninckstraat 10-09-13 38 35,00 350,00

Breakdance F 12-18 jr Jerry Altenstad vr 18.00-19.00 coninckstraat 13-09-13 38 25,00 250,00

Andere dansvormen

Allround dance experience F 12-15 jr Sara Lisa Verbrugge ma 16.30-17.30 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Showdance 1 F 12-16 jr Nina van Driel ma 19.00-20.00 muurhuizen 09-09-13 14 90,00

Showdance 2 F 12-16 jr Nina van Driel ma 19.00-20.00 muurhuizen 13-01-14 16 105,00

Academie voor Dans (school voor talentontwikkeling) *

Talentklas (2e jaar en verder: extra les en zaterdagklas)

za 20 29,90 299,00

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Klassiek ballet

Dansintro F Odilia Meekes ma 19.45-20.45 ICOON 09-09-13 38 30,00 300,00

Klassiek ballet, beginner/halfgevorderd F Nelse van Heurck di 19.45-20.45 ICOON 10-09-13 38 30,00 300,00

Klassiek ballet, beginner/halfgevorderd K Pascale de la Fuente vr 17.30-18.30 muurhuizen 13-09-13 38 30,00 300,00

Klassiek ballet, gevorderd F Pascale de la Fuente do 18.45-20.00 muurhuizen 12-09-13 38 37,50 375,00

Klassiek ballet, gevorderd/vergevorderd K Pascale de la Fuente vr 18.30-19.45 muurhuizen 13-09-13 38 37,50 375,00

Klassiek ballet, Ladies Class K Pascale de la Fuente do 20.00-21.15 muurhuizen 12-09-13 38 37,50 375,00

Jazz & Moderne dans

Jazz, beginner/halfgevorderd F Coleta Lustenhouwer di 19.30-20.30 coninckstraat 10-09-13 38 30,00 300,00

Jazz, (ver)gevorderd F Lenna Schouten ma 20.45-22.00 coninckstraat 09-09-13 38 37,50 375,00

Jazz, (ver)gevorderd F Odilia Meekes wo 19.00-20.15 muurhuizen 11-09-13 38 37,50 375,00

Jazz, (ver)gevorderd K Odilia Meekes wo 20.15-21.30 muurhuizen 11-09-13 38 37,50 375,00

Jazz, gevorderd/vergevorderd F Coleta Lustenhouwer di 20.30-21.30 coninckstraat 10-09-13 38 30,00 300,00

Moderne dans, beginner/halfgevorderd F Sara Lisa Verbrugge ma 20.00-21.15 ICOON 09-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, beginner/halfgevorderd F Sara Lisa Verbrugge do 19.30-20.45 coninckstraat 12-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, halfgevorderd K Lenna Schouten ma 19.30-20.45 coninckstraat 09-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, gevorderd/vergevorderd K Sara Lisa Verbrugge do 20.45-22.00 coninckstraat 12-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, gevorderd/vergevorderd F Pascale de la Fuente vr 19.45-21.00 muurhuizen 13-09-13 38 37,50 375,00

Dansconditie

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 20.00-21.00 muurhuizen 09-09-13 14 115,00

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 21.00-22.00 muurhuizen 09-09-13 14 115,00

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 20.00-21.00 muurhuizen 13-01-14 16 130,00

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 21.00-22.00 muurhuizen 13-01-14 16 130,00

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

* Academielessen volg je in aanvulling op de reguliere lessen. Deelname na auditie.

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

2 3

Page 32: Magazine SidK 2013-2014

MUZIEK

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Peutermuziek

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten ma 09.15-09.55 muurhuizen 28-10-13 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten vr 09.15-09.55 ICOON 01-11-13 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten ma 09.15-09.55 muurhuizen 24-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten wo 09.15-09.55 Soest 26-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten vr 09.15-09.55 ICOON 28-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten ma 10.00-10.40 muurhuizen 28-10-13 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten vr 10.00-10.40 ICOON 01-11-13 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten ma 10.00-10.40 muurhuizen 24-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten wo 10.00-10.40 Soest 26-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten vr 10.00-10.40 ICOON 28-02-14 8 66,00

Kleutermuziek

Muziekspeelplaats F groep 1-2 diverse docenten wo 14.15-15.00 muurhuizen 11-09-13 38 185,00

Muziekspeelplaats F groep 1-2 diverse docenten wo 14.15-15.00 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekspeelplaats F groep 1-2 diverse docenten do 15.30-16.15 soest 12-09-13 38 185,00

Muziekfabriek

Muziekfabriek 1.0 K groep 3 wo 15.15-16.00 muurhuizen 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 3 wo 15.15-16.00 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 F groep 3 do 15.30-16.15 soest 12-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 3 vr 15.45-16.30 muurhuizen 13-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 F groep 4-5 di 16.00-16.45 driespan 10-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 4-5 wo 16.00-16.45 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 4-5 do 16.15-17.00 soest 12-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 4-5 vr 16.30-17.15 muurhuizen 13-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 2.0 F groep 4-6 di 16.45-17.30 driespan 10-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 2.0 F groep 4-6 wo 16.45-17.30 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 2.0 K groep 4-6 wo 16.00-16.45 muurhuizen 11-09-13 38 185,00

Muziekmakerij

Muziekmakerij F groep 3-4 di 16.00-16.45 ICOON 29-10-13 8 66,00

Muziekmakerij F groep 5-6 di 16.45-17.30 ICOON 29-10-13 8 66,00

Muziekmakerij F groep 3-4 di 16.00-16.45 ICOON 25-02-14 8 66,00

Muziekmakerij F groep 5-6 di 16.45-17.30 ICOON 25-02-14 8 66,00

Popmuziek

Popband voor kidz K groep 7-8 Jeroen Becx vr 16.30-17.30 popschool 01-11-13 10 115,00

Percussie

Afrikaanse trommels F groep 5-8 Abu Swaleh wo 17.00-18.00 popschool 18-09-13 15 155,00

Afrikaanse trommels F groep 5-8 Abu Swaleh wo 17.00-18.00 popschool 12-02-14 15 155,00

Samen zingen

VesuviusKinderKoor F groep 3-5 Anneke Langeraar ma 16.20-17.05 driespan 09-09-13 38 130,00

VesuviusKinderKoor K groep 3-5 Anneke Langeraar do 17.10-17.55 soest 12-09-13 38 130,00

VesuviusKinderKoor K groep 3-5 Anneke Langeraar vr 18.30-19.15 muurhuizen 13-09-13 38 130,00

VesuviusKinderKoor K groep 6-8 Anneke Langeraar vr 19.15-20.00 muurhuizen 13-09-13 38 130,00

Muziekinstrumenten en zang

Schakelgroep K 6-7 jaar v.a. 9-9-2013 38 42,90 429,00

Introductiejaar gitaar K 9-12 jaar v.a. 9-9-2013 38 47,90 479,00

Overige instrumenten en zang (inclusief 6 projectweken)

Basispakket 1e jaar (lesduur: 20 minuten of 40 minuten in duo) v.a. 9-9-2013 38 57,90 579,00

Pluspakket 1e jaar (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 38 72,80 728,00

Basispakket 2e jaar en verder (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 38 59,90 599,00

Pluspakket 2e jaar en verder (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 74,80 748,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

Tarief voor leden korpsen v.a. 9-9-2013 37,90 379,00

Viool, cello en contrabas * (inclusief 6 projectweken)

Basispakket 1e jaar (individuele les: 25 minuten en groepsles) v.a. 9-9-2013 38 78,90 789,00

Basispakket 2e jaar en verder (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 38 78,90 789,00

Pluspakket 2e jaar en verder (individuele les: 35 minuten) v.a. 9-9-2013 38 93,80 938,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

THEATER

KINDEREN aan- bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Theater

Theaterklas 1 K groep 3-4 Emmelie van Dongen wo 13.45-14.45 coninckstraat 11-09-13 30 19,50 195,00

Theaterklas 1 F groep 3-4 Lisette Mallee wo 14.15-15.15 ICOON 11-09-13 30 19,50 195,00

Theaterklas 1/2 F groep 4-6 Emmelie van Dongen vr 15.45-17.15 driespan 13-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 2 K groep 5-6 Emmelie van Dongen wo 14.45-16.15 coninckstraat 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 2 K groep 5-6 Lisette Mallee wo 15.15-16.45 ICOON 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 3 F groep 7-8 Lisette Mallee wo 16.45-18.15 ICOON 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 3 K groep 7-8 Emmelie van Dongen wo 16.15-17.45 coninckstraat 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 3 F groep 7-8 Emmelie van Dongen vr 17.15-18.45 driespan 13-09-13 30 27,50 275,00

Musical

Musicaloriëntatie F groep 3-4 Petra Creutzberg wo 13.00-14.00 ICOON 11-09-13 30 19,50 195,00

Musicalklas 1 K groep 5-6 Petra Creutzberg ma 16.00-17.30 ICOON 09-09-13 30 27,50 275,00

Musicalklas 2 K groep 7-8 Petra Creutzberg ma 17.30-19.00 ICOON 09-09-13 30 27,50 275,00

Musicalklas 1/2 F groep 5-8 Petra Creutzberg wo 14.00-15.30 ICOON 11-09-13 30 27,50 275,00

Musicalklas 1/2 K groep 5-8 Petra Creutzberg do 16.30-18.00 coninckstraat 12-09-13 30 27,50 275,00

Theaterproductie

Productieklas F groep 7-8 Lisette Mallee za 10.30-12.30 ICOON 14-09-13 20 29,70 297,00

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Theater

Jongerentheater F 12-15 jr Angelique Severs wo 18.00-20.00 coninckstraat 11-09-13 30 35,00 350,00

Theatermaken F 15-17 jr Derk Oudshoorn ma 19.00-21.00 ICOON 09-09-13 30 35,00 350,00

Theatermaken K 15-17 jr Derk Oudshoorn, Simone van den Berg

vr 16.30-18.30 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Theaterproductie K 17+ Derk Oudshoorn, Simone van den Berg

vr 19.00-21.30 coninckstraat 13-09-13 30 42,50 425,00

Camera acteren F 12-17 jr Derk Oudshoorn ma 16.45-18.45 ICOON 09-09-13 10 120,00

Shakespeare New Style F 12-17 jr Derk Oudshoorn ma 16.45-18.45 ICOON 25-11-13 10 120,00

Locatietheater F 12-17 jr Derk Oudshoorn ma 16.45-18.45 ICOON 24-02-14 10 120,00

Musical

Musical F 12-15 jr Simone van den Berg, Florens Eijkemans, Lenna Schouten

ma 16.30-19.00 coninckstraat 09-09-13 30 47,50 475,00

Musical F 12-16 jr Reinier Bavinck, e.a. vr 18.00-20.30 ICOON 13-09-13 30 47,50 475,00

Musicalproductie K 15-19 jr Simone van den Berg, Florens Eijkemans, Lenna Schouten

ma 16.30-19.00 coninckstraat 09-09-13 30 47,50 475,00

Musicalproductie F 16-19 jr Reinier Bavinck, e.a. vr 18.00-20.30 ICOON 13-09-13 30 47,50 475,00

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Theater

Theater F Simone van den Berg, Lisette Mallee, Angelique Severs

ma 20.00-22.00 ICOON 09-09-13 30 44,00 440,00

Theater K Simone van den Berg, Lisette Mallee, Angelique Severs

wo 20.00-22.00 coninckstraat 11-09-13 30 44,00 440,00

Theaterproductie F Simone van den Berg di 20.00-22.30 coninckstraat 10-09-13 30 51,00 510,00

Bewegingstheater F gastdocent di 20.00-22.00 coninckstraat 10-09-13 8 110,00

Proef de podiumkunsten F diverse docenten wo 20.00-21.30 coninckstraat 11-09-13 15 175,00

Improvisatietheater K Angelique Severs do 20.00-22.00 coninckstraat 12-09-13 10 140,00

Werken met theaterteksten F gastdocent do 20.00-22.00 coninckstraat 12-12-13 10 140,00

Zet de beamer uit! F Simone van den Berg ma 19.30-21.30 coninckstraat 20-01-14 10 140,00

Locatietheater F gastdocent do 20.00-22.00 coninckstraat 13-03-14 10 140,00

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

* De lesduur voor strijkinstrumenten is langer dan die van de overige instrumenten en zang.

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

4 5

Page 33: Magazine SidK 2013-2014

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Popmuziek

Popband K Sander Hop ma v.a. 19.00 popschool 9-2013 en 2-2014

15 22,90 229,00

Percussie

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 15 160,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 3/4-2-2014 15 160,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 30 30,40 304,00

Afrikaanse percussie F Abu Ali Swaleh ma/wo/vrij v.a. 19.00 popschool v.a. 16-9-2013 15 160,00

Afrikaanse percussie F Abu Ali Swaleh ma/wo/vrij v.a. 19.00 popschool v.a. 10-2-2014 15 160,00

Afrikaanse percussie F Abu Ali Swaleh ma/wo/vrij v.a. 19.00 popschool v.a. 16-9-2013 30 30,40 304,00

Samen zingen

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 16-09-13 8 85,00

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 25-11-13 8 85,00

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 10-02-14 8 85,00

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 05-05-14 8 85,00

Pop theaterkoor K Reinier Bavinck ma 21.00-22.30 coninckstraat 09-09-13 38 25,00 250,00

Vocaal ensemble, basis F Reinier Bavinck wo 19.00-20.00 coninckstraat 11-09-13 38 27,50 275,00

Vocaal ensemble, gevorderd F Reinier Bavinck wo 20.00-21.00 coninckstraat 11-09-13 38 27,50 275,00

Eemhuis Koor F Reinier Bavinck wo 21.00-22.30 coninckstraat 11-09-13 38 25,00 250,00

Zin in zingen! F Hilde van Kuijeren do 19.15-20.15 muurhuizen 23-01-14 15 21,50 215,00

Canto di gente classico F Hilde van Kuijeren do 20.15-21.30 muurhuizen 19-09-13 38 21,50 215,00

Muziekinstrumenten en zang

3x proeven (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 3 83,00

Basispakket (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 30 79,90 799,00

Pluspakket (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 30 96,90 969,00

Om de week les (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 19 50,90 509,00

Tarief voor leden korpsen v.a. 9-9-2013 30 49,90 499,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 179,00

Samen muziek maken *

Flehite Sinfoniëtta K Ali Groen ma 19.30-22.00 muurhuizen 09-09-13 38 175,00

Saxoholics K Daphne Balvers ma 20.00-21.30 muurhuizen 09-09-13 38 0,00

Soester Gitaarensemble K Daan van der Vliet vr 18.10-19.00 Soest 13-09-13 30 0,00

Academie voor Muziek (school voor talentontwikkeling) *

Talentklas (2e jaar en verder: extra les en zaterdagklas) za 16 29,90 299,00

Piano-plus-klas (1e jaar, individuele les en groepsles) 38 79,90 799,00

Blazers-plus-klas (1e jaar, individuele les en groepsles) 38 79,90 799,00

Samen muziek maken **

Juniorenorkest K Peter Vinken do 16.15-17.30 muurhuizen 12-09-13 38 0,00

Jeugdorkest K Peter Vinken wo 16.30-17.45 muziekvereniging J&B

11-09-13 38 0,00

Ensemble Voor de Wind K Anneke Langeraar di 18.30-19.15 muurhuizen 10-09-13 30 0,00

Ensemble Voor de Wind K Tom Tulen do 18.15-19.00 driespan 12-09-13 30 0,00

Gitaarensemble Caramba! K Brenda Klein vr 16.30-17.15 muurhuizen 13-09-13 30 0,00

Soester Muziekschool Orkest K Irma Vos vr 17.00-17.50 soest 13-09-13 38 0,00

Soester Gitaar Ensemble K Daan van der Vliet vr 18.10-19.00 soest 13-09-13 30 0,00

Vulkaanband I F Ruud van de Laar wo 18.15-19.15 muurhuizen 30-10-13 22 0,00

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Popmuziek

Popband K Sander Hop ma v.a. 19.00 popschool 9-2013 en 2-2014 15 21,20 212,00

Percussie

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 15 155,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 3/4-2-2014 15 155,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 30 29,30 293,00

Afrikaanse trommels F Abu Ali Swaleh wo/vr v.a. 19.00 popschool 18/20-9-2013 15 155,00

Muziekinstrumenten en zang

Overige instrumenten en zang (inclusief 6 projectweken)

Basispakket 1e jaar (lesduur: 20 minuten of 40 minuten in duo)

v.a. 9-9-2013 38 57,90 579,00

Pluspakket 1e jaar (individuele les: 25 minuten)

v.a. 9-9-2013 38 72,80 728,00

Basispakket 2e jaar en verder (individuele les: 25 minuten)

v.a. 9-9-2013 38 59,90 599,00

Pluspakket 2e jaar en verder (individuele les: 30 minuten)

v.a. 9-9-2013 38 74,80 748,00

Om de week les (individuele les: 25 minuten)

16+ v.a. 9-9-2013 19 41,90 419,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

Tarief voor leden korpsen v.a. 9-9-2013 38 37,90 379,00

Viool, cello en contrabas *** (inclusief 6 projectweken)

Basispakket (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 38 78,90 789,00

Pluspakket (individuele les: 35 minuten) v.a. 9-9-2013 38 93,80 938,00

Om de week les (individuele les: 25 minuten, vanaf 16 jaar)

v.a. 9-9-2013 19 41,90 419,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

Academie voor Muziek (school voor talentontwikkeling) *

Talentklas (2e jaar en verder: extra les en zaterdagklas)

za 16 29,90 299,00

Samen muziek maken **

Flehite Sinfoniëtta K Ali Groen ma 19.30-22.00 muurhuizen 09-09-13 38 175,00

Symfonieorkest K Peter Vinken wo 18.00-19.30 gebouw J/B 11-09-13 38 0,00

Vulkaanband I F Ruud van de Laar wo 18.15-19.15 muurhuizen 30-10-13 22 0,00

Vulkaanband II F Peter Vinken do 18.15-19.15 muurhuizen 31-10-13 22 0,00

Saxoholics K Daphne Balvers ma 20.00-21.30 muurhuizen 09-09-13 38 0,00

Accordeonensemble K Petra van Drieënhuizen do 19.00-19.50 muurhuizen 12-09-13 30 0,00

Torres Gitaarensemble F Brenda Klein vr 18.30-19.20 muurhuizen 13-09-13 30 0,00

Soester Gitaarensemble K Daan van der Vliet vr 18.10-19.00 Soest 13-09-13 30 0,00

Soester Muziekschool Orkest K Irma Vos vr 17.00-17.50 Soest 13-09-13 38 0,00

Trompetensemble Soest F Liesbeth Vernout wo 17.00-17.45 Soest 18-09-13 30 0,00

* Academielessen volg je in aanvulling op de reguliere lessen. Deelname na auditie.

** Samen muziek maken is onderdeel van het lespakket. Deelnemers van buiten de muziekschool betalen € 175,00.

*** De lesduur voor strijkinstrumenten is langer dan die van de overige instrumenten en zang.

BEELDENDE KUNST & MULTIMEDIA

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Knutselen

Kinderatelier 1 K groep 2-3 Marijke Schurink wo 13.30-14.45 coninckstraat 11-09-13 30 20,60 206,00

Kinderatelier 1 K groep 2-3 Judith Hofstee wo 14.45-16.00 ICOON 11-09-13 30 20,60 206,00

Kinderatelier 1/2 F groep 2-5 Dorette Giling di 15.45-17.00 coninckstraat 10-09-13 30 20,60 206,00

Kinderatelier 2 K groep 4-5 Jacobijn Erdtsieck wo 14.30-16.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 2/3 F groep 4-7 Marijke Schurink wo 15.45-17.15 driespan 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 2/3 K groep 4-6 Judith Hofstee wo 16.15-17.45 ICOON 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 3 F groep 6-8 Theo van Delft wo 15.30-17.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 3 F groep 6-8 Jacobijn Erdtsieck di 16.00-17.30 ICOON 10-09-13 30 24,70 247,00

Kunstmest F groep 6-8 Margo Huisman wo 13.30-15.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Jongens Techniekclub F groep 5-8 Jacobijn Erdtsieck wo 16.15-17.45 coninckstraat 11-09-13 14 11,50 115,00

Meiden Modeclub F groep 5-8 Jacobijn Erdtsieck wo 16.15-17.45 coninckstraat 15-01-14 14 11,50 115,00

Tekenen & Schilderen

Tekenen en schilderen 1 F groep 3-5 Gerry Kraan wo 13.30-14.45 coninckstraat 11-09-13 30 20,60 206,00

Tekenen en schilderen 1 F groep 3-5 Annemieke van den Abbeele wo 14.00-15.15 ICOON 11-09-13 30 20,60 206,00

Tekenen en schilderen 1/2 F groep 5-7 Erwin van Zijl do 15.45-17.00 driespan 12-09-13 30 20,60 206,00

Tekenen en schilderen 2 F groep 6-8 Gerry Kraan wo 15.00-16.30 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Tekenen en schilderen 2 F groep 6-8 Annemieke van den Abbeele wo 15.30-17.00 ICOON 11-09-13 30 24,70 247,00

Digitaal

De digitale werkplaats F groep 7-8 Theo van Delft wo 13.30-15.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

* Samen muziek maken is onderdeel van het lespakket. Deelnemers van buiten de muziekschool betalen € 199,00.

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

6 7

Page 34: Magazine SidK 2013-2014

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Atelier

Jongerenatelier K 12-18 jr Theo van Delft e.a. vr 16.15-18.15 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen K 12-15 jr Erwin van Zijl vr 16.15-18.15 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Tekenen en schilderen F 12-15jr Erwin van Zijl za 10.00-12.00 ICOON 14-09-13 30 35,00 350,00

Tekenen en schilderen, gevorderd F 15-19 jr Erwin van Zijl vr 19.30-21.30 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Voorbereiding Kunstacademie

Kunst & Vormgeving F 12-17 jr Margo Huisman vr 16.15-18.15 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

StreetArt F 12-17 jr Tomas Sabatello vr 16.15-18.15 ICOON 13-09-13 10 120,00

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Combinatiecursus

Beeldmix F diverse docenten ma 20.00-22.30 coninckstraat 16-09-13 22 42,50 425,00

Tekenen & Schilderen en Grafiek

Tekenen en Schilderen, basiscursus F zie website ma 19.30-22.00 coninckstraat 09-09-13 30 53,90 539,00

Tekenen en Schilderen, basiscursus K Annemieke vd Abbeele wo 19.30-22.00 ICOON 11-09-13 30 53,90 539,00

Tekenen en Schilderen, basiscursus F Michiel Jansen di 09.00-11.30 coninckstraat 10-09-13 30 53,90 539,00

Tekenen en Schilderen, verdiepingsjaar F Annemieke vd Abbeele di 19.30-22.00 ICOON 10-09-13 30 53,90 539,00

Portret/Model K Michiel Jansen ma 09.30-12.00 coninckstraat 09-09-13 30 52,00 520,00

Portret/Model K Michiel Jansen do 20.00-22.30 coninckstraat 12-09-13 30 52,00 520,00

Portret/Model F zie website wo 20.00-22.30 ICOON 18-09-13 10 180,00

Portret/Model F zie website wo 20.00-22.30 ICOON 22-01-14 10 180,00

Mixed MediA F Gerry Kraan di 20.00-22.30 * coninckstraat 17-09-13 10 130,00

Mixed MediA F Gerry Kraan di 20.00-22.30 * coninckstraat 21-01-14 10 130,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Erwin van Zijl di 19.00-22.30 * ICOON 17-09-13 13 20,00 200,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Erwin van Zijl di 19.00-22.30 * ICOON 21-01-14 13 20,00 200,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Anne Marie Spijker ma 09.00-12.30 * coninckstraat 09-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Monica Achterberg di 19.00-22.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Michiel Jansen wo 19.00-22.30 * coninckstraat 11-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Anne Marie Spijker do 09.00-12.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Gerry Kraan vr 09.00-12.30 * coninckstraat 13-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, gevorderd F Gerry Kraan wo 19.00-22.30 coninckstraat 11-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, gevorderd F Anne Marie Spijker vr 19.00-22.30 coninckstraat 13-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, seniorenatelier F Erwin van Zijl do 13.00-16.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 27,00 270,00

Tekenen en Schilderen op groot formaat F Anne Marie Spijker do 19.00-22.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 44,00 440,00

Acryl en Aquarel F Joyce Hellemans di 13.00-16.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 35,00 350,00

Aquarel K Joyce Hellemans di 09.00-12.30 coninckstraat 10-09-13 40 weken 44,00 440,00

Aquarel K Erwin van Zijl wo 09.00-12.30 coninckstraat 11-09-13 40 weken 44,00 440,00

Grafiek K Gerhard Belgraver wo 19.00-22.30 coninckstraat 11-09-13 40 weken 52,50 525,00

Fotografie

Fotografie, basis F zie website ma 19.30-22.00 coninckstraat 16-09-13 10 185,00

Fotografie, basis F zie website ma 19.30-22.00 coninckstraat 20-01-14 10 185,00

Fotografie, vervolg F zie website di 19.30-22.00 coninckstraat 17-09-13 10 185,00

Ontwerp & Vormgeving

Sieraad maken en edelsmeden F Karin Kortenhorst di 19.30-22.30 coninckstraat 10-09-13 40 weken 53,00 530,00

Sieraad maken en edelsmeden K Karin Kortenhorst do 09.00-12.00 coninckstraat 12-09-13 40 weken 53,00 530,00

Sieraad maken en edelsmeden F Karin Kortenhorst do 19.30-22.30 coninckstraat 12-09-13 40 weken 53,00 530,00

Workshop smeden, beginner F Paul de Vries za 09.30-15.30 coninckstraat 12-10-13 1 75,00

Emailleren, atelier F Marijke Schurink di 13.00-16.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 27,50 275,00

Textielvormgeving, atelier F Marijke Schurink ma 19.00-22.30 * coninckstraat 09-09-13 40 weken 31,90 319,00

Keramiek K Margo Huisman wo 19.30-22.30 * coninckstraat 11-09-13 40 weken 51,50 515,00

Keramiek F Margo Huisman do 19.30-22.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 51,50 515,00

Beeldhouwen & Boetseren

Beeldhouwen/Boetseren F Pim Knaup di 13.30-16.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Pim Knaup di 19.30-22.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Leontine Sies do 09.00-12.00 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Pim Knaup do 19.30-22.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Leontine Sies do 19.30-22.30 * ICOON 12-09-13 40 weken 53,00 530,00

Kunstlezingen

Kunsthistorisch overzicht van oudheid tot heden

F Benno Spijker do 14.00-16.00 coninckstraat 31-10 + 7-11-2013 2 25,00

Thema's Kunst en Cultuur F Benno Spijker wo-vr 20.00-22.00 coninckstraat nov 2013-apr 2014 5 62,50

K = kernaanbod F = flexibel aanbod zie uitleg op pagina 1 * Begeleidingsuren door de docent + atelieruren.

Algemene voorwaarden 2013-2014

Jaar- en halfjaarcursussenInschrijven

U kunt zich online inschrijven op onze website

www.scholenindekunst.nl. U kunt ook gebruik maken van het

inschrijfformulier in het magazine van Scholen in de Kunst. Door

het indienen van het inschrijfformulier gaat u akkoord met de

algemene voorwaarden en gaat u de verplichting aan tot betaling

van het volledige cursusgeld. Voor inschrijving van kinderen tot 18

jaar is de handtekening van ouder of voogd vereist.

Behandeling inschrijvingen

Uw online of schriftelijke inschrijving wordt in volgorde van bin-

nenkomst behandeld. U ontvangt na inschrijving een bevestiging

van uw aanmelding. Bij de cursussen maken wij een onderscheid

in kernaanbod en flexibel aanbod. Kernaanbod gaat altijd door,

kortlopend aanbod en flexibel aanbod bij voldoende deelnemers.

U ontvangt in het laatste geval uiterlijk een week voor de startda-

tum van de cursus een bevestiging van doorgang. Wij streven er ui-

teraard naar u eerder hiervan op de hoogte te stellen.

Annulering van een inschrijving

U kunt een inschrijving kosteloos annuleren tot uiterlijk vier weken

vóór aanvang van de cursus, daarna betaalt u € 25,00 administra-

tiekosten. Uw annulering is geaccepteerd wanneer deze schriftelijk

is bevestigd door Scholen in de Kunst.

Annulering van een cursus

Scholen in de Kunst behoudt zich het recht voor een cursus te

annuleren.

Plaatsingsbeleid bij de afdeling Muziek

Kinderen en jongeren genieten bij plaatsing voorrang boven

volwassenen. Kinderen en jongeren die al als cursist bij Scholen in

de Kunst staan ingeschreven, hebben op hun beurt weer voorrang

boven anderen.

Betalen van het cursusgeld

In het najaar wordt een factuur voor het verschuldigde cursusgeld

gestuurd. U kunt ons op verschillende manieren betalen:

• u verleent de instelling - via het inschrijfformulier - een

machtiging voor eenmalige incasso.

• u verleent de instelling - via het inschrijfformulier - een

machtiging voor afschrijving in tien termijnen bij inschrijving voor

1 september.

Latere inschrijving betekent automatisch ook minder incassoter-

mijnen. Betaling in termijnen kan uitsluitend voor jaarcursussen.

• u maakt het op de factuur vermelde cursusgeld binnen 30

dagen na de dagtekening van de factuur over op bankrekening-

nummer 65.29.13.296 ten name van Scholen in de Kunst.

Als een betalingstermijn verloopt zonder dat de betreffende beta-

ling is ontvangen, worden bij de aanmaning € 25,00 aanmanings-

kosten in rekening gebracht. Blijft de betaling binnen de in de

aanmaning gestelde termijn uit, dan:

• wordt aan de cursist de toegang tot de lessen ontzegd totdat

de betalingsachterstand is opgeheven.

• wordt het bedrag van de kosten verbonden aan de invordering,

zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk, verhaald op de

lesgeldplichtige. Het totaal verschuldigde cursusgeld is in dit

geval terstond in zijn geheel opeisbaar.

Tussentijdse beëindiging

Bij tussentijdse beëindiging/opzegging blijft u cursusgeld ver-

schuldigd over de rest van het cursusjaar. Restitutie van het

cursusgeld vindt uitsluitend plaats:

• in geval van ziekte of een ongeval, waardoor de cursist langer

dan twee maanden geen cursus kan volgen, na overlegging van

een medische verklaring.

• bij vertrek uit de gemeente waarin de cursus wordt gevolgd,

na overlegging van het uitschrijvingsbewijs van de betreffende

gemeente.

Een verzoek tot restitutie dient schriftelijk te worden ingediend

bij de directie van Scholen in de Kunst. Als de uitschrijving

geaccepteerd is, ontvangt u hiervan schriftelijke bevestiging

onder toezending van een eindafrekening, met restitutie voor niet

genoten lessen en berekening van € 25,00 administratiekosten.

Tarieven en kortingen

De tarieven staan vermeld op de website bij de activiteit waarop

zij van toepassing zijn en in het magazine in het cursusoverzicht.

Als in het cursusgeld materiaalkosten zijn inbegrepen, dan wordt

dat duidelijk aangegeven. Voorgeschreven studieboeken en

bladmuziek (afdeling Muziek) komen voor eigen rekening.

• Korting bij tarieven Dans

Bij cursussen voor jongeren en volwassenen bedraagt voor

deelname aan een tweede danscursus het cursusgeld voor een

cursus van 60 minuten € 180,00 voor jongeren en € 210,00 voor

volwassenen, voor een cursus van 75 minuten € 200,00 voor

jongeren en € 265,00 voor volwassenen.

• Studiefonds voor minder draagkrachtigen

Heeft u een laag inkomen, maar wilt u (of uw kind) toch een

cursus volgen bij Scholen in de Kunst? Dan kunt u gebruik

maken van het Studiefonds van Scholen in de Kunst. Neemt u

hiervoor contact op met de cursusadministratie. Hier kunt u

een formulier krijgen waarmee u een aanvraag voor deze rege-

ling kunt indienen. De bijdrage in het lesgeld varieert van 10%

tot 75%, al naar gelang uw inkomen. De aanvraag kunt u tot

1 september 2013 bij ons indienen. Toekenningen vinden plaats

zolang er budget beschikbaar is.

Voor financiële ondersteuning voor kindercursussen kunt u

ook een beroep doen op het Jeugdcultuurfonds. Informatie en

voorwaarden: www.jeugdcultuurfonds.nl

Korte cursussen en workshops Wat is een kortlopende activiteit?

De instelling organiseert per jaar vele kortlopende activiteiten, zo-

als een korte cursus van een aantal bijeenkomsten, een workshop,

een lezing of een excursie.

Inschrijving en voorwaarden

U schrijft zich in voor de gehele activiteit. Tot een week voor

aanvang van de activiteit kunt u kosteloos annuleren, daarna bent u

het gehele cursusgeld verschuldigd, ook als u besluit voortijdig met

de activiteit te stoppen. Bij inschrijving tekent u een machtiging

voor automatische incasso.

Deze incasso vindt plaats direct nadat de kortlopende activiteit

is begonnen. Als het een éénmalige bijeenkomst betreft, zal de

afschrijving kort voor de activiteit plaatsvinden. Op de kortlopende

activiteiten zijn geen kortingsregelingen van toepassing.

Overige bepalingenWijzigingen in de programmering

Scholen in de Kunst heeft het recht om:

• door de instelling noodzakelijke geachte programma-

wijzigingen aan te brengen.

• andere docenten in te schakelen dan staan vermeld.

Verhindering van de docent

Lessen die uitvallen wegens verhindering van de docent door ziekte

of andere redenen die buiten de cursist liggen, worden zoveel

mogelijk vervangen. Lukt dat niet dan kunt u schriftelijk restitutie

aanvragen vanaf de derde uitgevallen les. Er wordt terugbetaald

vanaf een bedrag van € 25,00. Aanvragen van restitutie dienen voor

1 september van het volgende seizoen door Scholen in de Kunst te

zijn ontvangen.

Verhindering van de cursist

Bij verhindering van de cursist, bijvoorbeeld wegens ziekte, ont-

vangt Scholen in de Kunst graag tijdig bericht. De instelling kent,

bij verhindering van de cursist, geen verplichting tot het inhalen

van de verzuimde lessen.

Lengte cursusjaar

Het cursusjaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De instelling

volgt zoveel mogelijk de schoolvakantieregeling zoals die door

de overheid wordt vastgesteld voor het voortgezet onderwijs. Het

cursusjaar voor muziekinstrumenten, zang en dans bestaat uit 38

lesweken. De overige afdelingen, en de instrumentale muzieklessen

voor volwassenen kennen een cursusjaar van 30 lesweken. De

afdeling Kunst voor Volwassen kent voor de basiscursussen in de

beeldende vakken een cursusjaar van 30 lesweken; ateliers voor

deze vakken vinden gedurende 40 weken plaats.

Foto’s en beeldmateriaal

Tijdens de cursussen worden af en toe foto’s en filmopnamen

gemaakt. Deze worden uitsluitend gebruikt voor publiciteitsuitingen

van Scholen in de Kunst. De docent stelt de cursisten van tevoren

op de hoogte. Cursisten die niet gefotografeerd en/of gefilmd willen

worden, kunnen dit ter plekke bij de fotograaf/filmer aangeven.

98

Page 35: Magazine SidK 2013-2014

INSCHRIJFFORMULIER groepscursussen SCHOLEN IN DE KUNST 2013-2014

GEGEVENS CURSIST > om vertraging te voorkomen volledig en duidelijk invullen a.u.b.

naam/voornaam m/v cursuscode (niet invullen)

adres geboortedatum

postcode/woonplaats telefoonnummer/mobiel (bij lesuitval word je op dit nummer gebeld)

e-mail

SCHRIJFT ZICH IN VOOR

cursus locatie

dag/tijd

wenst aanvraagformulier studiefondsbijdrage te ontvangen (formulier inleveren vóór aanvang van de cursus)

opmerkingen:

IN TE VULLEN DOOR BETALINGSPLICHTIGE

naam/voorletters m/v telefoonnummer/mobiel

adres e-mail (hierop ontvang je alle correspondentie over de cursus)

postcode/woonplaats

betaalwijze jaar- of halfjaarcursus (a.u.b. aankruisen wat van toepassing is)

machtiging in één keer (vul de machtiging hieronder in)

machtiging in 10 termijnen (vul de machtiging hieronder in)

(betaling in termijnen is alleen mogelijk voor jaarcursussen)

overschrijving per bank in één keer

Ondergetekende verklaart zich akkoord met de algemene voorwaarden en is op de hoogte van de geldende tarieven. Bij minderjarigen ondertekening door ouders of voogd.

datum/plaats handtekening

MACHTIGING (niet afknippen a.u.b.)

ondergetekende, naam/voorletters

bankrekeningnummer

machtigt Scholen in de Kunst het cursusgeld automatisch af te schrijven van zijn of haar rekening

datum/plaats handtekening

VOOR INLEVERINFORMATIE ZIE PAGINA 12

INSCHRIJFFORMULIER muziek- en zangles SCHOLEN IN DE KUNST 2013-2014

GEGEVENS CURSIST > om vertraging te voorkomen volledig en duidelijk invullen a.u.b.

naam/voornaam m/v cursuscode (niet invullen)

adres geboortedatum

postcode/woonplaats telefoonnummer/mobiel (bij lesuitval word je op dit nummer gebeld)

e-mail

SCHRIJFT ZICH IN VOOR

instrument

Pakketkeuze (lesvorm): Extra keuze (keuzevorm):

Basispakket Bijkoopkaart (160 minuten)

Pluspakket Talentklas (2e jaar en verder)

Om de week les (16+) Wenst aanvraagformulier studiefondsbijdrage te ontvangen

3x Proeven (21+) Wenst in aanmerking te komen voor een huurinstrument

Schakelgroep (6-7 jaar)

Introductiegroep gitaar (9-12 jaar)

Blazer-plus-klas (1e jaar)

Piano-plus-klas (1e jaar)

IN TE VULLEN DOOR BETALINGSPLICHTIGE

naam/voorletters m/v telefoonnummer/mobiel

adres e-mail (hierop ontvang je alle correspondentie over de cursus)

postcode/woonplaats

betaalwijze jaar- of halfjaarcursus (a.u.b. aankruisen wat van toepassing is)

machtiging in één keer (vul de machtiging hieronder in)

machtiging in 10 termijnen (vul de machtiging hieronder in)

(betaling in termijnen is alleen mogelijk voor jaarcursussen)

overschrijving per bank in één keer

Ondergetekende verklaart zich akkoord met de algemene voorwaarden en is op de hoogte van de geldende tarieven. Bij minderjarigen ondertekening door ouders of voogd.

datum/plaats handtekening

MACHTIGING (niet afknippen a.u.b.)

ondergetekende, naam/voorletters

bankrekeningnummer

machtigt Scholen in de Kunst het cursusgeld automatisch af te schrijven van zijn of haar rekening

datum/plaats handtekening

VOOR INLEVERINFORMATIE ZIE PAGINA 12

Page 36: Magazine SidK 2013-2014

Je kunt het ingevulde inschrijfformulier op twee manieren inleveren:

• door het in een voldoende gefrankeerde envelop te sturen aan:Scholen in de Kunstt.a.v. de cursusadministratiePostbus 12003800 BE Amersfoort

of

• door het af te geven bij de cursusadministratie:Scholen in de KunstMuurhuizen 1Amersfoort

Page 37: Magazine SidK 2013-2014

Contact

postadresScholen in de KunstPostbus 12003800 BE Amersfoort

cursistenadministratie bezoekadresMuurhuizen 1, Amersfoort (tot 16 februari 2014)Eemplein 75, Amersfoort (vanaf 24 februari 2014)(op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal telefoonnummer 033 467 34 73 (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal [email protected]

websitewww.scholenindekunst.nl

Colofon

uitgaveScholen in de Kunst, Amersfoort, april 2013tekstDana Ploeger Managers en coördinatoren Scholen in de KunstredactieNanda de Geus en Paul Struijkontwerp/vormgevingPascale Companjen i.s.m. Marieke Thomassen, grafisch ontwerpers in NijmegenfotografieHenry Krul m.u.v. pagina 10 en op 47 Eemhuis foto’s (Luc Reefman), pagina 21 (Rombout Stegink), inzetjes pagina 22-23(Christel Ploeger), pagina 28 (Holland Opera), inzetjes pagina 30-31 (diverse), pagina 36-37 en 52 (René Dissel), interieur muziekschool pagina 46 (Jos Stövers) en… speciale dank aan alle cursisten, groot en klein, die zich op de foto’s laten ziendrukDrukkerij Stampij (onderdeel van Drukkerij Cabri bv)

Deze uitgave is samengesteld met de grootste zorgvuldigheid.

De uitgever draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele

foutieve vermeldingen, programmawijzigingen of onjuistheden.

Tekstovername met bronvermelding is toegestaan.

Op de foto’s en de vormgeving rust copyright.

Kunst voor Kinderenmanager Kunst voor Kinderen Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24coördinator cursusaanbod kinderen en primair onderwijsTanja Kerkvliet [email protected] 479 80 26

Kunst voor Jongeren en Volwassenenmanager Kunst voor Jongeren en VolwassenenAnton Groot [email protected] 479 80 21 / 496 80 20coördinator cursusaanbod jongeren envoortgezet onderwijsChristel Ploeger [email protected] 479 80 28coördinator cursusaanbod volwassenenPaul Struijk [email protected] 479 80 15coördinator Bureau Amateurkunstverenigingen AmersfoortIrina [email protected] 479 80 23

Muziekschoolmanager Muziekschool Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24hoofd MuziekschoolHanneke Delis [email protected] 467 34 74coördinator Popmuziek Martijn Hermsen [email protected] 479 80 16coördinator Muziekschool Soest Daan van der Vliet [email protected] 467 34 71

Projectbureau en verhuur coördinator ProjectbureauAnita Theben Terville [email protected] 496 82 21

Inhoudelijke

vragen

Page 38: Magazine SidK 2013-2014

Contact

postadresScholen in de KunstPostbus 12003800 BE Amersfoort

cursistenadministratie bezoekadresMuurhuizen 1, Amersfoort (tot 16 februari 2014)Eemplein 75, Amersfoort (vanaf 24 februari 2014)(op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal telefoonnummer 033 467 34 73 (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal [email protected]

websitewww.scholenindekunst.nl

Colofon

uitgaveScholen in de Kunst, Amersfoort, april 2013tekstDana Ploeger Managers en coördinatoren Scholen in de KunstredactieNanda de Geus en Paul Struijkontwerp/vormgevingPascale Companjen i.s.m. Marieke Thomassen, grafisch ontwerpers in NijmegenfotografieHenry Krul m.u.v. pagina 10 en op 47 Eemhuis foto’s (Luc Reefman), pagina 21 (Rombout Stegink), inzetjes pagina 22-23(Christel Ploeger), pagina 28 (Holland Opera), inzetjes pagina 30-31 (diverse), pagina 36-37 en 52 (René Dissel), interieur muziekschool pagina 46 (Jos Stövers) en… speciale dank aan alle cursisten, groot en klein, die zich op de foto’s laten ziendrukDrukkerij Stampij (onderdeel van Drukkerij Cabri bv)

Deze uitgave is samengesteld met de grootste zorgvuldigheid.

De uitgever draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele

foutieve vermeldingen, programmawijzigingen of onjuistheden.

Tekstovername met bronvermelding is toegestaan.

Op de foto’s en de vormgeving rust copyright.

Kunst voor Kinderenmanager Kunst voor Kinderen Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24coördinator cursusaanbod kinderen en primair onderwijsTanja Kerkvliet [email protected] 479 80 26

Kunst voor Jongeren en Volwassenenmanager Kunst voor Jongeren en VolwassenenAnton Groot [email protected] 479 80 21 / 496 80 20coördinator cursusaanbod jongeren envoortgezet onderwijsChristel Ploeger [email protected] 479 80 28coördinator cursusaanbod volwassenenPaul Struijk [email protected] 479 80 15coördinator Bureau Amateurkunstverenigingen AmersfoortIrina [email protected] 479 80 23

Muziekschoolmanager Muziekschool Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24hoofd MuziekschoolHanneke Delis [email protected] 467 34 74coördinator Popmuziek Martijn Hermsen [email protected] 479 80 16coördinator Muziekschool Soest Daan van der Vliet [email protected] 467 34 71

Projectbureau en verhuur coördinator ProjectbureauAnita Theben Terville [email protected] 496 82 21

Inhoudelijke

vragen

Page 39: Magazine SidK 2013-2014

In een minder goede economische tijd is het van groot belang voor jezelf en je kinderen de creativiteit te laten stromen. Ook dit jaar hebben we een mooi programma voor je samengesteld. Was het de vorige jaren nog zo dat cursussen niet doorgingen vanwege geringe belangstelling, nu hebben we afgesproken dat er alles aan wordt gedaan om jouw keuze te honoreren. En als je iemand meeneemt naar een jaarcursus van Scholen in de Kunst, hebben we een leuk cadeau voor je. Wij verhogen de prijzen niet omdat het leven al duur genoeg is. Voor het bespelen van een muziekinstrument geldt dat als je je vandaag inschrijft, je in overleg met onze docenten snel kunt beginnen.

Mooi aanbod tegen aantrekkelijke prijzen

Inhoud

We doen nog meer! We verzorgen ook veel programma’s voor het primair en voortgezet onderwijs samen met de culturele partners in deze regio. Wat te denken van het Maximaproject Kinderen ontdekken Muziek. Of het jongerenfestival Out of the Box. We organiseren ook congressen en workshops voor bedrijven en instellingen. En wat is er fijner dan op een mooie, nieuwe locatie in Vathorst te zijn, waar je gratis kunt parkeren en de trein op drie minuten loopafstand stopt?Kortom alle reden om je snel aan te melden of contact met ons op te nemen! Scholen in de Kunst is er voor jou.

Arie Keijzer,directeur

2 | Uitvinden wat je talent is

Familie Bodzinga, vier muzikale en creatieve cursisten

4 | Persoonlijke ontdekkingsreis

met theater

De passie van theaterdocent Angelique Severs

6 | Spil van gezelligheid

Barvrouw Marjan van Alphen hoort, ziet en zwijgt

10 | Nieuwe Eemhuis, schatkist

vol creativiteit

Arie Keijzer geeft alvast een rondleiding12 | Musicalkoorts bij muzikale tweeling

De superkick van Danique en Lucienne Tiggelaven 14 | Creativiteit biedt kinderen

iets extra’s

De drijfveer van docent Judith Hofstee 18 | Creatieve ruimte te huur

Fiona Phelipa, een tevreden klant20 | De School voor Talentontwikkeling

Hanneke Delis ziet grote winst22 | Scholen in de Kunst presenteert…

Twee festivals uitgelicht

26 | Kinderen ontdekken muziekpareltjes

Caroline Tuijtel raakt kinderen met muziek28 | Jonge dansers in voorstellingen van

Holland Opera

Samenwerking in de stad29 | Amateurkunst, zout van de stad

Irina Zembsch, nieuwe coördinator Bureau AkvA30 | Adieu Hof, vaarwel Coninckstraat

Afscheid van een expositieplek34 | Dans als ware levensbehoefte

Dansdocent Odilia Meekes brengt passie over 36 | Hello Goodbye

Afscheid van locatie Zwaaikom38 | Digitale revolutie

Martijn Hermsen omarmt nieuwe ontwikkeling41 | Scholen in de Kunst in het

voorgezet onderwijs

Vaak is een middag al genoeg voor die ene vonk 44 | Je weg door Scholen in de Kunst

Leerroutes46 | Waar vind je ons

Overzicht van de locaties52 | Samen muziek maken

Ontdekkingsreis in de Muziekschool

P2

P10

P12

P20

P34

P41

Page 40: Magazine SidK 2013-2014

ICOON. “De laatste tijd hebben we bij mijn cursus van linoleum stempels gemaakt. Dan werk je met een guts en materialen waar je op school of thuis nooit mee aan de slag gaat. Ik vind het bijzonder dat we steeds weer nieuwe dingen leren.” Judith volgt Kinderatelier waar ze met nog meer creatieve variaties in aanraking komt. “Ik houd van alles uitproberen. We doen hier aan schilderen, tekenen, maar ook aan pottenbakken en boesteren. En voor de grote jaarlijkse Kinderkunsttentoonstelling ga ik een knikkerbaan solderen. Hoe cool is dat?”

Grappige muziekleraarMeike is de jongste van het stel en zij koos voor muziek. “Op de open dag bij de Muurhuizen heb ik alle instrumenten bekeken en de accordeon uitgekozen. Mijn leraar Theo komt helemaal uit Groningen. Hij maakt veel grapjes en dat maakt het erg leuk.” Vader Anne begeleidt de blokfluitles, moeder Wollie de accordeonles. “Juist die eerste periode is het belangrijk dat je als ouders de lessen meemaakt”, legt Wollie uit. “Op die manier kan ik de kinderen beter begeleiden. Ik vind het belangrijk in de opvoeding dat ze kunst, muziek of cultuur meekrijgen. Op die manier kun je als kind ontdekken waar je hart ligt. Het is fijn dat de drieling niet hetzelfde heeft gekozen, zo vinden ze ieder voor zich hun eigen talent uit.”Voor vader Anne is het vooral belangrijk dat Scholen in de Kunst zo’n breed aanbod heeft. “Met zoveel verschillende wensen in huis is het prettig te kun-nen kiezen. Daarbij is het handig dat de cursussen in de buurt zijn. Wij wonen in Vathorst en kiezen bewust voor clubjes in de buurt, zodat ze er groten-deels zelf naar toe kunnen. Het kost een flinke duit, maar het plezier dat ze ervoor terugkrijgen is het dubbel en dwars waard.”

Aan de keukentafel zitten vier vrolijke meiden: Esther (12), Meike (9), Linde (12) en Judith (12). Achter hen hangt de mooie schildering waarop ze zelf afgebeeld staan. Hun moeder Wollie Bodzinga knipperde even met haar ogen, toen haar dochters met de enorme rol papier onder hun arm thuis kwamen. “Of we het even in de woonkamer wilden ophangen”, zegt ze met een brede lach. “Maar ik vind het super dat ze hun hobby kunnen uitoefenen en er zoveel plezier in hebben.”

CreatievelingenDe drieling heeft ieder voor een heel eigen cursus gekozen. Esther is bezig met haar tweede jaar blok-fluiten. “Vroeger hadden we zo’n plastic nepblok-fluitje; dat vond ik altijd erg leuk. Ik heb kort piano geprobeerd, maar dit past toch meer bij mij. Ik speel al best veel verschillende liedjes.” Haar drielingzussen Linde en Judith volgen meer de creatieve lijn. Linde zit op tekenen en schilderen in

JeugdcultuurfondsHet Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen en jongeren, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een theaterclub, geen les kunnen ne-men bij een harmonie, dansschool of muziekschool. In Amersfoort is vanaf 2012 gekozen voor een breed Jeugdsport- en cultuurfonds voor kinderen van 6 t/m 16 jaar.

Wie kunnen het aanvragenHet Jeugdcultuurfonds Amersfoort richt zich op de professionals die werken met deze groep kinderen en jongeren uit bijvoorbeeld de jeugdzorg of het onderwijs. Wij vragen hen om de aanvragen te ver-zorgen via een website.

Het geld gaat rechtstreeks naar de instellingen of personen die de cultuureducatie verzorgen. Het Jeugdcultuurfonds werkt hiermee volgens de methode van het Jeugdsportfonds.

Hoe werkt hetMet de bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds kan het lesgeld of de huur van instrumenten betaald worden. Het geld wordt altijd door een intermediair aangevraagd die werkt in de omgeving van het kind. Na akkoord van het Jeugdcultuurfonds kan de reke-ning van de culturele instelling of de cultuuraanbie-der rechtstreeks naar het Jeugdcultuurfonds.

LaagdrempeligDe aanpak van het Jeugdcultuurfonds is laag-drempelig. Ouders of verzorgers hoeven zelf geen ingewikkelde aanvraagformulieren in te vullen of rekeningen te betalen.

Geld aanvragenEen beroep op het Jeugdcultuurfonds kan uit-sluitend worden gedaan door een intermediair. Een persoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding, begeleiding of scholing van de jongere. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de leerkracht of docent, de school(arts),de (jeugd)hulpverlener, de maat-schappelijk werker van een welzijnsinstelling of gezondheidsorganisatie.

InformatieMeer informatie is verkrijgbaar bij Jolanda Kamp-huis, consulent Jeugdcultuurfonds Amersfoort. E-mail: [email protected], telefoon: 06 54 65 79 69. Kijk ook eens op: www.jeugdcultuurfonds.nl(bron: Jeugdcultuurfonds)

Van links naar rechts: Esther, Meike, Linde en Judith

2 3Familie Bodzinga, vier muzikale en creatieve cursisten

Uitvinden wat je talent is

In de keuken prijkt een drie meter lang schilderij van de vier dochters Bodzinga. Trots

kwamen de meiden er op een dag mee thuis. Zelf gemaakt bij Scholen in de Kunst. Een

inkijkje in het gezin met vier muzikale en creatieve cursisten.

Page 41: Magazine SidK 2013-2014

Theater voor volwassenenScholen in de Kunst heeft een theatercursusaanbod, ook voor volwassen spelers. Belangrijk is dat je als begin-nende speler geïnspireerd raakt en plezier in het spelen krijgt. Allengs wordt dieper ingegaan op de principes van het acteren en het inzicht krijgen in diverse theaterstij-len. Vooral bij het maken van een theaterproductie en de uitvoering daarvan voor een publiek, doe je de nodige spe-lervaring op. De vakdocenten staan zelf regelmatig op de planken en zien het als een uitdaging om de deelnemers hun eigen spelkwaliteiten te laten ontdekken.

Persoonlijke ontdekkings reis met theater

Vanuit de theaterzaal klinkt opzwepende muziek. Hier warmen de cursisten van de cursus volwassen theater zich op voor een les ‘clownerie’. Een vrolijke en aanstekelijke les. Acht cursisten lopen heen en weer door de zaal, huppelen, springen en draaien met hun schouders. Even loskomen van de dage-lijkse sleur. In deze veilige omgeving laat de the-atergroep dingen zien, die buiten deze muren nie-mand te zien krijgt. Spelen, lachen, emoties tonen. Alles komt voorbij. De les begint met een uitleg over clownerie. “Een clown speelt groots, of juist heel klein. Hij heeft contact met zijn publiek, is slim of juist dom en laat alles zien wat hij denkt”, vertelt Angelique. Na de instructies volgen enkele scènes; inmiddels heeft iedereen een rode neus. Met overdreven grote stappen lopen ze door de zaal, maken grote bewegingen of juist kleine grapjes. De toekijkende medecursisten geven positieve feed-back. Er wordt veel en hard gelachen.

Echte vakdocentenIn de pauze vertellen enkele cursisten wat ze uit de theaterlessen halen. ”Je kunt wel bij een amateur-theatergroep gaan, maar hier leer je zoveel meer. Aan techniek, spel, oefeningen of verschillende emoties. Hier krijg je echt theaterles van vakdo-centen, dat maakt veel uit. De ongeremdheid waar-mee we vandaag spelen, geeft zo’n heerlijk gevoel”, vertelt Roland. An vult aan: “De sfeer in de groep

is vertrouwd en veilig, dat maakt dat er veel moge-lijk is. Je bent op een gegeven moment niet meer met de ander bezig, maar zit helemaal in je spel.” Marjolein tot slot: “Hier mag je de codes die heer-sen in het gewone leven even doorbreken. Hier is niet het motto: ‘doen maar gewoon, dat is al gek genoeg’. Dat geeft vrijheid. Ik verheug me iedere week op de woensdagavond. Dan mag ik even los en helemaal in het nu zijn.”

Je jongere ik ontdekkenDocente Angelique reageert: “Het is zo heerlijk mensen in een jaar tijd te zien groeien. Van verle-gen naar heel openhartig. Van stoer en luid naar wat ingetogener. Iedereen haalt hier wat. Mijn plezier is die ontwikkeling bij iedereen te zien. Stuk voor stuk zie ik veranderingen. Het is mijn persoonlijke passie het kind in iedere volwassene even naar buiten te laten komen. Ik motiveer ze om meer uit zichzelf te halen, dan ze zelf durven geloven. Hier vinden ze vrijheid om helemaal zich-zelf of juist een ander persoon te zijn. Die transfor-matie zorgt ervoor dat ze zich de volgende dag op kantoor of gewoon thuis anders voelen. Ik leer ze geen toneelstukjes, maar laat ze losgaan, emoties ervaren en hun jongere ik herontdekken. Spelen met elkaar zorgt voor meer zelfverzekerdheid, improvisatie en plezier. Het gaat om een persoon-lijke ontdekkingsreis naar je eigen kracht.”

De vrijheid voelen om te doen wat je normaal niet durft.

Lef tonen, alles uitproberen en genieten. Dat gebeurt bij

de volwassen theaterles van Angelique Severs.

54

Page 42: Magazine SidK 2013-2014

Spil

van

g

eze

llig

he

id

Op woensdagmiddag is het een drukte van belang bij de bar aan de Coninckstraat. Dienbladen vol bekertjes limo-nade wachten op tientallen jonge cursisten. Gere-geld komt een groep aanstormen en pakken een bekertje van het blad. Marjan van Alphen praat met de kinderen, groet een paar moeders en schenkt ondertussen een kop thee in voor een docent. “Inmiddels weet ik van veel bezoekers en docenten wat ze graag drinken. Ik merk dat ze het waarderen als ik hun lievelingsdrankje al klaar zet. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Je wilt toch dat mensen zich thuis voelen.”

Altijd gezelligMarjan kwam acht jaar geleden bij Scholen in de Kunst werken. Daarvoor zorgde ze voor haar kinderen en werkte ze als verzorgende in een verpleeghuis. “Veel van mijn familieleden hebben een horecabe-drijf, dus ik wist dat dit bij me zou passen. En dat klopt ook. Ik geniet enorm van het dagelijks omgaan met mensen. Vooral omdat mensen hier komen voor gezelligheid en vrolijkheid. Je doet natuurlijk niet een cursus tegen je zin. Dus ik ben voortdurend omringd door gezellige mensen; dat maakt mijn baan tot een heerlijke job. Daarbij kan ik goed overweg met mijn collega’s Ruud, Henk en Drikus.”

Diverse pluimageMarjan geniet ook van de gevarieerdheid van haar werk. “Hier komen mensen van zeer diverse pluimage. Van chique moeders die hun kin-deren naar balletles brengen tot excentrieke, kunstzinnige personen. Verrukkelijk. Dat vraagt van mij dat ik af en toe moet schakelen en dat past bij me. Je weet niet half wat voor verschillende verhalen ik hoor aan de bar. Dat betekent voor mij vooral horen, zien én zwijgen, want mensen moeten in vertrouwen hun verhaal kwijt kunnen. Sommige

mensen ken ik al langer en dan maak ik wel eens een lolletje. De groep portretschilderen van de

donderdagavond blijft bijvoorbeeld na de les altijd nog even met elkaar napra-

ten. Dan is het al snel half twaalf en sluiten we min of meer met

elkaar af. Bijzonder gezellig.” Voorjaar 2014 vindt de verhui-zing plaats naar het Eemhuis. Marjan en haar collega’s verhuizen mee. “Natuurlijk

verhuist ook de gezelligheid mee. De mensen maken de bar en niet

de omgeving. Ik kijk er zeker naar uit. Nog meer uitwisseling van docenten

en cursisten en ook mensen van buitenaf die een kopje koffie kunnen komen drinken. Ik

verwacht dat het er alleen maar leuker op wordt.”

6 76 Marjan van Alphen, barvrouw bij Scholen in de Kunst

Als iemand geniet

van haar werk bij

Scholen in de Kunst

is het wel Marjan

van Alphen. Zij is

nagenoeg dagelijks

achter de bar te

vinden aan de

Coninckstraat. Ze

is de spil van veel

gezelligheid.

Page 43: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties) (advertenties)

• • • • • • • • • • • ë • • • •

• • • •

BEZOEKADRESLeeghwater 1-3

3825 MR Amersfoort

TELEFOONBibliotheken Eemland

033 463 19 14

Scholen in de Kunst

033 467 34 73

Vathorst College

033 257 18 34

Stichting

Kinderopvang Amersfoort

033 470 13 03

WEBwww.icoonamersfoort.nl

21 sep 2013 t/m 2 feb 2014

NOW JAPANHedendaagse kunst uit Japan

mei — sep 2014

GERTIETHEDINOSAUR 100 jaar (karakter)animatie

KAdE Kunsthal in Amersfoort Smallepad 3 (naast de Koppelpoort)

kunsthalkade.nl

Paramodel, installation, exhibition ‘Ways of Worldmaking’, installation, The National Museum of Art, Osaka, Japan. Oct-dec 2011.

Page 44: Magazine SidK 2013-2014

dansen, knutselen en toneel spelen. Maar ook voor het bespreken van een creatief concept onder ge-not van een kop koffie en een broodje. Deze locatie nodigt uit tot interactie tussen onze docenten en medewerkers en creatieve geesten uit de stad. Die kruisbestuiving kan mooie dingen opleveren. Ik voel hier een open dynamiek tussen mensen en hun ta-lenten. Dat vraagt een behoorlijke omslag voor onze mensen, waar we al druk mee bezig zijn.”De nieuwe locatie moet ook intern tot meer sa-menwerking leiden. Arie Keijzer: “Nu werken onze docenten vanaf zoveel verschillende locaties dat ze elkaar veelal mislopen. In het Eemhuis zien mu-ziek- en theaterdocenten elkaar dagelijks. Die dy-namiek en onderlinge talentuitwisseling kan niet anders dan mooie dingen voortbrengen. Daar kijk ik erg naar uit. Zo zullen in de ateliers door verschil-lende docenten tegelijk lessen worden gegeven. Alleen dat al geeft positieve energie voor zowel docenten als leerlingen.”

Voorjaar 2014 is het zover. Scholen in de

Kunst verhuist naar het nieuwe Eemhuis.

Dé plek aan het Eemplein voor creatieve

ontmoetingen in de stad. Directeur Arie

Keijzer geeft alvast een rondleiding.

Scholen in de Kunst staat te popelen om voorjaar 2014 haar intrek in het Eemhuis te nemen. Een indrukwekkend, beeldbepalend gebouw van Neutelings Riedijk architecten uit Rotterdam. Met wie gaat Scholen in de Kunst samenwonen in het Eemhuis?

Bibliotheek EemlandDe bibliotheek weerspiegelt de dynamiek van deze tijd als centrum voor kennis en cultuur, informatie en ontmoeting. Zij stimuleert lezen, leesplezier en leesbeleving en biedt ruimte voor talentontwikke-ling en een leven lang leren. Het Eemplein geeft Bibliotheek Eemland meer mogelijkheden om aan het publiek in een inspirerende omgeving meer activiteiten als lezingen, optredens en debatten te bieden.

Kunsthal KAdEKAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur. KAdE heeft geen eigen collectie, maar is met haar tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst en architectuur, naar buiten gericht en open voor impulsen vanuit de hele wereld. KAdE is een levendige plek met een café en winkel. Naast de tentoonstellingen organiseert KAdE rondleidingen, lezingen en debatavonden.

Archief EemlandArchief Eemland fungeert als het geheugen van stad en regio. Dit geheugen is straks op het Eemplein te vinden, met in 2008 zeven kilometer archiefbescheiden, een beeldcollectie van 45.000 foto’s, een aanzienlijke kaartcollectie, een groei-ende audiovisuele collectie en een rijke historische bibliotheek. In het Eemhuis biedt het Archief de gelegenheid om ‘historische sensatie’ te ervaren, daar kan het verleden worden herbeleefd door in de studiezaal oude stukken ter hand te nemen en door deel te nemen aan de educatieve programma’s van het Archief.(bron: gemeente Amersfoort)

Schatkist vol creativiteitVan de buitenkant lijkt de bovenste verdieping van het Eemhuis op een grote zilveren hoed met stevigenoppen. Een idee van de architect dat uiting geeft aan de originaliteit en creativiteit van de instel-ling. De bovenste verdieping kijkt uit over de stad en wordt verlicht door zacht noorderlicht dat door de schuine dakramen naar binnen schijnt. Beneden in het pand zit het Archief Eemland, KAdE en Bibliotheek Eemland. “Vooral met die laatste part-ner gaan we veel activiteiten ontplooien”, vertelt de directeur. “De bibliotheek heeft eenzelfde doel-groep als wij en dat biedt mooie kansen voor beide partijen. De Gemeente Amersfoort is positief over onze initiatieven. De politiek ziet Scholen in de Kunst als basisvoorziening voor de creativiteit in de stad. Dat willen we graag zo houden. Je kunt ons vergelijken met een soort schatkist vol kunst, cultuur, dans, muziek en theater. Een plek voor iedereen met een hart voor een creatief leven.”

Terwijl de bouwvakkers nog druk bezig zijn met de bouw van het nieuwe Eemhuis, wandelt direc-teur Arie Keijzer vast rond op de nieuwe locatie. Hier verhuizen straks de muziek-, dans- en crea-tieve lessen naartoe vanaf de locaties Muurhuizen, Coninckstraat en Popschool. De betonnen vloeren van het trappenhuis liggen nu nog bezaaid met kabels en bouwmaterialen. De ruimtes waar straks prachtige dans-, muziek- en theaterlokalen komen, zijn nog afgeplakt met bouwplastic. Toch is al goed voor te stellen hoe de nieuwe locatie van Scholen in de Kunst eruit komt te zien.

Regisseur van Amersfoort“Vanuit dit nieuwe pand zal Scholen in de Kunst transformeren tot regisseur van kunst en creativi-teit in de stad”, vertelt Arie Keijzer vol enthousi-asme. “We zien deze plek als toegankelijke ont-moetingsplaats voor kunstenaars, muzikanten en leerlingen. Hier is ruimte voor muziek maken,

Nieuwe Eemhuis schatkist vol creativiteit

10 11

Page 45: Magazine SidK 2013-2014

Als jonge meisjes bezochten Danique en Lucienne (15) diverse

musicals in grote theaters. Van Doornroosje tot The Lion King. Nu

stralen ze zelf in de musical Footloose.

Musicalkoorts bij muzikale tweeling

Met twinkelende ogen staan de tweelingzussen Danique en Lucienne Tiggelaven klaar in de danszaal aan de

Coninckstraat. Voor de 15-jarige tweeling is dansen en zingen in musicals hun grootste hobby. De les van van-

daag eindigt met een grappige countrydans. Daarna volgt nog een creatieve klap- en ritmeoefening. Dit jaar spelen

de meiden voor de vierde keer in de jongerenmusical. Als ze na de les over hun hobby vertellen, duikelen ze letter-

lijk over elkaar en elkaars woorden. Hard lachend en elkaar voortdurend aanvullend vertellen ze over hun

eerste musicalervaring. “We zaten op trampoline, maar waren al gek op musi-

cals. Onze oudste zus zat ook op musical-les en toen we haar zagen stralen, sloeg de koorts bij ons toe. De eerste

musical die we opvoerden was ‘Annie’, daarna ‘Wie den-ken we dat we zijn’ en toen ‘I want to break free’. Iedere

musical heeft zo zijn eigen dynamiek en speciale mo-menten. Dit jaar voeren we ‘Footloose’ op en spelen we

de vriendinnen van de hoofdrolspeelster. Dat zijn geen grote rollen, maar wel om je echt in te verdiepen en het

spel te verfijnen”, vertelt Danique.

Veel eigen inbrengLucienne legt uit hoe de musicalcursus is opgebouwd.

“De eerste weken doe je veel speloefeningen, improvisa-tie en emotie-oefeningen. Vervolgens leer je hoe je het

beste beweegt en je spel uitvergroot op het toneel. Tot je in de eindfase van de musical zelf komt. Footloose is de

eerste musical met een vast script; tot nu toe schreven we de musical vaak zelf. Beide varianten zijn leuk. Omdat

we ook op zangles zitten, verheugen we ons het meest op zingen.” Danique vult aan: “Wij kunnen het ook niet hel-

pen dat we altijd hetzelfde leuk vinden. We proberen wel eens iets apart te doen, maar samen hebben we toch het

meeste plezier. Ik geloof niet dat anderen zich daaraan ergeren. Als we ruzie hebben, vechten we dat thuis uit en

zeker niet tijdens de les.”

Alles loslaten“Voor ons is musical-les het chillste moment van de

week”, zegt Lucienne. “We doen dit jaar Havo 4; een zwaar jaar. Op school en ook thuis werken we daar hard

aan, maar op maandag doen we even geen schoolwerk. Dan gaan we snel naar musical en laten alles van school

en thuis los. Hier krijgen we energie van.” De komende weken is het nog druk oefenen voor de uitvoering. “Daar

werk je echt naar toe”, zegt de tweeling. “Op dat podium staan en voelen dat alles klopt is zo fijn. Helemaal in je

rol zitten en even iemand anders zijn. Een te gek gevoel. Het leukste vind ik nog dat we daarmee het publiek ver-

maken. We doen het niet voor het applaus, maar als dat luid door de zaal klinkt, geeft dat toch een superkick.”

12 13

Page 46: Magazine SidK 2013-2014

VerjaardagsfeestjeWaan je een stoere hiphopdanser, speel de toneelsterren van de hemel, werk als een echte kunstenaar aan je kunstwerk of speel samen een muziekconcert voor je ouders: een verjaardag wordt pas echt feest bij Scholen in de Kunst!

We bieden creatieve feestjes zoals schilderen, dansen, muziek maken en bouwwerken timmeren. Onze kunstvakdocenten proberen zoveel mogelijk aan de wensen van de jarige (of de ouders) te voldoen. Zo kunnen we het thema aanpassen aan de leeftijd en voorkeuren van het kind en een eindpresentatie aan alle ouders geven. Door dit van tevoren met de vakdocent door te spreken, krijgen ouders een goed idee wat er tijdens het feestje gebeurt.

Een kinderfeestje bij Scholen in de Kunst kost € 175,00. Dit is inclusief materialen en btw. De jarige kan maximaal 14 genodigden meenemen. Bij beeldende feestjes rekenen we € 10,00 extra ma-teriaalkosten vanaf de 10e deelnemer. De duur van het feestje is 2 uur; tussendoor krijgen de kinderen drinken en een kleine traktatie.

Heb je ideeën over een bijzondere invulling van een feestje? Wil je langer de tijd hebben, een feestje op een bijzondere locatie houden of het feestje echt groots aanpakken? Neem ook dan contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Voor vragen en boekingen kun je contact opnemen met Stephanie Westerhoud: [email protected] of telefoonnummer 033 479 80 25.

“Kinderen kunnen zo intens verwonderd zijn over wat ze zien en maken. Dat kan met boetseren zijn, maar ook met gutsen, vilten, zagen of timmeren. Over het algemeen geeft werken met je handen, verbeel-den en creëren kinderen iets anders mee dan wat ze op school of thuis meekrijgen. De workshops en cursussen die wij aanbieden geven net dat beetje meer, bijvoorbeeld omdat ik soms beroemde kunstenaars als inspiratiebron aanbiedt”, vertelt Judith Hofstee, docent beeldend voor kinderen.

ExtraatjesZo kun je via creativiteit bij kinderen iets ontdek-ken, wat je anders wellicht niet zou zien, vertelt Judith. “Tijdens de lessen die we op scholen geven, ontdek ik soms bijzondere talenten bij kinderen. Zo blijken heel onrustige kinderen bij vilten ineens een half uur geconcentreerd te werken. Of kin-deren met een slechte fijne motoriek blijken zeer gedetailleerd te kunnen boetseren. Met kunst en creativiteit boor je een ander stuk aan in een kind. Kinderen krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen, ont-dekken hun eigen talenten en genieten van wat ze maken. Dat zijn extraatjes; de basis is natuurlijk dat het heerlijk is om creatief bezig te zijn.”

UitdagingBij de cursussen van Scholen in de Kunst, zoals Kinderatelier, komen kinderen in aanraking met di-verse materialen en technieken. Variërend van sol-deren, boetseren, vilten tot houtbewerken. Judith legt uit: “Bij Kinderatelier werken we na de kerst-vakantie naar de grote Kinderkunsttentoonstelling toe; een superleuke uitdaging. Je ziet dat kinderen

echt iets maken om te laten zien aan anderen. Aan de andere kant is het soms ook heerlijk om niet naar een bepaald doel toe te werken, maar juist in dat creatieve proces te blijven. Zo werk ik eigenlijk het liefst. Dan telt alleen de creativiteit, inspiratieen improvisatie. Dat zijn heerlijke lessen om te begeleiden.

Om diverse doelgroepen in aanraking te laten ko-men met creativiteit geeft Judith onder andere ook beeldende lessen bij basisscholen en viltlessen bij de buitenschoolse opvang. “Vilten is een tech-niek die je al met heel jonge kinderen kunt doen. Daarom is het uitermate geschikt voor bso’s. Een kind begint met een plukje schapenwol, waarna het langzaam maar zeker transformeert tot een vilten diertje. Het is bij vilten altijd verrassend hoe het uitpakt. Dat maakt het extra uitdagend. Kinderen zijn er razend enthousiast over. Als docent is het heerlijk te zien dat ieder kind op zijn eigen manier iets creëert. Dat zijn mijn kleine cadeautjes.”

Kinderen in contact brengen met kunst en creativiteit.

Dat is de drijfveer van docent beeldend Judith Hofstee.

Ze doet dat in de cursus Kinderatelier, maar ook op

basisscholen en de buitenschoolse opvang.

Creativiteit biedt kinderen iets extra’s

14 15

Page 47: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties)(advertenties)

Kinderboekwinkel en speelgoedwinkel onder één dakKrommestraat 24-26, Amersfoortwww.speelboek.nl

Voor een creatief cadeau

eigenaar8 is een (web)winkel met een uniek concept, vintage design naast nieuw design, mooie woonaccessoires als kussens, vazen, behang maar ook eigentijdse ontwerpen met retro knipoog en het hippe Deense kinderkledingmerk Smafolk. Voor (kraam)kadootjes kan je ook bij ons terecht.

Merken o.a.: Kubiko� -Casala-Smafolk-StudioDitte-ClubGeluk

eigenaar8, Hendrik van Viandenstraat 21A, 3817 AA AmersfoortOpen op don-vrij-zat van 10.00 tot 17.00 uur

Stemmen en ReparatiesPiano’s en Vleugels

Theo van Eijk

Tel: 033 - 479 34 38Mob: 06 40 38 21 62

www.pianozorg.nlmail: [email protected]

Vier je verjaardag bij Scholen in de Kunst!

Waan je een stoere hiphopdanser, speel de

toneelsterren van de hemel, werk als een echte

kunstenaar aan je kunstwerk of speel samen een

muziekconcert voor je ouders: je verjaardag wordt

pas echt feest bij Scholen in de Kunst.

Als je je verjaardag bij ons viert, mag je maximaal 14

vriendjes of vriendinnetjes meenemen. Een feestje duurt

twee uur en je kunt zelf een thema verzinnen. De docent

helpt je een onvergetelijk feest te vieren! Kijk voor het

actuele aanbod en de prijs op www.scholenindekunst.nl

of mail naar [email protected].

Heeft u bij Scholen in de Kunst een heerlijke espresso gedronken en thuis ook een espressomachine? Ga dan naar Van Essen Catering op de Heideweg 7 in Hooglanderveen. Daar verkopen ze heerlijke Alleborgh Espresso koffie.

De kunst van een ultieme Espresso

Tel 0294 28 44 17 • E-mail:[email protected] • www.alleborgh.nl

eetkamer • ‘t zand 1bbloemendalsestraat 2 • kafé

Page 48: Magazine SidK 2013-2014

Het is wellicht een wat minder bekende activiteit van Scholen in de Kunst, maar het Projectbureau van Scholen in de Kunst organiseert jaarlijks vele bijeenkomsten voor bedrijven en instellingen. Of het nu gaat om de verhuur van een inspirerende lesruimte, het regelen van creatieve workshops of het organiseren van een origineel familiefeest. Het Projectbureau regelt deze unieke en kunstzinnige belevenissen op een van de locaties. Een van de zakelijke partners is de non-profitorganisatie WOMEN Inc. die met ‘De tafel van één’, tafelge-sprekken organiseert voor vrouwen die een baan of opleiding overwegen. De gesprekken zijn be-doeld om met vrouwen ervaringen uit te wisselen en elkaar positief te bekrachtigen. Vanaf juni vindt een serie gesprekken plaats aan de Coninckstraat; vrouwen kunnen zich hiervoor (gratis) aanmelden via www.detafelvaneen.nl

Sfeervolle ruimtesFiona Phelipa-Kröder van ‘De tafel van één’ vertelt over de keuze voor Scholen in de Kunst. “Wij zoe-ken altijd naar locaties die sfeervol en goed toe-gankelijk zijn. Onze tafelgesprekken verlopen beter als mensen zich prettig voelen. Wanneer je op deze locatie bent, voel je de creatieve en culturele uit-straling. Dan weet ik dat het goed zit. Wij zouden niet snel voor een standaard vergaderruimte kiezen.

Daarbij vinden we het als instelling zonder winst-oogmerk ook belangrijk een ruimte te boeken bij een andere non-profit organisatie. We moeten el-kaar hierin helpen, vind ik.”‘De tafel van één’ heeft eerder een vrijwilligersdag georganiseerd bij Scholen in de Kunst; dat beviel uitstekend. Fiona Phelipa: “We begonnen die dag in de foyer waar het openingsprogramma plaatsvond. Een fijne, gemoedelijke plek met de bar binnen handbereik. Wanneer je om je heen kijkt zie je al die leuke kunst hangen. Erg inspirerend. Vervolgens ging onze groep vrijwilligers uit elkaar om in di-verse lokalen workshops te volgen, variërend van creatief tot zingen en social media. Dat was alle-maal prima verzorgd.”

Betrouwbare partnerFiona Phelipa: “Ik kan ieder bedrijf of instelling aanraden hier een keer een ruimte of workshop te boeken. Je hebt veelzijdige ruimtes ter beschikking, alles is bespreekbaar en te regelen. De commu-nicatie is helder en je krijgt een goede ontvangst. Daarbij is het voor ons heel belangrijk of de zaken die van tevoren worden besproken ook waarge-maakt worden. Bij Scholen in de Kunst zijn alle af-spraken nagekomen. Dan heb je te maken met een betrouwbare partner.”

Zakelijke partners kunnen prima terecht

bij Scholen in de Kunst voor bijeenkomsten

of zaalverhuur. Bedrijven en organisaties

boeken liever een sfeervolle en creatieve

ruimte dan een standaard vergaderruimte.

Creatieve ruimte te huur

ProjectbureauHet Projectbureau van Scholen in de Kunst coördineert en ondersteunt creatieve activiteiten en evenementen voor bedrijven en instellingen. Vaak in samenwerkingen met instellingen in Amersfoort en regio. Daarnaast verzorgt het Projectbureau de verhurin-gen van alle vestigingen van Scholen in de Kunst. In Amersfoort, Leusden en Soest.

Kunst op maatHet Projectbureau van Scholen in de Kunst kan voor bedrijven en instellingen een persoonlijk en origineel programma samenstellen, op basis van het uitgebreide kunst- en cultuuraanbod van Scholen in de Kunst. Met inzet van een enthousiast team van gekwalificeerde vakdocenten kan een bedrijf werkelijk tot prachtige resultaten komen.

VerhuurAlle locaties van Scholen in de Kunst kunnen wij inzetten voor een evenement. Hier zijn de ateliers voor beeldende kunsten, studio’s voor dans, theater of muziek, de ontvangst- en presenta-tieruimtes gevestigd. Alle noodzakelijke materialen en gereedschappen zijn hier voorhanden. Er staat zelfs een compleet ingericht thea-ter ter beschikking. Kijk voor een overzicht en sfeerimp-ressie van deze locaties op pagina 46 of op onze website www.scholenindekunst.nl.

Voor een afspraak, prijzen of meer informatie kun je contact opnemen met Anita Theben Terville, coördinator Projectbureau: [email protected] en 033 496 82 21.

1918

Page 49: Magazine SidK 2013-2014

Een nieuwe lootaan de stam: de School voorTalentontwikkeling

In de eerste plaats voor de deelnemers, maar ook voor de betrokken docenten die nu toch een verdieping in de vakinhoud kunnen bewerkstel-ligen bij hun leerlingen of cursisten. En voor Hanneke, sinds jaar en dag onvermoeibaar en al-tijd aanwezig op de Muziekschool, betekent het trekken van deze kar extra werk en inspanning? “Natuurlijk”, reageert ze, “maar dat is helemaal niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat de komst van de Academie een extra toegevoegde kwaliteit van Scholen in de Kunst betekent. Daar gaat het om.” En ze benadrukt dat ze ook niet de enige is die er extra tijd in stopt.

In jezelf investerenDe bedoeling is om voor alle kunsten een pro-gramma te bieden, dat open staat voor iedereen, die meer dan de normale inspanningen wil doen. Voor kinderen en jongeren met een sterke inte-resse om te onderzoeken wat het kunstvak voor hem of haar nog meer kan zijn dan een leuke, fijne vrijetijdsbesteding. “Het is toch fantastisch als kinderen van pakweg 10, 11, 12 jaar hier bij de Academie kunnen uitproberen of het vak echt iets voor hen is? Bij een vakopleiding of de vooroplei-ding is de toelatingsdrempel behoorlijk hoog, en bovendien moet je die keuze dan al lang gemaakt hebben. Hier bij de Academie niet, die is laag-drempelig. Alleen moet je wel in jezelf willen in-vesteren.”

TalentEr is veel discussie met docenten uit de verschil-lende kunstdisciplines aan de start voorafgegaan. Alleen al de definitie van het begrip ‘talent’, hoe

dat zichtbaar is in de verschillende kunstdiscipli-nes, en hoe je daar een aanvullend lesprogramma voor kunt ontwikkelen. Ja, dat neemt nu eenmaal veel tijd. Je komt direct te staan voor onderlinge verschillen. Talent wordt bij muziek en dans wat makkelijker gekoppeld aan ambacht. Voor theater is talent meer het creatieve vermogen en het open-staan voor het experiment, en bij beeldende vak-ken worden al deze eigenschappen samen bij ta-lentvolle mensen onderkend, maar zijn er ook grote verschillen door de enorme diversiteit in de beel-dende kunstuitingen. Heel concreet: een toon is goed of vals, een danspositie is perfect of krakke-mikkig. Direct te horen of te zien. Maar wat maakt een theatermonoloog, een foto of een videofilm nu spannend of slaapverwekkend, en zijn dat absolute waarden of niet? Daar kun je lang over discussië-ren en dat is zeker nuttig, maar Hanneke wilde ook graag met een concreet programma van start gaan, en dat is al voor een heel groot deel gelukt.

Muziekacademie“De huidige stand van zaken is dat de Muziekacademie veertig deelnemers telt, die hard aan het werk zijn. Er zijn individuele lessen, maar ook een koor onder leiding van Wouter Verhage en Creative Music Making onder leiding van Martine Belderok. Daarnaast wordt er intensief aan kamer-muziek gedaan. Een aantal kamermuziekensembles uit de Academie gaat meedoen aan de 1e ronde van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours op 23 en 24 maart en hopelijk ook aan de finale op 8 juni in de St. Joriskerk. Tussendoor komen er masterclas-ses in de meimaand en een aanvullend concert in de St. Aegtenkapel.”

Het Tristan Keuris kamermuziekconcours is een nieuw Amersfoorts initiatief dat tot stand geko-men is in een samenwerking van het Amersfoort Cultuurfonds en de Muziekschool van Scholen in de Kunst. Van Lanschot Bankiers ondersteunt dit con-cours in financiële zin.

DansacademieDe Dansacademie is in januari met zestien deelne-mers van start gegaan. Naast de reguliere lessen (vaak al twee keer per week), volgen ze een ex-tra programma op de zaterdag. Hanneke heeft di-verse keren de lessen bezocht en was erg onder de indruk van de inzet van deze dansers, die kei- en keihard aan het werk zijn. “Ze hebben al een ge-zamenlijk bezoekje gebracht aan de dansopleiding in Amsterdam, want die ambities zijn er werkelijk. En verder gaan ze natuurlijk meedoen aan de ge-zamenlijke Muziek- en Danspresentaties op 15 juni 2013 in ICOONtheater.”

Theater en beeldend Het komend voorjaar wordt er een aantal theaterda-gen en masterclasses georganiseerd om de belang-stelling onder de theatercursisten te peilen, en met beeldende docenten moet nog verder worden ge-sproken over een programma dat zo snel mogelijk van start kan gaan.Hanneke sluit af met een hartenkreet: “ Laat deze Academie een nieuwe inspiratiebron voor Scholen in de Kunst worden. Iets waar we met z’n allen plezier aan beleven, en ook echt iets aan hebben.”

Voor Hanneke Delis is het een uitgemaakte zaak: de komst

van de School voor Talentontwikkeling, ofwel ‘de Academie’

zoals die in de volksmond gaat heten, is grote winst.

20 21

Page 50: Magazine SidK 2013-2014

Scholen in de Kunst presenteert…

Onze cursisten werken meestal in de besloten sfeer van studio’s,

leskamers en ateliers. Maar wij organiseren graag een (concert)podium,

een festival of een tentoonstelling waar de resultaten van hun werk door

anderen gezien, gehoord en beleefd kan worden. Uit de vele activiteiten

die er zijn (en die altijd op onze website te vinden zijn) lichten er hier

twee voor je uit.

Out of the Box 19 t/m 25 april 2013De derde editie van Out of the Box is een feit. Een festival, waar jongeren hun culturele gren-zen kunnen verleggen en al het jonge talent van Amersfoort tot uitbarsting komt. Festival Out of the Box is een initiatief van Scholen in de Kunst, die dit festival ontwikkelt voor en samen met jongeren. De organisatie ligt daarom deels ook in handen van jonge studenten en de creatieve jongerendenktank; zij denken mee en helpen in de praktische uitvoering van het festival.De medewerkers van de afdeling Kunst voor Jongeren nemen het talent van jongeren graag serieus en willen hen de best mogelijke plek bieden om hun talent te laten zien. Daarom worden ook de professionele podia in de stad betrokken bij dit festival. De podia die dit jaar meewerken zijn Poppodium De Kelder, De Lieve Vrouw en ICOONtheater.

Ruimte voor initiatiefAlle jongeren van Scholen in de Kunst presen-teren zich binnen hun eigen discipline, maar er is ook ruimte voor initiatieven van jongeren uit de stad. Een enorm succes is altijd The Talent Night, een avond waar alle talenten van ver-schillende middelbare scholen het tegen elkaar opnemen. Een spectaculaire avond, waar een professionele jury een oordeel velt over al het bijzondere talent van Amersfoort. De winnaar krijgt een leuke prijs en natuurlijk ook alle eer.In totaal zullen er zo’n 400 jongeren aan het werk en te zien zijn tijdens Out of the Box.

Kijk voor het volledige programma, leuke filmpjes en foto’s op www.festivaloutofthebox.nl

KinderKunstFestival20 en 21 april 2013Het jaarlijks terugkerende KinderKunstFestival biedt kinderen uit verschillende kindercursus-sen de gelegenheid zich te presenteren tijdens een festivalweekend. Aan jonge dansers, theatermakers en musici wordt een heus podium geboden. Ook is er een selectie van het beeldend werk te zien uit de Enige Echte Amersfoortse Kinderkunsttentoonstelling. Bezoekers kunnen genieten van spannende theatervoorstellingen, energieke danspresen-taties en sprankelende concerten van kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar.

RandprogrammaNaast deze presentaties biedt het randpro-gramma van het KinderKunstFestival ook vele activiteiten voor broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Zij kunnen meedoen aan verschillende dans- theater- en beeldende workshops of zich al spelend vermaken met een bibberspiraal, een stokkenvangspel en muziektwister. Op het grote luchtkussen kunnen de kinderen hun energie kwijt.Honger en dorst na al deze activiteiten? Buiten rondom de grote eik op het plein voor ICOON kunnen ouders en kinderen genieten van luxe koffie, stroopwafels en verse sapjes, terwijl op het podium de kinderband speelt. Met veel inspiratie naar huis na het vierde KinderKunst-Festival!

22 2322

Page 51: Magazine SidK 2013-2014

(advertentie) (advertentie)

www.deflint.nl voor het nieuwetheaterprogramma van seizoen 13-14!

Page 52: Magazine SidK 2013-2014

Als projectleider van het project ‘Kinderen Ontdekken Muziek’ (KOM) draagt Caroline Tuijtel de liefde voor muziek over aan kinderen uit aandachts-wijken. Deze kinderen waren zonder dit project niet in aanraking gekomen met een muziekinstrument. Het subsidieproject stimuleert kinderen te luiste-ren, muziek te maken, stil te zitten en te genieten. “Het is bijzonder te zien dat kinderen geraakt wor-den door een muziekstuk. Dat is voor ieder kind hetzelfde, maar zeker in deze speciale doelgroep zie je soms letterlijk de impact. Dan gaat ineens een wereld voor ze open. We geven muzieklessen op school en ze krijgen de kans om bij ons muziekles te krijgen. Enkelen doen dat. Maar ook al blijft het bij die ene les op school, dan ben ik toch tevreden. Het gaat om de ervaring; met weinig materiaal bij-zondere muziek maken. Bij muziek gebeurt er iets met mensen.”

SamenspelCaroline, die dit jaar 24 jaar bij Scholen in de Kunst werkt, vertelt over de effecten van muziekles. “Met muziek maken geef je jezelf bloot, je moet je con-centreren, het is soms confronterend, het vraagt

inzet en doorzettingsvermogen. Allemaal kwalitei-ten die je in het dagelijks leven nodig hebt. Daarbij leert muziekles je naar anderen te luisteren, zoals bij samenspel. Verder vind ik een muziekstuk of de techniek alsmaar verfijnen belangrijk. Hier leer je dingen die je niet bij een teamsport leert.”

PareltjesCaroline wil vooral het plezier van muziek maken overbrengen op kinderen. “In onze maatschappij moeten kinderen al zoveel presteren. Juist in mijn lessen probeer ik dat wat luchtiger te houden. Ze hoeven niet perse een muziekboek door te ploegen. Ik kijk goed wat ieder kind nodig heeft. Ik wil graag dat ze voor zichzelf eruit halen wat in hen zit. Dat doe ik door ze in het begin veel te laten luisteren en ervaren. Hoe voelen je lippen als je blaast? Hoe voelt het instrument? Koud of warm? Langzaam bouwt dat op. Als ze dan fijne ervaringen hebben en horen wat voor moois ze spelen, smaakt dat naar meer. Ze ontdekken vanzelf hun eigen pareltjes. Dat ik dat mag begeleiden, is dan weer mijn pareltje. Lesgeven is al mijn hele leven een prachtige uitda-ging. Alle kanten van mij komen hierin naar boven.”

Kinderen raken met muziek. Dat is de rode draad door het

leven van Caroline Tuijtel. Al jaren geeft ze dwarsfluitles.

Nu is haar missie om muziek in het leven van kinderen te

brengen, die daar anders niet mee in aanraking zouden

komen.

Kinderen ontdekken muziekpareltjes

In mei 2011 lanceerde Prinses Máxima het project Kinderen Maken Muziek, dat als doel heeft kinderen in Nederland een muziekinstrument te leren spelen. In Amersfoort en omgeving wordt het project onder de naam Kinderen Ontdekken Muziek (KOM) uitgevoerd door Scholen in de Kunst. Vorig jaar deden, op zes verschillende locaties, 133 kinderen mee met het KOM-project. Dit jaar zijn er zo’n honderd deelnemers. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Oranjefonds, het Jeugdcultuurfonds, het Amersfoorts Cultuurfonds en de Gemeente Amersfoort.

26 27

Page 53: Magazine SidK 2013-2014

Jonge dansers in voorstellingen van Holland Opera

De Fonteinkerk stroomt vol bezoekers voor een inloop­

concert van diverse Amersfoortse koren. Het is een van

de vele activiteiten die Bureau Amateurkunstverenigingen

Amersfoort organiseert.

Bureau Amateurkunstverenigingen Amersfoort (AkvA) is onderdeel van Scholen in de Kunst en is eigenlijk de schakel tussen amateurkunstvereni-gingen, onderwijsinstellingen, theaters, musea en filmtheaters. Daarnaast regelt Bureau AkvA in op-dracht van de Gemeente Amersfoort de subsidie-verdeling onder verenigingen en organiseert een breed scala aan activiteiten. Irina Zembsch is sinds een jaar coördinator van Bureau AkvA en organi-seert diverse activiteiten, zoals in de winter een se-rie inloopconcerten in diverse Amersfoortse kerken, het eenakterfestival en de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst.

Cadeautje aan de stad“Op de Dag van de Amateurkunst toont heel cre-atief Amersfoort zich aan de stad. Dan vinden op diverse locaties optredens plaats van zangers, to-neelspelers, muzikanten en dansers. Zij laten al-vast zien wat zij dat seizoen van plan zijn aan op-tredens”, vertelt Irina Zembsch. “Een bijzonder inspirerende dag, die gelijktijdig met de Open Monumentendag in september loopt. Eigenlijk een soort cadeautje aan de stad. Naast deze dag organi-

seren we de Kerstrondgang van koren langs verzor-gings- en verpleeghuizen. Die is minder algemeen bekend, maar zeker zo gewaardeerd”, vertelt Irina terwijl ze bij de ingang van de Fonteinkerk het con-certprogramma uitdeelt.

Muzikaal tintjeIrina Zembsch haalt veel plezier uit het organiseren van deze activiteiten. “Mensen zijn zo enthousiast en trots op hun vereniging. Daar doe ik het voor.” Amateurkunstverenigingen zijn volgens Irina ‘het zout van de stad’. “Lid zijn van een toneelvereni-ging, dansgroep, koor of muziekkorps zorgt ervoor dat je in een goede sociale context lekker met je hobby bezig bent. En daar genieten inwoners stevig van mee. Als je alleen al bedenkt dat er 78 koren actief zijn in onze stad. Dat geeft toch een muzikaal tintje aan Amersfoort.”

Samen optrekkenBureau AkvA verzorgt ook de stroom van subsidie-gelden voor de verenigingen. Op dit moment wordt daar stevig op gekort. Voor 2014 is de gemeen-telijke subsidie voor de verenigingen gehalveerd.

Maar de amateurkunst laat zich niet op de kop zit-ten. “De gemeenteraad heeft Scholen in de Kunst opgedragen dit jaar met een plan te komen vol mo-gelijkheden om de financiële draagkracht bij de verenigingen te versterken. Er is een beleidsgroep bijeengebracht met afgevaardigden van kleine en grote verenigingen van verschillende disciplines. We smeden een gezamenlijk plan hoe inkomsten te genereren, zodat niet iedere vereniging zelf het wiel moet uitvinden. Bovendien laten we nog meer gegevens zien rond de amateurkunst in de stad. De bezuiniging is een feit, maar we willen het weer po-sitief buigen. Voor die uitdaging staan we. Ondanks de donkere wolk is de sfeer goed. We zetten echt met elkaar de schouders eronder”, vertelt Irina.

Amateurkunst zout van destad

Irina Zembsch, coördinator van Bureau AkvA

Ieder jaar maakt Holland Opera een kerstproductie voor de jeugd, die twee weken lang wordt gespeeld in de Veerensmederij op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, de thuisbasis van Holland Opera. Ook dit jaar zal het een sfeervolle happening zijn, in een entourage van sneeuw, kerstlichtjes en warme chocomel. Onderdeel van de voorstelling zijn cho-reografieën, uitgevoerd door jonge dansers van Scholen in de Kunst. Op een heel bijzondere wijze maken zij kennis met Holland Opera. Wanneer de muziek gecomponeerd en/of gearrangeerd is, start voor de dansers het creatieve proces. Choreografe Pascale de la Fuente laat zich inspireren door de arrangementen en de verhaallijn van de productie van Holland Opera.

De dansers improviseren en repeteren. Oefenen, oefenen, oefenen… Zij maken deel uit van het productieproces, in een levensechte setting, waarin zij samen met professionele acteurs, zangers en musici de voorstelling maken. En wie wil er nu niet eens in een professionele voorstelling meedansen?Deze kerst wordt het verhaal van Repelsteeltje uit-gebracht. Dat wordt vast weer een eigenzinnige, oor- en oogstrelende voorstelling!

Productieklas Holland OperaKinderen die willen schitteren in de voorstelling Wisselkind kunnen zich bij Scholen in de Kunst inschrijven voor de cursus Productieklas Holland Opera. In acht lessen werken de jonge dansers naar deze kerstproductie toe. In de kerstvakantie staan ze meerdere keren op de planken. Meer informatie over deze cursus en voorwaarden voor deelname staan op www.scholenindekunst.nl

Al een aantal jaar werkt Scholen in de Kunst samen met

culturele instellingen als KAdE, Bibliotheek Eemland, Museum

Flehite en het Mondriaanhuis. Sinds de vestiging van Holland

Opera in de stad, is ook dit operagezelschap voor de jeugd een

samenwerkingspartner van Scholen in de Kunst.

28 29

Page 54: Magazine SidK 2013-2014

In de 35 jaar dat we hier zijn gehuisvest,

is er ongelofelijk veel kunst gemaakt en

geëxposeerd. Nog even, en deze plek is

geschiedenis.

Een kleine fotoselectie als eerbetoon

aan de talloze cursisten die hier hun

werk hebben tentoongesteld.

3130

Page 55: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties)(advertenties)

CONTRADA MUSICA

Vioolbouwers Amersfoort

bouw van nieuwe violen en cellireparatie & restauratieverkoop & verhuurwww.contradamusica.nl

Jurriaan van RoonLid van N.G.V. & N.V.M.M.P.J. Troelstralaan 29 A3818 KP AmersfoortTelefoon 033 461 81 74

&Vakmanschap persoonlijke aandacht

Geniet van optimaal dansplezier met kwaliteitsspullen van de danswinkelvoor Amersfoort en omstreken! Nu ook verkrijgbaar in onze webshop!

VAN DEN BURG - AMERSFOORT- pianoservice sinds 1887 -

* stemmen en verder onderhoud

* reparatie

* advies bij aankoop

* leverancier Scholen in de Kunst

telefoon (033) 4630144

Page 56: Magazine SidK 2013-2014

Op springerige muziek dar-telen twaalf peuters en hun moeders over elkaar heen. Eerst zijn ze vlinders, flad-derend met hun armen als vleugels. Dan kruipende spinnen. Hun snuitjes uit-gelaten; hun ogen spranke-lend. Daarna veranderen ze in pinguïns met hun voeten stevig tegen elkaar geklemd. Dansdocent Odilia Meekes spoort ze aan, geeft hier en daar een aai over hun bol, roept ‘hoe ongelooflijk mooie dieren ze zijn’ en laat een moe en huilerig kind even uitrusten. Hier hoeft niets en mag veel. Zowel moeders als kinderen genieten. Even los en lekker bewegen.

DansplezierDanskriebels is een van de vele danscursussen bij Scholen in de Kunst. De lessen variëren in dans-stijl (modern, klassiek, jazz) maar ook in leeftijdscate-gorie; van één tot tachtig jaar kun je dansles volgen. Odilia Meekes geeft zelf 33 jaar les, waarvan 23 jaar in Amersfoort. Duizenden kin-deren en volwassenen volg-den al haar lessen. “Bij de groep twee- en driejarigen gaat het om het speelse, het dartelen en genieten van het vrije bewegen. Terwijl ik bij jongeren merk dat ze meer komen halen dan dansplezier en bewegen. Bij hen gaat het ook om wat uit het dagelijks

leven meespeelt; puber-perikelen, verlegenheid, on-handigheid met je lichaam, feedback krijgen op wie je bent. Bij hen zie je soms mooie transformaties. Zoals een meisje dat altijd naar de grond keek en na en-kele maanden ineens voor-zichtig haar hoofd oprichtte. Onlangs vertelde ze me, dat ze voor het eerst een docent recht had aangekeken. Hoe bijzonder is dat? Zo’n ont-wikkeling raakt me. Ik haal graag datgene uit mensen waarvan ze zelf niet weten dat ze het in zich hebben. Dat ontroert me.”

Passie overbrengenDansles is niet puur tech-niek aanleren; het is zoveel meer, vertelt Odilia. “Dansen is voelen, je lichaam volgen, vertrouwen, iets tot uitdruk-king willen brengen, laten zien dat je er bent. Het is voor mij altijd weer een feest als ik bij een les zie dat de dansers niet langer enkele bewegingsvormen achter elkaar plakken, maar echt dansen. Dat ze zich laten meevoeren door hun eigen lichaam, de muziek en de sfeer die er ontstaat. Zonder dans en beweging zou ik moeilijk kunnen leven. Het is voor mij iets als ademen. Een ware levensbehoefte. Die passie breng ik graag over.”

Fris en vrolijk springen twaalf moeders met hun

peuters door een zonverlichte zaal van ICOON.

Iedere vrijdag volgen zij Danskriebels bij

dansdocent Odilia Meekes. Bewegen met je kind

betekent samen genieten.

Dans als ware levens-behoefte

Danspresentaties en voorstellingenGedurende het cursusseizoen krijgen ouders van dansleer-lingen regelmatig de kans lespresentaties bij te wonen, waardoor de vorderingen goed te volgen zijn. De docenten maken de tijd-stippen van die presentaties

zelf bekend. Incidenteel worden cursusgroepen ook gevraagd mee te werken aan andere presentaties bijvoorbeeld bij een van de vele festivals of in coproducties met andere gezelschappen zoals bij Holland Opera. Scholen in de Kunst organiseert

om de twee jaar één of meerdere groot gemonteerde dansvoorstellingen waaraan de cursusgroepen uit alle leeftijdsklassen kunnenmeedoen. Deze voorstel-lingen zijn werkelijk een staalkaart van het kunnen van onze dansers en niet te vergeten, van onze docenten.

34 35

Page 57: Magazine SidK 2013-2014

Ook de Popschool verhuist februari 2014 naar het Eemhuis. Zie pagina’s 12 en 46.

36

Page 58: Magazine SidK 2013-2014

D1g1talerev0lut1e??!!Martijn Hermsen is naast coördinator Muziekschool

ook hoofd digitalisering bij Scholen in de Kunst, en dat

is een functietitel die nieuwsgierig maakt. Wat steekt

daar in en achter?

Eerst wil Martijn een misverstand uit de weg ruimen: “Digitalisering is iets heel anders dan automatisering. Ook bij Scholen in de Kunst is veel werk deels geautomatiseerd, neem bijvoorbeeld de financiële- en de cursistenadministratie, maar dat heeft slechts zijdelings te maken met het werk waar ik mee bezig ben.” Het is hem vooral te doen om de de inzet van digitale middelen die docen-ten kunnen inzetten bij de lessen en cursussen. Lesondersteuning dus, door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde programma’s en slim gebruik van het internet, waardoor docent en leerling/cur-sist veel sneller en beter elkaars bedoelingen en vorderingen delen.

Ander type leerlingMartijn moet soms nog opboksen tegen het idee dat digitale lesondersteuning vooral een poging is om de inzet van docenten minder belangrijk of deels overbodig te maken. “Het tegendeel is waar, maar je kunt niet ontkennen dat een succesvol ge-bruik van digitale lesondersteuning wel veranderin-gen in de verhouding docent-cursist met zich mee-brengen.”Martijn legt het uit. ”We krijgen steeds meer te maken met generaties leerlingen die zijn opge-groeid met computers en internet. En dus met klanten die gewend zijn daar van alles en nog wat op te zoeken, die toegang hebben tot kennis en in-formatie die je vroeger veel moeizamer moest zien te bemachtigen. Dat maakt op zichzelf mensen nog steeds geen bekwame musici, schilders of toneel-

spelers, want dat word je alleen met aanleg, inspiratie en veel werken. Maar het ‘maakt’ wel dat mensen die lesstof, voorbeelden of inspiratiebron-nen makkelijker voor hun neus kunnen krijgen dan vroeger. Toen moest je eerst de weg weten te vin-den in de index van de bibliotheek, nu vind je van huis uit, via de zoekmachines op internet, snel de-zelfde informatie en veel meer.” Martijn is ervan overtuigd dat dat op den duur ook resulteert in een ander type ‘leerling’. In iemand die over verschillende dingen gewoon meer weet, die sneller een beeld heeft van hetgeen hij of zij wil leren en bereiken, en die een docent meer als een hulp en begeleider in dat proces ziet. Die niet lan-ger de docent alleen als ‘zender’ ziet en zichzelf als ‘ontvanger’. Wel als een belangrijke inspiratiebron, maar niet de enige.

Docenten, wordt mediawijsDigitale lesondersteuning wil docenten nu juist helpen om de digitale revolutie te omarmen (verzet is zinloos) en de vele mogelijkheden te gebruiken in hun eigen lespraktijk. Wil je leerlingen blijven inspireren, dan red je het niet met een wekelijkse les en de opgaaf van veel oefeningen thuis. Het kan best zijn dat het werkelijke contact met de leerling en de didactische gaven van een docent nog steeds het allerbelangrijkste zijn, maar er is zoveel meer mogelijk. “Docenten, wordt mediawijs, net als je leerlingen”, aldus Martijn. “Duik je er eenmaal in, dan ontdek je zoveel mogelijkheden waar je leerlin-gen wat aan hebben.”

Voorbeelden uit de praktijkHoog tijd voor wat voorbeelden uit de praktijk, want het hoofd digitalisering kan het natuurlijk niet alleen bij wat filosoferen laten. Reeds ontwik-keld voor het muziekonderwijs zijn modules met technische videoinstructies voor sommige instru-menten. Ook de herhaalopdrachten, akkoorden-schema’s etc. zijn in videofilms altijd beschikbaar voor een leerling. Samples, berichten, inspiratie-voorbeelden die aansluiten op de lespraktijk van dat moment, alles kun je naar je leerlingen sturen. Ook de terugkoppeling van de leerling naar de docent kan digitaal, hoeveel jongeren zetten er nu al niet YouTubefilmpjes op het net, en kunnen dat ook in de digitale leeromgeving van Scholen in de Kunst? Een onderling netwerk van schildercursis-ten, foto’s van hun werk (in wording) delen, elkaars werk becommentarieren. Of een ‘online’ podium voor cursisten met een webshop waarin cursisten bijvoorbeeld hun zelfgemaakte sieraden verkopen... Niet alles is al werkelijkheid, maar als het aan Martijn ligt, zijn er eigenlijk geen belemmeringen belangrijk genoeg om dit proces nog te stoppen. Voorlopig zal hij zich nog wel moeten inzetten voor de randvoorwaarden; aandringen op feilloos werkend draadloos internet in het nieuwe Eemhuis bijvoorbeeld, en de optimalisering van de website die juist ook voor de digitale lesondersteuning als kapstok dient. Wat dat betreft is het wel jammer dat de introductie van het nieuwe, automatische cursistenprogramma veel van de werkcapaciteit heeft opgeslokt, waardoor de mogelijkheden van de website nog lang niet ten volle worden benut. “Maar dat wordt vroeg of laat wel opgelost, en dan kunnen ineens de cursistengegevens aan die van een docent worden gekoppeld. Moet je eens kijken hoe snel je dan met leerlingen kunt communiceren, zonder dat je als docent daarvoor eerst zelf een ingewikkelde database in elkaar hoeft te prutsen.”

38 39

Page 59: Magazine SidK 2013-2014

(advertentie)

Scholen in de Kunst in het voortgezet onderwijsHet is geweldig te zien wat Kunst met jongeren doet.

Vaak is een middag al genoeg voor die ene vonk of om

het kwartje te laten vallen. Daar hoef je niet perse jaren­

lang voor te oefenen.

Vaak komen leerlingen het pand binnen met hun blik naar beneden gericht, duidend op gezonde te-genzin… Ze moeten iets met kunst gaan doen van school, hoe erg is dat! Een paar uur later verlaten ze uitgelaten en enthousiast het gebouw. Ze heb-ben een geweldige tijd gehad en hun eigen grenzen een stukje verlegd. Een kunstendag van Scholen in de Kunst brengt voor jongeren vaak een welkome afwisseling in het dagelijkse lesrooster. Al weten ze niet altijd van tevoren waar ze terecht zijn geko-men, het is toch steeds een verassing voor ze in-eens binnen te zijn bij een kunstinstelling, met een andere uitstraling en met een totaal andere sfeer dan die van de eigen school.

Nog makkelijker kiezenOok op scholen zelf, en in de stad is Scholen in de Kunst actief. Ieder jaar wordt een inspirerend kun-steducatieaanbod van professionele aanbieders samengesteld. De cultuurcoördinatoren van mid-delbare scholen kunnen uit dit aanbod van voor-

stellingen, projecten, concerten, bezoeken, etc. een keuze maken. Vanaf volgend seizoen kunnen zijn nog makkelijker kiezen. In het nieuwe aanbod zijn de activiteiten overzichtelijk geordend op leerjaar, schoolniveau en kunstdiscipline waardoor snel en in één oogopslag een keuze kan worden gemaakt. Er zit voor iedere scholier in Amersfoort wel iets bij.

Schooldag verlengenScholen in de Kunst biedt volgend seizoen scho-len ook de mogelijk hun schooldag te verlengen. Scholen kunnen kunstlessen afnemen, waar leer-lingen op hun eigen school na schooltijd gebruik van kunnen maken. Iedere school zal dat in samen-spraak met Scholen in de Kunst op zijn eigen ma-nier inrichten. Dit biedt leerlingen nog meer moge-lijkheden hun talenten verder te ontwikkelen.

41

Page 60: Magazine SidK 2013-2014

(advertentie)(advertenties)

U wilt ondernemen zonder computerzorgen?

Wij zijn u daarbij graag van dienst.

Voor een succesvolle automatisering heeft u geen leverancier nodig, maar een partner.

Een partner die u alle zorgen uit handen neemt.

Amersfoort t 033-4330054

www.verhaagen.nl

Drukkerij Cabri Drukkerij Fokker Drukkerij StampijGoudstraat 88211 AP LelystadT 0320 28 53 10E [email protected]

Wallerstraat 1273862 CN NijkerkT 033 245 38 37E [email protected]

Afhaaladres:

Van Galenstraat 953814 RC AmersfoortT 033 479 07 91E [email protected]

Cabri GRAfisChe MeDiA BeDRijVeN

DrUK- EN PriNTWErK

OFFSET - DiGiTaaL

PrintwerkFolders

Brochures

Verslagen

Posters

Briefpapier

EnveloppenStickers

Visitekaartjes

Flyers

SetsBureaublo

csVerenigingsbladen

Kalenders

MappenFamiliedrukwerk

Uitnodigingen

Page 61: Magazine SidK 2013-2014

Muziek

D

ans

T

hea

ter

Beeldende kunst

Leerroutes

Je bent van harte welkom

om bij Scholen in de Kunst

je creatieve loopbaan te

volgen. We bieden een

programma voor kinderen,

jongeren en volwassenen

in de vakken muziek, dans,

theater en beeldende

kunsten. Je kunt kiezen uit

jaarcursussen en allerlei

smaakmakers zoals work­

shops, lezingen en korte

cursussen. Voor muzikan­

ten is er voldoende plaats

in de symfonieorkesten,

bandjes, kamermuzieken­

sembles en in de theater­

en kinderkoren. Samen

spelen, samen werken,

samen creëren en presen­

teren kun je doen in de

concerten, voorstellingen,

festivals en exposities die

Scholen in de Kunst orga­

niseert.

Je weg door

MuziekBaby’s kunnen samen met hun vader of moeder beginnen met muziek (Muziekkriebels). Vervolgens kun je kiezen uit oriënterende peuter-, kleuter-, en kindercursussen (Muziekspeelplaats, Muziekfab-riek, Hoge Hoed). Hierna kan een kind kiezen voor een muziekinstrument.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op bijna elk muziekinstrument les volgen (ook zang), van beginner tot vergevorderde. Samenspelen is een belangrijk onderdeel van het lespakket en geeft extra muziekplezier. Er is plaats in de symfonie-orkesten, bands en koren!

In de muziekles is er aandacht voor jouw individuele kwaliteit en leerweg. Met individuele begeleiding, samen leren en samen spelen is er alle ruimte om je talent te ontplooien. De Muziek-school staat landelijk goed bekend, dankzij het persoonlijke contact met docenten, de uitgebreide samenspelmogelijkheden en bijzondere activiteiten waaruit je kunt kiezen.

DansJong geleerd en oud gedaan, dat geldt zeker voor ons dansprogramma. Vanaf drie jaar, worden kinderen al spelenderwijs vertrouwd gemaakt met bewegen op muziek (Danskriebels). Belangrijke elementen van de klassieke ballettechniek zoals het luisteren naar muziek, het ontwikkelen van de mo-toriek en het verkennen van de ruimte komen in de

Hoge Hoed: muziek, dans, theater en beeldend in één kindercursus

Jonge kinderen vinden het heerlijk om met alle kunstvormen bezig te zijn. In de Hoge Hoed kunnen kinderen actief kennismaken

met muziek, dans, theater en beeldende vak-ken. Van hieruit stromen ze door naar

één van deze disciplines.

cursus Kinderdans aan bod. Een kind kan vervolgens kiezen voor een vervolg in klassiek ballet, maar er zijn ook andere richtingen, waarin eigen improvisa-ties of hippe nieuwe dansstijlen aan bod komen. Zo zijn er aparte jongensgroepen (Doggies), waarin het een tikje stoerder toegaat dan bij ballet.

Jongeren kiezen voor klassiek ballet, voor jazzdans, showdance of voor moderne dans, waarin de allround dance-mogelijkheden liggen. Ideaal voor dansers die zelf ook dans willen creëren. We bieden ook een uitgebreid programma met hiphop en breakdance.

Dans voor volwassenen steunt op drie pijlers: klassiek, modern en jazz. Alle cursusgroepen worden zo samengesteld dat het niveau is aangepast op de ervaring en het kunnen van de deelnemers. Zo wordt er bij Scholen in de Kunst op alle leeftijden gedanst!

TheaterBij Theater kunnen kinderen zich lekker laten gaan. Doen alsof en iemand anders spelen vinden bijna alle kinderen leuk. Maar de kunst is natuurlijk om dat zó te doen, dat het ook nog leuk is om naar te kijken. Bij de theaterklassen leren ze dat. Behalve het spelen van een rol, improviseren en presenteren, wordt er ook gedanst en gezongen, want een beetje toneelspeler kan alles. Dat is helemaal zo in de musicalklassen. En omdat je als toneelspeler ook wel een publiek wilt dat naar je komt kijken, wordt er in alle cursusgroepen veel aandacht besteed aan presentaties en kleine voorstellingen. Echt uitpak-ken doen we in een productieklas, die gericht is op het maken van een echte theatervoorstelling. Ieder kind speelt een belangrijke theaterrol met gebruik van de eigen fantasie; dàt is ons uitgangspunt.

Voor jongeren is er een vergelijkbaar programma: de basis leer je in ‘theater voor jongeren’, daarna ga je in Theatermaken je horizon verbreden en uiteindelijk ontdek je in het Verdiepingsjaar je eigen speelstijl en maak je samen een grote voorstelling. In het musicalprogramma ligt de aandacht op zelf creëren. Zang, dans en theater zijn daar de goede basis voor.

Bij volwassenen is het al niet anders: in basis-cursussen leer je principes van het toneelspelen; naarmate je verder komt experimenteer je met meerdere speelstijlen en theatervormen. Er is een productiegroep, die het seizoen besteedt aan het maken van een voorstelling.

Beeldende KunstSpelen en ontdekken, dat is wat kinderen graag doen. Dit kan een kleuter in de Hoge Hoed en in het Kinderatelier beleven. Vanaf groep 5 is een kind ook vaardig genoeg voor een cursus tekenen en schilderen en voor de digitale werkplaats. Het creatieve proces en de unieke inbreng van ieder kind staat centraal in onze cursussen. Kinderen maken kennis met allerlei materialen en technieken (klei, houtskool, acrylverf, keramiek, vilt, was en grafiek). Een speciaal uitstapje kan een kind maken in Kunstmest, waarin zij vier kunstwerken gaan maken met grote kunstenaars als voorbeeld. Het ouder- en kindatelier is een korte cursus waarin ouder en kind samen werken met hout, klei en verf.

Op gezellige jongerenmiddagen kan creatief talent tot uitbarsting komen in het Jongerenatelier en bij tekenen en schilderen, design voor jongeren en street art. Onze docenten/ kunstenaars dagen jongeren uit en inspireren hen om het eigen talent te ontdekken.

Beeldend werken op eigen niveau en dan een stapje verder zien te komen. Dat is wat we volwassenen bieden. Onder begeleiding van een inspirerende kunstvakdocent de beginselen leren van beeldend werken kan in basis- en verdiepingscursussen: tekenen en schilderen, fotografie, grafiek, beeld-houwen en boetseren, keramiek, sieraden maken, textiel of emailleren, er is keuze genoeg. Afhankelijk van je keuze duurt deze periode maximaal drie jaar. Daarna maak je de overstap naar het atelier waar je zelfstandig werkt onder begeleiding van kunst-vakdocent. We hebben er een goede gewoonte van gemaakt om gedurende het cursusjaar permanent werkstukken van cursisten tentoon te stellen.

Schol en in de Kunst

Ons volledige cursusaanbod vind je in het roze katern en op www.scholenindekunst.nl

44 45

Page 62: Magazine SidK 2013-2014

Waar vind je ons?

Coninckstraat Toen Theater & Congrescentrum De Flint in 1977 haar deuren opende, maakte Creatief Centrum De Hof deel uit van dit ‘speelstadje’ van architect Onno Greiner. Naar de ideeën van die tijd waren alle ruimten open en verbonden door straatjes en plein-tjes. De tijden zijn veranderd en zowel het theater als het creatief centrum hebben vele gedaantewis-selingen ondergaan. Tegenwoordig huisvest ‘de Coninckstraat’ de meest uiteenlopende cursussen van Scholen in de Kunst. Voor jong en oud. Op het gebied van beeldende kunsten, dans en theater. Er vinden ook de meeste tentoonstellingen van het werk van cursisten plaats. Bovendien wordt de cen-trale hal veel gebruikt voor kleine voorstellingen, presentaties en bijeenkomsten. Parkeren kan in parkeergarage Flintplein. De activiteiten die plaatsvinden op deze locatie worden na de voorjaarsvakantie 2014 voortgezet in het Eemhuis.Coninckstraat 58, Amersfoort033 467 34 73

PopschoolDe vele beoefenaars van popmuziek, lichte muziek en slagwerk maakten een ander onderkomen dan dat van de Muziekschool aan de Muurhuizen meer dan noodzakelijk. In 1999 werd dat gevonden aan de Zwaaikom in een combinatie met de oefenstudio’s van Poppodium De Kelder. Voor meer informatie over het huren van een oefenstudio: 033 422 72 92. De lessen van deze locatie worden na de voorjaars-vakantie 2014 voortgezet in het Eemhuis. Zwaaikom 29, Amersfoort033 422 72 92

EemhuisHet Eemplein, gelegen achter de Koppelpoort, tussen het spoor, de Eem en de Nieuwe Poort, vormt een uitbreiding van het centrum, waar zowel cultu-rele als commerciële partijen hun deuren openen.Naast een bioscoop met acht zalen en enkele grote winkelketens, zijn er 72 woningen gebouwd. Het Eemhuis wordt het culturele hart van het plein. Vier belangrijke culturele Amersfoortse instellingen vestigen zich in het Eemhuis: Scholen in de Kunst, Bibliotheken Eemland, Archief Eemland en Kunsthal KAdE. Het wordt een bijzonder en inspirerend com-plex, ontworpen door Neutelings Rietdijk architec-ten uit Rotterdam. Met de komst van het Eemhuis zal Scholen in de Kunst de locaties Coninckstraat, Muurhuizen en Popschool medio februari 2014 sluiten en het cursusaanbod verhuizen naar het Eemhuis. Eemplein 75, Amersfoort

AmersfoortMuziekschoolDe Muziekschool is al vanaf 1957 gevestigd in dit fraaie monument uit het begin van de 16e eeuw. Het adres, Muurhuizen 1, verwijst naar de ingang aan de Muurhuizen waar het pand ook toeganke-lijk is, maar de hoofdingang is eigenlijk gelegen aan de Zuidsingel tegenover nummer 15. Over het bruggetje en in de tuin vind je een fietsenstalling. Voor auto’s is er – behalve in de Parkeergarage Koestraat - weinig parkeergelegenheid. Muurhuizen bevat vele grotere en kleinere leskamers die hoofd-zakelijk voor instrumentale muzieklessen en koor-zang worden gebruikt, maar ook een dansstudio, een speelzolder en een aula die bij groepslessen, ensemblespel en voorspeelavonden wordt gebruikt. Muurhuizen is ook het vestigingsadres voor de cursistenadministratie van Scholen in de Kunst. De activiteiten die plaatsvinden op deze locatie worden na de voorjaarsvakantie 2014 voortgezetin het Eemhuis.Muurhuizen 1, Amersfoort 033 467 34 73

46 47

Page 63: Magazine SidK 2013-2014

Hoogland

’t DriespanMuziekvereniging St. Cecilia verleende al sinds jaar en dag gastvrijheid aan de Muziekschool in ‘t Driespan in Hoogland. Na een ingrijpende verbouwing en het plaatsen van een extra verdieping, is de betekenis van het pand voor Scholen in de Kunst enorm toegenomen. Hier vinden cursussen muziek en beeldende kunsten plaats; voor de vele Hooglanders die daar gebruik van maken een makkelijk bereikbare locatie met genoeg parkeergelegenheid. Sportlaan 1, Hoogland033 480 37 34

Soest

Muziekschool SoestIn het centrum van Soest, gelegen aan het Kerkplein, staat het sfeervolle uit 1755 stammend gebouw van Muziekschool Soest. Dit gebouw was vroeger de pastorie van de naastgelegen Petrus en Pauluskerk. Het hoge plafond van de entree en de luifel boven de deur doen nog denken aan statige, vervlogen tijden. Tegenwoordig bruist het er van allerlei muzikale klanken. Uit elke kamer stroomt muziek en door de gangen lopen leerlingen naar of uit hun lessen. Er wordt geoefend, samen gespeeld, gelachen en gepraat. Uitvoeringen vinden plaats in de grootste lesruimte. De compactheid van het ge-bouw zorgt voor een toegankelijke, gemoedelijke sfeer. Er is parkeergelegenheid voor de kerk of aan de overkant van de straat. Veel Soestenaren heb-ben hun eerste muzikale stapjes in dit gebouw ge-maakt. Kerkplein 1, Soest035 601 57 17www.muziekschoolsoest.nl

ICOONIn 2010 is Scholen in de Kunst een kersverse ves-tiging rijker geworden: ICOON in Vathorst. In ICOON woont Scholen in de Kunst samen met het Vathorst College, Bibliotheken Eemland en Stichting Kinderopvang Amersfoort. Samen vormen zij ICOON: een gebouw met oneindig veel mogelijkheden, dat voortdurend in ontwikkeling is en perfect past in de ongedwongen stijl van de wijk Vathorst. ICOON is een fris en kleurrijk gebouw. De creatieve werkruimtes zijn licht en modern. Niet alleen een inspirerende plek voor alle inwoners van Vathorst en Hooglanderveen, maar ook voor de rest van de stad. Scholen in de Kunst biedt een breed cur-susaanbod in ICOON aan, gericht op alle leeftijds-groepen. Tevens vinden er exposities van cursisten plaats. Rondom ICOON kunnen bezoekers gratis parkeren. In het hart van ICOON ligt ICOONtheater, een goed geoutilleerde zaal, waar niet alleen presentaties, concerten en voorstellingen worden georganiseerd, maar die ook zeer geschikt is als verhuurlocatie voor congressen en symposia. Leeghwater 1-3, Amersfoort033 496 82 20 / 21

LeusdenKunstgebouw LeusdenIn Kunstgebouw Leusden kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor muziek- en musicallessen, zang- en theaterworkshops en een kinderatelier. Daarnaast bieden wij een uitgebreid programma voor het basisonderwijs in Leusden (binnen- en buitenschools).Bij Kunstgebouw Leusden kun je bovendien terecht voor het huren van ruimtes voor allerlei (culturele) activiteiten. Onze grote zaal is regelmatig in gebruik als concertruimte, podium, expositie- en presentatieruimte en culturele marktplaats. Muziekdocenten die zelfstandig een praktijk willen starten, zijn welkom bij Kunstgebouw Leusden. Wij bieden goede faciliteiten.Kunstgebouw Leusden werkt graag samen met de culturele organisaties, amateurkunstverenigingen en bedrijven in Leusden, met als doel het publiek in Leusden van een rijk cultureel aanbod te voorzien dat inspireert, van een kwalitatief hoog niveau is en dat aansluit bij de wensen van de bewoners van Leusden. Bedrijven zijn welkom voor hun presentaties, eventueel in combinatie met een spetterende workshop. Eikenlaan 1, Leusden 033 494 43 10www.kunstgebouwleusden.nl

Alle locaties van Scholen

in de Kunst zijn te huur.

Neem contact op met

het Projectbureau van

Scholen in de Kunst.

Zie pagina 18.

48 49

Page 64: Magazine SidK 2013-2014

(advertenties)(advertenties)

�H�u�i�z�e�r�w�e�g��8�0�A�1402 AG Bussum�w�w�w�.�d�e�p�i�a�n�o�w�i�n�k�e�l�.�n�l Tel. 06 - 255 98 391

• Nieuwe en gebruikte piano's

• Verhuur met recht van koop

• Pianostemmen en revisie

�G�e�o�p�e�n�d�:��d�o�n�d�e�r�d�a�g��1�4�.�0�0��-��1�8�.�0�0��u�u�r�v�r�i�j�d�a�g��1�4�.�0�0��-��1�8�.�0�0��u�u�r��/��1�9�.�0�0��-��2�1�.�0�0��u�u�r�z�a�t�e�r�d�a�g��1�1�.�0�0��-��1�7�.�0�0��u�u�r��e�n��o�p��a�f�s�p�r�a�a�k

Daily Déli Quality CateringTel: 033-4566992www.dailydeli.nl

Hét cateringbedrijf voor Party- en Business Events

In één van de oudste panden in de

Krommestraat vindt u een kunst-

schilderswinkel waar de tijd lijkt

te hebben stil gestaan. Maar waar

ook de laatste nieuwtjes op het

gebied van schildersmaterialen te

vinden zijn die worden gepresen-

teerd in een gezellige sfeer.

Met een eigen atelier waar doeken

op bijna elke maat kunnen worden

gemaakt. En uiteraard kunnen wor-

den thuisbezorgd. Ook uw adres

voor onder andere klei, speksteen

en aanverwante gereedschapen.

En sinds enige tijd hebben wij een

groot assortiment van meerdere

merken spuitbussen, markers,

inkt etc.. Met huismerken als

Molotow, Mtn’94 en henxs.

En niet te vergeten ‘’inspiratie’’.

Krommestraat 32-34

3811 CC Amersfoort

033 461 57 94

Beukenlaan 20a3741 BP Baarn

Tel 035 5424183www.vanderknaapvioolbouw.nl

Nieuwbouw

Reparatie

Verhuur van strijkinstrumenten

van der knaapvioolbouw

Page 65: Magazine SidK 2013-2014

Muziekles: kinderen enjongeren tot 21 jaarJe kunt kiezen voor een jaarcursus. Tussentijds beginnen is ook mogelijk. Een jaarcursus bestaat uit 38 weken: 32 lessen individueel of in kleine groepjes met twee of drie muzikanten. De overige zes projectweken zijn over het jaar verspreid.

De lesduur van de 32 reguliere lessen is afhankelijk van het pakket dat je kiest. Beginnende muzikanten spelen meestal in kleine groepjes met twee of drie leerlingen (40 of 50 minuten). Vanaf het tweede jaar is er individuele les van 25 minuten. Met de bijkoopkaart van 160 minuten kun je speciale wensen verwezenlijken: wekelijks 5 minuten meer individuele lestijd volgen (pluspakket) of een paar extra lessen met je docent afspreken ter voorbereiding op een belangrijk concert, auditie of examen.

In de projectweken werk je in groepen aan bijvoorbeeld een samenspelproject met een presentatieweek, een improvisatie-project (creative music making), techniekles, examen- of concertvoorbereiding, partijstudie voor korpsleerlingen; te veel om op te noemen! Voor muzikanten van korpsen hebben we speciale lessen in de projectweken ontwikkeld, die je als korpsmuzikant verder helpen. De lessen in de projectweken duren circa 1 tot maxi-maal 2 uur.

De Muziekschool staat ook bekend vanwege het hoge niveau van de strijkersafdeling: (alt)viool, cello contrabas. Strijkers volgen een aangepast programma tegen een wat hoger tarief: het eerste jaar volg je twee lessen per week, in de volgende jaren is de lesduur in het basispakket van de 32 reguliere les-sen 30 minuten per week. Ook hier is de mogelijkheid om meer lestijd bij te kopen met het pluspakket. Voor muzikanten met extra ambitie en talent is er de Academie Muziek, onze school voor talent-ontwikkeling. Het rijke programma bestaat uit extra lestijd, deelname aan de `zaterdagklas´ met samenspel, coaching, zingen, improviseren en veelvuldig optreden. Je doet jaarlijks auditie om toegelaten te worden.

Belangrijk onderdeel van het lesprogramma: je doet mee met orkesten, bandjes, koren, ensembles en samen-spelgroepen. Deelname is gratis.

Muziekles: volwassenen vanaf 21 jaarBen je ouder dan 21 jaar, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor 30 individuele lessen of 19 lessen (om de week), de les duurt 25 minuten per keer. Met de bijkoopkaart kun je extra individu-ele lestijd of zes lessen met je docent afspreken.

Kom op ontdekkingsreis in de Muziekschool.

Ontwikkel je talent en laat je inspireren

door onze docenten, en ontdek wat je

kunt leren en zelf aan muziek kunt maken.

Behalve zingen of het leren bespelen van een

muziekinstrument, kun je bij de Muziekschool

nog veel meer: meespelen in één van onze

symfonieorkesten, een bigband, diverse

popbandjes, samenspelgroepen, ensembles,

(kinder)koren enzovoort. Alles bij elkaar de

ideale plek voor iedereen die meer plezier aan

muziek wil beleven.

52

Page 66: Magazine SidK 2013-2014

Vakanties en vrije dagen 2013-2014Tijdens de volgende periodes zijn er geen reguliere cursussen en lessen:zomervakantie 2013 maandag 22 juli t/m zondag 1 september 2013 herfstvakantie maandag 21 oktober t/m zondag 27 oktober 2013kerstvakantie maandag 23 december 2013 t/m zondag 5 januari 2014voorjaarsvakantie maandag 17 februari t/m zondag 23 februari (verhuizing naar Eemhuis)pasen zondag 20 en maandag 21 april 2014meivakantie zaterdag 26 april t/m zondag 4 mei 2014hemelvaart donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni 2014pinksteren zondag 8 en maandag 9 juni 2014zomervakantie 2014 maandag 21 juli t/m zondag 31 augustus 2014

InschrijvenOp www.scholenindekunst.nl kun je een keuze maken uit ons aanbod en je online inschrijven. Onze medewerkers van de cursistenadministratie geven je graag extra informatie en helpen je bij het inschrijven. Bereikbaar op telefoonnummer 033 467 34 73 (werkdagen van 09.00- 16.00 uur) en per e-mail: [email protected] je geen internet? Gebruik dan het inschrijffor-mulier in dit magazine.

Open DeurenwekenWil je een cursus volgen maar kun je (nog) geen keuze maken? Kom dan kennismaken met ons veel-zijdige aanbod tijdens de Open Deurenweken. Van maandag 16 t/m zaterdag 28 september 2013 kun je bij alle lessen (mits er nog plaats is), op alle loca-ties, gratis proeflessen bijwonen. Houd hiervoor de website in de gaten.

DoorgroeienIn ons programma maak je kennis met muziek, dans, theater, musical, beeldende kunsten en digitale me-dia. Vervolgens is doorgroeien en jouw talent tot op hoog niveau ontwikkelen mogelijk. We nodigen alle liefhebbers ook uit mee te doen aan gezamenlijke activiteiten. Informatie over de doorstroommogelijk-heden vind je op pagina 44.

IdeeScholen in de Kunst biedt jaarcursussen, korte cur-sussen en workshops. Wanneer je zelf een ander idee hebt om iets te leren op het gebied van muziek, dans, toneel, musical of op het zogenaamde ‘beeldende’ gebied, dan kunnen wij een nieuwe cursus opstarten rondom jouw idee. Neem contact met ons op! Op de binnenkant van de omslag vind je onze contactgegevens.

PresentatiesJe kunt meedoen aan presentaties, tentoonstellin-gen, concerten en andere uitvoeringen. Zo zijn er de popconcerten in De IJsbreker, De Kelder en MILES, leerlingenconcerten, concerten voor de symfonieor-kesten (ook in buitenland), tentoonstellingen voor volwassenen, de Kinderkunsttentoonstelling, het KinderKunstFestival, het jongerenfestival Out of the box en Megamix, de grote twee jaarlijkse dansvoor-

stelling voor dansers van alle leeftijden en het Kamermuziekweekend. In dit magazine lees je er meer over.

Waar zitten wij?Op pagina 46 vind je een overzicht van onze loca-ties. Onze vestigingen aan de Muurhuizen (Muziek-school), Coninckstraat en Zwaaikom (Popschool) sluiten medio februari 2014 hun deuren. Alle ac-tiviteiten van deze locaties verhuizen naar het Eemhuis, Eemplein 75. Zie pagina’s 12 en 46.

KwaliteitBij Scholen in de Kunst zijn zo’n 140 vakkundige en enthousiaste docenten werkzaam. Zij zijn naast do-cent zelf ook uitvoerend kunstenaar. Hierdoor kan Scholen in de Kunst cursussen op hoog niveau aan-bieden en staat Scholen in de Kunst landelijk goed bekend. De klanten beoordelen onze kunstvakdo-centen met het cijfer 8. Scholen in de Kunst is door KunstKeur gecertificeerd en voorzien van een kwa-liteitskeurmerk.

Nieuw: kernaanbod en flexibel aanbodMet ingang van het cursusseizoen 2013-2014 maakt Scholen in de Kunst onderscheid in het cur-susaanbod. Kernaanbod zijn die cursussen die altijd doorgang vinden. Wanneer u zich voor het kernaanbod inschrijft, weet u zeker dat de cursus doorgaat. U krijgt kort na de inschrijving een beves-tiging van plaatsing. Bij het zogenaamde flexibele aanbod is een minimum aantal deelnemers nodig om de cursus door te laten gaan. U ontvangt uiter-lijk een week voor de startdatum van de cursus een bevestiging van doorgang. Wij streven er uiteraard naar u eerder hiervan op de hoogte te stellen.

INHOUDMIX P2 DANS P2 THEATER P4 MUZIEK P5 BEELDENDE KUNST & MULTIMEDIA P7 ALGEMENE VOORWAARDEN P9 INSCHRIJVEN P12 INSCHRIJFFORMULIER P10 en 11

Informatie over de cursussen en andere activiteiten vind je op www.scholenindekunst.nlHier kun je je ook online inschrijven.

2013-2014cursusoverzicht met inschrijfformulier

Page 67: Magazine SidK 2013-2014

MIX

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Combinatiecursussen

Hoge Hoed 1, 4 onderdelen F groep 1-2 diverse docenten wo 13.00-13.45/14.00 coninckstraat 11-09-13 34 20,40 204,00

Hoge Hoed 1, 4 onderdelen F groep 1-2 diverse docenten wo 13.30-14.15/14.30 ICOON 11-09-13 34 20,40 204,00

Hoge Hoed 2, 4 onderdelen F groep 3-4 diverse docenten do 15.45-16.30/17.00 coninckstraat 12-09-13 34 20,40 204,00

DANS

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Peuterdans

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes do 09.45-10.25 coninckstraat 12-09-13 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes vr 09.45-10.25 ICOON 13-09-13 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes do 09.45-10.25 coninckstraat 09-01-14 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes vr 09.45-10.25 ICOON 10-01-14 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes do 09.45-10.25 coninckstraat 03-04-14 10 80,00

Danskriebels 1 K 26-36 mnd Odilia Meekes vr 09.45-10.25 ICOON 04-04-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes do 10.30-11.10 coninckstraat 12-09-13 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes vr 10.30-11.10 ICOON 13-09-13 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes do 10.30-11.10 coninckstraat 09-01-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes vr 10.30-11.10 ICOON 10-01-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes do 10.30-11.10 coninckstraat 03-04-14 10 80,00

Danskriebels 2 F 3 jaar Odilia Meekes vr 10.30-11.10 ICOON 04-04-14 10 80,00

Kleuterdans

Kleuterdans K groep 1 Merel Naaijkens wo 13.00-13.45 muurhuizen 11-09-13 38 190,00

Kleuterdans F groep 1 n.n.b. wo 14.15-15.00 ICOON 11-09-13 38 190.00

Kinderdans

Kinderdans 1 K groep 2-3 Pascale de la Fuente di 15.45-16.45 muurhuizen 10-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 1 K groep 2-3 Merel Naaijkens wo 13.45-14.45 muurhuizen 11-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 1 F groep 2-3 n.n.b. wo 15.00-16.00 ICOON 11-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 2 K groep 3-4 Nina van Driel ma 16.00-17.00 muurhuizen 09-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 2 F groep 3-4 Nelse van Heurck di 16.00-17.00 ICOON 10-09-13 38 25,00 250,00

Kinderdans 2 K groep 3-4 Merel Naaijkens wo 14.45-15.45 muurhuizen 11-09-13 38 25,00 250,00

Jongens

Doggies (jongens) F groep 3-4 Nelse van Heurck wo 14.00-15.00 coninckstraat 11-09-13 38 25,00 250,00

Doggies (jongens) F groep 3-4 n.n.b. wo 16.00-17.00 ICOON 11-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet

Klassiek ballet, 3e fase F groep 4-6 Nina van Driel ma 17.00-18.00 muurhuizen 09-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 3e fase K groep 4-6 Merel Naaijkens wo 15.45-16.45 muurhuizen 11-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 3e fase F groep 5-6 Odilia Meekes do 16.00-17.00 ICOON 12-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 4e fase F groep 6-8 Odilia Meekes ma 17.00-18.00 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 4e fase K groep 6-8 Pascale de la Fuente di 16.45-17.45 muurhuizen 10-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, 4e fase F groep 6-8 Nelse van Heurck wo 16.00-17.00 coninckstraat 11-09-13 38 25,00 250,00

Urban dance

New Moves K groep 6-8 Jerry Altenstad vr 16.30-17.30 coninckstraat 13-09-13 38 250,00

Moderne dans

Moderne dans F groep 5-8 Nelse van Heurck wo 15.00-16.00 coninckstraat 11-09-13 38 250,00

Productie

Productieklas Holland Opera F groep 6-8 Nelse van Heurck wo 17.00-18.00 coninckstraat 11-09-13 8 99,00

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Klassiek ballet

Klassiek ballet, beginner/halfgevorderd F 12-14 jr Nelse van Heurck di 17.00-18.00 ICOON 10-09-13 38 25,00 250,00

Klassiek ballet, halfgevorderd/gevorderd K 12-16 jr Pascale de la Fuente di 17.45-19.00 muurhuizen 10-09-13 38 29,00 290,00

Klassiek ballet, halfgevorderd/gevorderd K 12-16 jr Pascale de la Fuente do 17.30-18.45 muurhuizen 12-09-13 38 29,00 290,00

Klassiek ballet, halfgevorderd/gevorderd F 15-17 jr Nelse van Heurck di 18.00-19.15 ICOON 10-09-13 38 29,00 290,00

Klassiek ballet, gevorderd K 17+ Pascale de la Fuente di 19.00-20.15 muurhuizen 10-09-13 38 29,00 290,00

Combinatie klassiek ballet & jazzdance K 15-18 jr Odilia Meekes ma 18.30-19.45 ICOON 09-09-13 38 29,00 290,00

Jazz & Moderne dans

Jazzdance, beginner/halfgevorderd F 12-15 jr Odilia Meekes do 17.00-18.15 ICOON 12-09-13 38 29,00 290,00

Jazzdance, halfgevorderd/gevorderd F 14-18 jr Odilia Meekes wo 17.30-18.45 muurhuizen 11-09-13 38 29,00 290,00

Moderne dans, beginner/halfgevorderd K 12-16 jr Sara Lisa Verbrugge ma 17.45-18.45 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Moderne dans, halfgevorderd/gevorderd F 16+ Sara Lisa Verbrugge do 18.30-19.30 coninckstraat 12-09-13 38 25,00 250,00

Choreografielab F 14-18 jr Sara Lisa Verbrugge ma 18.45-19.45 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Urban dance

Hiphop New Style, level 1 F 12-14 jr Jerry Altenstad di 16.30-17.30 ICOON 10-09-13 38 25,00 250,00

Hiphop New Style, level 1 K 12-14 jr Jerry Altenstad vr 19.00-20.00 coninckstraat 13-09-13 38 25,00 250,00

Hiphop New Style, level 2 F 14-16 jr Jerry Altenstad vr 20.00-21.00 coninckstraat 13-09-13 38 25,00 250,00

Hiphop New Style, level 3 + demogroep F 16+ Jerry Altenstad di 18.00-19.30 coninckstraat 10-09-13 38 35,00 350,00

Breakdance F 12-18 jr Jerry Altenstad vr 18.00-19.00 coninckstraat 13-09-13 38 25,00 250,00

Andere dansvormen

Allround dance experience F 12-15 jr Sara Lisa Verbrugge ma 16.30-17.30 ICOON 09-09-13 38 25,00 250,00

Showdance 1 F 12-16 jr Nina van Driel ma 19.00-20.00 muurhuizen 09-09-13 14 90,00

Showdance 2 F 12-16 jr Nina van Driel ma 19.00-20.00 muurhuizen 13-01-14 16 105,00

Academie voor Dans (school voor talentontwikkeling) *

Talentklas (2e jaar en verder: extra les en zaterdagklas)

za 20 29,90 299,00

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Klassiek ballet

Dansintro F Odilia Meekes ma 19.45-20.45 ICOON 09-09-13 38 30,00 300,00

Klassiek ballet, beginner/halfgevorderd F Nelse van Heurck di 19.45-20.45 ICOON 10-09-13 38 30,00 300,00

Klassiek ballet, beginner/halfgevorderd K Pascale de la Fuente vr 17.30-18.30 muurhuizen 13-09-13 38 30,00 300,00

Klassiek ballet, gevorderd F Pascale de la Fuente do 18.45-20.00 muurhuizen 12-09-13 38 37,50 375,00

Klassiek ballet, gevorderd/vergevorderd K Pascale de la Fuente vr 18.30-19.45 muurhuizen 13-09-13 38 37,50 375,00

Klassiek ballet, Ladies Class K Pascale de la Fuente do 20.00-21.15 muurhuizen 12-09-13 38 37,50 375,00

Jazz & Moderne dans

Jazz, beginner/halfgevorderd F Coleta Lustenhouwer di 19.30-20.30 coninckstraat 10-09-13 38 30,00 300,00

Jazz, (ver)gevorderd F Lenna Schouten ma 20.45-22.00 coninckstraat 09-09-13 38 37,50 375,00

Jazz, (ver)gevorderd F Odilia Meekes wo 19.00-20.15 muurhuizen 11-09-13 38 37,50 375,00

Jazz, (ver)gevorderd K Odilia Meekes wo 20.15-21.30 muurhuizen 11-09-13 38 37,50 375,00

Jazz, gevorderd/vergevorderd F Coleta Lustenhouwer di 20.30-21.30 coninckstraat 10-09-13 38 30,00 300,00

Moderne dans, beginner/halfgevorderd F Sara Lisa Verbrugge ma 20.00-21.15 ICOON 09-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, beginner/halfgevorderd F Sara Lisa Verbrugge do 19.30-20.45 coninckstraat 12-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, halfgevorderd K Lenna Schouten ma 19.30-20.45 coninckstraat 09-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, gevorderd/vergevorderd K Sara Lisa Verbrugge do 20.45-22.00 coninckstraat 12-09-13 38 37,50 375,00

Moderne dans, gevorderd/vergevorderd F Pascale de la Fuente vr 19.45-21.00 muurhuizen 13-09-13 38 37,50 375,00

Dansconditie

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 20.00-21.00 muurhuizen 09-09-13 14 115,00

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 21.00-22.00 muurhuizen 09-09-13 14 115,00

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 20.00-21.00 muurhuizen 13-01-14 16 130,00

Dansconditietraining F Nina van Driel ma 21.00-22.00 muurhuizen 13-01-14 16 130,00

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

* Academielessen volg je in aanvulling op de reguliere lessen. Deelname na auditie.

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

2 3

Page 68: Magazine SidK 2013-2014

MUZIEK

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Peutermuziek

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten ma 09.15-09.55 muurhuizen 28-10-13 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten vr 09.15-09.55 ICOON 01-11-13 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten ma 09.15-09.55 muurhuizen 24-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten wo 09.15-09.55 Soest 26-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 1 K 24-36 mnd diverse docenten vr 09.15-09.55 ICOON 28-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten ma 10.00-10.40 muurhuizen 28-10-13 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten vr 10.00-10.40 ICOON 01-11-13 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten ma 10.00-10.40 muurhuizen 24-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten wo 10.00-10.40 Soest 26-02-14 8 66,00

Muziekkriebels 2 F 36-48 mnd diverse docenten vr 10.00-10.40 ICOON 28-02-14 8 66,00

Kleutermuziek

Muziekspeelplaats F groep 1-2 diverse docenten wo 14.15-15.00 muurhuizen 11-09-13 38 185,00

Muziekspeelplaats F groep 1-2 diverse docenten wo 14.15-15.00 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekspeelplaats F groep 1-2 diverse docenten do 15.30-16.15 soest 12-09-13 38 185,00

Muziekfabriek

Muziekfabriek 1.0 K groep 3 wo 15.15-16.00 muurhuizen 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 3 wo 15.15-16.00 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 F groep 3 do 15.30-16.15 soest 12-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 3 vr 15.45-16.30 muurhuizen 13-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 F groep 4-5 di 16.00-16.45 driespan 10-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 4-5 wo 16.00-16.45 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 4-5 do 16.15-17.00 soest 12-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 1.0 K groep 4-5 vr 16.30-17.15 muurhuizen 13-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 2.0 F groep 4-6 di 16.45-17.30 driespan 10-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 2.0 F groep 4-6 wo 16.45-17.30 ICOON 11-09-13 38 185,00

Muziekfabriek 2.0 K groep 4-6 wo 16.00-16.45 muurhuizen 11-09-13 38 185,00

Muziekmakerij

Muziekmakerij F groep 3-4 di 16.00-16.45 ICOON 29-10-13 8 66,00

Muziekmakerij F groep 5-6 di 16.45-17.30 ICOON 29-10-13 8 66,00

Muziekmakerij F groep 3-4 di 16.00-16.45 ICOON 25-02-14 8 66,00

Muziekmakerij F groep 5-6 di 16.45-17.30 ICOON 25-02-14 8 66,00

Popmuziek

Popband voor kidz K groep 7-8 Jeroen Becx vr 16.30-17.30 popschool 01-11-13 10 115,00

Percussie

Afrikaanse trommels F groep 5-8 Abu Swaleh wo 17.00-18.00 popschool 18-09-13 15 155,00

Afrikaanse trommels F groep 5-8 Abu Swaleh wo 17.00-18.00 popschool 12-02-14 15 155,00

Samen zingen

VesuviusKinderKoor F groep 3-5 Anneke Langeraar ma 16.20-17.05 driespan 09-09-13 38 130,00

VesuviusKinderKoor K groep 3-5 Anneke Langeraar do 17.10-17.55 soest 12-09-13 38 130,00

VesuviusKinderKoor K groep 3-5 Anneke Langeraar vr 18.30-19.15 muurhuizen 13-09-13 38 130,00

VesuviusKinderKoor K groep 6-8 Anneke Langeraar vr 19.15-20.00 muurhuizen 13-09-13 38 130,00

Muziekinstrumenten en zang

Schakelgroep K 6-7 jaar v.a. 9-9-2013 38 42,90 429,00

Introductiejaar gitaar K 9-12 jaar v.a. 9-9-2013 38 47,90 479,00

Overige instrumenten en zang (inclusief 6 projectweken)

Basispakket 1e jaar (lesduur: 20 minuten of 40 minuten in duo) v.a. 9-9-2013 38 57,90 579,00

Pluspakket 1e jaar (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 38 72,80 728,00

Basispakket 2e jaar en verder (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 38 59,90 599,00

Pluspakket 2e jaar en verder (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 74,80 748,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

Tarief voor leden korpsen v.a. 9-9-2013 37,90 379,00

Viool, cello en contrabas * (inclusief 6 projectweken)

Basispakket 1e jaar (individuele les: 25 minuten en groepsles) v.a. 9-9-2013 38 78,90 789,00

Basispakket 2e jaar en verder (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 38 78,90 789,00

Pluspakket 2e jaar en verder (individuele les: 35 minuten) v.a. 9-9-2013 38 93,80 938,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

THEATER

KINDEREN aan- bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Theater

Theaterklas 1 K groep 3-4 Emmelie van Dongen wo 13.45-14.45 coninckstraat 11-09-13 30 19,50 195,00

Theaterklas 1 F groep 3-4 Lisette Mallee wo 14.15-15.15 ICOON 11-09-13 30 19,50 195,00

Theaterklas 1/2 F groep 4-6 Emmelie van Dongen vr 15.45-17.15 driespan 13-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 2 K groep 5-6 Emmelie van Dongen wo 14.45-16.15 coninckstraat 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 2 K groep 5-6 Lisette Mallee wo 15.15-16.45 ICOON 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 3 F groep 7-8 Lisette Mallee wo 16.45-18.15 ICOON 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 3 K groep 7-8 Emmelie van Dongen wo 16.15-17.45 coninckstraat 11-09-13 30 27,50 275,00

Theaterklas 3 F groep 7-8 Emmelie van Dongen vr 17.15-18.45 driespan 13-09-13 30 27,50 275,00

Musical

Musicaloriëntatie F groep 3-4 Petra Creutzberg wo 13.00-14.00 ICOON 11-09-13 30 19,50 195,00

Musicalklas 1 K groep 5-6 Petra Creutzberg ma 16.00-17.30 ICOON 09-09-13 30 27,50 275,00

Musicalklas 2 K groep 7-8 Petra Creutzberg ma 17.30-19.00 ICOON 09-09-13 30 27,50 275,00

Musicalklas 1/2 F groep 5-8 Petra Creutzberg wo 14.00-15.30 ICOON 11-09-13 30 27,50 275,00

Musicalklas 1/2 K groep 5-8 Petra Creutzberg do 16.30-18.00 coninckstraat 12-09-13 30 27,50 275,00

Theaterproductie

Productieklas F groep 7-8 Lisette Mallee za 10.30-12.30 ICOON 14-09-13 20 29,70 297,00

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Theater

Jongerentheater F 12-15 jr Angelique Severs wo 18.00-20.00 coninckstraat 11-09-13 30 35,00 350,00

Theatermaken F 15-17 jr Derk Oudshoorn ma 19.00-21.00 ICOON 09-09-13 30 35,00 350,00

Theatermaken K 15-17 jr Derk Oudshoorn, Simone van den Berg

vr 16.30-18.30 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Theaterproductie K 17+ Derk Oudshoorn, Simone van den Berg

vr 19.00-21.30 coninckstraat 13-09-13 30 42,50 425,00

Camera acteren F 12-17 jr Derk Oudshoorn ma 16.45-18.45 ICOON 09-09-13 10 120,00

Shakespeare New Style F 12-17 jr Derk Oudshoorn ma 16.45-18.45 ICOON 25-11-13 10 120,00

Locatietheater F 12-17 jr Derk Oudshoorn ma 16.45-18.45 ICOON 24-02-14 10 120,00

Musical

Musical F 12-15 jr Simone van den Berg, Florens Eijkemans, Lenna Schouten

ma 16.30-19.00 coninckstraat 09-09-13 30 47,50 475,00

Musical F 12-16 jr Reinier Bavinck, e.a. vr 18.00-20.30 ICOON 13-09-13 30 47,50 475,00

Musicalproductie K 15-19 jr Simone van den Berg, Florens Eijkemans, Lenna Schouten

ma 16.30-19.00 coninckstraat 09-09-13 30 47,50 475,00

Musicalproductie F 16-19 jr Reinier Bavinck, e.a. vr 18.00-20.30 ICOON 13-09-13 30 47,50 475,00

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Theater

Theater F Simone van den Berg, Lisette Mallee, Angelique Severs

ma 20.00-22.00 ICOON 09-09-13 30 44,00 440,00

Theater K Simone van den Berg, Lisette Mallee, Angelique Severs

wo 20.00-22.00 coninckstraat 11-09-13 30 44,00 440,00

Theaterproductie F Simone van den Berg di 20.00-22.30 coninckstraat 10-09-13 30 51,00 510,00

Bewegingstheater F gastdocent di 20.00-22.00 coninckstraat 10-09-13 8 110,00

Proef de podiumkunsten F diverse docenten wo 20.00-21.30 coninckstraat 11-09-13 15 175,00

Improvisatietheater K Angelique Severs do 20.00-22.00 coninckstraat 12-09-13 10 140,00

Werken met theaterteksten F gastdocent do 20.00-22.00 coninckstraat 12-12-13 10 140,00

Zet de beamer uit! F Simone van den Berg ma 19.30-21.30 coninckstraat 20-01-14 10 140,00

Locatietheater F gastdocent do 20.00-22.00 coninckstraat 13-03-14 10 140,00

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

* De lesduur voor strijkinstrumenten is langer dan die van de overige instrumenten en zang.

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

4 5

Page 69: Magazine SidK 2013-2014

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Popmuziek

Popband K Sander Hop ma v.a. 19.00 popschool 9-2013 en 2-2014

15 22,90 229,00

Percussie

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 15 160,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 3/4-2-2014 15 160,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 30 30,40 304,00

Afrikaanse percussie F Abu Ali Swaleh ma/wo/vrij v.a. 19.00 popschool v.a. 16-9-2013 15 160,00

Afrikaanse percussie F Abu Ali Swaleh ma/wo/vrij v.a. 19.00 popschool v.a. 10-2-2014 15 160,00

Afrikaanse percussie F Abu Ali Swaleh ma/wo/vrij v.a. 19.00 popschool v.a. 16-9-2013 30 30,40 304,00

Samen zingen

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 16-09-13 8 85,00

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 25-11-13 8 85,00

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 10-02-14 8 85,00

In koor! F Reinier Bavinck ma 19.30-20.45 coninckstraat 05-05-14 8 85,00

Pop theaterkoor K Reinier Bavinck ma 21.00-22.30 coninckstraat 09-09-13 38 25,00 250,00

Vocaal ensemble, basis F Reinier Bavinck wo 19.00-20.00 coninckstraat 11-09-13 38 27,50 275,00

Vocaal ensemble, gevorderd F Reinier Bavinck wo 20.00-21.00 coninckstraat 11-09-13 38 27,50 275,00

Eemhuis Koor F Reinier Bavinck wo 21.00-22.30 coninckstraat 11-09-13 38 25,00 250,00

Zin in zingen! F Hilde van Kuijeren do 19.15-20.15 muurhuizen 23-01-14 15 21,50 215,00

Canto di gente classico F Hilde van Kuijeren do 20.15-21.30 muurhuizen 19-09-13 38 21,50 215,00

Muziekinstrumenten en zang

3x proeven (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 3 83,00

Basispakket (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 30 79,90 799,00

Pluspakket (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 30 96,90 969,00

Om de week les (individuele les: 25 minuten) v.a. 9-9-2013 19 50,90 509,00

Tarief voor leden korpsen v.a. 9-9-2013 30 49,90 499,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 179,00

Samen muziek maken *

Flehite Sinfoniëtta K Ali Groen ma 19.30-22.00 muurhuizen 09-09-13 38 175,00

Saxoholics K Daphne Balvers ma 20.00-21.30 muurhuizen 09-09-13 38 0,00

Soester Gitaarensemble K Daan van der Vliet vr 18.10-19.00 Soest 13-09-13 30 0,00

Academie voor Muziek (school voor talentontwikkeling) *

Talentklas (2e jaar en verder: extra les en zaterdagklas) za 16 29,90 299,00

Piano-plus-klas (1e jaar, individuele les en groepsles) 38 79,90 799,00

Blazers-plus-klas (1e jaar, individuele les en groepsles) 38 79,90 799,00

Samen muziek maken **

Juniorenorkest K Peter Vinken do 16.15-17.30 muurhuizen 12-09-13 38 0,00

Jeugdorkest K Peter Vinken wo 16.30-17.45 muziekvereniging J&B

11-09-13 38 0,00

Ensemble Voor de Wind K Anneke Langeraar di 18.30-19.15 muurhuizen 10-09-13 30 0,00

Ensemble Voor de Wind K Tom Tulen do 18.15-19.00 driespan 12-09-13 30 0,00

Gitaarensemble Caramba! K Brenda Klein vr 16.30-17.15 muurhuizen 13-09-13 30 0,00

Soester Muziekschool Orkest K Irma Vos vr 17.00-17.50 soest 13-09-13 38 0,00

Soester Gitaar Ensemble K Daan van der Vliet vr 18.10-19.00 soest 13-09-13 30 0,00

Vulkaanband I F Ruud van de Laar wo 18.15-19.15 muurhuizen 30-10-13 22 0,00

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Popmuziek

Popband K Sander Hop ma v.a. 19.00 popschool 9-2013 en 2-2014 15 21,20 212,00

Percussie

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 15 155,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 3/4-2-2014 15 155,00

Braziliaanse percussie F Meiko Meissner ma/di v.a. 19.00 ICOON 16/17-9-2013 30 29,30 293,00

Afrikaanse trommels F Abu Ali Swaleh wo/vr v.a. 19.00 popschool 18/20-9-2013 15 155,00

Muziekinstrumenten en zang

Overige instrumenten en zang (inclusief 6 projectweken)

Basispakket 1e jaar (lesduur: 20 minuten of 40 minuten in duo)

v.a. 9-9-2013 38 57,90 579,00

Pluspakket 1e jaar (individuele les: 25 minuten)

v.a. 9-9-2013 38 72,80 728,00

Basispakket 2e jaar en verder (individuele les: 25 minuten)

v.a. 9-9-2013 38 59,90 599,00

Pluspakket 2e jaar en verder (individuele les: 30 minuten)

v.a. 9-9-2013 38 74,80 748,00

Om de week les (individuele les: 25 minuten)

16+ v.a. 9-9-2013 19 41,90 419,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

Tarief voor leden korpsen v.a. 9-9-2013 38 37,90 379,00

Viool, cello en contrabas *** (inclusief 6 projectweken)

Basispakket (individuele les: 30 minuten) v.a. 9-9-2013 38 78,90 789,00

Pluspakket (individuele les: 35 minuten) v.a. 9-9-2013 38 93,80 938,00

Om de week les (individuele les: 25 minuten, vanaf 16 jaar)

v.a. 9-9-2013 19 41,90 419,00

Bijkoopkaart (160 minuten) 149,00

Academie voor Muziek (school voor talentontwikkeling) *

Talentklas (2e jaar en verder: extra les en zaterdagklas)

za 16 29,90 299,00

Samen muziek maken **

Flehite Sinfoniëtta K Ali Groen ma 19.30-22.00 muurhuizen 09-09-13 38 175,00

Symfonieorkest K Peter Vinken wo 18.00-19.30 gebouw J/B 11-09-13 38 0,00

Vulkaanband I F Ruud van de Laar wo 18.15-19.15 muurhuizen 30-10-13 22 0,00

Vulkaanband II F Peter Vinken do 18.15-19.15 muurhuizen 31-10-13 22 0,00

Saxoholics K Daphne Balvers ma 20.00-21.30 muurhuizen 09-09-13 38 0,00

Accordeonensemble K Petra van Drieënhuizen do 19.00-19.50 muurhuizen 12-09-13 30 0,00

Torres Gitaarensemble F Brenda Klein vr 18.30-19.20 muurhuizen 13-09-13 30 0,00

Soester Gitaarensemble K Daan van der Vliet vr 18.10-19.00 Soest 13-09-13 30 0,00

Soester Muziekschool Orkest K Irma Vos vr 17.00-17.50 Soest 13-09-13 38 0,00

Trompetensemble Soest F Liesbeth Vernout wo 17.00-17.45 Soest 18-09-13 30 0,00

* Academielessen volg je in aanvulling op de reguliere lessen. Deelname na auditie.

** Samen muziek maken is onderdeel van het lespakket. Deelnemers van buiten de muziekschool betalen € 175,00.

*** De lesduur voor strijkinstrumenten is langer dan die van de overige instrumenten en zang.

BEELDENDE KUNST & MULTIMEDIA

KINDEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Knutselen

Kinderatelier 1 K groep 2-3 Marijke Schurink wo 13.30-14.45 coninckstraat 11-09-13 30 20,60 206,00

Kinderatelier 1 K groep 2-3 Judith Hofstee wo 14.45-16.00 ICOON 11-09-13 30 20,60 206,00

Kinderatelier 1/2 F groep 2-5 Dorette Giling di 15.45-17.00 coninckstraat 10-09-13 30 20,60 206,00

Kinderatelier 2 K groep 4-5 Jacobijn Erdtsieck wo 14.30-16.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 2/3 F groep 4-7 Marijke Schurink wo 15.45-17.15 driespan 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 2/3 K groep 4-6 Judith Hofstee wo 16.15-17.45 ICOON 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 3 F groep 6-8 Theo van Delft wo 15.30-17.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Kinderatelier 3 F groep 6-8 Jacobijn Erdtsieck di 16.00-17.30 ICOON 10-09-13 30 24,70 247,00

Kunstmest F groep 6-8 Margo Huisman wo 13.30-15.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Jongens Techniekclub F groep 5-8 Jacobijn Erdtsieck wo 16.15-17.45 coninckstraat 11-09-13 14 11,50 115,00

Meiden Modeclub F groep 5-8 Jacobijn Erdtsieck wo 16.15-17.45 coninckstraat 15-01-14 14 11,50 115,00

Tekenen & Schilderen

Tekenen en schilderen 1 F groep 3-5 Gerry Kraan wo 13.30-14.45 coninckstraat 11-09-13 30 20,60 206,00

Tekenen en schilderen 1 F groep 3-5 Annemieke van den Abbeele wo 14.00-15.15 ICOON 11-09-13 30 20,60 206,00

Tekenen en schilderen 1/2 F groep 5-7 Erwin van Zijl do 15.45-17.00 driespan 12-09-13 30 20,60 206,00

Tekenen en schilderen 2 F groep 6-8 Gerry Kraan wo 15.00-16.30 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

Tekenen en schilderen 2 F groep 6-8 Annemieke van den Abbeele wo 15.30-17.00 ICOON 11-09-13 30 24,70 247,00

Digitaal

De digitale werkplaats F groep 7-8 Theo van Delft wo 13.30-15.00 coninckstraat 11-09-13 30 24,70 247,00

* Samen muziek maken is onderdeel van het lespakket. Deelnemers van buiten de muziekschool betalen € 199,00.

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

K = kernaanbodF = flexibel aanbodzie uitleg op pagina 1

6 7

Page 70: Magazine SidK 2013-2014

JONGEREN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Atelier

Jongerenatelier K 12-18 jr Theo van Delft e.a. vr 16.15-18.15 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen K 12-15 jr Erwin van Zijl vr 16.15-18.15 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Tekenen en schilderen F 12-15jr Erwin van Zijl za 10.00-12.00 ICOON 14-09-13 30 35,00 350,00

Tekenen en schilderen, gevorderd F 15-19 jr Erwin van Zijl vr 19.30-21.30 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

Voorbereiding Kunstacademie

Kunst & Vormgeving F 12-17 jr Margo Huisman vr 16.15-18.15 coninckstraat 13-09-13 30 35,00 350,00

StreetArt F 12-17 jr Tomas Sabatello vr 16.15-18.15 ICOON 13-09-13 10 120,00

VOLWASSENEN aan-bod

leeftijd docent dag tijd locatie startdatum lessen maand-prijs

jaar-prijs

Combinatiecursus

Beeldmix F diverse docenten ma 20.00-22.30 coninckstraat 16-09-13 22 42,50 425,00

Tekenen & Schilderen en Grafiek

Tekenen en Schilderen, basiscursus F zie website ma 19.30-22.00 coninckstraat 09-09-13 30 53,90 539,00

Tekenen en Schilderen, basiscursus K Annemieke vd Abbeele wo 19.30-22.00 ICOON 11-09-13 30 53,90 539,00

Tekenen en Schilderen, basiscursus F Michiel Jansen di 09.00-11.30 coninckstraat 10-09-13 30 53,90 539,00

Tekenen en Schilderen, verdiepingsjaar F Annemieke vd Abbeele di 19.30-22.00 ICOON 10-09-13 30 53,90 539,00

Portret/Model K Michiel Jansen ma 09.30-12.00 coninckstraat 09-09-13 30 52,00 520,00

Portret/Model K Michiel Jansen do 20.00-22.30 coninckstraat 12-09-13 30 52,00 520,00

Portret/Model F zie website wo 20.00-22.30 ICOON 18-09-13 10 180,00

Portret/Model F zie website wo 20.00-22.30 ICOON 22-01-14 10 180,00

Mixed MediA F Gerry Kraan di 20.00-22.30 * coninckstraat 17-09-13 10 130,00

Mixed MediA F Gerry Kraan di 20.00-22.30 * coninckstraat 21-01-14 10 130,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Erwin van Zijl di 19.00-22.30 * ICOON 17-09-13 13 20,00 200,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Erwin van Zijl di 19.00-22.30 * ICOON 21-01-14 13 20,00 200,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Anne Marie Spijker ma 09.00-12.30 * coninckstraat 09-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Monica Achterberg di 19.00-22.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Michiel Jansen wo 19.00-22.30 * coninckstraat 11-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Anne Marie Spijker do 09.00-12.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, atelier F Gerry Kraan vr 09.00-12.30 * coninckstraat 13-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, gevorderd F Gerry Kraan wo 19.00-22.30 coninckstraat 11-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, gevorderd F Anne Marie Spijker vr 19.00-22.30 coninckstraat 13-09-13 40 weken 44,00 440,00

Tekenen en Schilderen, seniorenatelier F Erwin van Zijl do 13.00-16.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 27,00 270,00

Tekenen en Schilderen op groot formaat F Anne Marie Spijker do 19.00-22.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 44,00 440,00

Acryl en Aquarel F Joyce Hellemans di 13.00-16.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 35,00 350,00

Aquarel K Joyce Hellemans di 09.00-12.30 coninckstraat 10-09-13 40 weken 44,00 440,00

Aquarel K Erwin van Zijl wo 09.00-12.30 coninckstraat 11-09-13 40 weken 44,00 440,00

Grafiek K Gerhard Belgraver wo 19.00-22.30 coninckstraat 11-09-13 40 weken 52,50 525,00

Fotografie

Fotografie, basis F zie website ma 19.30-22.00 coninckstraat 16-09-13 10 185,00

Fotografie, basis F zie website ma 19.30-22.00 coninckstraat 20-01-14 10 185,00

Fotografie, vervolg F zie website di 19.30-22.00 coninckstraat 17-09-13 10 185,00

Ontwerp & Vormgeving

Sieraad maken en edelsmeden F Karin Kortenhorst di 19.30-22.30 coninckstraat 10-09-13 40 weken 53,00 530,00

Sieraad maken en edelsmeden K Karin Kortenhorst do 09.00-12.00 coninckstraat 12-09-13 40 weken 53,00 530,00

Sieraad maken en edelsmeden F Karin Kortenhorst do 19.30-22.30 coninckstraat 12-09-13 40 weken 53,00 530,00

Workshop smeden, beginner F Paul de Vries za 09.30-15.30 coninckstraat 12-10-13 1 75,00

Emailleren, atelier F Marijke Schurink di 13.00-16.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 27,50 275,00

Textielvormgeving, atelier F Marijke Schurink ma 19.00-22.30 * coninckstraat 09-09-13 40 weken 31,90 319,00

Keramiek K Margo Huisman wo 19.30-22.30 * coninckstraat 11-09-13 40 weken 51,50 515,00

Keramiek F Margo Huisman do 19.30-22.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 51,50 515,00

Beeldhouwen & Boetseren

Beeldhouwen/Boetseren F Pim Knaup di 13.30-16.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Pim Knaup di 19.30-22.30 * coninckstraat 10-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Leontine Sies do 09.00-12.00 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Pim Knaup do 19.30-22.30 * coninckstraat 12-09-13 40 weken 55,00 550,00

Beeldhouwen/Boetseren F Leontine Sies do 19.30-22.30 * ICOON 12-09-13 40 weken 53,00 530,00

Kunstlezingen

Kunsthistorisch overzicht van oudheid tot heden

F Benno Spijker do 14.00-16.00 coninckstraat 31-10 + 7-11-2013 2 25,00

Thema's Kunst en Cultuur F Benno Spijker wo-vr 20.00-22.00 coninckstraat nov 2013-apr 2014 5 62,50

K = kernaanbod F = flexibel aanbod zie uitleg op pagina 1 * Begeleidingsuren door de docent + atelieruren.

Algemene voorwaarden 2013-2014

Jaar- en halfjaarcursussenInschrijven

U kunt zich online inschrijven op onze website

www.scholenindekunst.nl. U kunt ook gebruik maken van het

inschrijfformulier in het magazine van Scholen in de Kunst. Door

het indienen van het inschrijfformulier gaat u akkoord met de

algemene voorwaarden en gaat u de verplichting aan tot betaling

van het volledige cursusgeld. Voor inschrijving van kinderen tot 18

jaar is de handtekening van ouder of voogd vereist.

Behandeling inschrijvingen

Uw online of schriftelijke inschrijving wordt in volgorde van bin-

nenkomst behandeld. U ontvangt na inschrijving een bevestiging

van uw aanmelding. Bij de cursussen maken wij een onderscheid

in kernaanbod en flexibel aanbod. Kernaanbod gaat altijd door,

kortlopend aanbod en flexibel aanbod bij voldoende deelnemers.

U ontvangt in het laatste geval uiterlijk een week voor de startda-

tum van de cursus een bevestiging van doorgang. Wij streven er ui-

teraard naar u eerder hiervan op de hoogte te stellen.

Annulering van een inschrijving

U kunt een inschrijving kosteloos annuleren tot uiterlijk vier weken

vóór aanvang van de cursus, daarna betaalt u € 25,00 administra-

tiekosten. Uw annulering is geaccepteerd wanneer deze schriftelijk

is bevestigd door Scholen in de Kunst.

Annulering van een cursus

Scholen in de Kunst behoudt zich het recht voor een cursus te

annuleren.

Plaatsingsbeleid bij de afdeling Muziek

Kinderen en jongeren genieten bij plaatsing voorrang boven

volwassenen. Kinderen en jongeren die al als cursist bij Scholen in

de Kunst staan ingeschreven, hebben op hun beurt weer voorrang

boven anderen.

Betalen van het cursusgeld

In het najaar wordt een factuur voor het verschuldigde cursusgeld

gestuurd. U kunt ons op verschillende manieren betalen:

• u verleent de instelling - via het inschrijfformulier - een

machtiging voor eenmalige incasso.

• u verleent de instelling - via het inschrijfformulier - een

machtiging voor afschrijving in tien termijnen bij inschrijving voor

1 september.

Latere inschrijving betekent automatisch ook minder incassoter-

mijnen. Betaling in termijnen kan uitsluitend voor jaarcursussen.

• u maakt het op de factuur vermelde cursusgeld binnen 30

dagen na de dagtekening van de factuur over op bankrekening-

nummer 65.29.13.296 ten name van Scholen in de Kunst.

Als een betalingstermijn verloopt zonder dat de betreffende beta-

ling is ontvangen, worden bij de aanmaning € 25,00 aanmanings-

kosten in rekening gebracht. Blijft de betaling binnen de in de

aanmaning gestelde termijn uit, dan:

• wordt aan de cursist de toegang tot de lessen ontzegd totdat

de betalingsachterstand is opgeheven.

• wordt het bedrag van de kosten verbonden aan de invordering,

zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk, verhaald op de

lesgeldplichtige. Het totaal verschuldigde cursusgeld is in dit

geval terstond in zijn geheel opeisbaar.

Tussentijdse beëindiging

Bij tussentijdse beëindiging/opzegging blijft u cursusgeld ver-

schuldigd over de rest van het cursusjaar. Restitutie van het

cursusgeld vindt uitsluitend plaats:

• in geval van ziekte of een ongeval, waardoor de cursist langer

dan twee maanden geen cursus kan volgen, na overlegging van

een medische verklaring.

• bij vertrek uit de gemeente waarin de cursus wordt gevolgd,

na overlegging van het uitschrijvingsbewijs van de betreffende

gemeente.

Een verzoek tot restitutie dient schriftelijk te worden ingediend

bij de directie van Scholen in de Kunst. Als de uitschrijving

geaccepteerd is, ontvangt u hiervan schriftelijke bevestiging

onder toezending van een eindafrekening, met restitutie voor niet

genoten lessen en berekening van € 25,00 administratiekosten.

Tarieven en kortingen

De tarieven staan vermeld op de website bij de activiteit waarop

zij van toepassing zijn en in het magazine in het cursusoverzicht.

Als in het cursusgeld materiaalkosten zijn inbegrepen, dan wordt

dat duidelijk aangegeven. Voorgeschreven studieboeken en

bladmuziek (afdeling Muziek) komen voor eigen rekening.

• Korting bij tarieven Dans

Bij cursussen voor jongeren en volwassenen bedraagt voor

deelname aan een tweede danscursus het cursusgeld voor een

cursus van 60 minuten € 180,00 voor jongeren en € 210,00 voor

volwassenen, voor een cursus van 75 minuten € 200,00 voor

jongeren en € 265,00 voor volwassenen.

• Studiefonds voor minder draagkrachtigen

Heeft u een laag inkomen, maar wilt u (of uw kind) toch een

cursus volgen bij Scholen in de Kunst? Dan kunt u gebruik

maken van het Studiefonds van Scholen in de Kunst. Neemt u

hiervoor contact op met de cursusadministratie. Hier kunt u

een formulier krijgen waarmee u een aanvraag voor deze rege-

ling kunt indienen. De bijdrage in het lesgeld varieert van 10%

tot 75%, al naar gelang uw inkomen. De aanvraag kunt u tot

1 september 2013 bij ons indienen. Toekenningen vinden plaats

zolang er budget beschikbaar is.

Voor financiële ondersteuning voor kindercursussen kunt u

ook een beroep doen op het Jeugdcultuurfonds. Informatie en

voorwaarden: www.jeugdcultuurfonds.nl

Korte cursussen en workshops Wat is een kortlopende activiteit?

De instelling organiseert per jaar vele kortlopende activiteiten, zo-

als een korte cursus van een aantal bijeenkomsten, een workshop,

een lezing of een excursie.

Inschrijving en voorwaarden

U schrijft zich in voor de gehele activiteit. Tot een week voor

aanvang van de activiteit kunt u kosteloos annuleren, daarna bent u

het gehele cursusgeld verschuldigd, ook als u besluit voortijdig met

de activiteit te stoppen. Bij inschrijving tekent u een machtiging

voor automatische incasso.

Deze incasso vindt plaats direct nadat de kortlopende activiteit

is begonnen. Als het een éénmalige bijeenkomst betreft, zal de

afschrijving kort voor de activiteit plaatsvinden. Op de kortlopende

activiteiten zijn geen kortingsregelingen van toepassing.

Overige bepalingenWijzigingen in de programmering

Scholen in de Kunst heeft het recht om:

• door de instelling noodzakelijke geachte programma-

wijzigingen aan te brengen.

• andere docenten in te schakelen dan staan vermeld.

Verhindering van de docent

Lessen die uitvallen wegens verhindering van de docent door ziekte

of andere redenen die buiten de cursist liggen, worden zoveel

mogelijk vervangen. Lukt dat niet dan kunt u schriftelijk restitutie

aanvragen vanaf de derde uitgevallen les. Er wordt terugbetaald

vanaf een bedrag van € 25,00. Aanvragen van restitutie dienen voor

1 september van het volgende seizoen door Scholen in de Kunst te

zijn ontvangen.

Verhindering van de cursist

Bij verhindering van de cursist, bijvoorbeeld wegens ziekte, ont-

vangt Scholen in de Kunst graag tijdig bericht. De instelling kent,

bij verhindering van de cursist, geen verplichting tot het inhalen

van de verzuimde lessen.

Lengte cursusjaar

Het cursusjaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De instelling

volgt zoveel mogelijk de schoolvakantieregeling zoals die door

de overheid wordt vastgesteld voor het voortgezet onderwijs. Het

cursusjaar voor muziekinstrumenten, zang en dans bestaat uit 38

lesweken. De overige afdelingen, en de instrumentale muzieklessen

voor volwassenen kennen een cursusjaar van 30 lesweken. De

afdeling Kunst voor Volwassen kent voor de basiscursussen in de

beeldende vakken een cursusjaar van 30 lesweken; ateliers voor

deze vakken vinden gedurende 40 weken plaats.

Foto’s en beeldmateriaal

Tijdens de cursussen worden af en toe foto’s en filmopnamen

gemaakt. Deze worden uitsluitend gebruikt voor publiciteitsuitingen

van Scholen in de Kunst. De docent stelt de cursisten van tevoren

op de hoogte. Cursisten die niet gefotografeerd en/of gefilmd willen

worden, kunnen dit ter plekke bij de fotograaf/filmer aangeven.

98

Page 71: Magazine SidK 2013-2014

INSCHRIJFFORMULIER groepscursussen SCHOLEN IN DE KUNST 2013-2014

GEGEVENS CURSIST > om vertraging te voorkomen volledig en duidelijk invullen a.u.b.

naam/voornaam m/v cursuscode (niet invullen)

adres geboortedatum

postcode/woonplaats telefoonnummer/mobiel (bij lesuitval word je op dit nummer gebeld)

e-mail

SCHRIJFT ZICH IN VOOR

cursus locatie

dag/tijd

wenst aanvraagformulier studiefondsbijdrage te ontvangen (formulier inleveren vóór aanvang van de cursus)

opmerkingen:

IN TE VULLEN DOOR BETALINGSPLICHTIGE

naam/voorletters m/v telefoonnummer/mobiel

adres e-mail (hierop ontvang je alle correspondentie over de cursus)

postcode/woonplaats

betaalwijze jaar- of halfjaarcursus (a.u.b. aankruisen wat van toepassing is)

machtiging in één keer (vul de machtiging hieronder in)

machtiging in 10 termijnen (vul de machtiging hieronder in)

(betaling in termijnen is alleen mogelijk voor jaarcursussen)

overschrijving per bank in één keer

Ondergetekende verklaart zich akkoord met de algemene voorwaarden en is op de hoogte van de geldende tarieven. Bij minderjarigen ondertekening door ouders of voogd.

datum/plaats handtekening

MACHTIGING (niet afknippen a.u.b.)

ondergetekende, naam/voorletters

bankrekeningnummer

machtigt Scholen in de Kunst het cursusgeld automatisch af te schrijven van zijn of haar rekening

datum/plaats handtekening

VOOR INLEVERINFORMATIE ZIE PAGINA 12

INSCHRIJFFORMULIER muziek- en zangles SCHOLEN IN DE KUNST 2013-2014

GEGEVENS CURSIST > om vertraging te voorkomen volledig en duidelijk invullen a.u.b.

naam/voornaam m/v cursuscode (niet invullen)

adres geboortedatum

postcode/woonplaats telefoonnummer/mobiel (bij lesuitval word je op dit nummer gebeld)

e-mail

SCHRIJFT ZICH IN VOOR

instrument

Pakketkeuze (lesvorm): Extra keuze (keuzevorm):

Basispakket Bijkoopkaart (160 minuten)

Pluspakket Talentklas (2e jaar en verder)

Om de week les (16+) Wenst aanvraagformulier studiefondsbijdrage te ontvangen

3x Proeven (21+) Wenst in aanmerking te komen voor een huurinstrument

Schakelgroep (6-7 jaar)

Introductiegroep gitaar (9-12 jaar)

Blazer-plus-klas (1e jaar)

Piano-plus-klas (1e jaar)

IN TE VULLEN DOOR BETALINGSPLICHTIGE

naam/voorletters m/v telefoonnummer/mobiel

adres e-mail (hierop ontvang je alle correspondentie over de cursus)

postcode/woonplaats

betaalwijze jaar- of halfjaarcursus (a.u.b. aankruisen wat van toepassing is)

machtiging in één keer (vul de machtiging hieronder in)

machtiging in 10 termijnen (vul de machtiging hieronder in)

(betaling in termijnen is alleen mogelijk voor jaarcursussen)

overschrijving per bank in één keer

Ondergetekende verklaart zich akkoord met de algemene voorwaarden en is op de hoogte van de geldende tarieven. Bij minderjarigen ondertekening door ouders of voogd.

datum/plaats handtekening

MACHTIGING (niet afknippen a.u.b.)

ondergetekende, naam/voorletters

bankrekeningnummer

machtigt Scholen in de Kunst het cursusgeld automatisch af te schrijven van zijn of haar rekening

datum/plaats handtekening

VOOR INLEVERINFORMATIE ZIE PAGINA 12

Page 72: Magazine SidK 2013-2014

Je kunt het ingevulde inschrijfformulier op twee manieren inleveren:

• door het in een voldoende gefrankeerde envelop te sturen aan:Scholen in de Kunstt.a.v. de cursusadministratiePostbus 12003800 BE Amersfoort

of

• door het af te geven bij de cursusadministratie:Scholen in de KunstMuurhuizen 1Amersfoort

Page 73: Magazine SidK 2013-2014

Contact

postadresScholen in de KunstPostbus 12003800 BE Amersfoort

cursistenadministratie bezoekadresMuurhuizen 1, Amersfoort (tot 16 februari 2014)Eemplein 75, Amersfoort (vanaf 24 februari 2014)(op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal telefoonnummer 033 467 34 73 (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal [email protected]

websitewww.scholenindekunst.nl

Colofon

uitgaveScholen in de Kunst, Amersfoort, april 2013tekstDana Ploeger Managers en coördinatoren Scholen in de KunstredactieNanda de Geus en Paul Struijkontwerp/vormgevingPascale Companjen i.s.m. Marieke Thomassen, grafisch ontwerpers in NijmegenfotografieHenry Krul m.u.v. pagina 10 en op 47 Eemhuis foto’s (Luc Reefman), pagina 21 (Rombout Stegink), inzetjes pagina 22-23(Christel Ploeger), pagina 28 (Holland Opera), inzetjes pagina 30-31 (diverse), pagina 36-37 en 52 (René Dissel), interieur muziekschool pagina 46 (Jos Stövers) en… speciale dank aan alle cursisten, groot en klein, die zich op de foto’s laten ziendrukDrukkerij Stampij (onderdeel van Drukkerij Cabri bv)

Deze uitgave is samengesteld met de grootste zorgvuldigheid.

De uitgever draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele

foutieve vermeldingen, programmawijzigingen of onjuistheden.

Tekstovername met bronvermelding is toegestaan.

Op de foto’s en de vormgeving rust copyright.

Kunst voor Kinderenmanager Kunst voor Kinderen Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24coördinator cursusaanbod kinderen en primair onderwijsTanja Kerkvliet [email protected] 479 80 26

Kunst voor Jongeren en Volwassenenmanager Kunst voor Jongeren en VolwassenenAnton Groot [email protected] 479 80 21 / 496 80 20coördinator cursusaanbod jongeren envoortgezet onderwijsChristel Ploeger [email protected] 479 80 28coördinator cursusaanbod volwassenenPaul Struijk [email protected] 479 80 15coördinator Bureau Amateurkunstverenigingen AmersfoortIrina [email protected] 479 80 23

Muziekschoolmanager Muziekschool Hendrik Jan Houtsma [email protected] 479 80 24hoofd MuziekschoolHanneke Delis [email protected] 467 34 74coördinator Popmuziek Martijn Hermsen [email protected] 479 80 16coördinator Muziekschool Soest Daan van der Vliet [email protected] 467 34 71

Projectbureau en verhuur coördinator ProjectbureauAnita Theben Terville [email protected] 496 82 21

Inhoudelijke

vragen

Page 74: Magazine SidK 2013-2014

IN DIT MAGAZINE:

interviews met cursisten

docenten in beeld

nieuwe projecten

presentaties

verhuizing in zicht

cursusaanbod 2013-2014

cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen

dans, theater, muziek, beeldende kunst

amersfoort, leusden en soest